abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    26.4.2009 13:32 | Přečteno: 1480× | poslední úprava: 26.4.2009 13:33

    Nechci tady rozebírat morálku, o té se už napsalo dost jinde. Chci se zaměřit na popis problému z pohledu běžného občasného konzumenta hudby

    V debatě o celé věci pirátství se věnuje až podezřele málo pozornosti několika faktům:

    Kopírování není technicky možné zastavit

    A ani DRM, ani jiné pokusy tomu nezabrání. Nástup kopírování přišel už s příchodem MC (a VHS), tedy technologií, které umožnily levné kopírování a sdílení obsahu - na svou dobu samozřejmě. Začátky to byly těžko postřehnutelné, protože tyto technologie zároveň dostaly audio/video přehrávače do míst (domácností), kde dříve byly maximálně rádio/televize a tedy současně narostlo množství potenciálních kupců na jedné straně a zároveň množství kopií bylo omezené kvůli ztrátě kvality při každé iteraci kopírování

    Další zlom přišel s CD-R a mp3. Naráz nebyl omezený počet kopií a díky mp3 se pak na médium vešlo mnohem více hudby naráz. Zhruba od této doby začaly klesat zisky hudebních vydavatelství - dávno před masovým příchodem sdílení po Internetu. Nástup vysokorychlostního Internetu pak tento trend jenom urychlil - tedy alespoň v našich podmínkách, kde Společnost Proti Telefonování (dvakrát přejmenovaná) proti jeho šíření dělala, co mohla. :)

    Internetoví sdíleči si zatím vždy našli cestičky

    Historie myslím dost známá. Po rozprášení zcela centralizovaného Napsteru nastoupily částečně centralizované technologie jako KaZaA, Direct Connect a postupem času čím dál víc BitTorrent. Myslím si, že ani zkriplení Internetu podle francouzského návrhu na tom nic nezmění, sdíleči a stahovači si opět najdou jiné, méně centralizované a méně sledovatelné cestičky. Kdo ví, třeba se začne P2P provoz mohutněji maskovat jako HTTP, stoupne oblíbenost TORu, atd. Soud s provozovateli jednoho vyhledávače torrentů dává zhruba podobný smysl, jako zastavit řeku vhozením jednoho šutru do koryta. I když bude dost velký na to, aby řece přehradil další cestu, voda si najde jinou cestu a poteče dolů dál... A i kdyby se povedlo Internet totálně zkriplit tak, aby to opravdu nešlo, vrátí se vývoj o 10-15 let zpátky. Kopie se opět budou šířit po přenosných médiích.

    Toto pro hudební průmysl nevypadá moc dobře. Nicméně další okolnost jim dává vcelku slušnou šanci na kšefty:

    Ani sdílení není zadarmo

    Ano, přesně tak, i to má své náklady. Je potřeba si většinou nainstalovat software pro stahování a něco nasdílet (neplatí pro BT), vyhledat to, co chci, a na nějakou dobu si znepoužitelnit linku. A to čím víc je linka asymetrická, tím větší znepoužitelnění. Zajímavé je, že filmový průmysl už toto pochopil a přizpůsobil se pomocí několika jednoduchých opatření:

    Díky tomu se povedlo filmařům dosáhnout zdánlivě nemožného: nelegální kopírování filmů je tak nakonec ve výsledku méně výhodné, než jejich legální zakoupení.

    Jsem zvědavý, kdy někdo z major label toto okopíruje a přinese službu, pomocí které bude možné si bez zbytečných obezliček a otravností (hlavně DRM otravující pouze platící zákazníky) si koupit cokoliv z jejich produkce. Jednu z cest ukázaly společnosti Apple a EMI. Nicméně furt tam jsou dvě zbytečné obezličky v podobě nutnosti údajů o platební kartě (proč nestačí pajpalí účet?) a nutnosti nákupu přes program i-Tunes.

    Ještě příklad z reálného světaTM: chci si stáhnout řekněme nějakou písničku z cyklu Live From Abbey Road od Manu Chaa, lhostejno zda s videem nebo bez. Zeptám se gůglu. Ten mi v prvních deseti výsledcích vyplivne dva odkazy na TyTrubko, tři oznámení, že tehdy a tehdy v tom a tom díle MC vystupuje, jeden odkaz na fanouškovské fórum, dva odkazy na torrenty a dva odkazy na další videa. Výsledek? Jednoduchý: nikdo moje peníze nechce, tak proč bych je měl někomu cpát?

