Portál AbcLinuxu, 19. března 2024 06:20

Kam cpát prachy

15.1.2015 18:52 | Přečteno: 4156× | Obecné IT | Výběrový blog | poslední úprava: 15.1.2015 19:22

Poslední dobou se tady řeší samá vážná témata, tak to zkusím trochu odlehčit blogem osobního charakteru.

Moje první práce byla za nástupní plat 17 000kč hrubého. V roce 2012. To je asi 13 tisíc čistého, z čehož jsem 5 tisíc dal za byt, tisícovku poslal babičce, jako přilepšení k důchodu, čtyři tisíce prožral a zbylé ~3 tisíce ušetřil. Někdy to bylo víc, někdy míň, ale v průměru se to pohybovalo přibližně okolo této částky. Není tedy divu, že jsem moc nemusel řešit, za co peníze utratit - nový monitor, nebo židle mi vždy daly zabrat na pár měsíců, to ani nepočítám, že občas si člověk musí koupit oblečení, boty a další věci běžné potřeby.

S další prací se výplata zvedla, prakticky na dvojnásobek. Pak už nebyl problém koupit si, co jsem zrovna chtěl a měl aspoň trochu pocit, že pro to mám doma nějaké využití. V poslední době jsem pak začal na dohodu programovat pro další firmu a to mi měsíčně hodí také nějaké ty peníze.

Najednou tak nastala divná situace, kdy jsem dospěl do stavu, ve kterém mám více/méně všechno, co jsem si chtěl do bytu kdy koupit. Neříkám, že by se to nedalo stále zlepšovat, ale už prostě nemám tu potřebu. Díky tomu jsem nyní poprvé v životě nucený řešit nový "problém"; co dělat s penězi?

Co dělají lidé s penězi

Sondoval jsem tak kolem, co dělají ostatní lidi, když mají dost peněz, aby to uspokojilo jejich potřeby.

Dovolená

Někdo jezdí na dovolené, cestuje po světě, vídá jiné krajiny a užívá si cizokrajná jídla. Nedá se říct, že by mě to nepřitahovalo, ale s rodinou jsem nikdy nikde nebyl a obecně nejsem zrovna cestovní typ.

Občas mám také chuť cestovat, ale nejspíš to není tak silné a navíc bych asi radši cestoval s někým, jenže většinou nikdo z rodiny nechce. Jsou lidi co cestují sami a nic proti tomu, jen já prostě nemám žádné použitelné cestovatelské zkušenosti a netroufám si na to.

Pokud bych někam jel, tak by to asi bylo Dánsko, Holandsko, Kanada nebo Japonsko, ale jsou to spíš mlhavé preference, než skutečná touha, i když do Japonska bych se někdy opravdu rád podíval, třeba na měsíc, nebo tak. Jen na to mám celý zbytek života.

Auto

Někdo si pořídí auto a pak jezdí různě, kam se jim zrovna zachce. Někteří to auto různě zvelebují, či si jich pořizují víc.

Nic proti tomu, taky mám řidičák a chápu tu radost a volnost, jet si kam chci, kdy chci, ale není ve mě vůbec touha vlastnit auto. Ten hardware mě nebaví, chápu je hlavně jako prostředek přepravy, než co jiného a navíc se to musí pořád udržovat a opravovat.

Motorky

Podobnou sortou jako milovníci aut jsou i milovníci motorek. To se mi líbí podstatně víc. Ne že bych byl až tak moc na rychlé stroje, spíš naopak, pomalu si projíždět krajinou na bafající chromované mašině, to má něco do sebe. Na druhou stranu mě nebaví ty detaily kolem, opravovat si karburátor a další věci, co občas odejdou. Taky je nutné počítat s tím, že celé se to dá provozovat jen pár měsíců v roce, kdy je zrovna hezky, a je zde zvýšená pravděpodobnost úrazu.

Investice do motorky je docela velká a jsem si skoro jistý, že bych byl jen takový sváteční řidič, co se jede projet desetkrát za rok a na to se v podstatě ani nevyplatí si něco kupovat, půjčovna vyjde levněji a navíc toho člověk vyzkouší víc.

Počítače

Napadlo mě taky, že bych se mohl přidat k počítačníkům, kteří věnují čas a peníze zvelebování svých počítačů. Výkonné mašiny, blikající a točící se větráky, různé vymazlené skříně.

Mnoha lidem kolem se zdá, že spadám přesně do téhle kategorie, ve skutečnosti jsem však pravý opak - na počítači mi vůbec nezáleží. Je mi ukradené, jestli bude bílý, nebo černý, jestli má blikající větrák, super rychlé SSD, pasivní chlazení a nejnovější i7 procesor. V podstatě mě ani nebaví hrát hry.

Jsem programátor a většinu času trávím v linuxu, nepotřebuji tedy super výkonnou grafickou kartu (i když jí mám, ale kvůli podpoře vícero monitorů), nepotřebuji nejrychlejší procesor, ale víc jader, protože dělám spoustu paralelních věcí. Stačí mi 8G paměti a obyčejný terabajtový harddisk, protože jsem paranoik a nevěřím, že by SSD přežilo šifrovaný root.

Počítač vnímám jako okno do světa - nezajímá mě moc, jak vypadá to okno, pokud se přes něj dá slušně dívat. Díky tomu jsem si pořídil pro mě zcela postačující mašinu za 15 tisíc, a teď mám na celé roky vystaráno a upgraduji jen vstupně/výstupní zařízení.

Bydlení

Další oblíbenou studnou na peníze je bydlení - dům, či byt. Byt jsem vyškrtl rovnou, protože mi město úplně nevyhovuje. Může být fajn být majitelem bytu, ale při té představě, kolik stojí byty ve městech, jakou mají rozlohu, jak musíte pořád platit do společného fondu a jak vám to může všechno zkazit nepřizpůsobivý soused mě motivace okamžitě přešla.

Nad domem jsem uvažoval podstatně déle, až na pár vyjímek jsme celý můj život v domě na vesnici žili. Koukal jsem se tak na internet a použitelné ruiny se dají koupit již okolo 300 000kč, s tím že to většinou ještě tak půl milionu investic vyžaduje. Musí se předělat střecha, často elektřina, někdy znovu ohodit zdi, pravidlem je nová fasáda, často jsou problémy i s kanalizací a vodovodem, které je nutné překopat. Další běžnou věcí jsou potíže s topením, protože je často nutné vyměnit neefektivní, či popraskané radiátory. Většinou zapomeňte na plyn, topí se uhlím, nebo dřevem a vytápění celého domu žere za zimu spoustu peněz. Když to shrnu, tak to obnáší spoustu námahy a práce a na konci vás čeká to samé - námaha a práce, tentokrát při údržbě. To vím, protože jsem se toho mnohokrát aktivně účastnil.

Přes to všechno bych nad tím uvažoval, nebýt toho, že je to stále poměrně drahá položka, na kterou bych byl asi nucený vzít si hypotéku a ty já úplně bytostně nesnáším. Jak si jí jednou vezmete, tak se pak musíte strachovat o práci a držet hubu a krok. Viděl jsem to mnohokrát na lidech, se kterými jsem pracoval a velmi silně se mi vrylo do mozku, že tohle mě za ten stres prostě nestojí.

Několikrát jsem přemýšlel, že bych si pořídil karavan a bydlel více/méně mobilně, možná v něm i trochu cestoval po Evropě. Vždy jsem to ale zavrhl, protože moc nevěřím, že bych se dokázal omezit na tak malý prostor, navíc jak bych tam asi nacpal celý stůl s počítačem a police s knihami.. Navíc to není na delší bydlení, spíš takový koníček a v podstatě je to dost podobná situace, jako s tím autem.

Vzdělání

Napadlo mě taky, že bych se vrátil zpět do českého vzdělávacího systému, ale pak jsem to zavrhl. O titul v podstatě nijak nestojím a co se týče získávání nových informací a dovedností, tak to má špatný poměr šumu k signálu. Tentokrát bych se tomu navíc musel věnovat při práci a to by nedělalo dobrotu. Možná někdy v budoucnosti, ale jak už jsem zjistil, člověk může šťastně a spokojeně žít i bez toho.

Burza

Další nad čím jsem uvažoval jsou cenné papíry, o to se ale člověk musí aktivně zajímat. Ne že bych to nedokázal, na bitcoinu jsem taky jeden čas spekuloval, ale obecně se dá říct, že mě to až moc pohlcovalo. Když jsem pak každý den dvacetkrát čuměl na grafy kurzu a stresoval se kvůli tomu, došlo mi, že tohle není to, čím bych chtěl trávit čas, i když se tím dají vydělávat peníze.

Sběratelství

Ze sběratelství jsem se úspěšně vyléčil, když mi došlo, že je to v podstatě k ničemu. Shromažďování náhodných krámů, které mají většinou nějaký význam jen pro další podobně postižené sice vzbuzuje fajn pocit, ale celkově mi to po určitém vystřízlivění přijde jako nahovno náplň života.

Co mě vlastně baví

Když nezabraly hodnoty a cíle, ke kterým se upínají ostatní lidé, zkusil jsem se podívat na to co mě vlastně baví, jestli by se nedalo najít něco zde;

Jsem introvert, individualista a nejspíš napůl asperger. Mám rád soukromí a většinou mě moc nebaví se družit s ostatními lidmi. Hodně mě baví programování, nebo spíš vlastní projekty, kde se programování často uplatňuje. Baví mě čtení, učení se a získávání nových schopností. V poslední době mě i baví prožívat nové zkušenosti, protože jsem se naučil užívat si věci, které jsem nikdy dřív nedělal.

Jsem rád v přírodě, ale jen pasivně. Stačí když je kolem, ale ne blíž jak 20 metrů. Taky mám rád Fallout, takže by se třeba dala započítat i nějaká ta příprava na postapo.

To mi tedy moc nepomohlo.

Kdybych vyhrál v loterii..

Když mám dovolenou, tak většinou nikam nejedu. Nakoupím plnou lednici, uvařím čaj a zavřu se doma, klidně na několik dní. Programuji, koukám na postahované věci a čtu si. Občas se jdu projít, sednout do čajovny, nebo podívat na nějakou přednášku.

Co bych vlastně dělal, kdybych vyhrál v loterii milion? Děvky, chlast a luxus? Cestování? Nákupy hardware, auta a všeho možného? Byt? Barák?

Ne. Koupil bych si to nejcennější, co se dá koupit - čas. Vzal bych si roční dovolenou, dočetl knihy z TODO, konečně se pořádně naučil lisp a smalltalk. Najal bych si soukromého učitele na pokročilejší matematiku a nějaký nový jazyk. V podstatě všechno co mě živí jsem se naučil sám a v poslední době na to mám jen málo času, tak bych si ho pořádně dopřál. Konečně bych se věnoval rozdělaným věcem a osvojil si nějaké nové znalosti, napsal ideální program pro osobní wiki a všechno to, co jsem za roky nacpal do TODO..

Neříkám, že by mě bavilo se vyloženě flákat, ani že bych v tomhle stavu chtěl zůstat dlouhodobě, to určitě ne.

Moje práce mě baví, jen žere tolik času, že mi prakticky nezbývá čas a energie na nic jiného. To co bych silně potřeboval je zastavit se, vymanit se z běhu věcí, a věnovat se přemýšlení a sebezlepšování. Chtěl bych se defragmentovat, než zase budu pokračovat. Všechno si srovnat po čtvrt století života.

Jo, vyhrát tak v loterii a mít tak na placení nájmu na půl roku/rok, bez toho, abych musel v práci zabít nejproduktivnějších 8 hodin, to by bylo přesně ono. Jenže to není moc reálné.. nebo snad ano?

Jeden z hlavních důvodů, proč si nemůžu vzít dlouhé volno je finanční náročnost bydlení, ať už v pronájmu, nebo kdybych si na hypotéku koupil vlastní byt či dům. Doslova by mi to sežralo všechny finance, a to tak že rychle (jen nájem na půl roku dělá ~50 tisíc, to nepočítám jídlo a běžný lidský provoz). Podle hrubých propočtů by půl rok vyšel tak na 80-100 tisíc, které bych prostě propálil jen na životních nákladech, jako kdybych je vyhodil z okna.

Když ale odstraním problém s bydlením, zbývají v podstatě už jen dva - jídlo a běžné potřeby, což se do nějakých 20-30 tisíc na půl roku vejde imho úplně v pohodě.

Spousta lidí by se bála, že potom neseženou práci, ale tenhle problém se mě poslední rok v podstatě vůbec netýká - naopak, od doby co bydlím v Praze a mám na githubu 2000 commitů, musím různé nabídky aktivně odmítat, a to ani nejsem na linkedin a běžný headhunter spam do toho nepočítám. Nemyslím si tedy, že by mi návrat do pracovního procesu dal nějak významně zabrat.

Takže to by bylo. Jenže jak na to? Promýšlel jsem různé možnosti, když mi to najednou došlo; koupím si chatu.

Chata

Chaty mají jednu skvělou vlastnost - jsou levné. Hodiny strávené procházením realitních webů mi potvrdily, že se dají sehnat zhruba v rozmezí 70 až 300 tisíc, podle toho jak jsou velké, kde se nacházejí a jestli je k nim i pozemek, elektřina, kanalizace a tak dále.

To co si představuji já, je podezděná dvoupatrová chata, možná se sklepem, někde napůl v kopci, s relativně velkým pozemkem (300/400m). Ideálně někde lehce stranou od ostatních chat, se stromy kolem, protože znáte to - dobré ploty dělají dobré sousedy a já o sousedy stojím pokud možno vůbec (je ovšem nutno započítat jejich bezpečnostní, zloděje odpuzující efekt).

Chaty, které mi přijdou přijatelné se momentálně pohybují v rozmezí okolo 200 až 300 tisíc korun. Podívejme se na nějaké ty ukázky:

A jedna z těch, které se mi od pohledu velmi líbily, až na ty sousedy: http://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/chata/repiste-repiste-urbisova/1606116188#img=0&fullscreen=false

Jak je možné vidět z odkazů, okolo 280 tisíc korun se dají sehnat poměrně hezké objekty, často s koupelnou, elektřinou, kanalizací a vodovodem. Od normálních domů je odlišuje jen že místo do šířky rostou do výšky a horní část bývá dřevěná.

Suma sumárum, celková částka, kterou jsem vypočítal jako nutnou pro zakoupení a upravení chaty na dlouhodobé obývání, se všemi náklady se pohybuje okolo ~350 tisíc korun, což je tak nějak horní maximum. To je docela dost peněz, ale pořád je to cca 1/10 toho co dáte v Praze za byt o stejné rozloze, v šedivé krabici uprostřed betonové džungle, nebo 1/3 až 1/5 toho, co dáte za nic moc barák. Podle štěstí by se pak vše mohlo teoreticky vtěsnat do ~250 tisíc (aritmetický průměr ukázek je 243 836 Kč).

Zmiňovaných 350 tisíc jsem nejspíš schopný, s tím co mám momentálně na účtu, dát dohromady do dvou až tří let. Někdo by si možná vzal hypotéku, úvěr a já nevím co ještě, ale to jsem se rozhodl pokud možno nikdy neudělat, takže budu pěkně spořit. Co se mě týče, tak mi to takhle vyhovuje, protože si budu moct vše promyslet, nemusím se moc stresovat a kdybych si to náhodou rozmyslel, tak mám alespoň na účtě kopu peněz na něco jiného.

Velmi příznivá mi na tom všem přijde i samotná hmotná podstata chaty, kde na rozdíl od dovolených a všemožných zážitků vám na konci zbude objekt, kde se dá bydlet, kam můžete jezdit na víkendy a který se dá v případe nutnosti prodat.

Shrnutí

Takže si to shrňme - pevně jsem se rozhodl, že si koupím chatu. Nerozhodl jsem se včera, ani před týdnem, ale už před měsícem a pořád mi to přijde jako dobrý nápad, i když jsem tomu věnoval desítky hodin googlení a zapředl o tom rozhovor s asi 5 lidmi. Zatím mi to nikdo nerozmlouval.

V chatě bych chtěl dlouhodobě (~půl roku / rok v kuse) bydlet během studijního volna, pokud možno za co nejmenší náklady, ovšem s výdobytky moderní civilizace, jako je elektřina a tekoucí voda. Taky bych z toho rád udělal "domov", kam se vracím vždy když nemám zrovna nějaký kontrakt někde jinde a kde můžu zakotvit, kdybych náhodou nesehnal práci.

Na druhou stranu musí být chata schopná fungovat v režimu, kdy bydlím ve městě a dojíždím tam jen jednou za týden, nebo za dva. To klade nároky hlavně na bezpečnost.

Požadavky

Záchod

Jsem rozmazlen civilizací, takže jeden z požadavků, ze kterého rozhodně nejsem ochoten slevit je normální splachovací záchod. Přibližně 70% všech nabídek, které jsem procházel ho má, takže zde nevidím žádný velký problém.

Pozemek

Pozemek je druhá věc, ze které naprosto nejsem ochoten slevit. Spousta chat stojí na pronajatém pozemku, kde platíte třeba 1500 městu, nebo někomu. To se mi ani trochu nelíbí, takže pozemek chci koupit s chatou.

Voda

Rozhodně chci na pozemku zdroj užitné vody. Nemusí tam nutně být zdroj pitné, ale minimálně studna, potok, nebo nějaká dešťová jímka, aby se s tím dalo splachovat a aby se to dalo použít ke koupání/sprše.

Bylo by hezké

Elektřina

Zatím se lehce přikláním k variantě bez elektřiny, s tím že bych zkusil za dalších ~50-100 tisíc vlastní ostrovní systém a byl plně nezávislý. Ani ne tak kvůli ekologii, ale spíš kvůli možným výpadkům centrální soustavy (stačí aby Rusko vypnulo plyn, či námraza strhla dráty a budou se dít věci) a nulové další ceně (roční prázdniny se nesmí moc prodražit). Celé si to ještě musím promyslet a bude to záležet na několika faktorech, jako například jestli je tam větrno, jestli je vedle potok, co by se dal zneužít na hydroelektrárnu atd..

