abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 693 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dve neprilis komplikovane otazky

    7.10.2007 03:46 | Přečteno: 1710× | Zivot a tak | poslední úprava: 7.10.2007 03:46

    Pozor, nejen tento blogspot muze muze obsahovat stopy kokosu, orisku a politiky aneb dve otazky na ktere bych rad vedel odpoved.

    Pulku tydne jsem prosedel v temne mistnosti na elektronovem mikroskopu, druhou jsem se seznamoval s novym hostem nasi skupiny, stazistou odnekud z centralni Afriky. V Americe zije uz leta, je zvydavy a dobre se s nim povidalo. Ptal se mne, mimo jine, jak u nas v Ceske Republice funguje skolsky system a kdo to ridi. Uvedomil jsem si, ze mi tak docela neumim odpovedet, a protoze mne to samotneho zajimalo, zeptal jsem se osoby povolane, konkretne tedy rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy. Pan rektor mel bohuzel jine, zajimavejsi dotazy a k tomu memu se nedostal, tak se zkusim zeptat tady, Vas.

    V Ceske republice jsme nejspise definitivne rezignovali na prirozene=trzni rizeni zastoupeni jednotlivych oboru. (Kdyz to nekdo chce studovat, povazuje to za dulezite a je ochotny si to zaplatit) a vydali jsme se cestou regulace a statniho rizeni. Rad bych vedel, kdo urcuje miru spolecenske poptavky po nekterych oborech typu gender studies, hudebni veda, Obecná teorie a dějiny umění a kultury, Humanitní environmentalistika, Teorie interaktivních médií a jine. Mame na ministerstvu specialniho urednika, ktery rozhodne, kolika lidem zaplatit stat studium hudebni vedy?

    Strasne by mne zajimalo, jak to teda je, kdo o tom rozhoduje a podle ceho...nejen proto abych odpovedel zvidavemu kolegovi...zajimalo by mne, co dela po absolutoriu treba takovy humanitní environmentalista nebo gender studiista.

    Dalsi osobou, ktera ve mne vyprovokovala otazecku byl pritel severokorejskeho lidu, soudruh Lubomír Zaorálek, dikybohu stínovy ministr zahraničí. Bohuzel ani soudruh se k odpovedi na mou otazku nedostal, ale nemam mu to za zle, ono to da praci vybrat nejmin neprijemne dotazy mezi skoro 140. Ptal jsem se:

    Doufam, ze se jako vysokoskolsky lektor marxismu-leninismu k americkemu radaru vyjadrite kvalifikovane, prozirave a odpovedne jako jste se vyjadril k moznosti, ze by komunisticka severni korea ziskala jaderne zbrane. Pamatuju si, jak jste tvrdil, ze to naprosto nehrozi, ze to jsou jen vymysly imperialistu. Pamatuju si, ze jste to tvrdil asi 3 mesice pred prvnim severokoejskym nuklearnim testem, pamatujete si to taky?

    Naivne jsem si myslel, ze kdyz se nekdo takto fatalne 'splete', bude ho hanba liskat az do smrti a nejenze se nebude plest do politiky, ale nebude stinovy ministr a nebude zaujimat rezolutni stanoviska k jakemukoli zahranicne politickemu problemu...

    A co jineho se mi prihodilo? Minulou sobotu jsem mel nabito, rano jsem bezel svuj prvni zavod, Celtic Classic 5k, v ramci keltskeho festivalu co byl o vikendu tady v Bethlehemu. Bylo to fajn, pekna rodinna zabava, jen to vstavani na ranni start (8:00) se mi moc nelibilo. Bezel jsem s kamaradem co dela v SAPu, a protoze mel vyvrknuty kotnik a bezel s kocarkem a zenou, skoro jsem mu stacil. :-D Pak jsem se rychle presunul na otevirani novyho Apple Store tady u nas v Lehigh Valley. Slavnostni otevirani se mi moc libilo, kdyz jsem cekal ve fronte, udelal jsem i nejake fotky. No a pak jsem za to ranni utrpeni pozval manzelku na paradni obed do Red Lobster, protoze zrovna slavila tricitku. Chutnalo mi, (mne vzdycky chutna :-D) a pak mi pul dne bylo blbe, protoze mam asi fakt nejakou alergii na cerstve krevety, takze jsem lezel jak vlk z pohadky o cervene karkulce co mu sadisti dali do bricha kameni a pak ho zasili.

    Co mne zaujalo byla giganticka fronta pred Apple Storem, dobre viditelna na fotkach. Od doby, co ziji v kapitalismu jsem frontu nevidel (s vyjimkou statnich uradu nebo statem rizenych cinosti). Bylo tam podle myho odhadu dobre 3000 lidi, fronta byla naridko, ale tahla se aspon 300 metru. Jako uzivatele Apple mne to samozdrejmne potesilo, podil apple je uz skoro 7%, coz linux asi nikdy mit nebude.

