abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 444 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Proč číst

    17.9.2017 02:19 | Přečteno: 2072× | Obecné IT | poslední úprava: 19.9.2017 11:09

    Jedna z těch věcí, které dělám od útlého dětství, je čtení knih. Jsem doslova závislý na sání informací a jen málokterý den nevěnuji žádný čas čtení knih. Když už jo, tak zpravidla protože jsem strávil den čtením na internetu.

    Přijde mi divné o tom psát, protože by to měla být samozřejmost. A nějak se stalo, že když někde řeknu, že přečtu něco mezi čtyřimi až šesti knihami měsíčně, tak na mě lidi čumějí jak na exota. Občas obdivně dodají „jo, to bych chtěl taky, jen kde na to brát čas?“ Můj děda dělal celý život pekaře v pekárně a běžně dělal dvanáctky. A stejně zvládal číst minimálně jednu knihu týdně. Tak proč ne vy?

    Nedávno mě hrozně pobavil rozhovor s Petersonem, kde se ho moderátor zeptá na jednu radu, kterou by chtěl dát studentům, ohledně toho co může mít největší vliv na úspech v životě. A Peterson začne naprosto fenomenální rage na téma „read great books“:

    A ti lidi na to čumí, jak kdyby to slyšeli poprvé, jak kdyby byl Peterson první, kdo jim vysvětlil proč číst. Kam sakra mizí co bylo jasné předchozím generacím celé stovky let?

    Alan Kay, programátor a vynálezce Smalltalku ve svých přednáškách často opakuje jeden citát:

    „Point of View is Worth 80 IQ Points.“

    Volně přeloženo: „Úhel pohledu vydá za 80 IQ bodů.“ Tím chce říct, že když stojíte na zádech gigantů, dohlédnete dál.

    Kdysi jsem v jednom článku připodobnil lidi k modelu neuronu, kde na levé straně máte vstupy a na pravé straně výstupy. A zajímavost výstupů je daná zajímavostí a počtem vstupů.

    Na IRC, ale i v životě jsem potkal spoustu opravdu inteligentních lidí. A hrozná spousta z nich byla příšerně naivních. Mysleli si, že jsou unikátní, že mají jedinečné nápady, přitom polovina toho co z nich lezla byl stejný vzor, který jsem viděl stokrát předtím, něco naprosto očividného, co napadne každého druhého. Určitou dobu mě to fakt frustrovalo.

    Vedli jsme spoustu různých diskuzí na téma proč to tak je. A všechno to kolabuje do jednoho důvodu; ti lidé nečtou. A když už jo, tak sotva pár odborných a tématických knížek za rok. Já si o sobě například nemyslím, že jsem nějak moc inteligentní. To myslím zcela úpřímně, ne jako falešnou skromnost. Na vejšce jsem potkal lidi, kteří mě doslova děsili svojí inteligencí a schopností chápat a zvládat nové problémy, což mi zcela brutálním způsobem rozšlapalo iluze o vlastní jedinečnosti a výjimečnosti.

    Přesto jsem s nimi byl schopný vést zajímavé konverzace a prezentovat zajímavé myšlenky. Proč? Protože čtu. Stovky a tisíce knížek, které mi pomáhají pochopit kontext světa. Všechny moje blogy, včetně tohohle, jsou tím ovlivněné. Můj mozek dokáže spojovat nápady a vyjadřovat je textem, samotné nápady se ale berou do velké míry z čtení, ať už knih, nebo článků z internetu. Pocit, že jsem inteligentní, máte proto, že stojím v úhlu pohledu, který mi velkou část času dodává těch zmiňovaných 80 bodů navíc.

    Čtení má taky další výhodu, i kdybyste četli jen červenou knihovnu. Pomáhá vám to sestavit si model světa. Čtete chování tisíců lidí přímo z jejich hlavy, jejich reakce, přání a touhy. To je přímo uplatnitelné v „reálném“, každodenním životě.

    Také vám zcela pasivně pomáhá získat schopnost psát. Text, který čtete? Nic než šepot tisíců knih, které skrze mě mluví, stejně jako já skrze ně.

    Čtení nemusíte věnovat spoustu dedikovaného času. Stačí číst každou volnou prázdnou chvíli. Ve frontě, v dopravě, na záchodě, u oběda, chvíli před spaním. Za den to udělá překvapivě i několik hodin.

