Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 14:22

Vychytávky na kolo

4.11.2017 23:03 | Přečteno: 3954× | Různé

V minulém zápisku jsem popisoval svoje kolo s převodovkou. V dnešním zápisku bych se chtěl zamyslet nad tím, jaké vychytávky bych rád viděl na svém kole.

O čem se tady dočtete

Zamýšlel jsem se nad různými vylepšeními jízdního kola, které jsou snad technicky dosažitelné. Pokud jsem nějaké vychytávky už někde viděl, tak se budu snažit uvést odkaz nebo se aspoň slovně přiznám, že to není z mé hlavy. Hodně se budu věnovat převodovce, ale dojde i na jemnější finesy.

Předem se omlouvám, že text neplyne hladce, spíš je to sbírka různých postřehů.

Začátek -- bowdeny, trubičky

Protože nevím, čím začít, začnu tím nejbanálnějším -- vedením bowdenů. Raději jezdím na horském kole, hlavně proto, že naše silnice nejsou ve stavu, abych se nebál jezdit na galuskách (tedy v místě mého bydliště, možná, že čtenáři mají větší štěstí).

Po desetiletích vývoje horských kol by si člověk řekl, že většina věcí už prochází jen drobnou evolucí a někdo by se mohl věnovat tomu, aby to i dobře vypadalo. No a zatím bowdeny trčí do všech směrů. Na silničních kolech jsou bowdeny vedeny skrytě už hezkou řádku let (a řadí i brzdí jim to dobře), tak bych něco podobného rád viděl i na horských kolech. Navíc s rozvojem hydraulických brzd už není takový problém s minimálním poloměrem oblouku. (Dělalo se i hydraulické řazení, ale bylo strašně drahé.) Bowdeny a trubičky, které dnes trčí z různých pák, bez se mohly kultivovaně schovat k řídítkům. Když už bych se do toho pouštěl, tak pořádně. Přední brzda, může mít bowden/hadičku protaženou hlavovým složením (místa je tam dost) a vylézt až u brzdy (na odpružené vidlici to je trochu problém, tak by tam nějaký ten oblouk musel zůstat). Při troše štěstí by všechny bowdeny/hadičky mohly zajet do rámu hned u hlavového složení a vyjet až na místě určení.

Rozhodně nepovažuji za vhodné, když se bowden nebo dokonce obnažené lanko táhne pod středovým složením. Zbytečně se tam tam ušpiní, v extrémním případě může v zimě zamrznout.

Převody, kolečka a spol.

Jak plyne z mého minulého zápisku, raději bych jezdil s převodovkou, než s přehazovačkou. Převodovku bych rád viděl ve středovém složení. Takové řešení jsem si nevymyslel, používá ho kolo Strida, i když je to jenom 3 kvalt a má poněkud obskurní řazení (odkazy: [https://technet.idnes.cz/strida-evo-3-skladacka-skladaci-kolo-duy-/tec_technika.aspx?c=A140526_121716_tec_technika_kuz], [https://www.cyklospeciality.cz/skladaci-kola/skladaci-kolo-strida-evo-3-black/]). Samozřejmě, že středové složení je potom větší.

Výhod je mnoho:
  1. Hmotnost převodovky se rozloží na obě kola.
  2. Pokud je kolo odpružené, tak se převodovka přesune do odpružené hmoty.
  3. Rozměry převodovek by se mohly standardizovat stejně jako hlavové složení a měnit kus za kus.
  4. Kdyby se podařilo oddělit funkci převodovky a šlapacího středu (s ložisky, která nesou hmotnost jezdce), bylo by to ještě lepší (například kvůli délce osy by se nemusela měnit převodovka).
  5. Řazení by šlo udělat tak, aby lanko (či cokoliv jiného, čím se řadí) přišlo spodní rámovou trubkou, čímž by opět odpadly starosti o čistotu lanek.
  6. Rám většinou vydrží nejvíc z celého kola, tak je pravděpodobné, že i po nějaké nehodě se převodovce nic nestane.
Navíc by zadní kolo mohlo být úplně jednoduché s volnoběžkou (spíš musí být s volnobežkou, protišlapná brzda by asi nedělala dobrotu ), nebo klidně i s přehazovačkou (převodovka s velkým odstupem převodů + jemně odstupňovaná kazeta).

Mezi nevýhody bych počítal, že "obal" převodovky na rámu by byl poměrně velký a rám by asi byl trošku těžší. Druhá věc je, že převodovka by dostávala 2-3 větší krouťák, než v zadním kole, tak nevím, jak by se s tím popasovala (u mě je převod nějakých 42/18, takže převodovka dostane 2,33krát menší krouťák, než vyvinu na klikách).

Řetěz, řemen nebo kardan.

Když už máme jednoduchý převod, tak toho můžeme využít a zkusit nahradit řetěz něčím jiným. Kromě obligátního řetězu se dá použít řemen (už jsem v praxi viděl celá 2 taková kola) nebo dokonce kardan (pokud se správně dívám, tak ho mají kola Velonetu, viz např. [https://prahounakole.cz/zpravicky/bikesharing-velonet-opet-zkusebne-v-praze/]). O řetězu se moc nemusíme bavit, ten známe všichni.

Řemen se nemusí mazat, je nehlučný, na druhou stranu je citlivější na nečistoty. Co mi říkali kluci z VUT, kteří mají autíčko na stlačený vzduch (má řemen místo řetězu), tak řemen nemá ani moc rád vodu, třepí se.

Navíc pokud by se měl použít převod řemenem, je potřeba mít příhodný rám (řemen se nedá roznýtovat a snýtovat). Zadní stavba nemůže být klasický trojúhelník. Běžně se takový rám dělá, jenom si nejsem jistý, jestli někdo takový příhodný rám dělá i v provedení se zadním pružením.

Kardan je zase těžký a asi po nějaké době nebude úplně nejtišší. Tak si něco vyberte.

Kola - přední, zadní, není to jedno?

Jak jsem psal výše, zadní kolo by mohlo být úplně jednoduché, jednopřevod s volnoběžkou. Tím by se úplně oddělila funkce změny převodu a nosná funkce.

To by mělo opět spustu výhod:
  1. Můžete si vybrat kvalitu ložisek nezávisle na převodovce.
  2. Jednoduché a lehké kolo - symetrický výplet, nic složitého.
  3. Levné kolo - proč nemít v garáži kompletní náhradní kolo za pár stovek?
  4. Odolnější řetěz - nemusí být úzký jako na 10kolečko, jde v přímé lince, nemá důvod se trhat. Navíc může být rozebíratelný bez nýtovače.
Pokud má být zadní kolo odpružené, tak je potřeba, aby byla konstantní vzdálenost zadní osy od středu (možných konstrukcí je asi víc, ale bohužel nemůžu najít vhodný odkaz), aby se nemusel dávat napínák. Mimochodem, při hledání zdrojů jsem našel následující diplomovou práci: [https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=28930].

Dokonce by šlo udělat přední a zadní kolo záměnné (dnes jsou přední náboje užší, takže by to vyžadovalo nějaké změny). Zadní by šlo použít i vepředu, přední by šlo dát dozadu na nouzové dojetí (kamarádi pomohou a zatlačí). Na expedičních kolech vcelku neocenitelná vlastnost. Ač se to nezdá, záměnná kola měl už motocykl Jawa 50 Pionýr v roce 1962 [http://www.jawa-50.cz/clanek/jawa-50-typ-05-pionyr-informace-vyvoj-prototypy-export.html] (hledejte "záměnná").

A když jsme u výpletu, viděl jsem náboje, které umožňují výměnu špic bez sundání kazety na zadním kole (dokonce bez sundání kola, konstrukcí je víc). Na stávajícím kole jsem špice neměnil, ani nepamatuji, takže mě to netrápí.

Ventilky

Ventilky jsou taková drobnost, která dokáže člověka pořádně potrápit, třeba když má pumpu na jiný druh ventilku, než má na kole. V poslední době začínám prohrávat svatou válku za autoventilky. Mám je rád, protože se se dají foukat (skoro) na každé benzince a dá se přes ně měřit tlak v pneumatice.

Na kolech se dají dodnes najít 3 druhy ventilků. Starší dva druhy - velo a auto - jsou záměnné ve smyslu, že potřebují stejnou díru v ráfku. Veloventilek měl výhody, které už jsou dnes z různých důvodů překonané. Dal se rozebrat bez nářadí a při foukání nekladl moc odpor. S obojím si dnes lehce poradím -- na každém ventilku vozím takovou tu čepičku, kterou se dá ventilek vyšroubovat (nevíte někdo, jak se tomu říká?). Pokud jde o druhý bod, tak dnešní pumpy si umí zatlačit trn uprostřed a přitom nepustit vzduch ven.

Mladší typ - galuskový - je užší. Z příchodem galusek bylo potřeba vymyslet něco menšího, protože galuskový ráfek ja fakt úzký a s dírou na autoventilek by asi poněkud měnil geometrii. Konstrukci galuskového ventilku se nedá nic vytknout, je navržená dobře pro svůj účel -- ventilek při foukání neklade odpor (není v něm pružina, jen se musí přefouknout tlak v pneumatice), je zabezpečen proti náhodnému otevření. Jenom nevím, jak se přes něj měří tlak.

Co mě ale štve je, že se dává i tam, kde není potřeba, tedy na široké ráfky horských kol, kam by se autoventilek bez problémů vešel. Na nových kolech už jsou snad jenom galuskové ventilky.

Jistě by šlo zařídit, aby se i na úzký ráfek dal dát autoventilek (prostě by se našrouboval na užší trubičku, která projde ráfkem), ale očividně hlavní proud jde jinam. O autoventilku budu moci leda tak vyprávět vnoučatům a budou mi to věřit asi stejně, jako že se kdysi navigovalo jen s mapou a kompasem a foťákem se nedalo telefonovat.

