abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 723 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy

    21.3.2011 21:55 | Přečteno: 1829× | Internet a počítačky | poslední úprava: 21.3.2011 21:54

    V porovnání ze  statistyckými odborníky jsem pouhá ovečka, která odmítá tancovat, jak jí pískají. Aneb další zápisek na téma sečtení.

    Otevřel jsem si jeden článek na idnes.cz. Podle nadpisu jsem čekal razantní vyjádření od pana pantáty ze SÚ kterak je rozhňeván na spackané plnění služeb ohledně Velkého Sečtení ze strany České Pošty. Místo toho jen takové tradiční omáčkové kličkování. Prostě nuda, proboha co jsem čekal.

    Ale pak to přišlo, to, co stojí zato odcitovat a mít na paměti.

    Retraktorka: Letos je vyplňování dotazníků možné on-line, přesto k tomu stále potřebujeme i papírový formulář. Proč se bez papíru nedokážete obejít?

    Pan pantáta SÚ: Protože my vám prokazatelným a závazným způsobem musíme doručit PIN kódy, abyste si mohla otevřít elektronický formulář. Jinak by nám pak lidé říkali, ale já jsem PIN nedostal, mně jste ho nedoručili... Samozřejmě bychom to mohli dělat i tak, že řekneme: Každý je povinen si pořídit elektronický podpis a potvrdíte nám jím, že jste PIN obdržel. Ale tak daleko tu zatím nejsme. Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.

    Nechci na tom pantátově tvrzení stavět kdovíjaké argumenty, ale mé přesvědčení, že Velké Sečtení je k hovnu a že jde pouze o další manipulaci lidmi a lidskou svobodou to zrovna nevyvrátilo.

           

    Hodnocení: 56 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2011 22:40 Lukáš Lánský | skóre: 2 | blog: Bruneloviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Upřímně řečeno jsem tohle protičipové hnutí nikdy nepochopil. Vážně není daleko rychlé čtení DNA, tedy okamžitá identifikace lidí podle krve. Myslím, že to tak i dělali ve filmu Gattaca. Nadto se pořád zlepšuje software na identifikaci obličejů.

    IMHO tedy vzhledem k pokroku technologií není zbytí: společenské zřízení musí být lidské, jinak jsme v háji naprosto nezávisle na tom, jestli v kůži čipy máme, nebo ne.
    gtz avatar 21.3.2011 22:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Nebude se dát přes čip sledovat pohyb/lokaci objektu?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    tomboytom-deviant avatar 21.3.2011 23:04 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy

    Technicky třeba ano, ale ONI nám odpřísáhnou, že to neudělají...

    21.3.2011 23:51 Lukáš Lánský | skóre: 2 | blog: Bruneloviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Zjevné potíže s napájením by asi nějak vyřešit šlo. V tom ale vtip není: čipy prostě vypadají blbě. Vypadají tak blbě, že se použije jiná technologie, která blbě nevypadá a lidi ji snadno spolknou: třeba kamerový systém „proti imigrantům“, jako ve Velké Británii.

    Jak už říká někdo pode mnou: lidi, kterým skutečně záleží na lidských právech, mají dost práce se současnou sofistikovaností jejich porušování, které se daří většinové společnosti falešně legitimovat, třeba skrze ten latentní rasizmus.

    Ti ostatní, kteří berou dané téma jako zábavu a laciné vzrušení, popř. mají nějakou skutečnou psychickou poruchu v různém stádiu vývoje, řeší čipy. Vypadají blbě.
    22.3.2011 01:10 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Sledování polohy skr čip jde, ale je to komplikované. Běžný RFID čip totiž nemá žádné vlastní napájení, energii získává z nosné frekvence čtecí cívky. Pokud by měl fungovat ve volném prostoru, musela by být jeho velikost buďto mnohem větší (např. anténa zabírající celou plochu standardní karty), navíc by musela být mnohem větší i čtecí cívka i výkon do ní posílaný.

    A i pak je tu problém se samotnou detekcí, protože i když je komunikace relativně krátká (stovky milisekund maximálně), při větší koncentraci čipů nemusí čtecí jednotka včas všechny čipy rozpoznat (onen protokol trochu připomíná "boj bitů" u ISA PnP).

    Takže když by někdo chtěl lidi počítat jako ovečky, tak by je musel donutit projít něčím jako detekční rám v supermarketech, kde by bylo zajištěno, že energie dodávaná čipům bude dostatečná a že nikdy nebude moci dojít k tomu, že čip projde nerozpoznán (ted v případě, že nebude rovnou povinný pro průchod).

