abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zcela subjektivní blog

    25.3.2010 12:48 | Přečteno: 1248× | poslední úprava: 25.3.2010 13:07

    V roce 1990 jsem diskutoval s jedním kolegou od plavby. Bylo po volbách zvítězilo OF a svět se mnohým poraženým komunistům nezdál vůbec růžový. Ani tomuhle se nezdál příliš růžový, protože mu začalo být jasné, že rudá knížka přestala být živnostenským listem a o jeho osudu rozhodne nikoliv politická příslušnost, ale jeho plavecké schopnosti. Ty nebyly nijak velké. Bavili jsem se jak jinak o budoucnosti. Začal strašit, začal mluvit o tom jaký je bordel v tom státě, jak ti komunisti měli pořádek. Seděli jsme na terase Antlantiku, kde se v baru scházeli plavci. Ukázal jsem mu na domy a řekl.

    „Podívej se na ně ty vole, tohle je komunistický pořádek. V centru města postavené paneláky, když předtím zbourali co mohli. Bez rozmyslu. Podívej se jak to město vypadá po jejich čtyřicetiletém hospodaření. Koukni se na starý fotky a přemýšlej, proč na nich nikde nevidíš opadanou omítku, proč na nich není takový bordel jaký vidíš v těhle ulicích? Tohle budeme dávat do pořádku kolik let a kdo ví jak to dopadne.”

    Tak jak vypadal Děčín, tak vypadaly všechny města. Zničená městská centra, paneláková sídliště, která se rozpadala po několika letech užívání nedostatečné prázdné obchody, na všechno fronty. Nikdo nechápal jak je možné, že tolik let míru, tolik let slibů a města se rozpadají, střechy a omítka padá lidem na hlavy. Krámy prázdné, počítače a barevné televize, či video recordery jako luxus. Stačilo se podívat na filmy z první republiky, jak vypadaly města a vesnice a jak vypadají v tom roce devadesát. Jaká byla úroveň služeb.Ano základní potraviny byly koncem osmdesátých let dostupné, jen ty játra a podobné byly podpůltové. Jak vypadala města osmdesátych, sedmdesátých nebo šedesátých let, stačí se podívat na filmy z období socialismu, a stačí se podívat dnes kolem sebe, jak vypadají města. Stačí porovnat míru znečištění v Severočeském kraji, dnes Ústeckém, tehdy a dnes.

    Jsem starý chlap a měl bych být staromilec, mělo by se mi stýskat po starých časech, kdy tráva byla zelenější, nebe modřejší, slunce víc svítilo a holky byly povolnější. Jenže se mi nestýská. Neumím si představit, že by socialismus pokračoval a já bych se rozepisoval o FreeBSD, nebo Linuxu. Nebo, že bych čekal na dceru, která mě má o víkendu navštívit, protože žije v UK a tam vystudovala, dnes tam pracuje a budeme o víkendu probírat, jak se nejlépe a nejvýhodněji dostat o dovolené do Skotska. To by jednoduše bylo nemožné. Stejně jako nemožné by bylo abych měl skype, četl knihy, které jsem uváděl v minulém blogu, dělal psychoterapii. Už jenom tohle by vzbudilo pozornost státních orgánu.

    A teď si představte, přišel čas, kdy se mohlo bez jakéhokoliv omezení cestovat, kupovat a číst knížky, které nebyly k dostaní. Vidět filmy, ci byly na indexu, studovat, to co jste studovat chtěli. Lidský život je zásadním způsobem ovlivněn emocemi. Jak se cítíme, tak vnímáme svůj život své možnosti, tak vidíme svět. Na tom stojí celá psychoterapie a potvrzují to výzkumy mozky. Jsme zásadním způsobem ovlivněni prožitkem nikoliv jakousi objektivitou, či dohodou o tom co je správně. Jak prožíváme, tak žijeme. Co se zdá lidem kolem dvaceti až třiceti samozřejmým, pro mne je stále ještě úžasným, protože si i ve svých skoro šedesáti letech uvědomuji, že mám každý den možnost pro sebe udělat přesně co chci.

    Nějaké negativistické úvahy, jak mě zvyšující se majetek těch deseti tisíc horních omezuje v rozvoji, je jen levicový blábol. Nikoliv solidní vědecká práce. Bez ohledu na míru dat v ní uvedenou. Moje zkušenost je taková, že spousta lidí v této zemi krade, v malém i velkém, rozdíl je tedy jen ve velikosti majetku nikoliv v samotném činu. Zlodějna zůstává zlodějnou, ale i přesto jsem prostě udělal, to co jsem udělat chtěl. Jestli jsem se nepřipojil k rozkrádání, to si za zlé nijak nemám, za zlé bych si měl, kdybych si nepřečetl, co jsem si měl přečíst, co jsme mohl, neviděl, co jsem vidět mohl, nesetkal se s lidmi se kterými bych se setkat mohl.

    Omezovala mě StB. Omezovaly mne socialistické zákony, které dbaly na to abych se pod pohrůžkou trestního stíhání choval jako nesvobodný dement, o kterého se musí socialistická společnost postarat. Postarat po svém, udržet mě v tom abych moc nevyčníval, neměl odlišné názory. Pan Keller přisoudil americké justici, to co sám zná z domova. Byl tu jistý zákon na ochranu pětiletky, který umožnil zavřít kohokoliv, kdo podle režimu neměl řádně zdůvodněný příjem. Tak s vyráběla kriminalita, tak se stát zbavoval těch, co neměli zájem žít podle představ KSČ. Možná existuje v některých amerických státech ještě zákon o potulce, ale tím si nejsem jist. Nejsem znalec amerického zákonodárství.

    Mě osobně nevadí majetek miliardářů, jako je Gates, Buffen a další. Jestli ho ukradli a nejsme jim schopni onu zlodějnu prokázat řádným procesem, pak se musíme smířit s tím, že ho mají, že ho nejsou schopni sami spotřebovat a že je na nich jestli budou dávat miliardy na charitu, nebo si budovat zlaté zámky a kupovat luxusní auta, luxusní letadla a jachty, sdružovat se výlučných klubech pro miliardáře a my střední vrstva budeme jak zněl jeden názor, na pokraji bankrotu udržovat své firmy v chodu. Platit daně, které se nám nebudou líbit, stejně jako se nám nebude líbit jejich rozdělování. je jen zvláštní, že většina těch "bankrotářů" se svého kopyta drží jak může. Že z nich většina nejde na pracák a pro sociální dávku. Asi ona svoboda, žít na pokraji bankrotu a svoboda dělat co chci je pro ně důležitější, než řešit potíže Kelnera, jestli exoanduje do Číny nebo ne.

