abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 19:55 | Zajímavý článek

Byly zveřejněny (pdf) podrobnosti o kritické bezpečnostní chybě CVE-2017-12542 v HPE iLO 4 (Integrated Lights-Out), tj. v proprietárním řešení společnosti Hewlett Packard Enterprise pro vzdálenou správu jejich serverů. Bezpečnostní chyba zneužitelná k obejití autentizace a k vzdálenému spuštění libovolného kódu byla opravena již v květnu loňského roku ve verzi 2.53.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
včera 17:55 | Zajímavý projekt

CSIRT.CZ informuje o CTF (Capture the Flag) platformě ZSIS CTF s úlohami pro procvičování praktických dovedností z oblasti kybernetické bezpečnosti a upozorňuje na soutěž Google Capture the Flag 2018, kde je možné vyhrát zajímavé ceny.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 17:00 | Komunita

Byly zveřejněny prezentace a videozáznamy přednášek z prvního československého setkání síťových operátorů CSNOG konaného 11. a 12. června v Brně a semináře IPv6 2018 uskutečněného 6. června v Praze.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 16:11 | Komunita

Svobodný unixový operační systém FreeBSD slaví 25 let. Přesně před pětadvaceti lety, tj. 19. června 1993, byl vybrán název FreeBSD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:11 | Komunita

Oficiální YouTube kanál Blenderu je již několik dní blokován. Nadace Blender Foundation informuje, že od společnosti Google dostala šestistránkový návrh nové smlouvy (pdf). Zdá se, že podmínkou další spolupráce je zapnutí reklam na kanálu, tj. zpeněžení obsahu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 25
včera 01:55 | Nová verze

Byla vydána verze 1.13 multiplatformního open source textového editoru Brackets (Wikipedie, GitHub). Přehled novinek v oficiálním oznámení a v poznámkách k vydání. Brackets je nově dostupný také jako balíček ve formátu Flatpak z oficiálního repozitáře Flathub.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
18.6. 18:44 | Komunita

Oficiální YouTube kanál Blenderu je již několik dní blokován. Důvody jsou zatím nejasné. Pravděpodobně chyba YouTube. Dění lze sledovat na Twitteru Tona Roosendaala.

Ladislav Hagara | Komentářů: 19
18.6. 17:55 | Zajímavý software

Na GitHubu byly pod open source licencí LLVM zveřejněny zdrojové kódy překladače programovacího jazyka C++ Zapcc vycházejícího z Clangu/LLVM. Překlad pomocí Zapccu je díky lepšímu kešování obvykle několikrát rychlejší než překlad pomocí Clangu. V březnu loňského roku byl vydán Zapcc ve verzi 1.0.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.6. 17:22 | Pozvánky

Červnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 21. 6. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát na téma: F-Droid, aneb svobodný software do vašeho mobilu. Kromě toho budou k vidění i vývojové desky HiFive1 se svobodným/otevřeným čipem RISC-V.

xkucf03 | Komentářů: 1
15.6. 22:44 | Zajímavý článek

Na blogu projektu NeoPG (GitHub), kryptografického softwaru vycházejícího z GnuPG, byly zveřejněny 4 příspěvky detailně popisující aktuální bezpečnostní problémy v GnuPG a souvisejících softwarových produktech. V prvním příspěvku je ukázáno, že je možné vytvořit zprávu, o které budou Earlybird, Evolution, Mutt nebo Outlook tvrdit, že jí dešifrovali a přitom ale zpráva vůbec zašifrována nebyla. V druhém příspěvku je popsána

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 8
Jak čtete delší texty z webových stránek?
 (77%)
 (21%)
 (4%)
 (6%)
 (3%)
 (11%)
Celkem 219 hlasů
 Komentářů: 36, poslední 18.6. 21:16
    Rozcestník

    GDPR - je čas vystoupit z Evropy

    29.5. 13:42 | Přečteno: 2196× | ostatní | poslední úprava: 29.5. 13:42

    Tak začala platit ta pekna sracka z dílný Evropy, nebo-li to slavné GDPR. Do dneška i když mě to pěkně slušně řečeno štvalo, že v e-shopech budu muset jako debil a idiot automaticky zaškrtávat další checkbox(mimo té toho o cookie), ze souhlasim s tzv spracováním osobních údajů za tím a oním účelem, tak dneska když mi moje psychiatřička napsala SMSku, že proto aby mi předepsala další Rivotril tak za ní musím zajít abych podepsal nějaké lejstro kvůliva té debilovině GDPR, aby mi mohla posílat e-recepty, tak mě to rožhavilo doběla.

    To fakt v té Evropě nemají na práci nic jiného než vymýšlení takových idiotin, které jenom budou otravovat lidi? Jako formu protestu volím, že budu na internetu uveřejňovat svoje soukromé údaje a všechny soukromé věci včetně lékařských zpráv budu jak nahrávat na internet, tak i vyhazovat do smíšeného odpadu, protože já se za své osobní údaje nestydím a nepotřebuju je nikde tajit.

    Děkuji za přečtění příspěvku a omlouvám se za něj, ale musel jsem ten vztek ze sebe dostat.        

    Hodnocení: 7 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.5. 13:46 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Tak vystup, nikdo tě tu nedrží.
    Dalibor Smolík avatar 29.5. 14:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Já dostávám e-recepty i bez speciálního podpisu.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.5. 17:12 ?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    I po minulém pátku ? Protože podle některých právních názorů Ti doktor nesmí poslat SMSku aniž bys souhlasil se zasíláním e-receptů (to že je to kktare nerozporuji)
    31.5. 07:53 Kate | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Telefonní číslo pro zasílání e-receptů přes SMS mi zní jako oprávněný zájem a tam by z hlediska GDPR nemělo být potřeba nic navíc.
    skunkOS avatar 31.5. 09:42 skunkOS | skóre: 26 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Přesně tak, navíc státní správa má celkově právně volnější ruce.
    http://martinrotter.github.io
    Dalibor Smolík avatar 31.5. 11:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    No, bylo to minulý čtvrtek. Takže o fous :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.5. 14:10 tt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Nedávej své osobní údaje jen tak, prodej je!
    29.5. 15:06 David Indra | skóre: 14 | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    thumbs up :D
    Blaazen avatar 29.5. 14:13 Blaazen | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Honem do lékárny!
    @ Děkuji za přečtění příspěvku a omlouvám se za něj, ale musel jsem ten vztek ze sebe dostat.

    Chvilku bez Rivotrilu a co to s člověkem udělá ... :-)
    29.5. 14:41 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jako formu protestu volím, že budu na internetu uveřejňovat svoje soukromé údaje a všechny soukromé věci včetně lékařských zpráv budu jak nahrávat na internet
    To není moc vhodná forma protestu, protože EU je tenhle přístup ukradený. Když dáš druhé straně souhlas, tak to za tebe může klidně udělat; GDPR řeší případy, kdy ti sdílení osobních dat vadí (a třeba jsi k tomu dal dřív svůj souhlas). Když je ti to fuk, tak neprotestuješ, protože o nic nepřicházíš.

