Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 17:09

Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'

15.12.2012 16:51 | Přečteno: 6128× | STest | poslední úprava: 17.12.2012 12:05

První zápisek, nebude tak úplně Linuxový, byť nějaké paralely by se našly.
Úsporné žárovky považuji a vždy jsem považoval za slepou uličku a nějak mi uniklo a stále uniká proč vyfukovat tabákový kouř do umyvadla za účelem získání zlata. Existují a už dávno jiné technologie a udělat jen „menší drahou zářivku“ mi nepřišlo jako dobrý nápad. Proto se už dlouho soustředím na LED žárovky, ale vždy mě odrazovali vysoké pořizovací náklady. „To mě dovedlo k otázce a jsou opravdu tak vysoké?“ Vzhledem k tomu že mám spoustu výhrad k úsporkám, jsem ochoten investovat více, bo tím získám dávno ztracený komfort.

Zřejmé a subjektivní nevýhody úsporek jsou (stejně jako Windows): Proti zřejmým a subjektivním výhodám LED žárovek (stejně jako Linux) Některé LED-ky už jsem měl, a protože jsem chtěl i vědět jestli výrobci nekecají, tak jsem si vzal Watt-metr „Energy Check 3000“ levný multimetr (ampérmetr a voltmetr) a změřil spotřeby. Byť si umím udělat elektriku na baráku, tak toho o elektrice zas tak moc nevím, tak jsem jen tušil že to u těch LED nebude tak jednoduché, protože mají malý odběr, a fungují na nějaké malé napětí navíc stejnosměrné a aby byly efektivní musí tam být nějaký „pulsní“ zdroj (odborníci prominou, prostě jsem tušil, že to bude mít odběr jak když koktavý mluví). To se mi i následně potvrdilo, apérmetrem + voltmetrem jsem se dopočítal divných čísel, wattmetrem už jsem se dostal na lepší čísla, de-facto odpovídající výrobcem uváděných.
U LED-ek spíše k nižším než výrobcem uvedených a na úsporkách spíše k vyšším (při plném rozsvícení). Proto jsem se rozhodl vzít údaj u LED výrobcem uvedený a u úsporek zprůměrovaný.
Probíhalo to tak, že jsem několik hodin pobíhal po baráku přešroubovával žárovky, důkladně si je prohlížel a měřil - prostě pro pobavení zbytku rodiny (táta když si hraje nezlobí).
Až jsem doběhal, tak jsem to začal dávat dohromady, a protože u porovnávání různých žárovek, je docela problém zvolit nějakou referenci, zvolil jsem watty běžné žárovky (bo tam je to z tohoto pohledu lineární a docela jasné) a k nim jsem všechno vztáhnul, tedy porovnával jsem subjektivně osvícení místnosti s normální žárovkou a k ní vztáhl úsporky či LED-ky.
Jakmile jsem měl tato čísla, objektivně naměřené a subjektivně porovnané, mohl jsem spočítat spotřebu, pak jsem si vzal cenu elektřiny (v tabulce je nejnižší z tohoto zdroje).
O tom, že z toho vyleze, že úsporky se ekonomicky vyplatí (téměř) vždy oproti běžné žárovce, jsem nepochyboval, chtěl jsem spíše vědět jestli se LED vyplatí oproti úsporkám (prostě si najít důvody pro výměnu dalších úsporek).

Srovnal jsem je vůči nejefektivnější (cena-výkon) (tedy cena úsporky 0Kč a LED-ky kupní):

Vůči nejneefektivnější (cena-výkon) úsporce co jsem měl:

A taky jako novou investici (tedy cena úsporky kupní a LED-ky kupní).

A protože to umožnilo větší flexibilitu s nastavením kombinací, tak jsem provedl některé výměny v osvětlení v jednotlivých místnostech.
Kde poslední nastavení velkého lustru pro běžné svícení vyšlo velmi zajímavě (samozřejmě osvětlení je slabší, než bylo, ale plně vyhovující).

Tady je hezké že poslední sloupec má záporné hodnoty, protože investice do LED je nižší než do úsporek.
Pokud by někdo přišel i na to, že v posledním sloupci měním 3 kusy za 4, tak je to proto, že to je mnou dělaný lustr a můžu si ho zapojit jak chci - má celkem 6 žárovek na dva okruhy/vypínače.

Barevná mapa:
Byl jsem velmi mile překvapen, že si můžu nakoupit další LED žárovky a užívat si komfortu okamžitého, pro mě příjemného, světla a přitom dokonce mít i velmi slušnou návratnost investice (pokud ovšem ignoruji, že tu energii za topení musím čerpat v plynu ;-) ).

Je v tom spoustu subjektivního vnímání, ale zelené políčka mě velmi potěšila.
Kompletní tabulka ke stažení je zde (mimo abclinuxu.cz) (fialové pole lze měnit, tedy asi hlavně dobu svícení, cenu kWh a případně limity pro barvičky, ostatní fialová už asi ne úplně beztrestně…)
nebo jako obrázek přílohou zde.
Dokument obsahuje i odkazy do internetových obchodů, kde jsem je koupil.
Některý přístup k výpočtům je zvláštní, ale vzniklo to postupným bastlením a doplňováním a jak jsem už uvedl, opírá se to i subjektivní vnímaní a „mělo“ to vyjít ve prospěch LED (když něco chceš, musíš si najít pro to důvody).

Všechny čiré baňky jsou v lustrech za krycím sklem - to tak náhodou na chlup vyšlo.
Výměna v digestoři, je prostě nebe a dudy a fčul jsme v nebi - o kus více světla, příjemné a hned, to si člověk až dodatečně uvědomí jak trpěl…        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Obrázky

Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro', obrázek 1

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

15.12.2012 17:10 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
to by me zajimalo kterej dick vymyslel ze zluty svetlo je necim lepsi a proc to po nem vsichni simpletoni opakuji...

Ja jsem na usporny zarovky presel uz pred spoustou let prave proto ze me to hnusny zluty umely svetlo iritovalo.

Venku je taky bily svetlo, to ti taky vadi ??
mirec avatar 15.12.2012 17:40 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Žiarivky sa robia väčšinou v "komfortnej bielej" (asi 2500K po slovenský posratá oranžová na ktorú sa nedá kukať), alebo v "studenej bielej" (údajne 6500K, väčšinou nevedia namiešať luminofor takže skôr to vyzerá na modrú, nedá sa na to kukať). S rozumnou farbou som sa stretol len u špecializovaných žiariviek napr. žiarivky pre plazy.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
15.12.2012 17:51 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
to je pravda ze na zarivkach se toho da asi hodne pokazit, protoze nektery sviti fakt hrozne.

ja jsem jednou mel nejakou levnou, ktera svitila fialove. Navic, nevim presne co s tim svetlem bylo, jestli treba blikalo na nejaky relativne nizky frequenci, ale po 10 minutach jsem se z toho malem poblil a musel to vyhodit.

Ale kdyz jdes do obchodu kde je maji vystaveny zapnuty tak se da vybrat nejaka co sviti dobre. Az prijdu domu tak se podivam jakou ted pouzivam.

Jinak tim komentarem jsem nechtel nejak vyzdvihovat zarivky. Na technologii me nezalezi, ale reagoval jsem na tuhle vetu:
Příjemné světlo - tedy „teplé bílé“
kterou uz jsem slysel hodnekrat a popravde si myslim ze ti lidi jenom opakuji co jim nekdo rekl aniz by se nad tim zamysleli...
Dreit avatar 15.12.2012 17:56 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'

Taky jsem měl fialovou svini ;-)  Teď mám nějakou dlouhou snad 11W s předradníkem a svítí to tak, že jsem ji obalil papírem a pořád to svítí moc ostře :-D  Uvažuju o LED pásku, nejlíp na strop nad stůl (jsem v podkroví, tak by se musel trochu natočit aby nesvítil do očí), to musí být pohoda :-)

 

A za mě jedině studenou bílou, teplá je fujky ;-)

