abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 747 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    CherryTree

    20.12.2011 19:33 | Přečteno: 3971× | Názory | Výběrový blog | poslední úprava: 17.9.2017 16:18

    CherryTree je program spadající do kategorie osobních wiki. Jeho autoři ho popisují jako "Program k hierarchickému vedení poznámek, s vlastnostmi, jaké má formátovaný text (RTF), a zvýrazňování skladby". Já o něm tvrdím, že je to skvělá věc na psaní blogů a konečné řešení otázky poznámek.

    Po spuštění na vás vybafne okno, do jehož pravé části můžete psát. Na levé straně můžete vytvářet Nody - jedná se o dokumenty, které mohou mít děti (subNody), tak jak je to vidět na obrázku:

    Jednotlivé Nody jsou uloženy v XML souboru s příponou .ctd, přičemž samozřejmě můžete mít víc souborů pro různé příležitosti - já tak mám například jeden soubor na psaní blogů a poznámek a druhý na různé kousky zdrojových kódů a další pak v jednotlivých větších projektech na poznámky a TODO.

    Text můžete různě ostylovat, bohužel však není použito HTML, ale nějaký vlastní formát. K dispozici tak jsou jen dvě úrovně nadpisů, což je hlavně u psaní delších článků docela nemilé. Jinak jsou možnosti úprav textu dostačující a standardní, na úrovni webových WYSIWYG editorů.

    Rozvržení nástrojového toolbaru je podle mého názoru vyhovující a na rozdíl od jiných podobných programů ho skutečně používám, i když bych mohl použít klávesovou zkratku.

    Nevýhody

    Podpora pouze dvou úrovní nadpisů

    Na toto omezení narážím pořád, dokonce i ve chvíli kdy tohle píšu. Autoři zřejmě nepočítali s tím že CherryTree bude někdo využívat pro psaní článků na web a tak vám dvě úrovně nadpisů musí stačit.

    Stylování označeného textu

    Zapomeňte na to že zmáčknete tlačítko pro tučný text a píšete tučně. V CherryTree musíte text prvně napsat, označit a pak z něj udělat tučný.

    Hrozivý HTML výstup

    Nechápu co je za módu cpát do všeho vlastní stylošpínu. Zkuste si z libovolné aplikace, která nemá v oficiálním názvu HTML editor, dostat čistý HTML výstup. OpenOffice, GoogleOffice, různé exporty ze všech možných aplikací cpou do všeho svoje vlastní hovna. Co si k sakru autoři myslí? To vážně počítají s tím, že někdo bude publikovat text tak jak ho vyplivl jejich export? Nikdo koho znám nepoužívá stránky bez nějakého druhu redakčního systému a hádejte co? Ty vás pošlou s <span style="ultramegashinyshit"> namísto <b> tak leda do háje. Je vážně tak těžké použít jednoduché HTML tagy a změnit jejich chování pomocí stylu, namísto opakovaného použití kopy spanů se style atributem?

    TODO: Až se stanu Imperátorem planety Země, hned potom co nechám useknout pravou ruku všem kdo nepoužili UTF, nařídím obalit dehtem a vyválet v peří každého, kdo do svého programu nepřidá možnost čistého HTML exportu.

    Když necháte vyexportovat nějakou poznámku, nestihnete se divit nad nelogičnostmi, kterých se autoři dopustili. Zapomeňte na odstavce, zapomeňte na čisté HTML. Veškerý text dostanete slitý na jednom řádku, to aby se vám dobře četl. Nadpisy z toho málem vyšly moc čistě (ne jako <b/strong>, který je definovaný jako <span style="font-weight:bolder;">), tak jim autor pro jistotu přidal prázdný atribut style, to aby byl kód kratší a více přehlednější. Velmi vtipně jsou také řešené seznamy, kam se místo HTML tagu <ul><li>polozka</li></ul> vloží jen UTF znak černé tečky (•), popřípadě natvrdo číslo u číslovaných.

    Výhody

    Ok, možná jsem se v předchozím výpisu nechal trochu unést a vypadá to, že CherryTree se nedá používat. Neberte to tak vážně, z větší části je to jen kritika plesnivých exportů, které jsem opravil níže uvedeným scriptem. CherryTree má několik důležitých výhod, které nevýhody silně převyšují:

    Start programu

    Ačkoliv je program napsaný v pythonu, startuje překvapivě rychle.

