abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1056 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry

    17.5. | Redakce | Různé | 2090×

    Další teorie se chce obejít bez temné hmoty i energie. Grafenový inkoust pro levný a dostupný tisk senzorů. Navrhli novou metodu detekce prvních hvězd. Změřili gravitaci blízko kvantovému světu. HPE postavila nejvýkonnější superpočítač v Polsku.

    NASA vytvořila působivou simulaci pádu do černé díry

    Modelovaná obří černá díra má hmotnost 4,3 milionu Sluncí, což odpovídá černé díře v centru Mléčné dráhy. Spadnout do takové černé díry lze teoreticky přežít (respektive – dožít se toho), naopak u menších černých děr hvězdné hmotnosti by pozorovatele roztrhaly slapové síly (ještě předtím, než by se dostal k samotnému horizontu).

    Další teorie se chce obejít bez temné hmoty i energie

    Podle teorie v čase klesá „intenzita sil“ a světlo na velkých vzdálenostech ztrácí energii. Příslušný model se má shodovat s několika pozorováními, například o tom, jak jsou galaxie rozloženy a jak se vyvíjelo světlo z raného vesmíru. Nový model dále předpokládá stáří vesmíru 26,7 miliard let.

    Grafenový inkoust pro levný a dostupný tisk senzorů

    Koupit si speciální inkoust a doma či v kanceláři si sami vytisknout senzor na zjištění přítomnosti bakterií v těle nebo například těžkých kovů ve vodě? Díky vědcům z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci to může být v dohledné době běžná praxe. Jako první na světě totiž vytiskli v běžné inkoustové tiskárně s pomocí vlastnoručně vyrobeného grafenového inkoustu univerzální elektrodu pro nejrůznější senzory.

    Roztrhání černou dírou: Navrhli novou metodu detekce prvních hvězd

    Studie navrhuje, že hvězda populace III může být roztrhána na kusy slapovou silou, pokud se dostane do blízkosti masivní černé díry. Při takové události slapového rozpadu (tidal disruption event, TDE) černá díra konzumuje zbytky hvězdy a přitom produkuje velmi intenzivní záblesky. Vědci prozkoumali fyzikální proces, který s tím souvisí, a prokázali, že světlo z těchto erupcí k nám může dorazit i přes miliardy světelných let.

    Krátce

    Izotopy vodíku by mohly představovat signaturu rakoviny. Buňky, které rostou opravdu rychle, například právě ty rakovinné, obsahují značně odlišný poměr atomů lehkého vodíku a deuteria.

    Habitable Worlds Observatory: Návrh teleskopu pro hledání života. Návrh teleskopu Habitable Worlds Observatory (zkráceně HWO) vychází ze dvou dřívějších návrhů misí označovaných LUVOIR (Large Ultraviolet Optical Infrared Surveyor) a HabEx (Habitable Exoplanets Observatory) bývá někdy označován také jako „Super Hubble“.

    Kdy se lidé zabíjejí? Trocha statistik. Již více než sto let jsou pozorovány sezonní výkyvy v sebevražednosti, přičemž studie obvykle uvádějí nárůst výskytu sebevražd na jaře a začátkem léta. (úryvek z knihy Miroslav Šafr, Alena Lochmannová: Ti, kteří se rozhodli)

    Samec nebo samice? Vědci našli genetický mechanismus, který určuje vývoj pohlaví u motýlů. Lepidoptera, což je velká skupina hmyzu zahrnující můry a motýly, má pohlavní chromosomy W a Z místo X a Y.

    Biopsie bez operace výrazně urychluje diagnostiku ženských nádorů. Genetická mutace v jednom z BRCA genů způsobuje u žen až 30x vyšší riziko rakoviny vaječníků a 10x vyšší riziko rakoviny prsu.

    Vědci vyvinuli novou metodu pro výpočetní návrh bioterapeutik. Vědci se zaměřili na vývoj vylepšené verze proteinu stafylokinázy, který se již osvědčil při rozpouštění krevních sraženin. Výzkum bioterapeutik představuje slibný přístup k léčbě závažných onemocnění.

    Jak zajistit vyšší výnosy plodin i při extrémních teplotách. Jak zvýšená teplota ovlivňuje citlivost reprodukčního aparátu rostlin a vývoj pylu. Toto zjištění naznačuje, jak cíleně šlechtit nové odrůdy rostlin, které budou odolnější vůči klimatickým změnám.

    Změřili gravitaci blízko kvantovému světu. Ve své studii použili vědci sofistikované zařízení zahrnující supravodivé pasti, s magnetickým polem, citlivé detektory a pokročilou izolaci vibrací. Změřili slabý tah, pouhých 30 aN, na malou částici s hmotností 0,43 mg.

    Ketogenní dieta může pomáhat při duševních poruchách. Pro lidi trpící závažnými duševními chorobami, jako je schizofrenie nebo bipolární porucha, může být standardní léčba antipsychotiky dvousečná. Tyto léky sice pomáhají regulovat chemii mozku, ale často způsobují metabolické vedlejší účinky, jako je inzulinová rezistence a obezita.

    Společnost Hewlett Packard Enterprise postavila nejvýkonnější superpočítač v Polsku. Nový superpočítač Helios v institutu Cyfronet podpoří umělou inteligencí řízený vědecký výzkum v astronomii, medicíně a ochraně klimatu díky vyššímu výkonu a vyšší energetické účinnosti.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.