abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 724 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kamerové systémy II : Hikvision

    30.11.2014 21:34 | Přečteno: 4936× | plky

    Pod minulým zápiskem "Kamerové systémy" byl zmíněn v diskusi systém Hikvision. Už se mi také dostal do ruky.

    Šéf na něj nějak narazil na netu, tak jsem mu řekl, ať ho donese na hraní, než ho nasadí do reálu.


    Hikvision

    Jde o čínskou firmu, u které stát financuje CCTV, jejich výrobky tedy používá vláda a mají i různé další věci pro dohledová centra apod. Kvalita snímačů je celkem na vysoké úrovni.
    Údajně by měl být tento systém hojně využíván v našich věznicích, ale potvrzeno to nemám, třeba je to jen báchorka.


    Hikvision DS-7604NI-SE/P

    Webové rozhraní je triviální, pěkně klikací s podporou češtiny. Přehrávání videa je řešeno nějakým exe kontejnerem, který se stahuje z přehrávače a následně instaluje (takže win only). Manipulace s videem pak prostřednictvím tohoto sw funguje jak v IE, tak ve FF. Záznam jde přepnout do full screenu, procházení historie je intuitivní brnkačka. Možnosti nastavení jsou bohaté a plně dostatečné. Lze připojit 2x SATA hdd (při formátování beeper pěkně křičí). Rozhraní, které je vidět na připojeném monitoru je téměř totožné s rozhraním, které lze vidět ve webovém prohlížeči. Disk na snímkách níže je z jednoho storage včetně hotswap rámečku a je jen pohozen v bedně.

    hikvision hikvision hikvision hikvision hikvision

    Snímky celého web rozhraní jsou pod blogem.


    Kamera Hikvision DS-2CD2232-I5

    Šéf si k recorderu pořídil 4x 3Mpix kamery s nočním přísvitem do 50m. Musím říci, že za tu cenu je to celkem slušný kousek. Kamera splňuje krytí IP66 a kdo by to byl řekl, není to plast, ale je to z velké části kovové. S cenou se dostal myslím někam k 5000-Kč s DPH za jeden ks, což je za poskytnutou kvalitu opravdu krásná cena. Za celý set včetně kamer zaplatil asi 28 000,-Kč s DPH + ještě si musí koupit pevný disk. Video náhled kamery : Hikvision DS-2CD2232-I5 3MP EXIR Bullet Camera unboxing

    hikvision

    Upgrade firmware

    Oproti např. AVTechu jsou k dispozici nové verze firmware (viz : www.hikvisioneurope.com/portal/) a s jejich instalací není problém (má to 12MiB a soubor s fw se jmenuje "digicap.dav "). Dodané zařízení mělo firmware verze "2.3.7 build 131112". K poslední verzi "3.0.9 Build140928" jsem našel tyto změny (changelog nic moc, ale pořád lepší, než nic) :

    - Add 7 more languages:Finnish,Norwegian,Danish,Swedish,Croatian,Serbian,Slovenia.
    - Fix the bug regarding the email attached picture.
    - Optimize the firmware.
    - Support 20 EU languages in web interface.
    - Fix bugs. 3. add mechanism on domestic and overseas products restriction.

    Upgrade proběhl rychle a bez problémů. Webmgmt pak jen upozornil na novější verzi kontejneru pro přehrávání záznamu, tudíž po aktualizaci jsem zaktualizoval i ten.

    hikvision firmware hikvision firmware


    Možnosti LAN portů

    Zařízení má jeden WAN port a 4x LAN port. Dělá se verze, kdy je na LAN portech POE i verze bez podpory POE. Zařízení jsem měl krátce, neměl jsem moc času zjistit, jak probíhá nastavení kamer. Lze použít automatický režim, nebo ruční (přidat ručně IP kamery). DHCP na LAN portech nebylo (ověřeno s ntb). LAN porty nefungovaly přímo jako switch (když jsem připojil ntb se statickou IP, tak jsem se na ostatní kamery nedostal). Jak říkám, na toto hraní jsem už neměl čas, tudíž berte tento odstavec s maximální rezervou.
    Taktéž jsem ve webovém rozhraní nenašel, kde se mění IP recorderu pro LAN rozhraní, ale na připojeném monitoru s myší jsem ho našel. Nevím, zda tato absence přišla s novým fw, nebo s nějakou nekonzistencí nastavení po upgrade (nebo zda to tak bylo už od počátku).


    Mobilní klient

    Hikvision má mobilní klienty pro Android i iPhone. Osobně jsme testovali verzi pro iPhone a nebyl problém. Při každém uložení nastavení kontroluje jeho správnost a krátce v bublince ukáže, zda je korektní, či ne. Kamerový systém jsme měli na ADSL s odchozí linkou 512kbit a ještě lehce využitou. Připojovali jsme se přes 3G a snímkování na telefonu bylo cca jeden snímek za 5s. Dalo se to, ale při testu jsme měli zapojenou jen jednu kameru. Osobně bych řekl, že je zde prostor pro zlepšení.


    Hikvision Client Software iVMS-4000 / iVMS-5200P

    Jedná se o klientský SW pro windows. K jeho vyzkoušení jsem se taktéž nedostal. Verze 4000 má asi 202MiB.


    Procházení historie

    Tady trochu zklamu, nějak jsem v tom kvapu zapomněl vyzkoušet export/stažení videa. Procházení jako takové je velice jednoduché. Vzhledem k tomu, že kamery jsou H.264, tak uloženy na hdd budou taktéž v tomto formátu (a já doufám, že to nebude záměrně něčím šlehlé, aby nebyl problém s přehráváním).