    Takže si spíš vymysli nějaké osobní údaje, které nechceš aby se sdílely, a rozdej je subjektům, u kterých si nepřeješ aby je měli. A prostestně s tím nic nedělej a trp, potom to bude mít smysl. Doporučuji třeba rozdat školní rozvrh svých dětí pedofilům, PIN kapsářům, telefon telemarkeťákům apod.
    vencour avatar 29.5. 15:02 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    No co, jsi sám za sebe odpovědný, že?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    29.5. 15:29 bigBRAMBOR | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    no, ono se na to CR vykašlala, neupravila si místní formu, nenapsala si vyjímky, tedy u nás zacala platit automaticky obecná forma od EU. Spíš je na čase zrusit ČR, pokud není schopna se postarat o své občany a připravit jim zákony.

    souhlas s cookies není podle GDPR potreba, je o tom článek na UOOU, uzivatel není debil, pokud nechce používat cookies, muze si je vypnout v prohlížeči sám(informavat ho o jejich sběru je nutné). Souhlas s cookies vyžadovala česká úprava zákona o ochraně osobních údajů. Pokud se nekdy ČR doklepe k tomu aby si upravila GDPR, asi se to tam zase ukáže. Bohužel.
    otasomil avatar 29.5. 15:55 otasomil | skóre: 36 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Vitejte!
    No me je z celyho GDPR sympaticke pravo byt zapomenut. Dokonce jsem vyuzil uz pred casem kdy volali s nejakyma nabidkama potravinovych doplnku a dle cisla (prazska PL) jsem zjistil ze firma opravdu existuje, kontaktoval s tim ze vyuzivam prava byt zapomenut v jejich seznamech a odpovedeli mi ze neni problem a zajistili vymazani kontaktu ze vsech jejich seznamu. No jako teda toto mi emailem prohlasili - cili jestli to skutecne udelali a zda to vubec umi uz neni jiste.
    Pro provozovatele treba e-shopu je GDPR akorat prace navic a mozna je to cesta k tomu zadna osobni data neshromazdovat. Proste si objednam zbozi, zaplatim a timto to prece konci. Neni jediny duvod aby prodejce mel dal muj email, adresu... Bohuzel takhle "diskretne" funguji maximalne akorat internetove sexshopy. Spominam na jeden kde "nepotrebovali' telefon ani email, vysledkem objednavky byl odkaz ktery obsahoval souhrn objednavky ktery jsem si mel dle doporuceni vytisknout nebo ulozit pro pripad reklamace. Po doruceni objednavky jiz odkaz nefungoval.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! Už je to víc jak 50 let: http://buxlrerulbak7g3e.onion/
    xvasek avatar 29.5. 16:24 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Internetové shopy, které neposílají osobní údaje nikam dál a které mají aspoň trochu normální zabezpečení, nemusí při startu GDPR dělat skoro vůbec nic. Musí pouze implementovat funkci na odstranění osobních dat na přání uživatele, pokud to jejich systém neumí, to je vše.
    30.5. 13:55 Cabrón
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Takových moc nebude - minimálně například dopravci Vaše osobní údaje (jméno, adresa, telefon, ...) nejde nepředat.
    xvasek avatar 30.5. 14:09 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Vidíš, to mě nenapadlo. Ale to by nemělo být problém vyřešit jednou větou až při potvrzení objednávky a shop s tím nemusí otravovat dopředu. Pokud ten souhlas člověk nedá, tak mu to holt nepůjde odeslat, to je celkem logické.
    Josef Kufner avatar 30.5. 14:19 Josef Kufner | skóre: 68
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Pokud si objednáš zaslání zboží, pak odesílatel nepotřebuje explicitní souhlas s předáním relevantních údajů (adresa, telefon) zásilkové službě či poště, neboť tím objednáním vznikl už mnohokrát zmíněný oprávněný zájem.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xvasek avatar 29.5. 16:19 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    GDPR je podle mě důležitá legislativa a díky za ni. Že na tom vyčůránci rýžují 2000Kč za hodinu konzultací není problém GDPR. Že to možná potenciálně způsobí problémy Vodafonu, který prodával moje číslo a jméno a kdo ví co (údaje? volaná čísla?) třetím stranám mi nevadí, naopak mi to vyhovuje, protože tak to má být.
    Heron avatar 29.5. 16:53 Heron | skóre: 51 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    +1

    Nedávno jsem dostal od Innogy dopis s žádostí o udělení souhlasu se zpracováním ... (prostě GDPR), ten jsem si s chutí přečetl a nepodepsal. Protože součástí souhlasu bylo i to, že moje osobní údaje mohou pro různé účely skladovat a používat dalších 10 let po vypovězení smlouvy (a to nikoliv z důvodů dodávky energií a věcí s tím související (vyúčtování apod.)). Takže ne, souhlas nemají, k ničemu to 10 let po ukončení smlouvy skladovat nepotřebují.

    Další věc jsou ti vyčůránci. To je důsledek toho, že stát nedokázal jednoznačně a srozumitelně vysvětlit, koho se GDPR týká a jakých věcí (viz několik posledních rozhovorů se státními pověřenci za tuto problematiku - nedokáží odpovědět ani na základní otázky). Potom je logické, že přijdou vychcánci, šíří paniku a potom na školeních rejžují prachy.
    29.5. 19:52 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    GDPR je podle mě důležitá legislativa a díky za ni.
    GDPR je IMHO takovy rozumny zaklad.
    Že na tom vyčůránci rýžují 2000Kč za hodinu konzultací není problém GDPR.
    Me vic nez tito vycuranci irituji lidi, kteri vykladaji GDPR tim nejsilenejsim zpusobem bez ohledu na to, jestli se jedna o zivnostnika s eshopem prodavajicim papuce nebo telco operatora.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    JiK avatar 29.5. 19:56 JiK | skóre: 8 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Že na tom vyčůránci rýžují 2000Kč za hodinu konzultací není problém GDPR.
    Mel by se udelat nejaky novy urad nebo komise, ktera tohle zakaze. Na celoevropske urovni! Bez uredni regulace nemuze byt pokrok. /sarc
    Agent avatar 30.5. 15:53 Agent | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Xvasek - já bych se jednoduše sebral a odešel k jinému poskytovateli daných služeb a nemusím čekat až se EU probere a zavede nějaká opatření ;-).
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    cezz avatar 30.5. 17:06 cezz | skóre: 24 | blog: dm6 | Žilina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    A to ze ten druhy operator nerobi to iste sa dozvies ako?
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    xvasek avatar 30.5. 17:09 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Bohužel, nemyslím si, že existuje nějaký operátor, který u nás působí a je v tomto směru lepší.
    29.5. 16:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    zvysit davkovani rivotrilu
    mirec avatar 29.5. 17:52 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy

    Nie som právnik a nemám preštudovaný celkový dopad GPDR, ale pár vecí mi vadí na súčasnej implementácii u rôznych webov.

    V prvom rade mi vadí veľké okno s množstvom textu, ktoré musím odsúhlasiť na rôznych weboch. Namiesto aktívneho súhlasu používateľa na každom webe by som radšej videl dôsledne DNT hlavičky rôznymi reklamnými spoločnosťami. Jednoducho páči sa mi kontextová reklama - vypnem DNT, chcem všeobecnú reklamu - zapnem DNT.

    U prevádzkovateľa webu sa väčšinou súhlasí s podmienkami. Svoje údaje dávam prevádzkovateľovi dobrovoľne a prevádzkovateľ by mal mať o mne len tie údaje, ktoré mu poskytnem. Možnosť zmazať moje osobné údaje je fajn (neviem ako v česku, ale na slovensku sme mali túto povinnosť už dávno). Na druhej strane nenútil by som prevádzkovateľa k takým krokom ako je mazanie aktivity používateľa. Ak som teda niekde napísal blog nepovažujem ho za osobný údaj.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    29.5. 21:59 Zdenek 'Mst. Spider' Sedlak | skóre: 38 | blog: xMstSpider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    U nekterych webu jsem videl pekne zpracovanou tabulku, kde byly odstupnovane urovne toho, kolik infomraci si ulozi. Vysledek se da do susenky a vic neprudi.

