abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno)

    16.11.2009 21:44 | Přečteno: 6112× | Něco off-topic | poslední úprava: 8.12.2009 10:37

    Tímto zápiskem bych chtěl uzavřít problém, který jsem řešil zde. Tedy problém výběru elektroakustické kytary pro příležitostné hraní za rozumnou cenu (5.000-7.000Kč).

    Obsah:

    Výběr - vyhodnocení

    Nejprve několik postřehů z nákupu. Prošel jsem docela dost prodejen, vyzkoušel docela dost značek a suma sumárum jsem zjistl následující - v dané cenové kategorii je vetšina kytar výborně srovnatelných. Vyšší cena většinou nepřináší nějaký kvalitativní skok ani lepší výbavu (maximálně ke kytaře dostanete popruh a kabel, tj. přidaná hodnota kolem 400Kč), jediné, co opravdu získáte je známější jméno na hlavě kytary. Docela mne zklamal výběr co se týče značek. Docela není problém narazit na Corty, ty mě ale příliš zvukově neoslovily, Fendera jsem měl v ruce jediného, Yamah více, ale třeba na Takamine člověk moc nenarazí (Plzeň-město). Díky Houdkovi není problém se dostat ke slušnému výběru Deanů, ty mi ale přijdou drahé na to, co nabízí. Co mě vyloženě zklamalo byl obchoďák Kytary.cz, který podle webových stránek má mít na prodejně Děkanka minimálně pět kytar z dané cenové kategorie a nakonec jsem tam fyzicky našel jedinou a druhou, kterou mi prodavač vnucoval "měli jenom podobnou."

    Pozn.: ona ale tak moc podobná nebyla. Jednak jsem hledal kytaru za 5.000-7.000Kč a ona "podobná kytara" byla asi za 16.000Kč, a navíc měla luby z jiného dřeva. Pro prodavače ale podobná byla. Co naděláte, když je to stejná značka, tak je holt podobná.

    Výsledkem mého turné byl výběr kytary značky STAMAR v prodejně nazvané Hudebninky. I když jde o značku téměř neexistující, v několika obchodech mi nezávisle na sobě potvrdili vynikající zkušenosti s těmito kytarami. Jako bonus navíc prodejna nabízí po půlroce užívání kompletní servis kytary - seřízení, doladění dohmatu apod. To mě přesvědčilo a nakonec jsem po ní tedy sáhl.


    Vítěz: STAMAR KA-116SCEQ

    Vlastnosti:

    Cena: 4900Kč

    Po mechanické stránce je kytara velmi pěkně zpracovaná, což ještě více umocňuje matný lak, který je velmi příjemný na dotyk a tolik neklouže při pocení. Krk velmi dobře padne do ruky a i když má kytara z výroby dost tvrdé struny (12tky), není díky dobrému dohmatu (po chvíli hraní) problém umáčknout barré, i když je člověk zvyklý na mnohem tenčí struny (na staré kytaře máme devítky). Zvláště se mi pak líbí zpracování kobylky na těle kytary, ve které je vložka zapuštěna poměrně hluboko, takže se nenaklání.

    Po estetické stránce jde o kytaru, kterých se po světě toulají mraky, viděl jsem třeba velmi podobného Tensona (tvar kobylky, tvar hlavy, tvar chrániče těla). Kosmetické doplňky (kruhy kolem otvoru, "perleť" okolo otvoru a v názvu) jsou většinou řešeny velmi levným způsobem - obyčejnou samolepkou, samozřejmě překrytou lakem. Nicméně vždy je lepší trochu ušetřit na vzhledu než na kvalitě. Obdobně je ušetřeno na značkách na boku krku, které jsou tvořeny pouze tečkami barvy, nikoliv plastovými špunty, jak bývá zvykem. Klasické špunty se nicméně nacházejí z přední strany krku. Jako docela dobré řešení mi připadá fakt, že hmatník není natřen barvou, nedojde tedy k jejímu vyhmatání.

    Zvuk kytary je pak srovnatelný s konkurencí v dané cenové kategorii - třeba kytary Ashton s masivní deskou zní téměř stejně. Zvuk kytary je výrazný, má velkou hloubku, tóny jsou pevné a mají dlouhý dozvuk. Ve srovnání s některými jinými elektroakustikami (Ibanez, Yamaha, Hohner) hraje tato kytara "nasucho" velmi nahlas, což ale částečně přičítám tvrdým strunám.

    Co se týče elektroniky, příliš informací o ní nevím. Na ekvalizéru je vyznačen pouze typ (EQ-7545R), díky kterému se lze dopátrat k jakémusi výrobci jménem Belcat a k tomu,že k tomuto ekvalizéru se dodává keramický piezo snímač. Vzhledem k tomu, že stejnou elektroniku jsem viděl i na značkovějších kytarách, nepředpokládám, že by v ní měl být nějaký problém. Trochu je škoda, že konektor kabelu je posazen do pravého dolního rohu těla, umístění ve "špuntu" na popruh, jako to mají třeba Ibanezky, se mi zamlouvá víc.