Nějakou formu elektřiny budu potřebovat, to je nevyhnutelné, nepotřebuji jí však mnoho. Podstatný je jen počítač, monitor, lednička a světlo (většinou tehdy, když neběží počítač). Nepotřebuji televizi, rádio, mikrovlnku, pračku (dá se řešit během z elektrocentrály 1x týdně) a další opičiny. Monitor se vejde do 40W, počítač do dalších 100W, i když zde je velká možnost pro snižování, když si postavím nový a budu na to myslet. Světlo stačí LED, které nežere skoro nic.

Na moje požadavky by měl být dostačující 1kW ostrovní systém, který cpe přebytky do bateriové banky. Víc než k solárům se přikláním k větrníkům, protože se mi zdají víc cool a teoreticky jsou schopny fungovat déle jak půl dne. Jejich cena je taky docela nízká (15-30k podle maximálního výkonu 500-2000W). Nejradši bych nějaký hybrid, kde je pár solárníků a pár větrníků, i když úplně nejlepší by byla vlastní malý hydroelektrárna, která jede 24/7 více/méně bez ohledu na počasí. Případné výkyvy pokryje benzínová elektrocentrála.

Internet

Na co se těším nejvíc je asi internet, resp. jeho absence. Chci tam mít nějaké připojení, ale na úrovni edge, abych měl komunikaci a mohl dotahovat manuály a provozovat IRC, ale nemohl přes to tahat multimédia. Pokud budu potřebovat stáhnout něco většího, natáhnu si to na VPS, odkud to pak stáhnu v nějakém kontaktním místě (free wifi někde v okolí, knihovna, kavárna atp..).

Přemýšlel jsem nad satelitem, ale to je docela drahé (nejlevnější je za ~600kč s 2G FUP). Kdo ví, možná se do té doby objeví nějaká levnější alternativa. Nakonec pravděpodobně ale skončím u nějakého mobilního internetu. Například teď mám tescomobile, které mě vyjde na dvě stovky měsíčně a zde očekávám, že cena půjde jedině dolu.

Bezpečnost

Zde se myslí jak fyzická, proti zlodějům, tak proti atomovému výbuchu ve výšce 2km nad nejbližším stotisícovým městem a centry průmyslu, na základě přibližného modelování šíření tlakové vlny. Samozřejmě se také hodí sklep, který je možné použít jako protiatomový kryt a na skladování jablek, plot kolem pozemku, minové pole, automatické věže s lasery a kulomety a .. ehm. No, prostě bezpečnost.

Sad jablek/hrušek/..

Byl bych velmi rád, kdyby byly na pozemku jablka a/nebo hrušky. Byl by to takový příjemný bonus.

Závěr

Co si o tom myslíte? :)

Já už jsem se rozhodl a pár lidí se kterými jsem o tomhle mluvil vyjádřilo názor, že by bylo fajn, kdybych o tom sepsal článek, tak jsem to udělal. Rád bych si teď přečetl vaše názory a připomínky, případně změnil či upravil názor na základě diskuze.

       

Hodnocení: 92 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

15.1.2015 19:16 Ondrej
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co dělají lidé s penězi
za totality se bavi pani Husakova s pani Strougalovou.

"Pani Strougalova, taky mate problemy co s penezi. My uz to cpeme do skrini, pradelniku, pomalu nevime kam s tim."

"A to si ted pani Husakova predstavte, ze jsou rodiny, kde pracuji oba"
15.1.2015 19:37 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Prvá Husákova manželka bola herečka a režisérka, všetci, ktorí na ňu spomnajú, spomínajú s rešpektom a úctou
Petr Tomášek avatar 15.1.2015 23:59 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Problém je v tom „všichni, kdo na ni vzpomínají“ :-D
multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
16.1.2015 12:36 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ta se ale těžko mohla takhle bavit s paní Štrougalovou, že. A navíc problémy které řešila byly daleko horší (školní děti a manžel v kriminále...)
15.1.2015 19:17 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pořiď si rodinu - to uvidíš ten fičák na účtu :)
Bystroushaak avatar 15.1.2015 19:19 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No to se mi právě zdá jako nevýhodná transakce.
15.1.2015 19:29 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
to není daleko od pravdy .... :)
Bystroushaak avatar 15.1.2015 19:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jako já se rodině nebráním, ale připadám si na to až moc mladý. Na to bude dost času za 10/15 let.
Rezza avatar 15.1.2015 20:30 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tak jako je pravda, ze to prineslo nakup bytu (ale ten bych koupil tak jako tak, uz jsem tu roky bydlel, puvodni majitel kamos, co mi to dal za velmi sympatickou cenu). auto, i kdyz porad si nejsem jisty, ze je to vec kterou chci, uz taky mam. Zena by chtela chatu s velkou zahradou - my co jsme z vesnice a zname, co je to starat se o domy, chaty a zahrady, si v byte chrochtame blahem :D. A to jeste bez deti :). Na druhou stranu, hypoteku zatim likviduji velmi rychle, nebyla moc velka a platim min, nez by byl v teto lokalite komercni najem. Auto mame male, sice nove, ale porad levne. Par let zpatky by asi lidi cumeli, co jednoho dne za ty penize pujde poridit. Takze se nemusim moc omezovat a jsem zpet na tvem seznamu. Protoze toho vlastne moc k zivotu nepotrebuji. Jedine za co tak nejak vic utracim, ze si rad hraji s mobilama, ale to je jedna znacka, ktera jich moc nestiha vydavat a stejne jsem vetsinu dostal :). HW neresim, mam z prace notas. Cestovani si dam v ramci vyletu na konferenci, obvykle dostanu, proc jsem si nerekl o penize a zaplati to. Takze do doby, nez pripadne prijdou deti a bude toho tolik, ze nas maly byt a male auto nebude stacit, tak asi ok.
22.1.2015 05:44 Michal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nemá cenu řešit za co přebytečné peníze teď utratit ale jak a kam je investovat do budoucna.

Zatím jsi v situaci kdy musíš pracovat abys přežil - sice si vyděláš tolik že ti nakonec část peněz zbyde, ale pracovat musíš. IMO by tvým cílem mělo být abys jednou pracovat nemusel - tedy aby ti dříve investované peníze poskytovaly tolik pasivního příjmu že budeš moct dělat co tě baví a nemuset dělat něco jen proto abys vůbec přežil.

Navíc je dobré si v dobách nadbytku střádat na hubenější léta - až budeš mít rodinu, děti, dům, nebo nebudeš moct pracovat tak se ti bude hodit že sis stranou v nějaké formě odložil dost "na potom".
David Watzke avatar 17.1.2015 12:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Za 15 let? Je super mít jako teenager rodiče, který si lidi pletou s prarodičema a který bolej záda i když nic nedělaj, natož když mají něco podniknout s dětma a zabavit je :-)
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
Bystroushaak avatar 17.1.2015 13:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No, to bude jejich problém, ne můj ;)
17.1.2015 13:43 pako
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Říkáte teď. Pak budete mluvit jinak. ;)
15.1.2015 19:58 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ani není potřeba rodina, stačí ženská :-)
15.1.2015 20:24 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
ano, to je takový nevinný začátek ... :-)
15.1.2015 20:12 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Odporúčam zberateľstvo, na začiatok napríklad bullion z investičného kovu. Je to ale dlhodobejší typ investície. Na tú uncu si našetríš skôr ano na dom s pozemkom.
15.1.2015 20:24 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mě zatím většinu peněz bere cestování, člověk si řekne, že když sežene zpáteční letenku za 20k, tak to nejhorší má za sebou a zbytek bude pakatel, ale protože chci jet podle svého a ne podle cestovky, která vás zaveze jen na pár atrakcí okolo hotelu, tak pak přijdou účty za půjčení auta, ubytování a vstupné, což ty letenky převýší klidně i několikanásobně. Pak mi dost peněz polykají různé, jak přítelkyně říká, „hračky“ (3D tiskárna, diskový server, projektor, notebook ap.), ale těch už mám teď tolik, že mám problém využívat i ty, co mám. Hypotéku na jaře doplatím, další žrout peněz tedy taky skončí.

Teď plánuju stavbu hausbótu, to nějaký ten milion utopí.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 04:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Teď plánuju stavbu hausbótu, to nějaký ten milion utopí.
To zní zajímavě. Nad tím jsem taky trochu uvažoval (ne stavět, ale koupit), ale ceny jsou na můj vkus moc vysoko.
16.1.2015 11:33 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
tak se vykašli na hausbot a kup nějakýho vw transportera, udělej z něj pojízdnou ložnici a máš pokoj - podle mě nejideálnější řešení dovolený do okruhu 2000 km od baráku
16.1.2015 12:08 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Kdyz pominu, ze slovo "nejidealnejsi" je nesmysl tak amen. A ted muze zacit flejm proc trovna vw transporter a proc ne ford transit ;-)
16.1.2015 16:34 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
tak bod 1 - na Tvé pocity ohledně mojí češtiny Ti asi tak nějak asi trochu kašlu :-)

bod 2 - vw transporter jsem navrhl jen podle svých poznatků/zážitků, v podstatě je to asi buřt - snad mimo nějakýho citroena - z toho jsem dostal mořskou nemoc asi po 15 kilometrech :-)
16.1.2015 13:28 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nad tím jsem uvažoval s nějakým větším SUVčkem. Ale pak jsem dospěl k závěru (resp. „byl dospěn“ přítelkyní), že u mnoha dovolených bychom tam chtěli zůstat i na několik měsíců (oba můžeme pracovat celkem odkudkoliv). Tam už samotná ložnice nestačí a řešení bylo buď hausbót, obytné auto nebo americké RV (které se v EU klasifikuje jako C1), což vzhledem k mizerné vybavenosti evropských obytných aut (vanu a myčku tam jen tak nedostanete), cenám za mýto v EU (za C1) a cenám za parkování (pokud by RV měl nahradit byt/dům) vycházel hausbót nejlépe. Ale samozřejmě pro někoho jiného to může vycházet jinak.
16.1.2015 12:44 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Mě nepřijde zase tak hrozně drahé, 20 m² stojí kolem 500k (nový), to je půlka ceny za podobnou garsonku v Praze :-) Samozřejmě velký hausbót (obytná jachta) s pohonem a schopností plavby na moři je už cenově v milionech, ale pořád jste na cenách za příměstské domy, které mají podobnou vnitřní plochu (mají tedy navíc zahradu, to uznávám). V podstatě jediný zásadní problém oproti domu je, že se na to nedá vzít hypotéka.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No, tam jsou i další problémy, že je to jen těch 20m^2 a nic víc. Žádná zahrada kolem a tak. Jinak neříkám že ne, jen to prostě momentálně není můj cíl, ale do budoucna by to nemuselo být špatné :)
Josef Kufner avatar 17.1.2015 01:22 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Zahrada ne, ale viděls ten bazén?
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Hans1024 avatar 15.1.2015 20:25 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To se mi zamlouva, mozna si jednoho krasneho dne taky poridim chatu :-)

Napada me misto Internetu pouzivat packet radio, ale mozna je to moc extremni reseni :-D
Veni, vidi, copi
Bystroushaak avatar 16.1.2015 04:58 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Napada me misto Internetu pouzivat packet radio, ale mozna je to moc extremni reseni :-D
Jo, to mě napadlo taky, ale tam jsou imho nějaká pravidla, že by se přes to neměla tahat šifrovaná komunikace a tak. Nehledě tedy na to, že je to opravdu superpomalé :)
12.2.2015 12:54 D
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Hlavne sit PR uz davno neexistuje.. A jestli najdete napr. zminky o APRS tak verte, ze to s tim nema nic spolecneho. Navic by to chtelo koncesi atd..
Bystroushaak avatar 15.2.2015 22:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já na to nemusím věřit, mám s tím osobní zkušenosti a dokonce jsem o tom napsal článek, který je ukrytý v jiném článku.
15.1.2015 20:40 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K chate/domu vacsinou potrebujes auto.

Stavbu bez elektriny nebrat, poriadne sa to predrazi. Tiez pozor na vodu - ak tam nie je vodovod, ale len studna, tak v nej nemusi byt pitna voda. Dovoz pitnej vody je pekne otravny.

Neviem ako u vas, ale u nas je na odlahlejsich miestach s mobilnym internetom problem. 3G nehrozi, niekde ide len GPRS a niekde sa neda ani volat.
Rezza avatar 15.1.2015 21:04 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
K chate/domu vacsinou potrebujes auto.

A sakra. Tim, ze jsem auto poridil, padl jeden duvod proc ne chatu :D.
15.1.2015 21:29 M_train
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Chata má hroznou nevýhodu ve fixaci na jedno místo, ale věřím, že mnoha lidem to naopak vyhovuje, že vědí, kam každý pátek jedou trhat plevel a natírat plot. Mne se podařilo jet na chatu rodičů naposled v 15 letech a nikdy jsem toho nelitoval, místo toho jsem stačil navštívit milión jiných míst.
If you don't ask, you don't get
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
K chate/domu vacsinou potrebujes auto.
Jo. Tohle mi pár lidí říkalo, za tímhle účelem nejspíš koupím nějaký střep do 20k, ale teď to nemá zatím smysl řešit.
Tiez pozor na vodu - ak tam nie je vodovod, ale len studna, tak v nej nemusi byt pitna voda. Dovoz pitnej vody je pekne otravny.
Ty chaty bez vody mají v popisku cosi jako "studna s pitnou vodou do 100 metrů".
Neviem ako u vas, ale u nas je na odlahlejsich miestach s mobilnym internetom problem.
Jak kde. Imho většina republiky je pokrytá minimálně tím GPRS a kdyžtak se to dá řešit lepší anténou.
Jendа avatar 16.1.2015 06:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ty chaty bez vody mají v popisku cosi jako "studna s pitnou vodou do 100 metrů".
Ještě si dej pozor aby nebyla na pozemku, kam tě třeba pak nebudou chtít pouštět ;)
pavlix avatar 16.1.2015 09:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jak kde. Imho většina republiky je pokrytá minimálně tím GPRS a kdyžtak se to dá řešit lepší anténou.
Nevím, kde je ta většina republiky, ale nikde, kde bych GPRS použil, nefunguje spolehlivně, a na většině těch míst nefunguje buď vůbec nebo tak, že to nemá smys. vůbec pouštět.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 09:47 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No a zkoušel jsi to s lepší anténou? Já třeba taky nechytím GPRS na mobilu všude, ale kdysi jsem měl u prvního internetu modem s externí anténou a ta se chytla skoro všude. Rychlo samozřejmě ubohá, o tom žádná.
16.1.2015 11:46 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ak ta studna je na cudzom pozemku, tak s tym moze byt problem. Studna by mala by na tvojom pozemku a blizko domu, aby tam mohlo byt cerpadlo a privod do domu. Ak teda nechces nosit v zime vodu zo 100 m vzdialenej studne.

Dalej nezabudaj, ze so studnou mozu byt problemy - napriklad v lete vyschne alebo sa do nej dostane nejake svinstvo a voda nebude pitna. A ked nebudes davat robit rozbory, tak ani nezistis, ake svinstvo pijes. Takze ako o vsetok majetok, aj o studnu sa treba starat.
16.1.2015 14:16 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
V zimě nebudeš tahat vodu ze studny, protože se musí zazimovat :-) Navíc ve starších chatách je taková zima, že to nedává moc smysl. Není-li člověk otužilec či yetti.

Jinak výhodou i nevýhodou je, že musíš vylézt a většinou si i pokecat se sousedy.

Voda nemusí zrovna vyschnout, stačí i pokles - zvyšuje se koncentrace nečistot.

A k jinému bodu jinde - bez eletriky je to fajn, protože člověk má spoustu času na sebe. Pokud teda nemusí něco opravovat, to je někdy bez el. nářadí pěkný voser.
15.1.2015 20:44 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chata je urcite fajn, ale imho je treba se zamyslet nad dostupnosti. Pisete, ze nevlastnite vozidlo, to muze byt, zejmena v zime, vazny problem. A jinak proc nejit do hypoteky a koupit nejaky byt jako investici a pronajimat ho? Hypoteky jsou dnes skoro zadarmo, tak je skoda toho nevyuzit ;-)
15.1.2015 21:04 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Aha, pisete, ze hypoteky nemusite. V tom pripade bych vam jako prvni doporucil koupeni vozidla, coz povazuji za zaklad. Clovek si potom jede, kam se mu zachce, neni vazan na jizdni rad a neobtezuji jej pachnouci spolucestujici. Kupte si neco poradne, zadnou fabii, at vas v tom jizda bavi. Nevim, jake to je byt introvertem, ale snad i introvert si uzije poradne a silne auto. ;-)
Rezza avatar 15.1.2015 21:09 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nevim, poradne auto bych si neuzil :). Poridil jsem nakupni tasku do mesta na nakupy a zbytek jezdim salinou. Ve meste uz ani ta nakupni taska neni potreba, kdyz vetsina obchodu doveze veci bez starosti az domu, vcetne jidla. Ale na vylety uz se hodi. Pripadne na veci, kde MHD proste nefunguje.
Josef Kufner avatar 15.1.2015 20:45 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zcela jsi opmněl jednu drobnost: Dopravní spojení.

Sám píšeš, že nabídky práce se ti sypou od té doby co bydlíš v Praze. Tedy pokud se odstěhuješ někam zcela mimo dosah, budeš s tím mít později velký problém. Pokud to bude dál než hodina do centra Prahy, tak je to značně nepraktické.

Podívej se, kudy vedou železnice, jak dlouho vlaky kam jezdí a hledej v jejich okolí. Koridory s linkami značenými písmenkem S jsou ještě celkem použitelné a mají většinou půlhodinové nebo kratší intervaly. Na denní dojíždění to není, ale párkrát do týdne to jde, takže ti zůstane hodně možností, až se tvoje situace změní.

