abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    26.5.2010 11:37 | ostatni

    V odpovědích Strany svobodných občanů (které mi mimochodem přijdou jako dost dobré a tato strana má moje sympatie) jsem narazil na odkaz Koordinovaná obrana proti nelegálnímu kopírování knih se zvláštním nadpisem "Tento web vzniknul proto, že nelegální šíření knih překročilo únosnou mez." Dále se píše "...jsou veřejně nabízeny také archivy s beletrií zahrnující tisíce českých knih !!!"

    Zajímal by mě veřejný názor na BELETRII. Z mého hlediska je to naprosto nezajímavé téma, čtečku eKnih nemám a neplánuju koupit, kniha je kniha, a za dobrou beletrii dám klidně 250 Kč, jelikož toho za rok stejně moc nepřečtu. Čtení knih z nějakého displeje mi připadá šílené a odpudivé. A to nejen u beletrie - učit se něco z literatury v PDF mi jde znatelně hůř než u tištěné knihy.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Anketa

    BELETRIE v elektronické podobě zdarma:
     (42 %)
     (1 %)
     (12 %)
     (2 %)
     (3 %)
     (40 %)
    Celkem 160 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jakub Lucký avatar 26.5.2010 11:48 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Já mám spíš technické knihy v angličtině, které si buď tisknu, nebo čtu na tabletu, podle nálady... beletrii víceméně vůbec...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    26.5.2010 11:50 xurfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    a) beletrie je mi u prdele, zvláště ta česká,

    b) autorský zákon je špatný, špatný, špatný; ochrana 70 let po smrti autora je naprosto přehnaná (kdo prosímvás dnes vyrobí výrobek, který jej živí tak dlouho? zvlášť v době, kdy je záruční dvouletá?...)

    c) zvlášť je hnusný, když nakladatelství přetiskují staré knihy (mnohdy se jedná jen o "fotomechanický reprint") a přitom i nové vydání spadá do copyrightu, takže jej např. nesmíte zkopírovat...

    Summa summarum, vůbec mě těch nakladatelskejch vydřiduchů není líto (autorům stejně platěj velký h*vno)...
    26.5.2010 12:46 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ctu knihy (fantazy, sci-fi), nektere mam i zdigitalizovane, ale ctu radsi z knihy. Manualy ctu obvykle taky rad jako knihu, ale vyhledavam (coz je castejsi cinnost) radeji na pocitaci.

    Autorsky zakon je spatny, nebo prinejmensim je spatne napasovany na dnesni stav techniky. Zatimco normalni clovek/pracovnik musi kazdy den do prace, aby neco vyrobil a dostal za ten KONKRETNI jednoduse-nekopirovatelny vyrobek/sluzbu zaplaceno, autori vytvori dilo, ktere lze pak s temer nulovymi naklady mnozit a prodavat je po dobu ochrany dily neomezenemu poctu lidi. Spravne by mel autor bud rict "ted napisu knihu/slozim skladbu - kolik lidi ji bude chtit, slozte se a nabidnete mi cenu, kdyz to bude malo, tak nic neudelam, musi to byt dost. Pokud si to zaplatite, budete mit kazdy svoji vlastni kopii - bude to dilo jenom pro vas, pokud ho budete chtit dal rozdavat nebo na nem vydelavat, je to vase vec, vy jste do toho investovali penize".

    Druha moznost (realistictejsi) jsou pak ziva vystoupeni. Misto nahravky ve studiu bude umelec vystupovat verejne. Tim si zajisti, ze to dilo (vystoupeni) nebude moct nikdo dale rozsirovat (nahravky na telefonu opravdu neni stejny zazitek jako byt tam) a navic se tak profiltrujou patlalove, ktery houby umi, ale ve studiu muzou opakovat a pristrojema se odladi nedostatky. A budou tak vystupovat pouze kvalitni umelci za vysoke vstupne. To by bylo totiz vice srovnatelne s ostatnimi zamestnanimi.
    Amarok avatar 26.5.2010 13:04 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    S tim souhlasim, to jsou dobre argumenty. Proc by mely byt nuly a jednicky pod copyrightem a hrozbou vezeni prakticky po neomezenou dobu, je to proste nesmysl. Zrudnost celeho systemu je videt dobre na starych pocitacovych hrach. Napr. hry pro C-64 jsou stale castecne pod copyrightem, pritom si je uz nikdo stejne prakticky ani nemuze zahrat, hratelnost je taky mizerna oproti aktualnejsim hram, vetsinou jsou dnesni amaterske open source hry na lepsi urovni. A stejne si firmy jak uchylove budou dal drzet jejich copyright.
    GNUniverse - May the source be with you...
    26.5.2010 13:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    "ted napisu knihu/slozim skladbu - kolik lidi ji bude chtit, slozte se a nabidnete mi cenu, kdyz to bude malo, tak nic neudelam, musi to byt dost. Pokud si to zaplatite, budete mit kazdy svoji vlastni kopii - bude to dilo jenom pro vas, pokud ho budete chtit dal rozdavat nebo na nem vydelavat, je to vase vec, vy jste do toho investovali penize".

    Tak vydal jsem tři knížky, investoval jsem do nich námahu, čas, peníze, hodně času, hodně peněz a teď by přišel někdo jako vy a chtěl je rozdávat a nebo vydělávat. Bezva. Tohle se hezky říká, než něco sám napíšete, natočíte atd. Takže každý by přišel, na základě moji knížky natočil seriál, například. A já bych tak jen smutně koukal jak na mojí práci někdo vydělává jiný. Jinak já jsem na základě svojí knížky televizní seriál napsal a natočil. Jen proto, že někdo jako vy přišel z nápadem, že bych se měl o výsledky svoji práce s někým dělit. A o ty peníze bych jen tak mimochodem přišel. Ach jo.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Amarok avatar 26.5.2010 13:36 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    Ono se bude muset hodne veci v budoucnu zmenit, ne kazdemu se to bude libit. To je proste nezastavitelny vyvoj. Pred 300 lety by se nam lidi vysmali, kdybychom jim zacli nabizet za penize balenou vodu a jeste bychom tvrdili, ze je to nase vlastnictvi, jelikoz ten pramen vlastnime. Digitalizace ted smeruje opacnym smerem (k volnemu sireni).

    K tem kniham: Vasi knihu by nikdo jiny prodavat nesmel, smel by ji jen sirit bezvydelecne dal. A vy jako jeji autor byste mel moznost pozadat ctenare o dobrovolny prispevek na dalsi tvorbu. Kdybyste byl spatny autor a kniha nikoho nezaujala, nevydelal byste nic - stejne jako doposud (v aktualnim pravnim systemu). Viz vlastne cela pravidla GNU, daji se dobre pouzit i na jinou tvorbu nez software.

    GNUniverse - May the source be with you...
    26.5.2010 14:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak já bych ji pod licencu GNU nedal, uděla bych si vlastní licenci. Jinak existovali nosiči vody ve městech a tu vodu prodávali. Pro vaši informaci, ještě třeba před sto lety. Nebyla balená.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.5.2010 16:23 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak pokud by se prece jen preslo na system, kdy by si autor rekl predem odmenu a kdyz by ji dostal, tak by udelal dilo a to by se pak stalo volnym, tak uz by pak na licenci nezalezelo. Dilo by bylo volne k dispozici, cili nekdo dalsi by mohl rict, "udelam vam nejakou upravu v tomhle text za dvojnasobek ceny" a vsichni by na nej hodili bobek, naopak kdyby nekdo rekl, ze z toho natoci film, tak by se mu urcite penize sesly. Hezky by se tim naucily filmovy spolecnosti setrit:-)

    Samozrejme, ze nosici vody mohli existovat. Ale oni tu vodu museli od nekud nekam donest, ze? A kdyz pak prisel vodovod, tak nosici vody taky prece nechteli vodovodni trubky nicit, protoze prece s malou namahou kopirovaly jejich praci a braly jim tak penize.