Nope
Jendа avatar 15.12.2012 18:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Bohužel na výstavě v obchodě nepoznáš pískající/bzučící měnič :-(.
=^..^= AmigaPower® avatar 15.12.2012 23:22 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
si přečtu nějaký recenze, oddělim zrno od plev a když bude stát za hovno, tak jim to vrátim.
Grunt avatar 15.12.2012 18:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nevím co furt donekonečna řešíte. Když vám nějaká barva vadí, dejte si před to barevný filtr, ne?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
PepaSFI avatar 15.12.2012 18:39 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
venku není bílý světlo, kdo trochu fotí tak ví že je docela rozdíl mezi sluncem, stínem nebo zataženou oblohou. Taky noc není den, někteří máme možná pořád v podvědomí pravěké pocity a přijde nám normální že umělé světlo není denní světlo. Ale je fakt že tvůrci těch světel jdou z extrému do extrému. Buď je to žlutý jak pětadvacítka žárovka na špatným vedení nebo to je ostře namodralý. A to platí o úsporkách zářivkách i o LED světlech. Bohužel, žárovka, spektrálně skoro dokonalá, už z principu nejbližší tomu čím se fyzikálně definuje svítivost je rozhodnutím vrchnosti v prdeli. Zvláštní je taky to že ikdyž by klasická dlouhá zářivka a takzvaná úsporka mělo být v principu totéž, tak spektrum úsporek je strašný. Tipuju že to je tím že úsporky jsou víc spotřební zboží, tudíž se jejich výroba víc ojebává. To platí i v životnosti. V práci v některých světlech ještě pořád žijou staré tlusté trubice co je na nich natištěná cena 63 Kčs. Většinou to svítí 8 hodin 5 dní v týdnu celý rok. Většinou to svítí míň a v chladu to dlouho nabíhá ale není to žádná tragédie. Zato ty nové, označené EKO nebo Green, ty sice svítí hodně ale je potřeba rozsvítit o čtvrt hodiny dřív aby bylo světlo. Prvních několik minut to dělá strašný věci, na koncích začne fialová a mezi tím pobíhají trubicí světelný přízraky sem tam.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Grunt avatar 15.12.2012 19:05 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Taky noc není den, někteří máme možná pořád v podvědomí pravěké pocity a přijde nám normální že umělé světlo není denní světlo. Ale je fakt že tvůrci těch světel jdou z extrému do extrému. Buď je to žlutý jak pětadvacítka žárovka na špatným vedení nebo to je ostře namodralý.
Bohudík, že nás vybavil automatickým vyvažováním bílé. Hnus je to jen u zařízení, které tuhle featuru nemají.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 15.12.2012 19:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ale je fakt že tvůrci těch světel jdou z extrému do extrému.
Vyrábějí buď oranžovou (2700K) nebo modrou (6500K). Kvalitní bílé (4000K), ještě k tomu s rozumným světelným tokem (2000 lm) se sehnat nedají.
Tipuju že to je tím že úsporky jsou víc spotřební zboží, tudíž se jejich výroba víc ojebává.
No protože předřadník se jednak musí narvat do malinké patice a jednak se spolu se zbytkem výrobku vyhazuje, takže se prostě ošidí.
21.12.2012 18:28 Suchý čert
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ale je fakt že tvůrci těch světel jdou z extrému do extrému.
Vyrábějí buď oranžovou (2700K) nebo modrou (6500K). Kvalitní bílé (4000K), ještě k tomu s rozumným světelným tokem (2000 lm) se sehnat nedají.
Zrovna mi tu teď svítí (dvě) 30W od Osramu, 4000 K, světelný tok ~1900 lm.
GeoRW avatar 16.12.2012 08:49 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
ja takisto preferujem biele (denne) svetlo oproti zltemu. To zlte ma uspava :-) Inak, co sa tyka predajnosti ziariviek, tak napr. v Azii sa predavaju takmer vylucne iba ziarivky s dennym svetlom a zlte skoro nikto nekupuje ... iny kraj iny mrav.
"This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
mirec avatar 16.12.2012 09:10 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ja by som tiež kúpil s denným svetlom. Ale okrem špecializovaných žiariviek pre plazy som takú v okolí nevidel a to mám prechodených niekoľko elektro obchodov. Z internetu moc nakupovať nechcem, keďže to nemôžem vidieť naživo. Takže to vidím na podobný problém ako u kupovania počítačov bez windows.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
20.12.2012 14:20 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Myslel jsem, že to padne i beze mě, ale co se dá dělat. Najdi si co to je melatonin.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
PepaSFI avatar 20.12.2012 16:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
na melatonin jsem si nevzpomněl, já akorát nadhodil že noc není den a proto mi připadá normální že umělé světlo není denní. Jó, to si děláme z noci den a pak máme rozházený biorytmy a zdraví v hajzlu.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
17.3.2021 13:00 Petr30
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ano myslím že se led vyplatí, už jenom tim že to nemá takovou spotřebu energie a výhřevnost jak obyčejná žárovka. A většinou se dají koupit i s nastavením síly osvětlení když je to třeba takový led panel tak se dá nastavit i na intenzitu svítivostí třeba po ránu než člověk rozlepi očí.
Jendа avatar 15.12.2012 17:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ztráta svítivosti z čase, používání.
To mluvíš o zářivkách? Mé měření na vzorku o velikosti 1 sice nevyvrací, že se takto většina zářivek chová, na druhou stranu ukazuje, že existuje alespoň jeden kus, který svítil až do chcípnutí (2 roky) pořád stejně (Philips TORNADO ES 32W CDL).
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
15.12.2012 18:11 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Myslím úsporky. Tuto zkušenost má většina lidí (s kterými se o tom bavíme :) ).
Já krom jedné, v tabulce uváděné ve sloupci 'P' od GE 11W, kde ten úbytek svítivosti nevnímám, takže je asi velmi malý nebo žádný.
Možná je to věc vývoje, protože evidentně obě naše jsou spirálové (, které dřív nebyly), a moje patří k těm novějším.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
15.12.2012 17:20 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chlapi všem sorry, omylem jsem to publikoval (ani o tom nevím) a nedopsal, ještě to doplňuji.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
15.12.2012 17:21 chrono
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Žiarivky môžu mať príjemné ale aj nepríjemné svetlo a úplne to isté platí aj pre LED náhrady. Životnosť LED "žiaroviek" tiež nemusí byť dostatočne dlhá (napr. Osram nám pri pomerne malom používaní vydržali zhruba rok).
Luk avatar 15.12.2012 17:39 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Životnosť LED "žiaroviek" tiež nemusí byť dostatočne dlhá (napr. Osram nám pri pomerne malom používaní vydržali zhruba rok).
To je samozřejmě na reklamaci, záruční doba jsou 2 roky.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
Jendа avatar 15.12.2012 17:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Philips má u většiny extended záruku na 8 let. Teď jsem ji využil, odešla mi 2 roky a týden po zakoupení - očividně dobře načasované kurvítko.
15.12.2012 19:12 radix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Kdyz odejde po dvou letech a zaruka je 8 let, tak to moc dobre nacasovane neni, ne?
Jendа avatar 15.12.2012 20:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jenže designér nepočítal s tím, že marketingové oddělení vymyslí extended záruku ;).
Jendа avatar 15.12.2012 20:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ale ve skutečnosti to je tak, že mě odposlouchává a po dvou letech jí došla paměť, tak přestala svítit, abych ji odnesl do obchodu. Tam nahraná data stáhli a vrátili mi ji, takže svítí dál.

Přijde Jenda do obchodu: Dobrý den, potřeboval bych vyměnit paměť v žárovce!
15.12.2012 18:15 w4rr10r
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
To sice jo, ale my neděláme nic jiného, než že reklamujeme LED.
15.12.2012 18:19 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Doma mám už některé LED o kus déle než 2 roky a fungují, ale ve firmě se mění furt dokola úsporky, ono asi záleží na procentu z celkového počtu.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
15.12.2012 19:20 Ovocníček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ta životnost by mě docela zajímala. Na chodbě mám doma nějaký prašivý vedení, takže tam klasický žárovky odcházejí jak na běžícím pásu, klidně po pár týdnech (prasknou při rozsvícení). Co myslíte, přežijou v takovým prostředí LEDky? Mix delšího a krátkodobého svícení s častým zapínáním/vypínáním, hlavní problém asi bude to vedení.
Josef Kufner avatar 15.12.2012 19:27 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Dej tam LED pásky přes celou chodbu (jako přistávací dráhu pro letadla).
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Grunt avatar 15.12.2012 19:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Náhodou. Já tohle chtěl použít kolem chodníku na chatě. Když už nic, tak to vypadá efektně (ale ještě víc se mi líbí nouzové bioluminiscenční světla, které používá FBI).
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Josef Kufner avatar 15.12.2012 19:47 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jo, jen si dej pozor, ty světýlka nesmí být vidět. Na Hájích mají takle nasvícený chodník a jak ty světla jsou zespodu, tak děsně oslňují. Sice víš, kam jít, ale je prd vidět.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Grunt avatar 15.12.2012 21:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Musí se to disperznout mléčným sklem, pak to funguje v pohodě. Navíc já bych rád pásek pod rantl a nasměrovat ho směrem k zemi na chodník (a možná použít druhý pásek jako ohraničení chodníku aby někdo nesletěl).
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
gtz avatar 15.12.2012 21:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Možná by stačilo snížit napájecí napětí popř. led-pásek nacpat do normální instalační lišty. Někde jsem viděl kryty pro tyto lišty kde vrchní část krytu byla nahrazená matným plexisklem.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Josef Kufner avatar 15.12.2012 23:18 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Snížit jas nepomůže, protože ty chceš vidět na cestu, namísto chození naslepo podle navigačních světel.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
gtz avatar 16.12.2012 01:13 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
No led pásek při cca 8V dělá celkem dobře viditelné světlo (zkoušel jsem asi metr pásku napájený 2x18750 články a ve tmě to bylo v pohodě).
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Josef Kufner avatar 16.12.2012 01:30 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nejde o množství světla, ale v jeho cíli. Účelem lampy je osvětlovat, nikoliv svítit.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Grunt avatar 15.12.2012 21:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
A ještě bych rád použil folie a pásky, vystříhal z nich takové ty potvory které jsou použité v demech od Fairlightů ([1],[2]) a nalepil je zeď, ale s tím už by mě asi opravdu prohodili oknem.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
gtz avatar 16.12.2012 01:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nevíš jaké jsou tam ceny?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
21.12.2012 12:30 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nevíš jaké jsou tam ceny?
mno, nemám rád firmy, které nejsou ochotny zveřejnit alespoň orientační ceník (aby mohly zákazníka lépe natáhnout, když netuší, kolik by to mělo stát), šel bych ke konkurenci, např. ;-)
gtz avatar 21.12.2012 19:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Měn to zajímalo jen pro srovnání cen, pak jsem zabloudil někam na čínský eshop a byl jsem hned doma.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Dreit avatar 16.12.2012 11:25 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'

Máme doma to samý, dvě bodovky, odpadne minimálně jedna měsíčně. Překecal jsem rodiče na LEDky (vybrali si 4W "teplou bílou" [oranžovou] a po pár dnech zvykání že to svítí trochu míň jsme happy.....a už tu v pohodě svítí minimálně půl roku bez sebemenšího problému)

Nope
15.12.2012 17:27 Vlk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když to ještě doplňuješ, tak by nebylo marný se zmínit o teplotě světla...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Barevná_teplota

Resp. zmínit se o tom, že není bílá jako bílá :-)
Jendа avatar 15.12.2012 17:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Spíš spojitost spektra. Stačí vrhnout pomocí páleného CD/DVD na papír a porovnat.
Dreit avatar 15.12.2012 17:52 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nope
gtz avatar 15.12.2012 18:42 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
:-)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
15.12.2012 23:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
A existuje nějaká studie ukazující, že to nespojité spektrum opravdu lidem vadí? Nebo je to jen podobný pseudoargument jako když někdo tvrdí, že mají žárovky přirozenější světlo, zatímco zářivky mají moc studené (což ani jedno není pravda).
pavlix avatar 15.12.2012 23:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Je potřeba vědecká studie nebo stačí konkrétní lidi, kterým to nedělá dobře. Jestli tě to fakt zajímá, tak se ti můžu zeptat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
15.12.2012 23:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Studii bych radši. Ne že bych lidem nevěřil, ale ze zkušenosti (i vlastní) vím, že když si člověk o něčem předem vsugeruje, že mu to nedělá dobře, tak mu to pak - jaké překvapení - často opravdu dobře nedělá.
pavlix avatar 15.12.2012 23:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Zeptám se.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.12.2012 20:39 Ovocníček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Přesně. Mě kdysi dávno zapomněli říct, že zářivky mají blé světlo a že jsou to výmysly čtvrtý říše (nemluvě o tom, že je taťka šmoula neschvaluje). No a tu mě máte, deset patnáct let s nima žiju v naprosté ignoranci (aktuální svítidlo u mě v kutlochu má možná 5 let i víc*), že mě má bolet hlava a pokoušet blití :D

* Těžko říct. Nepamatuju si, kdy se něco naposled měnilo; tedy kromě toho, když jsem cca roku 2000 jednu rozčísl mečem, lol. Jediný, co se mění jsou klasický 40-60W klauskoule na chodbě, tam je to přinejmenším kvartální záležitost, odchází to pořád.
Jendа avatar 16.12.2012 20:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Taťka Šmoula schvaluje jen zářivky s barevnou teplotou 6500K a víc!
16.12.2012 21:12 Ovocníček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Já myslel, že modrá se z toho dá vydupat už u nějakých 20 tisíci stupních? A stejně vsadím boty, že by to nebyla ta správná modrá.
16.12.2012 21:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Hm, tak 6500 K je modré světlo? Přímé světlo Slunce má jen o něco méně a to něco málo je podstatně menší než to, o kolik se od něj liší běžná žárovka. Přitom se to Slunce ve všech dětských knížkách kreslí jako žluté. Subjektivní vnímání barvy světla totiž vždy závisí na tom, s čím se porovnává - a já nevidím jediný důvod, proč bych zrovna žárovku měl považovat za jediný správný etalon.
Jendа avatar 18.12.2012 11:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Hm, tak 6500 K je modré světlo?
To jsem netvrdil.
Ondroid avatar 21.12.2012 23:52 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
...proč bych zrovna žárovku měl považovat za jediný správný etalon.