Také se podívej, jak daleko to budeš mít k doktorovi, do školy, obchodu, … I blbá horečka dá člověku zabrat a s průjmem nebo zlomenou nohou moc daleko nedojdeš ani nedojedeš.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Sám píšeš, že nabídky práce se ti sypou od té doby co bydlíš v Praze. Tedy pokud se odstěhuješ někam zcela mimo dosah, budeš s tím mít později velký problém. Pokud to bude dál než hodina do centra Prahy, tak je to značně nepraktické.
Ah, takhle. No já počítám s tím, že to potom přepnu do režimu "víkendová chata" a prostě si najdu byt v praze, tak jako teď, kde budu třeba rok zase pracovat na fulltime.
Také se podívej, jak daleko to budeš mít k doktorovi, do školy, obchodu, … I blbá horečka dá člověku zabrat a s průjmem nebo zlomenou nohou moc daleko nedojdeš ani nedojedeš.
Ok. Až budu rozhodovat, tak to započítám.
Jendа avatar 15.1.2015 20:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
s tím že bych zkusil za dalších ~50-100 tisíc vlastní ostrovní systém a byl plně nezávislý
To je drahota a určitě tam budou kurvítka nebo dokonce DRM. Kdybych se k tomu rozhodl, postavím si vlastní, levnější a lepší. Solár teda.
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
16.1.2015 01:20 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Máš nápad, jak to ohnout, aby se člověk vyhnul možným právním problémům?
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To je drahota a určitě tam budou kurvítka nebo dokonce DRM. Kdybych se k tomu rozhodl, postavím si vlastní, levnější a lepší. Solár teda.
DRM? Ty solární panely jsou většinou docela jednoduché, pak je k tomu jakýsi kontroler, který to routuje do bateriové banky a nabíjí jí tak, aby za půl roku nezlikvidoval všechny baterie. Tam vidím možnost pro DRM, ale nevím, jestli by mi to mělo vadit.
Jendа avatar 16.1.2015 06:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Podle mě takové zařízení musí být hlavně robustní a opravitelné pomocí bláta a kamení. Bál bych se zalitých exotických čipů a pak chronickému poddimenzovávání výkonové elektroniky výrobci. Na Rozpadu jsem třeba četl, že nějaký výrobce použil kondenzátory a elektroniku dimenzovanou na 16 V. Dokud je připojená baterka, tak to drží dole, ale když za slunečného dne byť i jen na chvilku odpojíš kontakt, tak zařízení exploduje.
16.1.2015 13:25 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ked to nema ochranu proti odpojeniu/preruseniu baterie, tak to musi byt poriadny smejd. Velmi casty sposob "odchodu" olovenej baterie je prerusenie spoja medzi clankami...
15.1.2015 21:15 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když nechcete hypotéku, tak já ve vašich botách bych dál syslil peníze do zásoby - a potom pořídil ten dům/domeček. Barák je barák (vleké plus je, když se dá jít do zahrady nebo je to dokonce blízko přírodě).

A kdyby třeba z nějakého důvodu došly špatné časy, tak tam můžete bydlet, aniž byste platil nájem. Případně tam třeba jednoho dne odlifrovat děti nebo tak něco :) Na rozdíl od placení nájmu za byt se to dá vnímat jako investované peníze - i když to by asi neplatilo, kdybyste zároveň jinde platil nájem za byt.

BTW - zmiňujete topení. Ale topit si takhle vlastnoručně v kamnech v místnosti, a pak si u toho sedět v křesle, to je žrádlo! To teplo je úplně jiný než z ústředního topení, praská to, člověk se cítí jako tradiční prostý tvor a tak :) Nemusí to ani být krb, pozitivní psychologickej vliv má i obyčejnej sporák na dřevo.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Když nechcete hypotéku, tak já ve vašich botách bych dál syslil peníze do zásoby - a potom pořídil ten dům/domeček. Barák je barák (vleké plus je, když se dá jít do zahrady nebo je to dokonce blízko přírodě).
Jenže to by chtělo syslit tak 10 let a pak bych se teprve musel začít starat o ten barák.
BTW - zmiňujete topení. Ale topit si takhle vlastnoručně v kamnech v místnosti, a pak si u toho sedět v křesle, to je žrádlo! To teplo je úplně jiný než z ústředního topení, praská to, člověk se cítí jako tradiční prostý tvor a tak :) Nemusí to ani být krb, pozitivní psychologickej vliv má i obyčejnej sporák na dřevo.
Jo, ja vím. Jak píšu, dřív jsme bydleli na vesnici, kde se nevyplatilo centrální topení na barák, co byl dlouhá nudle, tak jsme měli vlastní topení (petry) prakticky v každé místnosti.
18.1.2015 13:03 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Doporučuji syslit ty peníze, protože až přijde čas založení rodiny, tak se rozhodně víc hodí mít nasysleno pár se tisíc, či jednotek milionů a při řešení finálního bydlení (dům/byt, vybavení domácnosti) pak nemuset řešit hypotéku než mít někde chatičku kde půjde bydlet v lepší případě 5 měsíců z roku. V jednom jsou potřeby jiné než ve dvou či více lidech. Nicméně finální bydlení je vhodné řešit až v páru než sám v předstihu. Např. chlap, který nevaří nenavrhne optimální kuchyň na rozdíl od ženy, která ji bude používat.
Jendа avatar 18.1.2015 13:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Doporučuji syslit ty peníze
Jenom aby o ně nepřišel při další měnové reformě. Za poslední dva roky sebrali ze všech korun skoro čtvrtinu.
xkucf03 avatar 18.1.2015 13:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

+1, riziko hyperinflace a/nebo měnové reformy je bohužel reálné

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
18.1.2015 14:40 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Za poslední dva roky sebrali ze všech korun skoro čtvrtinu.
Zdroj? Pokud bys vsechno kupoval za cizi menu tak jo, ale obecne bych si to tvrdit netroufl.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Jendа avatar 18.1.2015 15:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No porovnával jsem to právě s USD a EUR…
18.1.2015 15:19 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nu, bydlení asi v EUR/USD kupovat v ČR nebudete, takže v nákladech na pořízení bydlení se posun kurzu téměř neprojeví.
Jendа avatar 18.1.2015 15:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pokud kvůli tomu celkově všechno nezdraží (tabulka na konci pod bodem 4). Tam to je, pravda, vyhlazenější -- pokud bude spořit 20 let, seberou mu „jenom“ půlku.
18.1.2015 15:54 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tak zas nebudes dlouhodobe sporit v hotovosti, ne?
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Jendа avatar 18.1.2015 16:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Předřečník psal Doporučuji syslit ty peníze. A mně by to na první pohled přišlo taky tak nějak přirozené - proč to směňovat tam a zase zpátky.
18.1.2015 16:08 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Protoze penize straceji hodnotu, majetek nemusi :)
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Jendа avatar 18.1.2015 16:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Bystroushaak avatar 18.1.2015 13:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
než mít někde chatičku kde půjde bydlet v lepší případě 5 měsíců z roku
Jsou chaty, kde se dá bydlet celý rok. V podstatě to záleží jen na zateplení.
Doporučuji syslit ty peníze, protože až přijde čas založení rodiny,
No, tak s tímhle uvažováním bych mohl rovnou šetřit na rakev a pohřeb.
Grunt avatar 18.1.2015 15:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jsou chaty, kde se dá bydlet celý rok. V podstatě to záleží jen na zateplení.
+1. Jakožto famílie máme chatu v chatové oblasti a je to tam docela trend. Starší obyvatelé chaty (i bez zateplení) obývají téměř celoročně a do bytů do měst se vracejí jen když je fakt potřeba.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
18.1.2015 15:26 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pokud ale pisatel hledá chatu na samotě i bez elektřiny, tak to může také znamenat přístup neudržovanou polní cestou 1-5 km, což po napadnutí sněhu či naopak vzniku bahna může být téměř neprůchodné. Ostatně i jen připravit na celou zimu 5-10 kubíků dřeva nemusí být úplně jednoduché. Je opravdu velký rozdíl obývat chatu celoročně nebo jen přes léto.
Grunt avatar 18.1.2015 15:38 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Chatová oblast má zavedenou elektriku, vodovod, asfalt, služby, všechno. V podstatě je to taková vesnice.
tak to může také znamenat přístup neudržovanou polní cestou 1-5 km, což po napadnutí sněhu či naopak vzniku bahna může být téměř neprůchodné
Takového odpadlíka tady máme taky. Nemá tedy chatu, ale spíš to vypadá jako bouda ze slumu, ale tenhle problém vyřešil vcelku elegantně: Stará čtyřkolka. Boudu obývá pravděpodobně též celoročně.
Ostatně i jen připravit na celou zimu 5-10 kubíků dřeva nemusí být úplně jednoduché. Je opravdu velký rozdíl obývat chatu celoročně nebo jen přes léto.
Jednodušší než na ekvivaletní množství tepla pro výtop baráku vydělávat a pak si ho nechat distribuovat. Ani na to nepotřebuješ motorovku. Vlastní zkušenost.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
xkucf03 avatar 18.1.2015 16:02 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
neudržovanou polní cestou 1-5 km, což po napadnutí sněhu či naopak vzniku bahna může být téměř neprůchodné.

A pak že SUVy a další pořádná auta nejsou potřeba…

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
18.1.2015 16:04 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Co je na SUV pořádného?
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
xkucf03 avatar 18.1.2015 16:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Jako SUV se dneska označuje prakticky jakékoli civilní auto s náhonem 4×4 a trochu vyšším podvozkem – zatímco teréňák nebo off-road se berou spíš (polo)vojenská auta nebo extrémnější vozy pro „sportovní“ jízdu v terénu (tzn. ne po polní cestě na chatu, ale jízda pro zábavu někde v kopcích a lesích). Taky se mi ta nálepka SUV moc nelíbí, ale co se dá dělat – i v téhle kategorii najdeš nějaká slušná auta.

BTW: terénní auto potřebuješ dneska pomalu i na nákupy, protože nějakého kokota napadlo tam u parkoviště přidělat příčné prahy (jako by naše silnice nebyly dost hrbolaté i bez toho).

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
18.1.2015 16:29 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Fakta všechny znám. A ne, SUV nemusí a zdaleka ne vždy má náhon 4x4. Zaujalo mě slovo "pořádné". "Kdo nemá SUV, nemá pořádné auto." Ne že bych se s touhle mentalitou už nesetkal.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
xkucf03 avatar 18.1.2015 16:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Kdo nemá SUV, nemá pořádné auto

Vždyť píšu:

SUVy a další pořádná auta

tzn. z toho snad jasně vyplývá, že SUVy nejsou jediná pořádná auta. Ale přeci jen to trochu upřesním/opravím: ne každý SUV je pořádné auto.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
18.1.2015 16:35 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Takže třeba Mazda 6?
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Grunt avatar 18.1.2015 16:36 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jedině Ford Model T a Babetta hoši. Ať vás utnu.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 18.1.2015 17:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jedině horák.
Grunt avatar 18.1.2015 17:38 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No když už jsme teda u toho tak začínám pokukovat jestli by se u nás nedal sehnat nějaký velomobil, protože ty čísla ve Wattech u toho vypadají jako „dreams come true“.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 18.1.2015 17:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ale je fakt že s tím zase těžko projedeš polňačku.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Jendа avatar 18.1.2015 18:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jendа avatar 18.1.2015 18:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jo aha velomobil má o kolo víc. No ale i tak.
Jendа avatar 18.1.2015 19:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já nevím, oproti normálnímu kolu to podle mě má jenom o trochu lepší aerodynamiku, jinak to žádnou výhodu nepřináší.
Grunt avatar 18.1.2015 22:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Příloha:
No mě v první řadě překvapilo jakých výkonů je schopný člověk dosáhnout a jakou rychlost za to dostane na oplátku pokud to jde přes efektivní převodový systém. Rád bych upozornil, že ta vybroušená trubka obalená chladičem o obsahu 49ccm co vezmeš i do ruk dá při plném plynu (tzn. běžný provoz) kolem 1.8kW (to nepočítám, že se dá jít mnohem výš a nebo že existují už tak dobrých pětadvacet let efektivnější technologie jako čtyřtaktní motory s přímým vstřikováním).
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
18.1.2015 21:51 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No když už jsme teda u toho tak začínám pokukovat jestli by se u nás nedal sehnat nějaký velomobil, protože ty čísla ve Wattech u toho vypadají jako „dreams come true“.
Hanba, ten člověk naprosto ignoroval padesátku a pak porušoval rychlostní limity v obci (hmm, a ajak koukám, tak i třicítku).

Ale vypadá to pěkně, zvlášť pokud má člověk zhoršenou rovnováhu a na kole si není moc jistej.
18.1.2015 17:45 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Cyklokroska projede taky dost.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
xkucf03 avatar 18.1.2015 21:46 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Kolo je fajn pro osobní přepravu, ale když potřebuješ převážet náklad, není to úplně ono… i když :-) (zdroj)

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Grunt avatar 18.1.2015 22:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Přesně tak. To jen u nás jsou běžná vozidla jednoho druhu – zakabinované tunové kraxny o předem alokovaném objemu – bez ohledu na požadavky převozu. Pak ať lidi nadávají na ceny Naturalu 95. Jinde jsou prostě flexibilnější.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 18.1.2015 16:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jestli myslíš ty pořádná auta jako ix35 či BMW X?, tak ty rozodně ne. Možná něco jako Lada Niva. Tady zimy nejsou tak strašné takže se běžně používají staré škodárny, Favority či Felície. Lesáci jezdí v nějakém docela fajnovém pick-upu. Brázdou po traktoru stejně nic mnou jmenovaného neprojede. Popcorn Sutton jezdil ve Fordu Model A. Něco takového má úplně jinou užitnou hodnotu. A jak jsem řekl. Pro osobní potřebu bohatě stačí nějaká stará čtyřkolka.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Josef Kufner avatar 18.1.2015 18:27 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Připravit 5 až 10 kubíků naštípaného palivového dřeva je otázkou cca 10 až 20 kKč.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Grunt avatar 18.1.2015 18:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ty voe kde? Tam jdu hned dělat.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Josef Kufner avatar 18.1.2015 19:56 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
První odkaz. Nijak jsem dál už nekoukal.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
18.1.2015 18:34 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To zas ne.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Grunt avatar 18.1.2015 18:41 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ale klidně to tak být může. Ptal jsem se fritze tady od vedle a tam prej cena palivového kubíku (pěkně na metry, žádné klestí) může přesáhnout a teď nevím jestli 600 nebo 700€ (nezaručuju že si ze mě nedělal prdel). Někteří vyčuránci (samozřejmě z vedlejších kapitalističtějších vesnic) to dělají tak že najímají chudé Slováky s motorovkou (nevím jestli je ta motorovka jejich) a pak na výrubu protahují a dělají že dělají a přitom dost pravděpodobně profitují. Viděl jsem na vlastní kukadla.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
18.1.2015 18:48 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Budem od jara z důvodu výměny kotle prodávat asi 20 až 40 kubíků naštípanýho měkkýho ale suchýho dřeva, takže jestli má někdo zájem, po €590 skládaný metr může mít. Viděl bych to na tu prdel. To je fakt nepředstavitelně moc.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Grunt avatar 18.1.2015 18:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Měkké si nech. To akorát dehtuje komín. To není dobrý ani na zátop.
Viděl bych to na tu prdel.
Co já vim. Prej se tam implementujou takové zoufalosti jako tlakové nádrže na CNG před barák takže těžko říct. Je fakt že všechny lesy si vykáceli a můžou zatápět akorát tak tím co jim zbude po zorání pole.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
18.1.2015 18:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Dehtuje každý dřevo když je vlhký. Suchý vůbec. Měkký má jenom o něco menší výhřevnost, což se víc než adekvátně zohledňuje v ceně. Když toho ročně spálíš hodně, dává smysl pálit měkký.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Josef Kufner avatar 18.1.2015 14:03 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Viděl bych to spíš tak, aby teď pořízená chatička byla schopna později vydělávat na pronájmu. Ten necelý půlmilion, co do toho chce dát, se může vrátit vcelku rychle. A jako uložení peněz je to lepší než banka.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
xkucf03 avatar 18.1.2015 14:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

To nebude úplně lehké, protože když ta chatička bude pěkná a s nějakou dobrou polohou (turisticky atraktivní nebo naopak blízko města, kam lidi chodí pracovat), tak bude celkem drahá. Řešením by bylo ji pronajmout někomu jako ty, tzn. osamělému programátorovi, kterému stačí trocha elektřiny a připojení k Síti. Případně spisovateli nebo člověku, který chce meditovat někde na samotě v přírodě (ale z těch zase tolik peněz nevytřískáš).

Spíš bych to směřoval k tomu, aby „chatička“ byla využitelná i pro normální bydlení pro tebe – tzn. velká zahrada, kde se dá i něco pěstovat/chovat a barák, který se dá přestavět na něco použitelného (některé ty odkazované chatičky vypadaly vevnitř spíš jako stan s podsadou).

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Grunt avatar 18.1.2015 15:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Viděl bych to spíš tak, aby teď pořízená chatička byla schopna později vydělávat na pronájmu.
Po celoživotní zkušenosti můžu říct, že nikdy více. Peníze z toho docela jsou, ale v podstatě neděláš nic jiného jen opravuješ, pereš a vymýšlíš pitchoviny a objekt neobýváš. Pokud to nemáš v krvi, rovnou na to zapomeň. Na to potřebuješ komandéra-designerá co nedělá nic jiného jen sedí u telky, čumí na „Jak se staví sen“ a staví si svůj sen. Zde je to docela trend (někteří tady to mají jako živobytí). Zkušenost s něčím takovým mi chuť na vlastní chatu znechutila natolik, že jsem v současné době zaměřil síly jinam.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
18.1.2015 15:18 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nevím jestli při založení rodiny je výhodou mít peníze. Osobně při pohledu zpět jsem rád, že jsem je neměl, protože kdybych je měl, tak bych jich asi dost úplně zbytečně utratil. Dítě toho moc nepotřebuje, ale je obrovský rozdíl koupit všechny krámy nové nebo je posbírat po známých, bazarech a na aukru.

Kuchyň teď řeším a jsem toho názoru, že ženská má na všechno názor, ale že ho má málokdy promyšlený, takže je lepší všechno udělat podle sebe. I když samozřejmě není ženská jako ženská, aspoň teoreticky.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
15.1.2015 21:19 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
zdravim,

velmi zajimave tema v dnesni zavistivy dobe, nebot o tom, ze ma nekdo penize/prostredky nikdo moc nemluvi.

Ve Vasi prispevku chybi chybi neco jako pritelkyne ci manzelka vzhledem k Vasemu veku. Ale to se poresi samo. Zeny tak nejak dovedou velmi dobe odhadnout, ze muz je dovede zajistit a dovedou najit hodne inspirace na utraceni.

