abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 674 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...

    27.12.2007 01:46 | Přečteno: 1419× | poslední úprava: 27.12.2007 01:48

    Pozor, následující blogpost je poněkud kyselý až hořký, spíše osobní a Linuxu se týká žel jen okrajově...

    Vím, že jsou dny, kdy všechno nevychází a všechno je nazadrmo. To je normální. Ale proč se mi zdá, že speciálně konec tohoto roku se skládá jenom z takových dnů? Dnes jsem zkonstatoval, že už z toho začínám být vzteklý. :-(

    Dnes, bez zjevné příčiny, se na novém notebooku (ten samý, co jsem zmiňoval v předchozím blogpostu) zničehonic Linux rozhodl, že síťová karta není připojena. A že prý ne. Kabel vede na obou koncích do těch správných slotů, všechno je zkontrolované, až na to, že routeru nepřipadá, že by notebook komunikoval, a notebook tvrdí, že "link not up". Proč? Bůh ví. Snad jsem nainstaloval nějaký pitomý update. Widle na tomtéž notebooku vesele komunikují.

    Nahrávám pro rodiče díl detektivního seriálu na mém, televizní kartou obdařeném počítači. A říkám si: Opravdu musí TV Hallmark zařazovat reklamu každých patnáct minut? A ještě jak rafinovaně: každý blok reklamy je uvozen jiným efektem (asi aby nebylo tak snadné to automaticky vystříhávat); kromě toho, jak je u našich televizí už obvyklé, sestává každý blok ze tří částí: v první části televize vyhrožuje, čím nás oblaží v budoucnu; druhá část jsou vlastní reklamy; třetí část obsahuje opět útržky z filmů, které na nás hodlá Hallmark vrhnout v budoucnosti. Protože Hallmark zařazuje do pořadů reklamy na pořady podobného druhu (například do detektivky dávají reklamy na jiné detektivky), vzniká schizofrenní mix, kdy není moc poznat, co je ještě reklama a co už pokračování pořadu; jako by uprostřed knížky vložili několik stránek z knížky úplně jiné, a to zopakovali ještě párkrát. Fakt silný zážitek. Pro zvýšení efektu je střední část reklam namluvena maďarsky (vážně, nedělám si srandu).

    Signál z televize je vůbec zvláštní věc. Zhruba každé dvě vteřiny laškovně mrkne, jas se skokově zvýší a zase sníží. Proč? Ví Bůh. Dělá to jen někdy, jen na Hallmarku, v reklamách vůbec ne. Možná rafinovaná ochrana proti kopírování? Tuším, že něco takového dělala kdysi ochrana VHS Macrovision proti kopírování videokazet, ale to už je snad dávná minulost...

    S televizí se pojí ještě jedna má stará bolest: domácí kino. Znalci už se chechtají předem, kdykoli tuto frázi vyslovím. Ta zatracená krabice, ze které jsem chtěl udělat výkonný HDD rekordér na bázi Linuxu, mi leží doma už půl roku. Periodicky zkouším ji oživit. Motherboard je křáp. On-board grafika z dílny ATI nechodí ani s binárním driverem, ani s VESou, jedině ve framebufferu 800x600. Televizní kartu, co jsem tam původně mínil strčit, se mi nepodařilo rozchodit. Zase. Už mi doma leží tři. Jedna je zvlášť vypečená, původem od Averu, kde na obalu inzerují "Linux compatible" a já tehdy ještě nevěděl, že tím myslí "tady náš Joe je linuxový machr a nějak se mu podařilo zkompilovat binární driver asi pro tři kernely z Fedory a dva ze SUSE, tak tady je máte".

    Nepoučil jsem se z neúspěchu; koupil jsem čtvrtou. Tentokrát jsem si předem ověřil, že je podporována v Linuxu a že už ji někdo rozchodil, dokonce že je podobná té, která už spokojeně přede v mém poči.

