abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 757 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Howto : Jak koupit auto

    9.9.2014 22:52 | Přečteno: 9337× | plky | poslední úprava: 4.7.2017 17:08

    Skoro na každého tento obtížný úkol dolehne a pak je jen otázkou, na kolik procent bude úspěšný, resp., na kolik procent sníží riziko, že jej někdo podvede.


    Howto : Jak koupit auto


    Výběr auta


    1) Nové vs. staré
    Jak říkává strejc, zajít si na kafčko za 30 000,-, jelikož údajně dostanete při koupi kafčo zadarmo a když vyjíždíte, tak už má auto o 30 000,- menší hodnotu. Na druhou stranu, pokud na to člověk má, tak proč ne. Odpadnou mu veškeré starosti a má záruku "kvality". Taktéž toto bývá výhodná varianta pro mnoho firem, které toho hodně nalítají a potřebují častěji obnovovat vozový park.


    2) Diesel vs. benzin
    Cena za litr se v poslední době značně srovnává, ale i tak je menší spotřeba dieselu znát. Udává se cca 40 000,- km / rok jako minimum pro koupi diesla, aby se vyplatil (navíc diesel se nehodí moc do města na popojíždění, ale spíš na delší trasy). Pravdou je, že má přecijen trochu více kurvítek a vyžaduje trochu větší péči při každodenním používání (nechat chvíli běžet, než vypnu motor, nestartovat hned, nechat rozehřát po startu, dbát na filtr pevných částic apod.). Spousta novějších aut se už snaží takové věci řešit automaticky, ale pokud se řeší ojetina, tak je to třeba brát v potaz.


    3) Bazar vs. privat
    Má člověk věřit bazaru, nebo se pustit do koupě od osob, jenž prodávají přes inzeráty? To je taktéž otázka, kterou si každý musí zodpovědět sám. Po různých průzkumech jsem raději koukal na inzeráty od lidí.


    4) Obsah
    U starších aut je to tak, že malý obsah skutečně moc nejde a je vytěžován na maximum a motory tolik nevydrží (přecijen, dost lidí má malý obsah, ale autu dupe, aby jelo). Malý obsah také znamená malé povinné ručení. Nelze ovšem jednoznačně říci, který obsah je nejlepší. Záleží skutečně na konkrétním typu a roku auta. Třeba první octavie, co byly 1.6 benzín, tak skutečně nejely. Nedávno jsem jel s novou octavií 1.6 diesel a i při 110, když se duplo na pedál, tak vyrazilo kupředu.


    5) Pneumatiky
    Nové pneumatiky na auta stojí nemálo. Je třeba většinou počítat tak 1500,- za kolo + pokud ráfek (aby člověk nemusel přezouvat v servisu za těžký many - po pár letech se cena za ráfek vrátí), tak nejlevnější je plecháč za 1000,-Kč. Sada zimáků tedy pak vyjde na 10000,- Kč jako nic. Tady bych chtěl ještě upozornit na bazarový nákup ráfků. U ráfků se člověk může setkat s tím, že mu bude prodán bouchnutý / bouraný / zdeformovaný ráfek, což okem nepozná, ale pozná to pak přinejlepším v servisu, nebo na zničené pneumatice. Sada zimáků v ceně auta tedy není nezanedbatelný bonus. V této souvislosti koluje jeden FAKE, kdy je údajně stáří pneumatiky maximálně 4 roky, což je blbost. Stáří pneumatik není nijak omezeno, ani výrobcem, ani zákonem. Vše záleží na tom, jak se o kola staráme a jak dobře je skladujeme. Článků na toto téma lze najít na internetu nemálo.


    6) EURO - EKO
    U starších aut je třeba při výběru zohlednit, v jaké emisní normě je auto vedeno. Pro smrtelníka je toto důležité hlavně kvůli cenně (nebudeme si nalhávat, že hlavním tahounem není cena, ale ekologie) při přihlášení auta. Za EURO3 se neplatí emisní poplatek, za EURO2 je to 3000,-Kč, za EURO1 5000,-Kč a za starší auta 10 000,- Kč.


    7) Tažné zařízení
    Nechat si přidělat tažné zařízení na auto není moc levná záležitost (cca 7000,-Kč ? + běhání kolem toho). Nejlépe tedy auto, které již tažné zařízení má (pokud jej budeme potřebovat).


    Osobně jsem hledal něco, co nebude moc hnít, co vydrží 2000km ročně po dobu 10 let a bude splňovat minimálně EURO3 s rozumným výkonem. Auto mám totiž doma a v Praze jej nepotřebuji, takže ho ani do Phy netahám a doma nalítám cca těch 2000km ročně. Kvůli rozšířenosti a levným náhradním dílům jsem se rozhodl pro Ford Focus. Je to opravdu levnější jak škodárna. Při takové spotřebě samozřejmě benzín. Nakonec padl výběr na kombíka (je jich hodně, nechtěl jsem kombíka, ale moc možností není) konec roku 2001, 1,8 benzín, samozřejmě bez turba, takže aspoň se nemusím bát, že by se rozbilo :). Tažné zařízení má. Cena 33 000,-Kč mi přišla jako ok.


    Kontrola auta při koupi

    1) Kontrola velkého techničáku
    Kontrola zápisů ve velkém techničáku je docela nezbytná záležitost. Kdo jim nerozumí, tak by si to měl nejdříve někde vyzjistit. Já jsem třeba v této části pochybil. Ve velkém techničáku byla ohláška na nového majitele, který vůz nepřihlásil a zároveň ho prodával a to mně zmátlo. V takovém případě pak nelze tvrdit, že je to první majitel, nebo první majitel v ČR.


    2) Kontrola malého techničáku
    Kromě zkontrolování údajů jako takových je dobré zkontrolovat, zda není malý techničák prostřižen. Má na obvodu čísla (měsíce). Pokud dojde k ohlášce na nového majitele, tak na úřadě vystříhnou příslušný měsíc, což značí, že po této době je malý techničák neplatný a při případné dopravní kontrole se jedná o přestupek. K tomuto se přistoupilo proto, že lidé auta nepřihlašovali a jezdili pak s nimi když byli jen v ohlášce.


    3) VIN kód
    To je asi dobrý začátek, zkontrolovat si VINka na karoserii a všude, kde se běžně razí (je u pod čelním sklem). U novějších aut se razí i na skla, podle čehož je pak i vidět, zda bylo sklo / dveře měněný. Pokud mají všechna skla stejný VINko, je to dobrý předpoklad k tomu, že nebylo bouraný. Samozřejmě i na skla se dá vypálit VINko ručně v domácích podmínkách, ale všechny náhradní díly, nebo nová auta by již VINko měly mít.


    4) Kontrola s občankou
    Všechny údaje je dobré také zkontrolovat s občankou prodávajícího.


    5) Kontrola typového štítku a typ a číslo motoru
    První údaj je u motoru, druhý přímo na něm.


    6) Kontrola čalounění
    Kupovat auto po povodních je docela risk. Takové auto může být vyplavené a to je problém. To lze poznat na čalounění. Sedačky smrdí, můžeme za nimi najít písek apod. věci.


    7) Háklivosti konkrétního auta
    Podle typu auta lze na internetu najít informace, na co je auto háklivé a podle toho provést jeho kontrolu. Většinou to bývá na místa, která začínají prvně reznout apod.


    8) Kontrola pneumatik
    Podle pneumatik lze zjistit, zda má auto dobrou geometrii. Pokud je pneumatika sjetá na jednom místě víc, tak to značí na rozhozenou geometrii, tudíž problém, za který může např. bouračka. Na internetu se lze dočíst i rady, že se má pustit volant na rovné silnici, zda auto nezačne uhýbat. Toto podle mně platí jen při hodně špatné geometrii, menší úchylky tak moc lidí asi nepozná (už i jen kvůli kvalitě silnic).


    9) Projížďka auta
    Je dobré si auto projet, vyzkoušet si spojku, řazení (nejlépe všech stupňů) a samozřejmě i poslech motoru. Děravý výfuk, nebo klepání v motoru pozná kdekdo.


    10) Kontrola ošoupání
    Na řadící páce, volantu i pedálech lze vidět, jako moc jsou ošoupány, zda by to mohlo odpovídat najetým km. Opět, na internetu lze dohledat, jak vypadají tyto věci v různých úrovních najetých km.


    11) Kontrola všech klíčů od auta
    Zní to blbě, ale je to tak. Já jsem koupil fordíka, kterému funguje jeden klíč ze třech. Při koupi se manipulovalo s jedním klíčem a postupem času jsem zjistil, že s druhým jde auto jen odemknout, ale nejde už nastartovat. S třetím nejde auto odemknout, ale jde nastartovat, ale až po sakra velkém snažení. Dá se tedy říci, že mám jeden zdravý klíč s tím, že oficiální cestou lze další klíč získat za cca 3000,-Kč. Méně oficiální cestou poté za trochu méně peněz. Tzn., buď si u někoho nechat zkopírovat klíč (oba klíče budou mít stejné ID), což vyjde levněji, jak si nechat do imobilizéru přidávat další klíč. Nebo si nechat vypnout imobilizér úplně.


    12) Kontrola klimačky
    Pokud máme auto s klimačkou, neváhal bych zkontrolovat, zda je klimačka naplněna a zda neteče.


    13) Kontrola ostatních věcí
    Tzn., zda vše svítí, zda funguje stahování okýnek, centrál apod. věci.

    14) Kontrola tloušťky laku
    Existují měřiče tloušťky laku, podle kterých lze jednoduše zjistit, zda nemá auto někde silnější "lak" - je tmelené, což značí bourané. Měřič se přikládá na pár míst, které ťukance odnášejí. Zadní a přední boky, sloupky, prahy, dveře.

    Těch věcí, co by měl člověk zkontrolovat, na které by si měl dát pozor apod. je sakra hodně. Další tipy a podrobnější info třeba zase zde :
    DESATERO PŘI KOUPI OJETÉHO VOZIDLA
    Krok 1 - Prohlídka a kontrola
    Podobných rad a návodů na kontrolu auta leží na netu spousta.


    Jak probíhá převoz a převod auta

    To je největší birokratický vojeb, opravdu pošušňáníčko (obzvlášť v případě, kdy trefíte jednu z těch delších cest).

    Zní to jednoduše, ale jak takovou věc provést, když kupuji auto na blind, které je z druhého konce Republiky a nevím, zda se jej rozhodnu koupit a není prostor dojít na úřad (je třeba sobota)?

    V takovém případě je třeba se s majitelem dohodnout, dojet s autem a oběma TP (teoreticky stačí jen s malým TP) domu včetně jeho zelené karty. Z domu poslat poštou oba TP a zelenou kartu zpět majiteli, který zařídí ohlášku a poté je pošle zpět vám. Následně můžete začít řešit další věci jako pojištění, evidenční kontrolu apod. Je to tedy značně o důvěře, případně je to třeba podchytit v kupní smlouvě. Vzhledem k tomu, že se jedná o převod mezi dvěma kraji, dojde ke změně SPZ. Tzn., že při přihlášení auta je třeba sebou vzít ještě staré SPZ a vzápětí obdržíme nové SPZ. Informace o STK nám na nové SPZ nalepí úředník na úřadě.


    Přihlášení auta s ohláškou na někoho jiného

    Toto byl můj případ. Kupoval jsem auto v pátek v noci, od majitele z jiného kraje, který auto koupil, měl na sebe ohlášku ve velkém TP, ale auto na sebe nepřihlásil. Majitel mi dal svou zelenou kartu, oba TP a řekl, že nebudu mít problém na úřadu, že je vše zařízeno. Celou cestu jsem jel s prostřiženým malým TP, který byl prostřižen před cca 3 měsíci. Tzn., jasný přestupek pro policii, ale asi bych to ukecal. Každopádně o tomto jsem se později dozvěděl až na úřadě.

    Problém číslo jedna je v tom, že takové auto lze přihlásit jen s notářsky ověřenou smlouvou, nebo s plnou mocí, která spíš vypadá jak čestné prohlášení, ale pozor, nemusí být notářsky ověřená. Tři týdny jsem od prodejce tahal tuto neověřenou plnou moc. Pro případné další zájemce vypadá taková "čestno-prohlášeno-plná-moc" takto :

    plna moc

    U plné moci stačí podpis zmocnitele, kolonka pro podpis zmocněnce být nemusí.

    Úřednický šiml chce tedy buď notářsky neověřenou kupní smlouvu + notářsky neověřenou plno-prohlašující moc, nebo jen notářsky ověřenou kupní smlouvu. Zdůvodnění bylo, že kupní smlouva je doklad mezi dvěma zúčastněnými a s registrací vozidel to nemá co dělat. Ano, v takovém případě mi není jasné, proč akceptují notářsky ověřenou kupní smlouvu. Asi v takovém případě nabývá jiného statusu a lze použít.

    Také mi stále není jasné, proč takové věci nelze řešit na všech úřadech, ale jen v takovém, ke kterému příslušíme. Aneb centrální registr a elektronizace nepřináší klientům zhola nic :-/. To samé bývalý spolužák, který musí jezdit přes celou Republiku kvůli tomu, aby si mohl "obnovit" řidičák, jemuž končí platnost.


