Portál AbcLinuxu, 30. března 2024 00:28

Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista

27.12.2006 11:16 | Přečteno: 178957× | Jen tak | poslední úprava: 17.1.2007 09:03

Na LWN jsem zahlédl odkaz na článek A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection (viz nadpis) od Petera Gutmanna. Ačkoliv se většinou o věci týkající se Windows moc nezajímám (nemám důvod), tohle mě zaujalo. Už jsem slyšel o připravovaných DRM mechanismech ve Vista docela dost, ale zatím nic konkrétního. Tento článek je zatím to nejucelenější, na co jsem narazil. Přikládám několik (narychlo a nahrubo) přeložených odstavců. Pokud najdu kolem Silvestra dost sil, pokusím se kontaktovat autora a požádat o svolení k vystavení kompletního překladu.

UPDATE, 28. 12.: finn přeložil několik dalších zajímavých odstavců, takže už je tu docela dost textu. Díky.
UPDATE, 15. 1.: Sliby chyby. Kolem Silvestra už nezbyl čas a teď je to ještě mnohem horší. Další přeložené části budou asi přibývat dost pomalu.

Shrnutí

Windows Vista obsahují rozsáhlé změny hlavních součástí OS, aby mohly poskytovat ochranu obsahu pro tzv. "prémiový obsah" - typicky jde o HD [high definition = vysoké rozlišení] data z Blu-Ray nebo HD-DVD zdrojů. Poskytování této ochrany má nezanedbatelný negativní dopad na výkon a stabilitu systému, režii technické podpory a cenu hardwaru a softwaru. Uvedené problémy se netýkají pouze uživatelů Vista, ale celého PC odvětví, protože tato ochranná opatření ovlivňují veškerý hardware a software, který kdy přijde s Vista do kontaktu, i když není přímo s Vista používán (například hardware v počítači Macintosh nebo v linuxovém serveru). Tento dokument analyzuje náklady spojené s ochranou obsahu ve Vista a přidružené škody [collateral damage], které to způsobí v počítačovém průmyslu.

[...]

Úvod

[...]

Při čtení tohoto dokumentu je třeba mít na paměti následující: aby ochrana obsahu ve Vista fungovala, musela by být schopna porušovat fyzikální zákony, což se s největší pravděpodobností nestane, bez ohledu na to, jak moc by si to výrobci obsahu přáli. Tento hlavolam se znovu a znovu projevuje ve specifikacích windowsovské ochrany obsahu, které výrobcům hardwaru neposkytují žádná pevná pravidla. Místo toho jsou instruováni, aby projevili co největší oddanost linii strany. Dokumentace se hemží větami jako je ta následující:

"Výrobcům grafických karet se doporučuje, aby překonali požadavky specifikace a poskytli dodatečné funkce pro ochranu obsahu, protože to demonstruje jejich pevné odhodlání chránit prémiový obsah."

To je velmi zvláštní způsob psaní technických specifikací, ale je to dané skutečností, že se specifikace snaží dosáhnout něčeho, co je v zásadě nemožné.

[...]

Vyřazování funkcí

Mechanismus ochrany obsahu ve Vista umožňuje posílání chráněného obsahu pouze přes rozhraní, která mají také zabudovanou podporu ochrany obsahu. V současné době je nejčastějším rozhraním pro vysoce kvalitní audio výstup S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format). Například většina novějších karet nabízí pro vysoce kvalitní reprodukci zvuku digitální optický výstup TOSlink a dokonce i nejnovější základní desky s integrovaným audiem mají alespoň koaxiální (a často i optický) digitální výstup. Ale protože rozhraní S/PDIF neposkytuje žádnou ochranu obsahu, Vista vyžaduje, aby bylo při přehrávání chráněného obsahu vyřazeno z provozu. Jinými slovy, pokud jste investovali hromadu peněz do špičkového audio systému, který dostává signál z digitálního výstupu, s chráněným obsahem ho nebudete moci používat. Podobně bude ochranou obsahu ve Vista vyřazeno složkové (YPbPr) video, takže totéž platí i pro video systém, který dostává signál jako komponentní video.

Nepřímé vyřazování funkcí

[...]

Požadavek na vypnutí audia a videa dělá zmatky při běžných systémových operacích, protože používaná bezpečnostní politika je tzv. "větší bere" [system high]: celková úroveň citlivosti odpovídá nejcitlivějším datům v systému. Takže jakmile se v systému objeví jakékoliv audio z prémiového obsahu, nastoupí snižování kvality signálu a vyřazování výstupů. Obzvláště zábavné je na tom to, že snižování kvality a vyřazování je dynamické, takže pokud je prémiový obsah přerušovaný nebo proměnlivý (například postupně ztišovaná hudba [fade out]), budou rozličné výstupy (a výstupní kvalita) synchronizovaně ztišovány a zesilovány nebo vypínány a zapínány. Za normálních podmínek by takové chování bylo signálem k reinstalaci ovladačů zařízení, nebo dokonce reklamaci dotčeného hardwaru. V tomto případě to pouze značí, že vše funguje tak, jak má.

Snížená kvalita přehrávání

Současně s vyřazováním výstupu podle pravidla "všechno nebo nic" vyžaduje Vista, aby každé rozhraní, které poskytuje vysoce kvalitní výstup, degradovalo kvalitu signálu, který jím prochází. To provádí tzv. "škrtič" [constrictor], který kvalitu signálu sníží na mnohem horší a pak ji znovu převede na původní, ale s výraznou ztrátou kvality. Takže pokud používáte nový LCD připojený na DVI signál z videokarty a máte chráněný obsah, obraz, který uvidíte, bude, slovy specifikace, "mírně neostrý" [slightly fuzzy], [...]

Smysl pro humor projevuje dokumentace k ochraně obsahu ve Vista, která říká, že výrobci grafických karet pak mají rozlišovat své produkty na základě této (záměrně degradované) kvality videa. Trochu jako kdyby se zpřelámaly nohy atletům na olympiádě a pak se hodnotilo podle toho, jak rychle se umí belhat o berlích.

[...]

Vyloučení open-source podpory hardwaru

Aby nebylo možné vytvářet hardwarové emulátory zařízení s chráněným výstupem, vyžaduje Vista tzv. Hardware Functionality Scan (HFS, česky „Snímání funkce hardwaru“), který může být použit k jednoznačné identifikaci zařízení a k ověření, že zařízení je (pravděpodobně) originální. Proto ovladač na PC provede se zařízením nějakou operaci (např. vykreslení 3D obsahu pomocí grafické karty), jejíž výsledek je na daném zařízení unikátní.

Aby toho bylo možné dosáhnout, vyžaduje specifikace, aby byly detaily o provozu zařízení uchovávány v tajnosti. Každý, kdo má dostatek informací o provozu zařízení, aby pro něj mohl napsat nezávislý (third-party) ovladač (např. pro nějaký svobodný operační systém nebo obecně pro libovolný jiný OS, než MS Windows), bude také vědět dost na to, aby mohl zfalšovat HFS. Jediný způsob jak ochránit proces HFS je tedy neuvolňovat žádné technické detaily o zařízení, kromě minima nutných, které jsou potřeba pro recenze a pro porovnání s jinými produkty.

Eliminace unifikovaných ovladačů

S procesem HFS je spojena další nepříjemnost. Většina dodavatelů hardwaru začala (a děkujme za to) používat unifikovaný model ovladačů namísto hromady speciálních ovladačů, jak tomu bylo před pár lety. Protože ale HFS vyžaduje jedinečnou identifikaci a zacházení s nikoliv jedním typem zařízení (např. s grafickým čipem), ale s každou variantou každého typu zařízení (např. každým typem grafického čipu), znamená to, že nadále již nebude možné vytvářet ovladače, které by se hodily pro celé rodiny zařízení, jako tomu je u současných ovladačů Catalyst/Detonator/ForceWare. Každá drobná odchylka u zařízení bude znamenat nutnost jejího zohlednění v kódu ovladače, aby HFS byl plně účinný.

Pokud je grafický čip integrován přímo na základní desce a ke sběrnici zařízení není snadný přímý přístup, pak není nutné ani šifrování na sběrnici (vizte „Plýtvání procesorovým časem“). Protože požadavek šifrování je obtížné splnit, bude to možná znamenat, že integrování grafických čipů na základní desku bude po vydání Visty oblíbenější. To ale vede k problému: nelze totiž určit, jestli je grafický čip na základní desce nebo na přídavné kartě, protože z hlediska systému jsou oba umístěny na stejné AGP/PCI sběrnici. Řešením je záměrně zařídit, aby oba způsoby byly navzájem nekompatibilní, a aby tak HFS mohl určit, zda se jedná o čip integrovaný či nikoliv. Znovu: to neznamená nic menšího, než růst ceny a složitosti ovladačů.

Další problém nastává u zvukových ovladačů. Vzhledem k systému se HDMI (High-Definition Multimedia Interface) tváří jako S/PDIF, což je z hlediska ovladačů rozumné. Aby bylo možné zakázat výstup, je nutné opět zařídit, aby HDMI kodeky byly nekompatibliní s kodeky S/PDIF, nehledě na fakt, že byly navrženy tak, aby se vzhledem k ovladačům tvářily identicky a usnadnily tak podporu a snížily vývojové náklady.

Snížená spolehlivost systému

Ochrana obsahu ve Vista vyžaduje, aby zařízení (hardware a softwarové ovladače) nastavovala tzv. "výkyvové bity" [tilt bits], kdykoliv zjistí něco nezvyklého. Například nezvyklé výkyvy napětí, nestabilní signál ze sběrnice, lehce podivný návratový kód funkce, registr zařízení, který neobsahuje očekávanou hodnotu, nebo cokoliv podobného - přepne se výkyvový bit. Takové projevy nejsou v běžném počítači nikterak nezvyklé (například zapnutí nebo připojení zařízení napájeného ze sběrnice může způsobit mírný pokles napětí, případně ovladače nemusí zvládnout stav zařízení tak přesně, jak si představovaly). Dříve to nebyl problém - systém je navržen tak, aby byl trochu odolný, takže věci fungovaly normálně.

[...]

Se zavedením výkyvových bitů je všechna tato zamýšlená odolnost pryč. Každý malý (běžně nepostřehnutelný) výkyv je najednou důležitý, protože by mohlo jít o znak útoku. Efekt, který to bude mít na spolehlivost systému, nepotřebuje další vysvětlování.

[...]

Zvýšená cena hardwaru

Vista vyžaduje různé náležitosti k zajištění „odolnosti“, kterými nahrávací a filmové společnosti diktují návrhářům hardwaru požadavky na design. Např. aby byl třetím osobám ztížen přístup k částem desky (plošných spojů), jsou povoleny jen určitá uspořádání desek. Je to pravděpodobně vůbec poprvé, kdy je návrh počítačů diktován ne elektrickými, rozměrovými či tepelnými hledisky, ale přáním nahrávacích a filmových společností. Nehledě na bolení hlavy, která to způsobí výrobcům hardwaru, představuje to i zvýšení nákladů oproti případu, kdy je nutné navrhnout desku přibližně optimálním způsobem. Výrobci grafických karet obvykle vyrábějí víceúčelové desky (obvykle jen trochu pozměněné kopie referenčního návrhu výrobce čipu) a tyto pak prodávají různě osazené za různé ceny. Například levná karta má levné, ošizené či vůbec žádné TV výstupy, DVI obvody, RAMDAC obvody a další součástky, na rozdíl od dražších modelů grafických karet. To je dobře vidět na levnějších kartách: obsahují často neosazené pájecí plošky a hráči bývají obeznámení s vylepšováním karet připájením rezistoru nebo přerušením spoje. Ochrana obsahu u Visty znemožňuje tento typ víceúčelových návrhů desek, protože zakazuje používání samostatných TV kodérů, DVI obvodů, RAMDACů a různých dalších přídavných součástek. Vše musí být navrženo na míru a takovým způsobem, aby na desce nebyly zbytečně přístupné signály (spoje). To znamená, že levná karta nebude ořezanou verzí dražší varianty, ale každá bude muset být navržena zvlášť, aby nebyl přístupný žádný signál.

