abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Žhavá současnost

    13.2.2011 13:23 | Přečteno: 1134× | linux | poslední úprava: 26.2.2011 20:52

    Od verze 2006 používám jako hlavní systém Mandriva Linux. Prožil jsem s ním období lepší i horší, někdy pohoda, někdy vztek.

    Ve verzi 2006 přišel nový grafický server Xorg - nefungovala mi grafika. Umoudřilo se to po nějaké aktualizaci cca 3 měsíce po vydání distra. Do té doby mi musel stačit ovladač vesa.

    V linuxu jsem se teprve učil, i když moje první (a neúspěšné) pokusy byly se Suse verze tuším 4, ale nesedlo si to s mým železem.

    Verze 2007 byla oproti zmíněné 2006 vynikající. Všechno fungovalo, KDE3 bylo na vrcholu, do distra se nedostaly žádné killer novinky, takže vše fungovalo v podstatě ideálně.

    Jedna změna ale přeci jen byla. A to půlroční cyklus ve vydávání nových verzí. Začala tedy vycházet verze jarní a podzimní, respektive 2007.0 a 2007.1. Od začátku mi to přišlo zbytečně časté reinstalování zajetého a vychytaného systému. Ovšem obecně převládající touha po novinkách je prokletí, postihující celou řadu linuxových distribucí i jednotlivých programů (viz např. nové verzování Firefoxu).

    Vzhledem k tomu, že mi Mandriva "sedla", jsem to skousl. 2007.0 jsem předržel do vydání 2008.0 (s vydáním "jarní" verze dalšího roku končila podpora jarní verze předchozího roku).

    Verze 2008 obsahovala novinku Pulse Audio. Mnoha uživatelům to zkomplikovalo život, a i když se to dalo vypnout, nefunkční zvuk na čisté instalaci je zejména pro přeběhlíky z windows velká nepříjemnost. A Mandriva se snaží etablovat jako snadno použitelné distro, které by mělo fungovat out-of-box.

    Po půl roce jsem tedy nahodil novější 2008.1, následně 2009.0 a byl jsem konečně spokojen, protože systém opět jak jsem si představoval. Ne však některé pro mě klíčové aplikace. Mezi tím jsem samozřejmě utekl od novoučkého zmetku označeného jako KDE4 k XFCE4 a u něj už zůstal.

    Pro práci používám mimo netu (prohlížeč + pošta) zejména OpenOffice (calc, writer, databázi a hromadnou poštu) a Gimp pro sestavování map. A právě OO mě začalo zlobit, zejména v oblasti hromadné pošty. Byl jsem nucen používat verzi 3.0.1, protože ve vyšších docházelo k problémům s přenosem dat z tabulek (sešitů) do hromadné pošty. Týkalo se to čísel: pokud bylo číslo ve tvaru 2351/45 (např. katastrální číslo nebo číslo popisné), přenášelo se OK. Calc v takových případech měnil formát buňky na text. Při zadání čísla ve tvaru 123 se ovšem přenos na příslušné místo v hromadném dopise nekonal, takže se tiskly dopisy bez čísel popisných či katastrálních. Velmi nepříjemné.

    Mezi tím jsem si našel na fóru českých uživatelů Mandriva Linuxu pár přátel (zdravím Petoše, Aldu a další).

    Postupně začaly prosakovat informace o přetrvávajících potížch firmy Mandriva S.A. Finančně na tom nebyla nejlépe už delší dobu. Změnilo se vedení, a nakonec došlo k prodeji firmy za poněkud tajemných okolností. Současní vlastníci jsou údajně někde z Ruska, klíčoví vývojáři byli odejiti. Někteří z nich založili trucdistro Mageia vycházející z Mandrivy. Zatím se Mageia nijak neukázala a tak nemám pocit, že by před sebou měla světlou budoucnost.

    Řešil jsem tedy dilema. Mám nyní dobře fungující Mandrivu 2010.2. Distro znám, umím si v něm udělat všechno, co potřebuju. Systém urpmi je jednoduchý a funkční, balíčků spousta. Na druhou stranu některé klíčové aplikace nefungují tak jak by měly, jiné které se mi hodí k práci se dají najít jen v neoficiálních repozitářích. Výhled do budoucnosti nejasný.

