abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    NUT (Network UPS Tools) - trochu tvrdší oříšek

    19.1.2008 17:49 | Přečteno: 4924× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | Výběrový blog | poslední úprava: 19.1.2008 17:49

    Jednou ze služeb, které mají na Linuxu poměrně svérázný způsob konfigurace, je i NUT - Network UPS Tool. Jde o soubor programového vybavení a ovladačů, jejich vhodným propojením lze monitorovat stav UPS připojené prakticky k libovolnému počítači v síti.

    Už z názvu je zřejmé, že NUT se zaměřují přímo na použití v síti, o nic složitější ale není ani konfigurace NUT na jediném počítači, který ani nemusí být k síti připojen. Konfigurace a vlastně celá architektura NUT je ale tolik síťově orientovaná, že není problém si na vlastním počítači konfiguraci NUT vyzkoušet a znalosti pak pouze aplikovat na síťové prostředí. Jak to ale s architekturou NUT je?

    Architektura NUT
    Jádrem NUT je samotný ovladač UPS, ke kterému dále přistupuje démon upsd, který zprostředkovává dalším programům možnost připojení se UPS a monitorování nebo ovládání jejího stavu. Oba tyto programy běží na počítači, připojeném k UPS, a vzdáleně k nim přistupuje monitorovací program upsmon. Ten již může běžet na kterémkoliv počítači včetně počítače, ke kterému je UPS připojena. Cílem vlastní konfigurace NUT pak je sladění konfigurací jednotlivých "modulů" NUT tak, aby byla umožněna jejich vzájemná komunikace. Jde tedy o sladění konfiguračních souborů ups.conf, upsd.conf a upsmon.conf.

    Získání NUT
    NUT lze, stejně jako kterýkoliv jiný open source projekt, získat ve formě zdrojových kódu ze stránek projektu, což samozřejmě obnáší nutnost jejich následné kompilace a doladění některých dalších detailů, zejména systémového uživatele upsd. Nicméně lze předpokládat, že v současné době mají NUT všechny distribuce v repozitářích a lze jej získat jednoduše za pomoci balíčkovacího systému distribuce. Předpokládejme tedy, že jsme NUT získali z distribučních zdrojů a tudíž je program správně nakonfigurovaný a zkompilovaný.

    Po instalaci NUT by měl být vytvořen v systému nový systémový uživatel pod jménem upsd (openSUSE 10.3) nebo podobným. Pokud se v systému takovýto uživatel nenachází, je třeba jej vytvořit a následně na něj NUT odkazovat. Podobná situace nastává, pokud byl NUT kompilován. Uživatele upsd je třeba NUT dát do vínku použitím parametru --with-username=upsd při konfiguraci před vlastní kompilací a následně jej v systému vytvořit. Pod openSUSE 10.3 je uživatel upsd definován jako uživatel s uid 106 ze skupiny daemon.

    K čemu je ale tento uživatel nutný? Jde o zvýšení bezpečnosti celého systému NUT. Při startu systému se upsd spouští pod uživatelem root, což by mohlo znamenat možné ohrožení systému, proto se ihned po spuštění upsd přepne pod neprivilegovaného uživatele upsd, pod kterým již může bezpečně běžet.

    Konfigurace
    Předpokládejme tedy, že NUT máme nainstalovaný z distribučních zdrojů se správně vytvořeným uživatelem upsd. Nyní je třeba sladit výše uvedené konfigurační soubory v pořadí, v jakém byly vypsány. Všechny konfigurační soubory se nachází v adresáři /etc/ups/ (alespoň na openSUSE 10.3, na jiných distribucích se jejich umístění může mírně lišit, případně mohou některé ze souborů chybět). Postupujme tedy soubor po souboru:

    /etc/ups/ups.conf
    V tomto souboru se nachází konfigurace UPS jako takové, tedy volba ovladače, port, ke kterému je UPS připojena a případné další volby. Nahlédneme-li do manuálové stránky man ups.conf, najdeme zde odkaz na soubornou manuálovou stránku man nutupsdrv, ve které jsou vypsány dostupné ovladače obsažené v NUT. Jsou to následující:

    apcsmart
    bcmxcp
    bcmxcp_usb
    belkin
    belkinunv
    bestf‐com
    bestuferrups
    bestups
    cpsups
    cyberpower
    energizerups
    etapro
    everups
    gamatronic
    genericups
    isbmex
    liebert
    masterguard
    megatec
    metasys
    mge‐shut
    mge‐utalk
    usbhid-ups
    oneac
    powercom
    rhino
    safenet
    snmp‐ups
    solis
    tripplite
    tripplitesu
    tripplite_usb
    upscode2
    victronups

    Dotazem man typ_ups pak lze zjistit dodatečné volby pro dokofigurování UPS. Předpokládejme však, že máme po ruce starší UPS značky Powercom připojenou přes jediný sériový port počítače (/dev/ttyS0), které budeme říkat zaloha. Soubor /etc/ups/ups.conf pak bude vypadat následovně:

    [zaloha]
    driver = powercom
    port = /dev/ttyS0
    desc = "PowerCom King Pro 625AP"

    Zvoleným ovladačem UPS je tedy powercom a pod stejným jménem bude i běžet proces ovladače UPS.

