abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kdyby republika byla firma

    8.11.2010 07:20 | Přečteno: 1778× | Různé | poslední úprava: 7.11.2010 21:30

    Dnes tu mám jeden zápisek na téma, co by bylo, kdyby...

    Kdyby království byla firma

    Firma má jediného vlastníka (krále). Vlastnictví firmy je dědičné. Z vlastnictví plyne právo vybírat od podřízených berň.

    Firma se dělí na menší části, přičemž některé části fakticky vlastní podřízení. Pokud nemá král hodně velkou armádu, není radno sahat na majetek podřízených, ani chtít vybírat příliš velkou berň.

    Mezi základní povinnosti krále patří zajištění míru a někteří podřízení jsou povinni poskytnout mu pomoc. Majitel většího majetku zpravidla deleguje správu majetku na jiné osoby. Tyto správní funkce jsou dost výnosné (platí je majitel) a jejich obsazování je součástí politických vyjednávání.

    Faktická moc krále a království se odvozuje od velikosti armády (ta je dána množstvím peněz, kterými král disponuje). Při všech svých krocích musí král brát ohled na to, že sám o sobě většinou nemá dost velkou moc, potřebuje spojence z řad podřízených. Pokud se najde příliš mnoho nepřátel a málo spojenců, nedopadne to s ním dobře. O zásadních otázkách státu rozhoduje rada sestávající se z nejvlivnějších rodů království. Například volba krále (občas i na to došlo) je dost prekérní záležitost--podřízení si vybírají někoho, komu budou v budoucnu podřízení -- na jedné straně musí být dostatečně schopný, aby zajistil mír, ale zároveň ne moc schopný, aby neukrajoval moc těm, kteří ho zvolili. Samozřejmě se občas stane, že se volba nevyvede.

    Zajímavostí je, že smlouvy uzavřené králem, jsou vázány na jeho osobu. Při nástupu jiného krále se nový král nemusí starými smlouvami řídit (opět záleží na tom, jak ohodnotí svou situaci).

    Tak tomu bylo ve hlubokém středověku, v pozdější době byla moc králů omezována a vznikaly různé instituce, které spolurozhodovaly o tom, co král může a nemůže dělat (parlament, soud). Po jedné obzvlášť nevydařené šarvátce (1914-1918) byla skoro všechna království v Evropě nahrazena republikou. Dřívější správcovské funkce byly povýšeny na funkce vládnoucí a parlament byl povýšen na nejvyšší orgán, který může tvořit zákony, navíc se zavedlo všeobecné volební právo. Zkrátka, na průšvih bylo zaděláno.

    Kdyby republika byla firma

    V podstatě všechny republiky vznikly na troskách království. Firma je vlastněna kolektivně. Na území, kde firma působí, musí být každý člověk povinně podílníkem. Podílníci jsou zároveň i zákazníky. Většina výnosů firmy je z paušálních plateb podílníků (přejmenované na daně, aby to nevypadalo, že stát něco bere a nevrací. Přejmenování je tak důkladné, že můj spellchecker nezná slovo berň, asi to je spiknutí). Kromě paušálních plateb má firma minimum jiných výnosů. Za většinu služeb příjemce přímo neplatí, ani neví, kolik služba stojí (např. sociální dávky, vzdělávací systém). Mezi výškou berně (nověji daně) a odběrem služeb státu není obecně žádný vztah, ale pro některé skupiny obyvatelstva se dá najít slušná korelace.

    Zpravidla jednou za 4 roky je voleno nejvyšší vedení firmy. Každý má jeden hlas, bez ohledu na výši daní zaplacených firmě. Vedení má prakticky volnou ruku ve své činnosti včetně určování vlastních odměn. Protože firma nemá konkrétního vlastníka, je technicky obtížné určit, komu je vedení zodpovědné.

