abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1056 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům

    10.5. | Redakce | Různé | 1868×

    U altermagnetů ověřili existenci jevu, který pomůže při výrobě čipů. Data o bosonu W nenašla žádnou fyziku za Standardním modelem. Nová studie zpochybňuje exoplanetu s životem produkujícím dimethylsulfid. Záznam starý 3,7 miliardy let ukazuje, že magnetické pole Země vzniklo rychle.

    Data o bosonu W nenašla žádnou fyziku za Standardním modelem

    Nobelovou cenou odměněný objev Higgsova bosonu v roce 2012 vložil poslední chybějící dílek do skládačky Standardního modelu. Otázky ovšem zůstávají. Co leží za tímto rámcem? Kde se skrývají nové jevy, které by vyřešily zbývající záhady vesmíru, jako je povaha temné hmoty a původ asymetrie mezi hmotou a antihmotou? Jedním z parametrů, který může napovědět o nových fyzikálních jevech, je šířka (width) bosonu W, elektricky nabitého nositele slabé síly (spolu s bosonem Z).

    U altermagnetů ověřili existenci jevu, který pomůže při výrobě čipů

    Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev. Popsaný jev, který se nazývá magnetický cirkulární dichroismus. Jedinečnost nového objevu je v tom, že nyní byl dichroismus poprvé pozorován u materiálu, jenž je navenek nemagnetický.

    Záznam starý 3,7 miliardy let ukazuje, že magnetické pole Země vzniklo rychle

    Horniny pocházející z doby před 3,7 miliardami let zachytily intenzitu magnetického pole nejméně 15 mikrotesla, tedy srovnatelnou s dnešním magnetickým polem (30 mikrotesla). Zatímco intenzita magnetického pole zřejmě zůstávala relativně konstantní, sluneční vítr byl v minulosti výrazně silnější. To naznačuje, že ochrana zemského povrchu před slunečním větrem se v průběhu času zvyšovala, což mohlo umožnit životu vystoupit z moře na souš.

    O krok blíže k molekulárním počítačům

    Prototypy obvodů sestavených jen z hrstky molekul se v současné době vyrábějí pomocí mikroskopie skenovací sondou, při které je možné manipulovat jen jedinou molekulou naráz pomocí pomalého, těžkého makroskopického hrotu. Sebeuspořádání součástek i celých obvodů by mohlo tento problém vyřešit, ale s ním přicházejí nové výzvy.

    Krátce

    Občanská věda pomohla objevit unikátní exoplanetu ve dvojhvězdném systému a obyvatelné zóně. TOI 4633 c nemá pevný povrch, její atmosféra je pravděpodobně hustá a obsahuje vodní páru, vodík a metan.

    Nová studie zpochybňuje exoplanetu s životem produkujícím dimethylsulfid. Nedávné zprávy o tom, že vesmírný dalekohled Jamese Webba našel známky života na vzdálené exoplanetě, pochopitelně vzbudily velkou pozornost. Nová studie toto zjištění zpochybňuje, ale také nastiňuje, jak by se přítomnost dimethylsulfidu dala ověřit.

    V předkolumbovském Mexiku se tabákové extrakty také pily. Používání tabáku v mesoamerických rituálech je známo z písemných pramenů a ze soch zobrazujících tabákové listy, ale přesvědčivých fyzických důkazů z předkolumbovského období bylo dosud nalezeno jen málo.

    Lepru lidé dostávali od veverek – alespoň ve středověké Anglii. Středověký kmen bakterie z veverky, který se vědcům podařilo získat, je příbuznější středověkým lidským kmenům ze stejného města než kmenům izolovaným z nakažených současných veverek.

    Potraty jsou zdravé. Většina vzniklých embryí záhy spontánně zanikne. Tím, že jsme se narodili, jsme se tedy umístili dejme tomu v horní čtvrtině; většina lidí takto pěkného umístění víckrát v životě nedosáhne. (úryvek z knihy: Jan Zrzavý, Vojtěch Novotný: Jak to chodí u opic)

    Prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní? Letos to ani výprava do hor nezachrání. Došlo k výraznému ochlazení, vývoj vegetace se trochu přibrzdil a květy třešní bychom si bývali mohli užívat alespoň ve vyšších polohách a na horách. Ochlazení ale bylo moc velké a květy pomrzly.

    Sto let archeologie na Vyšehradě. Vyšehrad v době, kdy měla bájná Libuše žít, ještě neexistoval. I to je jeden z faktů, který potvrdili odborníci během sta let moderního výzkumu monumentální stavby.

    U schizofrenie je klíčový první půlrok od objevení příznaků. Zásadní je velmi strmý vztah mezi délkou neléčené psychózy a dlouhodobými negativními příznaky.

    Sonda Mars Express oslavila 25 tisíc obletů Marsu. Nový snímek se zaměřuje se na oblast Tharsis, která pokrývá zhruba čtvrtinu povrchu planety a je domovem známých kolosálních vulkánů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.