abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    12.7.2014 13:14 | Přečteno: 1751× | Linux | poslední úprava: 16.7.2014 18:14

    Pokud si budete zkoušet CentOS 7 a zvolíte při instalaci šifrovat disk, tak asi, jako já, po reboot-u nenastartujete, bo nelze zadat heslo. Nevím jestli je to standardní feature, ale náprava je jednoduchá.

    Brání v tom slavný parametr rhgb, takže stačí při zobrazení zaváděcí nabídky GRUB-u stisknout 'e' sjet si dolů, smazat rhgb, myslím, že „člověk rozumný“ smaže i quiet, no a stisknout CTRL+x.

    ¡Bingo! - něco vidíme a po chvilce se i k zadání hesla dostaneme.


    Po startu a přihlášeni na root-a
    editace /etc/default/grub a smazání jedné až dvou voleb z GRUB_CMDLINE_LINUX

    vi /etc/default/grub >> šipky,delete »rhgb quiet« >> :wq
    a vygenerování nového grub-cfg.
    grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

    Finito ende šlus…, příště startujeme normálně…

    OT „Pro starší, pokročilé, či zastydlé“:
    Je zde GRUB2, takže sice lze opravit i přímo /boot/grub2/grub.cfg, ale určitě i zde bude chování plné automatiky (ono to asi ani jinak s GRUB2 nelze) a při instalaci nového jádra, nebo čehokoliv jiného, kde někdo usoudil, že je to třeba, se spustí regenerace, takže by ta změna byla jen dočasná, a těžko určitelná „do kdy“, bo ten grub.cfg je výsledkem - ne administrační konfigurací.


    Doplnění 2014-07-15 20:25:
    Pokud milujete 'rhgb', není co řešit, vyřaďte 'plymouth' (stejně to nezní nejlíp) a nechte rhgb např.:

    dracut -f -o plymouth /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)
    což se při první auto-regenerací zas doplní, pak tedy natrvalo v /etc/dracut.conf (pokud tam je, bo moduly odešli ze share do lib :) )
    omit_dracutmodules+="plymouth"
    pak už stačí jen:
    dracut -f /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)
    .

    OT: Osobně bych počkal s nasazením až vyjde nějaká 7.1 či 7.2, nevím jestli je to jen u mě, ale systemd asi není moc dotažený, respektive definice závislostí „servisú“, jak na KVM, tak na VMWare, jsem měl několikrát „divné“ chyby(, které ovšem s quiet a rhgb nevidíte - proto tam ty volby jsou :) ), plynoucí asi z porušení závislostí. Popravdě jsou tomu moc nerozuměl, ale u minimální instalace bych nečekal takové vjeci, navíc nedeterministické - to nesnáším. Hrál jsem si s tím jen, protože jsem chtěl, nevím pro koho, upravit toto. Ale systemd je stále pro mě grey-box, proto jsem zvolil přístup smažu to a zkusím znova až bude 7.2 :-).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 12.7.2014 14:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Gratuluji, další chyba způsobená omalovánkami. Původně jsem to chtěl vydat jako blogpost, ale pastnu to sem:

    Víc GUI při bootu!

    Že to nefunguje? Hlavně, že máme grafický terminál. Asi mám smůlu na situace, kdy je problém způsobený nějakou úžasnou cool grafickou vychytávkou.

    ATI Rage

    Pro GRUB už asi není 80x25 dost cool a tak se rozhodli, že budou autodetekovat VESA rozlišení. Škoda, že to občas úplně selže a uživatel má prd. Nainstaluju systém, rebootnu, temno. Bug už dva roky existuje.

    Monitor Samsung

    Brownout v napájení a zhebnul nám DNS a DHCP server a nebootuje to. Nakonec se ukázalo, že je to tento bug. No co, stane se. Stačí přecvaknout KVM a zmáčknout enter, to zvládne uklízečka navigovaná po telefonu. Ne však, pokud tam je GFX a nějaké LCD Samsung. To totiž po připojení ukazuje jenom Out of range. Připravené rescue ze sítě nabootovat nelze, protože PXE boot řeší právě ten DHCP server, který zhebnul. Super.

