abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk

    6.2.2007 08:29 | Přečteno: 2683× | Fluxbox | Výběrový blog | poslední úprava: 28.6.2007 08:55

    V záverečném dílu série o Fluxboxu a utilitách, které umí zpříjemnit život ve Fluxboxu, se budeme zabývat instalací a konfigurací ROX-Fileru, na plochu Fluxboxu přidáme transparentní gDeskCal a naučíme Fluxbox přepínat plochy s 3D efekty.

    V minulém dílu jsem naznačil možnosti, jak získat ROX-Filer a nainstalovat jej. Ve stručnosti - lze to buď přímo stažením a kompilací balíku z domovské stránky ROXe nebo přes aplikaci Zero Install Injector. Mě osobně se osvědčila první cesta - nejprve stáhnout a zprovoznit ROX, který pak bude doplněn Injectorem. Pokud by se někdo rozhodl jít druhou cestou, provedené úkony musí být prakticky ekvivalentní, jinak to prostě ani nejde.

    Ani ROX-Filer ani Zero Install Injector nemusí být instalovány pod uživatelem root, lze tedy pracovat jako běžný uživatel a ochránit tak systém před případnými špatnými následky našich činů. Prvním krokem instalace ze zdrojových kódů je rozbalení balíku, ve kterém byly staženy. Rozbalený obsah zdrojových kódů ROX-Fileru je však poněkud jiný než u většiny aplikací - neobsahuje v kořeni žádný cofigure skript, nýbrž skript install.sh, který "provede" uživatele instalací ROX-Fileru. Provede je dáno do uvozovek, protože prakticky jediné, na co se sript zeptá je, kam má být ROX-Filer nainstalován (zda do /usr, /usr/local, do domovského adresáře nebo jinam) a pak sám provede konfiguraci, kompilaci a instalaci zdrojových kódu do zvoleného adresáře.

    Dejme tomu, že jsme zvolili instalaci do domovského adresáře, pak v něm objeví následující adresáře:
    ~/Apps
    ~/bin
    ~/lib
    Do adresáře ~/Apps je pak vhodné umisťovat aplikace pro ROX-Filer a slouží jako místní ekvivalent c:\Program Files. ROX-Filer lze podle požadované akce spouštět následovným způsobem:

    rox - spustí pouze okno filemanageru ROX-Fileru
    rox --left=levy --right=pravy - nespustí filemanager, pouze vytvoří postranní panely
    rox --left=levy --right=pravy --pinboard=plocha - stejné jako předtím, navíc ovládne pozadí Fluxboxu

    Předpokládejme, že chceme vytvořit postranní panely a ikony na ploše Fluxboxu, v tomto případě je třeba použít poslední příkaz. Stejný příkaz je třeba zadat i do ~/.fluxbox/autostart.sh, aby se ROX-Filer spouštěl po startu Fluxboxu s plnou výzbrojí. Po zadání příkazu se objeví plocha s jedinou ikonkou (domovský adresář) a levý a pravý postranní panel, každý se dvěma ikonkami - jedna zastupuje domovský adresář, druhá ~/Apps. Odsud lze nyní provést vše taháním souborů na příslušná místa.

    Kdo toto zkusil, zjistil, že po spuštění okupuje ROX-Filer celou plochu - tudíž po stisknutí pravého tlačítka myši na ploše se neobjeví menu Fluxboxu, nýbrž ROX-Fileru, nefunguje přepínání mezi plochami kolečkem a podobně. S tím tvurci ROX-Fileru počítali, je tedy nutné zajet do nastavení ROX-Fileru (pravý klik na panel, ROX-Filer -> Možnosti) a zde v sekci Kompatibilita zatrhnout první tři položky (Přebít kontroly správce oken nad pozadím a panely, Předat všecny kliknutí myší na pozadí správci oken a Blackbox root menus hack).

    Nyní něco k topografii panelů - panely ROX-Fileru jsou tvořeny ze dvou polovin - spodní a horní. Do obou polovin lze přidávat ikony a ty se hromadí odspodu, respektive odshora panelu. Dojde-li k přeplnění panelu, lze jej přejetím myškou nahoru nebo dolů rolovat a dosáhnout tak vetší kapacity panelu. Jeho šíři lze měnit od prakticky šílených hodnot až po příjemně minimalistických 24pixelů. Jedinou nevýhodou panelů je to, že nelze nijak myškou měnit pořadí ikon v panelech, k tomu je třeba zajít do adresáře ~/.config/rox.sourceforge.net/ROX-Filer, kde se nacházejí konfigurační soubory se jmény shodnými s názvy panelů v příkazu. Soubory jsou ve formátu XML a změnou pořadí položek v těchto souborech lze změnit pořadí ikon v panelech. Souborem ve formátu XML je i "Plocha".