    To je fakt hezkej priklad s uvedenim tech nosicu vody, diky. Nosici vody jsou jako dnesni autori a distributori audia/videa. Porad distribuuji "starym zpusobem" za vysoke poplatky a brani "konkurenci" v jednoduchem levnem sireni.
    kotyz avatar 26.5.2010 14:23 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    tak ja bych to nechal vice mene jako to je dnes, jenom tu delku ochrany bych zkratil. je to silenost, aby platila jeste 70 let po smrti autora, to uz z toho autor stejne zadnej uzitek nema. mohlo by to bejt treba 5, 10 nebo 20 let od vydani dila (rozhodne ne 50, 70 nebo 90 s moznosti to prodluzovat donekonecna). a pak by se z toho stalo dilo volny. to mi prijde fer. autor by svoji odmenu dostal a ostatnim by se pak nehazeli klacky se shanenim knizek ktery uz sou leta vyprodany a nedaji se sehnat vubec a nebo jen s obtizema. treba knihovny by takovy knizky mohli digitalizovat a po tom co by jim vyprsel copyright by je mohli na svejch strankach nabizet ke stazeni svejm registrovanejm ctenarum. oni sou lidi chodit do knihovny, takhle by nemuseli zvedat prdel ze zidle a meli by knizku doma a uz by ji nemuseli ani vracet. navic by odpadli problemy s tim, ze ta knizka by tam byla jen v jednom nebo dvou exemplarich a zajemcu by bylo mnohem vic, takze by museli dlouho cekat. zatim je to jen takovej napad, ale treba by to mohlo takhle nejak fungovat ke vseobecny spokojenosti vsech zucastnenejch stran. detaily by se museli jeste vyladit.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 26.5.2010 14:29 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    sem si to mel pred odeslanim precist ...

    ostatnim by se pak nehazeli klacky pod nohy se shanenim

    oni sou lidi liny chodit do knihovny (aspon ja teda rozhodne sem)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 14:34 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    delku ochrany bych zkratil

    Souhlasím.

    mohlo by to bejt treba 5, 10 nebo 20 let od vydani dila

    S tím taky souhlasím.

    kotyz avatar 26.5.2010 14:50 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    proti tomu bude asi dost tuhej odpor. ceska piratska srana by to chtela zkratit na 5 let, ale s tim nutne musi narazit. ja bych to bejt jima snizoval postupne, treba kazdejch 5 let o 10 let az by se na tech svejch 5 dostali (nebo i rychlejs). kdyz budou na tech 5 letech trvat, nikdo se o tom s nima nebude chtit ani bavit. to je moc radikalni rez, takhle najednou snizit tu ochranu z prakticky dozivoti + 70 (90) let na 5 let. ale bylo by to fajn. on by si i dneska clovek lecos rad i zaplatil, jen aby to mel, ale kdyz se to uz 10 let nikde neprodava, tak co mu zbejva jinyho nez si to sehnat nekde na torrentech nebo rapidsharu (a ani tam to taky nemusi vzdycky najit). a knihovny snad i maji nejakou povinnost ty dila archivovat aby zustali zachovany pro dalsi generace. s tim co sem navrhoval by se akorat stali dostupnejsi. google taky v nejakym svym projektu (google books?) naskenoval tisice starejch knizek (myslim ze vetsina nebo dokonce vsechny byly od autoru ktery uz nezijou), akorat se na nej sesypali ochranci autorskejch prav, takze to museli nejak pozastavit.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 26.5.2010 14:55 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    jeste by nebylo marny mit neco takovyho i na muziku a filmy, ale to uz by toho meli ty knihovny na hrbu moc (na druhou stranu i dneska maji oddeleni kde se pucujou audio cd a kazety, bracha si jich kazdej mesic pritahne plnou igelitku).
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 14:59 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    Určitým kompromisem by aspoň bylo, kdyby existovaly pořádný (!) český e-shopy s elektronickými knihami. Protože fakt se mi stává, že nějakou knížku fakt moc chci, ale zjišťuju, že ji v podstatě nelze sehnat.

    Elektronickými knihami ale myslím "poctivé" knihy, tedy v otevřeném formátu, bez DRM... Ideální by bylo, aby si mohl zákazník e-shopu stáhnout knihu ve více formátech.

    kotyz avatar 26.5.2010 15:28 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    tak ze to bude bez drm imho tady vsichni berem jako samozrejmost, ktera se nemusi extra zminovat. u knizek teda davam prednost tem papirovejm, protoze to je precijenom na cteni pohodlnejsi, clovek si to muze cist treba i v posteli (no dobre, se steckou nebo pda by to slo taky, ale nic takovyho nemam a za ty penize mi to ani nestoji). na druhou stranu, kdyz by se to nedalo sehnat v papirovy podobe nebo by to za tu cenu/namahu nestalo, tak se spokojim i s pdf. ono se to i z toho monitoru da cist (zvlast kdyz si clovek muze upravit font a barvu, na hodne dlouhy cteni se mi osvedcilo (hlavne v dobe kdy sem jeste nemel lcd panel) svetle sedy pismo na cernym pozadi, ve vetsine pdf prohlizecu to jde nastavit). je to otazka priorit. nejakej takovej e-shop bych uvital, zvlast kdyby ty knizky v nem stali jako ty dvd na novinovejch stancich - 49,- (kdyz se ted zpetne nad sebou zamejslim, nepochopim jakto ze sem byl shopnej vyplaznouz za avatara 350,- (tolik sem jeste nikdy za zadny dvd nedal) ikdyz sem uz na nem byl loni v kine, takze sem ho uz videl a to pocatecni nadseni jak je to super cool movie uz ze me stacilo castecne opadnout) za kus. to by byla opravdu nabidka jaka se neodmita ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 19:59 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Hlavne my jsme vazany mezinarodnima smlouvama, ktery zarucujou autorum ochranu 50 let. Viz navrh CPS na novelizaci autorskeho zakona.
    26.5.2010 20:06 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    No ale jak chces bojovat proti sdileni knizek? Nikdo nebude cekat 5 let na to, aby si mohl precist knizku. Jak chces chranit tu knizku po dobu 5 let, aby se neobjevila na torrentech, upload serverech a kdovikde jinde?
    kotyz avatar 26.5.2010 21:50 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    jako dneska? ikdyz sem si nevsim ze by se nejak zvlast chranili papirovy knizky. tomu asi zabranit nejde aby ji nekdo naskenoval a nekam ji uploadnul. ale potom co to udela, tak se da pripadne najit a smazat. jako jak jinak si to predstavujete, tu ochranu?

    komu se nebude chtit cekat tech 5 let tak si ji bud koupi nebo stahne, jak by to udelal stejne, kdyby ta ochrana lhuta byla treba 50 let ...

