abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3

    23.3.2009 10:00 | Přečteno: 1561× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | Výběrový blog | poslední úprava: 24.3.2009 07:22

    Před nějakým časem vyšla nová, převážně opravná verze, KDE, verze 4.2.1...

    Obsah:
    1 Úvod
    2 Instalace
    3 Dojmy
    3.1 Klady KDE 4.2.1
    3.2 Chyby a zákeřnosti
    4 Panel
    5 Závěr

    Úvod

    Před nějakým časem vyšla nová, převážně opravná verze, KDE, verze 4.2.1. Osobně jsem KDE řady 4 zkoušel naposledy ve verzi tuším 4.1.3, ve které jsem zaznamenal řadu problémů, které mne od jeho používání odradily. Od minimální nastavitelnosti panelu přes neobratnost KDE 4.1 jako celku až po drobnosti jako byla neschopnost změnit velikost fontu hodin při změně panelu, což vedlo k ořezání písma hodin. Panel navíc záhadným způsobem zespoda obrazovky přečuhoval navrch, takže celkový dojem z prostředí byl podivný.

    Po vydání verze KDE 4.2.1 se (opět) objevila řada rozdílných názorů. Kromě množství klasických plivačů ale začalo narůstat množství hlasů, které KDE 4.2.1 chválily, proto mi to nakonec nedalo, a tak jsem se rozhodl KDE 4.2.1 vyzkoušet i na svém stroji. Ještě předtím jsem ale uvažoval o návratu k osvědčenému Fluxboxu, který znám dobře a vím, jak si ho doplnit, aby vyhovoval mým základním požadavkům - funkčnost, možnost přidání vlastních panelů s ikonami, stabilita a dobrá ovladatelnost (rychlost, možnosti nastavení). Totéž jsem tedy požadoval od KDE 4.2.1. Vzhledem k tomu, že jsem stále uživatelem osvědčené openSUSE 10.3, mým dodatečným požadavkem byla minimální potřeba aktualizace závislostí pro KDE 4.2.1 z několika různých zdrojů, tj. potřeba přidat pokud možno pouze minimální množství nových repozitářů do YaSTu a následně pouze minimální potřeba řešení následných konfliktů mezi balíčky.

    Instalace

    Instalaci lze celou provést v rámci možností balíčkovacího systému openSUSE, kde je ovšem nutné doplnit repozitáře, ve kterých je uloženo KDE 4.2.1. Trochu překvapením pro mne bylo ,že KDE 4.2.1 není umístěno v repozitáři KDE4/STABLE, nýbrž KDE4/Factory, ve kterém bych očekával vývojovou verzi, zatímco KDE 4.2.1 již je stabilní verzí. Adresáře přidaných repozitářů tedy jsou:
    KDE4 Desktop
    KDE4 Extra-Apps
    KDE4 community
    Po přidání těchto repozitářů jsem očekával nutnost přidání ještě dalších, zejména kvůli aktualizaci knihoven Qt4. Nic takového ale nebylo třeba, a tak stačilo KDE 4.2.1 pouze za pomoci YaSTu nainstalovat. Instalace samotná proběhla bez problémů, s nutností aktualizovat pouze minimum balíčků.

    Dojmy

    Po instalaci již stačilo pouze smazat starou složku ~/.kde4, která v mém home zůstala ještě po KDE 4.1.3, odhlásit se z KDE 3.5.10 a vstoupit do KDE 4.2.1 a začít od nuly. První start KDE4 trval poněkud déle, než jsem předpokládal, nicméně po chvíli se objevilo prostředí KDE 4.2.1. Následující starty KDE 4.2.1 jsou již mnohem rychlejší, možná ještě rychlejší nežli u KDE 3.5.10. Objevivší se prostředí bylo vkusně sladěno do modré barvy, nepřivítal mne žádný pád komponenty KDE a rychlost prostředí byla přijatelná pro běžnou práci.

    Klady KDE 4.2.1

    Velmi příjemný pokrok zaznamenaly snad všechny základní komponenty KDE, které často používám. Panel KDE již jde zmenšit na rozumnou (OK, někdy až nerozumnou) velikost, přičemž asi jedinou chybou, která se při zmenšování vyskytuje je neschopnost zmenšit ikony v systrayi, které při přílišném zmenšení panel ořeže. Na KDE 4 byla portována i vynikající minimalistická okenní dekorace Crystal, a tak lze dosáhnout poměrně štíhlého vzhledu oken. Co se týče nastavení vzhledu, téměř vše již lze přenastavit stejně jako u KDE3. Jedinými volbami, které jsem nenašel je možnost změny bitmapy na pozadí panelů a možnost změny vzhledu "záložek" programů v pruhu úloh. Příjemným překvapením byl i nový KDE4 screensaver KCometen4, připomínající můj oblíbený screensaver z časů Windows - Voodoo Lights.

