Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 05:16

Zápas s Debianem Etch

31.8.2007 16:33 | Přečteno: 2026× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 31.8.2007 20:41

Konečně jsem se dokopal upgradovat na Debian Etch. Doma se starám celkem o 2 počítače, takže jsem to vzal postupně. Na prvním (stolním) počítači jsem napsal apt-get dist-upgrade a po restartu jsem se divil, že to nefunguje. Když jsem si přečetl návod, tak jsem věděl proč. Takže jsem udělal čistou instalaci, aspoň se všechno nakonfiguruje pořádně a zmizí (moje) ohnuté konstrukce, které vznikají v zápalu choré mysli.

Cílem zápisku je hlavně uchovat si vědomosti, kdybych náhodou musel přeinstalovát. Také doufám, že se to někomu bude hodit.

K instalaci jsem použil CD se síťovým instalátorem ("Official netinst image").

Stolní počítač

Instalace prvního počítače probíhala vcelku hladce. Přivítalo mě klasické prostředí známé z dřívějška (četl jsem kdesi o grafickém instalátoru, ale ten se nekonal, asi jsem měl víc studovat nápovědu, stejně je to na jedno brdo). Ptalo se to na všemožné věci, od jazyka instalace, klávesnice, přes timezone, locales atd.

Při rozdělení disku jsem zapřel partition s daty (/home), i když instalátor by ji asi uměl připojit, ale data zachovat. Moc tomu nevěřím, tak jsem si /home připojil až po instalaci (záznam v /etc/fstab)

Při výběru sad balíků ("Coolections of software") k instalaci bylo na výběr několik málo položek, tak jsem vybral "Stolní počítač", "Tiskový server" a "Standardní systém" (neručím za přesnost popisků). Potom už se to na nic neptalo a stahovaly se balíky.

Po stažení balíků se začlo konfigurovat a instalátor se občas na něco zeptal. Jediný problém jsem zaznamenal, když se instalátor septal na něco v souvislosti s uswsusp. Kliknul jsem na "Zpět", což byla chyba, instalátor přestal pracovat, tak jsem to celé típnul a rozjel instalaci znova (podruhé jsem odklikl "Ne"). Možná to šlo nějak rozjet, ale zrovna mě nenapadlo jak.

Po restartu všechno zhruba fungovalo, jenom bylo potřeba doladit několik věcí:

Trochu nepříjemně mě překvapil CUPS. Konfiguroval jsem tiskárnu HP DeskJet 710C. Nastavení jsem naklikal hned, ale zkušební stránka se nevytiskla. V logu byl anic neříkající hláška. Po chvíli zkoušení jsem přišel na to, že chybí některé balíčky, hlavně pnm2ppa. Po doinstalování tisk funguje.

Notebook

Instalaci notebooku (Dell Latitude D600) jsem tady popisoval dříve [1], takže jsem měl základní vědomosti pohromadě.

Instalátor se mě tentokrát nezeptal skoro na nic, snad ani kolik je hodin. Při výběru sad balíků k instalaci jsem vybral "Stolní počítač", "Notebook", "Web server" a "Základní systém" (opět neručím za přesnost popisků).

Při procházení popisu předchozí instalace (Sarge, [1]) jsem narazil na několik změn a pár vyslovených zrad.

  1. ipw2200-modules, problem 1 - po insatlaci jsem měl jádro 2.6.18-4-686, ke kterému nešlo stáhnout patřičné moduly ipw2200-modules-2.6.18-4-686 (na to jsem se ptal v [2]). Řešením bylo upgradnout jádro na 2.6.18-5-686 a pak už šlo stáhnout ipw2200-modules-2.6.18-5-686.
  2. ipw2200-modules, problem 2 - dokumentace k balíčku už neříká, že se musí zvlášť stáhnout firmware, myslím že v Sarge vyskočila hláška po instalaci balíku. Firmware se stahuje z [3] a pro toto jádro je potřeba verze 3.0. (Obsah staženého balíčku se vysype do /lib/firmware) Pro informaci, pokud firmware vůbec není nainstalovaný, nebo je ve špatné verzi, objeví se v dmesg následující řádky (nejsnadněji se vyvolají příkazy rmmod ipw2200; modprobe ipw2200):
    ipw2200: Detected Intel PRO/Wireless 2200BG Network Connection
    ipw2200: ipw2200-bss.fw request_firmware failed: Reason -2
    ipw2200: Unable to load firmware: -2
    ipw2200: failed to register network device
    
