abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 754 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Reklama MS ve FOSS mediich

    6.9.2006 01:14 | Přečteno: 1214×

    Dnes se na ABC objevil blog o snahách Microsoftu protlačit svoji reklamu na AbcLinuxu. Nebudu zde řešit debatu zda ano či ne která se pochopitelně rozhořela v diskusi, spíše by mě zajímalo proč se o to vůbec snaží.

    Chce lákat ovečky z řad odborné veřejnosti na prezentaci možností spolupráce win a linuxové platformy, podobně jako na některých odborných serverech inzeroval "Windows services for UNIX" ? Snaží přetahovat řadové uživatele kteří zvažují nebo už provedli migraci, ve stylu reklam "blablabla windows lepší než linux" ? Nebo to má být cílený útok na FOSS jako komunitu v duchu přirovnávání ke komunismu ? Poslední možnost se mi zdá pravděpodobná, pokud jde o motivaci. Pochopitelně v zemi která komunismus zažila a lidé si ten rozdíl umí spočítat se asi nedočkáme prezentace Stevových expresivních výroků ale právě z nich soudím že to co dnes microsoft na linuxu trápí je vývojový model, tedy komunita. To že nevidí žádnou firmu kterou by šlo koupit, žádný právní subjekt se kterým by se dalo soudit, žádnou cenu kterou by šlo přebít. To je hydra se kterou se snaží bojovat. A být cílem molocha obdařeného takovými zdroji a mocí je docela důvod k obavám.

    Na základě jedné osobní zkušenosti s marketingovou produkcí této firmy a nějakého toho běžneho čteni /. , regu a podobných zdrojů soudím že se zatím není příliš čeho obávat a důvodem je sám microsoft. Přiblížím to na té osobní zkušnosti kde mohu být nejkonkrétnější.

    Bylo nebylo, bylo jedno Brno, v Brně Invex a na Invexu LinuxHall. Linuxhall měla program přednášek a jedna z nich byla, světe div se, prezentace microsoftu o bezpečnosti windows. Na prezentaci, z důvodu díry v programu, zvědavosti nebo znechucení zbytkem invexu skončilo dost zoufalých duší k naplnění zhruba poloviny zasedačky. Přesnější by bylo říci že představa prezentace "Borgů" byla pro zhruba půl sálu přinejmenším méně lákavá než zbytek invexu, ač během ostatního programu který jsem ten den viděl byl sál víceméně plný (což by se mimochodem kdyby šlo o novější událost dalo brát jako zajímavý příspěvek do debaty o vztahu linuxářů k reklamním akcím Microsoftu).

    Prezentaci samotnou moc popisovat nebudu protože byla přesně taková jakou byste očekávali a v reakci publika také předvídatelně převažovala bud znuděnost nebo nasranost. Co mě fascinovalo a v různých podobách včetně rádobyreklamy na ABC fascinje dodnes je naivita s jakou k tomu přistoupilo marketingove oddělení firmy která je, co si budeme povídat, na marketingu postavená. I člověku v této oblasti lhaní^h^h^h^h^hjednání méně zkušenému dojde že obecenstvo profesionálů bude vyžadovat trochu jiný přístup než publikum složené z manažerů nebo BFU. Jenom těm dvěma chudákům kašpárkům to evidentně nedošlo a nadšeně se snažili přesvědčit hromadu lidí kteří pravděpodobně viděli, zažili a záplatovali víc bezpečnostních kiksů než kolik má bill gates v domě koupelen, že všechny bezpečnostní problémy windows platformy jsou jen škaredá pomluva. Bylo až komické jak naprosto jim unikal fakt že pravděpodobně velká část přítomných se zrovna v nedávné době tím méně příjemným způsobem seznámila s novou generací virů a malwaru zneužívajícího nepřiznanou, nezáplatovanou a měsíce známou chybou v mshtml rendereru a že takovou zkušenost nelze zamluvit ani těmi nejhezčími čísly a nejbarevnějšími grafy. Ze z prstu vycucaná čísla srovnávající počty chyb v různých systémech možná ohromí manžery pro které ty systémy jsou jen účetní položkou ale nejsou žadným argumentem pro lidi kteří dané systémy a chyby znají mnohem důvěrněji než jako z kontextu vytržený součet ve statistice.

