abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1060 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm

    13. 9. 2013 | David Ježek | Hardware | 5210×

    Brian Krzanich (CEO Intel) ukázal běžící „Broadwell“. Embedded procesory AMD pro příští rok. Seagate navazuje na WDC a uvádí 5mm vysoký 2,5" HDD s jednou plotnou. E Ink uvedl displej Carta, nástupce Pearl s o polovinu lepším kontrastem. Olympus OM-D E-M1, výtečná inovace Micro Four Thirds systému.

    Obsah

    Brian Krzanich (CEO Intel) ukázal běžící „Broadwell“

    link

    Procesorový gigant na probíhajícím Intel Developer Forum předvedl rukami svého nového šéfa zbrusu nový testovací vzorek 14nm procesoru rodiny „Broadwell“ v referenčním laptopu. Tato mikroarchitektura přitom není nějaký jednoduchý Atom, ale „plnohodnotný“ výkonný x86 procesor, budoucí die-shrink současné architektury „Haswell“. Intel tímto ukazuje světu, že příprava 14nm výrobních linek v továrnách je na dobré cestě.

    Ještě letos začne Intel dodávat „Broadwelly“ svým partnerům z řad výrobců notebooků a Ultrabooků – v nich se procesory objeví nejdříve, a to ve druhé polovině příštího roku. Desktopy přijdou na řadu později, vždyť v tuto chvíli ještě ani nemáme 22nm tockem „Haswell“ pokryty všechny produktové řady.

    Hardwarové novinky

    Embedded procesory AMD pro příští rok

    link

    Na rok 2014 si AMD připravila několik novinek, které staví na inovacích započatých v posledních měsících a letech. V nejvyšším segmentu APU a CPU nás čeká přechod od CPU „Piledriver“ doprovázených HD 7000 GPU (tj. „Richland“) k 2 až 4 CPU jádrům „Steamroller“ a grafice chystané generace HD 9000. TDP embedded čipů bude od 17 po 35 W, ale je více než jisté, že na bázi této kombinace půjdou na trh až 100W APU pro desktopy.

    Tato nejvýkonnější APU „Bald Eagle“ ponesou vylepšenou GCN architekturu GPU s až 512 stream processory (tolik má například Radeon HD 7750) a nová vylepšení ve správě napájení.

    Do segmentu od 5 do 25 W TDP, tedy mimo jiné i do případných tabletů, se posadí x86 SoC s vylepšenými jádry CPU „Jaguar“ v počtu 2 a 4, doprovázených grafikou HD 8000. Samostatná embedded GPU zastoupí trojice typů výrobků, od embedded čipu s onboard RAM přes MXM modul až po přídavnou kartu. „Adelaar“ ponese 2 GB vlastní paměti a GPU architektury typu GCN.

    Mezi nejvýkonnější ARM SoC se nepochybně zařadí „Hierofalcon“ s až 8 CPU jádry ARM Cortex-A57, tedy 64bit ARM. doprovodí jej 10Gbps ethernet, PCI Express 3.0 a další prvky. AMD tak dovrší proces přechodu od ryze x86 společnosti k univerzálnímu výrobci zvládajícímu i architekturu ARM.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Seagate navazuje na WDC a uvádí 5mm vysoký 2,5" HDD s jednou plotnou

    link

    Podobně jako před časem Western Digital, i Seagate uvádí na trh 2,5palcový disk s jednou plotnou, který má výšku těla 5 mm a je tak použitelný při troše představivosti i v tabletech – v případě pádu jej ochrání tzv. zero-gravity sensors. Seekuje za méně než 13/15 ms při čtení/zápisu, na plotny to souvisle umí rychlostí 100 MB/s (rozhraní je samozřejmě 6,0Gbps SATA, tedy teoreticky 600 MB/s)

    Tento Seagate Ultra Mobile HDD předpokládá, že ve stroji bude též 8GB NAND flash paměť, aby HDD případně nebrzdil celé zařízení v běhu. Disk je 5400otáčkový s vlastní 16MB cache a dle výrobce nabízí výkon 16GB SSD při spotřebě 64GB SSD, to vše při daleko nižší ceně, resp. daleko lepšímu poměru kapacita/cena. Spotřeba HDD je mimochodem 140 mW v klidovém běhu, ale 1,7 W při čtení/zápisu. Seagate je schopen výrobcům dodávat jak samotný disk, tak i celé řešení s referenčním návrhem a ovladačem pro Android (Seagate Dynamic Data Driver), který obstará optimální běh celého hybridního úložiště včetně části NAND flash.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    E Ink uvedl displej Carta, nástupce Pearl s o polovinu lepším kontrastem

    link

    Zatímco na trh přicházejí ještě další čtečky s displejem E Ink Pearl, tento massachusettský výrobce přichází s novinkou. A to hned se vší parádou, na trhu je rovnou nová verze čtečky Amazon Kindle PaperWhite jím obdařená.

