Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 00:36

Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

19.10.2011 00:13 | Přečteno: 2999× | Ostatní | poslední úprava: 19.10.2011 00:18

Autoškola národa je tu opět s námi a tentokrát tam hned zkraje byla jedna velmi trefná ukázka.

Pominu to, že na obrazovce je velmi snadné a pochopitelné přehlédnout, že tam je nějaké zpětné zrcátko a v něm je auto. Já ho zaznamenal, protože jsem tušil, na co naráží. Faktem je, že na řidiče, co sotva zahlédnou někoho, kdo se třeba jen blíží k připojovacímu pruhu, tak mi to hned frnknou do levého pruhu, mé brzdné destičky vzpomínají s horkostí na duši. Paradoxně to nebývají od pohledu nezkušení řidiči.

Pokaždé, když mi to někdo udělá, tak tomu říkám přednost naruby. Někdo, kdo nám na dálnici jedoucím má dát přednost, ve výsledku vyvolá to, že já v pruhu levém dupu na brzdy - mě se to tam přece nemá naprosto týkat. A znám i jiné experty - typicky TIRáky, co vám to obdobným způsobem vpálí do levého pruhu, jakmile se v kopci rozhodnou, že musí předjet svého o 4 km/h pomalejšího kolegu.

A takhle vážně ne!

V diskuzi na odkazovaném iDNESu se objevil i další "nešvar", který může mít špatné důsledky, a i když se může zdát naprosto neuvěřitelný, už se mi stal dvakrát - na stejném místě.

Začátek R7 (i když v těch místech je to vlastně ještě ulice "Pražský okruh", resp. "Lipská") je známý krátkými nebo žádnými připojovacími pruhy. Když jedete z Evropské směrem k letišti, máte nějakých 30 metrů na připojení na silnici s poměrně hustým provozem. Na mapě to může vypadat lépe, v reálu se ten připojovací pruh brzy začne zužovat. Kdykoliv se připojuji, musím velmi rychle udělat rozhodnutí:

Situaci c) v hustém provozu "odpoledne kolem čtvrté" zažívám asi v 40 % případů, ale občas někoho nenapadne uhnout, takže se to stane i jindy. Dvakrát se mi už ale stalo - a paradoxně v naprosto řídkém provozu, kdy by logickým řešením bylo uhnout do levého pruhu, to, že řidič na dálnici začal zpomalovat. Bohužel až v moment, kdy jsem také začal zpomalovat. A zatímco jsem se blížil ke konci připojovacího pruhu, tak on brzdil dál, až na té dálnici úplně zastavil(!). Následně na mě ještě začal troubit.

Je to velmi nebezpečné. Daná situace má hned několik řešení, přičemž každé je mnohem lepší: a) přejet do levého pruhu b) jet pořád stejně rychle dál c) když vidím, že připojující opravdu jede pomalu, tak zrychlím, abych mu uvolnil místo. Bez nějakého propojení mozků, aby jeden věděl o druhém, co má v úmyslu, to prostě na podobně krátkém nájezdu udělat nejde. A myslíte si, že to udělala vyklepaná ženská nebo řidič začátečník? V žádném případě, opět muž 30-40 let.

Rychlá jízda

Celkově se v ČR neskutečně démonizují rychle jedoucí řidiči. Faktem je, že mě nikdy žádný takový řidič neohrozil, a to ani když jsem řídil pomalejší vehikl. Když už, tak mi naznačí, že jim mám uhnout, já si toho jako pozorný řidič všimnu a uhnu jim. Dokonce ani agresivní taxikáři pro mě nepředstavují takový problém. Jako problém naopak vidím:

Jenže pro trestání (nebo jiné řešení) těchto problémů prostě nestačí postavit budku s radarem a jen vyjíždět pokuty z počítače. Celkově je ale důležité se chovat hlavně předvídatelně.

Autoškoly?

A kde jinde by to měli tlouct lidem do hlavy, když ne v autoškole?

Vesnická autoškola, kde vás nikdy nevezmou "do provozu" je průšvih. Mám jednu takhle "vyučenou" kamarádku a té třeba vůbec nic neříká bezpečný odstup. Mimochodem, pojišťovna jí už vypověděla havarijko.

Já měl před těmi 5 lety autoškolu sice městskou, ale přesto mizernou. Pan školitel si ze svých studentů dělá taxikáře, tzn. se jezdí tak, jak má on zrovna někde vyřizování - bez ohledu na potřeba studenta. Jednou jsem místo nej měl "supl" a ten po chvíli vypozoroval mé chyby a nedostatky, a tak jsme prostě půl hodiny kroužili od křižovatky ke křižovatce po sídlišti. Za tu jednu jízdu jsem se naučil víc než během všech ostatních dohromady.

Nějaká výuka "best practices" naprosto neproběhla. Ale to už promlouvám do duše vám, autoškoláci.

       

Hodnocení: 82 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (4) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

19.10.2011 00:27 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Musím ocenit, jaxes rozepsal. Ale je to moc dlouhé, tak dobrou ;-)
Nobody can give you as much as I can promise you
19.10.2011 01:09 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
a hned s tím trochu souvisí problém prostředního pruhu, kdy levý a pravý pruh frčí a v prostředním se vlečou hovádi, kterým ten pravý asi není dost dobrý
Tohle dělám i já, když jezdím do Prahy - Jižní spojka, neděle, kolem půlnoci. 3 pruhy, kamiony mohou jezdit jen v pravém. Omezení rychlosti: kamiony 60km/h, ostatní 80km/h. Většinou jedu 75-80km/h a během pár minut se mi za prdel nalepí kamion (klidně i na ~5m). No, a co teď? Můžu přidat, ale pak riskuju, že mě vyberou. Můžu normálně pokračovat, ale pak ten debil za mnou začne houkat a blikat jako vánoční stromeček - a co hůř, ve chvíli kdy bych musel rychle zastavit nebo zpomalit mám několikatunovou návštěvu v kufru. Tak holt jedu v prostředním.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
19.10.2011 08:51 Tomáš Pěnička
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No, a co teď? Můžu přidat, ale pak riskuju, že mě vyberou.
Pro jistotu si prohlídni článek "JJ versus Magistrát" (kde jinde, než na DFENSovi). Tam něco podobného uhrál na krajní nouzi ( a to za ním jel pitomý osobák).

19.10.2011 12:10 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
hodne zajimavej clanek. diky
19.10.2011 11:59 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jižní spojka je v obci, tam můžete použít libovolný pruh, jaký uznáte za vhodný (a klidně předjíždět zprava) ;-)
19.10.2011 15:42 Mrkva.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To sice jo (takhle jedu prostředním a kamion nehchám předjet pravým), ale může vzniknout nejedna krizovoá situace, přece jen, každý není zvyklý na předjíždění vpravo.
19.10.2011 17:02 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A taky spousta lidí není zvyklá na přednost zprava, když jedou po široké ulici, a na jízdu v pravém pruhu na tříproudých dálnicích, mnoho venkovanů dokonce není zvyklých vůbec jezdit na dálnici, takže na nájezdu zbytečně brzdí. Obezřetnost je potřeba všude, protože blbci či nezkušení řidiči jsou taky všude. Takže ano, měl jsem občas problémy při předjíždění zprava (či uprostřed) na Jižní spojce a na 5. května, ale podobné situace jsem měl i s výše popsanými chybami a nehodlám kvůli tomu začít jezdit tak, jak chtějí ti, co ty předpisy neznají.
19.10.2011 01:16 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já jako jeden z velkých problémů (pokud počítám pravděpodobnost x následky) vidím řidiče, kteří se na dálnici vydají v protisměru. Prý se to stává, když se snaží přechytračit výjezd z benzinky.

Relativně volná dálnice, jel jsem v pravém pruhu. Najednou se v levém objevilo auto v protisměru. Nejdřív jsem si myslel že blbě vidím, potom že jsme sjeli z dálnice, mozek to jaksi odmítal přijmout :-D Auto prosvištělo, zavolali jsme 158, už o něm věděli (zajímalo by mě co udělali - posledně v televizi ukazovali jak v takové situaci cajti jeli po správné straně dálnice, dokud dacan nezastavil).

Celkem dlouho jsem pak přemýšlel co v takové situaci udělat, pokud bych byl vlevo. Jako jediná možnost se mi jeví natlačit se na předjížděné auto a doufat, že se vyhneme. Tohle, nebo brzdit, ale tak nějak nevím, jak by brždění mohlo pomoct...
A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
19.10.2011 08:58 Tomáš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Stává se to prý i na některých blbě udělaných přivaděčích. V takovém případě se asi dá jenom spoléhat na štěstí, vzhledem k tomu, jak se to rychle semele. Ze strany policajtů jsou asi jenom 2 správná řešení: 1) zablokovat dálnici od svodidla ke svodidlu (ale asi přijdou o nějaké to autíčko), 2) pořešit to z vrtulníku, nesjpíš krátkou dávkou.

Docela mě zarazilo, že ten d...l, co jel v protisměru (a způsobil tak 8 dopravních nehod, na videu byla vidět auta na střeše) dostal jenom podmínku. Když to srovnám s mediálně vyrobeným "pirátem" Lacinou, tak je to hodně nepoměr
vain avatar 19.10.2011 09:14 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Je to nepoměr, ale Lacina se ještě tvářil jako chudáček, co za nic nemohl a byla to jen nehoda, to mě dojalo nejvíc. Někdo, kdo o sobě tvrdí, že má nalítány sta tisíce kilometrů se zařadí do pruhu takovým způsobem (a bez blinkru) haha. Ale souhlasím, podmínka je dost málo, i když to "neudělal úmyslně".
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 10:58 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Někdo, kdo o sobě tvrdí, že má nalítány sta tisíce kilometrů se zařadí do pruhu takovým způsobem (a bez blinkru) haha.
hm, a tedy s těmi statisíci kilometrů jako automaticky ztrácí možnost udělat chybu?

- já bych to tedy viděl jinak, i když se zkušenostmi pravděpodobnost chyby v každé jednotlivé situaci klesá, tak lidové "jednou to přijít musí" platí stále, a čím více pokusů, tím větší šance, že se to během nich stane (házels' někdy kostkou?)
vain avatar 19.10.2011 11:12 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
On udělal těch "chyb" víc najednou, to je hodně malá pravděpodobnost. Navíc není chyba jako chyba. Jestli se takhle zařazoval do pruhu pravidelně, tak to beru, že mu to jednou nevyšlo, ale o to víc nemá s takovým stylem zařazování na cestě nic dělat.

Já bych to řešil hned u autoškoly. Problém je, že se řidičák bere jako samozřejmost a každý ho "musí" udělat. Když jsem dělal řidičák já, tak holka přede mnou odcházela s brekem, údajně ji od jízd vyhodili snad po desáté (opravdu). To je nehoráznost, třikrát a dost - doživotní zákaz řízení, když na to prostě nemá. Nevidím důvod, proč by ten řidičák měl mít každý, i když na to evidentně nemá.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 11:32 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Třeba na to někdy mít bude. Vyvozovat jak se bude projevovat někdo za deset let. Ale spíš něco jinýho. Ta zkouška je takový podivný obřad, one man show pro zkušebního. Přišlo by mi průkaznější, kdyby řidič dostal úkol, třeba zajet do nákupního centra, zaparkovat zase odjet a už by mu nikdo neradil, ani ho neznervozňoval. Pokud dostane řidičák, bude na to pak také především sám. V tom dobrým i špatným.
vain avatar 19.10.2011 11:43 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Dobře, beru, tak za deset let může dostat další tři pokusy. U jízdy se zkušebním komisařem už ti opravdu nikdo neradí, a jestli někoho jen jeho přítomnost znervózňuje, tak by na řízení měl taky zapomenout, protože nervózních situací na cestách zažije spoustu.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 11:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
U jízdy se zkušebním komisařem už ti opravdu nikdo neradí, Co vím tak dávají příkazy, tak trochu ve svém kodu, kam teď, co teď... Což je situace možná s navigací (?) ale někomu může nevyhovovat a přitom jinak by byl v pohodě. Já teda zrovna když mi někdo kecá do toho co chce dělt, kdekoliv. Tak začínám bejt vedle. Také když se soustředim na mne nikdo z rodiny a známých nemluví :))).
vain avatar 19.10.2011 13:00 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jediné co říká je kolikátý exit na kruháči a kam na křižovatce, nic víc, nic méně (alespoň tak to bylo u mě). Já se prostě soustředil na jízdu, a když se blížila křižovatka, tak mi s předstihem oznámil, kam. Jestli to někoho znervózňuje, tak je nervově labilní ;-)
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 13:07 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No, u mě se instruktor s komisařem bavili o komisařově dovolené, ale to by přeci řidiče taky nemělo rozptylovat, když si spolucestující povídají.
19.10.2011 13:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Až cca 5m před křižovatkou: "Levo". A proč už tam není blinkr. Nic... Po hlavní? Nic neřikám tak po hlavní, ne?! Je už to pár let, ale stále čerstvé. Asi jsem měl smůlu. Nebo jsem ho štval. :)))
19.10.2011 13:26 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Kdybys ho stval dopadnes hur :-)

V dobach davno minulych, kdy ja by male robe a papiry delala moje mama a zkusebni komisar byl policajt v uniforme se stala pri zkouskach takova prihoda. Zeleny panacek pokynul jednomu ze zkousenych, aby zastavil u chodniku. On ho poslechl a vyletel od zkousky. Zastavil na zakazu zastaveni. Argumentace, ze mu to naridil zkousejici, kterehozto pokyny maji prednost pred dopravnim znacenim neobstala, pry tam neni jako policajt (tenkrat vlastne esenbak). Protiargument, ze to oni nemuzou vedet, jelikoz jim byl predstaven hodnosti a jmenem byl smetena ze stolu a panacek musel ke zkouskam znovu.
vain avatar 19.10.2011 13:31 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jo jo, takových historek byla spousta, proto to dnes asi nedělají policajti ale zkušební komisaři ;-)
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
vain avatar 19.10.2011 13:28 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ano, u mne taky, řešili permanentky na hokej a podobně, ale to proto, že jsem tak byl s instruktorem domluvený ;-) (rozptyloval ho prostě) Když jsem ale jel i s kamarádkou ze skupiny, tak domluva byla, že bude ticho a ticho bylo, jen směry jízdy... záleží no, ale kdyby si jim řekl, ať drží hubu (samozřejmě taktně ;-)) tak by snad byli zticha.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 13:16 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tak to mohu je zpětně závidět komisaře a v současnosti odolnost vůči kibicům. :))). Já myslim že u mne to je nějaká má úchylka. Ale já prostě fungovat podle aktuálních pokynů neumím, musim sám sám sám... :)))) Pak to většinou všechno jde (týkalo se to vody, horolezení, řízení...) Ale jak říkám, to je chyba v mé hlavě.
19.10.2011 11:38 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
BTW, znám chlápka, co po mnohých neúspěšných pokusech o složení zkoušky to uplatil. Je už to dost let. Koupil si auto automatem, jinak by to neuřídil. Pointa. Jezdí už přes deset let (po Praze), každej den a ani škrábanec. Nejezdí ani nijak moc pomalu, jezdí je, vědom si své neschopnosti (která už možná není) opravdu velmi opatrně a soustředěně.
vain avatar 19.10.2011 11:47 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Věřím, ale jaká je pravděpodobnost, že jsou takoví všichni, co mají "jen problém" se složením zkoušky? Tenhle problém hňupů na cestách se nikdy neeliminuje, ale něco pro snížení penetrace těchto idiotů se udělat dá. A já bych prostě a jednoduše začal už u těch autoškol.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 11:58 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale jo! Uvedl jsem to jen jako zajímavost. Je to vysvětlitelný. Je známé, že klasický průběh je 1) čertvý řidičák, vyvalený. 2) řidič získal pocit že je mistr světa a silnic král a orel (cca jeden rok řízení) 3) buračka 4) Orel usedá opět na zem (odnesli-li to jen plechy) a začíná si dávat majzla i na sebe.

Ten kdo ví že je potenciální nemehlo může přejít z 1 přímo do 4.

V práci mne vozilo hodně lidí (pokud jsem neřídil já) a největší hrůzu jsem zažil vždycky se sebevědomými, pokročilými začátečníky. Řídili dobře, ale zdaleka ne tak dobře, jak si mysleli že řídí. Taky to každou chvíli o něco opřeli, naštěstí jemně. Poučení si nějak nebrali...
19.10.2011 13:05 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
S tím postupem souhlasím, díkybohu bod 3 u novějších aut už dokáže nahradit prudký zásah ESP, taková věc často mladým řidičům stačí. Ale nesmí jej vypnout.
vain avatar 19.10.2011 13:06 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To je hezky řečeno. Nezbývá, než souhlasit.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 20:02 Yokotashi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Blbost!

Na pokolikate jsem udelal jizdy psat nebudu. Ucil jsem se ridit minimalne 5000km. V noci, pomalu, opatrne, mimo mesto. Nekomu to holt jde pomaleji. Fakt je, ze mi hodne pomohlo razeni pod volantem (Trabi), ktere jsem mel v zornem poli, zatimco do felicie od autoskoly odmitam sednout.

Na pojistovne nemam ani jednu havarku, za prvnich cca 5 let byly vsechny moje havarky krokem, bez ucasti jineho auta a casto i bez zapleho motoru - neodhadl jsem vzdalenost k zidce od popelnic a podobne. Pak se mi povedla jedna rychlejsi, kdyz jsem byl s vrakem na sjetych gumach na lane a pilot predniho vozu na to zapomel (i kdyz jsem to pred cestou rikal) a zkusil stihnout zelenou ... a pak zacal z te osmdesatky brzdit. Za deste. Bez lana bych se v pohode postavil vedle, na lane to jaksi neslo, takze predni vozidlo ziskalo obtisk svetla zadniho. Moje jedina havarka rychleji nez krokem a se zapnutym motorem se odehrala pred necelym rokem na ledu, s autem na ktere nejsem zvykly a ani na jednom narazniku jsme nakonec nenasli, kde se vozy potkaly. Povedlo se mi to dost stocit (predni nahon), takze vysel dost tupy uhel a dotyk az za zadnim kolem.

Za 12 let (cca 150 tisic km) 1 bouracka, ktere se ucastnilo cizi auto a to jeste bez skod - to mi neprijde jako spatny vysledek.

Na pokolikaty udela clovek jizdy neni vubec dulezite. Podstatne je uvazovat nad tim, co clovek dela, snazit se nedelat veci, ktere ostatni prekvapi a vzit si pouceni z veci, ktere se nepovedou uplne podle planu. Jo a nedelat veci, na ktere clovek nema (klidne se najim a napiju (v pripade potreby volne ruky na volantu jidlo leti kamkoliv), driv jsem bez problemu telefonoval, ale nikdy se za jizdy nekoukam do mapy - nedokazu to - a to mam periferni videni velmi dobre a uz mi parkrat zachanilo minimalne plechy/bakelity).

Yokotashi

chapadla.cz
pavlix avatar 20.10.2011 11:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Docela mě zarazilo, že ten d...l, co jel v protisměru (a způsobil tak 8 dopravních nehod, na videu byla vidět auta na střeše) dostal jenom podmínku. Když to srovnám s mediálně vyrobeným "pirátem" Lacinou, tak je to hodně nepoměr

Nehodnotím konkrétní případy. Ale zase tak zvláštní mi to nepřijde, pokud se v jednom případě ukáže, že se jedná o úmyslný čin a v druhém neúmyslný.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
19.10.2011 10:55 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Já když jsem viděl tohle, tak jsem taky zjistil, že bych ledatak instinktivně brzdil.
msk avatar 19.10.2011 11:09 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Zhusta ... Lazne Bohdanec, to su ti simpanzi co sleduju Kobru 11 a jazdia v americkych autach?
19.10.2011 19:09 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nevim kdo zrovna na tomhle videu se moc díval na kobru 11...
msk avatar 20.10.2011 11:31 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To nebola otazka k tomuto videu.
19.10.2011 21:36 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mno... Proč to nestrhli do té příkopy? Aspoň teda mně připadne že by to bylo lepší než čelní střet...
A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
PepaSFI avatar 19.10.2011 22:11 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
ono tam moc času na rozmýšlení nebylo, celé to trvalo asi 2 sekundy od chvíle co to auto mohli vidět. Než rozeznáš že jede na kolizním směru a nehodlá nebo nemůže s tím nic dělat trvá zas nějakou dobu. Pak musíš zvážit jestli "jen" brzdit nebo to shodit do příkopu s rizikem že to půjde na střechu kde je nejmenší ochrana posádky, skončíš hlavou dolů v pásech, hlavu na promáčklý střeše, případně střechu na promáčklý hlavě, benzín z toho teče, dveře jsou zkřížený a tak dále. Kdyby byl čas to zbrzdit na nějakou minimální rychlost a kontrolovaně tam sjet tak je lepší do toho příkopu. Tady prostě nebyl čas na nic.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
xkucf03 avatar 20.10.2011 12:07 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Cokoli je lepší než čelní střet. Taky se mohli vmáčknout mezi kamión a předjíždějící auto a vyváznout z toho jen s odřenými plechy (nebo třeba ani to ne). Jenže to může říkat člověk takhle u videa – zareagovat v té situaci je něco jiného. A taky jde o to se „dohodnout“ – aby oba neuhýbali na stejnou stranu. Normální by bylo, aby šel předjíždějící zpátky ke kamionu a strážníci ke krajnici, ale zase tahle konkrétní situace nahrávala spíš opačnému vyhýbání – předjíždějící byl u krajnice a mezi ním a kamionem bylo dost místa.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 13:05 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

Cokoli je lepší než čelní střet.

Tím bych si nebyl tak jistý. Při čelním střetu mě chrání největší deformační zóna, z boku jsou jen dveře. Nevím přesně, co všechno hodnotí crashtesty, ale co jsem viděl, tak to byly hlavně čelní nárazy. Sjet do příkopu může mít nepředvídatelné následky nemluvě o riziku, že všichni ostatní ujedou a celé se to hodí na mě.

20.10.2011 13:21 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Přesně tak. Čelní střet při nouzovém brždění je bezpečnější než boční otření se a následný nekontrolovaný smyk, který může skončit i bočním střetem. (Crashtesty hodnotí i boční střety a výsledky jsou nic moc.) Ale při takové krizové situaci se stejně bude spousta lidí podvědomě snažit střetu vyhnout. Nepochybuju o tom, že by se to stalo i mě.
20.10.2011 13:28 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A vyhnutí se je bezpečnější než čelní střet. Ale občas to zkrátka nejde.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
20.10.2011 13:31 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mezi ty dva bych se rozhodně necpal. Šrábnutí s jedním by mě hodilo na druhého. Navíc bych tím i zablokoval jakoukoliv šanci toho v protisměru se zařadit zpátky za kamion (mimochodem, díval jsem se na to video "políčko po políčku" a v době střetu ještě uhnout nemohl), pokud by to chtěl náhodou stihnout.
A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
pavlix avatar 20.10.2011 14:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Cokoli je lepší než čelní střet.
Nemyslím si, že by při bočním střetu s čímkoli (autem, stromy, ...) takhle v pohodě vyskákali z auta.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
xkucf03 avatar 20.10.2011 14:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vtip je v tom, že nejde jen o ten směr, ale i o rychlost – při čelním střetu se rychlost obou objektů sčítá (takže třeba 70 plus 90 mínus, co se podařilo ubrzdit – místo: 70 mínus, co se podařilo ubrzdit + 0).
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 14:38 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
na druhou stranu zrovna vpředu je nejlepší pasivní ochrana.
gtz avatar 20.10.2011 14:42 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
crash-test. Hodně se dá vidět i na testu Yeti/Superb. Jedno auto vrazilo 90 km/hod. do druhého stojícího.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 20.10.2011 16:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vtip je v tom, že nejde jen o ten směr, ale i o rychlost – při čelním střetu se rychlost obou objektů sčítá (takže třeba 70 plus 90 mínus, co se podařilo ubrzdit – místo: 70 mínus, co se podařilo ubrzdit + 0).

Jestli máš pocit, že se při bočním střetu vektory rychlostí (při vzájemné rychlosti) nesčítají, tak máš v úvaze vážnou chybu.

A jestli máš pocit, že se auto v krizových situacích pohybuje za všech okolností směrem vpřed, třeba na polygonu v Mostě (a podobných zařízeních, v Mostě jsem byl já) si můžeš za pár tisíc bezpečně vyzkoušet opak.

Nehledě na to, že účinky rychlosti nejsou závislé pouze na součtu rychlostí, jak už se tu mnohokrát probíralo, takže například náraz o (součtové) rychlosti 90 km/h může mít podstatně menší následky než náraz o rychlosti 45 km/h do statného dubu.

A to stále ještě vynechávám to, že auto velmi dobře tlumí čelní nárazy a velmi špatně tlumí ty boční.

Navíc u hodně nepovedeného bočního nárazu je člověk ihned na ráně, což se u čelního neděje.

A to není všechno. I lidské tělo daleko lépe odolává čelním nárazům než bočním.

