abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 720 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux na MIVVY UM400, dějství druhé

    27.2.2009 12:20 | Přečteno: 1142× | všechno možny | poslední úprava: 27.2.2009 12:32

    Od mého předchozího zápisku o MIVVY UM400 došlo k pár změnám, takže pro úplnost doplním pár informací o dalším vývoji a aktuálním stavu.

    Windows, Linux, šup sem, šup tam

    S linuxem mám obecně jeden "problém", jsem zvyklý dělat spoustu věcí ručně (jednou z mých oblíbených aplikací je tedy terminál). To na klávesnici UM400 příliš nejde a člověk je na grafické rozhraní odkázaný více, než by chtěl.

    Mikroskopická vsuvka GNOME vs KDE:
    Zde si musím nasypat trošku popela na hlavu. Vždy jsem byl velkým příznivcem GNOME. Především proto, že na obrazovce vypadá daleko lépe než KDE (na čemž stále trvám), ale byly i další důvody. C++, obrovské knihovny místo "unixové" rozdrobenosti, nesympatičnost písmene K a nevhodná licence (neholdám rozebírat, kde již došlo k posunu). Protože jsem však ke GNOME vždy přistupoval jen jako k trošku lepšímu správci oken, až nyní na UMPC jsem si uvědomil strašnou pravdu - vždyť se v tom GNOME nedá prakticky nic trošku pokročilejšího udělat! A zdá se, že zde je zřejmě i jádro pudla sporu GNOME vs KDE. V KDE3 jdou zřejmě pro GNOME nemyslitelné věci dělat docela dobře... No, já to hned tak nezjistím, protože KDE3 nebudu instalovat "už" a KDE4 nebudu instalovat "ještě".

    Nakonec se mi tedy sešly hned tři nepříjemnosti. Problematické podpora HW (zmiňovaná v předchozím zápisku), obtížná použitelnost s nainstalovanou verzí GNOME a pak také smutný (do jisté míry však pro mne pozitivní) fakt, že padl jeden z hlavních důvodů nákupu UMPC. Znechucení dalo za vznik myšlence - budu na MIVVY používat jen Windows XP. A od myšlenky byl již jen krůček k realizaci...
    MIVVY však od té doby převážně jen leželo v šuplíku a jen občas jsem jej na něco použil (zde se mj. plně ukázala další nepříjemná vlastnost hardware - během pár dnů ve vypnutém stavu se takřka úplně vybije akumulátor).
    Po dalších pár měsících a dalších pokrocích ve vývoji linuxového kernelu jsem dospěl k závěru, že je třeba dát MIVVY druhou šanci. Ubuntu 8.10 byla jasná volba. Je nejblíže příbuzný mému oblíbenému Debianu, má dostatečně nový kernel a tvůrci si zakládají na použitelnosti v grafickém rozhraní (alespoň se to tedy říká, tak doufám).

    Instalace Linuxu podruhé

    Když už někde instaluji Ubuntu, používám pro podobnost s instalátorem Debianu alternate CD a textovou instalaci. Abych si nemusel zase půjčovat externí CD mechaniku, chtěl jsem provést instalaci z USB flash. Nebylo to sice zcela přímočaré, ale malý návod pomohl.
    Hlavní problém se samotnou instalací byl v tom, že partition manager mi tvrdil, že nevidí žádný disk. Až po delším googlování a zkoušení jsem zjistil jeho velice nepříjemnou vlastnost. Pokud instalátor přimountuje nějakou partition z lokálního disku, partition manager následně tvrdí, že žádný disk nevidí. A jedinou platnou (NTFS) partition přimountoval proto, že na ní hledal ISO image instalace...
    Řešením bylo partition odmountovat a spustit partition manager znovu. Instalátor ale poměrně něšikovně mountuje všechny partition do jednoho místa a postupné odmountování "shora" znamená i odmountování USB flash disku (který je přimountován jako poslední). Naštěstí to řeší opakované 'umount -l'.
    Velmi příjemným a očekávaným překvapením byla téměř úplná podpora hardware tzv. "out of the box". Jedou i v Lennym problematická WiFi karta a zvukovka. Xka sice správně zvolily 'openchrome' ovladač, obrazovka je však slepá. To však již znám z minula a pár úprav 'xorg.conf' problém řeší (mimochodem, již v Lennym jsem narazil na problém s překreslováním obrazu a nyní jsem k řešení použil i diskuzi zde na abclinuxu). Zbývalo už jen nainstalovat podporu touchscreenu.

    Ach jo...

    Zatím je brzy na to, abych řekl, jak budu snášet práci s vyšší mírou využívání grafického rozhraní (tedy minimalizací práce v terminálu), ale už teď jsem narazil na dvě "vlastnosti" GNOME, za které bych vývojářům vážně "poděkoval". Řekl jsem si totiž, že budu zkoušet věci nastavit ne jako obvykle editací konfiguračních souborů, ale přes grafické rozhraní. To už ale nepatří do zápisku o MIVVY...

    Pokračování příště? Možná...
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.