    No jo. Jenže výrobci televizních karet jsou... zvláštní. Oni totiž vyrobí kartu a nějak ji nazvou. Pak vyrobí nějakou jinou, s jiným čipem a tudíž něco úplně jiného, ale prodávají ji pod stejným názvem. A určitě si myslí, že je to v pořádku - vždyť přece dodávají CD-čko s drivery pro Windows XP a Vista, zákazníkovi může být jedno, co je pod kapotou... Nedávno jsme to probírali s Yokotashim; shodli jsme se, že výrobce, který vydá nové schéma pod stejným označením, by měl dostat to označení otisknuté rozžhaveným železem na zadnici.

    Zkrátka, žádal jsem kartu A a dostal jsem kartu B. Možná, že tady výrobci křivdím - na obalu bylo napsáno něco jiného, snad mě to mělo varovat; dokonce na obalu nebylo ani jméno firmy (ale skutečně to je její výrobek, dá se to zjistit). Nicméně karta je to prostě úplně jiná.

    Ach jo, ach jo. Zlobím se, a ani nevím, na koho... možná i na sebe, proč jsem takový ňouma?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.12.2007 08:49 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Co se síťovky týče, zkontroloval bych, jestli ovladač ve Windows nemá někde v nastavení zakázaný WakeOnLan (nehledat v nastavení sítě, ale v nastavení karty). Už jsem se s tím párkrát setkal a chovalo se to právě takhle.
    Bluebear avatar 27.12.2007 11:35 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Bohužel je to naopak - Linux se nedokáže připojit, Windows to problémy nedělá :-( Uvažoval jsem i o tom, jestli při přebootování z Windows do Linuxu nezůstalo někde nějaké nastavení, ale bohužel se to chová stejně i při studeném startu.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    27.12.2007 15:53 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Ten WakeOnLan je tam proto, aby se sítovka nevypínala, když se vypnou Windows. Tzn. ve Windows tuto funkci Zapnout, tím se síťovka nebude při restartu Windows vypínat a možná to bude fungovat. Ty síťovky si to zapamatují a jsou vyplé i po studeném startu. Moje zkušenosti jsou, že to dělají integrované RTL 8111 (nebo jak se ty potvory jmenují) a myslím nějaký Intel.

    Jinak s tím výrobcem svatá pravda, obvzláště rád to dělá ještě Realtec, který vydal asi tak 1000 verzí RTL 8169, která se líší jen písmenkem na konci (C/SC/já nevím co ještě) a ne v každém Linuxu ne všechny písmenka jedou.
    Bluebear avatar 27.12.2007 17:25 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Ten WakeOnLan je tam proto, aby se sítovka nevypínala, když se vypnou Windows. Tzn. ve Windows tuto funkci Zapnout, tím se síťovka nebude při restartu Windows vypínat a možná to bude fungovat. Ty síťovky si to zapamatují a jsou vyplé i po studeném startu. Moje zkušenosti jsou, že to dělají integrované RTL 8111 (nebo jak se ty potvory jmenují) a myslím nějaký Intel.

    Wow! Díky ti velice, bylo to tím! Zapnul jsem ve Windows WakeOnLan a už to v Linuxu funguje. To je tedy featurka... :-(
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    27.12.2007 17:58 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Hmm divné! Nemělo by se to nareportovat správcům toho jaderného modulu?
    Bluebear avatar 28.12.2007 13:33 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Nemělo by se to nareportovat správcům toho jaderného modulu?