Takže když to vezmeš kolem a kolem, tak ve většině situací ti nejspíš vyjde čelní náraz za maximálního snížení rychlosti jako vůbec nejlepší volba. A to i když je šance, že by boční náraz byl do pevné překážky místo vozidla, které má svoji vlastní rychlost.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
PepaSFI avatar 20.10.2011 19:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
a opět tady máme oblíbené mýty. Rychlost se nesčítá. Sice by se teoreticky jakože sčítala ale protože se vzniklá energie zas projeví na obou vozidlech, tak se to zase podělí. Takže to je jako kdyby dvě vozidla narazila do pevné překážky. Samozřejmě teoreticky, v reálu se nějaké síly přesunou podle toho které vozidlo je pevnější, těžší, a podle dalších možná milionů vlivů, ale nic se nesčítá. A abych se vrátil o kousek výš, oblíbený mýtus je i to že cokoliv je lepší než čelní náraz. Naopak, to by platilo jen v případě že by byla možnost místo nárazu zvolit boční otření o svodidla nebo stěnu. O kamion bych to nezkoušel, celkem úspěšně by se dalo skončit pod zadníma kolama návěsu. Pokud půjde o náraz kterému nelze zabránit ale můžu zvolit směr, pak vždycky čelně. Deformační zóny, pásy, airbagy, to všechno je stavěné hlavně na čelní náraz.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
20.10.2011 19:31 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
celkem úspěšně by se dalo skončit pod zadníma kolama návěsu.
Zábrany proti podjetí dneska už trochu pomáhají.
Deformační zóny, pásy, airbagy, to všechno je stavěné hlavně na čelní náraz.
Hlavně lidské tělo boční nárazy moc nemusí.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
20.10.2011 22:05 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
při čelním střetu se rychlost obou objektů sčítá .
Co je to za blbost? Při čelním střetu dvou aut závisí na hmotnosti obou. V nejjednodušším případě (z pohledu fyzikálního výkladu), kdy se střetnou dvě stejná auta, stejnou rychlostí, je to stejné jako když jedno auto narazí tou stejnou rychlostí do betonové zdi. Když jsou auta různá, tak samozřejmě těžší vyhrává. Proto je blbost dívat se na hvězdičky v crash testech, dvoutunové Volvo z roku 80 na tom bude vždycky líp, než Fabia i se všemi pěti hvězdičkami.
xkucf03 avatar 20.10.2011 22:35 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Musíš předpokládat „za jinak stejných okolností“ – tzn. např. vrazím rychlostí 50 Km/h do stojícího kamionu vs. vrazím rychlostí 50 Km/h do téhož kamionu, který jede taky 50 Km/h proti mně. Ne srovnávat náraz do protijedoucí tříkolky s nárazem do betonové zdi. Nebo např. kdybys sejmul stojícího motorkáře, tak odletí – ale když sejmeš motorkáře jedoucího rychle proti tobě, tak ti třeba projde čelním sklem a napíchneš se na jeho řidítka.

Rychlosti se prostě sčítají. S následky střetu už to není lineární, ale přesto platí, že náraz do protijedoucího auta bude horší než do téhož auta stojícího.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
belisarivs avatar 22.10.2011 11:39 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Rychlosti se prostě sčítají.
Z fyzikalniho hlediska to je blabol. To uz ti bylo vysvetleno.
S následky střetu už to není lineární, ale přesto platí, že náraz do protijedoucího auta bude horší než do téhož auta stojícího.
To proto, protoze i to auto, do ktereho narazis absorbuje naraz, takze nedostanes plnou ranu. To nema se scitanim nic spolecneho.
IRC is just multiplayer notepad.
xkucf03 avatar 22.10.2011 12:01 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Problém je v tom, že lidé srovnávají nesrovnatelné. Někdo řekne, že když se srazí dvě auta jedoucí proti sobě 50 Km/h je to jako narazit do betonové zdi rychlostí 100 Km/h. To je samozřejmě blbost. Ale když budeš srovnávat srovnatelné, tak se rychlosti sčítají – pojedeš 50 Km/h a narazíš do stojícího auta (ne do zdi) vs. pojedeš 50 Km/h a narazíš do auta jedoucího proti tobě taky 50 Km/h – tak rychlost, kterou se ta auta k sobě přibližují je 100 Km/h – úplně jednoduchý součet.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
belisarivs avatar 22.10.2011 12:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mam pocit, ze se krecovite snazis obhajit ten svuj blabol. Sorry, pusobi to tak na me.

Prisel jsi s tim, ze se rychlosti scitaji a kdyz ti bylo vysvetleno, ze to je nesmysl, tak se to zase snazis nejak zaonacit.

Podotykam, ze je to diskuze ohledne srazky policajtu s protijedoucim vozem a doporuceni, ze se meli zkusit vyhnout.

Nestal ani jeden z nich, takze jakesi motani o tom, ze kdyby jeden z nich stal, je (jakkoliv pravdive to je) irelevantni.

Na jednu stranu tvrdis, ze kdyz auto smahne 100 km/h do zdi, tak to neni totez jako kdyz se srazi 2 autoa v 50 km/h a chvili na to uz to zase vesele scitas.
IRC is just multiplayer notepad.
22.10.2011 13:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Myslím, že blábolíš ty. Co že se podle nesčítá? Můžeš stručně napsat o čem je spor? Jedno auto jede 50, druhé auto jede padesát proti němu: jejich relativní rychlost je samozřejmě 100. Tedy když vrazím do stojícího stovkou, bude přibližně jako když se srazím v padesátce s druhým co jede proti mě padesát. A proč do toho probohy taháte zeď? Je přece jasné, že narazit do zdi je něco jiného než narazit do auta.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
gtz avatar 22.10.2011 15:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Celkem pěkně to bylo vidět (co se s auty stane) třeba [zde]. Kdy do stojícího superbu narazila škoda yeti, která jela cca 90 km/hod.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
22.10.2011 20:28 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
IMHO by ta auta dopadla podobně, kdyby obě jela ca 45 km/hod. Je to tak, ne?
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
gtz avatar 22.10.2011 21:05 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ano. Ale vzdy hraje velkou roli hmotnost vozidel.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
22.10.2011 21:14 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Poněkud mi to připomíná řešení problému, co je důležité pro zachycení pádu horolezce lanem. Pokud vím, skončili, jsme, kupodivu, u toho, že rychlost, hmotnost a zrychlení (tedy tady zpomalení, což tadu vstupuje do hry třeba deformace, pasivní ochrana... za jak dlouho se to zastaví, kdyby hned... fííí, ha!). Z toho by to mělo být jané a tohle je snad také jasné. O co jde?

gtz avatar 22.10.2011 22:58 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mne je to jasne od pocatku :-)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 22.10.2011 17:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Musíš předpokládat „za jinak stejných okolností“ – tzn. např. vrazím rychlostí 50 Km/h do stojícího kamionu vs. vrazím rychlostí 50 Km/h do téhož kamionu, který jede taky 50 Km/h proti mně.
Pak ale musíš rychlosti protijedoucích aut sčítat bez ohledu na směr jejich čumáku, čímž celý tvůj argument pro čelní náraz a proti bočnímu padá.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
23.10.2011 00:33 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
ale přesto platí, že náraz do protijedoucího auta bude horší než do téhož auta stojícího.
stojící auto předpokládáš zabrzděné, nebo odbrzděné? První případ ho dost přibližuje zdi s deformační zónou, u druhého bych čekal menší následky, neuž u čelního střetu.
gtz avatar 23.10.2011 01:35 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Sakra již vícekrát #377 jsem dával odkaz na crash test, kdy jedno auto stojí a druhé jede 90 Km. Podívejte se jak ty auta dopadla. Nějaká ručka s tím myslím nemá nic moc společného, jistě brzda bude hrát nějakou roli ale až zase tak velkou ne. Velkou roli hraje rychlost automobilu/ů a jejich hmotnost. Musíte brát v potaz zda narazíte do auta nebo do něčeho většího. I kdyby ta Tatra/Avie jela skoro krokem pak čelní náraz by byl jistou vstupenkou do říše pekel.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
tomboytom-deviant avatar 19.10.2011 02:21 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

"fašismus" na silnicích. Myslím ,že taky k tématu a není to vůbec hloupě napsané http://www.mises.cz/clanky/fasismus-na-silnicich-466.aspx ;-)

Keynes & Mimozemnšťané
19.10.2011 05:03 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Autor asi netuší co znamená slovo "fašismus", myslí nejspíš úřednickou zvůli. Ovšem v zemi, kde by jen tak mírnix týrnix zrušili řidičáky a povolili alkohol za volanten bych se do blízkosti silnice dostat nechtěl.
19.10.2011 05:28 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
I když souhlasim s tim, že rychlí řidiči jsou démonizovaný, tak mne teda ohrozí. Většinou mladej kluk se slečnou a nebo kdosi ze reflexními skly černého tereňáka vcelku často. Klasicky - pouštim je v přípojném kruhu a ten druhý co se připojuje musí hned co je na dálnici předjíždět, toho před sebou, i když ještě nemá rychlost a mně hodí parádní myšku. Předjede kolonu v odstavnám pruhu, nebo obdobně a opět myška a by se zařadil. "Vytuněný" auto na okresce, já předjíždím bikaře, ale mne začne k tomu předjíždět on, (Jedu 100, tak by snad šlo chvíli počkat), nebo z zatáčce a podobné.

Na dálnici ať si jede klidně dvěstě, uhnu mu s radostí a co nejrychleji, ale snad mne může nechat dokončit předjíždění, když jedu 140 a nebejt hysterickej. Moc takových není, ale on jeden stačí :)).
19.10.2011 06:04 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Faktem je, že na řidiče, co sotva zahlédnou někoho, kdo se třeba jen blíží k připojovacímu pruhu, tak mi to hned frnknou do levého pruhu, mé brzdné destičky vzpomínají s horkostí na duši.
vs.
paradoxně v naprosto řídkém provozu, kdy by logickým řešením bylo uhnout do levého pruhu, to, že řidič na dálnici začal zpomalovat. Bohužel až v moment, kdy jsem také začal zpomalovat. A zatímco jsem se blížil ke konci připojovacího pruhu, tak on brzdil dál, až na té dálnici úplně zastavil(!).
Tak ti nevim... Ma se uhybat do leveho, nema se uhybat do leveho... Nebo se ma uhybat, kdyz ty jedes v pripojovacim a nema, kdyz jedes v levem...

:-)
vain avatar 19.10.2011 09:17 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tak do toho levého ti nezbývá, než uhnout (pokud se nechceš přetlačovat), ale samozřejmě ne, když už tam někdo jede. Proto vždycky, když jedu na dálnici a předemnou je nájezd, tak se pro zichr podívám do zrcátka, jestli je případná "úniková" cesta v levém pruhu volná.

Jednou nestačilo ani to a byl jsem dvěma idioty z připojovacího pruhu co se hned začali předjíždět vytlačen do třetího (neexistujícího).
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
19.10.2011 09:46 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ja prejizdim vzdy, kdyz to neznamena nekoho v levym zavrit, pokud je dal, ma smulu. Kdyz jedu v levym, chovam se tak, jako by to auto v pravym melo na prdeli napsano "ja mu uhnu".

Nejake brzdeni v pripojovacim (s vyjimkou krizovek) je dost o hubu. Jednak se portom musi ridic srovnavat ne z 50-70 km/h, ale z nuly, navic je riziko, ze ho nekdo sestreli dozadu. Pousteni do praveho pruhu pribrzdenim ma ten problem, ze za ty vterinky nemusi clovek v zrcatku presne poznat, jestli ho ten v pravem pruhu opravdu pousti.

A ze jsou tu opravdu chutovky, treba tady.

Najezd je navic reseny tak, ze ridic v pripojovacim nevidi do posledni chvile na prubezne pruhy a pak ma vterinu na rozhodnuti brzdit/zrychlit. S tim, ze kdyz zabrzdi, ma velkou pravdepodobnost, ze mu na zada prileti nekdo, kdo tu vterinku vyuzije k ohlednuti na dalnici, jestli je volno.
19.10.2011 12:02 Nemo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Co najezd, to original. Clovek nikdy nevi jestli bude mit na zarazeni sto metru, nebo pet metru :-(
19.10.2011 14:13 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Najezd je navic reseny tak, ze ridic v pripojovacim nevidi do posledni chvile na prubezne pruhy a pak ma vterinu na rozhodnuti brzdit/zrychlit.
no já jsem takhle jednou vlítnul pod kola nadměrnýmu nákladu při výjezdu z Benziny v Trhovým Štěpánově směrem na Prahu - počítal jsem klasicky s připojovacím pruhem, jenže on tam není, člověk rovnou najíždí do pruhu pro pomalý vozidla, a když jsem to zjistil, tak už bych to asi neubrzdil, tak jsem dupnul na plyn a doufal, že to ubrzdí on ... moc chutný, měli by tam asi dát stopku, protože tam vpodstatě nezbejvá než zastavit, aby člověk do toho pruhu viděl dokud je to schopen ubrzdit (kdyby tam místo kamionu jel osobák, tak bych ho viděl ještě o dost pozděj) :-/
19.10.2011 16:40 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Je tam značka, že se zařazujete rovnou do jízdního pruhu. Vypadá nějak takhle, akorát nemá tu spodní šipku.
20.10.2011 00:55 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
a) byla tam i cirka před devíti lety, ze kdy je ona příhoda?

b) ani ta značka člověku neřekne, že tam zavčas neuvidí, takže stopku stále považuju za vhodnější opatření; takhle dementně je vyřešeno několik připojování v Brně a všude je dost času se zorientovat, i když se člověk snaží vyrovnat rychlost s rychlostí na dálnici, naopak u té zmíněné benzínky se rozjíždí z parkoviště z nuly, takže nejede moc rychle a přesto toho času, kdy je tam vidět, moc nemá, a navíc je to do kopce, takže s autem pod nějakých 100 kW na tunu ani na rychlé rozjetí nemá moc šanci, takže mi přijde lepší zastavit na stopčáře na rozhled a počkat, až tam bude prázdno, než doufat, že když v těch 50-70 km/h uvidím někoho v pomalém pruhu 50 m od nájezdu, tak to stihnu zrychlit před něj nebo ještě zastavit (aniž by to do mně zezadu napral někdo, kdo zrovna taky kroutí hlavu po situaci na dálnici ...)
20.10.2011 13:11 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
a) IMO tehdy se tyhle značky ještě nepoužívaly, takže asi nebyla

b) Toť otázka, už si nepamatuju, jak dobrý je tam rozhled. Na nájedech v Brně (myslíte asi exity 194 nebo 196) je rozhled IMO dostatečný, aby tam stopka nebyla potřeba, spíše bych tam dal omezení rychlosti, stejně se tam bezpečně rychleji než cca 80 jet nedá.
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tahle značka je jen na nově udělaných úsecích. Na většině míst není vůbec žádná, takže nevíte, na čem jste.
21.10.2011 16:44 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Na dálnici, kde se najíždělo přímo do průběžného pruhu, jsem se setkal buď se stopkou nebo s touhle značkou, včetně zmiňovaného Brna a té Benziny (a to jsou hodně staré úseky). Na ostatních silnicích (včetně rychlostních) se ale opravdu moc nevyskytuje, obzvlášť R7 (Praha - Slaný) je lahůdka, tam jsou v těch nájezdech často i obří díry.
xkucf03 avatar 20.10.2011 12:37 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
njn, musíš na to v připojovacím pořádně šlápnout :-) Ale v hustém provozu nebo s horší akcelerací je to o hubu.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
19.10.2011 06:06 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Faktem je, že mě nikdy žádný takový řidič neohrozil, a to ani když jsem řídil pomalejší vehikl.
Jsu tri moznosti:
a)ridis velmi kratce a jeste se ti to nestalo
b)jsi hodne spatny ridic a nedomyslis dusledky
c)kecas
Max avatar 19.10.2011 07:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
b)jsi hodne spatny ridic a nedomyslis dusledky

Tato možnost ve mně evokuje přehnaně starostlivou maminku, která si své dítě drží stále u sebe a nikdy ho neopouští a nic moc mu nepovoluje, např., co kdyby z té houpačky spadl, ty vůbec nedomýšlíš důsledky (houpačka je prostě nebezpečná).
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
19.10.2011 07:31 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tak tohle je ujety i na tvoje pomery :-)

Tim "nedomyslis dusledky" mam na mysli to, ze nekdo povazuje 180 km/h na dalnici, zarazovani pul metru pred auto, dojizdeni pul metru za auto, predjizdeni v zatacce, jizdu po okresce plnou rychlosti na potkavacky a podobne veci za normalni a neskodne.
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 12:19 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
180 km/h na dalnici
Pokud si to takhle někdo nevalí vyloženě za deště apod., tak by to samo o sobě nebyl problém. Největší ohrožení při jízdě 180 km/h je někdo, typicky velice pomalu jedoucí, co se vám do levého pruhu nacpe bez ohledu na to, že bude za sekundu mít někoho v kufru. Vždycky si říkám, jak by s tímhle pochodili na neomezených německých dálnicích, kde se už nemůžete vymlouvat, že jel moc rychle. A v čem se ty české dálnice (kromě kvality některých, kde se rychle jet nedá) od německých liší, třeba taková D8?

Svým přejetím do levého pruhu nikdy nesmíte omezit, ani ohrozit.
zarazovani pul metru pred auto
U letiště to někdy ani nejde jinak. Taxikáři to tam dělají den co den a významně to přispívá ke zrychlení provozu. Nehody jsem tam kvůli tomuhle ještě neviděl.
dojizdeni pul metru za auto
To není běžná jízda; to dáváte někomu, komu to ještě nedošlo, že brzdí provoz, čímž sám porušuje předpisy.
19.10.2011 12:25 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Aha, takze b)
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 12:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No, já si myslím, že by ses sám měl doučit předpisy.
19.10.2011 12:32 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Rika ten, co tvrdi, ze 180 km/h neni problem, zarazovani se pul metru pred auto je bezne a urychluje provoz a za urcitych okolnosti je spravne natlacit se nekomu dokufru?
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:31 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
zarazovani se pul metru pred auto je bezne a urychluje provoz
V místech, kde jsem to popisloval jako přijatelný jev, se jede tak 40 km/h a nikoho to neohrožuje. To tam má vzniknout kolona až na ranvej?
23.10.2011 19:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
V místech, kde jsem to popisloval jako přijatelný jev, se jede tak 40 km/h a nikoho to neohrožuje.
Ve 40 km/h jedes jedenact metru za vterinu, takze pri pulmetrovem odstupu se nestacis ani leknout, kdyz ten pred tebou bude muset z nejakeho duvodu zabrzdit.

Ano, jses spatny ridic a nedomyslis dusledky.

Jen tak mimochodem, diky tobe podobnym jsem dnes musel obtezovat pri navratu z Bechyne obyvatele obci pri silnici II/603, protoze na dalnici se mi fakt nechtelo. Podle dopravniho zpravodajstvi se na D1 schuchly tri auta kvuli malemu odstupu a kolona byla sedm kilometru...
19.10.2011 12:31 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Takže problém když jedete 180 je, že jiný jedou pomalu? A jezdit někomu do kufru je informování druhého? No nazdar, další nebezpečnej frikulín co jsou silnice jeho a on určuje pravidla. Doufám že až něco nebouráte tak já budu jinde.

Třeba jen to najíždění do kufru. Kdo to dělá je blbeček a neměl by mít řidičák, na tom trvám. Nemá to žádný pozitivní efekt, je to nebezepčný a jedniný že najíždějící na namasíruje ego a přijde mu že ho má většího.
19.10.2011 12:50 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ještě bych dodal, že natlačením se někmu na kufr v noci toho před sebou velmi pravděpodobně oslníte (i podkávacími světly), takže on ani nebude moct bezpečně přejet do pravého pruhu. Ale to namachrovaný blbečky často nezajímá, oni přece taky nejezdí kdovíjak bezpečně.
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:36 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Třeba jen to najíždění do kufru. Kdo to dělá je blbeček a neměl by mít řidičák, na tom trvám. Nemá to žádný pozitivní efekt, je to nebezepčný a jedniný že najíždějící na namasíruje ego a přijde mu že ho má většího.
Tak mi povězte, jak mu mám dát najevo, že blokuje do provoz a má se zařadit do pravého pruhu. Kouřové signály?
21.10.2011 14:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Já nevím. Až na to přijdu, tak to zveřejním. Myslím že bliknutí světlem je legitimní. Když to nepomůže, tak holt smůla. Včera jsem tak jel a trpěl. Stejně jako závody náklaďáků. Prostě někdy se nezadaří a někdo mi vadí. Proto mu ale nebudu jezdit na kufr, protože to je dost nebezpečný. Když Vám někdo zdržuje při chůzi městem tak do něj strčíte? Nebo řeknete "zdovolením" a když to nějak nefunguje, nebo jich je moc tak jdete pomalu a holt trpíte? A strkání není nebezpečný jako najíždění, i když tady není většinou přímý kontakt.
21.10.2011 16:48 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jj, blikání je legální, mimo obec se smí i troubit (ale nedoporučuju to), tady v Hesensku se běžně předjíždí i zprava (ač to legální není, pokud si počínáte jako při předjíždění zleva a nervete se hned před předjížděného, je tolerované i policisty), ale do kufru se tu nikdo necpe, na to tu jsou dokonce automatické kamery.
Ruža Becelin avatar 19.10.2011 12:36 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tebe musi byt radost potkat na dalnici, jestli jezdis, jak pises :-)

Problem se 180kmph je, ze pravidla rikaji max 130 a tudiz vetsina lidi logicky nepredpoklada, je tak nekdo pojede o padesat navic. Navic u rychlosti nad 160kmph se zuzuje zorne pole ridice.

Navic "neomezene nemecke dalnice" uz jsou davno mytus, krome tech novejsich na jihu je dneska vsude 120kmph. Ono i ty jejich dalnice nejsou zadny zazrak, pokud se neopravuje, na severu je spousta betonek snad jeste od Ady...

Dojizdeni pul metru za auto a problikavani JE prasarna. Kdyz jsem v levem pruhu a vidim dojizdet auto, tak mu pri nejblizsi VHODNE prilezitosti uhnu a nepotrebuju, aby me ze dvouset metru problikaval jak debil a jeste se mi lepil na prdel. Takove ignoruju, popripade varuju kratkym probliknuntim brzdovych svetel...

Spousta "dojizdecu" si neuvedomuje, ze je ten clovek nemusi zaregistrovat okamzite (hlavne, kdyz se pririti jak prasata), protoze zrovna resi ten polsky kamion vedle, co se mu tam chce nacpat, a pak to muze skoncit blbe...

že brzdí provoz, čímž sám porušuje předpisy.

Porusit muze maximalne minimalni povolenou rychlost, brzdeni provozu je subjektivni...

Zakladni pravidlo na silnici/dalnici je: CHOVAT SE SLUSNE A OHLEDUPLNE. Na coz spousta lidi rada zapomina....
19.10.2011 15:18 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
...jestli jezdis, jak pises ...

ja si myslim, ze to tady vsichni zerou, ze pan sefredaktor tak vubec nejezdi. Predne studuje vysokou - co vim tak docela uspesne - takze inteligentni je a hlavne , ta jeho pritelkyne, co to tady ma ekonomicky na starosti je peknej metr, jó, ta by mu akorat tak dovolila takhle jezdit. Takze klidek.
Ruža Becelin avatar 19.10.2011 15:48 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
:-D
19.10.2011 16:07 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
popripade varuju kratkym probliknuntim brzdovych svetel...
to jsem udelal jednou a byl jsem ukazkove vybrzden (nenarval jsem to do toho idiota jen proto, ze jsem nejak intuitivne zacal brzdit uz kdyz zacal prejizdet za mnou do pravyho pruhu a predjete auto za mnou jelo dost pomalu na to, aby to stihlo taky ubrzdit). Od te doby tyto kokoty jen ignoruji a dal je nedrazdim, protoze jejich reakce muze byt nevyzpocitatelna a mit fatalni dusledky
19.10.2011 17:05 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mě už vybrzdili několikrát, i když jsem je jenom ignoroval.
19.10.2011 19:17 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Navic "neomezene nemecke dalnice" uz jsou davno mytus, krome tech novejsich na jihu je dneska vsude 120kmph. Ono i ty jejich dalnice nejsou zadny zazrak, pokud se neopravuje, na severu je spousta betonek snad jeste od Ady...
Nedávno jsme projeli po severní části napříč z východu na západ a těch omezení rychlosti tam nijak zvlášť moc nebylo... pokud to nebyla práce na silnici, tak se to víceméně vyskytovalo jen kolem větších měst, kde byl hustý provoz.
pavlix avatar 20.10.2011 11:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Navic "neomezene nemecke dalnice" uz jsou davno mytus
To jsem taky v německu zjistil :). Naštěstí na značkách, ale mnoho mých přátel to zjišťuje až v půlhodinové „frontě na pokutu“, kdy si němečtí policajti stahujou hříšníky na jedno odpočívadlo do fronty a inkasujou je jednoho po druhém, a každý, kdo se s nima skouší dohadovat, tu frontu jenom zdržuje.
Kdyz jsem v levem pruhu a vidim dojizdet auto, tak mu pri nejblizsi VHODNE prilezitosti uhnu a nepotrebuju, aby me ze dvouset metru problikaval jak debil a jeste se mi lepil na prdel.
Ono je ještě dobré když takového blba potkáš na dálnici a je v osobáku. Já ho potkal po cestě na nymburk na nějaké okresce, kde za obcí přehlédl padesátku a myslel si, že já jsem přehlédl konec obce. A ještě seděl v kamionu, nalepil se na mě na pět metrů a blikal, pak i troubil. HOdil jsem čtyřblik, přibrzdil, uhnul, kde to šlo, zastavil, počkal, až mě předjete a za tři minuty jsem ho předjel do kopce a už jsem ho neviděl.