    Kdysi jsem počítal, že během mé práce v Service desku jsem vedl přibližně dvacet tisíc hovorů (~40 hovorů denně po dobu dvou let + často svátky a víkendy). Když jsem začínal, byl jsem naprostá lama. Když jsem končil, dokázal jsem tak rychle sestavit mentální model člověka, se kterým mluvím, že pro mě nebyl problém donutit většinu lidí udělat přesně to, co po nich chci.

    Chci tím říct, že lidi se z příkladů zvládnou naučit skoro cokoliv, prostě jen tím, že se dívají a pak to zkouší. A čtení knih, ve kterých jsou jiní lidi, jsou příklady jiných lidí. I když jsou to často fiktivní postavy, stejně odrážejí střípky reality skrz své autory. Nejenom, že vám to dává schopnost reagovat na situace, které jste nezažili, ale o kterých jste četli, ale také vám to dává náhled do myšlení ostatních lidí. Představu, proč asi reagují, jak reagují. Možná vás to dokonce naučí se ptát a poslouchat.

    Není nic smutnějšího, než programátoři, co nečtou sci-fi. Suchaři bez špetky inspirace co by mohlo být. Polovina myšlenek z posledních desetiletí tu byla ve sci-fi už celé roky. Dokonce i bitcoin není co do funkcionality nic nového, anonymní distribuované kreditní systémy použil ve své knize Stephenson už někdy ve devadesátkách a do jisté míry tím přímo inspiroval jejich vznik.

    Před pár lety se mi stala zajímavá věc. Získal jsem tolik vzorů chování lidí, že mi to umožnilo rozebrat sám sebe a znova se složit tak, jak se mi líbí. Vybrat si priority a způsoby vedení života, které mi vyhovují. Do jisté míry jsem tedy já sám umělý konstrukt složený z jiných lidí.

    Nedávno jsme smutně koukali na člověka z IRC, který teď zkouší různé filosofie a tápá. Život ho nutí bruteforcem zkoušet všechno, aby získal alespoň představu, co by ho mohlo zajímat, protože život který vede ho nebaví. Přitom to jde získat stokrát jednodušeji abstrakcí principů, které mi přišly zajímavé na tisících postavách, které jsem četl.

    A to úplně vynechávám věci, jako vědecká metoda a frameworky na přemýšlení nad světem, které jsou v knihách ukryté. Že když začnete číst o autodidaktismu, můžete načerpat vzory chování, které vám umožní vylepšovat sami sebe. Čtení je přímá metoda stahování informací do vašeho mozku. Informací o skoro čemkoliv, co na světě existuje.

    Čtení není odpověď na všechny problémy světa, ale dává vám brutální výhodu. A to všechno skoro zadarmo. Takže proč čtete tak málo?

    Edit

    Jendovi patří poděkování za gramatický patch.

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 17.9.2017 02:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Příloha:
    Volně přeloženo: „Uhel pohledu vydá za 80 IQ bodů.“
    He he, a schopnost rychle hledat na stackoverflow, mít v počítači rozsáhlou knowledge base a interpret oblíbeného skriptovacího jazyka dalších 80, což si experimentálně ověřuji pokaždé, když jsem chvíli bez dostupného počítače.

    Osobně mám při používání konceptů nasáklých ze čtení (a obecně zvenku) problém v tom, že protistrana je ne vždy má, a tak můžu použít kulturní referenci či něco předpokládat a dojde k nedorozumění. A přenést celý mentální kontext přes kanál s kapacitou pár b/s je komplikované.
    Dokonce i bitcoin není co do funkcionality nic nového, anonymní distribuované kreditní systémy použil ve své knize Stephenson už někdy ve devadesátkách a do jisté míry tím přímo inspiroval jejich vznik.
    Já teda vidím objevnost v tom, že se použil blockchain a proof-of-work, a to v knize asi nebylo…
    Bystroushaak avatar 17.9.2017 02:55 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Díky za patch!
    He he, a schopnost rychle hledat na stackoverflow, mít v počítači rozsáhlou knowledge base a interpret oblíbeného skriptovacího jazyka dalších 80, což si experimentálně ověřuji pokaždé, když jsem chvíli bez dostupného počítače.
    Osobně patřím k lidem, kteří se většinou snaží stackoverflow nepoužívat (věci na které přijdu sám si většinou pamatuji, stackoverflow vyšumí z mozku během pár minut a často jsou tam blbosti), ale oceňuji jeho důležitost. Čas od času po něm sáhnu.