Protože má nejblíž k záření černého tělesa, spojité spektrum... ?
Jendа avatar 22.12.2012 01:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Bavíme se spíš o barevné teplotě. Já mám taky spojité spektrum, bohužel je špička ve far-far-IR, takže si světla moc neužiju :-(.
22.12.2012 02:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Protože má nejblíž k záření černého tělesa

To je dost nesmyslné měřítko. To má třeba i topná spirála rychlovarné konvice a nebudu ji kvůli tomu používat ke svícení. Co se týká barevného podání, má naopak zářivka (kromě těch, které se nesmyslně snaží emulovat barevnou teplotu žárovky) k dennímu světlu mnohem blíž.

spojité spektrum

Už jsem se v této diskusi ptal jednou: víte o nějaké studii, která by potvrzovala, že jsou světelné zdroje s nespojitým spektrem (zářivky, výbojky), případně spektrem, které je sice spojité, ale hodně se liší od křivky černého tělesa (LED), pro lidi objektivně horší? Jsme vlastně s našimi třemi barevně citlivými pigmenty vůbec schopni to rozlišit?

22.12.2012 16:50 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
případně spektrem, které je sice spojité, ale hodně se liší od křivky černého tělesa (LED), pro lidi objektivně horší? Jsme vlastně s našimi třemi barevně citlivými pigmenty vůbec schopni to rozlišit?
Nevim, zda to jsme schopni rozlisit primo, muze to ale ovlivnit vnimany odstin neprimo, pokud by napr. barva nejakeho povrchu byla velmi spektralne selektivni a odrazela pouze nektere frekvencni intervaly, pak by mohlo dojit k posunu jasu relativne vuci ostatnim pozorovanym objektum.
Ondroid avatar 22.12.2012 22:06 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
No dobře, tak tedy přesněji řečeno - záření černého tělesa o teplotě v intervalu x až y K.

Za etalon bych to bral proto že za miliardy let evoluce tu bylo světlo tohoto typu a jsme mu přizpůsobeni.

Na zářivkách, výbojkách, LEDkách nevidím nic objektivně horšího, spíš subjektivně. Oko se přizpůsobí celkem klidně třeba i monochromatickému osvětlení. Dojem bílé se dá dokonce snad i vyvolat kombinací vlnových délek které jsou samy o sobě mimo rozsah našeho vnímání. Jestli jsme to schopni rozlišit s naším RGB ? Hádám že za vhodných okolností ano. Záleží jak moc v konkrétní aplikaci osvětlovací technologie člověku vadí výsledná vyblitost barev kterou vnímá.

23.12.2012 00:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Za etalon bych to bral proto že za miliardy let evoluce tu bylo světlo tohoto typu a jsme mu přizpůsobeni.

Pořád jste si ještě (přes Jendovo upozornění) nevšiml, že v příspěvku, kde jsem slovo "etalon" použil (i v těch, na které jsem reagoval), byla řeč o teplotě světla? Nebo jste se to rozhodl ignorovat a záměrně odvádíte řeč jinam?

Zkuste si příslušný příspěvek i ty, na které reagoval, přečíst pozorně. Ta zmínka o etalonu byla v souvislosti s tím, že někteří označují světlo zářivek za "modré", přestože je barevně blíže dennímu. A co se mne týče, je pro etalonem spíše světlo Slunce než světlo žárovky. Koneckonců pokud jsme si na něco zvykali "miliardy let", tak to rozhodně nebyly žárovky.

Grunt avatar 23.12.2012 12:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
No tak co se týče barevnosti, tak čípky na retině také nevidí všechny barvy, ale jen je pomocí analýzy části spekter aproximují. Jsou tři typy, které mají od ideálního Diracova impulsu větší či menší Gaussovksý rozptyl závislí na nepřesnosti fotopsinu. Takže pro zajímavost i viditelné spojité spektrum zářiče je stejné plýtvání jako spektrum žárovky (jen s tím rozdílem, že v něm se vyplýtvá víc energie). Ideální zářič pro barevné vidění by tedy emitoval tři frekvence který by se snažil rozptylem přiblížit co nejvíce rozptylu idopsinu jedince. Mě osobně pro 85% nočního osvětlen stačí i světlo monochromatické (učím se trénovat i ostatní smysly :-)).
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 23.12.2012 16:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ideální zářič pro barevné vidění by tedy emitoval tři frekvence který by se snažil rozptylem přiblížit co nejvíce rozptylu idopsinu jedince.
Pozor, pak by se barvy s ostrými peaky odrazivosti mimo tyto frekvence jevily jako černé.
Mě osobně pro 85% nočního osvětlen stačí i světlo monochromatické (učím se trénovat i ostatní smysly :-)).
Jednou jsem takhle byl asi půl hodiny v místnosti osvětlené 550nm a pak jsem z toho další půlhodinu viděl růžově :-).
Grunt avatar 23.12.2012 18:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Pozor, pak by se barvy s ostrými peaky odrazivosti mimo tyto frekvence jevily jako černé.
Počkej, jak to myslíš? Vím, máš asi na mysli Opponent process, ale proč by se měly jevit jako černé?
Jednou jsem takhle byl asi půl hodiny v místnosti osvětlené 550nm a pak jsem z toho další půlhodinu viděl růžově
Tak pokud si všimneš, tak venkovní osvětlení se hodně blíží k monochromatickému. A vůbec ničemu to nevadí (nevím že by si někdo stěžoval). Člověk býval kdysi lovec a tak je pro to přizpůsoben. Mně třeba v kuchyni obrovská ostře svítící zářivka vyloženě leze na nervy. Večer nebo v noci rád jím u tlumeného světla (LEDky která je nad stolem) a stejně tak rád chodím po baráku jen u nočního osvětlení. Světlo nemám večer rád. Z mého pohledu by ideální vypínač vypadal tak, že by měl několik poloh:
  • Zhasnuto
  • Noční slabé světlo abych se nezabil když se courám na záchod
  • Monochromatické jako z pouliční lampy
  • Plná ostrá palba všech viditelných barev světla
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 23.12.2012 19:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Počkej, jak to myslíš?
Chceš svítit třemi skoromonochromatickými světly 564–580 nm, 534–545 nm, and 420–440 nm? Jak asi bude vypadat předmět, který odráží pouze 450-500 nm? Normálně by byl zelenomodrý(?), ale teď neodrazí vůbec nic.
A vůbec ničemu to nevadí (nevím že by si někdo stěžoval).
Já bych teda v pokoji nízkotlakou sodíkovou výbojku nechtěl. Na ulici mi to na to, abych nenarazil do sloupu, celkem stačí, ale pracovat při tom třeba na počítači nebo s papírovinami mi moc lákavé nepřijde.
Mně třeba v kuchyni obrovská ostře svítící zářivka vyloženě leze na nervy. Večer nebo v noci rád jím u tlumeného světla (LEDky která je nad stolem) a stejně tak rád chodím po baráku jen u nočního osvětlení.
No dobře, asi jsem jiný, v pokoji mám u stropu 2200lm zářivku a stavy jsou tohle nebo tma.
  • Zhasnuto
  • Noční slabé světlo abych se nezabil když se courám na záchod
  • Monochromatické jako z pouliční lampy
  • Plná ostrá palba všech viditelných barev světla
No ale to snad není problém implementovat, ne?
PepaSFI avatar 24.12.2012 15:16 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
sodíkovku bych taky asi nesnesl. Někdy v osmdesátých letech byly velkou módou barevné zářivky. Vozilo se to hlavně z NDR ale myslím že to občas bylo jako těžce nedostatkový zboží i tady. A kdo nesehnal zářivku, nacpal si do světla barevnou fólii. Stačilo se rozhlídnout po sídlištích, okna svítily fialově, červeně, zeleně. Na internátě jsme měli na hajzlíku jedno světlo červený a druhý zelený. Na tom hajzlu jako úlet dobrý ale když to měl někdo v obýváku tak sedět pod tím celý večer, z toho šla hlava kolem. Já ty žlutý sodíkovky nemám rád ani venku, radši míň světla v normální barvě, no ale na ten účel se to dá snést. Pozoruju čím dál víc že se na to venkovní osvětlení místo žlutých sodíkovek nebo bílých rtuťových používají lampy s normální zářivkou. Je to menší, jsou v tom dvě nebo tři dvojtrubicové kompaktní zářivky, takzvané DZ a světla to dá habakuk.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
15.12.2012 18:49 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Měl bych k LEDkám pár poznámek.

1. Není pravda, že se jejich výkon s časem nemění. Mění a to podle jejich kvality a kvality chlazení. Ale prodejci tenhle údaj neuvádí.

2. Wattáž se nedá brát jako porovnávací parametr, ani podle nějakých tabulek. A vyhýbal bych se levným LEDkám, viz bod 1. Je potřeba sledovat světelný tok jako základní parametr.

3. úspora může být velmi ošemetná, protože já jsem třeba nahradil 20W úsporku dětem v pokoji za LED pásky, kde dohromady mají spotřebu cca 30W. Ale taky mám teda o dost víc světla a děti si můžou na koberci i vyšívat :), což s úsporkou fakt nešlo.

