abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Inkonvenientné počasie

    14.1.2007 11:23 | Přečteno: 1854× | Life :-)

    Tento zápis asi nebude zapadať medzi zvýšné (ak teda ešte nejaké napíšem), ale mal som nevysvetliteľnú potrebu vyjadriť sa k aktuálnemu počasiu (a to ani nie som angličan) :-)

    Prednedávnom tu niekto zverejnil blog o WTC - čistá konšpirácia, ale popravde ma nikdy nenapadlo o tom rozmýšlať inak, ako to bolo v "oficiálnych" správach. Ale potom, čo som prebrowsoval pár stránok a pozrel pár "konšpiračných filmov", už mám dosť iný názor a teda oficiálna verzia mi už skoro ani nepripadá realistická :-)

    Kam sa ale chcem dostať je aktuálne počasie. Myslím, že ešte pred pár dňami by mi bolo iba divné, že je 10-15 stupňov cez deň. Alebo že som od minulého roku nevidel súvislejšiu kopu snehu (keď nepočítam ta3, Makov a podobné vysokohorskejšie oblasti). Potom som si pozrel ďalší dokument (ktorých som za posledné týždne videl snáď viac ako za celý rok predtým :)) "An inconvenient truth" (majú aj website). A to je myslím dôvod, prečo mi súčasné počasie vôbec nepripadá vtipné. Dnes ma to už dorazilo úplne - sedím na koleji (v Prahe), pozerám z okna a ono prší a je spomínaných 10 stupňov. No čo je to za blbosť? Ak je toto normálne tak už neviem... Veď ešte pred 2 rokmi som sa bol von válať v snehu, stavať "snehuliakov" (aj keď to boli skôr iné tvary). Dokonca ani u nás doma sneh nie je, a to tam bolo snáď každý rok štvrť-pol metra snehu o tomto čase. Nehovoriac o tom, že sneh nie je ani na lyžiarskych strediskách (ak nepočítam umelý), horách.

    Úplne najhoršie je, že väčšina ludí sa nad tým ani nepozastaví. Povedia si "nóóóó, to je teda počasie", maximálne spomenú el niňo a myslia si, že o rok alebo pár dní to bude v pohode. Ale mám pocit, že to bude ďaleko od pohody :-( Nechcem byť teda paranoidný - ale ak ten film podáva informácie "reálne", možno za 10-20-30-40-50 rokov ani nebude potrebné diskutovať tu o nejakom Linuxe, pretože ľudia budú mať problémy so svojou existenciu. Kiež by sa s tým všetkým konečne začalo niečo NAOZAJ robiť.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.1.2007 11:29 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Raz je kosa, raz je teplo. Tento rok prisla slabsia zima, co sa da robit. Minule roky bola kazda velmi slusna (pravidelne zamrzalo slepe rameno za Libnou) Na horach snad este cosi napadne, vcera napr. hlasili z Kamienky 30 novych cisel...
    Jan Zahornadsky avatar 14.1.2007 11:43 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Nevím jak u Vás, ale předminulá zima byla v Čechách podobná (ač si to sám nepamatuji... říkám co jsem slyšel) -- ač stále se sněhem, to jsem si jist. Minulá pro změnu byla silnější. Vysvětluje se nějakou interakcí Golfského proudu a sladké vody z tajících ledů kolem (Island). To ale nic nemění na faktu, že se nám počasí zaživa hroutí během pár let (a ne tisíců let) -- to bude problém hlavně pro faunu a flóru, včetně člověka. Jen tak bokem, předpověď pro evropu jsou monzuny a průměrně nižší teplota, než doposud, pokud si správně pamatuji. Takže sněhu si ještě užijeme :-P
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    14.1.2007 11:52 svatekr | skóre: 18 | blog: Svatekr | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Jo, minulá zima byla fakt sněhová. Statistika je ale neúprosná - z deseti nejteplejších zim za posledních 50 let jich 8 proběhlo v minulém desetiletí.
    Každé zbytečně vyřčené slovo je vyřčeno zbytečně.
    14.1.2007 15:14 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Otazne je, ci to mozme nejako ovplyvnit...
    22.9.2008 23:34 op
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    aktuálna predpoveď - počasie ake je po4asie je vidno aj an onlinepocasie.sk
    Jan Zahornadsky avatar 14.1.2007 11:37 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Inconvenient truth je dobrý film. Sice je znát, že je populární (a tedy přehlíží některá fakta... ale já to chápu, taky bych některé interakce nechtěl vysvětlovat běžnému "voličovi"). Smutné je, že v zemi, na kterou je nejvíce zaměřen, je běžný názor "Á, to je ta politická propaganda? Chtějí lidi vystrašit, aby nevolili Bushe".

