abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak jsem poprvé v životě přecházel na kernel řady 2.6

    30.4.2005 22:06 | Přečteno: 1517× | Zkušenosti | poslední úprava: 2.5.2005 22:15

    Dnes jsem se poprvé v životě pustil do instalace nové řady jádra ve svém Slackwaru. Původně jsem měl jádro 2.4.29 a chtěl jsem přejít na 2.6.11. Jako vhodný způsob jsem zvolil instalaci balíčků.


    Teprve dnes jsem se odvážil instalovat nový kernel do svého linuxu. Sice jsem za sebou měl upgrade jádra 2.4, ale na přechod na 2.6 jsem neměl odvadu. Říkejte mi třeba kernelový panic ;).

    Používám distribuci Slackware, kterou průběžně aktualizuji přes slapt-get a swaret. Nové jádro jsem si však stáhl manuálně z českého mirroru slackware. Nijak jsem neřešil odstranění staršího kernelu - přeci jen jsem si chtěl nechat zadní vrátka :) Nainstaloval jsem tedy nový kernel (standartně přes installpkg) - a to moduly, headers a samotný generic kernel. Ještě jsem si v README přečetl, že pokud mám root v jiném fs než ext2, musím si vytvořit ext3. Zde jsem poprvé narazil.. Ale popřádku.

    Na bootování linuxu používám grub (protože na počítači mám ještě Windows), tak jsem zvolil možnost bootovat jak kernel 2.4, tak i 2.6 pomocí nabídky. Připsal jsem tedy pár nových řádků do svého menu.lst dle vzoru původního bootování ( původně jsem neužívat initrd, a startoval jsem s ide-scsi mechanikami). Při prvním startu na mě linux bafl, že root je ext2, což jsem neakceptoval a zjistil jsem, že mi chybí initrd napsaný do menu.lst a také jsem přidal k novému kernelu ide-scsi mechaniky. Rebootoval jsem a doufal, že je vše v pořádku. A první náraz. Nabíhání skončilo na příkazové řádce, kde na začátku byl pouze # a každý povel hlásil, že nemůže najít /bin/sh! Nabootoval jsem tedy kernel 2.4 a vše v pořádku, domníval jsem se, že jsem špatně vytvořil initrd. Googloval jsem tedy, a něco našel, provedl jsem několik rebootů, několik nových vytvoření initrd a všechno marně. Vždy se načítání zaseklo na křížku.

    Náhle v nějakédiskuzi vidím, že jakýsi člověk omylem napsal hdc=ide-scsi a přitom má hdc pevný disk s rootem - a hle, já se v menu.lst také překlepl! Dejte mi korunu, já se půl hodiny rejpu s initrd a ona chyba byla někde jinde. Achjo. Příští restart jsem měl zavřené oči, nemohl jsem se dívat - a vše bylo v pořádku. Huráá!!

    Hned jsem spustil Xka. Naběhl fluxbox a startovaly se dockapplety.Mezi němi známá kačenka (bubblemon), která však stagnovala dole a ne a ne hladina jít nahoru. Mno tak jsem se přepl do terminálu a stáhl novou verzi bubblemon - vzpomněl jsem si totiž, že verze, kterou jsem měl, měla problémy s jádry řady 2.6. Provedl kompilaci, mezi tím odinstalaci staré verze, následně instalace nové verze a vše v pořádku. Řekl jsem si, zvládl jsem to!

    Nebyl to však konec. Obrovské překvapení pro mě bylo, když jsem se snažil pustit terminál (rxvt). Pouze probliklo okno a nic se nestalo. Totéž xterm - zde však ani okno neprobliklo. Stejná situace nastala při povelu gnome-terminal. Opět googlování, první odkaz mě odvedl na abclinuxu, zde jsem pročetl diskuzi a moc chytrý jsem z ní nebyl. Opět půlhodinové hledání a poté návrat na původní diskuzi na abclinuxu. Podíval jsem se na (tehdy) předposlední příspěvek, který informoval, že udev může děla blbiny. Provedl jsem tedy chmod -x /etc/rc.d/rc.udev, rebootoval a konečně!!!

    Nyní vše funguje jak má a děsím se dne, kdy zase objevím nějakou nefunkční funkci! Mnoho zdaru všem kernel panicům!

    Viz. také: Diskuze na abclinuxu.cz, Jak na initrd v Slackware


    Doplnění ze dne 2.května 2005

    Tak mé nadšení opadlo skutečně rychle .. Nejprve nefungovaly terminály, na což pomohlo odstřelení udev, později mi ale nejela flash, která udev potřebovala :(( Rozjel jsem tedy pod udev jak terminály, tak flash, ale pouze jako /dev/uda, nikolik jako scsi a .. už mě to fakt nebavilo, takže downgrade byl rychlý a kupodivu zatím bezproblémů!