Po instalaci LEDek v dětském pokoji, kuchyni a předsíni je přechod do jakéhokoli jiného pokoje dost za trest :)
15.12.2012 19:01 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Měl bych pár poznámek k poznámkám :):
Ad 1. U těch LED co mám nejdéle doma se výkon nijak pozorovatelně nezměnil, ale za poloviční čas se některé úsporky dostali snad až pod hranici použitelnosti.
Ad 2. Světelný tok prakticky sledovat nelze a nejdůležitější je právě to, jak to subjektivně vyhovuje danému účelu a jak to každý cítí.
Ad 3. Jak uvádím nahradil jsem dětem 11+23W úsporku za 5.4+3.6W LED-ky, pocitově světla stejně, ale příjemnější (je to malá místnost :) ).

to „za trest“ chápu :)
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
15.12.2012 19:22 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
:)

Ad1 - ta intenzita klesá. Mám na to někde i grafy. Ale běžně je za deset let na poloviční intenzitu. Závisí i na okolní teplotě.
Ad2 - světelný tok sledovat lze. A samozřejmě záleží i na subjektivním cítění, hlavně kvůli barvě světla.
Ad3 - já jsem to nahradil, jak jsem psal a intenzita vzrostla právě dost dramamticky a na dobrou úroveň pro hraní, ale neušetřím :D

Napadá mě ještě bod 4 - u pásků je taky důležité vědět, jaké mají LEDky vyzařovací úhel, protože jejich světlo je dost směrové a ohraničené. Měl jsem totiž takhle k dispozici i pár bodovek, které suprově svítily, ale když jsem je dal do místnosti na strop, tak byl pokoj jako zebra - světlá a tmavá místa s rychlým přechodem. Ale v lampičce na čtení super - 3x1W udělalo bezva čtecí lampičku, která navíc o dost míň ruší okolí.
Dreit avatar 16.12.2012 11:33 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'

u pásků je taky důležité vědět, jaké mají LEDky vyzařovací úhel, protože jejich světlo je dost směrové a ohraničené.

U nenáročných aplikací (čelovka) mám vyzkoušeno, že stačí na LEDky dát slabou vrstvu lepidla. Měl jsem jednu čínskou, připojil k ní USB kabel, srazil napětí diodama (proud byl asi 80% papírových hodnot), na LEDky napatlal tavnou pistolí lepidlo a hle, najednou jsem z jednoho USB osvítil malou místnost dostatečně na to, abych si došel večer na záchod a nepřerazil se :-)  Jinak jsem měl jen kolečko na stropě :-D

Nope
15.12.2012 19:29 chrono
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Moja skúsenosť s výkonom LED vs žiarivka je úplne opačná.
15.12.2012 19:59 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
No, já jsem tím chtěl říct, že v tom nadšení z dobrého světla jsem aplikoval víc pásků a tím de facto zvýšil spotřebu. ALE zároveň o dost! jsem zvýšil i intenzitu světla v pokoji.
Josef Kufner avatar 15.12.2012 19:25 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ještě koukni na halogenové žárovky. Spotřebu to má cca 60 % klasické žárovky, svítí to lépe, má to mnohem lepší spektrum než úsporky a navíc jsou celkem levné (zhruba 50Kč).
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
15.12.2012 19:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jsem LED postižený :). Vím o nich máme celkem 3ks „bezpečné 24V“ lampičky dětí.
Postižení je i proto, že bych to rád připojil na fotovoltaiku jako nezávislý systém - světelné okruhy lehce můžu (nevím kdy a jestli to udělám).
PS: návratnost panelů mi nemusíte vysvětlovat - umím si to spočítat.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
Josef Kufner avatar 15.12.2012 23:25 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
eh... já myslel klasickou žárovku, jen lehce vylepšenou.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
15.12.2012 23:30 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Já jsem rozuměl, a asi mylně, ty halogenky na 24V považuji za stejné s odkazovanou - co se účinnosti týče.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
17.12.2012 07:50 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
halogenky extrémně hřejí, o dost vice nez klasicka zarovka, pouziti do uzavrenych svítídel snad ani není možné.
Luk avatar 17.12.2012 12:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
To je bohapustá pitomost. Halogenka stejného příkonu jako klasická žárovka hřeje naopak méně, protože má vyšší účinnost. Protože se ale v reálu nahrazuje např. klasická žárovka 60 W halogenkou 42 W, je tepelný výkon ještě o dost nižší. Jinak z reálné praxe - halogenky používám v takových těch bílých koulích. Zatímco při obyčejné žárovce 60 W se na tom za chvíli nedá udržet ruka, s halogenkou 42 W na tom ruka udržet lze, a to po libovolně dlouhé době svícení.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
17.12.2012 13:26 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Předřečník asi nemyslel výkon, ale teplotu - a ta u halogenky vyšší opravdu bývá. Jak na vlákně, tak na skle, protože to bývá blíž k vláknu. ;-)
Luk avatar 17.12.2012 15:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Tohle má ale význam jen pro přímý kontakt se sklem. Pro uzavřená svítidla je to ale irelevantní, protože tam se teplo přenáší zářením a vzduchovou konvekcí. Pokud má žárovka ještě vnější baňku (halogenové žárovky na 230 V s paticí E27 nebo E14), není co řešit (a takové žárovky lze bez problémů používat míst obyčejných, nehalogenových žárovek).

Pokud ji nemá, může se projevovat vliv toho, že přímo nad žárovkou bude mít stoupající vzduch vyšší teplotu. Čili svítidlo musí být konstruováno tak, aby se s tím počítalo (ale může být samozřejmě uzavřené - viz mnohé reflektory). Ovšem o této kategorii řeč nebyla.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
18.12.2012 08:25 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
vlákno v halogence má větší teplotu než bežná zárovka. U bodovek halogenek se keramická patice rozpálí tak, že mi okapala izolace přívodních kabílků. A to u většiny halogenových bodovek v místnosti. To že vám nehřeje sklo, neznaméná že to teplo nejde jinam.
Jendа avatar 18.12.2012 08:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
A když tam místo halogenky dáš obdobně výkonnou normální žárovku, tak se to neděje? Tohle vypadá na porušení zákona o zachování energie.
Luk avatar 18.12.2012 12:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Tu tam nedá, protože se stále bavíme o dvou různých věcech. "Bodovky" nejsou rozhodně totéž jako halogenky s vnější baňkou a s paticí E27. V prvním případě se samozřejmě přenáší do patice a tedy i do objímky mnohem víc tepla. Ve druhém se toto teplo částečně vyzáří, částečně přenese do vnější baňky, odkud se šíří do prostoru. Do patice ho ale přechází mnohem méně. Navíc tu stále platí, že při stejném příkonu produkuje halogenka méně tepelného výkonu a že při náhradě obyčejné žárovky halogenkou o stejné svítivosti je i příkon nižší.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
18.12.2012 13:47 bigBRAMBOR | skóre: 37
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
dal jsem do bodovek (patice GU10) LEDky, světlo super, teplota asi 30°C, takze pohoda, vetsina lidí tam cpe ale halogenky, a ty jsou tam nevhodné, patice GU10 je keramická, a teplota se do ní přenáší a při delším svícení se spálí bužírka na přívodních kabelech. Halogenky - svíčky jsem měl v nástěných světlech, ale nebylo to použitelné, pořád praskali. Obyč žárovky tam vydrží nepoměrně déle. Ale každý dle svých zkušeností. Celkově všude přecházím na LED a úsporky od Philipse, vše barva bílá, min 5000K, žluté světlo nechci už nikdy více. Jak si člověk zvykne, není cesty zpět.
PepaSFI avatar 18.12.2012 19:33 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
ony by se taky k těm halogenkám měly dávat teplovzdorný kabely, normu z hlavy nevím. Když tam má někdo obyčejný dráty a navíc to třeba nějak blbě zakrytuje tak se to samozřejmě upeče. Například v těch známých hranatých "zednických" halogenových lampách jsou uvnitř všecky oba dva dráty v silikonu protože normální by se upekly za chvilku. Ony ty halogeny opravdu docela hodně hřejou. Ono to je tak že to světlo je totiž jaksi vedlejším produktem tepla a halogenka víc svítí proto že se víc rozžhaví. Ten drát uvnitř se rozžhaví tak že září v celým spektru od IR přes komplet viditelný světlo až po UV. Hodně výkonný to dotáhnou až na UVB. Baňka halogenky mívá běžně kolem 300°C a záleží jen na zapouzdření, druhu patice a konstrukci svítidla kam všude a s jakýma následkama se to teplo přenese.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Člověk z Horní Dolní avatar 15.12.2012 19:33 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Světlo z úsporek mi je nepopsatelným způsobem nepříjemný. Žárovkový světlo je jakoby... útulnější.
Dreit avatar 16.12.2012 11:39 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'

Tak to jsme na tom stejně, ale třeba na sobě jsem vypozoroval, že s předřadníkem mi nevadí výkonnější trubice (63W?), zato trubice s výkonem do 20W na mě působí opravdu špatně. Možná je to i mizerným předřadníkem (v úsporkách fakt nebude jezevčík, co máme v garáži)

Nope
Člověk z Horní Dolní avatar 15.12.2012 19:46 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jinak nechápu ten zákaz žárovek v EU. Další krok zákaz zakázat routerů, myček nádobí atd. se spotřebou nad x W. Pokud je jejich cílem za každou cenu snížit spotřebu energie, tak systémové řešení je zvýšit její zdanění.
15.12.2012 19:57 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Není spíš systémové řešení dát peníze do vývoje efektivnější metody svícení jako je třeba LED? A pokud to bude mít potenciál šetřit, tak si to lidé budou kupovat sami. Na to není potřeba zákaz.

Nehledě na to, že třeba ve společných prostorách je LEDka dobrý nápad přesně do doby, než se třikrát ztratí. A zářivka vzhledem k jejím vlastnostem taky nepřipadá v úvahu.

