abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lorris 1: Úvod a analyzér

    22.8.2012 20:46 | Přečteno: 1910× | Návody | Výběrový blog

    Jméno Lorris skrývá sadu nástrojů, která pomáhá pří vývoji a provozování zařízení, které něco posílají nebo příjmají z počítače, hlavně robotů a ostatního všelijakého *něco*, v čem je mikrokontrolér.

    V současnosti obsahuje tyto nástroje:

    Tyto moduly se otevírají v záložkách, podobně jako stránky ve webovém prohlížeči. Je možné mít otevřeno několik stejných modulů anebo mít více modulů připojeno k jednomu zařízení. K zařízení se můžete připojit buďto pomocí sériového portu nebo TCP.

    Aplikace

    Samotná aplikace je napsaná v C++ s pomocí Qt Frameworku. Je vydaná pod GNU GPLv3 a používá několik oss knihoven. Předkompilované binárky jsou jen pro Windows, na Linux si to musíte zkompilovat sami, pod OS X to moc dobře nefunguje a jiné OS nemám otestované. K dispozici je český překlad.

    Zatím jediný developer jsem já a avakar má pár pull requestů - to on vytvořil programátor Shupito, takže pracuje hlavně na jeho podpoře. Jsem začínající & mladý programátor (střední škola) a aplikace je na začátku vývoje. Z toho plynou dvě věci - to, že některé postupy, algoritmy, návrhy UI a podobně asi nebudou tak jak by měli být (protože nevím, že je to správně jinak), a také že není takový problém něco změnit a udělat to jinak, správně. Zpětná vazba je vítaná!

    Modul první: Analyzér

    Analyzér parsuje data, která mu přijdou, a dále je zobrazuje v grafických widgetech. Očekává, že data budou přicházet v packetech, ideálně s hlavičkou - textový protokol se půjde zobrazovat obtížně (ale není to nemožné, o tom více později).


    Data zobrazená ve widgetech

    1. Nastavení struktury příchozích dat

    Řekněme, že mám onen barevný senzor a chci zobrazit barvu, kterou mi posílá. Když si otevřu novou záložku s analyzérem a nastavím detaily připojení, zeptá se mě následující dialog, co že to chci udělat:


    Výběr zdroje dat

    Data uložená z dřívějška nemám a binární soubor také importovat nechci, takže nezbývá než zvolit "pokračovat".

    Následuje dialog, ve kterém zvolím strukturu příchozích packetů. V horní části je vidět náhled příchozích dat, naparsovaných podle toho co jsem zrovna nastavil.

    Mám protokol, který má 4 byty dlouhou hlavičku, start byte je 0xFF a za hlavičkou následují 3 byty s RGB hodnotami z barevného senzoru. Data v hexu tedy vypadají asi takhle:

    ...
    0xFF 0x01 0x04 0x01 0x05 0x00 0x00
    0xFF 0x01 0x04 0x01 0x80 0x05 0x42
    0xFF 0x01 0x04 0x01 0x00 0xFE 0x22
    ...

    Když tuto strukturu nastavím v dialogu, vypadá takto:


    Data zobrazená ve widgetech

    2. Hlavní plocha

    Po potvrzení dialogu se už dostávám do hlavní části analyzéru. Nahoře jsou vidět příchozí data, ke která můžu filtrovat podle zařízení a příkazu (modrá znamínka plus). Hned pod nimi je slider, který obstarává pohyb v přijatých packetech. Napravo je seznam dostupných widgetů a konečně uprostřed je plocha, na které se widgety vytahají.

    Chci zobrazovat barvu, že? Nezbývá než si na plochu vytáhnout widget "barva" a přiřadit k němu první byte barvy - opět ho z horního baru vytáhnu (drag & drop) a tentokrát ho umístím na widget. To je vše, widget by nyní měl ukazovat barvu.

    Když potřebujete například k číslu nebo sloupcovému baru přiřadit více než jeden byte (například 32bit číslo), tak je potřeba na něj přetáhnout jen první byte čísla, a v menu pod pravým klikem nastavit příslušný datový typ. Toto bohužel není příliš intuitivní ani jednoduché, uvažuju nad něčím jako je vybírání bytů pomocí ctrl+klik. Máte nějaký nápad ohledně tohoto?

    Zdá se vám, že plocha je docela malá? Ve skutečnosti má 2^32 pixelů v obou směrech, ale protože to je docela problém na běžných monitorech zobrazit, dá se plocha posouvat - klikněte a držte levým tlačítkem myši na plochu mimo widgety a můžete ji libovolně posouvat. Když při posouvání widgetu stisknete ctrl, zkopírujete ho.

    Plocha má v sobě síť, podle které se widgety zarovnávají. Pravým kliknutím na plochu ji můžete vypnout, zobrazit anebo nastavit její rozteč.

