abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 509 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux

    24.8.2017 10:51 | Přečteno: 1890× | Linux

    Poprvé v životě jsem dostal angínu v létě a jinak jsem angínu neměl cca 13 let. Nebylo mi vyloženě zle a už druhý den jsem neněl ani teplotu (první den jsem měl stejně jen 37,1 a cítil se odpoledne lehce unavený), takže jsem si řekl, že bych mohl něco udělat s domácími počítači (desktop, domácí server a "internetový server"). No, po chvíli přemýšlení jsem si řekl, že bych mohl všude nasadit Arch Linux, který jsem kdysi už používal a tak jsem se dal do toho.

    Desktop šel na řadu pochopitelně jako první, protože kdyby se něco nepovedlo, nebo nebyl Arch to pravé, tak by se nic nedělo. Zjistil jsem, že instalace Archu je stále pořád velmi jednoduchá, že Arch je už dnes opravdu těžce orientován na systemd a že se systemd jde už zavádět i systém a na grub člověk může zapomenout. Všechno proběhlo opravdu hladce - pacman je subjektivně ještě rychlejší než byl kdysi. Všechno je minimalistické a člověk má perfektní přehled o tom, co v systému má (to byl jeden z důvodů, proč jsem se chtěl k Archu vrátit).
    Narazil jsem na jediný problém, který jsem neuměl uspokojivě vyřešit s pomocí wiki.archlinux.org. Tím problémem byly fonty a já prostě nebyl s výsledkem stále spokojený. Zkusil jsem i livecd z Fedory, abych se přesvědčil, že to není jen můj dojem, ale v gnome-terminal byly ty "mono" fonty pořád takové nějaké ošklivé a Fedora mě přesvědčila, že mám pravdu. Nakonec jsem našel řešení v tomto postu: Make your Arch fonts beautiful easily!.
    Díky tomuto krátkému návodu jsou fonty sujektivně asi nejlepší, jaké jsem kdy měl (teď "skrz ně" píšu).
    Ještě poznámka k fontům - na openSUSE s nimi taky býval v dřívějších verzích problém a i dnes jejich nastavení není vyloženě triviální, ale už je na to nástroj přímo v YaSTu, takže to zase není tak velký problém jako je to v Archu.

    Domácí server u mě zajišťuje poměrně hodně funkcí (HTPC (kodi), NAS, router, wifi AP, ...), takže tam jsem si říkal, že musí vzniknout nějaký problém .... a také že ano :-). Instalace opět jednoduchá, vlastně úplně stejná, opět zavádím systém přes systemd-boot. Na router jsem nasadil shorewall a jeho nastavení není složité, takže pohoda. Kodi jelo na druhou dobrou. NAS přes NFS mi trochu zavařil, protože jsem jsem pořád měl nějaké problémy s právy, ale kdybych se já blbec přímo držel návodu na wiki a ty adresáře, které jsem chtěl sdílet, rovnou "bindnul", tak jsem si ušetřil čas.
    Problém nastal, pro mě dost nečekaně, až u wifi AP. Mám kartu s chipem Atheros AR928X, který funguje přes driver ath9k a nikdy jsem s tou kartou neměl na openSUSE problémy. Jenže stejný konfigurák sice fungoval, hostapd běžel, ale wifi nešla. V logu jsem zjistil, že nemá dostatek entropie pro klíče. Po chvíli googlování jsem zjistil, že řešení je několik a nejjednodušší je nainstalovat buď Haveged nebo Rng-tools. Druhým možným řešením bylo zkompilovat kernel se zapnutým "CONFIG_ATH9K_HWRNG=y". Tak to má třeba openSUSE ve svých kernelech a proto mi to tam všechno perfektně šlapalo.
    Nainstaloval jsem tedy Haveged a entropie už bylo dostatek, ale wifi byla stále nestabilní, což mě teda dost frustrovalo. Chvíli jsem googlil, zkoušel a nakonec jsem našel řešení zde. Je to trochu snížení některých defaultních nastavení hostpad a díky tomu už je wifi stabilní jako před tím (nebo se tak alespoň po dvou dnech jeví). Kdyby k tomu měl někdo nějaký komentář, či postřeh, tak budu určitě rád, tohle byl docela oříšek.

    Internetový server zatím nechám žít. Na něm běží Debian a určitě přijde nahradit, ale nechám tomu volný průběh a zatím nechám Arch v testovací lhůtě alespoň pár týdnů až měsíců než se rozhodnu, že to je pro mě to pravé.