    Clovek docela kouka, kdo vsechno se mu ozve, ze zpracovava jeho udaje, fakt sranda ;-)

    GDPR byla obecne potreba, ted jsem treba zatrhl telco operatorum, aby vyuzivali moje mobilni data k personifikaci nabidek. Detail, ale potesi...
    mirec avatar 29.5. 23:21 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy

    To, že si niekto dá námahu s tým aby ukázal aké informácie si ukladá je fajn, ale keď to človek musí 10x za deň odklikávať tak je to akurát otravné. Keby som sa niekam registroval, alebo niekde zadával svoje údaje tak vtedy by to malo zmysel, ale na obyčajnej webovej stránke, na ktorej hľadám informáciu, nikde sa neregistrujem by nemali otravovať návštevníka. Radšej by som namiesto toho chcel povinnú implementáciu DNT.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    30.5. 07:36 Peter Golis | skóre: 56 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Si robíš srandu. Veď mby potom marketéri prišli o prácu, a nik by slušného človeka neobťažoval s ponukami na bambusové kondómy a podobbným tovarom čo sa predsa oplatí. Len predávať.
    30.5. 10:31 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Len taká poznámka pomimo - minulý štvrtok som pri dlhšej ceste autom počúval Slovenský rozhlas (či Rádio Slovensko alebo jak sa to teraz volá) a tam bola relácia o GDPR. Síce mi to veľa nového nedalo (o GDPR sme už v korporáte mali rôzne školenia), ale nasrala ma tam jedna vec. Bola tam totiž ako hosť ženská z ÚOOU, väčšinou hovorila ako-tak rozumne, ale pri niektorých kontroverzných témach sa vyjadrovala niečo v zmysle "budeme sa tým na úrade zaoberať, či by sa tu dalo niečo zmierniť". Pritom však nijaká metodika úradu či ministerstva nie je nad zákonom!
    31.5. 07:58 Kate | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ne, ale při tvorbě příslušného zákona k GDPR (který tu jaksi po dvou letech ještě nemáme) do toho můžou mluvit.
    31.5. 11:42 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Neviem ako v ČR, ale toto sa týka Slovenska a tu zákon máme, s účinnosťou práve od 25.05.2018 (Zákon č. 18/2018 Z. z. - Zákon o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov).
    31.5. 11:48 Kate | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Omlouvám se, nějak mi nedošlo že jde o Slovensko :)

    Každopádně, i pak úřad může zasáhnout do zákona jako takového. Tedy, spíš bych se divila kdyby se ÚOOU nijak nepodílel na připomínkách k případné nové verzi.
    31.5. 12:05 Peter Golis | skóre: 56 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    EHM: Nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia je zaručená. Obmedzená môže byť len v prípadoch ustanovených zákonom.
    GDPR má ochraňovať jeden z aspektov práve tohoto bodu, ktorý by mal byť súčasťou listiny základných práv a slobôd, alebo aj ústavy. Teda, má chrániť pred neoprávneným sledovaním ovčanov marketérmi, a odpredajom takto získaných údajom iným marketérom ktorá zas budú sledovaný subjekt obťažovať.
    29.5. 20:13 Peter Golis | skóre: 56 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ak tvoja psychiatrička nepoužíva systém ktorý vyhovuje GDPR, tak je pochopiteľné že po tebe chce súhlas na opakovaný odpredaj údajov o tebe a o tvojích návykoch iným spoločnostiam.

    Prejdi k inej, a radšej vymeň ten rivotril za haloperidol.
    29.5. 20:23 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Hodně štěstí. Přesunout ČR na jiný kontinent bude chtít buď opravdu hodně silné drogy, nebo zvýšení investic do armády.
    vencour avatar 29.5. 21:27 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ještě jinak:

    Ano, neznalost zákona neomlouvá. Se vším všudy. Je zákonů moc? Dělal jsi něco proti tomu? Je tu nějaká masáž o GDPR snad půl roku nazpět?

    Takže co teď fňukáš?

    Na všechno kašleš jako na tohle? A pak se divíš?
    A myslíš si pořád ještě, že jsi dospělý?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    29.5. 21:46 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    On ať si vezme Rivotril a ty zase chill pill...
    vencour avatar 29.5. 23:02 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jak říká klasik ... parafrázuji ...
    Proboha, lidstvo, vždyť je to přece _vaše starost a vláda zákonů_! Je mi líto, ale když se ani nezajímáte o své vlastní záležitosti, je to vaše chyba.
    Energetizujte _GDPR_!"
    Z černých otvorů vytrysklo světlo.
    "Pche," dodal hlas z amplionu. "Taková zasraná apatická planeta. S tou se přece nebudu párat!"
    Takže někdo se diví předem a někdo potom.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    29.5. 22:50 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jak prakticky mohl zabránit situaci, aby ho kontaktovala psychiatrička, že e-recept mu nemůže poslat bez osobní návštěvy a podepsání nějakých lejster? Děkuji.
    vencour avatar 29.5. 22:57 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Pokud vim, co s kym podnikám, tak musím u toho, komu jsem svěřil osobní údaje, něco podepsat. Aby se koza nažrala a formalitám bylo učiněno zadost.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Josef Kufner avatar 29.5. 23:44 Josef Kufner | skóre: 68
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    A přitom ten podpis/souhlas vůbec není ve většině případů potřeba (a ten e-recept do této většiny určitě patří).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    29.5. 23:51 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ne, já o ničem takovém nevím. Chce ti někdo posílat spam, nebo obchodovat se tvými osobními údaji? Jasně, tam potřebuje souhlas kvůli GDPR (a většinou ho potřeboval i dřív, ale ÚOOÚ takový strašák nebyl). Ale předepsání receptu je úplně normální součástí lékařské péče a mám za to, že tam je ten souhlas implicitní.

    Nepřu se o to, že ten blogpost je zmatený, ostatně stejně jako jeho autor (a jsou to už asi 4 jeho blogy v řadě), ale zas se nechci zbytečně navážet do člověka, který se léčí na psychiatrii (psychiatrie narozdíl od psychologie studuje nemoci mozku) – nevíme, do jaké míry za to může.

    Osobně si myslím, že je to v tomto případě chybná interpretace GDPR ze strany lékařky, a nebo je GDPR prostě ještě debilnější než jsem si myslel (což ovšem nic nemění na tom, že s tímto konkrétním případem těžko mohl něco udělat).

    Vnímám do značné míry jako chybu té legislativy, že kolem ní vzniká tolik prostoru pro spekulace. Přál bych si, aby zákony byly srozumitelné pro člověka se základním vzděláním a pro případné dodatečné vysvětlení byl v nějakém rozsahu k dispozici státní úředník, který poskytne závaznou odpověď. Dobře, to se nestane. V praxi tedy alespoň kompromis: Lidsky srozumitelné průvodní vysvětlení od tvůrců toho zákona, které na modelových příkladech ukáže, koho a jak se GDPR týká. A samozřejmě dostupné v čestině.

    Vytvořit situaci, kdy vejde v platnost zákon, který se potenciálně týká téměř každého poskytovatele nějakých služeb, a přitom je fakt těžké dobrat se nějakých relevantních zdrojů a vysvětlení (zvlášť neovládá-li člověk angličtinu), je fakt debilní. Dalo se tomu docela alespoň do nějaké míry zabránit, ale nestalo se tak.