To dále ovlivňuje i návrh samotného čipu. Místo, aby se DVI obvod přidal externě, musí být nyní integrován do grafického čipu, spolu s dalšími funkčními částmi, které jsou normálně umístěny externě. Takže namísto nastavení ceny grafické karty přidáním či ubráním externích komponent, bude výrobce čipu muset spojit vše do jednoho všeobjímajícího prémiového grafického čipu, i když jediné, co uživatel chce, je levná karta pro počítač svého dítěte.

Zdražení hardwaru kvůli nutnosti licencování duševního vlastnictví třetích stran

Ochrana všeho toho drahocenného prémiového obsahu vyžaduje spoustu dalších technologií. Ty jsou naneštěstí vlastněny nějakou třetí stranou a vyžadují tedy licencování. Např. HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) pro HDMI je vlastněno Intelem, takže abyste mohli posílat signál přes HDMI, musíte platit Intelu, i když totéž můžete zadarmo posílat přes DVI. Podobně, protože ani šifra AES-128 není na současných procesorech dost rychlá na to, aby se jí mohl šifrovat vysokorychlostní obsah, musí si společnosti kupovat licence na Intelem vlastněné kaskádové šifrování -- transformaci založenou na AES-128, která je navržena tak, aby poskytovala podobnou úroveň zabezpečení, ale s menší režií při zpracování.

Potřeba nakupování zbytečných technologických licencí se netýká jen duševního vlastnictví v oblasti hardwaru. Aby Microsoft demonstroval plnění svých závazků, doporučil jako součást svých „pravidel pro zajištění odolnosti“, aby si výrobci koupili od třetích stran nástroje pro znepřehlednění kódu a dodali svým ovladačům vlastnosti obdobné těm, které používají tzv. stealth (skryté) viry, a znesnadnili tak jejich napadení nebo reverzní inženýrství. Dodavatelé jako Cloakware a Arxan již předvídají lukrativnost tohoto trhu a na své webové stránky přidali stránky o „řešení pro odolnost“ [robustness solutions]. To musí být pro dodavatele ovladačů noční můra, jestliže pro ně je problém vytvořit plně funkční ovladače už nyní, kdy se kromě základní funkčnosti ovladače nemusí zabývat přidáváním skrývacích (stealth) technologií.

Zbytečné plýtvání procesorovým časem

[...]

Aby se zabránilo aktivním útokům, je od ovladačů zařízení vyžadováno, aby se každých 30ms dotazovaly hardwaru, jestli se všechno zdá být v pořádku. To znamená, že i když se v systému nic jiného neděje, spousta nejrůznějších ovladačů se musí vzbudit 30x za vteřinu, jen aby se ujistily, že se... pořád nic neděje. Kromě tohoto dotazování se provádí ještě další dotazování specifické pro různá zařízení. Vista se například při každém snímku videa ptá video zařízení, jestli jsou všechny pojistky granátu (výkyvové bity) beze změny.

[...]

Byl bych toho přeložil ještě více, ale dochází mi čas. Pokud máte někdo chuť, pomozte mi s překladem. Myslím, že je to natolik zajímavý dokument, že by stálo za to ho přeložit celý. Pokud se do toho pustíte, kontaktujte mne přes formulář na abíčku.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (9) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

David Ježek avatar 27.12.2006 11:37 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
já k tomu jen dodám jako dobrý český zdroj: velmi podrobný rozbor ochran ve Windows Vista na CD-R serveru, vycházející přímo z materiálů, které Microsoft před řadou měsíců sám zveřejnil.
David Ježek avatar 27.12.2006 11:43 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
a k tomu si dovolím malé dokončení: ten tvůj zápis působí lehce zcestně. ona i ta osůbka, co to psala původně možná zapoměla zmínit, že Microsoft prostě v tomto musí respektovat diktát hollywoodských studií. neříkám, že s jeho závěry nesouhlasím, ale to, co si sem dal, je imho nešťastně vytrženo z kontextu a navíc podáno tak, že je z toho vidět, že ses danou problematikou sám hlouběji nezabýval -> zkrátka a dobře, chybí mi nějaký tvůj vlastní větší komentář. ale jinak iniciativu cením, na tohle svinstvo je třeba upozorňovat dnes a denně ... a koneckonců také držet dvd jonovi všechny palce nad projektem "deaacs" :-)
David Ježek avatar 27.12.2006 11:44 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
pardon, teprve ted jsem si všiml poznámky o nedostatku času. poučení propříště: nedělat 4 věci najednou
28.12.2006 16:29 ..... Izak ..... | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
A to jako proc ??? To jako ze v hollywoodu jsou nenasytne svine ?? Jako ze jsou to magori co se povazuji za nadlidi, jako ze je ovlada sionisticky kapital ??

Kazdy si muze dovolit tyto lidi ignorovat a kdyz mi budou vyhrozovat zacit se branit brutalnim utokem.

At prijedou tito panove do Ciny a zacnou vyhrozovat oni uz je tam srovnaji do late.

Jinak pokud nebude EU a USA lest M$ a Hollywoodu do **** a nebude zakazovat tento HW tak normaliniho HW tu bude spousta a chci vydet toho magora co si pak koupi plne kompatibilni M$ shit HW, protoze ve firmach zadne HDTV vystupy nemaji (HP,Dell,IBM) a na doma si koupim to, co funguje (skladacka ala Autocont, ci home made).

A co nato rika Apple ?? ze jim nebude fungovat HW. Jeste je tu Sparc a IBM Power.

Pokud proste nezasahne uspesne kapital na nase zakonodarce a zakonodarce v USA tak neni jedina sila, ktera by tohle dovolila. Uz vydim ty firmy co delaji kvalitni zvukovky a honi latenci kde se da, jak vyhodi Jack, ASIO a ponizi svoji spickovou karty na uroven integrovanych nebo Creative.

Jinak jidi jsou blbi, ja na protest uz dloho nekupuji zane audio CD, ani DVD a do kina zasadne nechodim na Hollywoodske filmy obcas na neco ceskeho. Stejne se do kina chodi akorat na rande, protoze kdyz si chci vychutnat film, tak jedine doma, kde je klid a delam si pauzu kdy ja chci. Delat to tak vsichni, tak braky nevznikaji a tvurci pokorne prilezou a budou se podbizet a hlavne budou hodni a nebudou nam vyhrozovat.
David Ježek avatar 28.12.2006 17:18 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
covece ty lisohlasvky radeji s mirou. tak nejak si me asi zcela nepochopil
belisarivs avatar 28.12.2006 20:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
To jo. Ale jinak s nim souhlasim.
IRC is just multiplayer notepad.
27.12.2006 11:44 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Spíš mě zajímá dopad na okolí než samotné problémy Vista. Třeba:
Elimination of Open-source Hardware Support
-------------------------------------------

In order to prevent the creation of hardware emulators of protected output
devices, Vista requires a Hardware Functionality Scan (HFS) that can be used
to uniquely fingerprint a hardware device to ensure that it's (probably)
genuine.  In order to do this, the driver on the host PC performs an operation
in the hardware (for example rendering 3D content in a graphics card) that
produces a result that's unique to that device type.

In order for this to work, the spec requires that the operational details of
the device be kept confidential.  Obviously anyone who knows enough about the
workings of a device to operate it and to write a third-party driver for it
(for example one for an open-source OS, or in general just any non-Windows OS)
will also know enough to fake the HFS process.  The only way to protect the
HFS process therefore is to not release any technical details on the device
beyond a minimum required for web site reviews and comparison with other
products.
Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
Dalibor Smolík avatar 28.12.2006 11:04 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
No tak tohle je skutečně síla. Už jsem o tom někde četl, že bude MS tlačit na výrobce hw, aby neumožnili jejich používání v OSS. Pokud tento nátlak projde, může to znamenat vážnou hrozbu pro Linux a jemu podobné operační systémy.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Václav 28.12.2006 12:36 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Takže na to doplatíme zase jenom my. Uživatelé Vist si nějakou skulinku jak pirátit najdou a pro Linux nebudou ovladače... Super.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
28.12.2006 14:08 Tomas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Sorry, ale to nedava moc smysl. I dneska nadsenci delaji ovladace pro ruzna zarizeni ke kterym neni dostatecna dokumentace tak, ze nadsenci se spoustou volneho casu "odposlechnou" komunikaci, nebo se mori s disassemblerem existujiciho ovladace pro windows. Kdysi jsem si takhle udelal do BeOSu ovladac pro tiskarnu OkiPage 8im, kdyz jinak nebyl k mani a popis jsem taky nesehnal. Trva to dlouho, je to hnusna prace a vysledek neni asi dokonaly - clovek si muze obcas neco spatne vysvetlit, ale jde to. (Uz bych to taky vickrat delat nechtel.)
Dalibor Smolík avatar 28.12.2006 15:55 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Netvrdím, že to nejde, ale úplně jiná situace je, když výrobce jde tvůrcům ovladačů pro Linux na ruku nebo jim alespoň nebrání. V opačném případě trvá vývoj velmi dlouho, v Linuxu se budou moci používat jen zastaralá zařízení apod. Celý systém pak bude živořit jen na okraji společnosti. A to, že si své skalní příznivce stejně najde, není moc relevantní. Jde o použitelnost v majoritní společnosti.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
28.2.2007 13:38 Lubo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
A co ked to bude prave naopak?!? Cinania budu vyrabat tak ako doteraz bez obmedzenia HW a vo velkom mnozstve lascno a jedine na comsa to bude dat pouzit bude Linux? Windows bude len draha vec pre ludi co maju peniaze?!? Lubo
28.12.2006 17:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Překlad této (a několika dalších) části dodal finn. Doplnil jsem je do zápisku.
belisarivs avatar 28.12.2006 20:49 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Reknu to asi takhle. Pochybuju, ze by si tvurci komponent dovolili ignorovat IBM, Oracle a dalsi firmy, ktere vyuzivaji Linux.
IRC is just multiplayer notepad.
28.12.2006 21:02 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Tak v tom textu nejspíše jde jen o komponenty, které přicházejí do styku s tím premium contentem v nezabezpečené formě - takže nějaké komponenty pro multimédia. Takovému Oraclu bude asi dost jedno, že jim v serverech nebude fungovat zvukovka...
Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
belisarivs avatar 28.12.2006 21:43 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
To je fakt.

Na druhou stranu, uz vidim, jak Creative apod. downgraduji svoje zvukovky aby nebyly tak kvalitni.
IRC is just multiplayer notepad.
9.1.2007 11:49 AndreW
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
To nemusí být až tak pravda, protože si dokážu představit ukládání prémiového obsahu do databáze... že? :-)
Stanislav Brabec avatar 9.1.2007 14:37 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Tam se uloží zašifrovaný, takže se nic neřeší.