Ještě snad tak halogenky se závitem E27, ale i tak. Žárovky za pětikorunu si nikdo nevšímal, žárovky za pade už by si všímat mohl, že?
Grunt avatar 15.12.2012 21:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jinak nechápu ten zákaz žárovek v EU.
Já to docela chápu.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Gilhad avatar 15.12.2012 22:29 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ja to taky chapu a nic dobreho to o EU nevypovida ...
17.12.2012 15:16 nyan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
.... zapomels grafiky s vykonem nad 200W. Holt konecne dobrej duvod poridit si to quad-crossfire :-D :-D k tomu poradnou svarecku a jedeeeeem :-D
18.12.2012 12:43 Zdenek Sekerak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
To s grafikami je typicky cesky urban legend. Ziaden zakaz nieje ani sa nechysta. Overte si to. Dokonca to netvrdi ani ten referencny clanok na zive.cz Podobne neezistuje ziadna smernica ktora by zakazovala predaj inak ohnutych okurek. Adt.
Luk avatar 18.12.2012 12:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
...a podobně neexistuje ani žádná směrnice, která by zakazovala prodej žárovek :-D
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
21.12.2012 12:44 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
k tomu poradnou svarecku a jedeeeeem :-D
87A na 12V? - no, nicmoc ... těžko zapálíš a udržíš oblouk, a moc tim toho nesvaříš, na ty běžný práce, 2-3 mm průměr elektrody, potřebuješ dvakrát až pětkrát větší výkon
=^..^= AmigaPower® avatar 15.12.2012 23:06 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ledky se vyplatěj, "stovka" stojí 800, ale má 5 let záruku během který se v pohodě vysere a ty dostaneš novou ;-) (z praxe)

Chce to ale přes ní "baňku", jinak je to světlo moc ostrý (hlavně se nekoukat při prvním rozsvícení, jinak jí vidíš ještě půl hodiny :-D).
I♥DRX * www.KERNELULTRAS.org
GeoRW avatar 16.12.2012 08:46 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ked som si kupil luster, tak donho bolo treba 8 takych malych halogenovych ziaroviek. Neviem, co su tie halogenove zashit, ale mesacne mi minimalne jedna odisla. Tak som kupil rovnake LEDky a odvtedy je pokoj :-)
"This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
16.12.2012 10:13 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Přesně ze stejného důvodu jsem v dřevních dobách začal s LED, bylo to v koupelně nad zrcadlem - ty v té tabulce nejsou, protože o nich nevím nic moc a dostat ze světla je taky trochu kumšt. Tenkrát mně bylo jedno kolik stojí. Byl/je to tvar bodovky a ne každá žárovka tam pasuje.(Asi to bylo za dvě tak 600Kč, ale ta jedna origoš co tam patřila, stála myslím něco mezi 100 a 200 a odešlo jich několik do roka.)
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
=^..^= AmigaPower® avatar 16.12.2012 10:33 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
...a pak ti řeknou, že úsporka praská kvůli přepětí. Velký hovno! Dělaj shity! Zajímavý je, že v jinym pokoji na stejnym okruhu mi klasický žárovky nepraskaj, úsporky odcházej i do tejdne. S měřákem už sem tam laboroval mockrát, takže všude seru ledky, jen v pokoji mam 2 klasický 150W žárovky z UA, vyrobený General Electric v HU, čili v EU...
16.12.2012 11:03 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Měl jsem problém u známého s počítačem (2 lepší zdroje do roka), který je blízko rozvodného trafa, nenaměřilo se tam nikdy nic zvláštního, ale jak jsme dali line-interactive UPS-ku problém zmizel (před tím tam byla off-line).
A v kuchyni jsem měl problémy jak s normální žárovkou, tak z úsporkama, a pak začalo světlo i mrkat dvakrát jsem prolezl celý rozvod a nic jsem nenašel, až pak to jednou začalo bzučet s normální žárovkou a nebyla to speciální edice z reproduktorem, pak zhasla. Tak jsem znovu rozdělal i světlo a objímku ve světle a protože tam byla více než 100W obyčejná žárovka, tak už tam tekl dostatečný proud aby to „vyhořelo“ - takže jsem to viděl (před tím tam byla úsporka). No a závěr byla to šajze-šit-moderní-zatrhávací objímka (nevím ja se tomu říká, ale jak tam ten drátek nasuneš a pak zatáhneš do zadu). Kupované světlo, asi kdyby tam byla od začátku silná žárovka, tak se to zapeče, ale tyto „moderní“ spoje (stejně jako na hodinářský šroubovák) už mi nesmí do baráku, ty klasické asi M4 šrouby s velkou hlavou jsou jediné co uznávám, ale nesmí se dělat očko, jak říkával otec (elektrikář): „když neuděláš očko a pořádně dotáhneš, tak šroub se zkříží a vydrží i 20 let na hliníku“ :-).
Dal jsem klasickou objímku a hurá, vše OK.
Stejně jak prodlužky si dělám zásadně sám od té doby co mi jedna s CE-čkem začala doma svítit a žárovka v ní nebyla a když jsem ji rozdělal (násilím bo trojúhelníčky bity nemám), tak jsem se zděsil.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
Jendа avatar 16.12.2012 12:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nad zrcadlem mi také odchází 12V halogenky jedna za druhou. Změřil jsem napětí a zjistil jsem, že to trafo má i pod zátěží 13,5. Dal jsem tam do série 1Ω odpor a kleslo to na 12,8 a frekvence praskání asi na polovinu. Chci tam dát 2Ω odpor, ať to má fakt těch 12.
16.12.2012 14:01 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ty moje byli 230V a evidentně se přehřívaly. V koupelně je odpor fajn, vždy je líp když je tam tepleji a zrovna když se svítí :-).
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
Jendа avatar 16.12.2012 14:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Instalací sériového odporu se příkon soustavy sníží.
20.12.2012 17:40 Matlák
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
To ale nic nemění na tom že odpor bude tvořit topné těleso :-) možná by šlo z toho trafa pár závitů odvinout :-D
16.12.2012 11:07 tom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kde LED žárovky kupujete? Několik žárovek (úsporek a halogen) jsem za LED vyměnil a vzhledem k velké spokojenosti (příjemné bílé světlo, svítí více, navíc asi i nějaká ta úspora) bych rád pokračoval. Mám teď zálusk na několik žárovek z Číny přes eBay, ceny jsou přeci jen někde jinde, jen mám strach o životnost. Nemá někdo zkušenost?
16.12.2012 11:22 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jen odpověď kde: Většinu posledních v TS-Bohemii (případně nepřehledná moderní verze E-shopu).
Furt mi to přijde dost peněz a chci aspoň nějakou záruku, tak nejsem tak odvážný, abych je nakupoval mimo :).
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
18.12.2012 12:05 Milan Vančura | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Díky za odkaz, viděl jsem tam alespoň pár použitelných žárovek. Do lampičky by se celkem hodily, obzvlášť dětem (halogenová mrška je rozbitá při jejich používání cca jednou měsíčně, což se dost prodraží). Ale pořád nemůžu najít náhradu za dvě stovkové žárovky do lustru. Samozřejmě svítící do plného prostorového úhlu, ve všech směrech jako žárovka stovka. Žádné podfuky jako že tak svítí, ale pouze v kuželu s vrcholovým úhlem 40°. Máte tipy na tohle?
18.12.2012 13:13 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nemám, znám jen ty jsem popsal a krom těch slabších a „bodovek“ jsou všechny pod krycím sklem. Ale přijde mi, že tato svítí všemi směry, ale holt je to tak za max 75W.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
18.12.2012 14:15 Milan Vančura | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Díky, ale to je s bídou za šedesátku. Já našel LumiDas-BL10-P a ta by měla být podle datasheetu náhrada za stovku v 180 stupních. Asi mi nezbude než vyměnit lustr, aby neměl patice uložené naležato...
18.12.2012 14:18 Milan Vančura | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jo a všimni si, že nekomentuju cenu :-)
18.12.2012 14:40 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Podle mě je to náhrada skoro tak-tak za 75W, ale to je dle každého - je to hodně o subjektivním vnímání.
Cenu taky nekomentuji, ale záhadně se usmívám… ;-)
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
21.12.2012 12:53 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Já našel LumiDas-BL10-P a ta by měla být podle datasheetu náhrada za stovku
světelný tok 813 lm

odkdy 813 spadá do intervalu 1300 až 1530?
18.12.2012 20:21 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Proc ne halogenky do lustru? Daji se sehnat i 125 W, i kdyz si ted nevzpominam jestli to je fakt prikon nebo "ekvivalent".
16.12.2012 17:58 Sectio Aurea | skóre: 13 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Mám dobrou zkušenost s Fawoo. Navíc mají v Dělnické showroom.
17.12.2012 15:10 Franta Gajdůšek | skóre: 15 | blog: co_me_prave_napadne
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
http://www.ebay.com/itm/E27-60-SMD-5050-LED-Light-Corn-Bulb-Lamp-Warm-White-10W-200V-230V-/270870530438 srovnatelna s 21W(ano, podle mereni opravdu bere trochu vic nez ma napsane) uspornou.

pak jeste prodejce dreambestbuy, ale ten nema stalou barvu(nektere-a to zvlaste ty ktere vypadaji jako ty zminene vyse chodi skarede zlute, od nej beru pouze mensi zarovky, a i tam barva zavisi na serii). Urcite nebrat jine nez smd 5050 a nebrat zarovky na univerzalni napeti(110-230V), ale ty na evropske napeti.
21.12.2012 12:49 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Kde LED žárovky kupujete?
naposled jsem bral v Lidlu ;-)
16.12.2012 17:06 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Asi pred 2 mesiacmi som kupil usporku s CRI 95, 6500K, za 430Kc. Mam to v hlavnej izbe, takze to, ze naplno svieti asi az po minute mi nevadi. Pocas vecera velmi nezhasinam. Nejake dobre pouzitelne svetlo dava do 0,5s. Velkoplosne vlastnorucne fotky, ktore mam na stene vyzeraju sakra inak ako s hocijakym inym svetelnym zdrojom, co som skusal.

Kto nenavidi usporky a chce spravit dobry skutok, nech ma nasmeruje na alternativu o vykone cca 1100lm s podobne dennym svetlom/spektrom na LED principe. Ja som nic podobne a dostupne neobjavil.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
16.12.2012 23:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Po vymene zarovky za LED na schodisti jsem si vsiml zajimave veci: ta LED (slabe) sviti i kdyz je vypinac vypnuty. Prvni, co cloveka napadne, ze to jen dobiha z nejakych kondenzatoru, co ma ve zdroji, ale intenzita svetla je s casem stabilni. Svitidlo je spatne dostupne, tak jsem to nezkoumal s voltmetrem, ale hadam, ze pricina by mohla byt v nejake slabe indukcni ci kapacitni vazbe na spinanem vodici, coz da nejaky slaby proud nestacici na rozsviceni zarovky, ale dostatecny pro tu LED.
gtz avatar 16.12.2012 23:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Nejspíš půjde o indukované napětí - úsporným svítidlům stačí velmi málo. Souběžné vodiče v kabelech totiž tvoří kondenzátor, přes nějž může být svítidlo napájeno jako přes předřadník s velkou impedancí.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Jendа avatar 17.12.2012 00:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Pokud je to panelák s mechanickým schodišťákem, nemůže to být vlastnost té implementace? Já nevím, třeba něco jako že tam pořád prochází malý klidový proud a ty to tlačítkem stáhneš a časovač sepne.
17.12.2012 01:20 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Pokud vím, tak je to klasické chodbove trojvypinacove zapojeni ('razeni 7'), zadny casovac. Spis bych hadal to indukovane napeti, jak pise gtz vyse.
17.12.2012 08:32 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Ano to se stává, a umí to dělat i úsporky (ve větších budovách), zabránit tomu téměř nelze (jen snad vypínačem je třeba vypínat fázi, ale to by mělo být by default).
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
gtz avatar 17.12.2012 11:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jak jsem psal mělo by to být na 90% indukcí. Otázka by byla spíše na montáž, zda je to nová instalace zda při vypnutém spínači se naměří nějaké napětí mezi Fází a Nulou. Menší napětí na nule (12/16V) je zcela běžné. Řešilo se to zatěžovacími rezistory popř. nějakou filtrací, ale to je vždy nutné dělat na místě. Asi bych se spojil s nějakým elektrikářem, aby se podíval co s tím.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
17.12.2012 09:38 pedro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Škoda, že tam není širší škála dob svícení nebo bod zvratu. Třeba pro mě, jestliže teď v zimě svítím řekněme od 17:00 do 22:00 a v létě řekněme od 20:00 do 22:00, tak průměrně by to mělo být 3,5 hodiny/den. No, asi si to budu muset přepočítat, ale mám takové obavy, že mi to jako ekonomické nevyjde :-(
17.12.2012 09:53 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Se puede descargar y cambio (los campos púrpura).
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
msk avatar 18.12.2012 11:46 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Sused nedavno kupil LED-ky a svieti to dost odporne, hnusnejsie ako usporky. Mozno to len boli nejake lacne shity, netusim, ale fakt sa pri tom nedalo zit.

