abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 509 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Ethereum

    12.9.2014 18:56 | Přečteno: 8303× | Obecné IT | Výběrový blog | poslední úprava: 13.9.2014 00:46

    První polovina roku 2014 je za námi a na světě existuje víc virtuálních měn, než se dá spočítat, protože než dopočítáte, tak alespoň dvě nové vzniknou. Mnoho jich vzniká prostě proto, že je jednoduché si vytvořit vlastní fork Bitcoinu či Litecoinu. Je možné najít všechny možné varianty zvířat (doge, catcoin, foxcoin, birdcoin, horsecoin atp..), různé národní měny (czechcoin, e-gulden, ..), ale i zajímavé myšlenky (namecoin, gridcoin, coloredcoin). Kdo chce, může si projít celý dlouhý seznam.

    Naprostá většina z existujících kryptoměn nepřidává vůbec žádnou hodnotu oproti ostatním, a jediné čim se odlišují je název a "marketing". Existuje pár pokusů, které snaží například věnovat výpočetní výkon na hledání léku rakoviny, či mimozemšťanů. Žádný z nich se však však široce neujal a není používanou měnou. Lidi je používají protože chtějí pomoci, nikoliv proto, že by se jim to hodilo. Ethereum se od nich odlišuje, protože kromě samotné hodnoty dané nedostatkem má i hlubší ekonomický smysl.

    Upozornění

    Tento článek zcela určitě obsahuje chyby, jak gramatického, tak faktického druhu. Pokud s nimi nesouhlasíte, nebo vám vadí, nepište mi to do diskuze, ale pošlete pull request. GitHub má pěkný online editor, takže můžete poslat vaše změny během okamžiku, jen pomocí několika kliknutí.

    O co se jedná

    Ethereum je možné popsat jako blockchain s turingovsky kompletní podporou scriptování, či jako na konsenzu založený virtuální stroj. Od Bitcoinu se liší hned v několika bodech:

    Jinak řečeno, jedná se o výpočetní cloud a kryptoměnu zároveň. Příjemci zpráv a peněz (Etherů) nemusí být jen uživatelé, ale i jednotlivé cloud účty, kde běží nahraný bytecode a které mohou posílat zprávy ostatním, či zakládat další účty, do kterých nahrají další bytecode. Tím jak tyto cloud účty běží, dochází ke spalování Etherů, které mají na svém kontě, ve prospěch těžařů, kteří poskytují výpočetní výkon.

    Zatímco Bitcoin je jako zlato a jeho cena je dána jeho nedostatkem, Ethereum je jako energie, která se neztrácí, ale jen transformuje. Těžením věnujete výkon cloud účtům a dostáváte za to Ether. Běh cloud účtů a posílání zpráv vás stojí Ether, čímž vracíte měnu zpět do oběhu.

    Ač to na první pohled může vypadat trochu jako mix všech momentálně populárních buzzwordů, zůstaňte ještě chvíli se mnou a podívejte se, proč jsem tomu věnoval čas na psaní článku.

    Jak to funguje

    Na rozdíl od Bitcoinu, Ethereum zavádí dva druhy účtů, které si mezi sebou mohou posílat zprávy a Ether:

    1. Externě vlastněné účty, dále jen EOA (Externally Owned Accounts)
    2. Smluvní účty, dále jen CA (Contract Accounts)

    EOA jsou běžné uživatelské účty, které neobsahují žádný program a umožňují vytváření transakcí. Pod tím si můžeme představit posílání hodnoty, či zpráv, ostatním účtům, ale také založení CA jejich nahráním do Ethereum sítě.

    CA obsahují program, který je aktivován pokaždé, když dojde k transakci (ať už jde o zprávu či převod Etherů) na adresu CA. Takto aktivovaný účet může vytvářet transakce (posílat zprávy/Ether), zapisovat do interního úložiště, či vytvářet další CA. Každá provedená instrukce a každý uložený bajt ho stojí Gas, což je tržně určená hodnota Etherů. Tento spálený Gas je poté sítí předán těžařům.

    Data nahraná do CA není možné nějakým podvodem změnit. Máte tak jistotu, že jednou nahraný kód poběží tak jak byl naprogramován. To hraje velkou roli v mnoha konceptech, kde potřebujete důvěřovat provozovateli, například loterie, různé fondy, pojištění a tak dále.



    (Grafické klikátko na vytváření kontraktů.)

    Transakce

    Ethereovské transakce se dost podobají těm bitcoiním, až na tři odlišnosti:

    Co se smluvních účtů týče, jsou aktivovány pokaždé, když obdrží transakci a běží tak dlouho, dokud se samy neukončí, či dokud nevyčerpají veškerý Ether, který mají k dispozici (Gas).

    EVM

    Ethereum Virtual Machine je možné brát jako obrovský decentralizovaný počítač obsahující miliony objektů nazvaných "účty". Každý účet má k dispozici paměť, úložiště, peněženku a API pro posílání a příjem transkací.

    EVM-code

    Bytecode, který je vykonáván Ethereum sítí je znám jako EVM-code (někdy též také jako EtherScript). Jedná se o na zásobníku založený bytecode, jehož plnou specifikaci můžete najít na straně 18 yellow paperu, či v Development tutorialu.

    Výkon připadající na jeden jediný CA není moc velký, podle některých odhadů se pohybuje přibližně na úrovni mobilního telefonu z roku 1998, což ovšem bohatě stačí na spoustu kryptograficky velmi zajímavých aplikací.

    Podporované jazyky

    Kromě samotné EVM-, který je vykonáván přímo Ethereovskou sítí, je k dispozici několik programovacích jazyků, které je možné použít k psaní CA.

    LLL

    LLL je na lispu založený jazyk, do kterého jsou v současnosti kompilovány všechny ostatní, v Ethereum ekosystému dostupné jazyky. Jedná se dost nízkoúrovňový jazyk s místy docela šílenou syntaxí:

    (for [i]:0 (< @i 10) [i](+ @i 1) 
      ;; do something
    )

    Pokud vás LLL zaujal, pár zajímavých odkazů se dá najít v diskuzi na redditu: http://www.reddit.com/r/ethereum/comments/2dug8k/learning_lll/

    Serpent

    Serpent je Python-like jazyk implementující část RPython specifikace. Dostupné překladače ho momentálně překládají do LLL. Ve většině tutoriálů se můžete setkat právě se Serpentem, jelikož je ze všech uvedených relativně nejvíc uživatelsky přívětivý.

    Mutan

    Mutan je pro změnu C-like jazyk s místy poněkud ujetou syntaxí. Například nevyžaduje středníky, před proměnné se dává var a přiřazení je někdy = a někdy :=. Hodit se bude hlavně ve chvíli, kdy potřebujete vyždímat co nejvíc výkonu, protože umožňuje práci s pointery a inline vkládání bytecode.

    Technické detaily

    Oficiální spuštění

    Ethereum v současnosti běží pouze v testovacím režimu (PoC 5). Cokoliv co nyní vytěžíte je z dlouhodobého hlediska bezcenné, neboť po přepnutí sítě do ostrého režimu dojde k použití jiného blockchainu. Na druhou stranu vám to vám dává možnost si s dostatečným předstihem ozkoušet všechny koncepty, nastavit minery a naučit se pracovat s různými klienty.

    Oficiální spuštění by mělo proběhnout někdy na konci tohoto roku, či začátkem příštího.

    Předprodej

    Ačkoliv jsem psal, že síť momentálně neběží v ostrém režimu, autoři již začali s předprodejem prvních Etherů vytěžených v novém blockchainu. Během akce která probíhala o prázdninách se prodalo 60 102 216 Etherů za cenu okolo 18.5 milionů dolarů (začínalo se na ceně 2000 Etherů za 1 BTC, postupně to klesalo až k 1200 Etherům za 1BTC).

    Celá akce vzbudila mezi uživateli dost kontroverze, jednak protože cena byla docela vysoká (začínalo to na 6kč za Ether, což je pro novou a stále ještě neexistující měnu nevídané), ale také proto, že autoři na všem vybrali takhle ohromnou částku.

    Jednotky

    Ether je poměrně velká jednotka, kterou je možné rozdělit na triliontiny (10^-18, neboli 0.000000000000000001 ETH) wei, podobně jako je možné jeden Bitcoin rozdělit na milibitcoiny, microbitcoiny až na miniaturní sathoshi.

    Celá stupnice vypadá takhle:

    1 wei
    10^3 lovelace
    10^6 babbage
    10^9 shannon
    10^12 szabo
    10^15 finney
    10^18 ether

    Jak to použít

    Tak jako u každé jiné kryptoměny budete potřebovat klienta, kterým se připojíte do sítě a přes kterého můžete vytvářet transakce. Pro Ethereum momentálně existují dva klienti - jeden pro příkazovou řádku, druhý jako grafické rozhraní.

    Instalace

    Postupoval jsem podle návodu na githubu, za použití čerstvé instalace Mintu 17 s Mate.

    # Prvně pár závislostí
    sudo apt-get install build-essential g++-4.8 git cmake libgmp-dev \
    libboost-all-dev automake unzip libtool libleveldb-dev yasm libminiupnpc-dev \
    libreadline-dev scons libncurses5-dev qtbase5-dev qt5-default qtdeclarative5-dev \
    libqt5webkit5-dev libcurl4-openssl-dev
    
    # Stažení zdrojových souborů z githubu
    git clone https://github.com/ethereum/cpp-ethereum
    cd cpp-ethereum
    
    # Cryptopp
    git clone https://github.com/mmoss/cryptopp.git
    cd cryptopp
    sudo scons --shared --prefix=/usr
    cd ..
    
    # JSON RPC API - tenhle krok se dá vynechat
    git clone git://github.com/cinemast/libjson-rpc-cpp.git
    cd libjson-rpc-cpp/build
    cmake .. && make
    sudo make install
    sudo ldconfig
    cd ../..
    
    # Sestavení klienta
    mkdir build
    cd build
    cmake .. -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release && make  # přidejte k cmake parametr -DHEADLESS=1 pokud nechcete GUI

    Jakmile budete mít dokompilováno, všimněte si dvou složek eth/ a alethzero/. To první je klient pro příkazovou řádku, to druhé poněkud divoký grafický klient.

    Pokud se vám podaří vše korektně zprovoznit, gratuluji, ale jak to použít budete muset zjistit sami. Alethzero mi přijde absolutně nedodělaný a použití CLI je na článek samo o sobě.

    FAQ

    Kolik může být maximálně etherů?

    Každý rok se vytěží 0.4x předešlý rok, jestli to chápu správně. Konkrétnější odpověď jsem nenašel.



    (kredit XRPTalk diskuze)

    Zdroje:

    Kolik bude k dispozici Etherů za 5 let?

    Předpovědi se momentálně dost liší a to tak, že o celé řády. Viděl jsem odhady okolo 107 986 582Ξ, ale i 31 344 216Ξ. Názor si udělejte sami:

    Zdroje:

    Jak můžu na serveru pracovat se sítí?

    K dispozici je JSON RPC API.

    Jak velkou výpočetní sílu má jeden CA?

    Ve whitepaperu je vysloveně uvedeno, že je to přibližně na úrovni mobilu z roku 1998. Převedeno na reálný hardware, tak se výkon pohybuje někde na úrovni jednočipů, které se používají v elektronice. To se může zdát jako docela málo, ale pro spoustu různých úkolů to bude zcela postačující. Cílem není vytvořit decentralizované VPS, ale co nejbezpečnější cloud. Pokud někdo potřebuje výkon, lze ho outsourcovat.

    Detaily zde: http://www.reddit.com/r/ethereum/comments/2bzyrs/computation/

    Do budoucna je plánováno zvyšování výkonu pomocí speciálních instrukcí. K dispozici by tak měly být například instrukce pro podporu eliptické kryptografie, takže výkon může být z hlediska šifrování podstatně vyšší. Také se pracuje na jakési metodě definování pevných procedur, které bude možné volat s nižšími náklady, než kdyby byly vykonávány přímo CA. Detaily najdete v kapitole Native Code Extensions. Zatím se jedná o teorii, první implementace budou k vidění nejdříve v PoC 7.

    Jak často je vydáván blok?

    Původně se jednalo o každou minutu. Před nedávnem se objevily informace, že by se doba měla zkrátit na 12 vteřin, v posledním update se mluví dokonce i o 6 vteřinách.

    Symbol

    Tak jako Bitcoin používá ฿, pro Ether je momentálně používán Ξ (html element &Xi;). Podle všeho to vypadá, že už to tak zůstane.

    Kde se kód vykonává a kdo má data?

    Data jsou uloženy v blockchainu (Merkele-Patricia stromy), který mezi sebou sdílí všechny úplné uzly (full nodes). Tak jak to chápu já, kód je na úrovni konců stromu vykonáván všemi úplnými uzly, které potom výsledek odešlou síti a hlasují o správnosti.

    Zdroj:

    Kolik toho spočítám s jedním etherem?

    Síť momentálně funguje v testovacím režimu, takže je v podstatě nemožné tuto otázku zodpovědět. Výpočty samotné nestojí Ether, ale Gas. Gas jsou Ethery nahrané na účet CA a jeho hodnota se může tržně měnit v závislosti na momentálním zatížení sítě.

    Komu to stále není jasné: Při založení CA mu pošlu pár Etherů a on je spaluje vždy za každou operaci daný násobek Gasu (násobení stojí 1 Gas, operace nad úložištěm třeba 100), jak je to předem deklarováno. Co se mění je kolik Etherů je jeden Gas.

    Pro testnet se hodnota Gasu pohybuje na 10 szabo za 1 Gas. Za jeden Ether si tak koupíte 100 000 Gasu, přičemž platí, že většina instrukcí vás bude stát 1 Gas. Jakmile dojde k ostrému spuštění, cena se bude pohybovat někde jinde a za 1 Ether si pravděpodobně koupíte podstatně víc operací.

    Konverzní poměr mezi Gasem a Etherem se bude měnit, podle vytížení. Tím se předchází útokům, které by jinak nesmyslně zatěžovaly síť.

    Zdroje:

    Kdo stojí za Ethereem?

    Vitalik Buterin je zakládajícím členem. Vývoji se nyní věnuje celý tým lidí. Poté co vybrali 18.5 milionů dolarů v předprodeji pravděpodobně ještě přiberou další lidi.

    Nebojíš se, že se jedná o podvod?

    Ne. Tým okolo Etherea sice vybral 18 a půl milionu dolarů, ale taky všichni dostanou podíly z prvních vytěžených Etherů. Nyní jsou z nich milionáři. Pokud vše půjde jak má a podaří se jim rozjet síť a vytvořit skvělý produkt, který bude užitečný milionům lidí, budou z nich pravděpodobně miliardáři.

    To ovšem není to důležité, důležité je, že jsou v pozici změnit svět. Kdo by se toho vzdal kvůli penězům?

    Zajímají mě technické detaily

    Jak se Ethereum brání 51% útoku? Jak přesně funguje těžení? Když full nody počítají kontrakty, tak tím vlastně těží. Komu je vyplácena odměna za těžení? Všem, prvnímu, náhodnému? Slyšel jsem, že to má být ASIC resistant, jak to bude fungovat?

    Opravdu rád bych odpověděl, ale nemá to moc smysl. Návrh protokolu se mezi PoC 5, 6 a 7 silně mění a tohle jsou věci, na kterých se pracuje právě teď. Podle toho co jsem tak viděl diskuze na internetu, nemalá část z 18 milionů vybraných dolarů bude do nalitá do dalšího vývoje, aby byly tyto problémy vyřešeny nejlepším způsobem.

    Některé odpovědi, domněnky a spekulace najdete zde: http://www.reddit.com/r/ethereum/comments/2g3hwn/questions/

    Je to k něčemu?

    Momentálně více/méně ne. Jak tomu bude v budoucnosti samozřejmě ukáže čas. Běžný uživatel bude využívat pravděpodobně hlavně tu "měnovou" část, tedy posílání a příjem Etherů z jednoho účtu na druhý. Pro programátory a kryptology je zajímavá zase scriptovací část, protože jim umožňuje vytvářet některé v současnosti nevytvořitelné koncepty založené na možnosti důvěřovat CA:



    (Jedna z možností použití. Kredit bitcoingress.)

    Pokud by to někomu nestačilo, aby jste si udělali představu, zde je překlad části jednoho příspěvku na redditu:

    Myslím, že je špatně uvažovat o Ethereu jako o lepším, či snad jiném typu počítače.