    Další smutná věc -- nedávno v jednom tisku jsem četl "odborníka" na slovo vzatého, který se odvážil tvrdit něco, co mě dostalo. Podle něho není globální změna klimatu (upřednostňuji tento výraz... je mnohem trefnější) problém. A proč? No protože podle nových výpočtů nebudou při tání ledovců zaplavena důležitá města. Třeba New York. Tak díky moc, hned se mi ulevilo. Hlavně, že nám ekonomika roste hezky rychle.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    andree avatar 14.1.2007 11:54 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Mne to ako propaganda praveze prilis nepripadalo - aj ked popravde, ako som tak Al Gora pocuval-pozeral, urcite by to bol lepsi prezident ako Bush (to som si uz myslel aj pred 7 rokmi,ked ho zvolili). Prislo mi, ze Al Gore to berie dost vazne, ked osobne chodi a vzdy prednasa pre par desiatok, maximalne stoviek ludi.

    To s tym odbornikom je fakt drsne. Nechcem si ani predstavit, keby zaplavilo pobrezie europy, indiu atd. - kam by ti ludia sli? Vazne mam pochybnosti ze by to ludstvo v zdravi a mieri ustalo :-( A tie monzuny v europe, to by bolo tiez vtipne...
    Jan Zahornadsky avatar 14.1.2007 14:01 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Mně to taky jako propaganda nepřijde a Al Gore byl taky můj favorit. Jenže můžu ti z vlastní zkušenosti říct, že my tu v Evropě žijeme dost v jiném světě. Všeobecná vzdělanost v USA je o dost nižší a politická agitace je až příliš běžná. Výsledek, jak říkám -- prostě to berou jako propagandu někoho, kdo prohrál volby a rád by je někdy příště vyhrál. Takže výsledný efekt filmu je smíšený -- přesvědčené přesvědčí ještě víc a nepřesvědčené může dokonce utvrdit v jejich negativním názoru.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    David Ježek avatar 14.1.2007 12:21 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    jj, Al Gore byl vzdy dle meho daleko vhodnejsi osoba na vedeni zeme, ktera je nejvetsim znecistovatelem ze vsech. nicmene, uvidime, co bude dal, preci jen toho ma svetu jeste HODNE co rici. jinak samotny Inconvenient Truth dokument radim jak z pohledu hlavniho protagonisty, tak z pohledu filmarske prace na stejnou uroven jako Fog of War, kde se prozmenu podrobne seznamite s Robertem Strange McNamarou ;-)
    15.1.2007 19:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    jj, Al Gore byl vzdy dle meho daleko vhodnejsi osoba na vedeni zeme, ktera je nejvetsim znecistovatelem ze vsech.
    Nebude dlouho trvat a bude jím Čína... s ohledem na tempo, kterým se jim všichni (včetně dosavadního největšího znečišťovatele) drápou do řiti, už pak budeme moci tak akorát koukat.
    David Ježek avatar 17.1.2007 14:24 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    absolutni souhlas. cina buduje "stesti hornich 10000" na ukor zbyvajici 1,2miliardy a hlavne likvidovanim zivotniho prostredi takovym tempem, ze tyhlety obavy sdilim uz nejaky patek.
    14.1.2007 13:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Nechápu, jak může někdo dávat současné počasí do souvislosti s globálním oteplováním. Když jste loni v březnu odhazovali sníh, svalovali jste to na nějaké globální ochlazování? Asi ne. Stejně tak je nesmysl vydávat letošní mimořádně teplý leden (několik stupňů nad dlouhodobým průměrem) za projev globálního oteplování (průměrná teplota se zvýšila asi o 0.5 °C za 200 let pravidelných měření).
    Jan Zahornadsky avatar 14.1.2007 13:47 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Hlavní problém je, že nejde o globální oteplování, to si všichni mysleli tak v sedmdesátých letech. Jde skutečně o globální změnu klimatu, kdy se nikdo neodvažuje přesně odhadovat, jak to dopadne. A myslím si, že nikdo nebude argumentovat proti tomu, že posledních třicet let drží extrémy v kdečem (včetně nejchladnějších zim, největších záplav, nejsilnějších větrů...).