Horší je fakt, že prémiový obsah může jít přes PCI sběrnici do dalších karet, takže pokud bude dešifrování částečně prováděné procesorem, tak může být požadován certifikát Premium Contents i na PCI sběrnici. V praxi by to znamenalo, že pokud teče takový obsah přes sběrnici, vše ostatní bude od sběrnice odpojeno, že tam bude detekce, zda někdo sběrnici neodposlouchává. Návrh základní desky tedy už nebude sledovat potřebu minimálního rušení komponent, ale potřebu neodposlouchávatelnosti prémiových sběrnic.
Stanislav Brabec avatar 9.1.2007 15:16 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Omlouvám se za mystifikaci. Necertifikovaná aplikace (tedy i databáze) samozřejmě prémiový kontext neuloží, a to ani zašifrovaný.

Aby dostala certifikaci, musí zaručit, že při nakládání s prémiovými daty:

- Běží na certifikovaném OS (který beží v certifikovaném BIOSu na certifikovaném HW).

- Na souborovém systému data nikdo nepřečte (případně mimo certifikovaný HW s certifikovaným OS).

- Respektuje DRM dispozice obsahu (tj. smaže data po uplynutí jejich platnosti, neumožní kopírovat/měnit/tisknout/pozastavovat takový obsah, pokud ke kopírování není explicitně označen,...).

- Nenabídne prémiový obsah žádné necertifikované aplikaci.

Ostatně i v Linuxu probíhají pokusy toto implementovat pod označením Trusted Computing.
elviin avatar 10.1.2007 12:47 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Ted mi v hlave vytanula myslenka na premiovy necertifikovany virus bezici v nejakym tom zabezpecenem layeru Woken.
14.1.2007 22:41 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Tak „premium contents“ jako „prémiový kontext“ je ten největší patvar, co jsem oblasti prirozeného jazyka za posledních pár měsíců zaznamenal. :-D Chtělo by to asi thedailynaturallanguagewtf.com. :-D
27.12.2006 12:13 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hm, začíná jít do tuhýho :-(. V další verzi Windows (tak za těch deset let) už bude beztak zakázaný přehrávat "neprémiový" obsah :-(.
www.pcnews.cz
Rezza avatar 27.12.2006 12:41 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dneska neni 1. dubna, ne? A nebo jo? A to byl pred chvili jezisek, no ten cas leti...
27.12.2006 13:02 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hmmm, hustý ;-). Doufám, že ti zbyde čas na další překlad, je to více než zajímavé. Díky!
θηριον ειμι
27.12.2006 13:20 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je to tu pořád.. filmový studia, OSA, prostě banda vocasů co nejsou schopní svoje produkty prodat svoji kvalitou tak budou lidi vysávat jinak... ve výsledku se bude pirátit 2x tolik. I těch pár co si dneska to DVD za 500 koupí se na to vys..
Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
27.12.2006 13:37 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
ve výsledku se bude pirátit 2x tolik

Jako se ostatne deje uz nejakou dobu. Za vazne kvalitni produkt bych byl ochoten zaplatit i ja (a to je co rict :), ale casto neco clovek potrebuje jen kvuli tomu, ze je na tom zavisleho neco jineho (napr. spousta softu je psana jen pro Windows: z posledni doby dochazkovy system - ten v tuhle chvili prepisuju pod linux [opruz], hotelove systemy, atd.). To pak nezbyva, nez si ten OS nekde "sehnat", platit za takovou sracku je podle me zlocin...

27.12.2006 13:50 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Chvilku po přečtění tvého příspěvku jsem dal legální DVD pujčené ve videopujčovně (Doba Ledová 2) do mechaniky a zjistil jsem že mi kvuli nějakým ochranám v nejnovějším xine nejde přehrát, takže to vidím na torrenta.
15.1.2007 16:39 Willwarin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Za celý svůj život jsem koupila 3, slovy tři originální hudební CDčka(když už jsme u multimédií)Jedno bylo dárek pro mamču,druhé proto,že to byla vážná hudba za 50Kč, třetí protože jsem došla k závěru ,že ta skupina je natolik dobrá,že mi stojí za ty čtyři stovky....zbytek mám z netu....
27.12.2006 13:25 Ondřej
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrá haluz. Když jsem si koupil zvukovku, která umí přehrávat DVD-Audio (BTW v linuxu nepřehratelné vůbec) tak mě přehrávač při startu upozornil, že kvůli ochraně lze použít pouze analogový výstup a digitální vypnul. Uniká mi tu pointa tvorby vysoce kvalitního digitálního signálu, když to pak ani nejde přehrát.
27.12.2006 13:32 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
To víš.. marketing :) Ale když pak BFU koupí album na DVD-Audio a na jeho sestavě za několik tisíc s digitálním vstupem uslyší tak možná ticho tak si dvakrát rozmyslí jestli si příště něco takovýho koupí, když mu to z torrentu jede spolehlivě.
Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
Stanislav Brabec avatar 9.1.2007 14:47 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Standardní digitální výstup není šifrovaný a tudíž není bezpečný pro prémiový obsah. Musíte tedy našetřit na nový zesilovač, který bude mít certifikát na prémiový obsah na digitálním vstupu. Nevím, zda takový zesilovač vbec existuje.

Ostatně studia tlačí i na to, aby ani standardní audio a VGA výstup nebyly v budoucnu považovány za hodné prémiového obsahu. Třeba jednou budete potřebovat certifikované reprobedny. Sice si to technicky nedovedu představit, ale to nevadí...
13.1.2007 13:29 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Šmarjá, lidi jako Vy nakonec ten „prémiový obsah“ asi protlačí i do SSČ nebo co. :-(
27.12.2006 17:17 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vsechno to zacina pekne smrdet. Je to jako v ranem stredoveku, kdy ke vzdelani mel pristup jenom vyvoleny. Opravdu skvely pluralitni demokraticky system. Je to jak z pohadky "Byl jednou jeden kral" - "Dnes sebral sul a zitra nam bude hlavy holit". Kdy uz se konecne lidi probudi? Nojo, kvuli tomuhle cinkali na vaclavaku. :-)
9.1.2007 15:14 asdas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
no kdyby necinkali tak dnes delame na didaktikovi a péemdéčku.....
14.1.2007 03:12 n
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Abysme na nem nemuseli za chvili zase delat znovu....
27.12.2006 19:22 Freezy
Rozbalit Rozbalit vše :-!
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pořád říkám, že mrkvosoft je banda dementů - tím to dokázali nejen mě, ale i celému světu! pokud jsou výrobci hw aspoň trošku normální začnou doporučovat alternativní operační systémy a pošlou mrkvosoft doprd...dopryč... tak jak se chová ms to je vrchol arogance a známka omezemé inteligence! :-! po přečtení článku se mi udělalo docela nevlídně a bylo mi na zvracení, ms jsou prostě paka :-!

Freezy @ Kubutnu Linux, KDE3.5.5
27.12.2006 21:41 VladoPortos
Rozbalit Rozbalit vše Re: :-!
Njn ale nakoniec seci co maju teraz win prejdu na Hlistu akurat ju poriadne opatchuju aby sa odstranili podobne srandy a budu veselo ficat dalej...
28.12.2006 21:54 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevite nekdo jak to bude chodit, pokud budu chtit v HD kvalite pres HDMI poustet nejakou hru (ci treba desktop). A druha vec co by me zajimalo ... jak bude slozite oznacit video za "premiovy obsah" (kdyz treba natocim a budu chtit sirit svoje video v HD).
Ondrej avatar 11.1.2007 15:22 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Lepsi otazka je jak to bude drahy nechat takhle video oznacit, slozitosti bych se nebal
Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
4.1.2007 12:10 Anonymous
Rozbalit Rozbalit vše Ochrana Visty, vážně tak brutálně?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nejprve bych chtěl říci, že tento článek je velmi zajímavý a hlavně znepokojující. Zajímalo by mě, zda si opravdu myslíte, že si může Microsoft dovolit "snížit" jak kvalitu zvuku, tak i kvalitu obrazu?

Jinými slovy, mi není jasné jak autor daného textu myslel toto: Takže pokud používáte nový LCD připojený na DVI signál z videokarty a máte chráněný obsah, obraz, který uvidíte, bude, slovy specifikace, "mírně neostrý" [slightly fuzzy], [...]

Je tím snad myšleno, že i po vložení originálního "DVD" (HD, Blue-Ray a pod.) bude můj LCD "mírně neostrý"? Troufám si říci, že je to holý nesmysl. Argumentem by mohlo být, že "pouze" neoriginální (HD) DVD filmy budou takto "degradovány". Ono totiž, kdyby to tak nebylo, pak by byly filmové a jiné společnosti sami proti sobě, kdyby nenabízeli "kvalitní výstupy" svých produktů (videa, popř. audia). A ikdyby to tak bylo, tak nikdo nikoho nenutí "převádět" filmy (ikdyž o tom to nejspíše je) do formátu "HD". Tím chci říci, že aktuálně máme filmy na DVD a alespoň já jsem s jejich kvalitou spokojen. A dokud si nebudu filmy přehrávat na plazmové televizi s "Full-HD" nikoli jen "HD-Ready" či více jak 30-palcovém LCD, tak "vymoženosti" jako "HD-DVD či Blue-Ray) na 99% nevyužiju!

Druhá věc (jak článek popisuje) je náročnost na HW. To je nejspíše fakt. Ačkoli si nedovedu představit jednotlivé firmy (např. AMD-ATI, nVidii, a jiné) jaký by měli racionální důvod "měnit" své produkty na "produkty podporující zmíněné ochrany". Jak již bylo řečeno, bylo by to finančně nákladnější (stejně bychom to museli zaplatit my), nemluvě o technické náročnosti, ale hlavně by toto opatření nikterak nevedlo k zvyšování jak výkonu, stability, tak ani ke zvyšování příjmů z prodeje...

O tomto tématu by se dalo polemizovat hodně dlouho a nejspíše by to k ničemu nevedlo, takže to raději ukončím slovy: Ať žije..........Linux ;-)

Máte-li někdo jiný (kritický) názor, pak klidně "do mě" ;-)
Brabi avatar 4.1.2007 21:27 Brabi | skóre: 8 | blog: Fiend's records | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana Visty, vážně tak brutálně?
Je tím snad myšleno, že i po vložení originálního "DVD" (HD, Blue-Ray a pod.) bude můj LCD "mírně neostrý"? Troufám si říci, že je to holý nesmysl. Argumentem by mohlo být, že "pouze" neoriginální (HD) DVD filmy budou takto "degradovány". Ono totiž, kdyby to tak nebylo, pak by byly filmové a jiné společnosti sami proti sobě, kdyby nenabízeli "kvalitní výstupy" svých produktů (videa, popř. audia).
Neoriginálního obsahu se to vůbec netkne. Při přehrávaní "prémiového obsahu" pak ten skutečně může být rozmazán, pokud budete chcete plnou kvalitu, musíte si koupit Windows Vista Ready monitor, tedy např. s HDCP. :)
Pets are always a great help in times of stress. And in times of starvation too, o'course.
11.1.2007 16:15 zigzag
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana Visty, vážně tak brutálně?
Velkou vadou na kráse je každopádně zejména fakt, že majitelé LCD monitorů s nechráněným DVI vstupem si na tomto LCD ten který film prostě nepřehrají, nebo jen v mizerné kvalitě (přestože si zaplatili HD film). Stejný problém se bude týkat i lidí, používajících LCD či klasický CRT monitor přes VGA výstup.

viz. http://cdr.cz/a/14961/5
17.1.2007 11:24 .::]|DEAD|[::.Screamer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana Visty, vážně tak brutálně?
je to velice chytre jak prevest rizeni ceny a vseho mozneho na filmova studia, pac oni film zamknou pred tim nez ho vypusti, pak uz ho nikdo navyripuje, protoze to jde jen prehrat na HW, kterej ripovani neumozni, takze veci co uz jsou vydany se to uz nedotkne, ale veci co vyjdou budou celkem dobre (jen teoreticky) chraneny
22.1.2007 12:21 jsw
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana Visty, vážně tak brutálně?
myslienka nicim nie nova. Pokial viem , vsetky VHS videa mali na vystupe elektronicky znizenu kvalitu signalu, tak, aby kazda dalsia kopia bola tchnicky horsia nez povodna nahravka. (pardon, nie vsetky, profesionalne zariadnenia za niekolkostotisic korun to nemali implementovane)
22.1.2007 19:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana Visty, vážně tak brutálně?
Pokud vím, tak nic takového neexistovalo. Horší kvalita kopie byla dána procesem kopírování magnetického záznamu.