A zpět k tématu. Začínám mít pocit, že bych Luboše fakt nerad potkal v silničním provozu, když vidím, jakou představu o řízení auta a udržování bezpečnosti a plynulosti provozu má.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
xkucf03 avatar 20.10.2011 12:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Problem se 180kmph je, ze pravidla rikaji max 130 a tudiz vetsina lidi logicky nepredpoklada, je tak nekdo pojede o padesat navic.
Zrovna na D1 (minimálně na přehledných částech) mi přijde, že je 160 obecným zvykem – co jsem tak vypozoroval, tak to nejsou jednotlivci/exoti/piráti, ale velké skupiny jedoucí touhle rychlostí. Takže bych celkem řekl, že to tam lidé předpokládají (přestože je to fuj fuj nelegální rychlost) a ti co chtějí jet pomaleji, jedou v pomalejším pruhu a nikdo s tím nemá problém (až na stát).

Samozřejmě při řešení nehody s policií můžeš říkat, že jsi nepředpokládal, že pojede někdo víc než 130 (90, 50). Ale lepší přece je, když na nějakou nehodu a policii vůbec nedojde – takže já osobně předpokládám, že ostatní můžou jet i rychleji, než dovolují předpisy. Z hlediska zákona je takový předpoklad možná zbytečný, ale z hlediska vyhnutí se nehodě je velmi užitečný. Je lepší předpokládat, že ostatní pojedou přiměřeně situaci (bez ohledu na čísla na značkách) a někteří dokonce trochu rychleji (ale už např. nebudu předpokládat, že tam někdo pojede 300 – takový „závodník“ se tam sice objevit může, ale je to značně nepravděpodobné).
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 13:16 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
160 na tachometru je asi 150 v reálu a cca o 15 % více, než je dovoleno, takže když dojde k nehodě, určitě byste jej přinejmenším omezil (a možná i ohrozil), i kdyby jel 130. Ale 180 na tachometru je už 170 v reálu, tedy o 30 % více, a to je už dost významný rozdíl.
pavlix avatar 20.10.2011 14:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
160 na tachometru je asi 150 v reálu a cca o 15 % více
Nedávno jsem si (u menších rychlostí) tuhle všudypřítomnou a stáleomílanou „pravdu“ kontroloval jak s GPS navigací, tak s různými měřicími tabulemi (kterým moc nevěřím).

Pokud mi nechceš tvrdit, že i ta GPS si úmyslně přidává, tak jsem zjistil, že je to jenom pověra (tedy že to neplatí zdaleka v každém autě, a dokonce to neplatí v žádném z těch, kde jsem měl tu čest to strovnávat).

Zbytek „výpočtů“ už přenechám jiným :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 20.10.2011 14:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Zobrazovaná rychlost a její chyba závisí i např. na tom na jakých gumách jedete, jak je máte nahuštěné apod.

U mne:

tachometr =  gps
50 = 46
90 = 83
130 = 121
140 = 131

co si pamatuji tak bylo to zhruba vždy stejné na autech s kterýma jsem jezdil (Astra,Zafira,Octavia apod.).
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 20.10.2011 16:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jak říkám, ta zkušenost nejde zobeznit, a lze to dokázat už tím, že já mám zkušenost ve většině případů úplně jinou. Auta, která ve 130 ukazují 140 a více osobně považuju za výjimky. Ale je možné, že někteří výrobci to považují za pravidlo, a tak se dostaneš převážně k případům, které jsou pro mě anomálií.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 20.10.2011 16:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vícekrát jsem se setkal s tím, že rychloměr udával větší rychlost než jsem jel (typicky 3-5%). A podotýkám nebylo těch aut málo a nebyly to žádná ořezávátka.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
pavlix avatar 20.10.2011 16:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Čímž opět nepopřeš existenci těch ostatních.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
20.10.2011 18:10 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
tož do statistiky přidávám další dvě auta, která ukazují (obě shodně) skoro přesně o 10% víc než je skutečná rychlost

když jsem feldu přezul na větší gumy, rozdíl mezi tachometrem a reálem klesl pod 3%

jinak dobře děláš, že měřicím tabulím moc nevěříš - vím o například jedné, která mi občas (!) ukazuje dokonce ještě víc než tachometr
Jendа avatar 21.10.2011 01:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Felicia je na tom úplně stejně.
pavlix avatar 22.10.2011 17:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Druhá Felicia je na tom úplně jinak.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
xkucf03 avatar 20.10.2011 14:35 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
jj, na to pozor – záleží na konkrétním autě, u jednoho ti může ukazovat i 60 místo 50, zatímco u jiného to bude skoro přesně (jako na GPS). Určitě nelze obecně předpokládat, že tachometry ukazují „o deset víc“.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
gtz avatar 20.10.2011 14:47 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Zkoušel jsem to vícekrát s auty s kterýma jsem jezdil a vždy to bylo hodně podobné co jsem psal v příspěvku výše. Hodně záleží i na pneumatikách (u některých modelů). Objektivní měření lze udělat i přes OBD-II, kdy nepotřebuješ GPS a hned vidíš jaké rozdíly tam jsou.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
20.10.2011 14:45 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Zatim jsem jel jen jednim autem, ktere ukazovalo presne, firemni felicii rv cca 96. jinak vsehny ostatni kecaly zhruba plus pet procent (mam takovy pocit, ze to byla minimalne kdysi i povolena tolerance). U sveho soucasneho auta mam overeno, ze tacho 130 je 123. U firemniho LAndroveru se zimnimi gumami dokonce tacho 150=125 skutecnost.
pavlix avatar 20.10.2011 16:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Což o to, já tu přesnost nezobecňuju, jen se potkávám s těmi přesnějšími :). Mimochodem, tolerance neznamená povinnou odchylku, ač to tak někteří můžou pochopit.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
21.10.2011 06:11 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ta tolerance (resp. povolene rozmezi) byla nikoli +/-, ale 0-5 procent, takze je logictejsi, ze se vyrobce drzel radeji vic toho, aby tachometr ukazoval vic, nez by riskoval, ze bude ukazovat min.
pavlix avatar 22.10.2011 17:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Já nevěděl, že je řeč o tom, co je „logické“, myslel jsem, že je řeč o tom, co kdo z nás v praxi potkává.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
23.10.2011 19:56 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Coz je taky zajimave, protoze s cim jsem se potkal v praxi ja jsem uz popsal a zatim vsichni, se kterymi jsem na tohle tema dal rec potvrdili moje zkusenosti :-)
20.10.2011 15:25 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
GPS může mít docela velkou chybu, obzvlášť u malých rychlostí.

Tohle není pověra. Ta ochylka je daná evropskými normami, musí být mezi nulou a 10 % + 4 km/h (nikdy ale nesmí ukazovat méně!), tak se většina automobilek drží urpostřed kolem 5 % + 2 km/h. Samozřejmě pokud máte větší pneumatiky, než doporučuje výrobce, nebo starší auto, může se stát, že ta odchylka bude mnohem menší (pokud ale bude záporná, neprojdete STK), ale u novějších aut a povolených pneumatik je velmi blízko této hodnotě.
gtz avatar 20.10.2011 16:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Byl jsem na STK hodněkrát s rozdílnými auty a nevím, že by někdo sledoval nějakou odchylku. Je zajímaly jen ty obecné věci, zda teče olej, zda brzdí správně brzdy dle odchylek, ale nepamatuji si, že by někdo čuměl na rychlost. Jak jsem psal ideální je to zkontrolovat přes OBD a pak se hned vidí jak to celé měří.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
20.10.2011 20:56 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mě to sledovali při přeměřování brzd (i když teda podle oka). Možná jste si toho nevšiml, možná na to u vás kašlou.
PepaSFI avatar 20.10.2011 21:05 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
nesmysl, brzdová zkušebna běží nepatrnou rychlostí. Odhaduju tak 5 km/h, na tom toho moc nenasledujou.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
PepaSFI avatar 20.10.2011 22:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
tak jsem si to našel, většina zkušeben běží 2.6 km/h, některé mají dvě rychlosti 2.6 a 5.2. To se tachometr sotva pohne, na tom nikdo nic nezkontroluje.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
gtz avatar 20.10.2011 21:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Borec měl v ruce tu krabičku od toho jejich bazmeku a čuměl jen na ty jejich hejblátka od brz. No a Rosická DEKRA je jedna z těch lepších zkušeben.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
21.10.2011 06:13 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ty rucicky, co bezi na monitoru pri zkousce brzd fakt neznamenaj, ze by kontrolovali presnost tacho :-)
gtz avatar 21.10.2011 12:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
a já jsem něco takového psal? Jestli to tedy bylo na mne? ty ručičky měří brzdy zda obě kola brzdí souměrně apod. žádnou rychlost.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
21.10.2011 12:21 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vsak to taky neni na tebe, ale na Stena ;-)
pavlix avatar 20.10.2011 16:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
GPS může mít docela velkou chybu, obzvlášť u malých rychlostí.
Což pramálo souvisí s tím, jestli GPS má implementované úmyslné nadhodnocování rychlosti jako tachometry. Podle mě nemá.
Tohle není pověra. Ta ochylka je daná evropskými normami, musí být mezi nulou a 10 % + 4 km/h (nikdy ale nesmí ukazovat méně!)...
V jedné větě říkáš, že to není pověra, a v další potvrzuješ, že odchylka může být správně až i nulová, a nakonec doplňuješ, že je to totální pověra, a že ve skutečnosti auta s menší odchylkou existují, a co víc, že je jich hodně (za předpokladu, že nemá každý nové auto).

Já vážně nevím, co si mám myslet o tom, když diskutující se v jedné větě nějak vyjádří a v další se sám popře.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
gtz avatar 20.10.2011 16:25 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No já nevím, u mne skoro vždy rychloměr udával o fous víc. Ale ty odchylky jsou tam proto, aby se výrobci chránili před možným nařčením, že něco není tak jak má být. Stačí když si místo 185/65 vezmeš 205/60 a rychlost bude hned úplně někde jinde.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
20.10.2011 18:16 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
ve skutečnosti auta s menší odchylkou existují, a co víc, že je jich hodně (za předpokladu, že nemá každý nové auto).
hehe, tohle mě zaujalo :-D - jakým logickým kotrmelcem jsi prosímtě z formulace "... starší auto, může se stát, že ..." vykouzlil "je jich hodně"?
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:35 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Dojizdeni pul metru za auto a problikavani JE prasarna. Kdyz jsem v levem pruhu a vidim dojizdet auto, tak mu pri nejblizsi VHODNE prilezitosti uhnu a nepotrebuju, aby me ze dvouset metru problikaval jak debil a jeste se mi lepil na prdel. Takove ignoruju, popripade varuju kratkym probliknuntim brzdovych svetel... Spousta "dojizdecu" si neuvedomuje, ze je ten clovek nemusi zaregistrovat okamzite (hlavne, kdyz se pririti jak prasata), protoze zrovna resi ten polsky kamion vedle, co se mu tam chce nacpat, a pak to muze skoncit blbe...
Taktiku jako lepit se na zadek používám ne hned, ale když mě evidentně ignoruje a není důvod, proč by mi nemohl uhnout do pravého pruhu. Vymýšlíte si věci navíc, které jsem nikdy neřekl.
brzdeni provozu je subjektivni
To není nic subjektivního. Podobní brzdiči způsobují naprosto zbytečně kolony na dálnicích. To je opět ukázková situace na R7, kdy oba pruhy jedou stejně rychle, dokud ženský ve předu nedá někdo důrazně najevo, že těch 85 km/h v levým pruhu není košer.
21.10.2011 15:11 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Taktiku jako lepit se na zadek používám ne hned, ale když mě evidentně ignoruje a není důvod, proč by mi nemohl uhnout do pravého pruhu.
Aha, takže když mě někdo omezuje, tak ho rovnou ohrozím? Ach jo, a pak to na těch silnicích nemá vypadat tak jak to vypadá.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
19.10.2011 07:37 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No, přemýšlet na důsledcích není zase tak špatné. Samozřejmě to musí mít nějakou míru. Není asi to pravé nevycházet z domu, protože venku by na mne mohla spadnout třeba taška za střechy. Ale jezdit stylem "nějak to dopadne" je taky krávovina. Má zkušenost zejména z horolezení: Přehnanou starostlivostí se oháněli v naprostý většině lidi, který tim obhajovali nějakou bohapustou a zbytečnou frajeřinu. Do doby než padla kosa na kámen, pak pokud přežili... Takže já to zase spíš než s maminkama mám spojený s omlouváním pí... Sorry, věřim že to není Tvůj případ.
Max avatar 19.10.2011 07:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak jeden ze živoata :

Já: Heleď, já to v autě nechtěl říkat, ale když jsme jeli z Budějc do Phy, tak ten tvůj přítel se skoro pořád držel v levém pruhu a do pravého ani nepáchnul, i když jsme byli sami na silnici.
Ona: On je z Frýdku
Já: Co?
Ona: No, je zvyklej na D1

Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
vain avatar 19.10.2011 09:23 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
D1 a Frýdek?
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
Max avatar 19.10.2011 11:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Frýdek <-> Praha jedeš přes D1, ne? ;-)
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
19.10.2011 09:34 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A kudy jel? :D Co si tak tu cestu pamatuju, tak tý dálnice je tam kousíček (skoro to vypadá, že než se to auto vůbec rozjede, tak je zas konec) a na těch pár kouscích s 2 pruhama to jentaktak vystačí k předjetí kamionů, co se za tu cestou mezitim potkali...
Max avatar 19.10.2011 11:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pokud jedeš přes Tábor, tak kolem něj je 10km neplacené dálnice. My jezdíme většinou přes Písek, kde ten dálniční úsek je přecijen delší.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 12:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Obvykle to přes Písek zajedu rychleji než trasu přes Tábor.
19.10.2011 19:18 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jo, to je právě ten, kde se to sotva rozjede a už se zas brzdí :) a v zimě se ten levý ani neobtěžují odklidit...
19.10.2011 20:08 Yokotashi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
D1 - jedina dalnice, kde jezdim v levem ... s ocima na zrcatku, abych uhnul do (vetsiho) tankodromu vpravo hned, jak se za mnou nekdo objevi. K posrani. Tam neni dobre reseni, leda jet jinudy.

Kdyz jsem tam jel poprve, tak jsem si myslel, ze mam neco spatne s autem (rozvazene kolo, nebo neco tak).

Docela za prd stoji take nektere kusy dalnice Praha - Hradec Kralove, ale neni to tak strasne.

Yokotashi

chapadla.cz
19.10.2011 08:17 pht
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
řidiče, kteří nesledují tvar křižovatky - vidí, že jedou po hlavní, ale že dle tvaru křižovatky de facto odbočují doleva a mně zkříží cestu, to je jim egál
Krása silničních zákonů je v tom, že fungujou, ať už "tvar křižovatky sledujete" nebo ne.

19.10.2011 09:54 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Když přijíždíte ke křižovatce tvaru T „zleva“ po hlavní silnici a chcete pokračovat rovně, je dost podstatné, zda hlavní pokračuje rovně nebo odbočuje doprava. Např. zde jedete Masarykovou ulicí z jihu na sever, hlavní je ta žlutá odbočující doprava – autům přijíždějícím z ulice U Podjezdu dáváte přednost.
19.10.2011 12:10 Někdo jiný | skóre: 18 | blog: Někde jinde
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale na tohle se přece dá aplikovat naprosto normální přednost zprava, nemusím kvůli tomu vymýšlet žádné „de facto odbočování doleva“. (Nebo aspoň mám pocit, že takhle to pht myslel.)
19.10.2011 17:51 pht | skóre: 48 | blog: pht
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Přesně tak, můžete se na to dívat oběma pohledy. Když najednou přijede auto z jihu Masarykovy a chce pokračovat rovně na sever, a zároveň jede auto v protisměru z U podjezdu, tak

1) Obě auta stojí na hlavní 2) Auto z U podjezdu má přednost zprava

a nebo

1) Obě auta stojí na hlavní 2) hlavní "si představím rovně" a auto z jihu "de facto odbočuje doleva", takže dává přednost "protijedoucímu rovně" ...

Akorát že ta druhá varianta neodpovídá blinkrům (protože "de facto odbočující" žádné znamení nedává) a obecně je dost přes ruku.
In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
19.10.2011 18:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jenomže pro obě pravidla je potřeba vědět, že hlavní odbočuje doprava, tedy sledovat tvar křižovatky.
20.10.2011 06:36 pht | skóre: 48 | blog: pht
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To samozřejmě, ale to je normální sledování značek, kde je to nakresleno. Takové sledování neprodukuje teze, že někdo "defacto odbočuje" :)
In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
20.10.2011 08:22 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Připadá mi, že to je přesný opak komentáře, který odstartoval tohle vlákno.
20.10.2011 22:50 pht | skóre: 48 | blog: pht
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To mi tak nepřipadá, a to jsem oboje napsal já.
In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
19.10.2011 20:15 Yokotashi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Situace je naprosto jednoznacna.

Obe auta jsou na hlavni. To je dulezite. Ten kdo z hlavni sjizdi a pritom krizi cestu druhemu mu musi dat prednost.

Takze U podjezdu -> Masarykova jede a nic neresi.

Masarykova J -> Masarykova S mu dava prednost.

Prednost zprava nedava nikdo nikomu nikdy, protoze tam neni dost ulic stejneho levelu (hlavnich, nebo vedlejsich), aby se prednost zprava dala aplikovat.

Pokud se to bere jako jedna krizovatka s Vasatkovou, tak ta je zase jednosmerna pryc, takze tamtudy muze prijet jedine sanitka (ma prednost), polycajti (maji prednost), prase (lepsi pustit, nez zemrit), nebo nekdo, kdo opatrne vykoukne, vsechny pusti a pak teprve vyjede.

Yokotashi

chapadla.cz
20.10.2011 06:45 pht | skóre: 48 | blog: pht
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ten kdo z hlavni sjizdi a pritom krizi cestu druhemu mu musi dat prednost.

Pokud vím tak takové pravidlo v zákoně neexistuje.
Prednost zprava nedava nikdo nikomu nikdy, protoze tam neni dost ulic stejneho levelu (hlavnich, nebo vedlejsich), aby se prednost zprava dala aplikovat.

Jsou tam dvě hlavní, kde jedna je napravo od té druhé, proto platí přednost zprava.
Pokud se to bere jako jedna krizovatka s Vasatkovou, tak ta je zase jednosmerna pryc, takze tamtudy muze prijet jedine sanitka (ma prednost), polycajti (maji prednost), prase (lepsi pustit, nez zemrit)
Tohle nějak nechápu, protože i kdyby tam někdo jel, tak proti autům z obou hlavních nemá přednost - auta jedou po hlavní. Jedině pokud by jel se zapnutým modrým majákem, pak má přednost absolutní.

Jinak, zcela legálně tam můžou jet "v protisměru" i třeba popeláři nebo údržba silnic se žlutým majákem.

Jiná situace by byla, kdyby jelo auto z Masarykovy směrem na jih a další auto vyjíždělo z Vašátkovy "v protisměru". Ten by měl přednost zprava bez ohledu na to, jestli porušil jednosměrku nebo ne. Když mu nedáte přednost a srazíte se, tak dostanete vyšší pokutu než on :)

In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
20.10.2011 08:11 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
omg, pak to ma na tech silnicich vypadat...

A muzou bejt na krizovatce treba tri hlavni?

hlavni je vzdycky jenom jedna

prednost zprava to neni
19.10.2011 21:13 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
proboha jaka prednost zprava? sjizdim z hlavni a davam prednost tem co po ni jedou... to jsou, ale preci uplny zaklady.....
PepaSFI avatar 19.10.2011 21:57 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
takový pravidlo není! V křižovatce platí jen přednost zprava, přednost daná dopravní značkou-tedy určení hlavní a vedlejší a přednost protijedoucího při odbočování vlevo. V tomhle případě platí přednost zprava.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
19.10.2011 22:58 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A to jako kdyz ta hlavni pokracuje pod uhlem 45 stupnu tak uz se to pocita jako ze je zprava nebo jeste ne? Neboli je uplne jedno jestli je hlavni rovne, nebo zahyba doleva ci doprava.

§ 21 Odbočování

(5) Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něţ je tento jízdní pruh vyhrazen.
19.10.2011 23:41 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale zde se řeší situace, kdy jedete rovně, ale hlavní odbočuje doprava. Tam platí přednost zprava, protože vy i ti, co jedou zprava, jste na silnici stejné úrovně.
20.10.2011 08:08 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
ja vim jaka se resi situace, ale z hlediska pravidel silnicniho provozu sjizdi z hlavni silnice a tudiz vlevo. i kdyz v realu jede vlastne rovne
20.10.2011 08:14 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
chtel jsem napsat ze sjizdi z hlavni silnice a krizi ji. to je vlevo.
PepaSFI avatar 20.10.2011 18:01 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
přesně tohle jsem čekal, to je jeden z oblíbených omylů. Lidi to často chápou tak že hlavní silnice je jako "rovně" ikdyž fyzicky rovně není. Tím vznikají podivné výklady přednosti a ještě podivnější manýry v dávání blinkru. Platí vždy fyzický tvar, ne nějaké představy. Někdy by mohlo fungovat víc pravidel, v tomhle případě to o odbočování vlevo. Jenže by to nefungovalo jednoznačně protože tady se fyzicky neodbočuje. V tomhle případě hlavní silnice zatáčí do prava, auta z toho směru mají přednost protože jedou z prava. NENÍ ŽÁDNÉ pravidlo o sjíždění z hlavní.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
20.10.2011 12:38 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

Žádná povinnost dát přednost při sjíždění z hlavní komunikace v pravidlech není a dle pravidel zde jedete rovně (nevyjíždíte mimo pozemní komunikaci), takže pro vás neplatí ani povinnost dát přednost protijedoucím vozidlům. Zde jde opravdu o přednost zprava:

§ 22 Jízda křižovatkou
(1) Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.
(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Řešíte tu nepodstatný technický detail. Tak či tak to má efekt ten, že evidentně někteří profesionální řidiči naprosto nečumí na značky a kříží cestu těm, co mají přednost.
19.10.2011 08:42 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A zatímco jsem se blížil ke konci připojovacího pruhu, tak on brzdil dál, až na té dálnici úplně zastavil(!).
a ty se divíš, že to lidi dělaj, když jim to hovada jako autoři té "autoškoly" meldujou do hlavy?

(na tvým linku se mi zobrazuje kulový, nechce se mi to řešit, vycházím z toho, co mi říkala ženská, že to viděla v televizi, a že tam v situaci, kdy na dálnici najíždělo auto, prosazovali jako správný řešení, že ten v pravým pruhu má začít brzdit ... fakt dementi :-((( )
řidiče, co nepoužívají blinkr - místo toho se začnou pomalinku přesouvat do druhého pruhu
pomalinku? - eh, na které planetě žiješ?
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 12:10 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
že tam v situaci, kdy na dálnici najíždělo auto, prosazovali jako správný řešení, že ten v pravým pruhu má začít brzdit
To vůbec neříkali! Správná odpověď byla, že se má opatrně jet dál.

19.10.2011 14:19 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
že tam v situaci, kdy na dálnici najíždělo auto, prosazovali jako správný řešení, že ten v pravým pruhu má začít brzdit
To vůbec neříkali! Správná odpověď byla, že se má opatrně jet dál.
dej záznam ... fakt si nemyslím, že by ženská měla halucinace ...
19.10.2011 17:24 Vin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Bylo tam, že se má opatrně jet dál, případně zpomalit.
20.10.2011 00:58 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
dík, no takže to je to "případně zpomalit" - píčovina
19.10.2011 09:14 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nepouzivani blinkru to je mor!!! to se ted nejak strasne rozmohlo

S tim pripojovanim jsem se musel ted smat kdyz jsem najizdel na jednom dlouhym pripojovacim pruhu a v pravym pruhu jela nejaka pani. Ale protoze byl pruh dlouhej tak jsem byl za chvilku o mnoho rychlejsi nez ona, ale v tu chvili vidim jak prejizdi do levyho pruhu aby me pustila.. :-) no nekde ji to rekl, ze se to dela, tak to proste dela....