    (Proč to nenareportuju? Protože po mně budou chtít dumpovat DDC komunikaci s monitorem a rejpat se ve VGA BIOSu a na to se můžu vybodnout. Řešení mít robustní bootloader využívající jen to nejnutnější minimum je politicky neprůchodné.)

    (Btw. je tu workaround, vytrhněte VGA kabel a nabootujte bez toho. GRUB nezdetekuje monitor a nastaví nejnižší mód, nějakých 640x480, a to pak už projde)

    Debianí instalátor zamrzne

    Nabootujete debianí instalátor, odentrujete první položku a… nic. Zátuh. Pokud totiž kernel zhavaruje ještě než se mu podaří převzít od isolinuxu grafiku, vypíše chybu na konzoli, která je ale jaksi překrytá budoucím framebufferem. Tohle se stane typicky když procesor nepodporuje všechny instrukce, pro které je kernel zkompilovaný. Nicméně tato informace je určena pouze pro experty. Běžným uživatelům stačí vidět, že to zatuhlo.

    Splash!

    Splash (nebo alespoň quiet parametr kernelu) jsou strašně důležité, znemožňují totiž uživateli vidět, co se se systémem děje, případně na čem se čeká a co zfaililo. Případně si sežerou password prompt, aby nešlo systém odemknout vzdáleně. Nebo alespoň při odemykání vypisujou hvězdičky, aby to měli lidi, co se vám snaží okoukat heslo přes rameno, jednodušší.

    12.7.2014 15:26 lmbot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Console je prezitek, logy bootu kernelu a initu muzou vystrasit, splash je cool muzes se s nim chlubit na Twitteru.

    Autodetekce a zmena rezimu je zalezitost KMS, ale da se vypnout nebo nastavit na neco rozumnejsiho jako parametr jadru. Installer ze slackware treba vzdycky nabehne v "sane" textovym modu 80x25 a nabidne rezim pro vychozi boot. Kdyz ctu o problemech s Anacondou, GNOME3, NM nebo padajicima aplikacema tak mi pripada ze existuje jeste jiny linux. U Debianu me to ale prekvapuje.

    Jendа avatar 12.7.2014 19:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Console je prezitek
    Proč?
    logy bootu kernelu a initu muzou vystrasit
    Pak ten člověk nemá používat počítač.
    splash je cool muzes se s nim chlubit na Twitteru
    Já bych se na Twitteru (kdybych ho měl) chlubil tím, jak mi počítače dobře fungují. Takhle se tam „chlubí“ uživatelé „nefunguje DHCP a ten kokot resuscituje půl hodiny server, protože ne neumí dostat na konzoli“.
    Autodetekce a zmena rezimu je zalezitost KMS
    Mluvil jsem o GFX v GRUBu. KMS mi zas tak nevadí, protože se problém stane až po spuštění kernelu -- při dalším bootu není problém v GRUBu napsat „nomodeset“. Ale s GFX není vidět ani ten GRUB.
    13.7.2014 17:46 wjn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Obavam se, ze nechapes sarkasmus.
    12.7.2014 20:13 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Sice si dokážu představit, že ti odkojené čistě GUI systémy mohou považovat výpis hlášek při bootu za nehezký, ale nechápu, co by na něm někoho mohlo vystrašit. Alespoň je vidět, že se něco děje - temnou obrazovku, kde jedinou indikací činnosti je rachotící disk či jen blikající diodka u SSD (... tedy pokud jí výrobce nezrušil, protože nezapadala do představ šíleného designéra), považuji za mnohem více vystrašující.
    12.7.2014 19:07 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Přílohy:

    I ty, Brute?, se přidám i s dalším, s čím možná nebudeš souhlasit :)

    S grubem, jsem včera na schodech s kolegou říkla, že pro servery, (a vlastní PC :)) to chce oživit LILO, bo to je jednoduché a a splní to přesně tu práci co má zavaděč dělat a vždy stejně.