    případně
    ipw2200: probe of 0000:02:03.0 failed with error -5
    
    Se správnou verzí firmware by se mělo objevit něco ve smyslu
    ipw2200: Intel(R) PRO/Wireless 2200/2915 Network Driver, 1.2.0mq
    ipw2200: Copyright(c) 2003-2006 Intel Corporation
    PCI: Enabling device 0000:02:03.0 (0100 -> 0102)
    ACPI: PCI Interrupt 0000:02:03.0[A] -> Link [LNKB] -> GSI 5 (level, low) -> IRQ 5
    ipw2200: Detected Intel PRO/Wireless 2200BG Network Connection
    ipw2200: Detected geography ZZD (13 802.11bg channels, 0 802.11a channels)
    eth1: NETDEV_TX_BUSY returned; driver should report queue full via ieee_device->is_queue_full.
    eth1: no IPv6 routers present
    
  3. wpasupplicant - V Debianu Etch už nemá startovací skript v /etc/init.d a měl by být víc provázán s etc/network/interfaces. Více na [4] (hledejte odkaz "README.modes"). Návod [7] je stále použitelný, s těmito změnami:
  4. citlivost touchpadu synaptics - po instalaci byl touchpad málo citlivý, člověk si dřív ošoupal prsty, než přejel monitor po uhlopříčce. Nakonec jsem nastavení obšlehl z [5], nastavení potom vypadá takto:
    Section "InputDevice"
            Identifier      "Synaptics Touchpad"
            Driver          "synaptics"
            Option          "SendCoreEvents"        "true"
            Option          "Device"                "/dev/psaux"
            Option          "Protocol"              "auto-dev"
      Option     "LeftEdge"          "85"
      Option     "RightEdge"         "1010"
      Option     "TopEdge"           "85"
      Option     "BottomEdge"        "730"
      Option     "FingerLow"         "25"
      Option     "FingerHigh"        "30"
      Option     "MaxTapTime"        "180"
      Option     "MaxTapMove"        "220"
    # Option     "FastTaps"          "1"
      Option     "VertScrollDelta"   "100"
      Option     "HorizScrollDelta"  "0"
      Option     "MinSpeed"          "0.09"
      Option     "MaxSpeed"          "0.50"
      Option     "AccelFactor"       "0.30"
      Option     "CircularScrolling" "1"
      Option     "CircScrollTrigger" "6"
    EndSection
    

Novinky v balíčcích

V nových balíčcích jsem našel plno příjemných překvapení. Zejména bych jmenoval:

Nutné změny aneb, co chybí

Tato sekce je spíš seznamem toho, co se musí doinstalovat a nastavit, neobsahuje žádné převratné novinky.

Následuje seznam balíčků, které je potřeba (u mě) dodatečně nainstalovat (nebyly v základní instalaci).

  1. Jako grafické rozhraní používám XDM + WMaker. Navíc potřebuji i další aplikace, které jsem si nastavil do přihlašovací obrazovky XDM. Balíčky: xdm, wmaker, root-tail, wmbattery,
  2. Dock aplikace, které používám: po nastartování wmakeru vypadnou chybové hlášky, takže stačí instalovat a průběžně odklepávat.
  3. Textové editory: jed, emacs (výborný systém bez dobrého editoru), scite (příjemný editor), gnuserv (něco k emacsu, man dtemacs)
  4. Věci na hraní s obrázky: jhead, qiv, gqview, imagemagick
  5. Běžné blbosti: mc, xxdiff, rxvt-unicode (samotný rxvt neumí unicode), links
  6. Pálení CD: cdrecord, k3b
  7. VirtualBox: stačí si přidat do /etc/apt/sources.list správný řádek a pak jenom nainstalovat balíček virtualbox. Více na [6].
  8. OpenGL: mesa-utils - obsahuje glxgears. Mohl jsem si prohlédnout, jak se kolečka pomalu otáčejí. Hlásí něco kolem 900fps. Zdá se mi to málo, v konfiguráku Xorg mám správnou sekci "DRI", tak to moc nechápu.
  9. Komunikátory: licq, skype. Je příjemné, že nová verze licq bez problémů přebere staré konfiguráky, což se nedá říct o Skype.
    V některých diskusích jsem našel zmínku, že Skype má repositář balíčků, který by šel jen přidat do /etc/apt/sources.list, ale už jsem ho nenašel a musel jsem debianní balíček stáhnout z webu.
  10. Web server a spol. - potřebuji web server, PHP a k tomu balíček PEAR:Config, Apache2 už byl nainstalovaný, takže stačí balík php5. S instalací PEAR to je trošku horší, protože balík Config ještě nemá debianí balíček v distribuci Stable. Je tedy třeba nainstalovat balíky php-pear, php-xml-util, php-xml-parser a dobastlit php-config z testing distribuce. Pozor zejména na php-xml-*. Bez nich to nefunguje, ale nejsou v závislostech.
  11. Další potřebné věci: subversion, smbfs, tetex-bin