    Jednoduchost

    Zkusil jsem už několik osobních wiki - Wixi, Zim, WOAS, dokonce jsem jeden čas psal vlastní (python backend, html/ajax frontend), ale CherryTree na mě působí ze všech nejlépe. Dělá přesně to co dělat má, nenutí uživateli markup a nevymýšlí opičiny v podobě různých speciálních stránek.

    Další plus je jednoduchá navigace, kterou například Wixi rozhodně postrádá.

    Textový formát dat

    Data jsou uložena v .xml, takže se můžete podívat co všechno se ukládá, navíc můžete mít skvělý pocit z toho že se jedná o otevřený formát, který můžete různě zpracovávat a provádět zálohy tiskárnou :)

    GPL Licence

    Multiplatformnost

    K dispozici jsou zdrojáky, balíčky pro většinu linuxových distribucí, binárky windows a balíček pro MAC OS X.

    Šifrování

    Jednotlivé soubory je možné chránit heslem. CherryTree je pak šifruje pomocí programu 7za (7zip), který používá AES256.

    Patch HTML exportu

    Protože jsem byl HTML exportem skutečně zděšen a navíc jsem tou dobou přepsal svůj DHTMLParser do pythonu, napsal jsem krátký kludge, který fixne HTML export do něčeho čistějšího a použitelnějšího.

    Script není žádný zázrak - vyplivl jsem ho ten den co jsem začal používat CherryTree, zhnusen tím pošahaným exportem, takže různé návrhy na vylepšení jsou rozhodně vítány a pokud někdy překonám lenost, podstatně ho doplním.

    Vymyslel jsem tam algoritmus který rozdělí text do odstavců, ale není to žádná sláva - pracuje tak že hledá vertikální mezery mezi textem a když je najde, udělá z toho odstavec. Na běžné texty, jako je třeba tento blog to stačí, ale pokud tam vložíte CodeBox, asi vás nehezky překvapí co to s ním udělá.

    Patch můžete stáhnout v prvním příspevku v diskuzi, protože do blogu se prostě nejspíš nedá vložit jiná příloha než obrázek.

    Vytvořil jsem na to nový script.

    Závěr

    CherryTree je dobrý program pro psaní poznámek a článků. Je to něco jako opak kindle - s tímto programem mě baví psát, tak jako mnohé s kindlem baví číst.

    Poslední čtvrt rok co ho používám vzrostl počet mých blogpostů dost signifikantně, protože jsem konečně našel ten správný program který mě nerozptyluje při psaní a navíc se z něj dá dostat (scriptem) jednoduché HTML. Při záblesku myšlenky, či pocitu inspirace prostě jen otevřu CherryTree (vzpomeňte na ty 3 sekundy, důležitý to jev), dvěma kliknutími vytvořím novou Nodu a začnu dumpovat obsah mozku do textu. To je dost rozdíl oproti HTML editoru Quanta Plus, který jsem používal předtím, už jen proto že startoval snad 20s a intuitivnost byla taky někde úplně jinde.

    V součanosti mám rozepsaných a připravených asi 10 článků/blogpostů určených pro abclinuxu (a asi 10 dalších jinam), které postupně dodělávám a uvolňuji. Mohl bych je všechny publikovat najednou, ale nerad bych způsobil Jílkovské zahlcení a tak si je nechávám na chvíle kdy se to hodí :)

    PS: Tento text byl stejně jako řada mých předchozích blogpostů zhruba od září napsán v CherryTree.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bystroushaak avatar 20.12.2011 19:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Příloha:
    V příloze jsou slibované zdrojáky.
    Bystroushaak avatar 15.1.2012 19:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Příloha:
    Zde (viz příloha) je trochu upravená verze samotného repaireru (předchozí soubory pořád potřebujete).

    Přináší podporu <h3>, kterýžto vytvoříte tím že daný nadpis označíte tučně a přeškrtnutě zároveň.

    Dále popora značky <code>, kterou vytvoříte pro změnu podtrženým a zároveň přeškrtnutým textem.