    Zkrátka a dobře, lidé kteří v microsoftu řídí tuhle kampan vůbec neznají a nechápou svoji - marketingově řečeno - "cílovou skupinu" a nabíjejí svojí marketingovou artilerii municí určenou pro laiky - přeháněním něčeho, zamlčování jiného i vysloveným lhaním.

    Ne, nechystám se na další tirádu na téma jak je microsoft prolhaný a widle děravé. I když si to dost často myslím :-) musím Microsoftu přiznat že na bezpečnosti v redmondu zapracovali a mají svým uživatelům rozhodně co říci. Na technetu a podobných konferencích se o to snad snaží (doufám, na českém technetu jsem byl naposledy v době kdy byly windows 2000 novinka tak žhavá že bylo lepší počkat až ji zchladí nějaký servicepack :-)
    Je proto zvláštní že v situaci kdy měli jistě ne poprvé perfektní příležitost vysvětlit dobře zacílené skupině odborných uživatelů jak si s problémy které je na windows trápí co nejlépe poradit a tím odstranit co nejvíce důvodů k přechodu na chov tučnáků se raději uchýlili k průhlednému zatloukání.

    Stejná historie se opakovala když se na rootovi začaly objevovat microsoftí reklamy - místo aby se snažili zaujmout odbornou veřejnost jaká se na tematicky zaměřeném webu dá čekat něčím konkrétním a technickým co by stálo za přečtení, raději servírovali nejstupidnější pamflet o tom jak jsou windows skvělé a linux hloupý. Na různých zahraničních serverech jsem v podobných situacích - ovšm na opačné straně barikády - vídal návody na migraci, speciální nástroje, faq pro přeběhlíky a podobné věci které měly přesvědčit že k zakoupení/provozu/migraci na věc XXX existuje dostatečné "technické zázemí".

    A stejný přístup vídám téměř pokaždé když se Microsoft snaží "marketingově" zachytit FOSS komunitu. Výsledkem je laps, bud k smíchu nebo k vzteku, podle situace a charakteru. Ale v každém případě laps. Protože marketingovému oddělení microsoftu uniká pár jednoduchých faktů :

    Resume je takové že z marketingového působení Microsoftu na FOSS komunitu nemám nejmenší obavy. To neznamená že by nepřímé metody jako jsou patenty, ovlivnování laické veřejnosti nebo tlak na státní správu byly méně nebezpečné, ale při přímém kontaktu je snažení Microsoftu zatím odsouzeno k neůspechu z důvodu jejich vlastního nepochopení situace. Tohle by byl prostor pro zajímavou filozofickou debatu ale protože noc už pokročila a já stejně nevymyslím nic co by RMS, ESR a jim podobní nezpracovali už lépe, půjdu raději na kutě. Doboru noc.

           

    Hodnocení: 98 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.9.2006 02:40 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Tolik slov o hovně...

    Dobrou noc
    6.9.2006 02:47 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Tak to aby sis na ten záchod došel, ne? :-/
    6.9.2006 03:17 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Už jsem tam byl.

    Pohříchu mi to pořád připadá jako stejný FUD co čtu ze strany na kterou tenhle blogpost pokřikuje.

    Něco jako když se ABCL prsí odmítáním reklamy na 'Ďáblovy Produkty' a zároveň ve mě vzbuzuje pocit, že jsem vyvrhel, když mám v AdBlocku jejich bannery...

    Totéž jako papírové pytlíky navlečené na láhvích bezdomovců ve Spokojených Stádech. Přetvářka, pokrytectví a snaha o něco co si tu snahu nezaslouží.

    Ale klidně vo tom napíšu i víc slov. Ale bude to stejný, v papírovým pytlíku vyhvězdičkovaný h*o.

    Nicméně nechci působit destruktivně. Jen mám zrovna blbou _a_ sdílnou náladu :/
    Dalibor Smolík avatar 6.9.2006 10:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Proč? Velmi poutavě psaný a zajímavý článek, nikoliv svým obsahem (jde o věci nám notoricky známé), ale svou formou, která by se mohla uplatňovat i jinde v médiích.
    Snad jen slovo "oběví" se píše "objeví", ale to jen tak naokraj :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.9.2006 09:20 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Já osobně si nemyslím, že kampaně na root.cz, nebo např. tady (kdyby tu byly) nejsou určené komunitě, ale těm, kteří o přechodu z Windoze na Linux teprve uvažují! Podle mě jde tedy spíše o udržení si svých stávajících zákazníků, než získávání nových. A v době, kdy se čeká na nový propadák z dílny MS (Windoze Vista), je tento přístup plně pochopitelný.