Jinak ridice uz to dnes ani nenapadne, ze by treba taky meli v pripojovacim pruhu zastavit kdyz se tam proste nevejdou a myslej si snad ze je nejaka povinost je tam pustit.
19.10.2011 12:09 Nemo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A kdyz zastavi, tak se uz nezaradi nikdy, protoze nebude tak velka mezera, aby se stihnul rozjet z nuly, nebo to do nej napali nekdo zezadu.

Kdyz vidim, ze se auto chysta najet, radsi mu pribrzdim, nebo uhnu do leveho pruhu. I za cenu toho, ze nekdo bude muset ze svych 130 kmph zpomalit na 110.
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 12:10 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Kdyz vidim, ze se auto chysta najet, radsi mu pribrzdim, nebo uhnu do leveho pruhu. I za cenu toho, ze nekdo bude muset ze svych 130 kmph zpomalit na 110.
Nesmíš ho omezit, ani ohrozit. A nesmíš ani předpokládat, jak rychle jede, protože ti do toho nic není.
19.10.2011 12:13 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
nesmíš ani předpokládat, jak rychle jede, protože ti do toho nic není.
Opravdu?
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 12:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ano. Když už, tak nemůžeš vědět, jestli někoho neveze do nemocnice a tak.

Teď to zní jako výmluva, ale na dálnici prostě nemůžeš nic předpokládat. Pokud přejíždím do pruhu, tak sleduji nejen jak daleko auto je, ale taky jak rychle jede. Jinak je to na sebrání řidičáku.
19.10.2011 12:31 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
opravdu?

To, ze nekoho veze do nemocnice z nej nesnima povinnost dodrzovat predpisy!
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 19:09 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To je ale úplně odlišná situace. Vy tady obhajujete přejetí do levého pruhu, přesto že víte, že tam někdo jede.
19.10.2011 19:12 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
1)http://www.abclinuxu.cz/blog/doli/2011/10/autoskola-naroda-aneb-jezdime-po-dalnicich#47

2)
Ja prejizdim vzdy, kdyz to neznamena nekoho v levym zavrit, pokud je dal, ma smulu
19.10.2011 20:10 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
V levém pruhu někdo jede vždy. Na tom ale nezáleží – podstatné je, zda mám nějaký důvod předpokládat, že jej svým manévrem omezím. A v této úvaze samozřejmě nemusím počítat s tím, že dotyčný bude výrazně překračovat maximální povolenou rychlost.
20.10.2011 00:11 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
V dopravních předpisech se píše nesmí omezit. Ne nesmí omezit jen pokud druhý řidič dodržuje maximální povolenou rychlost, jinak mu můžu vletět pod čumák.
20.10.2011 06:43 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jenze o litani pred cumak tu nebyla rec... Jde situaci, kdy vidim za sebou auto, ktere jede o neco rychleji a bude u mne za patnact, dvacet vterin. Mam dve moznosti, neprejet a absolvovat uz probiranou situaci se synchronizaci rychlosti s autem z pripojovaciho pruhu nebo prejet nebo pridat a pokud se nestihnu vratit, pocitat s tim, ze auto za mnou bude muset pripadne prizpusobit rychlost.

Ono vubec to "omezit" je legracni. Nejsem pravnik ani soudce, ale osobne si myslim, ze
m) nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nijak nepřekážel
znamena to, ze pokud pojedu traktorem po okresce, omezuju ostatni ucastniky a dopoustim se prestupku?
20.10.2011 08:23 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Za 15-20s je ještě v pohodě, fůra času na zareagování... nicméně často to vypadá tak, že tam někde jede auto, ten v pravém se o jeho rychlost nezajímá, vjede tam a pokud to auto jede výrazně vyšší rychlostí, tak má co dělat to ubrzdit. Jistě, nemá co jezdit výrazně vyšší rychlostí, ale tenhle mu tam stejně tak nesmí vletět...
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Přesně. Tady se bavíme o omezení v podobě, že mi k tomu autu zbývá pod 3 sekundy.
20.10.2011 08:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Dodržování zákonů je obecně platná věc, to nemusí být v každém paragrafu extra zmíněno. Pokud byste používal váš výklad, nemůžete s autem ani vyjet z garáže. Při vjíždění na silnici také musíte dát přednost všem, co po ní jedou – a pokud podle vás nemůžete předpokládat žádná omezení, musíte počítat i s tím, že se tam přižene nějaké auto rychlostí světla nebo vyšší. Ve skutečnosti ale můžete o chování ostatních činit předpoklady, třeba že se budou řídit fyzikálními zákony a současnou úrovní techniky a také že se budou řídit zákony ČR.
20.10.2011 10:40 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Akorát že auta porušující fyzikální zákony taknějak dneska neexistují, tudíž s nimi fakt nikdo nemusí počítat. Narozdíl od rychle jedoucích ostatních vozidel. Takže pořád to, že někdo zákony porušuje není omluva pro to, aby ten druhý je porušoval taky.
20.10.2011 11:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Stejně tak nemusí nikdo počítat s řidičem, který hrubě porušuje zákon. O žádném omlouvání porušování zákona tu není řeč. Pokud někdo na dálnici přejede do levého pruhu, ve kterém je v dálce auto, které kdyby jelo 130 km/h, nijak by ho neomezil, o žádné porušení zákona ze strany toho předního řidiče se nejedná – není tedy co omlouvat.
20.10.2011 12:21 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pokud někdo na dálnici přejede do levého pruhu, ve kterém je v dálce auto, které kdyby jelo 130 km/h, nijak by ho neomezil, o žádné porušení zákona ze strany toho předního řidiče se nejedná – není tedy co omlouvat.
A když to auto bude mít modrý majáček? :)
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
20.10.2011 12:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
urizla noha, majacek, infarkt... soutezite kdo vymysli nepravdepodobnejsi podminku?
20.10.2011 12:55 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nevím jak ty, ale já záchranku/policii/hasiče potkávám docela často.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
20.10.2011 13:00 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Stejne casto jako auta bez majacku?
20.10.2011 13:08 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ne, ale rozhodně častěji než řidiče bez nohy nebo s tepenným krvácením.
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
20.10.2011 13:16 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Fajn, myslim, ale ze se shodnem, ze to neni bezna situace o ktere byla od zacatku rec, ne?

Stejne je tahle cast vlakna nesmyslna uz z podstaty, protoze kdyz ma majacek, je to signal, ze auto nemusi jet beznym zpusobem :-)
20.10.2011 12:48 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pokud to auto neuvidíte a ani neuslyšíte, tak ani když bude mít modrý majáček, řidič takového auta je povinnen předpokládat, že ostatní o jeho výjimce vědět nemusí (§ 41 odst. 1).
20.10.2011 12:54 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ani když to auto má modrý majáček, nemusíte předpokládat, že pojede nějak výrazně rychleji než je povolená rychlost. Samozřejmě když pak budete před ním a uvidíte, že se pořád přibližuje nebo je za vámi, musíte mu umožnit průjezd. Ale on by v tom autě s modrým majáčkem měl sedět řidič profesionál, který chce dojet a ne se zabít, takže by nemělo být snadné natrefit na auto s modrým majáčkem, které jede výrazně nad limit nebo výrazně nad rychlost ostatních aut.
20.10.2011 19:06 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jenže řidič, který hrubě porušuje dopravní předpisy existuje (a zjevně i docela dost), ale řidiči porušující fyzikální zákony ne. Ale omlouvejte si to, že porušujete dopravní předpisy jak chcete...
21.10.2011 08:23 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Můžete tu lež napsat třeba tisíckrát, ale tím z toho pravdu neuděláte.
21.10.2011 11:05 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Lež? To že porušujete sám dopravní předpisy a ještě to omlouváte tím, že nemůžete předpokládat, že ten druhý je taky porušuje, je prostě fakt.
21.10.2011 11:17 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Není to fakt, je to lež. Dopravní předpisy nejsou nějaká vámi vymyšlená pravidla, ale je to Zákon o silničním provozu. Ten si přečtěte od začátku do konce a u každého paragrafu si ujasněte, zda jsem ho nějak porušil. Až dojdete na konec zákona a zjistíte, že jsem žádný paragraf neporušil, uvidíte, že tady celou dobu lžete.
21.10.2011 14:33 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Přečtěte si ho raději vy. Když to uděláte, tak zjistíte, že vy přejížděním z pruhu do pruhu nesmíte omezit, natož nedejbože ohrozit, řidiče, co v něm jedou. Není tam žádná zmínka o tom, že to platí jenom v případě, kdy ty řidiči v druhém pruhu dodržují maximální povolenou rychlost. Místo toho tady házíte bláboly o porušování fyzikálních zákonů... vykládáte si pravidla po svém a než byste se raději díval do toho zrcátka o 0,5s déle, tak raději vlítnete pod rozjeté auto a způsobíte nehodu. To jste snad ještě nebezpečnější magor, než ti, co tam jezdí těch 180km/h.
xkucf03 avatar 21.10.2011 15:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Není tam žádná zmínka o tom, že to platí jenom v případě, kdy ty řidiči v druhém pruhu dodržují maximální povolenou rychlost.
To pak záleží na konkrétním případu. Např. když přejedu na přechodu chodce, který přecházel na červenou, tak to mě taky neopravňuje ho přejet. Ale zase když mi tam na poslední chvíli skočí a já to nestihnu ubrzdit tak už je to jeho smůla (že ignoroval semafor i to, že tam jede auto).
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
21.10.2011 17:36 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tj, taky tě zřejmě nebude nikdo pokutovat za to, že si se zařadil do levého pruhu, kde jede auto 180, které tě sice za chvíli dojede, ale řidič má dost času na to zareagovat. Naproti tomu jet v pravém pruhu 130 a vlítnout do levého pár metrů před auto, které se viditelně značně rychle přibližuje, protože přece nepředpokládám že by jel rychleji než já, mi přijde jako dost značná blbost. Už jen pro to, že ať ty předpisy porušil kdokoliv a jakkoliv závažně, tak mrtvej v tomhle případě můžu bejt já.
21.10.2011 15:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Každopádně ten co porušuje předpis by měl hlavně předvídat. Zejména to, že někdo nepočítá s tím, že předpis porušuje. Když přecházim mimo přechod tak si taky dávám pozor já a nečekám že budou ve střehu řidiči. Není fér ani možné, aby řidiči počítali i s nějakým výraznějším porušením předpisů od druhých.

Pokud se někdo pořádně rozjede, tak to má mít pod kontrolou a nohu na brzdě a ne to valit a čekat že "s nim budou počítat" ti ostatní.
21.10.2011 17:33 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale pořád mi nepřijde moc v pořádku to, že někdo jedním okem mrkne do zrcátka a pokud se mu auto zdá daleko, tak se do toho pruhu nacpe, aniž by sledoval, jak rychle se to auto přibližuje... jasně, předpisy porušuje hlavně ten druhý a měl by si dávat bacha, ale pořád to nevidím jako dostatečný důvod, proč jeho, sebe a ostatní ohrozit tím, že se do toho pruhu nacpu protože co tam přece má co někdo jezdit rychlejš, než je povoleno
21.10.2011 18:00 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale jasně. Koukám a snažim se. I když je tu opět jedno dilema. Jedu 130. Předjedu, zařadim se do pravýho, pozvolna dojíždím další auto, co jede tak 90. Kouknu do zrcátka a tam se přibližuje dost kvapem, tak 160 auto. Mám dvě možnosti: dupnout na brzdu a zpomalit já, nebo předjet s tim, že já jedu maximální povolenou a proč mne má omezit (?) někdo kdo na předpis kašle? Podotýkám že neuvažuji o tom mu tam vlítnout, jen by přibrzdil on. Tak co teď?

Takhle asi vznikají jezdci levého pruhu. Ono totiž uhnout po pravého bývá někdy pěkná past, jezdci v levém vás už zase nepustí zpět. Takže hezky ekologicky 120 v levém se jeví jako "nejrozumnější". Hmmm. Uhybám do prava jak to jde, ale po pravdě, často jsem za to pěkně bitej a užiju si brzd.

P.S. Mnou zmíněný velmi dobrý (a bylo-li třeba i rychlý) jezdec co mne kdysi vozil, ten brzdil i na křižovatkách, kde byl na hlavní, ale věděl že řidiči se tam často pletou. Furt myslel dopředu. Ale taky někdy jel v Praze po Klárově... no hodně rychle. Přemejšlel jsem, je-li pako. Myslim že na to měl. Ale on fakt začal brzdit několik vteřin před tim, než chodec vlezl "nečekaně" do vozovky. Ale většinou jezdil velmi klidně a vcelku pomalu.
21.10.2011 23:43 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale pořád mi nepřijde moc v pořádku to, že někdo jedním okem mrkne do zrcátka a pokud se mu auto zdá daleko, tak se do toho pruhu nacpe, aniž by sledoval, jak rychle se to auto přibližuje...
Reálná situace: jedu ve feldě 1.6 tímto místem směrem k Brnu (na jih) tak 110 km/h, řadím se zpět do průběžného, před křižovatkou z toho kopec udělá 90, dost na reakci pokud tam bude někdo přecházet nebo bude-li za obzorem bus atd. Normální situace. Nicméně: na úrovni stromů byla nějaká Š 120, nevěnoval jsem jí pozornost. Sotva se zařadím, mám škocnu na kufru a všechna ta tuzingová světla před maskou a na zahrádce mi perou do zrcátek... Aby mě byl schopen na tak krátké trase dojet, musel jet v místě, kde jsem ho poprvé viděl v zrcátkách, něco mezi 160-180 km/h. Měl jsem ho opravdu počítat s tím, že tam někdo bude překračovat předpisy ještě mnohem víc, než já?
22.10.2011 11:38 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tak nevím jestli po ránu nedělám nějakou blbost, přece jen jsem rozespalej, ale jestli jsem to z mapy pochopil dobře, tak ty auta od sebe byly 230m, což jestli s tim jel o ~60km/h víc, tak to dojetí by mělo trvat přes 10s - to zase tak úplně hned není...
23.10.2011 00:36 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovídalo by to době plynulého přejetí z jednoho pruhu do druhého. Je to už dlouho, takže všechny hodnoty už mají toleranci, ale na smyslu to nic nemění. Měl jsem počítat s tím, že škodárna bude 1,5x - 2x překračovat povolenou rychlost?
gtz avatar 23.10.2011 01:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Upravená Š120 s převrtaným motorem by snad těch 180 mohla jet, ale víc asi ne :-)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
21.10.2011 16:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Co podle vás znamená „nesmí omezit ani ohrozit řidiče, kteří v něm jedou“? Vy se zřejmě domníváte, že je to absolutní pravidlo – nesmí omezit ani ohrozit nikdy, za žádných okolností. Jenže když to budete vykládat takhle, nemůžete vjet do levého pruhu nikdy. Co když se tam bude někdo courat 90 km/h, vy tam začnete přejíždět a on náhle raketově zrychlí. Podle vás je to opět něco, s čím měl ten vpravo počítat.
vykládáte si pravidla po svém a než byste se raději díval do toho zrcátka o 0,5s déle, tak raději vlítnete pod rozjeté auto a způsobíte nehodu
Tady se nebavíme o něčem, co by vyřešilo dívat se dýl do zrcátka. Tady se bavíme o tom, že v levém pruhu nikdo není a je vidět tak daleko, že ani auto jedoucí 180 km/h, které by se v tom okamžiku objevilo na horizontu, nijak neohrozím – a přesto se vám po přejetí do levého pruhu přiřítí na zadek nějaký pirát.
To jste snad ještě nebezpečnější magor, než ti, co tam jezdí těch 180km/h.
Nejsem. Nebezpečný jste vy, kdo tvrdíte, že do levého pruhu nesmí vůbec nikdo, protože co kdyby tam omezil někoho, kdo jede 210 km/h.
21.10.2011 17:42 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
V těch dopravních předpisech je to i popsáno, co je to omezit a ohrozit... těžko omezíte někoho, kdo přidá až po tom, co tam přejedete. A on ten výhled na těch dálnicích je na poměrně značnou vzdálenost a jelikož dneska opravdu auta ještě jezdit světelnou rychlostí neumí, tak situace, že přejedete do levého pruhu, kde nic není, tak nemůžete mít někoho za 2s v kufru. Naproti tomu je spousta exotů, kteří vidí, že v tom pruhu je auto a přesto před něj vletí, protože co tam má co někdo jezdit rychleji než on... a že takových je. Jinak vážně nevím, čím jsem tak nebezpečný, že do levého pruhu přejíždím jen tehdy, když vidím, že tam nikoho vážně neomezím nebo neohrozím a nehraju si při tom na to, že když jedu 130, tak nikdo nemůže jet rychleji.
22.10.2011 09:26 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vždyť jsem to psal, že nedokáže napsat odkaz na žádný paragraf, který bych porušil.

Dobře, souhlasím s vámi, řidič na silnici musí předpokládat jakékoli hrubé porušení předpisů ze strany ostatních řidičů. Takže je to stejně vždy vina toho v levém pruhu – jel nepřiměřenou rychlostí nebo nedodržel bezpečnou vzdálenost od auta vpředu. A že mu tam ten vpředu vjel na poslední chvíli? To přece nikoho nezajímá, měl to předvídat. Howgh.
22.10.2011 11:32 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nemyslím si, že pokud mu tam ten vpředu vjel na poslední chvíli a on do něj narazil, bude to jen jeho vina - pořád ten druhý se tam správně neměl co cpát, takže jistou vinu nese taky. Pokud máte z prava jednosměrku, kde vylítne auto a nedáte mu přednost, tak taky nesete vinu, že jste nedal přednost zprava a to i tehdy, když tam nic jet správně nemělo. Nicméně ve skrze mi přijde velice rozumné ty zrcátka používat a ne jezdit stylem teď jedu 130, nikdo mě nesmí předjet a bez pohledu do zrcátka šup do levého pruhu. I kdyby to porušení předpisů z mé strany nebylo, tak do hrobu s tím jít nechci...
22.10.2011 11:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale že to trvalo vás přesvědčit.
19.10.2011 12:58 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Při nouzovém převozu těžce zraněného platí princip krajní nouze, ale ve smyslu toho principu si musí takový řidič počínat obezřetně a nesmí předpokládat, že kdokoliv jiný o jeho využití principu krajní nouze ví! V případě, že při takové jízdě způsobí vážnou nehodu, se na něj totiž princip krajní nouze již nevztahuje, neboť bezprostředně hrozilo (tj. nemohl to ovlivnit svým rozhodnutím), že způsobí větší škodu, než by vznikla, kdyby předpisy neporušil.
19.10.2011 13:07 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mimochodem. A ještě musíte vysvětlit, proč jste nezavolal sanitku. Případ krajní nouze se posuzuje individuálně a musí být zřejmé, že jinak situaci řešit nešlo. Převoz do nemocince by se ukecával asi velmi obtížně.
19.10.2011 13:27 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Třeba při masivním krvácení může být vhodnější převézt zraněného rovnou (třeba když nemůžou létat vrtulníky), myslím, že na to jsou i nějaké precedensy. Samozřejmě ale je nutné napřed zavolat tísňovou linku a udělat to až po dohodě s nimi.
19.10.2011 15:52 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Masivní to by člověk nestihl :(... Určitě precendens bude, bohužel znám jen opačný. Chlap ve služebním zastavil aby poskytl pomoc při bouračce, odvezl zraněného a byl v průseru za zneužití služebního vozidla. Vysvětlení, měl smůlu a buď mohl porušit jedno a nebo druhý. Možná kdyby se odvolal dál...
19.10.2011 17:10 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Služební vozidlo je problém, protože to není vaše vozidlo a máte jej půjčené jenom na omezenou činnost a tak musíte brát v úvahu i možné škody na něm (včetně amortizace a projetého paliva). A proto jsem tam psal, že je potřeba se napřed dohodnout s operátorem na tísňové lince.
PepaSFI avatar 20.10.2011 18:40 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
masivní krvácení řešit převozem je nesmysl. Poraněná velká tepna může znamenat vykrvácení během pár desítek sekund. Vždycky je hlavní udržet naživu a až pak řešit jestli vézt nebo čekat. To služební auto je dnes problém. Šéfové si hrajou na drsný managery a nic je nezajímá. Asi by se muselo zkoumat jestli převoz něčemu pomohl, jestli nestačilo zavolat pomoc ale to by mělo být až druhořadé. Normální člověk by to neřešil, pár projetých kilometrů. Prostě šéf debil.Třeba na něj jednou dojde, chcípne u cesty bez pomoci.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
19.10.2011 13:11 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Předpokládat, že někdo hrubě porušuje zákony, samozřejmě žádný řidič nemusí. Ostatně kdyby každý neustále musel předpokládat, že ostatní pravidla nedodržují, není žádný důvod nějaká pravidla vůbec mít.

Argumentovat převozem do nemocnice je nesmysl. V zákoně o silničním provozu žádná taková výjimka není, a obecná úprava (krajní nouze) se na to nevztahuje. Zákony můžete v krajní nouzi porušit jen tehdy, pokud je to nejlepší možné řešení – a to převoz někoho do nemocnice na vlastní pěst není nikdy.
19.10.2011 14:06 mike
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pravidla jsou jedna věc a jejich dodržování věc druha. Samotna existence pravidel nevyřeší jejich dodržování. Proto každý rozumný řidič předpokládá, že jakýkoliv účastník silničního provozu je kdykoliv může porušit, ať už vědomě (magor) nebo nevědomě (přehlídnutí značky, mrtvý úhel, špatný odhad).

V tomto konkrétním případě ovšem pravidla porušují oba a spolehají, že ostatní je budou dodržovat. Prvni jede rychle přes limit a čeká že ho ten pomalejši neomezi ani neohrozí, zatímco ten druhej změnil jizdní průh, aniž by se přesvědčil, zda neomezí nebo neohrozí rychleji jedoucího.
19.10.2011 14:47 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Samotná existence pravidel omezuje výklad jednotlivých ustanovení těch pravidel, např. toho, kdy se ještě jedná o omezení a kdy už ne. Pokud jeden jede 180 km/h a druhý mu tam vjede a omezí jej, přitom pokud by ten první jel dovolenou rychlostí, ten druhý by jej stejným manévrem (se stejnými vzdálenostmi mezi vozidly) omezit nemohl, v takovém případě ten druhý pravidla neporušil. A je k tomu i soudní rozhodnutí.

Ano, rozumný řidič předpokládá, že někdo může nevědomky a omylem pravidla porušit, ale nemůže předpokládat a jednat tak, že kdokoliv může pravidla porušit jakkoliv, protože v tom případě by vůbec nevyjel z parkoviště. A už vůbec nemůže nést odpovědnost za to, že někdo jiný ta pravidla porušuje.
19.10.2011 17:21 mike
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pokud předpokládáš že,"někdo může nevědomky a omylem pravidla porušit", tak předpokládáš, že kdykoliv kdolikov může pravidla porušit. Nebo máš nějaký způsob, jak rozlišit, kdy je to "někdy", "nevědomky" a "omylem"?
19.10.2011 17:28 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Myslel jsem tím malé porušení pravidel, jako je jízda o 5 km/h víc, mírné překročení čáry (ne předjíždění) nebo nedání přednosti na zúžené vozovce.
pavlix avatar 20.10.2011 12:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Je zbytečné to takhle přesně specifikovat. Ale jízda 180 km na dálnici místo 130 (nebo často i místo 100) se rozhodně nedá brát jako opomenutí nebo zapomenutí nohy na plynu.

Podobně třeba 120 místo 90, 100 místo 50... hodně záleží na situaci. Někdy to fakt může být přehlédnutím značky (ale pak je tu ještě přiměřená rychlost, že).

Mně třeba v mém prvním půlroce ježdění nějaký blb udělal to, že mě předjel, když jsem předjížděl na okresce. A kdybych (já, tehdy úplný začátečník) nebyl dost pohotový, tak jsme nejspíš skončili po okolních příkopech všichni tři a bůhví v jakém stavu.

A ať mi nikdo neřiká, že já musím počítat s tím, že když začínám předjíždět, že se ještě může objevit předjíždějící auto, které zatím není ani vidět. (Tedy že někdo výrazným způsobem nedodržuje povolenou rychlost, výrazným způsobem nedodržuje přiměřenou rychlost, a to všechno završí nebezpečným předjížděcím manévrem.)
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
msk avatar 19.10.2011 14:49 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mimochodom, chytroline, ked sme uz pri tom, nedavno som cital o jednom cloveku, co prekrocenie rychlosti pod kamerami uhral na krajnu nudzu ( bolo mu treba srat ). V porovnani s odvozom zraneneho do nemocnice ( uz som mal tu cest absolvovat vlastnym autom, spolucestujuci pol policajt, rovne prehladne useky dedin sme sli 150 s patricnym zvukovym a svetelnym doprovodom ( aby sme nikoho som neohrozili ) ) je to fakt o hovne :-).
19.10.2011 17:08 mike
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pokud reaguješ na můj příspěvek, tak samozřejmě ne každé překročení povolené rychlosti je automaticky přestupek. Nicméně překročení povolené rychlosti je porušení pravidla (nějakého paragrafu).
19.10.2011 15:42 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Každý rozumný řidič předpokládá nějaké malé porušení pravidel. Žádný řidič ale nejedná tak, aby zvládl každé hrubé porušení pravidel ostatními účastníky provozu – to by ani nemohl vyjet z garáže.
19.10.2011 17:24 mike
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nejednám tak, abych "zvládl každé hrubé porušení pravidel". Ale, počítám s každým možným porušením a snažim se vyhnout rizikovým situacím, případně minimalizovat následky takového porušení.
pavlix avatar 20.10.2011 12:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Narozdíl od těch, kteří hrubá porušení pravidel programově dělají, a rozhodně se tak nesnaží minimalizovat následky svého vlastního počínání?