    Já se lidem fakt nedivím, že jsou nasraní a/nebo vyplašení.
    Jendа avatar 30.5. 04:11 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Vytvořit situaci, kdy vejde v platnost zákon, který se potenciálně týká téměř každého poskytovatele nějakých služeb, a přitom je fakt těžké dobrat se nějakých relevantních zdrojů a vysvětlení (zvlášť neovládá-li člověk angličtinu), je fakt debilní.
    Přesně tak!
    Klimakemp ve zkratce: Účastníci jeli vlakem na naftu a autobusem na naftu protestovat proti těžbě fosilních paliv.
    Heron avatar 30.5. 09:05 Heron | skóre: 51 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Přál bych si, aby zákony byly srozumitelné pro člověka se základním vzděláním a pro případné dodatečné vysvětlení byl v nějakém rozsahu k dispozici státní úředník, který poskytne závaznou odpověď.
    To mi připomnělo tento příběh, kdy ani policie nechce nic slyšet o tom, že jejich požadavky musí být v souladu se zákonem...
    30.5. 00:06 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Pokud vim, co s kym podnikám, tak musím u toho, komu jsem svěřil osobní údaje, něco podepsat.
    Pokud existuje opravneny zajem (dale treba zakonna povinnost), tak souhlas (neco podepsat) neni potreba.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Jendа avatar 30.5. 04:19 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Mě by zajímalo, jestli to bude mít podobný účinek jako „cookies law“ (který byl stejně jako to teď vypadá s GDPR mnohými blbě pochopen a implementován) - totiž další znepoužitelnění webu lidem co nemají cookies (!) a javascript. Se na to podívejte - na každém druhém webu dneska překáží lištička o tom, že mi ten web poslal cookie (což je sama o sobě naprostá blbost, tuhle informaci mi sděluje prohlížeč, ne stránka, která může lhát), na rozdíl od reklam by tady nebyl problém umožnit uživatelům snadné blokování například nastavením class toho elementu na nějakou standardizovanou hodnotu, leč nestalo se tak. Tato lištička nejde bez povoleného JavaScriptu zavřít a pokud ty cookies nepřijmu (nastavením prohlížeče), resp. já mám rozšíření, které newhitelistované cookies po chvíli smaže, hned při dalším reloadu se mi objeví znova! Ve výsledku jsem tedy kvůli něčemu, co mělo zvyšovat soukromí skrze povědomí o cookies, musel cookies a navíc i JavaScript povolit!

    A u GDPR je to podobné, už jsem viděl několik celoobrazovkových výzev, kde navíc je hromada textu, a člověk to musí odkliknout (JS + cookies) a navíc by měl strávit deset minut zkoumáním, jestli tam někde není napsáno, že dává poskytovateli souhlas k utržení ruky.
    Klimakemp ve zkratce: Účastníci jeli vlakem na naftu a autobusem na naftu protestovat proti těžbě fosilních paliv.
    30.5. 09:50 luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Mě by zajímalo, jestli to bude mít podobný účinek jako „cookies law“
    V praxi bezpochyby.

    Ale pokud by se opravdu dodrzovala smernice 2016/679/EU tak by to nebylo vubec spatne.

    In order to ensure that consent is freely given, consent should not provide a valid legal ground for the processing of personal data in a specific case where there is a clear imbalance between the data subject and the controller, in particular where the controller is a public authority and it is therefore unlikely that consent was freely given in all the circumstances of that specific situation. Consent is presumed not to be freely given if it does not allow separate consent to be given to different personal data processing operations despite it being appropriate in the individual case, or if the performance of a contract, including the provision of a service, is dependent on the consent despite such consent not being necessary for such performance. :)

    Grunt avatar 30.5. 09:23 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    je čas vystoupit z Evropy
    A jít kam? Do Asie nebo do Afriky?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 30.5. 11:39 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Do obojího!
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    Grunt avatar 30.5. 19:46 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Otázka je zcela vážně míněná. Neustále slyším o tom jak by Češi měli opustit EU a bůhvíco, ale co pak? Kam bychom šli pak? Na to jsem ještě ani jednou odpověď neslyšel. Nezapomínejte na to že Češi jsou národ příprcků kteří měli přes 500 let nad sebou bič a vždy pod vládou někoho, protože sami si vládnou neumíme a nedali bychom ani půl století existence. Do Ruska? Náš národ je až mezi těmi posledními kteří by mohli EU opustit.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    31.5. 09:05 luv | skóre: 18 | blog: luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Souhlas, na druhou stranu by si CR vyhodit z EU zaslouzila - rozkradeni dotaci, neexistujici pravni stat. A pak at si jdou Cesi skemrat klidne k Rusku.

    Rozsireni EU v roce 2004 takto zpetne vypada jako nejvetsi chyba EU.
    Grunt avatar 31.5. 17:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Rozsireni EU v roce 2004 takto zpetne vypada jako nejvetsi chyba EU.
    Naprosto v pohodě. Po roce 2007 přistoupili Bulhaři, Romáci a Chorvati a dodám že se do ní cpou Turci, Albánci, Makedonci, Černohorci a Srbové. Jo a nezapomeňme že Ukrajinci by taky rádi. Nakonec čim víc na východ, o to větší bordel, takže my jsme ještě hodně zlatý střed.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.6. 14:56 Phantom Alien | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Souhlas, na druhou stranu by si CR vyhodit z EU zaslouzila - rozkradeni dotaci, neexistujici pravni stat.

    Když slyším slovo dotace, efektivní to prostředek k vydírání nejen na dovoz píp píp píp občanů z Asie a Afriky, otevírá se mi kudla v kapse. Nejúdernější a nejpádnější argument eurohujerů, tedy že přece dostáváme na dotacích více než odvádíme, se rozplynul. Bude to teď stejně. Tedy teoreticky. Budeme pokorně žádat bruselBerlín o to, aby nám milostivě vrátil odvedené prachy na rozhledny v údolí a cyklostezky. Být loajální a poslušný je nutnost. Od nynějška jsme čistou dojnou kravkou. A to se vyplatí. Já prostě tyhle píp píp píí oikofoby nechápu. Jak jen my všechno projebeme a jsme brzdou pokroku. Itálie a Řecko (Portugalsko) vzniklo asi až v. 2004, žejo Šmudlo?

    Jsem pro urychlené přijetí Ukrajiny, Mongolska, Afghánistánu, Turecka, Nigérie a Libye do africko-asijsko-bruselské unie. Pád Čtvrté říše se tím dříve zpečetí. Ta V-4 zní asi nejpřijatelněji, když nad tím tak přemýšlím, setrvání v africko-bruselské unii není dobrý nápad, je totiž nereformovatelná.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Bystroushaak avatar 31.5. 13:41 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Otázka je zcela vážně míněná. Neustále slyším o tom jak by Češi měli opustit EU a bůhvíco, ale co pak? Kam bychom šli pak? Na to jsem ještě ani jednou odpověď neslyšel.
    Do V4. To může vypadat na první pohled trochu absurdně, ale někdy asi před rokem jsem o tom trochu víc četl a dávalo mi to smysl. Už teď jsme tam čtyři země, které spolu sdílí dějiny, a to nejen rakouskouhersko, ale i komunistickou nadvládu a vystřízlivění a nechuť k totalitě a otevřenému levičáctví.

    Taky máme podobnou kulturu (slivovice se pije všude ve V4!) a mentalitu, skepticismus k uprchlíkům, ale i obchodní vztahy, armádní techniku a smlouvy o vojenské podpoře. V4 používáme k vyjednávání s EU už teď a v podstatě se tím proti ní vyhraňujeme a jasně definujeme, jako něco trochu jiného.

