abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1066 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?

    16.9.2015 18:17 Harvie.CZ
    Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Přečteno: 2163×
    Ahoj, řešim potřebu centrálně nahrávat a uchovávat záznamy z IP kamer. Mám následující požadavky:
    - Běží na Linuxu (ideálně v OpenVZ kontejneru)
    - Detekce pohybu
    - Cyklické přepisování nejstarších záznamů
    - Více kamer
    - Všechny běžně používané formáty videa z kamer (MJPEG, MPEG, MP4, FLV, atd...)
    - Všechny běžně používané protokoly včetně přihlášení (HTTP, HTTPS, RTSP, ...)
    - Pohodlné přehrávání přes webové rozhraní (bez pluginů v prohlížeči)
    - Více uživatelských účtů s různými právy k různým kamerám
    Už jsem zkoušel GNU Motion a ZoneMinder. Ani jeden však neuspokojil moje potřeby. Motion není moc user-friendly pro neadminy a nepodporuje moc druhů kamer. Zoneminder mi příšel relativně použitelnej, ale zase různě blbne, některý kamery se načtou až po pár restartech služby a navíc ukládá záznamy jako fotky, ze kterých pak skládá videa, což způsobuje nepoužitelně nízké FPS (zkoušel jsem od dveří dojít k trezoru a zpátky - podařilo se mi to mezi snímky = jako bych se ani nepohnul), velmi znepříjemňuje práci se záznamy a výrazně snižuje výkon.

    Momentálně jsme nasadili nějakou pochybnou předraženou magickou DVR krabičku Dahua, ale neumí nahrávat z MJPEG kamer (těch je sice jen pár, ale je to potřeba také vyřešit). Krom toho potřebuje k přehrávání videa binární plugin do internet exploreru, nebo windowsí aplikaci co se seká ve wine. Teď se stalo, že to přestalo nahrávat, zrovna když se nám ztratily nějaký věci ze skladu. Navíc je to blackbox a buhví co to dělá. Beztak je to nějakej Linux na ARMu nebo tak něco...

    Neznáte někdo nějaký hotový použitelný řešení tohodle problému? Neni to přece tak složitý... Možná by stačil nějakej wrapper kolem VLC a k tomu webovej xicht v php... Popravdě by to nemuselo bejt ani zadarmo, kdyby to fungovalo, chodilo to na Linuxu a rozumně spolupracovalo s prohlížečema, atd... Radši bych to měl na virtuálu, než na dedikovanym fyzickym stroji...

    Odpovědi

    Ruža Becelin avatar 16.9.2015 20:16 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Joo, tak to mam podobny problem. Se ZoneMinderem jsem taky bojoval.

    Nasel jsem tohle, ale nemam zadnou zkusenost: http://www.bluecherrydvr.com/

    Vypada to dobre, pokud to zkusis, tak dej kdyztak vedet...

    16.9.2015 23:14 Harvie.CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Jo. To jsem videl. Ted koukam na Xeoma, nezkousel jsem, ale vypada jeste lip: http://felenasoft.com/xeoma/en/features/ Ale, kdyby nekdo znal neco podobnyho zadarmo, tak bych se neurazil :-) Ta licence neni uplne zadarmo :(
    16.9.2015 20:37 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Myslím, že opensource nic rozumného neexistuje. Vysloveně komerční variantu - zaplatit a používat taky neznám, resp. celý trh se softwarovými DVR jsem řešil asi tak před třemi lety, kdy jsem se nakonec rozhodl pro HW DVR od Hikvision a tam je editací profilů možné připojit prakticky jakoukoliv IP kameru pokud z toho leze MJPEG/MPEG4.