    Vytvoření ikon (ať již na ploše nebo v panelu) se opět děje klikáním / tažením. Kliknutím na ikonu domovského adresáře se otevře filemanager ROX-Fileru, odkud lze vyskákat až do rootu, odsud například do /usr, odsud přetáhnout libovolnou ikonku na plochu nebo do panelu. Kliknutím pravou myškou na ní se otevře menu, kde je položka Soubor <jménosouboru> a v submenu je položka Nastavit ikonu. Opět tažením na otevřené dialogové okno přiřadíme zástupci vlastní ikonu, která se nyní bude zobrazovat i ve filemanageru ROX-Fileru. Obdobným způsobem se nastavuje i pozadí plochy, zde je pouze třeba kliknout na libovolnou ikonu na ploše.

    AddApp a VideoThumbnail

    Obojí jsou pluginy pro ROX-Filer. AddApp tvoří grafické rozhraní pro Zero Instal Injector. Zero Instal Injector již lze v řadě případů získat jako hotový balík pro svou distribuci, nebo si jej zkompilovat samostatně. Jeho požadavky jsou již trochu širší než v případě samotného ROX-Fileru - vyžaduje Python, PyGTK a GnuPG. Python nakonec ale stejně bude třeba, neboť jsou v něm napsány téměř všechny pluginy pro ROX-Filer. Na stránkách Zero Install je Injector ke stažení ve formě souboru *.tag.gz.gpg, který je nutné rozbalit příkazem:

    gpg zeroinstall-injector-0.25.tar.gz.gpg

    Objeví se hláška, že GPG podpis nebyl ověřen, kterou lze ignorovat, a již nic nebrání istalaci Zero Install Injectoru. tu provedeme příkazem:

    python setup.py install

    Nyní je třeba stáhnout aplikaci AddApp ze stránek ROXe. Tu již lze nainstalovat buď pomocí Injectoru nebo samostatně. Chceme-li využít Zero Install Injector, pak stačí zadat příkaz:

    0launch http://rox.sourceforge.net/2005/interfaces/AddApp

    Objevi se okno s ikonou aplikace AddApp, kterou je třeba přetáhnout do filemanageru ROX-Fileru do složky ~/Apps. Zde se AddApp nainstaluje.

    Nyní již lze doplnit pluginy do ROX-Fileru pouze procházením okna s nastaveními. Zde narazíme na VideoThumbnail a Mime-Editor, ke stažení je jich však mnohem vice. Na závěr povídání o ROX-Fileru jeden tip - pokud chcete, aby VideoThumbnail vytvářel i náhledy pro typy videa, které nejsou obsaženy v jeho vlastním seznamu mime typů, pro které má náhledy vytvářet, stačí pouze do adresáře ~/.config/rox.sourceforge.net/MIME-thumb/ přidat symlink na ~/Apps/VideoThumbnail a pojmenovat jej názvem mime-typu, pro který má být náhled vytvářen.

    A ještě pár blbinek:

    3ddesk

    3ddesk je blbinka vytvořená pro ty, které k přechodu na desktopová prostředí nedonutí ani XGL či AIGLX, či nemají dostatečně akcelerovanou grafickou kartu. Vlastně - 3ddesk existoval již před XGL. 3ddesk vyžaduje pouze základní OpenGL a je schopný pracovat prakticky s jakýmkoiv window managerem či desktopovým prostředím. Stejně jednoduše jako pod Fluxboxem jej lze zprovoznit pod KDE či GNOME. A co umí? Přepínat plochy ve 3D :-)

    3ddesk se skládá vlastně ze dvou aplikací: 3ddeskd a 3ddesk, tedy démona a klienta. Nejprve je třeba spustit démona a pak voláním klienta lze buď přepnout do 3D rozvržení ploch a tak přepínat, či přímo pomocí klienta mezi plochami přepínat.

    Základem démona je konfigurační soubor. Tím je /etc/3ddesktop.conf a musím ocenit, že autoři se snažili a jde o velmi dobře komentovaný soubor, který kromě základních nastavení obsahuje i profily, které lze zadat voláním 3ddesk --view. Základními položkami, které je třeba nastavit jsou typ window manageru a velikost textur, která má být použita:

    texturesize 1024
    wm fluxbox

    Maximální velikost textur je 2048x2048, v případě starších grafických karet bude třeba volit méně. Podporovanými správci oken jsou: kde2, kde3, gnome1, gnome2, ewmh, fluxbox, windowmaker, enlightenment, sawfishonly, workspaces, 3ddesk bude fungovat pravděpodobně i na jiných. Další zajímavou možností je:

    use_breathing true

    Při zobrazení rozvržení ploch budou plochy osvětleny "dýchajícím" světlem.

    3ddesk umožňuje 6 různých módů rozvržení ploch na obrazovce - carousel (plochy jsou uspořádány do kruhu s odstupem mezi sebou), cylinder (plochy tvoří uzavřený polygon), linear (plochy jsou umístěny lineárně za sebou), viewmaster (plochy tvoří "větrník"), priceisright (podobné jako carousel, ale vertikálně uspořádané) a flip (plochy se otáčejí jako listy papíru), případně náhodný výběr (random). Pro zobrazení konkrétního rozvržení je třeba volat 3ddesk s parametrem --mode=.

