Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 08:49

Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

25.4.2010 07:16 | Přečteno: 1773× | Zivot a tak

Stat utrati nejvyse tolik penez, kolik jich vybere*

* Kdyz si erar v necem nebude jisty, kolik vybere, smi utratit nejvyse castku o 5% nizsi nez skutecne kolik vybral loni. A zbyde-li neco navic, smi se s tim splatit predchozi dluhy.

Doporucena Literatura:

Řecký ráj: 15 platů ročně, prázdniny místo dovolené

Řecká nemoc by se dala vyléčit rychle

       

Hodnocení: 60 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

JiK avatar 25.4.2010 07:17 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hledam politka nebo stranu, (kdyz to musi byt) ktery je schopny neco podobneho formulovat, pozadovat, slibit a zkusit vynutit. Nerozumim, proc by to melo byt nemozne, dokonce prilis nechapu, ze to pro ostatni neni stejne samozdrejmy a prirozeny pozadavek jako pro mne. Jak hospodarite vy? Kazdy rok vic dluhu?

Cestu vidim samozdrejme v usporach, v omezeni vydaju, v omezeni cinnosti, do kterych se stat lidem montuje. Dokonce bych si lehce s nadsazkou i umel predstavit jak to formulovat:

Protoze kazdy statni zamestnanec ma nejakeho sefa, at je to ministr nebo ten nejposlednejsi urednicek se dvema podrizenymi podrztazky, kazdy z tech sefu by dostal volbu, bud se zachova pocet lidi a finance na provoz a platy snizi o 20% nebo zustanou zachovany, ale on/ona snizi pocet lidi nejmin o 10%, takze si vlastne polepsi, tedy ti co zbydou. Nesplni-li, do 30 dnu jedno ani druhe, dostane vypoved pro neschopnost samotny vedouci. Zni to mozna drsne, ale je lepsi, kdyz to udelame sami a promyslene, nez kdyz nam za par mesicu naridi totez IMF nebo nekdo, od koho si budeme chtit pujcit na provoz. A da nam 50%, 30% a 3 dny...

Dalsi body programu snu, ktery by mne nadchnul jsou smerem ke svobode (nemontovat se do veci, do kterych nemusim, tedy ruzne cenzury internetu a gender nesmysly) a zodpovednosti (jak si kdo ustele, tak si taky lehne), a ke skutecne solidarite. Solidarita, to je vyraz, kterym se nekteri ohaneji, kdyz chteji zajistit aby jim nekdo presmeroval vysledky cizi driny. Ve skutecnosti je solidarita dobrovolna vec. Neni to, ze mi nekdo naridi, ze musim kopat uran pro blaho celku, ze mi namiri tokarev do tyla a pouci o vyhodach prace pro kolektiv, svaz, unii, je to dobrovolne rozhodnuti. Melo by byt tedy mozne vybrati si (to je ta svoboda) kterych hlavnich sluzeb statu budu vyuzivat a ktere si odhlasim a nebudu je tedy platit. A taky je pak nedostanu.

Nevidim problem v tom, bude-li se nekdo chtit solidarne a dobrovolne skladat na podporu lidi co prijdou o praci, budu-li v systemu. Tak jako to fungovalo v dobrovolnych spolcich na zacatku stoleti. Dokonce i odbory takto zacinaly. V Dansku to tak funguje, jsi v A-kasse, platis (dost) dokud mas job a dostanes podporu, kdyz o nej prijdes. Pak platis dan z podpory. Nejsi v A-kasse, dostanes suchy z nosu. Ja osobne bych si tuto sluzbu (a odvod na uredniky rozdelujici davky i na davky samotne) odhasil, verim, ze se o sebe i svou rodinu postaram lepe nez nejaky statni urednik.

Totez statni duchod. Dejte mi moznost odhlasit si statni penzijni system, postaram se o sebe sam, nechte mi me penize a dejte mi moznost zrusit tento odvod a mate muj hlas.

Statni zdravotni system? Mozna bych mel zajem ucastnit se, urcite vsak chci mit moznost volby, chci mit moznost zrusit to (a platit ze sveho na drevo, bude-li to nutne). Osobne bych v takovem pripade porovnal nabidku statu a konkurencnich pojistoven a rozhodl se.

Materska? Statni skolstvi pro me deti? Dejte mi moznost volby odhlasit se z nej, budu-li chtit jen "papir", vyjde mne diplom ze z statni univerzity v Plzni levneji nez platit cely zivot na sluzbu o kterou nestojim.

Statni veda? Dejte lidem moznost volby. Pripomina mi sice Cargo Cult, je spatne rizena a tragicky nevykonna, ale ja bych si ji ze sentimentalnich duvodu platil, jde stejne jen o nejaka 2% dane. Je to srovnatelne s kostelni dani v Nemecku a s televiznimi poplatky tamtez, a obe je mene uzitecne, aspon pro mne.
Jirka Cech
25.4.2010 08:45 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
Rozbalit Rozbalit vše odhlášení se ze státního penzijního systému = bezdětnost
Se vším se dá víceméně souhlasit až na větu: "Dejte mi moznost odhlasit si statni penzijni system, postaram se o sebe sam,"

Bez ohledu na to, co politici tvrdí, současný penzijní systém je mezigenerační. Tedy vy platíte PŘEDCHOZÍ GENERACI a ta další ho bude platit vám.

Ano, jsem pro možnost "odhlásit si státní penzijní systém". Ale představuji si to tak, že platit budete stále, protože nějaké předky jste jistě měl. Ale nebudete-li mít vlastní děti ani nevychováte nějaké cizí, nebudete mít nárok na penzi => odhlásil jste se.
Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
26.4.2010 10:00 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: odhlášení se ze státního penzijního systému = bezdětnost
Penzijni system je obrovsky podvod. Prvni generace totiz nezaplatila nic! Proste sli do duchodu, kdyz se spustil prubezny system. Proc bych ja mel platit te soucasne? Vy nam nutite, ze mame vuci predchozi generaci nejake dluhy, ale nemame! Porad se jede na sekeru te prvni. Je cas tenhle nepovedeny experiment ukoncit.
26.4.2010 21:05 Eva
Rozbalit Rozbalit vše Re: odhlášení se ze státního penzijního systému = bezdětnost
Prvni generace
Adam a Eva?
27.4.2010 11:51 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: odhlášení se ze státního penzijního systému = bezdětnost
Eva - pravdepodobne zena, coz by ji omlouvalo.

Z hlediska výnosů se nic nevyrovná včasnému vstupu do průběžného penzijního systému. Pečlivé americké statistiky evidují záznamy o první důchodkyni, která odešla do penze v rámci federálního systému Social Security Administration (SSA). Jmenovala se Ida May Fullerová. Do průběžného systému se přihlásila v roce 1937 a celkově během následujících tří let zaplatila na důchodové dani ohromující obnos v hodnotě 24 dolarů a 75 centů. První důchod obdržela 31. ledna 1940 ve věku 65 let. Šlo o částku 22 dolarů a 54 centů. Slečna Fullerová (nebyla vdaná a neměla děti) se dožila sta let. Během pětatřiceti let na penzi obdržela sumu v celkové výši 22 888 dolarů a 92 centů: pohádkové zhodnocení necelých pětadvaceti dolarů, i když uvážíme vliv inflace.


Uz je to lepsi?
26.4.2010 12:03 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: odhlášení se ze státního penzijního systému = bezdětnost
No, pokud se podíváte na věkové složení obyvatelstva, snadno zjistíte, že pokud jste mladší, důchod buď nedostanete vůbec, nebo jen daleko méně než současná generace. A zatím na předchozí generaci budete platit jak mourovatej. Vážně super.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
29.4.2010 12:02 Luboš
Rozbalit Rozbalit vše Re: odhlášení se ze státního penzijního systému = bezdětnost
Ale představuji si to tak, že platit budete stále, protože nějaké předky jste jistě měl. Ale nebudete-li mít vlastní děti ani nevychováte nějaké cizí, nebudete mít nárok na penzi => odhlásil jste se.
Pro mne by byla daleko schůdnější představa, že se s bráchou oba odhlásíme, naši rodiče přestanou dostávat důchod a my je holt budeme živit. Nechápu, proč bych měl živit předky někoho jiného.
Marek Bernát avatar 25.4.2010 09:22 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

No, znie to vcelku rozumne. A keď to dovedieme o krok ďalej: načo je nám vlastne vláda? Keby sa každý staral sám o seba a všetko bolo súkromné, tak nikto nemá žiadny problém, nestrácali by sa miliardy, atď. Veda súkromne riadená byť môže. Justícia a zákonodarstvo, to by sa muselo trochu premyslieť. Istý problém vidím so súkromnou armádou -> vedie zasa k diktátorstvu, prípadne k občianskym vojnám, ak súkromných armád bude viac (názornou ukážkou v praxi môžu byť drogové kartely). Ale celkovo by bolo zaujímavé premyslieť takýto koncept štátu bez vlády. Nespravil to už niekto?

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 09:31 halo hahalo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Nie nespravil, lebo je to blbosť...
Marek Bernát avatar 25.4.2010 11:53 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Samozrejme, že je to úplná blbosť. Lebo zastupiteľská demokracia je tak úžasný a dokonalý systém vlády, že nemá vôbec zmysel rozoberať, či by sa na nej nedalo niečo zlepšiť.

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 20:32 skywaker
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
jedina možnosť je zaviesť mestske staty z bud zastupitelskou alebo demokraciou kde ludia by schvalovali fakt dolezite zakony referendom a menej dolezite by schvalovali urceny ludia.. sranda by bola ze keby dajakemu takemuto mestu zle vodilo tak ludia by reptali len na seba lebo co si schvalia to by mali.
Marek Bernát avatar 26.4.2010 01:01 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

No, mestské štáty sú v princípe celkom fajn a v Grécku im to celkom fungovalo.

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 23:39 halo hahalo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Zlepšenie navrhol jik, i keď to v skutočnosti žiadne zlepšenie nieje tak nejak by to proste malo fungovať. Ale ty si fakt zadrel iba blbosť.
Marek Bernát avatar 26.4.2010 01:06 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

A podľa mňa previesť niektoré sektory vlády pod súkromnú sféru by často k zlepšeniu viedlu vzhľadom k fenomenálnej neschopnosti s akou sa štát o veci obvykle stará (všetko v štáte je všetkých a teda nikoho, nikto nemá za nič zodpovednosť, za nič odmeny, atď.). Len som to doviedol do extrému, čo by sa stalo, keby sa zrušila vláda úplne. Súhlasím, že je to utópia, podobne ako napríklad komunizmus. Ale že by vôbec nemalo zmysel diskutovať o alternatívnych formách vlády si nemyslím (zvlášť po tom, čo komunizmus dlhé roky dostal a stále dostáva možnosť skripliť životy miliónom ľudí). Ale fajn, nemusíme to ďalej rozoberať, myslel som, že niekto prispeje niečím konštruktívnejším než tým, že je to blbosť...

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 09:37 Radovan Garabík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
"Nespravil to už niekto?" -- Somálsko....
Marek Bernát avatar 25.4.2010 11:52 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Nevidím veľkú súvislosť. Najprv mali diktátorstvo, teraz republiku. Kde je tá absencia vlády? Navyše je rozdiel medzi krajinou s rozvinutou trhovou ekonomikou a krajinou, kde nemajú čo do úst...