    PS.: Čárky mezi větami těch ohromných souvětí opravdu chybí:-(
    6.9.2006 09:24 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Dobré postřehy.

    Moje (lehce konspirativní:) teorie je, že tato fronta, tj. marketingové působení na unixové nadšence, je jen podpora manévrů na mnohem slibnějších bojištích.

    MS podle mého vkládá největší úsilí a finance do politického působení na národní i nadnárodní úrovni. Je to pochopitelný a logický útok oklikou. Nezávislí vývojáři svobodného software nejdou koupit nebo asimilovat, nenechají si jen tak vykecat díru do hlavy, zatímco politici a uředníci jdou přesvědčit velice snadno. Tito "reprezentanti" na základě mandátu od nevzdělaných voličů rozhodují o zákonech a směrnicích, které pak mohou působit likvidačně na FOSS, zatímco té většiny nepoučených se dotknou jenom nepřímo (a zlobbovaný/zkorumpovaný politik tím nepřijde o hlasy).

    Proti tomu se lze bránit jen informováním voličů, tzn. bojovat proti molochům typu MS jejich vlastními zbraněmi. Bohužel je to sysifovská práce a FOSS komunita nemá žádné marketingové oddělení, proto MS stačí k protiútoku pár naivních kampaní, které nejsou zacílené na poučené administrátory, ale na všechny ostatní:) Lidem stačí pouhé slovo velké firmy, jakkoliv nesmyslné, aby začali pochybovat o sebelogičtějších protiargumentech. Vždyť by přece MS nemohl nevydělat tolik peněz, kdyby jejich produkty stály za ...;)
    6.9.2006 10:26 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Microsoftu staci presvedcit 90% ludi (chceli by 100, ale tych poslednych 10% by asi bolo drahsich ako zisky z nich). A na tuto vacsinu stacia aj pochybne argumenty. Tato vacsina necita /. takze sa o nejakom tructructeste aj tak nedozvie.

    Uplne rovnako sa sprava Dan Brown so svojimi knihami a zatial by som povedal, ze mu to dost dobre funguje. Pricom nevadi, ze 10% vie, ze o tom, co pise vobec nic netusi.

    Par vycucov z Wikipedie:

    1.) The author uses some concepts as if they were encryption algorithms that can be broken by brute force: PGP, Diffie-Hellman, ZIP, IDEA, and ElGamal.

    2.) Once a file has been downloaded, changing the contents of the file at the website will not normally affect any downloaded copies
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    6.9.2006 11:20 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Uplne rovnako sa sprava Dan Brown so svojimi knihami a zatial by som povedal, ze mu todost dobre funguje. Pricom nevadi, ze 10% vie, ze o tom, co pise vobec nic netusi.
    To mu všichni tak závidí? Nebo on snad někde řekl, že to co píše, je pravda? Cílem tenhle knížek (nejen Browna) je přece čtenáře pobavit, ne podávat mu nějaké pravdivé a seriózní informace o světě či historii... To že se např. počítače ve filmech chovají naprosto nereálně neznamená, že scénarista či režisér jsou zavrženíhodní a odsouzeníhodní lháři a podvodníci... Hm?
    6.9.2006 11:36 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Tím jsem teda chtěl hlavně říct, že je podstatný rozdíl mezi reklamou (která "nesmí" obsahovat nepravdivé informace) a uměním (kde si autor může s realitou dělat "co se mu zlíbí").
    6.9.2006 21:11 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    MOJ NAZOR: nejde o umenie, ale o stroj na prachy. Ale ja som to necital a nemam ine info ako z wikipedie. Takze ide iba o moj nazor a aj to nijak vazny.

    Ci mu niekto zavidi, to neviem, ale ja to nie som. Umenie mam ovela radsej take, v ktorom nie su evidentne blbosti a nelogicnosti a navyse ak sedi zo vsetkou vedou, ktora v danej dobe bola znama. Krasnym prikladom je Asimov, ktory si zjavne vzdy najpv nastudoval to o com pisal a ak si nieco k tomu vymyslal, tak tak, aby to nekolidovali s vedou.

