abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    koniec politizovania

    6.9.2019 17:00 | Software | poslední úprava: 14.10.2020 23:55

    Zrušil som všetky zápisky ktoré majú niečo spoločné s politikou, odteraz som apolitický. Politika ma už nezaujíma. Život je príliš krátky na to aby som si ho kazil politikou. Radšej politiku nahradím mystikou a náboženstvom.        

    Hodnocení: 57 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.9.2019 18:15 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše USA školství za nic nestojí
    USA prosperuje hlavně proto, že importuje enormní množství odborníků, kteří NEPROŠLI, zdůrazňuji neprošli USA školským systémem.

    Např. USA hodně prosperovalo ze 2. světové války, kdy Němci čistili Evropu od nejlepších lidí. Těm zhusta nezbylo nic jiného než emigrovat třeba do USA nebo se nechat zplynoval v koncentračních táborech. To je vůbec jedna z největších příspěvků Německa a Němců Evropě - vyčistili Evropu v určitého době od jejich nejlepších lidí a odborníků. Namísto Evropy pak z jejich talentu a vzdělání prosperovalo USA nikoli Evropa.

    Kdyby USA bylo závislé na trhu práce pouze na odbornících, které prošly USA školstvím - do jedná až dvou generací jsou na úrovni rozvojové země.

    6.9.2019 20:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Např. USA hodně prosperovalo ze 2. světové války, kdy Němci čistili Evropu od nejlepších lidí.
    Jistě. Emigrovalo tam několik chytrých lidí židovského původu, kterým šlo v Evropě o kejhák, ale rozhodně ne tolik aby to mělo nějak výrazný efekt na válečnou ekonomiku USA.

    Základ byl postaven úplně jinde. Tu budoucí prosperitu založili lidé narození v letech 1890~1925, tj. před hospodářskou krizí. Ta je donutila se pořádně ohánět. Naopak válka Spojeným státům pořádně pustila žilou, protože v ní zahynuly tisíce nadaných a vzdělaných lidí, co by mohly zůstat sedět doma na zadku. Nezůstali, protože jim bylo jasné, že pokud by kleklo Rusko a Velká Británie, tak by byla na řadě Amerika.

    Jak můžeme vidět dnes, jen vyspělou technikou se válka nevyhrávají a vítězství nestojí tisíce, ale miliony obětí.
    6.9.2019 21:02 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Představte si, že byly dvě, slovy dvě, světové války v Evropě.

    Mimochodem, naprosto odmítám vaše dezinformace a fake news o pouhých několika chytrých lidech emigravavších do USA během 2. světové válce. Vy jste se naprosto pomátl na rozumu. Když už chcete lhát, tak to dělejte alespoň méně okatě.

    USA si stáhlo během 2. světové války astronomický počet odborníků a chytrých lidí z Evopry. A dokonce v tom pokračovali a stáhli si k sobě i nacistickou elitu, která utíkala před spravedlností, a dala jim nové identity.

    6.9.2019 21:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Píšete blbosti a mícháte jabka s hruškama. Do USA tehdy emigrovali inženýři z Evropy asi tak jako dnes do Evropy z Afriky.

    Víte o tom prd a ještě obviňujete druhé ze lži.
    Darth Phantom avatar 7.9.2019 21:21 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Mě jen tak napadlo, jak by asi vypadal americký vesmírný program bez jistého SS-Untersturmführera a Operace Paperclip. Troufnu si říct, že by žádné lety ne Měsíc nebyly.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    7.9.2019 22:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Jo? A rusáci si taky ukradli nějakého němčoura, aby jim vystřelil sputnika?

    Všechno bylo jen otázkou času. Válka to urychlila tím, že dostaly zelenou všechny možné nápady, které mohly nějakým způsobem přinést výhodu. Co jinak z toho? Jo, američané přistáli na Měsíci, připsali si bod a od té doby tam nepáchli. Ostatně, proč taky. Pilotovaný let na Mars je taky pěkná blbost.
    8.9.2019 08:16 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Pár drobných poznámek:

    V USA si hráli s védvojkami až do doby, než zjistili že SSSR si vesele létá do vesmíru na raketách o generace dokonalejších. Pak si někdo vzpomněl, že jistý Von by o nich měl něco vědět. Podobně, o něco dříve, Rusové "zavinili" existenci bombardéru B-17.

    Rusové na německých expertech akorát paběrkovali, z těch pár, kteří nestihli utéct do amerického zajetí, vymlátili všechno co mohli, ale moc užitečného, co by už Koroljov nevěděl, tam nebylo. Akorát tak nějaké materiály pro motory, ve kterých mají náskok dodnes.

    Na Mars bych si klidně zaletěl sám, kdyby to mělo nějaký smysl. Je to stejné jako se zámořskými objevy v minulosti, vyplatily se, jenom dokud bylo v nových zemích co ukrást. Až bude možné těžit v kosmu suroviny, bude se tam létat ostošest. Jestli v té době toho na Zemi bude ještě někdo schopný. Když roční rozpočet NASA byl menší než kolik stál každý jeden den války v Iráku...
    Heron avatar 8.9.2019 10:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Tak ono to bylo trochu zamotanější, protože do hry vstoupil požadavek na nosiče pro atomové bomby. Koroljov chtěl do vesmíru a proto od počátku stavěl obrovské prostory pro hlavice (z toho potom vznikl Sojuz, což je dodnes jediná možnost, jak dostat lidi na ISS a zpět - dřív i raketoplány), zatímco amíci to měli menší. Když přišlo na závod o vesmír, tak amíci začali posílat neviditelně malé opičky, zatímco sověti psy a to rovnou po dvou. V SSSR byly požadavky na nenápadné mobilní odpalovací rampy a Koroljov projektoval Baikonur (obrazně řečeno). Takže určitou část závodu vyhráli, na měsíc se nedostali. A ironií osudu je, že bez sojuzu (kosmická loď i raketa) by se ISS mohla dát do sběru. Takže tohle opět vyhráli, NASA a nikdo jiný na světě aktuálně nemá loď pro posádku. Což je docela tragikomické, uvážíme-li celé dějiny kosmonautiky. No uvidíme, co s tím udělá Crew Dragon.
    9.9.2019 09:55 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Trochu nepresny ... US by stroje pro lety s posadkou melo, ale nemaji na ne $$$. Museli by pochopitelne postavit novy stroje podle starych projektu, coz by stalo radove vic, nez zaplatit start Sojuzu. Navic by to trvalo, protoze uz nemaji lidi a technologii.

    Dalsi kdo ma, je Cina, byt ve fazi testovani. Defakto jde ale o Sojuz. Jeste vic v plenkach je Indie.

    ---

    K povalecnymu vyvoji asi toliko, ze rusove postavili kopii V2, jenze zjistili, ze ani zdaleka nevyhovuje tomu, co po ni chteji - predevsim dolet do US. Zaroven taky prvni atomovky byly opravdu giganticky - predpokladala se hmotnost i pres 10tun, a na to museli mit obri nosic.

    Na mesic ve skutecnost technicky letet mohli, ale vzhledem k umrti Koroljova nemeli v kriticky okamzik cloveka, ktery by to politicky protlacil. Lety amiku pak byly doslova parodii na jakejkoli vyzkum, vzdyt tam pristal jen jediny vedec, a to az v uplne poslednim letu. Vsechno ostatni byli vojaci, kteri tam jen leteli zapichnout vlajku. A to co tam delali zvladly uz v te dobe automaty, radove levnejs.

    ---

    Co se tyce soukromych stroju, podivej se, kolik let zkusenosti maji ti rusove, a jak dlouho se vse testuje nez si do toho sednou lidi. Takze bud to risknou a budou mrtvi, nebo za dalsich 10 let nejmin. Krasna ukazka ostatne pomerne nedavno, kdy Sojuz bezpecne pristal pri poruse nosice.
    Heron avatar 9.9.2019 10:24 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    US by stroje pro lety s posadkou melo, ale nemaji na ne $$$. Museli by pochopitelne postavit novy stroje podle starych projektu, coz by stalo radove vic, nez zaplatit start Sojuzu. Navic by to trvalo, protoze uz nemaji lidi a technologii.
    Jinými slovy aktuálně nemají nic, do čeho můžou posadit člověka a vystřelit ani těch 400km vysoko na ISS.
    vzdyt tam pristal jen jediny vedec
    A co by tam asi tak dělal? Na ISS taky nejsou vědci. Ti lidi "jen" dělají experimenty dle připraveného plánu a reagují na pokyny ze Země. Ono je totiž sakra těžký vybrat člověka, co to po psychické a fyzické stránce nejen přežije, ale taky je tam k něčemu platný. Chtít po něm ještě věděcké schopnosti je už hodně navíc. A k čemu by to tam bylo? Řídit experiment lze i ze země a přesypat materiál do jiné nádoby umí i astronaut (a možná líp).
    A to co tam delali zvladly uz v te dobe automaty, radove levnejs.
    To jo, ale poslat tam člověka je obrovskej milestone, ve smyslu třeba jen ten týden udržovat životní podmínky. Nehledě na to, projít se ve skoro čistém vakuu po jiném objektu ostřelován Slunečním větrem a přežít to. Už jenom ty materiály u toho vyvinuté slouží lidstvu dodnes.
    Co se tyce soukromych stroju, podivej se, kolik let zkusenosti maji ti rusove, a jak dlouho se vse testuje nez si do toho sednou lidi.
    Však jo. Zrovna za tohle si rusové zaslouží obdiv. Konečně to není přístup nas mnógo, ale jde jim o každý start a ta míra úspěšnosti je naprosto famózní.
    9.9.2019 10:54 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Tvole ... trebas takovej geolog by moh urcit odkud a jaky vzorky odebrat, aby to melo nejakej jinej smysl, nez ze ty seberes nekde na ulici sutr. Na sebrani sutru tam totiz nemusis za miliardy posilat lidi.

    Je to stejny jako kdyz se vymejsli, jak se ta vlajka poveze zapichnout na Mars. Khovnu. Aby to melo smysl, museji tam ty lidi zustat mesice/roky.

    Mimochodem, pobyt ve vesmiru prezije uplne kdokoli, kazdej prumerne zdravej clovek. Specielne pokud se pak bavime o par dnech, nehrozi ani zadne naledky (a to se pri letu na Mesic uz davno vedelo). ISS je na nizky draze, takze tam je jeste porad pod ochranou magnetickyho pole. Problemy muzou nastat pri mesicich/letech pobytu mimo to pole. Jenze to jeste nikdo nevyzkousel a jen tak nevyzkousi, IMO se toho rozhodne nedozijem.

    BTW: Pacner pokud vim psal, ze na Mars se poleti 20-30 ... ;D.
    9.9.2019 12:27 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Pacner? Už 20 rokov tam mali byť...

    "Cesta na Mars 1998-1999" https://www.databazeknih.cz/knihy/cesta-na-mars-1998-1999-35245
    Gilhad avatar 9.9.2019 13:54 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Von takovej geolog se totiz neumi ani podivat na televizi, co v tom stredisku maj a rict tomu sberaci, jaky sutry ma posbirat.

    Jo robot by mozna taky dokazal sbirat sutry, ale (dalkove navadej) clovek je zatim vyrazne obratnejsi i na spoustu jinych veci a disponuje radove vetsi schopnosti koordinace a autonomie v detailech.

    Jak je to dlouho, co DARPA delala soutez robotu, kde mel vylezt z auta, dojit ke dverim, otevrit klikou a vlyzt dovnitr? A kolik jich i takhle blby ukol, co zvladne i metar-notorik trapne failnulo? To uz se fakt vyplati tam poslat vycvicenyho opicaka (sorry, vojaka), co dokaze nejen sebrat sutr, ale i nastavit tohleto, tamhleto prilepit paskou, vsimnout si, ze tu neco smrdi a asi milion dalsich blbosti, co by jinak kazda potrebovala specialni uzpusobeni a naprogramovani toho robota a predem predvidat, ze nastane prave takto. A na druhou stranu ten vojak snese pretizeni, nepohodli letu v plechovce a vyjde o dost levneji (a snaz se nahradi), nez vedec, ktery rozumi svemu oboru, ale moc se mimo laborator a knihovnu nepohybuje. A takovych vedcu se da do ridiciho salu (nebo telekonference) nahnat mraky, z nejruznejsich oboru a kazdy z nich si muze toho vojcla pujcit na provedeni svych experimentu (smichat zkumavku A a B a protrepat - nemichat, sebrat tamhle ten surt, precist tuhle stupnici a pak nastavit tamten hejbator, aby na jine stupnici byla spravna hodnota, upustit sutr z vysky 1m pred kamerou, hodit s nim tamhle k tomu kopci, nakrmit krecky ... proste cokoli. A ze je tu casovy lag v komunikaci nevadi, ten vojcl ma autonomni rizeni, takze se nepreklopi, kdyz ma projit dverma, a pokud se preklopi, tak se i sam zvedne a zkontroluje, klidne i v zrcadle. Takhle daleko jsme v prakticke robotice fakt jeste nepokrocili, natoz tehdy.

    A kdyz to pujde s vojclama, tak to pujde casem i s vedci, az bude stat za to je riskovat, aby tam delali neco, co prez dalkove rizeneho vojcla uz nezvladnou. A na tech vojclech se mezitim odladi podpora zivota, zajisteni nejakeho prijatelneho zivotniho komfortu a tak, aby tam ten vedec byl na miste platnejsi, nez dalkove ovladany vojcl.
    Darth Phantom avatar 8.9.2019 09:47 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Jo?
    Jo.
    A rusáci si taky ukradli nějakého němčoura

    Taky. Ale byly to jen paběrky. Štěstí přeje většímu, kvalitnějšímu a připravenějšímu lupiči. Dá se říci, že kompletní dokumentace, hotové V-2 a prototypy chystaných zbraní padly do rukou USA. Peenemünde vykradli jako první Američani.