    Jako akcionare Apple mne ta fronta potesila jeste vic, proc, to je asi jasne kazdemu kdo prozkouma tenhle graf AAPL. Zarekl jsem se, ze se zkusim do triceti stat milionarem (aspon korunovym), a pokud to Applu vydrzi, realne hrozi, ze se mi to snad povede...aspon bude na cast ceny bytu v Cesku. Vydelat penize praci umi kazdy, burza je o poznani vic fascinujici...        

    Hodnocení: 61 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Predstavte si, ze mate pakovy produkt, warrant, na akcie Apple. Mate ho nakoupeno za nezanedbatelnou sumu, a vydelal vam pres 40% za par tydnu. Zaroven ale vite, ze jeho volalita je vysoka (cena hodne kolisa) a zaroven hodne klesa jeho hodnota s casem, i kdyz je cena akcii AAPL konstatni, klidne o 1% tydne. Nechate si ho a pockate az Vam Steve Jobs zdvojnasobi investici nebo to okamzite prodate?
     (40 %)
     (44 %)
     (16 %)
    Celkem 50 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 7.10.2007 04:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Možná bych nebyl tak arogantní, zajímá-li mne odpověď.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.10.2007 12:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Vy si snad myslíte, že ho odpověď zajímá? On chce jen provokovat…
    Fluttershy, yay! avatar 7.10.2007 14:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Pak je ale jasné, že daná aktivita nemá žádný smysl, neboť předpokládám, že podobných "dotazů" dostávají dotyční kvanta.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 7.10.2007 16:27 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Divil by ses, Michale, ale minimalne u tech skol mne odpoved fakt moc zajima. A od soudruha stinoveho ministra jsem cekal, ze se po svem fatalnim omylu stahne do ustrani a stane se treba poustevnikem. Mimochodem, vedeli jste, ze jeho obor (marxismus-leninismus) mel 'zlate dno'? Volal jsem vcera s tatou a rikal mi, ze za komancu byly POVINNE STATNICE z Marxleninismu na VSECH oborech. Ze marxleninismus MUSEL znat kazdy inzenyr, stavar, strojar, elektrotechnik, biolog, lekar, proste kazdy, a ze kdyz clovek neodpovidal dostatecne presvecene, mohli ho vyhodit od statnic a on tim se studiem skoncil....sila co? To jsem nevedel a je to des, myslim, ze podobne hovadiny asi neexistovaly ani na Nemeckych VS za Hitlera, ze by tehdy elektroinzenyry, fyziky nebo konstruktery nekdo zkousel ze znalosti Mein Kampf...
    Fluttershy, yay! avatar 7.10.2007 18:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Ta touha po odpovědi z položené otázky moc nečíší. Spíše naopak. Otázka smrdí výrokem: "Ty jsi tady velký hajzl a já jsem ten hodný, ty jsi tu špatně, vypadni." Nebo něco na ten způsob. Každopádně si myslím, že dotyčný ani otázku nečetl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 7.10.2007 18:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Uznavam, ze muzes mit trochu pravdu...
    7.10.2007 18:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    No, budiž. Já, když mne zajímá něčí odpověď na určitou otázku, nemám ve zvyku mu ji pokládat tak, že bych podstatnou "otázky" věnoval tomu, abych mu dal najevo, jak hluboce jím pohrdám a že je mi vlastně předem jasné, jak to je. Ale lidé jsou různí…
    JiK avatar 7.10.2007 18:47 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Ale pan Zaoralek dostal sanci mne presvedcit, ze skutecne JE odbornik, ktery se pouze fatalne spletl v odhadu umyslu severokorejskych soudruhu. Nicmene se o tom cos napsal zamyslim.
    7.10.2007 08:43 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Hmm dík, o finance.google.com jsem nevěděl a tak jsem na sledování vývoje trhu používal yahoo, ale tohle vypadá lépe. :-) Ještě jednou díky.
    JiK avatar 7.10.2007 16:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    ja pouzivam oboje, yahoo ma jine vyhody, trebas lepsi technickou analyzu, srovnani konkurence ve stejnem sektoru podle fundamentalnich ukazatelu, (P/E,...) a podobne.

    A asi jen rozhazovacny microsoft (sell! sell! sell!) muze sponzorovat MSN, coz je momentalne jedine misto, kde mam po reigstraci zdarma 50x za den realtime kursy a ne opozdene o 20 minut.
    7.10.2007 08:48 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    humanitny environmentalista moze pracovat napr. vo firme poskytujucej solarne panely alebo nejake ine riesenia na baze obnovitelnych zdrojov energie ako konzultant
    JiK avatar 7.10.2007 17:23 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    vzdycky jsem si myslel, ze 'konzultant' by mel o veci vedet vic nez klient, ktery si ho plati.

