abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hrátky s Raspberry pi 2 - software

    28.3.2015 23:27 | Přečteno: 7289× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 28.3.2015 23:32

    Jak jsem v předchozím zápisku neslíbil, napíšu něco i o SW na Raspberry Pi 2. Základním zdojem informací je samozřejmě stránka http://www.raspberrypi.org/. Bez otálení se tedy pusťme do instalace. Instalační soubory se stahují (překvapivě) v sekci Downloads.

    SW od výrobce

    Výrobce RPi doporučuje 2 kousky SW. Prvním je něco jako boot manžer Noobs a druhým je linuxová distribuce Raspbian. O obojím bude řeč později.

    Celý proces instalace je dobře zdokumentován, tak sem budu spíš psát, co není z popisu zřejmé, nebo to autor nepovažoval za nutné psát

    Jeden systém nebo multiboot?

    První otázka, kterou si člověk musí zodpovědět, jestli chce instalovat jen jeden systém nebo bude provozovat multiboot. V prvním případě stáhnete příslušný obraz systému a vysypete ho na prázdnou micro SD kartu. Protože jsem nenašel systém, který by mi poskytl vše, co potřebuji, budu se věnovat volbě s více systémy.

    Noobs

    Pokud chcete instalovat více systémů, sáhněte po balíčku Noobs. Dá se stáhnout ve dvou verzích: Noobs a Noobs lite. Liší se v tom, že "plné" Noobs v sobě obsahuje instalační obraz distribuce Raspbian pro offline instalaci.

    Pokud jste při instalaci na síti, stáhněte si Noobs lite, má velikost asi 20 MB. Pokud jste na rozumně rychlé lince, soubor se stáhne dřív, než si nachystáte SD kartu. V dokumentaci se sice píše, že si máte stáhnout speciální nástroj na zformátování, ale není to potřeba, stačí použít nástroje v systému. U nové karty ani to ne, je zformátovaná už z výroby. Instalační balík jenom rozzipujete a vysypete na kartu.

    Samotná instalace je jednoduchoučká, na úvod je potřeba nastavit, co se má instalovat, a pak už se děje všechno samo. Na výběr jsou systémy odkazované v sekci Downloads. Jak se dívám, nedávno se tam udála změna, RaspBMC bylo nahrazeno OSMC (stejný autor, RaspBMC už nepodrporovalo RPi 2). Pokud byste potřebovali dostat tam i jiný systém, i na to dokumentace pamatuje, ale to jsem nezkoušel.

    Při následném bootu zobrazí Noobs nabídku nainstalovaných systémů a člověk si vybere myškou nebo klávesnicí. Dálkové ovládání zatím nemám, tak nevím, jestli tam funguje. Jednotlivé systémy si při prvním spuštění řeknou o konfiguraci.

    Instalátor sám rozdělí SD kartu na oddíly podle potřeb instalovaných systémů. Nejdřív tedy první oddíl zmenší na co nejmenší velikost. Instalované systémy většinou chtějí 2 oddíly, které obsadí kamarádi boot a root. Boot mívá fixní kolem 50 MB, root je potom velký aspoň několik stovek MB a je nafukovací podle místa na SD kartě. OpenElec má oddíly root a storage, kde root má 94 MB a storage je opět nafukovací. Na mém systému jsou oddíly velké 94 MB + 12.7 GB (OpenElec) a 60 MB + 11.5 GB (Raspbian). Zbytek do 32 GB je někde ztracený.

    Jednotlivé systémy

    Raspbian

    Linuxová distrubce založená na Debianu Wheezy (čili stable) přeložená pro specifický HW RPi2. Konfigurátor umožňuje nastavit, jestli se nabootuje "celý" systém v příkazové řádce nebo v grafice, nebo se objeví jenom Scratch (viz dále). Bootuje tak potom pořád až do dalšího přenastavení.

    Děti potěší, že obsahuje hru Minecraft, sice nějakou starou verzi, ale zdarma.

    Kromě Minecraftu obsahuje i programovací prostředí Scratch. Po doinstalaci doplňku umí i ovládat IO piny na RPi 2. Blikání diodkami je pro děti atraktivní zábava, lepší než Minecraft, tablet nebo pohádky. Tady musím doplnit informaci z minule, nakonec jsem dokázal prostrčit 40 žilový plochý kablík (od starého disku) skrz škvíru v krabičce, ale chce to trošku trpělivosti na ohýbání. Lepší (líp se tvaruje) je kablík se 80 žilami (taky na PATA disk, ale prý má větší rychlost), ale ten, co jsem měl, měl zkratované některé vodiče k sobě a Raspberry ani nerozsvítilo červenou diodku.

    Jako negativum bych viděl, že Raspbian neobsahje rozumnou verzi Kodi, je tam nějaká verze XBMC, ale podle názvu balíčku je tak z roku 2012.

    OpenElec

    Další Linuxová distribuce, tentokrát zaměřená na média a zábavu. Podle slov autora je to vlastní distribuce, takže nemůžete využívat výhod Debianu. OpenElec obsahuje docela novou verzi Kodi a pár věcí navíc, jako třeba SSH server, takže se dá připojit z jiného počítače, nahrát filmy, titulky apod. Obzvláště zábavný je příkaz "killall kodi.bin".

    Běžně přehrávám videa ve Full HD a nejsou s tím problémy. Při přehrávání videí je pohyb myši poněkud trhaný, ale nejsem si jistý, jestli to je nedostatkem výkonu nebo tím, že přehrávání má velkou prioritu.