Ja som zrovna pred tyzdnom domov kupoval nove lampy a kedze zasoba 100W v skrini sa mi uz zmensuje, dal som tam 70W halogeny, na ktore zatial este choromyselny bruselsky zmrdi neuvalili embargo. S farebnym podanim som nadmieru spokojny a nemienim to menit za nejake jedovate blikajuce kramy z ciny.
18.12.2012 18:56 kolemjdouci
Rozbalit Rozbalit vše Clanek je trochu mimo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K clanku samotnemu snad ani nema smysl se vyjadrovat. Je to srovnani neceho co ani nema uvedene vsechny podstatne parametry. V podstate z toho vyplyva, ze autor v roce 2012 zjistil, ze LED zarovky zerou min nez zarivkove typy a ze se tedy strasne moc vyplati si je pri dnesnich cenach kupovat misto nich. Nasledne reakce me bohuzel utvrdily v tom ze to cele neni zert. Co dodat?

1. LED svitidla zerou skutecne mnohdy podstatne mene nez vsechny ostatni typy - fakt i bez velkeho testovani.

2. LED se daji zakoupit v nejruznejsich barevnych teplotach a nejpodobnejsi slunecnimu svetlu ma teplotu 5500K - pro ty co tu resi strasne oranzove svetlo nebo strasne svetlo do modra.

3. LED pasky jsou dobre jako dekorace pripadne pro specialni pouziti, urcite ne na osvetleni chodby, pomer vykon/cena je tristni. Lame se to(casem nesviti nektere LED) a to i kdyz mate ten nejdrazsi a nejodolnejsi typ.

4. Je treba nekupovat superpredrazene usporne zarivky typu Philips, ty ostatni maji stejnou nebo minimalne velmi podobnou technologii, pak ty pomery vypadaji jinak. Za ty roky se mi rozbily pouhe dve usporky z toho jednu jsem si rozbil sam.

Fandil jsem LED svitidlum od zacatku a hodne jsem jich vyzkousel, stejne tak zarivek, ale musim konstatovat ze ZADNE LED svititko co se tyce osvetleni nenahradi zarivku. Samozrejme ze 11W zarivku nepovazuji za svetlo, ale spise neco co zajisti ze na danem miste nebude tma. Proto LEDkove zdroje(ktere castecne nahradi 10W zarivku) mam pouze v mistech, kde nepotrebuji SVETLO, ale nechci tam tmu tedy napr. v komore nebo loznici. Pokud se budeme bavit o osvetleni mistnosti, kde se pracuje - kuchyne, dilna... tak tam je naprosto mimo misu davat tam LEDky. Tam jedine zarivky 2700K nebo 5500K. Ty 5500K se prodavaji spise ve fotografickych potrebach protoze to je nejblize dennimu svetlu, coz pouzivaji fotografove.

Az bude technologie LED takova ze nejak (nerikam 100%) bude schopna nahradit zarivku s odberem 30W-40W(pres 2000lm) a jeji cena bude plus minus stejna tak potom bez uzardeni a rad prejdu kompletne v celem dome na LEDky. Soucasna situace je takova, ze nic krome 10-15W zarivek LEDkami nahradit dost dobre nejde - sice kdyz si za hodne stovek koupite ten nejlepsi a nejhustejsi LED pasek v delce 5 metru tak to sice hodne sviti a vypada to hezky, ale osvetleni to neni, urcite to nema dlouhou zivotnost, neni to kompaktni a uz vubec to neni cenove srovnatelne. Proste LED neni z technicko-ekonomickeho pohledu VUBEC pripravena na plne nebo vetsinove nahrazeni zarivek, to ze jsou toho plne obchody a hojne se to diskutuje neni duvod ztracet hlavu a porizovat si neco co obzvlaste v parametru ceny ku svitivosti vyrazne zaostava za zarivkou - LED je pouze pro male svetelne vykony a jeste dlouho to tak bude. Problem je totiz s zivotnosti LEDek pri vyssich proudech, takze dokazou hodne zarit, ale za par sekund shori, protoze vsechny prodavane LED svititka maji hodne poddimenzovane proudy aby dlouho vydrzely a to je neco co se neda moc obejit, protoze kdyz je LED dioda hodne otevrena - odebira velky proud, ktery exponencialne roste a tim se to o to vic zahriva, takze problem se neda ani vyresit lepsim chlazenim prechodu, je treba vymyslet zasadni prulom v technologii, kdy se dosahne radove mnohem lepsiho pomeru mezi prochazejicim proudem a fotonovou emisi, aby uz pri malem proudu, kdy lze pocitat s velkou zivotnosti byla zaroven i vysoka svitivost jiz na zacatku charakteristiky tesne za otevrenim prechodu.
18.12.2012 21:17 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Rozhodně bych to nenazýval článkem, články pouštím ven jedině po cizí korektuře :-(
Co dodat, buď jsem to nenapsal dostatečně srozumitelně nebo jste to nepochopil.
To, že žerou méně není třeba nijak pracně zjišťovat, to víme z doby před úsporkama obrození. Ale ukázalo mi to, že i přes jejich pořizovací náklady, je jejich návratnost, třeba v lampičce nebo při celodenním svícení, kolem roku i s novou investicí do nich. A v dalších případech to také není k zahození, takže to není jen o tom, že to chci, ale má to zřejmý ekonomický efekt a všechny parametry jsou uvedeny (moje subjektivní vnímání, příkon, ceny, čas - víc tam není potřeba).
Takže, ne že se strašně vyplatí, ale že když je chceš, tak se ti to dokonce i vyplatí a dokud jsem to nedal do tablky, myslel jsem, že „jen utrácím“.

A mám na tom už téměř všechny místnosti (krom lustru v kuchyni a osvětlení linky, předsíně a komory), mám dost světla, mám příjemné světlo a jsem happy, protože jsem si to nepořídil jen jako hračku, ale se to i vyplatí.

A s tím nekupovat předražené úsporky, no nevím kolega jich má plnou kabelu od Philipsu (starší Philipsy považuji za šmejd z osobní zkušenosti) po Ikea a všechny 11W svítí výrazně méně než 11W GE co jsem uvedl v testu a ta rozhodně předražená není (jednu várku levných s Ikea, když se stěhoval postupně všechny reklamoval a vrátil).

Jinak máme LED-ky instalované na modelářské dílně a nyní zvažujeme investici na osvětlení celého „většího“ lakovacího boxu s přilehlými prostorami (stovky zářivek) a má to čistě ekonomický účel (se zachováním stejné svítivosti) a při určitém větším počtu hodin denně se to už vyplatí, takže je to i „technicko-ekonomickeho pohledu“ ekonomické.

PS: Pokud Vás to zlobí, že jiným se to libí a vyhovuje jim to nebo, že to může mít i výrazný ekonomický dopad, musíte se na to vykašlat, to je tak jediné co s tím lze dělat, jinak se budete jen zlobit na někoho, kdo je spokojený :-).
Já například u klasických „běžných“ zářivek i úsporek trpím a nemám je rád, moje máti už před 25lety tvrdila, že zářivky mrkají, i když jsme jí je zapojovali rozhozené přes fáze pod krycím mléčným sklem a nic jsme s otcem neviděli. Asi to bude něco s tím, že ani nevíme jak každý z nás vidí a vnímá barvy a jestli je všichni vidíme stejně.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
18.12.2012 23:39 kolemjdouci
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Jen bych rad ujasnil naledujici body:

1. Netvrdil sem ve sve reakci, ze se LEDky proste nemaji vubec pouzivat, naopak jsem vyjmenoval pripady kdy jsou lepsi.

2. To co uvadite ve svych zjistenich je primo ve shode s tim co rikam ja - LEDky je lepe pouzit pokud se bavime o malych vykonech 10-15W - Vy mate v tabulce vidim nejakych 11W nebo 20W - takze celkem shoda.

3. Podle Vas se mam nejak zlobit ze to nekdo pouziva - ja sem ale uvadel ze LEDky na vhodnych mistech take pouzivam.

4. Pozitivni ekonomicke dopady LEDky urcite maji, ale jak rikam, pouze u malych vykonu.

Samozrejme, ze kdyz budete argumentovat ze 30W zarivku nahradite 9W LEDkami (to je priklad z Vasi tabulky) a ze se to vyplati protoze usetrite 21W tak mate samozrejme pravdu - ovsem POUZE v pripade ze Vam nevadi, ze misto minimalne 2000lm dostanete asi 500lm takze 4x mensi svitivost za 3x nizsi spotrebu -> jeste porad to vypada tak vyhodne? Samozrejme ze kdyz tento aspekt nepopiratelne nizsi svitivosti nekde nekomu nevadi tak skutecne usetri, ale taky to znamena, ze predtim by mu stacila i mene vykonna zarivka a proc ji tam nemel uz predtim je jen jeho chyba.

Nema cenu tady rozepisovat X specifickych pripadu, ale faktem je, ze intenzita zareni je kolem 60lm/W u CFL a 50-60lm/W u LED a s tim nic neudelate. U CFL se prijde o cast zareni tim, ze sviti i do stran kde svetlo nepotrebujeme tak moc, u LED je obcas presne opacny problem - prilisna smerovost, ktera se da ale snadno obejit. Takze minimalni rozdil ve svitivosti na watt se tim trochu smazava.

Vime, ze: 1. 60lm/W je plus minus autobus u obou technologii stejne, tak je jasne, ze zadny zasadni obrat nelze cekat.

2. Velke vykony nelze nahradit LEDkami zadnym rozumnym resenim - krome velmi specifickych pripadu. Znate LED zarovku se svitivosti 3000lm v jedne patici s cenou pod 300kc nebo alespon pod 500kc? Pokud ano, poslete mi prosim link pod tuto diskuzi, rad si ji koupim hned v nekolika kusech, netravim sve dny prohlizenim novinek v oblasti zarovek. Dekuji.