    Probírám se tím zleva i z prava, a uvažuju, že v případě změny distra přejdu asi na FreeBSD. Spolehlivé, funkční, blízké linuxu, ale v podstatě ho neznám. Pak čtu tady na Ábíčku, že vyšel nový Debian 6.0 Squeeze. No. A tak jsem to vyzkoušel a tady je pár postřehů:

    * instalace je fakt jednoduchoučká. Pokud máte nějakou zkušenost s linuxem, nebudete mít problém

    * poinstalační nastavení je pro úplné začátečníky asi maličko složitější:

    * nastavení zdrojů - bylo nutné vyhodit nefunkční cz zdroje (zkoušel jsem např. ftp.cz.debian.org) a nastavil jsem některé z Německa - servery mi přišly dostatečně blízko, a přitom nehlásí chyby při načítání seznamu balíčků.

    * jako výchozí ovladač se v souladu s filozofií Debiana nastaví nouveau. U mne fps cca 30 obr./sec (glxgears). Takže apt-get install nvidia-glx nvidia-xsetting + závislé balíčky, odinstalovat nouveau, restartovat systém a nabíhá systém s grafikou, tak jak si představuji. Glxtears hlásí slušných:

    95004 frames in 5.0 seconds = 19000.663 FPS

    Další postřehy:

    * vy výchozí instalaci mi chybí mc

    * instalátor nezařadil do nabídky grubu2 Windows7, které ovšem před instalací zavaděče na disk mezi nalezenými systémy hlásil

    * instaloval jsem z DVD určeného pro i386 - abych si zajistil plnou kompatibilitu se všemi programy. V Mandrivě někdy bývaly potíže s 64bitovým Firefoxem, flash-playerem a několika dalšími. Přesto se mi nainstaloval 64bitový kernel - uname -r hlásí 2.6.32-5-amd64 (a zřejmě i celý systém je 64bitový, protože např. Iceweasel uvádí Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686 (x86_64); cs-CZ; rv:1.9.1.16)). Moc to nechápu, ale hlavní je, že všechno funguje jak má! Instalace ze stejného DVD na druhý počítač u dětí použila kernel 2.6.32-5-686.

    * instalátor zařadil do startovacího menu Mandrivu, ovšem nedokázal "přehodit" pořadí disků tak, aby Mandriva startovala korektně (mám ji na druhém fyzickém disku, pro Debian jsem vyhradil místo na disku prvním na úkor Woken). Takže podle nastavení pořadí disků v BIOSu buď startuje Grub2 od Debianu, nebo Grub1.5 od Mandrivy. Debian jsem tedy přidal do zavaděče Mandrivy a získal jsem tím funkční "trialboot" (krásné slovo :) ).

    * ze sportu jsem si pohrál i s Grubem2. Věděl jsem, že se nastavuje úplně jinak, než stage 1.5, tak jsem se s tím chtěl blíž seznámit. Wokna se mi podařilo zavést do nabídky, upravit zavaděč pro Mandrivu tak, aby korektně naběhla jsem však nedokázal.

    Konečně to nejdůležitější: OpenOffice 3.2.1 z Debianu netrpí chybou s přenosem čísel do sériových dopisů, kterou jsem měl v Mandrivě. Nedokážu říct, zda je to jinou verzí OO (zda to bylo opravené - o čemž spíš pochybuju), nebo nějakou odlišnou knihovnou v hlubinách systému, se kterou si mandrivácký OO úplně nesedl. Fakt je, že OO v Debianu je pro mé účely opět plně funkční a nemusím do distra násilím rvát o několik verzí starší soft.

    Výsledek pokusu Debianem mi v současnosti způsobuje těžkou frustraci. Mezi mandriváky mám dobré kamarády, ale Debian mi pro mé potřeby přijde daleko vhodnější...

    Asi potřebuju psychiatra...

    ... pro sebe ...

    ... a pro mé kamarády, až zjistí, že už (jen) Mandrivu nemám!