Osvětlení, blikačky

Osvětlení se na kole většinou omezuje jen na poziční světla, tedy "být viděn". Světla, se kterými je opravdu něco vidět, jsou docela drahá a málokdo je vozí. Tady bych se omezil na rozbor pozičních světel, čili blikaček.

U zadní blikačky vždy přemýšlím, jaké je nejvhodnější umístění. Osobně ji vozím na sedlovce, ale pak zase nemůžu mít podsedlovou brašničku. Nejvíc by se mi líbilo, aby se dala blikačka namontovat na rám sedla (takové ty kovové tyčky). Rozměry jsou docela standardizované už dnes, takže v tom nevidím problém. Na internetu se dá najít sedlo se zabudovanou blikačkou, ale nevím, jak dobře to svítí. Firma fi'zi:k dělá nějaký modulární systém, kdy se blikačka zacvakne do jejich sedla. Bohužel to funguje jen s jejich sedly a i těch blikaček není moc na výběr. Až budu pořizovat nové sedlo, tak se na to mrknu. Výhodou by bylo, že podsedlová brašna nezakryje blikačku.

Přední blikačka se většinou dává na řídítka. (Dává někdo blikačku na rám, aby se neotáčela s řídítky?) Možné vylepšení by možná bylo nějak ji schovat, ať se nedá urvat. Dělají se blikačky místo špuntů řídítek, taky se dělají malé modely, které se jen gumičkou přicvaknou a nezaberou na řídítkách moc místa. Možná by se blikačka mohla namontovat gumičkou pod představec, nebo dokonce před představec na pár šroubů. No nevím.

Osobně mám raději modely na 2 baterky AAA, protože se nemusí pořád nabíjet. Ty ale moc skladné nejsou. Takže prostoru na vylepšení je dost.

Duše, pláště

Po tém co se na autech ukázalo, že bezdušové pneumatiky jsou docela dobrá věc, si bezdušáky razí cestu i na kola. Asi se tím ušetří pár desítek gramů, ale opravdu bych se bál, že někde píchnu a už to kolo pak nedokážu nafouknout. Zatím asi zůstanu o klasických duší. Naposledy jsem lepil někdy v létě, takže nemůžu říct, že by se mě to netýkalo.

Vadí mi jedna věc -- nové duše nějak moc pouštějí vzduch. Po 3-4 týdnech je třeba kolo dofoukat. Kdysi se do takových řídkých duší lilo mléko, aby zalepilo póry v duši. Nevím, jestli bylo lepší plnotučné nebo polotučné. To jenom, abyste věděli, proč se té věci, která se lije do bezdušáků, říká "mlíko".

Brzdy

Pokud jde o brzdy, tak jsem na vážkách. Starší systém, tedy klasická véčka, je maximálně blbuvzdorný a v případě problémů je oprava jednoduchá a zvládne se bez speciálního nářadí, často někde venku. Kotoučové brzdy líp brzdí, ale zase jsou složitější a v případě poruchy se musí do dílny.

Aby rozhodování bylo ještě složitější, tak jsem zjistil, že Magura snad ještě stále dělá hydraulické ráfkové brzdy. Ty brzdí taky jako čert. Jenom nevím, jestli se dnes dělají ráfky, které vydrží tu strašnou sílu, kterou brzdy vyvinou.

Nakonec to asi vyhrají kotoučové hydrauliky, ale ráfkové brzdy ještě nejsou odepsané.

Závěr

To by bylo tak všechno. V diskusi se můžete vyřádit. Zkuste napsat svoje návrhy na vylepšení kola.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

5.11.2017 00:20 fi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
MTB ramy s dirama na bowdeny/trubicky se delaj uz alespon 5 let, sam takovej mam, ale vnitrkem mam natazenou jenom brzdu, u prehazovacky by to bylo na ukor lehkosti razeni.

Prevodovky se na MTB moc nehodi, protoze se neda radit v zaberu, jsou tezke a maji vetsi treni. Zkuste si nejakou moderni prehazovacku (jezdim SRAM XX1) a prevodovku zahodite ;-)
5.11.2017 12:37 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Díky za názor. Asi už se poohlédnu po něčem novějším. Stávající výbava skončí jako zimák a na výlety s dětmi.

Mám otázku: tahají se vnitřkem i trubičky? Přeci jenom to znamená rozpojit, pak spojit a odvzdušnit. Nemám představu, jak moc si s tím lidi pohrají.
5.11.2017 00:45 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Když to tak čtu, tak univerzální odpovědí na většinu tvých otázek "proč je to tak jak to je?" je, že vývoj kol táhnou sportovní/závodní stroje, kde jsou úplně jiný požadavky než na kola pro ježdění do práce nebo na houby. Konkrétně:

Každý má právo na můj názor!
PepaSFI avatar 5.11.2017 10:08 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
zkusím dodat pár věcí z pohledu technika a motoristy. Ty bowdeny by se určitě daly do rámu zakomponovat s ohledem na pevnost, ovšem bude tam víc věcí. Ne všechno se dá neomezeně ohýbat a natahovat, takže dostat ty přívody přes pohyblivé části řízení a pružení může být komplikované natolik, že je prostě přijatelnější nechat někde koukat kus bowdenu. Ale je fakt že někdy to na řídítkách vypadá poněkud bujně, šlaušků tam je jak hnízdo hadů.

Řemen by určitě použít šel i pro extremnější použití. Ovšem pak by musel mít odpovídající parametry a asi by vyšel těžší a měl by větší odpor.. U motocyklů se běžně používá u velkých cestovních strojů a zvládá to monstrózní zátah velkoobjemového motoru. V motokrosu se používá řetěz, musí zvládat rázy ve skocích a velký zdvih pružení kdy nejde zaručit správné napnutí.

Ventilky, určitě je pravda že ta díra v ráfku je slabé místo a tak galuskové ventilky mají své opodstatnění. U běžného rekreačního kola ale ty automobilní budou jisou výhodou. Nejen na té benzince je vzduch, velkou pumpu nebo kompresor má kdekdo v garáži nebo v autě. Na vesnici skoro každý, jen se zeptat a hezky poprosit. Malý kompresor do auta stojí pár korun takže lidi co jezdí s bicyklama autem můžou dofukovat kdykoliv mezi vyjížďkama. Ale jak jsem zjistil, existuje redukce za pár korun, takže i galuskáč jde pumpovat automoto pumpou.

Osvětlení, obzvlášť v tomto podzimním čase je velice důležité. My motoristi často nadáváme na řidiče co jedou i za šera na denní světla takže jsou zezadu špatně viditelní. A to je auto mnohem větší objekt, má vzadu velké odrazky a občas zasvítí brzdovýma světlama. Cyklista je na tom mnohem hůř, na povinnou výbavu se zhusta kašle, odrazky žádné, reflexní doplňky někdy, všelijaké, podivně umístěné, o světýlkách ani nemluvě. I ti uědomělejší často podcení umístění. Právě při tom světýlku na batohu často vídám že si neuvědomí polohu, že to prostě nějak připnou na batoh a pak jsou na kole skloněni skoro vodorovně takže blikátko bliká někam směrem k vesmírné stanici. Jako základ bych bral odrazky, ideálně podle předpisu ale z praxe můžu říct že dobře slouží i různé reflexní nálepky a takové ty samopružící proužky co se rozdávají na různých dopravních akcích. Mám vyzkoušeno že když si to dá cyklista na nohu, je to zvýrazněné pohybem, je to vidět prakticky ze všech stran, na vzdálenost mnoha desítek metrů.

Duše a pláště. No s autem už bych nechtěl jezdit s dušema. Bezdušová guma snese neuvěřitelné věci, často se vražený hřebík nebo drát zjistí až při sezonním přezouvání, guma to normálně udrží. Vlastně jen jednou jsem měl defekt kdy to nešlo ani dofouknout na dojetí a musel jsem měnit kolo. A to byla díra že se i servisák rozmýšlel jestli to má smysl lepit. Třeba se i cyklistické gumy dopracují do takového stavu. Pro automobilní bezduše se dá koupit nouzová opravná sada, takzvané knoty. Do průrazu se vtlačí taková gumová nudle.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
5.11.2017 11:10 fi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Na ty kompresory do auta bacha, jediny pouzitelny jsou ty, co se pripojujou primo na baterii, ty do zapalovace nemaj vykon (i kdyz muzu brat ze zapalovace 15A) a casto zhebnout uz pri 3-4ATM, takze treba silnicni kolo nenafouknou. Dilenska pumpa za stejnou cenu udela mnohem lepsi sluzbu.

Pokud nekdo jezdi casto za tmy (pripadne na zimu), tak si muze kolo nastrikat reflexivnim sprejem, to je videt videt paradne (UTFG).
PepaSFI avatar 5.11.2017 12:38 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
já vozím v autě ten nejobyčejnější kompresorek asi za 150 kč a má tlakoměr do 12 bar, což mi připadá skoro zbytečný. Zkoušel jsem ho kolik utlačí, do 10 bar v pohodě a šel by i výš ale už moc nadšený nebyl.

