abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)

    9.2.2008 20:54 | Přečteno: 1004× | Linux | poslední úprava: 9.2.2008 23:04

    Dneska jsem jen tak zkusil v Konqueroru (kdyz neni kurzor v žádnym formuláři) zmáčknout klávesu / což způsobuje v mnoho programech hledání, třeba v manu a ono to funguje. Stačí stisknout / a pak psát a postupně se označujou výrazy obsahující to co se píše. F3 potom najde další výraz odpovídající hledanému (Několikanásobný výskyt). Režim hledání se buď vypne sám po chvilce nepsaní, nebo klávesou esc.

    Stejným způsobem, avšak pouze v odkazech se dá hledat klávesou ' (apostrof). A jak už to tak v KDE bývá, dají se klávesy změnit v "Nastavit klávesové zkratky".

    Hledání byla jedna z mála věcí o které jsem si myslel, že v tom je Firefox lepší. A on to umí stejně i Konqueror (Akorát ne přes Ctrl+F ;-) ). Mile mě to potěšilo

    Historie

    Tohle je můj příběh (jak jsem se dostal ke Konqueroru), to nečtěte, ani nevim proč jsem to sem psal... Asi nostalgie :-)

    Byl jsem ještě malý kluk, když jsme si koupili do rodiny nový počítač s faxmodemem, že budeme mít internet jsem používal ikonku Internet, co byla ve všech panelech Widnows (ty v počítači byly z obchodu), všem jsem potom jako nejzkušenější člen rodiny vysvětlil, co to je internet a jak ho používat, ačkoliv jsem uměl akorát otevřít www.seznam.cz, protože to byla domovská stránka v městské knihovně, kde jsem se to všechno naučil. :-D

    Potom jsem zaslechl i o Googlu, nejdřív jsem vůbec netušil jak to zapnout a co to je, ale pak jsem zjistil, že je to jenom stránka a začal ji používat. Google našel rozhodně víc a kvalitnějších stránek, než Seznam. Kamarád byl jednou u mě na návštěvě a začal mi nadávat za to, že používám Internet Explorer, já jsem mu řikal, že mi to vyhovuje, že zobrazuje stránky a to mi stačí, ale ten fanatik mi do počítače nainstaloval Firefox, tak jsem ho začal používat a postupně se s nim naučil. Ocenil jsem bezpečnost, nový funkce a říkal si jak je FF super. Ve chvíli, kdy jsem se učil css jsem začal navíc nesnášet IE.

    Potom jsem se počítačově osamostatnil, vyrobil jsem si svůj první počítač a na něj dal na zkoušku Debian, ve kterém jsem se zabydlel a Firefox byla jasná voba. Docela dlouho jsem ho používal, ale byl hrozně línej a tak jsem začal zkoušet jiné prohlížeče, až jsem našel. Po týdnu používání Konqueroru jako prohlížeče, jsem přestal mít rád Firefox, prostě Konqueror je super.

    Moudrý závěr z toho plyne: Nemůžeš odsuzovat, ani hájit, když nemáš rozhled.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.2.2008 21:02 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    / funguje i ve firefoxovi, podobne jako v less a vim. Je to proste univerzalni klavesa na hledani.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    9.2.2008 21:13 depka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    normalne v opere taky :)
    9.2.2008 21:21 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Potom jsem zaslechl i o Googlu, nejdřív jsem vůbec netušil jak to zapnout a co to je, ale pak jsem zjistil, že je to jenom stránka a začal ji používat.
    No, to jeste nic neni:-) Moje zacatky byly na 286 v MS-DOSu (tusim 3.x) s textovym dos TELNETem a FTPckem. To byla veda prijit na nejakej ftp server, zjistovat jakyma prikazama se stahuje, ze se programy musi tahat v binarnim modu. Dneska si mladez nahodi firefox/operu/ie/konqueror, zada nejspis klikne na nejakej link na ftp://... (pripadne si naklika prislusnej adresar a najde pozadovanej soubor, ale to spis v minimu pripadu) a hned se otevre okynko, kam si to preje ulozit:-)
    9.2.2008 21:26 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Dávám přednost hledání rovnou psaním na klávesnici, bez předchozího Ctrl+F nebo /. Firefox i seamonkey to umí, zda také konqueror nevím. Ale hledání je pak nesrovnatelně pohodlnější.
    elenril avatar 9.2.2008 21:42 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Njn, na hledání přes / jsem si z FF, vimu a lessu tak zvykl, že to automaticky zkouším i v OOO když to jednou za čas zapnu :)