    To je prozatím vše.
    2.5.2012 07:49 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree - více úrovní nadpisu
    Spojil jsem se s autorem. Další úroveň(vně) nadpisu si dal do seznamu věcí k udělání. Co se týče ukládání v HTML, souhlasí s tebou, že to není nic moc, a myslím, že díky mé iniciativě se o to bude časem taky zajímat, ale, jak říká, chce to prostě člověka, který by se tomu věnoval zcela, a kdyby nedělal sto dalších věcí, tak by to dělal sám. Tak nějak volně vyjádřeno.
    Bystroushaak avatar 6.5.2012 21:51 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree - více úrovní nadpisu
    Dík :)

    Přemýšlel jsem že se s ním také spojím, dokonce jsem si naklonoval zdrojáky a zkusil do nich proniknout, s tím že autorovi pak pošlu pár patchů, ale celý je to výstup z nějakýho IDE a totálně v tom ztrácím orientaci. Zjišťovat co je to za IDE jsem byl nakonec moc línej :S
    13.5.2012 21:00 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree - více úrovní nadpisu - nadpis 3
    Ve verzi 0.26, která se brzy (nevím kdy) objeví, už by měl být (kromě jiného) i Nadpis 3
    Bystroushaak avatar 14.5.2012 00:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree - více úrovní nadpisu - nadpis 3
    Už se nemůžu dočkat. Vážně, pracuju s cherrytree skoro denně a narážím na čím dál víc věcí, které mi úplně nevyhovují. Přemýšlím, že se s autorem taky spojím.
    18.5.2012 14:08 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree - a je to venku
    Udělal jsem, když jsem zjistil, že je tu v0.26 pár pěkných obrázků, abych oživil článek z konce roku 2010. (http://fripohled.blogspot.com/)
    kotyz avatar 20.12.2011 19:51 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Já mam na poznámky BasKet Note Pads, ale letos sem to ještě ani nespustil :-D Když si potřebuju něco poznamenat tak si to napíšu jako ASCII plaintext v meditu. On ten BasKet má moc funkcí a tlačítek který nevim k čemu sou, ale umí různý barvičky, odkazy a obrázky, tabulky asi taky, ale ty sem tam nikdy neviděl. Než se s tim srát a udělat si to hezký, tak to udělam hnusný ale přenositelně-univerzální a rychlejš ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Marián Kyral avatar 21.12.2011 09:02 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Basket používám hodně, ale port na Qt4 ještě stále není dokončen a momentálně se na něm moc nepracuje (vůbec). Používám git verzi a po posledním update přestalo fungovat kopírování označením a vložení prostředním tlačítkem myši. Už to jsou asi dva měsíce a oprava nikde. Takováhle zásadní věc, toho si přece museli všimnout :-|

    CherryTree vypadá dobře, navíc zvýrazňování kódu basket nemá. Asi CherryTree vyzkouším.
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 09:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    CherryTree vypadá dobře, navíc zvýrazňování kódu basket nemá. Asi CherryTree vyzkouším.
    Za pokus nic nedáš :)
    Marián Kyral avatar 21.12.2011 10:23 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Koukám, že ebuild zatím nikde a k tomu to je ještě GTK aplikace. No ještě uvidím...
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 10:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Je to napsané v pythonu, takže by ti pro testovací účely mělo stačit jen naklonovat repozitář a spustit.
    Marián Kyral avatar 22.12.2011 14:57 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Tak jsem to zkusil. Import z basketu bez problémů. Jen jsem se zarazil u "zavést/vyvést" - Chvíli mi trvalo mi, než mi došlo, co to vlastně je. Proč tam nemohlo zůstat Import/Export? Je zbytečné to překládat, když jsou dané pojmy zavedené a známé.
    22.12.2011 15:04 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Vysvětlení je (mimojiné) v tomhle vlákně: http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/razor-qt-0.4/diskuse#15.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Václav 22.12.2011 16:55 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Zase friovina? To už si dělá vážně prdel :D
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    22.12.2011 17:07 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Jistě. Zavést/vyvést jsem viděl ve FocusWriteru, tak jsem ten překlad opravil a doplnil... a když jsem nedávno koukal, jsou tam ty jeho s***ky zas.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    22.12.2011 17:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Teď jsem zjistil, že ten člověk přeložil (ve starší verzi) Qt Creator. Oceňuju tu snahu, ale některý překlady jsou neuvěřitelně krkolomný...
    Václav 22.12.2011 18:22 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Jako proti snaze nic, ale když to pak musí někdo jinej „přeložit“ znova, aby byla aplikace konzistentní se zbytkem prostředí, je to trochu škoda…
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 10:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Komu někdy z BasKetu zmizela data, BasKet už nepoužívá... nebo je magor.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Marián Kyral avatar 21.12.2011 11:21 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Nebo mu nic nezmizelo...
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 11:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Huh? To nějak nepasuje na implikaci "uživateli zmizela data ⇨ ((uživatel aplikaci nepoužívá) ∨ (uživatel je magor))". Data obnovitelná ze zálohy se nepočítají jako zcela zmizelá, protože zmizelá tak docela nejsou.