    Jak u mně probíhala koupě

    1) rozhodl jsem se pro typ auta
    2) našel jsem v inzerátu typ s rozumnou cenou a ročníkem
    3) auto bylo z inzerce staženo, ale v zápětí se objevilo s nově udělanou technickou
    4) během dne jsem se domluvil s prodejcem a sjednal si přes jízdomat cestu přes půlku Republiky
    5) prohlédl auto (v pátek v noci pod lampami benzínky), vše zkontroloval, projel, sepsali jsme na benzině smlouvu, natankoval a odjel s oběma TP a zelenou kartou majitele
    6) sjednáno pojištění na VIN kód auta
    7) další den jsem si udělal evidenční kontrolu a za příplatek 250,-Kč jsem si nechal udělat prohlídku dle vlastní žádosti, která zněla : "brzdy a podvozek", což dopadlo celkem dobře, nula rzi, jeden lehce špatný čep, jedna prachovka, co možná bude chtít vyměnit, jeden zrezlý držák na výfuk, brzdy ok, prý nově dělané
    8) návštěva úřadu, kde jsem byl přizván k okénku jako první, takže paráda, ale chtěli plnou moc s prohlášením, takže bez toho smolík. Byla mi zřetelně vysvětlena celá situace a jak jí řešit.
    9) po třech týdnech jsem z majitele vytáhl plnou moc s prohlášením
    10) na pátek před Vánoci jsem si vzal dovolenou a v 7:45 byl na úřadě (otvíračka od 8:00 bez možnosti online rezervace), ale už v 7:45 mi lístkovač hlásil, že pořadník pro dnešní den je vyčerpán
    11) v pondělí před Vánoci (poslední prac. den) jsem byl rozhodnut přijít na 7h, což se potvrdilo jako hodina, kdy se zpřístupňuje pořadník, byl jsem 12. a na řadu jsem se dostal po obědě. Týpkovi jsem postupně házel všechny doklady, co jsem měl a týpek jen 20min datloval do PC a zapisoval do TP + vytvářel nový TP + přiřazoval nové SPZ a pak hotovo, fakt šílenost, jak dlouho trvá takový úkon.
    12) koupil jsem přes inzerát nový zimáky (dle specifikace velkého TP) v plechu, co měli nalítáno 500km za 8000,- (což považuji za dobrou koupi, byly opravdu jak nový)
    13) koupil jsem dle doporučení na netu a osobního zkouknutí nemrznoucí kapalinu do chladiče (podle barvy stávající jsem usoudil, že tam bude konkrétní forďácký typ chladící kapaliny a takový jsem koupil)
    14) koupil jsem shell olej do serva (opět dle doporučení, ale jen jsem dolil, neměnil, což jsem usoudil jako dostačující variantu - po tuně vláken na fanclubu fordu)
    15) autoradio nemělo zadaný kód a v brožuře také nebylo, takže jsem si udělal z hřebíků vyndavák na radio, opsal SN a dle prográmku z netu jsem si vygeneroval kód do radia
    16) tři čtvrtě roku a zatím plná spokojenost s autíčkem


    Chyby, které jsem udělal

    Před mou první koupí jsem se toho snažil nastudovat hodně. Znal jsem všechny běžné postupy, ale :
    1) nerozuměl jsem všem zápisům ve velkém TP, takže jsem nevěděl, že je ohláška na někoho jiného, resp. jsem tento stav nechápal
    2) nevšiml jsem si prostřiženého malého TP
    3) nezkontroloval jsem si všechny klíčky k autu
    4) špatně jsem rozpoznal stav auta, auto mělo prasknutý nárazník, vypadalo to jako malý ťukec, ale nakonec jsem po delší době zjistil, že jedno světlo bylo měněný, jedno svařovaný a na prohlídce podvozku mi řekli, že to bude chtít vyměnit čep na levé přední nápravě (zřejmě to dostalo větší ťukec, než mi bylo řečeno)
    5) příčníky na hagusy, které jsem dostal k autu zdarma v ceně 1000,-, byly rozbitý a nepoužitelný, na což jsem přišel opět později, když jsem zjišťoval, jak to funguje (neměl jsem s nimi do té doby zkušenosti)
    6) stav klimy jsem si nezkontroloval (není naplněná), ale to je mi vesměs jedno, protože jí nepoužívám
    7) nezeptal jsem se, kdy byly dělané rozvody a kdy se měnil olej


    Co zbývá s novým autem dělat

    1) Musím si vyměnit olej (těžko říci, v jakém stavu je a kdy byl naposledy měněn)
    2) Musím si vyměnit ten zrezlý držák výfuku
    3) Musím si nechat vyměnit čep na levé přední nápravě + možná vyměnit prachovku na pravé
    4) Sehnat kryt na šroubovací vlečné oko vepředu na nárazníku
    5) Po delší době se projevilo, že levé přední dveře byly asi zakamuflované a trochu dole kvetou, ale zatím ok. Zadní dveře také trošku kvetou, ale také zatím nebudu řešit.
    6) Centrál funguje jen když je autíko teplé. Občas nesvítí prostřední žárovka/podsvícení na palubovce, což mně netrápí (v noci tedy někdy není na tachu vidět rychlost 0-40, vše ostatní vidět je, takže ok)
    7) Možná ty rozvody, to je třeba ještě zkontrolovat
    8) Svařit si přední nárazník, co je lehce prasklý (neměl by být problém)


    Závěr

    Všemu možnému jsem věnoval hodně času, abych se vzdělal a "věděl", ale i tak to nebylo zcela dostačující. Osobně se tedy cítím lehce podveden, ale zase né natolik, abych s tím něco dělal. Myslím si, že pro svůj účel jsem nenakoupil zas tak zle a dopadlo to relativně dobře.
    A jaké zkušenosti máte vy?

    Zdar Max

    UPDATE : počet najetých km a další ověření
    Podle webu : www.kontrolatachometru.cz, je stav :
    Datum prohlídky   stav
    29.11.2013	  242368
    29.11.2013	  242168
    18.11.2013	  242044
    15.11.2011	  220518
    20.10.2009	  189379
    
    Nyní mám najeto přes 250 000km, takže minimálně 4000 ročně oproti původnímu předpokladu 2000/rok.

    Dalším dobrým webem pro kontrolu auta je : http://cz.vindecoder.eu, tam lze ověřit, zda je VIN součástí nějaké policejní databáze, přesné datum výroby + kde, dále stát, ve kterém se prodalo + barvu auta (když třeba nesedí barva, indikuje to něco podezřelého)

    UPDATE 20.11.2013 : - koupil jsem si bazarově zimáky včetně plechů, najeto 500km, jsou jako nový, cena 8000,-Kč

    UPDATE 20.12.2014 : vysypal se alternátor (prasklý plášť, špatné vynutí), naštěstí mám šikovného strejce, takže v rychlosti altík z vrakáče za 1200,- a 25. jsem mohl vyrazit na cesty

    UPDATE 14.4.2015 : zrezlá vana motoru byla rychlejší, než já a začala téct, dal jsem tedy známému na trochu větší generálku, výsledek :
    Celkem tedy 9000,-Kč

    UPDATE 1.6.2015 : Kompletní výměna výfukového potrubí. Výfuk je polské výroby značky "Polmostrów" (dle netu celkem kvalitní záležitost)
    Cena : 4500,-Kč (nevím jistě, moc si to nepamatuji)

    UPDATE 14.6.2015 : Jel jsem po úzké cestě, kterou znám, auto naproti mně jelo sebevědomně, tak jsem ani moc nepřibrzďoval, nejednou to vypadalo na čelní střet, naštěstí to nakonec lehce srovnal a sundal mi jen zrcátko u řidiče. Měl jsem ale otevřené okno, takže mi to celkem pěkně pořezalo ruce, ale jinak ok. Koupil jsem si komplet zrcátko na aukru a vyměnil, cena 500,- + 110,-Kč pošta. Je z Polska, celé černé, trochu píská ve vyšších rychlostech, ale jinak ok.

    UPDATE 12.9.2015 : ozvalo se řízení, začal chcát olej z čerpadla a málem mi shořelo auto (olej padal na katalyzátor a vzplanul, naštěstí žádná škoda). Čerpadlo bylo tak špatné, že se ani nevyplatí jít do repasu (snížená cena u repasu je jen v případě vrácení starého čerpadla, které musí být v rozumné formě - moje rozhodně nebylo), výsledkem tedy je : Celkem tedy : 7000,-

    UPDATE 18.12.2015 : ozvalo se opět řízení, začal chcát olej z levého řízení, to je ta strana, která byla bouchlá. Byla provedena výměna, nové jde sehnat za 8500, z vrakáče něco kolem 2500. Vzhledem k tomu, že mechanik může variantu z vrakáče prohlídnout a vybrat si z více kusů, tak jsem šel do této varianty. Altík byl z vrakáče plně ok, řízení také věřím. Toto odešlo podle mně jen kvůli tomu, že to dotyčný bouchnul. Technik našel i velice zrezlou / shnilou část (asi se v tom někdo neodborně vrtal), takže nyní je řízení vyměněno + pár věcí kolem + nově opět geometrie. Také došlo k výměně čerpadla z předchozí opravy. To nové bylo šptné, nešlo úplně odvzdušnit a hlučelo. Uplatnila se tedy záruka. Řízení jde na jedničku tak, jak má jít (s každou opravou se to zlepšovalo, ale pořád bylo tužší, nyní je 100% ok).
    Celkem tedy včetně práce : 4750,-

    UPDATE 17.2.2016 : levá strana při zatáčení vrže, skřípe. Přišlo se na to, že mám obě přední pružiny prasklé, uložení také nic moc + tlumiče to samé (resp. byly tak přireznutý, že by se tak jako tak musely odřezat). Navíc jsem chytil šutr do okna při cestě po D1. Bylo by to ok, kdyby mi druhý den při rozmrazování skla neprasklo celé sklo za jízdy po celé délce (přední lepená část skla, asi 10cm od spodu po celé délce, jen nedoprasklo do konců, tam z obou stran zůstalo 10cm). Nakonec tedy : Celkem tedy : 11 120,-Kč

    UPDATE 1.5.2016 : Olej a filtr 1500,-Kč

    UPDATE 1.12.2016 : Destičky a pár věcí 2000,-Kč

    UPDATE 20.5.2017 : Výměna oleje a filtru 400,-Kč

    UPDATE 20.6.2017 : Komplet brzdy (přední, zadní včetně kotoučů, lanovody) - 11800,-Kč

    UPDATE 4.7.2017 : Baterie je úplně ko (auto mám skoro 4 roky a těžko říci, kolik let tam už byla), nově : Varta Blue 60Ah - 1533,-Kč
    PS: zlomena hranice 280 000km

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.9.2014 23:09 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto

    U diesel motoro pozor na DPF filter. ďalšia vec je, že ak tento filter nemá tak to vypúšťa mikroskopické sadze. Tento jav spôsobujú extrémne vstrekovacie tlaky. Zdroj informácii je internet. To znamená, že niektoré informácie sa môžu rozchádzať.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    9.9.2014 23:16 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Pekne shrnuti.

    Za sebe mohu jen doporucit pri koupi starsiho vozidla rozhodne provest vymenu oleje a rozvodu bez ohledu na to, co vam prodavajici tvrdi. Pokud to tedy neni clovek, kteremu z nejakeho duvodu verite. Jedna se o veci, na kterych se nevyplati setrit.

    Dale mam take pocit, ze po koupi vozidla smi clovek jezdit bez maleho tp ale s kupni smlouvou. Nevim jak je to dle zakona, ale obecne toto byva policisty tolerovano.
    22.8.2019 10:03 Derek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tak možností jak auto koupit je spousta, buď auto nové přímo od dodavatele. Což má spousty výhod, ale je to podstatně dražší a nebo potom autobazar nebo od soukromníka. A naopak prodat mi přijde super s touhle službou. Nemusíte řešit žádné papírování vše zařídí za vás. jako přepis atd.
    9.9.2014 23:16 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ajťák kupuje ojetinu :-). To je vždycky sranda.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    9.9.2014 23:30 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    A ty rozvody nech vyměnit hned. HNED!!!
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Heron avatar 10.9.2014 10:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Taky čumím, že olej a rozvody tam nechal 3/4 roku původní...
    Max avatar 10.9.2014 20:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Toto samozřejmě vím, ale jsem v tom trochu lajdák. Jak s tím moc nelítám a doma moc nejsem a když jsem, tak nula volného času. Je to se mnou tragedie, já vím, zbytečně riskuji :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 9.9.2014 23:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jaký je rozdíl v tom, když kupuje auto IŤák oproti lidem s jiným zaměstnáním?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.9.2014 23:50 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Je to větší prdel :-), aspoň pro mě.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    10.9.2014 02:45 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Takhle sepsat do úhledného a logického manuálu to dokáže jenom a pouze ITák. Nic ve zlém. :-)
    10.9.2014 09:00 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Hlavně teda úhledného.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 10.9.2014 12:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    +1. A neřekl bych Ajťák, ale spíš mimoň. Ještě chybí aby to vytiskl a svázal do úhledného vydání a už z něho bude skoro Densha Otoko. Normální lidi to takhle neřeší. Taky jsem se zasmál.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Integral avatar 10.9.2014 15:23 Integral | blog: devnull
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Hh, ty budes asi z Lanzota, ze? ...a znas ten vtip?
    Grunt avatar 10.9.2014 15:33 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Znám. Znám je totiž všechny.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 10.9.2014 20:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Normální lidi to řeší tak, že jdou za známým, který tomu rozumí a pomůže s výběrem a kontrolou. Člověk se s tím pak nepáře, nezjišťuje a nechá se vlastně zastoupit a ve finále tedy má auto, ale neví. Třeba strejc dělá do aut, takže bych šel za ním, ale on je pořád v tahu a nemá věčně čas.
    Na internetu je tuna lidí, co vznáší podobné dotazy, na které se v článku snažím odpovědět. Když jsem si chtěl koupit auto, tak jsem nevěděl vůbec nic, ani jak ho přihlásit, jak funguje koupě apod. Vše jsem si našel na netu a poskládal si to a stejně jsem to napoprvé nedal.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 10.9.2014 20:29 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    No tak se hned nemusíš rozčilovat…


    Mě osobně třeba zápisek docela pomohl. Budu se vyhýbat ojetinám jak to jen půjde :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 10.9.2014 21:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Já se nerozčiluji, příště ti tam hodím smajla :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.9.2014 23:44 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Kupoval som v roku 2007 benzinovu Mazdu (1998) z bazaru (maleho) a jazdim doteraz.

    Hlavna vyhoda bola v tom, ze som nemusel vobec nic riesit s uradmi. Auto bolo pripravene s novou znackou a papiermi na moje meno, len som isiel na STK, aby nalepili nalepky.

    Nikdy ma nikde nenechala - vzdy som odisiel aj prisiel. Jedina vaznejsia zavada bola prasknuta brzdova rurka - a aj to sa prejavilo len pomalym ubytkom brzdovej kvapaliny a rozsvietenim kontrolky.

    Na niektorych typickych miestach hnije - lemy zadnych blatnikov, prahy vzadu a spodny okraj piatych dveri - ale rad investujem do opravy, pretoze jazdi vyborne a spolahlivo.
    10.9.2014 08:15 Op
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Huh. Čtu, tu, říkám dobrý dobrý. A pak dojdu k tomu cos vybral. A WTF! Šklupka za půl měsíčního platu a takový ciráty okolo. No zbytek jsem už nedal :-)
    10.9.2014 09:13 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    ... na 2000 ročně po dobu 10 let :_u
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    10.9.2014 10:20 kapo | skóre: 15 | blog: runtime
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jop, tak to mi taky spadla sanica. Chtit auto na 10 let a koupit 12 let stary? Ani jsem si nevsiml, jestli to ma garazovany.

    Navic najezd 2000km/rok !!! to se to auto ani nezvladne protahnout a bude menit dily, protoze se zaseknou pro nepouzivani....

    A taky jsem si nevsiml, kolik mel ten ford nalitano.
    Why make things difficult, when it is possible to make them cryptic... - Aksel Peter Jorgensen
    10.9.2014 10:46 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tych 2000 km je tak na bicykel :D Som myslel, ze jazdim malo, rocne okolo 10 tisic.
    Max avatar 10.9.2014 20:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Mno, většinou stojí 7-14 dní a pak se protáhne. Tím zaseknutím nevím, co myslíš, ale nevím, jak moc je na to tento konkrétní typ háklivý, ale stečení olejového filmu ze součástek tak, aby poté došlo k většímu opotřebení, na to je potřeba delší doba.
    Zdar Max
    PS:fávo mi vydrželo delší dobu a pokud není auto shnilé, tak není problém a toto vypadá dobře včetně tlumičů apod.
    Měl jsem sen ... :(
    10.9.2014 22:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Týden dva Ti to vydrží stát bez újmy. Jenom dbej na to, aby se během cesty aspoň ohřál motor (u kterýho měň olej nejdýl jednou za rok, nebo i za kratší dobu podle skutečnýho nájezdu). Hlídej si ale baterku a asi si raději pořiď dobíječku a dle potřeby dobij s její pomocí, jinak Tě to v nejmíň vhodný chvíli nechá ve stichu. Jestli máš klimatizaci, nezapomeň jí každý měsíc zapínat. A v zimě to myj včetně podvozku a po ní obzvlášť pořádně. Ford je super na silnici, ale co se týče koroze je dobrý ho hlídat.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    10.9.2014 08:37 hjkl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto

    ad 2) plyn

    Je to levnější a jezdí se dobře, pokud

    1. odpovědný servis není banda lemplů,
    2. člověk netahá těžký přívěs,
    3. není v plánu jezdit po zemích bez čerpacích stanic.
    10.9.2014 09:00 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    4. nemá v domě garáž, kam se s plynem nesmí

    Jinak celý problém výběru auta jsem si zredukoval do jednoho bodu - poradit se s tchánem :-)
    Konqui avatar 10.9.2014 09:20 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Příloha:
    Taky jsem se rozhodoval mezi LPG a naftou, nakonec nafta vyjde skoro vždy líp. Napsal jsem si v rychlosti jednoduchý script který to spočítá.