    E Ink Carta nabízí kontrast minimálně 15:1, odrazivost 44 %, odezvu 120 ms (pro 1bit zobrazení) a hlavně o 50 % lepší kontrast. Zvýšila se i hodnota dpi na 300, E Ink je schopen dodávat displej v úhlopříčkách 1,44 až 13,3 palce. O elektroniku se postarají partneři z řad Epson, Texas Instruments, Marvell, Maxim Integrated či Freescale Semiconductor, displej samotný může být nanesen jak na pevné skleněném substrátu, tak na ohebném podkladu E Ink Mobius. Výrobce garantuje 5 let, nebo 10 miliónů přepnutí displeje. První čtečkou s ním je nový Kindle PaperWhite, u kterého Amazon použil i novější elektroniku, čtečka tak má mít o 25 % rychlejší procesor. Její cena začíná na 119 dolarech. Další výrobci jistě budou následovat.

    Hardwarové novinky

    Olympus OM-D E-M1, výtečná inovace Micro Four Thirds systému

    link

    Nejnovější vrh z dílen Olympu(su) se opravdu povedl. Tento japonský výrobce, který již podle všeho zcela ukončil výrobu klasických zrcadlovek (ač o nástupci modelu E-5 se stále spekuluje), připravil inovaci svého nejvyššího modelu. OM-D E-M1 setrvává u 16Mpix snímače typu CMOS s rozlišením fotografií konkrétně 4608×3456, ale několik bodů snímače je nyní vyhrazeno na phase-detect autofocus. OM-D E-M1 tak efektivně eliminuje hlavní výtku vůči bezzrcadlovkám, a to způsobem podobným, jaký pro Live-View používá třeba Canon EOS 650D. Autofocusové body, resp. obrazový signál, který tak logicky neposkytují, je extrapolován z velké části okolních bodů – uživatel by neměl poznat rozdíl (bodejť, na „Bayeru“).

    Před snímačem také nově nedlí žádný rozostřující low-pass filtr, takže fotografie by i tak měly být detailnější. Na snímači je celkem 37 bodů vyrobeno jako AF, kombinovat to lze s 81 AF body kontrastního systému. Stabilizace je opět pětiosá se ziskem až 5 eV, povýšil dotykový výklopný 3,0palcový displej na 1037k bodů a EVF na pěkných 2360k bodů (a lagem 29 ms). Olympus dal tomuto tělu do vínku hodně dlouhý buffer, utáhne až 41 RAWů v řadě při 10 fps (bez přeostřování), resp. 50 RAWů při 6,5 fps (s průběžným přeostřováním). Zrychlila synchronizace s bleskem na až 1/320, přibyla Wi-Fi 802.11b/g/n a je zde také čas závěrky 1/8000, nový procesor TruePIC VII dává rozsah ISO 100 až 25 600. Tělo narostlo na 130×94×63 mm s hmotností 497 gramů, včetně akumulátoru s výdrží na 340 snímků (s dalším ve volitelném gripu se lze dostat na 680 snímků).

    Celkově to vypadá na moc pěkný přístroj tohoto formátu, navíc s novým 12-40mm f/2.8 objektivem powerzoom to bude lahůdka pro video. Cena je ale opět prémiová: e-shopy registrují jenom samotné tělo za 39 990 Kč. Objektiv z toho počítám udělá 50 000Kč+ záležitost.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.9.2013 07:48 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Škoda že 16 mega je opravdu na spodní hranici použitelnosti pro tisk... (člověk musí kousek oříznout jelikož např. něco rovná nebo opravuje zkreslení objektivu a bude s nějakejma 300dpi v háji...)
    13.9.2013 12:58 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Já jsme naopak rád že Olympus protentokrát vynechal pixelové šílenství.
    14.9.2013 11:52 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Možnost tisknout na papír v rozumný kvalitě neni "pixelové šílenství"...
    15.9.2013 22:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    A vy opravdu věříte tomu, že když bude mít senzor víc pixelů, bude poskytovat víc obrazové informace? Už těch 16 Mp je na 4/3 spíš zbytečně moc, natož aby mělo smysl dávat tam ještě víc.
    16.9.2013 14:30 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Jo věřim, samozřejmě ne s objektivem za 300kč, ale to tady ani neřešim. Sklo se základnim rozsahem a v cenový hladině +/- 30K (Panasonic takový má, u Olympusu bych si typnu že taky nějaký bude, nechce se mi to hledat, ale řek bych, že bude kreslit ještě líp než ten Pana...) je schopný tu informaci přenést a 3/4 čip s 18mpx (to je snad naprostý minimum co bych si kdy koupil pro tisk na cca. 20x30) neni problém, jde v podstatě jenom o navýšení o 1mpx (ten 3/4 16mpx je vlastně 17mpx multiaspect) to by s ISO ani s rozsahem nemělo nějak zamávat...
    16.9.2013 16:46 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    pohonils?
    17.9.2013 13:45 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Když tomu věříte tak se holt musíte trápit s tím že to má usmolených 16 mega.
    18.9.2013 12:50 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Pro senzor 4/3 je efektivní rozlišovací schopnost pro difrakčně omezený objektiv (tedy objektiv "dokonalý", kde vlastní optické vady se do zkreslení přenosu informace nepodepíší, pouze zůstane rozostření díky difrakci světla při průchodu clonou, které je neodstranitelné z fyzikální podstaty světla) při zaclonění na na clonu 8 pro modré světlo (vlnová délka 0,4 um) 16 Mpix, pro zelené světlo (0,55 um) 8 Mpix a pro červené světlo (0,7 um) 5 Mpix. To rozlišení znamená kolik Airyho disků zobrazení bodu se možné naskládat na plochu tak, aby byly od seme rozlišitelné. (Pro clonu 5,6 jsou to hodnoty 33, 17, 11 Mpix a pro clonu 11 jsou to 8, 4 a 3 Mpix pro odpovídající modrou, zelenou a červenou vlnu.) Takže ano vyšší hustoty pixelu využijete, ale musíte mít špičkový objektiv a clonit málo. Zdroj
    18.9.2013 17:46 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Sklo neni problém (teoreticky) a se clonou vyjedu nad 5,6 málokdy (DOF FTW)...
    andree avatar 13.9.2013 10:25 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    kontrast minimálně 15:1 ... a hlavně o 50 % lepší kontrast