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    27.5.2010 01:01 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    No a to je presne ono, snizeni doby ochrany dila by samo o sobe vubec nic neresilo.
    kotyz avatar 27.5.2010 01:17 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    a je to vubec mozny? a jak si ty predstavujes zaridit aby se knizky nekopirovali? teda krome toho ze by se prestali uplne psat a vydavat, to by fungovalo na 100% ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    27.5.2010 02:06 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Imho to mozne neni. Znepokujuji me ale snahy Velkeho obsahu o "ochranu" svych del, ktere me ve vysledku pripravuji o zakladni svobody, jako je presumpce neviny nebo pravo na soukromi. Proto se jednoznacne klonim k reseni piratskych stran, jakozto jedine me zname alternative. V tomto pripade tedy nekomercni sdileni knih povolit.
    26.5.2010 15:59 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak schvalne, kolik penez jste do toho investoval. Ja vim, ono se to neda posuzovat uplne stejne jako normalni zamestnani, protoze normalne clovek dostava mesicne mzdu, ale nekdy neco napsat nebo slozit muze trvat i dele, to musi pak autor zit z uspor nebo z investic investora. Ale i tak, nejakou cast spotrebujete na mesicni zivot. Pak chcete mit taky nejake zisky navic. Vezmete tuhle sumu a reknete mi, jestli je to vic, nez jste vydelal nebo ne. Jde totiz o to, ze normalni zamestnanec musi denne pracovat a splnovat urcitou kvalitu. Pokud kvalitu splnuje, dostane zaplaceno. Pokud kvalitu nesplnuje, lidi nemaji zajem a firma/podnikatel zkrachuje. A ted mi reknete, jak vy poznate, jestli lidi o vase dilo zajem maji? Jak poznate, jestli castka, kterou chcete, je realna? Ale vy ani zadnou castku nemate, protoze natoceny film se da prehravat nekonecne a napsana kniha se dnes da vyrobit levne. A kdyz se bude prodavat v elektronicke forme, tak je to uplne zadarmo, protoze COPY&PASTE jde na PC jednoduse.

    Nehlede na to, ze ikdyz dosahnete vasi cilove castky, knihy, CD a DVD se daji prodavat dal, zkopirovani je jednoduche a cena zustava.

    A pritom pisete denne kolik blog zprav? Vzit tyhle blogy, je z toho knizka. A kolik vam kdo zaplatil za tyhle blogy? Aha, ty blogy jsou volne pristupne a zadarmo. A tohle vam tedy nevadi, ze nekdo cte vasi knizku zadarmo? Neni to treba tim, ze by to za penize nikdo necetl?

    Ja nerikam, at z toho nic nemate. Ja rikam, at si nejdriv dohodne pevnou cenu. Pokud jste dobry, udelate "vyrobek" rychle za nizsi (zivotni) naklady a lidi ten vas "vyrobek" chtit budou, budete mit hodne. Pokud jste spatny, vytvorit jedno dilo vam trva hodne dlouho a kvalita taky neni nic moc, moc lidi vam to nezaplati, takze prodelate. Za kazdou sluzbu nebo kazdy vyrobek si vyrobce rekne cenu. Pokud je moc vysoka, lidi jdou jinam. Pokud je OK, lidi berou. Budto nabidne svoji tvorbu (jedno dilo) za celkovou sumu a kdyz ji dostanete, tak nechte dilo sirit, nebo dilo nedavejte z ruky, za 500 let bude mit cenu jenom original.

    No vidite a dalsi vec. Napsal jste knizku. Rekneme, ze byste dostal zaplaceno, kolik byste si rekl a knizka by byla volne k dispozici a kazdy by mohl natocit film. Takhle jste ale inkasoval podruhe. Jak krasnej by to byl svet, kdybych firma vyrobila jedno auto, prodala ho zakaznikovi a pak zkopirovalo to auto za par drobnych a prodala ho za stejnou cenu dalsimu zajemci. To by byl sakra obchod, co? Fakt vam to nezni blbe?

    Nejde o to se delit o vysledky prace, jde o prizpusobeni se trhu. Autorska ochrana nebyla vymyslena proti kopirovani audia/videa pres Internet.
    26.5.2010 16:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Investoval jsem 150 000, už jsem náklady dostal zpátky, bez teklevizních práv, takže vydělávám. Za televizní práva je to trochu zase jinak. Nestěžuji si. Měl jsem kliku, že jsem se dostal do televize. Jinak blogy píšu a hodně z nich používám do scénářů, a všechny knihy co jsem vydal jsem napřed uveřejnil na netu. Víte to není jen o penězích, ale o nápadech,
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.5.2010 17:20 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ...takže vydělávám
    A budete jeste dlouho, protoze vase dila chrani autorsky zakon. Ovsem nejakeho delnika zadny takovy zakon nechrani, takze prestoze dneska udelal 100 vyrobku, zitra musi do prace znovu a znovu musi udelat 100 vyrobku. A dalsi den zase a zase, aby na konci mesice dostal nasmlouvany plat za 2200 vyrobku. Nemuze si doma sednout a cekat, jak se tech 100 vyrobku bude denne kopirovat pouze za vyrobni naklady a hezky se to bude prodavat lidem za stejnou cenu a on uz nebude muset nikdy makat, protoze mu denne z prodanych kopii prijdou penizky.

    Tak vidite, knihy jste dal zadarmo na net a pak jste napsal knihy a ty knihy se prodavaji. Prestoze to nekdo muze mit zadarmo, stejne si to koupil. Proc myslite?

    Ja mam taky nejakou hudbu z netu. Ale pouze u te nejlepsi si postupne dokupuju originalni CD. Proste protoze mam "original" a protoze ta hudba se mi hodne libi. Takze ono by to slo, ale muselo by se chtit to zmenit.
    26.5.2010 17:29 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    No dělník nemá autorské právo. V tom je ten malinkatý rozdíl. Jinak moje knihy nejsou z blogů. Ty dvě další byly napsány jako kompaktní text a po vydání jsme je z netu smazal. prodávají se protože jsou kvalitní a jsou zaměřeny na specifickou skupinu lidí.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 26.5.2010 17:29 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ale pane kolego, vy zjednodusujete! :-D (ve vedeckych kruzich to udajne plati za jednu z tech tezsich urazek)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 22:18 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    to nemáte na knížku? Kdo chce, koupí, kdo nechce, nekoupí, týhle debatě nerozumím už od začátku. Za chvíli se bude znárodňovat zboží v obchodech, protože někomu se líbí značkové kalhoty, nemá na ně, tak je znárodní jen proto, že v tom obchodě na skladě už leží celý týden? Každý, kdo je schopný něco kloudnýho vytvořit, tak za to chce dostat zaplaceno. Na to příjdete, až budete zapojeni v pracovním procesu, že jen v komunismu se mělo pracovat zadarmo a každý měl dostat podle svých potřeb.
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    26.5.2010 22:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Oni o tom nikdy nepřemýšlí. Prostě je to volný, tak se to zkopíruje a je to. Že toněkdo musí zaplatit, vymyslet, udělat to už je nenanapadne. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 26.5.2010 23:33 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    je videt ze ste to ani jeden z vas poradne necet, protoze se tam pise napr. o pripade kdy si nejakou knizku chci koupit ale neni kde, protoze je uz leta vyprodana a pritom se prihodne vali nekde na rapidsharu v pdf ...

    to neni o tom ze bysme chteli knizky zadarmo (ikdyz komu by se to nelibilo, ze?), ale spis o tom aby ty knizky byly sehnatelny kdykoliv a kdekoliv a jestli to bude v papirovy podobe nebo v elektronicky, na tom uz tolik nezalezi. a klidne za ne nejakou rozumnou cenu zaplatime. a dalsi vec, kterou nemuzeme zkousnout je ta doba trvani ty autorsky ochrany - do smrti autora a jeste nejmin 50 let potom. k cemu to je dobry? aby z toho sly penize nekomu, kdo nemel zadnou zasluhu na vytvoreni toho dila?

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 23:42 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    knihovny nefungují? Zatím jsem tam vždycky všechno našla .... Těch 50 let mi příjde logických, jsou lidé, co tvoří i mladí, a tak se dožijí 50.letého výročí vydání díla.
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    kotyz avatar 26.5.2010 23:52 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    fungujou, ale taky nemaji uplne vsechno.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    27.5.2010 07:46 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Nefunguji. Knihovny jsou koncept, co mel zustat ve 20. stoleti a se cti tam zemrit. Misto toho ma byt prave to stahovani.