    Na LPG je průser to, že cca 4km v průměru (léto i zima) po každém startu jede na benzín (teplota vody musí být min. 40°)
    ./lpgcalc.py -b [spotřeba beznínu] -d [spotřeba nafty] -t [délka trasy]
    
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    10.9.2014 10:01 hjkl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    V mém případě se to vyplatí. Litr LPG stojí cca půlku, ale spotřeba je vyšší jen o třetinu oproti obdobné motorizaci. Novější subaru s plynem od výrobce. Oproti starším autům plyn naskakuje skoro hned, ale v servise něco posrali a v terénu se to přehazuje zpět na benzín... to je docela blbé u teréňáku.
    10.9.2014 20:02 motor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Odhlédneme-li od spíše pocitové debaty (nebudu rozporovat, že N55 samozřejmě zní mnohem lépe než N57), volba paliva záleží zejména na tom, jak se auto bude používat. Časté kratší trasy: benzín, převážně delší trasy: nafta. Ale možností je více. Pro pouze kratší bych dnes zvážil elektřinu (případně si jednou za rok auto se spalovacím motorem půjčím); pro převážně krátké trasy po městě s občasnou delší cestou bych zvážil (plugin) hybrid (úspory na krátkých trasách) nebo LPG (úspory na delších trasách; bohužel je s tím v Česku opravdu často spojen problém s parkováním a podle provedení může nešikovně omezit potřebné místo). Nevím jestli se to od poslední doby, kdy jsem na to v Česku koukal nějak výrazně zlepšilo, ale CNG mi přišlo dost omezené špatnou dostupností čerpacích stanic (snad jako auto na dojíždění, když by si doma člověk plnil přes noc, ale přijde mi, že to aktuálně ve spoustě případů lépe zvládne elektřina).

    Např. já můžu do práce pěšky a i rodina má vše v místě, takže cesty občas pracovně na centrálu 150km/směr. Jednou dvakrát za měsíc tchýňstvo/prarodiče: 500km/směr. A víkendové výlety po okolí tak do 100-150km... cesty po městě do 20km tak možná desetkrát do roka. Dohromady ~35 tis. km/rok. Volím diesel. Když přibude potřeba druhého auta a pojíždění po městě, tak bych to dnes doplnil elektroautem.
    PepaSFI avatar 10.9.2014 20:20 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    hezký teorie ale praxe je trošku někde jinde. Elektrika je fajn, jeden kamarád to provozuje, dodávku ve firmě a skůtr. Ale jako auto pro běžné užití to zatím moc nefunguje. Kdybych měl na auto 3 megakačky tak bych bral Teslu S. To auto má styl a je to auto za 3 mega. Ale lidovku na drndání kolem chalupy? Prchající lednička jako je třeba peugeot ion stojí tolik že na rozdílu ceny budu v benzinu jezdit dvakrát životnost auta. Nesmysl.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    10.9.2014 20:25 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    CNG má teoretickou výhodu v možnosti plnění doma z přípojky plynu, i když je otázka, jestli se taková plnící stanice s cenou řádově 100 0000 Kč vůbec vyplatí. Na druhou stranu, pro firmy je to prý výhodnější než vlastní benzínka, protože s tím není tolik papírování.
    Max avatar 10.9.2014 20:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    A ještě jedna věc, údajně není pro plyn vhodný jakýkoliv motor. Některé motory plyn neustojí a rychle se oddělá. Jinak známý si nechal dát plyn do svého pár let starého auta Dacia a pochvaluje si ho. Výkon a spotřeba stejná jak s benzinem, nepozná rozdíl, jen v ceně.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.9.2014 08:46 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tak nevím jestli teda není levnější koupit dražší funglovku, když je kolem toho tolik běhání a dodělávek.
    10.9.2014 09:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Není.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Heron avatar 10.9.2014 10:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ty si kupuješ auto na 2000km ROČNĚ? To víc jak 2x tolik projezdím na kole... Nespletl ses o řád?
    Max avatar 10.9.2014 20:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nespletl. Domů jezdím cca jednou za 14 dní a přes víkend nalítám cca 50km. Vyjímečně nalítám víc, ale to už musím dělat řidiče pro mamču apod. Někdy o víkendu nejedu nikam. Občas něco odvést s károu apod. Osobně jsem to nikdy nepočítal, je to jen odhad (víc jak 4k to ale určitě nebudou). Nechtěl jsem tedy moc investovat do auta, které mi bude doma jen sedět. Garáž samozřejmě mám. Auto má nalítáno cca 250k.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.9.2014 20:20 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Pokud se kupuje jen jako pojízdná taška na týdení nákup do supermarkertu a občas nějaký ten výlet po okolí, tak by těch 2000 km ročně zhruba odpovídalo.
    Grunt avatar 10.9.2014 20:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    +1. To dám i já na Babettě a není kolem toho tolik papírování. Proč sis nepořídil tu?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 10.9.2014 21:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Protože kára, protože zima, protože máma a jiní členové rodiny. Nejezdím autem sám, kdyby ano, stačí mi kolo :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 10.9.2014 21:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tak máš koupit jednu i tvojí máti a nemusíš paty ani auto z baráku vytahovat vůbec. Já to tak udělal.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 10.9.2014 21:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To neřeší cestování v zimě ani odvoz bordelu v káře :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Bedňa avatar 10.9.2014 11:08 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Pri kúpe auta zo Slovenska sa hodí overenie VIN čísla. Napr. sa tam dozvieš že v roku 2010 malo auto najazdených 250000km a teraz ma 120000km.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Gilhad avatar 10.9.2014 15:38 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše kaficko za 30.000
    Myslim, ze i kdyz to zni uderne, tak to tak trochu logicky klam:

    - u noveho vozu nemusis opravovat poskozene/opotrebene casti (viz Co zbývá s novým autem dělat)

    - u stareho vozu jsi prodelal na tom, ze misto nebouraneho jsi koupil slusne bourane, cim se ti razem cena taky snizuje

    - u noveho auta mas zaruku, takze kdyz se neco poskodi, tak tu opravu/vymenu neplatic

    A co je IMHO mnohem dulezitejsi, tak te to skokove snizeni ceny tolik nezajima, protoze urcite nekupujes nove auto aby jsi ho obratem prodal, takze zda se ta cena "snizi skokem pri vyjeti z prodejny" nebo se snizi behem 2/3/5 let, co trva zaruka je v podstate jedno. Na druhou stranu ani nikdo jiny nekoupi nove auto, aby ho hned sel zase prodat, takze nesezenes auto, co prave vyjelo z prodejny a je tudiz o 30.000 levnejsi, ale bud uz to bude o par let starsi auto, nebo hned po vyjeti nabouralo takovym zpusobem, ze nestalo za to ho opravovat, pripadne ani po oprave uz mu majitel nemohl verit.
    Gilhad avatar 10.9.2014 15:44 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kaficko za 30.000
    (Samozrejme, kdyz kupujes auto na 2.000 km/rok, tak asi nemas na mysli auto nove, ale co nejlevnejsi, ktere se jeste nerozsype, to je jina situace, ja to miril proti obecne aplikaci toho pravidla)
    PepaSFI avatar 10.9.2014 20:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    když budeš mít štěstí a nevyklube se nějaká záludnost tak si myslím že to není špatná volba. Motor 1,8 je na takový použití až až, na prndání kolem chalupy stačí vpodstatě cokoliv kromě dieselů. Nevím jak je na tom tenhle motor se servisem, je potřeba si zjistit hlavně rozvody. Většina aut s řemenem mívá obvykle limit kolem 100 tisíc kilometrů nebo 5 let a při koupi ojetiny není radno s výměnou moc váhat. Když prdne rozvod tak to je katastrofa- potká takhle píst ventila a říkají si: a sakra! Aspoň pro lepší pocit bych sundal kryt a řemen prohlídl jestli na něm nejsou prasklinky a taky většina výrobců na něj tiskne datum výroby.

    Taky neuškodí hned vyměnit olej v motoru, samozřejmě olejový filtr, vzduchový filtr a kabinový filtr v klimatizaci. Ten bude určitě zasraný až hrůza a pak to blbě topí, smrdí a špatně ofukuje skla.

    V tomhle stáří taky aspoň zkontrolovat olej v převodovce a prohlídnout manžety na hnacích hřídelích. Výměna nebývá úplně jednoduchá a laciná ale furt levnější než měnit zničený homokloub.

    Brzdové destičky a kotouče. Každé 2 roky by se měla měnit brzdová kapalina. Nikdo to nedělá. U ojetiny tohohle stáří by to neškodilo. Taky se na to už 2 roky chystám :-)

    Koupě disků v bazaru není problém ale chce to taky trošku rozvahy. Ve slušném pneubazaru nemají problém protočit to na vyvažovačce jestli to nehází. Pokud problém mají, otáčím se a jdu pryč. Použité gumy už jsou trošku dilema. Vždycky je to trochu neznámá a možná je lepší vzít nové než "skoro nové" za cenu skoro jako za nové.

    To hledání tloušťky laku je asi zbytečná námaha, ikdyž získat slevu na přestříkaný blatník co měl jen rýhu od nákupního vozíku nemusí být marný. Ale vážné poškození se tím nepozná, to musí najít někdo kdo se vyzná. Takové to prohlížení spár a spasování dílů taky nic neřeší. Například Fabie II má předek sestavený tak že každá druhá vypadala bouraná už v showroomu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    10.9.2014 22:31 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Niektore motory sa pri roztrhnuti rozvodoveho remena neposkodia.
    PepaSFI avatar 11.9.2014 14:56 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    já vím jen o Fiatech řady FIRE a to si nejsem jistý jestli všechny. Jsou motory kde to ohne ventily a naklepne píst ale taky takové že to je šrot. Ohnuté a zlámané ojnice, vytrhané šrouby v hlavě, zlomená vačka, prasklá hlava a kdoví co dalšího. Stačí si dát do vyhledávače " potkaný motor", obrázků je dost a není to hezký.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    the.max avatar 10.9.2014 22:06 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Pozor, s tažným to není tak jednoznačné. Jsou některé typy aut, které se hojně využívají na tahání koní a aut. Tam se dá čekat, že motor a spojka dostanou víc na prdel. Proto když jsem kupoval v Říši auto já, tak jsem záměrně hledal auto BEZ tažného.Bohužel, tenkrát jsem ještě nevěděl, že před dovozovou STK jsem měl tažné koupit na vrakáči prakticky za cenu šrotu, namontovat a až pak přihlásit. Helmuti totiž dost Často neřeší zápisy tažného, takže když se přijede na dovozovou STK, tak technik jen zjistí, že na autě je fyzicky tažné i když v papírech není a jen to dopíše do protokolu. Na úřadě už pak dostanu techničák se zapsaným tažným.

    Ale ani nové není tak strašně drahé bez montáže. Tu lze provést svépomocí, pak na STK na kontrolu a nakonec na úřad ho nechat zapsat.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Max avatar 10.9.2014 23:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Spojka byla naštěstí dělaná (údajně), takže s tou problém nemám (ani pocitově apod.)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.9.2014 23:09 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Docetl jsem to az k tomuhle:
    Osobně jsem hledal něco, co nebude moc hnít, co vydrží 2000km ročně po dobu 10 let
    Na to staci jit do bazaru, neco vybrat a pravdepodobnost, ze to klapne je hodne, hodne vysoka...

    Jinak se nmi ta spousta chujovin nechce moc komentovat, nicmene ocenuji autorovu snahu se kterou vypracoval tenhle elaborat. Mam za to, ze u nas jsou skoly, ktere by to uznaly jako bakalarku :-)
    Max avatar 10.9.2014 23:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Mno, jasně, ale bude to stát o dost víc. Nemysli si, já jsem se na bazary také díval, ale bylo to neuspokojivé, resp. poměr/cena/výkon/rok byly silně tragické.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.9.2014 12:42 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Pomer cena vykon je bidny v kazdem pripade, kupovat dve sady gum na cca 1000km rocne je pripalovani cigara litrem. Spis dokonce min, protoze tvrdit, ze to, ze gumy starnou je chujovina je opravdu velka chujovina. Nejsem Amiga, takze mi gumy pri mem najezdu (cca 25t rocne) vydrzi 4-5 let a minimalne zimaky jsou po tech peti letech uz skutecne spis "letnaky".