    3. Widgety

    Každý widget se dá přesouvat a zmenšovat a každý má pod pravým klikem menu. Všechny lze uzamknout a změnit jim jméno, další možnosti se liší podle typu. Dvojklik na titulek vyvolá nějakou akci, typickou pro ten který druh widgetu, nejčastěji změnu titulku.

    3.1 Bar, Barva, Číslo, Kolo (úhel)

    Myslím, že k těmto widgetům není co říct - snad jen opět upozornění - pokud mají vstupní data pro widget více než jeden byte, je třeba na widget přetáhnout pouze ten první a v menu nastavit příslušný datový typ.

    3.2 Graf

    Navigace v grafu:

    Dvojklikem na osu lze přidat značku (svislou/vodorovnou čáru) na určitou hodnotu, pravým klikem je odstraníte.

    Za pozornost stojí položka v menu "velikost vzorku" - udává počet bodů, které má graf v sobě naráz načtené. Propojení grafu s úložištěm dat z packetů není zrovna ideální, a tak se může stát, že to asi okolo 20 tisíc bodů přestane původní možnost ("podle osy X") stíhat. Můžete zkusit "zobrazit všechna data" nebo nějákou jinou.

    3.3 Script

    Toto je asi nejsilnější widget. Umožňuje parsovat data scriptem, který napíšete v QtScriptu (něco jako JavaScript) nebo Pythonu, a potom je zobrazovat v ostatních widgetech. Lze také odesílat data do zařízení a můžete přistupovat k joysticku, takže se dá udělat např. ovládání robota. Bohužel, to co chybí je pořádná dokumentace. Zatím jsou k dispozici příklady pro některé widgety/situace a tato práce(od strany 31). Pokusím se na toto co nejdřív zaměřit.

    3.4 Terminál

    Script widget, ve kterém je předdefinovaný script, který funguje jako terminál.

    3.5 Plátno, Slider, Tlačítko

    Tyto widgety jsou určené pro ovládání scriptu. Vytáhnete si je na plochu, a objekty widgetů jsou dostupné pod jejich titulkem - tj. když vytáhnu ven tlačítko a nepřejmenuji ho, bude ve scriptu jako objekt "Tlacitko". Pro slider a plátno jsou příklady, tlačítko má pouze jeden event:

    function Tlacitko_clicked() {
        terminal.appendText("zmacknuto\n");
    }
    3.6 Vstup

    Tento widget se bude líbit hlavně těm, kteří znají Qt. Umožňuje vytvořit jakýkoliv Qt widget a zpracovávat z něj data. Opět je ve scriptu příklad.

    4. Ostatní

    Všechno v analyzéru lze uložit do souboru - strukturu packetu, přijatá data a widgety i s jejich nastavením. Tento soubor můžete později otevřít a pokračovat v zaznamenávání dat. Přijatá data můžete také exportovat do binárního souboru (Menu->Data->export...)

    Vlevo je sloupec "přehrávání" - umožňuje "přehrávat" packety postupně, jak byly přijaté. Můžete přehrávat pozpátku, přehrát pouze určitý úsek nebo přehrávat ve smyčce

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.8.2012 21:13 Goheeca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lorris 1: Úvod a analyzér
    Pěkný kus SW!
    22.8.2012 21:41 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lorris 1: Úvod a analyzér
    Už od prvního zápisku o tomto programu bylo vidět, že tento program bude opravdu použitelný a má vypadá to, že i má smysl. Takže chtěl bych pochválit zakladatele.

    Pár postřehů: Trochu se pokusit zjednodušit GUI (aby nebylo tolik rozhádané), nevím možná to souvisí s Qt grafikou.. Dále mohlo by být pěkné ukázat reálné ukázky z použití..

    No závěrem, pokud je tohle práce středoškoláka, tak opravdu netuším, jak je možné že tu máme tolik aplikací na práci s ID3 tagy atd...

    Hodně dobré.
    22.8.2012 21:53 Thyrst' | skóre: 6 | blog: a256
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lorris 1: Úvod a analyzér

    Víc je toho vidět ve videoturorialu.

    22.8.2012 22:00 Tassadar | skóre: 11 | blog: Lorris | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lorris 1: Úvod a analyzér
    Ohledně těch ukázek použití - pár jich je tady (strana 23 a dál, celá kapitola 6). Jako pěkný příklad (a taky trochu složitější) mi přijde debug dat z magnetického enkodéru (věc, která dokáže určit jak je natočený magnet v ose kola -> měření rychlosti & ujeté vzdálenosti, docela se hodí u robotů): screenshot
    return 4;
    23.8.2012 11:47 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lorris 1: Úvod a analyzér
    Jo, vypada to hodne solidne.
    11.9.2012 07:51 qwerty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lorris 1: Úvod a analyzér
    Hm, GUI vypadá hnusně, to používáš Qt, žejo?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.