    Ethereum (pokud bude fungovat) otevře úplně nové oblasti ke zkoumání. Bude to něco jako objevení Ameriky v patnáctém století, zpřístupnění nízké orbity v 60 letech, či jako vynález rádia na začátku dvacátého století.

    Když byly tyhle nové oblasti zpřístupněny, nikdo skutečně nevěděl co s tím dělat, nebo jak by to mělo fungovat. Mnoho bohatství bylo nabyto a ztraceno hned ze začátku a spousta dnešního majetku, kultury atd. je vytvářena na základě těchto sfér.

    Ve době objevení Ameriky neměl nikdo ani tušení, že se z ní stane dominantní supervelmoc, GPS a komunikační satelity budou létat po nebesích, či že radio a televize redefinuje způsob šíření informací a zábavy skrz celou společnost.

    Ethereum (pokud bude fungovat) je počítač, který nejde vypnout. Softwarová platforma, na které může kdokoliv a kdekoliv na světě stavět a být si jist, že jejich výtvor bude přístupný všem.

    To je novinka, která dovolí vytváření dalších úplně nových věcí. Mezinárodní společnosti s reputací, spoluvlastníky atp, které nemohou být nespravedlivě uzavřeny politicky zainteresovanými stranami. Komplexní směnárny, kde si účastníci mohou přečíst zdrojový kód a ujistit se, že podvod je nemožný. Komplexní charity, kde dárci můžou mít aktivní spoluúčast na toku peněz, to vše s téměř nulovou režií. Taky doufám spousta dalších věcí, které si ani neumím představit.

    V současnosti neexistuje žádná alternativní služba (když tedy pominu, že v praxi neexistuje ani Ethereum), která by se dala použít podobným způsobem. Jak jednou nahrajete data do EVM, tak se můžete spolehnout že nebudou nikým externě manipulována a poběží přesně tak, jak bylo naprogramováno.

    Dovolím si opět citovat diskutující z redditu:

    Výhodou Etherea není výpočetní síla (váš notebook může pravděpodobně předstihnout celou síť), ale fakt že veškeré výpočty probíhají důvěryhodným, decentralizovaným způsobem.

    Osobně jsem přesvědčený, že Ethereum je perspektivní technologie a nezáleží na tom, jestli se konkrétní (stávající) implementace ujme, nebo ne. I kdyby autory někdo zabil a zničil všechnu jejich práci, myšlenka již byla zasazena a dříve nebo později se najde někdo, kdo vytvoří stejný koncept.




    Ethereum je ochutnávka budoucnosti, která je podivná a ještě před pár lety téměř nepředstavitelná. Budoucnosti plné softwarových entit, kde není nic podivného, když je řeka, hora, či nějaký jiný neživý předmět ekonomicky zastupovaná softwarem, který se o ní stará a dává jí podobná práva, jako mají lidé.

    Co dál?

    Po přečtení tohoto článku by jste měli mít základní představu co je Ethereum, jak ho použít a k čemu to je. Pokud vás to zaujalo, doporučuji projít si zdroje v následující kapitole. Potom se můžete zapojit do vývoje, počkat až přijde finální verze, nebo na všechno zapomenout.

    Osobně doporučuji nastudovat si detaily, přidat si do čtečky RSS kanál subredditu a připravit minery na spuštění sítě. Nechci tvrdit, že to bude bůh ví jak skvělá měna, na které zbohatnete, ale co se samotné technologie distribuovaných kontraktů týče, něco mi říká že má velký potenciál.



    (Doge samozřejmě nezůstává pozadu a pracuje na svojí verzi..)

    Další čtení

    Tento článek má být spíš přehledem, který se snaží upozornit na novou technologii, než vyčerpávajícím popisem obsahujícím všechny aspekty technologie, která stojí za Ethereem.

    Pokud se chcete dozvědět víc, doporučuji Ethereum Development Tutorial, který velmi názorně a prakticky ukazuje, jak vše funguje z uživatelského hlediska.

    Více do hloubky poté jde White Paper, který se více věnuje rozdílům oproti Bitcoinu a implementačním detailům.

    Nejkomplexnější popis na který jsem narazil je potom tento pdf dokument obsahující kompletní proof of concept.

    A zde je seznam praktických ukázek vytváření CA;

    Komunitní zdroje

    Obecné články

    Ostatní odkazy

    Omluva

    Napsání tohohle článku mi zabralo přes čtyři měsíce. Všem komu jsem to sliboval dřív se omlouvám, ale nějakou dobu mi trvalo uchopit co jsem to vlastně našel a dohledat si k tomu relevantní informace. Taky práce z člověka saje chuť po večerech psát články, tak to prostě nešlo tak jednoduše, jak jsem čekal.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.9.2014 19:20 Seraph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pěkný, o tom jsem nevěděl. Mám ale pocit že to havaruje. Elita si nenechá vzít moc.
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 19:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Elitě moc nikdo nebere :)
    12.9.2014 21:14 Seraph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Mám opačný názor. Proč? Inu, takováto platforma (pokud se ujme) de fakto obejde klasický peněžní systém bank (stejně jako bitcoin a další). Plus, další nadstavbové dovednosti takovéto sítě (např. kompletně decentralizovaný a nekontrolovaný internet) se budou plést pod nohy vlád a jejich třípísmenkových organizací. Tak jako tak, takováto technologie povede k větší svobodě jednotlivce, a to opravdu není po chuti "elitě". Pro "elitu" (pod elitou myslím ty, jež udržují v chodu aktuální peněžní [společenský] systém) jsme jen otroci.
    Grunt avatar 12.9.2014 22:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Nemyslím si že jen elitě. Ono dost bohatě stačí úplně obyčejní lidé (co zatuchly někde v zastaralém kapitalismu či socialismu – ať si taky rýpnu :-)), kterým ujíždí vlak s těmito novými koncepty. Kdbych tomi nerozuměl, taky bych z toho asi měl strach.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 14.9.2014 00:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    zastaralém kapitalismu

    Co je na kapitalismu zastaralého? Mně přijde perfektně v souladu s neregulovanými decentralizovanými kryptoměnami nebo třeba svobodným Internetem.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.9.2014 12:08 afganec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    kapitalizmus a sloboda trhu ci vyberu je iluzia...
    Grunt avatar 14.9.2014 18:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Já už bych to spíš přiřazoval k počátkům kreativní ekonomie než ke kapitalismu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 22:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Mám opačný názor. Proč? Inu, takováto platforma (pokud se ujme) de fakto obejde klasický peněžní systém bank (stejně jako bitcoin a další). Plus, další nadstavbové dovednosti takovéto sítě (např. kompletně decentralizovaný a nekontrolovaný internet) se budou plést pod nohy vlád a jejich třípísmenkových organizací. Tak jako tak, takováto technologie povede k větší svobodě jednotlivce, a to opravdu není po chuti "elitě". Pro "elitu" (pod elitou myslím ty, jež udržují v chodu aktuální peněžní [společenský] systém) jsme jen otroci.
    No jo, spiknutí. Já jsem moc líný tomu věřit.

    Určitě to přinese změny, jenže celý ten koncept je zatím natolik v plenkách, že v podstatě nikdo nedokáže říct jaké. Ostatně elitě nic nebrání prostě tu technologii ovládnout zákonem, což se stejně dřív nebo později stejně stane.
    Grunt avatar 12.9.2014 23:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ostatně elitě nic nebrání prostě tu technologii ovládnout zákonem, což se stejně dřív nebo později stejně stane.
    A to je asi na tom to nejmrazivější. Už případy „internerového pirátsví“ ukázaly, že nemáš-li technické páky navrch, tak si do zákonů můžeš psát co chceš a v podstatě to má hodnoutu jako jakýkoliv jiný cár papíru. Elitám můžu popřát pouze hodně štěstí s crackováním téhle sítě.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 23:11 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A to je asi na tom to nejmrazivější. Už případy „internerového pirátsví“ ukázaly, že nemáš-li technické páky navrch, tak si do zákonů můžeš psát co chceš a v podstatě to má hodnoutu jako jakýkoliv jiný cár papíru. Elitám můžu popřát pouze hodně štěstí s crackováním téhle sítě.
    To proto, že se vůbec nesnaží. Až budou za stažení filmů sekat ruce na náměstí, tak poměr stahovačů imho taky klesne.
    Grunt avatar 12.9.2014 23:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To proto, že se vůbec nesnaží.
    Taky dobrý.
    Až budou za stažení filmů sekat ruce na náměstí
    Myslím si, že kdyby to šlo…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    12.9.2014 23:14 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Nemyslim si, ze je obidenie bank problem pre elity. Ved obchadzat banky sa daju aj tak, ze ma clovek doma hotovost. Hotovost sa tazko vystopuje, na rozdiel od prevodov v bankach a aj prevodov bitcoinov. Funguje to casto, ako v bankach. Ked clovek prevedie peniaze cez Cinu, Seychelly, Rusko, Zimbabwe, Japonsko a USA, tak na neho prakticky nikto nema. Aj ked sa pomixuju bitcoiny. Akurat to malokto robi spravne.

    Bitcoiny su casto spojitelne s jednou IP, z ktorej prisla transakcia, na co si treba tiez dat pozor. A korelovat vstupy a vystupy mixing service tiez nie je nemozne. Prinajhorsom mixing service patri trojpismenkovej agenture...

    Ja som paranoidny presne opacnym smerom. Co ked trojpismenkove agentury zalozili BTC, lebo chcu rychlo hladat kolizie u SHA-256? Inak by im na to nikto zadarmo nerobil HW - teraz sa to vyvija a zaroven zlacnuje; agentury nemusia dat ani korunu. Vela vedcov hlada, ako z danych dat postavit jeden z konkretnych hashov (na zaciatku nuly), lebo by to znamenalo vela penazi. Naviac ludia zadarmo hladaju x take, ze sha(x) = 0. Alebo sa tomu blizia a raz sa mozno trafia. Ked take x najdu, tak by to mohlo byt pouzitelne pri utoku na SHA.

    Bystroushaak avatar 13.9.2014 00:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ja som paranoidny presne opacnym smerom. Co ked trojpismenkove agentury zalozili BTC, lebo chcu rychlo hladat kolizie u SHA-256? Inak by im na to nikto zadarmo nerobil HW - teraz sa to vyvija a zaroven zlacnuje; agentury nemusia dat ani korunu.
    No, a viděl jsi tu hashovací funkci co to provádí? Nemám moc pocit, že by to NSA bylo užitečné, protože je to veskrze k ničemu. Prostě jen nástroj na pálení výkonu.
    14.9.2014 12:10 afganec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    _pocit_
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 13:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Prosím, buď komentuj celými větami (pak by bylo vhodné zkusit i argumentovat), nebo vůbec. Děkuji.
    13.9.2014 01:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Nemyslim si, ze je obidenie bank problem pre elity. Ved obchadzat banky sa daju aj tak, ze ma clovek doma hotovost. Hotovost sa tazko vystopuje, na rozdiel od prevodov v bankach a aj prevodov bitcoinov.
    Možná budu znít jako někdo se staniolovou čepicí na hlavě, ale imho už mají 'elity' na hotovost políčeno. Proč se asi tak hrozně prosazují platby kartou, zejména bezdotykové, že... Dále IIRC tady nebo na KP psal Jenda nebo xkucf (už nevím kdo - pardon) o novele zákona která se snažila nějak omezovat hotovostní platby.
    13.9.2014 08:10 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Dále IIRC tady nebo na KP psal Jenda nebo xkucf (už nevím kdo - pardon) o novele zákona která se snažila nějak omezovat hotovostní platby.
    "snažila nějak omezovat"? - uh ... ty jsi asi nečetl odst. 1 §4 zákona 254/2004 Sb., že?
    13.9.2014 14:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Odst. 3: Do limitu se započítávají všechny platby v české i cizí měně, provedené týmž poskytovatelem platby témuž příjemci platby v průběhu jednoho kalendářního dne.

    Takže v podstatě maximální povolený tok je 350 kKč / den.
    14.9.2014 12:12 afganec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    poculi ste o Hawale ? hawala - storočia používaný tradičný bankový systém najmä na Blízkom východe a v Ázii. Ide o používanie prevodu peňazí cez súkromných obchodníkov, hawaladov, ktorú súčasne slúžia aj ako zmenárnici. Peniaze sa neprevádzajú fyzicky, ale transakcie sa prevádzajú telefonicky alebo faxom z hawaladom v mieste určenia, ktorý sumu adresátovi vyplatí. Dlhy medzi hawaladmi sa vyrovnávajú započítaním vzájomných pohľadávok.
    xkucf03 avatar 14.9.2014 12:54 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Jak to mají zabezpečené? Fax se dá podvrhnout a hlas v podstatě taky.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 14.9.2014 14:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To skoro zní jako by bankovní a karetní transakce byly nepodvrhnutelné.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 14.9.2014 15:53 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Řekl bych, že tenhle scénář tam bude ve srovnání s tím nepodvrhnutelný. Jde o tu komunikaci mezi bankami, která je chráněná šifrováním a podepisování.

    A ono i běžné internetové bankovnictví je prakticky neprolomitelné, pokud uživatel nemá např. zavirovaný počítač a mobil.

    Kdežto u toho telefonu/faxu žádná ochrana není – resp. proto jsem se ptal – jestli nad tímto nezabezpečeným kanálem mají nějakou svoji bezpečnou vrstvu, třeba jednorázová hesla a nějaké ručně počítané hashe, kódovanou řeč atd.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 14.9.2014 15:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Řekl bych, že tenhle scénář tam bude ve srovnání s tím nepodvrhnutelný. Jde o tu komunikaci mezi bankami, která je chráněná šifrováním a podepisování.
    A co ve srovnání s opisováním číslíček z karet? Nebo používání magnetického pásku na kartách?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 14.9.2014 16:15 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Tak znova: ptal jsem se na zabezpečení komunikace mezi dvěma prostředníky – analogií k tomu by byla komunikace mezi dvěma bankami. Ta ti přijde srovnatelně nebezpečná jako telefonování/faxování?

    Zabezpečení komunikace mezi prostředníkem a odesílatelem/příjemcem musí v Hawale taky nějak řešit. Už jen ověření, komu ty peníze vyplatit.

    P.S. co se týče opisování čísel z karet – to už jsem tu několikrát kritizoval, je to špatně – stejně jako magnetické proužky nebo žehličky, které by taky měly zmizet.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.9.2014 16:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Jak to mají zabezpečené? Fax se dá podvrhnout a hlas v podstatě taky.

    Nejspíš nějak takhle...
    Grunt avatar 12.9.2014 23:29 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jo? Haha, to jsou magoři prvního odpalovacího stupně. Jsem zvědav jak dlouho bude trvat než to začne opravdový kongres srát…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 23:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No a když seberou, tak se sami stanou elitou. Taoismus v praxi; Nothing Lasts... But Nothing is Lost, everything is changing, into something else.

    Jinak imho jim to vadit nebude, protože to nemá o nic větší legitimitu, než kdyby hlasovali třeba pomocí diskuze na webu, nebo někde v anketě. Tohle je jen platforma, lepší než ostatní, ale revoluce jsou o lidech.
    Grunt avatar 13.9.2014 11:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Zde zastávám názor OP. Že k nějaké společenské tranformaci dojde, o tom moc nepochybuju. Bohužel jsem ještě neviděl jedinou takovou, která by se obešla bez hektolitrů krve či jiného neštěstí. Pokud se někdo prohlásí za kongres a ještě k tomu vymslí _technicky neprůstřelný_ způsob hlasování jak se asi začne cítit a chovat „současná demokracie“ u moci jejíž moc tak tím bude omezována? Já bych se teda cítil ohroženě a asi bych začal kopat kolem sebe. Zas tak světle bych tu budoucnost neviděl…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 12:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    jak se asi začne cítit a chovat „současná demokracie“ u moci jejíž moc tak tím bude omezována? Já bych se teda cítil ohroženě a asi bych začal kopat kolem sebe. Zas tak světle bych tu budoucnost neviděl…
    Jak, omezována? Pokud si nasadím na hlavu kloubou a prohlásím se za anglickou královnu, tak jí tím nijak neomezím. Stejně tak je to s tím kongresem - můžou mít tisíce stoupenců, ale veškerá výkonná moc na ně kašle. Policie, hasiči, armáda, tohle všechno se jim tak leda vysměje, že je to banda pošuků z internetu.