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
26.4.2010 22:18 Radovan Garabík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Nejakých 15 rokov bola republika len na papieri.... Somálsko (tie časti, čo nevyhlásili nezávislosť) bolo dokonca dávané ako príklad ekonomiky (na africké pomery!) fungujúcej bez vládnych inštitúcií.
Marek Bernát avatar 27.4.2010 18:08 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

No to sú veci; takže ono tie sprostosti, čo som písal, fakt aspoň čiastočne fungovali. To by ma ani vo sve nenapadlo :-) Dík za link.

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
belisarivs avatar 25.4.2010 13:13 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Za mnohem lepsi priklad bych si troufnul povazovat pad rimske republiky. Tam totiz nastalo presne to co popisujes.
IRC is just multiplayer notepad.
Marek Bernát avatar 25.4.2010 15:29 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Hm, priznám sa, že o tom moc neviem. Skúsim na to pozrieť, či to má nejaký súvis.

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
vencour avatar 25.4.2010 15:32 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
belisarivs avatar 27.4.2010 18:49 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
No, spis uz prvni triumvirat.

Pointa je, ze doslo k zasadni zmene.

Legie uz nebyli odvedenci, kteri si za sve penize poridili vyzbroj a sli bojovat a jak zkoncila vlka, sli domu obdelavat pole.

Uz to byla vselijaka chudina, kterou vyzbrojil a vycvicil ten ktery vojevudce. Za to prisahalo vojsko jemu, ne republice.

Rim se zacal bat vlastnich vojaku a nescetne obcanske valky (coz byl proste zapas o moc jednotlivych vojevudcu) vedly k padu republiky.
IRC is just multiplayer notepad.
5.5.2010 14:03 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
kterou vyzbrojil a vycvicil ten ktery vojevudce
Za státní peníze.
Quando omni flunkus moritati
25.4.2010 10:26 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Pane JiKu, budte trochu chlap, kurva uz, a nebrecte nam tady po celym abicku, kdo se ma v tech potocich slz porad brodit. No tak jste nejvetsi socka sveta, ktera je tak neschopna, ze se svoji rodinou skoncila v komunistickem kralovstvi uprostred evropskeho stalinismu. Nikdo nejsme dokonaly (pro vas to plati desetinasobne), ne kazdy muze byt inteligentni, sikovny a samostatny (dtto).

Jestli po nas chcete penize, tak se nestydte a neskovavejte se za nejaky dane na vedu, proste si normalne reknete, to neni hanba. My vas tady mame radi a urcite vam nekdo nakou petku hodi, treba se najde nejaky zamoznejsi mecenas (kapitalista Jilek?) a i na cestu do Mogadisa vam prispeje...

25.4.2010 14:24 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Vážený pane,

to co navrhujete je sice líbivé, ale nereálné. I za předpokladu, že by jste makal jako šroub, pravděpodobně by jste nedokázal vytvořit takové finanční rezervy, aby Vás uživili v době, kdy buď nebudete moct pracovat vůbec, nebo jen omezeně. A s pomocí od dětí nepočítejte, jelikož budou mít dost co dělat sami se sebou a vlastními dětmi.

Jediné funkční řešení je začít tlačit na politiky, aby dělali co mají. Ale to by vyžadovalo zapojení mnoha lidí, kteří by byli ochotní se shodnout na jednom cíli a dlouhodobě za ním jít a to se mi jeví nereálným. Protože u jednoho soudu vyhrajete, druhý jeho rozhodnutí napadne a třetí jej vrátí k přešetření, přepracování prvnímu. A jste tam kde jste byl, ale o pět či deset let starší, pořádně okopaný a bez peněz.

JH
http://www.jackhokus.cz/
vlastikroot avatar 25.4.2010 14:36 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
I pojištění proti ztrátě zaměstnání nebo podobná instituce by v pohodě mohla být soukromá (a já bych si jí určitě zařídil, stejně jako zdravotní pojištění). A jak už to bývá, soukromá společnost jaksi na svojí prosperitu hledí, narozdíl od státního přerozdělování.
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
25.4.2010 14:43 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
soukromá společnost jaksi na svojí prosperitu hledí

No prave...

vlastikroot avatar 25.4.2010 14:49 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Co je na tom špatně? Když se člověk snaží, pak za to je odměněn. Jednoduchý princip, naprosto nesouvisející s oborem, ve kterém se ten kapitalista pohybuje. Pojišťovny jsou docela dobře fungující firmy, zákazník je spokojen i pojišťovna je spokojena. Takhle by to mělo fungovat. Ne že většina klientů je nespokojena a zbytek o služby nestojí (jako je to teď).
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
25.4.2010 15:11 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Pojišťovny jsou docela dobře fungující firmy, zákazník je spokojen i pojišťovna je spokojena.
mate pravdu, ale jenom dokud se neco nezvrtne... za vsechno bych jmenoval tri pismena: AIG
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
vlastikroot avatar 25.4.2010 15:19 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Stane se ... muže se to stát každé firmě. Tak to chodí. Naopak jiné pojišťovny se třeba zas dost napakovaly. Určitě to neni tím, že by pojišťovnictví bylo nevýnosný obor.
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
25.4.2010 16:06 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Nevynosne to prave neni.. je to trochu jako kasino - "House always wins."

Proti pojistovnam bych nic nemel, kdyby byl zcela oddeleny fond, z ktereho se plati pojistne udalosti, a naklady na jejich hospodareni jako firmy. Oddeleny tak, ze by zakaznik videl, kolik kam plati, a ze nejde z prvniho zachranit to druhe. Jinak totiz mohou docela dost podvadet - a rejzovat.
vlastikroot avatar 25.4.2010 16:14 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Máš možnost podobnou firmu s transparentním učtem třeba založit ;-) Jen jde o to, aby jsi z toho taky něco měl.
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
25.4.2010 17:56 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Asi jste to nepochopil. Lide se chovaji iracionalne, ale to jeste nedava pravo nekomu na tom vydelavat. Spis naopak. Ale bohuzel dnes v Cechach vladne tato imbecilita at si kazdy dopadne jak chce, me se to netyka. Zkuste si predstavit, kde asi tak skonci spolecnost, co dava podvodnikum volnou ruku.

Vy mozna mate penez malo, tak uvazujete takhle. Ale ja kolik potrebuji a mam tedy jine priority.
vlastikroot avatar 25.4.2010 18:07 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Jasně. Kdyby každý, kdo to takhle myslí, měl dost peněz, asi by jsme byli uplně někde jinde ... Lidi chtějí jistoty, ale bez toho, aby k tomu nějak výrazně přispěli (a teď nemluvím o důchodech). Aneb, všecko stojí a padá na tom, jak co kdo zneužije. A že pojistný podvod je jiný zločin, než to, že někdo třeba využívá sociálních dávek, byl bych radši za soukromé služby. Dnes podvádí politici, takhle by podváděli vlastníci firem. A od toho by se platil stát - aby hlídal zákon a pořádek a trestal lidi za zločiny.
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
Marek Bernát avatar 25.4.2010 19:49 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

+1

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 16:13 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Stane se ... muže se to stát každé firmě.
tak a ted si predstav, ze si cely zivot stradas duchodove pojisteni/sporeni, zivotni pojistku, je ti 60 a chces to konecne pouzit... a oni ti reknou: sorry, ale my jsme vase prachy projeli v las vegas (nebo treba na burze)
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
vlastikroot avatar 25.4.2010 16:32 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Pojištění neni o střádání, od toho je trochu jiný typ bankovního ůčtu. A musíš počítat i s tím, že přesně tohle ti muže říct i stát, pokud mu bezmezně věříš.

U důchodů je průser v tom, že je to velké množství peněz, co člověk ve stáří potřebuje. Já jen doufám v to, že doba aktivního produktivního života se prodlouží co nejblíže smrti, aby pak člověk měl šanci si to sám našetřit. Takhle to udržet moc dlouho nepůjde ani jednou cestou (několik desítek let života prostě něco stojí), protože průměrný věk se zvyšuje a počet neproduktivních lidí taky.

Je potřeba hlavně vymýtit některé faktory, co omezují možnost výdělku starších lidí (např. psychické poruchy, nedostatečné vzdělání, nemoci kvuli těžkému zaměstnání, ale i alkoholu a kouření, našlo by se toho hodně).

Ve svém okolí vidím dost lidí, co opravdu pracují dokaď mohou a jsou za to rádi, nechtějí jít do důchodu. A třeba že zrovna jako programátoři jsou excelentní (několik desítek let zkušeností se prostě pozná). Důchodová hranice udaná zákonem je umělá, každý má svou hranici jinde.
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
Marek Bernát avatar 25.4.2010 16:53 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Prečo pletieš dokopy poistenie a sporenie? To sú dve úplne nezávislé veci (hoci sporiteľne a banky ponúkajú občas dosť nevýhodné rudimentárne poisťovacie balíčky).

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 18:44 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Predpokladam, ze si uplne decko bez skusenosti alebo totalny sklerotik. Pretoze ja si napriklad pamatam eru statneho Telekomu, ktory tak nejak nebol zamerany na zisk, ale na uspokojovanie potrieb ludu. A ked to porovnam s ponukou sukromnych operatorov, tak su lacnejsi, maju daleko kvalitnejsie sluzby a este si z toho tvoria vlastny zisk. Je to len problem tvojej neovladatelnej zavisti, ze ta zaujima kolko dana firma zarobi a nie kolko to stoji teba.

A keby si chcel pindat, ze to sa iba prejavil pokrok, tak si porovnaj sucasne statne drahy so sukromnymi prepravcami. Napriklad Student Agency. Man vobec neserie, ze Jancura (majitel SA) z mojich prachov bohatne. Pretoze mi poskytuje lacnejsie a kvalitnejsie sluzby ako CD, do kt. este navyse kazdy rok stat nalieva miliardy. Ale komanc ako ma problem s tym, ze Jancura bohatne.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
belisarivs avatar 25.4.2010 17:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Jak tak nad tim premyslim vidim tu jednu nesrovnalost.

Paklize vychazis z toho, ze si na svuj duchod a leceni clovek nevydela, je nasnade, ze i kdyz tech lidi bude milion, tak si na to nevydelaji.

V cem je tedy potom statem organizovane sporeni, ktere ma nota bene navic nemale rezijni naklady, lepsi nez kdyz si na sebe spori kazdy sam?
IRC is just multiplayer notepad.
26.4.2010 13:32 E-Fox
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Díval jste se na Stranu svobodných občanů? Propaguje myšlenku, aby bylo (jako například ve Švýcarsku) ústavně určeno, že stát musí hospodařit pouze s vyrovnaným rozpočtem. Je také pro vyrovnání rozpočtu bez snižování daní prostým snížením výdajů státu. Přečtěte si program na www.svobodni.cz a třeba vás osloví:-)
JiK avatar 26.4.2010 14:13 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Stranu Svobodných Občanů? to nevypada zle, ale vzhledem ke lstive nastavenemu volebnimu systemu v Ceske Republice je hlas pro SSO nebo (jinou podlimitni formaci) hlasem vyhozenym, ba co hur, nejen vyhozenym, co je horsi je fakt, ze si ten hlas vlastne rozdeli formace nadlimitni, takze bych dal 1/3 hlasu socialistum (CSSD), 1/3 komunistum (KSC) a 1/3 populistum bez sebecistici schopnosti (ODS). To je pro mne neakceptovatelne.

