abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Na čem dělám

    16.5.2017 23:35 | Přečteno: 2238× | Obecné IT | poslední úprava: 1.6.2017 11:56

    Původně to měla být odpověď do diskuze, ale krapet mi to přerostlo. Jak vypovídá název, bude to převážně o tom, co aktuálně dělám a mám rozpracováno.

    Na čem dělám, hm, hm. Trochu problematicky definované, protože toho mám rozpracovaného spoustu, ale jsou to věci, kterým se věnuji jen třeba jednou za pár měsíců na půl hodiny, když se mi chce. Takže vezmu asi jen ty aktivnější věci.

    Píšu knihu

    To už jsem zmiňoval v minulém blogu. Nechci se tu věnovat tématu a rozpitvávat to, spíš to vezmu prakticko-technicky:

    Píšu jí v Sigilu, což je OpenSource editor .epub souborů. ePuby mám rád, protože jsem s nimi už pracoval (doslova jsem byl za ně placený), taky protože jsem četl jejich specifikaci a protože jsou jednoduché (je to jen přejmenovaný .zip s trochou metadat a HTML texty).

    Sigil mě štve, protože je v mnoha různých ohledech retardovaný. Wysiwyg část je napůl nepoužitelná, občas zkazí underlying HTML kód a občas prostě jen nefunguje. K tomu je to celé rozbité co do klávesových zkratek, takže některé nejdou přemapovat a navíc to umí editovat jen .epub, nikoliv složku, což se pekelně blbě verzuje v GITu. Zkoušel jsem používat nějaké ty virtuální filesystémy, které umí mountnout .zip, ale celé to skončilo katastrofou (korupce archivu) a nefungovalo to, když jsem ten .zip měnil.

    Zakládal jsem na githubu issue, že by mohlo být dobré tam přidat podporu editace adresářového stromu, ale byl jsem poslán do háje, že absence podpory je feature, na kterou si sice někteří lidé stěžují, ale že by to mátlo nezkušené uživatele a že si na to můžu napsat plugin. Přečetl jsem tedy celou přiručku tvorby pluginů, jenže jsem zjistil, že to jejich API na scriptování je nekompletní parodie a že to v tom prostě napsat nepůjde bez toho, aniž bych to musel masivně znásilnit.

    Sigil mě ale štve i z hlediska naprosté absence jakékoliv automatizace (makra). Jediné co umí je vkládat snippety s pár nahrazením skupin, ale celkově je to bída. Například poznámky pod čarou se musí dělat natvrdo (ručně jí napsat na konec kapitoly, vložit odkaz který na ní skočí a pak odkaz, který skočí zpět a celé si to ostylovat přes CSS), což je problém, protože když přidáte poznámku mezi dvě další, tak její číslo se samozřejmě nepřepočítá. Prostě au.

    Dělal jsem extenzivní průzkum existujících ePub editorů, ale všechno je to buď ještě větší krám, nebo placené a nedostupné pod linuxem. Mohl bych si placený software dovolit, ale nechce se mi něco kupovat a pak se hrabat ve Wine a zkoušet to zprovoznit.

    Na psaní blogů běžně používám CherryTree, jenže problém je, že ta interně používá richtext formát který vůbec nepřipomíná HTML, a celé je to divně propletené a zmatené. Psal jsem z toho konvertor, ale funguje jen tak z 80% a u knihy si to fakt nelajznu, nehledě na to, že občas to HTML fakt chci editovat.

    Řešení je jen pár: používat Sigil a trpět, zkusit ukrást (a pak samozřejmě koupit, pokud pojede na linuxu a nebude sračka) nějaký profi editor, naprogramovat si vlastní, nebo do epubu přidávat nějaké další informace a pak ho vlastním scriptem rebuildovat.

    Co se postupu týče, zatím to má asi 200kB komprimovaného textu.

    Problém mám taky s obrázky. Chtěl bych tam mít ilustrace, protože jinak je hrozivý blob textu, který nutně potřebuje odlehčit. Různé schématické obrázky někde mezi komixem a UML. Vím co tam chci a umím to nakreslit, ale ..

    Minulý rok jsem si koupil kreslící tablet, ale ukázalo se, že můj mozek to prostě nechápe. Celý život strávený na relativních polohovacích zařízeních a nejdnou se to chová absolutně. Software na kreslení na stál za takovou prdel, až jsem to radši celé prodal na aukru.

    Teď hodně uvažuji, že si koupím iPad pro na kreslení. Koukal jsem na youtube a ten software je sice placený, ale o celé světelné roky jinde, než cokoliv co se dá sehnat na linux. Je to neporovnatelné co do ergonomie, doslova to ani nemá žádný protiklad ve světě opensource.

    Hrál jsem si taky s vektorizací ručně kreslených obrázků v inkscape, ale bylo s tím příšerné práce (ta vektorizace, ne kreslení perem) a výsledek nic moc. Upravovat myší vektory bolí. Takže asi ten iPad, až zase dostanu náladu.

    Dopisuji rozepsané věci

    Mám tu ke dvoum desítkám rozepsaných článků, blogů a povídek. Já jsem hodně intuitivní typ autora, potřebuji mít chuť a náladu a pak to jde samo, jinak se do toho musím hrozně nutit. Povídky jsou v tomhle nejhorší, protože občas prostě začnu, napíšu pár kilobajtů textu a pak mi trvá roky, než budu mít zase ten správný pocit.

    Dal jsem si předsevzetí, že minimálně ty povídky chci do konce roku dopsat. Není jich zas tak moc, tři co mám hodně rozepsané a další tři, kde mám jen základní nápad. Rozepsané chci určitě dotáhnout a publikovat.

    Co se blogů a článků týče, tak se to snažím poslední dobou nějak zredukovat, jde to o hodně líp než povídky, takže se to tu bude postupně objevovat. Pár z nich je skoro připraveno, jen to bude chtít doladit posledních 20%.

    Čtu knihy

    Potřeboval bych nesmrtelnost, nebo rapidní download informací do mozku*. Lidský život je hrozně krátký a mojí rychlostí čtu jen mizerných 50 knih ročně a to ještě jen když je dobrý rok. To je příšerně depresivní. Jen můj TODOstack, kde mám věci které mě právě teď zajímají a někde jsem je stáhl, či koupil, budu číst tak příštích 6-10 let.