    Já bych taky rád věřil na nějakou revoluci a ona určitě přijde, jen ne taková, jakou čekáme.
    Grunt avatar 13.9.2014 13:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jak, omezována?
    Tím že budeš přesouvat moc nad něčím co lidi respektují někam jinam než do kongresu.
    Pokud si nasadím na hlavu kloubou a prohlásím se za anglickou královnu, tak jí tím nijak neomezím.
    No jestli si dobře pamatuju, tak takových pokusů nasadit si na hlavu klobou a prohlásit se za anglického krále/královnu bylo v historii dokonce několik. A jestli si taky dobře pamatuju, tak ani jeden z nich nedopadl dobře ze strany „opravdového krále/královny“. Tož asi tak.
    Policie, hasiči, armáda, tohle všechno se jim tak leda vysměje, že je to banda pošuků z internetu.
    To bude trvat jen tak dlouho dokud budou exekuční složky placeny tak jak jsou. Policista, hasič i voják jdou za tím kdo je platí. Vždyť už teď pomalu začíná cena jednoho virtuálního nic atakovat hodnotu měsíčního platu spousty z nich u nás (OK, tak hasiče, policisty nebo vojáka asi ne, ale třeba dva, tři, čtyři takové nic už jo).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 13.9.2014 13:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ono už vůbec samotný fakt, že
    The BitCongress Foundation is drafting a bill to be given to the US Congress for the purpose of protecting the creation of, use of, distribution of & investment in technologies & networks that make the bitcoin protocol, software & the Bitcoin currency.
    s tím že jestli projde nebo ne, pravdepodobně takový návrh zákona respektovaný je něco neuvěřitelného. Dovedeš si představit, že by v dnešní době do parlamentu nakráčel třeba někdo (a nebyla to zrovna OSA :-)) a navrhl úpravu zákona o copyrightu s tím že jestli taková úprava projde nebo ne, pravděpodobně bude respektována? Co by pak chudáci dělali? Psali bezcenné cáry papíru, které ani na to vytřítí nejsou dobré? To je docela nebezpečné.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 14:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Psali bezcenné cáry papíru, které ani na to vytřítí nejsou dobré? To je docela nebezpečné.
    To už dělaj, ne? :) Jinak obecně se to nazývá lobování a imho to není nic nového.
    Grunt avatar 13.9.2014 19:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No vždyť. Tenhle nástroj korupci a lobing docela znesnadňuje. Je to sice jen na demokratické rozhodování uvnitř nějaké uzavřené skupiny, ale jestli se to osvědčí jako proof of concept…tak to začne být nebezpečné.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 13.9.2014 13:23 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    WOW, a Axiomity, to je už úplné sci-fi.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Luk avatar 12.9.2014 21:27 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Proto také elita podporuje vznik co nejvíc kryptoměn. Když jich bude dostatek, bude tato sféra roztříštěná a žádná taková měna nezíská dostatečnou významnost. Navíc každý problém některé z těchto měn vrhne špatné světlo i na všechny ostatní. Nebude pak ani potřeba kryptoměny kriminalizovat, protože by to mohlo vyvolat nepokoje. Jejich svět se zničí sám.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 22:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Proto také elita podporuje vznik co nejvíc kryptoměn. Když jich bude dostatek, bude tato sféra roztříštěná a žádná taková měna nezíská dostatečnou významnost. Navíc každý problém některé z těchto měn vrhne špatné světlo i na všechny ostatní. Nebude pak ani potřeba kryptoměny kriminalizovat, protože by to mohlo vyvolat nepokoje. Jejich svět se zničí sám.
    To je zase paranoia :) S tímhle životním přístupem bych viděl spiknutí za každou věcí, která mi nejde pod fousy. Jak se tomu bráníš?
    Luk avatar 13.9.2014 00:24 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To není paranoia, to je zcela racionální úvaha. Pokud bude existovat jedna intenzivně využívaná kryptoměna, kterou bude moci člověk zaplatit prakticky všude, může to zásadním způsobem narušit výkon moci skrze klasické měny (myšleno USD a EUR, v blízké budoucnosti třeba také RUB). Kdežto když bude existovat třeba 20 - 50 - 200 apod. různých měn, nenastane síťový efekt, který by postavení kryptoměny výrazně posílil. Každou z měn bude používat jen malé množství lidí, kteří budou "té své" měně věřit, ale další to lákat nebude - jednak proto, že budou z velkého počtu měn zmatení a samozřejmě také proto, že s měnou málokde zaplatí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 00:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No, dobrá teorie. Prakticky mi ale nic nebrání převést libovolnou měnu na nějakou jinou, za použití směnárny. Taky jsem to tak několikrát udělal.
    13.9.2014 00:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To ani nemusí být spiknutí, lidi obvykle vytvoří hromadu paralelních standardů. Chtělo by to nějakýho Lennarta :-D.
    12.9.2014 19:33 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pekny clanek! Po technicke strance to vypada hodne zajimave, jen si nejsem jisty, jestli bychom (jako lidstvo) v tuto chvili dokazali vsechny moznosti naplno vyuzit. I v pripade Bitcoinu, ktery se stal neuveritelne znamy i mimo IT komunitu, stale drtiva vetsina lidi nevi, jak to presne funguje (vc. me). Ethereum je se slozitosti a moznostmi jeste o nekolik radu vys, protoze to neni jen "obycejna mena", ale uplne jiny koncept.
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 19:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Po technicke strance to vypada hodne zajimave, jen si nejsem jisty, jestli bychom (jako lidstvo) v tuto chvili dokazali vsechny moznosti naplno vyuzit.
    Ah, tak to já si jsem na 100% jistý, že by jsme nedokázali využití ani polovinu možností. Ty opravdu zajímavé způsoby použití zatím ještě nikdo nevymyslel :)
    I v pripade Bitcoinu, ktery se stal neuveritelne znamy i mimo IT komunitu, stale drtiva vetsina lidi nevi, jak to presne funguje (vc. me).
    Tohle je otázka zapouzdření. Momentálně to nedokážu pořádně použít ani já, a to jsem strávil studiem informací pár měsíců. Jakmile se to dost ujme, očekávám klienty na pár kliknutí (samozřejmě pokud nebudeš chtít scriptovat). Ovce se pak přidají jako vždy, až to budou používat všichni kolem. Do té doby se tomu budou smát, jako se smáli bitcoinu.
    12.9.2014 20:06 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Bitcoin mi prijde smesny a svym zpusobem i dost tupy. Myslim, ze po nem za par let nestekne ani pes. Ale tato mena vypada zajimave. Dekuji za clanek.
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 23:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    V podstatě souhlasím, ale imho přežije docela dlouho. Jinak tam taky probíhá nějaká diskuze ohledně chytrých kontraktů (smart contracts), ale co se etherea týče, tak má podstatný náskok a hlavně to dotahuje o pár kroků dál.
    12.9.2014 20:50 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Ako som uz upozornoval inde, nie je to nastroj na pocitanie. To pocitanie je tam len tak mimochodom (aby sa nad tym dalo postavit nieco viac) a plati sa za zan.

    A preco? No kazdy vypocet musi zrealizovat cela siet. To dokonca aj pri overovani chainu - u inych *coinov je asymetria v narocnom hladani hashu; tu bude rovnako hladanie hashu, ale vypocty bude treba vykonavat znovu a znovu. Tu vznika ohrozenie decentralizacie - ked bude treba pocitat velmi vela, tak bude tazke vsetko overit a ludia budu musiet pre pouzivanie jednoducho verit tomu, co poskytne pool.

    Bystroushaak avatar 12.9.2014 22:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ako som uz upozornoval inde, nie je to nastroj na pocitanie. To pocitanie je tam len tak mimochodom (aby sa nad tym dalo postavit nieco viac) a plati sa za zan.
    No, to jsem napsal v článku aspoň 3x, aby to pochopil úplně každý :)
    A preco? No kazdy vypocet musi zrealizovat cela siet.
    To není tak úplně pravda. Musí to zrealizovat full-nodes.
    Tu vznika ohrozenie decentralizacie - ked bude treba pocitat velmi vela, tak bude tazke vsetko overit a ludia budu musiet pre pouzivanie jednoducho verit tomu, co poskytne pool.
    Na tomhle se prý pracuje, ale detaily nevím. V současnosti tuším taky nemusíš počítat všechno, stačí když si vybereš některé konce větví toho stromu a ověříš je, takže zapojení by mělo být možné i s relativně nevýkonným počítačem.
    20.9.2014 13:47 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Tu vznika ohrozenie decentralizacie - ked bude treba pocitat velmi vela, tak bude tazke vsetko overit a ludia budu musiet pre pouzivanie jednoducho verit tomu, co poskytne pool.
    Na tomhle se prý pracuje, ale detaily nevím.
    Ethereum pouziva GHOST "protokol" (zpusob jak vybirat/verit podstromum) - mrkni na paper od autoru GHOST (izraelsti matematici castecne sponzorovani Microsoftem [coz neni nic spatneho; spatne je sponzorovat Microsoft :-)]) a tam si prectes veskere detaily vcetne matematickych dukazu. Vysledkem je, ze to ani zdaleka nemusi pocitat vsichni a skoro zadny vypocet neprijde vnivec.
    12.9.2014 21:01 panika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    diky za clanek.
    Grunt avatar 12.9.2014 22:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Můj názor je, že by se síť neměla jmenovat Ethereum, ale rovnou se to mělo pojmenovat Skynet až nazýváme věci pravými jmény. Vidím, že tvůj šilený nápad z minulého zápisku se čím dál víc blíží skutečnosti. Já se tady laminuju s BitCoinama a oni si mezitím vytvářejí metodu pro zkázu celého světa…se na to už taky můžu vyprdnout.


    Pod čarou: Měl by sis určit nějakou standardizovanou cenu za článek. Ať mám taky co vydávat.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 22:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Můj názor je, že by se síť neměla jmenovat Ethereum, ale rovnou se to mělo pojmenovat Skynet až nazýváme věci pravými jmény. Vidím, že tvůj šilený nápad z minulého zápisku se čím dál víc blíží skutečnosti. Já se tady laminuju s BitCoinama a oni si mezitím vytvářejí metodu pro zkázu celého světa…se na to už taky můžu vyprdnout.
    Come to the Dark Side. We have cookies.

    Jinak Skynet už se jmenují britské vojenské satelity, tam bych taky viděl potenciál :)
    Grunt avatar 12.9.2014 23:05 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Come to the Dark Side. We have cookies.
    Sušenky nežeru.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 23:11 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ani domácí?
    Grunt avatar 13.9.2014 11:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Domácí říkáš…hmm, to si možná ještě ten přechod k Temné straně rozmyslím.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.9.2014 23:36 David Indra | skóre: 15 | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Já bych si ale dal.
    Grunt avatar 12.9.2014 22:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No a jinak jestli ještě někdo pochybuje o vážnosti kreativní ekonomie, tak je to IMHO blázen.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xsubway avatar 12.9.2014 23:32 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Právě kvůli takovým článkům má smysl chodit na abclinuxu. Díky.-)
    Bedňa avatar 13.9.2014 00:31 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Je to blog, ale aj tak +1.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Václav 13.9.2014 11:14 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To fakt mělo vyjít spíš mezi články :-)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 12:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No, ale co by v tom bylo za rozdíl? Mě se nechce psát články, protože nad nima nemám kontrolu (ve smyslu možnosti úprav) a taky se musí přidávat podivným stylem že je pošleš někomu emailem. Lidi si to imho najdou, i když je to v "blbé" kategorii. Viz ten článek o dogecoinu, ten má 16 tisíc přečtení (běžně mají blogy tak 2k).
    13.9.2014 13:42 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    +1
    13.9.2014 07:44 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    O koľko že to má byť drahšie ako bežný botnet? To znie ako cenník východoeurópskeho podnikateľa.
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 12:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Dotaz jsem nepochopil, nebo jsi ty nepochopil k čemu to je.
    13.9.2014 15:24 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    nebo jsi nepochopil, k čemu to může být?
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 18:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    nebo jsi nepochopil, k čemu to může být?
    Teď vás asi nechápu ani jednoho. Srovnání s botnetem je mimo, prostě úplně. Společné to má asi tak to, že oboje je turingovsky kompletní.
    13.9.2014 20:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Asi tak, vzhledem k tomu, že ty CA - jestli to správně chápu - mají dost omezený výkon a žádné API pro nějaký přístup do sítě mimo běžné funkce Etherea, tak to s botnemen opravdu nemá celkem nic společného...
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 21:14 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Přesně tak. V článku jsem to zmínil hned několikrát, aby to došlo každému.
    14.9.2014 08:55 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže sa jedná o nízkovýkonný a predražený botnet. Teda vlastne nie. Nieje to botnet keďže operátor dobrovoľne nakazí svoj počítač tak ako si ho človek dobrovolne nakazí pomocou windows warez edície.
    Botnet je sieť programov navzájom komunikujúcich medzi sebou za účelom spĺňania úloh. Ak máš na vec iný názor, tak ju len nevidíš z nadhľadu.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 13:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pochopil jsi to blbě. Přečti si ten článek ještě jednou, já ti ho v diskuzi nebudu převyprávět.
    14.9.2014 14:47 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    D́efiníciu botnetu chápem správne. To, že sa Ty s tým nestotožňuješ je len Tvoj problém.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 15:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Samozřejmě, je to můj problém. Nechám si ho zarámovat a zasklít. Kamarádům, co pak ke mě přijdou je budu ukazovat; hle, zde je můj problém z diskuze, kde někdo nepochopil ethereum a pořád mi cpe, že je to předražený botnet. Největší problémy tohohle druhu pak budu jak velký umělec prodávat galeriím, ať se taky můžou pokochat.
    14.9.2014 16:43 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To je pravda. Jediný dôkaz o tom, že ethereum nie je botnet, je tvrdenie že nie je botnet. To je v kombinácii s faktom že spĺňa všetky charakteristiky botnetu trošku humorné. Odporučím modernejší tenký rám, vyjde to lacnejšie.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 17:18 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To je pravda. Jediný dôkaz o tom, že ethereum nie je botnet, je tvrdenie že nie je botnet.
    To jsi pochopil blbě, já opravdu nemám potřebu ti cokoliv dokazovat. Dovzdělej se sám.
    14.9.2014 17:23 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ďakujem za ponuku, ale v tomto prípade to nie je treba. Rozumiem tomu dosť dobre. Preferuješ zasklenie alebo to budeš impregnovať akrylovým lakom?
    pavlix avatar 14.9.2014 18:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To není o potřebě někomu něco dokazovat. Zatím Peter popsal svůj názor i důvody, které ho k němu vedou, a jaksi nemůžu najít to samé z tvojí strany, a ačkoliv tvoje věci běžně rád čtu, v posledních komentářích nevidím víc než jen výlevy arogance.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 18:47 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To není o potřebě někomu něco dokazovat. Zatím Peter popsal svůj názor i důvody, které ho k němu vedou, a jaksi nemůžu najít to samé z tvojí strany, a ačkoliv tvoje věci běžně rád čtu, v posledních komentářích nevidím víc než jen výlevy arogance.
    No, to bude proto, že jsem o tom napsal celý článek a do něj umístil 82 odkazů na další informace. Jak tu někdo podotkl v diskuzi, nejsem za to placený, tak se nedá očekávat, že budu s blahoskloným úsměvem vyvracet každou myšlenku ala "ethereum je předražený botnet".

    Pokud se ozve někdo, s kým se tu od vidění znám, ok, můžu to zkusit. Konstruktivní diskuze? Super, tu miluju. Spekulace? Ok, beru. Trolling, nebo naprosté nepochopení v podstatě bez jiných argumentů, než "mě to tak připadá"? Proč bych se toho měl dál zúčastnit?