Nutné změny aneb, v čem se vrtat

  1. Bash: povolit v /etc/bash.bashrc načítání bash_completition
  2. Nastavit xdm: afresář /etc/X11/xdm/
  3. /etc/fstab doplnit si síťové disky, flashky apod. Vytvořit adresáře v /mnt
  4. Xorg: poupravit konfigurák /etc/X11/xorg.conf. Pokud si chcete přidat vlastní mapu rozložení klávesnice, editujte soubor /usr/share/X11/xkb/rules/base.lst a soubor s rozložením přidejte do adresáře /usr/share/X11/xkb/symbols.
  5. Window Maker - je tu malá trable s Firefoxem a Thunderbirdem. Jsou totiž nahrazeny balíky ice-něco. Když se zadokuje iceweasel, tak v nastavení doku je firefox-bin. Je třeba to ručně přepsat na iceweasel. U Thunderbirdu si nejsem jistý, jestli dělá to stejné, ale docela bych tomu věřil.
  6. /etc/apt/sources.list - dopsat contrib a non-free, pokud tam nejsou.
  7. Nastavit TeX: v souboru /etc/texmf/fmt.d/01tetex.cnf odkomentovat české formáty a potom pustit update-fmtutil, fmtutil-sys --all a texlinks.
  8. Definovat vlastní pravidla pro UDEV (nejlépe okopírovat ze zálohy) kvůli připojování různých USB udělátek: /etc/udev/rules.d/010_local.rules
  9. Upravit konfigurák pro wmmount: /etc/system.wmmount, obsahuje zbytečně moc mountpointů (například /).
  10. Apache - po instalaci neměl nastavený modul userdir, stačí v adresáři /etc/apache2/mods-enabled udělat symbolické linky na soubory userdir.conf a userdir.load v adresáři /etc/apache2/mods-available. Aby fungovaly CGI skripty v adresářích uživatelů, je potřeba v souboru userdir.conf připsat volbu ExecCGI a v hlavním konfiguráku Apache2 odkomentovat řádek AddHandler cgi-script .cgi
  11. Vychytávka s detekcí dock station, viz [1].
  12. Nastavit práva /dev/xconsole na 644 (aby mi fungovalo xconsole), v souboru /etc/init.d/sysklogd.

Odkazy

  1. Instalace Sarge na Dell Latitude D600, http://www.abclinuxu.cz/blog/Tomik/2007/2/15/169314
  2. Fórum abclinuxu - dotaz na ipw2200-modules, http://www.abclinuxu.cz/forum/show/191352
  3. Domáxí stránka ipw2200, http://ipw2200.sourceforge.net/firmware.php
  4. Debian wiki, http://wiki.debian.org/WPA
  5. Debian na Dell Latitude D610, http://www.sirlab.de/linux/debian_dell_d610.html
  6. VirtualBox wiki, http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
  7. Rozchození wpasupplicant na Debianu,http://www.vollink.com/gary/deb_wifi.html

Otázky

  1. Taky se někomu povedlo zatuhnout instalátor?
  2. Nevíte někdo, jak nejlépe nakonfigurovat síť na notebooku s ethernetem a wifinou? Hlavně jak řešit stavy, kdy se notebook může připojit přes wifi i ethernet, chtěl bych, aby se v takovém případě používal drát a wifina se vypnula.
       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

xxxs avatar 31.8.2007 17:42 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápas s Debianem Etch
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ahoj. ad 1. sloveske net install iso mi viackrat nedokazalo stiahnut nejake pozadovane kniznice, s ceskym a ceskymi zdrojmi bez zatuhu az do konca.
Dalibor Smolík avatar 31.8.2007 18:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápas s Debianem Etch
instalace s některými verzemi net instalátoru nedopadly dobře, instalace občas zatuhla. Stačilo vzít jinou verzi (i starší) a všechno proběhlo v pořádku. V případě staršího instalátoru to však znamenalo stáhnout víc dat ze sítě a větší aktualizace :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
xxxs avatar 1.9.2007 10:35 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápas s Debianem Etch
ved hej. aj mne nakoniec pomohla ta vymena.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.