Pridam neco o sobe pro inspiraci:

Ziju si vcelku nadstandard, ale neni to tak slavny jako to vypada. Dost lidi tu ma vice nez ja. Ale za primerene mensi penize, co mam, si vcelku uzivam luxus. Asi nejlepe je to videt na manzelce. Osobne si dopreju spise neco dobreho k jidlu nez znackove obleceni.

A cim vice clovek vydelava, tak tim vice utraci.

Vcelku jsem zjistil, ze dost veci nepotrebuju. Jako treba dojizdet autem 5 minut do prace. Nebo si kupovat veci a nemovitosti na dluh.

Mit vice penez, tak to by znamenalo lepsi bydleni vice do centra. Lepsi strava. Vice penez na sport. Kvalitnejsi obleceni nebo obleky neni od veci. Kdyz pujdu hodne daleko do 7-8 nul, tak firma/fabrika (idealne v mnoznem cisle), luxusni byt, vila, statek, horska chata.

Pokud jde o nejaky hracky okolo pocitacu, tak se clovek nejakym masinam s 16 CPU taky clovek nebrani. Do toho rad posloucham hudbu, tak by se take dalo vybaveni k pocitaci za 10-30kKc taky najit.

Asi bych moc nesetril na vzdelani, kurzech, knihach. Pustit nejakou stovku do vyvoje opensource rocne je vcelku sen. Dobry linuxovy noviny na netu, tak v tom se da do nekonecna utapet finance. Ozkouseno.

Celkove mam rad luxus a obklopuji se peknymi vecmi. Hodne to pak cloveka motivuje. Zde se a utracet do nekonecna.

A mit vice penez = prichazite o lidi, zname, kamarady. Neni o co stat. Zatim jsem jeste porad chudej. Je porad dost lidi, co mi stiha zavidet...

Trochu navrat na zem:

Asi bych mohl vydelavat o neco vice nez ted. Jenomze to je za podstatne vice prace a zase tolik navic to pro me mesicne nebude. Pripadne se da neco poladit par vedlejsakama. Bohuzel jsem zjistil, ze pak sice mate na ucte o par cisilek vice, ale vlastne nemate nic.

Po par letech pokusu v podnikani, ze neco vydelate a neni to uplne slavny jsem spise zainvestoval svuj cas radove v clovekomesicich a mozna taky trochu zchudnul a mam slusnej zaklad na SW firmu v zajimavym oboru.

Tak snad Vam to pomohlo.

gf

Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:14 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
velmi zajimave tema v dnesni zavistivy dobe, nebot o tom, ze ma nekdo penize/prostredky nikdo moc nemluvi.
Já jich nemám zas tak moc. U programátorů jsou běžné i 2/3x takové platy.
Ve Vasi prispevku chybi chybi neco jako pritelkyne ci manzelka vzhledem k Vasemu veku. Ale to se poresi samo. Zeny tak nejak dovedou velmi dobe odhadnout, ze muz je dovede zajistit a dovedou najit hodne inspirace na utraceni.
V tomhle ohledu je mi inspirací můj vlastní otec, který si do 40 let užíval života a pak do toho prásknul a má 4 děti :)
Dobry linuxovy noviny na netu, tak v tom se da do nekonecna utapet finance. Ozkouseno.
:)
15.1.2015 21:25 M_train
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Uvedené částky mi celkem bez problému pravidelně sežerou sportovní aktivity, ale ty se moc o sportu nezmiňuješ.

Investice do bydlení je vždycky docela racionálním prvkem, na rozdíl od Odina (který je podle svých ulítlých názorů na stát zřejmě státním zaměstnancem, nebo parazitem na státu) bych nikdy nešel do hypotéky - ten pocit závazku a nutnosti zůstat v nějaké práci jen kvůli tomu.....

Jinak tě můžu ubezpečit, že až na tebe skočí ženská a pak rodina, tak už tyhle blogy nebudeš psát, nebudeš mít ani čas, ani peníze. Vejška v zahraničí vychází zhruba na 200.000 ročně na každýho kluka.
If you don't ask, you don't get
Rezza avatar 15.1.2015 22:08 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No hypoteka - zalezi. Taky je nemam rad, ale poridil jsem ji. Ja zase az tak velkou spotrebu nemam, tak jsem neco usetril a bylo s cim do ni jit. Aktualne platim min, nez by tady byl komercni najem. Mensi flexibilita? Ano, takze se snazim ji co nejdriv umorit (i kdyz v dobe dnesnich uroku je to asi ekonomicka blbost). Takze se vrati i ta flexibilita a celkove ten byt ma aktualne celkem o hodne vyssi hodnotu, nez kdyz jsem ho kupoval. Takze se da kdykoliv strelit/pronajimat. A kdyz neco nepujde uplne jak ma, tak budu v haji, protoze v Brne uz asi bydleni levneji nepujde poridit. Jinak soused prodaval vetsi za silene penize a chvili jsem o tom uvazoval - ale to by byla sebevrazda a stejne porad kompromis. Jak pisu, zalezi.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Uvedené částky mi celkem bez problému pravidelně sežerou sportovní aktivity, ale ty se moc o sportu nezmiňuješ.
Občas běhám (v tom mě inspiroval svým blogem někdo odsud), což je zadarmo a rád plavu, což je za pár stovek měsíčně. Takže nic co by bylo finančně náročné.
Investice do bydlení je vždycky docela racionálním prvkem, na rozdíl od Odina (který je podle svých ulítlých názorů na stát zřejmě státním zaměstnancem, nebo parazitem na státu) bych nikdy nešel do hypotéky - ten pocit závazku a nutnosti zůstat v nějaké práci jen kvůli tomu.....
Tak. V předchozí práci jsem kvůli tomu viděl pár nepěkných rozhodnutí. Ve chvíli kdy jsem si já řekl "a dost" a šel hledat štěstí jinde museli ostatní zatnout zuby, začít o to víc chlastat po práci a držet hubu a krok.
Jinak tě můžu ubezpečit, že až na tebe skočí ženská a pak rodina, tak už tyhle blogy nebudeš psát, nebudeš mít ani čas, ani peníze.
Ok, dám si na to pozor ;)
15.1.2015 21:29 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A mit vice penez = prichazite o lidi, zname, kamarady. Neni o co stat.
Zalezi na tom mezi jakymi lidmi se pohybujete. Ja rad davam najevo to, ze jsem spokojeny a ze se mam dobre, ale jedine, co jsem zazil, je jen takova ta ticha zavist. Kvuli zavisti jsem o zadneho znameho neprisel. Kvuli penezum ano, kdyz jsem dotycnemu pujcil spoustu penez a on se neobtezoval splacet. Po x pokusech doslo k nejhorsimu a dotycny prisel o strechu nad hlavou. Chapu, ze jiz neni muj kamarad ;-). Od te doby penize pratelum nepujcuji.
15.1.2015 21:30 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Uff, to mela byt reakce na goldenfish prispevek.
16.1.2015 08:01 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Na to se říká: Pokud chceš přijít o kamaráda, pujč mu peníze.
Pochybnost, nejistota - základ poznání
16.1.2015 11:18 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Osobne mam zkusenost, ze pokud vyrostete a Vasi kamaradi okolo ne, tak to nedela dobre. Ale je par cestnych vyjimek.

Oba bohuzel i ta ticha zavist casem zacne vadit.

Jak clovek roste nebo bohatne, tak mate porad potrebu si s lidmi popovidat. Poradit se. Jenze pak zacinaji byt pro lidi nektere veci nedostupne, casto i proto, ze jen skrbli penize. Pak mate na vyber si radeji napriklad o koupi kila tunaka nepovidat vubec, nebo si vyslechnete povidani o tom, jak je plecko ve sleve drahe a dalsi stiznosti a narky. Do toho se lidi nedovedou tak nejak radovat z beznych veci nebo i z veci, na ktere nemaji treba finance.

Ono to povidani a kamaradi neni jen o vysi prijmu. Dost casto znam lidi, co maji malo, ale jsou s tim tak nejak spokojeni.

Problem nemusi byt jen vyse prijmu. Problem muze byt i nabyte znalosti, kdyz ostatni stoji na miste a o svych cilech si jen par let povidaji. Dalsi problem je treba, ze hodne lidi si hodne veci nalhava a Vy na tyhle veci nemate cas a ani duvod.

Neco je na tom pravdy, ze clovek je bohaty, tak jak jeho 5 nejblizsich kamaradu.

Nejake ztraty kamaradu znamenalo to, ze clovek vyrostl a okoli ne. Ale dulezity faktor byla i nejaka zmena chovani vetsiny spolecnosti za poslednich 3-5 let.
pavlix avatar 16.1.2015 12:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Do toho se lidi nedovedou tak nejak radovat z beznych veci nebo i z veci, na ktere nemaji treba finance.
Nebo je prostě nebaví ztrácet čas s lidma, kteří si nepřišli pokecat, ale jenom se vytahovat. Mít dostatek financí je super a člověk si tak může dopřát spoustu věcí, které by jinak oželel. Jakmile se ale člověk začne utvrzovat v tom, že on je ten největší king, protože má, tak se pak zpravidla musí omezit na společnost, která mu to žere.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.1.2015 20:17 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Me zase nebavi se bavit je s lidma tak opatrne, jak to povoluje nejmensi socialni minimum vsech zucastnenych stran, abych si nahodou nekoho neznepratelil.

Kde je ale ta hranice mezi vytahovanim a sdelenim neceho ?? Jak se to pozna ?

gf
pavlix avatar 16.1.2015 20:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To musí mít člověk v sobě.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.1.2015 20:50 backinabag | blog: backinabag
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jak se to pozna ?
To je jednoduche, staci si uvedomit, z jakeho duvodu to rikas. Samozrejme urcita mira chlubeni je normalni, ale pokud ma nekdo potrebu se porad chlubit a povysovat, je to dost nesympaticka a neprijemna vlastnost, ktera casto prameni z komplexu menecenosti.
15.1.2015 21:47 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zapoměnl jsi na to že by šlo si pořídit loď a přestavět to na pořádnej šmajchl šmelc hambinec, kde se dá pařit do rána, kamošů a ženskejch se tam vejde taky spousta a na deset let než potkáš tu pravou je vystaráno! :-)

Ps. Já si to koupím na duchod a budu objíždět po Labi Maríny až do Hamburku a zpět. :-))

15.1.2015 22:02 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
+1 tomu rikam poradny plan. ;-)
Josef Kufner avatar 15.1.2015 22:16 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jen je potřeba, aby to mohlo na moře. Říční síť je celkem chudá a Středomoří pěkné.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
15.1.2015 22:28 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
+1 za to romantické cítění, kapitáne :)
15.1.2015 22:39 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Loď pro 80, to by měl začít s povinnou praxí pro kapitánskou zkoušku, ať to stihne, než se ožení. Bohužel u říční plavby je cokoliv nad VMP dost problém.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Zapoměnl jsi na to že by šlo si pořídit loď a přestavět to na pořádnej šmajchl šmelc hambinec, kde se dá pařit do rána, kamošů a ženskejch se tam vejde taky spousta a na deset let než potkáš tu pravou je vystaráno! :-)
Zapoměl jsem to tam napsat, ale jinak jsem několikrát uvažoval, že bych si pořídil loď, resp. nějakou malou jachtu (koukal jsem, že ceny jsou okolo 3 mega). Jenže to je pro mě takové nepoznané prostředí a jediný, koho znám že by s tím měl aspoň trochu zkušenosti je Jílek :P Nehledě na to, že tam zas tak moc prostoru není. Ale co není, může někdy být, jen třeba za deset let.
15.1.2015 22:39 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Za chatu bych neutrácel, nemají hodnotu, ale šel bych po stavebním pozemku, klidně v rekreační zóně, a třeba i s chatou, anebo i bez ní (1, 2, 3, 4 atd. atd.) Mám na stavbě karavan (takovej malej mobilhaus) a je to imho lepší než jakákoli chata.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
15.1.2015 22:44 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Místo chaty se dá taky pořídit takový ten dům, co vám přivezou na náklaďáku.
15.1.2015 22:50 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nebo se dá za pár set tisíc nechat postavit chata na klíč, případně za míň pod vlastní taktovkou.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Místo chaty se dá taky pořídit takový ten dům, co vám přivezou na náklaďáku.
Nad tím jsem uvažoval velmi silně, ale tyhle moblní domy jsou většinou prťavé (aby se to dalo převážet), mají nízké stropy (měřím 2 metry a tohle mi vadí) a celkově jsou hodně drahé pokud si to přepočítám na poměr cena/rozloha. Ty chaty v tomhle ohledu podstatně levnější. Přemýšlel jsem proč a moje teorie je, že stará komunistická generace, která ty chaty stavěla jako únik před realitou pomalu umírá a mladí o to nestojí. Na internetu je totiž ohromný přetlak, bez přehánění stovky a tisíce nabídek.
xxx avatar 16.1.2015 00:37 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vidim tam jednu malou chybu v uvaze. A to mezi domem a chatou. Podstatny byrkraticky rozdil je, kde lze mit trvale bydliste. Jinak jsou to zcela ekvivalentni polozky.
Please rise for the Futurama theme song.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Vidim tam jednu malou chybu v uvaze. A to mezi domem a chatou. Podstatny byrkraticky rozdil je, kde lze mit trvale bydliste. Jinak jsou to zcela ekvivalentni polozky.
No, tady si shodou okolností můžu vybrat ze tří dalších míst, takže tohle řešit nemusím. Ostatně ani tady v Praze ho nemám.
Jendа avatar 16.1.2015 06:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Podstatny byrkraticky rozdil je, kde lze mit trvale bydliste.
Na úřadě? :-D

(podle mě na papírovém trvalém bydlišti zas tak moc nesejde)
16.1.2015 21:34 pako
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ale sejde. Alespoň někdy. Řidičský průkaz (i ten mezinárodní, co třeba do Státu musíte měnit každý rok) lze pouze osobně v místě trvalého bydliště. Ostatní doklady nemají tak zpackanou legislativu a dají se řešit snáze.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2015 00:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Do toho bych nešel, zvlášť když jsem na chatě strávil netriviální část života.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 16.1.2015 05:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Na většinu těch otázek nemám odpověď prostě proto, že to budu vybírat až budu mít peníze. Ale rozhodně díky za podněty, započítám to do výběru.
Hluk. Je v okolí (je-li to na kopci, v dohledu v údolí) železnice nebo frekventovaná silnice? Diskotéka? Kolik je sousedů se sekačkami, soustruhy aj.? Co zvířectvo? Chodí se okolo z hospody?
Já rozhodně nechci chatu přímo ve vesnici, ani v nějaké kolonii. Chci něco stranou, tak kilometr až pět.
Nezapomínej na vesnické burany, kteří hledají důvody ke konfliktu.
TODO: Zbroják.
Jendа avatar 16.1.2015 06:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
TODO: Zbroják.
Sousedskou hádku bys neměl řešit atomovkou…
Bystroushaak avatar 16.1.2015 06:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Sousedské hádky se řeší červeným kohoutem, jak ví každý, kdo kdy četl Jakuba Vandrovce.
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2015 09:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Na většinu těch otázek nemám odpověď prostě proto, že to budu vybírat až budu mít peníze. Ale rozhodně díky za podněty, započítám to do výběru.
Já bych i doporučil udělat si občas nějakou tuzemskou dovolenou a pronajmout si na nějaký čas nějakou chatu udržovanou jako rekreační objekt. Spoustu věcí týkajících se lokace/vybavení si tak vyzkoušíš.
Hluk. Je v okolí (je-li to na kopci, v dohledu v údolí) železnice nebo frekventovaná silnice? Diskotéka? Kolik je sousedů se sekačkami, soustruhy aj.? Co zvířectvo? Chodí se okolo z hospody?
Já rozhodně nechci chatu přímo ve vesnici, ani v nějaké kolonii. Chci něco stranou, tak kilometr až pět.
Pokud by to byla chata na kopci, z údolí uslyšíš každé uprdnutí plus šum z komunikací/průmyslu. Osobní zkušenost.
Nezapomínej na vesnické burany, kteří hledají důvody ke konfliktu.
TODO: Zbroják.
Ono jde spíš o detaily toho typu, že soused prudí, že svůj střep parkuješ na „nevhodném“ místě (příliš blízko jeho branky, záhonku, křižovatky), přestože to třeba máš domluveno na obecním úřadě. Nebo mu tvůj strom stíní na zahrádku. Nebo jánevímco.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 16.1.2015 09:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já bych i doporučil udělat si občas nějakou tuzemskou dovolenou a pronajmout si na nějaký čas nějakou chatu udržovanou jako rekreační objekt. Spoustu věcí týkajících se lokace/vybavení si tak vyzkoušíš.
To jsem jednou udělal, možná to zkusím znova. Nechce se mi jim ale platit tisíce za bydlení na pár dní.
Ono jde spíš o detaily toho typu, že soused prudí, že svůj střep parkuješ na „nevhodném“ místě (příliš blízko jeho branky, záhonku, křižovatky), přestože to třeba máš domluveno na obecním úřadě. Nebo mu tvůj strom stíní na zahrádku. Nebo jánevímco.
No jak píšu, sousedi jsou lepší, když nejsou. Nebo mít pozemek kolem dost velký na to, aby nemuseli vadit.
16.1.2015 07:23 TM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Během čtení jsem si říkal, že některé názory máte celkem zralé a sympatické. Ovšem chata, která přežije jaderný výbuch, to naprosto degradovala :-/
Bystroushaak avatar 16.1.2015 07:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tohle je silně naivní pohled na svět.

Jednak jsem to tam dal pro odlehčení, aby to nebyla taková nuda, druhak atomový výbuch není všemocný. Nikdo ho nebude cílit na tu chatu, ale na strategické prvky v okolí. Chata tedy nemusí přežít samotný výbuch a tepelné vyzařování, ale následné šíření tlakové vlny, čemuž pomáhají různé terenní překážky. Koneckonců, i v Hirošimě se vesnicím za kopcem vůbec nic nestalo (když nepočítám sekundární spad ozářeného prachu, který jde vždy po větru).
16.1.2015 09:19 TM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Až bude strategický objekt poblíž zničen jaderným výbuchem, po pár dnech budete pravděpodobně závidět těm, kteří se vypařili u epicentra. Takže bych takové kraviny fakt neřešil, ale staral bych se třeba, jestli je poblíž zastávka vlaku nebo autobusu, pokud si nechci pořizovat auto... ;-)
Bystroushaak avatar 16.1.2015 09:45 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Až bude strategický objekt poblíž zničen jaderným výbuchem, po pár dnech budete pravděpodobně závidět těm, kteří se vypařili u epicentra.
Když jim budu závidět, tak mi nic nebrání se zabít. Navíc nepředpokládám, že by člověk seděl vedle a čekal 20 let, až tam radioaktivita vyhasne, chce to jen chvilkový úkryt a pak vypadnout někam jinam. Běžně se uvádí, že zhruba po dni až týdnu padnou hodnoty na přijatelnou mez, aby se dalo odejít.