    Já v nejmenším nepochybuji, že jde o důsledek té strmé exponenciely, po které stoupá populace lidí během posledních pár desítek let. Vemte si taková ta profláklá přirovnání o tom, kolik jedno auto (letadlo, stíhačka, továrna, jánevímcoještě) vyprodukuje spalin. Už to je moc. A nyní si představte, že takových je na světě milióny. I kdyby člověk měl sebemenší vliv, tak lidstvo (= cca 6 500 000 000 krát jeden člověk a stoupá; stejně jako stoupá "životní úroveň" a tím i ekologická stopa) má vliv obrovský. Navíc mi v hlavě stále zní, jak někdo řekl "člověka vychovat lze, lidstvo nikdy". To mě děsí.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    Marek Bernát avatar 14.1.2007 15:12 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Treba si užívať, kým sa dá. Aj tak je každému jasné, že život je slepá ulička, štatistický výkyv a že to s ním ide dolu vodou už niekoľko miliárd rokov. Keď sme ešte boli aminokyselinami v prvotnom oceáne, to bolo fajn, ale tie časy sú už preč :-D
    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    14.1.2007 16:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Já v nejmenším nepochybuji, že jde o důsledek té strmé exponenciely, po které stoupá populace lidí během posledních pár desítek let.
    V době před tisíci lety bylo Grónsko (pohled ze satelitu) travnatá země, v Newfoundlandu se dalo pěstovat víno. TOMU říkám globální oteplení. A určitě za to mohli lidé - jezdili na koních a ti vyprodukují spoustu škodlivých spalin a to ani nemluvím o kácení lesů.

    IMO člověk může svým ekologickým chováním daný jev maximálěn zpomalit, ale ke skutečné regulaci klimatu podle požadavků by byl potřeba nějaký ten megalomanský projekt.
    Quando omni flunkus moritati
    Josef Kufner avatar 14.1.2007 19:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Pokud bude globální oteplování záminkou pro zlepšení životního prostředí, tak je celkem jedno, jestli za to můžem nebo ne.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 14.1.2007 19:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    IMO člověk může svým ekologickým chováním daný jev maximálěn zpomalit, ale ke skutečné regulaci klimatu podle požadavků by byl potřeba nějaký ten megalomanský projekt.
    Spíš by ho měl přestat urychlovat.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jan Zahornadsky avatar 14.1.2007 13:56 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Ještě řeknu, že minulou zimu když jsem odhazoval sníh, tak jsem to za vinu lidské interakci s přírodou dával. Viz výše, nejedná se o pouhé oteplení.