    Už jen to, že se o tom dá diskutovat veřejně mě stále ještě těší. Mimochodem, mě daně jak jsou dnes, vyhovují. Spočítám kolik jsem vydělal, odpočítám paušální náklady, zaplatím daně, zdravotní a sociální pojištění a pokračuji v krasojízdě. Nemusím nic vymýšlet, jak obejít daňovou zátěž. A vůbec nehodlám mít zájem platit víc. Jestli socani mi chtějí zvednout daně, tak to je přesně ten důvod, proč je nehodlám volit. Jejich sofistikované důvody, které jim dodává pan Jiří Havel nebo jemu podobní ekonomové,případně sociologové typu pana Kellera mě skutečně neberou. Socani jak jsem se přesvědčil, neumějí hospodařit se žádnou částkou peněz. Ať je sebevětší.

    Stejně jako mě těší, že mohu si stáhnout FreeBSD 7.3 které vyšlo, těší mě že mohu jet do Skotska nebo obejít anglické plavební kanály. Jestli vidím pro sebe nějaký zásadní rozdíl mezi těmi dvaceti lety života v kapitalismu a demokracii, tak přesně v těch možnostech. Proto stále těch uplynulých dvaceti letech od prvních svobodných voleb, které jsem zažil až k těm co budou za pár týdnu, považuji pro sebe za mnohem hezčí, než těch třicet devět předchozích v socialismu. Ano, rád vzpomínám na mládí, rád vzpomínám na roky u plavby. Ale jsem si vědom toho, že to co jsem měl možnost prožít u plavby bylo dáno právě tou mírou nesvobody a malých možností pro většinu lidí. I pro mne.

    Dnes bych asi u plavby nestrávil patnáct let, ale podstatně méně.Zvrácenost doby, kdy exkluzivním ovoláním bylo právě třeba povvolání plavce, řezníka, zelináře, kadeřnice, protože tam si lidé aspoň trochu realizovali své ekonomické sny. Povolání terapeuta, programátora, psychologa, rozhodně tyto ekonomické možnosti neskýtalo. Ani další možnosti, možnost vzdělávání v zahraničí, studijní cesty, možnost cestování do světa, možnost diskuse. To skutečně bylo omezeno na nejvyšší možnou míru a o tom kdo bude tím čím oním nerozhodovalo nic jiného než míra opravdové, nebo hrané loajality k režimu. Případné holé držení huby.

    Vůbec nehodlám tvrdit, že je dnes všechno v pořádku a OK, ale sám za sebe jsem rád, že se poměry změnily a změnily se pro mne k lepšímu, bez ohledu na vše co se děje. Ekonomická krize, míra korupce, politické čachry jsou nepříjemné, otravné a pro mnohé existenční. Ale pořád řešitelné. Řešitelné v rámci systému. Systému, který poskytuje víc možností než všechny jiné známé systémy.

    PS: Ty města a domy opravdu vypadají lépe a jsou i v lepším stavu, než před dvaceti lety.

           

    Hodnocení: 79 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.3.2010 14:20 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Zdravím, pane Jílku. Přečetla jsem si blog o panu Kellerovi, taky dnešní, i některé včerejší komentáře, koukám že to tu žije, poctivá práce :-). Pokud sem ještě budete psát, ráda budu reagovat. Zde mi snad nehrozí obvinění z okupace blogu ani z nevhodného chování :-). Doufám a věřím. Budu se snažit chovat se přístojně :-).

    K panu Kellerovi. Sociolog Jan Keller je opravdu exot. Nechápu, proč je brán tak vážně. Při vyslechnutí jeho přednášky mi spadla brada. Je to extrém. Vzdělán, otitulován, leč mimo realitu. Mám ráda názorovou různorodost, ale tohle mi připadá jako extrém. Jako umělecká performance by jeho přednesy byly povedené, zajímavý člověk. Ještě jsem našla lahůdku, jeho "třešničkové" vystoupení. Viz YouTube http://www.youtube.com/watch?v=iAApy2K0T0c .

    Jinak, bylo to hezké počtení, děkuji. S většinou souhlasím, až na maličkosti -viz min. blog-/statistik a publicista co napsal knihu Skeptický ekolog - Bjorn Lomborg/, ve mne nevzbuzuje velkou důvěru. Jednak prý v knize má dost nesrovnalostí, a jednak údajně jeho knihu sponzorovaly ČEZ...Třebaže k rozpoutání debaty o klima-histerii byla možná kniha dobrá.

    25.3.2010 14:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Marcelo, díky. Ten třešničkový důkaz doličný je bezva. Soudruh Keller skutečně perlí komunisticky a důkladně. Sociolog bez bázně a hany. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    belisarivs avatar 25.3.2010 15:41 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Tak to video je epesni.

    Muze mi nekdo vysvetlit jak to teda s tema rudoblaznama je? Ja v tom porad nemam jasno.

    Nejeden demagog se me snazil ukecat, ze komancove byli pravicovi. Argumentovali Kellerem jak je ta levice super a pravice zlo. A hle. Keller na srazu ultrapravicovych rudoblaznu. Navrat ztraceneho synka do luna strany. To by se jeden potrhal smichy.

    Jiny demagog se me snazil zase ukecat, ze nackove byli/jsou levicaci. Ono je vubec zabavne pozorovat kam kdo ktery smer radi. Da se z toho usoudit, kam se zarazuje sam. Zpravidla na opacnou stranu nez kam radi zminena hnuti.

    To tu mame pekne arguemntacni veletoce jenom co je pravda.

    Pekne se nam to zamotava.
    IRC is just multiplayer notepad.
    25.3.2010 22:55 CyberDragon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Jiny demagog se me snazil zase ukecat, ze nackove byli/jsou levicaci

    To by mne docela zajimalo. Co na tom neni pravdy?
    25.3.2010 20:17 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    A víte, že přednášky pana Kellera mají zdroje a podklady pro výklad popisovaných jevů? Nepochybně se přiklání ke směru, který se Vám nebo mně nemusí líbit, ale vynechte extrémy a exoty z vyjadřování názoru v oboru, kterému nerozumíte. Ať se ta brada dobře hojí.
    25.3.2010 20:27 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    To jistě, záleží na tom jak se s těmi zdroji zachází, jak se interpetují, nedej bože falšují. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.3.2010 23:00 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Komunisti mají jistě taky své zdroje a podklady pro svá tvrzení. Jenomže při jejich výběru a vyhodnocování hraje roli u některých lidí spoutanost ideologií. Tak to cítím i u pana Kellera. Nerozumím sociologii, to přiznávám. Ale slyším a poslouchám a někdy i přemýšlím. Myslím, že soudný člověk by si k řečnickému pultu komoušů nestoupl, leda z recese. :-). O obsahu přednášky /agitky?/ pod heslem "s lidmi pro lidi" se nebudu vyjadřovat.:-)
    26.3.2010 07:42 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Opravdu si myslite, ze pravicove orientovani sociologove a politologove neporadaji prednasky pro ostatni politicke strany? Nebo zastupci ruznych think-tanku jako CEP nebo Liberalni institut?

