abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Filipika

    19.8.2007 13:00 | Přečteno: 1395× | Myšlenky

    Loni touto dobou jsem zde napsal plamenný zápisek glorifikující varhany a odsuzující IT. Včera jsem se vrátil z dalšího ročníku Varhanického kurzu CČSH, který byl letos v Litomyšli. Vezl jsem s sebou notebook (kvůli práci, ale hlavně kvůli nahrávání), čímž jsem se asi připojil k postižené IT populaci, která se nedokáže od svého křemíkového kamaráda odloučit ani na dovolené, takže letos nebudu hanět IT, ale povedu plamenný proslov na jiné téma.

    Než se do něj pustím, zmíním, že se mi podařilo připojit se přes Motorolu C450 a USB kablík na net, s čímž mi pomohla perfektní aplikace GPRS Easy connect. Tím považuji problematiku Linuxu a IT v tomto blogpostu za uzavřenou, takže pokud hledáte povídání o Linuxu, můžete přestat číst :-).

    Dneska budu nadávat na Brno. Ano, jsem rodilý brňák, používám některá slova z hantecu, říkám "já su Lukáš", ale přesto mi leze Brno na nervy a nemám ho rád. Ke studiu tu nejsou úplně špatné podmínky, hlavně díky MZK, ale pokud chce člověk žít v pěkném a čistém prostředí, tak Brno není dobrá volba. Uvědomil jsem si to, když jsem jel z České Třebové vlakem. Úsek Litomyšl -- Česká Třebová jsem jel na kole a musel jsem si vzpomenout na film Vesničko má středisková. Ty rozhledy na upravená pole a kostelíky v dálce ve mně vzbuzovaly stejně "básnické emoce", jako v panu Hrušínském, než ho srazilo to nezabržděné auto :-). A pak jak jsme se blížili k Brnu, najednou už krajina nebyla tak upravená, lesy při trati byly zarostlé plevelem a plné nestaženého tlejícího dřeva a náletu. No toho se asi v lesnatějším prostředí hůř zbavuje, ale nasypané odpadky, staré matračky a jiné svinstvo se u trati povalovalo až kolem Adamova a pak především na trati před Maloměřicemi.

    V Brně jsem vystoupil z vlaku, nadechl se a zakuckal. Po tom týdnu jsem si nějak navykl na vzduch, který tak nepáchl. A když si za mě v šalině sedl kuřák, mohl jsem se tím smradem udusit. Ono to MHD možná ušetří trochu času, ale za cenu čichání výfukových plynů na zastávce a nikotinového smradu v kombinaci s potem spolucestujících v dopravním prostředku.

    Míjel jsem hospodu a kravál z "hudby", kterou tam pouštěli, mi rval uši, ačkoliv jsem šel jen po ulici. Dovnitř bych nevlezl, to raději strčit hlavu do motoru startujícího letadla. Dneska ráno jsem si kraválu užil dvojnásob. Hrál jsem bohoslužby v Černovicích a na křižovatce před kostelem rozbíjeli zbíječkou silnici. Zajímavé, že každé léto se v Brně něco opravuje, všude rozkopané silnice, ale stejně tu není nic opraveného a po silnicích jedině na horském kole, protože silničák by se na těch výmolech rozsypal po kilometru.

    No a čeho jsem si užil nejvíc, tak byly ty "typické pohledy na město". V Litomyšli jsem obdivoval staré domy, zámecké zahrady a kostel Povýšení sv. Kříže. V Brně jsem musel koukat pod nohy, abych nešlápl do zvratků a psích výkalů. Je zajímavé, jak poblité to město máme. No a kde nejsou na chodníku zvratky, tak aspoň rozsypané popelnice, krabičky od cigaret, obaly od brambůrků nebo aspoň špačky.

    No máme to ale nádherně poblité město. Asi si na to budu muset opět urychleně zvyknout a vyhýbat se na ulici odpadkům a zvratkům podvědomě. Asi jsem to za ten týden zapomněl... Ale což, Brno vzniklo na bažině, tak není divu, že je z něj smradlavá a špinavá stoka.

    No a teď zase půjdu dohánět práci a učení :-).

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Mám rád ankety. Tahle bude formou brainstormingu :-).
     (18 %)
     (11 %)
     (30 %)
     (32 %)
     (20 %)
     (25 %)
     (7 %)
     (23 %)
     (63 %)
     (66 %)
    Celkem 56 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.8.2007 13:09 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    Eh, buga v anketách. Text s uvozovkami se odstranil :-(...

    Opravuji Když vidím někoho odhazovat odpadky, upozorním ho slovy na Když vidím někoho odhazovat odpadky, upozorním ho slovy "A je uklizeno, že?" nebo podobně.
    θηριον ειμι
    19.8.2007 13:13 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    Když se v Brně koše vyprazdňují zhruba tak v okamžiku kdy je v nich (a kolem nich) pětinásobek toho co se do nich při nejlepší vůli může vejít, tak se co do odpadků zase není co divit.
    emorjino avatar 19.8.2007 13:29 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    Proč by mělo město pořídit víc popelnic? Proč sakra potřebuješ chůvu, která se o tebe bude starat? To jsi tak nesamostatný? Jasně, nemusí to být tvůj názor, ale proč se spoléhat na město? Otázka do ankety by měla být -> byl by jsi ochotný víc platiti, kdyby soukromá firma poskytovala takové služby, které by zapříčinily větší pořádek ve městě.

    Jestli jsi socan nebo komouš, tak sorry.
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    19.8.2007 13:56 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    No problematika popelnic je imho docela obšírná a já jsem toto zmínil jen jako možnou odpověď do ankety, která se předpokládám může objevit poměrně často.

