abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 690 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    ANSYS 16.2 a 17.0 na nepodporované distribuci

    13.11.2015 17:06 | Přečteno: 2331× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | poslední úprava: 4.10.2016 11:03

    ...a onou distribucí je v tomto případě Debian Jessie...

    Nedávno se nám dostalo toho štěstí, že nám naši blahorodí koupili čerstvé licence ANSYSu 16.2 s integrovaným Maxwellem. Jelikož nepoužívám ani jednu z těch správných a podporovaných distribucí™, nezbylo mi než na vlastní pěst postupně zprovoznit kompletní ANSYS 16.2 na "nepodporované distribuci". Ještě před samotným popisem celého postupu si ale shrňme obecně známé bugy, kterými ANSYS i Maxwell ještě na konci roku 2015 trpí:

    Těchto základních chyb je třeba se vyvarovat ještě před instalací ANSYSu a Maxwellu, tj. instalační adresář musí mít triviální název a ani instalační soubory nesmí být uloženy v adresářích s podobnými vadami na kráse.

    ANSYS 16.2

    ANSYS 16.2 se dodává pro Linux ve formě tří ISO souborů, které stačí tradičním způsobem připojit do libovolného mountpointu a z prvního ISO souboru spustit instalační skript INSTALL. Ten spustí instalátor napsaný nejspíše v openmotifu, který si postupně vyžádá zbylé ISO soubory a podle Vaší licence nainstaluje vybrané komponenty.

    Zde mne překvapilo jak vše proběhlo hladce - dá se říci, že jak klasický "černý" ANSYS Mechanical APDL, tak i ANSYS Workbench a jeho komponenty fungují out-of-the-box včetně OpenGL akcelerace. Jedinými vdami na kráse jsou zde již dříve zmíněné bugy a fakt, že ANSYS Mechanical (ten ve Workbenchi) poměrně často po spuštění padá. Perlou pak je, že kromě "rozcestníku" ANSYSu Workbenche, který je jen spíše napsaný v Qt, je zbytek jakýmsi kompilátem pravděpodobně s pomocí knihoven WINE a neumí pracovat se dvěma monitory. Při pokusu o maximalizaci okna se okno roztáhne přes oba monitory a dialogy se zobrazují přesně na hranici mezi monitory.

    ANSYS Mechanical APDL na Linuxu ANSYS Workbench na Linuxu ANSYS Mechanical na Linuxu

    Maxwell 2015.2

    Zde se již autoři vyřádili trochu více, a tak je třeba s Maxwellem trochu laborovat. Maxwell se již nedodává v ISO obrazu, ale jako ZIP archiv. Po jeho rozbalení můžete rovnou smazat adresář /lib64 v adresáři /Linux. Obsahuje knihovny nekompatibilní s Debianem a namísto nich se při instalaci použijí systémové knihovny. Instalaci pak lze spustit zavoláním ./install.exe (což je docela dobrý vtip :-D) v adresáři /Linux. Nyní lze nainstalovat jednotlivé komponenty Maxwellu.

    Maxwell by bylo nyní možné spustit za pomoci skriptu ./maxwell v adresáři AnsysEM16.2/Linux64 Maxwellu. Jenže autoři si zde dali tu práci, aby kontrolovali, za běží na podporované distribuci™. Z Debianu vytvoříme podporovanou distribuci například vytvořením textového souboru /etc/redhat-release s odpovídajícím obsahem. V mém případě postačilo:

    echo "Red Hat Enterprise Linux Server release 6.5 (Santiago)" > /etc/redhat-release
    Při pokusu o spuštění Maxwellu pak můžete narazit na hlášku, že Maxwell nemůže najít knihovnu libungif.so.4. Tu mu lze podvrhnout například jako symlink na ekvivalentní knihovnu z giflib-tools:
    apt-get install giflib-tools
    ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgif.so.4 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libungif.so.4
    