    A rozdíl půl stupně je docela velký. Podle odhadů byla průměrná teplota v minulé době ledové cca jenom o stupeň nižší. Ale stačilo to na to, aby se zvětšila sněhová pokrývka docela výrazně (bílý sníh odráží světlo a tudíž když se jednou objeví, taje docela pozvolna).
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    14.1.2007 15:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Z hlediska globálního klimatu to samozřejmě dost je. Ale chtěl jsem upozornit hlavně na to, že mluvit o globálním oteplování pokaždé, když teplota na pár dnů vyleze deset stupňů nad dlouhodobý průměr pro daný den, je projevem naprostého nepochopení problému.
    andree avatar 14.1.2007 15:56 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    no keby to bolo len par dni... a keby to pocasie nebolo cim dalej divnejsie uplne vsade, mozno by som sa nad tym ani nepozastavil... ale myslim ze keby tento rok napr. neprisla zima vobec, to by bol uz celkom dobry pech (pre polnohospodarov, zvierata so zimnym spankom atd.). Alebo keby prisla poriadna zima niekedy v aprili (aj ked to je asi nerealne :)). Asi presne nieco take ludom treba, aby si vobec uvedomili, ze nie je vsetko uplne OK.
    14.1.2007 17:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Ono počasí podléhalo podivným výkyvům i dřív. Jen nebyla v módě ekologická propaganda jako dnes, tak se podobné jevy komentovaly s chladnou hlavou slovy "počasí si dělá co chce" a nesvádělo se to na globální oteplování.
    14.1.2007 19:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    tak se podobné jevy komentovaly s chladnou hlavou slovy "počasí si dělá co chce"
    Aneb jak říká jeden z Murphyho zákonů: Matka příroda je pěkná děvka.
    Quando omni flunkus moritati
    andree avatar 14.1.2007 19:29 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Nevyznam sa v tom, ale nemam pocit ze co sa deje posledne roky su len nejake srandicky prirody. Nepopisuje to tak ani ten dokument a (vraj) ani nim zmienovanych 900+ vedeckych clankov. Ono tazko mohla byt nejaka ekonomicka propaganda, ked pred 100 rokmi sa znecistenie ovzdusia clovekom nepriblizovalo mozno ani prirodnym ohnom...

    A ako tu spominal kolega, to nebude len tym oteplovanim, ale vseobecne zmenou klimy. Vazne by ma zaujimalo, kolko toho unesie napr. Golfsky prud, kym skolabuje a mierne dopomoze napr. europanom k este veselsiemu pocasiu.
    Jan Zahornadsky avatar 14.1.2007 19:36 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Ano, ale jde o výkyvy a jde o závislosti. Je známý fakt, že lidská aktivita produkuje odpadní teplo (včetně mnoha chemikálií nepřirozených pro dosavadní faunu a flóru). Viz běžnou zimu v Praze a kdekoli na vesnici. Je známý fakt, že za posledních sto let roste populace po celém světě expoenenciálně, kdežto do té doby se držela více méně konstantní. A ať mi někdo neříká, že to, že počasí ztrácí stabilitu čím dál častěji (neříkám, že někdy nebylo nestabilnější, ale v posledních letech se jedná o jev příliš systematický) nemá nic do činění s tím, že jeden ze živočisných druhů na zemi objevil způsob, jak udržovat své stavy sto až tisícinásobně větší než kdy předtím.

    Experiment, kdy se nechá kvasinka v prostředí bohatém na cukry je docela hezký příklad, myslím, že se běžně uvádí v hodinách biologie na středních školách. Ze začátku populace roste exponenciálně, pak se růst začíná zpomalovat a nakonec vyhynou. Zabijí je vlastní splodiny, alkohol. Hezká paralela :-) A v přírodě až překvapivě častá (na něco podobného, trošku složitějšího a ve hře byly geny, vymřel jistý druh hlodavců, taky hezký příběh). Mne by zajímalo, jestli člověk dopadne stejně, nebo je schopný seberegulace. Když už nám na základích školách vnucují myšlenku, jak víc jsme než zbytek fauny, tak bysme to dokázat mohli, ne? (haha, úpřimně, nevěřím tomu :-P ale to mi nepřekáží v tom, abych se nechoval k přírodě jako prase, už jen proto, že bych tu ještě nějakých šedesát let chtěl žít)
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    14.1.2007 20:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    A ať mi někdo neříká, že to, že počasí ztrácí stabilitu čím dál častěji…

    A jsme u kořene problému: je to tak skutečně nebo je to jen zdání? V literatuře i ve vzpomínkách starších lidí najdete popisy tak tuhých zim, jaké jsem za něco přes třicet let svého života nezažil. Mimořádná vedra v létě také. Takže nejsem přesvědčen, že by ty výkyvy v posledních letech byly něčím tak zcela mimořádným, jak se nám katastrofisté snaží vsugerovat.

