abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 715 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    StarDict – príma GUI pro slovníky

    13.9.2007 22:51 | Přečteno: 2527× | GNU/Linux

    Nějaký slovník (ať už překladový, výkladový nebo jakýkoli jiný) občas potřebuje asi každý z nás. Před nedávnem jsem objevil jednu moc príma věcičku – program StarDict, což je velmi pohodlné GUI pro práci se slovníky (i s více slovníky zároveň).

    StarDict je sice poměrně známý, ale po minulé zkušenosti s příspěvkem o programu htop, který sice už znalo 85 % čtenářů, ale o to větší byla radost těch zbývajících 15 %, kteří jej dosud neznali, jsem se rozhodl mu krátký zápisek věnovat.

    StarDict jsem objevil asi před třemi týdny a abych řekl pravdu, tak teď už si práci bez něj ani moc nedovedu představit.

    Jak jsem uvedl výše, StarDict je jen GUI pro slovníky (pro GNU/Linux a MS Windows). Slovníky musíte dodat zvlášť. Dost je jich však ke stažení přímo na domovských stránkách programu a i jinde na webu jej jich ke stažení dost. Případně si můžete pomocí pomocných nástrojů dostupných na domovské stránce sestavit slovník vlastní. Není to nic složitého.

    Jen tak mimochodem, jako nejlepší překladový česko-anglický a anglicko-český slovník ve formátu vhodném pro StarDict se mi jeví GNU/FDL Anglicko-Český slovník.

    Proč je ale StarDict tak skvělý? Kromě toho, že zvládá souběžnou práci s více slovníky, což není vůbec pravidlem, má především jednu killer function – monitoring označení textu myší a (volitelně po stisku zvolené klávesy) následný překlad vybraného textu v plovoucím okně. Zapnout se dá i obvyklejší funkce sledování obsahu schránky, která zobrazí překlad po vložení nového textu do schránky.

    Popup okno programu StarDict

    Činnost StarDictu signalizuje ikona programu v oznamovací oblasti.

    Ikona programu StarDict

    Po klepnutí na ikonu se otevře hlavní okno programu, kde je možné provádět jednoduché i pokročilé hledání (podle výslovnosti apod.) a nastavit program.

    Hlavní okno programu StarDict

    Příjemné je, že při hledání se automaticky zobrazí nalezené výsledky ze všech slovníků (respektive z těch, které jste pro použití povolili) najednou. Nemusíte tedy připínat mezi jazykem apod. Možné je také zapnout on-line vyhledávání, kdy jsou zobrazeny i výsledky z webových slovníků. Od verze 3.0.0 StarDict podporuje i strojové překlady větších celků textu, kdy se využívá on-line služeb jako je Google Translate apod.

    Pokud používáte více slovníků, můžete si zvolit pořadí zobrazování výsledků v okně (já např. mám zobrazenu nejdříve výslovnost, pak český/anglický překlad a dále vysvětlení hesla různými výkladovými slovníky), což je velice užitečná a při větším počtu slovníků nakonec téměř nepostradatelná funkce.

    Po stažení patřičného archivu s nahrávkami výslovnosti jsou v archivu přítomná slova při zobrazení i vyslovena. Použitelnost této funkce je však značeně omezená, nejedná se totiž o hlasovou syntézu, ale skutečně o připravenou nahrávku jednoho každého slova.

    StarDict je jednoduše skvělý. Škoda, že svůj slovník nenabízí ve StarDict formátu např. oblíbený český slovník Lingea.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Znáte StarDict?
     (70 %)
     (13 %)
     (16 %)
     (1 %)
    Celkem 94 hlasů

    Obrázky

    StarDict – príma GUI pro slovníky, obrázek 1 StarDict – príma GUI pro slovníky, obrázek 2 StarDict – príma GUI pro slovníky, obrázek 3