    Obecne... pri najezdu 2000 km rocne pri 25-50 vyjedzech za rok ti vyjde lip pujcovna. To myslim smrtelne vazne.
    11.9.2014 13:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Při nájezdu cca 25t rocne vydrzi 4-5 let? To ti daj možná tak Michelinky, a ještě je budeš muset sjet až na 1,6 mm, což je na mokru už dost o hubu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.9.2014 14:18 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nezapomen, ze se behem roku stridaji dve sady...
    11.9.2014 14:24 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Když se mluví o výdrži, mluví se o výdrži každý sady zvlášť.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.9.2014 14:30 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Vlastně to je dobrá poznámka. Z těch 25 tisíc ujede pravděpodobně tak 7 na zimních, což dělá za 4 až 5 pět let 70 аž 90 tisíc kilometrů, což opět vydrží málokterá guma, přičemž taková guma nedává příliš dobré jízdní vlastnosti. Lepší je nesnažit se na gumách šetřit, kupovat takové s nadprůměrnou dobrou trakcí a měnit je ca milimetr nad zákonnou hranicí.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.9.2014 15:09 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jenze ja nepsal o vydrzi gum, ale o najezdu auta. U mne to bylo zhruba 15t na leto a 10t na zimu, coz dela cca 60t na letnich a 40t na zimnich a to se da, kdyz clovek neni dobytek a nejezdi jako kdyby dostal smlouvu v tymu F1. Zimaky jsem mel Kleber Krisalp a byl jsem spokojen (hluk, chovani na snehu/vode). Letni taky neco od Kleberu, od letoska Hankook.
    11.9.2014 16:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    OK, 15 tisíc dělá 60 až 75 tisíc km, což je pořád strašně moc a "well within Michelin territory". Zřejmě jezdíš velmi klidně, jestli se Ti to daří s Klebery nebo Hankooky, nebo jsi od nich měl nějaké long-life gumy.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.9.2014 16:38 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jezdim normalne. Nesnazim se startovat jako Saturn 5, nebrzdim jako bych chtel prochodit cesujici celnim sklem, nedelam bezne losi testy, samozrejme pokud k tomu neni opravdovy duvod. Jezdim tak abych byl predvidatelny, nepletu si silnici a zavodni drahu, nesnazim se za volantem si neco dokazovat. Coz neni totez co byt brzda silnicniho provozu. Za takovych podminek neni duvod proc by pneumatiky (samozrejme pokud to neni stlacena tma) nemely takovy najezd udelat.
    11.9.2014 16:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Typickýmu řidiči gumy co Tobě nevydrží. Je teda pravda, že můj pohled asi ovlivňuje i to, že furt jezdím někde v serpentinách a gumy vybírám podle brzdný dráhy, takže vymáčknout ze sady 40 tisíc je pro mě nereálný.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 11.9.2014 14:45 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    to že Micheliny vydrží je taková oblíbená lidová legenda. Máme v rodině Citroen C3 což v žádným případě není trhač asfaltu. Najeto asi 45 tisíc, z toho část na zimních a Micheliny Energy na podzim odejdou do gumového podsvětí.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    11.9.2014 15:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ne, platí to. V průměru vydrží dýl než od ostatních výrobců, ale o to hůř na silnici. 40 tisíc není zas tak slabá výdrž.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 13.9.2014 12:33 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    40 tisíc není slabá výdrž. Je to úplně normální průměrná výdrž jakou najezdí snad kromě čínských úplně cokoliv. A pokud Michelin vydrží na dejchavičné C3 s klidným řidičem 40 tisíc a mě s mým způsobem jízdy a užitím auta gumy za poloviční cenu vydrží 30 tisíc, tak opravdu nevidím důvod kupovat předražené micheliny.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    13.9.2014 12:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Kdyby mi aspoň vydržely těch 40. No třeba se mi to teď s Nokiany povede (jezdím míň ostře než když jsem měl Focuse krátce) a na Transfagarašský byl letos takovej provoz, že gumy ani nevěděly kde jsou. Jinak Micheliny taky nekupuju, protože preferuju adhezi před výdrží.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Max avatar 13.9.2014 12:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Strejc nalítal s audinou ročně 100 000km (a to měl za sebou dost často káru a na ní další auto) a pneumatiky mu vydržely přes rok. Jen kdybych si vzpomněl, co kupoval za značky. Měl nějaký dvě, nebyly ani moc drahý.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    PepaSFI avatar 14.9.2014 11:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To nevymyslíš. Když si pročteš nějaké testy tak zjistíš že guma od stejného výrobce, stejný typ se stejným vzorkem se v jiném rozměru chová úplně jinak. Taky se může stát že majitel značky přesune výrobu do jiné fabriky, což je běžné, měl jsem barumky vyrobené ve Francii a kvalita se úplně změní. Některé testy taky bývají dost divné. Například se udělá jeden vybraný test a při něm se půlka testovaných vyřadí. Například test na mokru, přičemž ty hrozně špatné se od těch co prošly liší nepatrně. Co na tom že taková guma může excelovat v jiných podmínkách, že může za pár korun výborně sloužit v horách na sněhu a ledu. Já mám na zimu Kormoran snowpro+. Z testu vypadly pro naprostou nepoužitelnost na mokru. Loni na podzim jsem je zkusil v Brně na okruhu na mokré klouzací dráze. Ten dozorčí tam se smál jak puklej pecen když jsem namítal že to nějak neklouže a ukazoval na dráhu kde to všecko jezdilo zadkem napřed. Jestli letos nenasněží tak bych tam chtěl zkusit letní,Fulda Eko..cosi o co budou horší protože jsou proti těm zimním hrozný. Už aby bylo po nich.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Rezza avatar 15.9.2014 11:39 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tak delal jsem jednou vizualizaci na linku jednoho vyse zmineneho vyrobce. Jaky byl udiv technologu, kdyz zjistili, ze po prechodu z papirovych grafu plus minus autobus, se na grafech v kompu kazde rano od osmi do deviti ztratil tlak a lisovali zmetky :D.
    Max avatar 11.9.2014 15:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Půjčovnu? U nás na vsi? Aha, to jsem nevěděl, díky za info.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.9.2014 16:40 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    OK, v tom mas pravdu. Jen jsem mel na mysli, ze delat takove vyberove rizeni kvuli autu, ktere se driv rozpadne vlivem casu a necinnosti mi prijde dost usmevne. Planovany najezd ti splni temer kazda sunka, muzes si ji vybrat v podstate namatkove.
    10.9.2014 23:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    :-)) to je fakt :-).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    =^..^= AmigaPower® avatar 11.9.2014 02:31 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howno : Jak zbytečně složitě koupit auto
    Komu vydržej gumy čtyři roky je ženská (bez ohledu na pohlaví) :-D
    11.9.2014 10:04 alternativnitramp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    jen na okraj, ja kdyz byl malej, tak mel auto akorat tak reditel nejakyho velkyho socialistickyho podniku. Zbytek vubec takovy popsany starosti nemel. Rekl bych, ze uz kvuli tomu se zilo tenkrat o dost lepe.
    ⧠ A = 0 avatar 12.9.2014 10:55 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    +1
    Nevolte zmrdy.
    12.9.2014 21:50 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Rok narozeni... 1990...

    :-D
    Max avatar 12.9.2014 22:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Co je na 24 letech k smíchu?
    Já bych to bral hned.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.9.2014 09:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Na samotnem faktu nic, jen v souvislosti s nostalgickou vzpominkou na prelom padesatych a sedesatych let.
    Max avatar 13.9.2014 10:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Třeba také jako já žije s rodinou "nostalgiků", kteří vzpomínají na "zlaté klidné časy" a tak "ví" :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    PepaSFI avatar 13.9.2014 12:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    no je fakt že tenkrát asi lidi tyhle starosti neměli. Zas měli jiný, třeba jestli po vystátí fronty na ně vyjde nějakej chleba. Já pamatuju časy pozdější, jsem ročník 69, to už i na vesnicích auta byly.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    ⧠ A = 0 avatar 14.9.2014 12:24 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Chleba je stejně nezdravý...
    Nevolte zmrdy.
    ⧠ A = 0 avatar 14.9.2014 12:23 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jak já bych si přál, aby mi (s mými dosavadními zkušenostmi) bylo znovu 14...
    Nevolte zmrdy.
    ⧠ A = 0 avatar 14.9.2014 12:08 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Když jsem to odeslal, napadlo mě, že nějakou takovou narážku bych mohl čekat (mimochodem, ty údaje jsou krutě neaktuální, leč rok narození se, pravda, nezměnil).

    Šlo mi hlavně o myšlenku, že velké množství aut komplikuje život. Už jen tím, že se při plánování čehokoliv (zdravím dosavadní popřevratové vládce Prahy) zkrátka počítá s tím, že auto je výchozí způsob přepravy a ti, kteří jej z nějakého důvodu nechtějí/nemohou využívat, mají zkrátka smůlu. Samozřejmě to vede k tomu, že se lidé stávají na autech závislí (čímž jsou zataženi do všech starostí, které s sebou provoz automobilu přináší).

    Každopádně jde o jeden z důvodů, proč jsou mé údaje v profilu již neaktuální. :-)
    Nevolte zmrdy.
    Rezza avatar 11.9.2014 11:18 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ja se po 16 letech od zacatku autoskoly (jeste jsem pak hodne dlouho cekal, nez na ridicaku dojde podminka;)) rozhodl koupit ci jinak poridit nejaky dopravni prostredek. V Brne sice az tak moc potreba neni, ale mozna si to jen namlouvam. Protoze jsme cim dal vic otravovali vsechny okolo - muzes nas hodit tam, muzes nam dovest to atd. a zena ma proste v lasce IKEA...

    Tak jsem zacal jezdit po bazarech - uprimne, vyber celkem nulovy. Nejvetsi chybu jsem asi udelal navstevou AAA. Jo, vim co se o nich rika. Ale zaroven jsem predpokladal, ze s tim kolik toho prodaji, tak to nebude tak zle. Omyl. Jeste projeti auta v pohode, byl jsem skoro rozhodnuty ten Fusion vzit, slusny najezd, ktery by asi odpovidal, jelo to moc pekne, idealni velikost. Pry po pani, co s tim moc nejezdila. Podle technicaku a stavu to tak odpovidalo. Sel jsem tedy dal a zacal neuveritelny natlak na to, abych to vzal. Vam se auto nelibilo? Libilo? Tak berte! Deset, dvacet tisic sleva! Jen musim za manazarem a za nim nepujdu, kdyz nereknete, ze ho berete. Rikam pardon, musim si to rozmyslet, dnes to nevezmu. Tak pry jdu za manazerem, Prisel s druhym borcem a zacalo to same. Uz se chystam odejit a volaji tretiho a opet dokolecka dokola to same. Poprve padla nejaka realna sleva, ale proste nereknu jo na miste - minimalne bych si nekoho zavolal, kdo se prijde mrknout se mnou. Vykecam se, odejdu a deset kroku za branou telefon, ze jestli beru a ze je to skvele auto, kterym jezdil starsi pan :). Dobros tedy...

    No nakonec jsem jeste bazarum dal sanci, nasel jsem dalsi Fusion v Auto ESA a jdu se zeptat do Fordu, jestli me nesjedou VIN. A jen tak se zeptam prodejce, jestli trebas neco nemaji v akci. Pry ne. Stojim vedle peti aut s velkou oranzovou cedulkou - sleva, akce. Pry jestli nove nebo stare je na me, ze si to musim rozhodnout sam. Jdeme do Huyndai, mrknout na i20 - celkem fajn auto za ty vyprodejove ceny. Jen jsme chteli tu vyssi vybavu, kterou slibuji v reklamach. Nikdo nevi, kdy bude, jestli bude. V zadnem Hyundai autosalonu, vsude davaji jine informace a nikdo nema. Takze ani v autosalonu clovek nekoupi. Dobre, asi nikdo opravdu moje penize nechce.

    Takze mam ted registraci v Ajo.cz - car sharingu. Samozrejme dva dny po registraci telefon, dve dobre zpravy a jedna spatna - zdrazili :). I kdyz puvodni ceny byly brutalne pod naklady. Jen to zase postrada vyhody auta - potrebuji nekam jet, tak jedu. Takhle clovek musi mrknout na obsazenost, auto musi byt volne, pul hodinky zajet na Sumavskou...

    Fakt nevim :). Kolega to ted chce resit dlouhodobym pujcenim auta z pujcovny, musim na to mrknout taky.
    11.9.2014 13:14 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Úplně nejjednodušší je prostě auto koupit. Nechápu, že v tom mnozí spatřují takový problém.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Max avatar 11.9.2014 15:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jo, to řekni těm, se kterými bylo po koupi vy**báno, určitě ti poděkují za dobrou radu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.9.2014 15:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Když se sebou někdo nechá vyjebat, měl by koupi auta někomu svěřit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Max avatar 11.9.2014 20:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Viz níže.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Rezza avatar 11.9.2014 16:09 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Takhle, mit sto mega na uctu, tak to neresim a beru, kdyz nebude, vyhodim, beru jine. Tak resim veci v mych cenovych hladinach. Bohuzel nemam tech sto mega, abych mohl hazet statisice do kanalu :).
    11.9.2014 16:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jezdící auto se dá pořídit od 10 000. Deset tisíc ročně tak bude stát udržet ho pojízdné. To si může dovolit kdokoli.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Max avatar 11.9.2014 19:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ano, bude tě to stát čas a peníze. To je věc, co jsem nechtěl řešit. Chtěl jsem mít auto co nejlevněji, které vydrží co nejvíce, aniž by se sralo a musel jsem do něj investovat. Navíc rez nezastavíš, znám to z žigula i fáva.
    Člověk má čtyři věci na výběr :
    1) mít známého, který zná auta a pomůže
    2) koupit si člověka, co ti s tím pomůže
    3) risknout to a něco koupit s tím, že to může po měsíci zkapat a šup s tím do šrotu
    4) něco nastudovat a risknout to

    Já jsem proto, aby se lidi stále učili a poznávali a nestávali se z nich ovce. O tom článek je. Ty jsi naznačil, že s tím nesouhlasíš, ok, tvůj názor akceptuji, nicméně nesouhlasím s ním, ale to je asi tak vše.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2014 00:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nepleť se. S tím co sis pořídil naprosto souhlasím. Podle mě jsi těžko mohl vybrat něco lepšího. Maximálně se trochu směju formě toho cos tady sepsal, ale věcně nevidím nic co by šlo vytknout, teda až na to žes nevyměnil olej a rozvody. Rozvody udělej hned a olej měň pravidelně (kdybys jezdil normálně, tak řeknu dvakrát za rok, ale při nájezdu 2 000 to nemá smysl). Taky hlídej rez a jestli se něco neděje s motorem (mrazovky, hadice, těsnění). Hlídej abys neměl žádnou vůli na podvozku, dobíjej baterku, a myslím, že Ti Focus poslouží dobře.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Rezza avatar 16.9.2014 20:49 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tak jsem dnes byl v dalsim autosalonu a ono to neni tak jednoduche koupit, kdyz se jim ani moc nechce prodavat a zakaznik je tam spis otravuje. Mozna musim priste zmenit taktiku a prijit do prodejny ve zlatych retezech a vyrvavat, ze chci cely salon koupit. Trebas pak se zacnou trosku snazit :).
    16.9.2014 20:57 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tuhle stížnost má plno lidí. Nový jsem ale ještě nekupoval, takže neumím přispět. Říkám si jestli se na autosalony nemá jít stejně jak na mobilní operátory.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Rezza avatar 17.9.2014 10:54 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Trosku me to prekvapilo, ze bazary stoji za houbelec, tak jsem necekal to same pri prodeji novych aut za nemale penize. Ted jeste zkousim i bokem pres zname, jeden Focus II jsem projizdel v nedeli. Neni 100%, ale zase verim historii auta. Jen by nemusel byt z venku tak otriskany :).

    Vcera nam pani venovala pet minut sveho drahocenneho casu, kde neprimo rekla, ze to stoji za h*. A pak zmizela se slovy, ze auta jsou otevrena, at se mrknem. Mrkli jsme se a sli pryc :).
    vencour avatar 8.10.2014 14:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Kupoval jsem auto v Plzni, několik let jsem se tam vyskytoval. Možná i proto se mi tam líbilo a líbí. Autosalón menší v porovnání s dalším v Praze na Spořilově. Pořád mi z Plzně posílaj mi pozvání na prohlídku před zimou zdarma spolu s prohlídkou nabízených vozů. Meriva se mi dost líbí, zatim ji jen okukuju. Aneb na dalších několik let nechci měnit.
    Tj. líbí se mi, že mi nic nevnucovali.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.9.2014 21:21 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše VIN kody
    Mám auto 2 roky staré a VIN kódy na sklech nemělo. Nechal jsem je vypískovat. Takže ne každé nové auto má VIN už z výroby. Ono by to bylo pro výrobce strašně pracné.