    Vy tohle povazujete za demagogii; ja povazuji za demagogy zase je, a kdyz dovolite, duvody proc jsem si nasel sam (puvodne me k levici privedly pochybnosti o duchodove reforme).

    Zkuste si schvalne udelat test na kohovolit.eu, ktera strana vyjde nejbliz vasim zajmum. Casto mi tam v minulosti vychazeli komuniste, nedavno CSSD. Nemuzu holt za to, ze ODS a spol. jsou proti prime demokracii (kterou bych si pral predevsim), a pro dalsi nesmysly. Tolik k heslu komunistu - ono totiz tim, ze jsou v opozici, hlasuji mnohem vice v zajmu obycejnych lidi.
    belisarivs avatar 26.3.2010 09:06 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Hm. Diky za link.

    Tak jsem si ten test udelal.

    Docela zajimave. Nejblize byli socani 24%, zelenaci a cernoprdelnici meli 10%, modre straky mely 7%, Schwarzemberg 3% a komousi meli -15%.

    Ale to pro me neni novinka, ze z parlamentnich stran pro me neni zadna a ze komousi mi mohou nabidnout akorat zadratovane hranice a Kellera.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Andy Darcia avatar 26.3.2010 23:48 Andy Darcia | blog: Cyborg_is_not_dead
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    taky jsem si ten test udělal.. nejblíž byli top09 s -12%, hned za nima komunisti a ods s -13%

    ale odpovídá to tomu, že v parlamentu není žádn skutečně pravicová strana..
    Mám rád kulturu, sociální sítě, web 2.0 atd. CSFD last.fm twitter blog
    26.3.2010 10:05 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    JS, já opravdu nepovažuji KSČM za akceptovatelnou demokratickou stranu. To, že hlasují v zájmu obyčejných lidí je iluze. Dělají přesný opak, využívají naivity a nenálad některých lidí /hlavně starších/ a sbírají jejich hlasy. Bohužel stále se najde dost lidí, buď hloupých, anebo nostalgických s minulým režimem. Podle mě měla být KSČM dávno zrušená a zakázaná. Komunismus není o nic nevinnější než fašismus. A ten zakázaný je.
    26.3.2010 13:06 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Muj pohled je ten, ze na tom, co kdo rika, nezalezi; protoze tvrzeni typu "strana x je nedemokraticka, jenom se tak tvari" je nevyvratitelne (viz tez moje odpoved panu Smolikovi tady). Podstatne je to, jak pak kdo hlasuje v parlamentu (zda pro nebo proti vasim zajmum). A bohuzel, realita je takova, ze strany v opozici hlasuji v zajmu obycejnych lidi, a strany ve vlade proti jejich zajmu (toto bylo empiricky zjisteno i v jinych zemich, selhani reprezentativni demokracie totiz neni vubec jedinecnym jevem v Cesku).

    Proste, pokud nekdo chce maskovat sve plany na ovladnuti sveta tim, ze bude hlasovat v muj prospech, je to jeho blbost. On si zhorsi pozici az prijde den D.

    Takze, klidne komunisty z techto emocionalnich duvodu nevolte, ja bych s tim mel take problem (nastesti, ted je CSSD v opozici, a vychazeji jim tedy na kohovolit.eu lepsi vysledky). Ale uvedomte si, ze jste to vy, kdo jedna iracionalne.
    belisarivs avatar 26.3.2010 13:27 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Nesmysl. Historicka zkusenost a jeji aplikace v praxi je naprosto racionalni.

    Komunisty voli vychcanci, co na komousich neco drive trhli a ted by chteli zase, masochisti, kteri proste chteji dostavat kartac a blbci, kterym 42 let dokumentovanych zlocinu a likvidace zeme a obyvatelstva nestaci k pochopeni podstaty komunistu. Nic vic.

    Ja nejsem ani jedno a pokud pani/slecna Marcela taky ne (jako ze evidentne neni), tak na jeji volbe neni nic iracionalniho.

    Nicmene proti zakazovani komunismu jsem. Zakazovanim takovych stran ukazujeme, ze se bojime toho, ze prijdou s necim lepsim a lide je zvoli.
    IRC is just multiplayer notepad.
    26.3.2010 14:06 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Historickou zkusenost muzete udelat s konkretnim clovekem. Ale s politickou stranou? Trochu mi pripominate ty, co prezili valku, a pak nas porad dokolecka varovali pred Nemci, na zaklade historicke zkusenosti. Jejich chovani je pochopitelne, ale to nic nemeni na tom, ze je to nesmysl.
    belisarivs avatar 26.3.2010 15:43 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Srovnavani hrusek s jabkama?

    Taky dobre.

    On je kapanek rozdil mezi narodem a ideologii. A ta ideologie se od dob totality v KSC nezmenila. Dokonce mezi sebou meli blbce, co vypracovaval plan na prevzeti moci KSCM. Ze to byl nesmysl je jasne, ale ze KSCM neco takoveho kategoricky neodmitla a dotycneho neposlala do blazince (soudruh Dolejs pri dotazu novinaru jenom klickoval a nepresvedcive mumlal, ze to tak nebylo mysleno) ukazuje, ze to je stejna strana, jako pred 89. pouze ted zivori na okraji politickeho spektra.

    Koneckoncu fotka soudruha Jakese (pro lidi s malymi znalostmi nebo kratkou pameti pripomenu, ze podepisoval zvaci dopis v 68.) na komunistickych oslavach svatku prace nejaky ten rok zpatky to jenom potvrzuje. Komunismus je svinstvo, protoze naprosto nefunguje a k totalite v podstate primo vede.