    Neméně zajímavé je i poválečné zaměstnávání takových kádrů jako byl Klaus Barbie. Stejně jako NASA byla po válce top zaměstnavatelem esesáků, tak CIA byla top zaměstnavatelem kvalitních zločinců, gestapáků a esesmanů. I tady tě můžu uklidnit, šmudlo. I ostatní to dělali. Ale Američané vynikali v kvalitě zaměstnaných gestapáků a také v jejich množství.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 8.9.2019 10:00 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    8.9.2019 10:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Bavíme se tady o kvalitě vzdělávacího systému, nebo o tom kde kdo koho vytěžil?

    V takovém případě totiž nemůže nikdo zpochybnit, že nejvíc toho za posledních 50 let vytěžila Čína.
    Darth Phantom avatar 7.9.2019 21:57 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Americké ztráty lidí ve druhé světové jsou oproti jiným zanedbatelné. Pomoc Británii na počátku války, bez které by se Británie sesypala si nechali řádně vyplatit. Stejně tak Marshallův plán nebyl filanfropický projekt. Navíc získali ohromný trh a odbytiště výrobků. Na druhé světové Američani náramně zbohatli a navíc získali stálé kolonie v Evropě, takže politický vliv a to se taky setsakramentsky počítá.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    7.9.2019 22:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    V první světové válce bylo zabito 126 tisíc vojáků USA. Ve druhé světové válce to bylo 407 tisíc. Většinou to byli gramotní běloši a řada z nich byla čerstvými absolventy středních a vysokých škol. Kdoví co by dokázali, kdyby k tomu vůbec dostali příležitost. A to samé se dá říct o všech padlých.

    Ta hrstka co se přelila z Evropy do USA mezi válkami, to z hlediska rozvoje ekonomiky to nemohla při nejlepší vůli vytrhnout.

    Získat peníze a vliv je jedna věc, ale ztratit lidský potenciál druhá.

    Dnes je situace jiná. Ale donedávna války likvidovaly ten nejkvalitnější lidský materiál, dřív než dostal šanci. Mimochodem – základem obecného vzdělávání v Rakousko-Uhersku se stali počátkem 19. století váleční vysloužilci, rekvalifikovaní na učitele, protože se jim r. 1802 vojna zkrátila na 13 let a za tu dobu se většina z nich naučila alespoň číst a psát.
    6.9.2019 21:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Kdyby USA bylo závislé na trhu práce pouze na odbornících, které prošly USA školstvím - do jedná až dvou generací jsou na úrovni rozvojové země.
    Jo proto mají v USA většinu ze světových TOP univerzit.

    Proto mají na některých středních školách laboratorní výuku například v biologii, které se nevyrovná většina našich vysokých škol.
    6.9.2019 22:48 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Amerika je krajina velkych kontrastov. Tak, ako tam existuje hromada extremne chudobnych ludi, tak existuje aj hromada extremne bohatych. Rovnako je to so skolstvom. Su tam skoly na absolutne prisernej urovni a zaroven aj tie najlepsie na svete. A tak je to dobre. Kazdy si tam najde to svoje. Dalsie plus z mojho pohladu je moznost homeschoolovat svoje deti ovela jednoduchsie, ako to ide (alebo obcas aj nejde = Nemecko) v Europe. Mozete z nich teda kludne vyrobit debila alebo genia a stat sa do toho nebude velmi miesat. Proste si tam slobodu cenia a preto ich nikto nevie prekonat.

    Prave tie kontrasty a rozdiely su ich obrovskou silou. Na druhu stranu, obcas to ide fakt az do extremu. Napriklad vid. ...tells a story of a CEO of a large tech company complaining at dinner that an employee filed a complaint with HR that the restrooms had no litter boxes which violated his rights as a "furry" and self-identifying as a cat. Zdroj: Podcast Business Models; Litter Boxes For Tech Workers; A Culture Of Recreational Outrage; Medication Will Cure The Irrational
    13.9.2019 10:45 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USA školství za nic nestojí
    Takto sa čistilo v Európe v každej dobe. Napr. len tu u nás (v mestečku v horách;-)), žilo počas vojny 150 Židov. Väčšinou drobní podnikatelia, ale aj lekári, zubári, advokáti, elektrotechnik, bankový úradník... ľudia "hospodársky užitoční"... okrem toho tu boli nejakí Maďari, bývalá džentry, našiel sa Nemec... To všetko po vojne zmizlo. Dnes tu máme Cigánov, a nie 150...už viac tisíc. Tomu zodpovedá napr. úroveň škôl, neporovnateľná s minulosťou.
    6.9.2019 18:22 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše O neplnění si hlavy zbytečnými informacemi
    Například na Havaji se školáci POVINNĚ učí havajštinu. To je jazyk, který nikdy nebudou potřebovat, a skoro jistě se s ním nikým nedomluví. Je to zbytečné nařízení, které má zachránit havajštinu před vymřením, a stejně nezachrání.
    6.9.2019 19:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O neplnění si hlavy zbytečnými informacemi
    Z úst Čecha to zní zvláštně :) Kde by byla čeština, kdyby obrozenci neobrozovali, že...
    6.9.2019 19:32 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O neplnění si hlavy zbytečnými informacemi
    Přečti si nejdříve článek, na který reaguji. V tom článku se píše: "je pravda ze Americania si neplnia mozog zbytocnymi informaciami, ktore malokto z nich vyuzije v beznom zivote".
    6.9.2019 21:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O neplnění si hlavy zbytečnými informacemi
    Málo co je tak praktické jako jazyk.Kdyby USA bylo závislé na trhu práce pouze na odbornících, které prošly USA školstvím - do jedná až dvou generací jsou na úrovni rozvojové země.
    7.9.2019 07:40 hatatitla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O neplnění si hlavy zbytečnými informacemi
    Minimalne by sa mesiace volali normalne :D
    7.9.2019 10:22 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O neplnění si hlavy zbytečnými informacemi
    normalne posunute cislovky o 2?

    jsme rad ze je mame normalne my :)
    ⧠ A = 0 avatar 7.9.2019 11:46 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O neplnění si hlavy zbytečnými informacemi
    +1
    Nevolte zmrdy.
    6.9.2019 19:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    4týdenní roadtrip po USA - bavil jsem se s mnoha domorodci všech barev (včetně původních domorodců) - všichni do jednoho znali buď Prahu nebo Česko případně Československo. Většinou ne nějak hluboké znalosti, ale že je to v Evropě věděli všichni, koho jsem se zeptal, a snad každý si vzpomněl na něco dalšího - Havla, hokejisty, Ruskou okupaci... jen jednou to někomu splývalo s Jugoslávií. Myslím, že lepší výsledek, než kdybych se ptal po Česku třeba na Delaware... Pravda je, že jsem se pohyboval po Californii a okolí, což je ta civilizovanější část USA.

    Seděli jsme v hospodě (jsme s přítelkyní oba severského vzezření), motal se kolem malý černoušek. Pak sebral odvahu a zeptal se, zda jsme ze Švédska, že fandí hokeji. Odpověděl jsem, že ne, že z Česka, černouškovi se rozzářili oči: "Even better!"

    Napůl omylem napůl ze zvědavosti jsme se pokusili vjet na Vandenberg Air Force Base (je tam kosmodrom) - samozřejmě nás zastavila hlídka a ptali se odkud jsme. S úsměvem zareagovali, že jsme sice spojenci, ale stejně nás tam pustit nemůžou.

    Nepříšlo mi, že by Američané byli nevzdělaní, určitě ne ve srovnání s námi. Kdyby nelili cukrovou vodu na míchaná vajíčka (v mekáči), připadal bych si tam skoro jako doma (pomáhá tomu ta "filmová" angličtina, které je skvele rozumět).

    6.9.2019 19:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    - europania maju urcite kvalitnejsie jedlo, kvalitnejsie vina, kvalitnejsie pivo.
    Myslím, že to vyjde na stejno. I průměrny steak je tam evropská špička. Burgery vynikající, a to i v lepších fastfoodech. Na kalifornské víno si nemůžu stěžovat. Pivo jsem nezkoušel, ale určitě se tam slušné dá najít taky. Ostatněviděl jsem tam i česká piva. Evropská kuchyně mi rozhodně přijde pestřejší a asi by mi časem chyběla. Ale ty čtyři týdny jsem si tam dával do nosu a byl jsem nadmíru spokojen.
    - europsky futbal je krasny sport zatial co americky (radsej sa zdrzim komentara)
    Nezmám nudnější a trapnější sport než evropský fotbal. Na ten americký se aspoň dá chvíli koukat.
    - a tiez nam viac zalezi na nasej planete a menej mrhame zdrojmi. v amerike ma kazdy clen rodiny svoje auto niektori aj 2 (bez auta sa tam ani nikam nedostanete, deti maju skolsky autobus alebo ich do skoly vozia rodicia, ale americky teenager ked ma 16 tak si hned robi vodicak a kupuje prve auto). amik generuje viac odpadu a v lete nema problem otvorit okno a k tomu si naplno pustit klimatizaciu, nakupit obrovske mnozstvo potravin a potom ich vyhodit.
    Na druhou stranu, v přírodě mají proti nám úžasné čisto, žádné odpadky a bordel po lidech jako u nás - včetně našich národních parků. Z toho jsme byl nadšen. I návštěvníci se tam k přírodě chovají lépe, neřvou, neplaší zvířata atd.
    - taktiez UK hudba
    Všechny moje nejoblíbenější kapely jsou z USA, případně z Austrálie. Beatles mi fakt nic neříkají. Pár brtitských kapel bych si vybral, ale hudební ráj je pro mě jednoznačne USA. A i to country v tom správném prostředí zní dobře, i když to běžně neposlouchám (z toho co běžně poslouchám většině lidí teče krev z uší).
    7.9.2019 07:48 hatatitla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Nezmám nudnější a trapnější sport než evropský fotbal. Na ten americký se aspoň dá chvíli koukat.
    Ktoru chvilu? Tie dve minuty kym sa zoradia, alebo tych 8 sekund kym sa zrazia? :)
    7.9.2019 10:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Prostě u toho nevypadají jako teplouši :)
    7.9.2019 15:39 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pivo jsem nezkoušel, ale určitě se tam slušné dá najít taky.

    Pivo je tam tezka katastrofa, jedine, co mi jakz takz chutnalo byl Samuel Adams.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    8.9.2019 12:20 Elvis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Havajská Kona je v pohodě.
    6.9.2019 19:45 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Myslím, že ten článek, pod kterým diskutujeme, je nešťastný. Evropa není jeden kompaktní celek. USA také ne.

    Celé to téma je nesmysl, protože srovnává něco abstraktního. Evropa má 46 států, přičemž řada států lze ještě rozdělit na řadu podúzemí s různými lidmi/národy/zvyky/kvalitami.

    USA není jeden kompaktní celek. Můžete je rozdělit na řadu lokalit s různými vlastnostmi.

    Ten článek sám o sobě nemá smysl.
    6.9.2019 21:39 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    46 vs 50 státu (vlastně 48) je skoro totéž
    ⧠ A = 0 avatar 6.9.2019 22:33 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Nevím, zda se nejedná o sarkasmus, avšak nejde přeci o množství států, nýbrž třeba o to, že zdaleka ne celá Evropa má školství založené na pruském systému, jak naznačuje článek.
    Nevolte zmrdy.
    6.9.2019 23:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    A v USA je všude stejné? není..
    ⧠ A = 0 avatar 7.9.2019 07:06 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Jistěže ne. Tím více je srovnání vadné.
    Nevolte zmrdy.
    6.9.2019 19:57 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Popkultura aneb znalosti jazyků
    Ale neni to len o skolstve Americania o Europe vedia malo aj preto ze su objektivne v mnohom lepsi napr maju lepsiu popkulturu. a preto my tu v europe sledujeme americke filmy, pocuvame ameirckych interpretov, niektori mame k dispozicii aj americke televizie (netflix, hbo, alebo nacierno aj NBC, CBS atd). oni nesleduju europsku kinematografiu, nasu hodbu ani nase televizie

    Jestli to nebude hlavně tím, že Američané moc neumějí evropské jazyky. Zatímco Evropané umějí anglicky ve velké většině.

    Dělat z neznalosti jazyků u Američanů vyšší kvalitu popokultury - to chce obrovskou dávky neobjektivity a zaujatosti. A ještě si k tomu napíšete "objektivně ... mají lepší popkulturu", jako kdybyste násilím chtěl té subjektivitě dodat zdání faktu.
    6.9.2019 21:41 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Popkultura aneb znalosti jazyků
    Američané moc neumějí evropské jazyky.
    většina Američanů umí anglicky nebo španělsky (často obojí) - oba dva jsou to evropské jazyky
    7.9.2019 10:27 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Popkultura aneb znalosti jazyků
    Taky by mě zajímalo, jaké evropské jazyky by se podle Ponkráce měli učit. Asi česky?
    6.9.2019 20:36 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    a tiez nam viac zalezi na nasej planete a menej mrhame zdrojmi. v amerike ma kazdy clen rodiny svoje auto niektori aj 2 (bez auta sa tam ani nikam nedostanete, deti maju skolsky autobus alebo ich do skoly vozia rodicia, ale americky teenager ked ma 16 tak si hned robi vodicak a kupuje prve auto).

    Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    7.9.2019 14:56 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    Ano, jde to. A to i v tak bohem zapomenutych krajinach jako je Upstate New York.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    9.9.2019 10:28 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    Problem je, ze tam nejsou chodniky, a pokud jdes pesky i jen do kramu kterej je vzdalenej 100m, tak ses podezrelej. Normalne te zastavej mistni floydi a 1/2 hodiny se te vyptavaj, co se ti stalo s s autem. Takze minimalne budes za magora.
    9.9.2019 12:38 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    Problem je, ze v takoveto diskuzi se vzdycky objevi nejaky odbornik, ktere pochybne legendy vydava za skutecna fakta, nejlepe takovym zpusobem, aby to absolutne popiralo osobni zkusenost.

    Takze poporade.
    Problem je, ze tam nejsou chodniky
    Chodniky tam ve mestech normalne jsou.
    pokud jdes pesky i jen do kramu kterej je vzdalenej 100m, tak ses podezrelej
    Ano, automaticky alertujes nejblizsi neighbors watch...
    Normalne te zastavej mistni floydi a 1/2 hodiny se te vyptavaj, co se ti stalo s s autem.