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luboš Doležel (Doli) avatar 13.9.2007 22:53 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Já používám Lingea Lexicon, ale pod Wine, protože to GTK+ 1 GUI je tragické :-(
    Michal Fecko avatar 13.9.2007 22:56 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Já používám Lingea Lexicon, ale pod Wine, protože to GTK+ 1 GUI je tragické :-(
    ja zase pouzivam sdcv :-D
    14.9.2007 00:05 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    sdcv je hruza, nechapu, ktery exot vymyslel, ze se cele formatovani bude ukladat ve slovniku...

    ja jsem si nad sdcv napsal mensi skriptik (zase si musim prihrat polivcicku) a kdyz pisete neco v terminalu, pouziva se to naprosto pohodove
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    13.9.2007 22:59 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Do StarDictu by šel zkonvertovat SOED, po instalaci v okýnkách má databázi přístupnou v plaintextu (resp. v jednoduchém markupu). A lepší anglický slovník opravdu, ale opravdu neexistuje (tedy ne pro potřeby smrtelníka). Samozřejmě, někomu by mohla chybět čeština.
    13.9.2007 23:11 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Najlepší (anglický) slovník na svete je Leda, bohužiaľ vo Wine nefunguje :(
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    13.9.2007 23:57 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Stardict je super... mám poměrně dost slovníků, z čehož některé (například anglické výkladové, japonské <=> anglické a ruské <=> anglické) jsou přímo v repozitáři fedory. Jinak jsem zaregistroval, že máte poněkud starší verzi, ve verzi 3.0.0 je mnoho vylepšení, jako například 'slovník' unicode znaků, spellchecker nebo překlad textu pomocí googlu...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Cohen avatar 14.9.2007 16:16 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky

    Já vím, že je to stará verze. Tuhle mám ale v SUSE 10.1 přímo v repozitářích, a protože mi ty nové funkce nechybí, tak nemám důvod kompilovat ze zdrojáků. (No jo, lenost vládne světem . . .)

    O překladu Googlem jsem se zmínil přímo v zápisku, co si ale mám představit pod pojmem „slovník Unicode znaků“? A spellcheckerem bylo myšleno co? Rozšířené vyhledávání, ve kterém se snaží hledat slova i přesně neodpovídající zapsané podobě, nebo je to ještě něco jiného?

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    14.9.2007 18:26 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Mno, tak tím slovníkem Unicode snaků jsem měl namysli toto (chová se stejně jako běžný slovník) a spellchecker vypadá že funguje pouze v onom polovoucím okně (clipboard nebo myš). Doufám, že je to z těch screenshotů jasné (slovy se to blbě popisuje).
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Cohen avatar 14.9.2007 22:07 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky

    Aha, no minimálně ten Gucharmap vypadá jako samostatný projekt, který se StarDictem nemá až tak moc co společného. A informace o spellcheckeru jsem nenašel. Taky ale asi nebude standardní součástí StarDictu. Spíš to budou Fedora dodatky.

    Ale díky za tip.

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    14.9.2007 23:28 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Hm... jak se dívam na zdrojáky Fedory, tak gucharmap by se měl použít když je přítomen při překladu (-devel balíček). Na ten spellchecker jsem taky nic nenašel, ale dal bych ruku do ohně za to, že jsem o tom někde něco viděl (v souvislosti s verzí 3.0.0), jen si nemůžu vzpomenout, kde...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    14.9.2007 11:02 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Zrovna včera jsem aktualizoval na Stardict 3.0.0. Docela mě to zklamalo, protože mi přijde znatelně pomalejší než předchozí verze. :-/
    14.9.2007 20:55 maník | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    Díky za zápisek, moc mi pomohl. Správný odkaz na stažení slovníků je http://stardict.sourceforge.net/Dictionaries_dictd-www.dict.org.php.
    25.10.2007 15:32 Klokan Petr Přidal | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: StarDict – príma GUI pro slovníky
    No, pokud chcete konvertovat databaze z Lingea do stardict mrknete na skript pro dekodovani lingea trd do stardict

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.