abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Migrace KMail na Evolution (maildir2mbox)

    2.1.2007 17:25 | Přečteno: 1945× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 7.1.2007 14:04

    Vytýkám před závorku: na konci jsou 2 užitečné postupy, jak importovat mail z KMail do Evolution - jeden vyžadující KMail, druhý pouze zálohu dat z KMailu.

    Potkalo mě hodně věcí v poslední době, jednou z nich je i nový notebook.

    Do této doby jsem používal KDE na Gentoo, ale občas jsem si říkal, proč nepracuji na distribuci, která více funguje stylem out-of-the box. V létě jsem měl možnost vidět Ubuntu, a jelikož se mi zalíbilo, a taky protože si myslím, že do Gnome leze a asi i poleze více inovací než do KDE (díky Novell, Red Hat, Ubuntu), a hlavně protože nový stroj je vždy příležitostí začít nanovo, nainstaloval jsem na svůj systém Ubuntu.

    No jo, ale co s historií Kopete? Uvidím ji v Gaimu? Co s maily z KMailu? Jak rychle je budu moct začít používat v Evolution, defaultním toť (nejen) Ubuntu email klientu?

    Ukázalo se, že Gaim je větší oříšek. Sice jsou kontakty uložené na serveru, takže o ně nepřijdete. Ale je několik důvodů, proč mi tu stále (a asi ještě hodně dlouho) poběží Kopete:

    1. Se starým adresářem ~/.kde funguje out-of-the-box včetně uložených hesel v kwallet :-)
    2. Na Gaimovské metakontakty jsem si nějak nemohl zvyknout - hlavní výhodou metakontaktu v Kopete je pro mě větší přehlednost a úspornost místa v contact-listu. V Gaimu se metakontakty rozbalují a sbalují - tudíž je to více práce a člověk musí volit mezi tím, jestli chce vidět status nějakého kontaktu na všech sítích (a mít to na více řádků), nebo to mít kompaktnější, ale mít míň informací.
    3. Není možnost (oběma směry) importovat historii rozhovorů jinak, než si importér prostě napsat. Sice jsem o tom chvíli uvažoval (a dokonce se už i ptal autorů Gaimu a Kopete na pikanterie jejich formátů historie), ale vidina, že budu týden debuggovat a odlaďovat konvertor mě nakonec totálně odradila. :-)
    4. Kopete vypadá hezčeji :-D

    S Evolution je to už vyřešené - spokojeně mi tu běží. Nečekejte import nastavení z KMailu. Ale čekejte celkem bezproblémový import vašich zpráv. Jediný zádrhel je v tom, že KMail defaultně ukládá zprávy ve formátu maildir, zatímco Evolution v mboxu. A přestože Evolution maildir podporuje, pro import podporuje pouze jednoduché soubory - tedy mbox. Úkol tedy zněl: konverze zpráv z maildir do mbox.

    Lze udělat 2 způsoby:

    1. S pomocí KMailu
      Celkem snadné - uděláte si v KMailu novou složku (třeba "export-inbox"), zvolíte formát "mbox", zkopírujete do ní všechny původní maily uložené v maildiru, co chcete mít v jedné složce, a zazálohujete soubor ~/.kde/share/apps/kmail/mail/export-inbox. V Evolution pak dáte import souboru, odkážete ho na výše vytvořený export-inbox, zvolíte si adresář, do kterého to chcete importovat (zde logicky "inbox"), a pak jen počkáte, než to Evolution schroustá.
    2. Bez KMailu
      Možná se ptáte, proč proboha to dělat jinak (a nepříjemněji), když výše popsaným způsobem je to celkem jednoduché. A já s Váma souhlasím! :-) Ale jsem občas hlava děravá, a tak jsem po 3 dnech používání zjistil, že jsem si zapomněl takto vyexportovat sent-mail (!!!). Takže jsem Googlil, narazil na to, že součástí qmailu je nástroj maildir2mbox, který to zvládne. Mno, ale nenašel jsem balíček qmail pro Ubuntu, takže jsem se rozhodl, že někde stáhnu binárku, vyextrahuju jen maildir2mbox a použiju ho. Ale moc jsem se neradoval - balíčky jsou většinou zdrojákové, a když už se poštěstí najít binární balík, tak pro nějakou hodně starou GLibc, takže to neběží. Nakonec jsem našel zde. Pak už stačí qmail rozbalit:
      mkdir -p ~/usr/src
      cd ~/usr/src
      rpm2cpio qmail-1.03-25.91rph.i586.rpm | cpio -ivmud
      
      A teď můžeme exportovat maily do mboxu (pozor - původní zprávy z maildiru to smaže!):
      cd ~/.kde/share/apps/kmail/mail/sent-mail
      touch temp-file
      MAILDIR=. MAIL=sent-mail MAILTMP=temp-file ~/usr/src/var/qmail/bin/maildir2mbox
      
      Teď už máme výsledek v souboru sent-mail, který je ve formátu mbox. Šup s ním do Evolution (tentoráte pochopitelně do adresáře "Sent") a je to!