    Nyní by se Vám již měl Maxwell spustit. V tuto chvíli se Vám Maxwell pokusí prolézt RPM databázi a zkontrolovat závislosti. Za sebe tohle považuji za docela drzost od software, který by měl spouštět libovolný uživatel. Odplatou mu budiž to, že logicky na Debianu žádnou RPM databázi nenajde :-) To vyvolá v terminálu následující sadu hlášek:
    ### Warning: Dependency package bzip2-libs is not installed.
    ### Warning: Dependency package expat is not installed.
    ### Warning: Dependency package fontconfig is not installed.
    ### Warning: Dependency package freetype is not installed.
    ### Warning: Dependency package giflib is not installed.
    ### Warning: Dependency package glib2 is not installed.
    ### Warning: Dependency package glibc is not installed.
    ### Warning: Dependency package libdrm is not installed.
    ### Warning: One of the following alternate dependencies are not installed: libjpeg libjpeg-turbo
    ### Warning: Dependency package libpng is not installed.
    ### Warning: Dependency package libselinux is not installed.
    ### Warning: Dependency package libtiff is not installed.
    ### Warning: Dependency package libX11 is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXau is not installed.
    ### Warning: Dependency package libxcb is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXdamage is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXext is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXfixes is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXft is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXmu is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXp is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXrender is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXt is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXxf86vm is not installed.
    ### Warning: Dependency package mesa-dri-drivers is not installed.
    ### Warning: Dependency package mesa-libGL is not installed.
    ### Warning: Dependency package mesa-libGLU is not installed.
    ### Warning: Dependency package nss-softokn-freebl is not installed.
    ### Warning: Dependency package openmotif is not installed.
    ### Warning: Dependency package zlib is not installed.
    
    Z těch není třeba si nic dělat. Spouštění Maxwellu ale trvá extrémně dlouho - dejte mu tedy čas.

    Maxwell je nyní ještě třeba integrovat do ANSYSu. Zde je třeba spustit skript ./IntegrateWithANSYS162.pl v adresáři AnsysEM16.2/Linux64/scripts. Ten nakopíruje do zadané instalační cesty ANSYSu XML soubory, které jej napojí na Maxwell.

    Poslední vadou na kráse je fakt, že OpenGL knihovny, se kterými je dodáván Maxwell nejsou kompatibilní s binárními ovladači nVidia a nelze tedy inicializovat OpenGL výstup, do kterého Maxwell vykresluje i 2D grafy (s binárními ovladači AMD problém není - odzkoušeno na jiném železe). Po delší době, kdy jsem zkoušel předhazovat Maxwellu symlinky na různé systémové knihovny, se mi osvědčilo využití knihoven dodávaných s ANSYSem. Rešením je tedy následující dvojice symlinků:

    ln -s /usr/local/share/ansys162/v162/Framework/bin/Linux64/Mesa/libGL.so.1.5.070701 /usr/local/share/ansys162/v162/AnsysEM/AnsysEM16.2/Linux64/libGL.so.1.so
    ln -s /usr/local/share/ansys162/v162/Framework/bin/Linux64/Mesa/libGL.so.1.5.070701 /usr/local/share/ansys162/v162/AnsysEM/AnsysEM16.2/Linux64/defer/libGL.so.1
    
    Nyní by již mělo vše běžet.

    Maxwell na Linuxu

    Poznámka pod čarou

    Bohužel, jak jsem pronikal stále hlouběji do ekosystému ANSYSu a Maxwellu pod Linuxem, jsem stále častěji narážel na to, že v něm jsou použity i open source komponenty. Když si přečtete EULU k ANSYSu, pak jediným jmenovaným open source produktem je Graphwiz. To ovšem neodpovídá faktu, že ANSYS zjevně obsahuje knihovny projektů Mesa a Qt, pravděpodobně i části WINE, možná Cygwin. Jejich licence samozřejmě neznám a netuším jaká je možnost jejich použití v komerčních produktech, považoval bych ale za slušnost je zmínit a poděkovat jejich tvůrcům...