Byla však ochrana Macrovision, která se používala na oficiálně vydaných kazetách (neustálé ztmavování a zesvětlování obrazu kopie). Aby "fungovala", musel mít rekordér funkční AGC - takže například staré dobré AVEXy a jejich předchůdce bylo možné použít ke kopírování, protože AGC buď neměly, nebo neodpovídalo specifikaci. Na druhou stranu byly pouze mono...
31.1.2007 16:48 Brokarna | skóre: 18 | blog: problemy_s_r_o
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ochrana Visty, vážně tak brutálně?
Aby se nakonec nedelal hardware MS a Linux edition. To by bylo pekny kdybych si sel koupit kartu co ma muj kamos, kterej tam ma Winy a ja ji mel o nekolik stovek levnejsi atd. Ovladace by byly funkcni na rozdil od tech pro MS Win, protoze ty by diky sifrovani byly nejspis neskutecne pomale a padaly by. :-D To by byla sranda :-D
4.1.2007 19:12 Tomas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K te snizene spolehlivosti kvuli vykyvum napeti v systemu bych tady rad ocitoval popis od MS. Mozna tomu nerozumim, ale zda se mi, ze jejich vyznam zde byl ponekud prekroucen. Navic vyrobce neni povinnen to do driveru implementovat:

Tilt bits are provided in the DDI as the driver’s mechanism for reporting that a hacker is suspected. If at any time the graphics driver determines that something improper has happened, then it can set the appropriate tilt bit—for example, if the hash of an output status message doesn’t match the message. If any tilt bit gets set, then Windows Vista will initiate a full reset of the graphics subsystem, so everything will restart, including re-authentication.

The tilt bits are also used by the driver in PVP-UAB to report problems with its bus encryption mechanisms. When setting a tilt bit, the vendor-supplied kernel-mode driver will also typically invalidate its session key as a further precaution. There is no requirement regarding the circumstances under which a driver should set a tilt bit. Adopting this mechanism is another example of the hardware manufacturer showing their intent to properly protect premium content. An example of its use is as follows:

* A hacker might try to use a hardware signal-injection device on the PCIe bus to try to force the graphics chip out of virtual memory mode, in order to read back premium content from VRAM. The graphics chip could detect that it was no longer in virtual memory mode, and could then set a tilt bit to request that premium content not be sent. * Another scenario might be a hacker trying to feed the graphics chip a fake page table, using a hardware injection device.

As part of the tilt detection mechanism, the hardware manufacturer might choose to have the driver track the state the chip is supposed to be in and compare that with the actual state.

Windows Vista will poll the state of the tilt bits at some frequency—likely on every video frame. It will be the same mechanism used to frequently check Output Protection Management states.
4.1.2007 19:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Řekl bych, že právě ta věta, kterou jsi zvýraznil, je jádrem celého problému. Nikde nejsou žádná pravidla, nic neurčuje, za jakých okolností má být tilt bit nastaven. To znamená, že horlivý výrobce (který se bude snažit... "showing their intent to properly protect premium content") může zcela libovolně způsobit totální nestabilitu systému, protože při každém zjištění tilt bitu se všechno resetuje.

A ještě ke všemu budou tilt bity kontrolovány při každém zobrazení video framu, což způsobí velkou zátěž.
9.1.2007 14:25 tomikk
Rozbalit Rozbalit vše K čemu to povede?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
  1. PC se změní ze stavebnice v klasický spotřebičový black box, protože za nových podmínek nebude možné zaručit stabilitu. Ostatně trh k tomu už směřuje, z jedné strany tlačí výrobci mobilů a kapesních počítačů, z druhé výrobci herních konzolí.
  2. Nejúspěšnějším výrobcem domácích entertainment black boxů se stane Microsoft.
  3. Linux poběží jen na low-endovém hardware a nebude držet tempo v multimediálních aplikacích (což už stejně nedrží). Bude se prosazovat v jednoúčelových zařízeních, která nebudou pracovat s filmy a zvukem.
  4. Budou-li linuxové firmy úspěšné a Microsoft jim dá prostor, vznikne trh pro specializovaná office PC, což budou laciné linuxové stroje vyráběné v Číně. Multimediální obsah na nich nepůjde přehrávat, ale to budou zaměstnavatelé jen rádi.
  5. Za pokus o obejití digitálních ochran na pár měsíců pro výstrahu zavřou nějakého šikovného hackera.
  6. Množství nelegálních kopií filmů a hudby nabízené ke stažení se nezmenší ani o fous, piráti si jen doplní vzdělání v optice a akustice a cenný obsah budou vesele množit dál s maličkou ztrátou kvality vzniklou analogovým přenosem mezi špičkovým výstupním a špičkovým vstupním zařízením.
  7. Španělská inkvizice zabaví servery u providera, který umožnil vystavení podrobného návodu na vytvoření takové kopírovací jednotky pro filmy s použitím běžné plazmové televize a HDTV kamery, několika zrcadel, čoček a černého plátna za méně než 100 USD. Po dvou týdnech mu je s omluvou vrátí.
  8. Lidé budou překvapeni, že nelegální kopie filmů jsou k nerozeznání od originálů, jdou přehrát všude, dají se stáhnout zadarmo a neobsahují úvodní patnáctiminutové varování před nebezpečím pirátství.
  9. Filmový průmysl bude dál dobře prosperovat.
  10. Microsoft se pokusí implementovat DRM do světla.
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.1.2007 20:30 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu to povede?
nikoliv do svetla, ale do vzduchu. bez svetla vydrzime i dele nez 20 dni :-) bez vzduchu jen sotva 3 minuty.
18.1.2007 23:38 Kuba
Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu to povede?
v dnesnim svete kompujtru, pravdu ma jen bouchacka :-)
15.1.2007 22:07 willy
Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu to povede?
11. Je skutečně velmi málo nových filmů které bych nutně musel vidět v HD kvalitě. Kvalita se vytrácí a ustupuje kvantitě. Výroba musí být schopna nasytit stále další a další TV kanály. Diváci už skoro všechny druhy zápletek v různých obměnách viděli.
19.1.2007 11:36 nojvirt | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu to povede?
"Nobody expects Spanish inquisition here!" :o)
9.1.2007 14:42 Majkls
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mě spíš zajímá, co se stane, až ten celý systém někdo podreje. K čemuž pravděpodobně dříve nebo později dojde, protože SW není bez chyb. Až budou till bity k ničemu.... Teď see nabízí jen otázka, jestli výrobce uvolní, či neuvolní specifikace. To bude možná záležet, jestli mu to MS povolí, či nikoli. Každopádně jsem velmi zvědav na celý vývoj okolo.
Není umění napsat 10000 řádků, ale napsat na 10 řádků, co by jiný psal na 1000 řádků.
9.1.2007 17:19 tre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mno aby to nakonec nedopadlo tak ze cina bude vyrabet vlastni hardware stejne vykony jako ma AMD, INtesl, nvidia a pod. a bez ochran, az to zacne delat nejaka zeme, tak vsici muzou jit jen s*at s nejakyma pritroblyma ochranama
11.1.2007 23:37 mameluk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
zajimava myslenka, mozna to tak opravdu zkonci :-/
15.1.2007 08:39 lukas.ramlich | skóre: 3 | blog: linux_a_ja
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Taková zařízení nebudou legální, StB bude dělat razie a u koho to najde, ten půjde sedět.
23.1.2007 14:30 Vlasec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
To mě taky napadlo ... v podstatě se PC rozdělí na dva úplně odlišné světy, jeden bude s DRM, druhý bez. Pro ty s DRM bude Mirkosoft, pro ty druhé Linux.

Hackeři se přestěhují např. do Číny, kde není natolik úplatná a proamerická politika, aby amíkům zobali z ruky. (nechci tím říkat, že Čínská politika je OK) To se ale nebude líbit filmovým společnostem, takže do Číny budou vysláni komisaři z OSN, aby hledali zbraně hromadného ničení. Nakonec buďto něco najdou, nebo si něco vymyslí, nebo je Číňané vyženou ze země a to budou brát jako důkaz, že něco tají. Začne válka Amerika vs. Čína, Rusko a země Středního východu se přidají k Číně, EU k USA, během několika týdnů se to vše změní v třetí světovou válku a svět, jak ho známe, zanikne.

Pár pařanů Falloutu si bude moci vyzkoušet radioaktivní spad na vlastní kůži, místo krav budou brahmíny, krysy budou dorůstat nebývalých rozměrů ...

(sorry za trochu sci-fi scénář ... myslím, že ale není úplně nesmyslný)
31.10.2007 16:15 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
.... a filmove spolocnosti o tomto vyvoji natocia kasovy trhaaaaaak...

.. a ty budes v baliku lebo budes pisat scenar.. ;-)
9.1.2007 20:11 Radovan Makovsky | skóre: 4 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše DRM zlomi casem MS vaz.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nahravacim spolecnostem taky. casem az dostatecne zlevni kvalitni nahravaci HW si hudebnik nahraje audio sam, pak jej za pet penez vistavi na internet a bude prodavat za 1/3 toho co by to stalo od nahravaci spolecnosti, nekdo si to koupi (protoze nekrade) nekdo si to stahne.
the.max avatar 15.1.2007 18:10 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM zlomi casem MS vaz.
..a urcite na tom vydela sam vic nez kolik dostane od nahravaci spolecnosti. Nedavno jsem nekde zaslechl, ze ceska kapela kdyz ma dobrou smlouvu dostava okolo 10kc z prodaneho CD..
KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
23.1.2007 14:45 Vlasec
Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM zlomi casem MS vaz.
No já bych řekl, že nejde jen o nahrávání. Jde o to, že společnosti se zabývají nahráváním i distribucí.

Myslím, že studia, které pouze nahrávají a berou za to nějakou sumu peněz (protože mají opravdu kvalitní hardware i software) získají větší popularitu mezi hudebníky, ti si to u nich nahrají, budou distribuovat po internetu ne CDčka, ale MP3, případně WAV, peníze získávat příspěvky, ...