    O čem ale nelze zjistit téměř nic je samotný výrobce kytar STAMAR. Uvnitř kytary je nalepen štítek, který udává pouze jméno STAMAR, typové číslo kytary a informaci, že je vyrobena ručně pro Čechy, Moravu a Slovensko. Dovozcem by měla být firma Stammar z Břeclavi, která ale (prý) nedávno změnila vlastníka a nyní sídlí v Ostrově. Výroba samotná se (prý) odehrává kdesi v Číně, ale to už jsme opravdu v kategorii Jak jedna paní povídala...


    Závěr

    Co dodat - kytara tak jak jsem ji koupil nabízí vše, čím se mohou honosit její "značkoví" konkurenti s tím, že není třeba delat kompromisy a sahat například po kytaře s překližkovou vrchní deskou. Po několika hodinách hraní jsem si na ní dobře zvykl, i když už se docela těším na nějaké měkčí struny. O zvuku čerstvě zakoupené kytary si můžete udělat obrázek z přiložených nahrávek (ano, rozhodně nejsem žádný mág). Jak se bude kytara dál vyvíjet uvidíme časem, nicméně v současné době jsem přesvědčen, že jsem její koupí hloupost neudělal.

    Jenom k ukázkám - jsou natočeny za pomoci Audacity 1.3.5-beta s nějakou low-endovou zvukovou kartou (CMI 8738), takže kombinací tohohle hardwaru a softwaru se občas vyskytují v nahrávkách skoky. A jenom pro zajímavost - zkuste uhádnout z kterých skladeb dané ukázky jsou ;-)
    Pink Floyd - Wish You Were Here - odhalil Buff
    David Bowie - Space Oddity poznal Bubert
    Karel Kryl - Morituri Te Salutant á la Törr - uhádl Ku8aZ
    R.E.M - Drive
    Rage - Alive But Dead (intro)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 1 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 2 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 3 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 4 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 5 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 6 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 7 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 8 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 9 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 10 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 11 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 12 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 13 Výběr elektroakustické kytary II: vybráno (aktualizováno), obrázek 14

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.11.2009 22:51 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    vsechny ukazky jsou z Vasi vlastni tvorby ..
    17.11.2009 00:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    Jenom takové malé doporučení ;-)

    A jinak asi začnu věřit na konec světa, neboť jsem spatřil dadův příspěvek a) se kterým se dá souhlasit, b) nevyskytuje se v něm zmínka o V. Klausovi.
    Quando omni flunkus moritati
    pushkin avatar 17.11.2009 08:49 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    To vypadá pěkně, zkusím, díky.
    17.11.2009 03:56 buff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    1 = Wish you were here? Ale nepouštěl jsem si to, tak se možná šeredně pletu. 2 a 3 netuším, 4 a 5 jsem neposlouchal.
    pushkin avatar 17.11.2009 08:47 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    1: Správně! Máš bod :-)
    17.11.2009 08:52 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    Taky tipuju ukazka1 - Wish You were here. Jinak kytara vypadá hezky, zvuk jako moje 20 let stará klasická Cremona (to má být pochvala ;)), teď už se jenom naučit hrát - přeju hodně zdaru ;-)
    Ku8aZ avatar 17.11.2009 10:59 Ku8aZ | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    No génius teda opravdu nejsi ;-) Kytará má zvuk celkem pěkný, ale nevím jestli jsem tak zmlsanej mou 20 let starou noname kytarou (která už to má bohužel pravděpodobně za sebou :-(), ale přijde mi ten zvuk takovej nesebevědomej... možná je to i tou zvukovkou, nevím. Jinak dvojka mi stylem zní jako něco od Cranberries a trojka je Morituri te salutant od Kryla, bohužel notně mimo :-D 4 a 5 nevím, povědomý mi to není. Každopádně to vypadá na dobrou koupi a přeju hodně příjemnýho hraní, taky mě teď nákup nové kytary v blízké budoucnosti pravděpodobně čeká.
    Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz
    pushkin avatar 17.11.2009 14:07 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    Díky :-) Jinak škoda že nemám nějaký pořádný mikrofon ... původně jsem chtěl pro porovnání nahrát samply ze snímačů a přes mikrofon, ale ten co mám bohužel chytí tak mluvené slovo a z dvou centimetrů :-/

    A ta trojka je samozřejmě Morituri Te Salutant, bmám jí naučenou ve verzi od Törrů, Kryl ji hrál jinak :-) Máš bod!
    17.11.2009 12:32 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    Teď už stačí jen natáhnout normální (=tvrdší) struny místo těch nitek který na tom teď máš, sáhnout po tvrdším trsátku a dokoupit metronom.
    17.11.2009 13:24 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    A už chybí jen trochu pocvičit :-)
    xvasek avatar 18.11.2009 09:49 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    Co máte všichni s tvrdýma strunama? Já mám rád měkké, ať to zní pořádně plechově a má to trochu dynamiku (njn., jsem původní produkt "Lidušky"...). Tady mě jenom u toho poslouchání bolí prsty...
    17.11.2009 14:35 bubert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    2. mi zni jako Space Oddity od Bowieho? Jinak vydrz, to pujde :)
    pushkin avatar 17.11.2009 14:56 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    Výborně! Máš bod! A díky za podporu ;-)
    17.11.2009 17:19 bubert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr elektroakustické kytary II: vybráno
    Neni zac, ja to hraju "podobne" ;-) Taky jsem si nedavno kupoval elektroakustiku (u Houdka), skoncil jsem u Deana...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.