    Pak tu máme systemd, nic už není jednoduché a all-in-one, je to správné řešení, bo pak už jsou všichni v pr..li, bo kdo ovládá systemd, ovládá vetšinu…, mimochodem taky to není dořešené viz screenshoty v příloze, startuje to paralelně a jednou je to ok podruhé ne…, matoucí je jen výpis, po zmáčknutí klávesy, se tam zopakuje ten řádek, jak je vidět na druhém snímku…

    Pak tu máme NM, který u mě tedy zatím vždy na serveru jen něco rozbil nebo život zkomplikoval, buď jeho chybou nebo použitím v distribuci, kravina je, že se musí říkat NE, místo aby se říkalo ANO managuj toto přes NM. Instaluje se i v CentOS jako spuštěný, a navíc název servisu s velkými písmeny vypadá divně. A def-facto pro běžné připojování NTB k wifi, je lepší wicd, velmi jednoduchá konfigurace, lehce přihoditelné skripty k danému spojení - jednou se zprovozní a jede, narozdíl od NM, kde se sem tam vyskytne dost divné chování, nejlépe když je uživatel 2000km daleko a nutně se potřebuje připojit k síti. Asi to budu zas zavádět…

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Jendа avatar 12.7.2014 19:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Proč bych s tím neměl souhlasit?

    wicd jsem opustil, protože mi dekonfigurovalo drátový interface při ztrátě linku.
    12.7.2014 19:34 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Proč bych s tím neměl souhlasit?
    Bývá to vnímáno jako „už moc velké brblání“.
    wicd jsem opustil, protože mi dekonfigurovalo drátový interface při ztrátě linku.
    Jakože pokud se vytáhl drát, tak zmizela jeho konfigurace?
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Jendа avatar 12.7.2014 20:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Jo. Nastavil jsem si statickou IP, vytáhl drát, zastrčil drát, IP zmizela. Bylo to někdy v roce 2012, možná už to je jinak.
    12.7.2014 21:38 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Aha. Ale i kdyby to bude pro 99.98% případů stejně putna, bo se to přiděluje přes DHCP.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Jendа avatar 12.7.2014 21:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Tak na to je docela dost use-case. Namátkou
    • Přecházím v síti s notebookem od stolu ke stolu a jenom přepojím kabel.
    • Flashuju OpenWRT - potřebuju ho resetnout (to shodí link) a hned po tom mít spuštěný tftp server
    12.7.2014 22:06 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    To(ty) jo, ale přihlédněme k tomu, jak používá většina lidí počítač.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    13.7.2014 00:21 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    pavlix ve zprávičce pod NM sliboval, že NM už od verze 0.9.10 ručně přidanou konfiguraci mazat nemá. Takže tedy "NM to umí, ale wicd ne? A to se to staví na lepší pozici než NM?" :-)))
    pavlix avatar 13.7.2014 12:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    To, co chce jenda je trochu něco jiného a je to speciální use case, který je v rozporu s tím, co většina notebookových uživatelů očekává. Tudíž je vcelku logické, že si bude muset takovou vlastnost nastavit. Dělá se to direktivou ignore-carrier popsanou v NetworkManager.conf(5).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2014 12:36 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    Nijak jsem moc neřešil u NTB síť po káblu, ta je v 95 % všem ukradená…, a na většině serverů zas, chce mít člověk stabilní konfiguraci, která vždy stejně nastartuje a je lehce čitelná, takže tam nemá ani jedno (aspoň tedy někdo :))…