Prostě tyto rostoucí výdaje na kontrolu (ano, Velký bratr tě vidí) časem buďto budou standardem a bude tu vláda jako v knize 1984 a nebo zlomí některým společnostem vaz (pokud nebudou podplácet dostatečně politiky, aby uzákonili některé hnusy) a bude trochu svobodnější svět.
10.1.2007 13:56 olsen
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Svinstvo neuvěřitelné... Ale aspoň bude argument, proč se pořád nehonit za upgradama... Jestli se tohle prosadí, tak hjsem koupil svůj poslední počítač. /Jak já bych těm vyžírkům a opruzákům přál zkrachovat - a teď nemyslím MS jako takový, zkrátka jen ty vobš..sty, kteří se snaží kvůli svým malicherným zájmům otrávit celou IT sféru. Chcípněte, vy svině!/

Omlouvám se za rozhořčení a sprosťárny, ale tady to nelze jinak vyjádřit.
10.1.2007 15:01 Quasar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No a nebude jednodussi a levnejsi proste "premiovy obsah" rovnou zakazat? Oddechnou si vyrobci SW, vyrobci HW a hlavne spotrebitele (cili zakaznici, v davnych dobach zvani pani) a zivot pobezi v klidu dal.
13.1.2007 04:38 Almer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
No, to by bylo krasne, ale pak by prisel slavny strycek Sam, a co delal?:) Rekl, ze OS nesmi prehravat nic, nez jen premiovy obsah, a dan z HW bude takova, ze jim bude jedno, jestli mas certifikovany OS, protoze z 9000,- dostanou 7000,- za neco, co bude Low end ale schopne prehrat NEpermierovy obsah.
10.1.2007 16:51 nooly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jestli je to opravdu tak spatne, visty budou pomale a nebudu moct vyuzit spdif, tak se na to vydlabnu a koupim si jabko. a dokonce si ho i zaplatim ,)
10.1.2007 19:35 farin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Demence vladne svetu. Systemy ktere se snazi o nejvetsi zabezpeceni jsou vzdycky nejvetsi vyzvou. Tohle bude obzlaste prestizni souteze, davam Vistam a jejich DRM maximalne tyden :-) A nebo se ukaze ze je kazdymu chranej obsah ukradenej, protoze rozdil mezi nim a DVD stejne 99% procent populace nepozna.
10.1.2007 19:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
davam Vistam a jejich DRM maximalne tyden :-)
Jenže pokud na tu hru přistoupí i výrobci hardwaru, což je víc než pravděpodobné, jelikož jinak by jejich hardware nebyl certifikovaný pro provoz s Windows, tak budou uživatelé ostatních operačních systémů (rozuměj svobodných) nahraní, protože ten hardware nebudou moci použít.
A nebo se ukaze ze je kazdymu chranej obsah ukradenej, protoze rozdil mezi nim a DVD stejne 99% procent populace nepozna.
Že laik nerozpozná rozdíl, to neznamená, že se to nebude prodávat. Spotřebitel chce vždy to, o čem reklama říká, že je to nejlepší. Takže to lidi budou kupovat, a aby to mohli přehrávat, tak budou kupovat nové Windows a s nimi nový hardware a tak dále. Právě proto, že většina lidí vůbec o nějakých nebezpečích DRM nic netuší, tak se nebudou bránit nákupu hromady nových počítačů a domácí elektroniky jen proto, že jim v obchodě řeknou, že pro super kvalitní obraz a zvuk to prostě potřebují.

Když si lidi museli koupit nové počítače kvůli WinXP, tak sice možná držkovali, ale udělali to. A když jim teď MS řekne, že si musí koupit nové graf. a zvukové karty, tak vůbec nezapochybují a půjdou je koupit.
18.1.2007 15:23 mumle
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista

Když si lidi museli koupit nové počítače kvůli WinXP, tak sice možná držkovali, ale udělali to. A když jim teď MS řekne, že si musí koupit nové graf. a zvukové karty, tak vůbec nezapochybují a půjdou je koupit.

Ano. A až potom budou chtít na novém drahém počítači s novým drahým systémem zkopírovat svůj první HD-DVD film a ono to nepůjde, to bude řevu! Osmdesát procent majítelů počítačů najednou nebude moct dělat to, co až dosud považovali za samozřejmé a vůbec se nad tím nepozastavovali. A právě tohle možná zlomí nahrávacím společnostem a Microsoftu vaz dřív, než si stačí uvědomit, co je vlastně trefilo. Veřejné mínění je roznese na kopytech a zbytky zadupe do prachu. :-)

19.1.2007 17:52 strelec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
No a pokud najednou zjistí, že na počítačí nemůžou dělat to co považovali za samozřejmé, začnou možná mnozí přemýšlet, jak moc zase ten počítač potřebují a jestli jim to za ty problémy a peníze stojí. To výrobce hardwaru i softwaru moc potěší.
10.1.2007 20:42 scippio
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
stejně nemaj žádnou šanci ... Žádnou! ;P
10.1.2007 21:07 bman
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak uz chapu co tech 5 let u M$ delali, ze to u Vist neni videt -> to co slibili, tak tam neni. U Sunu stihly za tu dobu (asi i min) u Sol10 uvest velke mnozstvi novinek, udelali i novy souborovy system. Souborovy system u M$ zrusili + x dalsich veci -> kdyz resili tyto hovadiny, 4s zvuk a omalovanky, tak vic proste neslo
11.1.2007 20:50 Chipa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak to mi trochu připomíná středověké praktiky. Když slyším, jak někdo začne ostatním říkat co mají a hlavně jak mají dělat, je mi z toho špatně. Řekl bych, že to je skoro na žalobu za zneužití monopolního postavení. I když MS se jen snaží jít na ruku nahrávacím společnostem a filmovým studiíím.

Možná na tom nakonec vydělají výrobci BlueRay a HD-DVD přehávačů, protože cena za hardware nutný k přehrávání prémiového obsahu, bude takto dosti vysoká. S rozvojem technologií za pár let, bude cena takového přehrávače na úrovni dnešního DVD, ale cena hardwaru k vůli všemožným licencím a patentům, už nebude moct jít dolů. Mě osobně kvalita dnešních DVD plně dostačuje, takže HD se pro mě stane aktuálím, asi až v době, kdy BlueRay a HD-DVD začne vytláčet DVD, tak jak to DVD dělá s VHS.

Jen mě ještě tak napadlo, že když moje TV karta umí příjmat i signál z externího zdroje (např. DVD přehrávače), jaký pak bude problém v počítači zachytávat takto signál např. z BlueRay přehrávače. Nebo si snad bude takový přehrávač s mojí televizí "povídat" šifrovaně?
11.1.2007 20:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Nebo si snad bude takový přehrávač s mojí televizí "povídat" šifrovaně?
Ano. Bez HDMI-HDCP si neškrtneš. A to zachycovat nepůjde (i když počítám, že se to podaří prolomit).
14.1.2007 03:22 n
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
No spis to vypada tak ze hry budou za chvili tak dokonale ze filmy nikoho nebudou zajimat a filmovy prumysl vychcipe tak jako vychcipala nema (slaboducha) cernobila groteska
17.1.2007 11:47 .::]|DEAD|[::.Screamer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
blbost, film tu bude porad, film je proste trochu jina zabava nez hra, u filmu nemusis ani hnout prstem, kdyz clovek prijde unavenej z prace radsi si sedne k televizi nebo si pusti na pocitaci film nez aby paril kantra

a u her tahle ochrana pravdepodobne bude taky, ikdyz v hernim prumyslu neni takovy monopol, takze se to moc neujme asi, taky sem zvedavej jak to bude s OpenGL, pac tu nedela M$, vim ze ve Vistachje nakej prevodnik z OpenGL na DX, ale vedle nej je i ovladac OpenGL, sice sem videl ze to OpenGL pod Vistama spis nejede nez jede a navic, pod OpenGL je myslim jeste vrstva, kterou muze M$ OpenGL ovladat
17.1.2007 11:50 .::]|DEAD|[::.Screamer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
to me vlastne predtim nenapadlo, ze je to na zalobu, dyt je to uplne proti zakaznikovi, kdo ochrani prava zakaznika? ja doufam ze z nich vysoudi i dusi, pac tohle je fakt sila, OS prece ma byt neutralni, pokud chci byt cracker nebo neco takovyho, OS by mi prece nemel branit (nerikam ze tohle je ten pripad) a samozrejme ani pomahat
17.1.2007 11:52 .::]|DEAD|[::.Screamer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
sakra, zapomel jsem dodat, ze je to jasne zneuziti monopolu, kdyby Win nebyly tak rozsirene, tak jdo do kelu a nikdo uz po nich ani nevzdechne, ale protoze lidi pomalu neznaj nic jinyho, tak holt si koupi i OS ktery je ocividne proti nim
12.1.2007 15:57 petr
Rozbalit Rozbalit vše Kopirovani
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak nevim, jestli mne neco neuniklo, ale prece staci az bude existovat mechanika, ktera na DRM bude kaslat. Potom v pohodicce treba na linuxu bude mozne si DVD s premiovym obsahem prekopirovat a hotovo. Stejne mi dost vadi, kdyz mi nekdo brani udelat zalozni kopii. Doma mam originalni CD a v aute si vozim jejich kopie. Je snad na tom neco spatneho?
Zdenek.Z avatar 12.1.2007 17:40 Zdenek.Z | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kopirovani
Podle některých společností je, protože jim za obsah platíš jen jednou.
15.1.2007 11:58 joey
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kopirovani
OK, ale proc potom argumentuji tim, ze nakupem CD si kupuju licenci na prehravani a proto jsou ta CD tak draha?

Ja bezne posloucham max. jedno CD najednou (at uz z te kopie nebo z originalu), takze byt mam doma original a jeho kopii, tak prehravam jen jedno.

Trosku me mrzi, ze naprosto ukazkove lobby techto spolecnosti neprebiji "ochranari spotrebitelu" napriklad tim, ze by prosadili, aby studia (a potazmo obchody) mely povinnost vymenovat nosice kus za kus (treba poskrabane CD -> nove CD, kazeta/VHS -> CD/DVD ...) a to za cenu nosice + nejaky baksis za praci navic (celkove za zlomek ceny nove "licence"). Pak to bude aspon malinko fer, protoze velka cast ceny nosice je prece v tom zatracenym umeni a dusevnich pravech umelcu a ne v tom kolecku.
13.1.2007 12:50 Cogito
Rozbalit Rozbalit vše Do teď bylo zničení HW pomocí viru obtížné
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tímto svým návrhem udělal MS velký krok kupředu. Docela se bavím představou, jak se místo zobrazení stránky, ozve zavytí a monitor začne jiskřit. Pokud bude víc HW přístupný OS stane se z něj pro hackery obrovský zdroj potěšení :-).
14.1.2007 00:34 Peter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ludia,co je to za dobu,kam sme sa to dostali, HW vzdy bol je a bude panom. Preco by sa zrazu mal prisposobovat operacnemu systemu? Pokial viem na pociatku bol HW a SW bol navrhovany pren a nie na opak. NVIDIA,ATI sa podla mojho nazoru az tak velmi prisposobovat nebudu,naco doteraz investovali nemale peniaze do vyvoja svojho HW,ked ho maju teraz komplet prerabat a da sa povedat ze degradovat. Preco si Microsoft nespravi vlastny HW,taky pri ktorom nehladi na energeticku spotrebu,jednoduchost vyroby,kvalitu prevedenia,vykon ale na bezbecnost standartu HD? Tak sa zda,ze vysadu spomalovacov PC nebudu mat disky,ale samotne zbernice. Dufam,ze aspon RAMky zostanu neposkvrnene. Este raz sa pytam,kam sme sa to dostali? Kazdy znas sa snazi iptimalizovat vykon svojho milacika,snazi sa znizit pocet potrebnych beziacich procesov na minimum a ti kreteni,chcu aby aj v kludovom stave robil OS neake kontroly? Nestaci to co robi aj teraz? A aby mi este restaroval,ked suseda zapne fen,alebo kulmu? Uz vidim tie vydane SP,moznost znizit citlivost,alebo nieco podobne:) A co spravia graficke studia? No nic,lebo sa opat presvedcia,ze MSW je shit a ostanu pri svojich jablckach. A co sa tyka DRM na svetlo,uz sa vobec nesmejem,lebo v Dnesnej dobe je Mrkvosoft schopny vsetkeho...aj porusit fyzikalne principy:)
14.1.2007 19:49 Almer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Proc by to delali? No to je preci jasne. Protoze kdyz vyrobi svuj vyrobek a ovladace k nim, tak prijdou za MS aby jim vydal certifikat na podepsany ovladac. A co udela MS? Pokud se tim nebudou ridit, tak ho nedaji.