    Bohuzel, pri dnesnim neoliberalnim utoku na vsechno verejne to konci, jak to konci (puvodni knihovny dozivaji a nove, diky drakonickym autorskym pravum, nemaji sanci vzniknout). Samozrejme existuji i moderni privatni placene knihovny (napada me treba ACM), ale nebudou tak dobre, jako kdyby byly proste verejne a zadarmo.

    Co bych si predstavoval od moderni knihovny? Ze kdyz zadam jmeno autora, stahnu si _vsechna_ jeho dila (to uz se deje na P2P sitich). Ze bude fungovat fulltextove vyhledavani a odkazy napric ruznymi knihami (a to i do budoucnosti - co odkazuje danou knihu). Ze budu moci nekomu poslat "kopii" svoji vlastni knihovny. Ze budu moci veci kategorizovat a doporucovat a ty kategorizace/doporuceni sdilet (neco jako na Amazonu). A tohle vsechno z pohodli domova, zadne cekani protoze to tahame ze skladu nebo protoze si to nekdo pujcil nebo nemame fyzickou kopii.

    To by byla knihovna, ktera funguje. Ne budova, kde se ve sklepe valeji fyzicke knihy.
    27.5.2010 07:52 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    Zcela souhlasim s novym pojetim knihoven.

    Rad bych podotkl ze zapominate na to ze autorska prava take plati na preklady knih od doby jejich prekladu a to stejny pocet let. To u jistych novych prekladu starych knih celkem meni situaci.

    27.5.2010 16:11 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Hmm, a za jake casove obdobi si myslite, ze je mozne zdigitalizovat ty ve sklepe valejici se knihy? Ze predpokladate, ze toto je spravna knihovna dneska...
    27.5.2010 08:48 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ne 50 let od vydání, ale 70 let od smrti autora, dříve to bylo méně, posledních pár desítek let se postupně úpravou zákonů doba navyšuje tak, že se skoro žádná díla neuvolňují.
    kotyz avatar 26.5.2010 23:46 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ukaz mi kde pisu, ze chci knizky zadarmo? to mi teda ukaz, protoze ja tam nic takobyho nenapsal. ja jenom chtel aby se ta doba autorsky ochrany snizila na nejakou rozumnou dobu, aby treba po deseti nebo dvaceti letech od vydani bylo mozny je bez nakejch zbytecnejch omezeni dal vyuzivat - treba podle nich natocit film, vytvorit odvozeny dilo (treba vlastni knizku vychazejici z ty puvodni nebo nejakou upravenou pripadne aktualizovanou verzi) nebo treba kdyz by ta knizka uz byla nekolik let vyprodana a nebyla k sehnani a ten puvodni vydavatel se nemel k tomu udelat dotisk nebo dalsi vydani tak ho udelat sami at uz na papire nebo v elektronicky podobe a to cely aby bylo v souladu se zakonem a nikdo na to nemoh rict ani popel. samozrejme s tim ze by bylo hezky se toho puvodniho autora, pokud by byl jeste ziv, zeptat jestli mu to nevadi jestli podle jeho knizky udelame treba film nebo ji nejak upravime a znovu vydame s tim ze v ni bude uvedeno ze je to upraveny vydani toho a toho ktery puvodne napsal ten a ten. to snad zni fer, ne?
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    27.5.2010 01:19 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    to nemáte na knížku?
    Vyberte si libovolnou znamejsi knihu a zkuste si jeji text najit na Internetu, abyste videla jak je to snadne a pohodlne. To samozrejme neni zadna obhajoba piratstvi, to je proste fakt.
    Kdo chce, koupí, kdo nechce, nekoupí, týhle debatě nerozumím už od začátku. Za chvíli se bude znárodňovat zboží v obchodech, protože někomu se líbí značkové kalhoty, nemá na ně, tak je znárodní jen proto, že v tom obchodě na skladě už leží celý týden?
    Lide hromadne z Internetu stahuji hudbu, filmy, software i dalsi autorsky chraneny obsah uz minimalne 10 let (od dob Napsteru). Kradou se snad kvuli tomu vice fyzicke statky?
    Každý, kdo je schopný něco kloudnýho vytvořit, tak za to chce dostat zaplaceno. Na to příjdete, až budete zapojeni v pracovním procesu, že jen v komunismu se mělo pracovat zadarmo a každý měl dostat podle svých potřeb.
    Bohuzel ale zatim nikdo nezavedl nic kloudneho na to, aby se v dobe Internetu dala zarucit autorsky chranenym dilum ochrana i prakticky. Proto si nekteri mysli, ze by se kopirovani melo povolit a autori by si meli osvojit nove obchodni modely. Znate nejake jine navrhy, jak zaridit moznost prakticky vynucovat autorske pravo a zaroven pri tom totalne nenabourat pricipy demokratickeho statu?
    26.5.2010 16:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak vydal jsem tři knížky, investoval jsem do nich námahu, čas, peníze, hodně času, hodně peněz a teď by přišel někdo jako vy a chtěl je rozdávat a nebo vydělávat.
    A i přes to pastujete jejich části sem do blogů, kde je může číst kdokoliv a na základě návštěvnosti na nich i abc vydělává z kontextových reklam.
    kotyz avatar 26.5.2010 16:25 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    imho i ty knizky samotny vznikly z blogu. treba takovy "koukani na zivot" kdyz sem cet, tak to byly skoro jen samy blogy ktery sem uz kdysi i tady na abicku cet. a ty ostatni zase budou z tohoto autorovo blogu.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 17:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Nebudou a nejsou z blogů.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 26.5.2010 18:05 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ale ta mala hneda co mam ja je z blogu ... ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 18:55 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ta je z blogů, ale tu jsem nevydával já.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 26.5.2010 21:49 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    aha, to ovsem zcela meni situaci! ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 18:58 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Co chci vydávat sem nedávám. Sem dávám věci, který se mi líbí, ale nejsou na vydání.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.5.2010 22:09 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Aha, tak to pardon (ale stejně volně k stažení :-D).
    26.5.2010 17:25 jenicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    A kvůli tomu, aby jste na tom vydělal potřebujete ochranu díla ještě 70 let po svojí smrti? Váš byznys plán má spočítanou návratnost investice na 100 let (počítám, že tady ještě nějakej čas budete:-))? Já jsem přesvědčen, že film nebo hudba co se nezaplatí do řekněme max. 5 let po vydání se nezaplatí nikdy, u knih podobně. Tak proč to chcete chránit tak dlouho? Nikdo jinej nežije z toho, že před 40 lety něco udělal. Ledaže by si tím tehdy až tak vydělal:-) Pro srovnání já jsem spolupůvodcem 4 patentů, za udržování patentů se platí (o nákladech na patentový zástupce, překlady, apod. nemluvě) resp. platí to bývalý zaměstnavatel, trvá to max 20 let. Za ochranu autorského díla se neplatí nic a je chráněno šíleně dlouhou dobu (klidně i přes 100 let, když něco stvoříte zamlada)... Jenže i navzdory svým patentům jsem proti nim, znám tu byrokratickou, neefektivní hydru kolem nich, spousty nesmyslnejch patentů co blokují rozvoj těch firem, které by opravdu nějaký vývoj chtěly a ne jen trollovat. To vede k tomu, že spousta technologií a výrobků se dostáva na trh až po vypršení patentů. Perfektně je problém patentů vidět na softwaru, žádný patenty (aspoň mimo US) a jaký hromady softwaru se všude válej. S patenty by nabídka softu byla daleko omezenější. Koneckonců ani si nemyslím, že by "moje" patenty byly tak světoborný a měnily běh světa, ale proč si vy myslíte, že vaše knihy jsou tak úžasný, že se díky nim někdo stane milionářem a vy nic? Trochu naivní, ne?
    26.5.2010 17:31 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Jsou vyjimečný tím, že se zabývají problémem závislosti a vztahů tak jak se jimi zatím nikdo nezabýval. Chci na nich vydělat.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.5.2010 17:40 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tahle odpoved mi pripada jako od Dr. House:-)
    26.5.2010 17:44 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tohle je ale dobra myslenka. Kdyz chces autor ochranu svyho dila, at si ji plati, jako ochranu patentu. A melo by se jeste zohlednovat pocet kopii toho dila a podle poctu zvysovat cenu.