    Co používáš na knowledge base? Já používám CherryTree, ale jedna z mých hybných motivací posledních let je právě o tom stvořit něco lepšího.
    Osobně mám při používání konceptů nasáklých ze čtení (a obecně zvenku) problém v tom, že protistrana je ne vždy má, a tak můžu použít kulturní referenci či něco předpokládat a dojde k nedorozumění. A přenést celý mentální kontext přes kanál s kapacitou pár b/s je komplikované.
    Jo. Je to jeden z problémů, které mám i u psaní blogů. Například knížka, kterou píšu začala vznikat tak, že jsem ke konkrétnímu blogu začal vysvětlovat kontext a časem mi došlo, že je tak složitý, že se to prostě pod 10+ blogů nevejde.
    Já teda vidím objevnost v tom, že se použil blockchain a proof-of-work, a to v knize asi nebylo…
    Určitě. Nechci snižovat technické řešení, chtěl jsem spíš upozornit na to, že v cypherpunku se ta myšlenka objevila dávno před její praktickou realizací a samotný Nakamoto se jí údajně inspiroval.

    Stejně tak existuje spousta fakt abstraktních a skoro nepochopitelných myšlenek teď, které dřív nebo později přijdou. A lidi, kteří nečtou o nich vůbec neví, nemají možnost podílet se na jejich vzniku, ani se jich chytit hned od začátku.
    17.9.2017 13:17 mln
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Ludia ktorý radšej použivajú C/C++ jazyk (napr ak ste embedded programator) nemusia zúfať alebo zabíjať čas učením sa Pythonu alebo skriptovacimi jazykmi. V CERNE pre Linux vytvorili zaujimavý softver s názvom Cling interaktívny interpreter C/C++ . Stručné video

    https://www.youtube.com/watch?v=Lbi7MLS03Yc

    dlhé video https://www.youtube.com/watch?v=f9Xfh8pv3Fs

    homepage https://root.cern.ch/cling

    Daju sa stiahnuť skompilovane baliky pre najpopularnejšie distribucie. Samotný Cling etereba to inštalovať (stačí mať nainštalovaný g++ a nejaké jeho zavislosti) a cely cling zaberie 1,3 GB.
    17.9.2017 09:01 Anomyyym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Tohle bych doplnil. Cim vnimame svet okolo? Svou mysli, a skrzeni ni jedname.
    Zamyslel se nekdo, jake informace vstrebavame? A jak to ovlivnuje mysl?
    Co u dalsich informaci, filmu, zabavy?
    U jakekoli zabavy, musi existovat moment zabavy, prvek ktery je zabavny.
    U knihy je to nova informace.
    U sportu je to moment vyhry, dokazovani si vlastnich schopnosti.
    U filmu je to moment prekvapeni, prvek ktery se necekal.
    Tohle vsechno nasavate.
    Ted si jeste najit chvili klidu...
    17.9.2017 09:49 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Já jsem se zhruba na rok dostal do situace kdy jsem neměl co číst (byl jsem čerstvě v Anglii a na čtení v angličtině jsem si ještě netroufal) tehdy jsem teprve pochopil jak moc je pro mně čtení důležité. Když nedám dvě tři knížky týdně tak jsem nervózní :) Naštěstí se zrovna tehdy objevily na trhu ve velkém levné elektronické čtečky, takže bylo po problému.

    A co si myslíš o audioknihách? Já jsem právě nedostatek času na 'opravdové' čtení částečně vyřešil poslechem audioknih, k dispozici je celkem solidní množství kvalitních titulů. A když jsou kvalitně načtené tak je to zážitek skoro tak dobrý jako vlastní četba.