    To jsou fakt hrozne sterotypy. Policajti te zastavi a daji se do reci, jen kdyz jsi beloch. Kdyz jsi cernoch, okamzite strili.

    Dost ironie. Pokud jdes pesky do kramu, nikdo te nezavre. Overeno nekoliksetkrat. Nachodil jsem ve statech stovky kilometru pesky a policajti me nezastavili ani jednou. Verejna doprava tam taky funguje, i kdyz ne v takove kvalite jako v CR nebo nedejboze v Nemecku, ale jde ji bez problemu vyuzivat. Vlastne v nekterych mestech (typu NYC) je verejna doprava ten nejlepsi zpusob prepravy.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    JiK avatar 9.9.2019 22:26 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    To jsou fakt hrozne sterotypy. Policajti te zastavi a daji se do reci, jen kdyz jsi beloch. Kdyz jsi cernoch, okamzite strili.
    To je videt, ze tomu dost rozumis! Takovejch expertu jako ty je malo, ze ty jsi tam fakt doopravdy byl? Uzasny! A jak dlouho uz takhle kazdeho cernocha okamzite zastreli na pohled? Jak to, ze jim tam nejaci cernosi jeste zustali? Zly kapitalista nedal policistum dost penez na patrony?

    10.9.2019 01:24 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    Jeste jedne veci jsem si vsiml. Americani maji docela jednoduchy smysl pro humor a nektere jeho jemnejsi formy proste nechapou, ... Uz sis zadal o obcanstvi?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    10.9.2019 16:00 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    Ty samolepky na auto, s textem "Nestřílejte, nejsem zločinec", tam jdou mezi černými dost dobře na odbyt. Oni totiž policajti při kontrolách řidičů jsou u těch barevných dost citliví na jakýkoliv špatný pohyb a střílí bez výstrahy. Z dobrého důvodu a dlouhé řady zkušeností...
    10.9.2019 16:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkusil jste žít v USA delší čas bez auta?
    To je něco jako samolepka Nejsu z Prahy!. To je okamžitý signál, že budeš mít nejspíš co do činění s kokotem.
    6.9.2019 23:56 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    7.9.2019 15:34 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Ta uvaha je prilis povrchni a postavena na hodne plovouci zakladech.

    Mel jsem moznost poznat oba dva systemy skolstvi. US pristup opravda ma vyrazne vetsi duraz na soft skills nez evropsky. Coz je pro zivot sice uzitecne, ale pokud se jedna o technicke obory, je to problem. Rodily american je schopen se sahodlouze hadat a diskutovat i nad beznym matematickym tvrzenim, ktere by melo byt zjevne i stredskolakovi. (Ono je to tam celkove posunute trochu dal. Prislo mi, ze college degree ma o neco bliz k nasi maturite nez k bakalari.) Tento problem se pak kompenzuje tim, ze na technicke skoly a funkce jsou importovani lidi z Indie, Ciny, Koreje, apod. A to ve velkem.
    je pravda ze Americania si neplnia mozog zbytocnymi informaciami, ktore malokto z nich vyuzije v beznom zivote, nevedia ze hlavne mesto Slovenska je Bratislava, nevedia ani to ze existuje nejake Slovensko a naco by sa to ucili ked sem ajtak nikdy nepridu.
    S temi fakty to byva docela problem. Protoze spoustu veci si ve skole vysvetluji primarne na prikladech a prirovnanich. Takze obrat Ok, it's like a ... je tam castejsi nez u nas vole. Zkratka a dobre, americani nevi, ze hlavni mesto Slovenska je Bratislava, protoze je na to tezke najit odpoved ok, it's like a ....

    Diskutovat o tom, jake ma kdo znalosti o te ci one zemi, mi prijde bezpredmetne. Schvalne, kdo bez napovedy da vsech padesat statu americke unie. A kdo da celou EU? A kdo bez napovedy da samospravne celky Ciny (nebo alespon dva). ;-]
    - europania venuju viac pozornosti zdravemu zivotnemu stylu (aj ked teraz hovorim skor o zapadnej casti naseho kontinentu a v amerike to tiez neni rovnake v kazdom state) preto v europe neni tolko - obeznych ludi (hamburgerovych mastodontov).
    Nadmerna obezita neni otazkou volby, ale je to z velke podstatne casti socioekonomicky problem. Nadmerne obezni se rekrutuji z nejnizsich trid, kteri si nemohou dovolit kupovat kvalitni jidlo a misto toho kupuji levne plne nahrazek, typicky z kukuricneho skrobu a sirupu.

    Komentar k pohledu na (konzumni) (dle prispevku lepsi) kulturu necham stranou.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    8.9.2019 13:55 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    ze na technicke skoly a funkce jsou importovani lidi z Indie, Ciny, Koreje, apod. A to ve velkem.
    co jsem od známých techniků slyšel, tak to prý tak skutečně je. Myslím si, že to není dobrá volba. Celé generace težila Amerika z Němců, kteří ji technicky postavili na nohy a nyní asiaté ??
    7.9.2019 16:25 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Na strednej nam hovorili, ze elektrotechnika sa u nich uci az na vyske, nie ako u nas na strednej.

    A pocul som, ze a la stredne skoly pouzivaju kreditny system.
    8.9.2019 12:22 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Já jsem teda na střední elektrotechniku neměl. Snad nějaké průmyslovky, ale které nadané dítě půjde na průmyslovku?
    8.9.2019 12:38 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Hej, chodil som na priemyslovku.
    8.9.2019 12:55 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Já jsem chodil na strojní průmyslovku, elektrotechniku jsme měli dva roky. Ale jinak jsem úplný debil.
    8.9.2019 13:39 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Asi dost úzký rozhled...
    8.9.2019 13:45 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    u Odinů zvoní telefon a paní Odinová slyší na vzdáleném konci ženský hlas:

    'tady je spolužačka Odina ze střední školy'

    'už tě mám ty mrcho, Odin na žádnou střední školu nechodil'
    8.9.2019 14:15 humr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Popravdě mně tahle prohlášení o výuce elektrotechniky na českých středních školách přijdou dost nepravděpodobná. Možná nějaké takové jak zapojit zásuvku a na který vodič připojit vypínač.

    Přece jenom, i na pochopení předpokladů za kterých standardní elektronické modely platí je potřeba mít alespoň nějaké porozumění Maxwellek, které jsou po hydrodynamice asi nejsložitější soustavou parciálních diferenciálních co se v inženýrském životě dá potkat.

    To ani nemluvím o o samotném řešení obvodových rovnic, kde je potřeba rozumět Fourierově a Laplacově transformaci, na které je potřeba zase mít aspoň nějakou základní představu o komplexní analýze [1].

    Fakt nevěřím, že něco takového se učilo i za dob největší slávy průmyslovek. Možná jsem chodil na střední pro blbé, ale rozhodně si nedovedu představit, že by se tam zvládla probrat i blbá elektrostatika z Griffitha.

    [1] Na FELu se údajně v nějaké pradávné historii toto učilo bez komplexky. Prý z toho někde dokonce existují nějaká skripta kde je to všechno odvozené. V dnešní době ale vedení už zjistilo, že ochudit studenty o komplexku je zločin na vzdělání.
    Heron avatar 8.9.2019 16:19 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    No tak zpět na zem. Maxwellky nepotřebuješ třeba k návrhu zesilovače ani číslicového obvodu TTL. Na střední se fakt nenavrhují antény ani obvody na GHz. K tomu, co se tam děla(lo) stačila matematická analýza, derivace, základní integrály + základy komplexní analýzy. Fouriera jsem měl v prvním ročníku na vysoké a stačila k tomu jen ta matematika, co jsem měl na střední. To někteří gymnazisté čuměli na integrály jak puk a trvalo jim rok matematiky, než se k tomu dostali. Navíc po někom se střední školou fakt nepožaduješ, aby sám odvodil maxwellky.

    Naopak co se tam nedělá je zapojování zásuvky. To se dělalo na učňácích. Nás k tomu nikdo pustit nemohl, protože jsme neměli vyhl. 50. To se na střední škole vůbec nedělalo, ani se tam neučil silnoproud.
    8.9.2019 16:37 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Přesně. Na elektro průmyslovce před cca 10 lety jsme se dostali až ke slušným základům integrálů, a fourierova analýza byla jedna z úloh u praktické maturity.

    Pokud nedělám zrovna vysokofrekvenční design, tak si v 99% případů vystačím s Kirchhofem a případně základními diferenciálními rovnicemi pro přechodové jevy nebo fázorovým počtem.

    Zapojování zásuvek, vypínačů, motorových stykaců a podobné základy "silnoproudu" jsme dělali taky, už tak někdy ve 2. ročníku. V dílně nás k tomu klidně pustit mohli, protože to bylo "pod dozorem/dohledem" vyučujícího (zapojovalo se to vypnuté a zpravidla se přívod zapínal až po kontrole a pod dohledem učitele). Zabralo to nějaké 2 měsíce, pak jsme se protočili do dalších dílen - samozřejmě slaboproud, ale třeba i základy ručního a strojního obrábění, což se docela hodí. Když ne přímo umět, tak mít aspoň představu co mi může někdo na soustruhu a fréze vyrobit a jak dlouho to trvá.

    9.9.2019 08:35 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    U nás se i svářelo. Bodově, elektrikou i plynem..
    8.9.2019 17:46 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Zapojování zásuvek nás bolševik učil v osmé třídě základní školy. A takové osvětlení schodiště s křížovými přepínači v několikapatrovém paneláku je solidní základ pro číslicovou techniku :-D
    8.9.2019 19:34 humr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    To by tak odpovídalo mojí zkušenosti ze střední z jinými předměty - učí se to prostě tak nějak "fenomenologicky" a žádné hlubší osvícení se nekoná. Potom to ovšem nejde srovnávat s vysokoškolským vzděláním že jo (ať už v USA nebo tady).
    Maxwellky nepotřebuješ třeba k návrhu zesilovače ani číslicového obvodu TTL.
    Tak samozřejmě, vždycky to jde prostě udělat tak jak je to nakreslené v učebnici a na nic se neptat že ano.

    Už k nějakému hlubšímu pochopení toho, jak funguje takový rezistor je ale potřeba nejdříve z Maxwellek vyrobit rovnici kontinuity, potom udělat nějaký kvalifikovaný odhad ohledně chování nosičů náboje ve vodičích, z toho všeho vyrobit Poissonovu rovnici a poté si vlastně uvědomit, že z linearity nám stačí zjistit "vzájemný odpor" mezi elektrodami a pak už spočítáme co budeme potřebovat řešením soustavy lineárních rovnic (což je oproti PDE docela výhra).
    základy komplexní analýzy. Fouriera jsem měl v prvním ročníku na vysoké a stačila k tomu jen ta matematika, co jsem měl na střední.
    Co. Jakože se člověk na střední třeba dozvěděl, co to jsou holomorfní funkce nebo Laurentova řada jo? Hustý.
    To někteří gymnazisté čuměli na integrály jak puk a trvalo jim rok matematiky, než se k tomu dostali.
    Moje zkušenost (z FELu) je taková, že po asi tak třetím/čtvrtém semestru nějak většina studentů z průmyslovek vymizela, většinou na analýzách (což teda moc nechápu, protože na FELu analýza není zase _tak_ nezvladatelně složitá - na projití se vlastně stačí nadrtit vzorové příklady a na ústní nebýt úplně mimo).
    9.9.2019 07:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Jestli to nebude tím, že se na průmyslovkách tlačilo spíš na pochopení praktických věcí, než na drcení teorie.

    Za sebe ale mluvit nemůžu. Mám za sebou strojní průmyslovku z dřevních dob a už si z toho co se nám snažili natlačit do hlavy nepamatuji nic. Byl to jen mentální balast. Ten kdo se ho včas nezbavil, je dnes většinou v prdeli. Sice umí použít strojnické tabulky, ale u pásu, nebo mezi regály v Lidlu je mu to k prdu. Z mých spolužáků se tím živí pouhé procento.
    Heron avatar 9.9.2019 08:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Z mých spolužáků se tím živí pouhé procento.
    A to je špatně nebo dobře nebo jak?

    Nikdy jsem nepochopil, proč se obecně považuje za špatné to, že člověk nedělá obor, který měl na škole. Já mám elektroprůmyslovku, potom jsem šel na informatiku (přerušeno ze soukromých důvodů), potom jsem si zašel na fyziku i když jsem věděl, že to nikdy dělat nebudu. Fyzika je můj koníček.

    Elektroniku mám jako hobby, umím číst schémata a ledacos si u/o-pravit. Fyziku mám jako koníčka, prostě chci vědět, jak funguje náš Vesmír. Takže si čtu papíry o kandidátech na pátou interakci apod.

    Dělám to, co mě baví a to jsou počítače. Teď už cítím, že přišel čas na kompletní změnu oboru, nevím, co to bude ale asi nic z výše uvedeného.

    Tj nikdy jsem nedělal a nejspíš ani nebudu dělat nic z toho, co jsem kdy studoval. Ale to přece není špatně. Dalo mi to základy mnoha oborů a stejně je potřeba se sám vzdělávat po celý život, to není o tom, že někdo vystuduje nějakou střední a nic víc už potřebovat nebude.
    9.9.2019 10:19 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Mno ... je to dusledek spatnyho vzdelavani a vyhozenych penez.

    Ale neni se cemu divit, kdyz skolstvi vypada jak vypada. Kdyz te totiz uci duchodce, kterej nadto casto nikdy nic nedelal (typicky profil vyucujiciho na VS), tak co te asi tak muze naucit. Navic te uci veci, ktery uz 50 let nejsou pravda. Specielne v oborech, ktery se rychle vyvijej.

    Ostatne i to, ze zamestnavatele nezajima tvoje vzdelani je dusledek tehoz - kazdy zamestnavatel totiz dobre vi, ze ten papir o tom co potencielne umis nerika naprosto vubec nic.
    Heron avatar 9.9.2019 10:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Škola tady není od toho, aby vychovávala zaměstnance. Mít vyšší míru vzdělání, než je nezbytně nutné, považuju za plus. A čím víc tím líp.
    9.9.2019 10:43 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    No ze ty ses negramotnej to se tu vseobecne vi ...