Ten reflex sprej nevím, to neznám ale dají se koupit samolepící foliové odrazky ve všech obvyklých barvách, bílé, červené, oranžové a žlutozelené. Má to i homologaci do provozu, běžně se to používá jako doplňkové odrazky na zvýraznění na náklaďákách a přívěsech. Když pojedeš za kamionem a z dálky budeš vidět jak svítí jeho obrysy tak to je ono.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Grunt avatar 5.11.2017 16:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Pokud nekdo jezdi casto za tmy (pripadne na zimu), tak si muze kolo nastrikat reflexivnim sprejem, to je videt videt paradne (UTFG).
Reflexní sprej je docela overkill. Lepící pásky na zdůraznění obrysu a trubičky do výpletu stačí. Každé kolo co se u nás pohybuje musí plnit povinnou jízdní výbavu:
  • zadní odrazkou červené barvy, tato odrazka může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností; plocha odrazky nesmí být menší než 2000 mm2, přičemž vepsaný čtyřúhelník musí mít jednu stranu dlouhou nejméně 40 mm, odrazka musí být pevně umístěna v podélné střední rovině jízdního kola nebo po levé straně co nejblíže k ní ve výšce 250-900 mm nad rovinou vozovky; činná plocha odrazky musí být kolmá k rovině vozovky v toleranci ± 15° a kolmá k podélné střední rovině jízdního kola s tolerancí ± 5°; odrazové materiály nahrazující zadní odrazku mohou být umístěny i na oděvu či obuvi cyklisty,
  • přední odrazkou bílé barvy, tato odrazka může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností; odrazka musí být umístěna v podélné střední rovině nad povrchem pneumatiky předního kola u stojícího kola; plocha odrazky nesmí být menší než 2000 mm2, přičemž vepsaný čtyřúhelník musí mít jednu stranu dlouhou nejméně 40 mm, činná plocha odrazky musí být kolmá k rovině vozovky s tolerancí ± 15° a kolmá k podélné střední rovině jízdního kola s tolerancí ± 5; odrazové materiály nahrazující odrazku mohou být umístěny i na oděvu či obuvi cyklisty,
  • odrazkami oranžové barvy (autožluť) na obou stranách šlapátek (pedálů), tyto odrazky mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály umístěnými na obuvi nebo v jejich blízkosti,
  • na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy (autožluť) na každé straně kola; plocha odrazky nesmí být menší než 2000 mm2, přičemž vepsaný čtyřúhelník musí mít jednu stranu dlouhou nejméně 20 mm, tyto odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty

Jízdní kola pro jízdu za snížené viditelnosti musí být vybavena následujícími zařízeními pro světelnou signalizaci a osvětlení:

  • světlometem svítícím dopředu bílým světlem; světlomet musí být seřízen a upraven trvale tak, aby referenční osa světelného toku protínala rovinu vozovky ve vzdálenosti nejdále 20 m od světlometu a aby se toto seřízení nemohlo samovolně nebo neúmyslným zásahem řidiče měnit, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může být světlomet nahrazen svítilnou bílé barvy s přerušovaným světlem,
  • zadní svítilnou červené barvy, podmínky pro umístění této svítilny jsou shodné s podmínkami pro umístění a upevnění zadní odrazky podle odst. 1 písm. e); zadní červená svítilna může být kombinována se zadní odrazkou červené barvy podle odstavce 1 písm. e); zadní červená svítilna může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy,
  • zdrojem elektrického proudu, jde-li o zdroj se zásobou energie, musí svou kapacitou zajistit svítivost světel podle písmen a) a b) po dobu nejméně 1,5 h bez přerušení.
Já bych tam akorát přidal ty reflexní prvky pro jezdce a když ne povinně tak aspoň jako doporučení. Stejně jezdí v těch bílých buzitrikotech, par reflexních prvků na něm by nikoho nezabilo.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 5.11.2017 17:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Příloha:
Ach jo, ještě příloha.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
5.11.2017 22:05 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Taky jsme si na bikrosech dávali řídítka hodně dopředu, ale takhle moc mi to přijde až zvrhlé.
Grunt avatar 5.11.2017 22:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Abych minimalizoval odpor prostředí při ohromné rychlosti sjezdu z kopce ;-)

Urval se mi šroubek na držáku, tak jsem řidítka rovnou čistil, to je vše.

Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 6.11.2017 01:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Příloha:
Taky, ale po roce a půl (před měsícem (přiložená fotka je ze září 2016)) jsem s hrůzou zjistil, že se odrazky zanesly a reflexní tyčinky se zčásti zanesly a zčásti opadaly, takže už to skoro vidět není. Co šlo jsem vyčistil, zbytek jsem vyměnil.
10.11.2017 10:42 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
aby referenční osa světelného toku protínala rovinu vozovky ve vzdálenosti nejdále 20 m od světlometu ...
Vďaka, pozrel som že to máme v homologizácii vozidiel aj na SK.

Dosť ma totižto rozčuľujú ignoranti čo si namontujú svetielko tak aby svietilo mierne dohora a osvetľujú cyklistom a chodcom sietnice. Najhoršie je keď takéto niečo jazdí v meste po chodníku keď má voľnú cestu aj s cyklopruhom. Tým svetielkom myslím napríklad DealExtreme SKU: 462332 (2x800lm, bez nastavenia zoomu, priamy link nedávam). Kvôli takémuto chovaniu mám chuť chodiť s trúbkou od lešenia, ale zatiaľ sa dokážem ovládnuť. (in memory: Psí Vojáci - Kilián Nedory)
10.11.2017 15:10 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Vďaka, pozrel som že to máme v homologizácii vozidiel aj na SK.
Ty pravidla pro schvalovani typu jsou stejne v cele EU.
Grunt avatar 10.11.2017 15:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Dosť ma totižto rozčuľujú ignoranti čo si namontujú svetielko tak aby svietilo mierne dohora a osvetľujú cyklistom a chodcom sietnice.
Ono je to těžké. Oni totiž některé světla nemají kloub a nejdou tak za jízdy štelovat a to je nehorší. Když člověk jede svítit před sebe a vidět kam jede prostě musí jinak je to o držku. Dobré světla mají módy mezi kterýma se dá přepínat a nebo se dají za jízdy štelovat nahoru dolů. Nejlepší je vyzkoušet si to v kooperaci s nějakým automobilistou jak moc cyklista oslňuje. Auta mají výhodu v tom že mají dobře seřízené světlomety a tak neoslňují protijedoucí řidiče a přitom svítí ve velmi širokém úhlu (a do dálky když si zapnou dalkáče). Já osobně se na kole v noci i se světlem bojím a necítím se bezpečně protože i když je kužel dobře zalitý, je strašně úzký (nevidím když odbočuju kam jedu), nevidím na sebe, periferně mám jenom černo, prostě peklo.
Kvôli takémuto chovaniu mám chuť chodiť s trúbkou od lešenia, ale zatiaľ sa dokážem ovládnuť.
Vem si baterku a pokud tě někdo oslňuje jednoduše na něj párkrát zablikej (přím do očí). Můj názor je že autoskla musí mít nějakou UV vrstvu nebo něco, protože když jedu v autě nemám s oslňováním problém, ale jakmile si dám brýle a vyrazím někam v jedné stopě, je to peklo. Kolikrát musím zastavit a nechat projet protijedoucí vůz a chvilku nechat očím na přizpůsobení protože jsem úplně slepý.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
10.11.2017 19:27 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Oni totiž některé světla nemají kloub a nejdou tak za jízdy štelovat a to je nehorší.
Podľa vyhlášky majú byť tie svetlá nastavené tak, aby nikomu nesvietili do očí. A aby sa samé nepreštelovali. Nerešpektovanie toho nariadenia je zdrojom problému. Rekord bol keď som zažil niečo také okolo obeda, na cyklistickej trase. Neviem ako chorý mozog môže byť čo cez deň svieti ľuďom do očí.
Vem si baterku a pokud tě někdo oslňuje jednoduše na něj párkrát zablikej (přím do očí).
To nabudúce vyskúšam. Mám aj modrú baterku, s ňou to môže byť veľmi účinné.
Můj názor je že autoskla musí mít nějakou UV vrstvu nebo něco, protože když jedu v autě nemám s oslňováním problém, ale jakmile si dám brýle a vyrazím někam v jedné stopě, je to peklo. Kolikrát musím zastavit a nechat projet protijedoucí vůz a chvilku nechat očím na přizpůsobení protože jsem úplně slepý.
Ochrana proti UV to určite nie je. Nemáš náhodou polarizačné okuliare že by si skontroloval či nemáš na skle polarizačný filter? Na niektorých autách som si ho všimol, teda okrem kalenej štruktúry skla. Ale zatiaľ som nevidel mesačné polarizačné okuliare, teda s úbytkom svetelnosti do 10%. Bežné 80% nebudem v noci nosiť.
10.11.2017 22:01 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Ochrana proti UV to určite nie je. Nemáš náhodou polarizačné okuliare že by si skontroloval či nemáš na skle polarizačný filter? Na niektorých autách som si ho všimol, teda okrem kalenej štruktúry skla. Ale zatiaľ som nevidel mesačné polarizačné okuliare, teda s úbytkom svetelnosti do 10%. Bežné 80% nebudem v noci nosiť.
Ideální polarizační filtr zachytí 50% dopadajícho světla (pokud není předem polarizováno). Co jsem zkoušel polarizační brýle, tak opravdu jeden směr vůbec nepropustí. Kdyby nebyly ještě zatmavené, tak by propustily kolem těch 50%, ale ony bývají zatmavené, takže propustí ještě míň. Těch 50% se zdá jako strašně moc, ale pokud se nemýlím, tak to je rozdíl jednoho clonového čísla na foťáku. Pokud netrefíš expozici o 1 clonové číslo, většinou se moc neděje, fotku to vyloženě nezkazí (bavím se o domácím fotoalbu, ne o soutěži).

Z toho důvodu se mi nezdá, že by přední sklo na autě bylo polarizované, asi by nevyhovělo předpisům. Asi by to bylo i drahé. Navíc kdyby někdo sedl za volant v polarizačních brýlích, za určitých okolností by nemusel nic vidět, což není dobré.