    OT: Já osobně NM už nevěřím ani „ahoj“, je to dané tím, že se vypustí nedodělek agresivním způsobem s agresivním chováním, člověku to několikrát rozhodí sándál a otráví ho to na hodiny a je putna, že už 0.9.10 má rozumné chování (prostě má na několik let razítko), takže při prvním zádrhelu už automaticky vždy letí (kolem sebe, ho už ho vidím jen na NTB a ne všech, bo z jednoho jsem ho musel taky vypakovat, nevím co dělal si Wifi spojením, ale a WiCd běželo hned a bez problémů)… Já to auž ani nijak nezkoumám i radím, zkus si ho vyhodit(deaktivovat) a uvidíš, když tak si to vrátíš zpět…, Na mém desktopu (Debian Squeeze) jsem ho kdysi dávno

    A myslel jsem si donedávna, že na svém NTB je to s ním v pohodě, a není to úplně pravda, 99 % času ano, ale pokud se pár krát přehodím s wifi na drát a zpět, tak se dostanu na N-ku pod AP a gigabitu pod 10Mbit a a chvílemi to snad ani neběží (jako by se to furt vypínalo a zapínalo), zkusil jsem si ho vypnout a dělal jsem to ručně mnohem víckrát, než snese NM a hle žádná potíž, tedy zas je to v něm.… Jak říkám nevěřím mu ani „ahoj“.

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 13.7.2014 13:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Já osobně se radši rozhoduju podle faktů a to pokud možno aktuálních, pokud je to možné.
    A myslel jsem si donedávna, že na svém NTB je to s ním v pohodě, a není to úplně pravda, 99 % času ano, ale pokud se pár krát přehodím s wifi na drát a zpět
    To asi úplně není věc, která by NetworkManager nějak ovlivňovala.
    tak se dostanu na N-ku pod AP a gigabitu pod 10Mbit
    Pokud vím, tak o wifi rámce se stará kernel a o údržbu wifi spojení wpa_supplicant. Pokud vím, tak NetworkManager jen spustí wpa_supplicant, nakrmí ho informacemi a pouští background scany, které jdou vypnout svázáním s konkrétním BSSID.
    a a chvílemi to snad ani neběží (jako by se to furt vypínalo a zapínalo)
    Vypínání/zapínání lze vcelku triviálně poznat z logů. Tak jako tak se tam dá s určitou pravděpodobností najít i příčina celého problému, zvláště pokud se najdou nějaké logy od kernelu či supplicantu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2014 13:11 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    To že NM spouští wpa_supplicant, je hezké nicméně to bylo i kdysi u WiCd, krmili to ve špatném pořadí, nebo bez nutných prodlev pro některé chipy.
    Jak říkám - kašlu na to, zatím běží a normálně toto nedělám, jak budu, tak poletí a je problém vyřešený - sorry, není nic proti vložené práci, ale připojení je něco co „jen“ chci aby se navázalo a nemusel se o to starat, hraju si s jinými věcmi.

    OT: musel bych zapnou logování :-)

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 13.7.2014 13:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    To že NM spouští wpa_supplicant, je hezké nicméně to bylo i kdysi u WiCd, krmili to ve špatném pořadí, nebo bez nutných prodlev pro některé chipy.
    Je to jen můj pocit, nebo je to co píšeš jen komplikovaný eufemismus pro kernelový bug specifický pro konkrétní hardware, který ani wpa_supplicant, specializovaný nástroj pro daný účel, nedokázal odstínit?
    OT: musel bych zapnou logování :-)
    Proč jsi ho vypínal?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2014 13:40 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    Mně je to to jedno co to je, případ co jsem teď měl na NTB zpomalila se radikálně síť jak WiFi tak drát, pokud jsem odstavil NM a udělal to ručně a mnohem vícekrát, tak žádný problém. Co píšu o WiCd, tak to bylo při připojování na WEP a chtělo to otočit volání „nevím čeho“ (bylo to dokumentované a následně opravené) a pak tam bylo něco co na některých chipech při opakovaném připojení opět na WEP bylo třeba dělat s prodlevou, co byl sice asi modulový bug, který ovšem uživatele nezajímal, ani to že si to někdo přehazuje jako horký brambor, řešit to šlo hrubou silou vyhodit/nahodit modul (u WiCD se dodalo do pre-scriptu u daného spojení).