    Jinak máš pravdu, bylo (a je) to arogantní, ale prostě na to nemám sílu. Je mi jedno co si Peter Golis myslí, nebo jestli třeba zítra shoří. Neznám ho a jeho názor je mi lhostejný. Prostě nebudu věnovat energii a čas, abych mu to celé (znova) vysvětlil a pak možná "vyhrál" bitvu o správný názor, v týden poté zapomenutém diskuzním vlákně.
    pavlix avatar 14.9.2014 19:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No, to bude proto, že jsem o tom napsal celý článek a do něj umístil 82 odkazů na další informace. Jak tu někdo podotkl v diskuzi, nejsem za to placený, tak se nedá očekávat, že budu s blahoskloným úsměvem vyvracet každou myšlenku ala "ethereum je předražený botnet".
    Nebereš si to trochu moc osobně? Mně až tak nezaujalo to slovo předražený, spíš mě zaujal evidentně rozdílný postoj k definici slova botnet, přičemž jsi už vypsal tolik písmenek a přitom jsem si nevšiml, že bys někde uvedl alespoň nějakou formu definice, která je podle tebe přijatelná, natož aby bylo zjevné, že tuto definici ani v nejmenším nesplňuje.
    Je mi jedno co si Peter Golis myslí, nebo jestli třeba zítra shoří. Neznám ho a jeho názor je mi lhostejný. Prostě nebudu věnovat energii a čas, abych mu to celé (znova) vysvětlil a pak možná "vyhrál" bitvu o správný názor, v týden poté zapomenutém diskuzním vlákně.
    Ale jo, to naprosto chápu a taky nemám ponětí, kdo to je. Přišlo by mi tedy přirozené ten komentář buď zcela ignorovat, podotknout, že s tím nesouhlasíš, popřípadě tě to nezajímá, a další diskuzi ignorovat, nebo se k tomu nějak konstruktivně vyjádřit. Nerozuměl jsem, proč tomu věnuješ energii a čas, aniž by to přinášelo alespoň to vyjasnění vlastního názoru.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 19:50 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    spíš mě zaujal evidentně rozdílný postoj k definici slova botnet, přičemž jsi už vypsal tolik písmenek a přitom jsem si nevšiml, že bys někde uvedl alespoň nějakou formu definice, která je podle tebe přijatelná, natož aby bylo zjevné, že tuto definici ani v nejmenším nesplňuje.
    Slovo botnet je třeba nějak definovat? To by mě snad ani nikdy nenapadlo. Jakás/takás definice je v příspěvků číslo 118, ale nedělám si iluzi, že by to na diskuzi něco změnilo.
    Přišlo by mi tedy přirozené ten komentář buď zcela ignorovat, podotknout, že s tím nesouhlasíš, popřípadě tě to nezajímá, a další diskuzi ignorovat
    K tomu jsem se právě odhodlal po tom příspěvku, na který reaguješ. Původně jsem si myslel, že se jednalo o nepochopení názorů, pak mi došlo, že je to nepochopení samotné podstaty diskutovaných předmětů a že bude vhodné přestat, pokud se nechci pouštět do něčeho silně neplodného.
    pavlix avatar 14.9.2014 20:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Příspěvek číslo 118 beru. No, jestli jsi si nevšiml, tak diskutuješ s člověkem, který zjevně používá odlišnou definici, což je bez vyjasnění opravdu zbytečná námaha.
    K tomu jsem se právě odhodlal po tom příspěvku, na který reaguješ.
    OK.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.9.2014 08:38 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Človeku, čo si sám vymýšľa vlastné definície všeobecnych pojmov sa nikdy nebude dať rozumieť. Napríklad taká wikipédia definuje botnet takto:

    A botnet is a collection of Internet-connected programs communicating with other similar programs in order to perform tasks. This can be as mundane as keeping control of an Internet Relay Chat (IRC) channel, or it could be used to send spam email or participate in distributed denial-of-service attacks. The word botnet is a combination of the words robot and network. The term is usually used with a negative or malicious connotation.

    Tvoja osobná definícia botnetu je odlišná od všeobecne prijatej definície, a tak sú Tvoje argumenty mimo. Ale článok je dobrý, taký vyzretý. A keď zoberiem do úvahy Tvoj opis Ethereum:

    Ethereum jsou v podstatě miliony malinkých virtuálních počítačů, které běží ve sdílené databázi. Můžou si mezi sebou předávat zprávy a posílat peníze, je tam nějaké to šifrování a všechny jsou sandboxované, takže nemůžou do internetu. Nad tím vším je kopa matematiky, aby to vůbec ekonomicky fungovalo.

    Tak mi vychádza zhoda na sto percent. Akurát priemerný botnet vychádza lacnejšie a je flexibilnejší.
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 11:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Vážně?
    Človeku, čo si sám vymýšľa vlastné definície všeobecnych pojmov sa nikdy nebude dať rozumieť. Napríklad taká wikipédia definuje botnet takto:
    Svoje reference jsem uvedl v příspěvku níže.
    A botnet is a collection of Internet-connected programs communicating with other similar programs in order to perform tasks.
    Tohle je jediný bod, který by se u etherea dal uznat. Je to ovšem zcela nekompletní, neboť pod tenhle popis spadá i komunikace s webovým serverem, nebo torrent, nebo jakýkoliv distribuovaný program.
    This can be as mundane as keeping control of an Internet Relay Chat (IRC) channel, or it could be used to send spam email or participate in distributed denial-of-service attacks.
    Zde ethereum nenaplňuje (a nikdy nebude, z principu funkce) jediný bod. Ani to nejde použít ke spamování, neboť to momentálně (a pravděpodobně i do budoucna) nemá žádnou možnost posílat zprávy do vnějšího světa jinak, než že externí program čte blockchain.
    The word botnet is a combination of the words robot and network.
    Pěkné, ale s ethereem to vůbec nesouvisí.
    The term is usually used with a negative or malicious connotation.
    Zase, ethereum ani není možné takhle zneužít.
    15.9.2014 13:33 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Človeku, čo si sám vymýšľa vlastné definície všeobecnych pojmov sa nikdy nebude dať rozumieť. Napríklad taká wikipédia definuje botnet takto:
    Svoje reference jsem uvedl v příspěvku níže.
    Ako človek čo si vymýšľa vlastné definície všeobecných pojmov.
    A botnet is a collection of Internet-connected programs communicating with other similar programs in order to perform tasks.
    Tohle je jediný bod, který by se u etherea dal uznat. Je to ovšem zcela nekompletní, neboť pod tenhle popis spadá i komunikace s webovým serverem, nebo torrent, nebo jakýkoliv distribuovaný program.
    Áno, spadá. A ďalší bod je ten, že v bežných botnetoch a aj v Ethereum sa zadáva výpočtová úloha pomocou klient server architektúry. Záruka že tá úloha nebude len tupým zneužitím prostriedkov lokálne zneužitého nodu je nulová.
    This can be as mundane as keeping control of an Internet Relay Chat (IRC) channel, or it could be used to send spam email or participate in distributed denial-of-service attacks.
    Zde ethereum nenaplňuje (a nikdy nebude, z principu funkce) jediný bod. Ani to nejde použít ke spamování, neboť to momentálně (a pravděpodobně i do budoucna) nemá žádnou možnost posílat zprávy do vnějšího světa jinak, než že externí program čte blockchain.
    This can be znamená Toto môže byť. O spamovanie nejde, botnety sa využívajú hlavne na distribuované výpočty. SPAM nie je výhradná náplň práce botnetu. A že komunikácia so svetom v prípade Ethereum neexistuje? Tak to by znamenalo zasielanie transakcií pomocou poštových holubov.
    The word botnet is a combination of the words robot and network.
    Pěkné, ale s ethereem to vůbec nesouvisí.
    Názov nesúvisí s názvom? To je zaujímava úvaha.
    The term is usually used with a negative or malicious connotation.
    Zase, ethereum ani není možné takhle zneužít.
    The term is usually used with ... Čo asi tak môže znamenať ďalšie prehliadnuté slovo obvykle? Asi toľko, že človek čo nerozumie zaužívaným pojmom si vytvára ich vlastné definície len kôli jazykovej bariére. A tú bariéru používa ako argument v jeho prospech. Teda ak to zhrniem, tak nedostatok znalostí je naozaj argument. Ale váhu má opačnú.
    Ale blog je to pekný. Objasnil mi ďalšiu sieť ako je napríklad seti at home ktorá rátala nekontrolovateľné výpočty, alebo kadejaké elektronické coiny ktoré rátali kolízie v algoritmoch aby sa dala bežne vykonávať MITM pri prenose podpísaných transakcií a podobne. Možno som až moc paranoidný, ale tento typ botnetov patrí na iné stroje. A mimochodom, ethereum síce nieje možné takto zneužiť, ale dá sa na to využiť. Je tak navrhnuté, a je to jeho primárnou úlohou. I keď to robí s vedomím vlastníka alebo správcu daného výpočtového nodu, tak ako je zvykom u legálneho botnetu.
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 14:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A ďalší bod je ten, že v bežných botnetoch a aj v Ethereum sa zadáva výpočtová úloha pomocou klient server architektúry.
    To není pravda. Rozhodně to tam neodesíláš tak, že by ses připojoval na nějaký server, naopak je to silně decentralizovaná P2P architektura a transakci přidáš tak, že jí připojíš do blockchainu a ostatní klienti to pak propagůjí dál. Ale hádám, že si stejně nějak omluvíš proč je tohle botnet.
    Záruka že tá úloha nebude len tupým zneužitím prostriedkov lokálne zneužitého nodu je nulová.
    Jakého lokálně zneužitého nodu? Ty virtuální stroje zpracovává celá síť, to je jedna věc, nehledě na to, že ty platíš aby to počítaly, tak jaké zneužití? Klientům je vesele jedno co počítají, i kdyby to byly samé nopy, protože za to mají ether.
    This can be znamená Toto môže byť.
    To ovšem nic nemění na tom, že je to argument k ničemu a na ethereum se nevztahuje.
    O spamovanie nejde, botnety sa využívajú hlavne na distribuované výpočty.
    Ne, botnety se využívají hlavně na DDoS, spam a pak někde za tím je počítání kryptoměn, protože toho si uživatelé často všimnou, když jim jede komp na 100%, což umí hledat i ty nejtriviálnější heuristiky v antivirech.
    A že komunikácia so svetom v prípade Ethereum neexistuje? Tak to by znamenalo zasielanie transakcií pomocou poštových holubov.
    Zřejmě se ti plete komunikace na úrovni EVM s komunikací samotného ethereum klienta/serveru.
    Asi toľko, že človek čo nerozumie zaužívaným pojmom si vytvára ich vlastné definície len kôli jazykovej bariére. A tú bariéru používa ako argument v jeho prospech. Teda ak to zhrniem, tak nedostatok znalostí je naozaj argument. Ale váhu má opačnú.
    No jo. Tak si to opakuj pořád pro sebe, já tuhle diskuzi končím, protože na tuhle demenci nemám ani čas, ani náladu.
    15.9.2014 14:52 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Áno, súhlasím. Človek, čo si musí vymýšľať vlastné definície už zaužívaných pojmov len preto že im nerozumie ňou trpí. To však nič nezmení na fakte že sa jedná o predražený i keď legálny botnet s decentralizovanou správou (a lokálnym ovládaním). Diskusia s človekom ktorý nerozumie cudzím slovíčkam ktoré používa je nezmyslom.
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 15:13 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Sice jsem psal že končím, ale napadl mě ještě jeden, definitivní argument, proč to není botnet (ne pro tebe, ale pro ostatní, kdo se budou prokousávat diskuzí):

    Zatímco v botnetu je už z definice komunikace 1:many a všechny počítače dělají co jim rozkáže vlastník botnetu, v ethereu je to na úrovní EVM 1:1, maximálně 1:N, kde N je počet pro tebe užitečných kontraktů a uživatelů. Na úrovni klientů a lowlevel protokolu to také není 1:many, ale vždy 1:N, kde N je počet peerů, které jsi našel (co jsem tak testoval klienta, tak je to většinou číslo < 5).

    Dokonce i kdybych se na to z nějakého pošahaného důvodu chtěl dívat tak, že je to botnet proto, že když něco nahraješ do blockchainu, tak to všichni provádějí*, tak to stejně není pravda, protože jednotlivé nody si vybírají co za koncové uzly na úrovni Patricia-Merkle stromu budou vykonávat a to zcela dobrovolně, stejně jako to co budou ověřovat podle toho, jak se jim to ekonomicky vyplatí.

    *V tomhle případě by byl botnet prakticky jakýkoliv blockchain software.
    Jendа avatar 15.9.2014 15:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Áno, súhlasím. Človek, čo si musí vymýšľať vlastné definície už zaužívaných pojmov len preto že im nerozumie ňou trpí.
    Podle mě je definice, podle které je botnet snad všechno, na prd, ale nemám problém na ni pro účely této diskuze přistoupit.
    To však nič nezmení na fakte že sa jedná o predražený botnet
    Mohl bys vysvětlit, co je na tom předraženého? Je Bitcoin předražený?
    15.9.2014 16:14 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Oproti cenám za prenájom bežného botnetu je cena za prenájom etherum dosť vysoká. A definícia botnetu sa čiastočne kryje s definíciou klient-server architektúry, ale veľa jednotlivcom implikuje botnet niečo nezákonné. Niečo ako vírus. Botnety sú však aj legálne. A jeden z nich je ospevovaný v tomto blogu.
    Jendа avatar 15.9.2014 16:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Oproti cenám za prenájom bežného botnetu je cena za prenájom etherum dosť vysoká.
    Nemůže mít třeba Ethereum oproti běžnému botnetu nějaké důležité vlastnosti navíc? Myslím, že tu o nich Bystroushaak nedávno psal docela hezký zápisek.
    Jendа avatar 15.9.2014 16:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    e.g., můžu běžný levný botnet (co se tím vlastně myslí?) použít ke kontraktům?
    15.9.2014 18:06 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Môžeš, od toho existuje bártr. A áno. Ethereum má oproti bežnému botnetu pridanú hodnotu, tou je možnosť finančných transakcií. Teda má priamo v sebe aplikačné rozhranie umožňujúce bártr, teda výmenný obchod. Ale tá pridaná hodnota je z môjho pohľadu precenená oproti bežnému výmennému obchodu.
    Jendа avatar 15.9.2014 19:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Môžeš, od toho existuje bártr.
    Nedokážu si to představit. Jak se to dělá? Chtěl bych něco jako tohle nebo tohle.
    Ale tá pridaná hodnota je z môjho pohľadu precenená oproti bežnému výmennému obchodu.
    OK. Dle mého názoru je ta hodnota velmi důležitá a jsem ochoten za to přiměřené transakční poplatky platit.
    15.9.2014 19:25 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Tak použi ten bitcoin čo si spomínal, a urob to cez vinkuláciu.
    Jendа avatar 15.9.2014 19:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ale Bitcoin má taky transakční poplatky.
    15.9.2014 21:34 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Aha, už tomu rozumiem. Ja o voze, ty o koze. Ja som spomínal vysokú cenu za prenájom výpočtového výkonu tohoto botnetu, a ty o cene za transakčné poplatky. To si dobre od boku strelil.
    Jendа avatar 16.9.2014 00:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Aha, už ti rozumím. Ty si stěžuješ, že Ethereum, které není určení na hrubé matematické výpočty, je příliš drahé při použití na hrubé matematické výpočty. To mi přijde podobně on-topic, jako kdybys stejný komentář přidal třeba pod zprávičku o nové Škodě Fabia - za čtvrt milionu získáš automobil, jehož řídící jednotka má výkon lepší kalkulačky? Nasrat, Fabia je předražená, libovolný botnet zastane její práci mnohem lépe a levněji!
    16.9.2014 18:21 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Až na to, že v popise Fóbie nie je nič o poskytovaní výpočtového výkonu tretím stranám tak ako to má opísané v jednej z hlavných vlastností tohoto botnetu. Takže Tvoj príklad je mimo, tak ako si mimo Ty.
    Jendа avatar 16.9.2014 20:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Až na to, že v popise Fóbie nie je nič o poskytovaní výpočtového výkonu tretím stranám tak ako to má opísané v jednej z hlavných vlastností tohoto botnetu.
    Pro účely tohoto argumentu je naprosto jedno, komu se poskytuje.
    Až na to, že v popise Fóbie nie je nič o poskytovaní výpočtového výkonu tretím stranám tak ako to má opísané v jednej z hlavných vlastností tohoto botnetu.
    Dobře, zkusíme to jinak: tvůj botnet počítá kryptograficky nezabezpečené výpočty (proto nelze použít například k výše zmíněným Contracts). Ethereum počítá kryptograficky zabezpečené výpočty (proto lze, na rozdíl od botnetu, použít třeba k Contracts). Opravdu lze toto porovnávat? Přečti si prosím ještě jednou zápisek, pod kterým diskutujeme:
    Výhodou Etherea není výpočetní síla (váš notebook může pravděpodobně předstihnout celou síť), ale fakt že veškeré výpočty probíhají důvěryhodným, decentralizovaným způsobem.
    Až na to, že v popise Fóbie nie je nič o poskytovaní výpočtového výkonu tretím stranám tak ako to má opísané v jednej z hlavných vlastností tohoto botnetu.
    Ještě jinak: stěžoval by sis pod článkem o Homomorphic encryption, že je to k ničemu, protože je to ve srovnání s běžným počítáním nad plaintextem neuvěřitelně pomalé? Nebo třeba u TrueCryptu - k čemu to je, když běžný disk je mnohem rychlejší?
    17.9.2014 13:15 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ethereum počítá kryptograficky zabezpečené výpočty (proto lze, na rozdíl od botnetu, použít třeba k Contracts).
    Ďakujem za potvrdenie môjho prvého príspevku. A argument s nejako zabezpečenými výpočtami je mimo. Ak by chcel niekto uveriť kryptografickému zabezpečeniu, tak musí dôverovať certifikačnej autorite. Ja osobne nejakej autorite čo si sama niečo vymyslí nedôverujem. A v prípade nejakej čerstvo vymyslenej kryptomeny (ktorú má každý čo má v zadku dieru) ani nehodlám dôverovať.
    Ještě jinak: stěžoval by sis pod článkem o Homomorphic encryption, že je to k ničemu, protože je to ve srovnání s běžným počítáním nad plaintextem neuvěřitelně pomalé? Nebo třeba u TrueCryptu - k čemu to je, když běžný disk je mnohem rychlejší?
    Nie, nesťažoval. Tak ako som sa nezťaźoval ani tu. Len som skonštaloval že sa jedná o botnet s vysokou cenou vzhľadom na poskytovaný výkon. A bez záruky.
    Bystroushaak avatar 17.9.2014 14:42 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Hurr durr, nelíbí se mi to. Je to botnet! Botnet bez záruky!
    Ak by chcel niekto uveriť kryptografickému zabezpečeniu, tak musí dôverovať certifikačnej autorite. Ja osobne nejakej autorite čo si sama niečo vymyslí nedôverujem.
    Všechny šifrovací schémata totiž stojí na PKI, to dnes přece ví každý malý botnet.
    17.9.2014 15:25 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Všechny šifrovací schémata totiž stojí na PKI, to dnes přece ví každý malý botnet.
    Je jedno na čom to stojí pokiaľ sa nedá veriť autorite.
    Jendа avatar 17.9.2014 16:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A argument s nejako zabezpečenými výpočtami je mimo.
    Platí toto i u Bitcoinu?
    Ak by chcel niekto uveriť kryptografickému zabezpečeniu, tak musí dôverovať certifikačnej autorite. Ja osobne nejakej autorite čo si sama niečo vymyslí nedôverujem.
    O jaké certifikační autoritě je řeč? Nevšiml jsem si, že by např. Bitcoin stál na nějaké certifikační autoritě.
    Len som skonštaloval že sa jedná o botnet s vysokou cenou vzhľadom na poskytovaný výkon.
    Bohužel jsi to konstatování podložil srovnáním s jabloní.
    18.9.2014 11:57 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A argument s nejako zabezpečenými výpočtami je mimo.
    Platí toto i u Bitcoinu?
    Áno. Ale diskusia sa týkala botnetu Ethereum.
    Ak by chcel niekto uveriť kryptografickému zabezpečeniu, tak musí dôverovať certifikačnej autorite. Ja osobne nejakej autorite čo si sama niečo vymyslí nedôverujem.
    O jaké certifikační autoritě je řeč? Nevšiml jsem si, že by např. Bitcoin stál na nějaké certifikační autoritě.
    A baví sa tu niekto o Bitcoine? Ale ak sa chceš o ňom baviť, tak podpis neeliminuje zneužitie.
    Len som skonštaloval že sa jedná o botnet s vysokou cenou vzhľadom na poskytovaný výkon.
    Bohužel jsi to konstatování podložil srovnáním s jabloní.
    Botnet ako botnet. Ak je pre Teba botnet jabloňou, tak je to len Tvoj spôsob vnímania
    Bystroushaak avatar 18.9.2014 13:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    je|to|není|nevěřim|předražený|definice|botnet|botnet!|botnet?|botnety|botnetu|botnetem|ether|ehtereum|bot|net