    *Poslední dobou jsem si hrál s speed reading aplikacema. Takové ty věci, kam hodíte text a ono vám to pak bliká slovo za slovem před očima rychlostí 500 slov (nebo kolik zvládnete) za minutu. Samozřejmě takhle nejdou číst všechny knihy, ale některé ano. Taky to používám jako doplněk do Chromia. Na iOSu jsem si musel koupit aplikaci Velocireader, protože všechny ostatní byly nepoužitelné. Tím myslím i všechny placené, vyhodil jsem za to pár desítek euro, ale pak jsem si od Apple nechal peníze vrátit, protože to prostě nešlo používat. Některé aplikace padaly, jiné prostě jen byly jen fakt špatně udělané.

    Začal jsem se teď věnovat víc fyzickým knihám. Mám celou jednu poličku věnovanou rozečteným a čekajícím knihám a rád bych se jich co nejvíc zbavil. Tak teď čtu několik knih najednou, podle chuti. Koupil jsem si křeslo, každý den si do něj sednu a snažím se si vyhradit čas jen na čtení.

    Mám rozečteno a fyzicky roloženo kolem křesla:

    Mezi nimi náhodně přepínám podle toho na co mám ten který den chuť, asi jako tlusťoch, který se v noci vloupe do obchodu se sladkostma, vysype si je kolem sebe na podlahu a pak leží a žere vždycky trochu z téhle hromádky a trochu z téhle..

    No a až to dočtu, tak na mě čeká na na poličce:









    V ebook readeru a ipadu toho mám narváno tolik, že kdyby to byly fyzické knihy, tak ohýbají prostor kolem sebe. Občas je v noci slyším, jak skučí, šeptají a volají na mě..

    Za poslední měsíc jsem dočetl Tvorba open source softwaru, Čistý kód a pár dalších nevýznamných knih.

    Přečetl jsem už skoro všechno od Neala Ashera, zbývá mi jen pár kratších novel. Departure (a celá ta trilogie) bylo příšerně depresivní, ale dobré a nápadité. Dystopie takové úrovně, že tam bagry shrabují mrtvoly devíti miliard lidí do moře. Infinity engine má skvělou pointu.

    Čumím na hýbající se obrázky

    Teď skončila druhá série Billions. Taylor je zajímavá postava. Vyšla první epizoda třetí série Ricka & Mortyho a je naprosto grandiózně geniální. Vychází Archer, Silicon Valley a Genius. Orange is the New Black mi uniklo, že vyšla čtvrtá série a teď někdo leaknul pátou, tak mám o zábavu postaráno.

    Z toho co vyšlo na mě zapůsobila Expanse a Jonathan Strange & Mr. Norrell. Taboo bylo nanejvýš excelentní. Louie byl super, dal jsem to celé asi za dva týdny a když jsem skončil, připadal jsem si, že jsem přišel o kamaráda. Tyhle tři scény mluví za vše: Louie CK witnesses a homeless guy being switched a Louie, Subway Busker & the Homeless Man a louie subway scene. Je to primárně vtipné, ale taky o životě tím způsobem, jakým o něm vypráví málokdo. Určitě doporučuji. The Young Pope mě taky zaujal.

    Z anime koukám na vycházející druhou sérii Attack on titan a je to fenomenálně epicky dobrý. Zatímco první série nebyla špatná, tak tohle je nejlepší akce, kterou jsem kdy kde viděl. Ty epizody druhé série nemají hluchou ani minutu.

    Stáhnul jsem si Shinsekai Yori, ale ještě jsem se k tomu nedostal, kromě první epizody. Vypadá to zajímavě. Viděl jsem zatím asi půlku Zankyou no Terror, ale nejsem z toho moc unešený. Rozkoukal jsem pár epizod Mushishi, ale je to spíš takové pomalé a melancholické. Jednou za pár týdnů si vždycky pustím epizodu a mám dost. Viděl jsem první epizodu Boku dake ga inai mači a vcelku příjemně to na mě zapůsobilo. Genshikenu jsem shlédl asi 4 díly a je to fajn. Kino no Tabi mám rozkoukané celé roky a čas od času si dám jednu epizodu. Je to alegorické filosofické anime a člověk se nad tím musí zamyslet. Taky jsem viděl tři epizody Planetarian.

    Z filmů nějak nevím, co bych doporučil. GITS reimplementace byla zcela dle očekávání docela sračka. Royal Space Force: The Wings of Honnêamise na mě fakt zapůsobilo propracovaným alternativním světem, který je podobný, ale v tisíci detailech jiný. Líbil se mi Accountant, kvůli hlavní postavě autisty. Konečně někdo, kdo se nechová nesmyslně.

    Sjíždím Jarmushe. Noc na Zemi bylo skvělé a Hranice ovládání zajímavé. Mrtvého muže jsem viděl už dávno. Ghost doga taky a pořád si na něj čas od času vzpomenu. Nedávno se mi o něm zdálo, tak jsem si do čtečky potáhl Hagakure.

    Opravuju Self

    Snažím se přidat podporu unicode, alespoň pro xlib vstup a výstup. Vstup už jsem udělal, výstup více/méně vytrasoval, ale ještě to nerozchodil. Původně se mi do toho fakt nechtělo, ale nikdo jiný to prostě neudělá. Tak jsem si trochu připomenul C++, nastudoval xlib a aspoň se něco naučil.





    K tomu jsem rozdělal několik modulů a rád bych časem implementoval i package manager, protože je prostě potřeba.

    O Selfu mám taky rozepsaný článek (možná spíš sérii), kde je hotová první část z asi tří až pěti.

    Přemýšlím

    Doma se mi už kupí celá hromada knížek, které tu mít nechci. Původně jsem měl v plánu je dát brmlabu, ale je jich tolik a jsou těžké, že jsem byl zatím líný je tam nosit a nemám auto. Teď přemýšlím, jestli z nich neudělat základ sdílené meta-knihovny.

    Přemýšlím nad meta-knihovnou, která by byla distribuovaná mezi všemi jejími členy. Když dočtu knihu, kterou nijak moc netoužím vlastnit, tak do ní napíšu že je svobodná a ať jí lidi vrací tam co jí našli a nechám jí někde v kavárně, nebo v knihobudce. Přemýšlím nad systémem, že bych je někde centrálně evidoval a s kamarády si je pak různě vyměňoval. Chtělo by to do nich dát nějaký štítek s identifikací, ať člověk, který knihu najde, jí může zaevidovat a případně půjčit zase někomu, kdo vyjádří zájem.