Mimochodem kombinace polarizačních brýlí a LCD displeje je vcelku nevhodná, přesto se do aut cpou různé displeje a asi jich bude přibývat.
11.11.2017 08:13 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Ideálny polarizačný filter sa ale kvôli nákladom na cenu ani nedostane do bežného predaja.
PepaSFI avatar 11.11.2017 16:00 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
polarizované sklo to není ale bývá lehce tónované a má protitermickou ochranu proti zahřívání interieru sluncem. U některých aut, typicky u Renaultů je to kovová vrstva která se při pohledu zvenku výrazně modrofialově leskne. Novější auta zas mají ve skle vyhřívání, jemnou kovovou síťku, která taky mírně tlumí světlo.

Já jsem si polarizační brýle oblíbil, nesnáším když se mi něco odráží ve skle a to ty brýle zachytí. Taky zlepšují viditelnost když se leskne mokrý asfalt, teda někdy. A trochu to mění kontrasty a sytost barev, navíc mají příjemný tón zatmavení. Ale zas třeba Ben Collins alias Stig polarizáky nedoporučuje, nemá je rád, prý mu zkreslují vnímání perspektivy. Možná jde o osobní pocit, možná záležitost konkrétních brýlí. S displejema to moc nekamarádí, záleží na tom jak má ten displej polarizaci. Displej u tachometru vidím normálně, na rádiu zas vůbec. Musím nadzvednout brýle nebo naklonit hlavu.Oba jsou to jednobarevné displeje, jen rádio s přehrávačem, žádná barevná radiomapa. Telefon je vidět sice trochu flekatě ale normálně čitelně.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
12.11.2017 21:39 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Displej u tachometru vidím normálně, na rádiu zas vůbec. Musím nadzvednout brýle nebo naklonit hlavu.Oba jsou to jednobarevné displeje, jen rádio s přehrávačem, žádná barevná radiomapa. Telefon je vidět sice trochu flekatě ale normálně čitelně.
Pokud jde o jednoduché displeje z tekutých krystalů (hodinky, kalkulačky, ale i digitální tachometr v autě), musí mít jednu (lineární) polarizační vrstvu v úhlu 45 stupňů od vodorovného/svislého směru. Záleží potom, jak se na ten displej díváš. Schválně se zkus přes polariazční brýle dívat na digitálky nebo cyklocomputer a otáčet jimi. V některých polohách vidíš jen černo na celém displeji (i tam, kde nebývají žádné znaky). Autem otočit nemůžeš, tak se zkus podívat na nějaký displej a naklánět hlavu, nebo si dej brýle před oči a toč brýlemi.

Nevím, jaká je přesná konstrukce moderních displejů (počítačové monitory, tablety, telefony), ale asi to bude podobné. Zkus se v těch brýlích dívat na telefon a otáčej jím. OLED displej by sice nemusel být polarizovaný, ale prý stále je, aby se minimalizovaly odlesky. Ale už to je tuším kruhová polarizace.
5.11.2017 11:22 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Řemen by určitě použít šel i pro extremnější použití. Ovšem pak by musel mít odpovídající parametry a asi by vyšel těžší a měl by větší odpor.. U motocyklů se běžně používá u velkých cestovních strojů a zvládá to monstrózní zátah velkoobjemového motoru. V motokrosu se používá řetěz, musí zvládat rázy ve skocích a velký zdvih pružení kdy nejde zaručit správné napnutí.

Na MTB je podle mě problém kombinace všho dohromady, kde jsou velké rázy v záběru, i problémy s napnutím.

Ventilky, určitě je pravda že ta díra v ráfku je slabé místo a tak galuskové ventilky mají své opodstatnění. U běžného rekreačního kola ale ty automobilní budou jisou výhodou. Nejen na té benzince je vzduch, velkou pumpu nebo kompresor má kdekdo v garáži nebo v autě. Na vesnici skoro každý, jen se zeptat a hezky poprosit. Malý kompresor do auta stojí pár korun takže lidi co jezdí s bicyklama autem můžou dofukovat kdykoliv mezi vyjížďkama. Ale jak jsem zjistil, existuje redukce za pár korun, takže i galuskáč jde pumpovat automoto pumpou.

Neznám nikoho, kdo by jezdil bez pumpičky, i pár km do vesnice pěšky je pěkný opruz oproti možnosti defekt vyřešit na místě...

I ti uědomělejší často podcení umístění. Právě při tom světýlku na batohu často vídám že si neuvědomí polohu, že to prostě nějak připnou na batoh a pak jsou na kole skloněni skoro vodorovně takže blikátko bliká někam směrem k vesmírné stanici.

Cyklobatohy mají poutka na blikačku umístěný tak, aby svítily dozadu v "jízdní pozici". Pokuď se bavíme o sportovním MTB ježdění, tak s jinejma nikdo nejezdí. Na kolo na dojíždění do práce bych klidně namontoval nějakej stadionovej reflektor a jezdil v reflexní vestě, jako to spousta lidí dělá.

Třeba se i cyklistické gumy dopracují do takového stavu. Pro automobilní bezduše se dá koupit nouzová opravná sada, takzvané knoty. Do průrazu se vtlačí taková gumová nudle.

Knoty se na bezdušáky používají běžně, ale ne všechno jde opravit (především průřezy). Zase je to všechno o poměru robustnosti ku váze, která je na rotačních částech kritická.

Každý má právo na můj názor!
5.11.2017 12:23 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
K tomu osvětlení: raději mám blikačku pevně spojenou s kolem, právě pro případ, že bych neplánovaně zatměl. Znám to ze všech možných situací (neosvětlený cyklista, osvětlený cyklista i motorista) a vychází, že raději budu pořád vozit navíc blikačku, než abych musel jet jednou 10 km ve tmě neosvětlený.

Osobně blikám pořád vepředu i vzadu. Ono se to nezdá, ale při přechodech světlo/tma (např. mýtina/les) motorista vidí blikačku a teprve dlouho potom (tj. několik sekund) i cyklistu. Stejně to ale platí i mezi kolegy cyklisty na lesní cestě, čelní srážka s cyklistou je nic moc.
Josef Kufner avatar 5.11.2017 14:07 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Blikačka vpředu mi přijde jako naprostá zvrhlost. Vždyť z toho cyklistovi musí po chvilce úplně hrabat a na cestu nemůže pořádně vidět, jak se střídá světlo a tma.

A ani zadní blikačka není žádná výhra. U blikajícího světla se špatně odhaduje jeho vzdálenost. Sice je brzo vidět, že tam něco je, ale není vidět, kde přesně. Lepší jsou taková "neklidná" světla, kde se střídají dvě krajní LED s jednou prostřední, nebo když jen krátce zhasne a jinak klidně svítí.

Také jsem se už několikrát setkal s cyklistou, který předním světlem oslňoval natolik (svítil nahoru), že jsem vůbec neviděl na cestu.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
5.11.2017 14:51 V.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Jj, vpředu je lepší mít dvě světla, jedno na blízko a druhé víc na dálku. Když ne na dálku a blikání. Mimochodem potkal jsem běžce, který svítili vepředu tak jasně jak motorka ... přemejšlel jsem, co dělá v pravém pruhu a ono se to ještě hýbalo ...
Nepletu se, že u zadní blikačky je dřív jasnější, že se to světlo (objekt, cyklista) hýbe? Aneb ve tmě pokud nejsou vidět obrysy tak se hůře odhaduje vzdálenost od toho pohyblivého objektu. Nebo přinejhoršim že to neni něco motorového.
Grunt avatar 5.11.2017 16:27 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Taky dodám z pohledu technika: Bowedny musí být snadno vyměnitelné. Zajímalo by mě jak se vyměňují přetrhnuté bowdeny uvnitř rámu. Libovolný moped má bowedeny (a elektroniku) vedenou podél rámu a ještě překryto plastovým odšroubovatelným krytem.

Co se řemenů týče, není zas tak snadné je přetrhnout (zvláště jsou-li vyztužené třeba ocelovým drátem), a když jsou přetížené tak po zubech jednoduše přeskakují, ale musí být co nejvíc odstíněné od okolního prostředí. Jak vlivem let tak působení prostředí mají tendenci tuhnout, ztrácet elasticitu a s tuhým řemenem je teprve sranda. Používají se dnes a denně v libovolném skútru (jako náhon variátoru), ale vždy jsem je zatím viděl kompletně uzavřené v plastovém obalu co se táhl až k zadnímu kolu.

Bezdušové pláště se běžně používají na motocyklech (co se dvoustopých strojů týče) a v nouzi se dají dofouknout a zalepit sprejem k tomu určeným. Po dojetí se musí samozřejmě kompletně vyměnit. A řekl bych že za tím bude stát právě složitější výměna, proč nejsou u jednoduchých strojů bezdušáky rozšířené.

Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
JiK avatar 6.11.2017 17:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
nechces si koupit opravdickou motorku?
Grunt avatar 6.11.2017 18:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
A nechceš mi ji koupit ty?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
7.11.2017 10:16 pan Klobouk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
No co, prasklé lanko se na obou koncích vytáhne a do bowdenu se natlačí jiné. Neumím si představit že by prasknul bowden jako takový. Když se mění ten (obvykle se prošoupe teflon na vnitřní straně a nechodí jak by měl), natáhne se do starého lanko, protáhne i do nového a takhle spojené se to bez problémů protlačí rámem.
7.11.2017 10:10 pan Klobouk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Sláva, někdo se rozepsal za mě. Oni ve vývojových týmech MTB kol fakt až takové trubky nepracují. To co může teoreticky fungovat na městském kole pro bábu s nůší na XC nebo AM peklostroji prostě fungovat nebude nebo to bude zoufale nepraktický. Už třeba jen zadní stavba s možností provléknout řemen, to by praskalo jen by se na ní člověk křivě podíval.
12.11.2017 13:36 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Celkem se s tebou nedá nic než souhlasit, jen s to cenou a jednoduchostí servisovatelnosti kotoučovek nesouhlasím. Zlatý véčka. Už jsem kompletně vyměnil tři kotoučovky a ne zrovna levné a stále nejsem spokojen, mění se chod páčky za jízdy, tečou, zavzdušňují se, servis je drahý a v lese na cestě nereálný. Asi mám smůlu ale fakt me serou. Véčka měly jednu nevýhodu, mršily ráfky, ale jinak jen výhody a brzdily sice míň, ale předvídatelně a dostatečně.
Jendа avatar 12.11.2017 15:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Příloha:
Já z toho mám pocit, že véčka člověk musí řešit docela často (seřizování, aby obě čelisti šly zhruba stejně od sebe; řešení, že se to v jedné ose ojelo podstatně víc; řešení, že to buď nedoléhá na celý ráfek, nebo to dře o plášť…), ale za to k tomu stačí docela primitivní technologie. Oproti tomu (hydraulické) kotoučovky jsou většinu času bezúdržbové, ale když se to pose*e, tak to fakt stojí za to.