Vse co chci rict je, ze kazdy pripad jak osvetlit konretni misto vyzaduje zvazeni co radeji pouzit a ani zdaleka to nevychazi treba na 90% pozitivne pro LEDky. Pripad, kdy se uzivatel smiruje s nizsi svitivosti za cenu toho ze usetril na spotrebe neberu v uvahu, protoze mohl stejne tak usetrit i se zarivkou. Kazdy at si sviti s cim chce i kdyby to melo byt jen kvuli jeho dobremu pocitu ze fandi LEDkam. Ja sem se snazil jen o technicky vyklad, ktery tak fandovsky pro LEDky nevychazi - bohuzel, ja bych to bral kdyby ano.
19.12.2012 00:27 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Samozrejme, ze kdyz budete argumentovat ze 30W zarivku nahradite 9W LEDkami
Základní srovnání je dle subjektivního vnímání světla přepočteného na watty běžné žárovky, které byli vzaty jako reference. A běžné srovnání vychází přibližně LED 5W ≈ úsporka 11W a lépe.
První dvě kombinace světel jsou srovnatelné podle mě, manželky a dětí, třetí kombinace je výrazně lepší než původní úsporky a u čtvrté kombinace jasně připouštím, že je tam méně světla (i když názory jsou i: „vždyť je to skoro stejné“).
Můžete si psát vzorečky jaké chcete (svítivost, teplota, poloha, směr, povrchy apod.) a vězte, že jsem se o to taky snažil, ale nakonec je to prostě o tom co a jak to vidíte, takže jakýkoliv přepočet vždy kulhá, buď je tam dost světla nebo málo a buď je to světlo příjemné nebo ne.
Nic o velkých výkonech tam nemám, jsou to jasně popsaná svítidla v domácnosti, takže jestli máte své specifické podmínky, najděte si pro ně své specifické řešení, já o tom nic nevím.
Mně to prostě pro LED-ky vychází, ať to znamená cokoliv a ekonomicky to ±vychází stejně a při delším svícení výhodně (návratnost v záruce).
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
19.12.2012 20:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Nema cenu tady rozepisovat X specifickych pripadu, ale faktem je, ze intenzita zareni je kolem 60lm/W u CFL a 50-60lm/W u LED a s tim nic neudelate.
60 lm/W mivaji tak LED pasky. Trubicova LED telesa maji bezne 90-100 lm/W. Proc je takovy rozdil mezi paskama a telesama nevim, hadam, ze by to mohlo byt tim, ze trubicova LED telesa maji daleko lepsi chlazeni LEDek, takze LEDky mohou byt ve vyhodnejsim pracovnim bode.
msk avatar 19.12.2012 13:14 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Fandil jsem LED svitidlum od zacatku a hodne jsem jich vyzkousel, stejne tak zarivek, ale musim konstatovat ze ZADNE LED svititko co se tyce osvetleni nenahradi zarivku.
Ja musim konstatovat, ze zadna zarivka co se tyce osvetleni nenahradi klasicou zarovku. :-)
19.12.2012 13:36 Miloslav Ponkrác
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Tepelný zdroj světla má spojité spektrum.

Zářivky mají čárové spektrum.

Nelze jedno nahradit druhým.

19.12.2012 13:33 Miloslav Ponkrác
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Ach jo.

Před 14 dny jsme koupil v LIDLu asi 15 LED žárovek. 5W = 199 Kč, 10 W = 299 Kč.

Lepší LEDky jsem v životě neviděl. Když jsem to předvedl doma, musel jsem okmažitě vyházet všechny žárovky, halogenky a úsporky, nahradit je těmito LEDkami a ještě skočit do LIDLu pro nášup.

Tyto LEDky mají světlo, které je mnohem příjemnějšíí, než světlo žárovky, než světlo halogenky, než světlo jakékoli úsporky.

To, že jste is neuvědomil situaci, jaká je je Vaše chyba. LEDky jsou ve vývoji, tudíž z toho vyplývá, že 99 % Ledkových žárovek bude ubohých. A je třeba buď tomu dát půl roku, rok, než se situace na trhu vystříbří, a nebo najít to 1 %.

A věřte mi, že z toho 1 % kvalitních LEDek si sednete na prdel, když je uvidíte svítit.

Základem je vyhnout se všem, tj. absolutně všem LEDkám od Osramu, Philipsu, stejně tak od jakýchkoli LED svítidel ve tvaru „kukuřic“ (kde ledky vypadají jako zrna na kukuřičném klasu), atd. Nekupovat LEDky v OBI ani jiných pochybných obchodech, kde prodávají nejnižší kvalitu za několikrát vosolené předražneé ceny.

Základní situace je: EU mělo velmi vysoké clo (údajně 70 %) na úsporky pocházející ze zemí mimo EU. Osram a další si chtěli narýžovat zlato a tak lobovali a lobovali u EU za zákaz žárovek, což se jim podařilo. Spolu s ochranným clem, které odstranilo čínskou konkurenci, si chtěl Osram a další nahrabat a narejžovat a chrochtat si u koryta dlouhá léta. Jenže EU clo zrušilo a navíc Asie se věnovala vývoji LEDek a má v této oblasti řadu patentů, takže i Osram a další jsou co se týká LEDek v obchodní nevýhodě – musejí nakupovat LEDky či patenty – výsledkem jsou předražená LED svítidla, kde se šetří na čem se dá.

LEDky svítí mnohem mnohem lépe, než jakákoli úsporka, pokud si koupíte dobrý model a dobrý typ. A jsou dokonce účinnějším zdrojem světla, než libovolná zářivka.

10W ledka z LIDLu v pohodě svítí více jak 60 W (subjektivně). Dá se u tohoto světla bez problémů číst, ani citlivé osoby nehlásí problém. Je to velmi přirozené světlo velmi blízké dennímu, jen mírně teplejší. A samozřejmě bez nevýhod zářivek/úsporek – nehrozí vám doma rtuť, můžete si to zapínat a vypínat jak často chcete, rozsvěcí se to okamžite, atd. atd. atd.

Základem je, že většina prodávaných LED žárovek jsou nepoužitelné klumpy. Skoro všechny. Hledejte ty dobré.

xxxs avatar 19.12.2012 20:04 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
vyrobca, model, ean, sarza by povedali viac.
19.12.2012 22:48 Miloslav Ponkrác
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
Tahle je to:

http://www.lidl.de/de/Leuchtmittel/LIVARNO-LUX-LED-Lampe-10W

http://www.discounter-archiv.de/de/archiv/LIDL/2012-11-29/LIVARNO-LUX-LED-Lampe-10W/1013046/

Jinak na krabičce je:

=====================

LIVARNO LUX

LED-LAMPE

1OW (= 55 W žárovka)

730 lm

2900 K

RA >= 81

Quick light, 0s = 100 % light

on/off > 70000

230 V

20 000 h

not dimmable

Použití: –10 až +40 °C

warm white

průměr: 59 mm

výška: 118 mm

závit: E27

EAN: 4002702234678

=============================================================

Jinak na předřečníka nahoře. Existují samozřejmě i 50 W LED lampy a jednu takovou jsem jako reflektor zamýšlel koupit:

http://www.ledsviti.cz/ledsviti-cz/eshop/7-1-LED-reflektory/0/5/107-LED-reflektor-50W-s-PIR-cidlem

xxxs avatar 20.12.2012 19:33 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Clanek je trochu mimo
dakujem.
otula avatar 20.12.2012 18:00 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tož jsem se nechal zlákat a koupil 5 LED "žárovek". 2 kusy "lampička postel, svítí více než dost" a 3 kusy "svícení v zimě i 14hod denně (papoušci), ½ koupelny, ½ dětský pokoj". Ty dvě "lampičkové" jsem nacpal do lampiček k posteli, no ale z mého pohledu jsou velmi slabé a nedostačující. Ty 3 silnější do (otevřeného) lustru v dětském pokoji - s těmi jsem spokojen, svítí silněji, než 2 roky staré 17W úsporky. Barva světla mi vyhovuje, je "tak akorát".
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
otula avatar 20.12.2012 18:25 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ještě jsem teď koukal na trubice (že bych třeba vyměnil v kuchyni 150cm 58W zářivku - 5200 lm), no a to je zatím hudba vzdálené budoucnosti, protože co jsem našel, tak všechno je s příkonem 21 W a dává to pouhých 1850 lm. Například zde (což znamená, že LED "zářivka" dodá za stejné množství energie méně světla, než klasická, podstatně levnější, trubice, a to je smutné).
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
20.12.2012 21:17 Miloslav Ponkrác
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Což znamená především to, že zářivka je schopná, pokud je vyšperkovaná a podpořená elektronikou dosahovat (po mnoha desítkách letech vývoje) plus mínus stejné efektivity jako LEDka (po několika málo letech vývoje pro výkonová světla).

Závěr je rovněž špatný. Správný závěr je, že VÁŠ JEDEN KONKRÉTNÍ MODEL LED je méně efektivní, než Vaše zářivka.

LEDky dnes dosahují kolem 100 lumenů / watt, když si vyberete dobrý model a půjdete po účinnosti.
otula avatar 20.12.2012 21:56 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Správný závěr je, že VÁŠ JEDEN KONKRÉTNÍ MODEL LED je méně efektivní, než Vaše zářivka.
No ony mělx stejnou účinnost VŠECHNY modely, které jsem našel, tento jeden byl na ukázku.
jako LEDka (po několika málo letech vývoje pro výkonová světla)
Pro výkonová světla je to sice pár let, ale jinak jsou LED ve vývoji už také celkem dost desítek let. Ale pokud se podíváte znovu na můj příspěvek, technologii LED jsem neodsuzoval - napsal jsem:
no a to je zatím hudba vzdálené budoucnosti
- to znamená, že jsem naznačil, že ještě je na LED trubice brzy a chce to "nějaký pátek" počkat.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
21.12.2012 04:25 Miloslav Ponkrác
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
„No ony mělx stejnou účinnost VŠECHNY modely, které jsem našel, tento jeden byl na ukázku.“

Masově se dnes prodávají LEDky s nějakými 70–140 lm/watt. Laboratorně se daří vyrábět LEDky se 150 lm/watt i více, ale v zásadě to vázne na to, že je třeba vymyslet účinné chlazení. Každý měsíc znamená další velký skok a pokrok a většinou i další a lepší LED světla. Píšu proto, že je třeba si půl roku rok počkat, a nebo snes velmi dobře vybírat to 1 % modelů, které stojí za to.

Nejúčinnějším zdrojem světla jsou sodíkové výbojky (ty byste asi používat nechtěl, ale na silnice se hodí), mají kolem 200 lm/watt.

Teoreticky, pokud by svítidlo mělo 100% účinnost přeměny elektřiny ve světlo, mělo by dávat něco kolem 700 lm/watt. Zde vidíte, že i ta nejúčinnější svítidla mají velkou rezervu a je ještě hodně kam jít.