    VIN kód na sklech beru spíš jako odrazovací prostředek proti zlodějům. Přeci jenom něco jiného je přerazit číslo na motoru a něco jiného je řešit všechna skla na autě, kde je všechno strašně vidět.
    15.9.2014 09:25 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Hm, 13 let starej Focus s perspektivou provozování dalších 10 let s nájezdem cca 2000 km ročně... panáček má asi doma serpenízka. I když bys osekal náklady na nezbytný minimum, třeba zdvojnásobil časové intervaly výměn - olej třeba co dva roky, brzdovku co čtyři a jezdil celoročně na zimákách tak ti jen fixní náklady typu STK, emise a povinné udělají takovou pálku na km že by sis vcelku pohodlně mohl vozit zadel tágem. Focus za 33 litrů pár let určitě poslouží, ale dvě pětiletky věrných služeb od něj rozhodně nečekej.
    Max avatar 15.9.2014 09:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Měl jsem přes 20 let starýho Favorita. Vlastnil jsem ho asi 6 let a už na začátku byl značně v korozi. Nebojím se tedy, že by mi fordíka sežral rez. Motorově se také o něj nebojím, takže v tom osobně nevidím problém a ty roky od něj očekávám.
    Pokud jde o to, zda se to finančně vyplatí, tak ono jaksi ani jiná možnost není, než to auto mít. Taxi, nebo půjčovna opravdu nepadá v úvahu a věčně otravovat známé, to rozhodně také ne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2014 09:38 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    2000 km ročně jsou samozřejmě úplná blbost, ale nevidím důvod proč by 13 let starej Focus neměl jezdit ještě 10 let (jenom je otázka proč to po něm a taky po sobě chtít). Při používání kvalitního oleje a včasných výměnách (vzhledem ke stáří auta i častěji než jednou za rok bez ohledu na počet km), včasné výměně rozvodů a včasném řešení malých problémů dřív než se z nich stanou velké to je naprosto realistické. Takovej Focus za 33 je lepší dlouhodobá perspektiva než leckterý moderní auto, např. Škodovka s TSI.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    15.9.2014 14:00 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Osobně bych u auta takové ceny a s předpokladem ročního nájezdu 2 tkm a ještě kolem komína naopak doporučené intervaly ignoroval. Motor 1.8 je poměrně povedený a pokud mu předchozí majitel nedal pořádně za uši flákáním výměn a zátěží za studena, klidně bych měnil olej (doporučený Formula F je za dobrej peníz) jen každý druhý rok. Za tu dobu výrazně nezdegraduje ani stářím ani nájezdem. Jestli je motor žravej a vyžahne ti třeba půl litru na 1000 km, za rok doleješ zbytek z pětilitrovýho kanystru a další rok ti to vyjde na nový kanystr. A dovolím si i kacířskou myšlenku - nakouknout na rozvoďák a kladky a pokud na něm najdeš datum a nebude to origo Motorcraft, výměnu bych promyslel. Rozvoďák má tuším interval 130 tkm nebo 10 let. Na jednu misku vah potkaný motor, na druhou misku ušetřených 6 kKč na zbytek oprav. Mám šestým rokem FF1 1.6 s ročním nájezdem cca 20 tkm a začínám zvažovat kdy ponechat auto řízenému poločasu rozpadu a přestat bazírovat na předepsaných intervalech. Teda kromě oleje, tam bych si to nelajznul, motor šlape jak hodiny a olej nežere, takže ten budu hýčkat co to půjde.
    15.9.2014 14:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Hlasitě nesouhlasím. Včasné výměny olejů a filtrů jsou předpoklad dlouhodobýho provozování jakéhokoli motoru bez ohledu na hodnotu. Jakmile se na to peče, tak jde rychle do kopru. Intervaly doporučený výrobcem jsou mimochodem nastavený pro nové auta, a výrobci při jejich nastavování nemyslí na to, že má auto sloužit dvacet a víc let. U staršího auta je proto pravidelnej servis ještě důležitější a interval by si člověk měl náležitě zkrátit. Ten olej v motoru degraduje i když tak na první pohled nevypadá. Jezdím třetím rokem FFII 1.6 s ročním nájezdem někdy 25, někdy 15 tkm a servis dělám zhruba každých 15 tisíc a raději dřív než za rok. Až mu bude čtrnáct, patnáct budu měnit každých 10 a necháme si ho dokud ho žena nerozstřelí. Tak jak jsi naznačil by se člověk neměl chovat ani ke starý sekačce na trávu.

    O rozvodech se nedebatuje. Vyměnit je včetně vodní pumpy je naprostá samozřejmost.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 15.9.2014 14:59 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    vpodstatě souhlas, lepší měnit olej častěji. Třeba přejít na levnější značku, samozřejmě odpovídající specifikaci, ale měnit nejdéle jednou za rok. U takového auta provozovaného převážně na studených startech a krátkých vzdálenostech je olej extrémně degradovaný. Proniká do něj nespálené palivo, sráží se v něm voda, u staršího opotřebovaného motoru do něj pronikají zplodiny hoření kolem pístů, zkrátka nic co by prospělo.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    15.9.2014 15:46 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Včasné výměny olejů a filtrů jsou předpoklad dlouhodobýho provozování jakéhokoli motoru bez ohledu na hodnotu.
    Pri avizovanem najezdu ovsem motor nema cas zatuhnout a na druhou stranu se ani opotrebovat, takze kdyz tam nalije slunecnicovy z fritaku, tak to vyjde nastejno.
    15.9.2014 15:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Těm 2 000 sice nevěřím, ale za motor se dá poškodit i na kratší vzdálenost.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    15.9.2014 16:34 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nejlepsi zpusob, jak se dobrat chybneho vysledku je prohlasit vstupni hodnoty za chybne a zvolit si svoje vlastni...
    15.9.2014 19:47 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To udělal kdo? Nevěříš, že lze motor poškodit provozem i za míň než 2 000 km?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    16.9.2014 08:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Těm 2 000 sice nevěřím,
    Poskodit motor lze i bez nastarovani. Jen resit tuhle moznost u auta, ktere najede za rok to, co nekteri za 24 hodin mi prijde trochu... ajtacke. Rozhodne ho neposkodis pouzitim jineho nez top paliva nebo maziva. Jsou napriklad autodopravy, kde maji prikaz tankovat bionaftu, tedy neco, co by kazdy cti dbaly ridic do sveho noveho auta nevzal bez pohruzky s pistoli u hlavy. Maji totiz spocitane, ze v servisni interval to prezije a pak to jde stejne na generalku. Je to stejne, jako tady radit nekomu, kdo najede kilometry doporucene pro vymenu oleje, aby olej menil preavidelne kazdy rok/pulrok.
    16.9.2014 09:27 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ajťácký je domnívat se, že je za ten rok i při několika tisících ten olej v pořádku. Není. Kolik na těch 2000 km připadá startů? Zhruba 500? Kolik z nich je studených? 490? Servis (olej, filtry) je třeba dělat ve dvou případech: po ujetí nějakého počtu kilometrů, nebo uplynutí nějakého času, cokoli nastane dřív. Ten počet kilometrů závisí na konkrétním motoru, na provozních podmínkách (při jízdách po městě a častých studených startech častěji), na podnebí (na severu nebo na horách častěji), na použitém oleji (polosyntetický olej třeba měnit častěji) a na stáří motoru (u staršího třeba měnit častěji). Nedodržení znamená významné zkrácení životnosti motoru. Neříkám, že se nutně zadře, ale třeba neprojde STK kvůli emisím... Mimochodem, generálky motorů se aspoň u osobáků nedělají už 20 let a se zpřísněním emisních norem brzo přestanou být rentabilní i u náklaďáků.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    16.9.2014 10:08 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nedodržení znamená významné zkrácení životnosti motoru.
    Ano. Ze 400t na 200t, takze nekdy tak okolo roku 2072 bude mit Max problem, pokud nedodrzi intervaly. A to je pointa toho, co se tu snazim psat. Nic vic, nic min.
    Max avatar 16.9.2014 10:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ale neudělám STK, takže problém budu mít mnohem dříve. Navíc třeba ten olej oxiduje a stárne i když se auto nepoužívá, pak může mít značně tragické vlastnosti při vyšších teplotách a člověk může lehce skončit. S žigulem, nebo fávem, co sežere cokoli bych asi problém neviděl (sám jsem ve fávu měnil olej snad jednou za těch 7 let, co jsem ho měl a nakonec skončilo na korozi, nikoli na špatný motor), ale novější motory jsou mnohem "háklivější", každopádně to zkoušet nebudu a budu měnit každé dva roky, olej stejně nic nestojí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 16.9.2014 10:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jop, jinak strejc mi říkal o nějakém jeho známé, co si nechala lít do nového auta long live olej a nové auto po pár letech začalo silně baštit olej (musela sebou vozit olej v kufru a jednou za čas ucmrdnout). Vlivem špatného mazání se prostě krásně "vydřelo" a na emise mohla u STK zapomenout. Ví o tom, protože opravuje auta a byla kvůli tomu za ním, zda by s tím nešlo něco udělat, což už je v takovém případě celkem pozdě.
    Z toho důvodu tedy věřím, že lze při zanedbání pravidelné údržby nové motory oddělat podstatně rychleji.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.9.2014 18:37 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Sakra, ve 200 tisících motor teprve přestává být zánovní (pokud to není např. TSI). Pointu chápu, ale nelíbí se mi.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    15.9.2014 16:12 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Právě že u takhle starý plečky už to nemá význam. Ten olej prostě ani při studených přískocích kolem komína za 4 tkm zdegradovat nemůže tak aby ho to během 20 tkm zlikvidovalo. Možná poctivě měnit první tři čtyři roky, pak už si na sebe i při takhle malým nájezdu to auto "vydělalo" a v případě problému bych stávající prodal na díly a sáhnul po jiném. Není to žádný svatý grál, je to plečka za zenitem. To co bych si dovolil u plečky zanedbat bych si (při podobném ročním nájezdu) třeba ke svému youngtimeru nedovolil.
    15.9.2014 16:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Pokud chceš, aby plečka brzo vypověděla službu, směle do toho.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    16.9.2014 10:33 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Divil by ses jak dlouho ještě zvládne sloužit motor zjevně ve stadiu klinické smrti. Měl jsem Suzuki Swifta, měl zapečené kroužky, žral asi půl litru oleje na nádrž, klepal na klice a věčně se nespáleným olejem zasírala jedna svíčka. A i v tomhle stavu odjezdil ještě 15 tkm, tedy 75% plánovaného nájezdu Focuse o kterém se tady bavíme. Takhle ten motor dorasoval kolenovrt přede mnou a vsadil bych se že olej měnil možná tak jednou za pětiletku. Když je majitel schopný si olej vyměnit sám, jedině dobře, do 600 se i s filtrem vejde. Měnit ho za cca dvojnásobek v servisu, to už mi přijde vzhledem ke stáří auta a plánovanému nájezdu jako příliš velkej luxus.
    Max avatar 16.9.2014 10:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nojo, ale s takovým autem legálně neuděláš STK :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.9.2014 10:54 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Plánovaný poločas rozpadu, dojezdilo poslední den platnosti STK. :-) Co máš u té 1.8 za emisní normu, ještě Euro 3? Na emise s prstem v nose. Jinak ten rezavý spodní lem dveří nepodceň, je to bolístka jedničkových Focusů, pod housenkou tmelu to může být sežraný napadrť.
    Max avatar 16.9.2014 10:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nojo, ale co s tím asi tak můžu dělat, maximálně sehnat za dva roky lepší dveře (pochybuji, že by mi někdo odřízl 10cm spodku dveří a navařil tam nový maso, resp. nevím, zda by byla oprava rentabilní, protože taková věc stejně začne hnít).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.9.2014 12:36 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tak hrozný to být nemusí, dloubni pod tu housenku šroubovákem jestli je to nějak fest načatý skrz a zralý na vyvaření COčkem tak bych aspoň vystříkal dveře zevnitř voskem. To bych doporučoval asi i na celém podvozku (pokud chceš mít auto 10 let), zvládneš to svépomocí a 1-2 kilový kartuše bohatě stačí na celý auto, stačí splašit kompresor, nějaké nájezdy pod auto a počkat na teplejší den. Př: kartuše + pistole
    Max avatar 16.9.2014 12:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Pročetl jsem tunu fór ohledně stříkání podvozku asfaltem, voskem, vyplňování dutin apod. Výsledkem je dle zkušeností tamních diskutérů takový, že zabraňovat přístupu vzduchu je hloupost, jelikož ta vlhkost, co tam zůstane, auto rozežere rychleji, než kdyby to nastříkáno nebylo s tím, že na to není jen vidět a je to tím pádem i kamuflováno před STK.
    Vzhledem k tomu, že podvozek vypadá plně ok, bez špetky koroze, tak do takových dobrodružství rozhodně nepůjdu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.9.2014 15:16 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tak měl bys mít první modelový rok po faceliftu s pozinkem. Jestli vypadá ok, pár let to tak vydrží. Bude venku nebo garážovaný? Natírání gumoasfaltem, tlumexem a podobnými humusy je blbost, stávající pružnej nástřik většinou drží, maximálně lokálně zamáznout omlácená místa od kamínků. Stříkání dutin voskem se dělá i ve fabrice a jde jen o to aby ten vosk vyvzlínal do spár kde by se mohla držet voda. Proto je potřeba to dělat pokud možno za co největšího vedra a s dokonale suchým autem. Ideálně když pár dní neprší. Ale nutné to není, já to dělal tuším tři roky zpátky a možná napřesrok tam prsknu ještě jednu kartuši, s tím už Focus dožije.
    16.9.2014 14:15 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nojo, ale s takovým autem legálně neuděláš STK
    Nepodcenuj motorare... kdysi jsem mel rencka, benzin 2.2, uz mel najeto ke ctvrt milionu a na horach jsem tahal nejaka auta ze snehu. V zapalu boje jsem si nevsiml, ze zlobi sahara a zavaril jsem to. Tak, ze motor chcipl. Nastesti ve chvili, kdy jsem doparkoval. Polilo mne horko, sel jsem si dat panaka na chalupu a po hodine sel zkusit nastartovat. Sel. Pak jsem se ptal v servisu co to bylo, jestli nejaka ochrana... prej ne, normalne se pridrel. Na jare technicka vcetne emisi OK.

    Tvuj problem (i fdrx) je klasicky ajtacky, pristupujes k autu tak abys mel vse OK a na dveste procent. Ale k samotne funkci staci mnohem, mnohem min aniz by hrozilo nebezpeci pro tebe ci okoli.

    Sam se snazim dodrzovat terminy vymen (dobre, ted jsem olej pretahl o 700km), mit gumy OK, mit brzdy OK, ale vim, jezdit s rozumem, ale vim, ze kdyz neco pretapnu, tak se rozhodne nerozezni zvuk polnic a svet nedospeje ke svemu konci.

