abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest

    22.1.2019 16:00 | Přečteno: 2369× | Něco off-topic | poslední úprava: 24.1.2019 08:18

    V předchozích epizodách jsme měli možnost zjistit, jak to chodí při pokusu bývalého zákazníka nechat vymazat své osobní údaje a účet u O2. Prostým podáním žádosti na provozovně O2 počínaje, papírovým dopisováním konče. Vše ale má svůj konec. Ten nastal až více než tři měsíce po prvním podání žádosti o výmaz osobních údajů...

    Když jsem v neděli přidával svůj poslední příspěvek do této série, netušil jsem, co se mi octne v e-mailové schránce o den později. K mému překvapení dorazil e-mail od Pověřence pro ochranu osobních údajů O2 (takže nakonec tato osoba skutečně fyzicky existuje a má svou e-mailovou adresu), ve kterém mi zasílá reakci společnosti O2 Czech Republic a.s. na žádost o výmaz osobních údajů. Vše dorazilo v PDF souboru datovaném 19. 1. 2019, dle vlastností dokumentu však vytvořeném až 21. 1. 2019 (viz screenshot; datum v dokumentu by mimojiné znamenalo, že odpověď vznikla o víkendu :-)). Jeho text pak uzavírá celý postup k výmazu osobních údajů:

    Reakce na žádost o výmaz osobních údajů

    Vážený pane Hruško,

    přijměte prosím reakci společnosti O2 Czech Republic a.s. („společnost O2“) na Vaši žádost o výmaz osobních údajů, která byla společnosti O2 doručena dne 20.12.2018.

    Tímto Vám potvrzujeme, že Vaše telefonní číslo ani Vaše e-mailová adresa již nejsou a nebudou zpracovány pro účely oslovování obchodními nabídkami ze strany společnosti O2 ani pro další obchodní aktivity, ke kterým by byl zapotřebí Váš souhlas se zpracováním osobních údajů.

    Zpracování Vašeho telefonního čísla a Vaší e-mailové adresy z důvodu oprávněných zájmů společnosti O2 nebo z důvodu plnění zákonných povinností společnosti O2 bude ukončeno a údaje případně zlikvidovány ve lhůtách pro zpracování osobních údajů stanovených v dokumentu Zásady zpracování osobních údajů, a to konkrétně v bodu 1 sekce B, tedy jakmile pomine účel jejich zpracování. Tento dokument Vám již byl z naší strany zaslán v rámci reakce na Vaši předchozí žádost.

    Co se týče doby, po kterou jsou po ukončení smlouvy zpřístupněny zákaznické účty v internetové samoobsluze MojeO2, standardně je tato lhůta nastavena tak, že přístupy jsou zrušeny po uplynutí 6ti měsíců od ukončení smlouvy. Důvodem pro toto nastavení je zejména skutečnost, že zákazníci potřebují podklady pro uplatnění svého práva na podání reklamace, či si chtějí stáhnout vyúčtování za služby např. pro daňové účely.

    S ohledem na to, že si přejete, aby byl Váš zákaznický účet v internetové samoobsluze MojeO2 zrušen dříve, tímto Vám potvrzuji, že Váš zákaznický účet bude zrušen ve Vámi požadovaném termínu.

    S pozdravem

    Pověřenec pro ochranu osobních údajů
    O2 Czech Republic a.s.

    Konečně se tedy zákazník O2 dozvídá, na jak dlouho se standardně zařizuje účet v Moje O2 a která z řady vágních formulací v Zásadách zpracování osobních údajů platí pro dané osobní údaje. Zde se jako nejzazší termín jeví odstavec:

    U zákazníků služeb je společnost O2 oprávněna v případě, že mají splněny veškeré své závazky vůči ní, zpracovávat v zákaznické databázi jejich základní osobní, identifikační, kontaktní údaje, údaje o službách a údaje z jejich komunikace se společností O2 po dobu 4 let ode dne ukončení poslední smlouvy se společnosti O2.