    Jinak, to jsem taky napsal presne. Jsou to jenom kopie dila, neni to ani original. Kdyby se prodaval original, tak budiz, ale tady se prodavaji kopie. Rekl bych, ze nikdo taky neda stejny penize za original obrazu od Daliho a za pouhou kopii toho obrazu, ze ne? To, co by se melo cenit, je prave ta originalita dila. Kopii umi udelat dneska kde kdo a jde to hodne jednoduse.
    26.5.2010 19:01 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    No investoval jsem do nich nejen čas, ale také letité životní a pracovní zkušenosti. Napsat knížku pro veřejnost, nemzsklím beletrii, ale populárně naučnou otřebuje stejně jako ty patenty prostě leta práce a zkušeností. Takže mám za to, že není nic nemravného vydělat na své práci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    otula avatar 26.5.2010 19:20 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    a) beletrie je mi u prdele, zvláště ta česká
    A který zahraniční spisovatel se vyrovná například Karlu Čapkovi?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    26.5.2010 19:46 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Hemmingway? Updike? Twain? A to se držím jen Američanů. Čapek byl spisovatel světového formátu, o tom žádná, ale tohle porovnávání kdo z našich lidí měl delší pero než zbytek světa je směšné...
    otula avatar 31.5.2010 15:14 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    tohle porovnávání kdo z našich lidí měl delší pero než zbytek světa je směšné...
    Já s narážkami na českou tvorbu nezačal…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    26.5.2010 19:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak zrovna Čapkovi asi tak každý druhý :-D (subjektivní názor)
    otula avatar 31.5.2010 15:15 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ha ha ha…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    26.5.2010 12:18 Ondřej Profant | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    U beletrie to nechápu - číst na PC bych ji nemohl. Na čtečce ano, ale leč čtečka je pro mě trochu drahá.

    Jinak s těmi pány jsme za ČPS diskutovali, byli jsme na jejich semináři, ale na dopis se nám neobtěžovali odpovědět. Kdyby to někoho zajímalo: https://www.ceskapiratskastrana.cz/wiki/rp:2_2010 A vzhledem k tomu, jak se nadšeně hlásili k paní Prchalové, která mi vysvětlila, že v ČR cokoliv seženete na BlueRay a že nikdo nikdy přeci nemůže potřebovat knihy získat rychle...
    26.5.2010 12:44 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ja som papierovu knihu necital uz urcite viac ako 5 rokov; a uz si ani nepametam, kedy som nejaku papierovu knihu naposledy videl (do knihkupectva, kniznice a pod. nechodim a ziadnu papierovu knihu doma /v relativne novom byte/ nemam); Citam knihy, prip. komixy len na PDA. Z "odbornej" literatury tak max dokumentaciu z monitora pocitaca (citat technicku literaturu vo volnom case ma uz dnes nenapadne :-))
    26.5.2010 12:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    S takovou iniciativou mohl přijít jen novodobý Koniáš.

    Převod knih do elektronické formy a jejich obecné rozšíření je do budoucna jediná šance jak o ně nepřijít úplně.

    Je to jediná šance, jak zabránit zavírání knih do trezorů. Historie nás učí že na centrální archívy a knihovny není spolehnutí. Výpůjčka literatury je cesta na slepo s nejistým výsledkem. Protože nikdy nemůžete vědět zda nějaký psychopat v čela této instituce nedostal nápad poslat nevhodné tituly do stoupy, nebo titul nebyl ukraden.
    26.5.2010 13:56 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ad Veci verejne, asi si necetl toto.
    Ad ctecka, asi jsi nikdy nevidel e-ink ctecku.
    Václav 26.5.2010 14:04 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Kde zmiňuje VV?

    E-ink čtečku bych rád, škoda těch cen... Ale i na PDA se dá zvyknout, do MHD super věc.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    26.5.2010 14:17 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    S VV jsem mel asi vlci mlhu. Omlouvam se. Jinak na kratke cesty je PDA ci mobil dobra volba.
    26.5.2010 14:19 aaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Elektronicku knihu by som kupil iba ak bez DRM a ak by boli za nizsiu cenu ako papierove. Co by som ale bral by bola virtualna kniznica (za nejaky rozumny mesacny poplatok, poziciavanie cez internet, ...) tam kludne to DRM moze byt (po mesiaci sa kniha e-citacky odmaze a pod), tam by to DRM nevadilo.
    26.5.2010 15:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Takhle jsem přečet celýho Gulika a Pratchetta. Je ale fakt, že už jsem je měl odpředtím zhruba z poloviny přečtené papírově...
    kotyz avatar 26.5.2010 15:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ja zase celyho ramu a vesmirnou odyseu (sice nektery dily sehnal bracha i v knihovne, ale ty uz byly prosly tolika rukama ze byly v dezolatnim stavu, nektery stranky snad dokonce chybeli uplne, jiny byly aspon odlepeny a vypadly, takze sem si radsi stahnul pdf a to sem precet na monitoru (15" crt, 800x600 pri 85Hz a nejakej filtr co byl priplaclej pred obrazovkou) sice to bylo dost unavny, ale dalo se to. z papiru bych to mel precteny pohodlnejs a hlavne rychlejs, jenze to bych musel jednak sehnat vsechny dily a taky by se k tomu lidi nesmeli chovat jak dobytek (o tom by se vubec dalo dlouze vypravet, treba ty dvd z pujcovny s vylamanyma stredama, ktery sem se bal strcit do mechaniky aby se tam nerozsypali nebo jak sem si pucil tu knizku o psychologii z univerzitni knihovny a krome toho ze tam nekdo podtrhaval tuzkou tak taky byla kazda desata stranka opatlana nejakou cokoladou nebo co to bylo, proste lidi se k tomu co neni jejich chovaji jak dobytek) takze kolikrat clovek udela lip kdyz si to nekde stahne nez by si to pucoval a pak to daval doma dohromady aby se to dalo vubec pouzit nebo si to kupoval nekde za tezky prachy kdyz to potrebuje jen jednou, dvakrat).

    to sem se zase rozepsal, jednou to dotahnu na jilkovo followera :-D

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 15:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Na to tu je, aby sem lidi chodili, diskutovali, četli různé komentáře. Možná to abíčku prospívá. Čím víc se lidí přihlásí, diskutuje, komentuje, tím víc reklamy se prodá. I tohle je komerční web. Nebo polokomerční.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 26.5.2010 15:37 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    je ale dosti vysilujici u toho sedet celej den a cist a psat takovy mnozstvi tak dlouhejch textu a jako bonus bejt nepochopen vetsinou lidi tady (mozna je to taky tim ze tyhle dlouhy komentare pisu jak me zrovna napadaji a pak uz nemam silu je znova prochazet a preformulovavat je do srozumitelnejsi formy pro ty ostatni, ktery nemaji stejny myslenkovy pochody jako ja). to nalade rozhodne neprida ...