    Mělo; udělám to.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Bluebear avatar 3.1.2008 11:06 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Nahlášeno do naší bugzilly, myslím, že se toho někdo ujme :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    27.12.2007 17:42 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Děkuju ti náčelníku, že jsi si mě zastal... :-)
    27.12.2007 10:47 Sam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Proč stavíš samostatný "hdd rekordér" (v MS terminologii asi "media centrum")? V budoucnu bych taky rád něco takového, zatím mám ale představu, že bych vše provozoval na počítači, který používám i jako desktop. Tohle řešení je určitě méně pohodlné, nemůžu např. počítač libovolně restartovat, musím brát ohled na to, zda se třeba právě nenahrává. Otázkou je taky, zda by takový počítač nemusel běžet pořád. Pak by se musela uvažovat vyšší spotřeba. Zatím si myslím, že by to šlo vyřešit - pomocí programu rtcwake lze počítač v zadaný čas vzbudit. Ukočírovat tohle mi přijde asi jako největší problém.
    Bluebear avatar 27.12.2007 17:01 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Proč stavíš samostatný "hdd rekordér" (v MS terminologii asi "media centrum")?

    Dobrá otázka. Já bloud si myslel, že a) to bude snadné a b) že to bude mnohem univerzálnější řešení než kupovat nějakou specializovanou krabičku, která nemusí umět všechno a může se chovat jankovitě.

    Bod b) je možná pravda, ale v bodu a) jsem se tedy zmýlil fatálně :-(

    Příjem a nahrávání televize mi na desktopu funguje dobře, ale potřeboval jsem něco do obýváku, co by sloužilo jen pro tyto účely a tudíž bylo vždycky připravené, bylo připojené na normální televizor a dalo se kdykoli použít kterýmkoli členem rodiny, případně cvičeným mývalem.

    Otázkou je taky, zda by takový počítač nemusel běžet pořád. Pak by se musela uvažovat vyšší spotřeba

    Hodně záleží na tom, co se dovnitř dá; Athlony označené EE (údajně to není podle té kapely, ale "Energy Efficient") moc netopí a nežerou. Samozřejmě, že nejlepší by byl ARM; takové řešení by mě velmi lákalo, ale to už je poněkud větší projekt a momentálně mám větších projektů víc, než zvládám :-(
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    27.12.2007 11:10 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    A zkoušel si vypnout detekci připojení kabelu? Třeba si nech to rozhraní zapínat při startu.
    Bluebear avatar 27.12.2007 11:37 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    To jsem udělal, ale bohužel, síťovka se prostě chová, jako kdyby tam ten kabel nebyl, nebo něco v tom smyslu. Zkoušel jsem i rmmod-nout a modprob-nout modul (r8159 tuším, karta je od Realteku), ale chová se to stále stejně. :'( V dmesg není nic než hláška "eth0: link down" nebo "eth0: link not ready".
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    27.12.2007 11:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Aha :-(
    27.12.2007 12:07 Harm | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Me sitovka na notalu v linuxu nejede kdyz windows nevypnu/restartuju ale uspim je na disk a pak bootuju do windows. Neni tady problem??
    27.12.2007 15:49 wo | skóre: 2 | blog: wo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    resetovat načítání pnp v biosu, případně přehodit kartu do jinýho slotu
    zkusit stáhnout testovací program od výrobce, spustit (dos boot disketa...) kouknout co je na kartě nastavený (PNP, IRQ...), kartu otestovat
    zkusit kartu přenastavit (nejdřív pnp, když to nezabere napevno adresu, irq, ...) a pokusit se to vnutit modulu při natažení
    Pinhead avatar 28.12.2007 13:43 Pinhead | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize aneb Byl studený večer, vzteku čas...
    Jojo televizní karty, s jednou se teď taky trápim. Koupil sem v bazaru za 3 kila Leadtek Winfast TV2000 XP Expert. Zprovoznit v linuxu šla celkem v pohodě, akurát se nemůžu zbavit vodorovných proužků. Údajně by měl pomoct galvanický oddělovač, když mám kabelovku, tak sem to za 120,- objednal a uvidim. Jinak koukat se na to v tvtime dá a na rádio je supr plugin do gkrellmu.

    Až to média centrum doděláš, tak nezapomeň napsat podrobnej návod s fotkama :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.