    Kdyby ses laskave obtezoval si precist tu vetu skolkeho zakona, ktera vyslovene rika, ze skola ja pripravou na budouci zamestnani, to by te doslova porazilo ze?
    Heron avatar 9.9.2019 10:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Já už jsem si říkal, co se s tebou stalo, že dneska to nějak nemá grády, ale jsi zpět takový, jak tě máme rádi.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 14:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    V zákonech se toho nakecá.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.9.2019 08:38 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Moje zkušenost z FELu byla jasná. 2 roky se čekalo, až gympláci doženou průmyslováky ve všem kromě matiky. S tím, že lepsí průmyslovky naučily i integrály a derivace.
    9.9.2019 10:40 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Oni nevymizeli, oni narozdil od magoru jako ses ty dosli k zaveru, ze nez se ucit takovy picoviny, muzou vydelavat velmi slusny prachy, protoze se o ne firmy jeste porvou.

    Jo, jen tak mimochodem, jeden muj spoluzak ty VF obvody delal ... vsichni soudruzi vedatori (als humr) to meli uzasne odvozeny a spocitany, ale ani jednomu to nefungovalo. On nic nepocital, proste to "od voka" postavil, a fungovalo mu to. Zadny Maxwelky ani dalsi hromady kktin na to nepotreboval.
    9.9.2019 08:54 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    A já si zase vybavuju, jak si Kulhánek stěžoval, že se na FELu už neučí ani elektrodynamika.
    Heron avatar 9.9.2019 09:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Kulhánek si stěžuje na kde co :-D

    Nevím odkdy se učí, ale na YT jsem sledoval elektrostatiku a potom elektrodynamiku od doc. Jelínka.
    9.9.2019 10:45 humr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Jelínkův kurz elektromagnetismu je asi nejlepším co se na FELu vyučuje. Škoda, že tolik studentů je ztraumatizovaných předchozím kurzem fyziky, kterej je taková meganalejvárna "od elektrostatiky po poyntingův vektor ve 2 týdnech", že si to pak každý rok zapíše jen asi 5-10 zájemců.

    Potom je myslím ještě něco trochu masovějšího pro EaK od Škvora/Pankráce, ale to má asi jen poloviční kreditovou dotaci.
    Agent avatar 8.9.2019 13:20 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Lukáš Balabán zrovna vydal docela zajímavé video o Americe, mělo by být pokračování

    https://www.youtube.com/watch?v=Th4F_Ne5RvU
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    xxx avatar 8.9.2019 14:06 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    "V Americe jsem stravil pet tydnu..." Takze IMHO ztrata casu. Kamarad rikal, ze prvni rok jsi tam na navsteve, ateprve druhy rok, kdy se rozhodujes jestli prchnout nebo zustat uz o te zemi teprve neco vis. Zejmena ziskas dostatecne povedomi o jejich kulture a minulosti, tudiz potrebny kontext, pro to, abys vubec mohl chapat, proc tam nektere veci jsou, tak jak jsou.
    Please rise for the Futurama theme song.
    9.9.2019 10:12 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Ty ses chlapce uplne mimo

    1) vsichni alespon trochu gramotni resi v US prakticky neresitelny problem, kam poslat svoje deti, aby z nich nebyli typicti americti debilove. V zadnym pripade totiz nesmi chodit do verejnych skol.

    2) US zakladka vypada spis jako materska skolka - deti si v ni hrajou a delaji si vicemene co chteji. Mozna se pri tom nauci trochu cist a psat, mozna i scitat a odcitat, ostatni pocetni operace jsou uz nad ramec beznych skol.

    3) presto v US dokonci zakladni skolu jen 80% zaku - pro tech 20% je prilis obtizna (viz 2).

    4) jejich "stredni" skola je takovy pokracovani zakladky pro deti, ktery vlastne jeste vubec nevedi co by chteli delat, a probiranym ucivem se dostane tak maximalne na uroven 1. rocniku SS u nas (presto jim to uznavame jako stredoskolsky vzdelani)

    5) velka cast americanu ma "vysokou", jenze k tomu zapominas dodat, ze jen na "zakladnim" stupni. To je sice papirove neco jako u nas magistr, ale realne presne tohle odpovida nasi maturite.

    6) prumernej merican nejen nevi kde je Slovensko. On ti nedokaze na mape ukazat, kde jsou Kanadsky hranice. Zato 100% vi, ze Buh stvoril Zemi 5 000 let pred Kristem. Kdyz se ho zeptas, se vzaly ty miliony let stary kostry, tak je v riti. Tohle je tam ucej ve skole.

    ---

    A ciste prakticky. Spoluzak, ktery tady v prvaku na stredni dostal 4ku z matiky "z milosti" (jinak by do ty emeriky nemoh jet), si tam zvolil jako jeden z predmetu ... matiku. A byl nejlepsi na skole, protoze veci, ktery (ne)umel, tam berou prave az na vysoky. Coze? Derivace a integraly? Na stredni? No neblbnete.

    Heron avatar 9.9.2019 10:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Zato 100% vi, ze Buh stvoril Zemi 5 000 let pred Kristem. Kdyz se ho zeptas, se vzaly ty miliony let stary kostry, tak je v riti. Tohle je tam ucej ve skole.
    No tohle je dost krize. Stačí se podívat, co všechno dokázali způsobit blázni prodávající homeopatika a bojující proti očkování. Dneska tady máme epidemie nemoci, která mohla být jako druhá v pořadí eradikována.

    Teď sleduju nebývalý vzestup flat earth magorů. A na tom je pikantní hlavně to, že lidé věděli už před vznikem křesťanství, že Země je kulatá a dokonce znali docela přesně i její obvod. A tihle jedinci se ohánějí Biblí a říkají, že Země je placka.

    Možná to pomine, možná ne, ale co mi na tom vadí je boj proti vědě. Prostě nic není dané, nic se nedá ověřit a existuje jen názor. Takže do studia si pozveme astrofyzika a člověka s názorem. Vyvážená diskuse 50:50. Stejně jako v případě imunologa a internetové homeopatky.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 14:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše anything goes
    Možná to pomine, možná ne, ale co mi na tom vadí je boj proti vědě. Prostě nic není dané, nic se nedá ověřit a existuje jen názor. Takže do studia si pozveme astrofyzika a člověka s názorem. Vyvážená diskuse 50:50. Stejně jako v případě imunologa a internetové homeopatky.
    Doporučuji myšlenkový rámec konfrontovat s posledním stoletím filosofie vědy. Zvláštní pozornost doporučuji věnovat v Česku již takřka neznámé části od Kuhna přes Feyerabenda a dál, načež se popř. posléze uchýlit k bezpečnému instrumentalismu: výsledky imunologa jsou často užitečné, což se o internetové homeopatce úplně říct nedá, ačkoliv na druhou stranu instrumentalisticky pojatá věda nám nemůže odpovědět na otázku, proč a zda vůbec ji máme provozovat a aplikovat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.9.2019 16:54 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Aku aku epidemiu a aku chorobu mas na mysli? Pod "tady" si predstavujem, ze myslis CZ.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Heron avatar 10.9.2019 08:00 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Spalničky. Nevím, zda je to zrovna na území ČR již na úrovni epidemie, ale počet případů v posledních letech prudce stoupl.
    10.9.2019 14:25 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pre porovnanie rok stary clanok: "Za posledních pět sezón podlehlo chřipce nebo jejím komplikacím přes 550 Čechů. Více než 1500 lidí kvůli vážnému průběhu nemoci skončilo na nemocničních odděleních ARO nebo JIP." https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/chripka-ockovani-proti-chripce-data-statistka-nemocni-umrti-smrt.A180926_134859_domaci_jumi A este "Každoročně dávají lékaři do souvislosti s chřipkou zhruba 1 500 až 2 000 úmrtí." https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/chripka-epidemie-chripky.A190222_140314_domaci_jumi

    Za sezonu 2017/1018 bolo v CR 667 vaznych pripadov (skoncili v nemocnici) z coho 261 zomrelo. Peaky chripkovych epidemii su cca 1500-2000 chorych na 100 000 obyvatelov. Dlzka choroby nech su 2-4 tyzdne. Celkovy pocet odhadnime na cca 500 000 - 600 000 nakazenych za sezonu. Ked ma niekto lepsie cisla, sem s nimi.

    Spalnicky maju cca 900 nakazenych za poslednych 5 rokov, nikto nezomrel. O pocte vaznych nasledkov nie som schopny dohladat ziadne cisla ani na SZU CR ani inde. Vyzera, ze nenastali. Pre vacsie vzorky si vezmime celoeuropske cisla (vratane Ukrajiny, Bieloruska a Ruska), kde je na cca 90 000 nakazenych 37 mrtvych (vyznamne mnozstvo na Ukrajine pri ukrajinskej urovni zdravotnej starostlivosti).

    Vysiluje niekto kvoli neockovani proti chripke? Skoro nikto. Chce niekto odoberat deti/svojpravnost/obcianske prave neockovanym proti chripke? Nikto. Posiela niekto takych na pustych ostrov? Nie. Pozaduje niekto po neockovanych nakazenych chripkov, aby si celu liebu zaplatili sami, ked su taki blbi? Nepozaduje.

    Takze kde je, kurva, v CR ta epidemia spalniciek?!? Iba v novinach.

    Vekove rozlozenie prvych 300 pripadov spalniciek v CR v tomto roku mas tu na prvej strane http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Spalnicky/2019_info/Spalnicky_info17_3.pdf Aj keby si vsetky matky odkladajuce ockovanie (to co ti ako ty nazyvaju aktualnou "modnou vlnou bio matiek") nahnal bicom k lekarovi, tak pri klesnes o cca 40 pripadov ~ 13%. Zvysok nakazenych je dovoz z Ukrajiny a jeho rozsirenie medzi ludi s vyprchanou imunitou, za co matky fakt nemozu a vzajomny kontakt deti 1-5 rokov s ukrajinskymi robotnikmi je asi mizivy.

    Takze nechapem, preco sa niekto potrebuje vozit po matkach, ktore nechcu pichat do deti 2x MMR vakcinu, kde z 3 zmiesanych vakcin je 1 totalne zbytocna (pre chlapcov rubeola/zardenky a pre dievcata mumps/priusnice) a jedna uplne proti zaujmom ockovaneho (dievca, ktore prekona trivialnu rubeola/zardenky pred pubertou/otehotnenim ma celozivotne pokoj a podobne mumps/priusnice u chlapcov). Takze ostavaju jedine tie spalnicky, kde keby stat zabezpecil monovakcinu, tak verim, ze tych cca 40 nakazenych neockovanych malych deti by si stiahol na 10. Zvysne pripady ludi s vyprsanou imunitou by sa ti stali uplne rovnako, ti nemaju s nejakym detskym (ne)ockovanim nic spolocne.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Heron avatar 10.9.2019 15:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Takze kde je, kurva, v CR ta epidemia spalniciek?!?
    Já bych jen podotkl asi tak tolik, že toto celé způsobil pokles očkování o 5 procentních bodů. Pokud bude proočkovanost klesat dál, tak se máme na co těšit. Ano, klidně můžeme přestat očkovat úplně, uklidňovat se tím, že skoro nikdo nezemřel a že máme tak dobrou lékařskou péči, že se vyřeší i vážné případy. Tak směle do toho. Adekvátní lékařskou péči v případě globální epidemie dostane tak možná 1% nemocných a zbytek se do nemocnic ani nedostane a ty zkolabují.
    Takze nechapem, preco sa niekto potrebuje vozit po matkach
    Nejde o to, že se někdo chce vozit po matkách. Jde o to, jak se tady snadno šíří šarlatánské informace s globálním dopadem. V ČR stačila jedna uřvaná Eleková s volným vstupem do všech medií a podívejme se, co se stalo. A tady vidím chybu na straně min zdravotnictví, SÚKLu, SZÚ apod. které proti lžím dlouhé roky nijak nevystupovali. Takže ve veřejném prostoru bylo o očkování slyšet především z té negativní strany.
    dievca, ktore prekona trivialnu rubeola/zardenky

    Nevím, zda to byl tento případ, ale ono se neočkuje jen pro ochranu toho konkrétního jedince, ale pro ochranu všech. Tj v tomto případě šlo o to, aby se ta nemoc nešířila mezi populací a nedostala se k těhotným ženám. Tj stejný důvod proč očkovat chlapce proti HPV. Ti sice nedostanou rakovinu děložního čípku, ale měli by být očkováni, aby toto nepřenášeli.
    10.9.2019 16:48 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Proc ockovat proti HPV?
    Ma to teda ozdrojovane lip nez Elekova.
    10.9.2019 17:44 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    toto celé způsobil pokles očkování o 5 procentních bodů
    Toto je s prepacenim kolosalna kravina hned 3 sposobmi.

    1.) Nesposobil, v najlepsom pripade koreluje. NIKTO (ani najsvetejsi Prymula osobne) nedokaze dokazat (ta slovencina je kuzelna), ze to sposobilo par stoviek matiek, ktore odlozili ockovanie u najmensich deti. Videl ti tu tabulku o vekovom rozlozeni nakazenych? Ako by vyzeralo odvodnenie (dokaz nikto nevyrobi) ako najmensie deti nakazili robosov v Skodovke, ci kde to bolo? Kde je naopak vektor prenosu medzi dospelymi s vyvanutom imunitou rovno po ruke.

    2.) 5% populacie je v CR 500 000 ludi. Tolko sa cca narodi deti za 4 roky (a +- tolko ludi umrie). Za posledne 4 roky by nesmelo byt ockovane ani jedno dieta, aby sa 500 000 ludi v populacii vymenilo za neockovanych. Zaroven vieme, ze odmietacov su nejake male stovky, max. tisice. Ani keby si to rozlozil na dlhsie obdobie, tak k 500 000 sa proste nemozes ani zdaleka priblizit. Ale v novinach si videl tieto cisla, tak v tebe ostali

    A tu mas kuzelny odstavec rovno od najpovolanejsich MZCR: "Proočkovanost proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám poklesla od roku 2007 v celorepublikovém průměru o více než 14 %, a to téměř z 98 % (2007) až k aktuálním 83,5 % (2017). První pokles pod hladinu 95 %, jenž je udáván jako hranice kolektivní imunity, byl, zaznamenám v roce 2015, od té doby je sledován výrazný sestupný trend proočkovanosti proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám." http://www.mzcr.cz/verejne/dokumenty/rizika-onemocneni-spalnickami-a-moznosti-prevence_17081_4011_5.html

    14% je 1 400 000 ludi. To fakt nikto nemoze mysliet vazne. A z 95% na 83.5% za 4-5 rokov je fyzicky nemozne. Museli by sme vyznamnu cast zaockovanej populacie vystrielat a doviezt novu.