           

    Hodnocení: 94 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Grunt avatar 26.4.2009 13:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    Hlavně by se měli snažit už konečně vymyslet protokol či mechanismus, který by minimalizoval datové toky proudící přes Internet patřící právě sdílení. Vždyť furt každý stahuje to stejné. A  pomalu mě to začíná už srát.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    26.4.2009 16:28 cadic | blog: cadic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    tak ho vymysli kdyz ses tak chytrej a nasranej vole....

    xkucf03 avatar 26.4.2009 17:18 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    Tohle přece řeší komunitní* servery/P2P – nejdřív se koukneš na nejbližší (protože je to rychlejší) a až když to tam není stahuješ odjinud.

    *) koleje, paneláky, komunitní wifi

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    thingie avatar 26.4.2009 17:20 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě
    Dá se dělat třeba něco takového.

    http://torrentfreak.com/isp-speeds-up-customers-bittorrent-downloads-090418/
    Růžové lži.
    26.4.2009 15:50 nome
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    Jen dva malé přípodoteky. Ten první - trh s CD nosiči nebyl vlastně stabilizován nikdy a hlavně ze začátku byl hnán potřebou uživatelů upgradovat klasické gramodesky (zajímavé je, že tehdy se o licencích na obsah cudně mlčelo). Takže mluvit o nějakých poklesech u CD je strašně ošemetné, protože se bavíme o poklesech vlastně vůči jakému stavu?

    Je tedy docela dobře možné, že hudební vydavatelství přinejmenším částečně pláčou na špatném hrobě (a vědí o tom!).

    A ten druhý - opatrně s adorací levných filmových DVD, zdaleka ne všechno je touto cestou vydáváno a zdaleka ne všechno, co takto vyjde, má kvalitní zpracování, jakkoliv je bez debaty, že oproti přístupu hudebního průmysl je to jednoznačný krok vpřed.

     

    26.4.2009 17:01 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    Zajimalo by me, proc neudelaj sluzbu podobnou privatnim torrentum. Zaplat $10 na mesic, stahuj si zde cokoliv najdes, navic vam budeme dodavat nove filmy, novou muziku, atd,

    Sam bych si takovy service koupil hned. Ted si treba platim E99 za motogp.com. Jsem spokojeny, protoze mam vse to co potrebuju a je to za rozumnou cenu.

    Myslim, ze je lepsi zlegalizovat to co se deje, nez jit proti proudu, protoze to se jim stejne nepovede.

    Ja nechci chodit do kina a nechci si kupovat DVD. Myslim, ze to jsou prezitky. Kino mam doma, media vyhradne na NFS.

    Nebo uz by alespon mohli zacit, prodavat licenci na media, misto toho aby si clovek koupil CD, a kdyz ho poskrabe, tak musi koupit novy. Chci licenci na film, pisnicku, atd. Pak si ja rozhodnu, jestli si to stahnu, nebo koupim DVD, atd.

    O co se ted snazi je absolutne prahistoricky.

    xkucf03 avatar 26.4.2009 17:23 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    Hlavně bych vůbec neřešil vydavatelské subjekty – to je typ firmy, který vzniknul v určitém čase, za určitých okolností, protože byly potřeba – a firmy vznikají a zanikají, tohle je normální… Na fňukání vydavatelů tedy nemá cenu se ohlížet – spíš má smysl se zabývat tím, jestli máme dostatečně kvalitní hudbu, umělce – a jestli tito umělci dostávají za svoji práci spravedlivě zaplaceno – resp. nelze posoudit, co je spravedlivá odměna a co už ne, ale lze posoudit, jestli je někdo okrádá. Distribuční řetězec mezi umělcem a spotřebitelem se bude pravděpodobně zkracovat a možná z něj vypadnou klasická vydavatelství.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Nicky726 avatar 26.4.2009 18:04 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě
    Hm, takové CD za 25 Kč v trafice a u pokladen *marketů, bych si i koupil, podle toho, jak by se teda trefovali do mých oblíbených žánrů. ;-)