    Firma má deficitní hospodaření a musí si půjčovat od podobných firem, nebo od soukromých osob (příp. podílníků) nebo soukromých firem. Vlastně si ani nikdo nepamatuje, kdy naposledy nevykázala firma ztrátu. Občas některá firma zkrachuje, ale není to moc časté. Většinou se najde jiná firma (t.j vedení jiné firmy), která chce utopit peníze, které vydřela na svých podílnících.

    Kdyby (katolická) církev byl firma

    Firma má jednotný vnitrofiremní jednací jazyk, a to latinu. Trváním na jednotných principech a šířením těchto principů po celém světě se firma zasloužila o globalizaci více, než kterákoliv nadnárodní korporace a mnohem dřív, než slovo "globalizace" vůbec vzniklo. Firma podniká v oboru komunikace s jistou na úplně běžnou osobou. V poslední době (tak několik set až tisíc let) ji nikdo neviděl. Firma odvedla skvělou práci v tom, že to nikomu nepřijde divné. Firma má i vedlejší obory podnikání, například školství, zdravotnictví, či lobbing. V minulosti se též podílela na vládě.

    Neplatí presumpce neviny, vinen je každý novorozenec.

    V minulosti byla firma financována z plateb zákazníků a výnosů vlastních statků (pořízených z plateb zákazníků). V dnešní době dostává štědré platby od jiné firmy - republiky. Zájemci o zaměstnání ve firmě musí projít poměrně dlouhým firemním vzdělávacím programem. V ideálním případě by to měl být stávající zákazník. Pokud je potřeba doplnit do vedení firmy dalšího člověka, vedení si vybere někoho ze stávajících zaměstnanců na nižších pozicích. Tím vzniká otázka, jak vzniklo první vedení firmy.

    Kdyby weblog byl firma

    Vječina fyrem f oboru nedodržuje platné závazné oborové normi. Většina firem je založena na dobrovolnické práci, majitel z nich nemá zisk. Vhledem k jejich obsahu se tomu člověk ani nediví, obzvláště v kurzu jsou například blogísky o koních (http://www.root.cz/clanky/to-nejlepsi-z-blogisku-na-rootu/, http://www.abclinuxu.cz/blog/BLB/2009/2/muj-blogisek-o-konich) Některé firmy však pracují pro jiné firmy z úplně jiných oborů, aby zlepšili povědomí a veřejné mínění o těchto firmách (v managorštině se to nazývá PR, nepleťte si to s P+R) a mohou si tak docela slušně vydělat. Existují firmy, které svou práci odvádějí tak dobře, že konkurují i firmám z jiných oborů - novinám.

    Někdy se více autorů domluví a provozují společně jednu firmu, většinou na základě podobných témat, o kterých chtějí psát. Pro odběratele to má výhodu, že na jednom místě je větší množství textů. Někdy naopak někdo nabídne prostor pro kohokoliv, kdo chce psát, bez ohledu na téma. Vznikají takzvané blogservery (jako třeba tady). Každé větší noviny mají svůj blogserver, přičemž někdy se člověk z blogů dozví víc, než z novin.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.11.2010 09:04 sdrgdrgse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Kdyby byly v řiti ryby,...
    =^..^= AmigaPower® avatar 8.11.2010 11:56 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Co máš proti mýmu blogísku? :-D
    kotyz avatar 8.11.2010 12:33 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    ty dneska nemakas? ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    =^..^= AmigaPower® avatar 8.11.2010 13:03 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Mam volno, musim vyřídit milion věcí.
    8.11.2010 13:12 CoC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    a prolizani ABC je na kolikatem miste? :)
    =^..^= AmigaPower® avatar 8.11.2010 13:31 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    To je "mezivýplň", abych z toho všeho dočista nezblb.
    8.11.2010 12:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Kdyby stát byla firma, dávno by zkrachovala, protože tak rozsáhlé plýtvání, rozhazování peněz a špatné hospodaření obecně nemůže žádná soukromá organizace přežít.
    Quando omni flunkus moritati
    8.11.2010 14:23 píča
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    nemůže žádná soukromá organizace přežít.
    ... pokud by se nejmenovala třeba General Motors. ;)
    8.11.2010 14:27 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Ty jsi asi nikdy v zadne velke firme nepracoval, vid?