    Oproti tomu v Nemecku je _postatne_ odlisna politicka situace nez pred 70-80 lety.
    IRC is just multiplayer notepad.
    27.3.2010 11:48 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    No, TOP09 40%, ODS 36%, KDU 25%. Převlékače kabátů nemám rád, pámbíčkáře nemůžu vystát a ODS vypadá všelijak... Asi skončím u pirátů :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    25.3.2010 20:25 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Hezké video, díky. Je zajímavé sledovat, jak pan nestranný a nezaujatý sociolog řeční na meetingu komunistické strany :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Beetljuice avatar 25.3.2010 14:49 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Opět pěkné počtení. ;-)
    K bourání a panelákům .... bohužel pocházím z Mostu v sev. čechách, který byl prakticky srovnán se zemí v rámci dolování hnědého uhlí. S rodiči nad dobovými fotografiemi vzpomínáme na to, jak pěkný byl starý Most a jak by mohl vypadat dnes. Bohužel, toto město už nikdo vzkřísit nedokáže. :-( A tak mi dost vadí, snaha ČSSD o prolomení těžebních limitů v okolí sousedního Litvínova. Ale to je zas jiný příběh.
    Aj dont spík ÍÍngliš :-(
    25.3.2010 20:31 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Snad jste z těch pravo-levých polemik nenabyl dojmu, že někdo touží po totalitním komunismu :)
    25.3.2010 20:58 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Říkají že ne, jenže...
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.3.2010 22:44 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Uvedený artikl pana Kellera jsem prostudoval a není tam nic, co by vás mohlo ohrozit. Uvádí jednotlivé skupiny obyvatelstva s tím, které jsou více v problémech, a které mohou ohrozit jiné formy daní. Vy spadáte do té normální, dominantní skupiny davu mezi chudinou a zbohatlíky, která to protlouká jak se dá, podle doby. Stav a situaci podle mne popisuje docela fér - nakonec ten poslední odstavec vám snad vadí?

    My žijeme v systému, který doporučuje „zbohatněte“ a schopný člověk si sám cestu ke zbohatnutí najde. Když byla debata na internetu, jak se dostal Marek Benda k titulům, k diplomům, tak už tam byli čtenáři, kteří jsou tak zkažení dnešní dobou, že tam psali: Vy jim závidíte, že jsou tak schopní, že si to načerno opatřili.

    Jestliže by se někde měl ilustrovat rozpad hodnot, tak to je tady toto. On potom ještě řekne: Tak když to prasklo, tak já půjdu jinou cestou. Správně tam někdo psal do novin, že je to, jako kdyby zloděj auta vysedl a řekl: Dobře, tak když jste mě chytili, tak já to auto teda vrátím, když to jinak nejde.

    Takže jsem těm studentům – oni chtěli nějaký názor – řekl, ať si uvědomí, v čem je rozdíl mezi nedemokratickými a demokratickými systémy. Že nedemokratický systém je takový, kde občané mají strach z mocných. Demokratický systém je takový, kde vláda a mocní mají obavu a strach z občanů. My dnes žijeme v systému, kde vláda má z občanů jenom velkou srandu.
    25.3.2010 23:02 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Mě pan Keller neohrožuje. Zatím, jen nemám rád manipulaci s fakty. A tu skutečně udělal. jestli někdo tvrdí, co t Zatím se mi nezdá, že by měla vláda srandu z občanů, mají strach a jen tváří se že jsou nad věcí. To že Topolánek odstoupil je znamením, že ODS je si vědoma, například, že volby díky občanům mohou prohrát. Tím tu moc ztratit. Stejně tak ti ostatní strany se dnes chovají náramně slušně. Dnes před volabami. . Občané mají moc, ne že nemájí. Pan Keller je prostě komunista a komunisté vždy měli snahu měnit data a lhát. Vždycky.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.3.2010 23:21 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Pak ale nenazývejte svou diskuzi argumentem. Vy nenávidíte komunisty, to je plné právo jednotlivce, zejména pokud mu zbyly negativní vzpomínky. Ale o Kellerovi sám manipulujete a neargumentujete, racionální metodou, to jsou jenom zlé politické výplodky
    25.3.2010 23:31 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Já bych vám doporučil aby jste si skutečně prověřil data Páně Kellera, zkouknul, kde a komu přednáší a pak hovořte o zlých politických výplodcích. Argumenty, že USA si řeší nezaměstnanost vězněním svých občanů, především černých a další podobné argumenty, které pan Keller předkláda není zlovolný politický výplodek, ale pouze jen reakce lež. Na lež se nedá jinak reagovat než na lež.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 07:53 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Dobre, tak se pustime do tohohle argumentu. Neni snad pravda, ze maji USA radove vyssi mnozstvi lidi ve vezenich, nez Evropske zeme, a pritom nizsi kriminalitu? Jak to podle vas tedy Evropske zeme delaji, ze toho dosahly?
    26.3.2010 07:59 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Kdo má nižší kriminalitu? Z toho dotazu to není patrné.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 08:20 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Pokud vim, tak v EU je nizsi kriminalita (treba v prumeru polovicni mnozstvi vrazd na obyvatele). V americkych mestech jsou ctvrti, kam neni radno chodit vubec, to v Evrope skutecne, jak rika Keller, neexistuje (a Praha, poznamenana socialismem je jeste vetsi extrem, v Praze zadna spatna ctvrt neni, narozdil od evropskych velkomest).
    26.3.2010 09:11 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    O tomhle nikdo nediskutuje, jen o tom, že lhář Keller říká, že si USA řeší problém nezaměstnansti zavíráním lidí do kriminálu. Tot vše. To je jen taková "malá drobnost" která mě zaujala.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 13:29 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Ja vam odpovidal na upresnujici otazku k me otazce na vas. Nemohu za to, ze jste mezitim ztratil nit.
    26.3.2010 13:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Ale já nemám potřebu s vámi diskutovat na téma zločinnost v USA a v Evropě, to jen vy. Takže sorry, nepodepsal jsem s vámi smlouvu, že s vámi budu diskutovat na všechna témata, která navrhnete a odpovídat na všechny vaše otázky. Nebo snad ano? :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 14:48 xyz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Á, fabulista Jílek opět v akci.
    27.3.2010 01:00 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Tak se ten výrok taky dá pochopit a možná ho s tím záměrem formuloval, nevím, nicméně toto neřekl. Trochu soudnosti.
    AnachronyX avatar 27.3.2010 12:47 AnachronyX | skóre: 3 | blog: Zastudena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Klidně to tak napsat mohl, protože je to pravda. Těsně nad vámi je odkaz na Wikipedii. V něm se říká, že řada států USA postupně kriminalizuje nejrůznější typy chování, které jsou primárně spojeny s životem na ulici. Není bez zajímavosti, že na ulici žijí především lidé bez práce.