    Jinak díky za tip na cherrytree zrovna jsem něco takového hledal :)
    17.9.2017 13:55 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Me audioknihy treba nezaujali. Kdyz ctu, delam obcas pauzy u kterych premyslim nad textem, myslenkami, co chtel autor rict, co je z toho dulezite,... S audoknihou nemam napojeni na sve myslenky a furt resit pauzovani na telefonu me odvadi od tech myslenek.
    Bystroushaak avatar 17.9.2017 16:13 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    A co si myslíš o audioknihách? Já jsem právě nedostatek času na 'opravdové' čtení částečně vyřešil poslechem audioknih, k dispozici je celkem solidní množství kvalitních titulů. A když jsou kvalitně načtené tak je to zážitek skoro tak dobrý jako vlastní četba.
    Já jsem zkoušel pár audioknih (Alchymista, 1984) a mám to spíš naopak - nemám čas poslouchat 30 hodin audioknihy, kterou bych reálně přečetl za pár hodin čtení. Navíc zrovna u 1984 to bylo tak dobře odvyprávěné, že to bylo depresivnější, než psaná kniha. To může na první pohled vypadat jako výhoda, ale fakt mě nebavilo pouštět na sebe desítky hodin deprese.
    Jinak díky za tip na cherrytree zrovna jsem něco takového hledal :)
    CherryTree jsem tu už kdysi dávno recenzoval. Od té doby jsem napsal script, co z toho skoro umí exportovat čistá data (a taky další věci, jako generovat RSS a tak podobně), ale pořád to není úplně ono. Autorovi jsem na githubu zakládal několik issue a poslal mu pár desítek euro, ale celkově to má pořád hrozné množství bugů a umí to asi tak 10% toho, co bych od toho potřeboval. Ale je to furt lepší, než většina ostatních linuxových softwarů na tohle téma.
    17.9.2017 17:33 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    ale fakt mě nebavilo pouštět na sebe desítky hodin deprese.
    Zhruba dvacet let poslouchám doom metal, takže takhle věta mně fakt pobavila :)))

    Já poslední rok dva začínám řešit problém, že přestávám být schopen si číst v posteli před spaním, dřív jsem si klidně ty dvě i tři hodinky vydržel číst, než jsem se donutil jít spát, abych ráno vstal. Dneska začínám klimbat po půl hodince, většinou mně probudí, když se seknu Kindlem do obličeje, pak si vydržím zas pár minut číst, nicméně pak se situace opakuje. Pro nezaujatého pozorovatele by to mohlo vypadat jako že se fackuju Kindlem :) Paradoxně ty audioknihy mně neuspávají...
    Bystroushaak avatar 17.9.2017 22:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Zhruba dvacet let poslouchám doom metal, takže takhle věta mně fakt pobavila :)))
    Jako já jsem taky schopný poslouchat depresivní hudbu a občas si dám i „depresivní“ metal. Tohle ale bylo depresivní úplně jinak.
    Agent avatar 17.9.2017 21:53 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    CherryTree jsem tu už kdysi dávno recenzoval.

    Jen tak pro zajímavost, dá se v tom psát i kniha? Případně jakou aplikaci používáte na psaní knih a proč?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Bystroushaak avatar 17.9.2017 22:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Já jí píšu v Sigilu. To je asi nejlepší editor .epub souborů na linuxu, což ale teda vůbec neznamená, že by byl dobrý. Prostě jen nejmenší zlo. V jednom z minulých blogů jsem se věnoval tomu jaké s tím mám problémy.

    CherryTree by na to teoreticky možná použít šla, ale bylo by potom hrozné práce s konverzí do něčeho použitelného, protože to co z ní leze jako export se prostě použít nedá. Já používám CherryTree jako osobní wiki, osobní databázi a k psaní blogů. Knihu bych si v tom fakt netroufl a to se v tom vyznám hodně dobře, protože jsem na to psal ty konvertory. Co ti bude fakt hodně vadit je, že CherryTree nefunguje nad HTML, ale nad RichTextem, což je něco úplně jiného.

    To teda ani neřeším, že psát v tom klasickou (stránkovanou) knihu by nešlo už vůbec, to už by bylo lepší openoffice.
    18.9.2017 03:15 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Co ti na CherryTree chybi? Ja ted pracuju na necem velmi podobnem (zamerenim spis alternativa Notecase Pro) a nejaky input by se hodil. Je to self-hosted webova aplikace, stromova struktura, linkovani, wysiwyg, silne sifrovani ... Zatim neverejne (ale uz pouzitelne)
    Bystroushaak avatar 18.9.2017 12:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    To spíš asi nebudu pitvat, nechávám si to pro vlastní produkt :)
    17.9.2017 11:19 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Není nic smutnějšího, než programátoři, co nečtou sci-fi.
    Když oni nějak nevydávají nového Egana a v originále si netroufnu :(

    Pro zajímavost, kolika lidem tady se Egan líbí?
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    Bystroushaak avatar 17.9.2017 16:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Já se hlásím. Zatím jsem od něj nečetl všechno co vyšlo česky, natožpak anglicky, ale všechno co jsem četl mě bavilo. Teda asi kromě Karantény, protože tam byla druhá část fakt divně zfetovaná. Nejvíc se mi zatím líbila Diaspora.
    17.9.2017 17:38 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Neznal jsem, přidávám na to-read list :) Díky za tip :)
    Marián Kyral avatar 18.9.2017 07:09 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Taky neznám. Ale jak tak koukám, Palmknihy ani Kosmas od něj nemají žádný ebook. Což je na prd :-( Normální knihy už skoro nečtu - chybí jim podsvícení a rozsvícená lampička ženě vadí.