    předražený botnetu botnet definice není je botnet! předražený botnet net není je botnet! není botnet definice botnet není botnet definice botnet ether není to
    18.9.2014 13:50 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A v takomto duchu sa nesie celá Tvoja argumentácia.
    Bystroushaak avatar 18.9.2014 14:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    předražený nevěřim botnet net není je botnet botnetu botnet! nevěřim botnet definice botnet ehtereum není je botnet nevěřim botnet botnet? botnet! předražený ether předražený botnety botnetem botnet ether není je botnet botnetu botnet! nevěřim botnet definice botnet ehtereum není je ether definice botnety botnety botnet definice botnet botnetem botnet ether není bot není je předražený předražený botnet to botnet ether ether definice botnetu to ether nevěřim botnetu ehtereum není je botnet to botnet! není botnet botnet! botnet! definice botnet ehtereum botnet definice botnet bot botnet! předražený botnet to botnet nevěřim botnet definice není je botnet! je botnet! není botnet net botnet! předražený botnet botnety není je botnet botnetem botnet net botnet ether botnet net botnet! botnet botnet! není ether nevěřim botnetu to botnet! předražený botnet botnetem botnet! definice není je botnet! je botnet net botnet! nevěřim botnet! předražený botnet! není ether nevěřim botnetu to botnet předražený ether nevěřim botnetu to není je botnet! nevěřim botnet ehtereum botnet! botnety botnet! nevěřim botnet ether není bot
    Bystroushaak avatar 18.9.2014 20:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    18.9.2014 13:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Botnet ako botnet. Ak je pre Teba botnet jabloňou, tak je to len Tvoj spôsob vnímania
    Peter Golis: Ethereum je předražená jabloň, která ani navíc neplodí moc jablek...
    Jendа avatar 18.9.2014 20:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A baví sa tu niekto o Bitcoine?
    Bavíme se o Ethereum, které v tomto (blockchain, proof of work) funguje stejně, jako Bitcoin. Ale Bitcoin mi přijde známější a já mu třeba líp rozumím, tak jsem se chtěl zeptat na něj.
    Botnet ako botnet.
    Před chvílí jsi napsal, že botnet je jak Stuxnet, tak Internet. To mi přijde, že už k té jabloni nemá daleko.
    Jendа avatar 18.9.2014 20:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jo a mimochodem Internet je podle mě úplně k hovnu, protože nejde ty počítače v něm moc dobře přesvědčit, aby dělaly to, co já chci. Nechápu, jak ho může někdo používat.
    19.9.2014 09:17 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Citoval som definíciu z Wiki. Takže podľa Teba je všetko vo wiki len jabloň. Som rád, že Ti už konečne rozumiem. Jablko je podľa výkladu biblie plod zo stromu poznania.
    pavlix avatar 19.9.2014 09:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Definice z Wiki, to je něco jako kapitola z Knihy? To je nějaká nová móda?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.9.2014 13:27 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Každopádne je validovaná viac ako jedným človekom. Viac ako Tebou.
    pavlix avatar 19.9.2014 13:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To nic nemění na tom, že by alespoň člověk z oboru měl zvládat rozlišovat mezi wiki a wikipedií.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.9.2014 14:48 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    hm, a co rozlišovat mezi wiki a Wiki?
    pavlix avatar 19.9.2014 15:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    O tom už jsem psal výše, když jsem zmínil Knihu a novou módu. Nicméně odmítám diskutovat takhle hluboko ve vašem hádacím vlákně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.9.2014 16:40 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jendа avatar 19.9.2014 16:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Citoval som definíciu z Wiki.
    Podle které je botnet například:
    • AMTP
    • Jabber
    • Internet
    Mně taková definice přijde k hovnu.
    Jendа avatar 19.9.2014 16:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    19.9.2014 16:38 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    K čomu Ti to príde je len Tvoj problém.
    Jendа avatar 19.9.2014 16:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    OK, přijměme tedy tvoji definici. Dále vidím (hned v prvním příspěvku), že botnety porovnáváš jen/především podle toho, za kolik peněz ti dokáží spočítat tvůj kód. Zmíněné další příklady botnetů (SMTP, XMPP…) tvůj kód umí provádět jen velmi špatně. Jsou podle tebe tedy také k ničemu?
    21.9.2014 15:54 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Mňa zaujíma na koľko dokáže daný produkt pokryť mnou požadovanú funkcionalitu a aké budú náklady na jej dosiahnutie. Ak sú Tvoje kritériá iné, tak je to Tvoja vec.
    Jendа avatar 21.9.2014 19:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A já jsem se nejdřív podivoval, proč zrovna od Etherea chceš hrubý výpočetní výkon, protože je to botnet, a pak proč nechceš hrubý výpočetní výkon od SMTP, když je to taky botnet.
    21.9.2014 22:22 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pretože Ethereum poskytuje výpočtový výkon. Ak to máš problém pochopiť, tak sa nehambi a zdôver sa s tým.
    A mimochodom. Ja to od toho nechcem. Má mizerný výkon a prehnanú cenu. Tvoje chápanie reality začína byť skreslené.
    21.9.2014 23:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jendа avatar 22.9.2014 02:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pretože Ethereum poskytuje výpočtový výkon.
    A na to jsi přišel kde?
    A mimochodom. Ja to od toho nechcem. Má mizerný výkon a prehnanú cenu.
    Ber to jako řečnickou zkratku.
    22.9.2014 09:11 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pretože Ethereum poskytuje výpočtový výkon.
    A na to jsi přišel kde?
    Tu, písalo sa to v tomto blogu.

    Jak velkou výpočetní sílu má jeden CA?
    Ve whitepaperu je vysloveně uvedeno, že je to přibližně na úrovni mobilu z roku 1998. Převedeno na reálný hardware, tak se výkon pohybuje někde na úrovni jednočipů, které se používají v elektronice. To se může zdát jako docela málo, ale pro spoustu různých úkolů to bude zcela postačující. Cílem není vytvořit decentralizované VPS, ale co nejbezpečnější cloud. Pokud někdo potřebuje výkon, lze ho outsourcovat.

    A mimochodom. Ja to od toho nechcem. Má mizerný výkon a prehnanú cenu.
    Ber to jako řečnickou zkratku.
    Ak niekomu vkladáš do úst veci ktoré nevyriekol, tak sa nejedná o rečnícku skratku. Strč si ich teda do zadku.
    Jendа avatar 22.9.2014 14:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pokud někdo potřebuje výkon, lze ho outsourcovat.
    Tato věta znamená, že pokud potřebuješ výpočetní výkon, máš si za Ethery (něco jako Bitcoiny) zaplatit externí službu.
    Ak niekomu vkladáš do úst veci ktoré nevyriekol, tak sa nejedná o rečnícku skratku.
    U nás se běžně používá v reakci na „X nezvládá Y“ odpověď „Nemůžeš po X chtít Y[, protože <důvod>]“. Příklady použití této fráze.
    22.9.2014 15:31 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Pokud někdo potřebuje výkon, lze ho outsourcovat.
    Tato věta znamená, že pokud potřebuješ výpočetní výkon, máš si za Ethery (něco jako Bitcoiny) zaplatit externí službu.
    Takže je to cloud bez výkonu.
    Ak niekomu vkladáš do úst veci ktoré nevyriekol, tak sa nejedná o rečnícku skratku.
    U nás se běžně používá v reakci na „X nezvládá Y“ odpověď „Nemůžeš po X chtít Y[, protože <důvod>]“. Příklady použití této fráze.
    Používať príklady vyjadrovania z bulváru môže iba troll. Som rád, že si sa konečne vyznal.
    Jendа avatar 22.9.2014 18:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže je to cloud bez výkonu.
    Lze to tak nazvat (formální definici to splňuje, prakticky takové pojmenování podle mě smysl nemá).
    Používať príklady vyjadrovania z bulváru môže iba troll.
    Dobře, pak jsem se prostě špatně vyjádřil. Nenapadlo mě, že s tím může být problém.
    23.9.2014 08:46 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže je to cloud bez výkonu.
    Lze to tak nazvat (formální definici to splňuje, prakticky takové pojmenování podle mě smysl nemá).
    Takže sa jedná o predražený botnet. Ďakujem za potvrdenie. O koľko je predražený ubidí len čas, a aktuálne prevodné kurzy.
    Používať príklady vyjadrovania z bulváru môže iba troll.
    Dobře, pak jsem se prostě špatně vyjádřil. Nenapadlo mě, že s tím může být problém.
    Bulvár je kapitola sama o sebe.
    23.9.2014 10:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže sa jedná o predražený botnet. Ďakujem za potvrdenie.
    :-D Neřekl bych, že tahle diskuse má smysl... Ale zkusíme poslední pokus: Ethereum není od toho, aby poskytovalo hrubý výpočetní výkon, tudíž je mimo mísu si stěžovat, že poskytuje malý výpočetní výkon. Kapišto?
    23.9.2014 11:30 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže sa jedná o predražený botnet. Ďakujem za potvrdenie.
    :-D Neřekl bych, že tahle diskuse má smysl... Ale zkusíme poslední pokus: Ethereum není od toho, aby poskytovalo hrubý výpočetní výkon, tudíž je mimo mísu si stěžovat, že poskytuje malý výpočetní výkon. Kapišto?
    Na tom, že poskytuje výpočtový výkon sa zhodneme. Tak isto sa zhodneme aj na tom, že poskytuje zúfalo slabý výpočtový výkon. Tak isto sa zhodneme aj na tom, že jeho predbežná cena je vysoká. A či má popritom nejaké iné funkcionality ako napríklad znehodnocovanie ťažiarovho HW kôli jeho namáhaniu je vedľajšie. Z môjho pohľadu sa jedná o podobný botnet ako sú Yeti@Home, rôzne digitalcoiny, distributed.net alebo podobné (polo)legálne hračky. Endpoint má kontroolu nad jeho prácou len ako placebo efekt. Tak to bolo navrhnuté, opísané a tak to aj funguje.
    23.9.2014 11:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Na tom, že poskytuje výpočtový výkon sa zhodneme.
    No ani ne. Poskytuje, ale je to v podstatě vedlejší efekt. Co primárně poskytuje jsou je, v kostce, automatizované řízení (kryptograficky ověřených) kontraktů.
    Jendа avatar 23.9.2014 12:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Na tom, že poskytuje výpočtový výkon sa zhodneme.
    Stejně, jako výpočetní výkon poskytuje ta Fabie. Není to ale její primární účel a taky jí to moc dobře nejde.
    23.9.2014 13:17 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Na tom, že poskytuje výpočtový výkon sa zhodneme.
    Stejně, jako výpočetní výkon poskytuje ta Fabie. Není to ale její primární účel a taky jí to moc dobře nejde.
    Poprosím návod na využitie výpočtového výkonu tej Fábie, v prípade Ethereum už bol dodaný. Bez toho porovnávaš hrušky a jablká. Presnejšie povedané, používaš argumentum ad absurdum.
    Bystroushaak avatar 23.9.2014 13:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Běžná auta (např. Fábie) májí v sobě řídící jednotku, která mimo jiné provádí také diagnostiku auta. Ta řídící jednotka je nevýkonný počítač s pár vylepšeními, takže pokud máš patřičné nástroje (správný kontektor a software v notebooku), tak tam můžeš flashnout co chceš. Na VŠ se mnou na koleji bydlel člověk, co normálně v hexeditoru upravoval ty binárky a rušil v nich různá kurvítka. Stejným způsobem si tam můžeš flashnout co chceš.
    Bystroushaak avatar 23.9.2014 13:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    23.9.2014 14:53 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže úprava firmware hexa editorom za účelom rušenia kurvítiek v riadiacej jednotke auta pomocou špeciálnych nástrojov je podľa Teba ekvivalentom jednoduchého načítania skriptu do Ethereum. Naznačuješ tým snáď že Ethereum obsahuje kurvítka a jeho legálnosť je tým pádom viac ako otázna? Pretože toto by rušilo legálnosť použitia pri danom botnete. Potom by už ostala iba dobrovolnosť, a aj to len dočasne.
    Bystroushaak avatar 23.9.2014 15:11 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže úprava firmware hexa editorom za účelom rušenia kurvítiek v riadiacej jednotke auta pomocou špeciálnych nástrojov je podľa Teba ekvivalentom jednoduchého načítania skriptu do Ethereum.
    Vidíš někde, že bych něco takového psal? Půlku si vycucáš z prstu, půlku blbě pochopíš a pak na základě toho odvozuješ píčoviny.

    Chtěl jsi (dokonce o to prosil) návod na využití výpočetního výkonu fábie. Ten jsi dostal. Nic víc, nic míň, tak přestaň házet diskuzníma hovnama o ekvivalentech a naznačování, a už vůbec ne o porovnávání hrušek a jablek, protože sám jsi s touhle sračkou začal a nedodal jsi jediný argument, který by tvou tezi o botnetu podporoval. Pořád jen "je to botnet", "všichni máte špatné definice, jen já jsem letadlo". Jak kolovrátek.