Jedine ceho bych (mozna) dosahl je, ze bych jim zajistil statni prizpevek. Na to kaslu, melo by to byt naopak, chces kandidovat, mit cas ve statni TV a Radiu, zaplat...a uspejes-li, zaplat znova, za samotnou organizaci voleb, proc by ti ji meli platit danovi poplatnici?
belisarivs avatar 26.4.2010 15:19 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Tenhle nazor nechapu.

Jake mas dalsi alternativy?

1) Nevolit - vysledek jak popisujes vyse, akorat ze na tuty

2) Volit stranu, ktera ma sanci se Parlamentu dostat - socani, komousi, lihovci, modre straky, topka - podobny vysledek akorat ze na tuty a jedne strane z peti spatnych

Jak dopadnou VV a jestli je to strana, co by ti sedela nevim (mne osobne se libi snaha zpruhlednit hospodareni statu, ale IMHO to az moc hraji na duchodce). Zeleni jsou, diky Bohu, pase a ty bys tusim stejne nevolil.

Tak nad cim spekulujes? Volbou neparlamentni strany (nikoliv nezbytne SSO) riskujes prohru, nevolenim vubec, nebo volenim parlamentni strany jsi prohral na 100%.
IRC is just multiplayer notepad.
26.4.2010 15:58 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Alternativa? Litat po svete a knourat, jak jsou vsichni uplne hloupi a jak by to tu vzkvetalo, kdyby vsichni byli jako on.

Urcita cast lidi se po urcitem veku stava nerudnymi dedky, co vi vsechno lip, ale nikdoje nechape. Nekteri se tak uz narodi.
belisarivs avatar 26.4.2010 16:03 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
On clovek nemusi byt jako on. Staci vzit rozum do hrsti a nemit v hlave pyliny.

Nebo mi snad nekdo psychicky zdravy chce rici, ze kterakoliv z parlamentnich politickych stran nam muze nabidnout pozitiva vyrazne prevazujici nad negativy?
IRC is just multiplayer notepad.
26.4.2010 15:33 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
vzhledem ke lstive nastavenemu volebnimu systemu v Ceske Republice je hlas pro SSO nebo (jinou podlimitni formaci) hlasem vyhozenym,
OK, koho potom volit? Fakt je, že raději dám hlas straně "bez šance", než abych volil nějakého zmrda, co se v parlamentu 4 (a více let) choval jako prase v žitě a evidentně v tom hodlá pokračovat. To bych musel chodit kanály. (Kdyby nikdo z těch, co má dost současných politických stran nevolil "menší zlo", ty dnes menší strany by to možná někam dotáhly - bohužel, musely by je za 4 roky vystřídat zase jiné a tohle opakovat tak dlouho, než se politici naučí, že krást se nemá.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
28.4.2010 15:56 E-Fox
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
What??? Jsou přece tři možnosti. Volit neparlamentní stranu (je riziko, že se její hlas rozdělí mezi parlamentní), volit rovnou nějakou z těch parlamentních, kterými tolik pohrdáte nebo nikoho, což dopadne stejně jako pokud neparlamentní neuspěje, pouze s rozdílem že ta neparlamentní aspoň může získat peníze a prosadit se u dalších voleb. Tak o co jde? Jenom si stěžovat, že není koho zvolit? A když je, tak si stěžovat že nevyhraje?
2.5.2010 00:32 xHire | skóre: 21 | blog: Linuxovník
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Tvůj přístup k věci mě docela překvapuje. Nejprve hledáš stranu s co největší shodou s tvými vytyčenými body a když ji najdeš, tak se zase bojíš ji jít zvolit? Nikdo neví, zda se Svobodní do Poslanecké sněmovny letos dostanou nebo ne (průzkumům nevěřím ani trošku -- počkám si raději na výsledky voleb ;-)), ale přesto (nebo právě proto) je důležité nenechat věc náhodě, a pokud se ti Strana Svobodných Občanů líbí, tak se do snahy stranu zviditelnit zapoj taky -- řekni o ní svému okolí, oslov přátele či známé. Každý hlas je důležitý. Osobně musím říct, že v mém okolí si Svobodní získávají celkem velké sympatie (a tedy i hlasy do voleb). A to něco znamená. Možná třeba to, že cíle Svobodných mají hlavu a patu, politický program není populistická slátanina, ale cesta k svobodnějšímu státu, který „nechá občana být” a nebude z něj tahat zbytečné peníze na podporu úřednického aparátu (viz Úřad na zrušení) nebo neefektivní přerozdělování. Na to a na slušné vystupování zkrátka slyší mnoho lidí. Jediný problém je, že o straně zatím málo vědí (maximálně mohli někde zaslechnout název, ale jinak se média od malých stran naprosto distancují). Chceš-li straně pomoci, aby tvůj hlas „nebyl vyhozený”, řekni o ní lidem, aby věděli, že tu skutečně je koho volit.

Buď něco teď hned sami uděláme pro to, abychom změnili stávající politickou situaci, a nebo můžeme jenom tak sedět s rukama složenýma v klíně a naříkat, jak je to u nás špatný. Nechť si každý zvolí tu cestu, která mu je bližší.
Kryptoměny a bločenka.
25.4.2010 10:09 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mam lepsi: kazdej vul, kterej bude verejne schvalovat dobrovolnou solidaritu a zruseni statu, bude nejpozdeji do tri dnu odlifrovan do Somalska, aby se u nas netrapil. Ja myslim, ze na tom se shodnou uplne vsichni.
JiK avatar 25.4.2010 10:21 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Nebylo by lepsi ty "voly" co drze nesouhlasi s planem na lepsi zitrky poslat do na nucene prace pro blaho lidu?

Proste ty vsechny ty politicky, rasove i tridne nevhodne zivly tak nejak koncentrovat v nejakych specialnich taborech...a prevychovat je v nove, socialisticke lidi?

V duchu nejlepsich narodne a revolucne socialickych tradic tomu muzete rikat GULAG, nebo koncentracni tabory.
25.4.2010 10:32 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Heledte, jestli chcete dobrovolne solidarni gulagy, to je vase vec, jak si to v tom Somalsku s kolegy lidskymi zdroji zaridite, to nechame plne na vasem uvazeni.
vlastikroot avatar 25.4.2010 10:23 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Solidarita bez dobrovolnosti solidaritou neni. Na tom se nic nezmění. A stát v našem podání vypadá spíš jak pořádnej business, IMHO se vubec nevyplatí takový stát mít (obrovské režijní/korupční náklady). Radši žádný stát než socialistický stát.
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
otasomil avatar 25.4.2010 10:31 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Potrebujeme politiky, vladu ...  na to abysme rano vstali a sli do prace ?

K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
25.4.2010 10:54 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Potřebujeme lidi, kteří se za přiměřený plat budou starat o to aby některé služby fungovaly a my se o ně nemuseli jeden každý extra starat. Služby mohou být soukromé, nebo veřejné. To je jediné co potřebujeme. Míru solidarity si můžeme odhlasovat. Nebo nemusíme a necháme ji na každém jednom z nás.
Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
JiK avatar 25.4.2010 11:37 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mimochodem, pro demagogy, kteri krici, ze byt jen UMOZNENIM DOBROVOLNOSTI UCASTI v systemu statni materske, statni podpory v nezamestnanosti, statniho duchodu, statniho zdravotnictvi, statniho skostvi a statni vedy bychom se presunuli do Somalska...

Zkuste si uvedomit, ze nic z toho neni nutne funkci statu jak ji vnimam ja. Justice, policie, armada a hospodarstvi funguje i bez vseho z toho. A nestoji to 50-75% vaseho vydelku jako soudobe moderni socialismy....

Nejvetsi rozmach Evropy byl v dobach, kdy NIC Z TOHO nefungovalo na statni bazi, nemluve o nejake dobrovolnosti. Slavne dedictvi Evropy pochazi z dob, kdy se staty do niceho podobneho nemichaly.

Zminene zalezitosti, to je vec poslednich max. 90ti let, doby, kdy nam ambiciozni socialisticti inzenyri lidskych dusi (lide jako JS, xkesh, sinuhet) naplanovali raj na zemi a ziskali peklo, peklo, ze ktereho se utikalo pres ostnaty drat, peklo ze ktereho jsme zdedili krachujici demografii, dluhy, omezeni svobody, 2 svetove valky a stamiliony mrtvych "nepratel pokroku..."

A navic, pokud je ten statni system tak super, proc by si ho vubec nekdo odhlasil, proc se toho tak bojite? Proc se bojite dat lidem svobodu volby?
Jirka Cech
Marek Bernát avatar 25.4.2010 11:56 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

+1

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 12:07 anonym (zdravim pana Literaka)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
jsem smutny a zoufaly a take tak trochu nasrany - zejmena na lidi jako jste Vy. Nezlobim se na lidi jako je Jilek nebo ty dve damy co tu s nim opruzuji, ani na mlade kolegy, kterym neni ani 20 let a radikalne zde neco zvani o tom, jak se ma kazdy postarat sam o sebe. Mladi lide a lide, kterym nebylo shury dano by jiste mohli nejak intuitivne vycitit, ze nejakou problematiku nedokazi komlexne obsahnout a mohli by se ve svych radikalnich vypovedich treba mirnit. Jestlize to charakterove jako u Jilka nefunguje, tak se halt musime smirit s tim, ze se cely profil abclinuxu posunuje nekam, kde nemaji urciti ctenari co delat. Ale to vsechno mohu akceprovat, protoze u techto jedincu vidim jakesi limity a nemam jim to tak za zle.

Neco jineho je to u Vas. Vy tu inteligenci mate a dostal jste sanci studovat i v zahranici a podle me z te sance nedelate vubec nic. A to me skutecne sere, kdyz vidim, jak nekdo zahazuje takove moznosti. Uprimne receno jsme se zhrozil, kdyz ctu takove vety jako 'Slavne dedictvi Evropy pochazi z dob, kdy se staty do niceho podobneho nemichaly. ' Nebo otazky, proc neni mozno opustit stavajici statni strukturu. Vystudoval jste omylem nebo jen prudite? Vam prece musi byt jasna ta komplexita cele problematiky, provazanost statu s hospodarstvim, sociologie spolecnosti, psychologie jedince a vechny ostatni faktory, ktere nas zivot ovlivnuji. Skutecne nechapu, co VAs vede k tomu, napsat takove nesmysly?
25.4.2010 13:02 Matlák
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Ale on nesmysly nepíše! Má jen svůj pohled na věc, takový který sdílí celkem dost nespokojených čechů. Například já se domnívám, že evropská unie prostě skutečně směřuje k omezení svobody, ve jménu jistot. je to škoda.

Je jasné, že svoboda volby by přinesla své problémy (kdy by se bohatí odhlašovali od stáních podpor a chudé by neměl kdo živit..) ale to omezování svobody má taky své (například nedostatek produktů, jejichž výrobci či prodejci navíc strádají) nebo ne? Navíc plánování čehokoliv opravdu není správná cesta - když ne lidi (příklad Řecko, hypoteční krize v USA) tak příroda (viz třeba ta sopka) se nakonec zachová tak že to všechny slavné plány přeškrtá - a zničí tu velkolepou, ovšem nikdy nedostavěnou stavbu...