    Z toho důvodu je pro implementátory vize Velkého Bratra výhodnější rozpoznávání člověka podle tváře nebo chůze, které se nejen obejde bez jakýchkoliv čipů (které je možné deaktivovat nebo přeprogramovat), ale jde mnohem hůře obejít ...
    21.3.2011 23:18 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Mně ta čipová paranoia přijde taky přemrštěná. Přinejmenším se tu plýtvá energií na dystopické scifi místo toho, aby lidi (zjevně disponující volným časem) řešili skutečná porušování svobody nebo lidských práv.

    Chápu server osud.cz, který tyhle čupr zaručené zprávy šíří. Některé články jsou na něm v placené sekci a kdo by nezaplatil za rozkrytí konspirace. Proč to nachází takovou odezvu mezi lidmi, to nevím.
    22.3.2011 06:08 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Myslím že čip je skutečný problém. Turniket v obchoďáku + cílená reklama bude fungovat hlavně na děti. Měkký a náchylní k závislosti to budou mít těžké. Bude to levné a v podstatě státem podporované.

    Prostě až s tím příjdou budu se bránit všemi prostředky, bude to pravděpodobně poslední kapka, s kterou skončí moje tolerance této společnosti.
    22.3.2011 07:22 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    V čem je horší přesně zacílená reklama, než otravná změt, kterou je teď možné vidět všude kolem?
    22.3.2011 08:27 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Upřímně řečeno jsem tohle protičipové hnutí nikdy nepochopil.
    mno, je to jedno z mála, proti čemu se dá bojovat - nehledě na to, že trošínku překrucuješ, členové "protičipového hnutí", ehm, jaksi většinou mají výhrady i k dalším věcem, není to tak, že proti čipům se brojí a proti ničemu jinému ne
    Vážně není daleko rychlé čtení DNA, tedy okamžitá identifikace lidí podle krve.
    to nezní moc jako bezkontaktní technologie ... takže jaksi není na místě to porovnávat
    Nadto se pořád zlepšuje software na identifikaci obličejů.
    zlepšuje, ale pořád ještě je to technologie budoucnosti, čipy jsou masově použitelné hned
    IMHO tedy vzhledem k pokroku technologií není zbytí: společenské zřízení musí být lidské, jinak jsme v háji naprosto nezávisle na tom, jestli v kůži čipy máme, nebo ne.
    tak trošku "a vy zase bijete černochy" - nemá smysl bojovat proti něčemu protože jsou tu další věci? ... s takovou to zřízení půjde do prdele zcela jistě (no, ono tam už je, otázkou jest, co a kdy uvidíme v praxi)
    23.3.2011 21:18 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy

    +1 , GATTACA byla good

    USE="-gnome -kde";turris
    kotyz avatar 24.3.2011 13:14 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Svym divnym způsobem byla. Že do vesmíru se nelítá ve skafandru, ale ve vobleku s kravatou mi chvíli trvalo vydejchat. Ale myšlenku to mělo dobrou, takže to laciný zpracování mi ani nevadilo.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    22.3.2011 00:08 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    další věta už se nehodila do blogu, že? ;-)
    22.3.2011 01:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Inu, je to holt agitka. Co se nehodí do krámu, zamlčíme… :-)
    22.3.2011 08:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    nezdá se mi, že by pointu blogu nějak měnila ...
    22.3.2011 10:05 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Otázka: Tak daleko doufám nedojdeme, to už raději registry...
    Odpověď: V to doufám také.
    Tohle je ta další věta. Mění význam nebo ne?

    Autoru blogu se zřejmě zatmělo před očima a tu další otázku a její odpověď si už nepřečet.

    22.3.2011 10:37 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    kdyz se cituje z nejakeho clanku, musi se ocitovat cely clanek? Zdroj uvedl.
    Me se zda ze to vyznam nemeni, v citaci rika ze neco (URCITE) BUDE, v posledni vete POUZE doufa, ze ne.

    Ja treba muzu rikat, ze NAT tady s nama bude jeste hodne dlouho ale zaroven doufam ze nebude.
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    22.3.2011 13:05 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Nemusí, ale pokud se z toho vyvozuje něco, co se v další větě upřesňuje, tak je to IMO slušnost.

    Tučně zvýrazněná věta v blogu začíná slovem "Možná". Pro mě slovo "možná" ani vzdáleně neznamená "určitě".
    22.3.2011 13:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    přesně tak, hezký příklad s tím NATem
    22.3.2011 13:09 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy

    Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.