    Jenda má můj respekt za to, že s tebou nadále pokračuje v téhle demenci. Je to jak hádat se s mentálem a popravdě ani nevím, proč nad tebou ještě zabíjí čas a snaží se argumentovat.
    23.9.2014 15:37 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Áno, správne si nazval argumentáciu s porovnaním výpočtového výkonu Fábie a Ethereum, ale na mňa to nehádž. Ale, na druhú stranu som rád, že týmto príspevkom dokazuješ že na teba platí definícia chovania: "podľa seba súdim teba".
    23.9.2014 15:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Obivous troll is obvious...
    Jendа avatar 24.9.2014 03:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takže úprava firmware hexa editorom za účelom rušenia kurvítiek v riadiacej jednotke auta pomocou špeciálnych nástrojov je podľa Teba ekvivalentom jednoduchého načítania skriptu do Ethereum.
    Ne, není. Ale vidíš, jak strašně debilně se ta Fábie používá k výpočtům - nejen, že když už to rozběhneš, je to strašně pomalé a nemá to moc paměti, ono se to dokonce strašně blbě programuje! Ta Fabie je ale na hovno!

    (Pokud ti to v myšlenkovém experimentu pomůže, můžeš si představit hypotetický automobil, jehož řídící jednotka je postavena na nějakém běžném zdokumentovaném mikrokontoléru, pro který třeba existuje port GCC. Nebo třeba letadýlko. Za nějakých 8000 Kč dostaneš zařízení, na kterém je spustit vlastní kód triviální, ale má výkon lepší kalkulačky.)
    24.9.2014 09:09 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ak sa výpočtová jednotka Fábie používa horšie na vlastné (custom) výpočty ako Ethereum, tak prečo ju porovnávaš s Ethereum ktorý má vlastné (custom) výpočty v popise práce? Odpoveďou je Trolling, ale ten si nepriznáš. Náhodou by sa o Tebe ľudia dozvedeli pravdu.
    Jendа avatar 24.9.2014 09:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    tak prečo ju porovnávaš s Ethereum ktorý má vlastné (custom) výpočty v popise práce
    Znovu: kde se to píše?
    Odpoveďou je Trolling, ale ten si nepriznáš. Náhodou by sa o Tebe ľudia dozvedeli pravdu.
    Ano, odhalil jsi mě, jsem troll!
    24.9.2014 10:41 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    tak prečo ju porovnávaš s Ethereum ktorý má vlastné (custom) výpočty v popise práce
    Znovu: kde se to píše?
    Aj tu, v článku. Už som na to viac krát odkazoval.
    Odpoveďou je Trolling, ale ten si nepriznáš. Náhodou by sa o Tebe ľudia dozvedeli pravdu.
    Ano, odhalil jsi mě, jsem troll!
    Som rád, že sa rozumieme. Fábia naozaj nemá v popise práce poskytovanie výpočtového výkonu, takže Tvoja argumentácia porovnaním produkt ktorý má určitú funukcionalitu s produktom ktorý ju nemá je v diskusii o danej funkcionalite čistým trolizmom.
    Jendа avatar 24.9.2014 11:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Aj tu, v článku. Už som na to viac krát odkazoval.
    Viděl jsem tu jeden odkaz, který byl navíc blbě.
    Fábia naozaj nemá v popise práce poskytovanie výpočtového výkonu
    Ethereum taky ne.
    24.9.2014 16:29 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Aj tu, v článku. Už som na to viac krát odkazoval.
    Viděl jsem tu jeden odkaz, který byl navíc blbě.
    Blbo to máš Ty, ja som v tom odkaze citoval priamo tento blog.
    Fábia naozaj nemá v popise práce poskytovanie výpočtového výkonu
    Ethereum taky ne.
    Ethereum ho má, zacitujem to znova:
    Jak velkou výpočetní sílu má jeden CA?
    Ve whitepaperu je vysloveně uvedeno, že je to přibližně na úrovni mobilu z roku 1998. Převedeno na reálný hardware, tak se výkon pohybuje někde na úrovni jednočipů, které se používají v elektronice. To se může zdát jako docela málo, ale pro spoustu různých úkolů to bude zcela postačující. Cílem není vytvořit decentralizované VPS, ale co nejbezpečnější cloud. Pokud někdo potřebuje výkon, lze ho outsourcovat.
    Jendа avatar 24.9.2014 17:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    a) Uvedený odstavec rozhodně neinterpretuji tak, že má Electrum v popisu práce poskytovat výpočetní výkon. Především, když je v něm výslovně napsáno, že se nejedná například o náhradu VPS.

    b) Pokud by měl MCU řídící jednotky Fábie ve specifikaci napsáno, že poskytuje výpočetní výkon pro počítání ESP a ABS, vztahovalo by se na něj už konečně totéž? Mně totiž přijde, že ty prostě hledáš v textu substring výpočetní výkon a jakmile ho najdeš, začneš se k technologii chovat jako k výpočetnímu clusteru.
    24.9.2014 19:57 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Áno. A práve preto som nehovoril ani o VPS ale o botnete. Botnet sa vyznačuje aj distribuovaným prenájmom poskytovaných služieb tak ako Ethereum.
    A keby mala Fábia v produktovej špecifikácii, alebo jej výpočtová jednotkaprenájom výpočtovej kapacity, tak by mali Tvoje argumenty zmysel. Ale aby si to pochopil, tak by si musel pohnúť rozumom. Takto len tliachaš nezmysly ako Troll.
    24.9.2014 20:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Botnet sa vyznačuje aj distribuovaným prenájmom poskytovaných služieb tak ako Ethereum.
    Nevyznačuje. Botnet žádný pronájem mít nemusí.
    Ale aby si to pochopil, tak by si musel pohnúť rozumom. Takto len tliachaš nezmysly ako Troll.
    Projecting much? :-D
    25.9.2014 10:24 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Botnet sa vyznačuje aj distribuovaným prenájmom poskytovaných služieb tak ako Ethereum.
    Nevyznačuje. Botnet žádný pronájem mít nemusí.

    Preto som použil slovíčko "aj".
    Ale aby si to pochopil, tak by si musel pohnúť rozumom. Takto len tliachaš nezmysly ako Troll.
    Projecting much? :-D
    Aj tento Tvoj príspevok potvrdzuje že tliachaš nezmysly ako Troll.
    Bystroushaak avatar 25.9.2014 14:16 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Aj tento Tvoj príspevok potvrdzuje že tliachaš nezmysly ako Troll.
    Budeme hlasovat. Já hlasuji, že nesmysly tlacháš ty.
    Jendа avatar 25.9.2014 02:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Botnet sa vyznačuje aj distribuovaným prenájmom poskytovaných služieb tak ako Ethereum.
    Například SMTP je botnet a žádný distribuovaný pronájem poskytovaných služeb nemá. Nevidím ale, co to pro naši diskuzi znamená.
    A keby mala Fábia v produktovej špecifikácii, alebo jej výpočtová jednotkaprenájom výpočtovej kapacity, tak by mali Tvoje argumenty zmysel.
    Proč tam musí být ta podmínka, že je to pronájem? Nestačí ti, že si ten procesor koupíš?

    Jsem si jistý, že ve specifikaci procesoru použitého v té řídící jednotce je napsáno, kolik stojí a jaký má výkon.
    Jendа avatar 15.9.2014 15:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A botnet is a collection of Internet-connected programs communicating with other similar programs in order to perform tasks.
    Takže IRC síť nebo XMPP federation je botnet? Ne, počkej, celý Internet (resp. IP stacky) je botnet.
    14.9.2014 16:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Botnet je sieť programov navzájom komunikujúcich medzi sebou za účelom spĺňania úloh.
    Takže v zásadě cokoli na internetu...
    14.9.2014 17:20 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Takmer čokolvek na internete alebo v intranete. Napríklad PoE injektor na internetovom vedení do botnetu nezapadá, nie je komunikujúci program.
    13.9.2014 21:56 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    nemyslím si, že vysoký výkon a neomezený přístup do sítě jsou nutnými podmínkami analogie s botnetem ... to jako Velorex není auto, protože má motor z motorky a nemá čtyři kola?
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 22:15 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Tohle není jako srovnávat velorex a ostatní auta, ale jako srovnávat letadélko na dálkové ovládání a auto. Oboje se pohybuje, někde tam je motor, ale to je tak všechno co mají společného.

    Botnet je prostě jiná ryba a s ethereem má společného jen to, že do něj můžeš nahrát kód, který tam poběží. Jenže zatímco v ethereu běží sice masivně paralelně, ale v jedné jediné instanci, neboť celá síť počítá stejný blockchain, tak v botnetu poběží .. ne, prostě tohle ani nemá smysl srovnávat. Blockchain, ověřitelnost, peněženky, posílání zpráv, uživatelské adresy, dobrovolnost. Prostě ne.

    Pokud chceš něco náročného spočítat, použij botnet/distribuované výpočty. Pokud chceš mít jistotu, že tvůj výpočet poběží tak jak má a bude "nesmazatelný" a dostupný, použij ethereum.
    Bedňa avatar 13.9.2014 22:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jasne keby to bolo také jednoduché, tak už FreeNet dávno neexistuje. Inak mám pocit že práve s podobných sieti si brali príklad, Kdemlia atď. Je pravda že určité možnosti tu sú, ale zas ich využiť dá asi viac námahy ako hodiť Windows8 s backdoor na uloz.to.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    14.9.2014 08:58 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    jsem si poměrně jist, že existují úložky, které mohou být splněny jak tím letadélkem, tak tím autem, přičemž dle okolností bude výhodnější jedno nebo druhé

    sám to v blogu píšeš, že se teprv musí přijít na to, k čemu to vlastně je, a najednou budeš nějakou možnost zatracovat, jen protože ty osobně si neumíš takové využití představit?

    - neříkám, že já tu můžu vysypat z rukávu konkrétní příklad, nejsem klientem botnetů, jen mi to prostě nepřijde až tak nereálné, abych souhlasil s tvým kategorickým závěrem ...
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 13:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    jsem si poměrně jist, že existují úložky, které mohou být splněny jak tím letadélkem, tak tím autem, přičemž dle okolností bude výhodnější jedno nebo druhé
    Každá analogie má smysl jen do určité míry. Tahle už ten smysl mít přestává.
    sám to v blogu píšeš, že se teprv musí přijít na to, k čemu to vlastně je, a najednou budeš nějakou možnost zatracovat, jen protože ty osobně si neumíš takové využití představit?
    Nebo proto, že jsem o tom přečetl shitload informací a tak mám docela dobrou představu, k čemu to rozhodně nebude? :)
    Václav 14.9.2014 13:30 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No jo, no. „Nic o tom nevím, ale někdo to zneužije“. Tohle u Kavola pozoruju pořád :D
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.9.2014 18:34 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    [Citation needed]

    absolutně nechápu, kde tady vidíš, že bych mluvil o nějakém zneužití, a i příklady odjinud ("pořád"?) by mě docela zajímaly ...

    a o svém pozorování neochoty nějak se rozumně pobavit a namísto toho uhýbání k ad hominem (nebo dokonce k ad ad Hitlerum) raděj mluvit ani nemám, že?
    14.9.2014 18:28 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    jsem si poměrně jist, že existují úložky, které mohou být splněny jak tím letadélkem, tak tím autem, přičemž dle okolností bude výhodnější jedno nebo druhé
    Každá analogie má smysl jen do určité míry. Tahle už ten smysl mít přestává.
    dovolil bych si připomenout, že nesmysl jsi z toho udělal ty, já jsem nadhodil Velorex, nikoli letadýlko

    dále bych připomněl, že jsem to neuvedl pod některým ze tvých příspěvků, nýbrž pod příspěvkem kralyka, který argumentoval ve stylu, že to nesplňuje dvě z jeho představ o botnetu, tak to (jako) botnet být nemůže - čili i kdybychom se nakrásně shodli, že Peter nemá pravdu, jako výtka vůči kralykově argumentaci to stále platí
    Nebo proto, že jsem o tom přečetl shitload informací a tak mám docela dobrou představu, k čemu to rozhodně nebude? :)
    shitload informací o tom, co všechno se rozumí pod pojmem "botnet" a jak se to dá nebo nedá využít?

    - promiň, ale dovolil bych si souhlasit s Peterem: nejen, že ti schází nadhled, ty se přímo bráníš vyjet z té své kolejničky
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 19:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    dovolil bych si připomenout, že nesmysl jsi z toho udělal ty, já jsem nadhodil Velorex, nikoli letadýlko
    Tuto při by asi mohl rozštípnout jen expert na vytváření, studium a hodnocení vhodnosti analogií.
    dále bych připomněl, že jsem to neuvedl pod některým ze tvých příspěvků, nýbrž pod příspěvkem kralyka, který argumentoval ve stylu, že to nesplňuje dvě z jeho představ o botnetu, tak to (jako) botnet být nemůže - čili i kdybychom se nakrásně shodli, že Peter nemá pravdu, jako výtka vůči kralykově argumentaci to stále platí

    Ok. Promiň. Ale srovnávat ethereum s botnetem je asi stejně praštěné, jako srovnávat bitcoin s botnetem. Prostě to nedává moc smysl.

    Ethereum jsou v podstatě miliony malinkých virtuálních počítačů, které běží ve sdílené databázi. Můžou si mezi sebou předávat zprávy a posílat peníze, je tam nějaké to šifrování a všechny jsou sandboxované, takže nemůžou do internetu. Nad tím vším je kopa matematiky, aby to vůbec ekonomicky fungovalo.

    Botnet je kupa (ukradených) přístupů do počítačů, na kterých si můžu spustit co chci, třeba ethereum. Žádný blockchain (sdílená databáze), žádné posílání měny mezi počítači, většinou ani posílání zpráv mezi počítači (komunikace bývá dost hierarchická odzhora dolů). Žádná matematika, jen jeden docela primitivní program, co běží na pozadí a doručuje rozkazy o tom, co má počítač dál dělat.

    Myslet si že je to stejné (či podobné) a že ethereum je jen předražený botnet je nepochopení jednoho či obou dvou konceptů. Je to jako srovnávat obyčejný hloupý mobil a desktopový počítač, určitě to jde (oba mají například procesor a RAM), ale nedává to žádný praktický smysl.
    shitload informací o tom, co všechno se rozumí pod pojmem "botnet" a jak se to dá nebo nedá využít?
    S botnety mám osobní zkušenosti, vypracoval jsem na tohle téma pár semestrálních prací, včetně implementace v C#. Taky už pár let znám několik lidí, co se tomuhle koníčku aktivně věnují.
    - promiň, ale dovolil bych si souhlasit s Peterem: nejen, že ti schází nadhled, ty se přímo bráníš vyjet z té své kolejničky
    Asi.
    15.9.2014 22:43 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    S botnety mám osobní zkušenosti, vypracoval jsem na tohle téma pár semestrálních prací, včetně implementace v C#. Taky už pár let znám několik lidí, co se tomuhle koníčku aktivně věnují.
    "my to tady děláme takhle, a tak to tak prostě musí být" ... jéjé, na kolika školách už jsem takový přístup viděl ...

    bohužel, ani tíha tohoto argumentu mě neudolává a nebrání mi v tom, aby mi Peterova definice z Wiki nebyla sympatičtější, nežli tvé ukradené přístupy
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 23:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    "my to tady děláme takhle, a tak to tak prostě musí být"
    Dochází ti, že tohle pasuje i na tebe? Tímhle stylem se můžeme bavit i o tom, jestli je botnet chleba (podle mojí definice je to chleba a kdo říká opak, ten je omezenec indoktrinovaný školstvím a zpátečník!), jen se mi to zdá dost kontraproduktivní.
    jéjé, na kolika školách už jsem takový přístup viděl ...
    Na školách se tohle imho neučí, to si člověk musí vzít dobrovolně, z vlastní iniciativy.
    bohužel, ani tíha tohoto argumentu mě neudolává a nebrání mi v tom, aby mi Peterova definice z Wiki nebyla sympatičtější, nežli tvé ukradené přístupy
    Opravdu? Já si myslím, že kecáš a tohle je jen trolling. Přesvědč mě argumenty, že ne. Já už jsem tady svůj názor obhajoval dost, teď budu psát můj záporný ekvivalent k "nene, je to botnet" pořád dokola pro změnu já.