    Tím samozřejmě netvrdím, že to tak chci, jen že si to tak dokážu představit a nepřijde mi to jako sci-fi.
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    Dalibor Smolík avatar 31.5. 13:59 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Aby skupina podobná jako V4 měla šanci na úspěch i po stránce ekonomické, chtělo by to ještě právě to Rakousko, které v ní není. To mi příjde trochu nečitelné, nevím doopravdy, jak se k politice EU staví.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Josef Kufner avatar 31.5. 21:54 Josef Kufner | skóre: 68
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    … Taková Rakousko-Uherská federace se stoletým zpožděním.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Grunt avatar 31.5. 21:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    1. Proč by Rakušáci páchali dobrovolně sebevraždu?
    2. Nežijeme v něčem takovém náhodou? Jen to není Vídeň co nás tepe, ale Brusel…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 1.6. 00:35 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    No, ale V4 funguje. Přišlo mi docela fascinující si to dát do google v angličtině a podívat se na to zvenčí. Tady po tom ani neštěkne pes (resp. média na to serou) a přitom ve světě se to považuje za docela úspěšnou ekonomicko-vojensko-politickou entitu, která dává hlas zemím, jenž jinak vůči francii a německu žádný nemají.
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    Grunt avatar 1.6. 16:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    No, ale V4 funguje.
    Jen jakožto součást EU kde jde většina věcí na export. Jsme montovna západu. Vždyť i naše postsocialistická armáda by byla naprostý výsměch. A podívej se na tu politickou elitu: Fico, Orbán, Sobotka, Szydłová (dneska je tam Babiš, Fico je bůh ví kde, v minulosti tam byl přesedající Klaus). To by byla jedna revoluce za druhou.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.6. 16:40 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Umíš dělat i něco jiného než psát sračky?
    Grunt avatar 1.6. 16:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Srát anonymní debílky umím… docela efektivně.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 2.6. 02:53 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jen jakožto součást EU kde jde většina věcí na export. Jsme montovna západu.
    Jo, to jsme, i když v IT zrovna ne. Ale tohle bych neviděl jako axiom, to že to tak je teď neznamená, že to tak být musí. Momentálně to prostě jen vyhovuje v současném světě, kde to dává smysl.
    Vždyť i naše postsocialistická armáda by byla naprostý výsměch.
    Ta naše jo, ale Polská rozhodně ne. A je to jen otázkou vůle a priorit.
    A podívej se na tu politickou elitu: Fico, Orbán, Sobotka, Szydłová (dneska je tam Babiš, Fico je bůh ví kde, v minulosti tam byl přesedající Klaus).
    A to jako že Merkelová a Makron jsou nějak lepšejší, jo?
    To by byla jedna revoluce za druhou.
    Revoluce? Jen to ne.
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    Fluttershy, yay! avatar 2.6. 09:08 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    V Prahe, kde ale mimochodem ne-řádí Krnda s Demolínkem. Vylezeš z Prahe a máš velmi dobře nakročeno do „divočiny“. Tím nemyslím, že by se věci lokálně explicitně zhoršovaly, ony se prostě nezlepšují a ten status quo časem praskne.

    Se můžeš třeba podívat, jak to cestou na východ bledne na mapě očekávané délky dožití. Sice můžeš okázale ignorovat politickou scénu, nicméně ona si mezitím odkývá prolomení těžebních limitů, dotace pro velké agropodniky… to se kumuluje a situaci neprospívá.

    Říkám si, že jediná naděje v horizontu staletí je, že se tu znovu začnou usazovat (němečtí) osadníci jako ve středověku a přinesou kulturní a technologickou změnu.
    Zachraňte Internet před revizí kopírovacího monopolu; kontaktujte svého europoslance!
    Grunt avatar 2.6. 20:02 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Momentálně to prostě jen vyhovuje v současném světě, kde to dává smysl.
    A ještě chvíli dávat smysl bude. Mezitím budeme jen bohatnout (doufám).
    Ta naše jo, ale Polská rozhodně ne.
    Srovnej to s Bundesheerem či Bundeswehrem. Víš proč Rakousko není v NATO? Protože to nepotřebuje.
    A to jako že Merkelová a Makron jsou nějak lepšejší
    Nevím. Třeba je to jen tím že vím jací blbci vlándout nám.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 2.6. 22:00 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Nevím. Třeba je to jen tím že vím jací blbci vlándout nám.
    To říkáš jak kdyby to bylo buď a nebo, přitom nám budou vládnout tak jako tak.
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    Grunt avatar 2.6. 22:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Nevím čoveče. Po nedávném incidentu jsem se o věc mírně začal zajímat, pustil se do Borovského šotka a národních novin…nějak se nemůžu zbavit dojmu že nejhorší věc která nás kdy může potkat je, že si budeme vládnout sami. Jsme prostě blbci, kteří si to nezaslouží. Ještě zlatý Makarón.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.6. 22:23 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    V letech 1989-2004 jsme si vládli sami a rozhodně tu bylo více svobody než nyní.
    Grunt avatar 2.6. 22:27 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jo, jo. Čím mám začít? Divokými devadesátými léty a kupónovou privatizací? To sme se za těch pár let mohli z té svobody tak posrat, že 2004 bylo něco jako bohudík konečně členem EU, že?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    vencour avatar 2.6. 10:08 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Tak mne napadá, že když se podaří postavit v ČR nebo Evropě Gigafactory, že se bude moct člověk dostat s trochou štěstí blíž ke SpaceX ...
    Takže nekecat, makat. Čisté montovny nemusí být na furt.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bystroushaak avatar 2.6. 10:27 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ve SpaceX pracovat nemůžeš, protože americká vláda to omezuje. Viz SpaceX Can't Hire International Rocket Scientists Even If It Wants To. Pro nás je tu ESA, která taky dělá na cool věcech, včetně znovupoužitelnosti.
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    vencour avatar 2.6. 10:44 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    O tom vim. Stejně jako o tom, žr má Gigafactory vyrůst i mimo USA. A v Evropě někoho budou muset najmout. Ok, neni to SpaceX, je to Tesla. Snad to i tak bude mít Elonovo ducha.
    1) Ptejte se na otázky.
    2) Shromážděte o tom co nejvíce informací.
    3) Vytvořte axiomy založené na důkazech a pokuste se přiřadit pravděpodobnost pravdy každému z nich.
    4) Vytvořte z nasbíraných informací závěr založený na důvěryhodnosti, abyste zjistili: Jsou nalezené axiomy správné, relevantní, vedou k našemu záměru a s jakou pravděpodobností?
    5) Požádejte ostatní, aby zpochybnili váš závěr.
    6) Pokud už nikdo nemůže vyvrátit váš závěr, pak máte pravdu.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bystroushaak avatar 2.6. 11:02 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    O tom vim. Stejně jako o tom, žr má Gigafactory vyrůst i mimo USA. A v Evropě někoho budou muset najmout. Ok, neni to SpaceX, je to Tesla.
    Já chápu to nadšení, taky jsem z toho nadšený a sleduji to a užívám si to, ale vážně bys chtěl pracovat v Gigafactory? Jakože .. to se od škodovky liší jen poselstvím, jinak jsi tam stejný dělník montující spolu s roboty auta od nevidim do nevidim.

    Kdybych si vybíral Muskovu firmu, ve které bych chtěl pracovat, tak jdu do Neuralinku (viz https://jobs.lever.co/neuralink/6b01dc79-1e6b-4598-b9f4-5359e72fc0e0)
    Snad to i tak bude mít Elonovo ducha.
    To není Elonův duch, to je věděcká metoda, jak se ostatně píše i v článku:
    „Vědecká metoda“, jak ji Musk často nazývá, popisuje to, jak přichází s novými nápady, řeší problémy a určuje, jak začít byznys. Tady je, jak ji Elon sám definuje:
    Takhle jí nedefinoval Elon Musk, ale Francis Bacon v knize Nové organon v roce 1620, což mimo jiné přímo vedlo k průmyslové revoluci.