Kvůli chlazení výrobci většinou stahují účinnost LEDek trochu níže. Navíc do toho hřeje zdroj v LEDce. Ale třeba tento 100 W LED reflektor se dostává na 100 lm/watt:

http://www.ledvyrobky.cz/autolekarna/eshop/15-1-LED-halogeny-reflektory/183-2-LED-reflektor-EPISTAR-COB/5/282-LED-reflektor-tunelovy-halogen-100W-230V

Stejná účinnost jde u 1W ledek:

http://www.optonicaled.com/Products/LED-Downlight/Built-in/1W-LED-BUILT-IN-SPOTLIGHT-SQUARE-110LM-W-WHITE-WARM-WHITE-LIGHT/file.indexdetails.file/menu_id.139/elem_id.421/

Kromě toho mám zkušenost, že u LEDek se svítivost na letáku spíše podhodnocuje.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

„Pro výkonová světla je to sice pár let, ale jinak jsou LED ve vývoji už také celkem dost desítek let.“

Nejsou. Skutečné objevy a vylepšení kolem power LED jsou relativně čerstvá záležitost.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

„Ale pokud se podíváte znovu na můj příspěvek, technologii LED jsem neodsuzoval - napsal jsem“

Já vím, že jste LED neodsuzoval. Pokud byl dojem, že to tak není, omlouvám se.
otula avatar 21.12.2012 07:21 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Píšu proto, že je třeba si půl roku rok počkat, a nebo snes velmi dobře vybírat to 1 % modelů, které stojí za to.
Uvidíme. Doufám, že se vaše prognóza naplní, určitě bych uvítal více lepšího světla "žárovkami" cenově srovnatelnými s kompaktními zářivkami a méně žravé trubice.
Stejná účinnost jde u 1W ledek: ...
Koukám, že Bulhaři mají v síti stále 220 voltů.
Nejsou. Skutečné objevy a vylepšení kolem power LED jsou relativně čerstvá záležitost.
Asi oba trochu slovíčkaříme :) Jo, beru to, že na výkonové svícení se LED používají krátce.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
21.12.2012 13:07 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Správný závěr je, že VÁŠ JEDEN KONKRÉTNÍ MODEL LED je méně efektivní, než Vaše zářivka.
fajn, doporučte ten váš jeden konkrétní model, který bude efektivnější, prosím ...
21.12.2012 14:30 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
což znamená, že LED "zářivka" dodá za stejné množství energie méně světla
Zrovna ten odkaz veden LED trubici, ktere dava za stejne mnozstvi energie vicemene stejne svetla jako pouvodni zarivka (pri 5200 lm a 58 W to je ~ 90 lm/W, odkazovana trubice ma 1650 lm a 18 W, tedy take ~ 90 lm/W.
otula avatar 21.12.2012 14:55 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jo, blíží se to té zářivce, ale je to méně. A v poměru cena/výkon je pak rozdíl propastný. Takže reklamní slogan by mohl být: kupujte LED trubice, svítí skoro stejně jako klasické, ale vynahradíte si to dírou v peněžence. Dnes prostě ještě není doba pro LED trubice. Světlo klasických zářivek už dávno není to namodralé hnusně poblikávající, zářivky mají příjemnou barvu i dobrý výkon, takže přechod k LED je zatím otázkou budoucnosti.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
22.12.2012 16:38 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jo, blíží se to té zářivce, ale je to méně.
1) u LED trubic je bezne i vyssi efektivita, ja mam treba svetla 1730 lm, 18 W (~ 96 lm/W).

2) u LED trubic se bere spotreba celku, ale u zarivek je treba jeste pripocitat ztraty na predradniku. U klasickeho jsou dost znacne, u elektronickeho predradniku je udajne ucinnost ~ 0.85, takze pri 90 lm/W samotne zarivky to pro celek vychazi ~ 76 lm/W.

3) LED trubice maji vyhodnejsi distribuci svetla, u klasickych zarivek potrebujes svitidlo s odrazovyma plochama a je otazka, jake jsou ztraty na svitidle.
otula avatar 22.12.2012 17:08 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
1) u LED trubic je bezne i vyssi efektivita, ja mam treba svetla 1730 lm, 18 W (~ 96 lm/W).
No dobře, říkáš tedy, že existují LED trubice, které nemají o něco nižší účinnost, ale o něco vyšší účinnost, než klasické zářivkové trubice. Můžeš mi tedy dát odkaz na LED trubici, která bude dávat 5200 lm nebo více? A pokud bys ji našel, bude návratnost investice alespoň za celou dobu její životnosti?
2) u LED trubic se bere spotreba celku, ale u zarivek je treba jeste pripocitat ztraty na predradniku. U klasickeho jsou dost znacne, u elektronickeho predradniku je udajne ucinnost ~ 0.85, takze pri 90 lm/W samotne zarivky to pro celek vychazi ~ 76 lm/W.
Jaké ztráty na předřadníku? Ty mne nezajímají. Zářivka má nějaký příkon a nějaký světelný výkon. Pokud tvrdíš, že údaj o příkonu na zářivce je nepravdivý, potom budu argumentovat tím, že jsem si teď změřil 18W zářivku, a odebírala 17,7 wattu. A nevěřím ani tomu, že by výrobci lhali o světelném výkonu. Potom ovšem, pokud LED světla ztráty nemají, zatímco klasická ano, hovoří to paradoxně právě ve prospěch klasických, protože by to říkalo, že 58W trubice sama o sobě potřebuje pro 5200 lm pouze necelých 50 wattů, zbytek jsou ztráty na předřadníku, takže by se zkvalitněním předřadníků mohly dostat přes 100 lm/W.
3) LED trubice maji vyhodnejsi distribuci svetla, u klasickych zarivek potrebujes svitidlo s odrazovyma plochama a je otazka, jake jsou ztraty na svitidle.
To je velmi diskutabilní. Řekl bych, že některé LED "žárovky" používají mléčné sklo právě proto, že mají problém se správnou distribucí světla.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
22.12.2012 18:27 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Můžeš mi tedy dát odkaz na LED trubici, která bude dávat 5200 lm nebo více?

O 5200 lm LED trubicich opravdu nevim, LED potrebuji obvykle tak dvojnasobnou plochu pro stejny vykon, takze by se asi muselo pouzit vice LED trubic. Nerozporuju, ze se celkove nemusi vyplatit.
Jaké ztráty na předřadníku? Ty mne nezajímají. Zářivka má nějaký příkon a nějaký světelný výkon.
Nicmene prikon zarivky je to, co je na *jejim* vstupu, kde je obvykle *vystup* z predradniku, takze prikon zarivky je nizsi nez prikon cele soustavy predradnik+zarivka. Je otazka, co presne prodejce zarivek udava za 'prikon', ja bych hadal, ze udava pouze prikon zarivky (protoze nemuze tusit, jak efektivni si k ni zapojis predradnik), je ale mozne, ze pro toexistuje nejaka norma a ony udavane udaje o vykonu jsou spis jen nominalni parametry nez skutecny elektricky prikon. Tomu by odpovidal tenhle odkaz, na zaklade ktereho bych soudil, ze u T5 zarivek nominalni vykon odpovida spis prikonu samotne zarivky (a je tedy treba pripocitat ztraty), zatimco u T8 nominalni vykon odpovida prikonu cele soustavy (a tak neni treba pripocitavat).
otula avatar 22.12.2012 21:46 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Sice nevím, jaký typ zářivky jsem měřil, ale pokud se jedná o 18W zářivku a rozsvícená bere i s předřadníkem 17,7 W, určitě to není proto, že by si rozmyslela, že bude brát menší příkon. Spíš by to bylo tak, že by celá soustava žrala více. U té zářivky na stropě odběr nezměřím, musel bych ji odmontovat.

PS: adresuj odkazy včetně http://, chvíli jsem dumal nad tím, co mám na odkazované stránce vyčíst ;)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
otula avatar 21.12.2012 20:40 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když už je řeč o těch žárovkách, nevíte někdo o nějaké (ideálně LED) žárovce pro patici GX53 s výkonem alespoň 900 lm (ideálně >1000 lm)? Přežiju i kdyby byla jedna za 2000 korun. Mám to v koupelně v podhledových světlech, nejvýkonnější jsem sehnal 520 lm, a nebýt bodovek nad zrcadlem, je tam tma jak víte v čem.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Jendа avatar 22.12.2012 02:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Zvažoval bych přebastlení na nějakou normální patici…
otula avatar 22.12.2012 14:22 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
No ono je to také o tom, že mají ta světla krytí IP64. Po přebastlení by tato hodnota mohla značně poklesnout ;-)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.12.2012 19:25 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
+1 pro přebastlení ... i IP64 se dá sehnat s E27 apod., a navíc nevím, proč by ti nemohlo stačit IP44, kde je výběr větší
otula avatar 23.12.2012 19:27 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
navíc nevím, proč by ti nemohlo stačit IP44, kde je výběr větší
Když jsem to kupoval, nějak mne nenapadlo zjišťovat, že do toho patří šíleně předražené žárovky s mizerným výkonem ;-)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
23.12.2012 19:33 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
nojo, to jsou ty zkušenosti, které člověk obvykle získá až tvrdým střetem s realitou ... to já jsem měl naopak jasno, že chci něco, do čeho nebudu mít problém koupit žárovku, zatímco baba v koupelnovým studiu nějak nemohla vstřebat, že někdo fakt nechce ty dementní dvanáctivoltový reflektory (ke kterejm prej navíc v koupelně rády odchází zdroje)
otula avatar 23.12.2012 20:41 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Jo jo, někdy bývá srážka s realitou dost tvrdá :)
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Ondroid avatar 21.12.2012 23:27 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyplatí se LED žárovky? Aneb jak si najít argumenty 'pro'
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
LEDky se příliš nevyplatí, kvalitní jsou velmi drahé, ty levné dávají zase málo lm/W. S životností to taky není žádná sláva, dlouhodobě nedávají stejnou barvu a klesá jejich svítivost... To se týká hlavně těch bílých, luminofor stárne. Elektronika zdroje pravděpodobně odejde stejně dřív než samotné ledky. řešil jsem osvětlení akvárka (svítí 11h každý den) a hodně kolem toho počítal a zjišťoval parametry všeho možného, nejlépe mi vyšly zářivky s elektronickým předřadníkem. Zářivky pokud možno co nejdelší, v mém případě 120 cm, na ně LEDky zatím nemají ohledně ekonomiky provozu. Záleží samozřejmě z jakého pohledu se to posuzuje, třeba co do kvality světla, chromatičnosti... se IMHO žárovce jiný zdroj nevyrovná.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.