abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 674 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)

    17.4.2007 11:47 | Přečteno: 1867×

    V jarní den jsem vyrazil na výlet. Na výlet sám, bez psa, zeměměřičky slečny K. i paní Rž. Na jarní výlet jsem vyrazil sám.
    Cílem byla chatová osada Višňová, kam se máme zanedlouho vypravit s dětmi nekoukacími a začít tam sjíždění řeky Berounky.
    V ten den jarní jsem se na výlet vypravil vlakem, který měl zpoždění. Myslel jsem, že vlak navazující bude na tento čekati, ale to jsem podcenil magické České dráhy. Ujet ho nechaly, jak mě o tom ujistil milý pán v kanceláři.
    To je ten náš svět, Opozdí tě a již jsi vyřazen.

    Poučen Mistry z okruhu nevidomých dětí, vím, že čas na nádraží trávený není marný, je zajímavý, plný zvuků, vůní a poselství. Je to tak, třeba tak. Kolem kvetly stromy. Tu na lavičce jsem viděl muže, který také něco zmeškal a nebo byl zmeškán. Stačil si sice ještě koupit další lahvové, ale pak již usnul. Tam před nádražím jsem seznal, že Beroun je v něčem podoben Praze. I jej protíná dálnice hlučící a páchnoucí.
    To je ten náš svět, kokot z kanceláře vždy vymyslí nějakou zrůdnost, která se pak realizuje.
    Na plakátech se usmívali muži převlečení za ženy, vyzývající k návštěvě jejich představení. Proč je dnes tak populární chlap, převlékající se za ženu? Čeho se bojíme, co nám schází? He? To paní Helena Vondráčková na plakátě zvala k pojídání zmrzliny. Vypadala jako pubertální děvče, rozjuchané z toho, že se s milým poprvé odvážili vzít za ruce.
    To je ten náš svět, můžeme se převlékat, za co chceme a věří nám.
    Beroun je krásné město s krásným nádražím. Poučen Mistrem Lao'c a Mistry psy jsem se relaxovaně proradovával k odjezdu dalšího vlaku, kterým jsem odjel.
    Cesta z Roztok se ukázala schůdnou. Ještě jsem pohovořil s místním chatařem o dalších možnostech přesunů. Ujistil jsem ho, že ač kladu takové mimoňské otázky, nejsem výsadek z Ufa, či zbloudilý výsadkář. Řekl mi ten dobrý muž, že to dobře poznal, že nejsem vyhozený z letadla, že on byl u letectva a že to bych měl na sobě zbytky padáku.
    To je ten náš svět, který nás vyhazuje do místa a času bez záchranných padáků.
    Poučen neznámým Mistrem a Mistrem Eckhartem a Mistry stromy a řekou, vydal jsem se zpět.
    Muž spící se z lavičky mezitím přesunul na trávu před nádraží, kde snil svůj sen. Možná sen o jiném, lepším světě, než je ten náš.
    Poučen výletem za jarního dne bez psa, zeměměřičky slečny K. i paní Rž. jsem opět dojel domů.
    Výlet už nebyl, sežral ho čas. Omnia orta cadunt, básník P.Z. deklamuje.
    To je ten náš svět, vše vzniklé zaniká, vše zaniklé se vrací a co se stalo, to zůstane.
    Doma jsem políbil psa i ženu, neboť je mám rád.
    To je ten náš svět, kde máme rádi nejen sebe a nebo projekci sebe do jiného, ale někdy i projekci jiného do sebe.

    V.Š. a P.H. mají od včerejška devět dětí. Já jsem viděl cestu k řece, co plyne zvolna k mořím. Ten muž se možná již probudil a je bdící. Jednou možná dojedu včas a třeba z toho nebudu mít radost. Každým krokem se cesta možností mění na cestu zmizelou v minulosti. Každým krokem otiskneme do vesmíru stopu, která zůstane.

    Fotky cesty (pro potřeby Tyfloturisťáku -- trasa)

    P.S. Jsem si říkal, jestli to sem mám dát. Došel k závěru že ne a dal. To je ten náš svět… (smajlíky si nutno domyslet)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Dalibor Smolík avatar 17.4.2007 12:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Tak tohle bylo moc hezké čtení, díky. Pousmál jsem se nad zamyšlením o převlékání mužů za ženy - tenhle světový trend taky nechápu - chlap má zůstat chlapem, to platilo od jakživa.
    Doma jsem políbil psa i ženu, neboť je mám rád.
    Taky to tak dělám, dokonce nezáleží ani na pořadí :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    17.4.2007 13:34 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Máme tolerantní ženy. Ta má mi tohle toleruje a trpělivě čeká, až se se psem zdostatek přivítáme bude řada na ní. ;-)