Je jasné že anarchistické zřízení nikdo nechce - přinejmenším armáda, policie a soudy musí podpírat společnost, aby se lidé navzájem nepozabíjeli. Ovšem například nařizovat lidem kolik mají spotřebovat energie (bez ohledu na výrobu, navíc fabrika bude beztak žrát 20MW a svítit si svářečkama, protože se "to tam ztratí") nebo jak mají energii vyrábět (bez ohledu na spotřebu, větrníky se roztočí a všechny ostatní elektrárny se musí vypnout, a stejně to síť sotva ustojí) mi už připadá uhozené. Stejně tak zodpovědnost ISP/mobilních operátorů za přenesená data /hovory (ve spoustě zemí zakazují anonymní SIM karty, sakra proč???).. V tomhle je cítit jakási víra, důvěra že to pokrok vyřeší (u energie úspornějšími spotřebiči a většími energetickými úložišti, v oblasti dat výkonnějšími logovacími a třídícími zařízeními) která silně připomíná ono utopické plánování, jak se zdvihne úroda za dalších 5 let.. stačí málo a následuje katastrofa..
Marek Bernát avatar 25.4.2010 15:28 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Vážený anonym, odporúčam Vám najprv sa trochu zamyslieť, kým niečo napíšete. Napr. veda je často na západe financovaná súkromne, pretože firmy majú oveľa väčšie prepojenie s univerzitami a sami majú záujem na výsledkoch výskumu. Samozrejme sa to týka hlavne aplikovaného výskumu; základný výskum -- aj keď zjavne najdôležitejší zo všetkých, ako ukazujú dejiny -- nikto len tak ľahko sponzorovať nebude, lebo výsledky sú viac než neisté. Každopádne by však vede pomohlo, keby sa viac zosúkromnila. A nielen vede, ale aj iným sektorom. V tomto zmysle používam spojene "starať sa sám o seba". V zmysle trhovej ekonomiky namiesto socializmu (ktorý nám tu ešte stále v mnohých štruktúrach prežíva).

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
Darth Phantom avatar 25.4.2010 15:55 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Soukromou vědu - proč ne. Ale tady ty fantasmagorie se soukromým soudnictvím, armádou a zákonodárstvím - tak to už s prominutím musí někomu trochu kapat na maják. Ještě soukromou policii by to zřejmě chtělo. Pokud chce Faun vyrovnaný rozpočet, tak by měl volit soudruha Štěpana. Pro naplnění ostatních Faunových tužeb žádnou podobnou stranu neznám. Faun si může ale nějakou takovou založit :-)
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Marek Bernát avatar 25.4.2010 15:58 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

To som si len zafantazíroval, veď rovno v tom príspevku som písal, že by to asi nefungovalo (ak teda narážaš na toto) :-)

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 15:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Ještě soukromou policii by to zřejmě chtělo.
No, už tady jedna taková je. Nebo přinejmenším zárodek. Taky je otázka, jak moc je Policie ČR veřejná, nebo soukromá...
Darth Phantom avatar 25.4.2010 16:15 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
No ono je i otázka, zda komanda ČEZu jsou "soukromá policie", když většinovým vlastníkem ČEZu je stát. Policie ČR je soukromá v závislosti na tom, která politická strana ji zrovna řídí. Jednou je to íčko se svými gangstery a kolegy z podsvětí, jindy je to zase Bublan atd... :-)
Tahle patička nemá hlavu ani patu
otula avatar 25.4.2010 12:33 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Zminene zalezitosti, to je vec poslednich max. 90ti let, doby, kdy nam ambiciozni socialisticti inzenyri lidskych dusi (lide jako JS, xkesh, sinuhet) naplanovali raj na zemi a ziskali peklo, peklo, ze ktereho se utikalo pres ostnaty drat, peklo ze ktereho jsme zdedili krachujici demografii, dluhy, omezeni svobody, 2 svetove valky a stamiliony mrtvych "nepratel pokroku..."
Sice na tvé blogy nikdy nereaguji, ale tohle je fakt projev chorého mozku. (Socialistický) státní dluh v roce 1989 činil méně, než 1 % HDP. A pokud jde o Pakt Ribbentrop-Molotov, tak rozhodně nebyl iniciován Ruskem, nýbrž nacistickým Německem, a Stalin moc na výběr neměl. Ale jasně, za všechno mohou komunisti. To jsem slyšel za posledních 20 let mnohokrát…
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
25.4.2010 12:41 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
(Socialistický) státní dluh v roce 1989 činil méně, než 1 % HDP
To sice ano, ale věřejný dluh může být i někde jinde, třeba ve stavu infrastruktury, stavu životního prostředí,...
otula avatar 25.4.2010 13:15 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
ve stavu infrastruktury
Pokud vezmu nejlépe viditelnou součást infrastruktury, tedy dopravu, mám pocit, že se "dluh" zatraceně prohloubil
stavu životního prostředí
Subjektivně pozorováno, byly lesy a hory v mnohem lepším stavu, než jsou dnes. Některá města si pomohla díky tomu, že zkrachovalo, co mohlo, takže průmysl tolik nezamořuje ovzduší, a pokud jde o šetření životního prostředí výfukovými plyny a podobně, to není otázka politiky, ale moderních technologií. A na druhou stranu, dnes je životní prostředí zamořeno spoustou záření, které nevidíme, necítíme a zatím nemáme dlouhodobé zkušenosti s vlivem na zdraví. Kdo ví, jak se na nás všechny ty GSM, WiFi a spol. podepíšou…

Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
belisarivs avatar 25.4.2010 13:42 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
ve stavu infrastruktury
Pokud vezmu nejlépe viditelnou součást infrastruktury, tedy dopravu, mám pocit, že se "dluh" zatraceně prohloubil
Mas tu taky verejna prostranstvi a dalsi veci.
stavu životního prostředí
Subjektivně pozorováno, byly lesy a hory v mnohem lepším stavu, než jsou dnes.
Tak to pozorujes velice spatne.

O malych zazracich jako navratu pstruhu ci raku nemluve.
Některá města si pomohla díky tomu, že zkrachovalo, co mohlo, takže průmysl tolik nezamořuje ovzduší
Byli jsme naprosto zbytecne orientovani na tezky prumysl (kvuli pripravam na valku, ktera nastesti nenastala). Jeho krach a redukce byli tedy nevyhnutelne.
a pokud jde o šetření životního prostředí výfukovými plyny a podobně, to není otázka politiky, ale moderních technologií.
Ktere za komunismu evidentne nebyly, co? Uz vidim, jak reditel statniho podniku podava hlaseni, ze kvuli vydajum na odsirovaci zarizeni splnili plan na 80%.

Nevzpominam si, ze bych kdy videl pole bile od hnojiva. Za komunistu bezny jev.
A na druhou stranu, dnes je životní prostředí zamořeno spoustou záření, které nevidíme, necítíme a zatím nemáme dlouhodobé zkušenosti s vlivem na zdraví.
Hrusky a jabka? Co ma s timhle spolecneho stat? Ze nezakazal mobily tak, jako by to urcite zakazali komunisti, kdyby tehdy nejake byly? Za komunistu jsme byli zamoreni smogem, o kterem se vedelo jak ucinkuje zcela presne.

Nechces-li vypadat jako pokrytec, zcela jiste zrusis veskera sva zarizeni (pokud je tedy vlastnis), ktera funguji na principu vysilani a prijimani zareni.
IRC is just multiplayer notepad.
otula avatar 25.4.2010 13:57 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Mas tu taky verejna prostranstvi a dalsi veci.
Neboj, vidím je kolem sebe, vím, jak vypadala a vím, jak vypadají dnes. Ale opravdu zlepšení nepozoruji. O mnohá prostranství se staraly státní podniky, které dnes neexistují a ona prostranství vypadají strašně. Nebo to ani nemusí být takto, stačí, že vlastníkovi na daná místa nezbývají finance.
Jeho krach a redukce byli tedy nevyhnutelne.
Myslím, že nevyhnutelné bylo hlavně to, aby na tom někdo vyrýžoval těžké peníze z rozprodeje.
Ktere za komunismu evidentne nebyly, co?
Samozřejmě, že byly. Jenže jsme o dvacet let dál. Bez ohledu na politiku.
Ze nezakazal mobily tak, jako by to urcite zakazali komunisti, kdyby tehdy nejake byly?
Jasně. Určitě by je zakázali. I drátové telefony byly zakázané, a my jako protistátní živlové, jsme jeden měli doma… Prostě technologie jsou dál, zbavili jsme se jednoho zamoření a máme tu nové, na které se hůř ukazuje.
Nechces-li vypadat jako pokrytec, zcela jiste zrusis veskera sva zarizeni (pokud je tedy vlastnis), ktera funguji na principu vysilani a prijimani zareni.
Jo, odmítám mít doma bezdrátové kraviny, WiFi na VoIP routeru, které tam je, mám vypnuté, telefonuji, co jde, z pevné linky, a pokud potřebuji mobilně telefonovat déle, než minutu, používám drátové handsfree. Možná jsem paranoidní, ale to už lepší nebude.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
25.4.2010 15:30 Matlák
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Životní prostředí se určitě zlepšilo. V totalitním režimu bylo mnohem snazší nepustit informace o špatném životním prostředí v nějaké oblasti do médií než to nějak řešit. Přinejmenším to bylo levnější. V SSSR například běžně ukládali radioaktivní materiál do obyčejných skladů, které potom zářily...

Redukce těžkého průmyslu byla také o tom, že nikdo o těžký průmysl dnes nestojí - viz blog pana Jílka o lodní dopravě a komentáře pod ním. Dnes je důležitá pružnost a rychlost výroby, nikoliv objem, dříve se vozilo na vlacích, dnes maximálně kamiony. S rozprodáváním to nemá nic společného (btw, myslím že kdyby drtivou většinu těch fabrik po privatizaci bylo finančně výhodné udržovat v provozu, byli by to noví majitelé tak udělali..)

Telefony byly tak říkajíc "na příděl". Většina linek byla podvojná. A čekalo se občas i nějaké to desetiletí..

No a s těmi vysílači... no asi v tom spiknutí jedu taky :-) vůbec mi nevadí že mám blízko vysílač, a že na st-milivoltmetru s dráty na stole naměřím občas i jednotky voltů. GSM, WiFi a bluetooth používám téměř pořád. A zdravotní problémy? Myslím že je to pitomost - navíc mnohá "drátová" zařízení vysílají o mnoho víc než např.BT sluchátka (norma s výkonem 1mW).. btw máte doma mikrovlnku? ;-)
belisarivs avatar 25.4.2010 16:53 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Mas tu taky verejna prostranstvi a dalsi veci.
Neboj, vidím je kolem sebe, vím, jak vypadala a vím, jak vypadají dnes. Ale opravdu zlepšení nepozoruji. O mnohá prostranství se staraly státní podniky, které dnes neexistují a ona prostranství vypadají strašně. Nebo to ani nemusí být takto, stačí, že vlastníkovi na daná místa nezbývají finance.
Tezko rici. Ja vidim, jak nase obec prosla rekonstrukci, cisticku, o ktere se mluvilo za komunistu desetileti mame taky (muj stryc mi takhle vypravel, jak za komancu udelal zavazek na cisticku, kolegove mu nadavali do ceho je uvrtal, ale pozvaji na na narodni vybor, predali jim nejakou bonbonieru a neco chlastu a hle, vsichni az na nej a jeste jednoho, v dobty kdy mi to vypravel uz byli davno po smrti a cisticka nikde).