    lepsi kontrast oproti comu? :-)
    13.9.2013 10:35 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Když je řeč o 14nm Atomech, bude zmínka o Quarku? Nevešlo se do uzávěrky?
    [:wq]
    20.9.2013 09:53 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    No k tomu Quarku: řekněme za dva roky by mohly být na trhu motherboardíky s x86 SoCem od Intelu, který by žral pětinu toho, co dnešní Atom. Aspoň dosavadní PR informace by tomu nasvědčovaly. Tím by se SoC od Intelu dostal řádově na úroveň spotřeby, kterou má v dnešní době leda Vortex = bude to určitě pasivní a možná i bez chladiče. Reálně oproti Vortexu bude topení možná trochu výš, možná ještě trochu níž. Otázkou zůstává úroveň výkonu, vybavení periferiemi a fičurami, grafický výkon + rozhraní apod. Ona ta čísla taky záleží, jestli se bavíme o CPU jádru, SoCu, nebo celém motherboardu. V oblasti "jednociferných Wattů" tohle vymezení znamená docela výrazné rozdíly. Už se těším, až dostanu první Kvark do ruky. Jenom doufám, že to Intel nezapeče úplně moc, aby to bylo ještě PCčko - třeba Zetkové Atomy jsou z hlediska kompatibility už trochu otrava. Pokud to Intel bude hrnout bezhlavě do mobilů (tam první generaci spíš neprosadí) a vykašle se na fičury potřebné pro průmyslový hardware, tak z toho nic mít nebudu :-> Další věc je, že pokud to bude slabší než Atom, tak na tom nepojedou sedmičky+, XPe budou za rok ještě víc out než dneska, takže reálně to bude hardware pro DOS nebo malý Linux ev. CEčka, takže se Quark octne ve stejném koutě, kde je už dneska Vortex. A z hlediska starožitné zpětné kompatibility na tom ten Vortex bude nejspíš nakonec líp... A třeba pro Linux bude levnější RPi :-)
    [:wq]
    9.12.2013 15:39 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: v roce 2014 Intel se 14nm x86 CPU, AMD s 28nm
    Ohledně Quarku ještě dva pointery:

    Intel už prodává s Quarkem desky Galileo, které jsou pinově kompatibilní s I/O shieldy pro Arduino, a ke Galileu se taky dodává Arduino-style IDE:

    http://arduino.cc/en/ArduinoCertified/IntelGalileo

    Když jsem se tohle dočetl, napadlo mě, že než Quark na Galileu (s GPIO přes I2C), to už radši Vortex (GPIO on-chip, PWM apod.). Fakt je, že vortexové průmyslové desky jsou oproti Galileu a Arduinu docela drahé. A pak mě od ICOPu upozornili, že nejsem první, koho tohle napadlo. D&MP vyvinulo svůj vlastní Arduino-style hardware.

    http://www.86duino.com/index.php?p=70

    Plus jednu třešničku navíc - ten nepáják mě fakt dostal :-)

    http://www.86duino.com/index.php?p=95

    Je na tom relativně nový Vortex86EX - ve srovnání s Vortex86DX/MX má mít relativně slabší a úspornější jádro od RDC/DMP, má navíc nějaké průmyslové periferie: analog in, CAN, enkodérové vstupy pro inkrementární čidla, možná něco dalšího pro řízení motorů. Dokumentace leze z výrobce jak z chlupaté deky (i oproti předchozím Vortexům), údajně se jedná o SoC určený převážně pro OEM velkoodběratele z oblastí automotive a spol. (to jsem na ně zvědav). Zatím jsem to podrobněji nezkoumal, ten web je poloprázdný, ale svrbí mě prsty. Jestli potkám nějaký vhodný use case, tak asi neodolám...
    [:wq]

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.