    Nerozumim, proc by toho konzultanta mel delat 'humanitni enviromentalista' a ne treba bakalar fyziky, ktery umi napriklad spocitat ucinnost, jasne chape princip toho panelu, vi co je dalsi prichazejici technologie na trh, jak funguje, jake ma fundamentalni limity, chape pojmy jako mobilita nositelu proudu, kvantovy vytezek, vi jak vypada prirozene a atmosferou filtrovane slunecni spektrum a co to vubec Spektrum je. Umi treba matematicky spocitat maximum vynosu, kdyz jsou nektere naklady vicemene fixni (pozemek, menic, papiry) a jine naopak nelinearne rostouci (cena samotnych panelu). Trochu tim implikuju, mozna drze, ze ten humanitni konzultant by to nejspis nedokazal, presto, ze ma treba doboru vuli, tak i diky chybejici maturite z matiky a letum, ktere od jeho posledniho kontaktu se svetem stredoskolske matematiky utelky. Nemluve o tom, ze pokud nekdo pujde na obor, ktery ma explicitne v nazvu humanitni, da se cekat, ze ani na ZS a SS nebyl jeho vztah k matematice prave vrely.

    Marne se snazim potlacit obavu, ze humanitni enviromentalista skonci v organizaci jako jsou jihoceske matky nebo deti zeme, kde bude zit z penez nas ostanich a mluvit o odbornych vecech tim hlasiteji, cim min jim rozumi, vzor matka Kuchtova nebo Katerina Jacques.
    7.10.2007 17:43 lacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Ale o to těm studentíkům jde - studovat obor, kde se dá všechno okecat; to technické a přírodovědné obory nejsou. Proč je tak obrovský zájem o humanitní studia, filozofii a podobné obory? Proč ve všech anketách na otázku "proč jdu na ten obor, na jaký jdu" většina lidí odpoví - není tam matamatika? A proč v televizních debatách s umělci se herci a malíři trumfují kdo byl ve škole větší blbec ma matiku a fyziku a považují do div ne za svoji přednost, a při té debatě je nikdo neokřikne? Moje odpověď je - chyba je za Á ve společnosti, která takové názory nejen toleruje, ale přímo podporuje (kdo má větší publicitu - ve světě respektovaný vědec s dvaceti lety práce, nebo "celebrita", která se měsíc povaluje polonahá ve vile před kamerou?), za Bé ve škole, která dokáže velice úspěšně během první až třetí třídy zabít jakýkoli vztah k exaktním předmětům.
    8.10.2007 12:41 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    konzultant to nemusi vediet pocitat ;) Konzultantovi to staci obkecat, technicke podklady mat bude (tie budu robit ini). A take veci ako "atmosferou filtrovane slunecni spektrum" klienta zaujimat asi nebudu. Maximalne mu moze dat prospekty, kde si to nastuduje. Ale inak presne neviem, co sa uci na humannej environmentalistike, ja som studoval humannu geografiu (u vas sa to tusim nazyva socialni geografie) a geoinformatiku, specializacia viacmenej na priestorove analyzy ekonomickych javov a pod. Takze iba zhruba predpokladam co humanna environmentalistika asi je :)
    mkoubik avatar 7.10.2007 09:20 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Investování nerozumím, ale podívej se kde byl apple před půl rokem a kde je ted. Za pár měsíců bude dle mého názoru apple druhý microsoft (sice asi ne v oblasti operačních systémů, ale určitě ve spoustě oblastech, kde se microsoft, četr ví proč, zatím nechytil - prodej hardwaru, hudby, atd.).
    Heron avatar 7.10.2007 09:32 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Čeče ty seš provokatér. Už tu nejsi hodně dlouho co? Nebo si na to jenom hraješ. Kdo tu řídí lukrativnost oborů na školách? Kdo určuje počet míst? NIKDO. Pokud se ti zdá, že tu nějaký obor chybí, si založ soukromou školu.
    JiK avatar 7.10.2007 17:35 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    to by znelo jako rozumny napad, jenze pri blizsi uvaze jde jen tezko konkurovat nekomu, kdo nabizi alespon v prvnim priblizeni stejny produkt zadarmo, tedy za penize ktere me i ostatnim poplatnikum dane sebral.

    Je to jak s planovanym pokrytim Prahy wifi. Podle planu magistratnich uredniku to bude zadarmo, za nejakych smesnych 150 milionu z danovych penez. Poskytovatele se proti tomu pochopitelne bouri, ze. Predstavme si, ze magistrat rozhodne, ze by kazdy prazan mel dostat auto, a ze ty auta teda z nasich penez nakoupi a rozda, libilo by se to? A nebo veprovy rizek. Jak by se asi v podobne situaci tvarili do te toby normalne prosperujici, zisk vytvarejici a dane platici reznici nebo prodejci aut?