    Moj predchadzajuci prispevok som nepisal na rozlisovanie umenia a reklamy, ale ako priklad toho, ze 90% ludi je dostatocne blbych (prip. v danej oblasti nevzdelanych a obecne nedostatocne kriticky mysliacich), aby zozrali akukolvek reklamu o Windowsoch od MS .
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Mikos avatar 6.9.2006 23:23 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    MŮJ NÁZOR: Příště než začneš o nějaké knížce blbě pindat, tak si jí přečti :-P Pokud si jí nepřečteš, jsou to opravdu jen blbé kecy a né žádná relevantní kritika...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    6.9.2006 15:39 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Z vice zdroju jsem cetl, ze cela knizka vcetne predmluvy se tvari, jako ze jde o literaturu faktu a ne jen o obycejnou fikci.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.9.2006 15:51 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Aha, já myslel, že je to jen obyčejná (leč čtivě napsaná) detektivka s provokativním tématem (tož kdo by to taky jinak kupoval). Na druhou stranu literatura faktu není něco, co bych nějak moc četl, tak nedokážu posoudit, jak úspěšné je to "tváření se" :-)
    Mikos avatar 6.9.2006 16:30 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    To je FUD, nic takového nikde Brown netvrdí. Je to výborná čtivá kniha (ponejvíce detektivka) v které Brown naprosto mistrně splétá dohromady různé (byť jen částečně založené na pravdě) teorie a tvoří z nich vlastní velkolepý fiktivní příběh. Výsledek je přímo úchvatný, opravdu. Je to jedna z nejlepších knih které sem v poslední době četl (to je prostě fakt i přes její naprostou přehnanou medializaci).

    Btw. Umberto Eco se ve Jménu růže také tváří že je to pravda, dokonce i v předmluvě ;-) A nikdo mu to za zlé nemá, kniha je považována za jeho vrcholné dílo a čisté umění (mimochodem taky pěkná kniha, taktéž doporučuji).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    6.9.2006 22:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Termín literatura faktu ve mně vyvolává negativní reakci od doby, kdy nám na ZŠ pod tímto označením servírovali Ludvíka Součka (Tušení stínu, Tušení souvislosti).
    7.9.2006 01:47 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Tak si představ Hubáčka, Hrbka a spol. :-) To je nějaká četba… :-D Ivanov taky ujde, pokud ho člověk vezme trošku s rezervou.
    6.9.2006 13:11 florian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Na těch 90% nepotřebuji vůbec žádný hloupý argumenty. Pozoruju to na šéfovi: ví, že to (produkty MS) nestojej ani za ho.no, ale prostě za ně porád hajluje. Ví, že tiskový výstup Wordu je tragický (když je člověk vožralej, tak tragikomický), ale i kdyby měl tři prdele licencí na InDesign, LaTeX atd., stejně to všechno bude patlat v tom Wordu... Ty lidi jsou prostě omezení. Dále jsem tak nějak nepochopil jeho postoj k OpenSource, ale to je jiná liga...
    6.9.2006 13:31 Dunric | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Nepovažuji se za žádného závistivce, ale přikláním se k názoru, že např. jeho Da Vinci code je velká komerční sra*a, která sice asi spoustu lidí pobaví, ale ostatní - více informované - spíš urazí.
    In the garden sleeps a messenger ·
    Mikos avatar 6.9.2006 16:33 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Tak s tím nesouhlasím, ač je naprosto přehnaně zmedializovaná, je to podle mě jedna z nejlepších knih které jsem v poslední době četl. Viz můj komentář výše (co jsem psal Leošovi). To že Brown mistrně spojuje různé (byť jen částečně na pravdě založené a jím ještě upravené) teorie dohromady a tvoří z nich perfektní čtivý fiktivní příběh považuji za unikátní věc, která se moc autorům nepovedla...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Heron avatar 6.9.2006 10:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich

    Ve FOSS komunitě je extrémní množství počítačově velmi zdatných lidí. I lidem kteří se v této komunitě nepohybují by mělo být jasné pokud si alespon přečtou Katedrálu a Bazar že vývojový model FOSS je na profesionalitě založen.

    A ještě větší počet pitomců, kteří si myslí, že když umí napsal skript a zkompilovat program ze zdrojáků, tak jsou bůhvíjací experti. Pak takový pitomec přijde, řekne Windows sux a 14 dnů si bude hrát "s linuxem". Za 14 dnů k němu někdo přijde a řekne, tak co už funguje ta síťová tiskárna? Proč ne? Aha je to "firma", no ale jinde (na Win) to funguje. Tak už jsi tam nainstalovat ten CAD? Hmm, cože není pro linux? Aha a k čemu ten linux vlastně je, jen na síť a serverové služby? Hmm, aha má XGL, tak to je mi opravdu hodně užitečné.