    3.) Cisla, ktorymi sa ohana Ceska vakcinologicka spolocnost a vsetci od ministerstva cez praktickych lekarov az po novinarov ich bez rozmyslania preberaju su porovnavanim hrusiek s jablkami. Dnes do doplnkovych 16.5% "nezaockovanych" pocitaju kazdeho, kto nedostal 1. MMR v 13-18 mesiacoch a 2. MMR v 5-6 rokoch (donedavna v 21-25 mesiacoch). Akakolvek odchylka spada do "neockovanch 16.5%. Ak 1. MMR rodicia odozili na 24 mesiac, tak mozu napichat aj 3. MMR navyse, ale CVS ich zapocita ako neockovanych. Skade brali 98% v 2007 vie len Ctulhu, ak vobec.

    Z akeho zdroja mas pokles o 5% ty?

    Ja neviem, mozno zase budem plytvat tvojim casom, ale nez sem kopirovat argumenty po jednom... http://www.rozalio.cz/pro-media/1289-mudr-jan-vavrecka-ph-d-o-ockovani-proti-spalnickam Vavrecka je clovek, ktory ma logicke myslenie v poriadku, je schopny pochopit pisany text a je schopny pocitat na urovni, ktoru treba pre pocitanie populacie a nakazenych. Pokial ta drazdi server, na ktorom je to zavesene, tak si opakuj "don't shoot the messenger". Suhrn je rovno dostupny pod linkom, kompletny text (IMO sa oplati precitat, aj keby clovek nesuhlasil so zavermi, pretoze ja tam chyby, ktore by vyznamne menili skutocnost nevidim) ako PDF tamtiez.
    klidně můžeme přestat očkovat úplně,
    Je este jedna kompromisna moznost. Spravit vsetko preto, aby rodicia nemali dovod ockovanie odmietat (spristupnit monovakciny) a zaroven zrusit jeho povinnost. V Nemecku nie je povinne a cisla preockovanosti su podobne ako v CR, ktore je v sfere ockovania najperzekuujucejsim (to je slovo!) statom v Europe.

    Sucasny stav je 9 povinnych ockovani aplikovanych 6+3. Ak mas nejaky dovod, ze z tej 3 chces 2, tak si nuteny mat 6+0, pretoze nic sa nesmie. V pripade hexavaciny existuju aj ciastocne moznosti, ale tusim nepokryvaju vsetko a niektore su prakticky nezohnatelne.
    se neočkuje jen pro ochranu toho konkrétního jedince, ale pro ochranu všech
    Pri POVINNOM PREVENTIVNOM lekarskom zakroku na ZDRAVOM jedincovi musi byt dokazane vyrazne lepsie, ze mu neuskodi. Vakciny takemuto testovaniu vobec nepodliehaju. Napr. nemaju testy proti skutocne inertnemu placebu. Ich mechanizmus len s roznou presnostou dohadujeme, pretoze cely imunitny system sme este ani zdaleka nepochopili. (Ja teda samozrejme, ze nie, ale odvolavam sa na tvrdenie imunologov samotnych.). V najlepsom pripade to mame otestovane na dobrovolne nasadenie. Davat malo otestovane lieky niekomu, kto zomiera na ebolu je OK. Rizika jeho nepodania au aj tak strasne vysoke, ale povinne davat zdravym detom vec (nepisem liek, standardne lieky maju daleko tvrsie testy ako vakciny), ktora mozno niekoho ineho mozno za 10 rokoch zachrani je pre mna poburujuce.

    Specificky pre rubeolu/zardenky. Trvanlivost ockovania je nepouzitelne mala pre aplikovanie malym detom. Vyznamna cast dievcenskej populacie nebude chranena uz v 18 rokoch. Odovodnovat preto ockovanie ochranov ich buducich deti je proste mimo. Ak chce byt niekto uvedomely, nech na to posle dceru v 16 rokoch. Nie neodvodena hypoteza tvrdi, ze aj u nas k poskodzovaniu plodov rubeolou stale dochadza, ale odkedy je standardom ultrazvukove vysetrenie v tehotenstve, uz sa na to nikdy nepride. Samotna rubeola nie je vyrazne ochorenie, pri nejakej zvyskovej imunite po davnom ockovani moze prebehnut skoro bezpriznakovo a matke proste gynekolog oznami, ze plod je poskodeny z neznameho dovodu a ide do kosa. Odkedy mame ultrazvuk, tak donosenie akehokolvek fyzicky poskodeneho dietat je tak zriedkave, ze v tom uz rubeolu nikto hladat nebude.

    Ludia maju pocit, ze neziaduce ucinky ockovanie neexistuju, pretoze ich pravdepodobnost je pod 0.1% (volne povedane). Napr. MMR je rocne aplikovana cca 240 000x (kazde dieta 2x). Najlepsim argumentom proti povinnemu ockovaniu proti nezavaznym chorobam je vynasobit pravdepodobnosti z SPC (prip. z prib. letaku) s kazdorocnym poctom aplikacii. Kto si toto zvazil a chce podstupit to riziko, nech ma tu moznost. Ale nech do toho nenuti dalsich.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Heron avatar 10.9.2019 18:26 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Spravit vsetko preto, aby rodicia nemali dovod ockovanie odmietat (spristupnit monovakciny)
    To je dost zvláštní požadavek. Antivaxeři často argumentují tím, že ve vakcínách jsou přídatné látky (jako třeba hliník) a že právě tyto látky škodí (a zejména způsobují autismus). Požadavek na rozdělení kombinovaných vakcín do více dávek ale automaticky způsobí větší počet vakcín a tedy větší dávku adjuvans. To prostě nedává smysl.
    V Nemecku nie je povinne a cisla preockovanosti su podobne ako v CR, ktore je v sfere ockovania najperzekuujucejsim (to je slovo!) statom v Europe.
    A celá (no dobře, možné ne úplně celá) západní Evropa nám naše povinné očkování závidí. A ano, ve spoustě státech není očkování sice povinné, ale de facto povinné je, protože bez očkování není možné umístit dítě do školy apod.

    A že to tady umíme se dá dokládat třeba tím, že československý epidemiolog stál za eradikací pravých neštovic.
    musi byt dokazane vyrazne lepsie, ze mu neuskodi
    Výrazně lépe jak přesně? Asi kromě vody a základních potravin neexistuje celosvětově rozšířenější věc, než je očkování. Jednotky miliard vpichů ročně po x desítek let. Co přesně by se ještě mělo stát, aby to někdo považoval za bezpečné?
    Napr. nemaju testy proti skutocne inertnemu placebu.
    To jakože by čistá voda byla schopná vytvořit imunitu proti tetanu jo? Fajn, třeba jo, ať si to klidně antivaxeři sami na sobě otestují.
    Ich mechanizmus len s roznou presnostou dohadujeme, pretoze cely imunitny system sme este ani zdaleka nepochopili.
    Ano, spoustu věcí o fungování Vesmíru jsme nepochopili, ale jaksi v něm musíme žít i bez návodu k použití. A jedno měřítko je poměrně jednoduché. Zlepšila se situace po zavedení něčeho nebo se nezlepšila (a třeba naopak zhoršila)? Očkování jednoznačně zlepšilo zdravotní stav populace. Už neumíráme na nemoci, které před 200 lety zcela běžně zabily 80% dětí apod. (Lidi měli 10 dětí proto, aby alespoň dvě z nich přežily do dospělosti.)
    Odovodnovat preto ockovanie ochranov ich buducich deti je proste mimo.
    Nejde o jejich děti ale o těhotné ženy v jejich okolí.

    Více se k tomu asi nebudu vyjadřovat. Tohle jsou argumenty, které v různých přednáškách a rozhovorech vídám asi tak od roku 2013. Žádný důkaz ničeho ze strany antivax neexistuje, "druhá strana" mezitím udělala největší metastudii na autismus (pochopitelně s negativním výsledkem), celé tohle bláznovství začala jedna studie o MMR vakcíně od Wakefielda (kterou by neuznal ani můj učitel na střední; Vzorek 12 dětí? Co na tom chcete zkoumat a kde je jaká statistika? Nehledě na to, že i těch jeho 12 dětí bylo diagnostikováno blbě.), ale hlavně Wakefield bojoval proti MMR nikoliv z důvodů antivax, ale proto, že chtěl prosadit svou vlastní vakcínu. Tj jeho cílem bylo poškodit konkurenci.
    ⧠ A = 0 avatar 10.9.2019 21:48 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    To je dost zvláštní požadavek. Antivaxeři často argumentují tím, že ve vakcínách jsou přídatné látky (jako třeba hliník) a že právě tyto látky škodí (a zejména způsobují autismus). Požadavek na rozdělení kombinovaných vakcín do více dávek ale automaticky způsobí větší počet vakcín a tedy větší dávku adjuvans. To prostě nedává smysl.
    Slaměný panák. Představ si, že někomu (stejně jako státním orgánům mnoha evropských zemí, které ji v očkovacím kalendáři z pochopitelných důvodů nemají) třeba připadá naprosto zbytečné plošně očkovat proti hepatitis B (v jejímž případě je argument kolektivní imunity mimo), a tak by ji rád vynechal. Takových dílčích důvodů může být spousta k různým vakcínám, a pokud je cílem mít co největší proočkovanost, tak by bylo dobré dát různé varianty.

    (Uznávám ovšem, že v takovém případě má spíš smysl mít alternativní pentavakcínu než to píchat po monovakcínách.)
    Nevolte zmrdy.
    10.9.2019 21:54 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Osobne nejsem proti ockovani a moji potomci ockovani jsou, ale vadi mi strasne ta povinnost. Proc by mel toto stat vynucovat? Kazdy, at rozhoduje o svem diteti dle sveho svedomi. Ze je to v zajmu celku a kolektivni imunita? Na to kaslu. Tomu celku platit obrovske dane za to, aby mi dal pokoj a nechal mne zit, tak at mi do tohoto laskave nekeca.
    Heron avatar 10.9.2019 22:39 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Tento přístup ovšem naráží na realitu. Někteří lidé nemohou být očkováni i kdyby chtěli. Prostě mají nějaké kontraindikace. A ne všem se po očkování vytvoří protilátky (nezareagují na vakcínu). Takže ta kolektivní imunita, na kterou kašlete, chrání i tyto jedince. Vaše geneticky dokonalé děti to samozřejmě nejsou, to píšu jen pro ostatní ;-).

    Jinak tento názor mě nepřekvapuje, slyšel jsem jej mnohokrát, zejména od lidí na určité straně politického spektra. "Co je mi do ostatních, já sám se rozhodnu." Tady to celkem pěkně naráží.
    Gilhad avatar 10.9.2019 23:17 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Poctive by asi bylo, kdyby se ti, kdo se rozhodnou neockovat, nejakou casti podileli na lecbe tech, kdo onemocni (at uz proto, ze nemohli byt ockovani, nebo jim to nezabralo spravne) a plnou casti platili vlastni lecbu, pokud by danou veci ochoreli oni - jen mam pocit, ze by tohle bylo financne likvidacni pro nemalou cast odpurcu.
    11.9.2019 01:09 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Poctive by rovnako bolo, aby ti, ktori naockovani boli si liecbu negativnych nasledkov hradili tiez v plnej miere sami. Forma dokazu rovnaka ako dokazovanie zavinenie neockujucich voci ockovanym v tvojom pripade.

    Od tych, ktori si choroby dychacieho traktu liecia dezinfekciou tabakovym dymom je to tiez velkou castou spolocnosti ocakavane/zelane.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    11.9.2019 01:45 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Nikto, NIKTO, NIKTO!!! nema v CR uznanu trvalu kontraindikaciu na ockovanie. Vzdy ide iba o povolenie odlozenia. Napriek tomu sa vsetci, ktori maju zdroje iba z novin, ohanaju 5% ludi, ktori nemozu byt zo zdravotnych dovodov ockovani. Preockovanost u malych deti bola minimlane donedavna daleko vyssia nez 95%. Nenajdem zdroj

    SZU CR uvadza, ze roku 2007 bolo 98% ludi ockovanych proti spalnickam. Takze minimalne 3% deti, ktore naockovane byt nemali to dostali. Pri ostatnych vakcinach je to podobne. Fakt super system. Je tak velky tlak to napichat pod hrozbou sankcii do kazdeho, ze CVS a Ministerstvo hrubo nedodrzuje ani vlastne znalosti o mnozstve deti s kontraindikaciami a rve to do nich vrchom-spodom.

    Rozhovor s pediatričkou a imunoložkou Jitkou Škovránkovou z motolskeho specializovaneho ockovacieho centra pre tazke pripady (pro-vax pre milovnikov skratiek) https://denikn.cz/116129/deti-se-zavaznou-reakci-na-ockovani-pribyva-jde-o-vzacne-pripady-ale-nesmime-se-tvarit-ze-neexistuji-rika-lekarka/ Je to nejak divne volne/platene tak par relevantnych veci vykopirujem.