    Kdyby si dal pan psycholog-amatér Jílek trochu víc práce a znal by například americký seriál Lockdown, tak by měl alespoň povšechnou představu, jak to chodí (nejen) v amerických věznicích. Věděl by například, že se v nich v mnoha amerických státech ocitají i lidé, kteří jsou pouze duševně nemocní a v Evropě by se nejspíš ocitli v nějakém státem spravovaném ústavu. Amerika ale nehodlá na tyto lidi vynakládat prostředky a funkci specializovaných ústavů tak suplují kriminály. I tito lidé by za normálních okolností byli bez práce, ale v normální zemi by se jim věnovala příslušná péče. Takhle jsou odkázáni na bachaře, sedativa, samotky atd. Stres na obou stranách, nechuť chodit do takové práce ze strany bachařů, permanentní strach o život a beznaděj na straně těch postižených.

    V jiných článcích se dá zase dočíst, že lidé, kteří byli v USA v kriminále, mají extrémní obtíže sehnat práci. I proto se řada z nich nakonec vrací na ulici, ke kriminálním činům a zpět za mříže. Kruh se uzavírá.

    Ale Jílek má DOJEM!!!, že je to jinak. Představuji vám velko-úžasno-lepého krále Jílkamána, všech odborníků samozvaného pána, a tak dále, hurá lemra!
    “There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.” — Saint IGNUcius
    27.3.2010 13:29 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Ale pane kolego, já jsem se vůbec ke kriminalitě, v USA nevyjářil, vy jen manipulujete obecenstvo. :-) Já jsem se do té diskuse nepustil, protže mě celkem nijak nezajímá, jen jsem zpochybnil jedno tvrzení. helejde, neztracejte glanc a na dávky gentlamanovi nesluší. Nebo že by jste fakt nebyl gentleman , ale jen soudruh? Zatím to na vás vypadá. O lidech žijících na ulicí jaksi vím víc než vy. Denně se potkávám s někým takovým aspoň v trojím vydání.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    AnachronyX avatar 27.3.2010 13:34 AnachronyX | skóre: 3 | blog: Zastudena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Víte, já si na rozdíl od vás umím představit, že tam při nešťastné souhře náhod můžu klidně skončit. A s tímhle vědomím žiji celý život. Právě proto bych nikdy nemohl být hurá pravičák, jak tady celou dobu vystupujete vy.

    Řekl jsem vám, abyste s tím soudruhováním přestal. Evidentně nemáte zájem. V tom případě zanechte trapného moralizování a připravte se, že s vámi budu občas jednat tak, jak nemívám ve zvyku.

    A s tím Keller se nevykroutíte. Prohlásil jste, že je to nesmysl. Já vám tady uvedl několik argumentů, proč si může Keller dovolit tvrdit, co tvrdí. Stačí si jen začít prohledávat Google či se alespoň občas mrknout na některé informace alespoň v TV, když už nečtete zahraniční odborná periodika.
    “There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.” — Saint IGNUcius
    27.3.2010 14:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Pane kolego vy nevíte ani zbla co já čtu, lžete jako Keller a to že žijí v Americe lidi na ulici je mi známo stejně jako vám, jen si nemyslím, že si zavíráním lidí USA lepší nezaměstnanost, tot vše. :-) Pochopil jste soudruhu?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.3.2010 23:01 Ruut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Tak CSSD ti chce zvysit dane, Jilku, jo? Radsi bys nemel lhat...
    25.3.2010 23:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Ani se s tím netají. Takže, když vyhrají daně zvýší. Už se těšíš až budeš platit vyšší daně?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.3.2010 23:31 Ruut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Ty jsi komik. V dobe, kdy delala danovou politiku ODS jsem mel hrubou mzdu neco pres tricet tisic a velice dobre si pamatuju, jak se mi zmenila cista mzda oproti dobe vlady CSSD. Vicemene vubec. Zato se zvysila snizena sazba DPH, zavedly se treba regulacni poplatky.

    Dneska mam sice plat uz o dost vyssi, ale porad to neni 100 000 mesicne, coz je castka od ktere chce CSSD zvedat dane z prijmu fyzickych osob.

    ODS chce oproti tomu sjednotit sazby DPH na 17%. To zdrazi leky, potraviny, dopravu atd. To se samozrejme dotkne prave tech chudsich.
    25.3.2010 23:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    No nevím komiku odkdy si tykáme, ale budiž, mě se daně snížily, čistý příjem se mi zvýšil a nevím z jakého důvodu by ti co vydělávají 100 000 měsíčně měli platit větší daň než ti co mají 99 000 Kč měsíčně. Zatím nikdo nic nezvyšuje a co s e týče regulačních poplatků, docela si myslím, že jsou v pořádku. Regulovaly a zvýšily příjem pro zdravotnictví. Já jsem na tom tak, že platím poplatky, dokonce už potřebuji nějaké léky a zatím si myslím, že je to únosné. Pro mne i pro jiné. Jestli někdo prokouří 2500 Kč měsíčně, propije podobnou častku a vyšší v alkoholu, jistě má i na tohle.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.3.2010 23:55 Ruut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Tak voni ty poplatky neco regulovaly, zase ta tvoje dojmologie, vid? A zkusils bejt treba tejden nemocnej? Vis kolik dostanes nemocenske? A vysledek? Nekteri lide radeji nemoc prechazeji nez aby zustali doma. Jako bonus nakazi sve kolegy.

    > vydělávají 100 000 měsíčně měli platit větší daň než ti co mají 99 000 Kč měsíčně.

    A vis proc by meli mit stejnou dan? Taky nevis, tak proc mluvis?
    26.3.2010 00:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    To víš, že jsem zkusil být nemocný, dokonce loni na podzim, šest týdnů. Tak nějak se to stalo. Ano nevím, proč by měl mít někdo, kdo vydělává víc než já, procentuálně větší daně? To opravdu nevím? Stejnou anno, protože pokud je vydělali, tak je neukradli, třeba jen proto, prože jsou úspěšnější než já, tak je mám osolit? Hmm, nějak mi uniká logika takového myšlení. To že poplatky regulovaly návštěvnost, to není dojmologie, ale fakta, jistě si je na internetu najdeš. ?:-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 00:59 Ruut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Reknu ti tajemstvi: nikdo sveho uspechu nedosahne ve vzduchoprazdnu. Ale ani sveho neuspechu. Je k tomu potreba nejake prostredi. Je pravdepodobne, ze uspesnejsi jsi tim vic, cim vic ti dane prostredi vyhovuje (tj. vice konzumujes jeho vyhody). A za to bys mel take zaplatit. A spravedlive podle me by treba mohlo by to, aby pomer dan/vyhody byl pro kazdeho stejny (kazdy za vyhody, ktere konzumuje platil stejne). Splnuje to tvuj model s rovnou dani? Nevis. A pritom meles o tom, ze vyssim prijmovym skupinam chce CSSD neco osolit? Odvazne nebo spise hloupe?