    Samozřejmě, mohl bych je prostě někam dát, ale to je jen parciální řešení problému, jen o stupeň lepší, než když se mi válí doma. Problém je jak spojit knihu s jejím čtenářem, jelikož v každé knihovně jsou knihy většinu času neuvyužité. Kdyby každá kniha měla kontrakt v ethereu, kam by člověk mohl složit jistinu a poplatek dělající část její ceny + poštovné, tak by mohla „žít“ a automaticky se „chtít“ spojit s každým, kdo projeví zájem. Tomu u koho zrovna je by navíc mohla zaplatit poštovné a nějaké malé fee a ještě by si mohla šetřit do společného knihovního poolu a taky na novou kopii, až se tahle opotřebuje. Kdyby se to ještě spojilo s nějakým GPS trackingem, aby je lidi nekradli.. Mno, nic. Přemýšlím nad tím.

    Přemýšlím taky nad čímsi jako wiki, co by sloužilo pro výměnu informací mezi lidmi a teamy, akorát by to nebylo na centrálním místě, ale vyměňovalo by si to články a jejich patche v síti kontaktů, trochu podobně jako usenet, akorát míněno primárně pro výměnu článků, spolupráci a tvorbu knowledge base. Nebaví mě centralizované systémy.

    Přemýšlím nad tím, jestli by mělo smysl zkusit patreon pro blogy, stylem že ten kdo by byl patron by měl přístup k článkům a blogům dřív, třeba o týden, nebo o měsíc. Je mi jasné, že by se to finančně nevyplatilo, ale možná by to stálo za ten pocit, že jsou lidi, kteří o můj obsah stojí do té míry, že za něj zaplatí. Ale zatím jsem se nerozhodl.

    Pracuju

    V práci používám jako notebook x220 a nemůžu si to vynachválit. Ten hardware je fyzicky naprosto super co se týče vzhledu, velikosti a klávesnice. Obrazovka by potřebovala vylepšit (ta moje verze není IPS) a paměť (mám tam 8G) a procesor taky, ale to zas tak moc nebolí při každodenní práci, když mám v práci k dispozici virtuální server, kam můžu offloadovat věci jako testovací databáze a tak.

    Pracuji jako python programátor a za editor používám Sublime, takže to nežere zas tak moc prostředků a nemám takové potřeby, jako lidi co mají nenažrané IDE.

    Dělám 4 dny v týdnu, pátý den mám volný. Snažím se ho věnovat psaní a programování vlastních věcí, v čemž mě momentálně hodně brzdí rozbitý stav Selfu, ale dělám na tom. Zatím mám novou práci jen měsíc a půl, tak je brzo na vyhodnocení, jak moc je ten den volna použitelný a jestli ho neproflákám, nebo to nebude chtít třeba dva dny volna.

    Žiju

    Snažím se vybalancovat osobní život. Trochu měním oblečení. Chci zkusit posilovnu, nejmladší brácha tam chodil a fakt se to na něm hodně opticky projevilo. Jen mám cringe z toho tam prostě přijít, když o tom nic nevím.

    S přítelkyní to různě skřípe. Naučil jsem se to moc neřešit, ženský jsou prostě ženský a je třeba to akceptovat, ne s tím bojovat. Nejvíc mě na ženských pořád mate, jak když si stěžují, tak většinou nechtějí, aby to člověk řešil. Chtějí si prostě jen stěžovat a když to začnete řešit, tak jim to vadí. Ale pak si občas stěžují a hrozně je nasere, když to neřešíte. Na to abych to uměl rozpoznat zatím pořád ještě nemám dost dobrý mentální model a začínám pochybovat, že kdy budu. Takže k tomu přistupuji flegmaticky.

    Už asi 8 měsíců mám padawanku. Prostě mi jednoho dne napsala nějaká holka, jestli bych jí nechtěl učit. Napsal jsem kdysi motivační článek kam jsem dal email a lidi pořád i po letech píšou. Samozřejmě, že jsem odpověděl, že ne, stejně jako všem před tím. Její email a snaha se někam posunout mě ale zaujala a zdála se mi upřímná, tak jsem jí alespoň nabídl, že můžeme vést konverzace a vyměňovat informace, že jí můžu dohazovat zajímavé knihy a tak podobně. Tak jsme si psali, každý měsíc třeba jeden dva emaily.

    Na začátku tohohle měsíce napsala, že se jde zabít. Nesouviselo to se mnou, prostě mladá holka, anorexie, problémy doma, ve škole, puberta, emocionální nestabilita. Zkoušel jsem jí to po emailu do čtyř do rána rozmluvit, ale nevyšlo to. Nechtěla se hádat, prostě mi to oznamovala. Poté co bylo vyhlášeno pátrání jí našli hasiči termovizí, naštěstí živou a teď je někde v blázinci, nepustí jí k počítači a mobil má jen na hodinu denně. #life

    Lidi kolem mě jsou křehké konstrukty, každý druhý má nějaký problém a různě se rozpadá a já se je snažím opravovat. Někdy to jde, jindy ne. Když chci a mám sílu, tak je většinou dokážu spravit. Stojí mě to soustředění a koncentrovanou snahu, ale jde to. Problém je, že jakmile od nich odvrátím pozornost, tak se zas rozpadnou. Jednou jsem to zkoušel opravovat na hlubších úrovních, ale vyděsilo mě to, dal jsem si zpátečku přestal.

    Přemýšlím, že bych jel zase do Chorvatska na dovolenou. Byl jsem tam před pár lety s kamarádem a jeho rodinou a bylo to bezchybné. Skoro dva týdny jsem nezapnul počítač a vůbec mi to nechybělo. Asi bych vybral ostrov Murter, kde jsme byli u známých poslední den a bylo to tam skvělé, lepší než Vrbice a míň komerční.

    Já vím, je to takové klišé, Čech v Chorvatsku, navíc jsou i hezčí země a dovolená je trapná a plýtvání peněz, ale .. ale. Občas se zamyslím a vidím moře, s modrou oblohou, jak se na něm líně valí vlny. Slyším řev cikád mezi olivníky, u kterého jsem si myslel, že nebudu moct spát a usnul jsem okamžitě a vzpomínám na tu vyprahlou kamenitou krajinu, která je krásná.





    No a to je asi všechno, co stojí za zmínku. Podělte se taky, buď formou samostatného blogu, nebo pod diskuzním mikroblogem, ať se to dá všechno najít.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.5.2017 00:37 pasky | skóre: 5 | blog: pasky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Mne by teda o dost vic zajimalo, o cem ta kniha je, nez v cem ji pises. :-)
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 01:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Až to bude, tak to bude. To nemá smysl teď pitvat.
    Josef Kufner avatar 17.5.2017 01:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ad Sigil: Zkus LyX. Má velice dobrý export do HTML. Prihodit Makefile na ubalení epub bude hračka. Nativní formát LyXu je textový a docela si rozumí s diffy Gitu. Navíc LyX má i vestavěnou podporu pro porovnávání dokumentů a verzování.