Za komunistu se na prostredi sralo ve velkem stylu.
Jeho krach a redukce byli tedy nevyhnutelne.
Myslím, že nevyhnutelné bylo hlavně to, aby na tom někdo vyrýžoval těžké peníze z rozprodeje.
Ano, kdyz se kaci les, tak letaji trisky. Mne taky vadi, ze se toho tehdy dost rozkradlo. Ale poukazovat na to jako by tohle bylo za komunistu nemyslitelne mi prijde ujete.
Ktere za komunismu evidentne nebyly, co?
Samozřejmě, že byly. Jenže jsme o dvacet let dál. Bez ohledu na politiku.
Jasne ze byly. Ale komunisti s jejich nasazenim moc nespechali. Nejde o technologicky pokrok, ale o snahu nasadit ta zarizeni. A ta proste nebyla.
Ze nezakazal mobily tak, jako by to urcite zakazali komunisti, kdyby tehdy nejake byly?
Jasně. Určitě by je zakázali. I drátové telefony byly zakázané, a my jako protistátní živlové, jsme jeden měli doma…
Tuhle reakci nechapu. Ja byl ironicky, takze jsi to mozna pouze nepochopil, ale pak teda nechapu, proc nadavas na dnesni dobu, kdyz za komancu by to bylo to same a jedine co tomu ranilo byla nedostupnost tech mobilu.
Prostě technologie jsou dál, zbavili jsme se jednoho zamoření a máme tu nové, na které se hůř ukazuje.
A komunisti na to meli jaky vliv, ze to zminujes?
Nechces-li vypadat jako pokrytec, zcela jiste zrusis veskera sva zarizeni (pokud je tedy vlastnis), ktera funguji na principu vysilani a prijimani zareni.
Jo, odmítám mít doma bezdrátové kraviny, WiFi na VoIP routeru, které tam je, mám vypnuté, telefonuji, co jde, z pevné linky, a pokud potřebuji mobilně telefonovat déle, než minutu, používám drátové handsfree. Možná jsem paranoidní, ale to už lepší nebude.
Zasadovost si cenim. Nicmene neco pouzit a nepouzit je volba jednotlivych lidi. S tim nema statni zrizeni co delat.

A co treba ta jiz zminena mikrovlnka. Mas? ;-)
IRC is just multiplayer notepad.
otula avatar 25.4.2010 20:43 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Tezko rici. Ja vidim, jak nase obec prosla rekonstrukci, cisticku, o ktere se mluvilo za komunistu desetileti mame taky...
Obec, z níž pocházím, byla krásná, dnes je vidět, že se prostranstvím věnuje jen nezbytné minimum, aby z toho nebyl prales. Okolní lesy bývaly nádherné, dnes si tam člověk místy přijde jak po válečném aktu. No netvrdím, že je to obecné pravidlo.
Nejde o technologicky pokrok, ale o snahu nasadit ta zarizeni. A ta proste nebyla.
Nemyslím, že máš pravdu.
Tuhle reakci nechapu. Ja byl ironicky, takze jsi to mozna pouze nepochopil,...
Ironii ve větě o tom, že by komunisté určitě zakázali mobily, jsem opravdu nepochopil, do tvých reakcí mi nesedí. Prostě mi tvrzení, že by komunisté zakázali mobily, přišlo úplně trapné.
A komunisti na to meli jaky vliv, ze to zminujes?
Tam jsi možná nepochopil souvislost, ve které jsem o tom psal - že moderní technologie na jednu stranu ulehčily našemu prostředí, na druhou stranu ho zamořily jiným svinstvem. S politikou to nesouviselo.
A co treba ta jiz zminena mikrovlnka. Mas?
Ne, nemám. Má drahá ji strašně chce, takže ji asi koupíme, ale já z toho jíst rozhodně nebudu. Už proto, že je mi jídlo z mikrovlnky chuťově odporné. Na většině věcí poznám, že byly ohřáty v mikrovlnce - úplně stejně, jako okamžitě poznám třeba odpornou "čokoládovou" polevu z rostlinného tuku. Nesnědl bych ani pečivo namazané margarínem. Dneska si lidé libují v odporných pokrmech.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
vencour avatar 25.4.2010 20:46 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Jenom technická drobnost: mikrovlnky bývají vybaveny nejen MW, ale ohřevem horkým vzduchem apod. Možnosti jsou.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
otula avatar 25.4.2010 21:07 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
No ale to už je přidaná hodnota. Kdysi jsem také v práci využíval mikrovlnku na ohřev pizzy - měla totiž nahoře spirálu a šla použít jako klasická trouba :) (BTW - tehdy jsem pochopil, že ty hnusné věci z těch malých troub nejsou zaviněny neschopnou obsluhou, ale že je to vlastnost této trouby - zkoušel jsem totiž na počátku pro tu pizzu využít mikrovlny. Vyhodil jsem ji. Příště jsem si ji nechal ohřát zkušenými - vyhodil jsem ji také. Pak mi poradili, že je tam i topné těleso :))
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
26.4.2010 09:40 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Nemyslím, že máš pravdu.
Ale má. Proč se snažit zavést co nejvíc telefonů, když z toho je jenom práce. Jo po revoluci, když z toho byly kromě práce taky prachy, to už bylo něco jinýho.

Fakt si myslíš, že kdyby tady šéfovali komunisti, tak že má dneska každej člověk vlastní mobil? Zapomeň.
Quando omni flunkus moritati
belisarivs avatar 26.4.2010 10:29 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
No, zrovna to co komentujes je diskuze o odsirovacich zarizenich a ruznych cistickach.

Ja zastavam nazor, ze komunisti na to srali, on zastava nazor ze ne. Diskuze pak dale nema smysl, protoze se holt nase nazory rozchazeji.
IRC is just multiplayer notepad.
otula avatar 26.4.2010 11:23 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Proč se snažit zavést co nejvíc telefonů, když z toho je jenom práce
Zavést co nejvíce telefonů? Předpokládám, že tím myslíš rozšířit signál (telefon by si pořídil každý sám, pokud nebereš v úvahu absolutní komunistickou společnost, kdy každý dostane to, co potřebuje, což samozřejmě nikdy nemůže fungovat). Nedokážu odhadnout, jaký by byl rozdíl oproti současnému pokrytí signálem, pravda je, že před "revolucí" lidé práci flákali, jak to šlo. Na druhou stranu se stát snažil nějak držet krok s vyspělými zeměmi, takže věřím, že pokrytí by bylo, i když ne třemi operátory.
Fakt si myslíš, že kdyby tady šéfovali komunisti, tak že má dneska každej člověk vlastní mobil? Zapomeň.
Proč ne? Klasický telefon sice každý neměl, ale nikdo mu v pořízení nebránil, televizi, rádio a další věci také nebyl problém normálně koupit. Největší problém byla studená válka, která silně omezovala dostupnou produkci na RVHP, pouze vyvolení s devizovými příjmy si mohli nakoupit i jiné věci, ale nebylo to o tom, že by to někdo zakazoval.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
26.4.2010 20:58 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Zavést co nejvíce telefonů? Předpokládám, že tím myslíš rozšířit signál
To předpokládáš špatně. Telefon se za komunistů (až na výjimky, ale ty snad měli jenom v televizi) tahal drátem.
věřím, že pokrytí by bylo
Když už se přesouváme k mobilům, tak pokrytí by bylo. V současném rozsahu tak během dvaceti let. Proto i když se režim snažil držet krok se západem, prakticky to vypadalo jako "neztratit stopu"
Klasický telefon sice každý neměl, ale nikdo mu v pořízení nebránil, televizi, rádio a další věci také nebyl problém normálně koupit.
A teď tu o červený karkulce.

Ach jo, už se těšim, až všichni tihle "nejlepší léta jsem prožil za komunistů a všechno bylo báječný" vychcípou. Pak by možná i KSČM mohla táhnout do věčnejch lovišť
Quando omni flunkus moritati
otula avatar 27.4.2010 08:03 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Zavést co nejvíce telefonů? Předpokládám, že tím myslíš rozšířit signál
To předpokládáš špatně. Telefon se za komunistů (až na výjimky, ale ty snad měli jenom v televizi) tahal drátem.
věřím, že pokrytí by bylo
Když už se přesouváme k mobilům...
My jsme se ale bavili o mobilech. Reagoval jsem totiž na tohle:
Ze nezakazal mobily tak, jako by to urcite zakazali komunisti, kdyby tehdy nejake byly?
Nevidím důvod, proč by měli zakazovat mobily, když tehdejší komunikační technologie také nezakazovali. Telefon si doma pamatuji "odkjakživa" - tedy měli jsme ho minimálně od doby, kdy jsem byl ve školce. Byli jsme úplně obyčejná rodina, která žila na hranici životního minima, bylo nás 5, rodiče měli každý cca 2.000 měsíční plat, neměli žádné zvláštní postavení, mamka ani nebyla v KSČ a přesto jsme nikdy neměli žádné problémy s ničím, o čem se dnes mluví, že bylo běžné, a "dokonce" jsme doma měli komunikační technologii, kterou "by určitě komunisti zakázali".

Já netvrdím, že všechno bylo ideální, ale nemám rád to černobílé vidění světa, které se nám předkládá ("dříve bylo všechno špatné a dnes se máme báječně").
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
27.4.2010 09:29 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Byli jste zrejme bud proziravi, takze jste si zavedeni pozadali uz v padesatych letech. Vim o pripadech, kde se cekalo deset i vic let. My meli telefon "uz" po roce (1994?). Kamarad daval k lepsimu historku se svym nekdejsim spoluzakem, ktery kratce po revoluci byl zastupcem AT&T u nas. Zrejme uvazovali o tom, ze tady neco rozjedou. Ovsem legrace byla, kdyz ten spoluzak jednal s nekym zvenci a nemohl jim zaboha vysvetlit, ze jim telefonni cislo neda, protoze ma zazadano teprve rok. Skutecnost, ze zamestnanec nejvetsi telekomunikacni formy na svete nema telefon proste nepobirali :-)
otula avatar 27.4.2010 11:07 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Byli jste zrejme bud proziravi, takze jste si zavedeni pozadali uz v padesatych letech.
Přesné roky nevím, ale máme fotky s rozestavěným domem a malou sestřičkou, takže odhaduji, že začali stavět dům přibližně v roce 1967. Takže žádali o telefon spíš začátkem sedmdesátých let. A jak jsem psal, pamatuji si doma telefon "odjakživa" (narodil jsem se 1971). Takže to skutečně šlo mnohem rychleji.

Ale tím neříkám, že ti nevěřím. Když jsem za "hlubokého kapitalismu" žádal před 5 lety o zapojení elektřiny v bytě (jen "otočit kohoutkem", zavedená tam byla), čekal jsem 5 měsíců a dočkal jsem se jen díky tomu, že se za mne přimluvil jeden z bývalých vysoce postavených lidí v Eon. Pak to bylo najednou do týdne hotovo. Každý den jsem si tam předtím tahal dobíjecí zářivku a elektriku na práci tahal od sousedů.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
belisarivs avatar 27.4.2010 10:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Smankote clovece.