    Hobil        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Dalibor Smolík avatar 13.2.2011 13:27 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    ale Debian mi pro mé potřeby přijde daleko vhodnější... Asi potřebuju psychiatra...
    Klid, to bych toho psychiatra potřeboval taky. Z Mandrivy (Mandrake) jsem na Debiana přešel někdy v roce 2004 a už bych neměnil. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.2.2011 13:35 Hobil | skóre: 1 | blog: Hobilovo_doupe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    Takze se zeptam - existuje nejake ceske forum pro bezne uzivatele debianu, kde by zkusenejsi predavali info novackum? Neco jako forum pro ceske uzivatele mandrivy (http://forum.mandrivalinux.cz) ? H.
    Aktualni top neni 0.9, anobrz 3.2.8. Top 0.9 je beznadejne zastaraly.
    Dalibor Smolík avatar 13.2.2011 13:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    Určitě, zkusil bych to tady, jinak www.debian.org. Ale i tady na abíčku je dost debianistů, kteří dokážou poradit. Naposledy jsem řešil včera problém mysql při přechodu z lennyho na squeeze.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.2.2011 13:45 Hobil | skóre: 1 | blog: Hobilovo_doupe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    Přihlašoval jsem se tady: czdebian-l@debian.cz, ale asi to neni to prave orechove. Zatim jsem nebyl do diskuze pripusten :-( (schvalen adminem)

    Takze dik za typ. H.
    Aktualni top neni 0.9, anobrz 3.2.8. Top 0.9 je beznadejne zastaraly.
    13.2.2011 19:17 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    Já na Debian přešel už z RedHatu okolo cca. 2003 a od té doby se ho držím, snad s vyjímkou počítačů pro BFU (kam jde Ubuntu) a routerů (tam jde OpenWRT).
    Asi potřebuju psychiatra...
    Kdyby se kvúli takovým věcem potřebal psychiatr, tak ho protřebuje nejmín polovina diskutérsva tohoto portálu :-)
    13.2.2011 16:36 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost

    Pro mě je každá nová instalace o tom, že si projdu více distribucí. Mandriva 2009.1 byla vcelku ok, až na jeden otravný bug s kwinem. Když jsem upgradoval na 2010.0, tak mi přestala správně fungovat wifi (fungovala, ale spojení bylo značně nestabilní), balíčkovač tam byl jeden čas rozbitý a vlc nefungovalo na fulscreen. Přešel jsem na openSUSE 11.2, kromě wifi vše vyřešeno. Abych vyřešil wifi, tak jsem si nakonec musel pořídit nový notebook...

    Na tom novém jsem běžel na openSUSE 11.2, až na chyby v KDE vcelku použitelné distro. Na něm jsem běžel asi rok, když pak se systém nějak rozbil. Uvažoval jsem, kam na nový systém. Logicky jsem šel na openSUSE 11.3, ale byla tam rozbitá wifi a rozbitá grafika. Prostřídal jsem Debian Squeeze, RHEL 6, SLED 11 SP1 s mizernými výsledky, než jsem skončil na Ubuntu 10.10, jež je na tomto počítači funkční.

    Jednoduše zatím jsem vždy hledal počítač a systém k němu, nepodařilo se mi zůstat u své minulé distribuce. Z toho důvodu jsem hodně pro distribuci s dlouhou podporou a s backporty, jelikož instalace nové verze systému je vždy docela náročná :-)

    Dalibor Smolík avatar 13.2.2011 19:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    Abych vyřešil wifi, tak jsem si nakonec musel pořídit nový notebook...
    LOL, tohle není pro Linux dobrá reklama ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.2.2011 09:50 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    To je realita a nelze se tvářit, že je to jinak. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 14.2.2011 12:52 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    urcite to slo vyresit i jinak nez koupit celej novej notebook. pokud byla wi-fi v minipci/minipci-e slotu (nebo byla sice na desce, ale byl tam jeden volnej slot) tak sla vymenit ze nejakou jinou, funkcnejsi. to by stalo min nez celej novej notebook (pokud to teda nebylo neco jako amigapowerovo troublemate, kterej koupil asi za pet stovek v hospode, tam by se to asi opravdu nevyplatilo). pak dalsi moznost nainstalovat/zkompilovat jinej ovladac/firmware, treba by fungoval lip. kupovat kvuli tomu celej novej notebook mi prijde jako extremni reseni, ktery by se melo nechat az nakonec, az kdyz selze i plan C a D ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Dalibor Smolík avatar 14.2.2011 18:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    Kdyby uvedl typ wifi karty, možná by se to dalo vygooglit ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kotyz avatar 14.2.2011 19:54 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    jo, ale to neudelal.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Herr Königstiger avatar 13.2.2011 23:49 Herr Königstiger | blog: MRDAT_MRDAT_MRDAT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Žhavá současnost
    Věrni zůstaneme!
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje rozkoš...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.