    Chyby a zákeřnosti

    Nyní ale k chybám KDE 4.2.1. Nejzávažnějšími problémy stále trpí Plasma. Dodnes není problém, aby jí jediný plasmoid odeslal do horoucích pekel. Tímto plasmoidem se v mém případě stal plasmoid zobrazující stav počasí, který po zadání lokalizace počasí načetl ze serveru, zobrazil a téměř okamžitě srazil celou Plasmu. Podobnou chybou trpí i plasmoid pro komixy, který po načtení komixu stále zobrazuje tlačítko Nastavit a způsobí 100% vytížení procesoru Plasmou. Zajímavá je i chyba, při které se na ploše náhodně objevuje kalendář při přejetí plasmoidu analogových hodin. Vzhledem k tomu, že ale ani jeden z těchto plasmoidů rozhodně není životní nutností, lze se jejich použití vyhnout. Co bych ale přivítal je možnost nastavení jiného skinu plasmoidu kalendáře, případně analogových hodin. Kolizí s Plasmou si vysvětluji i nemožnost použití transparentní konsole z KDE 3.5.10, která nepřekresluje text při psaní.

    Zajímavými problémy pak trpí nastavení vzhledu KDE 4.2.1. Po přenastavení vzhledu KDE 4 se změna aplikuje pouze na komponenty KDE 4.2.1, jiné Qt4 aplikace zůstávají nedotčeny až do restartu KDE 4, po kterém je vše jak má být. Vzhledu se týká i chyba, která vzniká kolizí balíčků gtk-qt-engine a kde4-gtk-qt. Tuto chybu má na svědomí spíše správce balíčků a projevuje se tak, že pokud jsou v systému přítomny oba balíčky, GTK aplikace získají pod KDE 4 klasický hranatý vzhled. Po odinstalování gtk-qt-engine, již přijímají vzhled podle KDE 4. Je trochu škoda, že neexistuje podobný balíček, aplikující vzhled KDE 4 na Qt3 aplikace, které si zachovávají svůj vzhled podle KDE 3.

    Panel

    Naprostou lahůdkou v KDE4 jsou možnosti nastavení panelů. Panely KDE 4.2.1. lze zmenšit i na méně nežli 16 pixelů (má oblíbená míra z Fluxboxu ;-) ), takže již nezabírají nepřiměřený prostor na monitoru. Příjemná je možnost přidat si libovolný počet panelů, které se navíc mohou navzájem překrývat. Není tedy problém si přidat klidně pět panelů na jednu stranu plochy a používat je například jako záložky. Trochu škoda je, že velikost panelu nelze zadat číselně - ruční nastavení velikosti je sice fajn, ale špatně se slaďuje velikost panelů na protějších hranách obrazovky.

    Nicméně mým hlavním využitím přídavného panelu je jeho použití jako pruh s ikonami. Takto vytvořený pruh ikon jednak nepřekrývá žádné okno, takže je přístupný kdykoliv, jednak umožňuje vyčistit plochu a jednak urychluje práci, neboť se člověk nemusí prohrabávat (jakýmkoliv) menu k nalezení žádané aplikace. Postupným vývojem jsem se dobral k pruhu na vrchu plochy, který je rozdělený na tři segmenty - levý, prostřední a pravý. Něco podobného zařídit v KDE 3.5.10 bylo poměrně dobře možné, nicméně občas se stávalo, že si kicker postavil hlavu a ikony zešílely.

    Něco podobného zařídit za pomoci plasmoidního panelu KDE 4.2.1 lze mnohem jednodušeji a za mnohem menšího nervového vypětí. Pro tuto aplikaci totiž někdo napsal applet Panel Spacer, který se umí zarovnat na libovolnou stranu volného místa v panelu, libovolně se rozšířit a tak uspořádat ikony. Stačí tak na panel "natahat" ikony levého segmentu, vložit Panel Spacer, nastavit, že se má zarovnat na střed, automaticky roztahovat, a můžeme "tahat" ikony do další části panelu. Pak opět vložit Panel Spacer, provést stejná nastavení a nasypat ikony do poslední části panelu. Elegantní řešení, za které nelze než autorovi děkovat!

    Závěr

    O KDE 4.2.1 jako celku lze prohlásit že již je připraveno pro běžné použití. Po vyřešení několika počátečních problémů běží stabilně a lze v něm běžně pracovat stejně jako v KDE 3.5.10. Střízlivě je nutné přiznat, že ještě existuje několik chyb, které by stálo za to dořešit - jde zejména o zatím neexistující nebo skrytá nastavení, nebo o problémy s Plasmou. Tu by neměl chybně napsaný plasmoid shodit, nýbrž Plasma samotná by se měla postarat o jeho ukončení bez ztráty stability. Pro notorické minimalizovače je pak jistě příjemným překvapením možnost změnit velikost panelů dle libosti i pod hranici, kde KDE 3 končily a kde končí například i panel Fluxboxu.