    O kvalite sluzby koupene anonymnim urednikem by se dalo mluvit hodiny a tak jen kratce. Bude lepsi, kdyz si za svoje neco koupis ty sam, presne to co potrebujes a v pozadovane kvalite, nebo kdyz to nechas koupit nekomu tretimu kdo odhadne co potrebujes a nenese za to ve finale zadnou odpoednost?
    Heron avatar 7.10.2007 19:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    O čem to meleš? O tom, ze na veřejných školách se neplatí školné v plné výši nákladů?

    Veřejna wifi rozhodně serióního ISP neohrozí. WiFi sítě od profesionálů více než dobře konkurují ADSL a rychlost veřejné wifi bude omezena nebo bude věčně přetížena. To za prvé. Za druhé, pokud vedlejší zisky "wifi zdrama" budou tak vysoké, že se ta wifina do pár let zplatí, tak proč ne? Ono totiž i restaurace, které nabízejí wifi "zdarma" si moc dobře spočítají, že na tom ještě vydělají.
    JiK avatar 8.10.2007 03:23 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Zaprve, o skolnem mluvis ty, ja se bavil o existujicim mechanismu regulace...

    Zadruhe, otevrel by sis za svoje nebo za pujcene penize benzinku vedle stanice, kde bude statni urad provozovat Obcanskou Vydejnu Benzinu, kde kazdymu ridici po predlozeni obcanky nebo povoleni k pobytu daji 10 L benzinu, koupeneho za penize z dani od Tebe a ostatnich poplatniku? Zkus mi odpovedet. A zkus odpovedet, jak by se ti libilo, kdyby tu hypotetickou vydejnu benzinu otevreli vedle Tve, cerstve otevrene benzinky, u ktere treba dosud splacis uver bance.

    Zatreti, pokud provozuje wifi nejaka kavarna, hospoda nebo hotel ci knihovna, je to sluzba jejich klientum, na jejich zodpovednost a hlavne a predevsim za jejich penize. Oni nesou plnou financni zodpovednost za podobnou sluzbu. V americe tomu rikaj: "Put your money where your mouth is!"

    Zactvrte, o jakych vedlejsich ziscich z magistratem placene wifi mluvis? On bude mit magistrat na webu reklamu? Za kolik? Kdo rozhodne o cenach a vyberu te reklamy? Kdo toho vyberce zkontroluje, zda maximalizuje zisk pro nas, danove poplatniky, kteri ten projekt umoznili nebo ji prodava za min, neumyslne nebo trebas i umyslne diky korupci? Vezmes si neco podobneho na triko? Ja bych to neudelal.

    Heron avatar 8.10.2007 06:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Jestě jsi nevysvětlil, v čem stávájící mechanismus regulace spočívá. Jediné, co jsem se dozvěděl je, že nelze konkurovat někomu, kdo dáva stejný produkt zadarmo - a to právě při debatě o školách. Takže raději zcela konkretizuj druh regulace školství v ČR - a jak se to projeví na studentech.

    Poměr benzín - wifi není 10l ale tak 1dl. Kdyby někdo dával 1dL benzínu zadarmo, tak by mě to bylo skoro i jedno a možná bych byl rád protože bych se zbavil zákazníků, kteří očekávají, že vše je zdarma a ještě v nejvyšší kvalitě. Veřejná wifi by je naučila a ještě rádi by si připlatili za skutečnou kvalitu.

    Třeba větší turismus nebo prestiž. Víc mě v 6 ráno nenapadá, nejsem v tomhle kován.

    V USA jsou peníze až na tom úplně nejprvnějším místě. V Evropě to naštěstí stále zcela neplatí. Proto je mi jedno, když se i z mých daní dotují prospěšné projekty.
    JiK avatar 8.10.2007 16:51 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Herone, ja s tebou fakt nechci jit do konfliku, ale nemuzu souhlasit s argumentama, ktere jsi predlozil, cistr subjektivne se mi zdaji na urovni zaka seste tridy.