    Co mi chybí, je snaha pediatrů o individualizované očkovací plány pro některé děti s reakcemi po očkování nebo pro rizikové skupiny. Ta by měla být podpořená i lepší dostupností méně valentních vakcín.

    u vás se taky scházejí rodiče s dětmi, které měly opravdu nepřiměřené a vážné reakce po běžném očkování. Odcházejí od vás i takové děti nakonec naočkované? V naprosté většině ano

    Kto uz necha tych legendarnych 5% deti napokoji, ked aj specializovane centrum pre tazke pripady nakoniec napicha skoro vsetkych? A preco sa potom tych neexistujucich 5% pouziva ako bic na stovky naockujucich matiek? Cely rozhovor patri k tomu zaujimavejsiemu, co sa da o ockovani najst na ceskom internete. Aj ked trocha mrazi ako aj specialisti sa riadia domienkami a predsudkami pri ignorovani negativnych naslekdov (wishful thinking), nez aby len zbierali tvrde data a ich interpretaciu nezahadzovali jednotlivo a predcasne.
    tento názor mě nepřekvapuje, slyšel jsem jej mnohokrát, zejména od lidí na určité straně politického spektra
    Je fuk, kolko politiky do toho zamontujes. Chces pomahat jednym ludom povinnym aplikovanim rizikovych latok inym ludom, proti ich voli. A podkladas to vymyslenymi argumentami o 5% neockovanym chudakov a nedokazanych mytoch o kolektivnej imunite (fakt to nebolo nikdy v praxi dokazane, len odvolavky na "common sense", ktory uz v nemalo dokazoch zlyhal). Preco je sakra ockovani eproti tetanu povinne? A dokonca tvoje napady o povinnom ockovani proti kliestovke (ktore ma fakt hodne negativnych nasledkov). Preco? Kvoli kolektivnej imunite???

    Mne to pripomina napady na rusenie viacrocnych gymnazii, kde obhajoba toho napadu tvrdi, ze ked nevytrhneme nadane dieta z pomedzi debilov, tak debily sa casom vdaka tomu intelektualne pozdvihnu. a) Aj keby nikdy nedokazane tvrdenie o pozdvihnuti debilov platilo (pretoze "common sense", ze?), tak potom to ma urcite aj opacne efekt na zdebilizovanie nadaneho dietat neambicionoznou debilnou masou spoluziakov. b) Aj to nadane dieta ma preda ma pravo dostat sa medzi este nadanejsie a nechat sa vytiahnut este vyssie (= ma pravo hrat niekde rolu debilnej masy).
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    11.9.2019 01:50 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Prymula, sef Ceskej vakcinologickej spolocnosti v jednom rozhovore pripustil, ze uvazovali o zruseni povinneho ockovania po vozre Nemecka, ale zamitli to, pretoze Cesi nie su Nemci a na to dobrovolne ockovanie by nechodili. Takze to nechaju povinne. A toto som si fakt nevymysleel, je to lahko dohladatelne. Proste: ak budes robit, co ti ja poviem, tak to mozes robit dobrovolne; inak ti to rozkazem.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    11.9.2019 02:39 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    celá (no dobře, možné ne úplně celá) západní Evropa nám naše povinné očkování závidí
    Citation needed. Nechapem ako moze niekto zavidiet nieco povinne. Ten kto zavidi sa moze ist nechat napichat hned zajtra, nie je co zavidiet.

    A nechapem preco zavidia. Pretoze sam vidis, ze ani v inych europskych statoch so znacne odlisnou ockovacou politikou nedochadza k horsim ani lepsim "epidemiam" ako v CR. Vsetci nam vlastne zavidia tu povinnost, ale pritom vidia, ze ma konecne vysledky rovnake s nepovinnymi statmi. A urcite najviac zavidia detsky lekari zopadnej Europy ten skvely princip, ze v CR je za naledky zodpovedny lekar, kroy vakcinu podal, nie vyrobca vakciny! Pricom za nepodanie vakciny su tazke sankcie hraniciace az odobratim diplomu, pretoze sme sa direktivne rozhodli, ze ockovanie je bezchybnym vynalezom, takze jeho neaplikovanie je v rozpore s lege artis. Joojo, tento zivot medzi mlynskymi kamenmi im urcite kazdy zavidi.
    ve spoustě státech není očkování sice povinné, ale de facto povinné je, protože bez očkování není možné umístit dítě do školy
    Ukaz tu spoustu. Fakt mnozstvo povinnych ockovani a drastickost pristupu k tym, ktorym nevyhovuje je v CR celoeuropsky ojedinela.
    A že to tady umíme se dá dokládat třeba tím, že československý epidemiolog stál za eradikací pravých neštovic.
    Jasne! A je vseobecne zname, ze vsetci v CR behame ako gazely, pretoze Zatopek v 1952 na LOH v Helsinkach vyhral, co mohol. Co tiez "umime dolozit".

    OK fakty: celosvetovo bolo proti ciernym kiahnam/pravym nestoviciam ockovanych do 10% ludstva. Ziadnych dnes pozadovanych 95% !. boli eradikovane hlavne klasickou karantenou a izolaciou, ockovanie bolo len doplnkove a kadekde po praktickych skusenostiach odmietnute ako nebezpecne. Len staff starajuci sa o karantenu a izolaciu bol ockovany https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2359/rr-17
    Výrazně lépe jak přesně?
    Tak ako som uz napisal. Mne by stacilo aby ako vsetky ostatne lieky. Pozri si o kolko maksie sa testuju vakciny (napr. placebo pri teste proti placebu rozhodne nie je placebom, ale kompletnou vakcinou mimo antigenov, co vylucuje testovanie bezpecnosti adjuvans).
    To jakože by čistá voda byla schopná vytvořit imunitu proti tetanu jo?
    Trolis alebo si nikdy nepochopil, za akym ucelom sa testuju lieky proti placebu? Co negativne nasledky?
    Už neumíráme na nemoci, které před 200 lety zcela běžně zabily 80% dětí apod. (Lidi měli 10 dětí proto, aby alespoň dvě z nich přežily do dospělosti.)
    Aha, takze fakt trolis. Som presvedceny, ze opravnene namietky proti tvojmi tvrdeniu poznas sam. A ze si najdes grafy vyrazneho poklesu incidencie tych chorob este pred zavedenim ockovanie. Vyziva, hygiena, dezinfekcia, cista voda a ATB zachranili daleko viac zivotov, nez vsetky ockovania dohromady. Mor, cholera, spala, skvrnity tyfus - tie sme tiez eradikovali ockovanim? (napoveda - nikdy sa proti nim neockovalo). Na spalu sa v 19. storoci umieralo 2x viac nez na cierne kiahne/prave nestovice. Len ta mrska prestala byt zaujimava skor, nez sme stihli vyvinut proti nej vakcinu. Naopak vzostup obrny sme si zapricinili ockovanim proti bursnmu tyfusu (aj ked tam ide o porovnavanie certa s diablom, ani jedno nie je prave vyhra).
    celé tohle bláznovství začala jedna studie o MMR vakcíně od Wakefielda
    Cakal som ako dlho vydrzis nevytiahnut tohoto slameneho panaka a celkom si sa drzal. Prehladaj si diskusiu, si jediny, kto tu pouzil slovo autismus. Vybalis tu Wakefielda, vyvratis ho a potlapkas sa po pleci, ze si vyriesil vsetky namietky proti POVINNEMU ockovaniu? Chces sa este niekedy vytahovat na sposob argumentacie plochozemcov? 10-20 dobrych argumentov proti ockovaniu odignorujes, vytiahnes ten najblbsi existujuci, ktorym sa tu nikto neohana, ale sfukol si proste vsetkych, ze?
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    11.9.2019 09:16 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Výrazně lépe jak přesně?
    Tak ako som uz napisal. Mne by stacilo aby ako vsetky ostatne lieky. Pozri si o kolko maksie sa testuju vakciny (napr. placebo pri teste proti placebu rozhodne nie je placebom, ale kompletnou vakcinou mimo antigenov, co vylucuje testovanie bezpecnosti adjuvans).
    To jakože by čistá voda byla schopná vytvořit imunitu proti tetanu jo?
    Trolis alebo si nikdy nepochopil, za akym ucelom sa testuju lieky proti placebu? Co negativne nasledky?

    Ale oni testy placebo vs. adjuvant vs. vakcina delaji. Jenom musis dohledat spravna data a udelat si vlastni zavery.
    9.9.2019 17:02 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Možná to pomine, možná ne, ale co mi na tom vadí je boj proti vědě. Prostě nic není dané, nic se nedá ověřit a existuje jen názor. Takže do studia si pozveme astrofyzika a člověka s názorem. Vyvážená diskuse 50:50.
    100% suhlasim. Tiez ma tato vedecka postmoderna strasne serie (alebo 4999 klimatologov sa na niecom zhodne; do studia pozvu jedneho z nich a Klausa, aby to bolo vyvazene). Ale na druhej strane homeopatia ako celok (vratane divadla vysetrenia skumania, predpisovania "liekov" atd.) nema vobec zle vysledky. Bezny ludia, ktori videli vedu z rychliku to zhodia s vykrikom, ze je to LEN PLACEBO. Ale to vobec nie je malo. Dobre funkcne placebo je super vec.

    Homeopatia sa samozrejme neda pouzit na par mesacnych kojencov, ktorim to bez ich aktivnej viery v ucinok podstrci matka. Ale celu skalu chorob/problemov polopsychosomatickeho povodu je to, podla mna, pekne funkcna a celkom lacna metoda s minimom (ak nie nulou) neziaducich ucinkov. Co su vlastnosti, ktore beznna medicina ma v dnesnom stave sakra problem dosiahnut sucasne.

    TL;DR - Homeopatikum je totalna blbost. Ale homeopatia ako ucelene divadlo pre pacienta moze byt prekvapivo funkcna a bezpecna.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 17:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Nebylo by jednodušší a čestnější lékaře učit soft skills?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 10.9.2019 01:15 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    mam pocit, ze jeden muj velmi inteligentni kolega veri na homeopatii, a argumentoval nejakou studii, ktera demonstrovala ucinek i na zvirata...mam o tom pochybnosti, ale nevim...
    10.9.2019 18:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Ono totiž i na zvířata funguje placebo.
    Heron avatar 10.9.2019 18:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Ano, a to zejména v těch chvílích, pokud je u nich páníček, který v tohle věří ;-) (Video, nikomu to nenutím, ale ten kanál obsahuje spoustu dalších přednášek, nejen od Sisyfa a Pátečníků.)
    11.9.2019 00:47 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Nefunguje. Existuje par studii, ktore "dokazuju", ze ano, ale ziadna taka, ktora by bola vedena podla najlepsich dnesnych standardov. Taketo studie naopak dobre ukazuju, ze nefunguje.

    Teda ak sa bavime o placebe ako medikamente. Placebo ako vyssi kontakt s majitelom/clovekom (ekvivalent homeopata, ktori si so zaujmom vypocuje pacienta a nevyhodi ho s receptom hned medzi dvermi), ten by fungovat kludne mohol. Aj zvierata ocenia kontakt a zaujem.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    10.9.2019 02:07 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pacos si tam ide po ultra-super-duper liek, ktory vylieci vsetko. Pochybujem, ze ho ukecas, ze mu nic nie je. Pred 50 rokmi bolo mozne mu dat ukrutny recept, na ktory mu v lekarni dali pekne zabaleny cukor. Super vec vyhodna pre vsetkych - finance pre system a bezpecnostou pre pacosa. Dnes je to klamanie pacienta a preto musi dostat aspon acylpyrin, ale skor nieco so strasnejsim nazvom, pretoze acylpyrin uz pozna, takze nenaleti. Zle riesenie pre vsetky strany.

    Kdezto homeopat si ho vypocuje, vazne sa tvari, preklepne ho, da 10 doplnujucich otazok a potom ""predpise" liek s 8-slabicnym latinskym nazvom. To by bolo, aby to nezabralo. Nerobim si z toho srandu, vazne si myslim, ze je to vlastne dobrym riesenim pre vsetkych.

    A realne maju vysledky - na urovni dobreho placeba, co nie je malo.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Heron avatar 10.9.2019 08:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pochybujem, ze ho ukecas, ze mu nic nie je.
    Neukecá, protože na to ten lékař nemá čas. A to je největší kámen úrazu.
    Kdezto homeopat si ho vypocuje
    Ano, ten má čas na pokec, ale není to lékař. Já vím, že spousta lidí si chodí jen pokecat a ve skutečnosti třeba trpí omezeným sociálním kontaktem. Já nemám vůbec nic proti tomu, aby se ti lidé scházeli a pokecali si. Problém je, že velmi často nakonec dojde k prodeji vodičky za astronomické částky, nebo faktura za jedno sezení za 8tis (reálná částka z webu jedné nejmenované české antivax homeopatky).
    A realne maju vysledky - na urovni dobreho placeba, co nie je malo.
    Nemají žádné výsledky. Homeopati umí léčit pouze to, co léčbu nepotřebuje.

    Nevím kde (určitě někde na Pátečnických přednáškách) jsem slyšel, že většina (dejme tomu 80% - to číslo není úplně přesné, ale hledat to teď nebudu) pacientů v čekárně praktického lékaře žádnou léčbu nepotřebuje a imunitní systém si s tím hravě poradí. Homeopati se chlubí 80% úspěšností léčby. Tj ti "vyléčí" pouze to, co žádnou léčbu nepotřebuje.

    Ano, je otázka, zda do těch 80% pacientů potřebujeme cpát léky, ale na druhou stranu to jsou často léky dostupné bez předpisu a jejich nežádoucí účinky nejsou nijak závažné nebo časté. Což pochopitelně není moc dobrý argument. Bylo by lepší, kdyby si s nimi ten lékař mohl pokecat, získat vzájemnou důvěru a doporučit těm lidem třeba týden klidu, heřmánkový čaj s medem a citronem a všechno bude ok. Taky musí být ochota těch lidí to udělat. Ale to se dostávám na celospolečenskou úroveň problému.
    Heron avatar 10.9.2019 08:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Rozlišoval bych homeopatika a využití placebo efektu.

    Jako homeopatika označuju léky bez účinné látky (tj většinou čistá voda a možná trochu glukózy), které jsou prodávané na všechno včetně rakoviny a to za nechutně vysoké ceny. Homeopati využívají stavu pacienta, jeho strachu a prodají mu za 10tis čistou vodu. Je to celá skupina hovadin do které patří i biorezonance apod. O tom nebudu diskutovat, toto je jednoznačně špatně, pacienta to okrádá o čas a o peníze. Místo skutečné léčby. Případ Aktip je jen vrcholek ledovce.