Přijde mi lepší být optimista, připravovat se na nejhorší a doufat v nejlepší, než naopak.
16.1.2015 10:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Si může pod chatou postavit bunkr a zazásobovat ho.
16.1.2015 10:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Hm, tak sehnat objekt, ktery bude chranen terenem pred jadernym vybuchem a ten zaroven nebude branit mobilnimu signalu je docela vyzva. Dej vedet az ten objekt najdes, tohle by byl orisek i pro tu svihlou babu z NCIS (i kdyz s dostatecne velkym kyblem koly od sefa by to zvladla).

:-)
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Uvažoval jsem nad tím, že bych si zkusil napsat program, co na základě vrstevnic vykreslí šíření té vlny, prostě jen tak pro zábavu. Existují podobné programy, co ti nakreslí kolečka horkých zón a pár i šíření spadu na základě předpokládaného směru větru, ale zatím nikdo nepočítá s přírodními překážkami. Přitom algoritmus by to asi zas tak složitý být imho nemusel, principiálně mi to přijde podobné něčemu jako iterativnímu raycastingu, pokud tedy člověk nechce na 100% přesný model.

Jinak problém se signálem by byl jen pokud bys předpokládal, že se bude šířit z toho zdroje výbuchu. V praxi budeš mít nejspíš věž někde ve viditelnosti od objektu, protože jsou na každém druhém kopci.
Grunt avatar 19.1.2015 12:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
16.1.2015 09:11 Kazatel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když tě zajímá ESP8266, nepřemýšlels v otázce kam cpát prachy nad otázkou automatizace domácnosti/zabezpečovačky, vzdělání v této oblasti apod.?

Dále možnost kam cpát prachy - nazajímá tě focení?
Bystroushaak avatar 16.1.2015 09:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Když tě zajímá ESP8266, nepřemýšlels v otázce kam cpát prachy nad otázkou automatizace domácnosti/zabezpečovačky
Ano. Ani jedno se ale pořádně nedá dělat v pronajatém bytě.
vzdělání v této oblasti apod.?
Jsem vystudovaný Mechanik elektronik, mám za sebou i nějakou tu automatizaci, dřív jsem měl i vyhlášku 50 a certifikát od jablotronu.
Dále možnost kam cpát prachy - nazajímá tě focení?
Více/méně vůbec.
16.1.2015 10:58 Kazatel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jestli seš v podnájmu (já taky, zájmy i názory sem na tom podobně), tak bych být tebou koupil byt (i když chceš do baráku, jednou ho můžeš pronajímat) a hrál bych si tímhle směrem - výměna elektriky, prošpikování elektroměry na spotřebu v jednotlivých místnostech, inteligentní vytápění, ideálně s balkónkem (řízení pěstební činnosti/hydroponie apod.), řešení zabezpečení, ... To si myslím že tě na docela dlouho zabaví :)))
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2015 11:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To si myslím že tě na docela dlouho zabaví :)))

Jestli to čtu správně, OP nepotřebuje zabavit.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jestli seš v podnájmu (já taky, zájmy i názory sem na tom podobně), tak bych být tebou koupil byt (i když chceš do baráku, jednou ho můžeš pronajímat) a hrál bych si tímhle směrem - výměna elektriky, prošpikování elektroměry na spotřebu v jednotlivých místnostech, inteligentní vytápění, ideálně s balkónkem (řízení pěstební činnosti/hydroponie apod.), řešení zabezpečení, ... To si myslím že tě na docela dlouho zabaví :)))
Jsem v podnájmu. Byty mě ale moc nebaví. Jít si sednout na zahradu do houpací židle a číst si u západu slunce, nebo si prostě udělat grilovačku má něco do sebe. Navíc mi vyhovuje samota, což spousta lidí nechápe. Ne že by život ve městě neměl výhody, ale jsou to výhody, které jsem ochotný klidně oželet.
16.1.2015 13:42 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Co se týče samoty, tak z toho co jsem prožil, mi přijde, že si jí daleko víc člověk užije v tom městě, než někde na vesnici. Na absolutní množství lidí jich má samozřejmě město o x řádů víc, jenže ty lidi se o tebe nezajímaj a můžeš je absolutně ignorovat. Což se o vesnici říct nedá... Jo, tu chatu si můžeš vybrat někde, kde žádný sousedi nehrozí. Ale na barák to praktické nebude; zvlášť když u baráku se počítá, že v něm budeš tak nějak častěji.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:56 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No, já se tam hlavně neodsuzuju jak zakletá princezna. Když mi prostě nebude tohle vyhovovat, tak se seberu a půjdu dál, zkoušet zase něco jiného.
16.1.2015 09:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pořiď si milenku, ta tvůj problém vyřeší za tebe. Nebo ještě lépe - manželku a ratolesti. ;-)
Josef Kufner avatar 16.1.2015 09:30 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A neuvažoval jsi o založení živnosti? Něco, co by tě po čase uživilo a nevyžadovalo to po nastartování už nijak moc úsilí.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
pavlix avatar 16.1.2015 09:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jako že by to řešil alespoň dočasným snížením přísunu peněz a vynaložením větší energie?
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 09:54 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
A neuvažoval jsi o založení živnosti? Něco, co by tě po čase uživilo a nevyžadovalo to po nastartování už nijak moc úsilí.
Párkrát ano :) Mám i pár nápadů, které někdy možná zkusím zrealizovat, ale nemá to moc velkou prioritu.
16.1.2015 10:46 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chata neni otazka penez ale casu. Je to v podstate takove tamagoci, kdyz se starate, odmenuje se vam, kdyz nesthate, stava se silenym zroutem a balvanem.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tak je to u všeho. Myslím si, ale že u chat je to často snížené, protože prostě jsou stavěné na to, že musí zůstat delší čas stát samy o sobě.
16.1.2015 13:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ano, to je oblibeny omyl :-)

A pak tam prijedes, tady se rozjela plisen, tady zacalo zatejkat, tady vitr urval tohle, tady uhnil okap, o tom, co se stane s nenavstevovanym objektem ze strany nenechavcu snad radsi ani nebudu psat.

Ver mi, jeden takovy objekt obcas vyuzivam a ackoliv mi tam nepatri ani klika, uz jsem predelaval komin, znovu obkladal verandu, o malovani a opravach sten ani nemluvim...
Bystroushaak avatar 16.1.2015 14:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No jo no. Tak to asi bude se vším, ať už máš barák, byt nebo auto. Jediná možnost by byla si něco pronajmout a pak to chtít opravovat po majitelích, ale to taky může dopadnout různě.
Bedňa avatar 16.1.2015 12:16 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Sedmička s jazerom a potokom v blízkosti, to by som chcel.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Co je sedmička?
Bedňa avatar 16.1.2015 13:53 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Siedma chata od vrchu. Jazero a potok.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ah tak :)
Bedňa avatar 16.1.2015 16:50 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To vieš výbava do chaty a prestavba sa dá zaplatiť, zato jazero s potokom nebude lacné dorobiť. Sa mi zdá že patríš k miestnym vegetariánom, ale chytanie pstruhov do rúk na potoku by som si hocikedy zopakoval. Zaplávať si v jazere pár metrov od baráku pokadám za luxus.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2015 16:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Komáři jsou taky super.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bedňa avatar 16.1.2015 23:09 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nieje to priamo pri jazere.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Bystroushaak avatar 16.1.2015 17:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Sa mi zdá že patríš k miestnym vegetariánom, ale chytanie pstruhov do rúk na potoku by som si hocikedy zopakoval.
Nic nemůže být dále pravdě, já jsem naopak tvor silně masožravý.
Bedňa avatar 16.1.2015 23:08 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nebol som si úplne istý, ale niektorí ľudia sú na to hákliví, tak som to pre istotu napísal. Pečenie vlastnoručne nachytaných pstruhov pokladám za najväčší zážitok. Rovnako naháňačku s rybárskou strážou :) Tak dnes by som ich už neodbehol, ale mať bývanie pri potoku tak neodolám. Hlavne pstruh potočný má len chrbticu s rebrami a pokiaľ sa to naučíš vyberať (dvoma vidličkami) tak ti ostane len kus krásneho čistého mäsa. Podľa mňa najlepšia ryba aká existuje.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
16.1.2015 17:42 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Bacha na ten splav, aby nebyl moc hlučnej. Teda pokud člověk není pro hudebník a nepotřebuje to kvůli tinitu.
Bedňa avatar 16.1.2015 23:10 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ten splav podľa terénu bude dosť ďaleko.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Nicky726 avatar 16.1.2015 17:42 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No, jestli si chceš v té Sázavě nachytat pstruhy, tak budeš muset o nějaký ten kilometr proti proudu. Asi tak na Stvořidla…
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
16.1.2015 17:44 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Níž zas může lovit nutrie.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Bedňa avatar 16.1.2015 23:10 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tak či tak sa to oplatí :)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Jendа avatar 17.1.2015 01:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To není potok a jezero, to je Sázava a jez. Je to špinavý a ryby tam nežijou.
Jendа avatar 17.1.2015 01:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Navíc je to v kopci na sever a vypadá to, že to má sousedy (na fotkách blbě vidět). Bohužel tam není přesná lokace a neznám to tam tak dobře abych to uměl najít na satelitní mapě.
16.1.2015 13:00 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
http://rocksmith.ubi.com/rocksmith/

problem solved
vencour avatar 16.1.2015 13:03 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
+1 za koupi času :-)
A pořád ještě má naše generace šanci, že za 20-30 let bude moci za rozumnou cenu koupit pozemek a bejvák někde za "hranicí Země". I to je můj tip.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
16.1.2015 13:16 Marek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
IMHO chatu a podobne veci je dobre resit spolecne s rodinou (manzelkou). Treba uz jen vyber.

Nedavno jsme koupily dum v kopcich a ja si fakt nedokazu predstavit, ze bych to tu "budoval" sam. Jsem rad, ze jsme na to s manzelkou dva a kazdy resime jine veci.

Je pravda, ze s rodinou (detmi - ja mam 4) se na chatu (a cokoliv) setri nepatrne dele, ale bez rodiny to trochu ztraci to kouzlo.

A jeste jedna vec. Pisete, ze na rodinu mate cas. Ale pozor na to, muze se pak stat, ze proste nebudete schopnej poradne s nekym fungovat, pac uz nebudete tak flexibilni a budete starej samotar. A ty si pak berou spis dost zoufale zeny, ktere za moc nestojej. Ja jsem rad, ze starnu spolu se svoji zenou a nerozhodl jsem ji pribrat do sveho zivota az po jeho polovine.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 13:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ale pozor na to, muze se pak stat, ze proste nebudete schopnej poradne s nekym fungovat, pac uz nebudete tak flexibilni a budete starej samotar.
Mělo by mi to vadit? :)
Ja jsem rad, ze starnu spolu se svoji zenou a nerozhodl jsem ji pribrat do sveho zivota az po jeho polovine.
To gratuluji, zas tak moc lidem to nevyjde.
16.1.2015 16:15 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co si o tom myslíte?
Ze to nedava smysl. Pises, ze chces vic casu na svoje konicky, a pritom si chces poridit v podstate dalsiho konicka - praci na chate.

Ja bych ti v tvoji situaci doporucil charitu (pozn. jsem v podobne), ale to bys nesmel byt zavisly na penezich (pozn. ja jsem take). Co je racionalniho na tom, hromadit neco, co clovek vlastne nepotrebuje? Je to jen o pocitu, o tom, ze chceme vypadat dobre pred ostatnimi (jak tu nazorne predvadi odin a goldenfish). Pises, jaky jsi velky individualista a pritom tim trpis taky. :-)

Podle mne, skutecny individualista ty penize bud uspori/investuje (aspon do te miry, do jake ma obavy z budoucnosti), nebo da na charitu. Ale koupit si, pro sebe, neco co vlastne nepotrebujes? To muze udelat jen nekdo, kdo se chce predvadet. Existuje na nas velky socialni tlak, abychom to tak delali, ale jsme to pak skutecne my?
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Fluttershy, yay! avatar 16.1.2015 16:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Instructions unclear. Now I'm homeless.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Bystroushaak avatar 16.1.2015 16:45 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Co je racionalniho na tom, hromadit neco, co clovek vlastne nepotrebuje? Je to jen o pocitu, o tom, ze chceme vypadat dobre pred ostatnimi (jak tu nazorne predvadi odin a goldenfish). Pises, jaky jsi velky individualista a pritom tim trpis taky. :-)
Kdybych dokázal a chtěl žít bez počítače a přístupu na internet, tak možná. Takhle si budu muset počkat na mozkové implantáty a všudypřítomný internet, než se ze mě stane taoistický nomád pohrdající vším hmotným.
16.1.2015 17:57 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Vzdyt nikdo nerika, ze musis pohrdat vsim hmotnym. Mluvim o vecech, ktere nepotrebujes. Kdybys je potreboval, bude to jasne - kup si je!

Jde mi jen o to, ze se tu ptas, za co utratit penize. Ale proc je musis ty utratit? Mozna by ti - tobe samotnemu, bez predstirani toho, co jsi, ostatnim lidem ve spolecnosti - lepe sedelo dat je proste na charitu (a tim myslim v sirsim smyslu). Mozna te to ani nenapadlo..
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Bystroushaak avatar 16.1.2015 18:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Na charitu nic nedávám a ani to nemám v plánu. Občas přispěju útulku a dám nějaké peníze bezdomovcům, když si o ně slušně řeknou. Charita je příliš abstraktní věc, než abych z toho mohl mít dobrý pocit.
16.1.2015 18:10 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Takze budes mit lepsi pocit, kdyz ty penize budou lezet nekde v bance, nebo kdyz si koupis neco, co vlastne nepotrebujes?

Jinak myslel jsem "charitu" v sirsim smyslu, treba klidne i nejake (treba politicke) organizaci nebo sdruzeni, nejakemu projektu na Kickstarteru, Wikipedii a co ja vim...
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Bystroushaak avatar 16.1.2015 18:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
nejake (treba politicke) organizaci nebo sdruzeni,
To budu mít lepší pocit, když je spálím a vyšňupu.
nebo kdyz si koupis neco, co vlastne nepotrebujes?
Já většinou věci co nepotřebuji prodávám, nebo rozdávám po rodině, až na pár vyjímek, které buďto budu potřebovat v budoucnu, nebo k nim mám sentiment (některé knihy). Když jsem se naposledy stěhoval, tak se to všechno kromě nábytku vešlo do 6 krabic.
16.1.2015 21:02 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Takze budes mit lepsi pocit, kdyz ty penize budou lezet nekde v bance, nebo kdyz si koupis neco, co vlastne nepotrebujes?
ROFL

To by opravdu clovek snad podle vas mel mit vycitky, kdyz si koupi neco, co nepotrebuje? Nebo kdyz ma penize v bance a sto kilometru daleko nekdo trpi hladem?
16.1.2015 18:19 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
A jeste jeden paradox tam je: Pises, ze nevis, co s penezi, ale pritom pracujes navic. Zase, jaky to ma smysl? Nebylo by lepsi se venovat tomu volnemu casu?
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Bystroushaak avatar 16.1.2015 18:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pises, ze nevis, co s penezi, ale pritom pracujes navic. Zase, jaky to ma smysl? Nebylo by lepsi se venovat tomu volnemu casu?
Částečně proto, že jsem se nechal ukecat a částečně kvůli zkušenostem. S každým podobným projektem, který se dá dát do životopisu rostu.
16.1.2015 17:51 FEE1M4D
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tvuj post zadny smysl taky nedava. Zajdu si na dobrou veceri, protoze chci vypadat dobre pred ostatnimi v asijskem bistru, kde nikoho neznam. Oh.. mozna rad delam dojem na obsluhu, ze si mohu dovolit jejich krupave kure na kari misto abych si koupil pytel brambor na tyden a varil si je kazdy den, protoze nic vic prece nepotrebuju, right? Koupim si v knihkupectvi par knih, protoze chci vypadat dobre, az si je budu doma cist ( a nikdo me pritom neuvidi )? Zadny jiny duvod mit prece nemuzu, protoze je vlastne vubec nepotrebuju. Asi se pohybujes mezi zvlastni sortou lidi s malymi penisy...
16.1.2015 18:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Dava smysl, akorat ty ho spatne ctes.

Pokud si chce dat Bystroushaak dobrou veceri, koupi si ji! Proc o tom psat blogpost?

Ne, pise blogpost proto, protoze cast svych penez za nic takoveho utratit nechce, a ma tedy pocit, ze je nepotrebuje (tedy, to co pises, neni muj zaver ale premisa!). Chce je utratit nejak rozumne a nevi jak.

To, na co poukazuji, ze ta moznost, proste ty penize venovat na neco prospesneho, bez osobniho prospechu, ho bud ani nenapadla, nebo mu proste pripada socialne neprijatelna. Neni to divne?
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
16.1.2015 18:21 FEE1M4D
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Samozrejme, ze chatu nepotrebuje (na cca 99.997%), ale ten post mi prijde spise jako blogpost o chate za ucelem pozjistovani ruznych pro a proti a nacerpani zajimavych napadu a myslenek, jenom trochu zbytecne obohaceny o nejake to okecavani okolo predtim.