    Vezmu to po odstavcich, ty si fakt myslis, ze statni skoly funguji zadarmo? Stejne jako bude zadarmo magistratni wifi anebo benzin ze statni obcanske vydejny?
    Veřejná wifi by je naučila a ještě rádi by si připlatili za skutečnou kvalitu.
    Argument, ze magistratem placena wifi bude mit tak mizernou kvalitu ze nikomu neuskodi bych snad ani neuvadel, proc za ni mame potom zaplatit 150 milionu?
    Třeba větší turismus nebo prestiž. Víc mě v 6 ráno nenapadá, nejsem v tomhle kován.
    Vetsi turismus? To opravdu ocekavas, ze do Prahy s wifi prijede z ciziny nekdo, kdo si pak sedne na namesti a bude cumet do notebooku? A ze si zaplati letenku, hotel, a ze prijede prave a jen proto aby sedel na namesti a koukal do notebooku? Asi mam malou fantazii ale ja si takoveho cloveka predstavit neumim.
    V USA jsou peníze až na tom úplně nejprvnějším místě. V Evropě to naštěstí stále zcela neplatí. Proto je mi jedno, když se i z mých daní dotují prospěšné projekty.
    Je hezke, ze jsi tak stedry, benevolentni a entuziasticky a chces ze SVYCH penez podporovat dotacni projekty na rozdavani neceho 'zadarmo'. Opravdu si Te za to vazim, bez prdele. Proc je ale chces podporovat i z MYCH penez? Ptal ses snad, jestli je chci podporovat ja? Pro mne je ted na prvnim miste zabezpecit rodinu a daleko radeji nez rozdavat pripojeni 'zadarmo' bych zaplatil na danich o tech 150 milionu min a trebas tak driv (a levneji) splatil hypoteku.
    Heron avatar 8.10.2007 22:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Neplatíš daně náhodou v USA?
    Radek avatar 7.10.2007 10:10 Radek | skóre: 15 | blog: rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    V Ceske republice jsme nejspise definitivne rezignovali na prirozene=trzni rizeni zastoupeni jednotlivych oboru ... a vydali jsme se cestou regulace a statniho rizeni.

    Tak to jsem asi nepochopil. Kdo a co reguluje?
    JiK avatar 7.10.2007 16:19 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    to je prece to, co jsem se ptal, ne? Kdo rozhodne, kolik lidi bude mit sanci studovat hudebni vedu nebo gender studia? Kdo rozhodne kolik penez pujde na humantni enviromentalistiku rekneme na ukor matematiky a strojariny?
    7.10.2007 17:30 lacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    O tom nerozhoduje nikdo, jen zájem budoucích studentů. Pokud by nějaký byrokrat na ministerstvu nařídil kvóty na jednotlivé obory, to by (zvlášť při pověsti, jakou úřednictvo ministerstev má), smrdělo socialistickým plánováním a byl by veliký rámus. Spíš, pokud existují, by se měly v době před podáváním přihlášek na vysoké školy zveřejňovat statistiky o umístění absolventů na trhu práce (čili kolik absolventů pracuje v oboru, který vystudovali). Pak by si lidi rozmysleli, jestli studovat hudbu na dvoře císaře Kung-Pao, kde je umístění na trhu práce pro jednoho člověka za deset let, nebo jestli půjde na strojárnu, elektro, matfyz a pak bude v oboru bez problémů plynule pokračovat v praxi. Ono je skutečně škoda, aby někdo za státní peníze vystudoval hudebni vědu nebo gender studia a pak dělal obchodního cestujícího s kamny.
    Heron avatar 7.10.2007 19:40 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Spíš, pokud existují, by se měly v době před podáváním přihlášek na vysoké školy zveřejňovat statistiky o umístění absolventů na trhu práce

    Proč? Ono je v konečném důsledku jedno, jestli člověk dělá to co studoval. VŠ není o vycvičení člověka pro jednu činnost, ale právě naopak vysokoškolsky vzdělaný člověk je schopen pružněji reagovat takřka na jakékoliv potřeby. Z mých spolužáků prakticky nikdo nedělá ve svém oboru - já jsem od něj prakticky nejdál - a nezdá se, že by to nějak vadilo.

    7.10.2007 21:31 lacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Ono je v konečném důsledku jedno, jestli člověk dělá to co studoval.

    Souhlasím, ale když si někdo před maturitou vybírá vysokou školu, tak by měl být veden nejen svými někdy speciálními zálibami a názory, ale také představou o svém budoucím uplatnění. A mně připadá jako značně nezodpovědné řešení budoucího života se rozhodnout, že budu studovat kulturologii s tím, že se s pravděpodobností 95% budu živit něčím jiným, čemu buď nerozumím, nebo je to nekvalifikovaná práce (dealer teplé vody). Když vystudovaný fyzik dělá programátora, proč ne - obojí je exaktní činnost; ale nedovedu si představit kvalitního programátora - vystudovaného historika umění nebo klasického filozofa.

    Heron avatar 7.10.2007 22:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    A mně připadá jako značně nezodpovědné řešení budoucího života se rozhodnout, že budu studovat kulturologii s tím, že se s pravděpodobností 95% budu živit něčím jiným, čemu buď nerozumím, nebo je to nekvalifikovaná práce (dealer teplé vody).

    Celkově se shodujeme, ale tohle... Vysokoškoláka nikdo nenutí dělat nekvalifikovanou práci (a když tak jen krátkodobě). Ten si vždy najde něco lepšího. Takže ani klasický filozof nebude dělat programátora, ale může třeba být dobrým šéfredaktorem.