    Ad. logování: na rozchozeném NTB mi na nic není (a něco loguju, možná by se i navazování spojení našlo), ale opravdu cokoliv u NM řeším velmi rychle, svůj čas si už vybral, pro mně je to „červený hadr“, stejně používám distribuční a to je pro všechny tak starý, že o něm už ani neslyšeli…

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 14.7.2014 11:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Mně je to to jedno co to je
    Toho jsem si zcela vědom, a proto obohacuju diskuzi o názor člověka, kterému to jedno není a který může k tématu dodat i nějaká fakta.
    Co píšu o WiCd, tak to bylo při připojování na WEP
    Konkrétně k WEP po pravdě nemám co říct, odstranil jsem ho, kde jsem mohl a v posledních letech už ho ani nepotkávám. Snad jen to, že je to tak debilní mechanismus, že to svět ještě neviděl.
    ani to že si to někdo přehazuje jako horký brambor
    Podle mě se zde dopouštíš pomluvy. Co vím, tak Dan Williams na hlášené bugy ohledně wifi reaguje, dotazuje se na detaily ohledně hardware, popisuje o co jde a angažuje se ve vývoji driverů. Tím pomáhá i lidem, kteří NetworkManager nepoužívají, chodí po diskuzích a mluví o přehazování horkých bramborů.
    řešit to šlo hrubou silou vyhodit/nahodit modul
    To je důkaz, že se jedná o problém driveru, který by se měl taky v driveru řešit, v krajním případě obcházet v nástroji, který s driverem komunikuje (wpa_supplicant), ale určitě ne v nástrojích o úroveň výš.

    Přecijen alespoň někteří z nás vyvíjejí open source proto, aby se to dalo používat, nikoliv proto, abychom si hráli na vlastním písečku. Že si nějaký projekt udělá rychlý workaround namísto smysluplné opravy, s tím bych se moc nechlubil.
    Ad. logování: na rozchozeném NTB mi na nic není
    Na druhou stranu logování do RAM by ti stroj nijak nezatížilo a měl bys k dispozici alespoň aktuální logy a nemusel bys chodit do diskuzí s tím, že stejně víš hovno.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.7.2014 12:11 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    Bohužel stále WEP je ještě k vidění, u nás snad ani ne, ale v GB, FR i já jsem byl naposledy v hotelu přes WEP v DE.

    O házení bramboru není pomluva, ale fakt (asi i dohledatelný) a byla to situace pře hodně lety kolem WiCdm kdy NM neexistoval (aspoň já jsem o něm nevěděl).

    O některý věcech nic vědět nechci (NM) a stačí mi brblat, a o některých jo (dostal jsem hlášku, že CentOS nenastartuje ze šifrováním, tak jsem to „zkusil/řešil“).

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 14.7.2014 12:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    O házení bramboru není pomluva, ale fakt (asi i dohledatelný) a byla to situace pře hodně lety kolem WiCdm kdy NM neexistoval (aspoň já jsem o něm nevěděl).
    Tak si rozmysli, co vlastně tvrdíš, o jaké době, o jakém projektu a o jakých lidech.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.7.2014 14:45 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    Nevím na co narážíš?, bo i po opětovném přečtení:

    To že NM spouští wpa_supplicant, je hezké nicméně to bylo i kdysi u WiCd, krmili to ve špatném pořadí, nebo bez nutných prodlev pro některé chipy.

    Z toho necítím žádné míchaní ani lidí a ni projektů, jen srovnání, že když něco NM volá, ještě neznamená, že to volá správně, protože to tu už bylo u jiného projektu.

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 14.7.2014 15:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Osobně nemám spolehlivé informace o tom, že by NetworkManager volal wpa_supplicant špatně, ani že tomu tak bylo dříve ve wicd a ani si to popravdě nemyslím.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.7.2014 16:33 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    To první netvrdím ani já, ale říkám, že je to možné, to druhé si mysli co chceš, já vím jaký patch jsem používal, nechce se mi to hledat ale na první dotaz vyjelo to-to a možná je to ono (nebo nějaká následná obměna téhož).