Venovat na neco penize bez osobniho prospechu zase prijde divne mi, pokud se nejedna o neco, co finance nepocitim ( dvacka bezdakovi na pivo ). Nejak nestojim o to chodit do prace 8 hodin denne, abych ty penize potom venoval nejake charite, ktera z nich mozna 50% prerozdeli s tim, ze ty penize pravdepodobne skonci v rukou nekoho, kdo zadnou pomoc nepotrebuje ( ruzne radikalni hnuti atd., mam o tom tady nekde pekny clanek ). Mnohem radeji si ty penize nasetrim a udelam si rocni dovolenou, kdy si prectu vsechny ty knizky, ktere mam ve wiki, naprogramuju projekty, ktere se mi tady kupi - stravim cas podle sveho. Je to nenormalni? Nemyslim si.
16.1.2015 18:45 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
ty penize pravdepodobne skonci v rukou nekoho, kdo zadnou pomoc nepotrebuje
Tak konci spousta penez. Kdyby ti tohle melo vadit, nemohl bys utracet skoro nic. Ale stejne jako se za to necitis zodpovednym v pripade normalnich veci, ktere si kupujes, proc by jsi za to mel byt zodpovedny v pripade charity? Zase, mozna je to jen racionalizace te urcite "zavislosti na penezich".
Mnohem radeji si ty penize nasetrim a udelam si rocni dovolenou, kdy si prectu vsechny ty knizky, ktere mam ve wiki, naprogramuju projekty, ktere se mi tady kupi - stravim cas podle sveho.
To taky neni spatny napad, a v podstate to Bystroushaakovi vys pis. I kdyz ja osobne bych se toho asi bal, jak se znam. :-)
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
16.1.2015 18:58 FEE1M4D
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tenhle argument je uplne nevalidni. Kdyz si neco kupuji, tak menim penize na produkt, je mi jedno kde ty penize skonci, kdyz za ne dostanu to co chci. Kdybych byl na vazkach mezi dvemi produkty, rad uprednostnim takovy, kdy ty penize skonci podle meho nazoru v "lepsich" rukou, ala mala firma vs. korporace, ale tohle je hrozne vzacne.

Anyway, kdyz hodlam nekomu darovat penize, zalezi mi, aby je skutecne obdrzel, zadna analogie s utracenim/kupovanim tady neni (ala ze si kupuju dobry pocit nebo tak).
16.1.2015 19:06 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To zalezi prave, jak to chapes. Ty zase chapes charitu jako "koupi dobreho pocitu".

Ale ja to beru spis tak, ze proste necham to rozhodnuti na jinych lidech, jak (konkretneji) ty penize (a potazmo zdroje) utratit. Tedy, v pripade charity, protoze se neceho vzdavam, vzdavam se i zodpovednosti za to, ze s tim nekdo spatne nalozil.

Ta tvoje stiznost je takove "brime bileho muze". My jim tak chceme pomoct, a oni to nechteji udelat po nasem. Proc nedat tem lidem svobodu, aby udelali vlastni rozhodnuti?
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
16.1.2015 19:48 FEE1M4D
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ne.. nechapu charitu jako koupi dobreho pocitu, coz z toho postu vyplyva, co mas z toho vseho prekrucovani? A to co pises dal je samozrejme taky nesmysl, nemam problem nechat to na nejake organizaci, pokud bude mit efektivitu treba 80% a ty penize pujdou kam maji treba v 90%, ne, kdyz se polovina penez prokoucuje jeste v CR a zbytek jde na nove kalasnikovy.
16.1.2015 20:34 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ah, sorry - spatne jsem to precetl.

Ale urcite takove efektivni charity existuji; mne osobne treba fakt, ze se tolik utraci za "fundraising", taky vadi. Koneckoncu, muzes to poslat tomu prijemci primo, nepotrebujes prostrednika.

Ale fakt nechapu proc mit dva ruzne moralni standardy - prijde mi to spis jako vymluva.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
17.1.2015 22:24 Ondrej Santiago Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Ja v tom dva ruzne moralni standardy nevidim. V obou pripadech neco chci a neco za to zaplatim a snazim se vybrat volbu s nejlepsim pomerem uzitek/cena. V pripade nakupu veci jsem ten uzitek (alespon zhruba) schopen posoudit, protoze tu vec drzim a uzivam. V pripade charity je posouzeni uzitku podstatne horsi, nebot typicky 'kupujici' nema nezavisle informace o tom, jaky je uzitek z te 'sluzby'. Jako nejjednodssi heuristika pro posouzeni uzitku tedy aspon slouzi castka primo vynalozena na pomoc, zatimco obdarovana castka odpovida 'cene'.

BTW, pri cteni tohoto threadu se mi okamzite vybavila pisen Tima Minchina Fuck the poor: I give money to folks that just don’t have enough to try to justify the future purchases of stuff that I don’t need.
Bystroushaak avatar 16.1.2015 18:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To, na co poukazuji, ze ta moznost, proste ty penize venovat na neco prospesneho, bez osobniho prospechu, ho bud ani nenapadla, nebo mu proste pripada socialne neprijatelna. Neni to divne?
Zapomínáš na to, že jsem taky možná sebestředná egoistická svině, která prostě odmítá dávat větší částky neznámým cizím lidem, už z principu. Sociální přijatelnost s tím nemá co dělat (komu kdy přišla okolím nepřijatelná charita??).
16.1.2015 18:55 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
možná sebestředná egoistická svině
Mozna, ale ja o tom pochybuji. Jine vysvetleni mi pripada pravdepodobnejsi.
komu kdy přišla okolím nepřijatelná charita
Mozna se dost pletu, ale soucasna spolecnost (v Cechach, hlavne kolem nasi socialni vrstvy Prazaku-programatoru, je to videt i zde v diskusi) mi takova pripada. "To bude asi nejaky blazen, navrhuje ti davat to na charitu." (Castecne se to da brat jako naslednik slavneho "kdo nekrade okrada rodinu", i kdyz svadet to na komunismus neni presne.)

Sranda je, ze to vidim dost podobne jako ty. Akorat nad tim tady nahlas skepticky premyslim. :-)
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
Bystroushaak avatar 16.1.2015 19:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Mozna se dost pletu, ale soucasna spolecnost (v Cechach, hlavne kolem nasi socialni vrstvy Prazaku-programatoru, je to videt i zde v diskusi) mi takova pripada. "To bude asi nejaky blazen, navrhuje ti davat to na charitu." (Castecne se to da brat jako naslednik slavneho "kdo nekrade okrada rodinu", i kdyz svadet to na komunismus neni presne.)
Nevím, já to tak nevidím. Mít mění v řádu milionů, tak minimálně část z toho rozdám, i když ne zrovna charitě, dal bych to spíš na zvířata, protože poměry v některých útulcích jsou dost drsné.
16.1.2015 19:33 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
ne zrovna charitě, dal bych to spíš na zvířata
No, jak uz jsem vys trochu naznacil, moje definice charity je hodne siroka a zahrnuje i toto. V podstate vsechno, od ceho neocekavas primy osobni prospech (muzes stale mit prospech v dusledku toho, ze z toho ma prospech cela spolecnost, coz je duvod to delat).
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
16.1.2015 20:40 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
\\ add vyrok "vypadat dobre pred ostatnimi"

Mozna Vas neprekvapi, ze existuji lidi, co vedi na co maji a co maji a nemaji uplne velkou potrebu vypadat dobre pred okolim. Neni to pro ne az tak velka priorita.

\\add kupovani veci i presto, ze je nepotrebuji

No treba jen tak pro radost. Nebo jen jako zkusenost. Pro nekoho mozna snobarna. Pro nekoho dalsi vec do sbirky zazitku a zkusenosti, kterou ostatni treba i nemaji.

Pridam jeste myslenku a takovy soukromy potreh celkove do fora:

Jednou za cas nekde clovek najde diskuzi o tom, ze nekdo je bohaty, chce poradit, pokecat si, poresit svoje majetky, pokecat o luxusu a tak. Bohuzel se to zvrtne v nejaky tridni boj, kde urcity lidi resit nejaky socialno, svoje spatny pocity, ze na to ci ono nemaji. Clovek se dozvi neco o vytahovani, predvadeni a tak dal. Idealne pak se dozvite, ze si clovek musel vsechno nakrast a jak je svet nespravedlivy. Celkove pak prinos pro Vas nula nula nic.

Vcelku by me zajimalo, jestli nekde neexistuje nejaky cesky forum na internetu pro lidi, co maji pocit, ze jsou bohati (nepocitejme vysi castky, o castce to neni) a je mozny si normalne popovidat.

gf
16.1.2015 20:59 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Idealne pak se dozvite, ze si clovek musel vsechno nakrast a jak je svet nespravedlivy.
Na to uz jsem si davno zvykl. Lide, kteri nic nemeli a nemaji, si nevazi majetku a nechapou, jake to je byt "bohaty". Nechapou, ze clovek si rad koupi silne a drahe auto jen proto, ze mu to udela radost.

Samozrejme, ze absolutni vetsinu veci, ktere vlastnim, k zivotu nepotrebuji. Na druhou stranu zivot se nema zit na hranici zivotniho minima, aby mel clovek pouze to, co potrebuje. Askeze je pokrytectvi. Snaha mit se dobre, akumulovat a rozmnozovat penize a majetek, mit radost z uspechu, to vse jsou veci nasemu druhu vlastni a prirozene. A je skoda se proti nim snazit jit, clovek se pripravuje o spoustu zazitku a radosti a jeho zivot se tim stava ochuzenym!
16.1.2015 20:30 backinabag | blog: backinabag
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Par napadu:

1. V Praze je spousta dobrych restauraci a kavaren (viz scuk.cz).

2. Pust se do nejakeho vlastniho projektu (web, startup, atd.).

3. Kup si volny cas, pracuj jenom 3-4 dny tydne.
pavlix avatar 17.1.2015 00:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
V Praze je spousta dobrych restauraci a kavaren (viz scuk.cz).
Člověk se akorát tak zklame. Tady jsou věci pořád v pohybu a kde jsem se včera příjemně najedl, tam mě dneska urazí nebo mi přinesou nějaký blaf.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
mirec avatar 16.1.2015 20:44 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Kašlať na chatu. Nedávno som dostal ponuku či nechcem kúpiť malý vojenský bunker za 50€. Je to pod zemou, v lese, celkom priestranné a neskutočne lacné. A ehm skoro som sa pototo keď som tam šiel bez baterky a orientoval som sa pomocou fotoaparátu :D. Elektrický kábel je natiahnutý ale nezapojený.

LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
Jendа avatar 17.1.2015 01:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Bystroushaak avatar 17.1.2015 06:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Kašlať na chatu. Nedávno som dostal ponuku či nechcem kúpiť malý vojenský bunker za 50€. Je to pod zemou, v lese, celkom priestranné a neskutočne lacné. A ehm skoro som sa pototo keď som tam šiel bez baterky a orientoval som sa pomocou fotoaparátu :D. Elektrický kábel je natiahnutý ale nezapojený.

To by se mi teoreticky taky líbilo, ale prakticky to má imho nic moc pohodlí. Všechno je to v 20 let neudržovaném stavu, je to vlhké, polorozpadlé a bydlet v tom delší dobu by asi nebylo úplně cool, ne?
mirec avatar 17.1.2015 14:22 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Príjemne tam fakt nie je, ale v prípade zombie apokalypsy je podzemné bývanie pomerne bezpečné ;)

LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
Bystroushaak avatar 17.1.2015 07:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tak jsem teď koukal a jediné co jsem našel je ÚŽ 6 Mokošín a pak samé řopíky. Bylo by ale docela hustý to mít pod chatou :)
Jendа avatar 17.1.2015 07:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
16.1.2015 21:19 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nebo byste si mohl udelat zbrojni pas, koupit nejakou poradnou zbran a zacit strilet. Po hodine na strelnici je clovek zvlastnim zpusobem klidny a odreagovany. ;-) Myslivost je take perfektni konicek, ale myslim si, ze kdyz uz jste se k ni do teto doby nedostal, tak uz se k ni nedostanete, protoze to je laska na cely zivot.
AsciiWolf avatar 17.1.2015 01:08 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Myslivost je take perfektni konicek, ale myslim si, ze kdyz uz jste se k ni do teto doby nedostal, tak uz se k ni nedostanete, protoze to je laska na cely zivot.
Smím se zeptat, co tě na myslivosti tolik láká? Snad ne zabíjení zvířat...
17.1.2015 09:34 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Myslivost je vasen a zaliba na cely zivot a laka mne na tom vsechno. Pomoc s udrzbou lesa, prikrmovani zvere, regulace poctu, myslivecke plesy, hony, ... A ano, i to zabijeni k tomu patri, je krasny pocit skolit trofejni kus ;-)
AsciiWolf avatar 17.1.2015 16:00 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
A ano, i to zabijeni k tomu patri, je krasny pocit skolit trofejni kus ;-)
Už ses s tím byl léčit?
18.1.2015 18:15 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nebyl, stejne jako tisice dalsich podobnych. Predstav si, ze lov byl drive beznou soucasti lidskeho zivota ;-) Dokonce i ti tvoji vlci lovi. ;-)
18.1.2015 19:20 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No jo, ale ti to dělali pro obživu, ne protože si neuměli vyhonit jako standardní loseři :D.
PepaSFI avatar 17.1.2015 17:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
no já mám pocit že myslivci, podobně jako rybáři, ti "správní" co ryby jen chytají pro sport a pouští, jsou jen pokrytci s fůrou keců. Já nemám nic proti lovu. Jsme civilizace vzešlá z lovců, lov zvěře a ryb byl součástí obživy a pokud se to dělá trochu rozumně, nic proti. Nevidím rozdíl v tom jestli jím zvíře ulovené v lese nebo zvíře které vyrostlo a bylo zabito ve fabrice. Jsem masožrout a smrt zvířete patří do potravního řetězce. Ale proč kolem toho dělat všecky ty scénky? Hrát si na dobrodince co se celý rok stará, má rád ty myslivecký nesmysly a ten lov je vlastně to úplně poslední? Leda prd. Regulace stavů zvěře? Divočáků je všude plno a nikdo to neloví. O maso nikdo nestojí, výkupní ceny jsou směšné. Myslivci mají plnou hubu keců jak jsou tou odbornou zárukou toho lesního hospodaření, přitom nezvládají ani základní pravidla pro zacházení se zbraní. Každoročně se jich pár postřílí, naštěstí většinou sami mezi sebou, nezúčastněný to schytá jen výjimečně. Poslední případ co jsem zachytil před pár týdny byl na Slovensku. Myslivec s mnohaletou praxí si ustřelil půl hlavy když lezl s nabitou zbraní do auta. Přímo tady u nás měli hon teď na konci roku a ten samý den byl hon i v sousedním revíru. Najednou zjistili že postupují roklí kolem potoka proti sobě. Před pár lety tady stříleli kachny hned u vesnice na vodě, což se nesmí a jak jsem pochopil, považuje se to za nefér. Ony ty kačaby byly jaksi zvyklý na lidi takže se nedaly plašit a nehodlaly vzlétnout. Tak se střílelo na vodě, předpis nepředpis, tradice netradice. Jako fakt super. Když si koupím pistolku třídy D na kterou nemusí být zbroják protože to neprostřelí kabát a půjdu do rokle střílet na plechovky, koleduju si o průser. Myslivci můžou mávat zbraněma po lese dle libosti, střílet po všem co se hejbá i nehejbá a všichni jim musí jít z cesty.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
pavlix avatar 17.1.2015 17:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
+1

Nikdy jsem nechápal etymologii toho slova.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
17.1.2015 17:57 backinabag | blog: backinabag
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
LOL
Fluttershy, yay! avatar 17.1.2015 10:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Vybíjení lesního dobytka je asi tak jediný důvod, proč docela vážně uvažuju o papírech. Zelení mužíci to krmí jako dobytek, drží stavy vysoko nad tím, co ten biotop dokáže uživit, a pak z toho plynou netriviální škody na lese samotném, v zemědělství,…

Fascinuje mě, že zrovna na něčem tak přeregulovaném loki/odin/lambada demonstruje své nekonzistentní postoje.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
17.1.2015 20:11 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
"Myslivost" je přece památka UNESCO tyvoe :D (jojo, taky to moc nechápu...)
Fluttershy, yay! avatar 17.1.2015 20:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Snadné řešení po vzoru řešení indiánské otázky: zavřít myslivce do rezervace a ať se tam klidně uchlastají nebo zmasakrují těma flintama.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
17.1.2015 09:46 mln
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Autor píše že má prebytok peńazí a tiež písal že v prípade výhry v loterii by si chcel kupiť volný čas. A čo tak namiesto šetrenia na chatu riešiť prebytok penazí znížením pracovného úvazku a zvýšením množstva voľného času ?
Bystroushaak avatar 17.1.2015 10:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nemusíš o mě psát jako autorovi a pokládat filosofické otázky, můžeš se zeptat přímo.
Autor píše že má prebytok peńazí
Nepíšu, že jich mám přebytek, jen že už si nemám co kupovat za ty, co si momentálně vydělávám. To je rozdíl, našetřenou mám v současnosti jen ~jednu výplatu.
A čo tak namiesto šetrenia na chatu riešiť prebytok penazí znížením pracovného úvazku a zvýšením množstva voľného času ?
To mi samozřejmě taky vrtalo hlavou, jenže je to obecně problém v tom, že všechny joby, které se mi takhle nabízí jsou za 16k hrubého, což je tak 11k čistého. Z toho bych zaplatil nájem a ani bych se normálně nenajedl.

Je možné, že v budoucnosti se mi otevřou lepší nabídky na částečný úvazek, tak to třeba bude cesta. Druhá možnost je i práce z domova (chaty :P).
17.1.2015 14:02 mln
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
NIč v zlom, neviem kolko hodín pracujete a čo programujete ale nie je 11000Kč za programovanie v Prahe trochu málo ? Ja sám zarobím podobnú sumu v práci kde chodím max 2 dni v tyždni popri posledom roku na VŠ, nerobím nič hi tech - programujem 8 bity (atmegy, atxmegy) a navrhujem jednoduchšiu elektroniku. Je to moja prva praca a mam iba 0,5 roka praxe a mala garažova firma sa nachadza v zapadnutej dedine a to mi už niektorí hovorili že som sa moc lacno predal.
Bystroushaak avatar 17.1.2015 14:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
NIč v zlom, neviem kolko hodín pracujete a čo programujete ale nie je 11000Kč za programovanie v Prahe trochu málo ?
No to je, proto jsem to taky nevzal :D Ale zase mi přijde složité najít nějaký programovací job v pythonu na parttime, který bude dlouhodobější. To v podstatě jen pokud by člověk dělal weby.