    8.10.2007 11:09 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Proč? Ono je v konečném důsledku jedno, jestli člověk dělá to co studoval.
    Skoro. Zatímco po absolventech technických oborů se na trhu práce většinou rychle zapráší, tihleti socio enviro gendero kdovíco to tak jednoduché nemívají.
    Quando omni flunkus moritati
    7.10.2007 19:35 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Reguluje to zájem studentů a kapacita školy. Vysoké školy u nás mají zájem mít co nejvíce studentů, protože jsou placeny za "kus", ale protože technika smrdí prací, která se jen tak neokecá (což není pravda, i technická práce se dá, za jistých okolností, okecat), je lepší studovat gender tamto, nebo enviromental ono :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    7.10.2007 20:22 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Nicméně ministerstvo rozhoduje, kolik za který kus zaplatí. Samozřejmě po řádné argumentaci univerzity, proč zrovna tenhle obor je pět krát nákladnější než tamten.
    JiK avatar 8.10.2007 03:03 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Reguluje to zájem studentů a kapacita školy.
    Takhle nejak jsem se to pokousel vysvetlit svemu kolegovi taky. Zeptal se, jestli teda u nas muze zadarmo studovat KAZDY clovek takovy obor co chce a co ho bavi. Vysvetlil jsem mu ze ne, ze se to NEJAK reguluje, ze nekdy jsou prijmacky a stat nebo skola nebo kdo nedovoli studovat ani vsem, kteri je uspesne udelali, nekdy nejsou primacky a berou kazdeho, nekdy berou jen pres protekci, nekdy stat zaplati z nasich kapes treba astronomicke sumy za studium filmaru nebo socharu, ale ne nedovoli vystudovat medicinu vsem, kteri by to radi zkusili...Kolega z toho vypadal zmateny a rikal, ze to je vcelku nespravedlive. Holt to nepochopil. Ja to taky moc nechapu, tak se ptam.
    Heron avatar 8.10.2007 06:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Ty nedokážeš pochopit to, že když se daný obor otevírá pro 30 lidí, tak se jich tam 300 přihlášených prostě nevleze? A můžu tě ujistit, že škola má při takovém přetlaku snahu těch studentů přijmout co nejvíce.
    JiK avatar 8.10.2007 15:41 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    dobra, vyborne, zaciname se nekam dostavat. Proc se obor, o ktery je evidentne zajem, kdyz se na nej hlasi 300 lidi otevre pro tricet? Kdo rozhodne ze to bude pro 30 a ne treba 15, 45 nebo vsichni kdo udelali prijmacky? Kdo rozhodne, ze se ze statniho da 2 miliony na rok na studium filmoveho rezisera a tem 270 lidem kteri chteli studovat tebou uvedeny obor se rekne, ze maj smulu, ze jsou min duleziti nez pan reziser? Na zaklade jakych kriterii?
    Heron avatar 8.10.2007 17:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Kapacita místností fakulty a počet odborníků vyučujících dané téma ochotných pracovat za mzdu učitele.
    8.10.2007 20:49 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Poslyste, vy co jste v tom velkem svete, jak to tedy funguje za velkou louzi? Tam se na kazdou skolu dostane uplne kazdy, kdo poda prihlasku?
    JiK avatar 8.10.2007 21:35 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Zaprve, ja preci nikdy nic takoveho netvrdil, mne zajimal mechanismus, kterym se to reguluje u nas. Podle toho, co jsem se zatim dozvedel v diskuzi a patranim, jsem presvedcen, ze vyse dotace pro verejne vysoke skoly je zcela, exkluzivne a beze zbytku v rukou statu, nebot je tvorena normativem (stanovenym kazdorocne MSMT) krat koeficientem narocnosti oboru (stanovenym obcas MSMT) a ani studenti ani skoly do toho nemaji co kecat.

    Zadruhe, o tom, jak financne funguje stredne velka privatni univerzita jsem psal i tady na abicku, a detailneji pak na svem webu.

    Zatreti, v odpovedi na procentni uspesnost uchazecu jsem Ti nasel tuhle prehlednou statistiku, ze ktere je jasne videt, ze na HARVARD, YALE, PRINCETON nebo STANFORD prijmou mezi 10 a 13% uchazecu, a trebas na WASHBURN UNIVERSITY nebo WEST VIRGINIA STATE UNIVERSITY prijmou kazdeho, kdo se hlasi, tedy 100% uchazecu. O tom, zda ti lide studuji se stipendiem, za svoje, zadarmo, za skolne nebo za penize od babicky to nerika nic. Neumim si ale predstavit, ze by tady udreni mexicani co mejou nadobi nebo cernosi co otacej burgery v hospode platili z dani studium nekomu, kdo se chce stat hercem nebo socharem. Nebo si prodlouzit mladi studiem teorie hudby, protoze jak rikal Heron, je preci uplne v poradku, kdyz u nas nekomu zaplatime studim toho co ho trochu bavi a je fuk, ze pak nedela nic nebo dela neco jineho...
    Heron avatar 8.10.2007 21:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Nebo si prodlouzit mladi studiem teorie hudby, protoze jak rikal Heron, je preci uplne v poradku, kdyz u nas nekomu zaplatime studim toho co ho trochu bavi a je fuk, ze pak nedela nic nebo dela neco jineho...