    PS: Definice kde ze 4 vět odpovídá jedna není argument.
    16.9.2014 14:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    "my to tady děláme takhle, a tak to tak prostě musí být"
    Dochází ti, že tohle pasuje i na tebe?
    vážně? já se tu bráním rozšíření možností, podívat se na něco jinak než jsem zvyklý?
    Tímhle stylem se můžeme bavit i o tom, jestli je botnet chleba (podle mojí definice je to chleba a kdo říká opak, ten je omezenec indoktrinovaný školstvím a zpátečník!), jen se mi to zdá dost kontraproduktivní.
    no tak já jsem měl pochybnosti o produktivitě už když jsi z tříkolky udělal letadýlko, ale říkal jsem si, že to třeba ještě není úplně ztracený ... ale když se podívám výše na tvůj rozbor prostého anglického textu, přechází mě optimismus
    jéjé, na kolika školách už jsem takový přístup viděl ...
    Na školách se tohle imho neučí, to si člověk musí vzít dobrovolně, z vlastní iniciativy.
    teď si nejsem jist, co myslíš "tohle", ale pokud jde o ten vzorec chování, tak nevím, jak moc dobrovolně člověk kopíruje vzory, nicméně jestli "učí" znamená něco ve smyslu "předvádí jako standard chování", tak jsem ještě nezaznamenal, aby mládež iniciativně škemrala "ukažte nám prosím, jak se to dělat nemá" :-)
    Opravdu? Já si myslím, že kecáš a tohle je jen trolling.
    jistě, změnit paradigma bolí, označit nesouhlas za trolling je jednodušší ...
    PS: Definice kde ze 4 vět odpovídá jedna není argument.
    a kolik by jich mělo odpovídat, když další jsou příklady a vysvětlení vzniku slova?
    Bystroushaak avatar 16.9.2014 15:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    S tím nesouhlasím.
    pavlix avatar 16.9.2014 08:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    nebrání mi v tom, aby mi Peterova definice z Wiki nebyla sympatičtější
    Proč by měl chtít, aby ti sympatičtější byla?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 10:25 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    dej si kurz češtiny a nebudeš se muset takhle blbě ptát
    pavlix avatar 16.9.2014 10:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Facepalm.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.9.2014 23:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    nemyslím si, že vysoký výkon a neomezený přístup do sítě jsou nutnými podmínkami analogie s botnetem ... to jako Velorex není auto, protože má motor z motorky a nemá čtyři kola?
    Komentář #56 a už jsme u atomobilobých přirovnání? Si děláš srandu ne? :-D Co by ten Etherovej botnet teda podle tebe měl dělat?
    Václav 14.9.2014 09:24 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No jo, takhle brzo auta… To je horší než Hitler.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    kotyz avatar 14.9.2014 10:32 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Hitler a takhle brzy? To už vlastně další diskuze ani nemá smysl. Končíme, sbalte to, poslední ať zhasne... :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    xkucf03 avatar 14.9.2014 10:52 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Nic nemůže být horší než Hitler. Je to něco jako rychlost světla.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Václav 14.9.2014 11:15 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Stalin dal nějakých 5 Hitlerů.

    „One hitler shall henceforth be a unit of measurement equal to 6.0*106 human deaths.

    Standard SI prefixes apply. Thus Harold Shipman's achievements amount to 36 microhitlers.

    The true utility of the hitler as an SI unit is it allows useful unit conversions.

    For example: the EPA currently values a human life as being worth 6.9 million us dollars (6.9 megadollars). A simple unit conversion thus gives us 1 hitler is equivalent to -41,400,000,000,000 dollars. (-41 teradollars).

    It can therefore be quantitatively established whether or not someone is "worse than hitler". When congress failed to pass a stimulus bill in 2008 the market lost 1.2 trillion dollars in 1 day, roughly equivalent to 29 millihitlers. Joseph Stalin is the only human I know of who can be called worse than hitler, as his achievements clocked roughly 5 hitlers.

    When your bank nails you with a 35 dollar fine, you can confidently tell the teller that they are currently fucking you over to the tune of 84 picohitlers and ask if they have a very tiny auschwitz behind the counter. "

    – 4Chan
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.9.2014 13:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    :-D :-D ... /b/?
    Václav 14.9.2014 13:24 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Yep. Ale je otázka, jestli to OP nešlohl z Redditu (nebo to byl stejný člověk)

    Další odvozené jednotky jsou taky super :-) Hitler seconds a pak Hitler Intensity (nebo také Jewle)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.9.2014 16:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Notyvole, tak tohle nemá chybu. To je snad ještě lepší než the fappening...
    13.9.2014 16:23 mseed | skóre: 21 | blog: FastLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Díky za kvalitní blogpost!
    Grunt avatar 13.9.2014 21:09 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Díků se autor článku nenají. Ostatně, adresu znáte. Kolik tak může vyjít průměrně dobrý vědecký článek „per view“?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pavlix avatar 13.9.2014 22:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Díků se autor článku nenají.
    Nevěděl jsem, že jsi Bystroušák.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 22:19 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Díků se nenají nikdo, kromě brethariánů, ale určitě potěší.

    Já tyhle blogy nepíšu pro peníze (to bych je přidával jako články, za to je tuším odměna), ale protože se mi chce. Na abclinuxu to pak dávám hlavně kvůli diskuzi, která se občas zajímavě vyvrbí a člověk se dozví něco nového.
    Grunt avatar 14.9.2014 16:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To ne, nejsem tak bystrej. Ale úplně blbej taky nejsem :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 14.9.2014 02:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Kolik tak může vyjít průměrně dobrý vědecký článek „per view“?
    Žurnály typicky chtějí 25€, autor typicky nedostane nic (někdy za publikaci ještě musel zaplatit). Tak si vyber.
    Grunt avatar 14.9.2014 10:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    25€? Za shlédnutí? To je nějak moc, ne? Já čekal tak 25Kč…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 14.9.2014 11:18 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Za 25 Kč si můžeš tak přečíst, která „celebrita“ ukázala kalhotky nebo co jí vypadlo z výstřihu.

    A pokud je nějaký vědec placený z veřejných peněz, tak považuji za nemorální, aby na jeho práci přímo vydělával nějaký soukromý subjekt – to se totiž jedná o penězovod ze státního rozpočtu k tomu subjektu. Buď by ten příjem měl jít zpět do státního rozpočtu, aby se vracely výdaje na vědu, nebo by ty články měly být veřejné pod svobodnou licencí, aby je dostala veřejnost (daňoví poplatníci).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    kyknos avatar 14.9.2014 12:35 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    per view to nestojí nic, při troše šikovnosti

    když si vybereš náhodný článek a pak první odkaz v goodlu, často skončíš na stránkách nakladatelství či časopisu a pak, pokud to není open access, chtějí obvykle až 40USD za článek. ale v podstatě všechno se dá najít free - stojí za to skouknout stránky příslušného vědce, spousta jich má své články přímo na webu a pokud ne, pošle je na žádost, stojí za to proklikat další odkazy na google, a pak jsou různé ruské a podobné stránky, které v podstatě mají všechno na skladě, za nula rublů :)

    případně samozřejmě školní a vědecké knihovny - ale to je moc klikání a přihlašování, používám to, až když selže vše ostatní :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Jendа avatar 14.9.2014 15:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To jsi nikdy neviděl žádný paywall třeba na Springeru?
    Grunt avatar 14.9.2014 15:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Začínám si připadat jako kdyby mi ten vlak začal ujíždět právě teď. Odpoveď: Ne, neviděl. Dík.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    kyknos avatar 13.9.2014 16:55 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    technicky to (asi) chápu, ale tady se mi zastavil mozek
    není nic podivného, když je řeka, hora, či nějaký jiný neživý předmět ekonomicky zastupovaná softwarem, který se o ní stará a dává jí podobná práva, jako mají lidé.
    prosím pomaleji (asi 10x)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 18:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Co si takhle prokliknout ten odkaz (Deodands: DACs for natural systems)? :)

    kyknos avatar 14.9.2014 14:37 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    tak teď je to ještě horší... zaprvé si neumím představit, jak by tohle stávající státy dovolily, pokud by nemusely... a za druhé nějak nechápu, jak by někdo mohl (a jakým právem) soudit velryby, když by o tom ani nevědely (nemluvě o tom, že jsem přesvědčen, že AI překonávající velrybu tu nebude ještě nejmíň tisíc let :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 14.9.2014 14:47 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    především ta vazba: zájmy verlyb =? zájmy ai přiřazené k velrybám mi uniká
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 15:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    No, na tomhle je právě hezké, že státy nic dovolovat nemusí, stačí jen API, aby to mohlo samo zaplatit právníka. Ten se už postará o zbytek.
    kyknos avatar 14.9.2014 15:51 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    dobře API zaplatí právníka a ten bude dělat co? jak se může soudit o práva něčeho, co ty práva nemá přiznaná v zákoně?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 14.9.2014 15:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A co API pro podplácení zákonodárců?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 14.9.2014 16:02 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    to by bylo jiné kafe :) ale taky jiný rozpočet :) zvlášť proto, že pro ochranu velryb či pralesů bys musel přeplatit hromady zkurveně bohatých korporací
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 14.9.2014 16:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Zase na druhou stranu AI nezavřeš do vězení a může podplácet i jednotlivce pracující pro ty zkurveně bohaté korporace a nemusí to být vždy penězi.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.9.2014 16:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Myslíš něco jako Zealous Autoconfig? ;-)
    pavlix avatar 14.9.2014 18:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Myslím, že po večerech běží na některé z televizí taková superstory o počítači, který víceméně řídí skupinu lidí zasahujících v terénu. Nesleduju to tak moc, abych o tom mohl přesně mluvit, ale někdo třeba ano.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 19:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Název bys nevěděl? Jediné, co mi na tohle sedí je Cleopatra 2525 a to nepředpokládám :)
    pavlix avatar 14.9.2014 19:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Mám namysli toto, tak doufám, že se nedozvím, že jsem to jen špatně pochopil, přecijen večerní nebo v tomhle případě spíš noční telka není něco, co bych vnímal na sto procent.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 19:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jo, to jsem pár dílů viděl. On je ten počítač přímo neřídí, jen jim dává tip, že se někde stane zločin. Sami pak musí přijít na to co to bude za zločin a kdo ze zúčastněných je kladná a záporná postava. Pár dílů jsem viděl, ale pak mi to přišlo všechno podle jednoho vzorce a začalo mě to nudit.
    pavlix avatar 14.9.2014 20:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Viděl jsem nějaké díly, kde se zabývali tím samotným počítačem a různě objevovali některé důsledky či způsoby jeho práce, o kterých sami nevěděli. Například jsem viděl díl, kde objevili kancelář, kterou si zařídil sám počítač a v níž seděli lidé, kteří v podstatě tiskli a přepisovali jeho databázi snad mezi restarty nebo co to mělo být.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 16:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    dobře API zaplatí právníka a ten bude dělat co? jak se může soudit o práva něčeho, co ty práva nemá přiznaná v zákoně?
    Jistý ekologický aktivista takhle vydržel X let blokovat stavbu mostu v Litoměřicích. Imho by to mohlo fungovat podobně.
    kyknos avatar 14.9.2014 19:35 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    x je ovsem male cislo, velrybam i pralesum na houby (nehlede na to, ze ve tretim svete by to asi takhle nefungovalo)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 19:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To X se v tom litoměřickém případě pohybovalo v řádech okolo jedné desítky let, jestli mě paměť neklame. Jinak pro úspěch to chce samozřejmě provozovat paralelně.
    kyknos avatar 14.9.2014 19:59 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    ano, ale pro uspech se X musi blizit nekonecnu, respektive alespon dobe, dokud trva nebezpeci (zanik ci zmoudreni soucasne civilizace)

    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 20:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Tak to byl jen můj osobní nápad. Určitě by se toho našlo víc.
    Grunt avatar 14.9.2014 15:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Hele a mohl by si ještě o něco pomaleji? Já to nechápu vůbec. Předpokládám, že pro nástin principu bych si asi musel poslechnout celou tu povídku.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 15:42 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    nemluvě o tom, že jsem přesvědčen, že AI překonávající velrybu tu nebude ještě nejmíň tisíc let :)
    V tomhle jsem tedy větší optimista, ale souhlasím s myšlenkou, že to nebude v "blízké době". Na druhou stranu to ale nemusí být AI, viz můj článek o entitách.
    Jendа avatar 14.9.2014 02:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Hezké.

    Trochu mě mrzí/děsí, že tomu rozumí nejspíš jenom pár lidí. Ale třeba to bylo na začátku Bitcoinu podobně a někdo napíše úžasný polopatický článek.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 13:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ale třeba to bylo na začátku Bitcoinu podobně
    Ne třeba, ale úplně určitě. Když jsem nedávno pročítal všechny možné dostupné články o Halovi Finneyovi (první kdo začal používat bitcoin hned po Satoshim), tak v jednom to vysloveně psal.
    So when the idea for Bitcoin first appeared on a cryptography mailing in 2008, posted by Satoshi Nakamoto, Finney says he was immediately enthusiastic, and responded with curious questions. Nakamoto’s announcement otherwise got a mostly skeptical reception. “Cryptographers have seen too many grand schemes by clueless noobs,” Finney wrote on the BitcoinTalk forum in 2013. “I was more idealistic; I have always loved crypto, the mystery and the paradox of it.”
    -- Nakamoto's Neighbor: My Hunt For Bitcoin's Creator Led To A Paralyzed Crypto Genius
    Grunt avatar 15.9.2014 17:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ne, ale teď vážně: Jak si můžou být jistí, že agent implmentovaný nad Ethereem nebude sloužit nějakým účelům přímo z pekel? Mluví se o distribuované Wikině, Dropboxu, agentech zastupujících dobro verlib ve světových oceánech, ale kde je nějaká jistota že se to nezvrtne do něčeho jako Defense Distributed?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 17:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Nemůžeš. Na druhou stranu, temná strana předvedla silnou argumentaci v podobě sušenek!

    BTW: Co je na Defense Distributed zvrhnutého?
    Grunt avatar 15.9.2014 17:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Nemůžeš. Na druhou stranu, temná strana předvedla silnou argumentaci v podobě sušenek!
    Jakože za chleba, hrsti rýže a peníze udělá kdokoliv cokoliv nezávisle na správnosti/špatnosti úkolu?
    Co je na Defense Distributed zvrhnutého?
    Zvrtne, ne zvrhne? A co? No dle mého názoru zjednodušovat přístup ke střelným zbraním na úroveň stažení porna z internetu a vytištění v tiskárně není moc šťastný nápad a je docela nebezpečný. Tohle je prostě kontroverzní.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 15.9.2014 18:00 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    Nebezpečný pro vládu, která chce ovládat svoje občany, ne?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 15.9.2014 18:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Tak nějak spíš nebezpečné pro celou společnost. Co bude komukoliv kdo bude vlastnit 3D tiskárnu tisknout zbraně jak na běžícím páse a budovat si vlastní privátní armádu? (teda samozřejmě krom zásob nějakého plastu :-)) Lidi jsou tupí. Se začnou za chvilku prát o to kdo ho má většího ne protože by to bylo třeba (jako třeba momentálně na Ukrajině nebo v Gaze), ale protože můžou a začne to tady vypadat jak v nějakém černošském ghetu. Ano, jsem si plně vědom, že každá mince má dvě strany, nadruhou stranu fakt že v některých zemích se lidi nemlátí po hlavách jen kvůli vysoké laťce nutné k obstarání si střelné zbraně je prostě fakt. Už samotný majitel mi nahání hrůzu. Se vším co říká souhlasím, ale způsob jakým se prezentuje mi prostě není milý.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 15.9.2014 18:26 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    a začne to tady vypadat jak v nějakém černošském ghetu

    Myslím, že nebude, prostě proto, že Češi nejsou černoši. Dokonce Češi nejsou ani Ukrajinci.

    Co bude komukoliv, kdo bude vlastnit 3D tiskárnu, bránit tisknout zbraně jak na běžícím páse a budovat si vlastní privátní armádu

    K budování armády předně potřebuješ ty lidi, kteří by za tebe byli ochotní bojovat. A když už ty lidi budeš mít, tak jim můžeš říct, aby tu zbraň vymysleli sami a nemusíš ji stahovat z Internetu. Ale otázka hlavně je, kde bys ty lidi vzal. Buď je zaujmeš nějakou myšlenkou – a pak bys mohl uspět i v demokratických volbách – nebo je nějak uplatíš, tzn. máš ekonomickou moc a můžeš si uplatit i politiky, případně udělat nějaké populistické gesto a zaplatit si voliče.