+ kotoučovky mají výhodu, že se nemusí rozpojovat, když sundaváš kolo

- hrozí zavzdušnění, když si třeba z kola uděláš stan jako v příloze (četl jsem, že dokonce vadí i pověšení kola vertikálně na hák, jako to je třeba ve vlacích nebo na parkovišti na matfyzu v Karlíně)
12.11.2017 21:25 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo

Tak základ je samozřejmě nekupovat Avidy ;-) Pokuď brzdy tečou je to většinou na výměnu, nicméně všechno ostatní (odvzdušnění, výměna destiček/kotoučů, seřízení) je otázkou pěti minut. S přeplejtánim kola se to nedá vůbec srovnávat...

O brzdném účinku a hlavně dávkovatelnosti v technickejch pasážích se snad ani nemá cenu rozepisovat.

Každý má právo na můj názor!
13.11.2017 11:30 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Výměna destiček je na kotoučovkách opravdu jednoduchá, výměna kotouče už ne. Některé kotouče zvoní, nebo přmo řvou a seřídit to nejde, dám jiný a je hned ticho. No a odvzdušnit brzdy někde v lese taky není zrovna na pět minut. Mám v současnosti jak véčka, tak kotoučovky a za dobu co jezdím obě kola, tak mám výměnu dvou komplet kotoučovek a u véček měním akorát špalky a to je jezdím hlavně v bordelu, abych netrápil dražší kolo. Dávkovatelnost brzdné síly je u kotoučovek lepší, ale u véček je dostatečná, pokud teda nejedu zrovna závody, tam záleží na každé maličkosti, mám vepředu kotouč 210 a někdy je to až moc :-). Jo a Avid jsem nikdy neměl, první byly Magura a pak už jen Shimano.
5.11.2017 10:38 tsd
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je nějaká vychytávka, která zabraňuje plynulému přechodu kola z vozovky na chodník mezi lidi?
5.11.2017 11:58 Michal2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Já bych uvítal vychytávku, která by způsobila automatické zablokování předního kola a zasloužený držkopád při vjezdu na přechod pro chodce.
5.11.2017 12:13 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Tenhle zápisek je o technice, ne povídání o chování lidí.
5.11.2017 14:13 tsd
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
A to zajímá koho, gestapáku?
5.11.2017 11:58 Michal2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
duše/pláště -> Airless tire
5.11.2017 13:21 janc1c1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
týchto poznáš? santos link smeruje na horské, lebo môjmu srdcu sú najmilšie ;-)

prevodovka v strede pinion
5.11.2017 20:47 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
To je dobrý, dík za info. Našel jsem nějaké ceny Pinionu u AZUBu a stojí to skoro jako Rohloff (teda 12kvalt, 18kvalt je ještě o dalších 10 tisíc dražší). Jenom to odstupňování mi přijde už trochu hrubší, ale v terénu to asi nevadí.
5.11.2017 13:54 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ty odkazy nějak blbnou. Vidím jen [URL].
.sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
5.11.2017 20:48 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Tak použij Ctrl-C Ctrl-v.
Grunt avatar 5.11.2017 15:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Příloha:
Tak mám jednu vychytávku na kola co bych zavedl a když ne vyloženě jako zákonnou povinnost, tak aspoň jako vládní doporučení:

Zpětná zrcátka

a to pro všechny kola která vyjedou na veřejnou komunikaci či cyklostezku. Speciálně pro silniční triatlonisty na veřejných komunikacích a malé děcka na cyklostezkách. Dodám že na Slovensku spadá do povinné výbavy „jasně znějucí zvonček“ právě z toho důvodu že jednak kola nejsou absolutně slyšet a jednak protože se na kole nedá otáčet za sebe bez vyjetí z krajnice, ale zpětné zrcátko nikoho nenapadlo (přitom jedno zrcátko na straně do silnice je povinnost pro každé jednostopé vozidlo které má jen na svém rámu přidělaný modelářský paromotor).

Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
vencour avatar 5.11.2017 16:08 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Hm, pro mne to bude nejspíš zrcátko na ruku.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Grunt avatar 5.11.2017 16:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
To jedno. Na rámu je fajn že je furt po ruce. Jinak tohle je ploché z Pincka a druhé ploché z nevyužité Babetty a obojí jsem vyměnil za jedno motoristické konvexní/vyduté standardní zrcátko ve směru do silnice a nemůžu si stěžovat. Takže cokoliv vydutého svoji práci zastane.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
6.11.2017 00:18 VM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Kdysi jsem se zrcátkem jezdil, ale moc toho v něm vidět nebylo. Lepší je se otočit, vyjíždění z krajnice se nekoná. Ale zvonek je nutnost.
PepaSFI avatar 6.11.2017 15:12 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
no já bych to viděl přesně naopak ale já jsem holt motorista. Klakson jsem nepoužil ani nepamatuju, zato si vůbec nedovedu představit že bych jezdil bez zrcátek. Nejde o to že by v něm bylo kdovíco vidět, to není na kochání. jde o to že je v něm NĚCO vidět.Zrcátko se sleduje každých pár sekund, periferně prakticky neustále. Jak často se otáčíš? jak říkával náš učitel v autoškole když jsme jezdili s Pragou V3S: "zrcátka, zrcátka, zrcátka, jedeš pomalým vozidlem, to co je vzadu je důležitější než vpředu". I na motorce kde se zrcátka obvykle vehementně třesou, jsou v nich vidět světla a to stačí jako varování že se něco blíží zezadu.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Jendа avatar 6.11.2017 16:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
zato si vůbec nedovedu představit že bych jezdil bez zrcátek
Já si zase nedokážu představit, že bych jezdil v krabici se sloupkama, zadníma sedačkama, v poloze, ve které se nemůžu triviálně otočit, a bez slyšení zvuků z okolí.
Josef Kufner avatar 6.11.2017 16:43 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Zrovna koukám z okna, jak tam prší a je zima …
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
PepaSFI avatar 6.11.2017 16:58 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
no já na kole párkrát seděl, ty v autě zřejmě ne. I při mém velmi flegmatickém tempu bicyklování můžu s jistotou říct že zvuky z okolí jsou blbost. Je slyšet leda kulový. A to triviální otočení, v pozici cyklisticky obvyklé, v předklonu, s rukama opřenýma o řídítka.... moje zkušenost je taková že zas vidíš kulový. Že se nemůžu v autě triviálně otočit? Zcela běžně se v autě otáčíme při couvání, téměř na plný výhled, ne jen na letmé kouknutí přes rameno a auto při tom jde prakticky plně ovládat. Už jsem couval i kilometr lesní cestou, to už sice moc pohodlný nebylo ale dá se to celkem normálně řídit. A jak už jsem napsal výše, jak často se otočíš? Já svý tři zrcátka sleduju prakticky neustále. Samozřejmě mají nějaké slepé úhly, ovšem není to "přes celý záda i s batohem" a taky se pohybuju víceméně podobnou rychlostí jako ostatní vozidla, takže je obvykle dost času na zpozorování.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
6.11.2017 17:52 fi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Muzete take koukat mezi rukou a telem.
PepaSFI avatar 6.11.2017 18:31 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
a když budu hodně zabírat a zvednu se ze sedla tak se k tomu přidá výhled pod kulečníkem žejo. A když se víc přibrzdí a půjde to do stojky tak to už je skoro ideální. Skoro jako v zrcátku, jen to není stranově otočený ale hlavou dolů.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Grunt avatar 6.11.2017 18:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
I při mém velmi flegmatickém tempu bicyklování můžu s jistotou říct že zvuky z okolí jsou blbost.
Ale jo, ono to slyšet je, ale když už slyším auto to už bývá dost pozdě. Vyklízet ke krajnici je potřeba mnohem dříve aby byl nerušený průjezd všech vozidel. Obzvláště je něco takového potřeba na různých tazích kde řidiči jsou zvyklí valit 120 a více. To je člověku sluch na nic. A nebo tam kde jezdí kamiony (kamionový tah).
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 6.11.2017 18:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
ty v autě zřejmě ne
Mám řidičák a ujel jsem asi 1000 km. Z Felicie to ještě šlo, ale z Fabie je rozhled zoufalý (YMMV, mám dva metry).
přes celý záda i s batohem
Nejezdím s batohem, nejsem masochista.
Grunt avatar 6.11.2017 18:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Z Felicie to ještě šlo, ale z Fabie je rozhled zoufalý
Tak to radši ani nesedej do Oktávie nebo nějakého SUV. To už máš pomalu jak řídit nějaký traktor.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
PepaSFI avatar 6.11.2017 19:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
z traktoru je rozhled vynikající, tak prosklenou kabinu nemá asi žádné auto. Akorát teda když něco táhneš tak přes to nebývá dozadu moc vidět. Ale pořád máš výhled po stranách, dvě zrcátka velikosti lopaty stačí na to abys viděl že tě někdo chce předjet docela spolehlivě.

