abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 434 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Jak na FTTG koupit N40L

    7.6.2012 01:45 | Přečteno: 2451× | Názory | poslední úprava: 7.6.2012 17:37

    Od chvíle, kdy jsem si přečetl blogpost o N40L jsem věděl, že to je přesně to, co chci a potřebuji, navíc za cenu víc než příznivou. Ti co četli můj dotaz v poradně a následnou diskuzi pravděpodobně ví, že shánění nebylo tak triviální, jak by mohlo.

    K čemu domácí server?

    Těžko se bude vysvětlovat lidem, kteří tuhle otázku pokládají, proč vlastně někdo může chtít domácí server. Je to jako když se vás někdo zeptá, proč by měl zrovna on používat linux. Nevím jak vy, ale já lidem v takových chvílích říkám, že když se takhle ptají, tak by ho používat neměli. Až budou vědět proč, tak pak je čas si ho nainstalovat. S domácím serverem je to podobné :)

    Za sebe můžu říct, že mám potřebu počítače, kterému můžu věřit, kde se nemusím bát napsat heslo natvrdo do scriptu, který provádí zálohy. Potřebuji rozšíření mysli, prostor kam se dají zapisovat myšlenky, které pak můžou být nepřetržitě bdělé a bez ustání plnit úlohy, ke kterým byly vytvořeny.

    Navíc je fajn mít doma diskové úložiště, kam se můžu připojit jak z notebooku, tak z netbooku bez nějaké nutnosti pořád vytahovat USB kabel a připojovat/odpojovat truecrypt oddíl, jako v případě externího disku.

    Proč zrovna N40L

    To že se mi tak moc zalíbil zrovna N40L nepřisuzuji reklamě, kterou blogpost produktu udělal, pěknému designu, či relativně nízké ceně, ale hlavně tichosti, malým rozměrům a rozšiřitelnosti.

    Několik let jsem experimentoval s různými DIY domácími servery, ale nic nebylo dokonalé, každému řešení něco chybělo:

    Routerům výkon a diskové úložiště. Starším notebookům možnost rozšiřování, diskové úložiště (zkuste si sehnat 2.5" disk do IDE v nějaké rozumné kapacitě) a tichost (už jste někdy viděli funkční, starší, tichý notebook?). Serverům z desktopu zase chybí ladnost a skladnost a o nějaké tichosti se nedalo mluvit ani u dellu, který má jinak chladiče a různé chladící roury pěkně vymyšlené.

    Jakmile jsem N40L uviděl, došlo mi, že tohle je skutečně přesně to, co hledám - tiché, malé, černé, hranaté, rozšiřitelné, výkonné, se spoustou USB portů a s Gb ethernetem to dokonce může sloužit jako domácí úložiště.

    V tuhle chvíli už jsem neřešil jestli, nebo proč, ale jak.

    Peripetie s FTTG eshopem

    Kdo dřív přijde, algoritmy v procesoru N40L tká mele. Pro ty, kteří byli moc líní číst diskuzi pod mým dotazem v poradně krátká rekapitulace:

    http://www.fttg-shop.cz prodává čas od času mikroserver narozdíl od ostatních shopů, kde se cena pohybuje okolo 8k5, za 3100kč i s poštovným. To je velice, velice dobrá cena, za stroj těchto kvalit a parametrů.

    <spekulace založená="na základě vlastní zkušenosti a recenzí eshopu" platnáMinimálněKDatu="01.06.2012">
    Problém je s tím, že tak jak to chápu já, prodají za tuto cenu vždy jeden nebo dva kusy, aby si zvedli prestiž.
    </spekulace>

    Vtip je v tom, že informace o počtu kusů, či o tom, že se jedná o akci s omezeným počtem kusů není nikde uvedená, takže během několika dní, kdy je server v eshopu uveden skladem a za nízkou cenu, objedná N40L spousta lidí. Těm pak, v souladu s obchodními podmínkami eshopu, přijde upozornění, že N40L již za tuto cenu dostupný není a je jen na nich, jestli stornují objednávku, nebo si doplatí pár tisíc.