    Ad tablet a kreslení: Zkus Xournal. Funkcí není moc, ale kreslí se v tom dobře.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 01:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ad tablet a kreslení: Zkus Xournal. Funkcí není moc, ale kreslí se v tom dobře.
    Zkoušel jsem. Afaik to neumí vektory.
    Josef Kufner avatar 17.5.2017 11:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Vše, co v Xournalu nakreslíš, je vektorové.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.5.2017 06:53 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    No hlavně Krita. Photoshop to není, ale nejpopulárnějším jednoúčelovým placeným nástrojům pro digitální malbu (třeba Paint Tool Sai) konkuruje s grácií :)
    17.5.2017 06:55 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Koukám že chceš vektory. Tam je to krapet horší, i když v Kritě jsou. Je hrozná škoda, že skončil vývoj Xara LX :)
    17.5.2017 03:03 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    17.5.2017 05:49 Alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Pokud nutně není potřeba přímo formát epub a editor, tak jsem si už docela zvykl na restructured text a k tomu i Sphinx a tam se s tím dá pracovat dobře, rozdělovat, verzovat a tak. Ale nevím jak moc je to vhodné na knihu.

    Co se týče obrázků a ilustrací, tak je vhodný inkscape. Opravdu dobře se s ním pracuje. Na win tabletu to šlo i se stylusem či přímo.
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 10:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Pokud nutně není potřeba přímo formát epub a editor, tak jsem si už docela zvykl na restructured text a k tomu i Sphinx a tam se s tím dá pracovat dobře, rozdělovat, verzovat a tak. Ale nevím jak moc je to vhodné na knihu.
    Restructured text má úplně jiný subset problémů. Upravoval jsem v tom jeden manuál a donutit to, aby z toho lezl dobře naformátovaný ePub a zároveň PDF byla hrozná, příšerná bolest, kde jsem nakonec taky duplikoval „kód“ a vkládal ručně latex. Když po tom navíc chceš cokoliv mimo naprosto základní věci, tak se na to rovnou můžeš vykašlat, protože je to blbě zdokumentované.

    Používal jsem to několik let na python dokumentaci a to ještě tak nějak šlo, i když i s tím jsem mnohokrát bojoval, protože je to prostě místama hrozně nedotažené.
    Co se týče obrázků a ilustrací, tak je vhodný inkscape. Opravdu dobře se s ním pracuje. Na win tabletu to šlo i se stylusem či přímo.
    Já teda nevím, co jsi v něm dělal, nebo jestli nemám nějakou starou verzi, ale říct že se v něm opravdu dobře pracuje bych si vážně netroufl. Je tam mnoho divného chování.

    Co mě štve asi úplně nejvíc je, když nějaké vektory rozdělíš na grupy, tak jak to vyplní mezi nima prostor černě, takže vůbec nevidíš co děláš. Tady je to dobře ilustrované - máš psa a chceš ho roztrhat na jednotlivé nezgrupované cesty. To inkscape umí, jenže to pak vypadá takhle a teď si z toho zkus vybrat nějakou tu cestu v tom.

    Z inkscape mám pocit, asi jako kdyby ho navrhovali mimozemšťani, kteří přiletěli na zem, viděli někoho pracovat s vektorovým programem a pak odletěli a vyrobili si doma vlastní kopii. Teoreticky se to tváří, jako že to funguje stejně, ale rychle zjistíš, že většina funkcí je jen taková kulisa, kterou tvůrce viděl, ale nepochopil a nikdy nepoužíval, nebo jestli jo, tak uvažoval úplně jinak, než jak uvažuješ ty. Pak s tím chceš dělat a najednou zjišťuješ, že ti chybí chapadla, protože mimozemšťani samozřejmě nevyráběli ten program ergonomicky pro lidi..
    Heron avatar 17.5.2017 07:17 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Já jsem hodně intuitivní typ autora, potřebuji mít chuť a náladu a pak to jde samo, jinak se do toho musím hrozně nutit.

    Jo.
    Potřeboval bych nesmrtelnost, nebo rapidní download informací do mozku*. Lidský život je hrozně krátký a mojí rychlostí čtu jen mizerných 50 knih ročně a to ještě jen když je dobrý rok.
    Ne :-)

    To, že jsem smrtelný a za celý život rozhodně nestihnu vše, co jsem si naplánoval, mi dává svobodu vybírat si.
    17.5.2017 08:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ne :-)

    To, že jsem smrtelný a za celý život rozhodně nestihnu vše, co jsem si naplánoval, mi dává svobodu vybírat si.
    učebnicová znouzecnost .) takhle si člověk může vychválit i vlastní popravu (pač si může vybrat večeři)
    17.5.2017 19:23 Neutronium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    No to teda nejni. Si představ, že bys žil věčně. Prozkoumal bys všechno, co jde prozkoumat, zkusil bys všechno, co jde zkusit, a co pak? Pak by ti ještě pořád zbejvala věčnost k žití. Fujtajbl.

    A kromě toho, k věcem, se kterejma nic neuděláš, můžeš přistoupit s úsměvem nebo se jima trápit. To druhý je zbytečná ztráta času. A tomu prvnímu pomáhá, když si umíš najít důvod.
    Agent avatar 17.5.2017 20:04 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Na věčnosti se sejdem všichni.. ;-)
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    xkucf03 avatar 17.5.2017 22:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    No to teda nejni. Si představ, že bys žil věčně. Prozkoumal bys všechno, co jde prozkoumat, zkusil bys všechno, co jde zkusit, a co pak?

    To se nikdy nestane, protože vedle tebe žije X miliard lidí, z nichž alespoň část tvoří něco smysluplného, co bys mohl použít/zkusit/spotřebovat… ta entropie kolem tebe je prostě větší, než co se ti vejde do hlavy.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 22:51 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Já teda nevím jak OP, ale já bych se zabavil i sám se současným stavem světa na pár tisíc let, i kdyby se to nikam dál nevyvíjelo a všichni ostatní ze dne na den zmizeli. K tomu je related Africa zero, kterou jsem minulý měsíc dočetl. V podstatě je to příběh kyborga, který staletí po tom co byla ztracena většina technologie která ho vyrobila žije v africe v divočině a stará se o sběr genetických vzorků všech tvorů. Je to několik delších povídek, odstupňovaných po stovkách let.
    18.5.2017 14:20 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Co ti brani v takovem pripade vyzkouset jeste sebevrazdu?
    Agent avatar 17.5.2017 12:17 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    S těma babama a vztahama je to těžký. Na toto téma byly napsaný docela dobrý knihy (nic pro Jirsáka) Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách a navazující Proč muži lžou a ženy pláčou. Rozebíraj tam i ono stěžování si. Asi by bylo nejlepší si dopředu vyjasnit, jestli si chce jen tak postěžovat a poplkat bez radění z tvé strany, nebo jestli chce opravdu poradit. Ale to musí dát ona dopředu najevo. Problém je se s babou domluvit, protože ony jednaji často spontáně emocionálně a ani ji nenapadne v tu chvíli, že by mohla dát nejprve vědět, jak to myslí. Ty zmíněné knihy mám v plánu nafotit a uploadnout někam na net. Jsou psané s humorem a docela poučné.