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.4.2005 22:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Až překvapivé
    Možná jsem divnej, ale použití kernelu 2.4 na desktopu mě překvapuje. 2.4 mi přijde zastaralé - boot do 2.4 je u mě o minutu delší, protože 2.4 hledá disky na SATA řadiči :-(, zatímco 2.6 už rovnou "ví", že tam disky nejsou (vypadá to tak).
    Valoun avatar 30.4.2005 23:07 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Taky se pokousim
    Mam sve jadro 2.4 vytunene dle potreby pro svuj notebook, ale stale po 2.6 koukam. Protoze mi pod 2.4kou nefunguje USB1 a USB2 zaroven (starej mp3 prehravac to nerozdejcha).

    Zkusil jsem distribucni 2.6 jadro (Debian), ale nenabehne ALSA, Xka chcipnou (i810), proste nefunguje prakticky nic. Takze se bude muset kompilovat, a na to nemam zrovna cas a naladu. Protoze kdyz kompiluju, tak prolezu uplne vsechny nastaveni, a premyslim co jo a co ne.

    Taky jsem nekde cetl ze 2.6 nema rado multimedialni klavesnice, a ze se musi pouzit nejakej prasackej dirty trik na rozfungovani specialnich klaves (a la volume, mailer, inet button atd.) - Co je na tom pravdy?

    Co se rychlosti tyce, tak ta distribucni 2.6. ji trva minutu a pul jenom nez se rozbali jadro do initrd, nebo co to vlastne na zacatku dela.
    1.5.2005 08:30 m0d0r | skóre: 13 | Zilina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taky se pokousim
    hmmm ohladne tej klavesnice ? co na to pouzivate ?:) Lebo ja lineak a to pokial viem nedependuje na kernely ;)
    Valoun avatar 1.5.2005 11:30 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taky se pokousim
    No ja prave nechci zadny dodatecny programy, chtel jsem aby to zajistovaly Xka, coz u 2.4 mam. Proste jsem si nadefinoval svoji klavesnici v /etc/X11/xkb/symbols, a mam vystarano.
    1.5.2005 16:25 Drak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taky se pokousim
    Taky jsem nekde cetl ze 2.6 nema rado multimedialni klavesnice...
    Ja mam zkusenosti se dvema multimedialnima klavesnicema pod 2.6:

    Comapq Easy Access Keybord (asi XkbModel compaqeak7): Pod 2.4 chodila, pod 2.6 ne a pri kazdym zmacknuti nejakyho toho cudlu to zvraci chyby do messages.

    Nejaky mutli-mega-cudlikovy noname (XkbModel cherryblue): chodi perfektne jak pod 2.4 tak pod 2.6

    Takze u me je uspesnost 50% :-)
    Valoun avatar 1.5.2005 20:26 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taky se pokousim
    No mne jde o klavesnici co je implantovana v notebooku HP nx9020 - kde napriklad ovladani hlasitosti je pouze softwarove a tak je funkcnost techto klaves nutna.

    A co se XkbModel tyce, ten jsem si musel napsat sam, protoze normalne v distribuci X11 neni (ani zadny podobny).

    Muze mi nekdo vysvetlit, co se ve 2.6 tak radikalne zmenilo, ze prestaly fungovat tak zakladni veci jako je klavesnice? To totiz z changelogu kernelu tezko vyctu.
    30.4.2005 23:53 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Slack
    Na Slacku 10.0 jsem taky přecházel na 2.6 a k "just works" to taky mělo dost daleko.
    1.5.2005 00:08 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slack
    divny? zastaraly? tak to tedy muj nazor neni ;), ja na 2.6 prejdu az kdyz bude nejdrive u 2.6.15 i bliz ke 20, vzdycky to tak delam...
    1.5.2005 02:03 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slack
    To jsem neřekl já. :-O Já bych třeba 2.6 na server nedal, na to mu chybí stabilita ve smyslu velkých změn v kódu. Na desktop je ale vhodnější. Všecko IMO ;-)
    1.5.2005 08:59 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slack
    To si nepomůžeš, oni se v tom vrtaj jak chtějí, pro 2.6.12 se plánují ne úplně malinké změny, stejně tak to bude i pro další jádra. Já bych to viděl tak, že z hlediska stability buď jádra distribuční nebo si aspoň počkat vždycky tak na 2.6.x.5…
    Copak toho není dost?
    1.5.2005 09:23 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hm
    Zdravim

    No ja nevim, ale ja jsem do slacku 9.1 nebo kterej to byl (prvni co byl oznacovan kernel 2.6 ready) stahl tarball vanilla kernelu, rozbalil, rucne nakonfiguroval, nainstaloval, rebootovalk a jel jsem. Pak jen par rekompilaci kvuli nejakejm drobnostem, ael i tak to jelo. Nemusel jsem se trapit s nejakym blaznivym initrd. Dneska to delam uplne stejne.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    vogo avatar 1.5.2005 14:44 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše skompiluj si sam
    ja uz jedine tak, nic na tom neni, driv sem do toho vubec nemel chut, ale fakt se to da zvladnou levou zadni, staci mit config, a ten pouzivat, vzdycky projit zmeny, a poupravit, je to fpoho. Dneska rano upgrade z 2.6.10 na 2.6.11 :)
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.