    Jde to dokonce tak daleko, že se podobným způsobem ruší i objednávky, které již byly telefonicky potvrzeny obchodní zástupkyní FTTG. Vím to docela jasně, protože při pokusu číslo jedna jsem byl jeden z těch lidí a diskuze pod mým dotazem je jich plná, stejně jako recenze FTTG na heurece.

    Celé by to mohlo působit nevinně, kdyby se to neopakovalo s jeden až tří týdenní periodou neustále dokola. Díky tomu to působí jako snaha nalákat lidi na levný produkt, za který pak chcete zaplatit víc, než s čím zákazník souhlasil v době objednávky.

    N40L checker

    Poté co mi server napoprvé neposlali jsem zvážil několik alternativ, načež mi došla jedna podstatná věc - pokud nechci za server dát víc než je mi libo, tak musím být mezi těmi, kdo si ho objednají jako první. Takhle napsané to může vypadat jasně, ale bez vědomostí z předchozí kapitoly to tak zřejmé nebylo :)

    Nakonec jsem se rozhodl použít sílu geeků a napsat script, který mě upozorní během pár minut, jakmile se server v eshopu objeví. Já se pak rychle připojím na internet a N40L objednám.

    Tato technika se ukázala jako funkční. Pro jistotu jsem zvolil platbu dobírkou a server mi dnes, 06.06.2012, v ranních hodinách skutečně dorazil, takže můžu potvrdit, že několika málo lidem ho vždy skutečně pošlou.

    Pokud ho tedy za 3k1 chcete, nezbývá nic jiného, než se uchýlit ke stejným praktikám a použít něco, co vás upozorní, jakmile se server zase objeví ve slevě.

    Můžete si napsat checker na heureku, který bude vyhledávat ve všech eshopech, nebo tak jako já použít script přímo na FTTG, kvůli rychlosti - heureka spider eshopy obchází max. několikrát za den a pro vás je i jedna hodina navíc moc.

    Script

    V prvním komentáři je jako příloha moje řešení. Může to vypadat krapet překomplikovaně, ale není - to co jsem psal je jen soubor n40l.py, zbytek jsou moduly, které jsem pro jistotu přibalil, ale normálně je mám kdesi v ~/libs a ~/bin, takže je radost na nich stavět.

    V souboru CRONTAB.txt je řádek, který se vyplatí vrazit do cronu. Díky tomu budete upozornění do 5m, jakmile se server v eshopu objeví. V současnosti je tam nastavené upozornění na email, který je natvrdo napsaný v prvních pár řádcích scriptu. Vyplatí se použít email, který vám při doručení posílá SMS na mobil..

    Předpokládám, že shell borci by script zvládli napsat i v shellu, ale dle mých zkušeností to není tak triviální jak se zdá a pokud chcete počítat s tím, že html se může různě měnit, chtělo by to přinejmenším nějakou xpath konzoli, na které to postavíte. Pokud vám nevadí riziko, že se html náhodně změní, pravděpodobně by se to dalo slepit i z wgetu, grepu a cutu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bystroushaak avatar 7.6.2012 01:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Příloha:
    7.6.2012 09:52 dizz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Tak to je zajimava informace ja obednal tusim v patek a ve stredu jsme ho uz mel.
    Bystroushaak avatar 7.6.2012 10:18 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Já to samý, chce to mít prostě štěstí a být první.
    7.6.2012 15:36 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    daji se do toho cpat bezne HDD, nebo jen HP LFF SATA? diky
    7.6.2012 16:49 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Jde tam cokoliv. LFF = 3,5" disk
    7.6.2012 15:51 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Problém je s tím, že tak jak to chápu já, prodají za tuto cenu vždy jeden nebo dva kusy, aby si zvedli prestiž.
    vs.
    Těm pak, v souladu s obchodními podmínkami eshopu, přijde upozornění, že N40L již za tuto cenu dostupný není a je jen na nich, jestli stornují objednávku, nebo si doplatí pár tisíc.
    To je neskutečně svinský přístup. Narazit na takový eshop jednou tak už tam víckrát nepáchnu. A IANAL to je žalovatelné.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Bystroushaak avatar 7.6.2012 17:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Jo. Měl jsem v plánu, pokud nevyjde ani druhý pokus, napsat DDoSer, který by je krapet zaspamoval. Ale naštěstí jsem se nemusel uchylovat k temné straně síly a jsem poměrně spokojený, že to dopadlo, tak jak to dopadlo.
    7.6.2012 16:35 Thyrst' | skóre: 6 | blog: a256
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Proč skript rovnou nevyplní a neodešle formulář s objednávkou?
    Bystroushaak avatar 7.6.2012 17:31 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Jednoduše řečeno; Protože jsem línej.