    Aktuálně jsem se ponořil do světů agenta JFK a čekám na poslední díl Mycelia.
    Bystroushaak avatar 18.9.2017 09:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Ulozto od něj pár knih má :)
    xvasek avatar 18.9.2017 11:19 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Je to smutné, ale taky beru z tohoto nakladatelství, když jinde není, a to je pohříchu tak asi 90% toho, co sháním. A to si nemyslím, že bych hledal nějaké extra okrajové žánry, ale kde je třeba takový Foglar?
    Bystroushaak avatar 18.9.2017 12:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Jinak kdyby někdo neznal, tak existuje xtrance.info a libgen.io.
    Marián Kyral avatar 18.9.2017 13:13 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Když já bych to chtěl normálně koupit za rozumnou cenu a mít to ve "své" knihovničce u prodejce.

    BTW: aktuálně mám tři knihovničky u třech vydavatelů, v každé něco jiného a už se mi stalo, že jsem si omylem koupil jednu knihu podruhé. V tom kvantu knih, co člověk přečte, si ne vždy pamatuji, zda jsem si danou knihu již koupil jinde nebo ne. To se týká hlavně sérií. Moc by se mi líbila nějaká centrální knihovnička, kde bych měl všechny tyhle knihovničky sloučené i s přímým odkazem na stažení souborů od jednotlivých prodejců. Mohla by na to být navázána další funkcionalita, jako třeba kontrola sérií s upozorňováním na nové díly, upozornění, že vyšla kniha od mého oblíbeného spisovatele…

    Ovšem vyžadovalo by to, aby jednotliví prodejci poskytovali nějaké API, přes které bych byl schopen se ke své knihovničce dostat. A nic takového asi nemají.
    Bystroushaak avatar 18.9.2017 13:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Databáze knih jako web docela ujde. Máš tam i prokliky na nákupy.

    Jinak kdysi jsem si napsal API na stahování meta-dat z čtyřech větších vydavatelů / knihkupectví. Časem, až se dostanu k přetransformování mého webu na to co chci, bych z toho asi mohl veřejné API.
    Marián Kyral avatar 18.9.2017 14:36 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Tak mně hlavně jde o automatizaci. Jen se přihlásím, přes oauth povolím přístup do knihovničky, server si stáhne co mám v knihovničce a zařadí do mé sbírky. S tou pak můžu dál pracovat. Ty prokliky jsem chtěl hlavně na mnou zakoupené knihy. Když si pak koupím další knihu, tak se mi zase automaticky přidá.

    Psát si to ručně do nějaké tabulky nebo lokální databáze můžu už teď. Ale nikdy mi to moc dlouho nevydrží :-D Snažím se udržovat si alespoň databázi v Calibre, ale tu zase mám jen doma na počítači. Což je mi na prd, když si na služebce chci večer koupit nějakou další knihu. A s tou synchronizací je to takové všelijaké.
    Marián Kyral avatar 18.9.2017 12:57 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Nedávno jsem si dopisoval s nějakou paní s Palmknih, ohledně jedné série, která zmizela z nabídky. Z diskuze vyplynulo, že hlavní výhoda eknihy, je vždy skladem, zabíjí aktuální licenční model.

    V případě papírové knihy si vydavatel koupí práva, knihu vydá a po vyprodání zásob buď dokoupí práva na dotisk, nebo ne. Bohužel v případě eknihy to funguje úplně stejně :-( Dodavatel si koupí práva na nějakou dobu, knihu vydá a po vypršení dané doby buď dokoupí další období, nebo se musí kniha stáhnout z prodeje. A pak přijde další vydavatel, koupí práva, knihu zase vydá…

    Takže pokud začne vycházet nějaká série a vy čekáte až to bude komplet, že si to koupíte najednou - chybu děláte. V době vydání posledního dílu už nemusí být začátek série dostupný.