    Jinak mé názory k popelnicím ve městě:

    1) Město by mělo pořídit víc popelnic, aby lidé nemuseli nosit odpadky přes půlku města, než budou mít kde je vyhodit. V Brně jich není zas tak málo, ale jak píše Thingie, tak je město vyváží jen každý přestupný rok, který je navíc dělitelný nějakým hodně vysokým prvočíslem :-).

    2) Nepotřebuju chůvu, ale předpokládám, že městská správa není jen úřad na odčerpávání financí ze státního rozpočtu, a že za stav veřejných komunikací a prostranství převezmou zodpovědnost i jindy než v době, kdy má přijet prezidentská delegace. Kdyby aspoň občas poslali do města pár nezaměstnaných se smetákem a kdyby měststká policie občas hlídala místa, kde se dají předpokládat problémy, nemusely být ty potěmkinovské atrakce pro prezidenty tak drahé. Sice by se to v důsledku prodražilo kvůli průběžnému financování, ale aspoň bych nemusel chodit po městě v gumákách :-).

    3) Nejsem nesamostatný, pouze předpokládám, že z mých daní placená správa bude taky něco dělat. Ta "pravicově namířená otázka" připlácení za údržbu města by měla zmínit i fakt, že pravice sice ráda hlásá snižování daní a cílené vybírání poplatků za to, co člověk sám chce, ale zdá se mi, že občas při tom zavádění poplatků zapomíná na to snižování daní... Aby nedošlo k mýlce, nejsem žádný "komouš ani socan". Jsem příznivcem osvíceného absolutismu :-).

    4) Na město spoléhám proto, že za údržbu veřejných prostranství má zodpovídat. Není v mých silách chodit po ulici se smetákem a uklízet po každém dobytku, který si plete ulici se smetištěm.

    5) Spíš než příplatek za uklízení města bych byl ochoten připlatit za bezpečnostní agenturu, která by každého kdo odhodí odpadek praštila rákoskou přes prsty, odhozený špaček nacpala majiteli do krku a lidi zvracející na chodníku profackovala a následně jim vymáchala obličej v jejich výtvoru... Ale jinak nejsem vůbec agresivní :-D.
    θηριον ειμι
    19.8.2007 13:58 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    Protože město spravuje veřejné statky, ne? Na to mu dávám prostředky a pak mám svaté právo se rozčilovat se nad tím, jak s těmito prostředky nakládá. Když si nespokojenost nechám pro sebe, jak se radní dozví, že jejich politika se mi nelíbí a mám zájem o čisté město? Momentálně je u nás svoboda projevu. Jestli jsi komouš, tak sorry.
    Tomáš Medek avatar 19.8.2007 14:04 Tomáš Medek | skóre: 13 | blog: Tom Inside | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    V Litomyšli jsem byl na pěveckém kurzu sborů EFFATHA. Kostel je supr, má pěknou akustiku. Ty varhany tam jsou moc pěkný... 4 manuály, tuším že 63 rejstříků... No, neodolal jsem a taky jsem si na ně zahrál :-)

    P.S. Krásnější místo než Klášterní zahrady neznám...
    Člověk, který není ochoten pro něco zemřít, není hoden toho, aby žil. — Martin Luther King Jr.
    19.8.2007 14:51 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    Jojo, jsou parádní. Sice můj první dojem byl, že je to takový velký zlý pes (ten Bombardwerk je tam trochu zbytečný -- jen dělá kravál), který mě chce pokousat, ale když jsem si je pohladil, tak jsem se od nich málem nemohl zvednout :-D. Hlavně Aeolina a Vox celeste na Swellwerku v kombinaci se Salizetbassem v pedálu znějí jak rajská hudba. Ale Bach se na to hraje docela blbě. Asi to dělá ten 5 vteřinový dozvuk (chrochtal jsem blahem ;-)).
    θηριον ειμι
    Tomáš Medek avatar 19.8.2007 20:09 Tomáš Medek | skóre: 13 | blog: Tom Inside | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    Jo ten dozvuk byl blběj.... S Bombardwerkem byl docela legrace, hráli jsme si na parník a náklaďák ;-) V pedálu se mi nejvíc libil ten, tušim že desetistopej (?, nějakej čtvrtej, pátej od začátku), restřík. Už si nepamatuju, jak se jmenoval, jen vim, že to byl docela nářez :-)
    Člověk, který není ochoten pro něco zemřít, není hoden toho, aby žil. — Martin Luther King Jr.
    19.8.2007 21:44 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    Byl to Quintbas Apertus, 10 2/3" -- mám ty varhany kompletně nafocené včetně dispozice :-). Jen je mi líto, že mám v notebooku šmejdovou zvukovku s mono vstupem, takže nahrávka zvuku není nejlepší, ale aspoň něco. O takové kvalitě rejstříků a akustice si můžu doma jen nechat zdát ;-).
    θηριον ειμι
    19.8.2007 17:04 hele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    nesouhlasim s nazorem ze v brne jsou spatne silnice, ja jezdim na silnicnim, a rekneme ze proti praze, je to v brne rapidne lepsi. mozna ze existuji jeste lepsi mesta, ale opravdu v praze je to katastrofa a brno raj, ale asi zalezi jak ktera silnice.
    houska avatar 20.8.2007 14:02 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    No a kde nejsou na chodníku zvratky, tak aspoň rozsypané popelnice, krabičky od cigaret, obaly od brambůrků nebo aspoň špačky.

    Jed se podivat do Londyna. Az tam si clovek uvedomi jak cista mame mesta ...

    20.8.2007 22:08 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filipika
    V tom případě jsem rád, že jsem v Londýně nebyl a v dohledné době nebudu :-). Raději si udělám výlet do přírody než na smeťák ;-).
    θηριον ειμι

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.