abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Zmatené ikonky v kickeru

    5.3.2008 07:59 | Přečteno: 1052× | Linuxení aneb hrátky se šrotem

    Jistě každému uživateli KDE se stalo, že potřeboval upravit pořadí ikon v kickeru (panel KDE) ke svým potřebám, ale v jistou chvíli se prostě ikonky zbláznily, postavily si hlavu a začaly se při libovolném přetahování chovat zcela náhodně. Není pak například možné určité ikony přiblížit okraji panelu (pouze se vzdalují), u jiných ikon třeba není možné změnit pořadí.

    Něco podobného mne nedávno již dopálilo, a tak jsem se dal do hledání příčiny problému. Pravda, k jádru problému jsem se nakonec nedostal (já neumět Qt a zdrojové kódy být divná vec), nicméně se mi podařilo odhalit jednu z příčin v konfiguračních souborech kickeru. Uznávám, nakonec se neřeší příčina, ale symtom, nic jiného ale konec konců neumí dělat ani současná lékařská věda s řadou chorob.

    Je třeba zabít kicker
    Ještě než se postíme do úpravy konfiguračních souborů je vhodné se zbavit kickera. Ŕada programů totiž při svém vypnutí ještě jednou ukládá své konfigurační soubory a při opuštění KDE by nám mohl kicker nahradit naše upravené konfigurační soubory svým nepovedeným. Jak na to, když nemá žádné tlačítko vypnout?

    Možnost první - ksysguard
    ksysguard bych doporučil uživatelům, kterí dosud příliš nepoznali sílu konsole a vše raději řeší přes grafické rozhraní. Aplikaci ksysguard najdeme v menu KDE pod položkou Systém -> Monitor. Zde si můžeme vyhledat kicker zadáním slova "kicker" do položky "Hledat" a pak jej tlačítkem "Zabít" ukončit. V tuto chvíli nám zmizí z plochy všechny panely.

    Možnost druhá - jakákoliv jiná
    Tuto cestu jistě zvolí pokročilejší uživatelé, a sestřelí proces kicker z konsole příkazem typu kill nebo killall. Efekt je stejný - kicker ukončí svou činnost a zmizí z KDE panely, které dosud tvořil.

    Léčíme...
    Nyní je třeba nalézt postižené konfigurační soubory kickeru. Pokud se problém vyskytl v hlavním panelu KDE, pak jde o soubor ~/.kde/share/config/kickerrc, pokud jde o nějaký vlastní panel, pak by se jeho konfigurace měla nacházet v souboru s nějakým podobným názvem jako ~/.kde/share/config/childpanel_panelextension_irbqiqjmj0mhgdhbkxvo_rc. childpanel_panelextension bude určitě shodné, zbylá sekvence naků se již liší dle panelu.

    To, co však způsobuje onen problém je v konfiguračních souborech ukryto za položkou FreeSpace2. Občas se totiž stane, že za danou položkou se objeví jisté desetinné číslo, které způsobí ono "zešílení" ikonek kickeru. Nyní nezbývá než hledaný konfigurační soubor otevřít v nějakém textovém editoru a vyhledat si všechny položky FreeSpace2=(cislo) a nahradit je za FreeSpace2=0. Pozor - pokud najdete FreeSpace2[$d], neměňte tuto hodnotu! Po změnění všech položek FreeSpace2 k obrazu svému konfigurační soubor uložte.

    Kicker je mrtev, ať žije kicker!
    Nyní jen stačí nastartovat znovu kicker. To lze udělat například stisknutím známé kombinace Alt+F2 a zadáním "kicker" do objevivšího se dialogového okna. Znovu se objeví všechny panely, pouze s ikonkami "spadlými" k jedné straně. Nyní již však není problém s nimi manimpulovat a umístit si je jak je libo, třeba stejně jako na tomto screenshotu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Zmatené ikonky v kickeru, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    rADOn avatar 5.3.2008 10:24 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zmatené ikonky v kickeru
    nebylo by jednodussi opravit ty konfiguraky a restartovat kicker pres dcop ? (dcop kicker kicker restart)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    5.3.2008 12:59 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zmatené ikonky v kickeru
    To by nemelo pozadovany efekt - soubory je nutne editovat v okamziku, kdy kicker nebezi. Kdyby se jen restartoval, tak by jako prvni prepsal soubory, vypnul by se, znovu nahodil a nacet presne to, co pred tim ulozil. Proto je nutne natvrdo ukoncit a teprve potom zpustit.

    Restartovani je ucinne jen u aplikaci, ktere pri ukonceni neprepisuji svoje konfiguracni soubory aktualnim stavem.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.