    To se pak nedivím, že se knihy stahují, když legálně se sehnat nedají :-( Občas narazím na zmínku o nějaké starší zajímavé knize, kterou bych si rád přečetl, ale prostě není legálně k sehnání. Člověk má peníze, rád by autora podpořil, ale aktuální systém to neumožňuje. Jednou se to určitě změní, jen nevím kdy :-(
    17.9.2017 21:55 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Egan je rozhodne vybornej!
    19.9.2017 00:36 andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Eganovo "Do tmy" je super. A v podstate cela zbierka poviedok Axiomat.
    17.9.2017 11:41 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Mimochodem, kam zajít v Brně koupit dobré scifi?

    Do Arrakisu nechci - žena tam pro mě koupila "něco jako Egana", z čehož se vyklubaly celkem obyčejné lasery a meziplanetární lety, já jsem šel na psychologický horor pro ženu (řekl jsem jim že má ráda Kinga) a dostal jsem Ketchuma...
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    17.9.2017 13:24 Gulašnikov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Mimochodem, kam zajít v Brně koupit dobré scifi?

    V Brne nevim, jsem z Prahy. U nas chodime do knihkupectvi.
    17.9.2017 14:02 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    A vy máte v Praze knihkupectví? Jsem myslel že tam budete mít nějaký supr e-shop, ze kterého knížka doletí dronem.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    17.9.2017 19:01 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    to mají v plánu zavést až se v Brně dostaví metro - aby brňáci neměli pocit, že jsou moc pozadu
    17.9.2017 23:37 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    To je v pohodě, bychom si těch dronů ani nevšimli. My totiž máme v Praze plnou hlavu starostí s tím, jak se zorientovat na silnici co má víc jak dva pruhy v jednom směru.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    17.9.2017 21:48 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    V kjm maj velice slusnej vyber za 200 na rok :) http://katalog.kjm.cz:8080/Carmen/cs
    17.9.2017 12:21 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Čtení není odpověď na všechny problémy světa, ale dává vám brutální výhodu.
    Musím se přiznat, že nad takovou z dnešního pohledu trivialitou, jako je vynález písma, nepřestávám žasnout.
    Není nic smutnějšího, než programátoři, co nečtou sci-fi.
    Sci-fi moc nečtu, protože mnoho více či méně ne-fiktivních knih mně přijde více inspirativní. Mnohé se čtou jako sci-fi. Třeba toto je z jistého pohledu ultimátní sci-fi, daleko překonávající třeba 1984. O to víc je člověk zasažen, že o sci-fi nejde.

    Například toto je taky "sci-fi" užitečné pro programátory.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    17.9.2017 14:01 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Vyborny blogpost. Ctu dle nalady, casovych moznosti, pocasi. Jsou obdobi kdy prectu 5 knih za tyden, jsou obdobi kdy prectu knizku za mesic. Kdyz jsem treba doma v rakousku tak ctu nejvic. Vesnice, krb, les u domu, sklenka portskeho a k tomu dobra knizka. To se cte jedna basen. Kdyz jsem ale u more, to se ke knizce nedostanu klidne i tyden.
    17.9.2017 20:02 Pavel Kozisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    čtu, protože chci být informován jak v politické tak ve společensé i vědecké oblasti. Hledám inspirace, nápady a nosné postoje. Vzhledem k nepřebernému množstvi zdrojů je prakticky ovšem možné čerpat informace pouze z nekterých ověřenych zdrojů v České republice, které výše uvedený vysoký standard splňují - no , vlastně vím jen o jednom.
    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2017 20:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    tl;dr
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.9.2017 20:18 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Pokud se bavíme čistě o beletrii, tak si vystačím s několika oblíbenými knihami od Čapka, Kafky, Kundery či Orwella. Zkrátka nemám tendenci přečíst vše, co někde někdo napsal. Je to možná tím, že mě filozofování a cizí příběhy příliš nebaví. Ale několik knížek jsem skutečně přečetl jedním dechem. Například Jak jsem Utekl z Osvětimi (Vrba), V zajetí stalinusmu (Jeřábek), 1984 (Orwell) a Krakatit. U Krakatitu mě zaujal spíše styl než příběh, ten byl slabší.

    Co se týče počítačové literatury, tak bych řekl, že mezi kvalitní materiály patří The Go Programming Language (Kernighan), což je vlastně takové pokračování knihy C Programming Languge, dále bych doporučil Programming: Principles and Practice Using C++ (Stroustrup), v níž jsou docela dobře rozebrány základy programování, anebo třeba Perl Cookbook, která byla první svého druhu.