Potom uz je to jasne, nepujde na JehoViste nainstalovat a tudiz pro 90% uzivatelu se stane nepouzitelnym. A tedy i pro trh? Pokud to neudelaji, znici si tim trh a i sami sebe. Na jejich misto se dostanou nove firmy.

Proto myslim, investuji daleko vice. A neboj se ze ne. Oni si ty naklady velmi rychle dostanou zpet. Jen low-end grafika bude 5000,- a high end 15000,- A rozdil? Zaden, grafiky potrebujes. A jim se to oplati:P
16.1.2007 12:15 Tiez Peter :)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Mohla by sa stat situacia, ze sa vyrobcovia HW spoja a skratka si vyberu za kompatibilny OS jedine LINUX (napr.) Winhumus by bol nahrany :)) ... Inak ja pouzivam furt Wingrc ... a na Hlistu sa aj tak nechystam (hoci si o mesiac kupujem novy PC)
17.1.2007 22:32 Sotkis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Tohle se nestane, protože kolem linuxu nejsou spotřebitelé pro trh zajímaví. Tohle povede k rozdělení lidí na Windowsáky ochotné platit a těm se bude podstrojovat a pak budou tučňáci, kteří neplatí nikdy za nic. A ti mají plno pirátského SW. Takže se proti Open-source projektům povede kampaň. A bojím se, že výrobce, který by tvořil pro linux by nedostal práva na ty patenty, co se o nich v tom článku psalo.
3.2.2007 13:11 plane
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Tohle se nestane, protože kolem linuxu nejsou spotřebitelé pro trh zajímaví.
To je nesmysl, HW potřebuje každý. A i když jsou uživatelu open source OS jenom jednotky procent (podle mě je to víc než uváděných 1-2 %, protože výrobci OS si ve svých statistikách s klidem Indiána přivlastňují dualbooty). A i 1-2 procenta znamenají desetimilióny stroju, výrobce HW kašlajících na DRM bude dostatek. Kór když bude výrobek levnější bez ztráty kvality pro zákazníka.
... a pak budou tučňáci, kteří neplatí nikdy za nic. A ti mají plno pirátského SW.
???

Kromě toho, že je tučňák rychlejší, stabilnější a uživatelsky přítulnější, používám ho také proto, že mám všechen software, co potřebuju, stáhlý zdarma a legálně. Pirátský software nevedu a ani mu nefandím, na rozdíl od kopírování multimediálních dat, které podle mě nijak zvlášť amorální není (při těch cenách a obstrukcích, co jsou s originály).
15.1.2007 23:17 lee
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tak a je to jasné hddvd ani blue ray si prostě nekoupím, proč se s tím sakra tak srát když tu máme tolik nechráněného obsahu na netu ?
16.1.2007 15:16 Matyx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vista kupuji jak vyjdou a celá tahle věc mě vůbec netankuje. Mám totiž počítač na normální použití, to je gamesy, dvd, mp3, i-net, office, tisk, střih videa z mé DV kamery a tvorba DVD, tvorba a správa websitu atd. atd. atd. Proto mi může celé HD-DVD a jiný "prémiový" obsah políbit zadnici. Žádný kus certifikovaného HW si kvůli tomu kupovat nebudu. Chci jen DX10 a podporu 64-bit vícevláknových aplikací, abych ze své mašiny mohl vyždímat to, co umí. A i Visty půjdou odladit, o to strach nemám. A další odladění také půjde. Drtivá většina lidí absolutně neměla a nemá tušení, co všechno se dá v XP vypnout pomocí standardních nástrojů a co případně registry atd., a Visty na tom nebudou jinak. Možná to bude o něco těžší, ale půjde to. Berme to takhle ... Windows jsou operační systém pro konzumenty, stavěný tak aby člověk pokud možno zaplatil hodně peněz za málo muziky. Ale když se chce, všechno jde a dá se odladit. A to se s Vista nezmění, jen to bude o něco těžší.

Závěrem ... zatím jediná negativa, která z celého tohoto šíleného hypu vidím, plynou právě pro jejich "tvůrce", to jest nahrávací a filmová studia. E-obchod s médii kvete jak po dešti. Já už dnes nefunguji jinak, než "credit-card -> download -> burn -> install -> unlock". Přichází éra IPTV a IPTV virtuálních videopůjčoven. A takových lidí přibývá. Stejně tak přibývá lidí, kteří přešli z VHS na DVD kvůli neskutečnému rozdílu v kvalitě obrazu i zvuku. Ale jaký je rozdíl mezi DVD a HD-DVD na běžném televizoru (kdo má doma plasmu nad 100" úhlopříčku, ať dá ruku nahoru ;o)) ??? Stojí za to, aby člověk dělal upgrade domácího kina nebo počítače (kvůli certifikaci) za desítky tisíc Kč ? Asi těžko. Takže bych řekl, že tímto naopak Microsoft vzdálí počítač od představy domácího multimediálního centra na míle daleko.

Je to vážně jednoduché. Kdy nastává problém ? V momentě, kdy máme "prémiový obsah". Chceme/potřebujeme prémiový obsah ? Ne. No tak proč ho kupovat, respektive proč kupovat cokoliv, co s tím souvisí ? A třeba to pak někomu z M$ docvakne, totiž že nepovedeným pokusem o ochranu vlastně snižují zájem svých zákazníků o jejich produkty.

Jediné, co mě trochu trápí je ta věc s ovladači, ale osobně doufám že ve Vistě bude možnost stejně jako v XP připustit instalaci necertifikovaného ovladače. Jestli ne, tak na to ale stejně bude hack a pojede to dál. Takže co....
16.1.2007 15:39 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Ale jaký je rozdíl mezi DVD a HD-DVD na běžném televizoru (kdo má doma plasmu nad 100" úhlopříčku, ať dá ruku nahoru ;o)) ???
U nás to možná běžné není, ale v Americe už nejsou velké plazmové/LCD televize nijak neobvyklé. A u nás to nebude dlouho trvat. Jak dlouho trvalo, než začaly být LCD televize rozumně dostupné? Chvilku. A rozdíl v kvalitě je pak obrovský. Když jsem poprvé viděl HD signál, spadla mi čelist.
Chceme/potřebujeme prémiový obsah ? Ne.
To si možná říkáš ty, ale naprostá většina lidí chce to "nejlepší", tj. to, na co vidí reklamu. Jakmile začnou být HD-DVD a Blue-Ray přehrávače a disky více dostupné, bude je chtít každý. Spotřební trh se neřídí podle těch, kdo si počítače staví sami doma, ale podle těch, kteří ho celý koupí v Dat-Artu společně s žehličkou a CD Best of Karel Gott.
17.1.2007 12:03 .::]|DEAD|[::.Screamer
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
pravda, navic kdyz uz nebude nic jinyho nez premiovy obsah, tak co si koupis? nemas proste na vyber
17.1.2007 22:24 Sotkis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Koupím (stáhnu) si pálenou verzi jako dřív CD/DVD. Pro mě je kupování věc cti, že mám nosič toho autora, který mi za to stojí. Takhle má pro mě větší význam pálený disk. Protože obejít ochrany samozdřejmě půjde, jen to možná nebude tak snadné a nebudeme to dělat všichni ale ti, co to zvládnou je budou zase prodávat.
17.1.2007 22:18 Sotkis
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Lidi, nestěžujte si. Zavinili jsme si to sami? Jo, v zásadě jsme si to opravdu zavinili sami. Dkyby jsme měli respekt k autorským právům a nekopírovali jak na běžícím pásu, myslíte, že by bylo tohle všechno nutné? Ale za sebe prohlašuju, že stav kdy je pro mě za všech okolností výhodnější něco ukrást (stáhnout) než to pořizovat legálně, je tak strašný, že se musí dělat takhle zoufalá opatření. V podstatě mi to dělá radost. Pro mě z toho všeho vyplynulo několik věcí. Vždycky (za těch 5-6 let) si budu přehrávat jen pálené HDDVD bez prémiového obsahu a už z principu přecházím na tučňáka. To ale Microsofta nemusí štvát, protože člověk, kterému tak vadí ochrané prostředky vážně nemá windows legální a nehodlá s tím začít.
18.1.2007 02:54 zerem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dávám tomu rok, maximálně dva... pak Microsoft odtáhne se staženým ocasem :D ... teda doufám. A co k tomu říká Apple? Ten tygl (rozuměj MacOS 10 Tiger) je snad taky v americe rozšířený, ne?
19.1.2007 17:40 Radius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Me to je fuk, at si to mrkev udela, klidne budu proad na XP a az pujde do tuhyho, tak uz tu bude naslapúanej linux, protoze nikdo nebude Visty kupovat a vsichni pujdou na linux a do linuxu nema nikdo co kecat a ikdyz, tak to nekdo vzdy osefuje, aby to slapalo jak ma... proste mrkev si podepsala listek do pekel
20.1.2007 18:45 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Myslíš, že pofrčej hry pod Linuxem? Pak bych do něj šel....a kakal bych celý Visty!
6.2.2007 09:43 nejaký Peter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Hry by pod linuxami mohli bežať úplne v pohode. Keby sa dalo dohodnúť s pár výrobcami,ktorí by povedali, čo potrebujú do knižníc OS na to, aby ich hry bežali, tak sa to dá urobiť. Nakoniec... Posledných pár distribúcií linuxu, čo som mal malo oveľa lepšiu grafiku, ako som kedy videl u Windoze (bez špeciálne zháňaného sw) a naviac mi to PC vyťažovalo úplne minimálne (čo u Windoze nešlo nikdy). SW ako taký bymohol bežať na čommkoľvek, ak si výrobcovia dajú požiadavky na to, čo potrebujú mať v knižniciach OS, tak by sa to urobiť dalo. Len by sa na to museli nájsť ľudia. Ale osobne si myslím, že aj to by sa dalo vyriešiť.
20.1.2007 23:50 benghi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ehm, no, nechť si celý prémiový obsah vetknou i s celou jejich digitální kvalitou aep en aarse! Ono je to totiž velice jednoduchý. Vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě, když to tady čtu, já fakt nevím o co jím jde.