    OpenElec můžu doporučit, jako multimediální přehrávač je výborný. Mám domácí NAS, odkud tahám stažená videa a pomocí pluginů jsou přístupné i online zdroje jako třeba Youtube. Pro sledování českých videí je nepostradatelný repositář s pluginy http://code.google.com/p/dmd-xbmc/.

    OSMC

    Podobně jako OpenElec je to distribuce pro média a zábavu. Je založena na Debianu Jessie (čili Testing). Obsahuje opět docela nové Kodi s výrazně upraveným grafickým rozhraním (skinem). To rozhraní mi moc nesedělo, zejména ovládání myší mi moc nešlo.

    Po pár doinstalovaných balíčcích se dá přemluvit i k zobrazení normální plochy, ale nebude tam Minecraft a se Scratchem si nejsem jistý.

    Nakonec jsem OSMC opustil, protože mi nesedí neodladěné prostředí (Debian Testing), to bych si mohl zrovna nainstalovat Fedoru.

    Risc OS

    Tuhle věc jsem nainstaloval jenom ze zvědavosti a pak zase smazal. Nejsem cílová skupina tohoto systému, tak snad jenom napíšu, že se dá nainstalovat a funguje.

    Vychytávky

    Při řešení s dual bootem jsem narazil na jeden drobný problém. Mám doma DHCP server, takže RPi2 dostane pokaždé stejnou IP adresu, což dělá problém při spojení přes SSH, protože oba systémy, mají různé klíče SSH serveru. Potom se ssh nechce připojit.

    Vyřešil jsem to tak, že jsem vzal klíče z Raspbianu a přeplácl jimi klíče v OpenElec. V OpenElec jsou v adresáři /storage/.cache/ssh, v Raspbianu pak přímo v /etc/ssh/.

    Trocha kritiky

    Na Noob se mi nelíbí 2 věci. První je, že se při instalace nedá ovlivnit velkost oddílů (jde zejména o ty nafukovací oddíly). Zejména pokud mám některé systémy jen na vyzkoušení, rád bych jim nedával tak velkou partition. Celkově bych to shrnul že ještě není prošlápnutá cesta, jak na RPi instalovat systémy stejně jako na x86, tj. připravit si oddíly a pak do nich instalovat systémy podle libosti, případně instalace z USB. Možná to jde, jenom jsem nenašel jako na to. Nicméně to asi není typický způsob požití RPi2, takže bych to nepokládal za slabinu.

    Druhá věc je, že Noobs neumožňuje při startu vybrat parametry pro boot, například jádro ale hlavně init level. Šlo by tak pohodlně vybírat jestli se nabootuje "celý" systém, nebo přímo Kodi nebo Scratch (či cokoliv jiného). V diskusích jsem jenom narazil na zmínku, že GRUB je jenom pro x86 a na RPi upravit nejde (s přiměřeně velkým úsilím).

    Shrnutí

    Nakonec jsem skončil u řešení s dual bootem, Raspbian + OpenElec. Chystám se na to, že zkusím na Raspbian nainstalovat Kodi z nějakého neofiko repositáře a nějak zaonačit, abych si při startu mohl vybrat, jak nabootuje ("Celý" systém nebo Kodi).

    V diskusi si piště co chcete, čtenáři si vás zablokují sami.        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.3.2015 08:39 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2 - software

    Lepší (líp se tvaruje) je kablík se 80 žilami (taky na PATA disk, ale prý má větší rychlost), ale ten, co jsem měl, měl zkratované některé vodiče k sobě a Raspberry ani nerozsvítilo červenou diodku.


    Má prý větší rychlost kvůli oddělení jednotlivých "pracovních" vodičů vodiči, které jsou uzemněné. Pracovní vodič, zem, pracovní vodič, zem... Proto 80 žil. Ty jsi ještě mlaďoch, co? Tož hodně štěstí s tým Raspberry. :-)

    29.3.2015 09:15 tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2 - software
    ja som akurat vcera nahodil arch linux pre armv7 a ked porovnavam beh firefoxu na archu s iceweasel-om na raspbiane tak arch vyhrava, oba pretaktovane na 1100 500 500 overvoltage 2
    29.3.2015 15:04 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2 - software
    Zas takový mlaďoch, jak si myslíš, nejsem. Jenom jsem přeskočil některá vývojová stádia počítačového HW (v tomto případě slepé uličky). Ten 40 žilový kabel jsem v počítači kdysi měl, ale pak si pamatuju už jenom S-ATA.

    V tom 80žilovém se střídají pracovní a nepracovní vodič, ale ty nepracovní nejsou uzemněné, protože nejsou nikde vytažené na konektor. Pokud jde o tenhle konkrétní kousek, tak ho mám od kolegy a tvrdil mi, že mu v počítači kdysi fungoval. Možná, že některé vodiče se nepoužívaly a náhodou to vyšlo, že ty špatné nebyly potřeba. Každopádně jsou ty vodiče docela jemné a malá chyba při krimpování znamená zkratované vodiče.
    29.3.2015 21:32 hatatitla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s Raspberry pi 2 - software
    tj. připravit si oddíly a pak do nich instalovat systémy podle libosti
    to sa da. proste sa na predpripravene particie rozzipuju tie obrazy ale vyberat sa to da len prepisanim configu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.