Pak souhlasím.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
msk avatar 19.10.2011 14:34 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Argumentovat převozem do nemocnice je nesmysl. V zákoně o silničním provozu žádná taková výjimka není, a obecná úprava (krajní nouze) se na to nevztahuje.
Poprosim k tomuto tvrdeniu judikaturu sudu. Idealne najvyzsieho, pokial by to slo. Inak to mozme povazovat za subjektivny blabol.
19.10.2011 15:11 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
http://kraken.slv.cz/7As17/2005 Tady je něco. Jinak institut krajní nouze se vůbec nepoužívá na silníční problemnatiku.

KRAJNÍ NOUZE Právní úprava a její změny Krajní nouzí je nutno rozumět stav přímo hrozícího nebezpečí, který může být vyvolán působením přírodních sil (povodeň, lavina apod.), událostí jiného charakteru (útok nepoštvaného zvířete) nebo jednáním člověka. Odvrací-li subjekt toto přímo hrozící nebezpečí, neodpovídá za škodu, kterou přitom způsobil. Jednání v krajní nouzi je tak jednou z okolností vylučujících protiprávnost úkonu. Předpokladem vyloučení protiprávnosti uvedeného jednání je však dodržení zásady subsidiarity (tj. nemožnost odvrácení hrozícího nebezpečí jinak) a zásady proporcionality (tj. škoda způsobená jednáním v krajní nouzi nesmí být stejná nebo dokonce vyšší než ta, která hrozila). Došlo-li k porušení uvedených zásad, tj. k vybočení z mezí jednání v krajní nouzi, odpovídá jednající za škodu takto způsobenou. Jednání v krajní nouzi zakládá nárok jednajícího na náhradu škody (Obsah a rozsah náhrady škody), kterou při odvracení hrozícího nebezpečí utrpěl, jakož i nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů. Nárok může uplatnit jak vůči tomu, kdo uvedené nebezpečí způsobil, tak i vůči tomu, v jehož zájmu bylo jednáno. Rozsah uvedeného nároku je však omezen rozsahem hrozící škody. Oprávněným jednat v krajní nouzi je každý, tedy nejen ten, kdo je sám ohrožen (tzv. sebeobrana v krajní nouzi), ale i osoba jiná (tzv. pomoc v krajní nouzi). Pokud ovšem takto jednal ten, kdo sám stav krajní nouze vyvolal, nezbavuje jej takovéto jednání odpovědnosti za způsobenou škodu. Bude tedy odpovídat jak za škodu způsobenou vyvolaným nebezpečím, tak i za škodu způsobenou při jeho odvracení. • § 418 odst. 1 a § 419 obč. zák.

Ale šla by použít. Jak by to dopadlo? Často, jako to myslím dopadlo v případě onoho dobrého muže co musel kakat, se na to policajti vyfláknou. A někdy taky ne. Zkuste uvidíte... Ostatně já se akutně obával, že to také zkusím. Skutečně jsem vezl do nemocnice. Ale právníci mi ujišťovali, že to nejspíš neprojde. Tak nevim.
msk avatar 19.10.2011 15:41 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Zameral by som sa na slovo _skoda_. Pokial pri tom prevoze niekoho zasadne nenaburate ( materialny aspekt ), alebo nezabijete ( to je ten text o primeranosti ), nevidim v tom problem. Prekrocenie rychlosti ( co je len formalny aspekt veci ) nemoze byt v ziadnom pripade posudzovane ako skoda, najma pokial nim nebol nikto _preukazatelne_ ohrozeny. Samozrejme v masazi krimisprav na TV PrimaSracky to budu vidiet inak, ale to je ich problem ...
19.10.2011 15:43 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Kde se v zákoně o silničním provozu mluví v souvislosti s rychlostí o nějaké škodě?
19.10.2011 15:45 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Právníci tvrdí, že záleží na konkrétním posouzení konkrétního případu. A že v tohle případě moc nadějí nedávají. Víc nevím, nejsem právník a nezkoušel jsem to.
19.10.2011 17:21 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Překročení rychlosti samo o sobě škoda není, ale narušením zájmu chráněného tím omezením(např. předpokaldy ostatních účastníků silničního provozu o vaší rychlosti) už škoda vznikne. Dokonce jenom stačí, že je možnost, že k něčemu takovému dojde, aby to bylo posuzováno, že škoda vzniknout mohla, přičemž jste neměl možnost ovlivnit, že žádná škoda nenastala (třeba když projedete obcí 70 km/h a žádní jiní účastníci silničního provozu tam zrovna náhodou nebyli), což k naplnění materiálního hlediska přestupku úplně stačí.
msk avatar 20.10.2011 09:15 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
projedete obcí 70 km/h a žádní jiní účastníci silničního provozu tam zrovna náhodou nebyli
vs
naplnění materiálního hlediska přestupku úplně stačí.
Ze vy pracujete na odbore dopravy nejakeho magistratu? Taku hromadu klamstiev do jednej vety totiz zvacsa dokazu napisat len oni.
20.10.2011 09:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vždyť má pravdu. Zákony opravdu nejsou k tomu, aby se každý zamyslel, zda se mu hodí zákon dodržovat nebo nehodí, a podle toho se zařídil. To by nebyly zákony, ale doporučení. Jenže ono se bohužel ukázalo, že lidé nejsou schopni ta doporučení samostatně správně posoudit, a proto vznikly zákony – kde se to lidem nedává ke zvážení, ale kde se jim to nařídí. Z toho důvodu je „trestné“ už samotné porušení zákona, bez ohledu na to, zda došlo k nějaké škodě či nikoli. Těch, kteří zákon považovali jen za nezávazné doporučení jsou plné věznice, nemocnice a hřbitovy.
20.10.2011 12:53 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Naplnění materiálního hlediska přestupku je už to, že škoda vzniknout mohla a nemohl jste ovlivnit, že k ní nedošlo. Stejně je to třeba s pokusem o těžké ublížení na zdraví, když na někoho hodíte bojový nůž a on zvládne uhnout, škoda sice nevznikla, ale vzniknout mohla a vy jste to neovlivnil.

Ne, na magistrátu nedělám.
msk avatar 20.10.2011 14:11 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Naplnění materiálního hlediska přestupku je už to, že škoda vzniknout mohla
Ale to si uz robis srandu asi.
20.10.2011 15:29 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
20.10.2011 10:42 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Především, především, je potřeba říct, že chovat se na silnicích podle toho, že by třeba zrovna někdo z účastníků mohl být v "krajní nouzi" je nonsens, že nechápu jak tady mezi lidmi od logiky může přebývat.

Krajní nouze je případ, kdy pod tlakem extrémní, velmi nezvyklé situace, volím mezi zlem, ještě větším zlem, rizikem, ještě větším rizikem. Riskuji životy své a jiných aby zachráníl co se dá. I to se může stát. Také za volantem občas někdo zešílí, dostane mrtvici, fatální porucha auta. ... Ale tak jako nemůže jezdit s tim: bacha, kdyby teď ten člověk umřel za volantem tak do mne napálí! Počítejme s tim. Bacha, ten člověk je na vedlejší a brzdí, ale co když mu právě teď selžou všechny brzdy? A co když v autě za mnou prchá vrah a začne střílet? A co když to auto za mnou je v krajní nouzi. Extrémní situace nestávají, ale podle nich se nelze chovat, to bychom opravdu nemohli z baráku.

Takže ono to jen takový okecávání, tedy jako bohopusté okecávání je to i pochopitelné, ale nechtějte s čtenáři orat pole :)))). Nebo stejně jako vyžadujete, aby řidiči počítali s autem řítícím se vpřed pod tlakem krajní nouze, chcete a počítáte sami, že člověk před vámi pod nutností (mnoho možností co se může stát) , náhle zabrzdí a necháváte mu veliký odstup a jedete pomalu? Vážně? Protože při takové předvídavosti byste také měli, že? Ehmmmm.... :)))))))
19.10.2011 15:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Judikaturu k čemu? K tomu, že neplatí, že libovolné porušení zákona lze obhajovat krajní nouzí? Na to žádnou judikaturu logicky nenajdete, protože soud vždy řeší nějaký konkrétní případ. Ale pokud se mnou nesouhlasíte, můžete velice snadno dokázat, že se mýlím – popište takový případ, který v praxi může nastat, kdy by se jednalo o jednání v krajní nouzi, hrozící nebezpečí nebylo možné odvrátit jinak a nebezpečí způsobené zběsilou jízdou bylo menší, než nebezpečí hrozící z půlminutové prodlevy při příjezdu do nemocnice.
msk avatar 19.10.2011 15:56 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ach boze. Pulminutove prodlevy. Chcel by som svoj zivot zverit do Tvojich ruk.

Tak dobre, ale napisem to len raz, tak prosim pozorne pocitaj. Som na chalupe v horach. Najblizsie mesto je vzdialene 10 km za asfaltovou, ale prazdnou cestou. Najblizsie mesto poskytujuce lekarsku pomoc je okresne, vzdialene dalsich 20 km. To mame 30 km. Brat si zafakli cirkularkou do nohy, straca mnozstvo krvi.

t +0 min - dviham telefon, volam zachranku

t +1 min - zachranka vyraza rychlostou 120 km/h

t +18 min - zachranka je u mna, naklada vykrvacaneho a polomrtveho brata do sanitky

t +36 min - zachranka dorazila do nemocnice

t +40 min - brat je na operacnom sale. Pravdepodobne uz mrtvy.

vs.

t +1 min - vyrazam smer okresne mesto rychlostou 120 km/h

t +1 min - zachranka vyraza rychlostou 120 km/h

t +9 min - dochadza k prekladke pacienta

t +18 min - zachranka dorazila do nemocnice

t +22 min - brat je na operacnom sale. Snad este zivy.

alebo ( realny zazitok ):

t +0 min - volam zachranku, bohuzial je na vyjazde a vracia sa s pacientom. vyrazit je schopna az ked ho vylozi za 10 min

t +1min - vyrazam vlastnym autom smer nemocnica okresne mesto rychlostou 120km/h

t +18 min - dorazil som do nemocnice

t +22 min - brat je na operacnom sale. Snad este zivy.

A rovno Ti usetrim demagogickych zvastov - nie, vrtulnik by nepriletel a nie, druhu zachranku nemaju. Nie, nikoho som neohrozil, blikal som dialkovymi a trubil. A ano, mam UPLNE V PICI, ze som pri tom prekrocil maximalnu povolenu rychlost, niekde aj trojnasobne.

msk avatar 19.10.2011 15:57 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Z druhej strany, 10 rokov na to sa mi v Prahe v Krci stalo, ze za mnou sa na plnej dvojprudovke ( oba pruhy plne, pomaly sa vlecuce ) zrazu zjavilo strieborne BMW a zacalo na mna sporadicky blikat. Ozval sa vo mne zavistlivy zmrd - kokot, vyvaza si rit v bavoraku a drzo na mna blika. Nech si pocka, ja tiez cakam. Serem na neho ...

... za 30 sekund sme dosli na svetla pred Thomayerkou a on prudko odbocil do nemocnice ...

Prisiel som domov, zaparkoval, vyvencil psa a po cely zvysok dna som sa hanbil ako prasivy pes.
19.10.2011 16:37 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mám velmi daleko k světci. Dokonce k slušnému. Pochopiteně mi vytáčí ti co jedou pomaleji a překáží a pak ti, co jedou rychleji a otravují. Hovořím pak sprostě ba vulgárně. :)))

Naštěstí věk a zážitky pochmurné až hrůzné mi zatím vždy vrátí proporce důležitosti věcí. Navíc opravdu nevím, zda ten blikající za mnou neveze někoho rychle do nemocnice. Stejně tak nevím, jestli ten co se plouží pomalu přede mnou, neveze naopak někoho z nemocnice a jede co nejopatrněji a nejněžněji. Přijde mi to jednoduchý. Nesoudit toho neznámého co o něm nic nevím a nevím proč jede jak jede. Nečekat že ostatní na mne hledí a budou dělat to, co od nich chci. A počítat s tim že ti kolem jsou třeba z formy a udělají krávovinu.

Skončit na vozejku je otrava a příspěvky pomoci se snižují. Platit někomu koho zinvalidnim je naopak čim dál dražší. A spěchat umřít je už vůbec zbytečnej fofr.
19.10.2011 16:51 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nevím, proč jste se styděl. To, že někdo jiný zvolil jízdu do nemocnice autem, bylo jeho rozhodnutí a vy jste o tom nevěděl. On měl počítat s tím, že nikdo nemá povinnost mu uhýbat nebo mu cestu zjednodušit.
19.10.2011 17:08 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Brat si zafakli cirkularkou do nohy, straca mnozstvo krvi.
To k vyhodnocení situace úplně stačí, zbytek s tím nijak nesouvisí. V čase t + 0 minut poskytujete první pomoc, zastavujete krvácení. Pokud je tam druhý člověk, volá mezitím záchranku, jinak ji voláte vy po poskytnutí první pomoci. Dál už nezáleží na sekundách, takže je zbytečné to rozepisovat.

Podstatné je totiž to, že v takovýchto akutních případech se nerozhoduje na operačním sále, ale při první pomoci. A když se budete řítit 120 km/h po okreskách, těžko budete někomu v autě poskytovat první pomoc.
A ano, mam UPLNE V PICI, ze som pri tom prekrocil maximalnu povolenu rychlost, niekde aj trojnasobne.
Jak už jsem psal, krajní nouzí nelze ospravedlnit libovolné protizákonné jednání. To, že jste vlastní blbostí porušil dva zákony – silniční pravidla a neposkytl jste první pomoc – není krajní nouze. Příště poskytněte první pomoc a pak jeďte tak, abyste zraněného ani nikoho dalšího cestou nezabil – pro všechny to bude daleko lepší.
19.10.2011 22:33 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

Jak už jsem psal, krajní nouzí nelze ospravedlnit libovolné protizákonné jednání.

Krajní nouzí lze ospravedlnit takové jednání, které odvrací přímo hrozící nebezpečí. Dále musí platit, že nebezpečí nelze odvrátit jinak a případné škoda nesmí být stejná nebo vyšší než ta, která hrozila. Krajní nouze se samozřejmě může vztahovat i na porušení pravidel silničního provozu. Tj. v případě úrazu na odlehlém místě bez signálu (nebo bez mobilu) nejspíš bude přípustné, když zraněného odveze opilý řidič vysokou rychlostí.

gtz avatar 19.10.2011 22:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Bude přípustné, jeden známý byl na zapadlém místě na chalupě kde skoro není nikde signál a jeho soused při opravě střechy padl dolů a zlomil si nohu tak, že tekla krev, kost byla ven. A co dál? Nic. Sedl za volant i když měl již dvě piva a jel s ním do nemocnice na pohotovost. Na začátku města uviděl hlídku a zastavil u nich, aby nikoho neohrozil. Policajti toho zraněného dali do svého auta a odvezli do nemocnice. Dokonce mu pak pomohli dopravit auto domů. Je tomu tak cca 10 let.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
20.10.2011 08:38 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nebude to přípustné. Protože nebezpečí lze stále odvrátit jinak a daleko lépe – poskytnout první pomoc a pak zraněného bezpečně odvézt někam, odkud půjde zavolat pomoc nebo kde se ho bude moci ujmout někdo lépe disponovaný. K jízdě vysokou rychlostí není vůbec žádný důvod.
20.10.2011 08:50 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To už bude na posouzení soudu, pokud by to došlo tak daleko. Je vhodné si uvědomit, že ne každý dokáže poskytnout účinnou první pomoc a že v některých případech jde o každou minutu (silné krvácení, infarkt).
20.10.2011 09:23 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Právě v těch případech, kdy jde o každou minutu, je důležitá první pomoc. Převozem do nemocnice nic nezachráníte, akorát zbytečně ohrožujete zraněného, sebe a všechny okolo. Ostatně tady se pořád řeší získání třiceti sekund prasením na dálnici, ale ono klidně můžete ztratit minuty tím, že na okresce skejsnete za kombajnem, nebo desítky minut na dálnici tím, že zůstanete viset v nějaké zácpě (třeba kvůli bouračce, protože před vámi jel taky někdo, kdo pospíchal do nemocnice).

Pokud někdo nedokáže poskytnout účinnou první pomoc, má se starat především o to, aby se to naučil, ne vymýšlet, jak bude jezdit se zraněným jako o závod. Navíc v době, kdy na každého Čecha připadají průměrně asi dva mobilní telefony, taky volání na 155 vypadá trochu jinak, než když jste si před 30 lety mohl většinou akorát přivolat záchranku z budky. Operátor na lince vás bude instruovat, co máte dělat – takže poskytovat první pomoc na místě podle pokynů operátora je mnohem lepší, než nechat zraněného krvácet v autě a případně ho dorazit při bouračce.
20.10.2011 09:39 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vy pořád mluvíte o situaci, kdy lze situaci řešit jinak, např. přivoláním sanitky. V takovém případě není krajní nouze naplněna, to máte pravdu. Já se jen snažím poukázat, že za určitých okolností není jiné řešení (odhledlé místo, kde není signál, případně je mobil vybitý). Potom je možné uplatnit krajní nouzi. Vaše tvrzení, že na silniční předpisy se krajní nouze nevztahuje, je zcela mylné a nemá žádnou oporu v zákoně.
20.10.2011 10:02 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Situaci lze vždy řešit jinak, než zběsilou jízdou – například můžete jet normálně. Těch míst, kde není mobilní signál nebo kde nebude nikdo s funkčním mobilem, zase není tolik, takže do „civilizace“ nepojedete autem nijak dlouho. Já jsem netvrdil, že se na silniční předpisy krajní nouze nevztahuje; tvrdil jsem, že reálně nenastane takový případ, kdy by převoz někoho do nemocnice nepovolenou rychlostí splňoval podmínky krajní nouze.
20.10.2011 10:42 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

Já jsem netvrdil, že se na silniční předpisy krajní nouze nevztahuje; tvrdil jsem, že reálně nenastane takový případ, kdy by převoz někoho do nemocnice nepovolenou rychlostí splňoval podmínky krajní nouze.

Hm, tady jste to vykládal trochu jinak: Argumentovat převozem do nemocnice je nesmysl. V zákoně o silničním provozu žádná taková výjimka není, a obecná úprava (krajní nouze) se na to nevztahuje. Zákony můžete v krajní nouzi porušit jen tehdy, pokud je to nejlepší možné řešení – a to převoz někoho do nemocnice na vlastní pěst není nikdy.

Abych to shrnul - krajní nouze se vztahuje na všechno, tedy i na silniční provoz. Musí být ovšem splněny dost omezující podmínky, takže k takovým situacím bude docházet poměrně zřídka. Také nemusí jít jen o rychlou jízdu, ale třeba o řízení pod vlivem alkoholu, řízení bez ŘP, použití vozidla bez OTP atd.

20.10.2011 11:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nevykládal jsem to nijak jinak: obecná úprava (krajní nouze) se na to [= převoz zraněného do nemocnice jako o závod] nevztahuje. K těm případům, kdy by řízení pod vlivem alkoholu nebo bez ŘP bylo jednáním v krajní nouzi, bude docházet tak zřídka, že nemá smysl se jimi zabývat. O situaci, že by jednáním v krajní nouzi byla rychlá jízda při převozu do nemocnice, lze v podmínkách ČR prohlásit, že nenastane nikdy.

Každopádně jednání v krajní nouzi je právě v zákoně speciálně ošetřeno, protože ten, kdo tak jedná, vystavuje sebe i ostatní vysokému riziku – právě proto, že ostatní nepočítají s tím, že někdo bude takhle jednat. Takže je nesmysl na silnici neustále očekávat, že někdo jiný jedná v krajní nouzi (mimochodem je zvláštní, že to všichni vztahují jen na silnici). Navíc je i problém s takovým řidičem v krajní nouzi se potkat jako s řidičem – jak už jsem psal, překročení rychlosti můžeme v ČR vynechat jako nereálný případ, řízení pod vlivem alkoholu nebo bez ŘP přestává být případem krajní nouze v okamžiku, kdy je v dohledu nějaký jiný řidič, který je střízlivý a má ŘP…
20.10.2011 12:18 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

obecná úprava (krajní nouze) se na to [= převoz zraněného do nemocnice jako o závod] nevztahuje.

Tohle může posoudit pouze soud a rozhodně není možné to předem vyloučit.

K těm případům, kdy by řízení pod vlivem alkoholu nebo bez ŘP bylo jednáním v krajní nouzi, bude docházet tak zřídka, že nemá smysl se jimi zabývat.

To je věc názoru. Já jen upozorňuji, že taková situace může nastat.

O situaci, že by jednáním v krajní nouzi byla rychlá jízda při převozu do nemocnice, lze v podmínkách ČR prohlásit, že nenastane nikdy.

Prohlásit můžete cokoliv, ale žádnou váhu to nemá.

Takže je nesmysl na silnici neustále očekávat, že někdo jiný jedná v krajní nouzi (mimochodem je zvláštní, že to všichni vztahují jen na silnici).

S tím souhlasím.

řízení pod vlivem alkoholu nebo bez ŘP přestává být případem krajní nouze v okamžiku, kdy je v dohledu nějaký jiný řidič, který je střízlivý a má ŘP…

Tohle by opět posuzoval soud. Je otázka, jestli bychom po člověku, který veze těžce zraněného do nemocnice, mohli toto požadovat.

20.10.2011 13:00 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tohle může posoudit pouze soud a rozhodně není možné to předem vyloučit.
Samozřejmě, že nakonec by to vždy posuzoval soud. Ale je možné předem říci, že v podmínkách současné ČR takový případ nikdy nenastane.
Je otázka, jestli bychom po člověku, který veze těžce zraněného do nemocnice, mohli toto požadovat.
Měli bychom to po něm požadovat. Vlastní blbost snad ještě není důvod, proč ohrožovat na životě sebe a spoustu lidí okolo.
20.10.2011 13:14 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

Měli bychom to po něm požadovat. Vlastní blbost snad ještě není důvod, proč ohrožovat na životě sebe a spoustu lidí okolo

Tak si zkuste představit v praxi. Vezete těžce zraněného v noci po opuštěné okresce. Jak budete zastavovat ostatní řidiče, pokud se vůbec nějaký objeví? Postavíte auto napříč silnice?

20.10.2011 16:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Třeba postavím auto napříč silnici. Nezapomeňte, že se tady bavíme o případu krajní nouze.
xkucf03 avatar 20.10.2011 16:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale abych ho tam postavil, tak ho musím řídit – tudíž už porušuji zákon (předpokládám, že auto nebudu jen tlačit, nebo ho nemám nastavené tak, aby stačilo jen odbrzdit). Navíc jestli jsem měl třeba jedno pivo a ještě ne bezprostředně před jízdou, tak nejspíš bude méně nebezpečné jet „opilý“ než stavět vozidlo napříč silnici. Obecně pro alkohol za volantem nemám moc pochopení a co jsem zatím viděl, tak se většinou jedná o idioty, ale v takovémhle výjimečném případě mi to přijde omluvitelné (výjimečný případ není, že vezu kamarády z diskotéky a kdybychom šli pěšky, byla by nám zima a bolely nás nohy).
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 13:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Může se stát leccos. Praská přehrada, pod ní dětský tábor. Nějaký Rambo vypáčí dveře, děti vytahne a naloží do autobusu kterej tam stojí a který ukradne a ač na něj nemá oprávnění a v sobě tři panáky, ta s nima nepřiměřenou rychlostí odjede.

Stává se to málokdy, ale aby takovej nakonec nešel sedět, je tu institut nouze. Který soud může, ale nemusí vzít v potaz.

Každopádně je to taková anomálie, že s tim počítat v běžným provozu by bylo úsměvné (viz co jsem už psal hore).

Jinak tou "nouzí" se řeší bývalá "nepřiměřená obrana" stejně jako "zločiny" (vypáčený dveře třeba) při požáru, povodni... Spíš než jízda do nemocnice, že se zamotáte do přestřelky gangů a jedete rychle pryč, v městě víc než 50.

Já to měl připravený jako pokus o obhajobu, když jsem měl v autě agresivního (postiženého psychicky) a k tomu diabetika. A on potřeboval rychle inzulín ale také nezastavovat a rychle s nim do budouvy s personálem spec na něj. Tak jsem jel rychle. I když se snažil počítat s tim, že ostatní nepočítají s tim, co s děje u mne v autě, samozřejmě!
20.10.2011 14:09 Randy_Sh
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

Jinak tou "nouzí" se řeší bývalá "nepřiměřená obrana" stejně jako "zločiny" (vypáčený dveře třeba) při požáru, povodni...