    Trochu přehnané, vím, ale takhle nějak vypadá typický (-náctiletý) člověk, který "umí" linux v očích ostatních - znám to z praxe :-(.

    rADOn avatar 6.9.2006 12:27 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    to je dost presny popis :-), prikladem je muj bratr ktery par lidem vehementne vecpal linux ac sam pouziva WinXP a ja skalni tucnakofil jsem se to pak tem chudakum snazil vymluvit.
    ale nactileti flameri nastesti nejsou ti kteri tu komunitu delaji. a navic myslim ze za kazdeho takoveho existuji nejmin tri identicky zamereni widlaci kteri umi stahnout z netu crack na aktivaci, nainstalovat nejakou hru mozna i pustit nejaky ten antispyware (aniz by meli predstavu co to vlastne dela) a to je na widli pomery porad jeste spis lepsi prumer (neklikaji na vsechno co uvidi utlouku jen proto ze je na tom napsano "klikni na me" ) takze za tvrzenim ze linuxaci jsou _v prumeru_ podstatne zdatnejsi nez prumerni widlaci si stojim.
    a nez se do me nekdo pusti, tim srovnanim se nexci nikoho dotknout, chapu ze prumerny uzivatel windows ma na praci zajimavejsi veci (pro nej :) nez pocitac. pointou je ze si tuto skutecnost neuvedomuje marketingovy dept. microsoftu.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Dalibor Smolík avatar 6.9.2006 13:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    chapu ze prumerny uzivatel windows ma na praci zajimavejsi veci (pro nej :) nez pocitac. pointou je ze si tuto skutecnost neuvedomuje marketingovy dept. microsoftu.
    Já si myslím, že si to MS uvědomuje dobře - a naopak to podceňuje komunita FOSS. Člověk, který vlastní automobilovou opravnu má počítač na práci - tak, že k tomu příjde a ono "něco" funguje, třeba ten jeho program na evidenci zákazníků nebo náhradních dílů a víc nepotřebuje. Jo, a ještě musí vytisknout fakturu. Aby si pořídil Linux, znamená to si něco o tom přečíst, poznat, umět si občas něco nakonfigurovat, atd. Někoho to neodradí, ale většinu lidí asi ano. A tohle MS ví. Koncepce "počítač do každé rodiny", tj. i do té počítačově nezdatné, poměrně zabrala. FOSS komunita by se měla (no flame pls) zaměřit i na tuto většinovou populaci, pověst Linuxu stále ještě je jako systém pro "geeky" a ne pro mne, obyčejného člověka ..:-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.9.2006 14:04 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Valná část lidí počítače spíš nenávidí. Stejně jako mobily. Na prvním, ke kterému se dostanou s neučí s odporem základní ovládání a u toho zůstanou.

    Nedávno se mi ptal jeden dvacetiletý muž na Linux. Skončilo to tím, že jsem mu to nedoporučil. Jeho zděšení nad tím, že přehrávač bude mít tlačítka na jiném místě mluvilo za všechno.

    Pokud by byl ochotnější "trpět" učením, ale neptal by se a šel na stránky Linuxu, tam na něj vybafla reklama konkurence, tak má také jasno. Řekne si, že propagátoři tomu sami nevěří.
    6.9.2006 12:23 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    • Bych nepřeceňoval schopnost člověka ubránit se reklamě. I znalého. Tyhle reklamy mají, možná, působit spíš trochu podprahově. Ona nemusí způsobit, že si průměrně orientovaný člověk řekne "ahááá" vyhodí Linux a půjde si koupit W. On si jen zvyká, že W je přítomný, že je přijímaný, bourá se mu pocit vyjímečnosti, komunity... blabala. Takhle to působit může. Tak velká a bohatá firma si může dovolit investovat velké peníze do takového pomalého kapání vody na kámen, rozleptávání. Ono to někde v hlavě uvízne a pracuje.
    • Na tyhle servery přichází mnoho lidí se dozvědět co to vlastně je, co od toho mohou čekat. A z reklamního plátku, hnedle u vchodu, se to dozví.
    pavlix avatar 14.4.2007 19:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reklama MS ve FOSS mediich
    Moc pěknej článek!
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.