    Ti chlapi. Travesti show se to tuším jmenuje, ani nevím, ale jistě každý ví. Já jsem strašně zvědavej a tak by mi to zajímalo, proč je to tak populární. Chceme vidět někoho poníženého (svým způsobem je ten chlap odchlapen, bývala to potupa, být považovaný za "babu" a ten archetyp v nás je)? Jasně, je na tom založený "Někdo to rád horké" a to je dobrý film. Pak se tenhle princip chlap za ženskou do omrzení využíval v dalších a dalších filmech a estrádách, ale stejně... ?
    17.4.2007 14:14 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Podle Terryho Prachetta je jeden ze základních zákonů vesmíru skutečnost, že se do převlečeného muže okamžitě zamiluje jiný, úplně normální muž. Jediným případem, kdy tyto zákony selhaly byl desátník Nóblhóch, který se ovšem od onoho dílu - Hrr na ně - začal převlékat do ženských šatů poměrně často :-D

    Ono to souvisí s tím, že je mužské oblečení obecně bráno jako veskrze praktická věc, která zakrývá naše urostlé tělo před nálety samiček :-), chrání ho před rozmary počasí a podobně. Typicky ženské oblečení (minisukně, lodičky, výstřihy, krajky a podobně) je naopak bráno především jako zbraň v lovu samečků a velký důraz se klade na dekorativnost. Proto žena v mužském oblečení nikoho nepohoršuje, prostě si vzala něco pohodlného a praktického. Obrácená situace evokuje poměrně zajímavé představy :-).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    17.4.2007 14:43 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Sukně je náhodou praktická. Já jí nosil! Fakt, ale jen doma. Není v tom vedro, pohodlné je to, strategicko--taktické orgány nejsou ničeny a vůbec. :-)

    Vidělo mne v tom více mužů a žádný se do mne nezamiloval. Někde je chyba! Buď v zákonech vesmíru a nebo jsem opravdu tak škaredej, smradlavej chlap, že to sukně nezachrání. :-)
    Dalibor Smolík avatar 17.4.2007 17:37 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    To nic není. Já jsem jednou spal v dámské noční košili, úplně průsvitné. Byl jsem sexy asi jako h*vno v uhláku :-), ale to jsem byl stavu, kdy mi bylo úplně jedno, co mám na sobě .
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Isah avatar 17.4.2007 23:15 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)

    Dagu, travesti show vůbec není o ponížení. Spíš naopak. Obléknout a nalíčit se tak, že je muž od ženy k nerozeznání. Jsou v tom dost šikovní. Oni se umějí oblékat a líčit tak, že to nezvládne leckterá žena :-)

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    17.4.2007 23:43 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Já na tom netrvám. :)

    Ale jsem taková rustikální postava z minulého století, kdy ještě žila (dožívala) představa muže, jako možná trochu hrubého, neupraveného individua, obdařeného však rozhodností i schopností zacházet sekyrou a nástroji mohutnými, svaly vyžadujícími. :)

    Žena pak, jemné to stvoření, plné krásy těla i ducha, něžné a zranitelné (a nepochopitelné:)), které, je-li třeba, muž chrání.

    Žena se pak krášlila, aby byla ještě obdivuhodnější, muž pak lovil kance, aby byl také obdivuhodnější.

    Tančící, navoněný muž byl nonsens. Muž neplnil úlohu muže.

    Feministky mě sežerou. Za živa! :)

    Ano, bylo to v dobách, kdy říci muži: "Ty vypadáš jako ženská!" byl počátek diskuse vedené argumety pěsti. Někteří v tom spatřují nedostatek úcty k ženám, ale to je omyl. Ženě bych neřekl: "vypadáš jako chlap!", mysleje si, že jí tím snad lichotím. Ostatně její průvodce by to vzal jako úvod k diskusi se mnou. :)
    Isah avatar 18.4.2007 00:44 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)

    Jo, já Ti rozumím. Holt je jiná doba, ale i pro mně, jako pro ženskou, mají transvestité své kouzlo. Vlivem civilizace se stejně ten mužský archetyp trochu mění. Tedy trochu dost.

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    Dalibor Smolík avatar 18.4.2007 01:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Přesně tak: v době mého mládí se přiznat, že je člověk homosexuál, byla dost velká hanba. Dneska člověk o sobě řekne "Já jsem gay!" a ještě je na to hrdý. Také to není nic proti gayům; doba má prostě jiné hrdiny.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    18.4.2007 07:31 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Archetyp se měnit moc nemůže, ale asi je dnes v popředí a žádanější jiný archetyp. Třeba Narcise, Apolóna (?)