    Vysvětlení: Z BasKetu občas mizí data. Zvláště v nevhodnou chvíli nebo při aktualizaci (to dneska už moc nehrozí vzhledem workaroundu spočívajícím v neaktivitě projektu). Berte to jako varování.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Marián Kyral avatar 21.12.2011 12:11 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Kolik je uživatelům, kterým zmizela data? Jak jsem psal, požívám vývojovou větev a tam kupodivu nic nemizí, ač to zaručeno není - inu vývoj. Zato se občas stane, že Basket nelze spustit.

    Fluttershy, yay! avatar 22.12.2011 17:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Nevím, taky si to už moc nepamatuju. Mně se to stalo asi dvakrát a někde na fóru jsem dokonce narazil na docela konkrétní popis problému.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Václav 22.12.2011 16:57 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Díky, já do něj nacpal kompletní údaje k našim intranetovým aplikacím, nad kterýma jsem přebral správu, a ještě jsem nestihl odzálohovat. Takhle to uspíším.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    20.12.2011 20:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    To vypadá jako remake prastarého skwyrul, jestli to někdo zná...
    Fluttershy, yay! avatar 20.12.2011 23:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Markdown + pořádný textový editor FTW! Ještě ho doplnit o vkládání vzorců v TeXu a paráda.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.12.2011 01:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    A zobrazuješ to čím?
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 01:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    (a) můžu použít wiki (měl jsem tak nastavenou PmWiki a DokuWiki), (b) proženu to pandocem a je z toho velmi slušné (X)HTML, (c) dá se to číst i jako prostý text.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.1.2012 16:06 iki | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Pro zobrazení i editaci jde použít githubová Gollum wiki:
    • wiki nad gitovým repozitářem
    • možnost vyzkoušet a hostovat přímo na githubu
    • podpora markup formátu ASCIIDoc, Creole, Markdown, Org, Pod, RDoc, ReStructuredText, Textile, MediaWiki
    Chytrex avatar 21.12.2011 08:02 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    ReText??
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 10:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Zkoušel (a přeložil) jsem verzi 1.1, od té doby jsem to neviděl. Nápad zajímavý, ale já pseudo-WYSIWYG pro něco tak banálního nepotřebuju.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Chytrex avatar 21.12.2011 11:04 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    No já to používám v práci na poznámky.. Markdown je fajn, člověk neodlepí ruce z klávesnice a přitom má formátovaný text a export do PDF je killer feature..
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 11:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Ten export na Google Docs je zajímavý, akorát v 1.1 mi nefungoval. Jinak ten výstup za moc nestojí a obecně mi to nepřišlo v ničem tak zásadně úžasné. Myslím, že třeba Vim by dokonce mohl umět zvýrazňovat syntaxi Markdownu. No a na export do PDF bych použil pandoc, který to prožene přes LaTeX (wrapper markdown2pdf) a měl by udělat hezčí PDF.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 09:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Používal jsem jeden čas nějakou osobní Wiki která měla markdown integrovaný a zas takový zázrak to nebyl. Po nějaké době jsem zjistil, že je to spíš než co jiného otrava, hlavně když mě osvítí náhlá inspirace.
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 10:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    WTF? Prostě pustím editor a píšu. Editor může být klidně Vim, Kate, PyRoom, cokoliv... Ne nějaká polodementní GTK blbě-textově-procesorová komponenta. Kvalitní export do jiných formátů je luxus. Krom toho jeden text přímo v Markdownu si v pohodě přečtu s obyčejným editorem/prohlížečem texťáků, bez úprav mi ho přežvýká wiki a ještě můžu bez filtrování exportovat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 11:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Tak já používám dokuwiki, ale na blogování bych markdown používat nemohl, protože mě ruší.
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 11:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Pokud ti víc vadí pár triviálních syntaktických pravidel víc než dementní rádoby-editor a obskurní export, tvá volba.