    no a jestli to abicku zvysi ctenost, aspon neco dobryho z toho vzeslo ;-)

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 19:02 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Já se tím bavím, pro mne je to relaxace. A celý den tu nesedím, mezitím mám klienty a jinou práci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Václav 26.5.2010 15:56 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Zrovna dočítám Rámu na MDA :D
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    26.5.2010 22:39 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Rámu jsem měl problém dočíst papírově, natož v PDA. První díl byl super, ale ty další jsou utrpení. :-)
    Nicky726 avatar 26.5.2010 23:06 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ono jich bylo víc? *facepalm*
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    26.5.2010 23:17 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    :-D
    • Rendezvous with Rama
    • Rama II
    • The Garden of Rama (tenhle je asi nejhorší)
    • Rama Revealed
    kotyz avatar 26.5.2010 23:46 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    jj, ale jen toho prvniho psal A. C. Clarke sam, na tech ostatnich spolupracoval s Gentrym Leem a pak jeste nejaky psal Gentry Lee sam, ale to uz nebylo takovy (jeden sem zacal cist, ale po 20 stranach sem to vzdal).
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 26.5.2010 23:55 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    myslim ze ten na kterym A. C. Clarke uz nepodilel byl "Tajemstvi ramovych svetu" a bylo to znat.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 26.5.2010 23:57 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    tak to byli poslove ramovych svetu ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 23:24 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    I ten první teda...člověk celou dobu čeká kdy se něco stane, a ono se sakra lautr nic nestane :-)
    26.5.2010 16:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Rád mám na čtení papírové knihy, ale elektronická verze se hodí, když chci v textu po přečtení něco vyhledat - to dělám často.
    kotyz avatar 26.5.2010 16:30 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    jo taky si castokrat nad nejakou papirovou ucebnici rikam "pul kralovstvi za ctrl+f" :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    26.5.2010 16:44 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    Viditelne jste nikdo problemu e-knih nevenovali moc casu a vetsina z vas (bez urazky) nevidela e-ink ctecku ani z rychliku, ale uz odsuzuje veskere elektronicke cteni do horoucich pekel. To by bych od linuxove komunity zrovna zde necekal. Dovolim si vlozit par svych postrehu z jednoho fora, ktere se problematice venuje jen trosku rozsirenych o novejsi informace.

    Jak by měl vypadat český obchod s ebooky a ebooky samotné?

    Zatím neexistuje, ale třeba jednou bude. Pokusme se tedy definovat pár požadavků, které máme.

    Poznamka: S beletrii existuji uz minimalne dva a to wknihy a gutenberg.cz (dale palmknihy.cz a par dalsich...) Prvni z jmenovanych pouziva DRM a zatim podporuje pouze mobi format s DRM. Jeho nabidka je prachbidna ovsem presto jsem tam par knih uz koupil abych je podporil. Take jsem po nich zadal podporu dalsich formatu, protoze ma ctecka ten jejich zrovna nepotrebuje, byla mi prislibena casem a zatim mi nabidli soubory s knihama bez DRM. Je to uz par mesicu a porad nic.

    Druhy zatim nabizi jenom autorsky nechranene dila a pocita ze snad v budoucnu bude nabizet i dalsi. U ceskych nakladatelu neni absolutne zadny zajem na elektronickem prodeji.

    Požadavky na obchod:

    • Přehledný obchod se širokým sortimentem s možnostmi vyhledávání a zákaznických recenzí či diskuzí.
    • Možnost vytváření uživatelských skupin a vyhledávání uživatelú dle žánru četby + nějaké možnosti komunikace mezi nimi.
    • Možnost elektronické mikroplatby za ebooky (paypal, mpeníze atd.) Podotýkám, že ne jeden druh mikroplatby, ale pokud možno všechny dostupné.
    • Po nákupu a zaplacení okamžitá reakce a doručení/stažení knihy ve formátu, který si zákazník zvolí.
    • Možnost elektronické knihovničky, kde budou "navěky" archivovány všechny daným uživatelem zakoupené knihy, aby o ně nemohl přijít když si jako všichni také nezálohuje data.
    • Stále bude možnost stáhnout verzi pro jiné zařízení než původní (koupím si novou čtečku)

    Požadavky na ebooky

    • Knihy správně typograficky upravené
    • Knihy se správně vyplněnými metadaty
    • Knihy bez DRM
    • Ebook bude levnější, než papírová verze
    • Dostupnost ve všech formátech používaných běžně dostupnými čtečkami (ePub, LRF, PDF MobiPocket, navrhněte další...)

    Nejčastější námitky nakladatelství.

    • Bojíme se pirátů - jakmile budou knihy k dispozici v jakékoli elektronické formě - zkrachujeme.
    • Pirátství nezastavíte lidi prostě kradou
    • - umožněte slušným lidem zaplatit si za ebook a získáte více peněz než nyní. Knihy stejně po internetu kolovat budou. Lze také uvažovat o jistém zpoždění vydání ebooku proti papírové verzi. (Z mého pohledu je to však zbytečnost. Papírovou verzi si koupí vždy ten, kdo preferuje papír. Mnoho lidí nikdy nechce a nebude v dohledné době číst elektronicky z různých důvodů)
    • Elektronickou knihu si nikdo nekoupí.
    • Možná to bude právě naopak pokud poskytnete lidem pohodlný přehledný a rychlý systém, který bude "prostě fungovat".

    Z diskuze vyplynulo nasledujici shrnuti soucasneho stavu.

    Jako nejvetsi problem tedy zustava

    • nechut nakladatelu k ebookum
    • nejednotnost formatu a neexistence skutecneho souboroveho standardu pro eknihy
    • vysoke naklady na zavedeni nove formy distribuce
    • stale male rozsireni ctecek ebooku

    Nejcastejsi duvody pro neexistenci ceskych ebooku

    • jsme maly trh a nezaplati se to
    • jakmile se vyda ebook lidi ho ukradou a uz nebudou platit
    • zakaznici to nechteji
    • papir je prece papir, tak proc ebooky

    Nejvetsi plusy ebooku

    • ebook je levnejsi
    • ebook se da snadno zalohovat
    • při stejne vaze ctecky muzete mit sebou ebooku celou knihovnu
    • rychlejsi distribuce
    • nedojdou jako papirove vytisky
    • fultextove vyhledavani a spoluprace s vykladovymi slovniky (pokud to umoznuje SW)

    Jak zavest ebooky?

    • budeme platit koncesionarske poplatky a za to budeme mit pristup ke vsem kniham "zdarma"
    • automaty na pujcovani a specializovane zarizeni na cteni, placeni mincemi
    • do zarizeni vejde omezene mnozstvi knih, nahranim dalsi smazu jinou
    • bezny eshop s DRM vsichni vydavatele v jednom
    • eshop bez DRM vsichni vydavatele v jednom
    • Kazdy nakladatel na vlastni pest = hrozny gulas
    • svobodne vydavani knih primo autory (placene i zdarma) (autorsky portal)
    • komunita se na knihy bude skladat a budou vydany az kdyz budou pokryty naklady na jejich nakup
    • bohaty sponzor zasponzoruje nakup prava na vydani knihy zdarma, nebo za reklamu
    • knihy budeme dale prevadet svepomoci a nic se nezmeni

    dalsi poznamka: divim se ze jste nikdo nezminili idealizovanou vuni papiru :) ktera uz je i k ebookum taky k mani.

    Doufam ze nezpusobim zadny flame proste bych jen rad nektere veci uvedl na pravou miru. Podotykam ze by si RAD, opravdu RAD kupoval elektronicke knihy jako lidi jinde v normalnim svete, jenomze bohuzel jsme v CR kde vsechno funguje tak trochu jinak.