    Zase nic novýho, ve středověku byli trubadůři s vysokým hláskem. Za mého mládí frčel rozervanec, vychrtlý a depresivní, nahrbený a bez svalů, mlátící do kytary teskné protestsongy (taky jsem se tak snažil vypadat).

    Dneska to taky není jednoznačný, svalovci se také uplatní. Hezouni také.

    Ovšem ten archetyp muže lovce v nás asi bude stále. Řekněte muži, že je sice nemehlo, levej a slabej jako čaj, ale krásnej. Nebo ženě, je škaredá ale je na ní fajn, že dokáže sama přestěhovat almaru. Ve většině případů se moc neradují. ;-)

    A co vy? Chtěla byste chodit s mužem v ženských šatech, krásně nalíčeným?
    Isah avatar 18.4.2007 17:17 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)

    Myslela jsem archetyp v nás. V noci jsem o tom ještě přemýšlela a došlo mi, že se samozřejmě mění i ženský archetyp. Vnímám to jako určitý posun ke svobodě. Dalibor to napsal. Gay se nemusí stydět za svou orientaci. Stejně tak žena podnikatelka s převahou mužských vlastností také již není nucena "přizpůsobovat se" okolnímu všeobecnému smýšlení, že žena by měla být především submisivní, jemná... a určitě jsou i muži, kteří takové ženy vyhledávají. Ono to souvisí i s tím, jak se v průběhu let změnily role muže a ženy.

    S mužem v ženských šatech bych asi nechodila.

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    18.4.2007 21:12 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Severští indiáni, a ty má rád, posuzovali kvalitu ženy podle toho, kolik unese. ;-)

    Jó, žena typu "Babička Mary", má také něco do sebe. Rozhodně by se nikdo neměl násilím měnit. Pokud chce muž háčkovat a tančit -- nechť tak činí! Pokud žena nachází uspokojení ve štípání dříví -- hurá do toho!

    Hmmm, může přijít k nám a naštípat na celou zimu. ;-)
    17.4.2007 13:27 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    No, když ona zkratka ČD ve skutečnosti znamená Času Dosti, což mnohé vysvětluje
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    17.4.2007 13:44 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Já chtěl nejdřív zuřit a stěžovat si. Nechali ujet o pár minut navazující vlak, takový ty "splašený kufry" a já (a ostatní) měl hodinu a půl na nádraží.

    Ale když jsem vlezl do kanceláře a tam mi usměvavý, upravený muž bohorovně řekl: "Ano, ten už odjel!", aniž mu na tom přišlo cokoliv divné, tak jsem se rozhodl, že se budu smát.

    Ostatně to je jedna z věcí, co jsem chtěl tak podivně říct. Že i "pracovní" výlet zpestřený ČD, do obyčejného místa, může být krásný a cestou se člověk může bavit tou podivínskou zábavou -- přemýšlením a vymýšlením. ;-)
    17.4.2007 14:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Já chtěl nejdřív zuřit a stěžovat si ...
    Aneb jak dosáhnout vnitřního klidu a vyrovnanosti díky ČD :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    17.4.2007 14:39 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    No vida! Stavu vairágja -- bezžádostivosti, lhostejnosti k vlastnímu osudu... toho, čeho dosahují indičtí jógíni za cenu neslýchané sebekázně až sebetrýznění, toho lze dosíci pomocí mocného gurua ČD raz--dva! ;-)

    ČD jsou ve skutečnosti asi mystickým řádem, toužícím vyvolat v Češích kolektivní samádhi! ;-)

    Nevděk světem vládne, já těm ušlechtilým andělům, dárcům vnitřního klidu tak často spílám slovy neslušnými! Hanba mi! ;-)

    Proč si vrážet hřebíky do pusy, sedět měsíc na sloupu... jeďte s ČD! To by byla adekvátnější reklama, nežli "Na výlet vlakem" nebo co to tam mají na stěnách. ;-)
    5.12.2007 17:26 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Kdyz se chci nekam opravdu dostat, jedu autem. Kdyz je mi jedno kam se dostanu a mam na to dost casu, jedu CD, nebo (spolehliveji) stopem ...
    6.12.2007 08:10 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výlet, úlet, vzlet (nic o Linuxu)
    Auto nevlastním a jízda autem je pro mne utrpením. Vlak je veliký, plný setkání, možností... a v moci ČD. Kdyby to jezdilo trochu slušně (na čas a rychle) a miň draze, vůbec bych jinou dopravu nezvažoval. Takhle vítězí často autobus.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.