    Moje prvni auto byla stodvaca, ktera mela realne v kozichu 220t km (byvale dorpovodne vozidlo), bylo vychodisko z nouze v prekerni situaci, ale dokazal jsem ji provozovat dalsi tri roky aniz by mne sezrala. Kdyz k vecem pristupujes s rozumem (kompromis mezi opici laskou a plechofilnim Hanibalem Lecterem), odvdeci se ti.
    Max avatar 16.9.2014 14:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nemyslím si, že by to byl Iťácký přístup. O fávo jsem se nestaral vůbec a vím, jak dopadlo. Nechal jsem se inspirovat thready ve ford club foru a pochybuji, že ti "chytráci" byli Iťáci.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 16.9.2014 14:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jop, jinak známý mi zadřel fávo a také se pak rozjelo. Jednoduše v něm nebyl olej a kontrolka na palubovce nesvítila. Zadřel ho tak, že ani auto nenatočil, nakonec to pustil z kopce, dojel s tím ty 2km dom a dolil olej.
    S autem jsem pak jezdil ještě pár let, než shnilo.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.9.2014 18:45 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To není ajťácký přístup, ale chlapský přístup. Každý motor si zasluhuje péči, za kterou se odvděčí slouhou službou, a je jedno jestli jde o auto, motorovou pilu, sekačku nebo křovinořez. V IT světě to nemá obdobu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 16.9.2014 19:50 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    tohle už se dneska nenosí, dnes je všecko bezúdržbový, nebo aspoň zdánlivě, když už to musí být tak se to musí servisovat profesionálně neboli úkon co laikovi zabere půl hodiny a stojí ho na materiálu pětibábu, dělá servis půl dne a stojí to deset litrů. Takzvaný Long life oleje nejsou oleje s dlouhou životností jak se hodně lidí domnívá. Ony jen snesou trochu víc kilometrů v tom správném režimu provozu. Uživatel nemusí do servisu každých 15 tisíc ale až 30 tisíc, což je přínos pro toho kdo to najede za čtvrt roku a taky to zaplatí. Ale když s tím bude jezdit kolem chalupy tak ten olej nevydrží 3-4 roky. Aditiva v něm vychcípou dřív než v běžném laciném oleji. Ale to nikoho nezajímá, záruku to nějak přežije a zoufalci s ojetinou firma nakašle.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    16.9.2014 20:09 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To je pravda a budoucnost je temná. Za měsíc budu dělat servis na 16letým Cliu s 200 000 oficiálními km přes veškerý nehody kterýma prošlo (ne mojí vinou), jímž jezdíme kolem komína. Koukám na novýho Focuse a říkám si, jestli se bát nebo nebát. Současný auta nevydrží věčně... Podobně se cítím když koukám na svý Thinkpady.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.9.2014 19:18 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To není ajťácký přístup, ale chlapský přístup. Každý motor si zasluhuje péči, za kterou se odvděčí slouhou službou, a je jedno jestli jde o auto, motorovou pilu, sekačku nebo křovinořez. V IT světě to nemá obdobu.
    Dobre, opravuji na "inzenyrsky pristup". To je z Dilberta. Dam si tu praci a zacituji:

    ...pracuji v ... jako technik opravar a provadim servis u ruznych klientu primo na miste. Jednou jsem odpovidal na zavolani strojirenske fiorme, Rekli mi, ze se jim zasekla kopirka. Kdyz jsem tam prisel, objevil jsem obrovskou kupu soucastek kopirky, maticky, zastrcky atd. a odstrojeny ram kopirky.

    Hlavni inzenyr sespsal dvoudilnou sestavu poznamek, kde vyjmenoval skutecne, klamne a pozorovane zavady kopirky. Zaznamenal hodinu a den, pracovnni rezim, (jednostranna kopie, oboustranna kopie, podavac pouzit/nepouzit, hmotnost papiru atd.) a vykyvy elektrickeho napeti. Zeptal jsem se jich proc to rozebrali a oni odpovedeli "Aby vase oprava trvala kratsi dobu".

    Ctyri dny trvalo (ani trochu nekecam ani neprehanim) kopirku znovu sestavit a stranku po strance peclive a umorne nastavit jeji serizeni.

    A vite v cem byl problem? Dali vyvojku do nadrzky na inkoust. Z hlediska servisniho technika je takova diagnoza nejjednodussi veci na svete a trva tricet minut.

    Zkratka a dobre. Nerikam, ze udrzba ne... jen je fajn kdyz auto coby vec, ktera ma slouzit cas setri nikoliv zere. Proste pochopit, ze kazdy k tomu pristupuje z uplne jine strany. Nekdo je benzinovy silenec (jako PepaSFI) a tvrdi, ze tak jak to ma on to musi mit vsichni ostatni a kdo tvrdi neco jineho je pohadkar. Proste nekdo bere auto jako vec, dopravni prostredek, vi, ze kdyz uplyne prepsana doba zajede plus minus v te dobe s autem do servisu a da si tam nalit neco, co stoji nejake penizte a poslouzi a ma zase na rok klid. Jiny bere auto, jako uzasny stroj, prostredek seberealizace, zabavu, konicek a vi, ze presne v ten den musi udelat to a to a musi mit presne tohle, protoze pres to vlak nejede. Pravdu maji oba, protoze oba to pouzivaji kazdy jinak. Benzinova alfa neni lepsi nez nez naftova oktavka. Ani naopak. Je jina. K jinemu ucelu. Stejne jako neni jerab lepsi nez bagr.
    21.9.2014 12:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Některé věci je možné vidět různě a některé jsou prostě fakta a prostě platí pro všechny stejně.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 16.9.2014 15:22 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    jo možná ten takhle týraný motor může jezdit ještě dlouho. Může. Ale taky nemusí a může odejít když se to nejmíň hodí. To sice může i udržovaný ale ta pravděpodobnost je trošku jiná. A hlavně jako strojař nemám rád když se strojům ubližuje jen tak kvůli lidský blbosti a hladovosti. Když někdo není schopný a ochotný dát tomu tu nejzákladnější údržbu tak zasluhuje nakopat.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    16.9.2014 18:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    S takovým motorem se, zaprvé, nejezdí moc příjemně, zadruhé, hrozí vážné nebezpečí problémů u STK, včetně rizika zničení katalyzátoru. Nemůžu si pomoct, ale řádná údržba mi přijde jako nejlevnější a nejchytřejší návrh.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.9.2014 18:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Taková lajcká otázka: U Babetty když se posere něco v motoru, jde to rozebrat, rozlisovat, kroužky vyměnit, ložiska vymlátit a nasadit nové, když se posere něco v pístu, jde dát udělat výbrus (když už se to rozebere, vyměňuje se i klikovka a když je naprd hřídel, tak i ta) a v podstatě to vybrušovat tak dlouho dokud je na pístu nějaký materiál (a když ne, dá se sehnat nový). Tohle se u normálních aut nenosí? O jakém poločasu rozpadu je to řeč? Když se nějaká součást rozpadne a nestojí to za to ji repasovat, tak se prostě nahradí novou, ne?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.9.2014 18:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tolerance v moderních motorech aut takové generálky motorů vylučují. Konkrétně u Focusu je nejmenší vyměnitelnou součástkou bloku motoru celý "půlmotor", což je vlastně celý blok bez hlavy. Běžně se ale mění spíš celé motory, protože to zpravidla vyjde levněji. Poločas rozpadu motoru je delší než poločas rozpadu celého auta, za předpokladu náležité údržby.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.9.2014 18:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Ty voe, tak to nechcu auto.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.9.2014 18:35 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Když si to auto vybereš informovaně a hezky se k němu chováš, není se čeho bát.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.9.2014 18:40 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Hele, to mi nekecej že pokud odpočtu všechny komerční plečky, že neexistuje když už ne hotové tak aspoň nějaký pokus o „self-service“ vozidlo. To jsou všechno krámy, kde když se něco posere, tak se musí zajet do servisu a vyplesknout dvě výplaty za výměnu motoru?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.9.2014 18:51 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Možná ještě něco dělaj někde v Rusku, v Asii, severní Africe nebo Jižní Americe, ale nevím jestli by to tady schválili do provozu. Počítej ale s tím, že ruku v ruce s generálkovatelným motorem jde v autě vysoká spotřeba a nízký výkon.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 17.9.2014 20:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    opravit jde skoro cokoliv pokud budeš mít díly a bude to stát za tu námahu. Tu Babetu taky nespravíš když neseženeš díly a když se to posere hodně moc tak už se ti to nevyplatí. Taky je motor auta trošku větší a složitější takže na to potřebuješ nějakou tu výbavu a vědomosti. Naprostá většina lidí by to stejně nikdy nedělala, dyť už si skoro nikdo ani ten olej nemění, brzdy nezkontroluje, maximálně dolije ostřikovač. Auto taky najede mnohem víc než Babeta a obvykle se opotřebuje jaksi celkově a taky morálně. Zkrátka auto je spotřební a taky módní zboží. Kolik lidí by dnes dokázalo denně používat Trabanta nebo Škodu 100 ? Mohl bych dlouho popisovat neduhy starých škodovek na které už si nikdo ani nevzpomene a dnešnímu uživateli by udělaly ze života peklo. Pokud chceš něco co vydrží a půjde to pravděpodobně dlouho udržovat tak to jedině některý Land Rover nebo starší ameriku. Bez problémů jdou koupit prakticky jakékoliv díly na velice staré ameriky a za neuvěřitelné ceny. Ale to za 5 litrů jezdit nebude.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    17.9.2014 20:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Bohužel nám už Defendera zakázali. Neplní předpisy týkající se spotřeby a emisí. Kupujte dokud to jde. Já na to bohužel nemám :-).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.9.2014 20:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nepočítám-li že nové díly jsou produkované v Asii které se ani pomalu nevyplatí kupovat, tak jakýkoliv díl včetně celého rámu (když se zlomí) je u Babetty vyměnitelný. Je k tomu potřeba pár přípravků, pár šroubováků a klíčů a trošku zkušeností a zvládne to teoreticky každý. A to je šrot skoro 25 let starý. Naopak jsem byl velmi překvapen jak je zařízena modulárnost u nových dílů (karbutátor DellOrto). Na to už nejsou potřeba ani přípravky, ani hrubá síla a ani moc zkušeností. Jen šroubovák. Když by byly nové stroje takto konstruovány, tak by servis ani nebyl potřeba.
    Auto taky najede mnohem víc než Babeta a obvykle se opotřebuje jaksi celkově a taky morálně. Zkrátka auto je spotřební a taky módní zboží. Kolik lidí by dnes dokázalo denně používat Trabanta nebo Škodu 100 ?
    Když by si mohl měnit vše včetně motoru nebo třeba karoserie? A když by byly kontinuálně vyvíjeny nové součástky a ty byly kompatibilní a vyměnitelné? Co to je morální zastarání? Dokud to jede, tak to není staré :-)
    Ale to za 5 litrů jezdit nebude.
    To je mi jasné. Proto na to kašlu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 17.9.2014 21:50 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    morální zastarání je že už to neplní svou funkci způsobem jaký je pro tu dobu obvyklý. Prostě dnes už málokdo bude jezdit autem co v zimě nestartuje, mizerně topí, nemá klimatizaci, je v něm hluk atd... Pokud má někdo auto na drndání kolem chalupy a jednou za týden 10 km do pennymarketu tak je to asi jedno a při troše šikovnosti mu škodůfka stopětka bude ještě dlouho sloužit. Ale když budeš kvůli práci jezdit denně několik hodin, tak brzy přijdeš na to co to je zastaralost.

    Ty výměny myslíš jako že by někdo udržoval fabriku co by pořád dělala nový díly na starý auto? Vylepšený ale kompatibilní? Že by do škody 100 místo toho topení netopení udělali modul s moderní klimatizací? Místo karoserie pocházející někdy z roku 1965 vyměnitelnou za moderní co by splnila všecky novodobé požadavky? A nejlíp kdybys to vyměnil doma na dvorku se šroubovákem a třináctkou klíčem. Že bys jako to auto po kouskách přestavěl ze starýho na nový? A co myslíš že vyjde levněji- vymyslet starý díl co bude fungovat jako moderní nebo vymyslet úplně jiný díl, co bude moderní komplet? A není jednodušší a lepší místo slepovánky pořídit novější celý auto?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Max avatar 17.9.2014 20:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Opravit to jde, ale není to rentabilní, stojí tě to víc, než když si koupíš nějakou starou ojetinu bez papírů s dobrým motorem a ten následně použiješ k výměně ve svém autě.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 17.9.2014 20:33 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Opravit to jde, ale není to rentabilní, stojí tě to víc
    Mám pocit, že jsme narazili na podstatu problému.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.9.2014 20:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Stojí to tolik co koupě manufaktury na výrobu motorů.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Max avatar 18.9.2014 08:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To je kec, každá lepší strojírenská dílna umí zázraky (jsem strojař s praxí, takže trochu vím). Každopádně i tak to moc levné nebude :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2014 09:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Není vlastně každá lepší strojírenská dílna potenciálně taková malá manufaktura na motory?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    LukynZ avatar 16.9.2014 22:29 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Dva mesice zpet jsem zrovna take kupoval auto. Bylo jasne, ze bude ojete (ono ten typ se uz novy ani nevyrabi) a rozhodne diesel, protoze spotreba je nekde jinde a vyhovuji mi charakteristicke vlastnosti dieselovych motoru. V ceskych bazarech bylo jen par kousku, v AAA byl evidentne bourany kus a podle fotek ostatni taky nevypadaly nic moc. Nicmene kdyz uz jsem byl rozhodnuty jet se na jeden solidni podivat, tak jsem se toho rana kouknul na jeden inzertni server a asi jako dar z nebes se tam ukazal cerstvy inzerat na cerveneho krasavce a nalitano pouze 73kkm. Kdyz se dotycnemu volalo, tak uz byl s autem v AAA, protoze mu volal zajemnce, ze ktereho se na schuzce vyklubal agent z tohoto bazaru a ukecal ho, at to tam zkusi dat. Diky memu zavolani jsme se dohodli a on to tam stopnul. Dojel jsem druhy den se na nej podivat a bylo jasno, ze kupuju :) Auto mam tedy ty dva mesice, po kontrole v servisu mi bylo receno, ze auto auto ve vynikajicim stavu (rocnik 2006) a na vymenu jsou "jen" desticky a kotouce na prednich a zadnich brzdach. Vic tam netreba ted delat. Interier jako novy pote, co jsem ho vycistil. Nikdo neveri, ze to je z roku 2006. Takze ja jednoznacne volim koupi od lidi. A je docela usmevne, ze stejnou nahodou (ranni kouknuti na inzertni server) koupil auto z inzeratu bratr tak i kamarad.
    PepaSFI avatar 17.9.2014 15:06 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    no já chápu že lidi mají různé úchylky ale on má diesel nějaké charakteristické vlastnosti které by mohly někomu vyhovovat? Hluk, vibrace, úzký rozsah použitelných otáček, obtížné studené starty, nároky na akumulátor, potíže s palivem, drahý a složitý servis který radši nebudu rozepisovat, celkově větší složitost a choulostivost techniky. Mírným pozitivem je spotřeba a u opravdu velkých a silných motorů velký kroutící moment.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    LukynZ avatar 20.9.2014 11:48 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Teda tyhle problemy jsem slychaval jako maly kluk, ale to uz je tak 20 let zpatky...ovsem porad to nejak prevlada. To je takova story, kterou lidi roznasi stale po leta a pritom dve desetileti utekly jako voda. Asi to maji z vypraveni od dedecku, nebo nevim.

    Kazdopadne nejak jsem si nevsiml, ze bych slysel nejaky hluk, pocitoval vibrace nebo obtizny studeny start (vlastne kontrolku zhavici civky jsem vubec nevidel, protoze to nebylo treba). Zbytek je nesmysl co cloveka-uzivatele vubec nezajima. Ze ma mit baterie vetsi kapacitu? No tak v tom aute uz bude pripadne novou dam stejnou. Slozity servis me taky nezajima, protoze mechanik nebudu ja. V dnesni dobe napichnou pocitac a vidi status vsech soucasti a jedinou vec, co by mel clovek delat je po jizde nechat chvilku bezet volnobeh a az pak vypnout kvuli turbodmychadlu. Tot vse co se tyce problemu na hlavu ridice. Vice me nezajima a ani se tim nehodlam zatezovat, maximalne jeste vymenou zarovek (krom xenonu ofkoz).