    Update pro ANSYS 17.0 - 17.2

    Na konci ledna se objevila nová verze ANSYSu - 17.0. Postup jejího zprovoznění je navlas stejný jako v případě ANSYSu 16.2, pouze v případě 17.0 se u Maxwellu objevuje požadavek na podporu _XGetRequest v knihovně libXrender.so, což se projevuje pádem Maxwellu po jeho spuštění s hláškou:

    /usr/local/share/ansys170/v170/AnsysEM/AnsysEM17.0/Linux64/ansysedt.exe: symbol lookup error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libXrender.so.1: undefined symbol: _XGetRequest
    
    Řešení je dodání vhodné knihovny z podporované distribuce - postačuje sáhnout balík xorg-x11-libXrender-7.6_0.9.6-9.1.2.x86_64.rpm, rozbalit jej a obsah nakopírovat do složky /usr/local/share/ansys170/v170/AnsysEM/AnsysEM17.0/Linux64/mainwin540/Linux64/mw/lib-amd64_linux_optimized. Další novinkou je, že v adresáři Maxwellu již schází binárka maxwell.exe - ta byla přejmenována na ansysedt.exe a Maxwell je tedy nutné spouštět pomocí ./ansysedt.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    ANSYS 16.2 a 17.0 na nepodporované distribuci, obrázek 1 ANSYS 16.2 a 17.0 na nepodporované distribuci, obrázek 2 ANSYS 16.2 a 17.0 na nepodporované distribuci, obrázek 3 ANSYS 16.2 a 17.0 na nepodporované distribuci, obrázek 4

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.11.2015 19:09 Pavel Kozisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    v názvu jakékoliv cesty nesmí být diakritika v názvu jakékoliv cesty nesmí být mezera
    to podle mne neni chyba ale zdravy rozum. Ja vim, ze to, co ve Windows zaclo je dnes vseobecne rozsireny nesmysl a rada lidi si mysli , ze je to i prirozene. Ale bohuzel nas to vsechny stoji furu penez.

    Jinak to co popisujete bych obecne zaradil pod pojem:

    normalizace, typizace, unifikace.

    a to, ze se dnes na tyto veci neklade duraz nas opet stoji furu casu a penez. Je to klasicka ukazka toho, jak

    trh nereguluje smysluplne

    Zda by stat mohl diky nejake normalizacni instituci stanovit pravidla, aby se mohl nejaky pitomy program bez Vami popisovanych problemu instalovat. Ale bohuze stali na zacatku te cesty 20-25 leti spoluobcane, kteri jeste nemeli tenkrat dostatekh zkusenosti a vysledek dnes sklizime.

    13.11.2015 20:06 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Nezmysel.

    V Unixe aj v Linuxe platilo a plati, ze cesta k suboru moze obsahovat lubovolne znaky. Ak s tym ma nejaky program problem, tak je to chyba. Vo Windows to je viac obmedzene, ale ked ma program problemy s medzerami a diakritikou, tak je to tiez chyba.
    xkucf03 avatar 13.11.2015 22:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    cesta k suboru moze obsahovat lubovolne znaky. Ak s tym ma nejaky program problem, tak je to chyba
    +1
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.11.2015 14:01 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Každou chvíli se potýkám se soubory sdílené přes Sambu(linux mašina), které mají v názvu * a jediný způsob, jak je přejmenovat přes Sambu, je použít widle (alespoň o žádném jiném způsobu nevím). V linuxu mi to prostě nejde.
    14.11.2015 14:25 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    To vazne vo Windows funguje? Ocakaval by som, ze tam taky subor nevytvoris.
    14.11.2015 15:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    user@stroj:~$ touch 'ano****?'
    user@stroj:~$ ls -al ano\*\*\*\*\? 
    -rw-r--r-- 1 user user 0 lis 14 15:11 ano****?
    user@stroj:~$ mv ano\*\*\*\*\? ne
    user@stroj:~$ ls -al ne
    -rw-r--r-- 1 user user 0 lis 14 15:11 ne
    
    Jendа avatar 14.11.2015 15:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Ty máš ~ na Sambě? Jak se to používá?