    A samozřejmě si v hlavě sám skládám příběh na povídku, ale zatím to nestojí za napsání, nerad bych ztrácel čas s nějakou sračkou.
    18.9.2017 21:37 BLEK.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Takže proč čtete tak málo?
    Knihy nečtu, protože mám poruchu osobnosti. Poruchu osobnosti mi diagnostikovala psycholožka. Kvůli poruše osobnosti nejsem schopen styku s knihkupcem.
    Agent avatar 18.9.2017 22:03 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    ZAs to s tim čtením nepřehánějte: https://ibb.co/nsNNB5
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    18.9.2017 22:43 NaN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Bystroushááku, už jsem ti to psal jednou. Jsi sakra inteligentní. Až geniální. Tak sakra přestaň tak zběsile absorbovat informace a začni generovat. Jsi pohlcenej informacema. Žerou tě zaživa. Založ řád cybermonks. Udělej něco super duper decentralizovanýho na Ethereu. Cokoli, jen zužitkuj to co si nasál. Tvuj mozek je jak zabetonovaná knihovna ... nikdo se k jejim pokladum nedostane.
    19.9.2017 02:28 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Presne co me napada, kdyz to ctu - taky bych potreboval prestat cist a zacit pracovat.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Bystroushaak avatar 19.9.2017 21:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Bystroushááku, už jsem ti to psal jednou. Jsi sakra inteligentní. Až geniální. Tak sakra přestaň tak zběsile absorbovat informace a začni generovat. Jsi pohlcenej informacema. Žerou tě zaživa. Založ řád cybermonks. Udělej něco super duper decentralizovanýho na Ethereu. Cokoli, jen zužitkuj to co si nasál. Tvuj mozek je jak zabetonovaná knihovna ... nikdo se k jejim pokladum nedostane.
    O víkendu jsem napsal 4 blogy. Tohle je jeden z nich, jeden další mám loadnutý do redakčního systému, ale budu ho muset přepsat a dva další bych snad mohl někdy v průběhu týdne dotáhnout. Jeden z nich se týká právě toho na čem (obecně) dělám. K tomu většímu projektu mi pořád chybí konkrétní stavební prvky.
    19.9.2017 08:31 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Dívám se, že čteš občas i něco anglicky (pokud chápu ten http://kitakitsune.org/raw/doctene_knihy.txt dobře, tak letos 2 knihy). Pozoruješ taky, že tohle ve srovnání se čtením v rodné řeči vyžaduje mnohem víc času? Protože i když zrovna nečtu něco z mého pohledu v archaické angličtině (např. Robinson Crusoe nebo Now it can be told od Philip Gibbse), což by byl případ sám pro sebe, tak i když se mi kniha čte velice dobře a nepozoruju, že bych měl problém s chápáním textu, čtení ve srovnání s češtinou trvá 1.5 až 2 krát dýl. Což u mě osobně vedlo k tomu, že jsem rezignoval na nějaký počet přečtených knížek :) Blbé akorát je, že se mi fronta s knihami k přečtení plní rychleji než vyprazdňuje.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    Bystroushaak avatar 19.9.2017 10:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Dívám se, že čteš občas i něco anglicky (pokud chápu ten http://kitakitsune.org/raw/doctene_knihy.txt dobře, tak letos 2 knihy).
    Dvě knihy jsou to tenhle měsíc. Za tenhle rok je to něco okolo 27 dokumentů (jsou v tom i komixy a lepší papery) anglicky.
    Pozoruješ taky, že tohle ve srovnání se čtením v rodné řeči vyžaduje mnohem víc času?
    Jo. Ale z větší části taky pozoruji, že je to umělé omezení mého mozku. Když zkouším rychločtení (ježdění očima bez toho aniž bych si to "vyslovoval" v mozku), tak čtu rychleji. To samé s aplikacemi jako velocireader, které "blikají" kusy textu rychlostí, kde mi nedělá problém číst 500 slov za minutu.
    20.9.2017 00:15 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Pozoruješ taky, že tohle ve srovnání se čtením v rodné řeči vyžaduje mnohem víc času?
    Jo. Ale z větší části taky pozoruji, že je to umělé omezení mého mozku. Když zkouším rychločtení (ježdění očima bez toho aniž bych si to "vyslovoval" v mozku), tak čtu rychleji. ...
    Zajímavé. Budu muset někdy zkusit přečíst stejnou knížku v anglické a české verzi a kouknout se, kolik času mi to trvalo, protože osobně nemám pocit, že by mně čtení v angličtině oproti češtině nějak výrazně zpomalovalo, tedy s výjimkou dohledávání neznámých slovíček (na to je perfektní StarDict).