Vysvetlil jsem ti, ze se jednalo o ironii. Tak o cem to placas?
IRC is just multiplayer notepad.
otula avatar 27.4.2010 11:09 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Protože navázal trekker.
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
26.4.2010 21:46 VSi | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Proč se snažit zavést co nejvíc telefonů, když z toho je jenom práce
Zavést co nejvíce telefonů? Předpokládám, že tím myslíš rozšířit signál (telefon by si pořídil každý sám, pokud nebereš v úvahu absolutní komunistickou společnost, kdy každý dostane to, co potřebuje, což samozřejmě nikdy nemůže fungovat). Nedokážu odhadnout, jaký by byl rozdíl oproti současnému pokrytí signálem, pravda je, že před "revolucí" lidé práci flákali, jak to šlo. Na druhou stranu se stát snažil nějak držet krok s vyspělými zeměmi, takže věřím, že pokrytí by bylo, i když ne třemi operátory.
Těžko odhadovat. Ale když se podívám na stav pevné telefonní sítě ještě na začátku 90. let (kdo nemá představu, viz dále), dost o tom pochybuji. Nějaká síť by třeba vznikla, ale mobilní telefon by rozhodně nebyl dostupný každému.

Technologicky jsme na to jako stát, resp. v rámci RVHP, měli. Vývoj v oblasti mikrovlnné techniky a polovodičových součástek byly v ČSSR na velmi dobré úrovni. Celková organizace průmyslu, centrální plánování, minimální motivace pracovníků (... byla by z toho jenom práce ...) neumožňovaly, abychom se nějak víc přiblížili západu. Vliv měla samozřejmě i obtížná dostupnost technologií z produkce mimo RVHP.

Takže, mobilní telefon by si těžko každý pořídil sám, když by jich průmysl nebyl schopen dostatek vyrobit, a ani by nám je nikdo ze zahraničí neprodal, protože jsme neměli co nabídnout jako protihodnotu.
Fakt si myslíš, že kdyby tady šéfovali komunisti, tak že má dneska každej člověk vlastní mobil? Zapomeň.
Proč ne? Klasický telefon sice každý neměl, ale nikdo mu v pořízení nebránil...
S klasickými telefony to za socialismu zdaleka takhle nebylo. Jak už tu v diskusi padlo, o zřízení telefonní linky se žádalo - a běžně lidé po podání žádosti čekali na zřízení telefonu klidně 10 let. Nevím, jak si to představuješ, ale ta nedostupnost byla daná především kapacitou ústředen a kabelových vedení z ústředny do domu.

U nás používané telefonní ústředny byly technologicky desítky let zaostalé oproti tomu, co bylo běžné na západě. Tím byla dána i jejich omezená kapacita (+ špatná spolehlivost, takže nutná neustálá úržba a opravy). Na konci 80. let v ČSSR běžně sloužily telefonní ustředny technologicky na úrovni 2. světové války. Telefon - jako přístroj - se teoreticky koupit dal, ale k čemu by byl, když vám jediný poskytovatel telefonních linek tu linku prostě nezřídil (nebo v termínu 10 let+).

Vůbec nešlo o to, že by lidé na pořízení telefonu neměli peníze. Socialistický průmysl prostě zdaleka nebyl schopen pokrýt poptávku, tak došlo na pořadníky.
... televizi, rádio a další věci také nebyl problém normálně koupit. Největší problém byla studená válka, která silně omezovala dostupnou produkci na RVHP, pouze vyvolení s devizovými příjmy si mohli nakoupit i jiné věci, ale nebylo to o tom, že by to někdo zakazoval.
Nevím, sám jsem to nezažil. Od všech starších lidí (známí, rodiče, prarodiče) jsem slyšel, že tyhle věci jako televize, rádia, pračky, kola apod. se velmi težce sháněly. Čekalo se týdny i měsíce, a až se náhodou tyhle věci objevily v obchodě, stála se fronta třeba celý den.

O technické úrovni spotřební elektroniky ve srovnání ze západní produkcí se tady snad nemusím rozepisovat. Nebyla to taková tragédie, ale vývoj byl zabíjen třeba nárazovou nedostupností některých běžných součástek nebo naopak přebytkem jiných součástek – pak se museli konstruktéři krutě přizpůsobovat tomu, co není a co se "musí spotřebovat" protože toho jsou plné sklady.
otula avatar 27.4.2010 08:59 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Nějaká síť by třeba vznikla, ale mobilní telefon by rozhodně nebyl dostupný každému.
Z hlediska politického, nebo technologického? Tato debata začala z hlediska politického.
jsem slyšel, že tyhle věci jako televize, rádia, pračky, kola apod. se velmi težce sháněly.
Televize i rádia byly běžně dostupné. U nás (dědina 3000 lidí) byl v obchodě normální výběr různých typů (samozřejmě v rámci tehdejší produkce). To si velice dobře pamatuji, protože jsme jako děcka chodili očumovat, co všechno se dá koupit. S jízdními koly máš pravdu, to bylo skutečně na čekačku, a koupils to, co zrovna přišlo, když na tebe došla řada. S pračkama nevím. Ty mne nezajímaly, doma jsme měli velkou nesmrtelnou pračku, když se pokazila ždímačka, naši šli a z obchodu přinesli novou, určitě jsme na ni nečekali.

Takže s těmi týdny a měsíci a dlouhými frontami, o nichž jsi slyšel, někdo zatraceně zveličoval a globalizoval. Kromě kol, co pamatuji, nebylo běžně dostupné tropické ovoce, to se navezlo ve velkém vždy před Mikulášem, přes rok to bylo horší, Amatérské rádio nebo ABC se dalo prakticky koupit jen prostřednictvím předplatného, nebo třeba nanukové dorty k nám navezli každé úterý, napočítané tak, aby se všechny prodaly (v pátek už nebyly). A stávaly se pověstné fronty na čerstvé maso.

Produkce, pracovitost a další spojené věci, to je jiná oblast, když jsem viděl produktivitu u nás ve fabrice, nestačil jsem se divit (v negativním smyslu). Byl debilně nastavený systém, jehož princip nikdo neodboural do dneška - ve státní sféře stále funguje, že když neutratíš peníze, další rok jich dostaneš méně, nemůžeš si je na příští rok ušetřit…
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
belisarivs avatar 25.4.2010 13:28 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Delas si srandu?

Ze Stalin nemel na vyber? WTF? On mohl tu smlouvu treba nepodepsat. To te nenapadlo?

Stalin byl, a to predevsim, magor, ktery mel stesti, ze pres jeho cistky prezilo dost schopnych generalu na to, aby ho casto dokazali ukecat at nevymysli kraviny jako obvykle.

Stalin proste chtel hranice s Nemeckem aby tam mohl lepe sirit komunismus. Poprve to nevyslo a _jeho_ vinou dostali soveti tezkou nakladacku (Tuchacevsky zadal jeho popravu) tak to proste zkusil podruhe.

A s tim statnim dluhem bych taky radsi pomlcel. Ze se toho po revoluci rozkradlo kvanta, o tom zadna. Ale ze byl dluh mene nez 1% HDP ti uz bylo vysvetleno.
IRC is just multiplayer notepad.
25.4.2010 13:42 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Ze Stalin nemel na vyber? WTF? On mohl tu smlouvu treba nepodepsat. To te nenapadlo?

A napadlo nekdy vas co by se stalo, kdyby si tenkrat ve tricatym devatym Stalin zahral na jedinyho cestnyho blba na zemi a s Hitlerem vyrazil dvere?

belisarivs avatar 25.4.2010 13:48 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Co by se stalo? Poucte me, prosim.

V idealnim a nejmene pravdepodobnem pripade by pomohli Polakum a valcili s Nemcema.

V tom nejpravdepodobnejsim pripade by nepomohli Polakum a pak valcili s Nemcema.

Navic Hitler sel imho na jistotu, protoze on Stalin obsadil i pobaltske staty a besarabii. Takze dalsi uzemi (navic z casti puvodne ruske) se mu hodilo.
IRC is just multiplayer notepad.
25.4.2010 14:15 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Poucte vy nas, kdyz tak jasne vite, co se melo udelat. Jiste jen tak neplacate do vetru, ale promyslel jste par nasledujicich tahu.

Aha. Takze Polakum by to nepomohlo vubec, jenom by na Stalina Hitler zautocil o rok driv a s plnou silou, samozrejme zcela bez podpory zapadu, ktery jiz rok pred tim dokazal, jak umi byt na Hitlera prisny, a ktery byl obecne velkym fanouskem SSSR.

Shrnuto: jediny, kdo by na tom vydelal, by byl kapitalisticky zapad, ostatni by na tom byli v lepsim pripade stejne, v horsim pripade by Hitler tazeni na vychode vyhral a my dva bychom tu dneska podobne picoviny vubec neresili, protoze bychom neexistovali (vas arijsky puvod neznam, ale mi rodice by asi neprolezli).

Zly, zly, osklivy Stalin, takhle nadradit zajmy sve zeme (a neumyslne i zajem nasi zeme) nad zajmy a blaho zapadnich statu!

belisarivs avatar 25.4.2010 16:43 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Poucte vy nas, kdyz tak jasne vite, co se melo udelat. Jiste jen tak neplacate do vetru, ale promyslel jste par nasledujicich tahu.

Bylo receno, ze Stalin na vyber nemel, na coz jsem opacil, ze na vyber mel, coz je pravda. Co vic k tomu chcete? Rozvinout debatu o geopoliticke situaci?
Aha. Takze Polakum by to nepomohlo vubec, jenom by na Stalina Hitler zautocil o rok driv a s plnou silou,
Jakou plnou silou? Vite v jakem byla v te dobe nemecka armada stavu? A jak asi mohli zautocit plnou silou, kdyz si museli chranit zapadni hranici? A to jako potom Hitler na Rusko zautocil silou polovicni nebo jakou kdyz uz si tu zapadni hranici tak moc chranit nemusel?
samozrejme zcela bez podpory zapadu, ktery jiz rok pred tim dokazal, jak umi byt na Hitlera prisny, a ktery byl obecne velkym fanouskem SSSR.
Tomuhle nerozumim. Kdo mel byt zcela bez podpory zapadu? Rusove? Bez jake podpory? Ekonomicke? Existuje nejaky duvod proc by tu podporu nemeli mit? Tim spis kdyz uz by notabene valcili se statem, ktery napadl spojence Anglie a Francie?
Shrnuto: jediny, kdo by na tom vydelal, by byl kapitalisticky zapad, ostatni by na tom byli v lepsim pripade stejne
Jak by na tom vydelal? Ze by valka mohla teoreticky zkoncit driv? Ze by se bojovalo prevazne na uzemi Polska, takze by Nemci nejspis nepronikli tak hluboko do Ruska?
v horsim pripade by Hitler tazeni na vychode vyhral
To jako ze pokud by se valcilo o rok driv, tak by byla vetsi pravdepodobnost Ruske prohry? Ja se nestacim divit.
Zly, zly, osklivy Stalin, takhle nadradit zajmy sve zeme (a neumyslne i zajem nasi zeme) nad zajmy a blaho zapadnich statu!
Mate alespon elementarni tuseni, o cem byla tahle debata nebo mate rudo pred ocima protoze nekdo netleska Sovetskemu Svazu dostatecne nadsene?
IRC is just multiplayer notepad.
25.4.2010 18:02 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Co vic k tomu chcete? Rozvinout debatu o geopoliticke situaci?