    Na obou postupech zamrzí, že je nutné je opakovat zvlášť pro každý maildir - takže pokud máte více složek a podsložek (téměr 100% máte inbox, sent-mail, drafts), může to být otravné. Ale funguje.

    Taky jsem slyšel, že je možné si udělat vlastní IMAP server, tam to uploadnoat a pak to stáhnout v Evolution, ale s tím jsem nechtěl ztrácet čas. Každopádně jestli GMail skutečně někdy nabídne podporu IMAPu, jak se snaží velmi lehce mezi řádky naznačit tak, aby zároveň neřekl nic :-), tak asi přesedlám na GMail totálně.

    Po těchto peripetiích s Kopete vs. Gaim a KMail vs. Evolution si nemůžu nedovolit malou poznámku. Myslel jsem si, že když se okolo open-source tolik mluví o otevřených standardech, že by už dávno měla být specifikace (a používaná) na všechna uživatelská nastavení - záložky, historie rozhovorů, nastavení nejrůznějších věcí atd. Prostě jsem si myslel, že Linuxové aplikace (a obecně open-source) půjde příkladem, ale není to tak. Naštěstí to vypadá, že věci se v tomto směru hýbou. Akonadi, Telepathy, freedesktop obecně - snad jsem je pochopil dobře, že tyto trable chtějí nechat minulosti. A já budu jedině rád.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    freshmouse avatar 2.1.2007 18:18 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Migrace KMail na Evolution (maildir2mbox)
    Prvně, přechod z Gentoo s KDE na Ubuntu s GNOME je dobré rozhodnutí a i takový David Watzke z něho bude mít jistě radost. ;-) Dále. Gaim možná bude vypadat lépe, když zkusíte ikonky Tango či jiné z GNOME Look. Co se týče importu / exportu historií konverzací: sice nevím, v jakém formátu ukládá Kopete, nicméně Gaim ukládá buď prostý text, nebo HTML (lze si vybrat). Historie jsou uložené v ~/.gaim/logs/protokol/účet/protějšek. Jedná se opravdu o prostý text (popř. HTML), ve kterém je uloženo PŘESNĚ to, co uživatel vidí v Gaimu při konverzaci. Např.: Konverzace s Bill Gates 28. srpen 2006, 15:04:14 CEST
    (15:04:20) freshmouse: Hola, jak je?
    Domnívám se, že Kopete to ukládá podobně, a tak by import / export mohl proběhnout překopírováním historií a následným přejmenováním souborů do správného tvaru...
    2.1.2007 19:40 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Migrace KMail na Evolution (maildir2mbox)
    Každopádně Gentoo obdivuju pro jeho nápad (spíš přebranou vizi dotáhnutou do konce) a a snahu dotáhnout vše do konce a někdy ještě dál. Vždyť která jiná distribuce nabízí USE flagy, který člověku příjdou naprosto přirozený. (Co mě proto překvapilo je, že nejdou per-package CFLAGS a LINGUAS atd. - myslím oficiálně) Ale na desktop, čistě pracovní, to fakt ne - jsem rád, že jsem si tu Qt 4.2.0 nainstaloval během 5 minut i s dokumentací, že si můžu libovolně přiinstalovat a odinstalovat debug info, což u Gentoo by znamenalo další rekompilaci, a u Qt 4.2 by to bylo na 1-2 hodiny, pokud si dobře vzpomínám - čekejte tak dlouho, pokud to chcete teď začít používat. Gentoo zase může být zajímavé díky USE flagům a vůbec přizpůsobitelnosti - prostě každé je pro jiný účel.

    Ikonky - myslím, že Ubuntu nepoužívá default Gnome ikony, ale právě něco jako Tango, nebo přinejmenším lepšího než Gnome default :-) Ale prostě ta ikona žlutýho panďuláka mi navozuje dojem, jako by Gaim byla hračka pro malé děti, ne něco, s čím budu denně komunikovat. Vzhled Kopete v tomhle ohledu mi připadá skoro až profesionální. Sice "ikonky, ikonky, taková blbost", ale já si myslím, že je dobře, když aplikace vypadá dobře (neříkám, že má zářit, ale vypadat slušně a na úrovni, to ano) - hned se pak pracuje příjemněji.

    Mno tak co se týče adresářové struktury, tak Kopete a Gaim jsou na tom v podstatě velmi podobně - skoro bych se vsadil, že když historii implementoval jeden projekt, tak se nechal silně inspirovat tím, co udělal ten druhý (proč vymýšlet takovou nepodstatnou blbost odznova :-).

