abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Obecná miniaplikace a obsah pro ni

    20.9.2009 09:28 | Přečteno: 1048×

    Tenhle semestr budu dělat bakalářku, cílem bude udělat jednak "serverovou" část - aplikaci, která bude parsovat webové stránky apod a vyzobávat z nich obsah a jednak obecné miniaplikace (plasmoid, screenlet...) které budou tento obsah zobrazovat...

    Když se podíváme na miniaplikce (dosaďte si za to slovo, které je vám milejší) v různých prostředích zjistíme, že spousta z nich si je v prinicipu velmi podobná. Alespoň mi se to teda zdá:) Jedny zobrazují fotku dne, další počasí, další nějaký kus webu... a uživatel potřebuje pro každou tuhle věc další miniaplikaci - musí ji stáhnout, nainstalit, aktualizovat (fotka dne mu přestane fungovat a on musí stahovat verzi 0.7 místo 0.6 protože se cosi změnilo na původní stránce)... takhle bude stačit jedna a URL ze kterého stahovat data.

    Serverovou část chci psát v Ruby on Rails, jednak je to pro mě pohodlné, jednak jsou tam některé věci fajn (XML, Hpricot) a taky mají "zabudovaný" web server, takže když by si to chtěl někdo vyzkoušet mělo by to být jednodušší. Vznikne tak jakýsi "framework" pro získávání dat pro miniaplikace a bude jednodušší dopsat podporu pro další stránky, služby apod. KDEčko tohle řeší pomocí dataenginů, což je boží, ale: je to jen pro KDEčko; a uživatel musí řešit dataengine a plasmoid, přijde mi to složité. Ta serverová část by měla umět ten obsah vracet v různých formátech - XML, HTML, a co bude potřeba...

    Jestli to někoho zaujalo tak bych měl pár dotazů - pro jaké prostředí vytvořit ty miniaplikace? Plasmoid do KDE, to je jasné, do GNOME mi teď přijde jako oficiální Screenlet... když by mi zbyl čas a chtěl nějaké další? Co používáte? Lákalo by mě ještě Maemo.

    A další věc, z jakých webů získávat data? Nějaké tipy, nejlépe věci, které nejsou a chybí vám...

    Jestli je něco nejasné, ptejte se, nastínil jsem to v rychlosti. Prosím takové ty lidi co se vyrojí když někdo píše o bakalářce a chtějí napsat že za jejich časů se dělaly mnohem drsnější věci tak prosím nepiště:)

    Díky za podněty

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xkucf03 avatar 20.9.2009 16:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše webkit

    Jen by mě zajímalo, jak se ten plasmoid (screenlet…) bude lišit od plasmoidu, který zobrazuje webovou stránku (třeba WebKitem) a občas ji obnoví (což může dělat i ta stránka samotná bez podpory plasmoidu). Prostě mi přijde, že na straně klienta není moc co programovat. Ta serverová část bude zajímavější.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    20.9.2009 17:34 phax7 | skóre: 34 | blog: PhaX_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: webkit

    Máte pravdu, ti klienti budou primitivní. Jako pohrávám si s nápadem že když by dostávali XML tak by tam šlo elegantněji nadefinovat různé layouty zobrazení, více dat a v intervalu je měnit... jenže tohle všechno půjde nejspíš udělat i s HTML a JS...

    xkucf03 avatar 20.9.2009 18:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše XHTML vs. XML

    Ono je jak HTML, tak XML univerzální, ale každé v jiném smyslu. XML jsou čistá data, která je možné zobrazit jakkoli (nějakým webovým jádrem, ale i třeba tlustým klientem), nebo je snadno konvertovat na něco jiného. (X)HTML je zase univerzální v tom smyslu, že pojme libovolná data (nejsme omezeni DTD/Schématem, které jsme si nazačátku napsali), ale pohybujeme se v jiné vrstvě (prezentační).

    Asi bych to posílal jako XHTML, aby se toho na klientovi dělalo co nejmíň a aby se nemusel aktualizovat a byl univerzální (určitě už něco takového existuje). A akorát na serveru mít data v nějakém obecném formátu (XML, databáze), abychom je mohli v případě potřeby posílat a vykreslovat i jinak, než jako HTML.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Rezza avatar 21.9.2009 10:14 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XHTML vs. XML

    Jj, to zni rozumne a podobne jsem to i myslel, kdyz jsme se o tom s Petrem bavili. 

    Josef Kufner avatar 20.9.2009 17:49 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obecná miniaplikace a obsah pro ni
    Hlavně ať to umí fungovat offline... je mi jasné, že třeba u předpovědi počasí to bude trosku potíž, ale když už to bude nebude mít spojení, ať to neřve, že nemá spojení, ale ukazuje něco rozumného.

    Spoustu jiných dat je možné kešovat a použít lokální starší data v okamžiku, kdy nová nejsou k dispozici. To je dobré třeba u těch fotek – nakešuješ si posledních pár a když nebude možné stáhnout novou, zobrazíš starší. Tak jako tak, tam nebude viset jeden obrázek nebo hláška, že jsme offline...

    Nezapomeň také na zobrazování ryze lokálních údajů... třeba otáčky větráčku, teplota/frekvence CPU a stav baterky jsou na noteboocích celkem podstatné. Tyhle informace najdeš někde v souborech v /sys a /proc, takže stačí umožnit detekci systému a obecné načítání dat ze souborů (s podporou těch několika formátů, co se tam vyskytují).

    Kdysi jsem dělal jeden takový sledovací nástroj... jmenuje se IceButeo a používám ho dodnes. Možná bys tam mohl najít kousek inspirace, tedy aspoň pro klientskou část.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.9.2009 18:12 phax7 | skóre: 34 | blog: PhaX_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obecná miniaplikace a obsah pro ni

    Určitě, ještě v brzkých dobách začínajících KDE 3 jsem měl applet na počasí a když se odpojilo od netu tak z něho vyskakovalo pop-up okno... děs, to určitě nechci:)

    Ty ryze lokální údaje nechám na ryze lokálních miniaplikacích... tady si myslím že je konkurence dobrá a navíc by každý musel mít ten server poskytující info spuštěný na lokále a moje vize je spíš že jeden server bude obsluhovat spousty lidí...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.