    Jan Zahornadsky avatar 14.1.2007 20:55 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Já se opírám o měření v pražském Klementinu, která dodávají dostatečně přesné teploty až přes dvěstě let dozadu. A taky o fakt, který tady už někdo zmínil o tom, že osm z posledních deseti let překonávalo teplotní rekordy.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    14.1.2007 21:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    A právě podle těch měření se za těch posledních 200 let průměrná teplota zvýšila o nějakých půl stupně, což je hluboko pod běžnými meziročními výkyvy - ať už současnými nebo dřívějšími.
    14.1.2007 21:49 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Ehm? Ten půlstupeň pochází odkud přesně?
    14.1.2007 22:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Použil jsem Google na frázi globální oteplování a podíval se do prvních pěti nebo šesti odkazovaných článků. Všechny, které vůbec nějaké číslo uváděly, se shodovaly na hodnotě 0.5 nebo 0.6 stupně Celsia za posledních přibližně 200 let. A to většina z nich reprezentovala spíše tu stranu, která by na falšování údajů směrem dolů zájem rozhodně neměla.
    14.1.2007 22:08 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    A co to vůbec je ten „průměr“? Když bude ve dne padesát v noci mínus třicet, tak zhebneme taky, a to, že průměr bude deset, si budeme moci strčit někam.
    15.1.2007 02:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Jak bylo řečeno o kousek jinde, průměr je naprosto nesměrodatné číslo.

    Tři stupně rozdílu průměrných teplot mezi Čechami a Moravou umožňují Moravákům běžně pěstovat víno. V Čechách to až na výjimky moc nejde.

    Jinak řečeno - malá odchylka průměru může znamenat dost velké rozdíly.
    Quando omni flunkus moritati
    15.1.2007 07:46 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Ono se o té složité záležitosti, kterou je příroda, stále uvažuje tak, jako se kdysi uvažovalo o lidském tělu -- v kupeckých počtech. Tam už se to nedělá. Lidské tělo se je také schopné vyrovnat s drastickými směnami a skončit na nepatrnou změnu zastoupení stopového prvku, drobounký zásah.

    Překvapuje mne ta bohorovnost vůči prostředí, které má nejspíš srovnatelně složité vazby, o kterých víme v součtu -- kulový.

    I ona odevzdanost do vůle vědeckotechnicko... Pokroku. Připomíná mi to cosi... "Pokrok to tak chtěl. Pokrok dal, Pokrok vzal. Pokroku se nesmíme protivit. Nebudeš urážet Pokrok beztrestně..."

    Jistě malounko provokuji. :)
    15.1.2007 08:18 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Mno jo. Teď se třeba někteří začínají děsit toho, jaký vliv může mít tání ledovců a změna salinity na termohalinní proudění. Asi si s matičkou Zemí ještě užijeme.
    15.1.2007 10:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Překvapuje mne ta bohorovnost vůči prostředí, které má nejspíš srovnatelně složité vazby, o kterých víme v součtu -- kulový.

    Proboha, lidi, obtěžovali byste se konečně aspoň jednou přečíst, co tu celou dobu píšu? Ani jednou jsem nenapsal, že zvýšení průměrné teploty o půl stupně není problém. Jen se snažím upozornit, že vydávat nadprůměrně teplé počasí v půlce jednoho měsíce za projev globálního oteplování je stejně nesmyslné, jako když Šimonovského klika "dokazovala" účinnost nového silničního zákona snížením nehodovosti během jednoho víkendu teroru. To není bohorovnost vůči prostředí, to je prostě statistika.

    15.1.2007 11:21 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Ono to taky nebylo přímo na to. Nadprůměrné teploty v měsíci, roce bych nebral vážně. Co se mi zdá podivné, že už pomalu není den, měsíc, aby nebyl nějak extrémní. Ačkoliv za tu dobu měření by už extrém měl nastat málokdy. On každý rok bylo něco (co tak pamatuji) extrémního. Ale v posledních letech je extrémní většinou každá část roku. Že v roce xxx byla v lednu... je sice zajímavé, ale pokud byl zbytek roku "normální"...

    Za projev oteplování v EU bych si dovolil (jako praktik) považovat třeba ono mizení ledovců v Alpách, které nabírá na rychlosti.
    15.1.2007 11:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Co se mi zdá podivné, že už pomalu není den, měsíc, aby nebyl nějak extrémní. Ačkoliv za tu dobu měření by už extrém měl nastat málokdy.