O cem jinem chcete debatovat, nez o tehdejsi ((geo)politicke) situaci? Ovsem to asi u vas bude problem, protoze kdyz se nekdo vyznamne pta, v jake stavu byl Wehrmacht v roce 1940... No v katastrofalnim, prece! Proto taky projel zapadni Evropou jako nuz maslem.

Marek Bernát avatar 25.4.2010 18:06 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Západnou Európou? Tak sa na to pozrime: Taliansko -- spojenec, Španielsko -- neutrálne, ale de facto spojenec, Francúzsko -- nikdy nevedeli bojovať, armáda bola v príšernom stave (v podstate v rovnakom v akom skončila po 1. svetovej), UK -- nikdy sa tam nedostali (prvá krajina, ktorá kládla skutočný odpor). To isté na východe. Dostali sa len cez krajiny, ktoré nemali žiadne vojsko, neboli pripravené, etc. Rozhodne nepotrebovali najlepšiu armádu na svete (ktorú samozrejme mali Amíci), aby dobili polozaspatú Európu ;-)

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
25.4.2010 18:17 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Fracouzi nikdy neumeli bojovat, nejlepsi armadu meli Americani, UK byla prvni, kdo kladl odpor...

No nic, pratele, takhle na nedelni podvecer uz je te srandy nejak prilis, radsi toho nechame.

Marek Bernát avatar 28.4.2010 19:20 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Prvé je čistá pravda, druhé závisí od konkrétneho roku, tretie je AFAIK pravda (ak sa myslí skutočný odpor, tj. že nebol prevalcovaný do pár dní). Čo je na tom srandovného netuším.

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
belisarivs avatar 28.4.2010 19:48 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Prvni je nesmysl (byt si z Frantiku casto a rad delam prdel) protoze tihu prvni svetove valky nesli z nejvetsi casti oni. To se koneckoncu projevilo i v te druhe.

Pokud druhe zavisi od konkretniho roku, tak takova informace nedava smysl protoze takovych pak bylo podstatne vic.

Treti je nesmysl. Kladli odpor vsichni. Polaci se na nekterych mistech taky dobre drzeli.

Holandani rozehnali nemecky pokus o obsazeni hlavniho mesta masivnim vysadkem.

I Frantici se obcas docela drzeli. Navic neni radno opominat cizinecke legie. Ty skuytecny odpor opravdu kladly.

Nebyt Britanie za kanalem, dopadla stejne a nebyt amerika za oceanem, dostavala by zhruba stejny klepec jako rusove.
IRC is just multiplayer notepad.
vencour avatar 28.4.2010 20:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Kdyby nebyla Británie za kanálem, tak by nespoléhala na nejsilnější loďstvo a měla i schopnější armádu. V dané situaci měla to, co pro svůj účel potřebovala - BEF.

A Frantíci a "kdyby" ... kdyby USA zůstaly neutrální a Německo mělo díky VŘSR volné ruce ... viděl bych to na vítězství Trojspolku.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
belisarivs avatar 29.4.2010 11:43 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Ale jo. To jsou uz takove hypoteticke veci.

Faktem ovsem je, ze anglicany a americany proste chranilo more.

Navic, britska Home Fleet byla zalezla ve Scapa Flow a kanal IMHO moc nebranila.
IRC is just multiplayer notepad.
Marek Bernát avatar 29.4.2010 18:14 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Podľa mňa to nezmysel nie je. Väčšina vojen pre nich v histórii dopadla úplne zúfalo a buď utrpeli zdrvujúci porážku, alebo ich zachránil niekto iný.

Dáva to zmysel, lebo ja som presvedčený, že vojsko, ktoré vyhralo vojnu, bolo predovšetkým americké. Jasné, pomáhali všetci, ale vojnu ovplyvnili len tým, že sa niečo dosiahlo o trochu rýchlejšie.

Myslím viditeľný odpor, ktorý by s Nemcami trochu pohol ;-) Jasné, partizáni boli v každej krajine, robili sa prepady, atď., ale nie je to nič, čo by extrémne narušilo nemecké plány.

O výhode USA za oceánom nepolemizujem.

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
5.5.2010 14:31 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Prvni je nesmysl (byt si z Frantiku casto a rad delam prdel) protoze tihu prvni svetove valky nesli z nejvetsi casti oni.
Největší tak maximálně proto, že se boje odehrávaly na francouzském území. Jinak to táhli Angličani a hlavně Američani. Francouzští vojáci za první světové akorát tak stávkovali.
nebyt amerika za oceanem, dostavala by zhruba stejny klepec jako rusove.
Tenhle nesmysl podložíš jak? Rusové dostávali na prdel kvůli neschopnému vedení a nedostatku moderních bojových prostředků. Ani jeden ze zmíněných problémů během první i druhé války Američani nikdy neměli - měli dost na to, aby ostatním dodávali spoustu materiálu a ještě aby mohli válčit sami.
Quando omni flunkus moritati
25.4.2010 20:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Doporucuju si neco o tom nastudovat, Pro zacarek by stacila nejaka ucebnice dejepisu pro zakladni skoly :-)
Marek Bernát avatar 28.4.2010 19:21 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Čo konkrétne z toho, čo som napísal, nie je pravda?

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
vencour avatar 25.4.2010 20:19 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Francouzi, Belgičani a Holanďani především nefungovali koordinovaně. Za další armáda Francie jako celek doplatila na vnitřní spory, nekompetentnost vedení. Napadá mne jistá paralela s Ruskem v prosinci 1941: Rusáci měli zálohy, vojska na hranicích s Japonskem apod., mohli a použili je. Francouzi v květnu 1940 měli letecké armády na jihu i v severní Africe a nechali je tam. A Němci používali tanky na útok a letectvo jako dělostřeleckou podporu.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
belisarivs avatar 27.4.2010 17:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Americka armada byla v roce 1940 mensi nez Rumunska.
IRC is just multiplayer notepad.
Marek Bernát avatar 28.4.2010 19:23 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

V roku 1940 asi áno, ale hovoril som všeobecne. Amíci boli tí, kto vyhral vojnu (V Tichomorí prakticky výlučne, v Európe zásadne). Aspoň ja si teda trúfam tvrdiť, že nebyť Amíkov, tak to tu dnes vyzerá trochu inak :-)

physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
belisarivs avatar 27.4.2010 18:32 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Dobre tedy. Tak si to shrnme.

Pri spusteni operace Barbarossa byla nemecka armada proti Ruske polovicni.

Nejtezsi nemecky tank, Panzer IV mel mouze kratke delo a mel slouzit pouze jako podpurna jednotka tanku Panzer III, ktere tvorily jadro armady.

Teprve po zkusenostech se stretu s tanky T-34 byly tanky Panzer IV predelavany na delsi hlavne a az pozdejsi verze dokazaly byt T-34kam obstojnym souperem. Tigery meli nemci teprve tusim az pred Moskvou.

Letectvo na tom bylo podstatne lepe a ackoliv se Sovetsky svaz na valku vytrvale pripravoval, jeho letovy park mel nejlepsi leta za sebou. I-16 a 153 ztracely dech uz ve Spanelske obcanske valce, LaGG-3 trpel nedostatecnou kvalitou zpracovani, jine letouny byly teprve ve vyvoji a tak meli rusove tak maximalne MiG-3 o zastarale taktice nemluve. Nicmene Luftwaffe nemela zadny dalkovy 4 motorovy bombarder a jeji letouny obecne nemely moc velky dolet.

A ted se mrkneme na zapadni frontu.

V te dobe byla nemecka tankova armada z 1/3 vyzbrojena nasimi LT-35 a 38, meli par tanku Panzer IV, relativne dost Panzer III a nemalo Panzer II, coz byly plechace s 20mm delem. Dohromady tedy asi 2500 tanku.

Proti nim stala Francie s 3250 tanky, z nichz 800 bylo tezkych tanku Char B-1 bis, nemalo strednich tanku Medium Somua, coz byly na svou dobu velice kvalitni stredni tanky a potom dalsi modely, ktere se zhruba vyrovnaly tem nemeckym.

Nakonec tu mame Brity, kteri meli 640 tanku jako treba Matilda, pro nemecke tanky neznicitelna s tezkym pancerovanim i delem.

Mame tu tedy 2500 tanku na nemecke strane a 3850 tanku na spojenecke. Vetsina spojeneckych tanku kvalitativne prekonavala ty nemecke a znacna cast pro ne byla neznicitelna (vetsinu jich taky nemci vyradili delostrelectvem, letectvem, strelbou do pasu a z podstatne casti je nicili francouzi sami kdyz jim doslo palivo, kvuli nedomyslenemu zasobovani).

Pak tu mame letectvo. Tu uz to pro spojence nebylo tak slavne ale porad na tom byli lepe nez Rusove pozdeji.

Navic, udajne az 12% spojeneckych pilotu v bitve o Francii byli cesi, s moralkou proti francouzum uplne jinde a nejspis i vycvikem, o polacich nutne zastoupenych ve vetsich poctech nemluve.

Dalsi cetba: http://www.fronta.cz/faktory-kolapsu-francouzske-armady http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=437

Cili, Frantici to projeli proto, ze meli nizkou bojovou moralku (cetl jsem v pametech, jak nasi vojaci branili most s tim, ze neustoupi. Kdyz zjistili, ze uz tam zustali jenom oni a cizinecka legie, zatimco frantici uz byli davno v trapu, ustoupili taky), byli neflexibilni a defakto predpokladali stejny prubeh valky jako za 1. svetove.

Nemecka armada mela kvalitni vycvik, ale po technicke strance byla neuveritelne pozadu.

Valky v Polsku se zucastnilo asi jenom 200 tanku Panzer IV. To neni moc vzhledem k tomu, ze Nemci potrebovali rychle vyhrat a zapad kryly pouze zalohy a domobrana obcas posilene jednotkami pravidelne armady. Taky proti Polakum bojovali sami. Stalin se bal, ze zase dostane na prdel a pak si pospisil az kdyz videl, kde nemci uz jsou a i tam dokazal Vorosilov tak zbodat zasobovani, ze to bylo malem fiasko.

Jestli to mela byt ta plna sila, co by se probojovala az po Moskvu, tak patrne vite neco co ja nevim.

Mohl byste sve znalosti vystavit na odiv pro zmenu vy nebo tu jenom hodlate dal z prazdna placat jatrama?
IRC is just multiplayer notepad.
belisarivs avatar 28.4.2010 19:52 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Aby bylo jasno, temi 200 tanky Panzer IV jsem nemyslel, ze nemci nemeli vic jinych tanku ale to, ze to byl jejich nejtezsi tank a ze jich tedy celkove az tak moc nemeli.
IRC is just multiplayer notepad.
25.4.2010 19:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
V idealnim a nejmene pravdepodobnem pripade by pomohli Polakum a valcili s Nemcema.
Eeee... tem Polakum, se kterym relativne nedavno valcili? Tem Polakum, jejichz predstavitel se snazil o dohodu, podle ktere by Nemci a polaci zautocili na Sovestky svaz?