    Závěrem: celý tenhle přechod jsem dělal spíš tak jako testovně, rád zkouším nové věci a rozhodně musím říct, že díky Arch Linuxu jsem se toho opět hodně naučil a nebo alespoň objevil zajímavé věci, případně jim hlouběji porozumněl. Tahle distribuce totiž člověka nutí o věcech přemýšlet a nic neudělá za vás. Objevil jsem třeba ZSH, další nastavení SSH, která jsem neznal, načetl si něco o entropii /dev/random, konečně jsem pronikl do systemd (kromě systemd-boot jsem třeba nevěděl, že je možné rovnou editovat konfiguráky služeb přes systemctl edit a tak dále) a spoustu dalších věcí, které se linuxákovi hodí nejen v Arch Linuxu, ale v ostatních distribucích to prostě někdo udělal za vás a vy to většinou nemusíte řešit, protože to "prostě funguje".
    Abych to shrnul, tak Arch Linux je skvělý, ale je to o čase. Teď jsem marodil, takže jsem mohl zkoušet, blbnout a experimentovat. Zítra předpokládám, že budu uschopněn a už na Linux opět nebudu mít tolik času a pokud se třeba Arch bude "rozbíjet", tak do něj zřejmě už nebudu moci investovat čas a energii a opět přejdu na openSUSE. Ale zkušenost výborná, nelituju toho a doporučuji všem si něco podobného vyzkoušet :-D.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.8.2017 12:31 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    No já jsem nedávno na PC přešel po letech z Arch Linuxu na Manjaro, které jsem už měl na notebooku a přijde mi bezproblémovější. U Archu občas aktualizace něco rozhodí nebo PC nešel nabootovat, GNOME bylo méně stabilní (ale to třeba bylo něčím v nastavení v /home). Manjaro přežilo bez problémů i aktualizaci po 8 měsících.
    24.8.2017 12:40 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux

    +1

    24.8.2017 22:37 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Souhlas, Manjaro je skvele distro. Mozna neni nejaktualnejsi, ale problemu ubylo, vyhoda je moznost mit vice verzi kernelu apod. Ja jsem behal Manjaro openrc, ted jsem byl ale nucen prejit na Artix
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    skunkOS avatar 25.8.2017 08:12 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Už dloooouho mi aktualizace u Archu nic nerozhodila. Naposledy snad, když se přecházelo na systemd a bylo to takové hodně surové.
    http://martinrotter.github.io
    jiri.one avatar 25.8.2017 09:07 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Tak taky bych byl rád, kdyby mi to dloooooouho vydrželo ;-).
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    =^..^= AmigaPower® avatar 24.8.2017 15:23 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Já teď přešel na noťasu z Mandrivy 2008.1 na OpenMandrivu Lx 2014.2 ;-)
    Agent avatar 24.8.2017 18:15 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    A kočky jedou na čem?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    24.8.2017 22:39 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Mozna na sante kocici. Nebo klasicky na pivu.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    the.max avatar 9.9.2017 19:13 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    +1 :-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    =^..^= AmigaPower® avatar 25.10.2017 14:47 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Na koksu...
    Bedňa avatar 24.8.2017 20:39 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Heh systemd, tak veľa zdaru, tak vlastne šťastia.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    24.8.2017 21:58 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Kdyz je cloveku spatne, hned udela nejakou hloupost... ;)
    kotyz avatar 24.8.2017 23:02 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    systemd-boot, grub zmizi v propadlisti dejin... to sme se dozili pekny budoucnosti, to sou ty slibovany skvely svetly zitrky... :-(
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Bedňa avatar 25.8.2017 19:49 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Bohužiaľ.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    25.8.2017 20:16 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    porad mate na vyber. Jsou distra s runitem (Void), OpenRC (Artix, ArchBang, Gentoo a dalsi) nebo sysv (Slackware) initem, tam systemd-boot sanci mit nebude. Kdyby kazdy kdo breci nad systemd presel na jinou alternativu...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    Bedňa avatar 25.8.2017 21:06 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    Hoci stagnujem, ale snažím sa niečo robiť.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    26.8.2017 10:44 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    to je na jednu stranu obdivuhodne, ale proc radeji neprispejes k projektu, ktery tu uz je? Mne je velmi sympaticke, ze se domluvili tymy co stali za Manjaro-openrc, Arch-openrc a Archbang. Mimochodem, Archbang uz vysel druhy RC zalozeny na Artixu.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    Bedňa avatar 27.8.2017 00:50 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux
    No ja snažím (len kurňa ten čas) pretlačiť veci do upstreamu a viacmenej sa problémy podarilo vyriešiť a na tom svojom forku aj fungujem. Ten svoj fork mám len kvôli ergonómií a grafickom výzore.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    9.12.2021 06:37 Calli N.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden angína, tak jsem přešel zpátky na Arch Linux

    Excellent writing. We can take away a lot of important information from this article. Keep sharing great posts. General Contractor Near Me

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.