    Jak jsem rekl v prvnim komentari, lhal jsi, kdyz jsi tvrdil, ze ti chce CSSD zvednout dane.
    26.3.2010 01:19 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Řeknu ti tajemství: v současném systému může dosáhnout úspěchu prakticky kdokoliv. A každý si taky může svůj život poměrně rychle pohnojit - jak se říká, každý svého štěstí strůjce. Proč potom ve jménu "solidarity" (solidarita je dobrovolná, správně by se tomu mělo říkat loupež) sebereme těm schopnějším a dáme to "chudákům" co si dobrovolně nasekali statisícové dluhy a sedí na podpoře. Souhlasím s tebou, ať každý platí za výhody, které od státu dostává. Což znamená fixní (nikoliv procentní) sazba zdravotního a sociálního pojištění, daně z příjmu, omezení sociálních dávek, důchodů... Nebo chcete tyhle výhody nechat a zdanit výhody jen těm zlým buržoustům, co vykořisťují vaši milou dělnickou třídu? A pan Jílek nelhal - může prodat byt, auto, firmu... a hned by platil vyšší daně.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    26.3.2010 08:08 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Dosahnout uspechu muze prakticky kdokoliv v kazdem systemu. (Viz treba socialni puvod diktatoru, jako byl Hitler nebo Stalin.) To neni nic, cim by se spolecnost mohla chlubit; to proste bude platit vzdycky.

    Zajimavejsi otazka spis je, kolik lidi muze dosahnout uspechu naraz (nebo chcete-li, aniz by vyuzila cizi zada). Vetsine lidi se totiz nechce hazardovat s jejich zivotem, protoze maji jen jeden, a proto daji prednost jistote mensiho uspechu pred nejistotou velkeho (to pomijim vrozenou existenci moralnich zabran u vetsiny lidi).

    Cisty kapitalismus vede na situaci, kdy tech "uspesnych" je jen malo, protoze prirozene vede ke koncentraci kapitalu. Z hlediska trzni ekonomiky jsou reseni, kde maji vsichni stejne a kde maji lide neumerne rozdilne prijmy, stejne prijatelna (to je mimochodem zasadni omyl ekonomickeho liberalismu, ze jaksi trh ma jen jedno reseni, a omyl dost zasadni, protoze umoznuje toto jedno reseni oznacit za nejspravedlnejsi a tim prejit k normativismu). Proto je trzni ekonomika pro vetsinu lidi nedostatecny koncept.
    26.3.2010 09:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Všichni úspěšní a štastní? Hmm jeden ze socialistických sloganů. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 13:32 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Pozadujete tedy valku jen proto, ze "mir" byl jeden z komunistickych sloganu?

    Beru to jako poklonu od vas, ze jste zjevne nebyl schopen vymyslet chytrejsi protiargument.
    26.3.2010 15:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    ale připomínáte mi toho soudce, který se ptal toho chlápka: "Řekněte, proč bijete svoji ženu? Odpovězte ano nebo ne!" On chudák ani nemoh říct, že svoji ženu nikdy nebil. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 06:08 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Aha, daně vyšší budu platit bez ohledu na to kolik konzumuji, ale kolik bych mohl konzumovat. Skvělá komunisticko, ekologická logika. :-) Prevence především. Hlupák jsi především ty a tobě podobní, nebo prostě jen hajzlíkové vyčuraní. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.3.2010 00:05 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Bez emocí: Kde by vzala ČSSD peníze na splnění svých slibů?
    26.3.2010 00:20 Péťa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Třeba z privatizovaných nemocnic ODS, kde dělá to oteklé vajíčko mluvčího ...
    26.3.2010 08:12 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Asi by zvysila dane? Pokud to chcete delat bez emoci, asi bych s temi sliby take nesouhlasil. Kazdopadne, pokud kvuli argumentu pripustime, ze CSSD chce nasledovat skandinavsky model socialniho statu, co je na zvyseni dani spatneho?
    26.3.2010 10:24 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Co je na zvýšení daní špatného? :-) No pro socialisty je to fiktivní příjem do státního rozpočtu. V reálu je to však jinak, protože jednoduše není z čeho platit vyšší daně. Zisky společností /kromě ČEZu/ jsou mizerné, drobní živnostníci se drží zuby nehty, a střední firmy by obtížný problém vyřešily přesunem sídla do daňově výhodnějších států. Takže výsledek kontraproduktivní, a třešnička na dortu vyšší nezaměstnanost..

    Takže fakt nevím, kde chce pan Parobek vzít ten balík na splnění svých slibů. Měl-li by splnit i předsevzetí, že výhledově sníží státní dluh na polivinu :-). Měla bych pro něj možná jeden tip, jak to dělá jeden Svatý muž v indii Sai Baba. Viz cca od 5.17 minuty videa: :-) http://www.youtube.com/watch?v=Yblhsr1O4IQ&feature=related
    26.3.2010 13:18 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Uznavam,ze globalizace je problem, ale jako argument proti vysi dani je to nesmysl. Za prve, ne kazda firma ma vazby do sveta a nemuze se prenest. Za druhe, je to spotreba co tahne zivotni uroven, nikoli vyroba (jinymi slovy - nemuzete mit soucasne "konkurenceschopnou" (a tedy levnou) pracovni silu a vysokou zivotni uroven). Za treti, existuje rada evropskych statu, ktere se s timhle problemem zjevne vyporadaly.

    Existuji pripady ekonomik, kde vase tvrzeni plati. Jsou to ty, ktere prijaly "parazitickou strategii", totiz ze se snizenim dani snazi prilakat bohate lidi a firmy a zahranicni obchod, a zivi se poskytovanim sluzeb pro ne. Ovsem tohle funguje jen pro male staty (staty, ktere pouzivaji tuto strategii jsou treba Svycarsko, Irsko, pobalti, extremne danove raje), protoze bohatych je malo; pro 10 milionovou zemi uz je tato strategie silne na hrane.
    belisarivs avatar 26.3.2010 13:53 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Me dokazi vzdycky pobavit tacovi kratkozraci levicaci. Jednoduche reseni pro jednoduche lidi, rekl bych. No tak proste zvysime dane. Univerzalni reseni na vsechny problemy. Ale uz nedomysli to, ze nizsi dan muze podporovat rozvoj firem (respektive mene branit jejich rozvoji) a tedy vest k vyssim ziskum.