    A víc by kupovala generace rodičů, kteří něco takového jako hudbu z počítače asi nikdy brát nebudou.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Fluttershy, yay! avatar 28.4.2009 15:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě
    Hm, takové CD za 25 Kč v trafice a u pokladen *marketů, bych si i koupil, podle toho, jak by se teda trefovali do mých oblíbených žánrů. ;-)

    Asi tak --- v hudbě je výrazně větší žánrová pestrost (a specializace lidí na jednotlivé žánry) oproti filmovému průmyslu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.4.2009 22:26 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    Bohužel vyřešit hudbu jako filmy nejde. U stahování filmů jsou přeci jen větší náklady, déle to trvá. Mp3 je v cukuletu.

    Spíš si myslím, že tohle nikdo tohle století nevyřeší. A na co lidé zapomínají, ani to nikdo vyřešit nechce. Vydavatelé jenom chtějí co nejdéle udržovat zlatý důl. Vědí, že to nepůjde věčně, ale teď se hoduje, tak jaképak copak? Po nás potopa. Zatím to teče, tak dokud to poteče, budeme bojovat. Máme peníze, lobby a korupce funguje. Teď prodloužíme autorská práva z 50 na 75 let, tu si zajistíme 30% veškerého obratu prázdných médií, disků, tiskáren, copak je to málo peněz? A budeme dál roztáčet tu spirálu dokud to půjde a bude to sypat. Máme prachy, a to v kapitalismu je někdy víc, než spravedlnost, právo, logika, zájem většiny, umění, kultura.

    Copak nechápete, že vydavatelé se budou držet zuby nehty, co to jde. Jim nejde o hudbu, jim jde o zisk. A lidé se zase zuby nehty budou bránit tomu, aby si všechno kupovali a přistoupili na torchu šáhlá pravidla hry vydavatelství. Obě strany vědí, že to nejde. Vydavatelstvím je také jasné, že jejich pravidla jsou neudržitelná, ale jim stačí jen pořádný proud peněz. Jim primárně nejde o to, aby se nekopírovala hudba, jim primárně jde o to vydělat.

    Vydavatelství mají peníze, aby se u koryta udržela ještě hodně dlouho a ještě hodně dlouho lobovala za drakonické zákony, podmínky, kontrolu internetu, atd.. A běžní lidé zase nemají moc s tím něco udělat. Jsou jediné dvě cesty, jak s tím hnout. První, pravděpodobná – jet tak dlouho, až se to stane tak neudržitelnosu katastrofou, že v nastálé totální krizi autorských práv to bude třeba krizově vyřešít – a to bude mnoho let trvat. Druhá, málo pravděpodobná je řešení Gándhího – tisíce a tisíce lidí denně by se hlásilo na policejních stanicích, a přiznali by se k porušování autorských práv a tento proud lidí by neustával po měsíce. Pak by se takové zákony staly neudržitelnými a bylo by nutné je okamžitě změnit, jinak hrozí zhroucení země, ekonomiky a dalšího. Ovšem to v době globalizace by muselo být trochu větší, takže to pomiňme.

    27.4.2009 08:35 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě
    Spíš si myslím, že tohle nikdo tohle století nevyřeší.
    Představte si, že žijete v roce 1909 a rozumujete o tom, co se asi tak stane do konce 20. století ;-)
    A budeme dál roztáčet tu spirálu dokud to půjde a bude to sypat. Máme prachy, a to v kapitalismu je někdy víc, než spravedlnost, právo, logika, zájem většiny, umění, kultura.
    To není "někdy víc", to je sama podstata kapitalismu jako systému: kapitalismus přestává fungovat, když si nikdo nechce půjčovat peníze s perspektivou, že díky tomu vydělá ještě víc peněz. Cílem v kapitalismu není uspokojení nějaké potřeby (najíst se, ochránit se před mrazem) neboli tvorba hodnot, to je jen takový vedlejší efekt virtuálního zhodnocování virtuálních vlastnických práv, kterému říkáme vydělávání peněz. Přesněji řečeno kapitalismus neuspokojuje potřeby tělesné, ale mentální, kteréžto se pro praktické potřeby "zhmotňují" do podoby peněz.