Tady se trochu pletete. Krajní nouze a nutná obrana jsou dva různé paragrafy, které řeší dvě různé věci. Nutná obrana se použije při odvracení útoku, zatímco krajní nouze při odvracení nebezpečí.

20.10.2011 14:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
http://www.sebeobrana.estranky.cz/clanky/sebeobrana-a-pravo.html nebo spíš takhle http://www.jujutsu.cz/jujutsu/sebeobrana-a-trestni-zakonik
20.10.2011 16:16 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pokud ten Rambo bude mít mozek, nebude s nima odjíždět nepřiměřenou rychlostí. Protože si dobře spočítá, že tou nepřiměřenou rychlostí získá možná pár vteřin, ale riskuje, že někde nezvládne řízení – a i když jen sjede ze silnice a nikomu se v tu chvíli nic nestane, znemožní tím jet s autobusem dál (minimálně do jeho vyproštění), takže zdrží záchranu minimálně o desítky minut.

Ono to v této diskusi totiž vypadá, jako že zákony jsou jen jakási úřednická buzerace a ve skutečnosti každý řidič dokáže kdykoli bezpečně jet výrazně vyšší rychlostí, než je v daném místě povolená, i když je opilý a nemá řidičák. Já si nemyslím, že by to platilo – a kolem cest je spousta pomníčků těch, kteří si o sobě právě mysleli, jací jsou perfektní řidiči, nebo těch, kteří někoho takového bohužel na špatném místě a ve špatný čas potkali.
20.10.2011 17:04 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To záleží na situaci. Pokud jde za nim vlna, tak je lepší jet rychle. Pokud nemusí spěchat... Jsou různé situace kdy se volí menší zlo.

Jinak jistě. Řízení se stalo takovým machistickým kultem a všichni se mají za řidičské génie. :-)
PepaSFI avatar 19.10.2011 18:53 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
no ono to v praxi vypadá trochu jinak

t+0min beru telefon, volám záchranku, telefon přepínám na hlasitý provoz a zahajuju první pomoc

t+1min sanitka vyráží, já podle pokynů služby na záchrance pokračuju v zastavení krvácení a další pomoci

t+18min Sanitka přijíždí, zdravotníci provedou ošetření, stabilizují stav pacienta, léky infuze přístroje atd.

t+??min sanitka odjíždí do nemocnice se stabilizovaným pacientem pod kontrolou, v nemocnici připravují přijetí pacienta

t+???min pacient na sále, ošetřen, operován, bez komplikací

vs.

t+1 vyrazím směr nemocnice 120km/h, pacient krvácí

t+1 záchranka vyráží... jen teda nevím kdy a jak jsem ji zavolal a jak jsem se s ní domluvil kde si pacienta předáme takže znovu

t+1 vyrážím, přitom telefonuju, vymýšlím jak se potkat se sanitkou, jedu rychle, nebezpečně a pacient krvácí

t+1 sanitka nevyráží protože dispečer se pořád nemůže domluvit s tím debilem co žvaní něco o tom že někde v lese u cesty jim předá chlapa s rozpáranou nohou, pacient pořád krvácí

t+9 potkávám sanitku která samozřejmě netuší že pacient je v tom autě co jede proti, pacient přoád krvácí akorát začíná nějak vadnout, koberec na podlaze nějak čvachtá

t+18 pacient už nekrvácí, má suchý trubky

nevím jak kdo ale já radši budu zraněnýmu půl hodiny klečet na tlakovým obvazu než přijede lapiduch co to bude umět zasvorkovat.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
xxx avatar 19.10.2011 21:54 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Je super, ze vas bratr prezil. Jenze prvni pravidlo pri zachrane nekoho je neohrozit seba ani nikoho dalsiho. Tentokrat to vyslo, ale priste si treba precteme, ze krome zachranovaneho zemreli pri autonehode dalsi tri lide.
Please rise for the Futurama theme song.
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.10.2011 19:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Předpokládat, že někdo hrubě porušuje zákony, samozřejmě žádný řidič nemusí.
Nemusí, ale tím, že mě ohrozí, předpisy samozřejmě sám poruší. A většina těch adeptů by mě minimálně omezila, i kdybych jel 130 km/h.
Argumentovat převozem do nemocnice je nesmysl. V zákoně o silničním provozu žádná taková výjimka není, a obecná úprava (krajní nouze) se na to nevztahuje. Zákony můžete v krajní nouzi porušit jen tehdy, pokud je to nejlepší možné řešení – a to převoz někoho do nemocnice na vlastní pěst není nikdy.
Měl jsem v autě švagrovou, které praskla voda a dostala silné bolesti (doteď je v tom autě flek). Takže namísto toho, abych uháněl do nemocnice o závod, jsem jí měl nechat odrodit na sedadle nebo někde zastavit, "dát si cigárko" a čekat na záchranku? Mimochodem šla rovnou na porodní sál a dítě bylo hned venku - porod byl opravdu rychlý.
19.10.2011 20:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nemusí, ale tím, že mě ohrozí, předpisy samozřejmě sám poruší.
Jedině v případě, že vy sám jedete plus mínus podle předpisů.
Měl jsem v autě švagrovou, které praskla voda a dostala silné bolesti (doteď je v tom autě flek). Takže namísto toho, abych uháněl do nemocnice o závod, jsem jí měl nechat odrodit na sedadle nebo někde zastavit, "dát si cigárko" a čekat na záchranku? Mimochodem šla rovnou na porodní sál a dítě bylo hned venku - porod byl opravdu rychlý.
Ne, měl jste jet do nemocnice normálně. Tím, že jste jel jak o závod, jste vůbec ničemu nepomohl, ale spoustu lidí jste zbytečně ohrozil.
msk avatar 20.10.2011 09:22 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
S Jirsakom sa o tomto nebav, on je uplny magor a nechal by svagrovu rodit v aute. Hlavne aby pri tom neporusil ziaden dopravny predpis.

Pre vsetkych urputnych dodrzovacov paragrafov jedna ( uz dost stara ) lahodka.
pavlix avatar 20.10.2011 12:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mno, představoval jsem si humornější sbírku, kde mě každý bod nadzvedne ze židle, a ne jenom některý.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
19.10.2011 10:31 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nevim, proc se o tom kazdy boji mluvit, ale jeden z nevetsich problemu na silnici jsou damy. Ted nemyslim ta mlada emancipovana devcata, ale spis starsi zeny, ktere maji hruzu uz kdyz si sedaji do auta.

Zajimalo by me, co k tomu reknou Isah a Marcelka.
19.10.2011 10:36 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
aktualne ...

Herečka Jakubisková srazila autem chodce, ten na místě zemřel
Marcela* avatar 19.10.2011 13:59 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To je individuální, dadíku. Paní Jakubisková je dle chování divoká a rozšafná madam, takže to možná přepískla s rychlostí, obezřetností a možná ani nezaregistrovala toho chodce. Trocha nepozornosti, shoda okolností, a tregédie je na světě. Jistě i pro ní. A to ještě prý, jak vyletěla z auta, nezatáhla ruční brzdu a odjíždějící auto málem srazilo někoho dalšího..

Vzhledem k tomu, že nejčastější příčinou nehod s tragickým koncem je, světe "div se", nepřiměřená rychlost, bylo by dobré si uvědomit, kdo jezdí nejrychleji. Jsou to snad ženy? Je fakt, že i ženy v posledních desetiletích také poněkud zrychlily, ovšem v povaze mají přeci jen z pudu sebezáchovy větší opatrnost. Zvlášť, když mají děti.

A nepleťme do toho politiku, kavole :-). /viz dole/
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
vain avatar 19.10.2011 14:26 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ano, tragických (to dává smysl, že při 200 to ten člověk spíš nepřežije), ale nehody celkově už vycházejí trochu jinak. A nic proti řidičkám, ale když mě někdo na dálnici omezí/ohrozí (a to po ní jezdím každý den), tak je to právě řidička (i tu jednu nehodu co jsem měl, byla na dálnici a vytlačila mě z ní ženská, která se nepodívala do zrcátek), která neví, na co jsou zpětná zrcátka primárně určena (že je používá k líčení na semaforech neznamená, že je používá). Vždycky se dívám, kdo řídí, když to auto na dálnici předjíždím, a je to většinou ženská a to i přes to, že mužů řidičů jezdí víc.

Navíc ty ženské ani neví, že mě omezily/ohrozily, ten chlap se většinou aspoň podívá, jak se na něho z auta křením (kontroluji, jaké pohlaví mě opět vytlačilo do levého pruhu), ta ženská prostě "tupě" zírá dál před sebe, vpravo, vlevo nedej bože za ní, neexistuje. To jsou mé poznatky z denního ježdění po dálnici.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
Marcela* avatar 19.10.2011 21:11 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Máte to s těma ženskýma těžký ;-).
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
19.10.2011 14:41 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vzhledem k tomu, že nejčastější příčinou nehod s tragickým koncem je, světe "div se", nepřiměřená rychlost, bylo by dobré si uvědomit, kdo jezdí nejrychleji. Jsou to snad ženy?
a just že se do toho budu plést ... z odkazu:

"Z hlediska závažnosti dopravních nehod zaviněných rychlostí byla nejčastější příčinou dopravních nehod s usmrcením v roce 2009 nepřizpůsobení rychlosti technickému stavu vozovky (144 usmrcených osob), nepřizpůsobení rychlost vozidla stavu vozovky (90 usmrcených osob) a nepřizpůsobení rychlosti vlastnostem vozidla a nákladu (59 usmrcených osob)."

- jsou to snad muži, kteří mají horší odhad a v průměru méně zkušeností, a po mokrém jezdí stejně jak po suchém, s naloženým autem stejně jak s prázdným?
msk avatar 19.10.2011 14:51 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ja by som este tak 50% tych cisel kludne odmazal. Ono totiz "nepřizpůsobení rychlosti technickému stavu vozovky" a "nepřizpůsobení rychlosti" vseobecne je policajtami bezne pouzivana uber-pausalna vyhovorka na vsetko.
Marcela* avatar 19.10.2011 21:14 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Muži zkrátka jezdí rychleji, dravěji, to neokecáte :-). Zkušenosti nezkušenosti, odhad neodhad, hnací pudy jsou silnější :-D.
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
PepaSFI avatar 19.10.2011 22:22 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
rychleji a dravěji možná ano. A co jako to má znamenat? Ještě taková drobnost k těm ženám za volantem. Často se říká že ženy dokážou dělat hodně věcí najednou. Tak proč kurvadrát nedokážou najednou přidávat plyn, pouštět spojku, točit volantem, sledovat zrcátko (to zpětné)?
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Marcela* avatar 20.10.2011 13:12 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
rychleji a dravěji možná ano. A co jako to má znamenat?
Znamená to to, že jezdí rychleji :-). Předjetí berou jako urážku na cti, kterou je nutno ihned oplatit. Derou se dopředu a má to častěji fatálnější důsledky, než když bourají ženy. Ačkoli jsou jinak jako řidiči muži určitě šikovnější, to je jasné. Jenže co je to platné...?
nedokážou najednou přidávat plyn, pouštět spojku,
A proč myslíte, že ženy preferují automat? Aby se nemusely zabývat takovými otravnými zbytečnostmi. :-) Zvlášť v podpatkách tam jsou ty 3 pedály k zlosti.
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
PepaSFI avatar 20.10.2011 18:20 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
takže ženy nedokážou dělat víc věcí najednou. Výborně, další oblíbený mýtus vyvrácen. A řízení v podpatkách radši nebudu komentovat.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Marcela* avatar 20.10.2011 18:43 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Asi dokážou, ale jen těch, které uznají za vhodné pozornosti a mají k nim nějaký vztah :-). Synchronizace pedálů, volantu a řadící páky k nim zřejmě nepatří. Mně osobně to taky nebaví, pedály mě rozptylují od jízdy, ještě do toho sledovat otáčkoměr, občas motor řve, jindy je zas přidušený... :-) Ruší to od prožitku z jízdy, prohlídky krajiny.

Nechápu tvrzení většiny mužů, kteří by prý automat nechtěli, že je právě to řazení a práce se spojkou "rajcuje" a nepřipadali by si jinak jako plnohonotní řidiči...
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
20.10.2011 19:35 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ruší to od prožitku z jízdy, prohlídky krajiny.
prohlídky krajiny!?!?!? Vy se nevěnujete řízení?
že je právě to řazení a práce se spojkou "rajcuje"
Tak klacek je klacek, že :)
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Marcela* avatar 20.10.2011 20:23 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tak klacek je klacek, že :)
Teda Mrkvo, vy se nezdáte, šibale :-)
prohlídky krajiny!?!?!? Vy se nevěnujete řízení?
Zrovna tohle celkem zvládám obojí, pokud udržuji přiměřenou rychlost ;-). Jedním očkem na bažanty a vlčí máky, druhým jukám na vozovku, třetím na ty zatracené pedály.
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
belisarivs avatar 20.10.2011 20:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Asi dokážou, ale jen těch, které uznají za vhodné pozornosti a mají k nim nějaký vztah :-).
IMHO spis jenom dostatecne trivialnich.
ještě do toho sledovat otáčkoměr, občas motor řve, jindy je zas přidušený
Tak nesledujte otackomer a poslouchejte motor. ;-)

IRC is just multiplayer notepad.
Marcela* avatar 20.10.2011 20:25 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Když mám puštěné rádio, tak to moc slyšet není. Spíš odhaduji podle otáčkoměru, že asi křičí /motor/ ;-).
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
xkucf03 avatar 20.10.2011 20:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale dokážou – jen by pak nestíhali telefonovat kamarádce, líčit se a drbat psa ležícího na místě spolujezdce :-D
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
19.10.2011 22:56 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Dnes jsem zrovna poslouchal v autobuse v (řidičově) rádiu Automotorevue (či jak se to jmenuje) na ČRo1 a tam právě přiměřenou rychlost řešili, hlavně to, že maximální rychlost není doporučená rychlost a že rychlost odpovídající stavu vozovky, vozidla a řidiče je individuální a subjektivní veličina. Sám mám zkušenost, že někteří řidiči nejspíš považují maximální rychlosti za něco jako povinnou (nebo, bohové chraň, minimální) rychlost, takže klidně pojedou devadesát (v lepším případě) i v situaci, kdy možná i padesát je riskantní.

Například já často jezdím jedním ani ne kilometrovým úsekem, který se nachází v hustém lese před hranicí obce (ta začíná hned na druhém konci lesa). Protože vím, že v lese je špatně vidět, pohybují se tam chodci, neosvětlení cyklisti a občas i lesní zvěř, že silnice je úzká, ve špatném stavu a krajnice víceméně neexistuje a hlavně že na konci lesa je zatáčka, za kterou hned začíná obec, nikdy tímto úsekem nejezdím rychleji než cca. sedmdesát za dne a padesát v noci (a za mizerného počasí ještě méně), abych byl schopen zastavit před neosvětleným cyklistou či chodcem, i když proti mně jedou auta a svítí mi do obličeje.

Přesto mně minimálně polovina řidičů v tomto místě předjede, i když hned po předjetí téměř vždy začnou mohutně brzdit (zatáčka+hranice obce) a většinou je dojedu na první křižovatce na semaforu. Zatímco z mojeho pohledu jedu bezpečně a neriskuju, z jejich pohledu jsem sváteční řidič, co pomalou jízdou brzdí dopravu a "nutí" je k nebezpečným manévrům.

Otázka tedy je: Je správné jet tak, jak usoudím, že je ještě bezpečné, i za cenu toho, že jiní účastníci tím mohou být (nebo se jen mohou cítit) omezení, protože nechci ohrozit jak sebe, tak jiné účastníky provozu (např. ony chodce a cyklisty), nebo mám jet tak, abych neomezoval ostatní i za cenu toho, že jsem nucen jet ze svého pohledu nebezpečně? A co když je tu i objektivní důvod (např. namrzlá silnice, mlha a pod.), který ostatní neberou v úvahu?

Je správné omezit, abych neohrozil, i když tím omezením způsobím, že ostatní mohou tím více ohrožovat sebe i ostatní, například riskantním předjížděním (i když se pokaždé uhnu a co nejvíce to tomu druhému usnadním)? Když já jedu bezpečně, jsem zodpovědný za to, že ostaní jedou více nebezpečně, i když to dělají dobrovolně, z vlastní vůle a vlastně by to správně vůbec neměli dělat?

Osobně se domnívám, že to správné je a že s vyjímkou dálnic a rychlostních silnic, kde je z dobrého důvodu omezení minimální rychlosti vozidel, nidko nemá právo kritizovat jiného za to, že jede pomalu, pokud to nedělá bezdůvodně a/nebo záměrně (což je podchyceno i v zákoně).

Nejspíš budou takoví, co s tím nebudou souhlasit, ale zatím se mi nestalo, že by na mně někdo blikal či troubil (tedy mimo křižovatky. kde je to občas zcela pochopitelné, protože řidič vzadu nevidí, komu dáváte přednost) a osobně jsem slyšel jen jediný případ, kdy byl řidič mimo dálnici pokutován za bezdůvodně pomalou jízdu. A hlavně, čas ušetřený riskantní rychlou jízdou za to riziko v žádném případě nestojí, o spotřebě paliva nemuvě ...
20.10.2011 12:31 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Znám jeden takový úsek v lese, do kopce, s ostrou zatáčkou za kterou je křižovatka. Navíc ještě plná čára a zákaz předjíždění. Stejně mě tam někdo vytroubí a předjíždí.
Marcela* avatar 20.10.2011 13:15 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mluvíte mi z duše.

Často se zamýšlím nad tím, co jste vystihl v odstavci:
Otázka tedy je: Je správné jet tak, jak usoudím, že je ještě bezpečné, i za cenu toho, že jiní účastníci tím mohou být (nebo se jen mohou cítit) omezení, protože nechci ohrozit jak sebe, tak jiné účastníky provozu (např. ony chodce a cyklisty), nebo mám jet tak, abych neomezoval ostatní i za cenu toho, že jsem nucen jet ze svého pohledu nebezpečně? A co když je tu i objektivní důvod (např. namrzlá silnice, mlha a pod.), který ostatní neberou v úvahu?
Spíš se kloním k tomu, nenechat se štvát a tlačit k vyšší rychlosti. Připadá mi, že předepsanou rychlost bere většina řidičů jako omezující, represivní a ne jako maximální bezpečnou ... A kdo nejede "na hraně", resp. nejm. 5 km/h za hranou, je objektem opovržení.
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
xkucf03 avatar 20.10.2011 13:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Připadá mi, že předepsanou rychlost bere většina řidičů jako omezující, represivní a ne jako maximální bezpečnou
Tohle je problém oboustranné nedůvěry mezi občanem a státem. Značky jsou skutečně často nesmyslně omezující a hodně pravidel je pouhou buzerací nebo způsobem, jak vytahat z lidí víc peněz (na platy úředníků a veřejné zakázky kamarádíčkům). Zároveň ale mnohde značky chybí (např. stopky nebo upozornění na prudkou zatáčku – kterou sice znají místní, ale ne ten, kdo tudy jede poprvé) nebo jsou silnice špatně navržené (nepřehledné, není tam vidět, krátké připojovací pruhy atd.). Na druhé straně stát nevěří lidem, že jeho předpisy budou dodržovat, tak je nastavuje přísněji, s tím, že to snad zabere („lidi kašlou na padesátku, tak tam dáme třicítku, na to budou sice kašlat taky, ale pojedou těch padesát, což je tak akorát“). A výsledkem je akorát chaos a nespravedlivý systém.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 13:51 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tohle je problém oboustranné nedůvěry mezi občanem a státem. To podepíšu. Množství nesmyslných značek, hranice obcí přesouvané hluboko do polí, chybějící značky (například na nájedech na dálnice (pak se díví)). Lidé chápu stát a jeho policii jako lupiče, co číhají kde se napakovat. Stejně to co píšete "dáme tam 30, ať jezdí 50". A navíc když bude prázdna pokladna, budemem kontrolovat třicet a napakujeme se.

Koukal jsem třeba jak v Rakousku je málo značek. A když už tam dají 40, tak setsakra zbystřim co se asi děje. I když už se jim značky taky nějak množí.....
Marcela* avatar 20.10.2011 18:49 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To máte kus pravdy. Každopádně situace není moc dobrá. Stav silnic, značení, ani chování mnoha řidičů. Otázka je, co s tím. Korupční prostředí určitě sype "sůl do rány" i v tomto odvětví.
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
xkucf03 avatar 20.10.2011 13:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Připadá mi, že předepsanou rychlost bere většina řidičů jako omezující, represivní a ne jako maximální bezpečnou
BTW: když nějaké pravidlo považuje většina za špatné, tak nejspíš bude špatné to pravidlo, ne ti lidé. Navíc takové by v demokracii ani nemělo vzniknout.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 13:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To není přesné. Občané chtějí ve své obci, a zejména ve své ulici zákaz vjezdu všem co tam nebydlí. A když už jezdit, maximálně 40. Ovšem všude jinde chtějí jezdit bez "buzerací".
pavlix avatar 20.10.2011 14:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale chce to většina, takže je to správně :) :D.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
21.10.2011 11:16 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Proto je třeba vyhovět většině a zakázat vjezd aut do měst a obcí všem, kdo tam nebydlí. :))))
21.10.2011 11:55 0% černoch
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To není pravda. Mně by nevadilo omezení ani v jiných obcích.
xkucf03 avatar 20.10.2011 13:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
že jede pomalu, pokud to nedělá bezdůvodně a/nebo záměrně
Záměrně je to snad vždycky, ne? Snad leda že by ten řidič byl třeba zkouřený – pak by se dalo říct, že výsledná rychlost (ať už vysoká nebo rychlá) nebyla jeho záměrem.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
gtz avatar 19.10.2011 15:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No uvidíme jak to bude celé dále. Je to celebrita tak snad to nevyšumí nějak do prázdna. Nyní se konečně začalo něco dít ve sportu Rollincová apod. a tam bude také hodně veselo. To bylo na ty děti, prý dávala napít svému děcku a nedívala se kam svým Mercedes jela. Uvidíme. Ženy co si nepamatujete na tu nehodu co jedna žena přeletěla svodidla někde na Olomoucku a zabila nevím kolik lidí.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
19.10.2011 16:59 jekub
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
jo a este ste zapomnel Hepnarovou. Ta prej zase za jizdy telefonovala, nebo tak neco.
19.10.2011 17:08 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A protože tenkrát nebyly mobily a musela telefonovat za jízdy z budky...
gtz avatar 19.10.2011 17:31 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ale to je zcela normální, že ty baby telefonují, na křižovatce se malují a vůbec nereagují na to, že je někde nějaká zelená.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
19.10.2011 17:50 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Když jsem se dnes ráno při jízdě po dálnici podíval do levého jízdního pruhu, uviděl jsem v něm za sebou ženskou v posledním modelu BMW, která to frčela 160 a přitom si ve zpětném zrcátku malovala oční linky!!! Když jsem se po ní za chvíli znova ohlídl, byla už napůl v mém jízdním pruhu a pořád si malovala ten ksicht!!! Já teda něco vydržím, ale tohle mě tak vyděsilo, že jsem upustil holicí strojek, který mi při pádu vyrazil z druhé ruky koblihu. Jak jsem se ve zmatku snažil vyrovnat vůz koleny opřenými o volant a zároveň zachytit koblihu, vyklouzl mi mobil od ucha a spadl do kelímku s kávou, který jsem měl mezi koleny. Kafe se vylilo, popálilo mě na koulích, zničil se mi mobil a přerušil důležitý hovor... Sakramentský baby za volantem!!!
gtz avatar 19.10.2011 18:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
UFF UFF :-) :-)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
19.10.2011 16:49 whistleblower
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Paní Jakubisková je dle chování divoká a rozšafná madam

:-)...úsmevné, čo sa všetko nepokladá za divoké a rozšafné...
gtz avatar 19.10.2011 18:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nějaký bližší komentář?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
19.10.2011 19:48 whistleblower
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Na akej stupnici hodnotenia ,,divokosti a rozšafnosti" sa kto ocitne, to asi závisí od toho, s čím sa to porovnáva:)... okrem toho je Deana skôr chladnokrvná obchodníčka a v pohode a v hravo veselej nálade sotva:). Pekne utlmila prirodzený východniarsky temperament Koyšovčana Jakubiska.
gtz avatar 19.10.2011 21:33 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No hodně lidí mi říkalo, že je hodně do větru :-)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
19.10.2011 11:30 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
no coby řekly, vysvětlí ti, že neuvažuješ politicky správně, že přeci statistiky jasně říkají, že více nehod způsobí muži

nějaký přepočet na počet ujetých kilometrů nebo nedejbože zkoumání skutečných příčinných souvislostí vzniku nehody, to jsou jenom nepodstatné detaily, případně rovnou nesmysly vybájené námi šovinistickými prasaty ...
19.10.2011 15:41 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vy také dade propadáte spojení plechu na gumových anuloidech s penisem? Vidím tu zoufalou snahu nás mužů, co nám z mužnosti zbylo pramálo, uchovávat poslední, vpravdě zcela mýtycké a virtuální ohrádky mužské dominance.