    Chápu co se ti na tom líbí, taky jsem četl Muskův životopis a taky mu fandím a jsem jím nadšen (jeden čas jsem tu měl v patičce The Cook and the Chef: Musk’s Secret Sauce), ale zrovna tady spíš stojí za to se zamyslet, proč se o tom běžně nemluví. Například já jsem na to poprvé přišel z přednášek Alana Kaye. Nikde na střední, ani na VŠ to na našem IT oboru nikdo nezmínil. Což nechápu, protože od té doby co jsem o tom četl to používám všude možně, od debugování po návrh nových featur a celkově životní filosofii a je to masivně úspěšné.
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    vencour avatar 2.6. 11:23 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Než se postaví, kolik uplyne let, 3+? Vybrat lokalitu, úřední formality, samotná stavba, náběh výroby?
    Do té doby poznám víc, co to obnáší a jestli tam budou mít něco ajťáckýho.

    Neuralink je podle všeho jen za mořem. Tam mne to aktuálně neláká, dětem je tady dobře. Respektive mám za to, že zdejší zdravotní péče je nedoceněná. A při tom děti se prý adaptují lépe než dospělí.

    Na zbytek odpovím později.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    JiK avatar 2.6. 19:14 JiK | skóre: 8 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    nez se u nas vybehaji povoleni a podplati urednici, kteri by to jinak zakazali, bude mit SpaceX zakladnu na Marsu. Tu bude mit koneckoncu i driv nez bude vlak/metro na pitome letiste v Praze.
    vencour avatar 2.6. 23:00 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Napadla mne jedna věc: co kdyby ČR projevila touhu stát se dalším státem USA, co by tomu všechno bránilo?

    Přínosy: asi technologické inovace, Parlament ČR apod. by mohly snad jít do háje nebo by aspoň nedělali tolik kravin (?), možnost opravdu cestovat, snad i bez až tak důkladných kontrol na letištích. Snad trochu větší svoboda a dravost tisku a nižší korupce. Snad pružnější fungování státu. Snad další nějaké investice i bez Zemana.

    Zápory: drsnější volný trh, podle toho, jaké všechny zákony a pravidla by se změnily. Méně evropského ochranářství.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bystroushaak avatar 2.6. 23:42 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Napadla mne jedna věc: co kdyby ČR projevila touhu stát se dalším státem USA, co by tomu všechno bránilo?
    Naprosto rozdílná historie, nulové pouta k USA, nezájem z jejich strany, Rusko, nechuť většiny lidí jak tady, tak tam, geografie, ..
    „At the core of his own mind a white star seemed to burn, around which lust for knowledge spun in ever tighter orbits.“
    3.6. 00:24 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Bránil bych tomu já, protože politicky vážně není o co stát. Tím spíš ne, když jsme geograficky nejblíže Rusku a z celých Spojených států by se největší napětí kulminovalo právě tady.
    vencour avatar 3.6. 15:22 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Myslíte, že naši politici jsou zlatí proti tomu, co by tu nastalo?
    No to mne teda nenapadlo takhle to hodnotit :-)

    Třeba by to byla ta pravá inspirace pro EU aby se reformovala, kdyby měla takovou veš v kožichu, vlastně v srdci Evropy :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    3.6. 15:57 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Myslíte, že naši politici jsou zlatí proti tomu, co by tu nastalo?
    Samozřejmě. USA přes extrémní zdanění nedokáže vytvořit rozumný sociální systém a navrch toho jsou brutálně zadlužení. Ve vězeňství jsou naprosto zaostalí. Ekonomická úroveň je tam díky obrovské velikosti trhu a společnému jazyku vyšší, ale za cenu i dlouhého dojíždění do práce, krátkých dovolených apod. Regulace podnikání je tam v řadě ohledů mnohem přisnější než u nás. A tak dál. O Trumpovi snad raději nemluvě.
    vencour avatar 4.6. 23:12 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ok, jak hodnotíte Čapí hnízdo, vyšumí to? Nějaký souhrn. Mám za to, že aspoň daně se v Americe hlídaj pořádně a u všech.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Fluttershy, yay! avatar 4.6. 23:33 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Mám za to, že aspoň daně se v Americe hlídaj pořádně a u všech.

    Ten byl dobrý. ^_^

    Větší ryby si důkladně hlídají, aby daně platit nemusely.

    Zachraňte Internet před revizí kopírovacího monopolu; kontaktujte svého europoslance!
    vencour avatar 5.6. 08:08 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jedná se o "ďaňové ráje" nebo je v tom něco dalšího? To by mělo být něco jiného než případ Babišova. Nebo ne?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Fluttershy, yay! avatar 5.6. 08:20 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    …nebo republikánská „daňová reforma“.
    Zachraňte Internet před revizí kopírovacího monopolu; kontaktujte svého europoslance!
    Grunt avatar 3.6. 08:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Asi tak 5650km všeho možného vč. Atlantského oceánu? Spousta států sousedí s USA a asi by si přály být součástí či alespoň by si přály nemít mezi sebou Trumpův plot. Co je jim to platné?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 31.5. 17:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Asi tak. Unie zakládají většinou ekonomicky nejsilnější členové, ne ti nejslabší. S pitomým Slovenskem jsme nebyly schopni udržet ani blbou federaci, chtěl bych vidět federaci V4. To by z toho byl brzo buď nějaký kocourkov a nebo státy s aplikací na členství v federaci Ruských respublik.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.6. 12:16 Phantom Alien | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Do obojího!
    Pročpak? Obojí jsem přijde samo. Spousty Syřanů jsou v Bangladéši i Zairu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    30.5. 10:25 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Skvěla, tak sis zanadával, že musíš někde podepsat nějaký papír. Až budeš s to se nad tím problémem zamyslet lépe, zkus se zeptat, zda: - To GDPR není vzhledem k dnešnímu stavu internetu docela zapotřebí. - Ti tvá lékařka nemohla ten papír předložit k podpisu už dříve při nějaké plánované návštěvě.

    Často se říká, jak EU neumí prezentovat své úspěchy a na GDPR je to skvěle vidět. Na jednu stranu každý tuší, jak je to s dnešní „anonymitou“ na internetu a kdekdo na to nadává. GDPR, která se na současnou situaci snaží reagovat je ale samozřejmě jen byrokratickej paskvil vod těch magorů z Brusele...
    vencour avatar 30.5. 12:52 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Já měl za to, že je odteď potřeba explicitní aktuální souhlas, že nestačí dřívější "kladné vazby"?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    30.5. 13:23 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jako že mu nemohla dát k podpisu papír ve znění „V souvislosti s připravovanou právní úpravou GDPR souhlasím, že...“? Nijak jsem to neanalyzoval ale nepřekvapilo by mě, kdyby šlo o klasické řešení problémů na poslední chvíli.
    vencour avatar 30.5. 13:37 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Tak jsem to snad našel ...
    Musím jako provozovatel webu všem stávajícím klientům posílat e-maily a chtít po nich nový souhlas s použitím jejich kontaktních údajů pro posílání nabídek nebo newsletterů, nebo platí ten, který mi už dali před časem?

    Pokud by chtěl provozovatel webu pokračovat ve zpracování osobních údajů pro účely zasílání obchodních sdělení na základě souhlasu subjektu údajů i po účinnosti nařízení, musel by dříve udělený souhlas vyhovovat požadavkům GDPR (viz bod 171 recitálu nařízení). Zřejmě není nutné zdůrazňovat, že většina dříve udělených souhlasů těmto požadavkům nevyhovuje.