    Ti kdo chteji procist celou diskusi a treba i prispet ji najdou zde

    26.5.2010 16:57 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    Krásně napsáno! Kdybyste přidal ještě trochu textu, tak by to klidně mohlo vyjít jako článek.

    26.5.2010 17:09 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ePub, LRF, PDF MobiPocket, navrhněte další...

    Co se týká beletrie, tak by mi ke spokojenosti úplně stačil prostý (plain) text v UTF-8.

    26.5.2010 17:29 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tohle mi připadá jako problém s IPv6. Zakazníci čekají na jeden formát, vydavatelé čekají na zájem zákazníků a výrobci čteček dělají různé formáty, protože zatím není žádný dominantní formát. Ach jo.

    P.S. Sorry za diakritiku, normálně píšu bez ní, ale teď jsem si uvědomil, že jsem to napsal s ní:-O
    26.5.2010 17:52 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Mě ne, takovej Smrť mluví v kapitálkách ;-). A jak jsem pochopil, tak některý znaky v unicode chyběj.
    26.5.2010 17:54 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    V placenych knihach ocekavam kvalitu jako jeden z bonusu pro platici ctenare, ke kvalite patri i kvalitni zpracovani textu a pripadnych obrazku. Proro by mi plaintext vetsinou nestacil.
    26.5.2010 18:02 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    Co se týká prostého textu, tak já si nemůžu pomoct, ale na mě z něj dýchá psací stroj autora díla (ano, čtu většinou knížky staršího data). Hned si představuju, jak ten autor třeba pije kávu, kouří cigaretu, je zavřený v nějaké místnosti a samozřejmě píše na psacím stroji svoje dílo.

    26.5.2010 18:16 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Kvalitou myslim take, redakcni a korektorskou praci - odstraneni pravopisnych a typografickych chyb z textu a dalsich problemu. Kvalita dnesnich knih dle me zkusenosti (sci-fi a fantasy beletrie) sla hodne dolu. Docela casto se objevuji otresne prelozene a zpracovane knihy. Vydavatele deli svevolne jeden dil na dve knihy a tisknou ho pismenky velkymi jak ve slabikari s obrovskymi okraji jen aby vice vydelali. Pote co clovek poctive kupuje nejakou knizni serii, se vydavatel rozhodne s vydavanim skoncit a vy jste zrovna treba v pulce cele serie a proste mate smulu. Je neuveritelne co vsechno se posledni dobou deje. Mezi vydavateli samozrejme stale existuji i ti kvalitni, nechci vsechny hazet do jednoho pytle.
    26.5.2010 17:41 bingo!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Požadavky na ebooky ...
    Já bych přidal ještě jeden požadavek:

    Vkládání vlastních poznámek a odkazů na jiné knihy (a jejich konkrétní stránky; samozřejmě v mé čtečce). Při studiu je to dobrá věc.
    26.5.2010 17:48 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    S tim souhlasim. Ovsem k tomu se Einkove ctecky opravdu moc nehodi. Zmena prijde pravdepodobne s mirasolovymi displeji. Jinak by si musel pouzivat neco jako Ipad ale tam je problem s vydrzi, spotrebou a u nekterych lidi s unavou oci z LCD. A to ted pomijim skupinu, ktera nenavidi Apple jako takovy :).
    Amarok avatar 26.5.2010 18:47 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Osobne jsem e-inku nevenoval pozornost, beru to proste jako "prijemnejsi" displej. Kdyz se ted ale tak divam na normalni A5 velikost kolem 10'000 Kc, tak se neni o cem bavit, to proste neni alternativa tistenych knih (aspon ne pro me). S linuxem to taky nijak nesouvisi (?), takze nevim, proc by o tom prumerny linuxak mel mit dobry prehled.
    GNUniverse - May the source be with you...
    26.5.2010 19:14 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ceny jsou jiz od 6000 :) za novou ctecku a to neni vic nez stoji normalni drevena knihovna a take to neni vic nez stoji cca 30 knih. Vsechno je ovsem relativni a je treba se na to divat optikou vyuziti zarizeni danym clovekem. Nekdo ctecku vyuzije a ma k tomu sve duvody a nekomu staci papirova kniha. Je to jen vec vyberu. Stejne tak nemaji vsichni lide stolni pc, notebook nebo treba mycku na nadobi. :) Proc by se o to meli zdejsi lide zajimat? Mno treba proto ze mnoho z nich jsou linuxova zarizeni? :) Slo mi spise o to ze se zde smahem odsuzuji veci, aniz by se lide o ne drive zajimali coz zde v jinych pripadech nedelame...
    corwin78 avatar 27.5.2010 06:57 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Přesně tak. Jak si vůbec vydavatelé dovolují skuhrat na kopírování a elektronizaci knih, když sami, zcela účelově opomíjejí trend, který z elektronickźch knih udělal velmi výnosný byznys. Pokud je u nás šíření eknih takový problém, který, jak říkají překročil únosnou míru, tak je u nás zjevně velký zájem o toto zboží a vydavatelé si za to mohou sami, že z tohoto progresivního trhu nic nemají, když jej ignorují. Zcela jasně jim ujíždí vlak a oni, místo aby se jej pokusili chytit, křičí na výpravčího ať ho zavolá zpět a cestující z něj vysadí.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    27.5.2010 09:10 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Mám tuto čtečku e-knih už víc jak tři měsíce a zatím maximální spokojenost. Nabíjel jsem ji jen jednou a na baterce ubyla jedna čárka ze čtyř. A to čtu prakticky denně. Podporuje X formátů. Na netu se knihy válí všude možně. Mám staženo přes 400MB eknih. To nemám šanci přečíst asi nikdy. Vybírám si, dám na doporučení. Obrovskou výhodou je hmotnost. Čtečka je lehounká a vejde se do ní mrak knih. Mohu si ji vzít kamkoliv sebou. Opravdu doporučuji. Český obchod s velkou nabídkou e-knih bych velmi uvítal.

    Takové malé OT. Před mnoha lety jsem četl pár knih z nějaké série fantazy. Bohužel si nepamatuju autora ani název. Je to už hodně let. Měl jsem to půjčené od souseda, on ale bohužel neměl celou sérii. Děj v první knize začínal nějakou nehodou vesmírné lodi, která ztroskotala na nějaké planetě. Přeživší se tam nějak usadili a po čase zjistili, že mají nějaké neobvyklé schopnosti. Mohli pouhou myšlenkou vyvolat iluze a podobně. V další knize byl popsán další vývoj, zapomněli na předky a byl tam v podstatě středověk. Odehrávali se bitvy s využitím jejich psychických schopností a pod. Nevím jak to pokračovalo dál, další díly neměl.

    Třeba někdo budete vědět, rád bych to přečetl znovu a dočetl celé. Díky moc.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    27.5.2010 09:16 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Mohlo to byt tohle.
    27.5.2010 09:40 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Jo, to je přesně ono! Moc Díky!!! Jak dočtu těch 1050 stránek co mi ještě zbývá z aktuální knihy, seženu to a vrhnu se na čtení. Udělal jste mi velkou radost, moc díky!
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    27.5.2010 09:58 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    NZ. Obavam se vsak ze to stejne nedoctete, protoze to tusim stejne nevydali cele v CZ.
    Amarok avatar 27.5.2010 10:25 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Projede se to pres google translate a bude z toho hned jeste vetsi sci-fi :D
    GNUniverse - May the source be with you...
    lucorp avatar 27.5.2010 10:40 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tento popis sedi asi na vsetky sci-fi/fantasy hybridy ;)

    skusim - Marion Zimmer Bradley - Darkover ?
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    lucorp avatar 27.5.2010 10:43 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    tak nic, predbehli ma :D, btw ak by bol zaujem mam 2,7 a 8 diel tejto serie v tlacenej podobe. Za postovne a balne som ich ochotny poslat
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    xkucf03 avatar 27.5.2010 13:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Mně ten jejich web přijde dost nešťastný – spíš jsem díky němu objevil odkazy, které jsem neznal, než že by mne nějak odradil od stahování.