Dobrá, volá mužoidní stvoření, Ale počítač a auto bez penisu obsluhovat nejde!

Mezi náma, stejně to neubráníme. Ale alespoň padneme se ctí! Proto volám: Žena za volantem - auto bez řidiče, nebo jak se to má volat.

Smajlíky nebudou, nenenene....
19.10.2011 16:53 whistleblower
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
auto je náhrada... nepresvedčivá:)
19.10.2011 18:57 Matlák
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Není moc přesvědčivá, to je pravda. Ale co má takový ubohý muž bez pořádného penisu dělat jiného než si alespoň koupit pořádné auto :-)
19.10.2011 19:03 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pěkný zápisek, ale rychlá jízda podle mě na seznam nejnebezpečnějších prohřešků prostě patří. Rychle (tj. rychlostí, která neodpovídá situaci) jedoucí řidiči mě ohrozili už hodněkrát. Vlastně mě ohrožují neustále, zvlášť pokud sedí v SUVčku. Největší problém je při předjíždění, ať už předjíždí mě nebo někoho v protisměru. Rychle jezdící lidi v musí často předjíždět (jinak by jeli stejně pomalu jako ostatní), a výsledkem je, že častěji předjíždí nebezpečně. Krom toho, při jakékoli situaci to závodník do něčeho nebo někoho napere s větší pravděpodobností než někdo, kdo jede podle předpisů a zdravého rozumu (dvě různé věci, které se můžou vylučovat).
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
19.10.2011 23:49 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
gtz avatar 20.10.2011 00:01 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Myslím včera jsem zahlédl na Tv jak nějaký člověk jel na motorce místy až 300 km/hod. tu. Zebrat papíry, zavřít až zčerná :-)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
20.10.2011 12:33 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
+1

Ať si klidně jede 120, když ho to baví... ale ať mě necpe do pangejtu protože se někdo vyřítil v protisměru a já musím udělat místo.
xkucf03 avatar 20.10.2011 13:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pěkný zápisek, ale rychlá jízda podle mě na seznam nejnebezpečnějších prohřešků prostě patří. Rychle (tj. rychlostí, která neodpovídá situaci)
Souhlas. Jen je teď ještě potřeba dostat do souladu s tím ta čísílka na dopravních značkách. Spousta nehod je způsobená nepřiměřenou rychlostí, to ano – ale bohužel z toho hodně lidí chybně vyvozuje, že šlo o rychlost nad limit určený značkou a následně pak každou jízdu, která překračuje tento uměle stanovený limit (a za kterou se vybírají pokuty) považují za nebezpečnou.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 14:19 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Za pět minut sedám do auta a jedu čtyřicet km a pak zpátky. Kdybych měl jet celou cestu maximálně povolenou rychlostí, nikdy se nevrátím, protože vletím do stromu, a to i na suchu. Na druhou stranu, na určitých úsecích označených padesátkou pojedu osmdesát, protože tak se tam prostě jezdí a kdo padesátku dodrží, ten se musí smířit s vyblikáváním, troubením a nebezpečným předjížděním místňáky ve stodvacítkách (dneska vlastně spíš ve starých Golfech apod.). Nesmyslně umísťované značky jednoznačně přispívají k tomu, že Češi nemají na silnicích absolutně žádnou disciplínu.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
20.10.2011 15:32 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Místa označená padesátkou mají nějaký důvod, proč jsou označená padesátkou. Typicky protože tam nějaký frajírek ve stodvacítce nebo Golfu někoho srazil a zabil. nesmyslných značek je u nás sice dost, ale omezení rychlosti to většinou není, to je potřeba dost důkladně podložit.
pavlix avatar 20.10.2011 16:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
nesmyslných značek je u nás sice dost, ale omezení rychlosti to většinou není, to je potřeba dost důkladně podložit.

Buď nejezdíš autem nebo máš selektivní vidění. Zbytečná/zapomenutá omezení rychlosti potkávám na každém kroku. A ještě je v naprosté většině případů dodržuju.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
20.10.2011 16:59 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Rychlosti v ČR - video ode mne z auta. jako ukázka vskutku promyšleného omezování rychlostí. 50 (město), 30, 70, 30, 70, 50 během minuty jízdy. A takhle je není nic vyjímečného. U nás v okolí norma
pavlix avatar 20.10.2011 17:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
+1
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
20.10.2011 17:31 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A teď si představme běžného řidiče co to chce dodržet. To znamená naprosté soustřededění. Na nějaké krávoviny, jako sledování provozu prostě nemá čas. Dodržuje předpisy, brzdí přidává řadí a kouká na tachometr. Nic víc. Tohle je nebezpečný a tvůrce těhle lesů značení pověsit za koule do průvanu. :))))
gtz avatar 20.10.2011 17:41 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
a proč jste dávno neposlali nějakou žádost tam kde se značky rozmisťují. Dělají to silničáři dle požadavků jak města tak PCŘ? I oni jsou lidé co se mohou seknout a aspoň by mohli logicky vysvětlit toto značení. No "30" se používá převážně tam kde je nějaká rekonstrukce silnice apod. Bývalo to i tam kde jsou vlečky, zastávky autobusu, ale na normální silnici nevím, asi bych to ignoroval. Škoda, že na tom videu není vidět kde ta "30" je.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
20.10.2011 21:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Protože všechno nestihnu, jsem starý a utahaný. Ještě tak žvanit na webu. A pár dalšich věcí, ale značky už fakt ne. Třicítka je tam proto, že tam před drahnou dobou jezdila myslim auta ze stavby. Jasně, třeba je na něco (teda byla), ale pak ji neprostřídám 70 na pár metrů. To by mělo mít logiku, kontinuitu.

Nebo.Vemte si návrat do Prahy po Boleslavské. tam je taky taková klipová střídačka omezení. Nebo nedávno byla. Nikdo mi nevymluví, ž to dávají a nemyslí. Další 30 jsme měli pod mosty kde se stavělo, dvacítka na jednom přechodu co jsem po něm ještě nikdy neviděl nikoho přecházet (fakt netušim na co je), zase prostřídaný všim možným. jedete a 50, 20, 60, 40... po pár metrech. Vůbec je toho moc. Řidič by se měl soustředit na řízení. Značky po straně, na zemi, ve vzduchu, mraky značek - kravina. Opět, něco podobného jsem viděl jen v Chorvatsku. Tam jsou také asi placení od postavené značky
gtz avatar 20.10.2011 22:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tak asi u Vás nějak na tyto věci silničáři kašlou. U nás bývala situace podobná, ale značky většinou po ukončení prací byly umístěny zpět někam do skladu. Ale myslím, že krátký mail někam na správu komunikací by to možná vyřešil. Ano díváme se jak na značky, bilboardy, sledujeme přechody a (pěkné baby :-) ) a je toho na nás moc. Mně spíše štvou ty značky co jsou vidět na poslední chvíli.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
20.10.2011 22:26 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Máte pravdu. Chce to otravovat, psát, upozorňovat. I na tohle!
gtz avatar 20.10.2011 22:48 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Mne asi před rokem buzeroval jeden cajt, že jsem nezastavil na stopce. Já na něj tam nějaká je? On, že prý ano. Já na to, že není a on tak se tam jdeme podívat. A na místě? značka nebyla viditelná ani z 3m jak byla zarostlá. Policajt vztekle někam volal a za pár dní byla značka již vidět. Ideální by bylo mít nějakého známého policajta aby on inicioval kontrolu značení.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
21.10.2011 11:27 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tohle je dané právě tím, že rychlost si nemůžete omezovat, jak uznáte za vhodné.

Je tam výjezd ze stavby: 30.

Potom ale výjezd skončí a je povinné tam dát původní rychlost, která ale byla místní úpravou zvýšená: 70

Další výjezd: 30.

Samozřejmě nějaký úředník by to mohl obhájit, že je ta 70 mezi tím nesmysl, ale asi se mu to dělat nechtělo.
21.10.2011 11:28 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Btw. ještě by to chtělo dodat, že ta značka určuje maximální dovolenou rychlost, klidně můžete jet pomaleji, když vidíte, že za chvíli je tam zase třicítka.
21.10.2011 11:44 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tohle ale není moje starost! Nemálo lidí je placeno, určitě lépe než já, aby se staralo o silnice, značení bezpečnost... Ta první třicítka (jsou tam dvě) není výjezd, to je památka po nějaké opravě. teda byla. Značení, nejen tady, obeně u nás, je chaotické - nebezpečné. Řídí se možná nějakými předpisy, které kdosi kdesi udělal, ale já platim daně a chci za to servis od lidí, co jsou za ten servis placení! Značky obce předané dál do polí, na to ale předpis už asi bude sotva. Opět, co dělaj ty lidi co na tom dělaj?
21.10.2011 12:20 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
a) mam takovy pocit ze placen lip nez ty nejspis nebude (coz ho v zadnem pripade neomlouva!) b) video jsem nevidel (v praci ma s YT peska, doma jsem zapomnel), ale tipuju ze to bude pozustatek po vystavbe R1. osobne bych zaslal pripominku na prislusna mista.
21.10.2011 12:33 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Nejde o konkrétní případ. Který už je v cajku. Poněkud nadbytečných značek je leckde hodně. V lepším případě to zavání nekoncepčností, někdy přímo záměrem.

Krom odvádění pozornosti řidiče to snižuje vážnost dopravní značky. Vracim se k srovnání s Rakouskem (většinou). Silnička v horách, serpentiny. Nic. Tedy můžete jet klidně 100 a je to z hlediska policie v ažůru. Kupodivu nikdo 100 nejede, lidé se chovají "kupodivu" bez biče drába nad hlavou rozuměji než u nás. Spousta vesnic není označena jako vesnice (když je silnice trochu víc mimo) tedy opět klidně 100. A lidé zvolní. Pak náhle značka 40. Všichni dupou na brzdu a opravdu, buď se tam pracuje, nebo škola...

Rovnej úsek kolem vesnice. Policajti měří. Měří tu 100, pokud by to někomu tady bylo málo - pokuta jako svině. U nás oblíbené pasti, klasický byl cukrák, kdy rychlostní se náhle změní v okresku, aniž by ubylo pruhů, ačkoliv silnice vede dál lesy. Hurá měřit 90. Dnes mají jiné špeky na druhém konci Prahy.
21.10.2011 12:43 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Urcite, ale je trochu i na nas, abysme ty, kteri to maji na starosti trochu prohnali.

Nevim, co je na Cukraku okresniho, proste tam je znacka, ze dal je to okreska, kdo tam jede stylem "vic pruhu, vic adidas" je sam sveho stesti strojvudce.
21.10.2011 12:50 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A je kontrolování toho, zda se tam v lese po čtyřproudé jede 90, vhodným příspěvkem k chápání policie jako těch co pomáhají a chrání a nebo posiluje dojem, že jde o uniformované lupiče co čekají na snadnou chybu kterou jde kasírovat? Hmmm...
21.10.2011 13:00 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Blbe jsem se vyjadril, ja vim, co je na Cukraku okresniho. Proste to nesplnuje podminky pro R-ko, tudiz je dobre, aby se tam ridici tak chovali. Kdyz jsem tamtudy jezdil na intr, dokonce jsem byl v autobuse, ktery v levem pruhu zduchnul do auta pred nim z toho prosteho duvodu, ze se chlapec z ciziny choval jako na okresce (chtel se otocit dirou ve svodilech) a Karosar jel jako na dalnici a nedobrzdil.

Stojej tam jeste vubec nekdy? Ja je tam uz nevidel ani nepamatuju.

21.10.2011 13:15 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tohle je spíš důvod, proč máme kategorii Silnice pro motorová vozidla a Dálnice se stejnými předpisy. Dálnice musí odpovídat dost přísným předpisům.

Už tam nestávají, Byla na to velká kritika a také už je to provařené. Už dlouho jsem je tam neviděl. Teď frčelo Zdiby a Cínovecká. Na Cínovecký se posunula i dál Praha. Zdiby, tam končí Praha, silnice široká, všude pole a tak leckdo přehlédne a nebo ignoruje že hned jako končí Praha začínají Zdíby... Pokud si vzpomínám dobře. Chytali tam v těch polích, prý dost často, já je tam také viděl.
21.10.2011 13:20 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Zdiby frcely tak pred dvaceti lety, kdyz jeste nebyla dalnice, spouste ridicu bylo lito se do protikopce nerozjet, tam jsem radar nevidel mozna od doby, co nemaj zluty auta. Praha konci se zastavbou a Zdiby zacinaji dneska u toho logistickyho centra. Cinovecka ma ceduli "Praha" tusim na pul ceste mezi odbockou na Libeznice a Lukoilem nahore. stejne je tam v opacnem smeru omezeni rychlosti kvuli hluku, neblizsi baraky jsou sedmdesat metru od dalnice. Ale taky jsem je tam jeste nevidel a to tam jezdim casto.
21.10.2011 13:35 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Je toho hodně na netu a i pěkné vide měření na Ytrubce. Diskuse třeba: http://www.poi.cz/phpbb/viewtopic.php?f=27&t=4069 ale je toho mraky.
21.10.2011 13:45 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Chlapec trochu prehani, minimalne jednou tydne tam jedu a nepotkal jsem je tam nikdy.
21.10.2011 13:59 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Já tam jel cca desetkrát minulý rok a potkal je dvakrát. Asi jak kdo má kliku.
23.10.2011 20:00 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vypada to, ze jak pritahuju revizory (koho z vas kontrolovali v autobusu neMHD?), tak mam kliku na radaristy :-)
23.10.2011 20:07 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Tak ja jezdil dva roku MHD dost často (já vlastně furt jezdim :)) a ani jednou jsem neukazoval tramvajenku.
21.10.2011 14:13 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
http://www.youtube.com/watch?v=0qDGqO2DKFE Ale jinak bejvaj u benzínky nebo na mostě. Je to fakt provařený, lidi co tam jezděj denně to znaj. :)))
gtz avatar 21.10.2011 14:05 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To co se u nás honosí pojmem dálnice by mělo být spíše nazváno rychlostním tankondromem (aspoň ten beton co se nestihl opravit mezi Brnem a Vysočinou). :-) Tak a nechme srandy a k věci:

Aby dálnice mohla být dálnicí - tedy žluté pruhy tak by musela splňovat přísná kritéria - 3 pruhy + odstavný po celé délce vozovky + po nějakým xx-km odpočívadlo nezávislé na benzínce. Kolik těch odpočívadel dnes je na trase Brno - Praha - Brno? Dálnice jak bylo někde psané se mám rozšiřovat, sice ne po celé délce, ale jen někde, ale jen na úkor odstavných a někde i připojovacích pruhů (nesmysl jako prase). Dnes dopoledne jsem jel na jednání do Brna a D1 stála a ploužila se jen proto, že nějaký borec čuměl v pickupu na to jak někdo dělá protihlukové zábrany a napral to do svoditel. Jeden pruh ucpaný a ve druhé se to skládalo dohromady. Nazpět jako kdyby nebyl pátek tak ŘSD začalo čistit silnice a sekat trávu. Snížení na 120-100-80 a do jednoho pruhu. Grrrr grrrr jako si dělají prdel čistit a stříhat přes den, to snad mohou dělat v noci když není žádný provoz. mají se sakra podívat jak se to dělá např. v Rakousku/Itálii. Co ale naděláme?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
msk avatar 21.10.2011 14:23 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Na to "rozsirovanie" sa mozes ist pozriet za Bratislavu smerom Zilina/Nitra. Odrezali stredove kriky a zvodidla a zrusili krajnicu a odstavny pruh. Nasledne kazdy jazdny pruh patricne zuzili, aby si sa pri najmensom zavane vetra posral z tych nasledovnych korekcii volantom a premalovali ciary. Kazdych x km spravili kratucke "odpocivadlo" ako nahradu odstavneho pruhu / krajnice. Vyjebani curaci. Raz som tam zastal nudzovo v zime, potreboval som poriesit stierace. Samozrejme sneh neodhrabany, zaveje ako prasa. Navrat na "dialnicu" bol lahodka, pretoze vyhrabat sa z tade sice nebolo tak tazke, ale zrazu som sa ocitol v plnej premavke s tachometrom na nule.

Ked ti vyjebanci skurveni zistili, ze im hrozi fest pruser a medzinarodne zaloby, keby sa tam niekomu nieco stalo, znizili pausalne na celom slavnostne rozsirenom useku rychlost na 110. To sa asi tiez nestretlo zrovna s pozitivnimi reakciami, ked si uz niekto plati dialnicnu znamku, tak to upravili casovo ( mimo "spicku" 130 ). Pravy pruh prakticky pri kazdom odbacacom/pripajacom pruhu ale spomalili na 80. Medzi ciarou krajnice a okolitym travnikom je cca 5 cm asfaltu.

Nepredpokladam, ze by to v CR mohlo dopadnut inak ...
21.10.2011 14:08 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
http://www.youtube.com/watch?v=oNP2IJuStIM&feature=related asi jo.
21.10.2011 14:46 Sten
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích

Líp placení rozhodně nejsou.

Pokud tam zůstala, tak:
a) pravděpodobně už neplatí (chybí chráněný zájem)
b) ji měl odstranit stavebník, který ji tam umístil (tam bude problém v tom, že za tohle snad ani nejsou žádné postihy a ta značka se stejně vyfakturuje dodavateli)

Možná bude problém v tom, že to omezení rychlosti nedělá úředník, ale stavebník. Ten ale nemůže ovlivnit tu sedmdesátku. Teda mohl by napsat na odbor dopravy, ale asi se na to vykašle, protože to není jeho problém. Takže napsat budete muset vy.

Značky začátku/konce obce jsou tam, kde je oficiálně schválená hranice obce. Jinam ji dát nelze.

21.10.2011 14:56 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Líp placení rozhodně nejsou. Jak to můžete vědět? Začínám být paranoidní. A jinak, Tak o co? :)))

Opět, já přeci nejsem od toho abych řešil jak se mají dávat značky, kdo je má dávat a kdo odebírat. Máme parlament, ministerstvo, krajské... Myšlenka že si občan má ohlídat aby dopravní značení mělo logiku a smysl je pro mne dost absurdní.

http://prachaticky.denik.cz/zpravy_region/pt_cedule320100810.html Kde vy vlastně žijete?
20.10.2011 18:08 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Myslím, že Dagovo video situaci v Česku celkem reprezentuje.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
msk avatar 21.10.2011 09:47 msk | skóre: 27 | blog: msk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Kde to je? Vcelku pekna krajina ...
21.10.2011 10:03 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Pokud se člověk nepodívá vlevo, kde je cementárna. Radotín, údolí potoka.
21.10.2011 12:30 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Kdysi byla, řekl bych.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
21.10.2011 12:35 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Je to stále rezervace, což vzhledem k cementce a velkolomům působí jako z absurdního dramatu, neb v tom velkolomu je zakázano z důvodů ochrany přírody sebrat kámen či stéblo trávy...

Ale stále jsou tam krásný místa.
21.10.2011 12:43 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jinak se nám to okolí Prahy ale pěkně rychle zhnusňuje. Nejde o velkolomy, ale o dálnice, haly a individuální zástavbu. Velkolom jednou zavřou a až to zaroste, bude to tam moc pěkný. Ochranáři v Českým Krasu naštěstí nejsou takoví ooti jako v některých jiných CHKO, možná vzhledem k tomu průmyslu a množství chat a všeho, takže se tam člověk nemusí bát pokuty za takříkajíc za nic.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
21.10.2011 12:59 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A děláme to všichni, všichni chceme barák za Prahou a k němu pohodlnou silnici a zboží... Ono také "předměstí Prahy" je myslím tak na hranicích Beroun, Kladno... V 1973 jsme se stěhovali do Radotína byla to malorolnická vesnice v polích. Dneska už je to Praha a pomalu "centrum". Ono, jste-li z Lišnice co myslim, to už máte Prahu také za humny.

"Pan rada objednal kočár a s ránem vyrazili na cestu. Večer se již ubytovali v zájezdním hostinci pod letohrádkem Hvězda, hluboko v lesích..."
21.10.2011 13:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Vsak taky vsichni Prazaky, co vytekli ven "na venkov" a prinesli si Prahu k nam milujem :-)
21.10.2011 13:06 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Za těch 40 let pobytu bych už snad klasická náplava bejt nemusel :))))
21.10.2011 13:08 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
"Nemam rad pristehovalce. Mam s nimi problemy uz od te doby, co jsem se pristehoval".

:-)
21.10.2011 13:15 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Přesně! :))))
21.10.2011 13:36 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No jo, no. Chce to zákonem stanovit, případně v Ústavě zakotvit, maximální hranici Prahy, kterou nesmí nikdy překročit. Nemůžeme si dovolit mít Prahu od Příbrami po Liberec a od Slanýho po Kolín. Je čas na bezkompromisní stavební uzávěry, jinak silně klesne kvalita života všem. Naštěstí máme mezi sebou a Prahou les, ale vypadá to, že se brzo spojíme do velké aglomerace s Mníškem až Novým Knínem. Říkám tomu průhonicizace, a to je nejhorší co se může stát. Hodně váhám jestli se to šílenství tady účastnit nebo raději prchnout někam dál úplně mimo civilizaci.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
21.10.2011 13:50 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Hodně váhám jestli se to šílenství tady účastnit nebo raději prchnout někam dál úplně mimo civilizaci. Není kam. Teda kamarád co bydli v Kanadě říká, že snad tam ještě jo. Někde na severu...

Najde se pěkné místo třeba i u Malý Hraštice a na Hřebenech, najde se na Křivolkátsku. Ale pozvolna a nenápadně se objeví baráček, domeček dva... V Černolicích se už buduje ve velkém... (tam mám skály) No a pak ty haly... Nojo, vzhledem k tomu, že jsme montovnou pro Koreu a odbytištěm pro jinak neprodejné krmivo (stále se říká potraviny?) z Evropy... někam se to musí dát.
21.10.2011 14:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ty Černolice mě strašně štvou. Dřív to tam bylo naprosto nádherný. Důchodci a rodiny s dětmi jezdily na chaty, bylo tam pár místních jodáků a lidi lezli po skalách, slepice, vořeši, houbaři, cyklisti. Teď je to peklo. V Hraštici zrovna koukám po pozemku, ale mám blbej pocit, že to tam brzo nedopadne dobře a že s tím nechci nic mít.

No a do Kanady se, teď po Fukušimě, moc necpu, ale místa bez relativně civilizace, kam civilizace nedorazí ještě desítky nebo stovky let je třeba v jižních Brdech ještě docela dost. K životu nutně potřebuju hospodu, internet a oblast kde venčit psy nebo se projet na kole. Nebo se uchýlit do CHKOčka, kde snad k průhonicizaci nikdy nedojde. V místech se špatnou dopravní dostupností jsou ceny nemovitostí celkem snesitelné. Největší terno je barák k demolici ve staré zástavbě, jenže lidi mají nesmyslné představy o ceně svých rozvalin.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
21.10.2011 14:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Já ani ne tu hospodu. CHKOčka... já jsem skeptik, myslim že si s nima poradí. Ten trojuhlelník: Beroun - Zdice - Křivoklat je možná nadějnej. A je tam pěkně! Tam by se nemuselo, to spíš se obávám že vezmou útokem ty vojenský Brdy. To by ale mohli přeskočit Hřebeny.
21.10.2011 14:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Z vojenských už je to moc daleko do Prahy, takže obyčejní Pražáci tam stavět nebudou. Ohrozí je myslím spíš velcí pracháči co si chtějí stavět nedobytné paláce bez sousedů a do práce jezdit nemusí, případně si někam zaletí helikoptérou.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Jendа avatar 21.10.2011 15:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
A děláme to všichni, všichni chceme barák za Prahou a k němu pohodlnou silnici a zboží...
Já ne. Pankrác je tak akorát. Už takhle trávím cestováním hodinu denně.
xkucf03 avatar 20.10.2011 14:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Rychle jezdící lidi v musí často předjíždět (jinak by jeli stejně pomalu jako ostatní), a výsledkem je, že častěji předjíždí nebezpečně.
Tohle je obecně problém nesouladu rychlostí – bezpečné je, když jedou všichni zhruba stejně rychle a nikdo nemusí nikoho předjíždět. Akorát doplním, že tento problém (nesoulad v rychlostech) může být způsoben nejen
  • lidmi, kteří si chtějí pohonit ego, nemají dobrý odhad nebo příliš spěchají a neberou ohledy na ostatní, nebo jen neuznávají značky
  • ale i těmi pomalými, kteří chtějí dodržovat rychlosti na značkách, bojí se pokut (např. prudce brzdí před radarem), resp. státem, který je k takovému chování donutil
A teď záleží, co budeme považovat za normální a správné* – jestli nějakou administrativně stanovenou rychlost, umělý limit, nebo objektivní přiměřenou rychlost (pro daný úsek, počasí, řidiče, auto). Nezastávám se nebezpečných řidičů, kteří jezdí nad přiměřenou rychlost, omezme se na ty, kteří jezdí přiměřeně (vejdou se do těch objektivních limitů, ale možná ne do těch administrativních) a teď vidíme, že to nebezpečí vytváří vlastně stát, kterému se podařilo část lidí přesvědčit/donutit, aby jezdili pomalu – čímž vzniká nesoulad v rychlosti oproti těm, kteří jezdí přirozeně a přiměřeně k objektivní situaci.