    A nevim, co si predstavit pod pojmem uzky rozsah pouzitelnych otacek. Mi treba prijde, ze zase benzinovy motor ma velky rozsah nepouzitelnych otacek :) Ale asi je to o preferencich lidi, ja chci aby mi motor tahnul okamzite a ne cekat, az dojde k 3k a pak to jakoze chytne dech. Rad si bublam na tech 1700ot/s a jsem spokojeny. Asi je to o preferencich lidi.

    Ono velky kroutici moment je i u slabsich dieselu oproti benzinovym motorum. To pak pozna clovek na dalnici. Kdyz dam tempomat na 180, tak to pojede 180 i kdyby mel prijit nevimjaky kopec. To benzinovy motor zacne zdechat, protoze jak vime, silu kroutaku pozname az kdyz jde do tuheho :)

    A rozdil spotreby je teda znacny.
    PepaSFI avatar 20.9.2014 18:49 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    já už myslel že to ani nepřijde, akorát teda nevím jestli mám zkoušet tyhle vyznání víry naftového jehovisty vyvracet. Hluk a vibrace naftový jehovista neslyší a nevnímá nebo je vysvětluje jako projev síly. Benzínář úpí protože ví že to je špatně, detonační spalování je závada a že na to některé motory běhají je projev Satanovy zvůle. Dá se říct že diesel začíná fungovat trošku kulturně když má aspoň 5 litrů a 6 válců. Máme v práci hydraulický agregát na zkoušení demoliční techniky. Je v tom šestiválec turbodiesel Volvo z bagru a nadělá to míň hluku než když po šichtě na parkovišti startujou ropáci ty svoje sazomety.

    Studené starty a starty dieselu obecně asi běžného uživatele nemusí zajímat. Ono to nějak naskočí a když baterka zhebne tak se vymění. Akorát to někdo zaplatí. Ta baterka nemusí mít větší kapacitu, to je obvykle druhotná věc. Má mít hlavně větší startovací proud protože hlavně při těch studených startech tam tečou strašný věci aby s tím startér pohnul. Kdysi jsem viděl jak při poruše startéru řidič nastartoval benzinový osmiválec, 7 litrů, ručně klikou.

    Ten servis by byl na dlouhý povídání, stručně řečeno, když to někdo zaplatí tak to řidiče vůbec nemusí zajímat. K tomu používání snad jen tolik že mě vždycky pobaví jak musí kolega jet na výlet do nikam aby vyhnal saze protože při běžném jezdění se mu každou chvíli hlásí filtr.

    K těm otáčkám, diesel nebublá ale rachtá. Na 1700 otáček bublá velký benzinový osmiválec, například americký. Chci vidět jak ti turbodiesel potáhne okamžitě. Než se ta vrtulka rozdovádí tak atmo benzin dávno jede na maximu. A tam kde pořád pojede, diesel asi dvakrát bude řadit. Což se teda dá částečně eliminovat použitím automatu ale to se dostáváme jinam.

    Kroutící moment je jen převlečený výkon a když budeš srovnávat srovnatelné, dojdeš k podobným výsledkům. Vlastně ne tak docela protože když srovnáš turbodiesel o objemu kolem 2 litrů, což je asi nejobvyklejší, s podobně velkým benzinem, dojdeš k úplně jiným hodnotám.

    A na té dálnici, on ten benzin nezačne zdechat protože benzinář není tupec. Podřadí, přidá a je pápá. Já teda na dálnici moc nelezu, děsně mě to tam nebaví ale na to že jezdím podmotorovanou 4x4 mě tam ti ropáci vždycky znepokojujou. Když teda mají ten megakrouťák, proč ho nepoužívají? Proč se do kopce tak vlečou? Já potřebuju udržet otáčky aby mi to jelo a on se přede mě nacpe nějakej oktávista s nadmotorem a v kopci kde já v pohodě udržím 130 on začne hnípat někam ke stovce. Aha, on by si pokazil spotřebu kdyby trošku přidal.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    20.9.2014 18:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Podřadí, přidá a je pápá.
    Mas tam chybu - ma to byt "Podřadí, přidá a papá" (prepokladam, ze pises o motoru).
    LukynZ avatar 21.9.2014 09:42 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nevim, ze bych byl naftovy jehovista. Jsem jen clovek, ktery kupuje to, co mu zrovna prijde nejlepsi. Kdysi davno jsem mel prvni auto benzinove, ted mam naftove. Kdysi jsem kupoval AMD, dnes Intel. Tecka. Ono i benzinak-maniak neslysi hluk a vibrace v naftaku. Jestli to ale taky nebude ani ne tak o motoru, jako spis o vyrobci a vozu. Ale to plati pro vsechny typy. Moje auto je tissi nez jakykoli benzin, ve kterem jsem kdy jel/ridil. Na druhou stranu ano, stara Octavia dokazala byt nekdy docela traktor. Ale kde ty lonske snehy jsou. Servis resit nebudu, nekupuju auto s vyhledem na to, co se mi muze pokazit. To bych asi nekoupil nikdy zadne...holt auto je investice, ktera je nekonecna. Jinak tvuj kolega ma asi neco hodne spatne, mel by si zajet do servisu. Ovsem vseobecne vyssi odolnost a spolehlivost vznetoveho motoru oproti benzinovemu je neoddiskutovatelny fakt a filtr pevnych castic budou mit brzy beztak i benzinaky. Kroutici moment a vykon jsou dve naprosto ruzne veliciny rikajici nam dve naprosto ruzne veci. Proste tam kde musi benzin podradit, ja nemusim resit vubec nic. Akcelerace z 0-nekam bude u benzinu lepsi, ale taky to musi tahat az do kravalu...na to ja kaslu, mi na okamzite predjeti staci maly rozsah. Ono vlastne v klasickych cestovnich rychlostech ten diesel vetsinou zakceleruje o tech 20-30km nahoru rychleji, coz prakticky staci, pak uz odpada a benzim to taha do otacek a jede. A pokud podrazovani je vlastne ok, tak proc vubec resime hluk? ;-)

    PepaSFI avatar 21.9.2014 12:43 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    pokud jezdíš kvalitněji provedeným autem, pak hluk bude utlumený asi líp ale pořád tam je to nepříjemné rachtání. Ano rachtá i BMW, jen to vevnitř není tolik slyšet. U ojetiny musím brát v úvahu i servis což se může dost prodražit. No to je každého věc. Ten kolega má s autem něco špatně, je to způsob jeho použití. Myslím že je bez debat že VW Pasat TDI není úplně nejvhodnější na cesty do práce na pár kilometrů kdy se to ani neohřeje. To tam má ty saze furt. Kroutící moment přímo souvisí s výkonem. Jinak řečeno, výkon je kroutící moment vztařený k času, tedy u motoru k otáčkám. Vzorec sem psát nebudu, nevím jak a dá se snadno najít. A proč řešíme hluk? Protože benzin hlučí chvilku, při podřazení a zrychlení. Diesel hlučí i když stojí na parkovišti, což je mimochodem zvláštní záliba nafťáků, nechat motor hrkat libovolně dlouhou dobu při stání.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.9.2014 12:58 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Kvalita provedení a stupeň odhlučnění jsou dvě naprosto rozdílné věci.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.9.2014 18:53 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    on má diesel nějaké charakteristické vlastnosti které by mohly někomu vyhovovat? Hluk, vibrace, úzký rozsah použitelných otáček, obtížné studené starty, nároky na akumulátor, potíže s palivem, drahý a složitý servis který radši nebudu rozepisovat
    Miluju lidi, kteri se vyjadruji k vecem, kterym nerozumi (naslapna :-D )

    Hluk, vibrace - ano, ted ve 270tkm uz je to slabsi, kdyz mel najeto pulku, tak se mi jednou jeden ortoodoxni benzinak sveril, ze ho fascinuje to ticho oproti jeho benzinove 1.8 :-)

    otacky - o prevodovce uz jsi slysel?

    studene starty - ano, pri minus triceti jsem si rozmyslel jet na hory, ale jnak za sest let bez problemu

    naroky na akumulator - silnejsi (v benzinu jsem mel 60Ah, ted mam 78 Ah, kdo chce at se podiva do ceniku) jinak provozne srovnatelne s benzinem (z praxe)

    potize s palivem - ono se to lisi od benzinu?

    drahy a slozity servis - za sest let nepotvrzeno, rozvody sest plus dph, na benzinu pet plus dph tot asi vse

    a co se tyce vlastnosti... jak uz jsem psal mel jsem predtim stejne silny benzinak stejne znacky... na dlouhe cesty nebo jizdy s valnikem... neporovnatelne.
    PepaSFI avatar 21.9.2014 11:00 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    jde o to jestli porovnáváme srovnatelné. Když porovnáš starší třeba i sportovně laděný benzin s moderním, komfortním dieselem, pak asi bude benzin hlučnější. Diesel sice bude mít pořád to nepříjemné rachtání ale někomu to asi nevadí. Uvnitř bude rozdíl ještě větší, odhlučnění je pořád lepší, dnes se už dostáváme tak daleko že motor utlumíme aby nehlučel a pak uměle vyrábíme hezčí zvuk.

    Ano o převodovce jsem slyšel, však jsem taky psal že malý rozsah otáček jde překonat použitím automatu. U manuálu to trochu obtěžuje, při předjíždění to obvykle vyjde tak že v půlce manévru je nutné řadit nebo ignorovat. Což mi je trošku proti mysli.

    Starty a akumulátor, ano je fakt že se to projeví hlavně při krátkých jízdách a častých startech, což je celkově nevhodné pro diesely. Ale tenhle blog je o právě takovém užití vozidla, proto ve svých komentech uvažuju tím směrem S tím souvisí i servis a vlastnosti. Pokud budeš diesel používat na dlouhé cesty po dálnici, stálou rychlostí ve stálém zatížení, nevýhody se prakticky neprojeví. Diesel byl vymyšlený právě pro takové použití a ikdyž se vývojáři snaží aby šel používat i jinak, tahle vlastnost tam je.

    Palivo se liší od benzinu. Je pravda že v zimě míchají i benzin mírně odlišně, některé motory jsou na to citlivější ale jaksi se nestává že by benzin nejel proto že se náhle ochladilo a v nádrži bylo ještě letní palivo. Moderní vysokotlaké systémy vstřikování jsou velice náročné na kvalitu nafty. Benzinovým se nestává že by odešlo vstřikování kvůli palivu a kdyby, tak jde o řádově levnější a jednodušší techniku.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.9.2014 11:35 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    jde o to jestli porovnáváme srovnatelné.
    Samozrejme, kombiky stredni (plus minus) tridy ze stejne doby.
    U manuálu to trochu obtěžuje, při předjíždění to obvykle vyjde tak že v půlce manévru je nutné řadit nebo ignorovat.
    Coze?
    Ale tenhle blog je o právě takovém užití vozidla, proto ve svých komentech uvažuju tím směrem
    Ano, tenhle blog ano. Ale nikoli tohle vlakno, takze mimo misu.
    Benzinovým se nestává že by odešlo vstřikování kvůli palivu a kdyby, tak jde o řádově levnější a jednodušší techniku.
    Coze? Sel bys to rict znamemu, ktery vyplazl za vstriky kvuli spatnemu benzinu petimistnou cifru? On se totiz bavi docela rad...

    Uprimne doted jsem si myslel, ze autum rozumis. Po tomhle zacinam lehce pochybovat.

    PepaSFI avatar 21.9.2014 12:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Samozřejmě, někdo za kombík plus minus střední třídy může pokládat stejně tak Oktávii 1 generace i BMW nebo Audi které samozřejmě budou trošku o něčem jiném. Pořád to ale nic nemění na tom že zvuk dieselu v osobním autě je mi velice nepříjemný. Ano, chápu že někomu je to jedno.

    K tomu co nafťáci považují za zrychlení a jak to používají při předjíždění se asi nebudu dál vyjadřovat.

    Ano, tohle vlákno je o opěvování dieselů. Ano, diesely fungují na dlouhých trasách při stálé zátěži, ideálně ty hodně moderní a vůbec nejlíp když jsou hodně velké. Pokud máš možnost takové auto používat takovým způsobem, v pořádku. Já bohužel vidím většinu dieselů coby pojížděčky do práce a na nákup, věčně studené, kouřící a smrdící ojetiny s kdovíjakou minulostí, které si jejich majitelé koupili protože TDI hustě jede a málo žere.

    A k poslednímu bodu, já mám známých kterým se stalo kdeco. Benzinové vstřikovače stojí tak kolem 2-3 tisíc, do japonců jsou některé dražší. Takže je možné že komplet výměna i s prací může stát pětimístnou částku. Obvykle ale neodejdou všechny a většinou ani neodejdou, jen se zanesou. Slušný servis je odzkouší a vyčistí, případně vymění ten co je vadný. Zadřená vysokotlaká pumpa common railu stojí pětimístnou částku jen jako díl a ta částka nezačíná jedničkou.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.9.2014 12:35 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    To se mi líbí.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.9.2014 14:14 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Jenze tohle uz je trochu jina kava nez:
    no já chápu že lidi mají různé úchylky ale on má diesel nějaké charakteristické vlastnosti které by mohly někomu vyhovovat?
    Jsem rad, ze naslapne zafungovaly :-) Mohli bysme to uzavrit s tim ze naftaky maji sve opodstatneni a jsou druhy pouziti pro ktery jsou lepsi nez benzin (v osobaku)?

    Jinak co se tyce dieslu co vidis, tam funguji dve veci... jedna je, ze existuje kult popsany "tedeiii f palny palbe", sam se bavim pri spatreninekterych tunnigovych kreaci na naftaku (pobliz jezdi "huste votunena fabia 1.4TDI) a druha je, ze spousta oktavek, ktere vidim jsou "po dedkovi" nebo "po zensky" a jsou trikrat stoceny, takze v realu maji najeto tolik, ze by uz mely byt davno po smrti.