Že bych nesehnal normální počítač na práci, tomu nevěřím. Pokud budou díky těmto ptákovinám normální PC předražený, tak je to jenom důvod k tomu poohlédnout se někde jinde. Výrobci strojů nekompatibilních s IBM/PC je hodně, víceméně jsou určený pro profesionální nasazení a jsou hrozně drahý, ale pokud bude PC hrozně drahý, tak se jejich pozice vyrovná a já si raději zaplatím hrozně drahý profesionální zařízení, než hrozně drahou multimediální sračku. Je totiž reálně možný, že na to zareagujou firmy vyrábějící takový stroje vytvořením relativně levnýho stroje pro tento typ uživatelů, protože to pro ně začne být ekonomicky výhodný. Když uvážím, že valná část jižní ameriky jede na Linuxu, čína má vlastní klony systémů kompatiblich s MS Win atd. je to velká skupina uživatelů, na který se hned tak někdo nevyprdne. Potencionálních uživatelů je tam totiž víc, než v EU+USA dohromady. Všiml jsem si jiný věci. Hardware kompatiblich s linuxem je výrazně levnější. Proč asi. Dělá se ve větších seriích. Ten rozdíl ještě není moc velkej, ale je už viditelnej.

Co se týče tady těch hudebních nesmyslů. Že by někdo přestal vydávat CDčka, tomu taky nevěřím. No a že CDčko je kvalitnější než DVD Audio je daný principem. Kdybych měl všechny ty stroje porovnat, tak výstup z CD přehrávače je na tom kvalitativně stejně, jako můj 30 let starej páskovej magnetofon. Ten zvuk, co je u DVD je tragedie a mp3 jsou ještě horší, takže tyhle sračky jsou pro mně stejně nezajimavý.

Ono i CD jde svým způsobem zabezpečit, existují jakýsi pofiderní ochrany, ale je zajimavá jiná věc. Ještě se mi nestalo, že bych si koupil CDčko, který by bylo něčím takovým chráněný, holt mám menšinovej vkus, ale ty sračky největší jsou chráněný tak, že si to na svým přehravači prostě nepřehraju, takže si to ani nekoupím a novej přehrávač si kvůli tomu kupovat nebudu, protože ten, co mám, mám upravenej tak, aby hrál dobře (trochu jsem linearizoval D/A převodník a vylepšil deemfázi, aby odpovídala normě) a nezažil jsem, že bych měl problém s ochranama.

Stran videa. Tady ta filmová tvorba mě nikdy neoslovila a v podstatě mám doma TV čistě jen kvůli tomu, abych se mohl kouknout na věci, který jsem si natočil o dovolený. (Nevím tedy, proč musím platit mrdkám z ČT, uvítal bych, kdyby někdo celou ČT zrušil.)

No a kdyby bylo úplně nejhůř. Zajít si na koncert nějaký oblíbený kapely problém nepochybně nebude, pokud to nebude napříč přes oceán (takže bych asi měl začít stavět loď ;-), stromy budou růst pořád, takže udělat si z něčeho kytaru problém taky nebude, nějakejch pár tranzistorů na CW vysilač a přijímač na nějakým smeťáku nepochybně najdu taky, aby se dalo nějak komunikovat s normálníma lidma a žrádlo se taky nějak sežene, protože nakonec vypěstovat jde dost cokoliv. To, že nebudu znát nejnovější hity a neuvidím nejnovější filmy, či nebudu vidět nějaký nesmysle ve skvělý kvalitě mě netíží. Ještě před 100 lety nic z toho nebylo a svět taky fungoval. Jenom mám pocit, že to hodně lidí stalo čas a námahu, mnozí tomu dali velkej kus svýho života a teď bychom to měli kvůli nějakejm hollywoodskejm sráčům zahodit? Vadí mi to z principu.

Bojím se jenom jediný věci. Někdy v 60. letech vyvěštil jistej týpek z Brna, že do 10 let po roce 2000 lidi strašlivě zblbnou. Když se tak někdy koukám kolem sebe, tak mám pocit, že snad měl i pravdu, ač na takový věci nevěřím. No a toho se fakt bojím.
22.1.2007 00:30 riso
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
keby kazdy mal tvoju krvnu skupinu / zhoda nahod aj moju / tak by bol svet krasny. a neboj sa, ludia blbnu od kedy existuje ludstvo :)
22.1.2007 09:27 já
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
To máš pravdu, nejradši bych se na tuhle zk...u civilizaci vy...l a odstěhoval někde na sibiř do přírody a tam tvořil web. prezentace přes družicové spojení. :o))
22.1.2007 23:30 Dionyzos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Po precitani vsetkych prispevkou som nakoniec nedosiel k ziadnemu zaveru. Je velmi relativne ako to bude vyzerat ale ja sam uz prechadzam na linux co som nikdy nechcel. Podla mna je kopec distribucii linuxu a vela rozdielov medzi nimi neni, idealne by bolo keby sa zamerali na jeden, tento vyvyjali ako user-friendly OS ako windows a bolo by po probleme. Bolo by to od ludi pre ludi a kazdy by mal v <...> M$
23.1.2007 12:45 McFIDO
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak jsem si také přečetl všechny reakce a s většinou souhlasím. jen musím dodat, že doufám že se udrží alternativní OS, v opozici proti MS. Já si totiž přeju a doufám, aby tento šílenej krok oněch multimediálních studií produkující onen "shit" jak zde již bylo zmíněno v ruku v ruce s MS a například OSAou (u nás), byl jejich posledním kouskem a zlomily si na tom VAZ! Je to totiž do nebe volající a celý tento problém hrubě porušuje lidská práva. A doufám, že když už neprojde řádná žaloba a stížnosti (a doufám že bude - obojí), tak snad lidi seberou rozum (bohužel většina nemá kde, tak snad ho časem najde) a prostě a jednoduše si ten SHIT NEKOUPÍ. Hotovo, dále raději bez komentáře. NEKUPOVAT NEKUPOVAT NEKUPOVAT! Nic vic by lidi neměli dělat. Jediné komu se tím ublíží jsou právě ti chudáci autoři, co MAJÍ být pod OSAou apod. Musí se jim to vrátit! (Teď jsem myslel ve zlém, těm z MS a Hollywood etc. HNUS!
24.1.2007 14:10 misticjoe
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vidim to jen na dva scénáře: 1) Lidé pod známkou "já na to mám" začnou kupovat Visty a hardware, který jim bude vyhovovat. Takový systém se cenově pravděpodobně bude přibližovat středně ojeté Feldě, což je pro většinu českých rodin také jedna z cílových met (což nechápu). 2) Lidé se na Visty vybodnou a zůstanou u svých systémů. Když tu mluvíme o uživatelích winů, předpokládám tedy, že to budou 2k nebo XPčka...sem tam ještě někdo vede 98. Na to Microsoft bude reagovat pravděpodobně tím, že se bude snažit v aktualizacích propašovat libé "novinky" z Vist, což ale asi nebude tak jednoduché a tak po nějaké chvíli oficiálně oznámí ukončení podpory všem Windows vyjma Vist. Následně najatí programátoři budou pracovat na co největším množství škodlivého softwaru, který bude napadat starší Windows pomocí doposud nepodchycených děr v systému tak, aby se stala nepoužitelnými. Pokud i to selže vytáhne se scénář "podchycení a úplné vytlačení ostatních systémů", jehož počátky jsou patrné již teď.

Osobně to hádám na scénář číslo 2. Mezi lidmi tak vznikne nový pojem - počítačový komunismus :-)
3.2.2007 18:35 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
oznámí ukončení podpory všem Windows vyjma Vist.

To nikoho zajímat nebude. Místo IE budou lidi používat bezpečnější FireFox, MS Office nahradí Open Office.org,... na všechno se najde open software podporující i starší OS.
6.2.2007 09:58 nejaký Peter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Komunizmus je od "komuna" keby sme sa dali do dlhého skúmania, dopracovali by sme sa k tomu, že to je o spoločnosti a o politickom systéme, ktorý sa snaží zabezpečiť všetkých svojich občanov a dať im rovnaké (štartovacie podmienky). To, čo sa dnes traduje a na čo podaktorí spomínajú je následok toho, keď sa v politike nedodržiavajú pravidlá (čo máme mimochodom všade). A taktiež sa asi zhodneme, že M$ sa nesnaží dosiahnuť blaho všetkých používateľov, ale predovšetkým svoje blaho.

-btw... pozná niekto ten pic "When you are programming open-source, you´re programming communism! -- A friendly reminder from your friends at Microsoft."?

Myslím, že si skôr si mal na mysli slovo "totalita" prípadne "tyrania". - aby sme boli lexikálne a politicky korektní ^_^

Ale ja vidím este treti scenar... da sa dokopy par naozaj dobrych hackerov a M$ si užije hafo problémov. (najlepšie by bolo, keby dopadli ako AT&T... problém je v tom, že to tak ľahko nepôjde,
18.3.2007 05:12 None
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Musim s tebou souhlait. Spíš svobodný software mi příjde na bázy základní myšlenky komunismu. Tim teď nechci nikoho urazit. Ale narozdíl od komunismu kdy mělo být všechno všech a každej měl mít rovné podmínky (což se nedá v normálnim světě zařídit) se toho dá ve světě virtuálním dosáhnout. Kvůli tomu, že prostě od určitého produktu vznikne kopie 1:1 za celkem minimální materiální hodnotu. Předává se informace a ne materiál, takže kdokoliv o tuto informaci stojí, tak si ji vezme a nebude ji nedostatek, protože se dá jednoduše rozmnožit, narozdíl od Ferarri, plazmové televize či obilí a kravského mléka. :D
25.1.2007 08:16 majox
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
kuknite si radsej seriozny clanok na http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?PG=1&ARI=132885&CAI=2107
25.1.2007 08:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Ve skutečnosti jde o věci, které vycházejí z odpovědi Microsoftu. Na zive.cz to jen trochu přežvejkali, aby měli z čeho vycházet i věční flamisti, pro které jsou Windows bohem. Viz

http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2007/01/20/ windows-vista-content-protection-twenty-questions-and-answers.aspx
30.1.2007 19:29 kve
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analyza nakladu spojenych s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jejda, nekdo nam bude muset pouzivat legalne ziskany obsah. to je opravdu hruza...
30.1.2007 19:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analyza nakladu spojenych s ochranou obsahu ve Windows Vista
Člověk by řekl, že když je to přeložené do češtiny, tak to pochopí kde kdo. Asi ne. On totiž ani ten legální obsah nebude moci být přehráván v plné kvalitě, pokud nebude použito speciálních výstupů a vstupů, které umožňují "ochranu". Takže na normálním monitoru s D-Sub nebo DVI si ho nepustíš, i kdyby byl stokrát legální.
3.2.2007 01:14 PX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analyza nakladu spojenych s ochranou obsahu ve Windows Vista
Naprosto souhlasím, na normálním zařízení to přehrát nepůjde, takže by asi bylo jednodušší kdyby na ty media ten "premium content" vůbec nedávaly, jedině tak zajistí, že ho opravdu nikdo nebude moct zkopírovat. Navíc tím ušetří peníze a hodně starostí výrobcům HW (ty se na ně stejně asi vykašlou protože tohle je na hranici technologické realizovatelnosti). A kromě toho, když někdo bude opravdu chtít ten obsah z toho dostat, tak ho nějak dostane (vzpomeňme na všemožné ochrany DVD které se taky podařilo hacknout) a jediní kdo na tom budou biti jsou bězní uživatelé kteří si to chtějí jenom pustit...
18.3.2007 05:16 None
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analyza nakladu spojenych s ochranou obsahu ve Windows Vista
Legální obsah odsud pocud. Dnešní uživatel, který krade software, hudbu a filmy je sice označen za zloděje. Ale vzhledem k ceně těchto produktů neni spíš situace taková, že zloděj okrádá zloděje?
1.2.2007 02:15 Vik
Rozbalit Rozbalit vše VISTA = Viruses Intruders Spyware Trojans & Adware?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
VISTA je jen prvním krokem.