    Z dostupných alternativ se mi dříve líbil Aircam od Ubiquiti, ale pouze v té první verzi, kdy jsem to měl i funkční a mohu potvrdit, že nebyl problém tam dostat jakoukoliv kameru z které lezl nějaký stream. První verze byla prakticky jen nadstavba nad Zoneminderem, kdy to mělo vysloveně funkční UI a v pozadí hromadu watchdogů, že to opravdu nahrávalo. Avšak Aircam je čistě určený pro jejich Unifi kamery a jiné kamery byla neoficiálně podporovaná alternativa. Ale vývoj se nezastaví a vydali verzi č. 2 a starou přestali podporovat. Jediné co vím je, že ve spojitosti s dvojkovou verzí přestala být možnost z Unifi kamery dostat RTSP stream a již je bylo možné zaznamenávat pouze pomocí Aircamu, ale zda Aircam stále umí nahrávat kamery odjinud, to fakt netuším.
    16.9.2015 20:41 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Jen ještě dodám k tomu DVR od Hikvision, samozřejmě je potřeba plugin do browseru nebo windows aplikace, ale je možné z DVR dostat RTSP stream pro jednotlivé kamery nebo lowres matici 4x4 se všemi kamerami. My to používáme tak, že nikdy nepotřebujeme koukat na všechny kamery najednou a lidi co chtějí koukat na kamery mají na ploše 10 zástupců na VLC, kde je předvyplněné RTSP URL a bohatě jim to stačí - rychle se to spouští a rychle se to ukončuje, bez zbytečných ovládacích prvků.
    17.9.2015 16:41 1john2 | skóre: 35 | blog: jo12hn | zlín, brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    tusim ze nekdo(tusim max?) se tu na tohle tema rozepsal v blogu, zkus pohledat..
    Max avatar 17.9.2015 18:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Ano, byl jsem to já, viz :
    Kamerové systémy
    Kamerové systémy II : Hikvision
    Od té doby jsem se setkal ještě s cam systémem Dahua.
    Co vím, tak Ubiquiti cam systém je vylepšený ZoneMinder. Postupně ho ale nějak přiuzavřeli a asi nebude kompatibilní s jinými kamerami, než s těmi od Ubiquiti. Nevím to ale jistě, možná to někdo potvrdí / vyvrátí.
    Zoneminder je děsný, hlavně ten styl ukládání záznamů generuje nemalé IOPS (dle dostupného infa - nijak extra jsem neřešil).
    Mně kromě klasického řešení pro win vychází nejlépe český IPCorder. Vyžaduje ovšem java applet :-/. Nicméně ovládání a další věci jsou na jedničku. To samé platí o ACL a vycházejí pravidelné aktualizace. Dalším bonusem je oficiální podpora mnoha kamer.
    Když někdo přijde s něčím lepším pro linux, tak budu jen rád, ale silně pochybuji.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2015 10:59 Hanz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Možná budu za blázna, ale já to vyřešil použitím TinyCamMonitoru pro Android. Na chalupě mi obstarává záznam tablet, přes web rozhraní můžu vysosat obrázky z detekce pohybu a na kamery koukám ze svého pc buďto VLCčkem nebo přímo tinycamem v chromu přes ARC Welder.
    18.9.2015 11:56 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Zdravim, ja jsem zase temer spokojeny s tim Zoneminderem. Momentalne mam cca 13 instalaci.

    Vetsinou nahravam 4-7 IP kamer, 10 FPS. Vzdycky to bezi na samostnem zeleze (i3, 4GB RAM), SSD pro system, obycejny SATA 7.2k pro zaznamy. Na jedne vetsi instalaci mam 14 kamer, 7FPS. ZM je tam ve virtualu, zaznamy ukladam pres NFS na FreeNAS.

    Na kamerach mam nastaveno rozliseni 1920x1080, ale Zoneminder je uklada jako 800x450.

    Plynulost je naprosto v poradku, zaznamy taky, pres den se uklada vsecho, vecer pouze detekce pohybu. Proste to uz par let bezi ... :-)

    Instalaci resim pres Puppet, kamery pridavam skriptem (pouze zadam pocet kamer). A dost mi vadil ten zpusob exportu videa kdy kvuli 15ti vterinam jsem musel exportovat celych 10 minut, tak jsem si na to udelal dalsi skriptik - uzivatel ho spusti, pouze zada cislo kamery, datum, cas od-do, pozadovany nazev videa a ENTER. Za par minut se video nakopiruje do jeho pocitace.

    Zoneminder rozhodne neni nejake OutOfBox reseni a User Friendly spicka, taky jsem s nim hoodne bojoval, ale nakonec jsem v ramci moznosti docela spokojen a nic jineho uz ani moc nehledam.

    18.9.2015 12:00 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový server pro nahrávání z bezpečnostních IP kamer?
    Vlastne diky tomu Puppetu je skoro OutOfBox i ten Zoneminder :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.