    A o přechodu na Konqueror už taky delší dobu uvažuju, FF mě začíná štvát pomalostí, nenažraností a GTK file dialogem. Jednou se k tomu dostanu.
    9.2.2008 22:29 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Tak přesně tohle mě taky motivovalo k přechodu. Pěmeťová nenažranost Firefoxu je nechutná. S Konquerorem mám několikanásobně míň zabraný paměti a tak běží svižně i na 256MB ram a nemám potřebu upgradovat ;-) Renderování stránek zvládá podle testů Konqueror nejrychleji a provázanost s KDE je taky super (třeba integrace kwallet, kpdf, koffice...). File dialog u firefoxu mě taky nebavil, ale zase jsem mohl mít jinou asociaci souborů pro browser a pro filemanager (používám Krusader a ten používá asociaci KDE). Výhod je víc :-)

    Nevýhody jsou:
    1. Některý stránky nejsou moc kompatibilní (třeba některý funkce na youtube), většina je ale v pohodě => Těšim se, až pojede pod jádrem ze Safari, protože to zobrazuje youtube v pořádku. ;-)
    2. Správu pluginů (zakazování, povolování na určitý domény) bych vyřešil líp (chtěl bych třba globálně nastavit flash "na požádání" a povolit ho trvale jen na vyjímkách)
    3. Nejsou v něm Firefoxí rozšíření - konkrétně webdeveloper a Google toolbar
    4. Další drobnůstky co k běžnému prohlížení nejsou potřeba v něm chybí: "Vlastnosti obrázku", "Zobrazit zdrojový kód výběru"...
    5. Možná jsem něco nezmínil
    BTW: Na zobrazování dokumentů a vytváření jednoduchých jsem přešel nedávno z OOo na Koffice, je několikanásobně rychlejší, tak rychlý, že jsem tomu ani nevěřil, ale kompatibilita s OOo není dokonalá, doufám, že se to zlepší. Ale na rychlý prohlídnutí dokumentu nepotřebuju aby vše bylo tam kde má...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    10.2.2008 19:55 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Ten gtk file dialog se dá vypnout od FF 2 výše, resp. nastavit tak, aby se používal dialog přirozený pro aktuální prostředí. Tuším, že Michal Kubeček na to v diskusích tady na abíčku psal návod, je to někde v about:config, víc si bohužel nepamatuju :(
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    10.2.2008 20:02 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    No koukal jsem asi na něco podobnýho v aktuální zprávičce o sjednocení vzhledu KDE, ale stejně mě nepřetáhneš na firefoxí víru :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    10.2.2008 20:10 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Neboj, netaham :-) Z IT nabozenstvi uz jsem vyrostl ;-)
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    9.2.2008 22:13 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Ješte bych doplnil, že lze takto vyhledávat i pouze v odkazech. Já to mám na klávese ' , ale jde to změnit jako každou jinou klávesovou zkratku. (Btw hádej co dělají klávesy h j k l ? I když na druhou stranu je to asi k ničemu).
    There is no point in being so cool in a cold world.
    9.2.2008 22:37 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Joo, jakmile jsem objevil / , hned jsem kouknul do nastavení klav. zkratek co jeste umi, chtel jsem to sem napsat ale zapomnel jsem na to...

    Zkusim to tam doplnit ;-)

    BTW: nevim co dělá ?, a na posouvání používám buď scrollovací kolečko, nebo šipky, ale dík, časem bude asi potřeba scrollovat i do stran. Jo a teď mi došlo, že ? je otazník za větou :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    freshmouse avatar 9.2.2008 23:00 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Inkrementální hledání má i Epiphany (výchozí prohlížeč v GNOME). Jen se kolem toho nedělá takový tyjátr -- zmáčkne se prostě Ctrl-F (nebo jiná navolená zkratka) a jede se. ;-)
    Limoto avatar 10.2.2008 15:52 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvělá funkce v konqueroru (postupné hledání)
    Tak tohle jsem netušil. To se mi bude určitě hodit ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.