Naskýtá se myšlenka, že se chystá další nová ještě víc nejdokonaljší verze Windows, ta pak bude zahrnovat kromě regulace "premiérového obsahu" také ochranu před jakýmkoli "škodlivým obsahem": erotika, porno, drogy,... ...zbraně, výbušniny,... ...freeware, open source, Linux,... ...svoboda slova, listina základních práv a svobod,...

Tento "škodlivý obsah" se "mírně rozostří" ("will become slightly fuzzy"), tj. promíchá se v určitém poměru s obsahem neškodlivým tak, že vznikne obsah "certifikovaný", který není v rozporu s MS a BSA požadavky pro nezávadný obsah.

Např. načtete-li si na internetu článek, který bude obsahovat mou větu: "Již 8 let spokojeně používám Linux a to zcela zdarma.", zobrazí se: "Již 18 let šťastně nakupuji každou možnou legální verzi Windows".

Pak se mezi uživateli nebudou šířit takové hanlivé narážky, které upozorňují na "vlastnosti" OS Windows, jako VISTA = Viruses Intruders Spyware Trojans & Adware.
3.2.2007 14:38 Jaromir
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Historie nas uci, ze cim vice se snazime nekoho zastrkat do krabicky a znemoznit mu cokoliv, tim drive od nej dostaneme po tlame a to dukladne.. To ze MS slap vedle je jasny. Da se ocekavat, ze novy OS se nebude mnohym vladam libit. Ohrozuje totiz bezpecnostni zajmy jejich zemi - proc? to si lze uz dovodit z novych vlastnosti ktere jsou zneuzitelne nejen k ochrane medii a tlaku na zmeny u vyrobcu HW. Je treba si uvedomit, ze to uz je skutecna hegemonie USA.

Tento pristup je velmi patrny z cinnosti legislativy v USA v provonani k zbytku sveta, predevsim EU. Zarazi vagni a smirlivy pristup USA k MS a nekompromisni pristup EU , ale nejen EU viz Norske kroky proti iTunes apod..

Jestli byl velkou prekazkou integrovany prehravac a prohlizec. Jak muze dopadnout cely operacni system, ktery je postaven tak, ze znemoznuje tvorbu alternativnich prehravacu, nebot je sam vlastne takovym restriktivnim prehravacem.

Bud jste kamaradi USA nebo Vase data a informace muze Vas pocitac z nicehonic prestat zpracovavat.. Napriklad Vase bankovni, rizeni letoveho provozu, energetiku, nebo obranu?

Takze ja ziju v klidu. Tim to USA s MS fakt pretapli a snad jim naopak muzeme podekovat za tak nezistnou a kolosalni podporu konkurencnich platforem.. Je skoda, ze se da cekat presun budoucnosti Linuxu na dalny vychod, ale radeji to, nez MS a USA..

A jeste jedna poznamka k ochrane medii.. :) za poslednich 30 let se zmenilo ukladani a prezentace dat k nepoznani.. Ja sam jeste mam doma 8mm kameru, pak VHC, DVD, ted nas cekaj novejsi techniky.. no a co bude za 10 let? Mozna to bude hromada zalob na poskytovatele autorskych prav, protoze jejich media uz nebude na cem precist a budou je muset vykupovat za plnou cenu zpatky. Dekuji

16.2.2007 18:13 Martin Štarman
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je tohle vůbec možné. Diktují nám co můžem a nemůžem?? Tyto ocharny povedou akorát k většímu výskytu napadení hackery.
25.2.2007 18:09 Ferda Havranek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ferda z Moravy S dovolením, jsem se rozpálil do žlutého žáru

Pro mne jako seniora je nejdůležitější na jakémkoliv PC ta napřekonatelná možnost diskutovat s někým, kdo sedí na opačné straně Země. To taky dlouhodobě dělám. Složité diskuse o základních životních potřebách, jako je čest a pravda + kuchařské recepty.

Když si uvědomím, že nadpoloviční dobu svého času strávím v diskusi s ženou v Rusku, kdesi u Doněcka o tom, proč je zapotřebí sdílet svoje pocity. A ta žena mi to píše se snahou o vzájemné pochopení a má s tím neskonalé potíže, neb na rozdíl od ní, já si to překládat nemusím. Rusky dovedu, tak největší problém je položení písmenek v azbuce na českou klávesnici, protože i takovou blbost ještě nikdo nenapsal, tedy bez licence, že jo ?

Vlastním dostatek HW na to aby mi to vydrželo do smrti a dovedu si to taky sestavit a opravit. Takže ? Hasta la "VISTA" ! Pro mne může a taky nepochybně půjde rovnou do pr..., kam se tak vehementně cpe.

Filmy nesleduju, video jsem nezapnul dva roky a DVD+xxy je mi na nic - to sdílení budu dělat třeba i tužkou, i když to potom nenude už to pravý vořechový, prostě se vrátím o 45 let dozadu, kdy jsem si dopisoval se 1/4 světa a ještě to mám schovaný

Tím chci jen říci, že jsem znechucen a zděšen současně, kam nás ty porevoluční žvásty zase tahají. Ale jako výzvu, kdo by mi nastavil moji "plečku" na WEB , aby neměla Wencky ? K2-350 MHz a 190MB RAM + 3x 10GB HD, stačí ?

a za druhé, převodník na český keyb, aby psal rusky, co tam napíšu, tak jej hned koupím. moje adresa je www.ferr@volny.cz později přes ICQ myslím to vážně, dělám elektroniku od roku 1964 !!!

omluvte moji "nesnahu" to formátovat, jde mi o myšlenku
28.2.2007 14:52 Lubo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
pcuvaj a nenapisal si co mas naistalovane ked tam nemas rusku klavesnicu! ;-)
25.2.2007 21:46 MoonShadow
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten kdo se zajímá o počítače řadu let - jako já, tak zná určitě velké množství lidí, kteří jsou hackeři, ale přesvědčením o nepravosti postupu firem - třeba Mrkvosoftu, či balastu jako jo ochrana prémiového obsahu. Již před několika leti jsem měl možnost vidět kopii budoucích Win Vista. Jo nyní mám Vistu mám plně v CZ v konečné fázi. Zkusil jsem TO instalovat. ONO to je opravdu rychlejší co se týká dual a více procesingu a data storage, ale jinak nevidim nic světoborného. Je pravda že nelze instalovat software normální metodou. A to jsem zkoušel instalovat speciální ovladač pro odposlech veškeré komunikace po jakékoliv síti (LAN, WiFi, ....) Používám hlavně k WiFi - dekódování použitelných IP na připojení do sítě a podobně. ONO to prostě odmítá nainstalovat.

Vždycky kolem nás budou lidi, kterým vadí určitá strategie. Proto můžem mít cokoliv od Mrkvosoftu, jakmile na tom začnou dělat. Jen ať je takových lidí víc.Jinak souhlasím s názorem že být úplně izolován od vlivu společnosti a být nezávislý na jiných jen sám na sobě či stejně smýšlejících jedincích. To je pravý HACK. Jelikož kdo uvažuje správně jednou stejně se musí tržní hospodářství zhroutit. (více strojů - dokonalejších - zastanou lidskou práci .... )

Jinak určite se najde někdo kdo bude vyrábět nelegálně zařízení umožňující nelegálně zkopíovat prémiový obsah. Určitě na to budou specializované firmy. Nikde není zákonem zakázáno takové zařízení vyrábět. Jo a potom pokud si blueray nezkopíruju, tak na něj nebude uvalená autorská daň - tzv. výpalné - jako tomu je u CD, DVD, HDD, MP3, FLASH, tiskáren a u čeho ještě všeho.

Jinak zásadně nesouhlasím a jsem proti strategii filmových a mediálních společností. Je to neetické. Jo koupím si film na DVD pokud za to stojí. Třeba vyšel film Vrchní prchni a byl za 38,- Kč k něákým novinám. To koupim i za 100,- Kč bych ho koupil proč ne. To je dobrá strategie - zlevnit to tak že se vyplatí to koupit, než se s tim s*at a zdlouhavě obcházet ochrany.

Jinak opravdu bych uvažoval o koupi PC umožňující přehrávat prémiový obsah, k tomu i LCD monitor a tak, Kvalitní kameru - temná komora je to nejmenší a prostě zachytávat obraz z LCD monitoru, nebo ještě lépe z OLED monitoru. Komprimovat do DivX nebo Xvid - spíš Xvid a šířit, šířit, šířit - schválně prostě natruc těm společnostem. Dát to někam na FTP dálného východu a je to. Jinak existuje hotový né přímo program, ale v javě napsané zvěrstvo, které je multiplatformní a které by mělo umět kopírovat HDDVD. Nemáme k dispozici PC s plným tím nesmyslem ohledně ochran, ale zkuste to. http://www.logedin.wz.cz/Backup/BackupHDDVD.zip Na svůj server http://loged.in to umístím později.

Mimochodem Opensource GPL-GNU je totálně svobodné a je to úžasný krok kupředu. Narozdíl od těch degešáckých ochran zatěžující jeho za nic nemohoucí hardware. To je přímo pád zpět.

Vždyť Gates taky bojoval proti nabubřelému IBM všemi prostředky a dokonce využil neznalosti firmy Xerox k tomu aby vůbec Windows byl Windows. Neřknu-li i to trapné patentování dvojkliku myši firmou Mikrosoft.
5.3.2007 19:00 Pet72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No, mne nejvíc dostalo zakázání ASIO ovladačů. Pro mne jako muzikanta, byť amatétského jsou tedy Vista naprosto na piču a na můj PC nepáchnou.
13.3.2007 09:43 heter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
ve Viste jsou zakazany ASIO? Ja bych si je stejne neporidil, ale ze zakazou ASIO, to uz se asi opravdu pomatli. To si mysli, ze jsou takovi giganti, ze si muzou takhle diktovat? Tohle je obycnejnej IT Fasismus made in USA. hnus, velebnosti!
19.3.2007 12:38
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

abclinuxu.cz není tím správným místem pro cracky

Zobrazit komentář
3.9.2008 14:17 NN
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jenomže ono je to stejně jedno. Pokud půjde přehrávat video z dovolené, tak proč by se nedal upravit prémiový obsah na win98 na video z dovolené???
Stanislav Brabec avatar 3.9.2008 16:27 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Prémiový obsah lze přehrát jen certifikovanými aplikacemi v certifikovaném OS nabootovaném z certifikovaného bootloaderu běžícho na certifikované základní desce s certifikovanými kartami na certifikované sběrnici. Pokud něco z toho neplatí, nezískáte klíč nutný k dešifrování takového obsahu.

Linux, System X, Windows 98, 2000, XP tuto certifikaci nemá, a ani žádný editor na domácí video jí nedisponuje.
26.6.2023 13:07 Adilkhatri
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
29.6.2023 09:50 Adilkhatri
Rozbalit Rozbalit vše Re: Analýza nákladů spojených s ochranou obsahu ve Windows Vista
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
It has completely risen to crown Singapore's southern shores and without a doubt set her on the worldwide guide of private historic points. Regardless I scored the a bigger number of focuses than I ever have in a season for GS. I figure you would be unable to discover someone with a similar consistency I have had throughout the years so I am content with that. 먹튀검증사이트

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.