    (To je taky problém komunistických ideologů, kteří chtěli kapitalismus vyřešit všeobecným uspokojením tělesných potřeb: až všichni všechněm všechno dáme, budeme všechno mít dohromady - tůdle! Člověk holt není mluvící zvíře.)

    Až stejně efektivně a univerzálně zhmotníte ideje (mentální obsahy) jako je spravedlnost, právo, logika (asi myslíte zdravý rozum), umění... něčím jiným než penězi, tak vyhrajete. Dřív ne.
    27.4.2009 11:12 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě

    Představte si, že žijete v roce 1909 a rozumujete o tom, co se asi tak stane do konce 20. století 

    Problém je, že já nežiju v roce 1909, ale v roce 2009. V roce 1909 bych si netroufal vývoj odhadnout jinak, než velký technický pokrok. Ale to se v tomto stoleté (kromě rozvíjení už existujících nápadů) stane s daleko menší pravděpodobností. Proč? Celebrity minulého století jsou vědci, fyzici, objevitelé. Celebrity tohoto století jsou herečky, které mají krásná prsa, případně konexe. Celebrity dneska dělá marketink, ne přínos lidstvu.

    To není "někdy víc", to je sama podstata kapitalismu jako systému: kapitalismus přestává fungovat, když si nikdo nechce půjčovat peníze s perspektivou, že díky tomu vydělá ještě víc peněz.

    Ne, tohle je jenom zvrhlá forma kapitalismu. Problém je, že pokud jsou peníze a trh na prvním místě a nic nad tím, tak se to s pravděpodobností 100% zvrhne do této zvrhlé formy.

    Cílem v kapitalismu …

    Ono je vlastně úplně jedno jak dnešní situaci nazveme. Já myslím, že jakýkoli společenský směr vede do katastrofy, pokud se bere nekriticky, a je úplně jedno, jestli je to kapitalismus, komunismus, atd.. Podstata zkázy těchto směrů je v tom, že posadí na oltář nějakou hodnotu jako nejvyšší božstvo a v jeho jménu pak udělá cokoli. V kapitalismu jsou to peníze, v komunismu lid, atd..

    Až stejně efektivně a univerzálně zhmotníte ideje (mentální obsahy) jako je spravedlnost, právo, logika (asi myslíte zdravý rozum), umění... něčím jiným než penězi, tak vyhrajete. Dřív ne.

    Vyhrajete nějaký čas. Než se zase začnou dělat blbosti ve jménu spravedlnosti, pravdy, logiky.

    I tyhle věci se dají posadit na oltář a udělat si z toho závislost. Jsou lidé, kteří jsou schopni lynčovat toho kdo jim zalhal – existuje určité malé procento žen, které lež najdou naprosto všude, do seznamek píší, že nesnáší lež a faleš – to už je nemocná závislost – taková jiná forma žárlivosti.

    Možná budu vypadat jako neivní blb, ale pokud nejvyšším cílem nebude láska, vždy se to zvrtne do háje.

    26.4.2009 23:29 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě
    ono, by stacilo kdyby zacli uvazovat v jinych rozmerech... pro me je pomalu vyhodnejsi a pohodlnejsi koupit si hudbu na amazonu nez nekde prolezat warez fora nebo prohrabavat se balestem v P2P. na amazonu maji jednu mp3 bez DRM za $1 a cele album obvykle kolem $8-$10 a to si myslim, ze je naprosto adekvatni cena...

    ale dalsi vyrazny problem je, ze se u CD tlaci na prodej mainstreamu, takze skoro neni co kupovat. pokud chce clovek neco kvalitnejsi nebo nedejboze neco specifictejsiho ze zahranicni produkce ma smulu a (v CR) neni to kde koupit.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    the.max avatar 27.4.2009 01:07 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební vydavatelství, jdete na to blbě
    dalsi vec je ten, ze kdyby se podarlilo zatrhnout nejakym zpusobem veskere p2p, tak by nam vsem stacilo pripojeni k internetu s rychlosti okolo 1Mbit. Tim padem by se zastavil i rozvoj a vyvoj novych technologii, potoze provideri by nemeli potrebu investovat do novych rychlejsich technologii, vyrobci by tim padem nemuseli nic noveho vyvijet a hlavne by na to nemeli a ni penize...

    Ja uz to rikam posledni 2 roky, p2p sitim vdecime za zrychlovani internetu:-)
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.