    Ostatní lhůty jsou pak již řádově kratší. Závěry jsou tedy následující:

    Samozřejmě v celém postupu existuje řada otázek, které nahrávají konspiračním teoriím:

    1. Proč nepřišla adekvátní odpověď na žádost o zrušení účtu hned v říjnu?
    2. Proč O2 nezpracovává podobné žádosti centralizovaně a na odpovídající úrovni?
    3. Proč O2 nezveřejňuje elektronický kontakt na Pověřence pro ochranu osobních údajů?
    4. Proč byl dopis od O2 antedatován?
    5. Co na to Jan Tleskač?
    Odpovědi na tyto otázky se téměř určitě nikdy nedozvíme, ačkoliv mezi řádky se přímo nabízejí. Důležité ale je, že cesta k cíli existuje. V únoru ještě otestuji MojeO2, které by již tou dobou nemělo fungovat.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.1.2019 22:52 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Datum vzniku uvedené v metainformacích v pdf logicky neodpovídá datu, kdy byl dokument napsán. Nejdřív totiž autor ten dokument vytvořil a teprve pak jej konvertoval do pdf.
    -- OldFrog
    pushkin avatar 23.1.2019 08:13 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Což to jo, většinou jde ale o rozdíl v řádech hodin, nikoliv dní. Nicméně - dovedeš si představit někoho, kdo u O2 dělá v sobotu?
    Bystroushaak avatar 23.1.2019 10:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Když jsem tam dělal já, tak jsem měl sobotní směny docela běžně.
    23.1.2019 08:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Odpověď na otázky 1. ~ 4. bude nejspíše dost jednoduchá: prostě na to s*rou.
    regine avatar 2.2.2019 16:48 regine | skóre: 22 | blog: regine
    Rozbalit Rozbalit vše Data retention
    Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
    Petr Tomášek avatar 23.1.2019 12:15 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    antidatován

    Jakože že je to bezčasý dopis, který existoval od začátku vesmíru a bude existovat až do konce světa a neexistuje datum jeho sepsání? :-D

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pushkin avatar 24.1.2019 08:18 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    No vidíš, ještě, že jsem ho nepoložil na nějaký dopis, který je správně datován, mohlo mi to anihilovat :)
    23.1.2019 20:31 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Hele jsi fakt dobrý, že je takto trénuješ. Ale pokud se domníváš, že rok po uvedení do života GDPR budou mít velký společnosti implementovaný procesy na jeho efektivní dodržování, tak se vrať do reality. Ty systémy jsou natolik komplexní, že se můžou zákonodárci třeba na hlavu stavět, ale v takovýchto firmách to vždycky nějak budou vo...bávat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Když někdo vymyslí hovadinu, tak těžko očekávat, že se všichni postaví kvůli němu na hlavu.
    23.1.2019 22:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Ještě pár pokutiček a management si z toho tu prioritu udělá, neboj :-).
    xvasek avatar 24.1.2019 11:16 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Řízení se potáhne tak dva roky, než se všichni dostatečně naodvolávají, a pak jim UOOÚ vyměří správní pokusu 2000 Kč. Myslím, že už teď management nespí.
    Max avatar 24.1.2019 09:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    My jsme jeli všechno ad absurdum. Např. kamerové záznamy jsme stáhli z 30 dní na 7 dní (přitom s tím dříve úřady neměly problém), takže kamerové storage zejou nyní prázdnotou a je problém s dokazováním vad, jelikož nějaké věci se řeší (se na ně přijde) až třeba 20 dní po události (něco se naloží, někam pošle, tam zjistí, že je něco poškozeno atd.).
    Dále je spousta kamer začerněna, protože management má problém, že v těch dvou pixelech tam vzadu může být poznat člověk, jak tam prochází, takže vysoké objekty projíždějící kolem kamery nejsou vidět celé atd.
    A podobně prapodivné je to i v jiných oblastech.
    Možná je to chyba vedení, nebo firemního právníka, nebo to tak opravdu má být. Každopádně mně spousta věcí, která přišla s GDPR, přijde prapodivná. To samé teta učitelka, to co kvůli tomu vzniklo (šílený papírování) a zároveň zaniklo ve školách je dost smutné :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.1.2019 11:00 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Možná je to chyba vedení, nebo firemního právníka, nebo to tak opravdu má být. Každopádně mně spousta věcí, která přišla s GDPR, přijde prapodivná. To samé teta učitelka, to co kvůli tomu vzniklo (šílený papírování) a zároveň zaniklo ve školách je dost smutné :-/.
    Správně je a, nebo b. GDPR v podstatě nic nemění, předchůdce GDPR měl vesměs ta stejná omezení. Zvýšila se hlavně vymahatelnost a výše pokut.
    25.1.2019 15:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Co jsem slyšel, v těch školách fakt vymejšleli a řešili naprostý pakárny, který IMO z GDPR nevyplývají ani při té nejšílenější interpretaci.
    Quando omni flunkus moritati
    25.1.2019 16:01 KOLEGA | skóre: 17 | blog: odpocinuti_vecne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Donedavna jsem ucil na stredni. GDPR je pro lidi vec z retezovych emailu a novinovych clanku (clanku).