    Vážně má slovo možná význam určitě bude? Do řiti, to ho celý život používám špatně!

    Jendа avatar 22.3.2011 13:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Můj parser interpretuje
    Ale tak daleko tu zatím nejsme. Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.
    jako
    • tak daleko zatím nejsme
    • za 10 nebo 20 let tak daleko možná budeme
    • za 10 nebo 20 let už lidé budou mít v podkoží čipy
    Všimni si, k čemu se vztahuje možná.
    22.3.2011 14:34 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Sprav si parser.
    Jaromír Svoboda avatar 22.3.2011 15:20 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Ale tak daleko tu zatím nejsme. Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.

    >>
    Ale tak daleko tu zatím nejsme. Možná za 10 nebo 20 let. A to už budou mít lidé v podkoží čipy.
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    22.3.2011 15:54 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Obávám se, že běžná mluvená řeč není programovací jazyk anebo definice funkce, proto ji nelze takto jednoznačně parsovat. U lidí z top managementu obzvláště.

    Klidně to může znamenat, že za 10-20 let možná budou čipy. V kontextu s následující otázkou a odpovědí mi to sedí více.

    Ale i kdyby jste měl pravdu, tak pořád mi z toho neplyne, že toto chce.
    22.3.2011 13:09 kub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    To tě nenapadlo, že to myslel s humorem?
    22.3.2011 15:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    kdo? co?
    22.3.2011 11:18 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Mne taky ne.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.3.2011 06:24 _M_etalica.kaficko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Dokud to pujde odoperovat a nahradit jinym, tak jsem w klidu :-)
    22.3.2011 09:57 xhombre | skóre: 10 | blog: xhombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Jak psali již někteří výše, čipy bych nehrotil. Zkuste si ve větším městě spočítat kolik Vás cestou např. do práce zabere kamer (kamery jsou na obchodech, bankach, v metru, městský kamerový systém, bankomaty, kamery v tramvaji atd.). Přidejte si k tomu platby kartou, mobilní telefon (předplacenka opravdu nepomůže) a myslím, že k monitorování pohybu žádné čipy nejsou až tak potřeba.
    22.3.2011 10:32 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Hlavně jsi ovečka, která nezvládá psanou formu jazyka.
    22.3.2011 11:55 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Chci cip. Chci ho mit pod kuzi na ruce a na kuzi vytetovany tlacitko CONNECT.
    AsciiWolf avatar 22.3.2011 19:20 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    A augumentovaný kybermozek k tomu, že? :-)
    Jaromír Svoboda avatar 22.3.2011 15:26 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Zajímalo by mě, co s podkožním čipem udělá vyšetření magnetickou rezonancí, případně pobyt v nějakém intenzivním a střídavém magnetickém poli (nějakej příklad mimo vyšetření magnetickou rezonancí mě nenapadá) :-)
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    22.3.2011 15:35 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    tipuju, že nic ...

    třeba psi se čipujou povinně (za určitejch okolností), a na MR se to AFAIK neřeší
    Jendа avatar 22.3.2011 15:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Zajímalo by mě, co s podkožním čipem udělá vyšetření magnetickou rezonancí
    Teoreticky nic, pokud to bude Cu-Al-Si jako dneska (nebude tam nic magnetického). Pokud se v NMR nebudeš moc rychle hýbat (určitě by to šlo spočítat), neměly by se indukovat moc velké proudy. Pole NMR je převážně statické. Nebezpečí hrozí v tom, že pokud máš v sobě nějaký předmět, který je magnetem přitahován, předmět se pokusí dostat se cestou nejmenšího odporu (přes tělo) k magnetu.
    případně pobyt v nějakém intenzivním a střídavém magnetickém poli
    Ve střídavém poli se prostě zničí. Hledej „RFID Zapper“. Mimochodem proto nosím openkrad odstíněnou - ne, že bych se nebál sledování, ale především se občas dostanu na území s vyhlášeným stanným právem, kde za zničenou openkrad hrozí lynč (no dobře, tohle bylo trochu nadsazené).
    22.3.2011 15:45 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Ani titanový šrouby nebo pláty nevadí, takže chip, pokud bude z nemagnetického materiálu neublíží. Pokud nebude, způsobí pěknou neplechu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.3.2011 18:31 Šemík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Polonium je nemagnetický, takže nevadí...
    24.3.2011 18:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pastýř sčítá ovečky a chystá podkožní čipy
    Tím chceš říct, že Litvinenko si mohl užívat NMR zcela bez nebezpečí?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.