    :-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 8.11.2010 14:46 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    +1 :-D :-D :-D
    8.11.2010 14:56 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Ty jsi asi nikdy v zadne velke firme nepracoval, vid?

    Máš na mysli - Rozmach znamena chaos, a chaos znamena rozpad?
    Nobody can give you as much as I can promise you
    8.11.2010 19:39 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma

    +1

    USE="-gnome -kde";turris
    10.11.2010 02:33 Rotor303
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Ach jo, no co uz: +1 :-)
    rADOn avatar 8.11.2010 14:48 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Kdyby firma byla stat, davno by si ho rozebrali silnejsi sousedi, protoze takovou sebestrednost a nedostatek dlouhodobeho planovani nemuze zadny statni utvar prezit.

    P.S. Ne, nemyslim si ze by dnesni generace politiku byli buhvijaci vizionari, ale i ti hodne hloupi mysli aspon v rozmerech volebniho obdobi. Vetsina "manazeru" se kterymi jsem se setkal ma dusevni obzor jednoho kvartalu, ti lepsi jednoho ucetniho roku. Ve velkych firmach, kde je dostatecne tlusta vrstva "stredniho managementu" to taky podle toho vypada.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    8.11.2010 14:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    + strasne moc...
    otasomil avatar 8.11.2010 15:08 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma

    >>>tak rozsáhlé plýtvání, rozhazování peněz a špatné hospodaření obecně nemůže žádná soukromá organizace přežít.

    Ale muze. Jednu takovou znam na vlastni kuzi.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Dalibor Smolík avatar 8.11.2010 19:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Jednoho dne se může taková organizace položit. Ale pokud se položí stát .. je to opravdu průšvih ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    8.11.2010 19:40 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma

    tolik statu se polozilo ..... bohuzel to odnesou vzdy lidi

    USE="-gnome -kde";turris
    9.11.2010 07:40 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Kdyby stát byla firma
    Pokud se kdy jaký stát firmě přiblížil, tak to byl stát totalitní, u nás tzv. "reálně socialistický".

    Je až dojemné, jak si bolševici dneška nalepí pravicovou nálepku a blábolí cosi o státu jako firmě. Přičemž se jedním dechem distancují od toho, že by jakákoliv firma měla být řízena demokraticky... holt dnešní generace evidentně vyrůstají do stavu, kdy si nedokážou dát správně dohromady ani 1+1, tedy se blíží ideálu pravicového voličstva. To aby se kvůli přeměně státu na firmu (=bolševizace) nemusela dělat převratem, ale pěkně legálně, "vůlí lidu".
    9.11.2010 09:15 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Myslím, že každý soudný člověk si uvědomuje, že řízení státu a firmy má někeré shodné prvky a některé, které nikdy stejné nebudou. Řídit obojí stejným způsobem je špatně (alespoň pro jedno), ať už je ten způsob jakýkoli. Jakékoli srovnání je spíš (více či méně) zajímavý podnět k zamyšlení. Podobně by se dalo srovnávat řízení organizace založené na dobrovolnosti s firmou nebo státem. Nepřijde mi, že by rozdílný způsob řízení různých struktur vedl k nějakému patologickému stavu, kdy lidi nejsou schopni přmýšlet.
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    9.11.2010 09:49 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Myslím, že každý soudný člověk si uvědomuje
    Mně se zdá, že to "soudný" patří k nedostatkovému zboží.
    Jakékoli srovnání je spíš (více či méně) zajímavý podnět k zamyšlení.
    Ale některé srovnání kulhá méně a některé je úplně mimo. Stát se srovnává s firmou zpravidla tehdy, když se chce poukázat na nutnost vyrovnané účetní bilanci nákladů a výnosů (a to si ještě někteří fantasmagoři snad představují i generování zisků).