    Na bohatych se toho dolik nevytriska, protoze jich je malo, tak to proste vyzere stredni trida. Klasika. ODS predvadi to same. Akorat se snazi bohatym zalibit rovnou dani.

    To co se vybere navic, to se rozkrade a zbytek se zalepi dluhem at maji dalsi generace duvod triskat hlavou o zed. Dekuji pekne za takovou budoucnost.

    Tohle me nezkutecne irituje na takovych polovicatych resenich. Nikde zadny dlouhodoby koncept. Proste nic. Vse nalinkovano jenom "do voleb a pak se uvidi". Tam naslibujeme rovnou dan, tam progresivni, tam placneme nejakou kravinu, pak rekneme, ze to byl jenom marketingovy tah a jede se dal.

    Zadna politicka strana nemuze rici: "Tohle jsme pred 10-20 lety udelali a ted to nese ovoce".

    Nikde nic nez sachovani s danemi a davkami. Reforma duchodoveho systemu visi roky a nikdo se do ni nehrne ale jenom se ceka na jakeho nestastnika to padne, aby ho pak uz nikdo nezvolil protoze ten chudak musel udelat drsne skrty cimz nastval spoustu lidi (jako Dzurinda na Slovensku, z jeho prace Slovensko profituje dodnes). To same i dalsi veci. Veda stagnuje, vedci zivori a pritom je zakladni vyzkum dulezitou investici do budoucna. Bez know-how jsme v pytli jak Bata s drevakama.

    A s temi spolecnostmi jsi docela prestrelil. Pomerne hodne firem ma snahu presunout se do Ciny. Minimalne cast zamestnancu tam ma kazda nadnarodni. To, ze ne kazda firma ma vazby do zahranici je tedy sice pravda, ale to nema cenu resit, protoze je to s nejvetsi pravdepodobnosti ryze ceska firma, ktera se tu snazi prorazit. Vyssimi danemi se proste snizi jeji konkurenceschopnost a budto se bude snazit nejak prezivat, nebo lehne nebo ji nekdo koupi, zavre a presune technologie do Ciny.

    Ale tohle vsechno socialiste (alespon ti nasi) a modraci nevidi (nebo spis velice dobre vidi, ale vedi, ze tou dobou uz budou za vodou tak jako papalasi bank v americe). Je nezajima, ze za dve generace tu budou akorat dluhy. Zadny dlouhodoby koncept, hlavne vyhrat volby a hura ke korytum.
    IRC is just multiplayer notepad.
    26.3.2010 14:12 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Skoda, ze jste tak emocionalni. Na zacatku prece jasne pisu, ze pro me dlouhodoby koncept je socialne-demokraticky system severskych a zapadoevropskych statu. Klidne si myslete, ze Cina ma moc funkcnost tohoto konceptu narusit. Ja si to nemyslim; ve skutecnosti (pres to pozlatko) je Cina velice zkorumpovana a chuda zeme. A kdybychom chteli, mohli bychom presunu vyroby do Ciny zabranit ze dne na den uvalenim cel.
    belisarivs avatar 26.3.2010 16:27 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Ja osobne nejsem emocionalni. Jenom me mezkutecne vytoci, kdyz vidim populisticke kecy a vim, ze jejich realizaci si nemuzeme dovolit bez nezodpovedneho pristupu k nasemu dluhu, ktery jednou bude muset nekdo zaplatit. A ja nechci byt ten, kdo se kvuli tomuhle svinstvu nedokaze podivat vlastnim detem do oci protoze s tim nic nedelal.

    Umira mi nadeje do budoucnosti a ja vidim, ze tomu nekdo i tleska.

    Ani nevite, jak me stve, ze za prvni republiky jsme byli pres vsechny problemy mezi nejvyspelejsimi zememi sveta, prisli komunisti a tohle zarizli (ani po druhe svetove jsme na tom nebyli spatne, narozdil od Polska, ktere bylo preorane komplet a vice nez osmina populace vyhlazena). Nechapu, jak tyhle gaunery muze nekdo vubec obhajovat. Komunismus se za zadnou cenu nesmi vratit.

    System severskych statu neni zadny koncept. To je jenom sen, ktery musime teprve realizovat tim, ze si na nej vydelame. Ne ze se na nej zadluzime. A CSSD k tomuto snu proste nezna cestu, jenom sliby ktere nemuze splnit a obavy, ktere umi splnit vrchovate. CSSD s ODS (o tech ostatnich nemluve) a hlavne rudoblazni jsou proste cesta do zahuby. Navic, ja nemluvim o Vasem konceptu (je to vykani nutne? Ja na nem netrvam.) ale o konceptu nasich soucasnych parlamentnich stran. A ten proste je takovy jak jsem ho popsal.

    Ano, Cina je misto, kde by snad nikdo nechtel zit. Nicmene ten ekonomicky rust je proste impozantni. A fakt, ze tam pracovni sila je za babku snizuje naklady pravdu dost.

    Ale i tak, to o cem mluvite je proste nesmysl. Vy vidite globalizaci jako problem, branici nasim svetlym zitrkum skrze vetsi zdaneni firem a snahu presunout vyrobu do Ciny chcete podchytit cly (jde to vubec, nebo jenom doslo ke komunikacnimu sumu a je tim mysleno clo na dovoz?). Ale on je to ve zkutecnosti obranny mechanismus. Snaha firem vydelavat, protoze ono to taky neni az takova sranda a i ruzni giganti maji casto hodne velke problemy nebyt ve ztrate. A Vy tomu nemuzete zabranit. Vy je muzete pouze motivovat aby to nedelali nebo se k nam dokonce presunovali. Proto je Vase tvrzeni takova blbost.
    IRC is just multiplayer notepad.
    AnachronyX avatar 27.3.2010 15:45 AnachronyX | skóre: 3 | blog: Zastudena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Mluvit o první republice a nevědět přesně, jak to za ní skutečně vypadalo, je poněkud kontraproduktivní. Nedávno vyšel v Instinktu rozhovor s jednou pozapomenutou prvorepublikovou herečkou. Na přímou otázku, jaký byl tehdy život, ho rozhodně nelíčila tak, jak se o to pokoušejí někteří lidé dnes, aniž by tu dobu zažili či si o ní alespoň něco přečetli. To „zaříznutí“, jak vy říkáte, mělo své celkem pochopitelné příčiny, které se mohou kdykoli opakovat, pokud začne tzv. pravice znovu „přitvrzovat“ ve své asociální politice.