    Využití placebo efektu tam, kde neexistuje fyzická příčina daného stavu pochopitelně může být na místě, pokud to dělá vystudovaný psycholog a ví co dělá a ví jak to má dělat. Pro některé lidi to může být náhrada psychoterapie apod.
    10.9.2019 13:47 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    prodají mu za 10tis čistou vodu
    Jedno zbytocne kolecko od obvodaka cez specialistu az po MRI a zase domov stoji system IMO daleko viac. Takze pokial si tu vodu kupuje za vlastne prachy...

    Mas podla mna velmi zuzeny pohlad na to, co vsetko sa musi liecit medikamentmi a co vsetko sa da vyliecit aj bez nich. A bez toho sarlatanskeho divadla by to nefungovalo - je proste nutnou zlozkou toho, aby si ti ludia vyriesili problem vlastnym imunitnym systemom/psychikou.

    Tu mas velmi peknu prednasku o lieceni placebom od členů Učené společnosti ČR, ktorym odbornost snad nebudes namietat z 16. 1. 2018 https://www.youtube.com/watch?v=tvgGLHoXXL0
    • Prof. Pavel Jungwirth, fyzikální chemik (začátek 03:35)
    • Prof. Pavel Klener, onkolog (16:18)
    • Prof. Cyril Höschl, psychiatr (38:28)
    • posledneho biblistu asi mozes vynechat.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Heron avatar 10.9.2019 15:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Takze pokial si tu vodu kupuje za vlastne prachy...
    Aha, tak to je super. Pokud někoho v zoufalé situaci šarlatán oškube o 10tis. tak je to vlastně v pořádku, hlavně že to nešlo ze státního. Tím neříkám, že je v pořádku okrádat veřejné zdravotní pojištění, ale při tom "zbytečném" kolečku se provádějí skutečné testy, které mohou odhalit klidně úplně jinou nemoc. Kolik bylo případů, že při zcela nesouvisejícím CT se zjistil počínající nádor (např.).

    Tu mas velmi peknu prednasku

    Můžu se zeptat na důvod proč odkazovat zrovna na tuto přednášku?
    • Jungwirth - "paměť" vody 1ps. Tedy žádná. Metastudie na homeopatika nic neprokázaly.
    • Jungwirth + Klener - ředění je tak velké, že tam není žádná účinná látka. Homeopatie je alternativní medicína.
    Tj v prvních 38 minutách nic co by nebylo všeobecně známé a nešlo byt říct na jednom slidu hned na úvod.
    • Cyril Höschl - ano, působení některých léků má složitější mechanismus, než se myslelo.
    Takže vůbec nechápu, co má tato přednáška v kontextu tohoto diskusního vlákna vlastně dokazovat.

    Jinak k tomu všemu. Tohle se zjistilo už někdy dávno při výzkumu vlivu osvětlení v průmyslových halách. Zkoumalo se, jak jsou dělníci spokojeni a jak dobře pracují při různé úrovni osvětlení. A zjistilo se, že pokud jim tam teda vyloženě nezhasnou, tak je to celkem jedno a přes to ti dělníci, na kterých výzkum probíhal, byli, na rozdíl od kontrolní skupiny, výkonnější a spokojenější, než ti o které se nikdo nezajímal. A tím důvodem nebylo ani tak to, že jim tam neustále někdo blikal se světly, ale že o ně měl někdo zájem, že o ně někdo pečuje a zajímá se o jejich pracovní podmínky.

    Tj pokud je nějaký pacient v péči lékařů a tuto péči vnímá pozitivně, tak bez ohledu na účinnou látku, se mu subjektivně může vést lépe. To ale neznamená, že se tím vyléčí.

    Jinak k tomu videu, někde v čase 54minut ukazuje Höschl grafy v případě podání s vědomím pacienta a bez jeho vědomí a něco z toho vyvozuje. Co tam ale úplně chybí je graf co se s tou bolestí stane, když se tomu pacientovi nic nepodá ani se mu nikdo nevěnuje (což pochopitelně naráží na etiku).
    10.9.2019 16:35 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pardon, mohol som viac usetrit tvoj cas. V prednaske mi slo hlavne o toho Hoschla.

    Mam problem pochopit, ze sucasne zastavas "působení některých léků má složitější mechanismus, než se myslelo." a zaroven mas postoj, ze ak pacos nedostal realnu ucinnu latku, tak ho podviedli, okradli a urcite mu nepomohli.

    Pre mna proste "vyliecit" nie je zuzene na "strcit do pacosa lieky". A navyse tento postoj je nebezpecny vedlajsimi ucinkami. Proste viera, ze jediny sposob liecenia je zvonku strcit do pacosa nieco, co v nom bude chemicky interagovat a problem je na 100% vyrieseny. Podobne ako viera, ze viac a viac a viac ockovania najmensich deti vyriesi vsetkych chorych v populacii - nevyriesi, problem je s vyvanutim imunity u polovice populacie, nie s par odmietacmi.

    Ludia, ktori su chori z dlhorocneho pracovneho stresu a nasadenia su strasne drahi v beznom systeme, ktory ich izolovane posle na 5 superdrahych vysetreni a potom dostanu lieky na tlak, zaludocne vredy, nespavost, nesustredenost, depresiu, ospalost, chronicku bolest, podporu imunity, podporu srdecneho rytmu atd... Namiesto toho, aby im povedali, ze bud zacnu robit prijemnejsie pracu alebo napriek vedra liekov kazdy den budu do 10 rokov pod zemou. Ak ak za tuto radu podanu presvedcivim sposobom zaplatia par tisic, stale je to jedna z najlepsich rad, ktoru v zivote dostali z pohladu cena/vykon.
    o ně někdo pečuje a zajímá se o jejich pracovní podmínky
    Presne tak. Dnesne zdravotnictvo to nevie robit. A ani nebude. S poklesom poctu lekarov to bude horsie a horsie. Nez byt rad, ze cast pacientov, ktori si len potrebuju pokonverzovat sa uspokoji/vylieci u divadelnikov a odlahci verejnemu systemu, tak radsej budeme s najvyssim usilim s tym bojovat a potom povieme tym "od sarlatanov oslobodenym" pacientom, ez nech sa postavia do par mesacnej fronty na specialistu?
    pokud je nějaký pacient v péči lékařů a tuto péči vnímá pozitivně, tak bez ohledu na účinnou látku, se mu subjektivně může vést lépe. To ale neznamená, že se tím vyléčí.
    Presne tak. Napriek tomu, k tomu nezriedka dojde. A je to zavisle na kvalite predvedeneho divadla. Homeopatikum z lekarne je ubohe divadlo. Zaujimajuci sa homeopat je dobrym pokusom a minimom vedlajsich ucinkov. Kto si k nemu ide liecit lekarsky potvrdenu rakovinu je sam sebe stastia strojcom.

    Som tvrdo proti tomu, aby na to sli prachy s verejneho zdravotnictva. Sirme rozsahy chorob, u ktorych nie je vhodne stracat cas s divadelnikmi. Ale inak proti tomu bojovat je proti zaujmom ludi s civilizacnymi chorobami.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Heron avatar 10.9.2019 18:50 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pardon, mohol som viac usetrit tvoj cas.

    V pohodě. Alespoň jsem ve widlích zjistil, kde se nastavuje mono zvuk. Nevím, z jakého důvodu to takhle exportovali.
    ze ak pacos nedostal realnu ucinnu latku, tak ho podviedli, okradli a urcite mu nepomohli.
    To jsem ale přece nikde neřekl. Já mám problém s tím, pokud někdo (Eleková, Aktip) zneužije něčí nouze a kromě toho, že si pěkně popovídali (což vůbec nezpochybňuju), tak mu ještě vnutí vodu za 10 tis. A co víc, ještě mu radí, aby skutečné léky nebral a zatajil to před lékařem. Nebo aby si žena s rakovinou našla milence, protože za všechny její problémy může nekvalitní sex s jejím partnerem (pokud teda v této fázi ještě nějakého má). Prostě není víc super věc se dozvědět, že si za rakovinu může sama, má nekvalitního partnera a má si najít milence. Bomba.

    Jestli někdo někoho vyléčí i bez jakékoliv účinné látky a třeba i za pomoci triků s placebem, tak já proti tomu nic nemám. Zejména v psychologii to může u některých lidí fungovat.
    Proste viera, ze jediny sposob liecenia je zvonku strcit do pacosa nieco, co v nom bude chemicky interagovat a problem je na 100% vyrieseny.
    Nikde jsem netvrdil, že je jediný. Třeba u té psychologie se dá pomocí účinné psychoterapie dosáhnout téhož, co pomocí léků ale je to mnohem časově náročnější a ve skutečnosti se obě věci kombinují. A záleží na osobnosti pacienta, někdo to rád vyřeší pomocí "chemie" a někoho baví si půl roku chodit někam povídat.
    Podobne ako viera, ze viac a viac a viac ockovania najmensich deti vyriesi vsetkych chorych v populacii - nevyriesi, problem je s vyvanutim imunity u polovice populacie, nie s par odmietacmi.
    To není víra. To je 100 let poznání. A nikdo nechce víc a víc očkování. Zrovna v ČR je to imho velmi rozumné, já bych tam pár věcí přidal (třeba chřipku a klíšťovou encefalitidu a HPV), ale ty se dají řešit na individuální bázi.
    Ludia, ktori su chori z dlhorocneho pracovneho stresu a nasadenia su strasne drahi v beznom systeme, ktory ich izolovane posle na 5 superdrahych vysetreni a potom dostanu lieky na tlak, zaludocne vredy, nespavost, nesustredenost, depresiu, ospalost, chronicku bolest, podporu imunity, podporu srdecneho rytmu atd... Namiesto toho, aby im povedali, ze bud zacnu robit prijemnejsie pracu alebo napriek vedra liekov kazdy den budu do 10 rokov pod zemou. Ak ak za tuto radu podanu presvedcivim sposobom zaplatia par tisic, stale je to jedna z najlepsich rad, ktoru v zivote dostali z pohladu cena/vykon.
    Ano. Jen aby to nebyli právě lékaři, kteří si něco takového řeknou.
    Nez byt rad, ze cast pacientov, ktori si len potrebuju pokonverzovat sa uspokoji/vylieci u divadelnikov a odlahci verejnemu systemu, tak radsej budeme s najvyssim usilim s tym bojovat a potom povieme tym "od sarlatanov oslobodenym" pacientom, ez nech sa postavia do par mesacnej fronty na specialistu?
    Viz druhý odstavec. Kdyby to bylo tak jak píšeš, tak by proti tomu nikdo nic neměl. Jenže to tak není. Místo pokecu o celostní medicíně a o umění relaxace apod. se tam řeší biorezonance za 3000Kč jedno "vyšetření". A tohle mi hrozně vadí. Až to bude relaxační pokec o tom, co si počít se svým životem a nebudou odrazovat od klasické léčby založené na důkazech, tak se tam klidně stavím i já.
    Fluttershy, yay! avatar 11.9.2019 23:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše úroveň zdravotnictví
    To je hlubší problém.

    Podívej se na Euro Health Consumer Index. Česko – a řada východoevropských zemí – má dobrou dostupnost zdravotní péče, ale už horší např. prevenci, dostupnost farmak nebo výsledky… a informovanost pacientů šla nahoru až v posledních letech.

    Mezitím na populárních kanálech jako DVTV občas ty lékařské celebrity, co si tam zvou, zcela otevřeně říkají, že výuka tvrdých dovedností je na českých fakultách na velmi dobré úrovni, ale na dovednosti měkké se dost kašle.

    Co se prevence týče, zrovna jsem vlezl na web Rozhlasu a buch: Češi zanedbávají preventivní prohlídky. Ministerstvo zvažuje pro svědomité pacienty slevu na pojistném.

    Proč jsem tam lezl? Kvůli odkazu na datový speciál Délka zdravého života Čechů za 50 let téměř nevzrostla. Vážná nemoc je potká po šedesátce.

    To celé zapadá do širšího kontextu. Česko například patří k zemím s nadprůměrným časem stráveným v „práci“. A to ještě jde často o zaměstnání s nízkou přidanou hodnotou. Prostě montovna. Si představ, že jsi skladník.

    Když pokročím ještě o krok dál, zdalipak v tom nebude hrát roli odcizení, jak o tom píše David Graeber nebo (ačkoliv si jsem vědom jeho dřívějších skandálů) Johann Hari – mj. s pozorováním, že zatímco v severoatlantické civilizaci je zvykem pacienta nadopovat farmaky, aby mohl dále plnit zaměstnání, jinde se tradičně řeší jeho celková situace (anekdota: rolníkovi deprimovanému kvůli neschopnosti po úraze dělat původní práci na poli pořídili krávu, kterou může dojit, tzn. „kráva je antidepresivum“). Akorát v Česku, když se vrátím k prvnímu odstavci, často nejsou k dispozici ani ta moderní farmaka.

    Praktickým případem, se kterým jsem se nedávno setkal, je jistá neurologická diagnóza: na západ od Česka existuje již desítky let, a to se známou účinnou farmakologickou léčbou (v podstatě bez výrazných vedlejších účinků), zatímco v Česku bylo schváleno předepisování jediného léku (z asi pěti známých) – v roce 2015 a skoro nikdo ho reálně nepředepíše. Ignorovat farmakologickou léčbu je v tomto případě také možné, ale vyžaduje to změny životního stylu a denního režimu, které v Česku takřka nepřicházejí v úvahu kvůli stigmatizaci, neflexibilním zaměstnavatelům, tlačení nákladů na nutné minimum atd.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gilhad avatar 10.9.2019 21:21 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    "působení některých léků má složitější mechanismus, než se myslelo."

    Jo, kdyz jsem sveho casu nabusil do zenskych v uctarne, ze pred vypnutim pocitace ze site pozaviraly vsechny okna a klikli na vypnout a vypojily to az ve cvhvili, kdy byla cerna obrazovka, tak to delaly "proste proto" protoze jsem jim to nakazal a kontroloval a kdyz to neudelaly, tak je serval. A svete div se, ono to fungovalo, razem se prestaly ztracet rozepsane dokumenty, soubory ne nestavaly nenadale necitelnyma a i jinak ubylo dost problemu se system a jeste navic rychleji startoval.