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3, obrázek 1 KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.3.2009 12:11 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Po přečtení té části zápisu, kde se hovoří o problémech, raději čekám na KDE 4.5.10.
    23.3.2009 12:13 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Naopak ja musim na panely nadavat a je to duvod, proc jsem se vcera vratil ke KDE 3.5. Nelze dat 2 panely vedle sebe. Sileny problemy jsem zazil s plasmoidem "rychle spusteni" - box na ikonky. Neslo to nstavit na rozumnou velikost ikon, casto byly ikony ruzne veliky.

    No jeste na tom maj hosi praci...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    pushkin avatar 23.3.2009 12:34 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Zajímavé, ja jsem dostal vedle sebe i tři panely na jednu stranu monitoru. Stačilo jeden zarovnat na střed, jeden na pravou stranu a jeden na levou. Až pak jsem našel ten Panel Spacer :-)
    23.3.2009 22:57 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    ale ja nechci aby byly vedle sebe, ale nad sebou, proste aby jeden byl na okraji plochy a druhy byl prilepen k prvnimu. Viz muj screenshot v profilu.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    pushkin avatar 24.3.2009 07:16 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Jo takhle, timhle způsobem mě ani nenapadlo panely naskládat, to zabírá hrozně místa. Ale je fakt, že to asi nejde...
    24.3.2009 08:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    A číslo bugu?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    24.3.2009 10:36 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Jednou jsem se v jejich bugzille registroval a hlasoval a psal komentar k nejakymu bugu. Dodnes z toho mam nocni mury a doted me otravujou nejaky maily. Nesnasim bugzilly.

    Muzues to klidne nahlasit za me, budu rad.

    Navic predpokladam ze to za cas bude mozne.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Marián Kyral avatar 24.3.2009 12:12 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3

     

    Jednou jsem se v jejich bugzille registroval a hlasoval a psal komentar k nejakymu bugu. Dodnes z toho mam nocni mury a doted me otravujou nejaky maily. Nesnasim bugzilly.

     

    Pokud ti chodí emaily, tak je ten bug ještě stále živý. A pokuď jej už nechceš monitorovat, tak se můžež odebrat ze seznamu. Bugzilla není sice uživatelsky nejpřívětivější, ale pomalu se to zlepšuje.

     

    Navic predpokladam ze to za cas bude mozne.

     

    Ono to určitě bude časem možné, ale když na to bude bugreport tak to možná bude dříve.

    24.3.2009 14:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Jednou jsem se v jejich bugzille registroval a hlasoval a psal komentar k nejakymu bugu. Dodnes z toho mam nocni mury a doted me otravujou nejaky maily. Nesnasim bugzilly.
    Je fakt, že bugzilla má svoje "mouchy", ale noční můry snad nezpůsobuje ;-)
    Muzues to klidne nahlasit za me, budu rad.
    #187974
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Marián Kyral avatar 24.3.2009 14:58 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3

     

    Muzues to klidne nahlasit za me, budu rad.
    #187974

    Místo should tam asi mělo být could ;-)

     

    David Ježek avatar 23.3.2009 15:56 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    jestli mohu drze: zkus zauvažovat o této syntaxi:
    <a name="uvod"></a><h2>Úvod</h2>
    ... ty neklikatelné odkazy na nadpisech jsou nepěkné.
    Fluttershy, yay! avatar 23.3.2009 16:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Dnes se používá atribut id, nikoliv tato tvá prasárna.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pushkin avatar 24.3.2009 07:19 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Aha, jako že takhle:
    < h2 id="uvod"> Úvod < /h2 > ... ok, předělám
    23.3.2009 18:57 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3

    V systemsettings jde namíchat vlastní téma plasmy, můžeš mít třeba oxygen panel a hodiny aya a kalendář glasfield, je to jedno...to smíchaný téma uložíš a pak si ho zvolíš v nastavení vzhledu.

    ...
    Nicky726 avatar 23.3.2009 22:56 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3
    Taky jsem dřív hrabal myškou na ikonky, pak jsem ale objevil KRunner a od té doby spouštím programy přes něj. Vzhledem k historii a tomu, že píšu deseti prsty, mi to přijde mnohem lepší než myš.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Marián Kyral avatar 24.3.2009 08:00 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.2.1 na openSUSE 10.3

    Taky tak, jen by mi nesměl krunner čas od času spadnout a občas se stává, že se nespustí nic a musím daný příkaz zadat znovu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.