    Dostáváš 1* za dokonalé převrácení cizího názoru.

    8.10.2007 22:19 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky

    Bezva, tak tedy konkretneji. Kdo rozhoduje o tom, ze z Harvardu vykopnou 87%, a na West Virginia vemou vsechny?

    A take byste mohl vysvetlit, jakym mechanismem muze MSMT regulovat pocet mist na skole stanovenim normativu na jednoho zaka.

    9.10.2007 20:22 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Neumim si ale predstavit, ze by tady udreni mexicani co mejou nadobi nebo cernosi co otacej burgery v hospode platili z dani studium nekomu, kdo se chce stat hercem nebo socharem.
    České vysoké školství má mnoho problémů, ale přemnožení herců či sochařů mezi nimi rozhodně není. Tyto poznámky nejsou vtipné, jsou trapné.
    8.10.2007 07:27 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Samozřejmě, že je z toho zmatený, když mu to vysvětluješ tímto způsobem. Bohužel tvoje paranoia - za všechno může zlý stát, by se měla léčit :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    JiK avatar 8.10.2007 15:43 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    a kdo tedy rozhoduje kolik lidi bude pripusteno ke studiu v kterem oboru? Ja mel za to, ze je to stat prostrednictvim financovani statnich vysokych skol, pokud je to jinak, budu rad kdyz mi to objasnis.
    8.10.2007 16:05 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Rozhoduje o tom škola (respektive fakulta), protože za studenty dostává od státu peníze. Pochopitelně není možné přijmout libovolný počet, protože studenti musejí mít zaručený počet míst v přednáškových sálech, musí existovat dost cvičících a přednášejících, takže nejde jen tak říct, přijmeme x set studentů, oni sem stejně chodit nebudou. Například na FIT VUT v Brně se musel postavit nový přednáškový komplex a teprve potom (respektive to bylo souběžně s výstavbou) zvýšit počet studentů. No a to, které obory se jak moc rozšiřují, je dáno především zájmem studentů.

    BTW: takto to chodí na technikách, je možné, že na humanitních zaměřeních je to jiné, ale trend je takový, že se EU snaží dohnat USA v počtu titulovaných lidí, takže se počet studentů bude zvyšovat.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    JiK avatar 8.10.2007 16:21 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    no, je-li to v pravomoci fakulty tak, potom tomu uz vubec nerozumim. Kdyz je zajisteny dostatek zajemcu a vi se, ze za ne stat zaplati, bylo by preci logicke prijmout nove pedagogy, nove cvicici a prednasejici. Prece si nenechaji utect potencialni klienty, zajemce o studium ktere nabizeji, ne? Prostory se preci daj pronajmout, pokud je snaha o pruznejsi reakci na pocet zajemcu. Me spis prijde, ze ten, kdo reguluje je MSMT, protoze aspon podle dokumentu, co jsem nalinkoval dole, je dotace stanovena:

    základní normativ na studenta ze strany MŠMT × koeficient náročnosti studia v daném studijním programu stanovený MŠMT

    tedy vynasobenim dvou cisel ze kterych obe urcuje ministerstvo, potazmo stat.

    Heron avatar 8.10.2007 17:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    bylo by preci logicke prijmout nove pedagogy, nove cvicici a prednasejici.
    a postavit nové prostory... dodávám

    A to se snad neděje? Podle MV se v Brně staví přednáškový komplex, podél podobné stavby v Olomouci denně jezdím také. Prostě stěžuješ si na něco, co se ale dávno řeší.
    8.10.2007 09:23 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Kovaný technikoid bývá přesvědčený o zbytečnosti humanitních oborů stejně, jako kovaný humanitoid poněkud tupě pyšný na to že neumí matematiku.

    Já, kovaný diletant, autodidakt, a byto-sklepodidakt bych snad si i myslel, že obé se hodí. Matematika mne fascinuje, i když jí rozumím jako pes pastvě a mám na to manželku. Koneckonců, jako lidé bychom třeba mohli něco vědět o produktech lidského myšlení a kreativity. Navíc třeba taková Eristická dialektika, to by se snad mělo vyučovat. Třeba by pak ubylo skákání na špek demagogům. A hromadné žraní demagogie neposlouží ani matematikům, ani technikům.

    A tak dál nějak...

