abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Propojení SUSE Linuxu Professional 9.1 a Windows Server 2003

    15.6.2005 00:07 | Přečteno: 1345×

    Propojení Windows Serveru 2003 a Linuxu. Linux funguje jako emailový server (IMAP) a Windows jako ověřovací server (LDAP, Kerberos)

    Proč to propojit

    Důvodem je příprava nového emailového serveru a sjednocení databáze uživatelů.

    Podmínky

    Hlavní server: Windows Server 2003, Active Directory

    Emailový server: SUSE Linux Professional 9.1

    Microsoft si při vydání Windows 2000 Serveru konečně uvědomil, že existují nějaké standardizované protokoly a tak 2 z nich pro službu Active Directory využil. Jedná se o Kerberos V5 a LDAP v3. Kerberos si sice mírně upravil, ale to je zase jiná pohádka. :)

    V mém případě se jednalo o již existující infrastrukturu postavenou na doméně Windows Server 2003. Starý poštovní server běží na Debianu a využívá POP3. Server však výkonnostně přestává dostačovat a tak jsem se rozhodl emaily přesunout na jiný server. Poslední dobou pracuji převážně se SUSE Linuxem, tak volba padla na něj.

    Na přípravu propojení stačí nainstalovat SUSE Linux v minimální konfiguraci a přiinstalovat klienta openldapu, klienta heimdalu a gssapi modul saslu.

    LDAP, který poskytuje Windows server, po nás vyžaduje, abychom použili ověřování přes GSSAPI a zároveň měli nakonfigurovaný Kerberos.

    Jak na Kerberos

    Pro připojení na kerberos z Windows Serveru 2003 jsem potřeboval klienta kerberosu a pár úprav v konfiguračním souboru krb5.conf. A to následujícím způsobem.

    [libdefaults]
    clockskew = 300
    default_realm = NASEDOMENA.LOCAL
    default_tkt_enctypes = des-cbc-md5
    default_tgs_enctypes = des-cbc-md5

    [realms]
    NASEDOMENA.LOCAL = {
    kdc = IP_SERVERU:88
    admin_server = IP_SERVERU:749
    ktpasswd_server = IP_SERVERU:464
    default_domain = NASEDOMENA.LOCAL }

    [default_realm]
    .nasedomena.local = NASEDOMENA.LOCAL
    nasedomena.local = NASEDOMENA.LOCAL

    [appdefaults]
    pam = {
    ticket_lifetime = 1d
    renew_lifetime = 1d
    forwardable = true
    proxiable = false
    retain_after_close = false
    minimum_uid = 0
    debug = false


    Při konfiguraci klienta Kerberosu nesmíme zapomenout na to, že Windows Server bere pouze realmy zadané velkými písmeny. Pokud jsou zadány jinak, tak ověření přes Kerberos neproběhne.

    Pokud nechceme do konfiguračního souboru zadávat IP adresy, ale DNS názvy, pak musíme mít funkční DNS server, nakonfigurovaný resolver a také v krb5.conf zadány dns_lookup_realm a dns_lookup_kdc na true v sekci [libdefaults].

    Funkčnost kerberosu ověříme na počítači spuštěním kinit prihlasovaci_jmeno. Po zadání hesla se kerberos musí ohlásit tím, na jak dlouho propůjčuje ticket. A můžeme se vrhnout na konfiguraci LDAPu.

    Testujeme LDAP

    Abychom mohli správně nakonfigurovat ldap.conf, musíme si ověřit, že se na LDAP server přihlásíme a stáhneme nějaká data. K takovémuto ověření bohatě postačí
    ldapsearch -b "cn=uzivatel,dc=domena,dc=local" -D "dc=domena,dc=local" -W sAMAccountName

    Tento příkaz musí vypsat informace z Active Directory. Pokud příkaz vypisuje chybu - ladp_sasl_bind_s: ... No mechanism available, tak nejsou nainstalovány autentikační moduly klienta LDAPu a je nutné je doinstalovat. V případě využívání Windows Serveru je nutný zejména modul GSSAPI.

    Konfigurák LDAPu

    Konfigurační soubor ldap.conf nevyžaduje žádné velké zvláštnosti. Pro základní funkčnost postačí základní nastavení, a sice:

    host IP_ADRESA_SERVERU
    base dc=domena,dc=local
    uri ldap://IP_ADRESA_SERVERU

    Příště budu pokračovat tím, jak nastavit mapování atributů Windows Serveru na Posixové atributy a ověřováním uživatelů emailu v LDAP databázi a ověřování uživatelů SQUIDu v LDAP databázi.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.6.2005 13:00 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše pekne
    Zdravim

    Tema me sice nezajima, wokenni serevry tedy skutecne nemusim, ale nebylo by lepsi tohle nabidnout jako clanek?

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    15.6.2005 14:20 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pekne

    Zdravím,

    původně jsem si to psal včera večer jako poznámky, než zapomenu, jak se to konfiguruje. Protože to asi budu potřebovat i u dalších zákazníků. :)

    Mno, pokud by o článek byl zájem, tak bych se o něj mohl pokusit. Ale zatím není kompletní konfigurace hotová, takže bych to dal do placu až to celé dokončím.

    Ještě plánuji sepsat článeček o připojení Samby 2.2.x a 3.x na Windows servery. Ono, přeci jen heterogenní sítě se v praxi vyskytují docela často. :)

    15.6.2005 18:58 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pekne

    Články tady jsou většinou o kompletním Lin řešení. Ale to je jedno. Ať už článek, nebo blog, svou hodnotu to má.

    Windows se nezbavíme, ať si každý říká co chce, dokud budou mít alespoň 5% podíl, vyplatí se učit jim. A řekl bych, že jejich podíl ani na těch 5% neklesne.

    Tvůj blog je o propojení Lin a Win, což je asi trochu mimo hlavní obor tohoto serveru. Potřeba to ale je. Budu rád, když tu bude víc takových návodů.

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.