    Čtečku knih nemám, číst knihy na počítači mne nebaví. A přiznám se, že ani papírových knih mnoho nečtu – není čas – tudíž to málo, co čtu, si klidně mohu dovolit koupit v obchodě – za těch pár stovek to stojí. A nejlepší knihy jsou pod GNU FDL, GPL, CC atd. licencemi, které si člověk může legálně stáhnout – i když i ty bych si asi koupil papírové, pokud bych je chtěl přečíst od začátku do konce.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    27.5.2010 16:12 decumanus | skóre: 12 | blog: Clusium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Pevně doufám, že má většina nakladatelů rozum a začnou s obdobou DVD na stánku za podobné ceny. Já bych kupoval.

    Jinak se taky může stát, že se nakladatelství dostanou do stejné pozice jako hudební vydavatelství a že budou vnímána jako zbytečný mezičlánek. První projekty tohoto typu už jsou.
    Amarok avatar 27.5.2010 20:16 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    To uz tu ale bylo, levne tistene knihy v trafice. Tusim, ze je vydavala MF Dnes. Uz ale nevim, co to bylo za tituly. Zrejme to nemelo moc velky ohlas, jinak by se to uz opakovalo. Holt prodejna "Levne knihy" nema konkurenci....
    GNUniverse - May the source be with you...
    27.5.2010 23:17 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Byly to Lidovky a jejich "Edice v trafice". 99 Kč kus. Úspěch to asi mělo, protože nakonec vyšlo pět řad. Všechno kvalitní světová i česká beletrie (Bulgakov, Dostojevský, Kafka, Malaparte, Tanizaki, Čapek, Vian, Moravia atp). Akorát to bylo tištěno na dost hnusný žlutý papír. Ale pravda některé relativně "slabší" tituly se ještě tři roky poté doprodávaly v Luxoru na Vaclaváku a možná je tam pořád mají, dlouho jsem tam nebyl.
    27.5.2010 23:52 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak problém bude imho hlavně v tom slově "knihy" moc lidí dneska bohužel nečte :-(.
    xkucf03 avatar 28.5.2010 00:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    To taky. Ale hlavně když už si knížku kupovat budu, tak chci, aby to mělo nějakou úroveň – dobrý papír, vazba, typografie… kolik stojí, je celkem jedno (při mojí spotřebě knížek).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    28.5.2010 01:52 Bystroushaak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Osobne mi nedela nejmensi moralni problem si stahnout jakoukoliv knizku kterou na k tomu specializovanych forech najdu. Prijde mi zbytecne vyhazovat prachy za neco co si prectu max. jednou, navic kdyz jsou to informace temer nulove hodnoty.

    Z moralniho hlediska mi to prijde naprosto v poradku diky existenci knihoven. Jaky je rozdil mezi tim kdybych si knihu pujcil v knihovne (a to si platim hned dve clenstvi), nebo kdyz si ji stahnu? Autor z toho penize stejne neuvidi.

    Za nektere knihy jsem byl ochoten zaplatit - napriklad skvela referencni prirucka k pythonu od Beazleyho, za jakehokoliv Lukjanenka nebo treba i za Zakony silnejsiho, ktere sam autor uvolnil jako ebook ktery si kazdy muze precist online. Nadrazi perdido jsem cetl prvne taky jako ebook a knihu jsem si koupil az o pul roku pozdeji proste proto ze jsem ten skvost chtel vlastnit doma pro pripad atomove valky ktera by znicila veskerou eletroniku :)

    Existuje nejaky rozumny duvod, proc bych se mel chovat jinak?
    Amarok avatar 28.5.2010 09:51 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?

    Zbyva spis otazka, kolik opravdu dostane autor za koupi 1 knihy? To by me docela zajimalo. Kdyz jsem si hodil 300 strankovou A5 knihu v poctu vytisku 2000 kusu do kalkulacky (tady nekdo daval odkaz na tiskarnu), tak mi vysel kus na 70 Kc. A to je pouze naklad 2000 kusu. Proc se teda prodava za minimalne 250 Kc? Pokud z toho autor dostane 5 Kc, tak bych moralni blokadu taky nemel (kdyby se mi to chtelo ale na tom displeji cist).

    Podobni vydriduchove jsou v hudebnim prumyslu, tam jsem blokadu ztratil uz davno a cekam konecne na dobry (+ za normalni cenu!) online obchod, kde bude aspon polovicni vyber toho, co se nekde toula po internetu. Momentalne je to porad naprosta bida, moc mala nabidka za priserne ceny.

    GNUniverse - May the source be with you...
    28.5.2010 11:46 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    ...tak mi vysel kus na 70 Kc. A to je pouze naklad 2000 kusu. Proc se teda prodava za minimalne 250 Kc?
    Protože náklady na samotný tisk tvoří poměrně malou část nákladů na vydání knihy. Mnohem víc dáš za editory, korektory, grafiky, prostě lidi kterým musí kniha projít rukama dřív než se dostane vůbec ke slovu nějaká tiskárna. A po vytištění ji musíš nějak distribuovat, skladovat...
    28.5.2010 18:08 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak zkuste vydat nějakou knihu, uvidíte kolik stojí vydání třeba tisíc kusů, pevnou vazbou a formát A5 zhruba kolem 200 stránek.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Amarok avatar 28.5.2010 20:24 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Ja to pocital, uz jsem i nasel ten odkaz: http://www.librix.eu/cz/calculator/. Pevna vazba A5, 200 stran, 300 kusu (vic u pevne vazby nejde) vyjde na 36 501,49 Kč + DPH, coz je za kus nejakych 122 Kc + DPH.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Jakub Lucký avatar 28.5.2010 13:27 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Autor knihy pro CPress (několik let zpátky) měl okolo 15 tisíc, jak je to u beletrie, těžko říct...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Amarok avatar 28.5.2010 15:56 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    Tak to je fakt bida... za 15 pujdu radsi makat do skladu, jelikoz si tam tech 15 vydelam rychleji, nez par mesicu davat dohromady 1 knihu. Jinak k predesle reakci - kontrola, grafika apod., na tom nemuze byt nic tak draheho, to si muze autor zajistit pred vydanim vse sam (knihu si projde celou znova sam a popr. ji da precist blizkym znamym, da jim za to nejakou tisicovku -- mimochodem i "profesionalne" vydane knihy maji v 1. vydani chyby, na ktere vzdy narazim), grafiku si muze vetsina lidi taky navrhnout sama popr. si za par tisicovek nechat od grafika neco pekneho vytvorit - to pak v celkove castce, kterou zaplati tiskarne, uplne zmizi. Distribuce je taky mala castka (jinak by konzerva stala min. 150 Kc), zbyva tedy jen uskladneni. Situace pro autory je teda fakt hodne spatna.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Jakub Lucký avatar 28.5.2010 17:42 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelegální kopírování knih - koho zajímá?
    No, Ivan Bíbr tehdy tohle uvozoval větou někoho z CPressu: "To si myslíte, že se ty knihy píšou kvůli výdělku?"

    Ale nechytejte mě případně za slovíčko, už je to zastřeno roky, ale obsah by měl sedět
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.