Je pravda že z některých aut ten výhled dozadu nebývá nejlepší, v praxi to ale vadí prakticky jen při parkování. Za jízdy je v zrcátkách vidět blížící se vozidlo na velkou dálku.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
vencour avatar 6.11.2017 20:12 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Ony jsou i "parkovací kamery" se zadním výhledem. Ať už je člověk jak chce velkej, tak vidí.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
Grunt avatar 6.11.2017 20:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
z traktoru je rozhled vynikající, tak prosklenou kabinu nemá asi žádné auto.
Tohle mi hodně vadí na moderních autech. Ty sedátka kdy si do toho člověk sedá jak do nějakého raketoplánu a úroveň očí je tak někde na spodních sklech. Přitom by zas nebyl takový problém nacpat do neupotřebených míst nějaké plexiskla aby bylo vidět jak pod nohama roluje asfalt. Ještě staré dobré Škodárny (tím myslím HundertCvancich).
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
PepaSFI avatar 6.11.2017 22:22 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
no já teda nevím kdo potřebuje vidět asfalt pod sebou, já teda ne, já se spíš dívám kam jedu. A taky ty auta musí splnit velkou spoustu bezpečnostních požadavků takže se do toho nedá moc děr udělat. Jsou auta kde je ten asfalt doslova na dosah ruky ale ty moc nejsou pro normální uživatele. Napadá mě třeba Caterham, Ariel Atom, Ariel Nomad, ten by se mi asi hodně líbil, taky nějaké ty motokáry od Radicalu nebo KTM. Z těch dostupnějších přízemních letadýlek třeba Miata, do tý se nesedá jak do raketoplánu ale spíš jak do Sojuzu a u některých variant má člověk normální postavy oči naopak na horní hraně skla.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
7.11.2017 13:47 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Miata sa oblieka - ak ti nesedi velkost, tak mas problem. Velkost L ani XL sa nevyraba :D
7.11.2017 13:18 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
z Fabie je rozhled zoufalý (YMMV, mám dva metry).

Mám pocit, že je to vlastnost bez ohledu na výšku. Hlavně při odbočování doleva, kde je vidět akorát tak deseticentimetrový sloupek.
Quando omni flunkus moritati
Grunt avatar 6.11.2017 18:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
zrcátka, zrcátka, zrcátka, jedeš pomalým vozidlem, to co je vzadu je důležitější než vpředu
Tohle bych tesal. Občas se to nečumění dopředu nevyplácí, protože v krajnici umí být solidní krátery, ale u čehokoliv pomalejšího než je rychlost provozu je opravdu důležitější sledovat co se děje za mnou než co je přede mnou. Na veřejné komunikaci si nečumět dozadu můžu dovolit jen pokud existuje velmi široká krajnice (v podstatě už se dá počítat za cyklopruh) jinak jezdec musí mít přehled co se děje kolem něj. A je jedno jestli jede na koňovi, veze se v kolečkách nebo pádluje na kole.

A o to víc to platí na cyklostezkách, které si mnozí pletou za volnou zónu bez pravidel, hřiště nebo co. Není nad to, když celou šíři lesní cyklostezky zabere rodinka se čtyřma děckama na cyklovýletě a člověk musí 10 minut poslouchat jaký byl oběd než si ho vůbec někdo všimne, kdy nastává akce hromadné vyklízení vozovky.

Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 6.11.2017 17:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Nevim. Já jsem zvyknutý, že když chci odbočit z pravé krajnice doleva, zvednu oči, mrknu do zrcátka, když je za mnou světlo, upažím a už se cpu. O to větší šok je když zvednu oči a zrcátko nikde.

Jinak co se viditelnosti týče, čím vypouklejší zrcátko, tím líp. Jedno dobře nasměrované vypouklé zrcátko je schopné zabrat celou šíři vozovky, dvě už schopné pobrat solidní úhel za jezdcem (třeba v náklonu).

Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 6.11.2017 01:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nezhoršují bowdeny v rámu servisovatelnost? A u toho řetězu bez napínáku se pořád bojím, že to bude další věc na štelování.
Jenom nevím, jak se přes něj měří tlak.
Použije se redukce na autoventilek, díky níž autopumpa, která umí zatlačit na trn v autoventilku, zatlačí na špičku presta ventilku.
U zadní blikačky vždy přemýšlím, jaké je nejvhodnější umístění.
Já jsem ještě nenašel blikačku, která by šla upevnit na košík či nosič. Takže to vždycky hackuju pomocí Merkuru, novodurové trubky, hotglue, stahovacích pásek nebo izolepy.
Osobně ji vozím na sedlovce
Chápu správně, že na kole nemáš vzadu košík? Nesnižuje to podstatně užitnou hodnota takového kola? Jak vozíš věci?
Osobně mám raději modely na 2 baterky AAA
Osobně bych nejradši 18650 (všude jsou jich mraky, velká kapacita).
Asi se tím ušetří pár desítek gramů, ale opravdu bych se bál, že někde píchnu a už to kolo pak nedokážu nafouknout.
Z bezdušového pláště můžeš vylít mlíko, vyškrábat ježka :-D a vložit do něj duši.
Zkuste napsat svoje návrhy na vylepšení kola.
Modulární a univerzální systém připínání košíků, brašen a batohů.

Aby krytka řetězu byla zase standardem.

Zamykání brzdy a řídítek (abych kolo mohl opřít (třeba o sebe a na košíku otevřít notebook) a nekácelo se).

Senzor kadence, který bude pípat při moc silovém šlapání.

Nějaký antitheft.
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
6.11.2017 10:39 fi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Nezhoršují bowdeny v rámu servisovatelnost? A u toho řetězu bez napínáku se pořád bojím, že to bude další věc na štelování.
Vymena zabere tak o 10 minut dyl nez u bowdenu mimo ram, ale jak casto si na kole menite bowdeny...
Aby krytka řetězu byla zase standardem.
Mestska kola to tak maji, u kol pro zabavu by to bylo na obtiz - zvysuje hmotnost, limituje prehazovacku.
Zamykání brzdy a řídítek (abych kolo mohl opřít (třeba o sebe a na košíku otevřít notebook) a nekácelo se).
Mel jsem v Barme pujcene kolo, kde se klickem dala zamknout brzda, aby se na nem nedalo snadno odjet.
Senzor kadence, který bude pípat při moc silovém šlapání.
Mobilni aplikace nebo lepsi cyklopocitace maji treninkovy rezim, ktery upozornuje, pokud se vychylite od pozadovane kadence.
Nějaký antitheft.
Delaji se trackery podobne jako pro auta.
Grunt avatar 6.11.2017 18:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
abych kolo mohl opřít (třeba o sebe a na košíku otevřít notebook) a nekácelo se
Na to potřebuješ stojan se dvěma nožkama.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
6.11.2017 23:37 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Já jsem ještě nenašel blikačku, která by šla upevnit na košík či nosič. Takže to vždycky hackuju pomocí Merkuru, novodurové trubky, hotglue, stahovacích pásek nebo izolepy.
Jednu takovou doma mám. Je to Smartka a v balení byl i úchyt na zadní konec nosiče (musí být vzadu svisle placatý s dírou). Mělo to v sobě víc děr, takže to jde našroubovat v podstatě na cokoliv. Jestli chceš, můžu se podívat, jaký to je typ.
Chápu správně, že na kole nemáš vzadu košík? Nesnižuje to podstatně užitnou hodnota takového kola? Jak vozíš věci?
Nosič už nevozím, na předchozím kole jsem ho vozil na dlouhé trasy. Teď na to moc nemám čas. Náklad vozím podle situace buď v batohu, vozíku nebo v autě.
Modulární a univerzální systém připínání košíků, brašen a batohů.
Některé brašny se navěšují buď na kovové háčky nebo suchým zipem nezávisle na sobě pravá, levá a horní brašna. Ale asi to nebudou ty nejlevnější kousky. Horní uchycení brašny je asi buřt, k tomu se člověk dostane dobře, ale k tomu dolnímu se špatně dostává, tak je nejlepší nějaký pružný háček, který se zacvakne zasunutím brašny, aby tam člověk vůbec nemusel sahat.
6.11.2017 19:22 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K těm světlům, Prologo dělá blikačku do světla, dá se tam zasunout i držák na dvě lahve nebo nějaká jejich brašnička.
Horák, ani kola s převodovkou mě neberou, já jezdím nejčastěji silničku, prostřídávám to fixed-gearem a letos jsem si pořídíl ještě koloběžku (Kickbike Race Max 28 - má to dvě přední kola ze silničky). A upřímně, osvětlení koloběžky mi dalo nejvíc zabrat. Jednak tam není žádná sedlovka, čímž vyřazuji drtivou většinu možností, nakonec jsem to vyřešil blikačkou přišroubovanou do úchytu blatníku co je na zadní vidlici. Ale spokojen s tím úplně nejsem, přece jen, to světýlko je dost nízko...
Pokud jde o obutí, na silničce jezdím galusky Tufo, jednu z nejvyšších řad a defekt jsem neměl 18 let. Dnešní pláště s kevlarovou vrstvou není snadné píchnout. V podstatě už k tomu mám takovou důvěru, že ani 80 km od domu nevozím rezervu.
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
PepaSFI avatar 6.11.2017 19:56 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
pokud to má velký kola z bicyklu tak předpokládám že to světýlko nebude o moc níž než kdyby bylo na zadním konci blatníku jako bývá odrazka u běžných cestovních kol. Nevidím v tom žádný velký problém. Když to doplníš něčím reflexním na oblečení, bude to naprosto vyhovující. Samozřejmě spolu s univerzální radou pro všechny v provozu- předvídat a chovat se čitelně a předvídatelně.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Grunt avatar 6.11.2017 20:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Tak tak, navštívit pracovní oděvy a reflexní od hlavy až k patě (alias silničár). Já mám pocit že reflexní prvky jsou už i u nás za zhoršené viditelnosti povinnost.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
6.11.2017 21:37 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
ano, ta výška by celkem odpovídala, ale není to úplně vzadu, nýbrž to svítí od osy zadní kola. Rád bych se za tím někdy projel sám, ať mohu posoudit tu viditelnost. Jinak jsem našel, že Kickbike dělá svoje originál blatníky a na jejich vršek lze umístit blikačku. Tak jej asi pořídím. Jinak reflexní prvky samozřejmě mám.
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
Grunt avatar 6.11.2017 21:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Kickbike dělá svoje originál blatníky
Kus ohnutelného pozinku a už bych vrtal a šruboval…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
6.11.2017 22:29 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
tak zase bych rad, aby to i trosku vypadalo :-)
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
Grunt avatar 6.11.2017 22:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Kus hlinkového plechu a už bych vrtal a šruboval…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
7.11.2017 22:39 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
fakt ne, bud by musel pekne vypadat nebo se obejdu bez nej...
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
vencour avatar 6.11.2017 22:04 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Někde jsem dokonce viděl blikačku na něčem jako na péru, v principu na "tyči" uchycené někam k zadnímu kolu. Výška cca 50cm od uchycení.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
6.11.2017 22:29 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
nemas nahodou odkaz? Na ty kolobce je jeste problem, aby to clovek neukopl :-D
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
vencour avatar 6.11.2017 22:41 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Vim, že jsem to někde viděl, snad za posledních cca 10 let. Jestli v Praze nebo na západě Čech ...
Jinak to mi připomíná, že syn měl k nějakému kolu "vlajku", oranžový trojúhelník na tak 80cm tyči, na vrchu byla cca centimetrová kulička proti napíchnutí. Přidávala se někam pod matičku k zadnímu náboji. Fakt pak byl pěkně vidět, bylo poznat, kde je.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
vencour avatar 6.11.2017 22:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Teoreticky to může vypadat takhle nějak ... chvilka hledání a na ebayi něco takového je
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
7.11.2017 22:40 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
diky, vypada to teda silene, ale funkcne je to asi to co bych potreboval
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
Jendа avatar 7.11.2017 07:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jo ještě jsem se chtěl zeptat, kam si na kole dáváte vysílačku/mobil, abyste ji slyšeli (u mobilu mi stačí vyzvánění (zastavím a zvednu to), u vysílačky by se hodilo opravdu slyšet - bohužel jakmile jedu přes 20 km/h, tak se zvuk z vysílačky na řídítkách ztrácí ve větru).
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
Josef Kufner avatar 7.11.2017 14:54 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Na motorkách se používá headset vestavěný do helmy.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
7.11.2017 15:23 fi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
stejne jako pri lezeni a nebo lyzovani ji davam na ramenni popruh od batohu
7.11.2017 21:31 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Telefon normálně do kapsy na dresu, jinam to ani nejde. Pokud jedu civilněji oblečený, tak někam do náprsní kapsy (nejlépe na zip). Stejně to ale není moc slyšet, ani vibrace nejsou cítit. Kdybych s tím měl velký problém, tak bych si pořídil bezdrátová sluchátka (buď normální špunty nebo jenom takovou tu blbost do jednoho ucha).