    A melo to vyrazne slozitejsi mechanizmus, nez se myslelo, protoze veci jako cache, opozdeny zapis, nedokonceni ukladani souboru, kontrola filesystemu a tak jim nic nerikaly, natoz aby vedely, jak to presne probiha na urovni OS a na urovni HW pevneho disku. Jen se proste vedelo, ze to funguje a tak to nacpaly i do nove prichozich, "protoze proto" a razem bylo o neco lip.

    (Jo a ani ja jsem tehdy nevedel naprosto presne, jak to ten HDD uvnitr dela a jaka presne volani systemu probihaji a co presne delaji, ale vedel jsem, ze je dobre nejdriv ulozit a zavrit vsechny otevrene soubory a nechat system dodalat vsechny nakechovane veci a nechat ho ukoncit se zpusobem, ktery predpokladal. A mel jsem overeno, ze to funguje lip, nez proste stisknout vypinac na prodluzovacce kdyz "padla".)
    9.9.2019 23:19 boris11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    to je jeden z najvacsich mytov sucastnosti, ze krestanstvo a teda hlavne katolicke presadzovalo teoriu o plochosti zeme vzdelani ludia vedia, ze je to hlupost, nevzdelanci tento mytus siria dalej

    https://historyweb.dennikn.sk/clanky/detail/naozaj-si-ludia-mysleli-ze-zem-je-plocha
    9.9.2019 13:10 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    1) vsichni alespon trochu gramotni resi v US prakticky neresitelny problem, kam poslat svoje deti, aby z nich nebyli typicti americti debilove. V zadnym pripade totiz nesmi chodit do verejnych skol.
    To je hrozna blbost. Public schools jsou zadane, ale silne zalezi na kvalite, ktera je dana lokalitou. Proto se lidi snazi stehovat do "lepsich" ctvrti, kde ziji majetnejsi lide, protoze tam odvadi vetsi dane a tim padem jsou tam lepsi skoly. (Je to smutne, ale u nas tento trend zacina vznikat, mesta v horsich lokalitach maji horsi skoly, protoze min penez z RUD.)

    Na vysokych skolach zase plati trend jit na statni skolu (minimalne na college), protoze rezidenti daneho statu maji skolne radove levnejsi, pricemz kvalita vyuky muze byt srovnatelna se soukromymi, nejznamejsi pripad jsou asi jednotlive campusy v ramci University of California.
    2) US zakladka vypada spis jako materska skolka - deti si v ni hrajou a delaji si vicemene co chteji. Mozna se pri tom nauci trochu cist a psat, mozna i scitat a odcitat, ostatni pocetni operace jsou uz nad ramec beznych skol.
    3) presto v US dokonci zakladni skolu jen 80% zaku - pro tech 20% je prilis obtizna (viz 2).
    To je hodne zavadejici. Vyuka je de facto povinna a dvanactileta, takze to odpovida i nasi stredni skole. Kdybychom u nas meli vcetne stredoskolaku dropout rate 20%, nebylo by to zase tak spatne.
    4) jejich "stredni" skola je takovy pokracovani zakladky pro deti, ktery vlastne jeste vubec nevedi co by chteli delat, a probiranym ucivem se dostane tak maximalne na uroven 1. rocniku SS u nas (presto jim to uznavame jako stredoskolsky vzdelani)
    Zase tak hrozne to neni. Navic je tam tlak na ruzne soft skills, ktere v nasem systemu znacne chybi. Zkus dat ceskemu vysokoskolakovi napsat nejakou esej a uvidis, jak dopadnes.
    5) velka cast americanu ma "vysokou", jenze k tomu zapominas dodat, ze jen na "zakladnim" stupni. To je sice papirove neco jako u nas magistr, ale realne presne tohle odpovida nasi maturite.
    Ma bachelor's (college) degree, ktere odpovida nasemu bakalari.
    6) prumernej merican nejen nevi kde je Slovensko. On ti nedokaze na mape ukazat, kde jsou Kanadsky hranice. Zato 100% vi, ze Buh stvoril Zemi 5 000 let pred Kristem. Kdyz se ho zeptas, se vzaly ty miliony let stary kostry, tak je v riti. Tohle je tam ucej ve skole.
    Aaano.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 14:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Zkus dat ceskemu vysokoskolakovi napsat nejakou esej a uvidis, jak dopadnes.
    Na technickém oboru? Ne, to radši fakt ne.

    Co je mimochodem pozoruhodné, je možnost naprosto se vyhýbat četbě v českém školství: ani v těch hodinách literatury se prakticky nečte, když je výuka zaměřená tak kvantitativně, nikoliv kvalitativně (ačkoliv vlastně nevím, jak moc je v anglosaském prostředí univerzálně rozšířená ona důsledná četba několika málo titulů).
    5) velka cast americanu ma "vysokou", jenze k tomu zapominas dodat, ze jen na "zakladnim" stupni. To je sice papirove neco jako u nas magistr, ale realne presne tohle odpovida nasi maturite.
    Ma bachelor's (college) degree, ktere odpovida nasemu bakalari.
    Existuje taky associate degree.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.9.2019 15:23 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Na technickém oboru? Ne, to radši fakt ne.
    Ja si myslim, ze i na humanitnich skolach to bude docela bida.
    Existuje taky associate degree.
    Vim, ale vzhledem k mnozstvi blbosti, ktere "j" produkuje jsem do toho nechtel moc zabredat.

    Mimochodem, ... je ciste nahoda, ze "j" produkuje velmi podobne nesmysly jako jisty hvezdopravec?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 16:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Ja si myslim, ze i na humanitnich skolach to bude docela bida.
    Pokud to není nějaká tlačenka nebo okresní přebor… půlka humanitních oborů má jako stěžejní součást přímo právě jazyky a/nebo psaní: filologie, filosofie, historie,…

    Po zahrnutí ekonomek už to asi bude trochu slabší.
    Existuje taky associate degree.
    Vim, ale vzhledem k mnozstvi blbosti, ktere "j" produkuje jsem do toho nechtel moc zabredat.
    Těžko říct, zda do toho zdejší diskutující vůbec počítají, či nepočítají community college, která skutečně naplňuje parametry spíše zdejších SOŠ nebo tradičních gymnázií (ostatně, gymnázia byla původně často de facto vysoké školy, titul Baccalaureat). Uh, tím se to spíš celé fakt komplikuje.
    Mimochodem, ... je ciste nahoda, ze "j" produkuje velmi podobne nesmysly jako jisty hvezdopravec?
    Jestli jde o to, zda jsou jedna osoba, velmi pravděpodobně nejsou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.9.2019 18:13 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    S tou četbou už to u nás není tak zlé.

    K ústní části maturity z ČJ maturant předloží seznam knih, které přečetl (celkem 20). Knihy nemohou být úplně libovolné, ale vybírají se z poměrně dlouhého seznamu. To není tak špatné. Musí se přečíst 20 knih za 4 roky (to je cca 1 kniha za dva měsíce, dá se to zvládnout), ale lze si vybrat. No a na ty knihy z předloženého seznamu se ho pak při zkoušce mohou zeptat. To mi přijde jako fair play.

    Sám za sebe mohu říci (studoval jsem SŠ v letech 1998-2002), že se podle mého názoru na literaturu kladl až přílišný důraz a látky bylo opravdu hodně. Zaměření na gramatiku, stylistku a tvorbu dokumentů by bylo podle mne mnohem užitečnější. Vše se totiž využije v praxi. Odbýt gramatiku větou "to už máte znát ze základní školy" není dobře. Středoškolák a vysokoškolák co dělá hrubky nepůsobí dobrým dojmem. Pravda, svět na tom nestojí.

    Fluttershy, yay! avatar 10.9.2019 18:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Musí se přečíst 20 knih za 4 roky (to je cca 1 kniha za dva měsíce, dá se to zvládnout)
    „Musí.“

    Horko těžko budu lovit někoho, kdo je skutečně všechny četl a nevyužil některé kompilace pro přípravu k maturitě.
    podle mého názoru na literaturu kladl až přílišný důraz a látky bylo opravdu hodně
    To je to kvantitativní pojetí.
    Zaměření na gramatiku, stylistku a tvorbu dokumentů by bylo podle mne mnohem užitečnější. Vše se totiž využije v praxi.
    To vše by se klidně dalo aplikovat v jiných předmětech, kdyby byla vůle.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.9.2019 21:14 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Horko těžko budu lovit někoho, kdo je skutečně všechny četl a nevyužil některé kompilace pro přípravu k maturitě

    Tomu se samozřejmě nedá úplně zabránit. Z osobní zkušenosti ale vím, že učitel (mívali opravdu hodně načteno) byl schopen dobře rozpoznat kdo knihu skutečně četl a kdo použil ony "kompilace". Stačí pár dobře mířených otázek. Na druhou stranu po nás vlastně chtěli přečíst jednu knihu za měsíc (ne za dva jako teď) a to bylo trochu moc. Obzvlášť, když mě už tehdy bavilo programovat :-). Aspoň jsem se naučil pracovat s omezenými "zdroji" a přidělovat priority.

    Abych byl spravedlivý, musím říci, že při poměrně velkém rozsahu látky se u maturity zkoušelo rozumně. Pokud student znal historický a společenský kontext (důraz na obojí mě příjemně překvapil), stěžejní autory a několik významných děl, tak to stačilo.

    To vše by se klidně dalo aplikovat v jiných předmětech, kdyby byla vůle

    Snad k tomu české školství bude směřovat, nejlépe snad postupnými a promyšlenými změnami.
    10.9.2019 16:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    US zakladka vypada spis jako materska skolka - deti si v ni hrajou a delaji si vicemene co chteji. Mozna se pri tom nauci trochu cist a psat, mozna i scitat a odcitat, ostatni pocetni operace jsou uz nad ramec beznych skol.
    Když vidím osnovy na Khan Academy, což je děláno primárně podle US škol a pro Američany (jsou tam i přípravy k jejich testům, přijímačkám atd), tak mi to nějak nesedí. To co tam je jako elementary matematika (1-8. třída), tak nějak odpovídá mým vzpomínkám na ZŠ. Ale dnešní české děti by to asi nedaly.
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 13:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše americký imperialismus a kultura
    Poznámka k té popkultuře:

    USA jednak dominují globální ekonomice, jednak mají po celém světě stovky vojenských základen, přes které ovlivňují místní politiku a kulturu. Např. zmínění Beatles jsou produktem dostupnosti americké hudby v Liverpoolu skrze vojenskou základnu RAF Burtonwood, kde bylo přítomno americké letectvo.

    Na Holywoodu je zase pozoruhodné, jak za ním stojí útěk filmařů na „divoký západ“ před striktnějším kopírovacím monopolem, aby mohli točit adaptace více literárních děl, ale po získání svého statutu naopak exportují vlastní produkci do celého světa a skrze mezinárodní obchodní smlouvy vynucují také dodržování svého kopírovacího monopolu právě i v zahraničí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.9.2019 09:58 eno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: americký imperialismus a kultura
    Na tom nie je nic paradoxne. V roznom stupni vyvoja vyhovuje krajinam iny pristup k tymto otazkam. Americania este pred 2. svetovou srali na patenty a Japonci robili to iste este o 20 rokov neskor. Ak sa raz dostane Cina na uroven tychto dvoch statov, bude sa spravat rovnako.
    Fluttershy, yay! avatar 10.9.2019 10:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: americký imperialismus a kultura
    Trhy směřují k převzetí státu a monopolům, ano.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 14:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Asi už to napsal deda.jabko, ale u amerického školství je potřeba si uvědomit celou škálu jeho fungování:
    • public schools vs charters vs homeschooling, potažmo potom community college vs univerzity (soukromé a veřejné) vs různé pseudouniverzity
    • financování veřejných škol z daně z nemovitosti v okrsku
    • demokracie: vliv občanských komisí na fungování škol včetně osnov
    • obrovský tlak na testování (Standards-based education reform akcelerovaná Bushovou administrativou pod No Child Left Behind Act)
    To je složitější na srovnávání – jako v Evropě školství britské, pruské, ruské, skandinávské,…

    Ačkoliv dnešní české školy se od toho amerického modelu nemusí tak moc lišit: máme segregaci mezi víceletými gymnázii a základkami, potažmo potom učňáky, máme obsesi testováním,…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.9.2019 20:36 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Take mame obsesi zivit darmozrouty studujici radoby obory do triceti let. :-D
    10.9.2019 21:17 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pokud vím, tak prodloužení studia o více než jeden rok se na českých veřejných vysokých školách platí.
    10.9.2019 21:21 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Bohuzel ne v plne vysi. A doktorandi si sve studium rozhodne neplati. Jeste dostavaji almuznu, aby neumreli hladem. Nevim, ale ja odmitam prispivat levicovym doktorandum vecnym studentum na jidlo.
    11.9.2019 07:33 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    A pravicovým doktorandům ano? :-)

    Doktorandi přece pro školu také pracují, navíc školy nepřijmou každého.
    13.9.2019 08:37 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    "enciklopedicke znalosti", "neni" a množstvo ďalších "preklepov" sotva vzniklo len v dôsledku "nevyspania"... my sme od Ameriky prevzali taký ten úzko utilitaristický (vraj pragmatický) a od Anglosasov elitársky pohľad na vzdelávanie a odráža sa to napr. vo všeobecnej neschopnosti používať vlastný rodný jazyk, ovládať násobilku, základy geografie...

    viem, o čom hovorím... po troch rokoch sa vraciam do práce medzi adolescentov a viem, čo ma čaká... "integrovaní" ;-)... a mnohí z nich budú mať maturitu a možno aj "diplom"
    13.9.2019 11:34 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    Pre trolov, ktori onanuju nad banalnymi chybami ostatnych a pri tom nechapu hlbsie veci:

    https://www.lupa.cz/clanky/median-petra-koubskeho-texty-na-jedno-pouziti-a-proc-se-s-nimi-neparat/
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Fluttershy, yay! avatar 13.9.2019 11:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EUROPA vs USA - skolstvo a vzdelavanmie
    V případě OP mám spíš dojem, že text je skutečně na jedno použití: write-only
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.