    21.9.2014 14:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Vždycky jsem dával přednost benzínu, protože diesely produkujou saze a jsou poruchové. U moderních aut to ale přímé vstřikování, turba a menší objemy dost srovnaly. Další motor bude zatím s největší pravděpodobností 1.6 Ecoboost, ale jistota, že nikdy nebudu jezdit dieselem, se mi pomalu rozplývá.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.9.2014 14:42 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Vlastně asi spíš 1.5, jak jsem teď zjistil :-|.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.9.2014 17:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Trochu bych to upresnil... naftak samotny o moc poruchovejsi neni. Akorat proto aby se z toho stalo neco konkurenceschopnejsiho benzinu, zacaly se vsude davat turba, delat vysokotlaka vstrikovani a kdesi cosi. V tu chvili mohlo platit, ze naftak je poruchovejsi. Jenze benzinaky postihl downsizing a situace co do spolehlivosti se zacala opet vyrovnavat. Logicky. Pocet kurvitek se srovnal.
    21.9.2014 18:34 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Díky za upřesnění. Jsem moc zvědav čím budu za dva roky jezdit. Žena, nebo jak tomu říkat, si brousí zuby na mý současný auto a nevím jak dlouho se mi podaří odolávat (asi ty dva roky, protože pak skončí technická jejího střepu, který zřejmě nehodlám nechat v provozu dýl než ty dva roky.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.9.2014 19:45 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Mam to ted podobne, mel jsem benziny, ted mam sest let naftu a za rok, dva budu presedlavat. Nejsem rozhodnutej jestli benal nebo ropa, jelikoz se mi asi dost zmeni zpusob pouzivani auta. Akorat mam z novejsich aut (2006+) docela vitr.
    LukynZ avatar 24.9.2014 13:37 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    No, on konstrukce je vznetovy monor na poruchy a opotrebeni mene nachylny nez zazehovy. To je docela bez debat. Jina kapitola je vstrikovaci system, ktery muze nekvalitni nafta po nejakem vetsim najezdu rozhodit. Kazdopadne vyber paliv je siroky a snad vsechny si normu drzi, ovsem kdo chce tankuje jen kvalitni a muze byt docela klidny.
    24.9.2014 14:37 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    No asi by se dalo trochu debatovat na téma vyšších tlaků a teplot, žhavících svíček, problémů s karbonem, častějšího a výraznějšího stáčení tachometrů. Kdo chce být klidnější než majitel dieselu, že ho auto nezruinuje, udělá nejlíp, když si pořídí čtyřválcový atmosferický benzíňák.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 21.9.2014 16:11 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    obávám se že to tak jednoduché není. nafťáky možná mají své opodstatnění díky tomu že to někdo chce. Nějak mě nenapadá využití osobáku pro které by byla nafta výhodnější. Tahání přívěsu? Ale tím se dostáváme do oblasti nákladní přepravy. To není typické použití osobáku.Na dlouhé cesty vysokou rychlostí bude mnohem lepší velký benzin. Jenže v Evropě a u nás obzvlášť šel vývoj jinam, velké benziny jsou jen v opravdu kvalitních luxusních autech. Není žádný způsob užití osobáku kde by nafta byla lepší. Jen se za obrovských nákladů a za cenu veliké komplikovanosti stává pro některé účely použitelná. Výhodou je nižší spotřeba paliva. Což ale nemusí automaticky znamenat nižší náklady. Taky cena nafty je díky podivné daňové politice deformovaná a pokud jde o emise škodlivin, radši nevědět. Což je mimochodem jeden z důvodů proč v USA jsou diesely jen v opravdu hodně velkých autech, pickupech s korbou které mají jiné normy protože se považují za náklaďáky.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.9.2014 17:56 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Tahání přívěsu? Ale tím se dostáváme do oblasti nákladní přepravy.
    Coze?
    Na dlouhé cesty vysokou rychlostí bude mnohem lepší velký benzin.
    Nemuzu potvrdit. Neni v tom rozdil, par cest v radu 800km - 2000km jsem absolvoval. Tedy samozrejme pokud se bavime v mantinelech platnych predpisu.

    Co se toho zbytku tyce... ty jsi benzinovy jehovista. Kdyz dovolis, tak z te tve svate valky vycouvam, protoze tady uz zjevne nejde o argumenty, ale o viru.

    LukynZ avatar 24.9.2014 13:51 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Nějak mě nenapadá využití osobáku pro které by byla nafta výhodnější.
    Eh, kazdodenni jezdeni treba? Pri spocitani mesicni spotreby pri kazdodennim jezdeni je tu obrovska uspora. Bezpecnost? Dieselovy motor ma pro okamzite a bezpecne predjeti mnohem lepsi dynamiku. I kdyz v benzinu podradis, nikdy nemas na nem takovy tocivy moment, jako na dieselu, ktery podrazovat nemusi a zatahne hned z nizkych otacek a na okamzite zrychleni a predjeti jeho prubeh bohate staci.

    Naopak benzinak je vhodny na zavodeni a jezdeni 3km do obchodu, tot asi vse, co me ted napada.
    Na dlouhé cesty vysokou rychlostí bude mnohem lepší velký benzin. Jenže v Evropě a u nás obzvlášť šel vývoj jinam, velké benziny jsou jen v opravdu kvalitních luxusních autech
    Tak nejak nevim, co je skryto pod pojmem velky benzin. K memu vozu byly k mani motory 3.0 benzin a 2.7 diesel. Ten benzin je horsi snad ve vsech cestovnich parametrech. Spis to je jen pro lidi, kteri maji zalibu v tahani motoru do otacek a libuji si v tom zvuku (a montuji i nejake veci, co vypadaji jak ukradnuta nasada na rouru na vyfuky) nebo maji nejaky vrozeny odpor k vznetovym motorum jako ty...asi :)
    PepaSFI avatar 24.9.2014 15:08 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    no nevím jestli to má smysl řešit ale máš tam trošku protikladné tvrzení. Dieselový motor má lepší dynamiku a proti tomu že benzin je vhodný na závodění. Při závodění jde hlavně o dynamiku, schopnost zrychlovat takže by měl být diesel vhodnější. Skutečnost je taková že diesely při závodech byly spíš fiasko. S výjimkou takových kde se patřičně upravily technické podmínky.

    Ať si každý jezdí čím chce, mě se jen nelíbí že se z dieselu stala modla pro kterou se dějou hrozný věci. Každý touží po TDI protože to hustě jede a málo žere. Koupí se cosi co má kdovíco za sebou, hlavně že to je vočipovaný aby to ještě hustěji jelo. Asi to zas tak hustě nejede když se tohle musí dělat. Hulí to ale to se pořeší bankovkou do techničáku. Pak se začne hlásit filtr protože se s tím jezdí akorát kolem chalupy. Tak dlouho se to trápí až se filtr zlikviduje úplně. Stojí to ranec takže se zahodí a řeší se to další bankovkou do techničáku. Každýmu se musí ukázat jak to hustě jede, přece se s nadautem nepovleču za nějakým chudákem co jede jen 120 na okresce a tak nasadím ten hustokrouťák vodspoda a nandám mu to. Jenže ono to megazrychlení je tak trošku iluze a tak to většinou vychází s odřenýma ušima do zatáčky na horizontu.

    Nemám vrozený odpor k dieselům, rád jezdím se starým traktorem a jinýma rachotícíma křápama ale v osobním autě mi ten diesel prostě nesedí. Jo má to menší spotřebu, ale to přece není všechno.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    LukynZ avatar 24.9.2014 15:59 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Napsal jsem, ze ma pro okamzite a bezpecne predjeti lepsi dynamiku, protoze ma obrovsky kroutici moment (a presne ten ovlivnuje akceleraci...neni to vykon, je to pouze kroutak) hned dole a vetsinou v otackach, ve kterych jsou klasicke cestovni rychlosti (pokud nekdo s benzinem jezdi ve vysokych otackach, tak ma stejnou vyhodu za urcitou cenu, ale to asi nikdo takovy moc neni krom prave zavodnich vozu). Takze ve shrnuti reaguje silne okamzite bez nutnosti cokoli resit s razenim a vytacenim do rvoucich a zravych rezimu. To je presne jedna z charakteristickych vlastnosti dieselovych motoru, ktere mam rad. Nic vic, nic min.

    Zavodni vozy pouzivaji benzinove motory proto, ze si dokazi udrzet slusny kroutici moment ve vetsim spektru otacek. Nikdy ho nebudou mit tak veliky jako diesel, ale maji ho +/- solidni do vysokych otacek, ve kterych se ale taky porad drzi. A o tom to cele je. Tam kde diesel musi radit, benzin jede a neni to jen o ztrate casu pri prerazeni. Je to i o tom, ze diesel uz jede na tezsi prevod, zatimco benzin tahne jeste na lehci prevod a tahne a tahne. Ale pro klasicky provoz je z meho pohledu logicky lepsi diesel. Ale pokud je neci vasem to tocit a akcelerovat do meznich otacek, tak nic proti, muze mit radeji benzin. :)

    Jinak nevim kdo touzi po TDI, ja touzil po HDI :) Ale nove generace motoru uz takove, jak pises, rozhodne nejsou. Ani nemuzou. Nove normy to nedovoli. A to jezdeni kolem chalupy filtr nenici. Znici ho az nekolikanasobna nedokoncena regenerace.....ale opravdu nekolikanasobna. Problem ovsem neni ani tak v dieselu, ale v tom, ze lidi nejsou pouceni a nestaraji se o motor. To same turbodmychadlo. Kdo dojede a necha mu chvilku na vychladnuti? Kdo vubec vi ze to ma delat (to plati i pro benzinove motory). Drtiva vetsina problemu je jen mezi volantem a sedackou. Kdyz se ridic o sve auto nestara, tak drive ci pozdeji zaplace. A to plati pro vsechny motorizace :)
    PepaSFI avatar 24.9.2014 19:47 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    2,7 HDI? Peugeot nebo Citroen? Citroen neznám ale v tom velkém Peugeotu to vypadá povedeně. Neřídil jsem to ale je to velice slušně odhlučněné a ten automat s tím taky funguje. Možná trošku rozvážný ale já na automaty nejsem zvyklý ani jako spolujezdec takže těžko posoudit. Ale při akceleraci tam turbolag je, turbomotor z nízkých otáček prostě nemůže zabrat dokud se ta vrtulka neroztočí a nenatlakuje troubele. Atmo motor vždycky reaguje na náhlé přidání rychleji. Tím nechci tvrdit že by to nějak netáhlo, v tomhle objemu už to má dost síly. Jen ta spotřeba, jak se tak dívám do testů, není taková jakou se chlubí oktávisti. Akorát že jich znám dost a u žádného jsem neviděl že by měli počítač v režimu okamžité spotřeby. Asi aby je neznepokojovalo že ty čísla tam občas nejsou takový jaký by chtěli.

    S těma závodníma motorama je to přesně naopak, ony mají kroutící moment a výkon v malém rozsahu otáček, často se musí řadit nahoru i dolů. Ale ty hodnoty jsou v těch špičkách hodně vysoké, mnohem vyšší než by měl podobný, nezávodně laděný motor. A v tom je velká část závodního umění, dokázat maximálně využít parametry motoru, umět ho držet ve správném režimu. Ne do mezních otáček ale do těch správných.

    A souhlasím že problém je hlavně v lidech. Jsou zblblí propagandou o nízké spotřebě, jenže to je jen jedna stránka věci. Spoustě z nich by líp posloužil nějaký litrový benzin jenže ten by strašně žral 5 litrů zatímco stará utahaná dvoulitrová turbonafta nic nežere, jen 5 litrů.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    LukynZ avatar 24.9.2014 20:56 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Citroen C6. Peugeot neznam (hadam ze 607), takze nemuzu porovnavat. Ale v C naprosta parada a klidek. U automatu je treba se naucit jak reaguje na pedal a neni co resit. Ten motor ma biturbo, takze reakce na seslapnuti by mela byt i rychlejsi, nez klasika. Spis je lag u te prevodovky, ktera je rozvaznejsi a ceka na pohyb pedalu a pak jedna (pokud musi). No spotreba neni jak se chlubi oktavisti mozna proto, ze takovy motor v octavii ani nemaji :) Ale u takoveho motoru se ceka vetsi spotreba, i kdyz je proti tomu 3l benzinu lepsi. A hlavne je to taky tezka mrcha :) Pocitac okamzite spotreby mam skoro porad, protoze jedine podle toho clovek pozna cisteni filtru.

    ad zavodaky...jo, ale ten rozsah je ve vysokych otackach...na nizke se skoro nedostanou a jestli jo, tak jim to na case neprida :)

    PepaSFI avatar 26.9.2014 19:25 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    nevím jestli to tady ještě někdo bude číst ale napadlo mě najít nějaký srovnávací test pokud možno co nejpodobnějších aut, tedy ne jak se to obvykle dělává že se srovnávají auta o třídu odlišná, například diesel 1,6 a benzin 1,2, ale auta opravdu srovnatelná. I listoval jsem a našel jsem Svět motorů-Diesel, myslím že je to číslo pořád k dostání. Test Octavia RS TDI versus TSI, oba přeplňovaná dvoulitry ve stejném autě. Diesel má 135 kW a točivý moment 380 Nm ve 1750 otáčkách. Benzin má 162 kW, tedy citelně víc a točivý moment 350 Nm, tedy o pár procent nižší, ale už od 1500 otáček. Čímž padá jedno dieselové klišé. A ještě ve stručnosti druhé klišé, to o lepším zrychlení při předjíždění. Pružné zrychlení na 6 rychlost z 80 na 120, tedy obvyklá předjížděcí situace v normálním provozu- diesel 11 sekund, benzin 7,7 sekundy. Čili asi o 100 metrů, neboli rozdíl jestli potkám v protisměru asi 3 auta nebo nepotkám. Možná tomu nerozumím ale přijde mi bezpečnější když je nepotkám. Pokud budu předpokládat že pravověrný nafťák bude zrychlovat bez přeřazení, jak tady bylo hlásáno a benzinař podřadí na 5, bude rozdíl skoro 5 sekund. To už je rozdíl který při předjíždění něco znamená. Já bych řek že znamená dobře si rozmyslet jestli vůbec předjíždět. Pravověrný benzinař, kdo jiný by si taky kupoval RS, by asi podřadil na 4. A to je ten benzinový motor hodně těžký, liší se od dieselu jen o 35 kg, protože je mechanicky dimenzovaný až na výkon 206 kW pro Seat Cupra a navíc má ne zcela ideální sací trakt trpící na velkou prodlevu přeplňování a na potíže s teplotou stlačeného vzduchu. Takže zbyla jen ta spotřeba. Ano, je nižší.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.9.2014 21:07 motor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Bez mučení se přiznám, že jsem zvolil diesel. Prakticky nejezdím pod 150km jedním směrem. Porovnával jsem podobné (I6, 3l). Nebudu se hádat, benzín zní lépe. Možná je i trochu čipernější, ale oba mi přijdou dobře použitelné (i ta nafta tak do 210-220 (SRN samozřejmě) reaguje docela ochotně). A při podobném stylu jízdy je ta spotřeba menší, s dieselem prostě dojedu dál, aniž bych musel zastavovat a to má něco do sebe.
    Konqui avatar 18.9.2014 07:51 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    A na jaky inzertní server ses díval? Kdysi bývala nejlepší annonce, ale teď je kompletně zasraná autobazary. Stejně tak hyperinzerce nebo bazos :-(
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    Max avatar 18.9.2014 08:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Já nakonec koupil přes sbazar (seznam), mají to podle mně nejlepší. S bytama se také derou kupředu. Podle mně ostatní portály ustupují do pozadí právě kvůli seznamu, ten je podle mně postupně drtí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    LukynZ avatar 20.9.2014 11:49 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Na bazos.cz
    20.9.2014 09:23 Kirk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Při tak malém nájezdu by možná bylo lepší domluvit s nějakým sousedem - svátečnějším řidičem s podobně starým vozem, že jednou za čtrnáct dní by sis potřeboval půjčit automobil, abys zavezl mámu na nákup a nebo odvezl šrot ve vozíku.

    Nejen finančně, ale i časově.
    28.9.2020 18:59 Milunos22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Howto : Jak koupit auto
    Paráda, moc bych chtěl poděkovat všem diskutujícím za vyčerpávající rady, spousta z nich mi rozhodně ušetřila nemalé peníze :-) Zmínil bych například to, že si teď vždy pečlivě kontroluji stav pneumatik u bazarových aut, abych pak hned nemusel na svém oblíbeném eshopu https://www.pneuok.cz/ objednávat nové pneumatiky a cpát do auta další prachy ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.