    /etc/ups/upsd.conf
    V tomto souboru je definováno, odkud se lze k démonu upsd přistupovat. Alespoň na openSUSE 10.3 je soubor předkonfigurován pro použití na jediném počítači, pro použití na síti by bylo nutno jej dodatečně poupravit. Obsah tohoto souboru, pokud chceme provozovat monitor UPS na stejném počítači, ke kterému je připojena, je následující:

    ACL all 0.0.0.0/0
    ACL localhost 127.0.0.1/32
    ACCEPT localhost
    REJECT all

    K démonu upsd tedy bude možno přistupovat pouze ze stejného počítače, na kterém běží (localhost).

    /etc/ups/upsd.users
    Kromě umístění, odkud bude možno k upsd přistupovat, je třeba dále určit, kdo bude mít možnost k němu přistupovat. Dejme tou, že k UPS bude přistupovat uživatel se jménem "monitor" a jako heslo bude používat slovo "heslo". Soubor /etc/ups/upsd.users pak bude mít následující obsah:

    [monitor]
    password = heslo
    allowfrom = localhost
    upsmon master

    Uživatel "monitor" se tedy bude moci přihlašovat pouze ze stejného počítače, jako na něm běží UPS (localhost).

    /etc/ups/upsmon.conf
    Posledním souborem k editaci je poměrně rozsáhlý konfigurační soubor /etc/ups/upsmon.conf. Jeho obsah lze libovolně dolaďovat (soubor je dobře komentovaný, není tedy problém jednotlivé volby interpretovat a upravit), pro samotnou funkci NUT je ale důležitý jediný řádek, a to řádek začínající slovem MONITOR. Ten je třeba upravit tak, aby říkal programu upsmon, že má monitorovat UPS zaloha na počítači localhost, ke kterému se má přihlásit jako uživatel "monitor" a použít heslo "heslo". Tedy doslovně v jazyku konfiguračního souboru /etc/ups/upsmon.conf:

    MONITOR zaloha@localhost 1 monitor heslo master

    Nyní si lze nanečisto zkusit první spuštění NUT příkazem /etc/init.d/upsd start (pod rootem). Pokud je vše správně nakonfigurováno, měl by se objevit text

    Starting NUT UPS drivers done
    Starting NUT UPS server done
    Starting NUT UPS monitor done

    Pokud se neobjeví, je třeba zkontrolovat konfiguraci, případně postupovat podle zobrazené chyby. (Může být potřeba dokonfigurovat typ použitého kabelu v /etc/ups/ups.conf apod.)

    Záznam hodnot z NUT a automatické spouštění
    Kromě pouhého hlídání počítače je možné hodnoty z UPS i logovat do vybraného souboru. Logování zajišťuje program upslog, který je též součástí NUT. ten lze spouštět pod libovolným uživatelem jednoduchým příkazem:

    upslog -i 5 -l /home/data/upslog.log -s zaloha

    Parametr -i zde určuje interval, v jakém mají být naměřená data logována, -l do jakého souboru a -s ze které UPS.

    Když již máme NUT nakonfigurované, budeme samozřejmě chtít, aby se služba spouštěla při každém startu počítače. Toho docílíme přidáním spouštěcích příkazů do souboru /etc/init.d/boot.local, konkrétně následujících řádek:

    /etc/init.d/upsd start
    upslog -i 5 -l /home/data/upsmon.log -s zaloha -u pushkin

    Příkazy jsou tedy stejné jako dříve, ale u příkazu upslog přibyl parametr -u, který udává, pod kterým uživatelem se má upslog spouštět. Dále je vhodné do souboru /etc/init.d/halt.local přidat řádek, zastavující službu upsd, tedy:

    /etc/init.d/upsd stop

    Všechny konfigurační soubory a služby lze dále dopilovat přesně pro svou UPS (zvláště například rychlost vypínání podle stavu a stáří baterie). Není ale možné v rámci jediného zápisku, který se soustředí na základní zprovoznění NUT, všechna nastavení vystihnout. V případě potřeby lze pouze uživatele odkázat na manuálové stránky příslušných konfiguračních souborů, které jsou na opravdu dobré úrovni a snadno pochopitelné.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.