    Závěr

    Osobně shledávám řešení od firmy Hikvision za zdařilé, velmi na mně zapůsobilo jednoduchostí, kvalitou a cenou. Bohužel, v případě vzdáleného živého pohledu na kamery se jedná o win-only řešení (protože ten proprietární plugin). Bonusem je, že vycházejí aktualizace (i když značně omezeně). Netuším, jak to třeba vypadá s podporou jiných, než Hikvision kamer. Cena oproti konkurenčnímu řešení IPCorder je podle mně plus mínus stejná s tím, že pro IPCorder je potřeba ještě POE switch. IPCorder tedy vyjde ve finále dráž, ale člověk má cz support, pravidelné aktualizace a universální řešení (podporuje nemálo kamer).
    Osobně bych to viděl tak, že komu nevadí win-only vzdálený náhled (nebo se spokojí s čuměním na monitor připojeným přímo k DVR), tak Hikvision boxík s kamerama je asi to nejlepší v poměru cena/výkon/kvalita, s čím jsem se zatím setkal.

    Zdar Max

    PS: jen pro zajímavost : wikidevi, How to hack 5.1.2 firmware on China region cameras to English

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 1 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 2 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 3 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 4 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 5 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 6 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 7 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 8 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 9 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 10 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 11 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 12 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 13 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 14 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 15 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 16 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 17 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 18 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 19 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 20 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 21 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 22 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 23 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 24 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 25 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 26 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 27 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 28 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 29 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 30 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 31 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 32 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 33 Kamerové systémy II : Hikvision, obrázek 34

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.12.2014 11:51 2014
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Jde o čínskou firmu...

    Když ti nevadí, nechat se z Číny špehovat, proč ne...

    Max avatar 1.12.2014 12:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Toto snad není o tom, zda je to Čínské, nebo ne, ne? Pokud narážíš na možnost špiclování, tak je to spíš o tom, zda je SW a HW uzavřený, či otevřený. V tom případě jsi nejspíše v háji, protože sice na straně serveru můžeš použít třeba ZoneMinder, ale co použiješ za kameru? Tam asi moc možností s OSS firmware a OSS hw mít nebudeš.
    Z toho mi vyplývá, že jsi vesměs vyprodukoval jen nicneříkající plk :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2014 12:24 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Analogovu.
    Max avatar 1.12.2014 12:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2014 15:56 2014
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Akorát že analogovou kameru ti nikdo nehackne ;-)
    Max avatar 1.12.2014 16:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Kameru nepřipojenou do sítě také ne ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2014 15:54 2014
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Toto snad není o tom, zda je to Čínské, nebo ne, ne?
    Je. Číňanům se naprosto nedá věřit (západním korporacím sice taky ne, u Číňanů je to všechno ^2).
    Pokud narážíš na možnost špiclování, tak je to spíš o tom, zda je SW a HW uzavřený, či otevřený.
    Tak ovladaci softvér jako .exe mi moc otevreny nepripada...
    Tam asi moc možností s OSS firmware a OSS hw mít nebudeš.
    Staci kamera co komunikuje pomocí standardů a kamery do DMZ...
    Z toho mi vyplývá, že jsi vesměs vyprodukoval jen nicneříkající plk :-/.
    Zdar Max
    To spis ty...
    Max avatar 1.12.2014 16:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    To je čistě subjektivní pocit, který není ničím podložen.
    Ovládací SW v exe podobě mají všechny ostatní kamerové systémy také (tedy až na pár výjimek).
    Co ti brání v tom dát do DMZ cokoli a nepustit to do netu? Jinak podporu ONVIF máš snad u každé čínské kamery.
    Já nechci nikoho obhajovat, ale přijde mi, že si jen ideologicky vybíráš, na co budeš plivat bez jakéhokoli opodstatnění.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2014 16:39 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    A ten EXE budes spustat na pocitaci, ktory bude urceny len na kamery a oddeleny od firemnej siete a internetu?
    Max avatar 1.12.2014 16:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Žádný exe spouštět nemusíš, můžeš se koukat na kamery přes monitor připojený přímo k DVR (např.).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.12.2014 01:18 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Nebo jde na ty kamery koukat přes RTSP s jakýmkoliv playerem co to zvládne. Z DVR je každý kanál dostupný na zvlášť URL. A z kamery je to taky tak dostupný.
    pavlix avatar 4.12.2014 13:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Mimochodem mi od Express Alarm Czech s.r.o. přišel spam ohledně kamer této značky, tak doufám, že to nijak nesouvisí s ábíčkem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Max avatar 4.12.2014 13:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Taky pěkný, ale mně zatím nic nepřišlo :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.8.2015 22:27 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Existuje i Linuxový klient iVMS-4200.
    Zkoušel jsem ho na Mageia 3 kernel-desktop-3.10.60-1.mga3 a vše co jsem zkoušel fungovalo dobře.
    A ten exe plugin by mohl v v Linuxu fungovat pomocí Pipelight, ale to jsem nezkoušel.
    Max avatar 22.8.2015 23:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Ahoj, díky za info.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.8.2015 08:42 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Je i Linuxová verze pluginu, podařilo se mi do té Mageia nainstalovat tu verzi pro opensuse 11.3, ale obraz z kamery se mi v prohlížeči nezobrazil :-( Byl někdo úspěšnější?
    Max avatar 23.8.2015 10:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy II : Hikvision
    Já ho už nemám k dispozici, takže nemohu ověřit.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.