Vysílačku zatím moc nevozím. Ten popruh mi taky přijde jako dobré místo, ale musíš tam mít poutko napříč popruhu, aby vysílačka byla svisle. Při vodorovném upevnění vysílačka překáží s snadno se neopatrným pohybem vyhodí (rozuměj: už se mi to stalo). Na prsák mi to nepřijde jako dobrý nápad, protože při sundavání batohu zase může vysílačka spadnout nebo do něčeho praštit.

Ale myslím si, že pokud nemáš sluchátko v uchu, tak při vyšších rychlostech neuslyšíš nic. Což neznamená, že s tím sluchátkem něco uslyšíš, některá sluchátka ve větru vyluzují hrozné zvuky.
Jendа avatar 8.11.2017 01:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Telefon normálně do kapsy na dresu
Už se mi jednou povedlo spadnout na záda :(
8.11.2017 08:38 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Tohle nevymyslíš. Ať ho dáš kamkoliv, vždycky se dá rozbít. Nejbezpečnější by asi byl na hrudníku, protože tam se kryješ rukama. Ale má to 2 zásadní nedostatky: nedá se na to spolehnout a telefon by kapsičku prověsil, takže by se tam podivně houpala. Anebo můžeš schovat telefon do tvrdé krabičky a uložit do batohu (ale musíš vézt ten batoh).

Tak mě napadá, že málokdy se padá na vršek přilby.
vencour avatar 8.11.2017 12:03 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Stává se mi teď na podzim, že v těch mlhách mam v náprsní kapse telefon "orosený". A občas dojedu pěkně ojíněný. Stejně tak si nejsem jistý, jak výskyt telefonu směrem k pohybu jízdy dává zabrat baterce, tj. nějaká větší zima co s ní udělá. Pravda, lze na to kašlat.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
9.11.2017 18:08 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Mně se to stává taky, ale přišel jsem na to, že to je tím, že ta kapsa je zvenku neprodyšná, takže co vypotím, to se zastaví v kapse.
7.11.2017 22:41 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
kolo je uzasna vec mimo jine proto, ze clovek nebere telefon :-) beru si ho, kdyby bylo potreba, ale kdyz mi nekdo vola, tak to neberu.
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
Jendа avatar 8.11.2017 01:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Nj, ale když se tím člověk tak trochu živí, tak se ty telefony hodí.
PepaSFI avatar 8.11.2017 19:54 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
a já měl pocit jakoby tady někde někdo naznačoval, že na kole je normálně všechno slyšet....
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
9.11.2017 12:51 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Slyšet, co se kolem vás děje, je něco jiného než rozumět telefonu.
Quando omni flunkus moritati
PepaSFI avatar 9.11.2017 18:23 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
jenže požadavkem bylo slyšet zvonění telefonu a provoz vysílačky. Nevím o jakou konkrétně jde, já tady mám PMR které jsem koupil na burze za 50 kč a ty řvou tak nahlas že když jsem si to zavěsil vpředu na vestu, pohodlně jsem sledoval pořadatelskou komunikaci při offroadových závodech a tam teda ticho fakt není. Ono na tom kole je fakt slyšet kulový ikdyž to cyklisti nechtějí přiznat. Auto zezadu uslyšíš prakticky až ve chvíli kdy tě předjíždí.