    Posilování - taky jsem před pár měsíci začal trochu cvičit. Zatím jen doma to, co lze doma cvičit, což překvapivě není málo. Informace čerpám odsud: http://forum.kulturistika.com/ , http://www.kulturistika.com/sporty/kulturistika/jak-spravne-na-hst-1-cast , https://www.megaknihy.cz/fitness-joga/19166-posilovani-pro-zacatecniky-i-pokrocile.html

    Zatim to na mě moc vidět neni, ale zlepšila se výkonnost a výdrž. Začal jsem opatrně s menší zátěží, tak 70% z mého maxima a vždy tak 4 serie a nejprve přidávám serie a opakování až pak po cca 3 měsících zátěž. V podstatě něco podobného jako je v těch odkazech. Samozřejmě před cvičením se protáhnout a zahřát. Ale asi nejlepší je zajít do nějaký posilky a někoho zkušenýho tam požádat o radu. Obyčejně se někdo najde a pokud ne, tak jít jinam.

    Jednou jsem to zkoušel opravovat na hlubších úrovních, ale vyděsilo mě to, dal jsem si zpátečku přestal. - Tohle by zajímalo. Co jsi s těma lidma dělal, takový psycholog amatér?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Bystroushaak avatar 20.5.2017 15:51 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Tohle by zajímalo. Co jsi s těma lidma dělal, takový psycholog amatér?
    Já o psychologii nic nevím a ta trocha, kterou vím pochází vesměs z filmů, takže jsou to pravděpodobně naprosto nesmyslné blbosti. O psychologii se tedy ani nepokouším, ale nějak se mi občas daří dostat se moc hluboko, aniž bych se o to snažil. Mohl bych o tom napsat asi celý blog, ale nechce se mi, takže jsem ti to vyjádřil jako graf začínající v modrém poli uprostřed.
    Agent avatar 20.5.2017 22:32 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Děkuju, že sis dal tu práci. Ten graf je inspirativní a jako odpověď výborný. Taky mi někdy nejde do hlavy, že se někdo zabetonuje na nějaké pozici, názoru a to aniž by pořádně věděl proč a neni schopen jej za žádnou cenu zrevidovat, vyvodit nějakou sebereflexi, jako kdyby se tim měl zhroutit jeho svět. Já už párkrát v životě zrevidoval své názory na lecos a může to být obohacující. Asi mi pomáhá, že nejsem příliš vyhraněn, ani ryba ani rak, i společenskej dokážu bejt, ale samota mi nevadí. Určitou roli hraje i to, že jsem byl v podstatě jedináček (sourozenci jsou o téměř 10 let starší) a tak jsem byl od mala nucen vystačit si sám, plus tlaky okolí způsobily, že je ze mě spíš čim dál větší samotář a tak si společenský deficit doplňuju třeba na Ábíčku. Jeden z mála, se kterým mi bylo fajn, je jeden bývalý kolega, dnes již důchodce. I v tom se dost lišim od svých soukmenovců, že jsem byl spíš radši se strašíma, poslouchal jejich životní story, bylo to pro mě zajímavější než dělat kraviny jako ostatní (i když někdy jsem se nechal strhnout).

    Hergot, nějak mi to kecá a beztak to nikoho nezajímá. Tak sorry za OT spam.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Fluttershy, yay! avatar 22.5.2017 16:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Taky mi někdy nejde do hlavy, že se někdo zabetonuje na nějaké pozici, názoru a to aniž by pořádně věděl proč a neni schopen jej za žádnou cenu zrevidovat, vyvodit nějakou sebereflexi, jako kdyby se tim měl zhroutit jeho svět.
    Cultural cognition
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.5.2017 12:33 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    I want whatever drugs you are on! :P
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 12:45 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    • Kyselina listová 800 mcg
    • Magnesium 250 mg
    • Koenzym Q10 Natural
    • Lecitin 1200
    • Psyllium Probiotic
    • Rutin 50 mg
    • Kofex - 50-150mg podle nálady
    • Vitamín D, 2400 I.U.
    • Spofavit
    • Piracetam 1200
    Agent avatar 17.5.2017 16:33 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Tak odsud bereš všechnu tu energii..
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 16:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ani ne, tohle zkouším asi dva týdny poté co jsem se o tom bavil s nemocným kamarádem a nějak jsme se nemohli shodnout na tom, jestli to fakt má vliv, nebo ne. Tak jsem řekl, že mu udělám kontrolní vzorek. Běžně jím jen multivitamín (spofavit) a kofein v prášcích (kofex, tj mix 40mg kofeinu, 10mg guarany) v dávkách ekvivalentních zhruba dvoum šálkům kafe denně.

    Jinak já moc energie nemám. Moje typická sobota vypadá tak, že prospím asi 12-16 hodin a pak něco dělám. Vždycky jsem záviděl hyperaktivním lidem, protože většinu času mám pocit, že jsem bez energie. Když se vyspím míň jak 8 hodin, tak celý den zívám.

    To že toho dělám víc najednou je spíš dané tím, že jsem si na to alokoval časová okna a dělám to pravidelně po menších kouscích, třeba půl hodiny/hodinu denně. Spočívá to v umění umět si psát poznámky kde člověk skončil.