    Nejspíš je to tím, že jsem se vlastně velmi záhy naučil to, o čem jsem až mnohem později zjistil, že je to vlastně forma rychločtení, protože jsem prostě nějak přeskočil "slabikovací" fázi a rovnou přešel na celá slova a později celé skupiny slov zároveň. Sice jsem s tím měl tenkrát problémy (a dodnes pro mně čtení jen "ryclostí řeči" znamená jistou duševní námahu navíc), ale rozhodně toho nelituju.

    Na druhou stranu, zjistil jsem, že pokud je nekvalitně udělané sazba (neproblematičtější jsou asi přiliš dlouhé řádky příliš blízko sebe, obzvlášť bezpatkovým písmem), dost mě to brzdí, protože nejsem schpný rychle přeskočit z předchozího řádku na ten další a často se mi stane, že čtu jeden řádek nadvakrát.
    20.9.2017 01:04 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    Taky čtu celá slova (resp. skupiny slov) a čtu asi rychleji než většina lidí, ale rychločtení to není. Mám určitou komfortní rychlost, kterou když překročím, tak pro mě čtení začne být namáhavé, hůře vnímám detaily a celkově to nestíhám „prožít“ a „zpracovat“. Pokud si správně vzpomínám, zkoušel jsem kdysi nějaký test, ve kterém mi vyšlo zhruba 250 slov za minutu tou mou komfortní rychlostí a zhruba 400, když jsem to zkoušel hltat co nejrychleji, ale tak, abych tomu pořád rozuměl.

    Jestli si to v hlavě vyslovuju, nebo ne, vlastně ani nevím. Něco se tam podvědomě děje, ale neumím to popsat. Při předčítání nahlas každopádně čtu mnohem pomaleji.

    V podstatě by se asi dalo říct, že rychločtení používám pro prohledání textu, nebo zběžné zorientování se. Zrovna v online diskuzích to používám docela často. Pokud mě to ale zajímá, nebo to chci líp pochopit, musím si to přečíst pomaleji.

    Když jsem se učil na maturitu z literatury, přečetl jsem 14 knih za 6 dnů (a zpracovávat si ty otázky a ještě se to učit, což byla přinejmenším třetina práce). Ale taky mi potom už třeštila hlava a pálily oči. S porozumněním obsahu jsem problém neměl, ale na druhou stranu jsem to nečetl s cílem si to vychutnat, ale pouze zjistit, o čem to je a co se tam odehrává.

    V angličtině dost záleží. Takové ty běžné seriály a sitcomy zvládám bez titulků, pokud tam není moc odborné terminologie, kterou neznám, apod. S anglickými titulkami je to pro mě pohodlnější, protože se mám případně čeho chytnout.

    Jednoduchou psanou angličtinu zvládám asi zhruba stejně rychle jako češtinu. Tam řadím běžnou angličtinu používanou v IT (dokumentace, tutoriály, papery), ale i úplně běžné vyjadřování na netechnických fórech, populárněji psané články/shrnutí/kompilace, na které se dostanu z /r/science, různé blogy atp.

    Uměleckou literaturu jsem v angličtině zatím moc číst nezkoušel. Asi pár nějakých povídek psaných amatéry, což bych zařadil k tomu předchozímu, a jinak asi nic.

    Co (v angličtině) mi reálně dělá problémy jsou profesionálně psané texty utilizující dlouhá souvětí, časy, abstraktnější vyjadřování apod. Pokud je to navíc na téma, které mi moc neříká, a spoustu slov (nebo i názvů) neznám, cítím se zmaten. Nakonec to přečtu, pokud chci, ale to vynaložené úsilí už je podstatně větší a rychlost čtení klesá minimálně do doby než si na styl vyjadřování daného autora přivyknu. Obecně mám rozhodně blíž k americké než britské angličtině.

    Dost často (i při čtení, ale především u psaní a úplně nejvíc u mluvení) taky záleží na tom, jak dlouho mi trvá přepnout se do uvažování v angličtině. Dokud přemýšlím v češtině, není to ono.

    Abych to shrnul, tak osobně mezi češtinou a angličtinou ten rozdíl docela vnímám. Čeština je prostě pohodlná v podstatě vždy. Angličtina jen někdy.
    robotics avatar 20.9.2017 09:27 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst
    A co poslouchání knížek v podobě mluveného slova?
    Bystroushaak avatar 27.9.2017 16:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč číst

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.