    Je zajímavé, že firmy se ale především díky svému poslání snaží především zvyšovat své výnosy a až na druhém místě je snižování nákladů, které jsou k těmto výnosům třeba, neboť posláním firmy není šetřit náklady, ale vytvářet pro majitele zisk, jinými slovy pro podnik není varianta nulové náklady (ergo nulový výnos) žádnou reálnou alternativou, v tom případě firma zaniká.

    Naopak uživatelé srovnání firmy se státem mají na mysli zároveň snižování nákladů (škrtání výdajů) i snižování výnosů (škrtání příjmů = daní) a snaží se tak o dosažení nulové varianty, která znamená zánik firmy.

    Jinými slovy, kdyby stát měl být skutečně řízený jako podnik, tak se bude snažit maximalizovat své výnosy (daně) a zároveň snižovat náklady (výdaje), aby mu co nejvíc volných prostředků zbylo na kontě k tomu, aby jimi uspokojoval potřeby těch, kteří těmito prostředky vládnou. Což evidentně nejsou ti, jejichž uspokojování potřeb je bráno jako nepříjemný (a snižováníhodný) náklad. Takhle přesně fungoval stát socialistický neblahé paměti: dřel z lidí kůži (jako jediný velký kapitalista shromažďoval nejen zisky z veškeré práce, ale navíc i daně), ale díky tomu si mohl financovat různé obrovské projekty, které by žádná demokracie neunesla (masovou armádu, zbrojní program, kosmický program, megalomanské stavby atd. atd.).

    A to nemluvím o tom, jak se podniká na dluh (stejně jako státní dluh se splácení dluhu nehodlá v budoucnosti dosáhnout šetřením, ale zvýšením výnosů).

    Zkrátka, připadá mi paradoxní, že ti srovnavatelé státu s podnikem zároveň kritizují především to, v čem se stát jako podnik skutečně chová, a na druhou stranu úplně vypouštějí to, že posláním takového "státního" podniku by bylo především vytvářet zisk pro své majitele (= občany), pakliže by to měl zůstat stát demokratický.

    Takže buď nemají všech pět pohromadě (nejsou až tak "soudní"), anebo si představují jako majitele tohoto státního podniku někoho jiného než všechny občany státu, pravděpodobně sebe a své kamarády. Rozhodněte si sami, která varianta je horší.
    Dalibor Smolík avatar 9.11.2010 13:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Myslím, že každý soudný člověk si uvědomuje, že řízení státu a firmy má někeré shodné prvky a některé, které nikdy stejné nebudou.
    Kdysi, v 70. letech nám ve škole říkal jeden profesor, že se bavil na Západě s jedním technikem. Ten prohlásil: "U nás můžeme libovolně nadávat na vládu, ale svého mistra musíme na slovo poslouchat. U vás nesmíte o vašem vedení a systému ani špitnout, ale mistra posíláte klidně do p****".
    No, a tak tady vidím rozdíl mezi firmou a státem.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    8.11.2010 21:54 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Kdyby stat byl firma, to by se nam zilo! Jednou za rok bychom mohli zvolit nove vedeni, pripadne svolat mimoradnou valnou hromadu a odvolat to soucasne. A politikum by hrozil trest, pokud by nejednali v zajmu obcanu.
    9.11.2010 08:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Jednou za rok bychom mohli zvolit nove vedeni, pripadne svolat mimoradnou valnou hromadu a odvolat to soucasne.
    Autentická zkušenost menšinového akcionáře?
    10.11.2010 14:10 infundibulum a to monosynklastické
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kdyby republika byla firma
    Ta doba, kdy stát byl firma, respektive monopolní kapitalistický vlastník, už tu byla celkem nedávno, je to něco málo přes dvacet let. Jen těmi akcionáři nebyli "všichni občané". Ovšem je fakt, že se čím dál víc blížíme době, kdy po konečné privatizaci veškerých veřejných služeb stát nebude ničím jiným než konglomerátem několika největších kapitalistických vlastníků zase. A zase kupodivu akcionáři těch firem nebudou "všichni občané".

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.