    Jsem docela hodně citlivý na kofein a maximálně 2x týdně si dávám clubmate, které mě většinou nakopne něco dělat. Dost možná je to jen placebo, i když bych přísahal že ne. Zatím jsem ale nepotkal nikoho jiného, na kterého by to působilo stejně. Lidi z mého okolí co to testovali to pili jako vodu a nemělo to na ně žádný vliv, ale na ně neměl vliv většinou ani ten kofex v dávkách, které by pro mě byly napůl smrtelné. Na mě to působí ne úplně jako kofein, spíš jako kdyby to zlepšovalo soustředění, než probouzelo a nabuzovalo.
    18.5.2017 05:37 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Na sobe mam odpozorovano, ze hodne zalezi, kolik vody rovnou s tim kofeinem vypiju a kolik je v tom cukru. Podle toho to pise ruzne - matecko, jak popisujes, pise mirneji po delsi dobu, krystal/prasky/tuhy palivo nakopne a pak unavi, podobne jako kava. Pokud je u toho kofeinu hodne vody a cukru (energetaky), ma to nakop a vydrzi to i nejakou chvili (max tak hodinka pozitivniho efektu, ale na dobry tri hodiny zablokovanej kvalitni spanek). YMMV.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    17.5.2017 23:15 andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    skus ginko. rauch to robi riedene zelenym cajom. fajn vec na narazove prace, len nesmies prekrocit doporucovanu davku 400ml na den, mne z toho po 800ml bolo tak nejako divno.
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 23:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Bral jsem ho dřív celé roky kvůli studeným rukám, ale nemělo to moc vliv.
    Agent avatar 19.5.2017 17:33 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Tak koukám, že máme podobný problémy. Tipuju, že budeš taky vyšší postavy, minimálně 190, já mám necelých, ale když si vezmu nějaký pohorky nebo něco s vysokou podrážkou, tak mám i přes :-D

    S tou energií bojuju celej život. A směnování tomu nijak nepřidá. Nechal jsem si udělat i testy na celiakii, protože ty symptomy jsou podobný, ale prej negativní. Ale nedávno jsem četl ve Vesmíru, že jsou lidé, kteří mají podobné problémy i když alergie u nich zjištěna nebyla, ale změna jídelníčku se projeví na jejich stavu. Zkouším různě experimentovat s jídelníčkem, spánkem, doplňky stravy, více pohybu, nepoddávat se tomu tolik. Výsledky jsou dost kolísavé, někdy je to výrazně lepší, jindy nic moc.

    S tou teorií mentionů, já jsem třeba schopen plně fungovat tak 4-6 hodin denně v kuse, pak bych potřeboval na několik hodin vypnout. Pak třeba jsem zas schopen 2-3 hoďky fungovat. Ale když to člověk vyplejtvá v práci, tak doma už je jak chodící mrtvola. Když jsem byl malej, tak to tak hrozný nebylo, lámat se to začlo někdy v průběhu dospívání.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Bystroushaak avatar 20.5.2017 00:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Já mám přibližně dva metry, podle toho jak se vyspím a hrbím a tak.
    20.5.2017 14:43 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    A studené ruce jsou špatné? Podle mě je špatné zahřívání a chladné ruce jsou jen jeden z chladících mechanizmů těla a v případě, že je tělo příliš zahřáté a chlazení rukou už nestíhá, začne se tělo chladit přes nohy, pokud je okolní teplota nižší než teplota těla.

    Kvůli tvorbě vyrážek jsem se o zahřívání a chlazení těla dost zajímal. Jsou to vlastně základní principy, na kterých tělo funguje, takže jsem asi neobjevil nic nového, ale zřejmě ne každý je zná.

    Například jsem vypozoroval, že zahřívání těla je doprovázeno únavou. Dále pokud je jeden z chladících mechanizmů bušení srdce, lze si odvodit, že vše, co zvyšuje tlak, tělo zahřívá, a jak už jsem napsal, zahřívání je špatné. Protože se tvoří spáleniny, kterým říkáme vyrážky, záněty, vředy a zřejmě i nádory. Ty se tvoří na teplých částech těla, takže na orgánech, hlavě atd.

    Tělo se přes den zahřívá a přes noc chladne a regeneruje. Chlazení, což je vlastně regenerace, se zapíná i po jídle nebo při zranění. Mimochodem chlazení potřebuje energii (jídlo), takže diety jsou špatná cesta.

    Prakticky vše v těle je spojeno s podporou chlazení: rozšířené cévy a póry, pot, kašel, hleny, rychlý a hluboký dech, bušení srdce, vyprázdnění močového měchýře a obsahu střev (chodíte v noci na malou?), zvracení, zadržování vody, puchýře plné vody, nutkání klepat nohou (klepáte nohou, když sedíte v pohodlném, teplém křesle a díváte se na televizi?), žízeň a určitě by se našly další chladící mechanizmy.

    Pravá strana těla je teplejší než ta levá, což má za následek to, že se na pravé straně více tvoří vyrážky, pihy a bradavice a rovněž se hůře a pomaleji hojí. Během horečky je zase lepší ležet na levé straně a být jen částečně přikryt. Ale celkově během nemoci není vhodné být zcela odkryt, aby vám byla zima, protože i zima tělo zahřívá. Na druhou stranu postrádá logiku pít teplý čaj a cucat chladné mentolové bonbóny.

    Z pohledu zahřívání se můžeme dívat i na potraviny, takže pálivé, dráždivé a kyselé vyloučit (chilli papričky jen výjimečně), akorát je mi trochu nejasná role soli, protože nejsem doktor ani vědec a vycházím jen ze svého pozorování, ale řekl bych, že sůl zahřívá, ale i chladí, protože sodík váže vodu, ale doporučuji nejíst na noc příliš slané potraviny, jako párky, slaninu atd. A navíc, když si před spaním nevyčistíte zuby, může vám sůl přes noc poškodit sklovinu. Nicméně pokud sůl zcela ze svého jídelníčku vyloučíte, budete mít špatné trávení, budete unaveni, čímž jsme opět u zahřívání, protože zahřívání je doprovázeno únavou.

    U tlustých a hubených, slabých těl lze vypozorovat častý výskyt pleši, tvorbu vyrážek a pih, vysoký, nemužný hlas (bavíme se o mužích) a únavu. Proto je třeba tělo posílit a podpořit regeneraci. Já kvůli tomu běhám a doma posiluji. A zatím to vypadá, že posilování je zřejmě důležitější, protože při častém běhání spalujete i svalovou hmotu.

    Tak tohle je taková ukázka, čím se také zabývám. A až dojdu k nějakému závěru, tak o tom třeba napíši blog, byť to na tenhle portál asi nepatří, ale já jiný blog nemám.

    Mimochodem na principech zahřívání a chlazení funguje i Země ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 20.5.2017 14:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    To zní jako solidní bullshit. Od začátku do konce.
    Pravá strana těla je teplejší než ta levá, což má za následek to, že se na pravé straně více tvoří vyrážky, pihy a bradavice a rovněž se hůře a pomaleji hojí.
    Harlequin syndrome nebo jiné poškození NS.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.5.2017 15:00 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Je to výsledek mého pozorování.
    Fluttershy, yay! avatar 20.5.2017 15:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Agent avatar 20.5.2017 15:20 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Zajímavý teda je, že když prochladnu, třeba na zádech, udělá se mi na tom místě vřídek. Což mluví proti te tvé teorii.