    Syntaxe většiny wiki mi přijde přinejmenším zvláštní (srovnej DokuWiki a Markdown Extra).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 12:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Příloha:
    Já jsem fakt vyzkoušel spoustu osobních wiki, z nichž různé používaly různé markdowny, nejvíc mi vyhovoval Textile a jak už jsem psal - jeden čas jsem psal vlastní (docela jsem se na tom naučil python, viz příloha).

    Na druhou stranu, skončil jsem u CherryTree, což o něčem vypovídá. Když se dostanu do nálady psát, chci psát a jen minimálně myslet na úpravy textu, je tedy lehčí kliknou na ikonu tučného textu než psát okolo slova *.
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 12:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Textile se mi pro změnu moc nelíbí.

    Jsem si jist, že rozumný editor jde nastavit, aby po označení textu a stisknutí '*' přidal kolem textu * (ostatně Kate to dělá pro závorky a uvozovky). Nemusím sundávat ruce z klávesnice, sahat po myši (v lepším případě trackballu) a šmejdit po ikonce (beztak tam snad funguje něco jako Ctrl+B, ale to jsme skoro u toho mého postupu, navíc z sahání na Ctrl je větší potenciál bolesti zápěstí (zažil jsem), pokud Ctrl nemačkáš dlaní).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    tomboytom-deviant avatar 21.12.2011 14:11 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree

    Rozumný editor: VIM

    plugin:Surround.vim

    Ty to asi znáš, tak to přidávám pro ostatní ;-)

    Fluttershy, yay! avatar 22.12.2011 17:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    různé používaly různé markdowny

    Huh? Markdown je jeden, resp. ještě několik variant z něj vycházejícího Markdownu Extra, v těch věcech mimo základ se implementace liší.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.12.2011 17:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    No jo, "oficiálně" je jen jeden, jenže v praxi si to každej tvůrce více či méně přiohne ku obrazu svému... Naštěstí před časem github trochu sesynchronizoval s originálem, předtim měli GFM. Ale třeba ronn-markdown už se liší, že, a nikdy nemáš zaručeno, jak se ten dokument zobrazí, protože to afaik ten standard neříká.
    Fluttershy, yay! avatar 22.12.2011 17:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Tak si projeď implementace z té wiki. Drtivá většina má základy stejné.

    Ostatně existuje test kompatibility s původní implementací.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.12.2011 07:34 Huron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Líbil by se mi přesně takovýhle program, ale s možností automatického ukládání a automatické tvorby historie (revizí) jako má google docs. Chci jen prostě psát a nic víc neřešit...
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 09:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Tak zmáčknout jednou za čas CTRL+s není takový problém, ne? Můžeš to ukládat do dropboxu a pak tam budeš mít i historii :)
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 10:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Zálohovací skript na soubor by nestačil?

    Moje řešení je Kate + Markdown + Git.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.12.2011 08:58 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    V čom ti Zim vadil? Dík.
    Polívčička byla..
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 09:04 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Už nevím.
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 10:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Mi se nelíbila ta adresářová hierarchie, které se dožadoval.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.12.2011 09:37 XXX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Ja pouzivam na tento ucel komercni Notecase Pro a je super. Killer feature pro me je moznost sifrovani poznamek.
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 09:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Sakra, to jsem zapomněl zmínit - CherryTree umožňuje šifrování taky, jen si nejsem jistý jak silné to je.
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 09:56 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Ok, tak jsem tam přidal zmínku mezi výhody. Nevím proč nepoužívají builtin python knihovny pro šifrování, místo toho tam používají 7zip, který používá AES256.
    21.12.2011 11:14 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    A ja pouzivam Emacs Org mode (po spatnych zkusenostech s Basket - autor to prestal podporovat). Sice to moc neovladam, ale je to standard a prezije to vsechny zmeny formatu a programu. Navic to moc neresi, jak veci vypadaji.
    21.12.2011 23:05 Jirkus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CherryTree
    Používám TreeLine http://treeline.bellz.org/ a pro moje účely nemá chybu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.