Ale k věci, kdybych chtěl nějaké to kecátko za jízdy využívat, asi bych zvolil nějaký ten do ucha drát, headset neboli, jak se kdysi říkalo, bondovku. Pro běžné, pasivnější použití je nejlepší umístění někam na rameno, třeba na popruh batohu.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
9.11.2017 21:01 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Ono na tom kole je fakt slyšet kulový ikdyž to cyklisti nechtějí přiznat.
Počuteľnosť závisí aj od okolitého hluku. Ak nepočuješ tak si vypni hudbu slúchadlá, zníž rýchlosť jazdy a vymeň pastorek za nejaký menej rapkajúci.
Grunt avatar 9.11.2017 21:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Ono to není moc slyšet ani když má člověk helmu přes uši a štuple v uších. Oni totiž ty co mají zvenku díru fungují tak že nasávají vzduch z vnější strany a ten vybrují a když se zacpe tak je slyšet v štuplech kulové (vynechám fakt že to nepříjemné jako sviňa). Hudba sotva, komunikace kdy druhý účastník taky plachtí ve větru absolutně ne. Při větší rychlosti je to fakt na integrálku a Bluetooth motorkářský interkom.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
10.11.2017 10:25 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Ja helmu a ani slúchadlá nenosím. Pri hipsterskej mestskej rýchlosti (10-15Km/h) počujem bez problémov. Pri zahrievacej rýchlosti (25-30Km/h) počujem len svišťanie vetra okolo uší. Pri vyššej rýchlosti (nad 30KM/h) sa mi pri ušiach robia bublinky ako keď sa džgám mastnou klobásou v bufete. Tomu ovšem prispôsobujem štýl jazdy, a beriem do úvahy aj okolitú premávku.
Grunt avatar 10.11.2017 15:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Ja helmu nenosím.
Dodám že u vás je to mimo vesnici povinnost. Už mě kvůli tomu honil PZSR. A v Bratislavě bych to bez helmy netestoval už tuplem.
Pri hipsterskej mestskej rýchlosti (10-15Km/h) počujem bez problémov. Pri zahrievacej rýchlosti (25-30Km/h) počujem len svišťanie vetra okolo uší. Pri vyššej rýchlosti (nad 30KM/h) sa mi pri ušiach robia bublinky ako keď sa džgám mastnou klobásou v bufete
Yup, není to slyšet. To můžu jen potvrdit. Vysílačky už jsem též testoval. Bez zastavení za jízdy se komunikace nekoná ani omylem.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
10.11.2017 19:35 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Dodám že u vás je to mimo vesnici povinnost.
Prepáčte páni policajti, ale nikde som si nevšimol značku koniec obce. Viete mi povedať kde je daná značka osadená? Nie, naozaj to tu nepoznám, som tu prvý krát v živote.
Bez zastavení za jízdy se komunikace nekoná ani omylem.
Motorkári by o tom vedeli povyprážať. Ale krytú helmu na bicykli používajú obvykle len obrnenci čo lietajú z kopca na slepom zjazde.
Grunt avatar 10.11.2017 19:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Prepáčte páni policajti, ale nikde som si nevšimol značku koniec obce. Viete mi povedať kde je daná značka osadená? Nie, naozaj to tu nepoznám, som tu prvý krát v živote.
No oni stávají většinou za značkou na první odbočce do pole s dalekohledem, takže se pak dost blbě vymlouvá. A taky musíte mít reflexní vestu za zhoršených světelných podmínek. Máte to jiné než my. Doporučuju si pravidla provozu na bicyklu na vašem území zjistit a zajistit.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
10.11.2017 21:17 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Mno, ja ale zvyknem chodiť mimo obce skôr po necestách ako po cestách pre motorové vozidlá. Chytiť ma teda môžu len na príjazde kde dávajú fúkať elasťákom. Keby za mnou išli ďalej, tak budú loviť nepovolený vjazd motorového vozidla alebo rybárske lístky a na cyklistu sa vykašlú. Odplašil by (som) im korisť.
10.11.2017 21:55 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
tohle pravidlo se nejlepe ucti, kdyz se porusi
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
12.11.2017 12:37 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Hlavne keď ti tá helma pri bežnej jazde padá na oči a zakrýva výhľad. To naozaj zvyšuje bezpečnosť. Rád sa opýtam nejakého vyberača pokút či videl mužskú helmu ktorá sa dá použiť aj keď má jazdec vlasy v cope (v culíku). Ženské helmy to majú, ale majú inú veľkosť.
Grunt avatar 12.11.2017 13:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Hlavne keď ti tá helma pri bežnej jazde padá na oči a zakrýva výhľad.
Musíš si koupit správnou velikost, takovou která ti padne na tvou hlavu. Lepší mají vzadu takový pásek kterým si helmu stáhneš a ta ti z hlavy nespadne ani když to najedeš do zdi nakolmo pod 90° ;-)
To naozaj zvyšuje bezpečnosť. Rád sa opýtam nejakého vyberača pokút či videl mužskú helmu ktorá sa dá použiť aj keď má jazdec vlasy v cope (v culíku)
Zlomené kosti se ti snadno zahojí, zranění mozku dáš dohromady už těžko a samo se taky nezahojí. U vás je to povinnost na libovolné mimoměstské veřejné komunikaci, u nás do 18let a to jen z toho důvodu že by noční hospodští šlapáči na Ukrajinách přesedlali na něco motorového (dodám že cokoliv motorového má i u nás povinnost mít na hlavě homologovanou motohelmu bez výjimek). Jinak je ovšem doporučováno kýmkoliv (PČR, BESIP,…) i v ČR na sobě mít homologovanou cyklistickou helmu i když popojíždíš blbých 50m. Já bych doporučení klidně do našeho zákona umístil. Zavazejí-li ti vlasové kreace na hlavě doporučuju navštívit kadeřníka. 4mm strojkem tady stojí 40Kč, nevím kolik v Blavě ale řekl že o moc víc to nebude.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
PepaSFI avatar 12.11.2017 16:39 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
myslím že nastavení velikosti v jistém rozsahu má snad každá cyklohelma. A ten vyberač pokút by prostě konstatoval že to že má někdo na hlavě drdol, teda v tomto případě zřejmě mužský drdol neboli mrdol, není důvodem k nepoužívání helmy. A že každý si má pořídit helmu takovou aby ji mohl používat. Já jsem teda toho názoru že když si někdo chce rozpůlit lebku na tři půlky, je to jen jeho věc a mělo by to jeho věcí zůstat. Tedy že by se případné zranění hlavy případně smrt jím způsobená, měla při nehodě přičítat pouze postiženému a ne viníkovi nehody.

Já na to občasné projetí dědiny helmu nenosím ale kdybych měl někdy ten nápad a chtěl jezdit víc, helmu bych používal stejně jako v autě bezpečnostní pás. Jen bych asi místo té polystyrenové vetřelčí lebky divokých tvarů a barev volil nějakou co vypadá jako helma.

Znám osobně dva lidi co by bez helmy skončili velmi špatně. jeden kolega co jezdí na MTB dost aktivně se rozmázl cestou z práce. Rozlámanou helmu má schovanou na památku, měl velký štěstí že tu ránu zvládla páteř. A moje sestřenice, lékařka na rentgenu, helmu nosí celá rodina důsledně protože ona ty případy zná detailně, na dovolené skončila s otřesem mozku a rozbitou helmou.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Grunt avatar 12.11.2017 17:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Jen bych asi místo té polystyrenové vetřelčí lebky divokých tvarů a barev volil nějakou co vypadá jako helma.
Ono je to takové absolutní minimum. Jinak se dělají i integrální helmy pro jezdce na MTB a pro ty blázny co se spouštějí dolů kopcem. Řekl bych že ty musí něco ochránit jestli jsou na to homologované nebo ne.
A moje sestřenice, lékařka na rentgenu, helmu nosí celá rodina důsledně protože ona ty případy zná detailně, na dovolené skončila s otřesem mozku a rozbitou helmou.
Ono je to vcelku jednoduché. Stačí se zkusit rozběhnout proti rozjetému vlaku. Zabíjí hybnost toho kolosu a hlava je první na ráně která takové přetížení nepobere. Vyjet si kličkovat na veřejnou komunikaci mezi přetížené kamiony je docela ekvivalentní tomu skoku pod vlak. Ne že by cyklistická helma v případě pádu pod rozjetý kamion k něčemu byla… ale v případě přeletu přes kapotu už něco vychytat může.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
PepaSFI avatar 12.11.2017 17:54 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
inegrálu zrovna nemyslím, to už je dost extrém. Měl jsem na mysli něco takového. Nebo z těchhle bych si taky určitě vybral.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
12.11.2017 22:04 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Tedy že by se případné zranění hlavy případně smrt jím způsobená, měla při nehodě přičítat pouze postiženému a ne viníkovi nehody.

U znásilnění bude o vině rozhodováno podle vyzívavosti oblečení oběti a u krádeží podle bohatství okradeného (může si za to sám, že je bohatej a všichni chtěj jeho peníze)...

Já si beru helmu i když jedu před barák projet kolo po servisu a v mých kruzích už její nošení není víc jak 10 let vůbec žádný téma, ale myšlenka, že vina viníka má záležet na tom, jak moc se oběť snažila se nestát obětí, nebo nedej bože zmírnit následky, je zvrácená. Samozřejmě, že tam kde je objektivní (spolu)vina, jako u jízdy bez osvětlení je to něco jiného.

Každý má právo na můj názor!
PepaSFI avatar 13.11.2017 17:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
problém je v tom že v praxi to vypadá úplně jinak. Při nehodě auta a cyklisty obvykle řidič auta dostane automaticky spoluvinu ikdyž je viníkem cyklista. Podle zákona má předvídat že cyklista je vymaštěnej pičus co mu tam vletí. Velice těžko se z toho vyvázne, leda by se dokázalo že se vůbec nijak nedalo předpokládat že tam ten cyklista byl. No a pak nastupuje ten rozdíl jestli to bude jen za odřenou hubu nebo díru v lebce. A to může obnášet i pár let v chládku.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
12.11.2017 18:05 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Takže ak ťa správne rozumiem, ty chceš aby som sa ostrihal pred tým ako na bicykli opustím obec?

To je naozaj veľmi zaujímavá ponuka, a rád by som sa dozvedel čo všetko si spred jazdou striháš ty. Ja si však radšej počkám na radu od vyberača pokút že kde sa dá kúpiť pánska helma v dizajne dámskej helmy (s rezervou na cop) ale s pánskou veľkosťou a farbou. Slovenský policajný prezident povedal že to existuje, ale zabudol povedať že ako Colombova žena alebo manželka majora Zemana.

PS: Helmu bez nastavovacích pásikov som v poslednom desaťročí nevidel predávať. A zrovna ten pásik mi zavadzia. Na druh stranu mi to bez toho pásika vôbec nedrží.
Grunt avatar 12.11.2017 18:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Heh, mně to je naprosto šumák. Já si můžu pískat. Když nic, nejsem Slovák…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
12.11.2017 19:17 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
já nejsem přítelem přileb. V době kdy jsem jezdil závodně, mi helma možná zachránila život, po pádu byla rozbitá, ale i tak v ní mám velice špatný pocit a celkově působí spíš rušivě. Ale jsou přilby, které není problém nosit a jsou lehké, vzdušné i pohodlné. Mně osobně sedla Giro Atmos II.
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
12.11.2017 20:24 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Mne kvôli učesu nesedí ani jedna helma, a pritom by stačilo aby dali ten nastavovací prúžok nižšie a nechali dieru na vlasy.

Takže mám na výber. Buď budem chránený ale nebudem poriadne vidieť, alebo nebudem chránený a budem vedieť flexibilne reagovať na aktuálne zmeny situácie. Kto zažil húf pitomkov, alebo viaceré mamičky rozprávajúce sa pri tlačení kočíkov na cyklotrase, ten vie o čom hovorím.

Detstvo som prežil bez európskej ochrany, a pár krát som si natĺkol hubu bez helmy alebo chráničov kolien. To ma naučilo opatrnosti. A nespolieham sa na zákonom nariadenú ochranu ktorá viac škodí ako pomáha.
16.11.2017 09:08 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vychytávky na kolo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když převodovku, tak už s řemenem. Mám s tím najeto na kole 20000km. Kolo neumývám, jezdím přes zimu, v blatě a pořád jede stejně. Nic nevrže o nic se nestarám.

https://photos.google.com/share/AF1QipM-plCTt-i7GPUyZ0IX2jNeKKRd5GFlqSuywOFHJ0wBxfoRQ9nnH5BW48hTuLk_yA?key=ZkF2SHpfQ3BqWGZhdW92RnJSQzZ5VWY2Mk5MLV9B

Co se týče převodovky ve středovým složení, tak taky nechápu, přoč se to víc nerozšířilo. Nějaké má azub.cz - prodávají dvoj rychlostní, ale viděl jsem u nich i vícerychlostní na nějaké tříkolce. Teď si nevzpomenu na značku...

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.