    Studený ruce - když organismus priskrti oběh/odvod tepla do určitých míst, tak tim zmenšuje plochu, ze které může teplo unikat a zbytek těla je o to teplejší. Zkus si priskrtit topení, uvidíš, co to udělá s kotlem. Rozhodně se neochladí.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    20.5.2017 15:35 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Jak už jsem psal v předchozím příspěvku, tak tělo zahřívá i zima. Když budeš mít kašel a bude ti zima, rozkašleš se ještě víc. Když se osprchuješ ledovou vodou, naskáčou ti po těle červené fleky, a když si necháš zmrznout ruce, tak ti zčernají, že budou vypadat jako spálené.
    Agent avatar 20.5.2017 22:38 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Jenže bych asi viděl rozdíl mezi zimou působící zvenčí a studenýma rukama způsobené nějakou poruchou pravděpodobně v krevním oběhu. Ty studený ruce jsou často bez ohledu na vnější teplotu.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    20.5.2017 22:48  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Studené ruce můžou být způsobené např. také onemocněním štítné žlázy...
    Jendа avatar 18.5.2017 03:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Zkoušel jsem velké dávky Cčka (dá se to koupit chemicky čisté za pár korun ve Fichemě) a pak náhodné doplňky (multivitamíny, kvasnice, Ca/Mg/Zn…). Nemělo to žádný vliv na nic (ani placebo), tak jsem od toho postupně upustil. Na „rýmičky“ mělo větší pozitivní vliv když jsem konečně ze střední (začínající v 8 a někdy i v 7) přešel na matfyz, do kterého se vstává v normálnější dobu.
    Bystroushaak avatar 18.5.2017 10:31 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Já bych řekl, že ten D může mít nějaký vliv, speciálně když ho mám jako ajťák pořád zalezlý u počítače nedostatek ze slunce, ale zatím je asi brzo to soudit.
    21.5.2017 01:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Na „rýmičky“ mělo větší pozitivní vliv když jsem konečně ze střední (začínající v 8 a někdy i v 7) přešel na matfyz, do kterého se vstává v normálnější dobu.
    Jakým způsobem mělo tohle vliv na rýmičky? Jakože o tu hodinu později je (průměrně) vyšší teplota?
    Bystroushaak avatar 21.5.2017 01:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Že se mohl pořádně vyspat?
    Jendа avatar 21.5.2017 03:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    21.5.2017 04:43 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ano to můžu potvrdit, dlouhodobé spaní třeba i jen o hodinu míň než optimum mě činilo velmi náchylným na infekce.
    21.5.2017 10:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ok. To by mě asi nenapadlo, ale OTOH asi to dává smysl...
    xkucf03 avatar 21.5.2017 14:08 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám

    Sice taky nejsem zrovna ranní ptáče, ale co ti brání jít spát dřív? Když si to celé posuneš, tak ti na spánek i práci přes den zbývá pořád stejně času.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    23.5.2017 02:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Když jdu spát dřív tak neusnu :-/. Blbý je že můj vnitřní den má asi tak 25 hodin. No a ve finále mám příšerně neefektivní context switch/hibernation ukládání rozpracované úlohy.
    23.5.2017 04:28 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ja to mam taky tak, nic si z toho nedelej.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Fluttershy, yay! avatar 21.5.2017 11:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    To mohl i tak, kdyby chodil dřív spát…

    Druhá věc je, že náctiletí mívají posunutý cirkadiánní rytmus tak, že to v zásadě odpovídá syndromu odkládané spánkové fáze. Věkem se to skoro vždycky spraví.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 21.5.2017 13:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Druhá věc je, že náctiletí mívají posunutý cirkadiánní rytmus tak, že to v zásadě odpovídá syndromu odkládané spánkové fáze. Věkem se to skoro vždycky spraví.
    Uh huh. Tak tohle znám fakt dobře. Jeden ze způsobů, jak se z toho dostat je spát dvakrát po ~4 hodinách. Většinou tak po týdnu fungování stylem „přijdu z práce, jdu spát, vzbudím se o půlnoci, do čtyř / pěti něco dělám, jdu spát, vzbudím se v 9, jdu do práce..“ se tělo samo srovná.
    17.5.2017 16:49 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Skus knihu Trenink vezne. Na moj vkus zbytocne dlhe intro a casto sa opakuje, ale oplati sa precitat. Vyborny system, ziadny hype, cvicenie s vlastnou vahou, 20 minut denne, progres zaruceny ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 16:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Já to asi spíš vyřeším prostě navalením peněz na nějakého instruktora, protože moje koordinace je na nic a pochybuji, že bych to sám dělal správně jen po přečtení knihy.

    Třeba u plavání instruktor na VŠ hodně pomohl a plavat se snažím pravidelně, ale to je podobné jako s běháním - na tom člověk moc svalů nenabere a já bych se potřeboval trochu obalit hlavně v horní části, protože jinak moc připomínám smrt.
    17.5.2017 19:40 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    zkus lezení - sice je to teď moda, ale když to začneš brát trochu víc než jako pózu, tak ti to dost otevře obzory co se síly i hlavy týká (není potřeba v tom hledat nějaký zen, nebo bůh ví co - jen ti to pomůže přepnout v hlavě a na fyzičku je to taky super)

    ps. s tím chorvatskem s tebou souhlasím. A rozhodně není potřeba z něj mít "mindrák" chorvatsko super poměr vzdálenost/čas/peníze - vzdyt se tam dá i zajet na prodlouženej víkend a "bydlet" zadarmo na pláži (s trochou rozumu)
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 19:55 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Lezení jsem jednou zkoušel na takové malé čtyřmetrové stěně a dost mě to bavilo i šlo. Asi bych to mohl zkusit znova.
    17.5.2017 19:58 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    podle mě dobrý nápad
    18.5.2017 14:21 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Chapem, ze kazdy bude propagovat to svoje, ale toto je fakt pecka! Super industrialne prostredie, male skupiny, instruktori s individualnym pristupom (v skupinovej cene) a vyborna metodika (tak nejak som sa k tomu dostal cez toho vazna).
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Agent avatar 19.5.2017 17:54 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    ...potřeboval trochu obalit hlavně v horní části, protože jinak moc připomínám smrt.