Já dělám jinak tyhle krátkodobé kontrakty na částečný úvazek za ~300 na hodinu a to je mi bylo kolegy vytýkáno, že je to prý taky málo.
17.1.2015 11:40 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
No, to by sa potom už nemal veľmi čím chváliť:).
David Watzke avatar 17.1.2015 13:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tenhle zápisek mě tu docela překvapil, protože přemýšlím nad podobným tématem. Nebudu tu teď detailně rozepisovat svojí aktuální situaci. Jen poznamenám, že já mám narozdíl od tebe auta rád a mám teď dva "starý střepy", když použiju tvoje slova :-) Protože je to moje hobby.

A jsem asi zhruba v podobné situaci, i když teda bydlím (v Praze) s přítelkyní, ale s financema na tom taky nejsem špatně a všechno důležitý, co jsem chtěl jako chudej student, už taky mám. Ale já nechci chatu. Nechci ani šetřit. Přijde mi smutný celej život žít průměrně (tj. v mládí šetřit a mít se průměrně a ve stáří si díky tomu někdejšímu šetření přilepšit a mít se zase průměrně). Já ty peníze utrácím, jak kdyby se měly zkazit. Ne nezodpovědně, vždycky mám rezervu a úvěr je pro mě sprostý slovo, ale prostě když něco chci, tak si to bez velkýho přemýšlení koupím...

No a tak si - podobně jako ty - říkám co teď s tím. Podle mě, to nejlepší, co můžeš udělat s penězma, je přeměnit je na radost, spokojenost, skvělý vzpomínky a zážitky. To pro každýho evidentně znamená něco jinýho. Mně dělá radost cestování, hrozně se těším na dlouhou dovolenou v USA, kterou si už delší dobu slibuju. Půjčím si tam nějaký starý, velký, americký V8 coupé a budu v něm bublat skrz města :-)

Čas je pro tohle hrozně důležitej - i mně by se líbilo, kdybych ho měl víc pro sebe, abych ho mohl trávit s lidma, který mám rád, děláním věcí, který miluju (narozdíl od práce, kterou mám "pouze" rád, ale pořád je to práce).

Dříve jsem si představoval, jak by bylo super mít jednou obří barák a deset aut. Dneska si to sice myslím taky :-D, ale myslím si taky, že něco takovýho nemá dobrej poměr cena/radost, jestli mi rozumíš. Ve velkým kvartýru stejně můžeš bejt pouze v jedný místnosti v jeden čas (a sedět pouze v jednom autě), takže mít dvacet místností ti moc nepomůže a když budeš mít depku, tak ten barák na tom nic nezmění. Lepší než mít tohle všechno je vyrazit s kámošema na trať, půjčit si tam závodní auto, vyprdnout se na kompromisy a užít si to naplno. Pro tebe by to samozřejmě bylo něco jinýho než auta.

Takže pokud už máš koupený všechno, co aktuálně chceš mít, tak si dávej peníze stranou, však ono se určitě objeví něco, za co to rád utratíš. A pokud ti dává smysl pořídit si chatu - promyslel sis to a víš, že tě to za pár měsíců neomrzí - tak si ji pořiď. Udělá ti radost a to je to hlavní :-)
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
David Ježek avatar 17.1.2015 13:20 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pozor aby se ti jednoho dne nestalo, že budeš stát na mapou světa plnou zapíchaných špendlíků, kde všude si byl, s albem "vybledlých fotografií" a zbytky vzpomínek v hlavě a najednou si uvědomíš, že ti vlastně skutečný život protekl mezi rukama.
David Watzke avatar 17.1.2015 13:22 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Díky za upozornění, ale tohle u mě asi nehrozí, já nejsem až tak velkej cestovatel, jenom existuje pár míst, kam se fakt moc chci podívat.

Ale ze zvědavosti: co je podle tebe skutečný život?
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
David Ježek avatar 19.1.2015 07:33 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
to, co bys skutečně / podvědomě chtěl, ale z nějakého důvodu se tomu vyhýbáš (strach, sociální fobie, ...) a jednoho dne "tě to dostihne". ber to jako modelový případ, ne něco, co se vztahuje na tebe. ale obecně se dá říci, že tohle se může týkat kupříkladu děvčat, která si užívají života, cestují atd, ale najednou je jim 35 a ony si uvědomí že jejich neustálé odkládání rodiny (kterou vždy chtěly, "až bude vhodná doba") je dostalo do situace, kdy nemají s kým, zbývá jim en pár posledních let na vyřešení a rázem je "to dostihne". ale znovu opakuju: modelová situace.
David Watzke avatar 19.1.2015 11:05 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jo, rozumím ti. No, pro mě je podstatou života si ho užít a jak říkáš, nelitovat pak něčeho, co jsem chtěl udělat a neudělal.

Cestování po místech, který dlouhodobě toužím vidět, považuju za výrazně lepší než dělání svý rutiny a neumím si představit, že bych litoval, že jsem byl někde na dovolený na úkor něčeho jinýho ... ale asi proto, že nemám teda zas tolik peněz, abych mohl cestovat v tak velký míře, aby to nějak zásadně zastínilo ostatní aktivity :-D
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
Bystroushaak avatar 17.1.2015 14:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tenhle zápisek mě tu docela překvapil, protože přemýšlím nad podobným tématem. Nebudu tu teď detailně rozepisovat svojí aktuální situaci. Jen poznamenám, že já mám narozdíl od tebe auta rád a mám teď dva "starý střepy", když použiju tvoje slova :-) Protože je to moje hobby.
Ty tvoje blogy byly částečná inspirace.
Dříve jsem si představoval, jak by bylo super mít jednou obří barák a deset aut. Dneska si to sice myslím taky :-D, ale myslím si taky, že něco takovýho nemá dobrej poměr cena/radost, jestli mi rozumíš.
Já jsem si tohle nepředstavoval nikdy, což je jeden z vděčných zdrojů diskuzí na IRC, kde se na tohle téma dají vést nekonečné filosofické diskuze s lidmi, kteří slepě přebírají motivaci a hodnoty od ostatních, místo aby si vytvářeli vlastní.
David Ježek avatar 19.1.2015 07:34 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
většinou se spíš držíme v mantinelech toho, co nám dala výchova.
Bystroushaak avatar 19.1.2015 12:55 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To je otázkou, co mi vlastně dala výchova. Když zpětně vzpomínám, tak se mi nějak vybavuje, že jsem se někdy od sedmi let vychoval více/méně sám.
xkucf03 avatar 17.1.2015 21:54 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

A co koupit pozemek a vybudovat komunu podobně postižených asociálů? Výhody: internet/intranet, fyzická bezpečnost (pořád by byl někdo na pozemku), úspory z rozsahu (zdroje energií, vody, ná/stroje a další vybavení), sdílení znalostí…

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Fluttershy, yay! avatar 17.1.2015 21:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nevýhody: lidi, bordel…
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
xkucf03 avatar 17.1.2015 22:02 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Nesměly by to být moc stísněné prostory, musel by to být velký pozemek, každý by musel mít svoje soukromí. Ale těm lidem kolem se nevyhneš skoro nikde – a v tom případě je lepší mít kolem sebe podobně smýšlející lidi než náhodné sousedy (většinou lidé na jiné vlně, se kterými si nemáš co říct, s větší či menší příměsí dementů a škůdců).

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Bystroushaak avatar 17.1.2015 22:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

A co koupit pozemek a vybudovat komunu podobně postižených asociálů? Výhody: internet/intranet, fyzická bezpečnost (pořád by byl někdo na pozemku), úspory z rozsahu (zdroje energií, vody, ná/stroje a další vybavení), sdílení znalostí…

To v podstatě nemá žádnou výhodu :D Místo abych směřoval energii tam kam jí směřovat chci jí budu plýtvat na snahu o vytvoření a udržení komuny, což by mě ani trochu nebavilo.
Grunt avatar 18.1.2015 00:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Takové komunity bláznů opravdu existují. Minimálně já vim o Cobville. Ale nevím jestli existujou i u nás.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
xkucf03 avatar 17.1.2015 21:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

A ještě bych se vrátil k původní otázce a trochu ji obrátil: do práce přece chodíme proto, abychom pokryly svoje náklady – neutrácíme proto, že bychom nevěděli, co s penězi. Pokud tedy máš pocit, že máš moc peněz, tak si místo příštího zvýšení platu dohodni zkrácení pracovní doby nebo delší dovolenou při stejném platu.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Fluttershy, yay! avatar 17.1.2015 22:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
neutrácíme proto, že bychom nevěděli, co s penězi

Kdyby to byla pravda, současná ekonomika by dávno havarovala.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
xkucf03 avatar 17.1.2015 22:46 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Proč ale potom trávit tolik času v práci, když by nám stačilo méně?

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Fluttershy, yay! avatar 17.1.2015 22:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
AFAIK se historicky o zkrácení pracovního týdne uvažovalo, nejprve ve finančním sektoru, ale zaměstnance doma sraly manželky, takže se radši vrátili k trávení více času v práci.

Ale vážně, práce je v podstatné části společnosti věc statutu, popř. u kalvinistů náboženství, jinde zase společenské odpovědnosti.

Mám docela velkou obavu, že kdyby se člověk snažil uplatnit více volna v praxi, typický zaměstnavatel by ho spíš oškubal.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Grunt avatar 18.1.2015 00:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Aby se nezhroutil kapitalismus?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
xkucf03 avatar 18.1.2015 00:41 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Můžeš podnikat a brát právě tolik zakázek, abys měl vhodný poměr mezi prací a volným časem.

Ale hlavně: kapitalismus, tržní hospodářství, nemá za cíl růst XX % – je to prostředí, ve kterém můžeš podnikat, směňovat s ostatními. A když to budou lidé chtít dělat pomalejším tempem, není to nic proti trhu.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Grunt avatar 18.1.2015 00:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Můžeš podnikat a brát právě tolik zakázek, abys měl vhodný poměr mezi prací a volným časem.
To prosím v které zemi či vesmíru?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 18.1.2015 01:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
neutrácíme proto, že bychom nevěděli, co s penězi
Si si jistý? Čoveče ty musíš žít v jiné zemi než já.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
xkucf03 avatar 18.1.2015 11:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Tak proč do té práce tolik chodíš, když tolik peněz nepotřebuješ? To tě to tak baví, nedokážeš si představit příjemnější trávení času?

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Grunt avatar 18.1.2015 13:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Heh. Kladu si tu samou otázku od prvních brigád už nějakých deset let. :-)
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 18.1.2015 00:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
, i když do Japonska bych se někdy opravdu rád podíval, třeba na měsíc, nebo tak.
Tohle mě zajímá. Jak to máš v plánu udělat? Pro ty šílence pokud nepředstavuješ nějakou významnou ekonomickou výhodu (tzn pracovní doba ráno - večer + povinné přesčasy, pět dní dovolené a z toho jeden den vybraný na konci roku), prostě ti nedají povolení k pobytu a zařizuj se jak chceš. Jinak nevím na co chceš do Japonska, když Japonsko očividně přijelo za tebou. To o čem mluvíš je pravděpodobně něco co oni nazívají Satori no Sedai (už jsem o tom tady parkrát mluvil). Jestli jsem to správně pochopil, tak je to něco co následuje po „podnikatelském baroku“ (aspoň tak je to známé u nás) a v podstatě je to fáze ekonomického vystřízlivění. Vítám tě v klubu. Já jsem na tom ještě hůř. Peníze už pro mě pomalu ztrácejí hodnotu. Prostě z koupě věcí nemám vůbec radost (min. ne takovou jako ostatní). Už jsem uvažoval o takových kravinách jako že bych si na svou hlavu pořídil exekuci abych byl pěkně se všema ostatníma a zažil ten pocit nebo že bych sebral všechno to co mám a jel to utratit do Vegas. Taky nevím co s tím. A kupodivu taky uvažuju nad tím jak se zbavit osmihodinové pracovní doby.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Fluttershy, yay! avatar 18.1.2015 00:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Takoví lidi tu byli vždycky. Jak začínají Senecovy Epištoly? Bingo.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Grunt avatar 18.1.2015 00:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
A kam se sakra zašili?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Fluttershy, yay! avatar 18.1.2015 00:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Eh? Pfilosofové se obvykle nezašívali, nýbrž prudili lidi okolo.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Grunt avatar 18.1.2015 00:35 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Myslím ty lidi.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Bystroushaak avatar 18.1.2015 07:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tohle mě zajímá. Jak to máš v plánu udělat? Pro ty šílence pokud nepředstavuješ nějakou významnou ekonomickou výhodu (tzn pracovní doba ráno - večer + povinné přesčasy, pět dní dovolené a z toho jeden den vybraný na konci roku), prostě ti nedají povolení k pobytu a zařizuj se jak chceš.
Turistické vízum? Prostě se podívat na krásy a divy cizí země :)
Vítám tě v klubu.
No jo. Já zas nechci vypadat jako nemakačenko, protože mi práce nevadí, jen ze mě prostě vysává tolik energie, že mi brání skoro ve všem ostatním, co chci dělat. Prostě ten režim "ráno vstanu, programuju chvíli, jdu do práce, programuju 8 hodin, jdu domu, najím se, kouknu na něco, chvilku si čtu a jdu spát" se mi zdá docela na nic. Tak se mi zdá, že by nemuselo být špatné to dělat v cyklech, půl roku intenzivní práce, půl roku čas na sebe a vlastní věci.

Trochu to asi zvenčí může připomínat syndrom vyhoření, ale k tomu tu mám ještě dost daleko. V minulé práci v jednu kritickou chvíli nechybělo moc a málem jsem shořel jak papír, naštěstí jsem se naučil jak vypnout a hodit všechny problémy za hlavu a krátce potom jsem si našel jinou. Teď se jen snažím vytrhnout z běhu světa a dopřát si čas na to co chci dělat, ne jen na to co musím dělat.
Peníze už pro mě pomalu ztrácejí hodnotu. Prostě z koupě věcí nemám vůbec radost (min. ne takovou jako ostatní).
No jo, to znám. Já si v podstatě kromě knih nekupuji nic pro radost, ale buď že to potřebuji, nebo z čiré zvědavosti. Vyjímkou je asi jen nový monitor, protože z nej radost mám.
Grunt avatar 18.1.2015 09:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Turistické vízum? Prostě se podívat na krásy a divy cizí země :)
Oh, to mě nenapadlo.
Já zas nechci vypadat jako nemakačenko
Řekl bych že tohle bude největší problém u nás. V zemích kde není do čeho pýchnout se tohle praktikuje mnohem snáze aniž by na tebe společnost hleděla jako na lenocha (teda zas tak o moc snažší to není)…

Tak se mi zdá, že by nemuselo být špatné to dělat v cyklech, půl roku intenzivní práce, půl roku čas na sebe a vlastní věci.

Teď se jen snažím vytrhnout z běhu světa a dopřát si čas na to co chci dělat, ne jen na to co musím dělat.

Tohle se tam jmenuje furītā (aspoň si to myslim). A jak už někteří varovali výše, skýtá to jistá nebezpečí. Je to vědecky zkoumaný fenomén. Nepopírám, že bych ti nezáviděl. Docela by mě zajímalo jak se Japonsky řekne opak Ganbatte tak aby to znělo jako povzbuzení a ne jako nějaká kletba :-)
Já si v podstatě kromě knih nekupuji nic pro radost
Už ani to mi nedělá radost. Tisknu to a vážu si je dohromady.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Josef Kufner avatar 18.1.2015 11:22 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Turistické vízum? Prostě se podívat na krásy a divy cizí země :)
Oh, to mě nenapadlo.
Víza - režim vstupu:
Čeští občané, držitelé platného českého cestovního pasu, mohou pobývat na území Japonska bez víz po dobu nepřesahující 90 po sobě jdoucích dnů. Toto se nevztahuje na české občany, kteří hodlají do Japonska vstoupit za účelem získání zaměstnání nebo trvalého pobytu, výkonu povolání nebo účasti na veřejných kulturních a sportovních akcích za úplatu nebo za účelem pobytu přesahujícího 90 po sobě jdoucích dnů.
Jinak ty podmínky ke vstupu do země tam jsou celkem přísné, ale zajet se tam podívat na měsíc či dva by neměl být problém.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Fluttershy, yay! avatar 18.1.2015 12:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Jinak ty podmínky ke vstupu do země tam jsou celkem přísné

To teda. Např. jejich letištní kontroly dělají z těch amerických pouhý vtip.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.1.2015 12:48 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Opravdu není problém strávit v Japonsku do 90 dnů v kuse ať už jako turista či jako business trip (osobně vyzkoušeno 10x po sobě). Je ale třeba počítat s tím, že Japonsko je opravdu drahá země. Nejlevnější hostel co jsem viděl bylo za necelé 3000 JPY za noc, ale běžnější je spíše cena 5-6000 JPY za noc v levném hotelu. Za jídlo na den je třeba počítat minimálně 1000 JPY za den, při větším využití restaurací to může být i bez problémů i trojnásobek. Cestování je stojí cca 2x víc než v ČR. Vstupné téměř kamkoliv je v rozmezí cca 300 - 600 JPY a např. v takovém Kyotu můžete navštívit třeba 3 chrámové komplexy, každé s tímto vstupným za jedno dopoledne (a všechny budou stát za to). Na druhou stranu v režimu turista, který vyrazí v 9-10 z hotelu je člověk 5-6 večer úplně hotový, takže počet "atrakcí", které může člověk za den navštívit je omezen víc než by člověk čekal.