    P.S. Nad některými studijními obory však věru kroutím hlavou. Bakalářská práce "Balení batohu" mne dostala. Navíc autor studie sám tu svou krysu balil jak to největší pako. :)
    8.10.2007 10:50 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    P.S. Nad některými studijními obory však věru kroutím hlavou. Bakalářská práce "Balení batohu" mne dostala. Navíc autor studie sám tu svou krysu balil jak to největší pako. :)
    Nejsou nějaké podrobnosti? Protože zrovna problém batohu je shodou okolností NP problém :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    8.10.2007 11:12 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Hmmm, aha...

    Toto stěžejní dílo zádveřologie, čundrologie a příbuzných oborů žel doma nemám. Bylo tam hodně zajímavého o lokomočních kompetencích, managementu rizika... bohužel, jsa člověkem prostým jsem tomu nerozuměl, jsa člověkem sprostým se blbě tlemil. ;-)

    Ale nedávno jsem se dozvěděl, že "Horolezec neustále vytváří hypotézy, které následnou činností potvrzuje". To mi taky dorazilo, ale pochopil jsem alespoň, proč jsem si tenkrát tak rozbil hubu. Hypotéza se nepotvrdila... ;-)
    8.10.2007 11:44 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Škoda. Zatím mi to přijde, že se někdo snažil ručně vyřešit problém, o kterém se shodou okolností ví, že je obtížně řešitelný, až na to, že ono zahrnuje i tu škaredou matematiku (kterou také pouze z uctivé vzdálenosti obdivuji :-)).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    8.10.2007 20:13 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    V zmíněné práci šlo o problém, jak popsat dostatečný počet stránek nějakými slovy a za to dostat ten titul. ;-)
    JiK avatar 8.10.2007 15:57 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Kovaný technikoid bývá přesvědčený o zbytečnosti humanitních oborů stejně, jako kovaný humanitoid poněkud tupě pyšný na to že neumí matematiku.
    Ja se nesnazim naznacit, ze humanitni obory jsou zbytecne, jen by mne zajimalo, kdo a na zaklade jakych kriterii rozhoduje o relativnim zastoupeni jednotlivych oboru, kdo zkratka prihlasenym lidem, co trebas uspesne absolvuji prijmacky rekne, ze maj smulu, ze obor se otevira jen pro 30 kusu, protoze na vic nemaj kapacitu pedagogu a nemuzou je prijmout, protoze dostavaj z ministerstva malo penez. A ze maji malo penez, protoze ty prachy byly pouzity na financovani studia jednoho budouciho rezisera nebo sochare (namatkou jsem vybral obory u kterych si pamatuju ze mely nejaky astronomicky 'koeficient narocnosti') Trochu jsem ten mechanismus nasel tady:

    Dotace na výuku v bakalářských a magisterských programech je stanovena na základě dvou veličin:

  • počtu odučených hodin v konkrétním programu, které vykazují jednotlivé ústavy a kliniky a které kontroluje studijní oddělení,
  • reálně získávané dotace na jednu odučenou hodinu v daném programu.
  • Tato hodnota „studentohodiny“ se získá násobením:

    základní normativ na studenta ze strany MŠMT × koeficient náročnosti studia v daném studijním programu stanovený MŠMT

    Z toho uryvku mi vychazi ze oba dva "magicke" koeficienty (normativ i koeficient narocnosti) stanovuje MSMT, a jsou tedy zcela a plne v rukou statu, kteri tim rika, kolika reziserum, gender studentum, zubarum a matematikum umozni vystudovat.

    8.10.2007 16:33 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Netroufám si odhadnout, jak je nutné mít studované režiséry. Ale už se to tak nějak po světě dělá. Pokud ano, bude jich asi studovat málo a tím pádem budou mít velkýho toho... tamtoho... koeficienta.

    Trochu bych ještě si nebyl jistý jednou věcí. Z takové prosté, technické logiky plyne, že pokud nebude stát platit studium sochaře, zaplatí z toho studium čtyř techniků. Humanitní logik Vám ovšem řekne, že ty prachy se okamžitě vsáknou do ministerstva, nějaké záhadné stavby, na splácení státního dluhu vytvořeného nějakým šikulou. Ech, dosti eufemizmů, prostě se to rozkrade. Že tedy možná problém není moc jedněch, ale málo tamtěch.
    8.10.2007 21:16 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Problém je v tom, že tvé otázky nejsou otázky; jsou to názory, pro které hledáš potvrzení.

    V případě Zaorálka to je jasné, tam se stejně nedá dozvědět nic nového.

    V případě školství... je z drtivé většiny státní, tedy státem ovládané, takže asi dokážeš co chceš. Jenom opravdu nevím, co si z toho odnese chudák afričan (američan?). Pokud mu nedojde, že se dostal doprostřed virtuální debaty o makroekonomice.
    JiK avatar 8.10.2007 21:38 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dve neprilis komplikovane otazky
    Mas pravdu, otazky jsem formuloval prilis agresivne, priste se zkusim vic zamyslet a trochu zapochybovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.