    Co se týče nějakých magorů-jednotlivců – stále je nejjednodušší vzít kuchyňský nůž, nebo si půjčit/ukrást auto a někoho přejet, nebo hodit fén do vany, nasypat prášky/drogy do pití, shodit někoho ze skály, strčit pod metro atd. A kdybys to chtěl úplně beze zbraní, tak stačí chvilku cvičit a naučit se pár chvatů a taky můžeš být smrtelně nebezpečný.

    Prostě je tu asi milion způsobů jak někomu ublížit a jestli přibude ještě miliontý-první, to už je jedno. Navíc nebude patřit ani patřit k těm nejsnadnějším.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 18:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Prostě je tu asi milion způsobů jak někomu ublížit a jestli přibude ještě miliontý-první, to už je jedno. Navíc nebude patřit ani patřit k těm nejsnadnějším.
    Tak. Každý schopný učeň-zámečník ti vyrobí pušku, která na tom bude kvalitativně stokrát líp, než ten šmejd z 3D plastu.
    Grunt avatar 15.9.2014 18:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Poloautomat či automat s vysokokapacitním zásobníkem? Bez výkresů, spousty plechu, oceli (frézování a soustružení se prostě nevyhneš) a času těžko. Mimo jiné je dost pravděpodobné že ruční prací se v přesnosti napoprvé netrefíš do nějaké zázračné spolehlivosti. A nebude ti to padat jak z pásu. To ale u 3D tiskárny neplatí.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 21:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Poloautomat jsem zatím neviděl, ale různé domácí brokovnice ano.
    Mimo jiné je dost pravděpodobné že ruční prací se v přesnosti napoprvé netrefíš do nějaké zázračné spolehlivosti. A nebude ti to padat jak z pásu. To ale u 3D tiskárny neplatí.
    Ukaž mi nekovovou 3D tiskárnu, kde z toho můžeš vystřelit víc jak 5x.
    Grunt avatar 15.9.2014 21:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Poloautomat jsem zatím neviděl, ale různé domácí brokovnice ano.
    To je těžký. U nás má kulovnici kde kdo. A úplně nejvíce místní spolky ožralů v zeleném pro které je střelba pod vlivem sportem. Takže z tohohle pohledu už tisknutá útočná puška moc škody nenadělá :-)
    Ukaž mi nekovovou 3D tiskárnu, kde z toho můžeš vystřelit víc jak 5x.
    Můj názor? Otázka času. Ostatně není nejmenší problém si nechat části na zakázku podle toho CADu vyfrézovat na CNC frézce z libolného kovu. Ale cenově je to úplně někde jinde a CNC frézku nemá doma taky úplně každý.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 15.9.2014 18:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Navíc když budeš sháňet různé díly, lidi budou mít otázky. Když si budeš nosit kanistry plastu do pokojíčku nebo ložnice, tak se tomu prostě vyhneš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 15.9.2014 19:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A kde vlastně chceš koupit munici?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 15.9.2014 19:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Na eBayi? Nějaké náboje se mi dokonce válí doma jako různé dary a nálezy i když asi ani jeden z nich nebude 5.56×45mm. Spíš se snažím demonstrovat úroveň složitosti. U nás se valí dělostřelecká munice normálně po lese. Děla nebo tanky kupodivu ne.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    15.9.2014 22:31 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    s/munici/střelivo/
    Grunt avatar 15.9.2014 18:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Myslím, že nebude, prostě proto, že Češi nejsou černoši. Dokonce Češi nejsou ani Ukrajinci.
    Jasně. Stejně jako Ukrajinci, Novorusy, Rusové, Chorvati, Slovinci, Srbové, Bosňáci, Albánci nejsou Němci, Američani, Japonci, Britové… Je to úplně ta stejná sebranka (dokonce díky tomu že v ní mám tu čest žít bych řekl, že ještě blbější než výše jmenované)
    K budování armády předně potřebuješ ty lidi, kteří by za tebe byli ochotní bojovat. A když už ty lidi budeš mít, tak jim můžeš říct, aby tu zbraň vymysleli sami a nemusíš ji stahovat z Internetu.
    Odborně se tomu říká Nigga synthesis :-) Nastuduj to. Klany tupých negrů se prostě začnou formovat autonomně pokud jim dáš dostatečný nástroj k moci (jako třeba zbraň). Je to způsobeno přemírou testosteronu a nedostatečnou (sci-fi, fantasy a apo) literární výbavou. Prvně se začnou obdivovat, pak se začnou ukazovat a nakonec mezi sebou začnou válčit o to kdo je černější, kdo je pravý černý a kdo levý a vše nezávisle na barvě pleti, národnosti či jakémkoliv jiném markantu.
    Co se týče nějakých magorů-jednotlivců – stále je nejjednodušší vzít kuchyňský nůž, nebo si půjčit/ukrást auto a někoho přejet, nebo hodit fén do vany, nasypat prášky/drogy do pití, shodit někoho ze skály, strčit pod metro atd.
    S tím masovou vraždu nespácháš. Když už tak aspoň propan-butan a BLEVE. To chtěli mimochodem původně uskutečnit Erik s Dylanem. BTW: Co když masovou vraždu nebude páchat magor-jednotlivec ale třeba jen jednotlivec?
    Navíc nebude patřit ani patřit k těm nejsnadnějším.
    To je fakt. Snadnější je obstarat si nějakou levnou zbraň na černém trhu když chceš u nás zabíjet lidi. Ale i tak…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 15.9.2014 18:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jen tak pro zajímavost: Opravdu existují lidé, kteří se připravují na rozpad státních a společenských celků a na formování obranných vesnic proti nájezdným bandám a pokud ne, tak o tom aspoň přemýšlejí (mimochodem u některých vláken taky docela běhá mráz po zádech). Já se tomu věnuju, protože je to sranda a protože je to zajímavé. Nerad bych se tomu věnoval, protože bych musel.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 18:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Já mám ve svém dlouhodobém plánu pořídit si několik funkčních vz 58, naučit se s nimi pracovat a pak je rozebrané a naložené v oleji zakopat někde za chalupou, na horší časy.
    Grunt avatar 15.9.2014 18:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A kde máš jistotu, že je nevytáhneš, neposkládáš a nepoužiješ ne protože by nastaly horší časy, ale třeba protože si měl zrovna tu čest projít registrem vozidel naší milé státní správy? Třeba…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 21:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    A kde máš jistotu, že je nevytáhneš, neposkládáš a nepoužiješ ne protože by nastaly horší časy, ale třeba protože si měl zrovna tu čest projít registrem vozidel naší milé státní správy? Třeba…
    To je silně zákeřná otázka. Kde mám jistotu, že si neudělám domácí plamenomet a nespálím příště celnici i s celníkama? Taky nikde.
    Grunt avatar 15.9.2014 21:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To je silně zákeřná otázka.
    Ani ne. Jsem pacifista a přide mi přirozené pochybovat o vlastní příčetnosti. A pokud máš v plánu vlastnit střelné zbraně, měl by si to zkusit aspoň jako myšlenkový experiment taky.
    Kde mám jistotu, že si neudělám domácí plamenomet a nespálím příště celnici i s celníkama?
    To nepotřebuješ ani dělat. To se dá normálně koupit. Stačí pár úprav, větší hadice a jdou z toho plameny jak z prdele. Ale moc škody s tím nenaděláš. To už mám vyzkoušené :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 15.9.2014 21:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ani ne. Jsem pacifista a přide mi přirozené pochybovat o vlastní příčetnosti.

    IMHO v afektu můžeš třeba někomu místo facky urazit hlavu, prostě to špatně odhadneš a pak toho lituješ. Ale jinak by se ti nemělo stát, že bys udělal něco, co je v rozporu s tvojí morálkou – když víš, co ta zbraň umí, tak ji nebudeš vytahovat, když za to ten konflikt nestojí a není její použití adekvátní.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 15.9.2014 21:55 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    IMHO v afektu můžeš třeba někomu místo facky urazit hlavu, prostě to špatně odhadneš a pak toho lituješ.
    Jestli nejsi Jackie Chan nebo Chuck Norris, těžko urazíš v afektu hlavu celému obchoďáku nebo třeba půlce úřadu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 15.9.2014 22:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    A tebe by napadlo jít v afektu vystřílet obchoďák? Mě tedy ne.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 15.9.2014 22:09 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jen obchoďák? :-) To mě neznáš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 22:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ani ne. Jsem pacifista a přide mi přirozené pochybovat o vlastní příčetnosti.
    To já o ní pochybovat nemusím a uznávám, že když k tomu někdy budu mít důvod, tak půjdu a ty lidi postřílím (a když zrovna nebudu mít zbraň, tak si nějakou seženu/vyrobím a vůbec nic na světě mě nezastaví). Na druhou stranu, ten důvod by musel být silný, na úrovni přesvědčení, že sebeobětování za to stojí. Obecně taky platí, že by se mi příčilo zabíjet nevinné lidi, ale tak jako u každého je to jen otázka přesvědčení, jestli to děláš pro dobrou věc, nebo ne.
    To nepotřebuješ ani dělat. To se dá normálně koupit. Stačí pár úprav, větší hadice a jdou z toho plameny jak z prdele.
    To já bych radši něco co vystřikuje směs co po dopadu stále hoří.
    Jendа avatar 16.9.2014 01:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ty jo, jak se normálně používá „hořák na lepenku“? To je jako na pálení odpadní lepenky?
    Bystroushaak avatar 16.9.2014 01:29 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Dělají se s tím těsnění z asfaltového lina. Dobré třeba na střechu, nebo do sklepa, aby tam neteklo.
    Grunt avatar 16.9.2014 09:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ne papírovou, ale asfaltem napuštěnou. Tzv. IPA (my tomu říkáme jipa a vůbec by mě v životě nenapadlo že je to opravdová zkratka). Roztavíš tím ten asfalt a ten se ti přilepí kam chceš. Ale hořák se dá použít na cokoliv. Já s tím čistím výfuk Babetty nebo zapaluju gril.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Luk avatar 16.9.2014 18:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    JIPA jsou Jihočeské papírny :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    16.9.2014 10:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    mno, kolega asi spíše mínil hořák na plyn, který se používá na tavení lepenky ... jsi zase dneska snědl vtipnou kaši?
    Jendа avatar 16.9.2014 14:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ne, prostě jsem v životě neslyšel pojmenování asfaltového papíru lepenka. Lepenku jsem měl odjakživa asociovanou pouze s krycím kartonem.
    Luk avatar 16.9.2014 18:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    "(Asfaltová) lepenka" se tomu říkalo, co pamatuju ;-) Odtud byly i pojmy jako třeba "lepenková střecha" atd.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    kyknos avatar 17.9.2014 11:46 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    já si zase naopak vybavím ten černý pás na střechu :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    18.9.2014 07:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Ne, prostě jsem v životě neslyšel pojmenování asfaltového papíru lepenka. Lepenku jsem měl odjakživa asociovanou pouze s krycím kartonem.
    ok; btw, ještě by se hodilo nadhodit pojem "térák" a otázku, co má společného s jedním běžným příkazem ;-)

    p.s. jé, to ale máme krásnou analogii k té diskusi o botnetu - nechceš nás teď začít přesvědčovat, že lepenka je jen a pouze ten krycí karton a v žádném případě to nemůže být papír napuštěný asfaltem? :-D
    Jendа avatar 18.9.2014 20:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jo, thérový papír se tomu říkalo.
    Luk avatar 18.9.2014 21:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Akorát že obvykle býval spíš asfaltový než dehtový (thérový), dehet se možná používal v první fázi (možná nikdy a šlo jen o lidové označení), pak už bylo výhodnější používat asfalt.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.9.2014 22:57 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Akorát že obvykle býval spíš asfaltový než dehtový (thérový),
    ehm, pořiď si lepší slovník, tar lze přeložit i jako asfalt

    např. Wiki praví: Common usage often refers to various forms of asphalt/bitumen as "tar", such as at the La Brea Tar Pits.
    dehet se možná používal v první fázi (možná nikdy a šlo jen o lidové označení), pak už bylo výhodnější používat asfalt.
    dehet se samozřejmě používá stále, pár let zpátky jsem to plácal na střechu kůlny ... nicméně nebudu na základě toho frajeřit, že bych rozuměl stavebním materiálům :-) a pro orientaci bych doporučil, nepřijde mi špatný, článeček Tar paper (a odkazy z něj; jinak hned třetí věta říká, že se to často nerozlišuje)
    Luk avatar 19.9.2014 07:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    ehm, pořiď si lepší slovník, tar lze přeložit i jako asfalt

    O slově tar tu řeč nebyla ;-)

    Jinak samozřejmě v lidové mluvě se asfalt a dehet běžně zaměňují, mnoho lidí ani netuší, jaký je mezi nimi rozdíl.
    dehet se samozřejmě používá stále, pár let zpátky jsem to plácal na střechu kůlny
    Měl jsem na mysli použití na ten papír. Dehtový papír jsem v prodeji neviděl.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.9.2014 11:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    O slově tar tu řeč nebyla ;-)
    ale ... co má společného s jedním běžným příkazem

    odkud se to přesně do češtiny dostalo netuším, neb "th" se to AFAIK nikde po okolí nepíše, nicméně vzhledem k tendenci označovat stavební materiály dle obchodních značek, kteréžto mnohdy v angličtině jsou, se mi ta angličtina jeví dostatečně relevantně
    dehet se samozřejmě používá stále, pár let zpátky jsem to plácal na střechu kůlny
    Měl jsem na mysli použití na ten papír. Dehtový papír jsem v prodeji neviděl.
    no tak já nevím, jestli to bylo z nějakých pravěkých zásob, nicméně čistě laicky, oproti asfaltu to jinak smrdělo, a nedalo se to slepovat nahřátím
    Luk avatar 19.9.2014 13:25 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    ale ... co má společného s jedním běžným příkazem
    Sorry, nečetl jsem dost pečlivě, takže jsem to přehlédl...
    odkud se to přesně do češtiny dostalo netuším, neb "th" se to AFAIK nikde po okolí nepíše, nicméně vzhledem k tendenci označovat stavební materiály dle obchodních značek, kteréžto mnohdy v angličtině jsou, se mi ta angličtina jeví dostatečně relevantně

    V češtině se objevují různé pojmy se záhadným původem. Například pojem "reaktoplast" je také z této kategorie (původní pojem "termoset" je mnohem logičtější a výstižnější) a snad nikde na světě kromě bývalého Československa a bývalého SSSR se nepoužívá.
    no tak já nevím, jestli to bylo z nějakých pravěkých zásob, nicméně čistě laicky, oproti asfaltu to jinak smrdělo, a nedalo se to slepovat nahřátím

    Aha...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.9.2014 16:57 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    nechcem sa vám do toho pliesť...len mi napadlo, keď sa bavíte o tom dechtovom "papieri", že keď sme ako decká lietali po staveniskách, hovorilo sa tomu gátran(dobré to bolo na partizánske bunkre:))
    xkucf03 avatar 15.9.2014 21:35 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum

    A kde máš jistotu, že se vláda (která má plný přístup ke zbraním) nebo zahraniční okupace neobrátí proti lidem?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 15.9.2014 22:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Mám. Obrátí. Ale pokud ti lidi mají přístup ke zbraním, tak mám také jistotu v tom, že ti lidi se obrátí proti okupantovi nebo vládě a dopadne to jako na Ukrajině. Začnou padat letadla plné lidí a tak.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 22:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    To je pořád lepší, než když to dopadne tak, že vláda své občany zavře do koncentráku a zatopí s nima.
    Jendа avatar 16.9.2014 01:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Mám. Obrátí. Ale pokud ti lidi mají přístup ke zbraním, tak mám také jistotu v tom, že ti lidi se obrátí proti okupantovi nebo vládě a dopadne to jako na Ukrajině.
    A když nebudou, tak to podle mě dopadne ještě hůř.
    Začnou padat letadla plné lidí a tak.
    Na to by stačilo nepoužívat Baofengy.
    Jendа avatar 16.9.2014 01:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Jo dost lidí to tu asi nezná:
    velitel do Baofengu: nestrilejte, je to civilni letadlo, obsluha slysi z radia teze znacky: ...strilejte .. na .. to .. letadlo
    Bystroushaak avatar 22.11.2014 07:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Bystroushaak avatar 20.7.2015 10:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Related: Trying to understand Ethereum, is it like this?. Dobrá diskuze ohledně konceptů etherea.
    Bystroushaak avatar 23.7.2015 11:01 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ethereum
    Velmi dobrý zdroj informací o Ethereu: Ethereum Frontier Guide

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.