    Nicméně pro účely přímého marketingu je připouštěno zpracování osobních údajů na základě tzv. oprávněného zájmu správce dle ustanovení čl. 6 odst. 1 písm. f) GDPR. I podle názoru Úřadu pro ochranu osobních údajů, pokud provozovatel webu dodržuje regulaci v oblasti zasílání obchodních sdělení (primárně ustanovení § 7 zákona o některých službách informační společnosti), měl by mít možnost pokračovat ve zpracování osobních údajů pro tyto účely i po nabytí účinnosti GDPR právě na základě tzv. oprávněno zájmu. Tímto není dotčena povinnost takového podnikatele ke splnění jeho informační povinnosti, a to včetně řádného odůvodnění, v čem takový jeho oprávněný zájem vlastně spočívá. Zpracování na základě oprávněného zájmu správce je tedy z pohledu interní povinností podnikatele spíše komplikovanější než zpracování na základě souhlasu (provedení tzv. balančního testu mezi zájmy správce a subjekty údajů apod.).

    Spornější je pak otázka, zdali ke zpracování osobních údajů pro účely zasílání obchodních sdělení může docházet i u osob, které nebyly nikdy zákazníkem podnikatele, ale pouze se kupříkladu u takového podnikatele přihlásili k odběru novinek před účinností nařízení. Z naší strany se domníváme, že i tato varianta zpracování na základě oprávněného zájmu by měla být připuštěna, pokud je tento oprávněný zájem správcem náležitě odůvodněn (viz výše).
    Na základě oprávněno zájmu (pro účely zasílání obchodních sdělení) by však nemělo docházet k zpracování osobních údajů těch osob, které nejsou a nebyly v žádném vztahu k odesílateli (nakoupené databáze kontaktů apod.). V těchto případech je dle našeho názoru nepochybné, že by ze strany subjektu údajů mělo dojít k udělení souhlasu subjektu údajů pro tyto účely zpracování, a to v souladu s GDPR.


    A v diskusi taky:
    No a to je to zajímavé, já si myslím že nestačí, protože takhle tam mohu zasouhlasit jakéhokoliv člověka. viz.:

    Souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR znamená, že pokud je zpracování založeno na souhlasu, musí být správce schopen doložit, že fyzická osoba udělila souhlas se zpracováním svých údajů svobodně a byl konkrétní, informovaný, jednoznačný a ničím nepodmíněný. Jde o aktivní a dobrovolný projev vůle subjektu údajů, ke kterému nesmí být nucen. (https://www.gdpr.cz/gdpr/heslo/souhlas-se-zpracovanim-osobnich-udaju/)

    A to z jednoduchého důvodu, ten kdo souhlas přijal musí prokázat, že jsem to udělal já jinak souhlas nemůže platit.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    30.5. 13:46 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Pokud jsem to pochopil spravne, v tomto pripade se jedna o zaslani receptu, ne marketingove sdeleni. Takze tady existuje opravneny zajem, takze souhlas neni potreba.
    Souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR znamená, že pokud je zpracování založeno na souhlasu, musí být správce schopen doložit, že fyzická osoba udělila souhlas se zpracováním svých údajů svobodně a byl konkrétní, informovaný, jednoznačný a ničím nepodmíněný.
    Ne kazde zpracovani osobnich udaju vyzaduje souhlas.

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    xxx avatar 30.5. 19:01 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jasne a o tom co je opravneny zajem rozhoduje urednicka masinerie. Proto kazdej, kdo zrovna nepatri do klubu pratel EU a visej mu v tom penize, si radeji necha podepsat souhlas. Je to minimalizace rizika a s tim, jak to tady chodi to ani nelze delat jinak.
    Please rise for the Futurama theme song.
    Jendа avatar 30.5. 16:50 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    GDPR, která se na současnou situaci snaží reagovat je ale samozřejmě jen byrokratickej paskvil vod těch magorů z Brusele...
    Protože… je? Nebo jak říkáš - třeba to EU blbě prezentuje, protože já přesně tenhle dojem získal.
    Klimakemp ve zkratce: Účastníci jeli vlakem na naftu a autobusem na naftu protestovat proti těžbě fosilních paliv.
    30.5. 18:33 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    To narizeni neni zase tak spatne, jak nekteri prezentuji. Kdyz si to clovek skutecne procte, tak asi bude souhlasit, ze to dava smysl a ma opodstatneni. Problem je s lidma, kteri si z GDPR vytahuji ten nejsilenejsi vyklad a tvrdi, ze nam to narizuje Evropska unie. (Predcasem tu treba Marek Stopka tvrdil, ze GDPR narizuje sifrovat kazdy zaznam samostatnym klicem, ...)

    A nevidim to poprve, uz nekolikrat jsem videl naprosto sileny manual/metodiky k evropske smernici/narizeni, a kdyz jsem si dohledaval puvodni zdroje, dosel jsem k smernici/narizeni, ktera byla jednoducha a srozumitelna jako kafemlejnek.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    31.5. 09:12 luv | skóre: 18 | blog: luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Tak.

    Ale jak to dopadlo v praxi taky lze povazovat za chybu uredniku/zakonodarcu - s tim prece musi pocitat pri psani prislusnych smernic/zakonu, zvlast potom jak to dopadlo s cookies.
    A nevidim to poprve, uz nekolikrat jsem videl naprosto sileny manual/metodiky k evropske smernici/narizeni, a kdyz jsem si dohledaval puvodni zdroje, dosel jsem k smernici/narizeni, ktera byla jednoducha a srozumitelna jako kafemlejnek.
    Uplny souhlas a netyka se to jen EU smernic.

    Vzdy pobavi jak stale urednici obcas vyhrozuji treba narizenim EHS - ano, organizace, ktera uz skoro 30 let neexistuje.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.5. 10:50 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ono jde dost možná o to, že musíš souhlasit s posíláním e-receptu nezabezpečeným e-mailem (už jsem to zažil jinde).

    Správně by měla doktorka posílat e-recept v zaheslovaném PDF a heslo poslat třeba SMSkou, místo toho chce po pacientech, aby souhlasili s tím, že to nedělá. Chyba bude podle mě v doktorce, nikoliv v GDPR. A taky v nenažraných SW společnostech, které vycítily příležitost a chtějí za zpřístupnění bezpečného posílání nekřesťanské paušály.
    30.5. 17:28 ?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    A SMSka je zabezpečená a určitě nepřijde na ten samý chytrofon, v kterém je stažené to PDF, že ...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.6. 11:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Jde o to, že k přečtení je třeba mít informace ze dvou různých kanálů.
    30.5. 22:52 Jason
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Mě by zajímalo, čeho velkého se reálně dosáhne po implementaci GDPR. Přestanou snad Facebook, Google a ostatní shromažďovat detailní informace o svých uživatelích? To pochybuju. Jestli to chápu správně, tak GDPR spočívá v tom, že subjekty musí zveřejnit, k čemu informace použijí. Takže v Privacy policy přibude řada nových odstavců, které drtivá většina lidí stejně vůbec nečte, a ti, kteří je číst budou, se stejně nedozví přesně, k čemu se ty údaje využijí, protože formulace budou obecné a nicneříkající.

    Tak trochu mi to připomíná Windows Vistu a jeho převratnou bezpečnostní novinku UAC, která spočívala v tom, že se uživatel chrání tím, že se zasype nejrůznějšími dotazy - povolit tohle? Povolit támhleto? A výsledek je, že BFU stejně klikají na Yes, Ano a Povolit, aniž by si uvědomovali, co vlastně dělají.