    To ale právě není pravda. Pokud považujete za extrém skutečně maximální resp. minimální hodnotu teploty za celou historii měření, pak těch extrémů v poslední době vůbec není tak moc - pokud jsou vůbec nějaké. Třeba zrovna minulý týden, který všichni sborem označovali za "extrémní": průměrná denní teplota byla kolem sedmi stupňů a historické maximum bylo asi sedmnáct… Pokud extrémem rozumíte jen hodnoty, které se odchylují od průměru víc, než je určitá hranice, tak těch ubývat nemá, těch má být pořád stejně.

    15.1.2007 12:01 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Na tohle nemám podklady, vzdělání nic. Předpokládal bych, že hlášení o překonání nějakého teplotního rekordu by se nemělo už prakticky objevit (?). S těmi odchylkami jsem to myslel tak, že výrazně teplý měsíc, následovaný výrazně suchým, výrazně studeným... je malér, i když samotné, z kontextu vytržené hodnoty nejsou až tak divoké.

    V rodinných záznamech, týkajících se našeho minibiotopu, se nachází nějaké výraznější změna od běžného stavu tak jednou v roce (třeba kus léta, zimy).

    U nás už to nikdo nepíše (máma zemřela), ale když se ohlédnu,tak "normál" hledám obtížně.
    15.1.2007 12:11 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Sorry: Nacházela změna od normálu, ne nachází. Právě v posledních letech jich začalo přibývat.
    15.1.2007 12:08 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie

    Pokud extrémem rozumíte jen hodnoty, které se odchylují od průměru víc, než je určitá hranice, tak těch ubývat nemá, těch má být pořád stejně.

    Pokud vím, tak jich přibývá. Zdroj už nevím, ale nebyl to zpravodaj žádných aktivistů. Ani těch, ani těch druhých.

    Jan Zahornadsky avatar 15.1.2007 13:17 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Statistika je co vím, že z posledních desíti let patří devět do nejteplejší desítky. Stejně jako fakt, že po roce 1920 se nevyskytl jediný rok, ve kterém by nebyl jediný tropický den (ač předtím jich bylo docela dost). Jeden zdroj, který mluví pro to, že extrémů je v posledních, řekněme, padesáti letech, víc, než předtím, tu uveden byl. Odkud čerpáte vy, že jste si tak jist, že patří třeba poslední tři dekády mezi standardní roky? A že jenom tento leden je výjimečný a náhodou se vymyká? (tak vzpomínejme... minulý rok byla zima zase moc krutá; na jaře jsme měli záplavy, v létě padaly teplotní rekordy -- a nejen v Evropě; přes podzim se nám to nějak zvrtlo a nestihl se vyrovnat teplotní rozdíl mezi oceánem a vnitrozemím, tak trošku moc foukalo. A teď nemáme sníh. Ksakru, jestli v tomhle nejsou systematicky důsledky něčeho, tak přestávám věřit v kauzalitu. Nemluvě o starších letech, které si už moc nepamatuji -- pětisetletá voda u nás, hurikán Katrina?)
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    15.1.2007 13:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Je to marné, vzdávám to, vyhrál jste (udělá-li vám to radost). Nemá se smysl bavit o statistice s někým, kdo se (nadsázka) dvakrát podívá na teploměr a vydává to za statistiku.
    andree avatar 15.1.2007 17:24 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    nebola nahodou cela predchadzajuca odpoved o par (az desiatkach) rokoch extremov? nechcem to tu znovu propagovat, ale ak sa pozries na ten v-blogu-spominant-dokument a budu ti este stale sucasne "podmienky" (tym nemyslim len za posledne dni, ale aj mesiace, roky - a globalne) pripadat normalne, tak si zrejme nevies/nechces pripustit realitu a v tom pripade to asi musia vzdat ostatni...