    Důležitým přepínačem je 3ddesk --acquire, díky kterému si 3ddesk sejme screenshoty všech ploch a při přepínání pak zobrazí jejich poslední načtené rozvržení, jinak plochy zůstanou šedé.

    Integrace do Fluxboxu je pak již záležitostí lehké editace souboru ~/.fluxbox/keys, například takto:

    Mod4 F1 :exec 3ddesk --mode=random
    Mod4 F2 :exec 3ddesk --acquire
    Mod1 F1 :exec 3ddesk --mode=carousel --goto=1
    Mod1 F2 :exec 3ddesk --mode=carousel --goto=2
    Mod1 F3 :exec 3ddesk --mode=carousel --goto=3
    Mod1 F4 :exec 3ddesk --mode=carousel --goto=4
    Mod1 F5 :exec 3ddesk --mode=carousel --goto=5

    Po této úpravě bude klasické přepínání ploch (Alt+Fx) nahrazeno 3ddeskem, při stisknutí klávesy s deformovaným okýnkem a F1 se spustí 3ddesk v náhodném módu, a při stisknutí stejné klávesy a F2 si 3ddesk načte plochy. Jsou samozřejmě dostupné i přepínače jako gotoleft a gotoright, díky kterým lze přeskakovat pouze na předchozí nebo následující plochu. Aby se 3ddeskd spouštěl po startu Fluxboxu pak je třeba zařídit přidáním řádku:

    3ddeskd &

    do ~/.fluxbox/autostart.sh.

    A výsledek si můžete prohlédnout mezi screenshoty.

    gDeskCal

    gDeskCal je transparentní kalendář na plochu zvláště vhodný pro jednoduché správce oken jako je Fluxbox. Proč právě pro jednoduché? Zkoušel jsem jej totiž i na KDE 3.5.5, bohužel s nevalným výsledkem. To, že byl vidět na všech plochách, by pro něj bylo spíše plus, ale nějak se nepohodl s KDE a překrýval spuštěná okna a velmi zajímavým způsobem s nimi interferoval :).

    Domovská stránka gDeskCalu je pycage.de, tedy stejná odkud pochází gDesklets. V současné době se nachází ve verzi 1.0 a stále jsou problémy s lokalizací, ale podpora UTF-8 již pracuje na 100%, takže není problém si dělat poznámky s interpunkcí. gDeskCal běží na Pythonu a PyGTK.

    Podobných blbinek existuje samozřejmě sposta a je pouze věcí uživatele, čim si svůj desktop vybaví, ať je to třeba Conky, či průhledný Aterm (který ale neumí UTF-8 a tak v něm mc s UTF-8 vypadá jako rozsypaný čaj).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Zamlouvala se Vám série o Fluxboxu?
     (38 %)
     (7 %)
     (48 %)
     (3 %)
     (4 %)
     (1 %)
    Celkem 71 hlasů

    Obrázky

    Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.2.2007 08:59 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    Díky za ty tipy pro 3ddesk.. Ani jsem netušil, že to jde nějak konfigurovat :)
    6.2.2007 09:13 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    Opravdu se mi tato série zápisků libíla, děkuji. Chtěl bych se, ale zeptat. Existuje nějaká možnost společně s rox-filerem používat HAL, že by třeba na plochu přidával ikonky? Ale nemusí to být zrovna plocha, třeba i někam jinam:) děkuji
    pushkin avatar 6.2.2007 10:12 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    Aby ROX sam pridaval ikonky nejspise nepujde realizovat, ale pokud mate nejaky pevny mountpoint, staci vytahnout jeho "zastupce" na plochu a ROX jiz jeho ikonku rozlisi podle toho, zde je zarizeni pripojeno nebo ne sedym / zelenym puntikem. Jnak konkretne o kombinaci ROX+HAL jsem nasel toto, ale sam jsem to nezkousel.
    6.2.2007 14:43 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    # aptitude install gdeskcal
    ...
    ....
    Need to get 53.7MB of archives. After unpacking 186MB will be used.
    Nejsem blázen stahovat 53.7MB balíčků kvůli kalendáři kterje chci do openboxu, calcurse!. Vývojářům šalí, bláázni to sou! >:(
    Ale hezky clanek:)
    pushkin avatar 6.2.2007 15:17 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    Tak tohle vypada, ze vam v systemu chybi snad vetsina veci kolem pythonu a pygtk, protoze samotne zdrojaky gDeskCalu maji 209kB :-)

    Tomu rikam depency hell, kvuli nekolika kB instalovat nekolik (desitek) MB, ale co se da delat ;-)
    6.2.2007 18:10 Botanicus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    IMHO je to paranoia aptitude, zkus apt-get, osvedcil se mi vic.
    6.2.2007 19:12 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    aha, já si to ale myslel, doporučovaný balík je gdesklets takže se ho aptitude snažil nainstalovat s dalšími závislostmi, teď už stáhnu jen 874KB (gdeskcal a python-xml) :D
    pushkin avatar 6.2.2007 19:50 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.III: ROX-Filer, gDeskCal & 3ddesk
    nn, gdesklets je mastodont :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.