    Nabizel jsem kontakty na UOOZ, ktery ma lidi pro komunikaci s verejnosti, protoze tam mam prizen, tak jsem to pomerne aktivne sledoval.

    Je kolem toho OBRI FUD, firmy, co siri paniku a pak "za par korun" se o vse postaraji a proskoli, nejak tam chybi rozum. :(
    25.1.2019 17:30 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    Tomu zmatku by šlo předejít, kdyby EU nebo alespoň jednotlivé členské státy poskytly oficiální autoritativní informační weby, které by GDPR prezentovaly na názorných příkladech a poskytly odpovědi na nejčastější otázky. Zákony by měly být dostupné všem a pokud studium práv není součástí základního školního vzdělání, nelze očekávat, že každý občan bude schopen celou tu legislativu nastudovat a správně ji interpretovat (nemluvě o tom, že chybí nějaký vrchní limit rozsahu a komplexity, protože studovat poctivě úplně všechno nejsou schopni ani právníci).

    Takovým rozumným prvním krokem správným směrem by bylo, zejména pak v době dezinformací, právě vytváření oficiálních informační webů, ze kterých se občané dozví nejpodstatnější informace. Nakrásně by to mohlo být i formou průběžně aktualizované FAQ, která by reagovala mj. na časté omyly a dezinterpretace. Já bych potom mohl lékařku, která po mně chtěla podepsat úplně zbytečný souhlas, odkázat na důvěryhodný zdroj, ze kterého by se dozvěděla, jak to tedy je. Pokud jedinými správnými možnostmi je z vlastních zdrojů placená právní konzultace, a nebo samostudium desítek stran právního textu, je něco špatně a vlastně ji nemůžu mít za zlé, že ten nesmyslný souhlas raději preventivně vyžaduje.

    Pokud vám někomu moje uvažování přijde moc „autistické“, schválně mi zkuste poradit, kam jsem měl tu lékařku odkázat, aby si moje tvrzení mohla snadno ověřit. Sbírat ten souhlas byla z její strany sázka na jistotu, cokoliv jiného by jí zabralo buď víc času, a nebo představovalo vyšší riziko…
    Fluttershy, yay! avatar 25.1.2019 17:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    To je zcela legitimní požadavek, leč vládnoucí politická reprezentace je zaneprázdněna začleňováním státní správy do holdingu ANOfert (a co tam dělaly reprezentace předchozí, mi není úplně jasné) a takové podružnosti jako informace k GDPR, nebo vůbec jeho integrace do právního řádu nejsou prioritou.

    Nejvtipnější jsou vystoupení poslance Jiřího Bláhy, doporučuji pro pobavení (kdyby to nebylo na facepalm).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.1.2019 19:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest
    nemluvě o tom, že chybí nějaký vrchní limit rozsahu a komplexity, protože studovat poctivě úplně všechno nejsou schopni ani právníci
    Jo, tak tohle veřejně kritizoval akorát jeden soudce od nejvyššího(?) soudu, jinak to nikoho netankuje. Při doktríně, že neznalost zákona neomlouvá, je to docela hloupé.
    Quando omni flunkus moritati
    Fluttershy, yay! avatar 25.1.2019 20:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda X - dobojováno jest

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.