Japonsko je země, která zajímavě kombinuje západní a východní svět, takže určitě stojí za návštěvu. Vzhledem k časovému posunu, kdy trvá 5 dní než se člověk plně srovná s místním časem je nerozum tam jezdit na kratší dobu. Měsíc by mohl být rozumnou dobu, kdy není třeba nikam moc spěchat, japonské jídlo se mu ještě nepřejí a stihne navštívit všechny hlavní atrakce a i spoustu menších. Je vhodné mít předem naplánováno co chci vidět a na letišti si projít informační centru zda zrovna neprobíhá něco zajímavého o čem v Evropě nevíme.
Bystroushaak avatar 18.1.2015 13:51 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Kolik bys tedy soudil, že je tak na ten měsíc vhodná částka?
Vzhledem k časovému posunu, kdy trvá 5 dní než se člověk plně srovná s místním časem je nerozum tam jezdit na kratší dobu
No, s tímhle problém nebude, spíš by se mi mohl denní režim spravit :D
Josef Kufner avatar 18.1.2015 14:06 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pokud se ti nešoupne na špatnou stranu ;-)
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
18.1.2015 15:17 Jimmy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Za základ bych vzal cenu hotelu a k tomu si připočítal 2-3000 JPY na den, při skromném stravování. Pokud jsou výlety do 50-60km z hotelu, tak se do tohoto limitu dá vejít. Delší cesty bych si spočítal zvlášť. Z hotelů jsem byl spokojen s řetězcem http://www.superhoteljapan.com/en/ , kdy paradoxně nejlevnější hotel v okolí naší práce měl největší a nejpohodlnější pokoje. Nicméně jsem koukal na stránky, že inflace se po velkém úsilí japonské národní banky rozjela už i v Japonsku a můj oblíbený hotel v Osace už stojí 6280 JPY za noc. Před 4 lety stál 5500 JPY.

Při cestě do Japonska je třeba si při posunu času den zkrátit, což se dělá mnohem hůře než návrat. Prostě přinutit se usnout a probudit se o několik hodin dřív je problém, proto plná aklimatizace trvá 5 dnů.

Nicky726 avatar 18.1.2015 13:36 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Docela by mě zajímalo jak se Japonsky řekne opak Ganbatte tak aby to znělo jako povzbuzení a ne jako nějaká kletba :-)
Madao – mattaku damena otoko? ;-P
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
18.1.2015 16:03 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
(ˇvˇ)b
xkucf03 avatar 18.1.2015 12:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já zas nechci vypadat jako nemakačenko

Není přece povinnost mít v životopise souvislou řadu otročiny 8h/den pro někoho cizího. Na druhou stranu dneska je hodně lidí, kteří maskují svoji nezaměstnanost za různé „startupy“, „projekty“ nebo neziskovky. Ale rozumný člověk pozná, jestli jsi to dělal z vlastní vůle, protože tě to baví, protože to považuješ za důležité, potřebné, správné… nebo proto, že jsi nesehnal práci. A názor idiota nebo někoho, kdo podle sebe soudí druhé, tě přece nemusí zajímat – s takovými lidmi bys stejně asi nechtěl pracovat.

Podle mého kapitalismus není o tom, že pojedeš pořád na 100 % a budeš se snažit získat co nejvíc zelených papírků. Je to o tom, že si můžeš svobodně vybrat, co budeš kupovat a co prodávat (svoje služby, práci, výrobky…). A vybereš si subjektivně podle svého, co pro tebe má hodnotu – a jednou z těch hodnotných věcí je i volný čas resp. čas strávený činností/prací, která tě baví nebo ji považuješ za důležitou, smysluplnou, i když třeba nepřináší moc velký finanční zisk (zejména v krátkém období).

Tak se mi zdá, že by nemuselo být špatné to dělat v cyklech, půl roku intenzivní práce, půl roku čas na sebe a vlastní věci.

Nemusí to být přesně půl roku, ale vidím to podobně.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Grunt avatar 18.1.2015 13:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Není přece povinnost mít v životopise souvislou řadu otročiny 8h/den pro někoho cizího. Na druhou stranu dneska je hodně lidí, kteří maskují svoji nezaměstnanost za různé „startupy“, „projekty“ nebo neziskovky. Ale rozumný člověk pozná, jestli jsi to dělal z vlastní vůle, protože tě to baví, protože to považuješ za důležité, potřebné, správné… nebo proto, že jsi nesehnal práci. A názor idiota nebo někoho, kdo podle sebe soudí druhé, tě přece nemusí zajímat – s takovými lidmi bys stejně asi nechtěl pracovat.
Tak a teď přijď do komunity ve které žiju já a zkus hlásat slovo boží. By tě hnali…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
xkucf03 avatar 18.1.2015 14:00 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

Tak proč se nestaneš členem nějaké punkovější komunity?

Nechtěl jsem bejt nic a splnil se mi sen
dokázal jsem víc - nemusím do práce
nechtěl jsem bejt nic a splnil se mi sen

(Tři sestry)

:-)

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
Grunt avatar 18.1.2015 15:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Máš recht. Budu se muset dát na punk.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Bystroushaak avatar 18.1.2015 14:01 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Není přece povinnost mít v životopise souvislou řadu otročiny 8h/den pro někoho cizího.
To neříkám. Jen se obávám, že rodina a ostatní to budou mít tendenci takhle vnímat.
Na druhou stranu dneska je hodně lidí, kteří maskují svoji nezaměstnanost za různé „startupy“, „projekty“ nebo neziskovky. Ale rozumný člověk pozná, jestli jsi to dělal z vlastní vůle, protože tě to baví, protože to považuješ za důležité, potřebné, správné… nebo proto, že jsi nesehnal práci.
Tohle taky budu muset nějak vymyslet. Asi by to bylo lepší než sedět půl roku na pracáku.
18.1.2015 02:05 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pri cteni jsem si vzpomnel na popis, jak Joey Hess pracuje. Mozna to muze slouzit jako inspirace.
5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
Bystroushaak avatar 18.1.2015 06:50 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pri cteni jsem si vzpomnel na popis, jak Joey Hess pracuje. Mozna to muze slouzit jako inspirace.
To je velmi zajímavé, díky.
18.1.2015 14:57 Pete
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Sex. Jsi v Praze, moznosti je dost. Lepsi za penize (vyjde to levneji a je u toho vice zabavy) nezli porizovat manzelku / dite.
Bystroushaak avatar 18.1.2015 16:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Když se sexem je to imho jako s operačními systémy.
19.1.2015 07:27 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nejlepší, když si člověk udělá vlastní? :-D
18.1.2015 16:51 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

To že máš dostatok peňazi je dobre ale nechápem prečo ľudia maju tendenciu sa sťažovať. Raduj sa z toho, že nemáš potrebu mať viacero zamestnaní a môžeš po pracovnej dobe oddychovať.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Fluttershy, yay! avatar 18.1.2015 17:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Raduj sa z toho, že nemáš potrebu mať viacero zamestnaní a môžeš po pracovnej dobe oddychovať.

WTF

Taky můžeš držet hubu a krok a radovat se, že nejsi ženská v Saudské Arábii. To je taky takové krásně sluníčkové.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.1.2015 18:15 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

A čo si za peniaze nekúpiš ?

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Fluttershy, yay! avatar 18.1.2015 18:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tato otázka mi nepřipadá relevantní.

Abych se vrátil k tomu, co jsem citoval, odpočívat a ukájet se tím, že nemusím pracovat víc, považuji za krajně nebezpečné; taková paralýza brání jak růstu osobnosti, tak pomáhá udržovat společenský status quo.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.1.2015 20:56 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

A myslíš, že ty alebo ja zabránime tomúto stavu ? Ja nie. Nech svet padne do tmy.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Fluttershy, yay! avatar 18.1.2015 21:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
A myslíš, že ty alebo ja zabránime tomúto stavu ?

Ale jistě. To, nakolik mentálně zakrním do stavu, v němž pouze konám práci pro práci nebo se z ní vzpamatovávám, je čistě moje věc v mojí hlavě.

Je sice pravda, že všichni stejně chcípnem a vesmíru je to šumák, nicméně s pokroky v medicíně/biologii/… to vypadá tak, že toho času před chcípnutím může být docela dost – proč nesměřovat mentální kapacitu k tomu, aby ten čas byl naplňující? (Dokázal bych to napsat líp, ale někdy jindy.)

Alternativně to lze brát jako společenskou odpovědnost, resp. jakési splácení dluhu.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
18.1.2015 22:14 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
http://cs.wikipedia.org/wiki/Anne_Applebaumová

to je pre každého niečo iné a dokonca sa to v priebehu života viackrát zmení (redukcia cieľov :)), ale sú ľudia, ktorých by naplňovalo vlastniť chatu alebo útočnú helikoptéru... asi len do chvíle, kým by si tú túžbu nesplnili, ale potom by zase mohli uvažovať, čo s peniazmi, aby sa naplnili
18.1.2015 22:16 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
ten odkaz je tam omylom, si ho ešte pamätala myš
Bystroushaak avatar 18.1.2015 17:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To že máš dostatok peňazi je dobre ale nechápem prečo ľudia maju tendenciu sa sťažovať.
To jsi špatně pochopil hlasité přemýšlení jako stěžování si.
18.1.2015 18:18 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy

A čo tak urobiť pilotný preukaz na doprávne lietadlo ? Teoretický by si ponavštevoval rôzne kúty sveta popri práci.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
Bystroushaak avatar 18.1.2015 19:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Z letadel by mě bavila jen útočná helikoptéra a s tím je moc práce.
Bystroushaak avatar 20.1.2015 11:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak na chatě asi bude o internet postaráno: Závod o internet z vesmíru odstartoval, utkají se Richard Branson a Elon Musk. Když k tomu přidám ještě google a apple, který se každý taky chce prosadit jako poskytovatel satelitního internetu, tak by tu do 5 let mohlo být slušné pokrytí za dobré ceny, protože konkurence bude, ne že ne.
blog.rfox.eu | The World’s First Precision Lathe - Constructing The Antikythera Mechanism
Jendа avatar 20.1.2015 11:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pozor na geostacionární internety, zkoušel jsem TwoWay a kvůli round-tripu je editace řádku po SSH k zešílení. Možná by pomohl Mosh.
Bystroushaak avatar 20.1.2015 12:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tohle právě má být LEO. Jinak Mosh by pomohl, mám s tím trochu zkušeností když jedu vlakem.
pavlix avatar 20.1.2015 14:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já se obávám, že nepomůže nic. Zatím jsem měl tu čest vyzkoušet oba dva provozovatele internetových vlaků na ostravu a SA bus na Brno a nikde není připojení tak stabilní, aby mi stálo za to ho využívat, a to platí obecně, ne pro na latenci závislé služby.

Zatím nejlepší co do připojení se mi jeví na Brno i na Ostravu ČD, které nic nenabízejí a tudíž mě to nesvádí k tomu, abych se zkoušel připojit. Oproti busu je to pro mě v 99% pohodlnější i bez místenky.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Bystroushaak avatar 20.1.2015 14:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já nepoužívám internetové vlaky, prostě si pustím tethering na mobilu a jedu přes to. Více méně to funguje, jen občas spojení padne a někdy má ping třeba 5 sekund.
pavlix avatar 20.1.2015 15:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já nepoužívám internetové vlaky, prostě si pustím tethering na mobilu a jedu přes to. Více méně to funguje, jen občas spojení padne a někdy má ping třeba 5 sekund.
Tak tak, ve světlých chvilkách ping v sekundách a nic nejede, v těch ostatních se ani nepřipojím. To pro mě fakt nemá cenu, natož za to ještě platit.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Jendа avatar 20.1.2015 15:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
V ČD mi (vlastní) připojení funguje kolem Prahy v šukafonech (jinde jsem to nezkoušel). V EC a SC nefunguje, protože vevnitř není mobilní signál, protože asi mají pokovená okna.
pavlix avatar 20.1.2015 15:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
A student agency má taky pokovená okna? Já že jsem slyšel, že dálnice má lepší pokrytí než železnice.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Jendа avatar 20.1.2015 15:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To nevím, když jsem jel naposledy autobusem, ještě jsem neměl modem. A taky se mi v autobuse dělá z delšího koukání do notebooku blbě. A taky se tam s notebookem moc nevejdu :)
pavlix avatar 20.1.2015 15:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
I když SA má vlastní wifi, takže by tím trpět neměli, ale i ta stojí za hovno.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
20.1.2015 20:19 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Minimálně jejich wifi v busech je/bylo často na nic. Většinu času (zkušenosti s Budějice - Prágl) se nedařílo natáhnout skoro žádnej web; párkrát to vyšlo, ale hrozně pomalu.
Bystroushaak avatar 21.1.2015 10:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
V těch busech je to imho normální mobilní internet, se všemi jeho nevýhodami, akorát se o něj dělíš s 20 dalšími lidmi.
20.1.2015 17:16 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Když jsem s tím jezdil, tak mi připojení jelo celkem v pohodě, signál normální (narozdíl od pendolina s pokovenýma oknama). Ale taky je to už dost dávno zpátky, takže klidně mohli mezitím vyměnit vozový park a čert ví jak je to dnes.
Bystroushaak avatar 20.1.2015 16:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Včera jsem to zrovna provozoval v cityelefantu, na cestě z Ústí do Prahy.
Fluttershy, yay! avatar 20.1.2015 15:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Zatím nejlepší co do připojení se mi jeví na Brno i na Ostravu ČD, které nic nenabízejí a tudíž mě to nesvádí k tomu, abych se zkoušel připojit.
V prndolínu je WiFi – nově včetně internetů.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
20.1.2015 17:20 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Oproti busu je to pro mě v 99% pohodlnější i bez místenky.
Pokud zrovna přijede a na cestě nestojí víc než jede... Po mém posledním zážitku, když jsem z vlaku v Ostravě vylézal po čtyřech dehydrován jak po měsíci v poušti a na tabuli svítilo pěkně zpoždění 222 minut, už jsem do tohohle prehistorického výdobytku průmyslové revoluce nikdy nevlez. Radši bych jel do té Ostravy na kole než tohle zkoušet znovu :)
pavlix avatar 20.1.2015 18:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Your mileage may vary. Já jsem jel cca před týdnem z Brna do Prahy s SA a zapadli jsme do pole. Naštěstí jsme se vyhrabali, takže zpoždění nakonec jen asi 25 minut, ale nikdy nevíš.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Jendа avatar 20.1.2015 18:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Cože?! :-) Jako že sjel z dálnice do příkopu?
pavlix avatar 20.1.2015 18:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tak mezi sjetím z dálnice a vjetím do pole uplynula nějaká ta doba a proběhlo i hlášení o tom, že se máme připoutat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
21.1.2015 09:56 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Si pamatuju, že s připoutánim hlásili a kontrolovali ještě před výjezdem...
pavlix avatar 21.1.2015 10:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Tys tam byl taky? :)
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
21.1.2015 14:28 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
V poli ne, ale když jsem tím kdysi jezdil nějak víc, tak si pamatuju, že na začátku cesty v rozhlase doporučovali, ať se lidi připoutají. Pak se asi změnil nějaký zákon či co a před odjezdem stewardka obešla celý autobus a každý byl zkontrolován, jestli to má zapnutý...
pavlix avatar 21.1.2015 15:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Já jsem se připoutal jak jsem nastoupil a pak už jsem věnoval pozornost jenom tomu abych dostal čaj a sluchátka, až do doby než hlásili na dálnici, že se máme připoutat a že ruší servis na dobu objížďky.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
20.1.2015 18:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
To se Ti jenom zdálo, žes byl v poli. Ve skutečnosti jsi byl v jenom v pravým pruhu.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
pavlix avatar 20.1.2015 18:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Pokus o vtip?
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
20.1.2015 18:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Obligátní vtip. Kdybych ho nenapsal já, musel by to napsat někdo jiný.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
21.1.2015 21:16 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Absolvoval jsem D1 autem o vikendu. To neni vtip...
21.1.2015 21:27 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Když jsem ji jel přes Brno naposled, což bylo asi před půl rokem, tak to tam opravovali. To to ještě nemaj?! :-)
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
21.1.2015 13:37 FEE1M4D
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Mam podobne zkusenosti, wifi v pendolinu je relativne funkcni po vetsinu cesty, na ssh / web to staci, oproti tomu LeoExpress funguje asi na 20% trasy, porad otravuje s pripojenim pres intranet a celkove je nepouzitelny (testovano na cca 30-50 cestach).
pavlix avatar 21.1.2015 13:49 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Díky za info. Takže nejen, že jsou ČD lepší v tom, že službu většinou vůbec nenabízejí a tím pádem zákazník není podveden, ale dokonce v případě, kdy ji nabízejí, tak aspoň trochu funguje. No to by byla velká rána pro všechny ty milovníky čehokoli mimo ČD.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Grunt avatar 20.1.2015 12:35 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nevím jak nahoře, ale vidím v nabídkách i Hustopeče a tady dole je Wi-Fi úplně, ale úplně všude. I v tom lese.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Bystroushaak avatar 20.1.2015 12:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Bystroushaak avatar 19.11.2016 13:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Nyní SpaceX pokročila o úroveň výše a na již zmíněný komunikační úřad FCC podala oficiální žádost, která se týkala samotného zprovoznění sítě komunikačních družic. Těch má být celkem 4425 a kolem Země by měly obíhat po 83 rovinách. SpaceX přitom počítá s umístěním této letky na dráhu ve výšce 1110 – 1325 kilometrů.
Systém od SpaceX by měl zajišťovat latenci v rozmezí jen 25 – 35 ms! Tento údaj je srovnatelný s běžně využívanými bezdrátovými datovými přenosy (které ovšem nevyužívají družic).
Každý satelit by měl zvládat agregovanou downlink (tedy stahovací) kapacitu 17 – 23 Gb/s. Rozmezí není přesně určeno, protože bude záviset na zisku uživatelských terminálů.

Pokud budeme počítat průměrnou přenosovou kapacitu 20 Gb/s, tak by úvodní várka 1600 družic dosáhla celkové agregované přenosové kapacity stěží pochopitelných 32 Tb/s.
Za zmínku stojí i představené termíny – první operační družice by prý měly startovat v roce 2019 a systém by měl být kompletní v roce 2025.
-- SpaceX to s revolucí v komunikaci myslí (asi) vážně
Bystroushaak avatar 30.1.2015 12:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Relevantní: Heady House Hunting with D
blog.rfox.eu | The World’s First Precision Lathe - Constructing The Antikythera Mechanism
1.2.2015 23:06 fahacz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kam cpát prachy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zvednout kotvy, dejte si rok v japonsku, rok ve statech, a pokud se sem vratite tak s necim co tady nikdy neziskate, uz ted Vam zavidim a nemluvime o $ pochopytelne. https://www.youtube.com/watch?v=GZa_4a5bhMQ
20.4.2022 09:25 hmmmw | skóre: 1 | blog: hmmmw
Rozbalit Rozbalit vše Druhý díl
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Bude nějaké pokračování po sedmi letech? Přecejen jsi byl rozhodnut pořídit chatu, tak by mě zajímalo, jak to dopadlo, a nějaké zkušenosti.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.