    Tak hlavně nenos kapuci a kosu...
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    17.5.2017 19:30 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Ad Sigil: take jsem si prosel "peklem" - dokonce jsem pred mnoha lety napsal bakalarku v Markdown s vlastnim filtrem v AWK apod., abych mohl pozicovat obrazky a pouzivat ruzne vychytavky. Mnoho let jsem se trapil a zkousel vsechny mozne systemy (od grafickych klikatek po veci jeste o poznani slozitejsi nez LaTeX). Nu a pak jednoho dne, cca pred rokem, prisel spasny den. Objevil jsem

    DocOnce.

    Podpora pro vsechny moderni formaty (jak relativni jako HTML, tak fixni jako PDF ci kniha), casem a ruznorodym pouzitim provereny SW pouzity pro ruzne knihy, pro staticke webovky, pro ruzne reci, proste parada. DocOnce dokonce prezil smrt hlavniho autora (tusim v zari 2016) - to pisu pro to, ze mnohe nadejne, nejcasteji open source pociny maji toto uzke hrdlo. Takze od te doby shanim pouze par desitek hodin casu, abych sednul a nakodil (resp. upravil/rozsiril existujici) multiplatformni GUI editor vlevo zdrojak a vpravo live vystup, protoze multiplatformni GUI editor povazuji za jedinou vec, ktera DocOnce chybi.
    Bystroushaak avatar 17.5.2017 19:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Uznávám pointu, ale já chci prostě wysiwyg. To není zhýčkanost, to je součást kreativního procesu. Když nad něčím přemýšlím, tak to úplně poslední co chci dělat je zaobírat se markdownem, nebo rst, nebo čím zrovna. Zkoušel jsem, nefunguje to.
    xkucf03 avatar 18.5.2017 00:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše WYSIWYM

    +1 resp. chci WYSIWYM editor tzn. nemusí to při editaci vypadat stejně jako finální výstup, ale chci to upravovat vizuálně a vidět graficky sémantiku, ne psát kód.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 18.5.2017 11:37 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Jo, právě proto používám LyX. (A teď se trochu opakuju.)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 18.5.2017 12:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Kdysi jsem ho zkoušel a něco mi na něm hodně vadilo. Je ale pravda, že už nevím co, takže mu dám druhou šanci.
    19.5.2017 17:28 jajaj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    a kedy žiješ, bystrouško? ;-) o hodnote... nielen voľného času
    Grunt avatar 21.5.2017 20:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Pro zajímavost: Které nakladatelství ti tu knihu bude vydávat?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 21.5.2017 20:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Žádné, prostě to hodím na net, maximálně tak někam na lulu.com. Není to nic extra vážného, prostě se mi chce psát a je toho několik tématických článků, tak to dávám dohromady, unifikuji a pak to prostě dám lidem ke čtení.
    Agent avatar 22.5.2017 00:17 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Pomud to neni bestseller typu Hardy fotr, co se prodává po milionech, tak psaní knih je pro autora ztrátová činnost. Zvláště odborné věci, to musí bejt koníček.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Grunt avatar 22.5.2017 20:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Přílohy:
    Pak by tě mohlo zajímat že já zase pro změnu pracuju na tom jak to změnit. Zatím jsem svázal sice jen par Bestellungů, Stücklistů a faktur (na zkoušku aby se tomu někdo nepodivoval) a nějakou mangu ale nějak se začínat musí. A funguje to. Jo a ještě jsem si postavil knižní lis. Proto se taky na to vydávání ptam.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Agent avatar 23.5.2017 07:19 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Pěkný koníček. Já teď preferuji spíše digitální formu. Hlavně u technických žánrů, klasickou beletrii mám radši na papíře, přeci jen klasická kniha má něco do sebe a tak nějak to k tomu patří. Ale muj úložný prostor není nafukovací, takže pokud to není srdcovka, tak epub, pdf, html to jistí.

    Jen tak pro zajímavost https://jadro-windows.cz/2011/09/12/jak-jsem-psal-knihu/#comments

    Za rok mi kniha vynesla něco okolo deseti tisíc. Pokud uvážím všechny náklady s knihou spojené, tak v zisku nejsem ani náhodou. Ale to je dáno také tím, že jsem musel kupovat licenci k vývojovému prostředí, aby vše bylo legální.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 23.5.2017 15:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Hm, tak s tímhle výnosem a papírováním okolo by mi přišlo užitečnější (pro okolí i pro mě) dát to ven pod CC…
    28.5.2017 12:45 Russian propaganda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    A co tvoje programy, liško bystrouško. Plno programátorů má nějaký dechberoucí nápad v hlavě. Koukal sem se na tvuj github. Já má pocit že tady v tomhle směru se moc neprojevuješ, jako kdyby tě postih démon vstřebávání dat, a už ti nezbyla energie na to změnit svět.
    Bystroushaak avatar 28.5.2017 13:14 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Hodně toho teď dělám v práci, to mě docela zaměstnává po programovací stránce. Ten zbytek co pak programuji pro sebe většinou zatím nikam online nedávám, nebo když už jo, tak na bitbucket, protože nestojím o to, aby se k tomu dostali ostatní lidi. Taky musím uznat, že jsem se dostal do toho stádia, kdy je relativně malá motivace dělat něco jen tak pro radost, když na mě lidi neustále tlačí se zakázkama a kdykoliv se mi chce, tak můžu dělat na projektu, kde mi platí docela slušné peníze od hodiny abych dělal na jejich. Takže když teď dělám něco pro sebe, většinou je to něco co fakt potřebuju.

    Dechberoucích nápadů tu samozřejmě mám kopec (pár z nich viz ta podkapitola „přemýšlím“), ale jen málokterý z nich je opravdu potřeba. Ale zrovna před týdnem jsem jeden takový načrtl na tabuli a nechal si ho zkritizovat. Pokud budu mít časem pořád pocit, že by to stálo za námahu a ušlý zisk, asi se do toho pustím.
    Bedňa avatar 31.5.2017 00:27 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na čem dělám
    Nebaví mě centralizované systémy.
    Na tom práve robím :) Hoci to vzniklo ako postranný efekt iného projektu. Také sofistikované riešenie je Kademlia.
    Opravuju Self
    To je nadčasový projekt. Marketing je dôležitý a kopec vynikajúcich open source projektov zakapalo, pretože autori mali pocit, že o projekt nieje záujem. Sám vo voľnom čase sa pokúšam práve nejak spropagovať moje obľúbené projekty a poďakovať autorom. Hoci sa to zdá nedôležité, ale proste dôležité to fakt je.
    Závidím ti viac voľného času, pretože rád by som dorobil veci čo mám v pláne a proste to viazne.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.