    A majitelé soukromých nekomečních webů nebo malých komerčních aby se báli likvidačních pokut.

    30.5. 23:12 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Právo být zapomenut.
    30.5. 23:01 asdfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    je tu nekdo kdo se vyzna v ceskym a evropskym pravu? nas preci nemusi zajimat nic jineho nez cesky pravni predpis. dokud to nase vlada neimplementuje, tak nam to muze byt u zadku? nebo si pro nas prijde nejaky evropsky policajt a pudeme pred evropsky soud? podle jakeho pravniho predpisu by nas urady mohli popotahovat???
    31.5. 07:21 bigBRAMBOR | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    jak jsem psal nahoře, protoze se na to naši representatni vykašlali, začala u nas platit obecná evropská verze.
    31.5. 07:57 luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    zacni ceskou ustavou cl.10 :)

    eu policajta/soudce bych se fakt nebal, zato toho ceskeho ..
    31.5. 12:25 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    a jakou souvislost to ma? gdpr je narizeni EU a ne mezinarodni smlouva...
    31.5. 13:37 luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    prave kvuli eu tam ten clanek pribyl
    1.6. 14:20 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    To je super, ale stale - pokud nemame lokalni provadeci zakon, kterym zakonem je komu predelegovana pravomoc/povinnost GDPR u nas vymahat? Point still stands, IMHO. Jediny, kdo by to mohl posoudit a naridit pokutu, je tak soud - a to by musel resit kazdy pripad samostatne a oddelene, chytit pokazdy jestli je vubec relevantni v tom danym pripade se bavit o GDPR a jak se na danej pripad vztahuje, atd...
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    2.6. 09:28 luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Skoncilo by to u ECJ. O vymahatelnosti prava v CR viz nize.
    31.5. 08:39 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Na české právo bych oči raději neupíral, mám s ním bohaté zkušenosti :-( Podrazil mě pražský právník když mi utekla žena a nechala mi tu syna - jsou to všechno krysy. Jak znám české zákonodárce, tak si z toho vyberou to nejhorší a tím to hasne.

    Jiné země mají spoustu vyjímek - druhá strana mince je, že i na rozumné zákony. Třeba na zákaz prodeje rostlinných nápojů jako mlék. Italové a tuším španělé si na to dokázali vydupat vyjímku, takže mandlové mléko se prodávat může a mate dál v regálech zákazníky.
    xvasek avatar 1.6. 10:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Líbí se mi, jak je "Jistě, pane ministře / premiére" stále aktuální i po těch skoro čtyřiceti letech. Narážím na díl s "britským párkem".
    31.5. 12:04 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ne, tak EU nefunguje.

    Popis je tady: https://europa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_cs

    Kratce - EU Narizeni plati automaticky ve vsech zemich. EU smernice jsou implementovane lokalnimi zakony - ktere muzou byt "prisnejsi", ale nemuzou (AFAIK) byt "volnejsi".

    Napriklad je naprosto bezne, ze mezinarodni smlouvy jsou nadrazene ustave (opet AFAIK) - nejen u nas, ale ve vetsine zemi. Jinak by tezko ty smlouvy nekdo uzaviral...
    31.5. 13:39 luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    jen je smutne ze tohle vi jeden clovek z tisice
    31.5. 12:09 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    A co ti presne na GDPR vadi? Kdyz chces o tom debatovat - precetl sis GDPR? Je to tak na par hodin - zadna veda... Cele zneni v cestine mas tady: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0679&from=EN

    Nebo ti vadi to, jak nekdo GDPR interpretuje a implementuje? To je dost zasadni rozdil.

    Pokud nekdo dodrzuje stavajici ceskou legislativu o ochrane osobnich udaju, tak implementace GDPR je jen formalita. Ale pokud nekdo na to kasle, tak pak ho GDPR donuti dat to do poradku pod hrozbou pokut (stavajici CZ legislativa je prakticky bezzuba...). To je snad dobre, ne?

    Mimochodem - moje oblibena cast GDPR (krome prava na zapomenuti) je to, ze nelze podminovat sluzbu/produkt souhlasem s "marketingovym" zpracovanim dat (ruzne spamy, mailing listy atd.). Doted to spoooousta firem tak vyzadovala. Opet - neni to skvele?
    31.5. 12:20 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Tak ono přečíst si třeba celý občanský zákoník také není na dlouho, ale právníka to z tebe neudělá. Na to je potřeba umět ten výklad a znát praxi.
    31.5. 13:43 luv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    hlavne to "znat praxi" .. vedet co/kolik plati na ktereho soudce ..
    31.5. 15:07 alkoholik | skóre: 36 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    A pak se stejne soud nenecha zmast platnou pravni upravou (1), (2)
    1.6. 12:39 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Praxe pochopitelne neexistuje a vykladu je cela rada. A co konkretne je teda na zakonu/vykladu spatne?
    1.6. 16:16 Jura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Chtěl bych upozornit na to co vypichl Alexis. Zdá se mi to klíčové. Cituji:

    "Mimochodem - moje oblibena cast GDPR (krome prava na zapomenuti) je to, ze nelze podminovat sluzbu/produkt souhlasem s "marketingovym" zpracovanim dat (ruzne spamy, mailing listy atd.). Doted to spoooousta firem tak vyzadovala. Opet - neni to skvele?"

    Takže, vlastně nějaké odklikávání a souhlasení aby mě to pustilo dál by nemělo být.

    Už jsem to uplatnil v bance, kde to po mě chtěli, při banálním generování výpisu, lišácky podepsat i předáváním údajů třetím stranám a stačilo říci ne chci to podle GDPR a najednou mi tiskli novou verzi, kde tyto obezličky nebyly :D

    Jura
    1.6. 12:23 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Tobe se to keca, ty odklikavas. Ja musim shanet podpisy clenu a jejich zastupcu. Jak to udelam s temi, co jsou na jinem kontinetu jeste nevim.

    Po pravde... zacina mi to byt tak nejak jedno.
    1.6. 20:51 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Vzhledem k tomu, že jsem občas trochu paranoidní, tak mám pocit, že z GDPR by se časem mohlo stát kladivo na nepohodlné weby, protože obsahuje i likvidační, čtyři sta miliónové pokuty a rovněž se uvažuje o výjimkách pro stát a neziskové organizace. Takže to vypadá na další gumový zákon, který si evropští socialisté vymysleli, aby mohli ničit své oponenty, byť na začátku stála docela bohulibá myšlenka. A pokud se změní režim a přijde ještě horší než tento socialistický, opět je možné tento zákon použít k likvidaci nepohodlných.

    Ale já doufám, že se pletu a GDPR pomůže ochránit soukromí lidí, ačkoliv již existuje spousta registrů a databází plných soukromých údajů, z nichž je mnoho veřejně přístupných, takže mi smysl GDPR celkem i uniká.
    JiK avatar 2.6. 19:17 JiK | skóre: 8 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    stat musi obcas pripomenout poddanym, kdo ma monopol na nasili, kdo je tady vladce, a kdo ma pravo drzet hubu, platit a soupat nohama.
    Grunt avatar 2.6. 19:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    JiKu, z tebe je starý zapšklý dědek. Co furt chceš? Zkus nějaký koníček, třeba se uvolníš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.6. 07:46 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    GDPR je super a mělo to tu být dávno. Bohužel někteří šmejdi si zvykli na ten bordel a zneužívání osobních údajů nebo je přímo zneužívají a teď se jim to nelíbí.
    3.6. 14:06 Jason
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GDPR - je čas vystoupit z Evropy
    Ukázkový příklad argumentačního faulu ad hominem.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.