    netvrdim ze mam nabeton pravdu - mozno by sa veci ako teraz diali, aj keby tu neboli ludia (alebo keby nezazili technicku revoluciu) - ale teda popravde to je sakra nerealisticke prianie, sudiac podla toho, ako ludia denne "znasilnuju" prirodu uplne vsade. ps: nie som z greenpeace, zatial som sa so ziadnym nebavil (yet)
    15.1.2007 17:50 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    nebola nahodou cela predchadzajuca odpoved o par (az desiatkach) rokoch extremov? nechcem to tu znovu propagovat, ale ak sa pozries na ten v-blogu-spominant-dokument a budu ti este stale sucasne "podmienky" (tym nemyslim len za posledne dni, ale aj mesiace, roky - a globalne)
    Jinými slovy, za období, kdy jsme schopni měřit extrémní hodnoty, máme naměřené extrémní hodnoty. Zatím co za období, za která nejsme schopni extrémy změřit (protože údaje odvozujeme nepřímo), extrémní hodnoty nemáme. Co je na tom překvapivého? Předcházející odpověď byla např. o tom. že (kupodivu) pamatujeme jenom jednu povodeň takového rozsahu, jaký nastává v průměru jednou za 500 let.

    Je smutné, že na lidi neplatí prosté konstatování „vypouštění spalin do atmosféry je špatné, protože prostě dělat kolem sebe nepořádek je špatné“ a tak se škodlivost musí dokazovat různými obezličkami jako globálním oteplováním atd., o čemž nevíme nic mimo toho, že pozemské klima se mění neustále a dohadovat se, zda za to může A nebo B je poněkud zbytečné. Protože je vypouštění odpadu do ovzduší škodlivé, neměli bychom to dělat. Tečka. Pokud se Země otepluje tak, že to bude pro lidstvo nebezpečné, musíme se pokusit něco s tím udělat (buď to zastavit, nebo se přizpůsobit). Ať už je příčina toho oteplování jakákoli. Ale proč je potřeba mezi tím mermomocí hledat nějakou souvislost… Ta souvislost může usnadnit řešení, ale řešení potřebujeme najít, ať tam nějaká souvislost je, nebo není…
    15.1.2007 17:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Protože je vypouštění odpadu do ovzduší škodlivé, neměli bychom to dělat. Tečka.
    Do kamene tesat a ty, kteří to nepochopí, tím kamenem vzít po palici.
    Quando omni flunkus moritati
    andree avatar 15.1.2007 18:33 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    k tomu prvemu priklad extremu (bolo aj v dokumente). to sice nik priamo nepociti - ale ak nema taka uroven CO2 priamy vplyv na klimu, neviem preco to vedcom doteraz nedopalilo a nedali vypovede :-/

    s tym druhym by som mozno aj suhlasil... ale ludom fakt treba najprv facku v podobe straty par milionov zivotov, kym sa uvedomia
    15.1.2007 17:37 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    V těch výčtech extrémů chybí snad už jen požadavek nadprůměrných platů pro všechny :-)
    14.1.2007 22:05 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    Ať za to může co chce, minimálně v Evropě je teplo větší a jde to čím dál větším kalupem. Je to vidět na Alpách, kde mizí ledovce. Nejprve to nebylo skoro vidět, pak byla vidět změna po deseti letech, teď každý rok. Vcelku to kopíruje rozvoj průmyslu.

    Může to být náhoda a nebo také ne. Řekl bych že ne, ale nerozumím tomu.

    Ony výkyvy v minulosti také mnohdy asi souvisely s člověkem. Lesy mizely ve velkém a zase po morových ranách pole zarůstala.

    Extrémní dny by měly s délkou měření být méně časté, ne? A nějak nejsou.
    vencour avatar 14.1.2007 15:37 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie

    Je snad někdo, kdo není rád, že může jezdit teď na inlajnech?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    andree avatar 14.1.2007 15:50 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    to by muselo byt este zo 10 stupnov viac, pri 10˚C je to tak nahranici ich pouzitelnosti (tusim ze aj v zaruke mam napisane, ze by sa nemali pouzivat pod tymi 10 stupnami)... ale lepsie ako klzat sa na vode, to uznavam :)
    14.1.2007 22:05 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    já dnes jezdil autem se staženou střechou.Obvykle to dělám tak koncem března takže celkem fajn počasí.Zimním sportům neholduju,odhazování sněhu taky nic moc.
    cezz avatar 15.1.2007 16:57 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkonvenientné počasie
    ..co mi pripomina jeden obrazok: dokaz globalneho oteplovania :-)
    Computers are not intelligent. They only think they are.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.