    Co se týče formátu, tak Kopete je (v čem jiném) v XML - pro XML je dost knihoven, takže sesmolit něco v Pythonu by nemusel být problém :-) ale kdo by to napsal a testoval zvláště na svých ostrých datech - na první pohled určitě jednoduché, ale když začne jako vždy člověk pak řešit ty detaily - tak nevím, jestli bych se svých logů v Gaimu do měsíce dočkal.

    Na Gaim mě táhne silně to, že je prostě defaultním řešením jak v Gnome obecně, tak i v Ubuntu, takže bude líp bugreport-podporovaný a líp integrovaný do zbytku Gnome světa; a opět taky, že tam cítím sice nepřímou, ale přesto komerční podporu (Google Summer of Code, opět Gnome trojlístek Novell/RedHat/Ubuntu) - u Kopete si nejsem vědom ničeho. A i přesto je Kopete zatím pro mě lepší.

    To vypadá, jako bych měl pomalu chystat další blogpost :-D
    vim ~/.emacs
    freshmouse avatar 2.1.2007 19:53 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Migrace KMail na Evolution (maildir2mbox)
    Každopádně Gentoo obdivuju pro jeho nápad (spíš přebranou vizi dotáhnutou do konce) a a snahu dotáhnout vše do konce a někdy ještě dál. Vždyť která jiná distribuce nabízí USE flagy, který člověku příjdou naprosto přirozený. (Co mě proto překvapilo je, že nejdou per-package CFLAGS a LINGUAS atd. - myslím oficiálně) Ale na desktop, čistě pracovní, to fakt ne - jsem rád, že jsem si tu Qt 4.2.0 nainstaloval během 5 minut i s dokumentací, že si můžu libovolně přiinstalovat a odinstalovat debug info, což u Gentoo by znamenalo další rekompilaci, a u Qt 4.2 by to bylo na 1-2 hodiny, pokud si dobře vzpomínám - čekejte tak dlouho, pokud to chcete teď začít používat. Gentoo zase může být zajímavé díky USE flagům a vůbec přizpůsobitelnosti - prostě každé je pro jiný účel.
    Souhlasím.
    Ikonky - myslím, že Ubuntu nepoužívá default Gnome ikony, ale právě něco jako Tango, nebo přinejmenším lepšího než Gnome default :-) Ale prostě ta ikona žlutýho panďuláka mi navozuje dojem, jako by Gaim byla hračka pro malé děti, ne něco, s čím budu denně komunikovat. Vzhled Kopete v tomhle ohledu mi připadá skoro až profesionální. Sice "ikonky, ikonky, taková blbost", ale já si myslím, že je dobře, když aplikace vypadá dobře (neříkám, že má zářit, ale vypadat slušně a na úrovni, to ano) - hned se pak pracuje příjemněji.
    Ubuntu používá ikonky Human, což jsou podle mě dooranžova upravené ikonky Tango. Gaim ale používá ikonky vlastní (resp. některé): jsou v /usr/share/pixmaps/gaim/.

    A dále opět souhlasím. Spousty lidí tvrdí, že vzhled systému je nepodstatný a že se zabývám hloupostmi, ale já tvrdím, že pěkné prostředí (což u někoho znamená černou pracovní plochu a u jiného rozjásané ikonky) zvyšuje produktivitu práce...
    Co se týče formátu, tak Kopete je (v čem jiném) v XML - pro XML je dost knihoven, takže sesmolit něco v Pythonu by nemusel být problém :-) ale kdo by to napsal a testoval zvláště na svých ostrých datech - na první pohled určitě jednoduché, ale když začne jako vždy člověk pak řešit ty detaily - tak nevím, jestli bych se svých logů v Gaimu do měsíce dočkal.
    Pokud je to v XML, tak to pro programátora musí být přímo lahůdka. ;-) A pokud to nechceš testovat na ostrých datech, stačí si je zazálohovat. :-D
    Na Gaim mě táhne silně to, že je prostě defaultním řešením jak v Gnome obecně, tak i v Ubuntu, takže bude líp bugreport-podporovaný a líp integrovaný do zbytku Gnome světa; a opět taky, že tam cítím sice nepřímou, ale přesto komerční podporu (Google Summer of Code, opět Gnome trojlístek Novell/RedHat/Ubuntu) - u Kopete si nejsem vědom ničeho. A i přesto je Kopete zatím pro mě lepší.
    Podle mě jsou na tom Gaim i Kopete s funkcemi podobně. A dále, Gaim není moc do GNOME integrovaný (on to ani není GNOME projekt), jediné, o čem vím, je jakási integrace kontaktů s Evolution...
    To vypadá, jako bych měl pomalu chystat další blogpost :-D
    Tak do toho. ;-)
    2.1.2007 21:16 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Migrace KMail na Evolution (maildir2mbox)
    Na tenhle problem s postou mam velmi jednoduche reseni, jmenuje se IMAP :-)))
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    2.1.2007 23:56 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Migrace KMail na Evolution (maildir2mbox)
    Tak tak, kdo jednou zkusi...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.