    Složitě řečeno; Samozřejmě by to nebyl technický problém, ale musel bych strávit o hodinu více laděním toho scriptu, navíc to otestovat uskutečněním objednávky. Tohle není click&buy nástroj, je to rychlý kludge, který jsem sepsal ve chvíli, kdy mě napadlo, že by to takhle mohlo fungovat a celé psaní mi nezabralo ani 10m. Vzhledem k tomu, že jsem ho měl v plánu použít jen jednou, je prostě něco jako automatická objednávka zbytečný luxus, jehož psaní sežere víc času, než když mě upozorní emailem a já si server do 10m objednám.

    Shrnuto; Výhoda automatické objednávky pro mě jednoduše není větší, než nevýhoda psaní a testování systému na automatické objednávky.
    8.6.2012 00:49 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Já kdysi jednu takovou automatickou formuláře vypňující obludu dělal (v PHP přwes CURL) a byl to horror. Pokud formulář psal člověk, tak to ještě jde, ale pokud je něčím generovaný (obzlášť v nějakém bazmeku v ASP.NET), tak je to příšerná práce, protože proměnné mají nesmyslná jména a jsou tam spousty balastu, kterým je se třeba prokousat. Navíc často stačí aktualizace generujícího frameworku a všechno se najdenou jmenuje jinak. A nejhorší je, že se to velmi špatně ladí, obzvlášť pokud by každá úspěšná zkouška znamenala objednání. Krátce řečenom, za tu práci to nestojí.

    PS" To je důvod, proč rlůzné agregátory zboží a porovnávače cen vyžadují od e-shopů XML výstup, protože pokud by museli psát pro každý e-shop parser a prolézač formulářů, tak by se mnohem dřív zbláznili :-)
    Bystroushaak avatar 8.6.2012 11:04 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Já píšu podobné věci docela často, není to tak hrozné jak se zdá, pokud má člověk slušný html/xml parser. Vzhledem k tomu, že jsem si napsal vlastní, tak mám přesně to co potřebuju :)

    V případě že se kód stránky často mění se dá jet podle viditelných popisků.

    PS: Kód diskuze na abclinuxu je co se týče parsování taky záživný..
    6.9.2012 19:34 Lukáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Dobrý den,

    u mě nákup proběhl naprosto bez problémů. Mám teda ve zvyku nejdřív volat, takže jsem jim zavolal, zeptal se jich "máte to na skladě za tu cenu?", oni mi odpověděli "máme to na skladě za tu cenu". Pak jsem jim poslal objednávkový formulář, v něm v komentáři připoměl obsah telefonické domluvy a všechno jsem měl doma do dvou dnů. Přesně jak jsme se domluvili. Takže u mě zkušenost jednoznačně kladná.
    Bystroushaak avatar 5.6.2016 02:14 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na FTTG koupit N40L
    Hm. Tak podle všeho se tahle technika nazývá „Bait and switch“. Viz https://en.wikipedia.org/wiki/Bait-and-switch

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.