*) a ta druhá skupina budou pak ti, kdo způsobují nesoulad v rychlostech a nebezpečné předjíždění.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 14:47 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ovšem nezdá se mi nutit řidiče, stejně jako kohokoliv, aby překračoval zákon, sebeblbější.

Další věc je, že zažívám opravdu málo předjíždění pro nějaký objektivní efekt. Většinou se předjetím vyčerpá a jede přede mnou. Pokud nemusí předjet hned (což se týká jen těch co vozí ty uřízlý nohy) a ten pomalejší uhne (což druhá část bezpečného soužití) tak není moc co řešit, chvíli pojee pomaleji a pak přidá. Možná dorazí do cíle o 32 vteřin později, no...

Jinak souhlas, že množstvím často nesmyslných zákazů, značek stát zvyšuje nebezpečnost. Už jen sledování toho lesu cedulí....
20.10.2011 18:56 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Další věc je, že zažívám opravdu málo předjíždění pro nějaký objektivní efekt.
fakt?

no já nevím, já jich zažívám docela dost, většinou v pozici předjíždějícího ;-)

jezdíval jsem poměrně často Kuřim-Třebíč a zpět, když nebyl provoz tak v pohodě za 50 minut, s ochcávkou ftédéíčku i malinko rychleji (a to jezdím +- na spotřebu, žádný že furt cihla na plynu!), když byl provoz, tak se to protahovalo až na hodinu a čtvrt, právě taky podle toho, jak se mi dařilo předjíždět (podotýkám, že ten hustší provoz mě nebrzdil tím, že bych někde dobu čekal na přednostech a tak, nýbrž jen a pouze pomalou jízdou některých umělců)

a dvacet nebo i více minut rozdílu na průměrně hodinové trase mi přijde tedy docela dost

a ono těch 32 sekund se pak solidně prodlužuje, když díky nim člověk stihne zelenou na semaforu s několikaminutovou čekací dobou, nebo dojede a předjede pomalý náklaďák ještě před dlouhým úsekem, kde by ho předjet nemohl apod.

samozřejmě, občas se nezadaří, a těch 32 sekund zase ztratí, že o ně bude na tom semaforu čekat dýl než to auto, které pracně předjel apod., ale to není důvod to aspoň nezkusit

no a úplně nejvíc mě nasere, když mám s někým rande, vezmu si tu hodinu, co to jezdím v průměru, přidám k ní deset minut jako rezervu na tu nejhorší variantu (čili už dvacet minut navrch k tomu, co by mi teoreticky stačilo), a stejně nakonec kvůli nějaký pipce, co se umí rozjet jen na rovný široký silnici bez protisměru, kde bych teda mohl předjíždět, kdyby v tu chvíli nezačla zrychlovat jak zběsilá, dojedu vo pět minut pozdějš, a zase vypadám jak debil, co neumí přijít včas - no a příště se kousnu, vezmu rezervu ještě o deset minut větší, a pak tam jak debil čumím do zdi a čekám půl hodiny plus deset minut o který přijde pozdě parťák, protože tentokrát se ta pipinka nacpala jemu

a to není objektivní efekt, mít možnost nebejt takhle nasranej, když stresem si krátím život?

- ostatně to je druhej důvod předjíždět, i kdyby to mělo bejt jen o těch 32 sekund, tak s chutí předjedu, protože jsem mnohem víc v pohodě, když můžu jet podle sebe a soustředit se na silnici a na okolí (chodce do ní skákající apod.), než muset se přizpůsobovat stylu auta přede mnou a neustále se na něj soustředit (včetně toho, že mi může toho chodce zakrýt a přiblížit mě k průseru)
20.10.2011 21:45 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Krácení si života stresem je jedna věc. Šetření časem druhá. Nevěřim že se dá moc najet. Provoz to pochopitelně protáhne. Ale skuteční závodnici, jezdci rally to zkoušeli. Najet se dá minimum. Na krátké trase za provozu. Něco jiného je pustá dálnice v noci a tisíc kilometrů.

Problém je, že risk může znamenat - hodně ošklivý průser. Je to hned. Nemocnice nebo kriminál... nebo márnice.

Ale jo, dneska jsem hodně jezdil a nadával nad autem co jelo v levým 100, autem co se nechtělo rozjet na zelenou... Dělám to všechno, ale připadám si jako kokot. :))) Prostě je to machistická trapárna. Ve většině případů. Já jsem macho, ok, ale není to prostě nějaká Pravda. :)))))
21.10.2011 09:42 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Krácení si života stresem je jedna věc. Šetření časem druhá. Nevěřim že se dá moc najet. Provoz to pochopitelně protáhne. Ale skuteční závodnici, jezdci rally to zkoušeli. Najet se dá minimum. Na krátké trase za provozu. Něco jiného je pustá dálnice v noci a tisíc kilometrů.
no tak nevím, co je "krátká" trasa ...

krátký trasy jezdím na kole, pokud to jde (hm, teď nejezdím, vozím si prdel v autě, neb kolo mám rozbitý, a MHD je stejně drahý s výrazně delším časem a menším komfortem)

na výše uvedené trase se i za provozu dá udělat slušný rozdíl, je to o náhodě, jak zrovna ty možnosti předjíždění vyjdou a s kým se tam potkám (ne všichni jedou pomaleji než já ;-))

ale jestli to zkoušeli na pěti kilometrech mezi dvěma vesnicema v hustý koloně, kde se maximálně posunou o pár aut vpřed a čelo kolony stejně nepředjedou, tak se nedivím, že rozdíl vyšel na nic ...
Problém je, že risk může znamenat - hodně ošklivý průser. Je to hned. Nemocnice nebo kriminál... nebo márnice.
a co je risk?

do blbý situace při předjíždění jsem se tam za cirka tři roky dostal jenom jednou, a to jenom kvůli exotovi, kterýho jsem předjížděl - načež mi bylo "vysvětleno", že jsem si za to mohl sám, když jsem si dovolil doufat, že předjížděnej není až tak velkej čůrák, jak se nakonec ukázalo(*), a naopak nedoufat, že by řidič za náma byl tak dobrej, aby zvládl můj návratovej manévr, kdybych to v tom kritickým bodě akorát než to začlo bejt nebezpečný vzdal

(*) a to jsem prosím s porušením předpisů z jeho strany počítal, akorát holt málo, nečekal jsem, že to dotáhne až do takovýho extrému - kdybych jel podle Filipa Jirsáka s tím, že ten druhý přeci žádné zákony porušovat nemůže, že to vůbec nemůžu předpokládat, a tak se mohu nechat s klidem nabourat, tak teda nevím nevím, jak by to dopadlo :-)

jo a mimochodem, v tom místě, kde už jsem si přál bejt dávno zpátky ve svým pruhu, je stále ještě přerušovaná čára, takže vyznavači pravidel za každou cenu ať mi vlezou na hrb, stejně tak jako tady značení povoluje předjíždění kde je nebezpečný, tak jinde ho zakazuje, kde je bezpečný, a stejně tak značení rychlosti nemá většinou s bezpečností mnoho společnýho
Prostě je to machistická trapárna. Ve většině případů. Já jsem macho, ok, ale není to prostě nějaká Pravda. :)))))
ale prdlačku - prostě se mi fakt líp jede, když před sebou to auto nemám (a klidně ať je to z toho důvodu, že ono předjelo mě a teď mi mizí v dáli ;-))
21.10.2011 10:23 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
ale prdlačku - prostě se mi fakt líp jede, když před sebou to auto nemám (a klidně ať je to z toho důvodu, že ono předjelo mě a teď mi mizí v dáli ) Mně taky, ale nikdo mi nepřesvědčí, že za rychlou jízdou je i a to v míře nemalé, machrování, frajeřina. To fakt nesežeru :))))! Poslouchejte jak se baví chlapi o řízení, jak se trumfují. A je to jedno, jsou-li to zedníci nebo profesoři na filosofii, to je archetyp. :)))) I kravina je říct jenom, pohnutek je mnoho, lidí je mnoho, situací mnoho...

ale jestli to zkoušeli na pěti kilometrech mezi dvěma vesnicema v hustý koloně A co je to úspora času? Na trease 42 km okresky. A 20km Praha. Praha - minuty. Daleko, neporovnatelně víc dělá znalost Prahy, všech fíglů jak to objet. Okresky - rozdíl 15 minut už byla jízda dost za hranou. Běžná "pomalá" a "rychlá" dělala tak pět minut. Nejvíc samozřejmě provoz. jeden štrůdl a půl hodina, hodina, navíc. Byli zběsilci noci, co krátili trasu do Krkonoš o víc než hodinu. Ale to bylo v noci a o řidičák a nějakou mrtvolu.

Risk. Míra rizika je nutná. Vždy jde jen o posouzení. V horolezení jsem začal být "posera" když jsem si pořídil dítě, manželku, psa... Ale tam jsem furt menší posera, většinou ohrožuji jen sebe. V autě se programově snažim bejt posera. V extrémní argumentaci zde oblíbené jde říct, že moc se bát je nebezpečné. Ano, to také, klidně to podepíšu, sám to tvrdim. Jde o míru, jako všude.

Kdo ví dnes už jsem jel Praha, Kladno, zpět, dvakrát přes Prahu. Kdoví kolik lidí mne označilo za brzdu provozu a kolik za zběsilého piráta a závodníka, podle své míry a hlavně toho, jak mi to zrovna vyšlo. :))))) jednou jsem prskal že se ten přede mnou nerozjel dost rychle na zelenou, za chvíli rovnal hansfree a zaspal já. :))))

21.10.2011 11:27 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
No macho... ono to jde i bez pytlíka, nepodceňujme a nepřeceňujme ženy. Octl jsem se dosti nedávno ve společnosti lidí mezi dvacítkou a třicítko (i lehce nad) věku. Mezi tím tři ženy. Ty i muži pak uváděli mne v úžaz, neustále si předhazovali kdo kde jel rychleji, s podtextem, čim rychleji tim lepší řidič a člověk. Osočovali se že ten či onen jel někde pomalu a nebo, ó hrůzo a ostudo, dokonce podle předpisů! Každou chvíli bourali, naštěstí jen rušili plechy. A s timhle se setkávám nějak často. "Já tam jel 140", "Ccccc, já 160!"...

No a tohle předvádění se, zdá se mi velmi nezdravým. To mi přijde fakt lepší a inteligentnější klasické přeměřování pérka. :)))) Holky by si moli měřit něco jinýho, něco by se našlo... :)))))
21.10.2011 16:45 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Šetření časem druhá. Nevěřim že se dá moc najet.
Moc najet se rychlou jízdou nedá, ale dá se hodně ztratit v hustém provozu, když se pak v úsecích jako je tenhle nezvedne rychlost nad 60. Jedno takové ploužení mezi obcemi k druhému a 140km trasa Brno - zadel v horách se nejede dvě a čtvrt hodiny, ale tři.
21.10.2011 17:28 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Moc najet se rychlou jízdou nedá, ale dá se hodně ztratit v hustém provozu Přesně! Ztratit když je to zacpaný pomalíkama, nejlépe traktorama... Jak je jich moc, tak je to v pytli.

Někdy mne zachránilo nějaký uhnutí ze zacpaný trasy. To jo.

21.10.2011 11:38 0% černoch
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To je čistě Tvůj soukromý problém, že považuješ individuální automobilovou dopravu za něco, co by mělo být z hlediska času spolehlivé, a jsi naštvaný, když se to nevyvíjí podle tvých představ.
21.10.2011 11:46 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Jestli jsi v tom co jsem napsal našel naštvanost a dojem že by to mělo být z hlediska času splehlivé, tak to je čistě Tvůj soukromý problém.
Jendа avatar 21.10.2011 15:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Reagoval na kavola.
21.10.2011 15:35 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Aha! Tak sorry!
21.10.2011 15:52 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
von reagoval na mně - občas neškodí zkontrolovat odkaz "Výše" ;-)

jinak teda ale zajímalo by mě, co z hlediska času považuje za spolehlivější kromě japonských rychlovlaků ...
21.10.2011 15:53 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
eh, občas neškodí refreshnout diskusi před odpovědí ... :-)
21.10.2011 15:55 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Ono už je to o tolik výše že mé tupé oko nestíhá :-)
21.10.2011 23:29 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Japonské normální vlaky, v závěsu pak švýcarské vlaky? ;-)

Jinak asi taky reaguju tak trochu pozdě. :-)
20.10.2011 22:01 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Další věc je, že zažívám opravdu málo předjíždění pro nějaký objektivní efekt.
Dobře řečeno. Pamatuju na extrémní případ, kdy mně na úzké silničce v zahrádkářské kolonii předjelo auto, aby následně po dvaceti metrech zahnulo vpravo na cestu mezi zahrádky. Takovéto jednání mi opravdu hlava nebere. Jediný důvod je, že takovíto lidé berou jízdu autem jako formu hry nebo zábavy a prostě předjíždět musí, stejně jako se musí skákat ve žravé dámě.

Ono je to vlastně celkem logické, pokud se vžijete do situace takových řidičů. Jízda autem je pro ně zábava, často dokonce jediná zábava, při které jsou vlastními pány. V práci je omezuje šéf, doma manželka, jenom v tom autě se mohou plně realizovat. A když už sedí za volantem a užívají si, tak najednou je před nimy nějaký magor ve staré kraxně, který si "dovoluje" jet na padesátkce jenom padesát. Z jejich pohledu je to někdo, kdo je už zase omezuje v rozletu a pokud ho nepředjedou, cítí se stejně frustrovaní, jako když jim doma manželka začne luxovat koberec před televizí zrovna v poslední třetině nerozhodného fotbalového utkání. Prostě pokud ho nepředjedou, jsou sami před sebou "mrtvej Homolka".

Ono je to celé mnohem hlubší a rozsáhlejší a dost se divím, že téma "rozum versus vášeň za volantem" není mnohem více řešené v médích, narozdíl od jiných činností. Mám dokonce pocit, že média stojí většinou na "vášnivém konci" a výrobci automobilů je v tom ještě podporují (a byli by hlopí, kdyby to nedělali), kdežto "rozumový konec" se řeší jen zřídka a většinou jen když jde o dopravní nehody a málokdy se to dostane dál než k doporučení typu "Lidi, nejezděte jako šílenci!". Zkusím na toto téma ještě zagooglit ...
20.10.2011 22:13 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Emoce a ego jsou myslím hlavní vládci řidiče. Nejvíc to vnímám, když občas někoho předjedu. Někdy to je evidentně strašlivá urážka (ke všemu mám plebejského Hundai). Mstitel vyrazí a za chvíli mi to parádně nandá! Předjede mi. V zatáčce, na přejezdu, šíleně, ale ukáže mi, kdo je samcem alfa na silnici. Ok, oddechnu si, ale on se výkonem vyčerpá a zase mi brzdí. Už nepředjíždím, to mu nemůžu udělat... :))) Nebo Vámi zmínění, co předjedou a za dalších pár metrů parkují.

Jak řikám, taky mi občas někdo zdržuje, kazí radost a zuřim. Ale alespoň si nenalhávám že o něco jde :))) Nejvíc jsem ty neúspory času viděl. když jsme měli nemocného psa a já s nim jezdil tak, abych nebrzdil a nevyvolával odstředivou sílu. Řidiči za mnou běsnili, já jim uhybal do krajnic... a výsledek? nepřijel jsem o nic moc později. na trase třicet km se toho moc najet nedá.
xkucf03 avatar 20.10.2011 23:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Emoce a ego jsou myslím hlavní vládci řidiče. Nejvíc to vnímám, když občas někoho předjedu. Někdy to je evidentně strašlivá urážka (ke všemu mám plebejského Hundai). Mstitel vyrazí a za chvíli mi to parádně nandá!
To mně přijde zábavnější se třeba zdravit s motorkářema nebo řidiči stejné značky auta, při dlouhé nudné cestě po dálnici, střídavě se předjíždět (ne nějak záměrně, prostě jet na pohodu a ono to nějak tak vyjde, jednou je rychlejší ten, podruhé tamten), koukat, co má za nášivku na zádech, nebo nálepky na autě… občas přemýšlím kam asi jede, jestli to tu jen tak brázdí, nebo má nějaký cíl… Předjíždění prostě nemusí být apriori nepřátelská záležitost.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
21.10.2011 06:55 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Předjíždění prostě nemusí být apriori nepřátelská záležitost. Svatá slova! Dokonce ani ježdění vůbec! Ale bohužel, lidé jsou často plný agresivity kterou musí ve společnosti tlumit. A tedy to praskne. Možná (spíš určitě), ja na stylu ježdění vidět nálada společnosti.

A pak to ego. To auto často nahrazuje muži koně, soutěže (které nahrazují boj), utkávání s jinými muži o místo ve smečce. Měli by si jít v tom případě třeba zaběhat a nebo se jít porvat na louku. :))))

Ale nemusí to tak být.
Marcela* avatar 21.10.2011 07:37 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Opět jste to skvěle vystihl...
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
20.10.2011 18:21 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Není to korektní svádět vinu, třebas částečně, na pomalu jedoucí lidi. I když někdo jede sebepomaleji a sebedementněji (třeba začátečník -- byli jsme všichni, nebo člověk který nedávno prodělal nehodu, nebo člověk v pomalém autě), ten kdo ho dojede zezadu má 100% odpovědnost za to, aby toho pomalého předjel bezpečně, a to i za cenu, že se za ním potáhne deset kilometrů serpentinami. Z toho co píšeš mi to zní tak, že kdybys při předjíždění způsobil čelní náraz, tak by ses vymlouval třeba na to, že "ta kráva přede mnou jela jak podělaná." A to nelze. A pokud někdo brzdí provoz třeba tím, že "naschvál," parchant, jede třicet na třicítce, tak ti vzadu by měli akorát sklapnout a přizpůsobit se. Nikdo není povinen porušovat předpisy a riskovat pokutu a nikdo není povinen ani maximální povolenou rychlostí. Každý má, naopak, právo jet tak, aby se sám nebál a cítil se pohodlně (čili každý si může jet jak pomalu se mu jen zlíbí). Všichni ale mají povinnost neohrozit druhé, takže jestli je někdo naštvaný, že se svojí plečkou jedu na devadesátce devadesát pět, čímž nehorázně překážím, a nehodlám zpomalit najet na krajnici, protože mě borec chce předjet stotřicítkou, může si trhnout nohou.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
xkucf03 avatar 20.10.2011 21:01 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
"ta kráva přede mnou jela jak podělaná."
To bys mi křivdil :-) Já mám docela dost velké (až možná absolutní) pochopení pro chyby a suboptimální chování, které lidi dělají z hlouposti nebo nezkušenosti – tedy neúmyslně. A nenadávám jim ani potichu pro sebe. Vždycky si představím sebe, jak jedu třeba na nějakém místě, které neznám, pomalu, protože se rozhlížím a hledám, kde je ta odbočka, nebo se bojím, že je ta zatáčka moc ostrá – zatímco místní vědí, že to není tak hrozné, jak to vypadá, a že se tam dá jet rychleji, a předjíždějí mne. Ale vadí mi arogantní chování a úmyslné chyby – např. když si někdo o sobě myslí, že je něco víc a že nemusí na kruhovém objezdu dávat znamení – a ostatní kvůli němu musí zbytečně čekat, protože do poslední chvíle nevědí, zda se pán uráčí odbočovat nebo ne. Stejně tak mi vadí, když stát vychyluje situaci z přirozeného stavu a část lidí pak jede pomaleji (nevyčítám to těm lidem, ale státu), což vede k tomu nesouladu rychlostí a (nebezpečnému) předjíždění, případně může pomocí hodně represivních opatření donutit jezdit pomalu všechny, pak pojedou sice stejně rychle a nebudou moc předjíždět, ale zase to bude zhoršení proti přirozenému stavu, protože pojedou zbytečně pomalu a stráví zbytečný čas sezením v autě, místo aby třeba pracovali nebo se bavili, což jsou prospěšnější činnosti. Navíc způsobuje stres, protože se lidé bojí radarů a pokut, odvádí jejich pozornost (sledování lesů značek). Asi jako když jedeš na kole z kopce – taky nejedeš na maximum, ale intuitivně udržuješ přiměřenou rychlost – kdybys měl k tomu sledovat značky s maximální povolenou rychlostí (nějaké uměle vytvořené pravidlo, nic objektivně existujícího), tak to vezme část tvé pozornosti a třeba kvůli tomu přehlédneš díru a vymlátíš se.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.10.2011 23:14 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
To bys mi křivdil
To bych nerad. Co píšu myslím obecně a ne osobně. Obecně to platí, to si myslím že vím. Pokud to neplatí pro tebe, tím líp.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Předjíždění je samostatná kapitola. Tam nikoho neobhajuju. Nejhorší silnice je pro mě úzká silnice první třídy s hustým provozem a lidmi, co se pořád předjíždějí.
pavlix avatar 20.10.2011 11:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pominu to, že na obrazovce je velmi snadné a pochopitelné přehlédnout, že tam je nějaké zpětné zrcátko a v něm je auto.
Pochopitelné? Tak jako v autoškole tě hned na začátku seznámí se zrcátky v autě, tak i v tom pořadu je pokaždé nazačátku seznámením s tím, čeho všeho si v tom virtuálním autě máš všímat. A zrcátka speciálně uvádějí, aby na ně člověk nezapomněl při posuzování situace.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Luboš Doležel (Doli) avatar 21.10.2011 14:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Autoškola národa, aneb jezdíme po dálnicích
Já jsem ten pořad chytnul až v moment, kdy zrovna začali ukazovat tuhle otázku. Že tam takhle seznamují, jsem nevěděl.
21.10.2011 15:46 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše PCH národa, aneb jezdíme jako paka
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
PCH je zkratka pro problémové chování, což je zase eufemismus pro to, že se někdo chová jako agresivní, nebo jinak obtěžující pako.

V této diskusi došlo ke vzácné shodě, že takových je u nás na silnici mnoho. Jsou to všechny ženy, dále všichni co jezdí pomaleji než aktuálně já, potom ti co řídí rychleji naž aktuálně já. Ti co se nevrací do pravého pruhu a ti, co tento pruh svévolně opuští aby někoho předjeli, ovšem ve chvíli, kdy já tudy vezu do nemocnice kamaráda s uřízlou hlavou. Ti co najíždí druhým do kufru a ti co to nedělají a nechávají ženský překážet dopravě. Policajti a tvůrci dopravního značení. Majitelé vozů silnějších než mám já (blbý frajeři) a také slabších než mám já (tyhle šunky nepatří na silnici). Také začátečníci. A konečníci.

Zatím nejspolehlivější a nejuniverzálnější způsob tlumeni PCH je co největší možné ignorování tohoto a co největší chválení chování "dobrého". Všimli jste si jak se nasraný chodec usměje když ho pustíte přejít silnici? Nebo jak vám poděkuje nějakým signálem řidič, kterého pustíte se zařadit, i když nemusíte? Včera jsme si dávali přednost s bikařem, já zastavil, on zastavil, pak se rozjeli oba s úsměvem. Přišel jsem pro to zastavení o minutu! Myslim že to stálo za to. :))))

Co tim chci říct? Vim já? Asi že bychom se měli snažit těm druhým to ulehčit a být tolerantní k jejich nedokonalostem. Pár kriplů to nezmění, ale většinu myslim ano. Takhle nějak vzniklo slušný chování jinde. Silnice holt nemají tradici.
21.10.2011 16:05 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: PCH národa, aneb jezdíme jako paka
Včera jsme si dávali přednost s bikařem, já zastavil, on zastavil, pak se rozjeli oba s úsměvem. Přišel jsem pro to zastavení o minutu!
s tím nemám problém, když kvůli takovému zastavení přijdu o minutu

mám problém s exoty, co jedou sedmdesát pořád, zatáčka - rovno, mokro - sucho, obec (a ne méně než sedmdesát!) - neobec, a jedinou vyjímkou, kdy zrychlí, je když bych měl možnost předjíždět (případně když už začnu)

anebo když mi tam ten biker prostě vlítne a neřeší, jak já se postarám o to, abych ho nesejmul, když nechci bejt v kriminále
21.10.2011 16:15 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: PCH národa, aneb jezdíme jako paka
mám problém s exoty, co jedou sedmdesát pořád, zatáčka - rovno, mokro - sucho, obec (a ne méně než sedmdesát!) - neobec, a jedinou vyjímkou, kdy zrychlí, je když bych měl možnost předjíždět (případně když už začnu) Jo, tak tyhle také nějak nechápu. Není jich až tak moc, ale jeden bohatě stačí. :))))
PepaSFI avatar 23.10.2011 11:28 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: PCH národa, aneb jezdíme jako paka
Slyšeli jsme slovo boží! Ámen! Do kamene vytesat a pozlatit. Ono by celkem stačilo aby lidi druhým nedělali věci které by jim samým nebyly příjemné.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.