    Zajímalo by mě, kdo tu jakože obhajuje komunismus. Že se vám či vám podobným při slově levice automaticky vytvoří asociace s komunismem, není chybou jakýchkoli myšlenek, které se jen liší od vašeho prizmatu. Strašení rostoucím dluhem je jen dost levný populismus či šíření poplašné zprávy. Asi jako když Vašek Klausů mobilisoval před volbami v roce 1998.
    “There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.” — Saint IGNUcius
    belisarivs avatar 28.3.2010 21:45 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Ale ja nerikam, ze tu byl raj na zemi.

    Vsak taky Masaryk rekl, ze 50 let miru a uz se neboji niceho.

    Vse se u nas teprve rozjizdelo. Zapadni Evropa na tam nebyla lepe (ci vyrazne lepe) a presto je dnes dal nez my. Cili bez komunistu bychom byli dal.

    Straseni dluhem neni populismus. Ja tu pouze vyjadruji sve znepokojeni nad jeho rostouci tendenci. Zadluzeni neni chyba per se ale kdyz se ten dlh proji, tak to chyba je.

    Teoreticky, pokud dluh poroste stejne rychle jako HDP, cili, pokud rust ekonomiky bude bez problemu anulovat uroky z dluhu, neni problem. Ale deje se tomu tak? Ja jsem toho nazoru ze ne. Zadluzujeme se rychleji (alespon ja jsem o tom presvedcen protoze letos byl jenomurok z dluhu necelych 80 miliard) a to proste cesta do pekel je. Uz jenom z toho duvodu, ze za penize, ktere by se jinak pridaly k urokum se da poridit dost veci a mohly by byt vynalozeny ucelneji nez na uroky (ano, chapu, ze ted ten urok nesplacime ale proste se prilepi k dluhu, coz ale podstatu veci nemeni protoze jednou se tak stat bude muset).

    Az nam klesne rating, narostou uroky a az nam pak nikdo nepujci, budeme ve srabu jako jsou ted Rekove.

    Mohl bys mi vysvetlit, proc podle tebe neni treba se rostouciho dluhu obavat?

    Myslis si, ze nam rating nikdy neklesne? Pokud ano, co te k tomuto nazoru vede? Pokud ne, co se podle tebe bude dit, az k tomu dojde?

    Ja zase povazuju za lacine, kdyz mavnes rukou nad zadluzovanim s tim, ze v tom muzeme pokracovat.
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 26.3.2010 13:33 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Paroubek neslibil snizeni dluhu na polovinu. Pouze _zadluzovani_. Tj. kdyz je krize je schodek ~140 mld. (nevim, uz si neczpominam presne, ale pro ilustraci staci) no, a az bude za 4 roky konjunktura, tak CSSD mozna dosahne schodku 70 mld. To je cele.
    IRC is just multiplayer notepad.
    26.3.2010 14:39 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Díky za upřesnění. Ono i tak, se mi to jeví jako nereálné s přihlédnutím na Paroubkovy chystané výdaje... S vaším dlouhým komentářem dost souhlasím, ovšem s poznámkou "Neházejme flintu do žita" Není jedno, jaký směr politiky volíme a jestli volíme. Jsou i slušní lidi v politice. Docela mi udělalo radost, že ODS má nově v čele jednoho takového. Paroubek se jistě z toho potí :-)
    belisarivs avatar 26.3.2010 16:35 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    No, Necase moc neznam, ale nemam jistotu jestli je az tak slusny clovek.

    Fakt je, ze pro me predstavuji jedinou alternativu neparlamentni strany. A docela zvazuju Piraty, protoze z toho ostatniho jsem zoufaly. Dokonce jsem jim i poslal nejake penize. To jsem v zivote neudelal. To jenom pro dokresleni obrazku v jak zoufale situaci se pri volbach budu nachazet.

    Jdu volit stranu a poprve riskuju propadnuti hlasu a vim, ze at to dopadne jak chce, dobre to nebude.

    Paroubek se spis IMHO raduje, ze takova traparna polozila Topolanka, v ODS je obcanska valka, neumi si vyprat spinave pradlo rychle (jak si muze clen vlastni strany dovolit pred volbami ryt do predsedy?) a ucinne. Jak asi maji vyhrat volby, kdyz jsou sami rozhadani a nejednotni?
    IRC is just multiplayer notepad.
    26.3.2010 19:33 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Chápu, že jste zhnusen tím hemžením v politice. Ale to se děje i ve státech, které mají demokracii déle než 20 let... PS: ODS nemusí vyhrát volby. Bude stačit, když dostane dostatečné procento hlasů, aby pravice měla pohodlnou většinu, zarazila Paroubka s komouši, zkrotila státní výdaje a mohla prosadit nutné reformy. /Najde-li k tomu odvahu/
    belisarivs avatar 26.3.2010 19:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Neni predstava, ze je ODS proti komunistum a pravicova trochu iluzorni?

    Nic ve zlem, flame zacinat nechci, ale pro mne znamena ODS stejne prorustani mafie do politiky (mozna spis dokonce vetsi) jako CSSD.

    Tyto dve strany mi nabidly pouze zklamani. Hlas jim alespon 10 let nedam. Dokud tam budou hnito Icko s Paroubkem a Rathem, nepredstavuji pro me alternativu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    26.3.2010 21:45 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Já vás přesvědčovat nebudu :-) Pro mně osobně ale strany, označované za "pravicové", představují z daného výběru nejpřijatelnější program do budoucna. Noření do bahna či kámen na noze zrovna moc nemusím, a právě to ve mne evokuje levice. Prorůstání mafie do politiky? To je vždy záležitost té které vládnoucí partičky a záležitost doby. V dobách hojnosti bylo z čeho ubírat, ládovat si do vlastní kapsy. Ta doba skončila. Navíc žádná strana nebude vládnout na věčné časy. Jak se říká, nové koště dobře mete, a pár nových tváří již jistě klepe na vrata parlamentu. :-)
    26.3.2010 15:10 xyz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Á, další salónní ekonom, tentokráte údajně v ženském provedení. Že by si už i na Jánském vršku či v Liberálním institutu všimli, že se na Abclinuxu nějak moc poslední dobou řeší politická a ekonomická témata, jen se diskuse nevyvíjejí žádoucím směrem a poslali nám pro zajištění míru, bezpečnosti a demokracie placeného agenta v sukních?
    belisarivs avatar 27.3.2010 15:31 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    Prosim tebe, nechces udelat svetu sluzbu a jit se zastrelit?
    IRC is just multiplayer notepad.
    AnachronyX avatar 27.3.2010 15:35 AnachronyX | skóre: 3 | blog: Zastudena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zcela subjektivní blog
    No a teď něco k věci.
    “There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.” — Saint IGNUcius

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.