Neco podobne veseleho by tam jeste nebylo?
belisarivs avatar 29.4.2010 20:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
V idealnim a nejmene pravdepodobnem pripade by pomohli Polakum a valcili s Nemcema.
Eeee... tem Polakum, se kterym relativne nedavno valcili?
No a? Taky mohli vyuzit toho, ze se bojuje na Polskem uzemi a ruske by nebylo tak moc (pokud vubec) zasazeno.

Kdyz u nas existuji jisti jedinci, kteri si mysli, ze by nam prisli Rusove na pomoc (kontrolni otazka zcela ve vasem duchu: S kym pak to bojovaly nase legie v Rusku?) navzdory tomu, ze to bylo logisticky i logicky nemozne, povazuju moznost ruske pomoci Polsku za podstatne rozumejsi napad. Tim spise, a to jste patrne prehledl, kdyz podotykam, ze takovy pripad byl nejmene pravdepodobny.
Tem Polakum, jejichz predstavitel se snazil o dohodu, podle ktere by Nemci a polaci zautocili na Sovestky svaz?
Tohle je podle me ciry nesmysl. Muzete dodat zdroj informaci? Polaci chteli obnovit puvodni Polsko pred trojim delenim. To, ze meli v hlave piliny a doufali, ze se s Nemci nejak domluvi ackoliv jim muselo byt jasne, ze Hitlerovi (ktery se bojem s komunismem nikterak netajil a doma komunisty kosil co to dalo) stoji v ceste je uz jejich blbost.
Neco podobne veseleho by tam jeste nebylo?
Ne. S veselymi vecmi jste se predvedl sam.
IRC is just multiplayer notepad.
27.4.2010 12:42 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Pan je dobry komik. Pustte si laskave The Soviet Story. Precetl jsem pomerne dost literatury a ten film uplne od veci neni.
27.4.2010 15:50 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Tak nebudte jak Tajemnej hrad v Karpatech a prozradte nam, jak tyhle lotyssky Kolesa dejin odpovidaji na otazku jak by historie postupovala, kdyby Stalin Hitlera odmitl?
vencour avatar 25.4.2010 14:56 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Mezi silné kořeny dalšího dělení Polska v r. 1939 zřejmě patří i odplata za porážku Rusáků u Varšavy v r. 1920 ("Zázrak na Visle"). Snad i Katyně k tomu měla/má patřit.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Darth Phantom avatar 25.4.2010 15:34 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Polsko si v minulosti dělil kdekdo. Dnes je ovšem v kursu pro všechny rusobijce neustále vytahovat Katyni. Na to, že Poláci udělali s ruskými zajatci to samé a ve zhruba stejně velkém množství, se už jaksi zapomíná. Akorát Rusové ty zajatce rovnou zastřelili, kdežto Poláci nechali ty své před zastřelením ještě drahnou dobu hladovět.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
vencour avatar 25.4.2010 15:37 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Na zmínku o tom, že je Katyně oplácením, jsem taky narazil. I proto jsem to zmínil.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
25.4.2010 13:00 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Rozumim vam, pane JiKu, snazite se v praxi aplikovat teorii, kterou jste probirali na posledni schuzce vasi oblastni bunky celosvetoveho masoveho hnuti "Somalsko do kazde dediny, Afghanistan do kazdeho statu!" Avsak uvazte, ze pokud ucinite v debate s tupymi otroky socialismu argumentacni ustupek, abyste byl tak nejak blize jejich nizkym, etatistickym pudum, vystavujete se riziku, ze ackoliv treba nektery schopnejsi z teto luzy v proudu vasich slov koutkem oka na okamih uzri nepopsatelnou genialitu myslenky bezstatniho zrizeni, velmi pravdepodobne vzapeti odhlali logickou mezeru v puvodne dokonale vystavene konstrukci libertarianismu, a cela vec pro nej bude navzdy ztracena.

I ten nejvetsi idiot totiz vi, ze jen trh a privatni spolecnosti dokazi efektivne a spravedlive organizovat pravo, soudy, vezeni, policii a armadu. Neni na svete veci, kterou by trh nezvladl lepe, nez kdokoliv jiny, a kazdy, kdo pred ostatnimi, byt s dobrymi umysly, tuto zakladni pravdu vesmiru zamerne taji, by mel byt za trest odeslan do Svedska, at tam zhyne pomalou a krutou smrti zdanenim. (Predpokladam, ze takhle nejak jste se dostal do Danska.)

Vam se to muze zdat jako neprosta neucta k vasi intelektualni nadrazenosti, ale i ten delnicky cerv, ktery 8 hodin denne jenom hazi lopatou, si po vasi prednasce muze rici: "Pane JiKu, kdo jste, abyste nam narizoval, ze se povinne musime solidarizovat s vasi verzi justice, soudu, policie a armady. Ja chci mit pravo kdykoliv vstoupit do vaseho brlohu a vzit si, co budu potrebovat. Jste snad komunista, abyste nam to zakazoval? Budete nam byrokraticky urcovat, jak mame zit a kam smime chodit? Aha?"

25.4.2010 13:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
V čem je současná justice, policie a armáda lepší?
belisarivs avatar 25.4.2010 14:10 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Rozumim vam, pane Sinuhete, snazite se v praxi aplikovat teorii, kterou jste probirali na posledni schuzce vasi oblastni bunky celosvetoveho masoveho hnuti "Italie do kazde dediny, Recko do kazdeho statu!" Avsak uvazte, ze pokud ucinite v debate s tupymi otroky kapitalismu argumentacni ustupek, abyste byl tak nejak blize jejich nizkym, etatistickym pudum, vystavujete se riziku, ze ackoliv treba nektery schopnejsi z teto luzy v proudu vasich slov koutkem oka na okamih uzri nepopsatelnou genialitu myslenky socialistickeho zrizeni, velmi pravdepodobne vzapeti odhlali logickou mezeru v puvodne dokonale vystavene konstrukci celosvetoveho socialismu a svetlych zitrku, a cela vec pro nej bude navzdy ztracena.

I ten nejvetsi idiot totiz vi, ze jen vlada volena proletariatem a moudry nejvyssi sovet dokazi efektivne a spravedlive organizovat vas zivot, vase banany a zarovky, ekologicke smysleni a dovolene v zahranici ci v CR. Neni na svete veci, kterou by socialisticke vedeni nezvladlo lepe, nez kdokoliv jiny, a kazdy, kdo pred ostatnimi, byt s dobrymi umysly, tuto zakladni pravdu vesmiru zamerne taji, by mel byt za trest odeslan na prevychovu do pracovniho tabora.
IRC is just multiplayer notepad.
25.4.2010 14:42 Sinuhet | skóre: 31
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.

Ha! Lzete! Na posledni schuzce jsme dokoncili tema "Jak efektivne skloubit kapitalismus a mafii s mediokracii" a nacali velice poucnou kapitolu "Kde udelali Recti plukovnici chybu a jak se poucit z jejich tragicke porazky".

25.4.2010 20:21 Matlák
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Doufám že jste se poučili, a příští pětiletku splníte na 120% :-D

A probírali jste také velice zajímavé téma "jak efektivně poslat svět do hajzlu státními nařízeními a svést to na kapitalismus a mafii", konkrétně třeba kapitolu "garantované státní pojištění půjčky ala Clintonovy hypotéky"? Taky celkem poučné..

Doufám že jo. Celkem se bavím :-D
tmr avatar 25.4.2010 14:18 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Ted to funguje tak, ze ti co vydelavaji vic, plati duchody / davky v nezamestnanosti atd. tem kteri vydelavaji mene nebo nic.

Pri dobrovolne ucasti by chudi byli jeste mnohem chudsi, protoze by jim bohati nic nedavali. Aby spolecnost fungovala, je podle me nutna urcita "nespravedlnost", tedy ti co maji zhury dano, narodili se rodicum, kteri jim zajistili vzdelani atd. - aby prispivali tem, kteri takove stesti nemeli a proste si nemohou dovolit prispivat na napr. duchody nebo davky v nezamestnanosti.

Pochybuju, ze to co pisete v praxi bude fungovat...
JiK avatar 25.4.2010 21:37 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Proberme to, zkusme podiskutovat...
ted to funguje tak, ze ti co vydelavaji vic, A MUSI PLATIT SVE A NAVIC I CIZI duchody / davky v nezamestnanosti atd. Tem kteri vydelavaji mene nebo nic.

pri dobrovolne ucasti by chudi byli jeste mnohem chudsi, protoze by jim bohati nic nedavali.

Opravdu? Proc? Vy neverite v solidaritu? Proc ji tedy chcete vynucovat bicem? Kde berete jistotu, ze by jim nic nedavali, je-li to pro ne tak uzasne vyhodne? A pokud to pro ne moc vyhodne neni, kde berete drzost je do toho nutit? Kde je jejich svoboda?

aby spolecnost fungovala, je podle me nutna urcita "nespravedlnost", tedy ti co maji zhury dano, narodili se rodicum, kteri jim zajistili vzdelani atd. - Aby prispivali tem, kteri takove stesti nemeli a proste si nemohou dovolit prispivat na napr. Duchody nebo davky v nezamestnanosti.

Vazne? Opravdu je NUTNE protlacovat nespravedlnost silou? Nebo je to jen "docasne" po dobu vasi revoluce? :-) Tohle totiz rikali vsichni ti blouznivi utopiste s rukama od krve.

pochybuju, ze to co pisete v praxi bude fungovat...

Zda to BUDE fungovat nevim, nicmene poslednich par tisic let to fungovalo. Chudi ani bohati nevymreli, schopni ani flakaci nevyhynuli, spolecnost fungovala prirozene a diverzitou prekonala vsechny prekazky. Naopak se v te dobe "Zapad" a "Evropa" prosadila tak, ze se stala dominantni kulturou sveta. I bez socialnich davek, materske, statniho zdravotnictvi, statniho duchodu...

Proc si proboha myslite, ze svet bez povinnych a vnucenych statnich duchodu, bez statniho rizeni porodnosti a statniho zdravotnictvi je Somalsko? Vzdyt se zamyslete jak to vypadalo v Britanii v roce 1910 nebo u nas za Rakouska-Uherska?
26.4.2010 10:59 Karel Zak | blog: kzak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Nejvetsi rozmach Evropy byl v dobach, kdy NIC Z TOHO nefungovalo na statni bazi, nemluve o nejake dobrovolnosti. Slavne dedictvi Evropy pochazi z dob, kdy se staty do niceho podobneho nemichaly.
Myslite dobu kdy do Evropy slo obrovske mnozstvi prostredku z kolonii, 5-lete deti pracovali v dolech a socialni smir byl implementovan pomoci armady/policie?

BTW, proc si myslite, ze svetove valky jsou vysledkem prace ambicioznich socialistickych inzenyru? (Idealne nejaky odkaz na literaturu, o todle jsem jeste necetl.) Dik.
25.4.2010 15:22 void
Rozbalit Rozbalit vše Re: Volebni program na jeden radek...a hledani shody.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Druhý řádek programu nutný: "Mikeš se bude učit dál."

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.