    A protože to nikam nevede, pokračuj si případně sám… ;-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 14.7.2014 16:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    A protože to nikam nevede, pokračuj si případně sám… ;-)
    Tak já asi nejsem ten, kdo má potřebu tu vést prázdné řeči ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2014 20:35 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)

    S grubem, jsem včera na schodech s kolegou říkla, že pro servery, (a vlastní PC :)) to chce oživit LILO, bo to je jednoduché a a splní to přesně tu práci co má zavaděč dělat a vždy stejně.

    Já tam LILO používám běžně, jeho jediná nevýhoda je, že se při jakékoli změně souborů jádra (a initramdisku) se musí spustit (potřebuje znát čísla bloků souborů jádra) a u některého (dnes už velmi historického) hardwaru může mít problémy, pokud se ony soubory na disku nachází za určitou hranicí. Ale od doby, kdy jsem se začal vrtat v rozličných ARM deskách, používám i na desktopu podobně jednoduchý bootloader EXTLINUX, což je verze SYSLINUXu, podprující načtení jádra a spol. z Ext2/3/4/BtrFS/XFS/FAT/NTFS a na konfiguraci je zhruba stejně jednoduchý jako LILO, ale bez nutnosti cokoliv spouštět.
    limit_false avatar 12.7.2014 15:47 limit_false | skóre: 23 | blog: limit_false
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Tohle jsem viděl u vícero distribucí. Většinou stačí zmáčknout Escape a boot GUI se přepne na normálnou konzoli. Občas se to může hodit jako security feature, kdy na letišti bude člověk TSA tvrdit, že ten notebook je rozbitý a nebootuje :-)
    When people want prime order group, give them prime order group.
    12.7.2014 18:34 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Přílohy:
    To je trošku jinak (to stojí v textu, viz příloha), možná je to dokonce takto (jen spekulace, kašlu na to abych to nějak analyzoval):
    • Ha, mám rhgb, takže šup tam obrázek…
    • Dej mi ten obrázek, ty jeden můj disku…
    • Ha, kde mám disk, co to je za roj jedniček a nul?
    • Hm, co uděláme „počkáme“…
    Jedna příloha s volbou rhgb a druhá s oběma volbami rhgb quiet.
    Mačkat si Esc můžeš do alejujá…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 12.7.2014 22:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Hezký zápisek, ale pořád bych to vnímal jak workaround zjevné chyby. Tuší někdo, jestli je ta chyba už někde nahlášena?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.7.2014 23:36 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Já to tak vnímám, netuším, lehce jsem pohledal a nenašel.
    Jenže jsem to nenašel asi tak jak sjem asi 3min hledal kam mám nahlásit, že odkaz dole na stránce http://www.centos.org/download/ ukazuje na šestku místo na sedmičku (bo k sedmičce to asi ještě nikdo nenapsal.). Odkaz u Minimal install images ukazuje na http://wiki.centos.org/Manuals/ReleaseNotes/CentOSMinimalCD6.5 kse si klikneš na http://isoredirect.centos.org/centos/6/isos/x86_64/ a přepíšeš na http://isoredirect.centos.org/centos/7/isos/x86_64/ a si tam - holt asi nejsou lidi a uživatelé, i když to zjistí, na to kašlou :).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    12.7.2014 23:45 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 13.7.2014 12:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Díky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2014 13:04 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Lámanou angličtinou jsem tam doplnil poznámku - ať něco pro zlepšení dělám ;-).
    (Včera jsem nenašel svou tajnou identitu a novou registraci jsem mohl potvrdit až dnes.)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 13.7.2014 13:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CentOS 7 a šifrování disku při instalaci (náprava)
    Já jsem zjistil, že identitu na CentOS.org asi ani nemám a nevím, jestli má smysl ji zakládat, dokud neřeším bug specifický pro CentOS.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.