    Teď jsem zkusil takový soubor vytvořit a to fakt nejde. Jestli by šel přejmenovat nevím, když ho nemůžu vytvořit a wokna tam fakt nikde nejsou.
    /mnt/samba# touch "aa*ble*uuu"
    touch: cannot touch ‘aa*ble*uuu’: No such file or directory
    /mnt/samba# touch /tmp/"aa*ble*uuu"
    /mnt/samba# 
    
    14.11.2015 17:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Hele. Vysvětlil ti někdy někdo jaký je rozdíl v uvozovkách?
    14.11.2015 17:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Možná ale že jsem se trochu unáhlil, protože to nemám možnost teď odzkoušet.
    Jendа avatar 14.11.2015 17:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Vysvětlil, a
    ~> echo "aa*ble*uuu"
    aa*ble*uuu
    ~> echo 'aa*ble*uuu'
    aa*ble*uuu
    řekl bych, že v tomto případě žádný. A proto jsem tam taky dával ukázku, že vytvoření toho souboru v /tmp (ext4) projde.
    xkucf03 avatar 14.11.2015 18:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci

    Tak je potřeba opravit Sambu. Je to jako kdybys měl v programu SQL injection a vymlouval se na to, jak jsou ti uživatelé nemožní, když někam zadávají apostrofy a středníky (třeba do jména).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pushkin avatar 15.11.2015 11:02 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    cesta k suboru moze obsahovat lubovolne znaky. Ak s tym ma nejaky program problem, tak je to chyba
    +1
    +1
    18.11.2015 16:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Je to klasicka ukazka toho, jak trh nereguluje smysluplne
    To je zase blábol. Je to ukázka akorát toho, že zákazníkovi současný stav nevadí, protože produkt, který si koupil, mu funguje (zejména vzhledem k tomu, že když už někdo má na tuhle srandu, tak pravděpodobně bude mít na to koupit si k tomu desktop od Red Hatu.)
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 18.11.2015 20:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Jak by se projevovalo, kdyby to zákazníkovi vadilo? Vzhledem k tomu, že alternativa k podobným hustosoftwarům často není, může tak maximálně zavřít krám.
    19.11.2015 11:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Jo, projevilo by se to přesně tak. Ale neděje se to, takže se zdá, že pro zákazníky to není tak kritické.

    Buďme upřímní, co se počítačů týče, lidi jsou zvyklí na bordel, protože často ani netuší, jak velký je to bordel. Těch pár lidí, kteří tuší, výrobce software zase tolik nevytrhne. A jak známo, až na výjiky se bordel řeší až ve chvíli, kdy přejde do neudržitelného stádia a počítač nedělá to, co se od něj očekává (protože tohle už zákazník pozná.)
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 19.11.2015 12:42 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Jo, projevilo by se to přesně tak.
    Nevěřím. Lidi dokážou nějaké vadění přetrpět, než aby šli místo toho plnit housky do McDolan's.
    pushkin avatar 19.11.2015 12:24 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    To je přesně ono. Jenom nechápu, proč výrobci těchto programů nejsou při řádově miliardových ziscích schopní vyčlenit jednoho člověka, který by jim implementoval podporu UTF-8 do cesty k názvům souborů.
    pavlix avatar 19.11.2015 12:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    Třeba čekají, až přijde nějaký velký partner a zaplatí za to nějakou hezkou sumu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.11.2015 12:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS 16.2 na nepodporované distribuci
    a) není dostatečná poptávka (klient řekne chci podporu UTF-8, firma řekne za peníze, klient nařídí zaměstancům nepoužívat diakritiku a mezery)
    b) nikomu se nechce do kódu, který za ta léta asi bude v ne moc pěkném stavu, dělat změny, které nepřinesou peníze a naopak přinesou potenciální problémy (když se něco rozbije)
    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.